ÖVERFÖRMYNDAREN Överförmyndaren i Sorsele kommun är ansvarig för att förordna en god man till de ensamkommande barnen som bor i Sorsele.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÖVERFÖRMYNDAREN Överförmyndaren i Sorsele kommun är ansvarig för att förordna en god man till de ensamkommande barnen som bor i Sorsele."

Transkript

1 SORSELE KOMMUN BAKGRUND Sorsele kommun har tagit emot ensamkommande barn sedan februari 2007 utifrån avtal med Migrationsverket. Just nu har man ett avtal från den 11 januari 2010 gällande att ta emot 33 ensamkommande barn. I Sorsele, likväl som i alla andra kommuner som tecknat avtal med Migrationsverket, arbetar olika instanser för att på bästa sätt stödja barnen i sin livssituation samt integrera dem i det svenska samhället. Här nedan beskrivs de olika instanserna kortfattat: ÖVERFÖRMYNDAREN Överförmyndaren i Sorsele kommun är ansvarig för att förordna en god man till de ensamkommande barnen som bor i Sorsele. Uppdraget som god man Den gode mannen inträder i barnets föräldrars ställe, såsom vårdnadshavare och förmyndare och ansvarar därmed för barnets alla angelägenheter, personliga såväl ekonomiska och rättsliga. Gode mannen kan sägas vara spindeln i nätet kring barnet och se till att allt fungerar som det ska. Några exempel på vad som ingår i gode mannen uppdrag i Sorsele kommun: o Ansöka om uppehållstillstånd. o Stödja och närvara vid utredningar med Migrationsverket, socialtjänsten och andra myndigheter. o Besluta om var barnet skall bo. o Medverka vid utvecklingssamtal i skolan. o Företräda barnet inför hälso- och sjukvård. o Familjeåterföreningsfrågor. o Förvalta barnets egendom, bestämma hur barnets pengar skall användas, ansöka om olika typer av bidrag. Den gode mannen har inte den dagliga omvårdnaden och tillsynen av barnet. Uppdraget som god man avslutas när något av nedanstående inträffar: o Barnet fyller 18 år o Någon av föräldrarna kommer till Sverige och är i stånd att vara vårdnadshavare o När barnet varaktigt lämnar Sverige o Barnet får permanent uppehållstillstånd och en särskilt förordnad vårdnadshavare utses Gode mannen har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för skäliga utgifter. Överförmyndaren overformyndaren@sorsele.se

2 SOCIALTJÄNSTEN När ett ensamkommande barn anvisas till kommunen utreds barnet av en socialsekreterare. Barnet utreds för att socialsekreteraren ska få en bra bild av barnets individuella behov. Utredningen kan bland annat visa om barnet behöver bo i familjehem eller ett hem för vård och boende (i Sorsele kommun är dessa Napoleongården, Tranan och Prästgården). Den kan även visa om barnet behöver stöd på annat sätt. Under utredningstiden har socialsekreteraren samtal med barnet och barnets gode man. Socialsekreteraren har även under utredningstiden kontakt med barnets boende och skolan. När barnet fått permanent uppehållstillstånd ska omsorgsnämnden väcka talan hos tingsrätten om behov av en särskilt förordnad vårdnadshavare. Särskilt förordnad vårdnadshavare Under den tid barnet är asylsökande tillsätts genom överförmyndaren i kommunen en god man för barnet. När barnet fått permanent uppehållstillstånd ska barnet enligt lag inte ha en god man utan en särskilt förordnad vårdnadshavare. Det är socialsekreterarens uppgift att se till att barnet får en särskilt förordnad vårdnadshavare. Det finns många ensamkommande barn i Sorsele kommun och därmed ett stort behov av särskilt förordnade vårdnadshavare. Uppdraget innebär att träda in som vårdnadshavare i föräldrarnas ställe och långsiktigt planera för barnet. I uppdraget ingår ansvar för barnets ekonomi. Att vara särskilt förordnad vårdnadshavare innebär inte att barnet ska bo hos vårdnadshavaren eller att denne har försörjningsansvar. Uppdraget gäller 10 timmar per månad, men utifrån speciella behov kan ytterligare tid beviljas. Under första och sista månaden av uppdragsperioden kan arvode medges för upp till 20 timmar. Arvodet är för närvarande 200 kr/timme, och reseersättning utgår med 18, 50 kr/mil. Uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare upphör automatiskt när barnet blir 18 år. Socialsekreterare för ensamkommande barn Elisabeth Magnusson elisabeth.magnusson@sorsele.se Hannele Tjäder hannele.tjader@sorsele.se BOENDEN NAPOLEONGÅRDEN OCH TRANAN Kommunens första kommunala boende för ensamkommande barn, Napoleongården med 11 platser (varav en plats i utslussningslägenhet) startade oktober Kommunen startade, i samband med det nya avtal som tecknades med migrationsverket i januari 2010, ett boende till. Detta boende heter Tranan och har 10 platser för ensamkommande barn.

3 På Napoleongården arbetar åtta behandlingsassistenter. På Tranan arbetar sju behandlingsassistenter. Personal finns tillgänglig på boendet dygnet runt och de jobbar enligt schema med kväll, dag eller helgtjänstgöring. Den personal som arbetar bör ha någon form av formell utbildning såsom socionom, socialpedagog, fritidspedagog eller annan kompetens som bedöms som likvärdig. Tranan och Napoleongården har en chef på heltid som är socionom. Arbetssätt Kommunens boenden ska erbjuda en trygg och hemlik miljö som främjar barnens självständighet och integration. Personalen ska vägleda barnen i praktiska och sociala färdigheter. Personalen ska skapa förtroendefulla relationer med barnen och jobba enligt MI, motiverande samtal. Verksamheten står under tillsyn av Socialstyrelsen då det räknas som ett HVB, hem för vård och boende, och man arbetar således utifrån de lagar och förordningar som styr socialtjänsten vilket bl.a. innebär dokumentationsskyldighet och sekretess. Napoleongården Skolgatan Tranan Stationsgatan 11 E nappe@sorsele.se tranan@sorsele.se Boendeföreståndare Trodie Karlsson trodiek@sorsele.se Verksamhetsansvarig Matz Jonsson Omsorgsavdelningen matz.jonsson@sorsele.se PRÄSTGÅRDEN I SORSELE AB Prästgården i Sorsele AB är ett privatägt boende för ensamkommande barn som startade i februari Man tog då emot åtta asylsökande barn i gamla prästbostaden på Prästgatan, det boende som kallas Prästgården. Från början var Prästgården ett boende där det endast skulle bo barn som sökte asyl i Sverige. När de beviljats uppehållstillstånd så skulle de flytta vidare till Napoleongården. Allt eftersom att verksamheten utvecklats har man övergett den tanken och har nu både barn som söker asyl samt de som beviljats uppehållstillstånd.

4 I september 2009 utökades Prästgården i Sorsele AB:s verksamhet med ytterligare fyra platser i en villa på Såggatan i Sorsele. Denna verksamhet kallas Annexet. På både Prästgården och Annexet finns det personal dygnet runt. Vi strävar efter att all personal skall ha relevant utbildning socionom, socialpedagog, fritidspedagog etcetera och vidareutbildar ordinarie personal fortlöpande. Arbetssätt Vi arbetar utifrån ett relationsfokuserat arbetssätt, det vill säga att vi skall skapa så goda relationer till barnen som möjligt för att på bästa sätt kunna stödja dem att göra bra val i livet. Vi arbetar även utifrån en välkänd teori som heter KASAM Känsla av sammanhang. Detta innebär att vi vill att barnen som bor hos oss skall känna begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Detta för att de skall känna en hög känsla av sammanhang i tillvaron, vilket skapar bättre möjligheter för dem att handskas med svårigheter i livet. För att hjälpa barnen att skapa detta i den situation de befinner sig i på Prästgården och Annexet jobbar vi bland annat med att göra mål och regler begripliga genom upprepade tolksamtal, vi uppmuntrar till sysselsättning och aktivitet, vi stödjer dem att skaffa en bra utbildning och vi ger gemenskap. Precis som för de kommunala boendena står verksamheten under tillsyn av Socialstyrelsen. Prästgården Prästgatan info@prastgarden-asyl.se Annexet Såggatan info@prastgarden-asyl.se SKOLAN VINDELÄLVSSKOLAN Förberedelseklasser har funnits i cirka åtta år. För att vara behörig att undervisa i svenska som andraspråk krävs förutom vanlig lärarexamen även ämnesbehörighet i svenska som andraspråk. Det är två terminers studier för att undervisa yngre elever och tre terminer för äldre elever. Verksamheten är organiserad i förberedelseklass 1 och 2. Förberedelseklass 1 är för barn som går i årskurs 1-6, förberedelseklass 2 för barn som går i årskurs 7-9. Eleverna blir så tidigt som möjligt inkluderade i ordinarie klass men får delar av sin undervisning i förberedelseklassen. Förberedelseklass 2 får stora delar av sin undervisning på Älvbrinken i samarbete med språkintroduktionen. Allt eftersom språkkunskaperna byggs på är eleven i ordinarie klass mer tid.

5 Målet med verksamheten är att eleverna skall nå samma nationella mål som alla andra elever. Det tar av naturliga skäl längre tid att nå samma mål eftersom en del har haft sämre möjligheter till skolgång i det land de kommer ifrån. Dessutom måste alla lära sig ett helt nytt språk och i många fall ett helt nytt alfabete. Alla elever i skolan som riskerar att inte uppnå något av de nationella målen får stödundervisning. Hur stödet utformas beror på varje elevs unika behov. Vindelälvsskolans verksamhet inspekteras liksom Sveriges övriga skolor regelbundet av skolinspektionen Vindelälvsskolan Storgatan Rektor Else-Maj Liljeholm else-maj.liljeholm@sorsele.se Språkintroduktion på Älvbrinkens kunskapscentrum Skolverksamheten har bedrivits sedan mottagningen av ensamkommande barn startade i Sorsele Kommun. Språkintroduktion är ett gymnasieprogram för elever med annat modersmål än svenska i åldrarna år. Eleverna läser i huvudsak svenska den första tiden i skolan, för att senare läsa ämnen som ger behörighet att söka till ett nationellt program inom gymnasieskolan. På Älvbrinken läser i dagsläget ett 40-tal elever ämnena SO, matte, NO, engelska, idrott samt svenska som andraspråk De är indelade i olika grupper utifrån sina kunskaper i svenska som andraspråk. Vi är sju lärare och en assistent, med varierande tjänstgöringsgrad som arbetar med språkintroduktion på Älvbrinken. Samtliga lärare är utbildade lärare och de som undervisar i SVA (svenska som andraspråk) har svenska som andraspråk i sin utbildning. Vårt mål är kunna ge varje elev möjlighet att kunna studera vidare på högre nivåer i skolsystemet. Älvbrinkens verksamhet inspekteras liksom Sveriges övriga skolor regelbundet av skolinspektionen

6 Kontaktuppgifter Språkintroduktion, Älvbrinkens Kunskapscentrum Bankgatan Rektor Simon Dahlgren SORSELE IF PROJEKTET IS - IDROTTEN SATSAR. I samarbete med, skolan, kommunen, föreningslivet vill vi göra Sorsele till ett ännu bättre Sorsele. Genom aktiviteter och arrangemang vill vi: Förbättra integrationen av nysvenskarna Förbättra utbudet av föreningsaktiviteter Locka fler till föreningslivet. Vi hoppas på ett brett stöd och engagemang från föreningslivet, företag, privatpersoner. Projektledare blir Joakim Holmlund, tel Alla som vill ställer upp och bidrar till ett bra resultat kan höra av sig till projektledaren. Vi är övertygade om att det är nödvändigt, men då måste alla dra åt samma håll. Välkomna till en intressant resa Biljetten är gratis, men det krävs arbete. SAMVERKAN OCH ENGAGEMANG Sorsele kommun vill hela tiden utveckla och förbättra Sorseles mottagande av ensamkommande barn. Ett sätt att göra detta är att ovanstående instanser regelbundet har samverkansträffar för att tillsammans utveckla arbetet som utförs. Vi ser det som viktigt att informera allmänheten om hur mottagandet kring ensamkommande barn i stora drag ser ut och vi uppmuntrar till tankar, idéer och engagemang hos privatpersoner och företag. Genom att exempelvis ställa upp som särskilt förordnad vårdnadshavare kan man ge en ungdom mycket viktiga kunskaper och ett större sammanhang i tillvaron. Genom att som företagare erbjuda praktikplatser och sommarjobb åt barnen ger man dem en chans att snabbare lära sig det svenska språket, skapa sociala kontakter och ta sig in på arbetsmarknaden. Vid frågor, tankar, idéer eller annat, uppmuntrar vi till att ta kontakt med de olika instanser som presenterats ovan!

God man för ensamkommande barn. Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare

God man för ensamkommande barn. Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare God man för ensamkommande barn Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare Ensamkommande barn Ett ensamkommande barn är en asylsökande person under 18 år som är utländsk medborgare eller statslös

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

för Ensamkommande barn

för Ensamkommande barn Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God man för Ensamkommande barn Överförmyndaren är en kommunal tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomar God mans roll under asylprocessen och Överförmyndarens roll

Ensamkommande barn och ungdomar God mans roll under asylprocessen och Överförmyndarens roll Ensamkommande barn och ungdomar God mans roll under asylprocessen och Överförmyndarens roll Pernilla Andemore, socionom Arbetsledare, överförmyndarverksamheten för Stenungsund, Orust, Lilla Edet och Tjörns

Läs mer

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Olika myndigheters ansvar Kommunen Förhandla med kommunerna om mottagande Teckna överenskommelser Anvisa kommuner Pröva asylansökan och ersättning till kommuner Ansvar

Läs mer

Riktlinjer för särskild förordnad vårdnadshavare

Riktlinjer för särskild förordnad vårdnadshavare Riktlinjer för särskild förordnad Avseende ensamkommande flyktingbarn 2015-04-01 lena.bergstrom@upplands-bro.se 0721-788 059 www.upplands-bro.se Innehåll 1... 3 1.1 Inledning...3 1.2 Återflyttning av vårdnaden

Läs mer

Särskilt förordnad vårdnadshavare ensamkommande barn

Särskilt förordnad vårdnadshavare ensamkommande barn Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsens utskott för utbildning och arbete Beslutsdatum: 2018-02-08 Framtagen av: Emma Frostensson, områdeschef Dokumentansvarig: Områdeschef Diarienummer: KS/2018:68 Giltighetstid

Läs mer

God man för ensamkommande barn

God man för ensamkommande barn Ensamkommande barn God man för ensamkommande barn Gode mannens roll God man företräder barnet i förmyndares och vårdnadshavares ställe Förmyndare OCH Vårdnadshavare Förvalta barnets egendom och företräda

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Överförmyndarens roll och god mans uppdrag

Överförmyndarens roll och god mans uppdrag Överförmyndarens roll och god mans uppdrag Annika Ewe Sjöberg, förvaltningsjurist Överförmyndarenheten Mölndals stad annika.ewe.sjoberg@molndal.se Pernilla Andemore, socionom Överförmyndarverksamheten

Läs mer

Vägledning god man för ensamkommande barn.

Vägledning god man för ensamkommande barn. Vägledning god man för ensamkommande barn. God man för ensamkommande barn Varje ensamkommande asylsökande barn har rätt att få en god man som kan företräda barnet i Sverige. Det är överförmyndaren i den

Läs mer

God Man Marika Nilsson, jur.handläggare ÖF-nämnden KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN

God Man Marika Nilsson, jur.handläggare ÖF-nämnden KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN www.ljungby.se God Man Marika Nilsson, jur.handläggare ÖF-nämnden 2015-11-17 www.ljungby.se Hur blir man god man? För att bli god man anmäler man sitt intresse till kommunens överförmyndare eller överförmyndarnämnd:

Läs mer

Riktlinjer vid arvodering till god man för ensamkommande barn, särskilt förordnad vårdnadshavare samt förordnad förmyndare

Riktlinjer vid arvodering till god man för ensamkommande barn, särskilt förordnad vårdnadshavare samt förordnad förmyndare Kommunstyrelseförvaltningen Riktlinje Riktlinjer vid arvodering till god man för ensamkommande barn, särskilt förordnad vårdnadshavare samt förordnad förmyndare Dokumentnamn Riktlinjer vid arvodering till

Läs mer

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14

BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 BREVIKSSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR NYANLÄNDA ELEVER 2013-04-14 1 Handlingsplan för nyanlända elever på Brevikskolan Med nyanlända elever avses elever som inte har svenska som modersmål och inte heller behärskar

Läs mer

Redogörelse för uppdrag som god man för ensamkommande barn

Redogörelse för uppdrag som god man för ensamkommande barn Redogörelse för uppdrag som god man för ensamkommande barn För asylsökande barn ska den gode mannen lämna in redogörelse för en period om tre månader i taget. Överförmyndarnämnden betalar ut arvodet efter

Läs mer

Checklista för gode män för ensamkommande barn

Checklista för gode män för ensamkommande barn Checklista för gode män för ensamkommande barn (Reservation för att checklistan inte är fullständig, 2014-07-22) Att göra omgående (innan beslut) Träffa barnet för ett första samtal (med tolk) Efter träffen:

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn

Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-04-22 1 (5) Catarina Stavenberg stabschef Sara Sjögren avdelningschef Dnr: 0078/10-61 Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande flyktingbarn Förslag till beslut

Läs mer

Socialförvaltningen HVB-enheten

Socialförvaltningen HVB-enheten Socialförvaltningen HVB-enheten Integration (latin integraʹtio, av iʹntegro återställa, av iʹnteger orörd, ostympad, hel, fullständig, oförvitlig ), integrering, inom samhällsvetenskapen: process som leder

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande och ungdomar September 2007 Varje år kommer flera hundra och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka asyl, så

Läs mer

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det?

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Eslöv den 2 mars 2018 Eva von Schéele eva.von.scheele@skl.se (måndagar) Telefon: 08-452 75 47 (måndagar kl. 09:30 11:00 och 13:30 15:00) Vilka ansvarar för

Läs mer

Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad. vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder.

Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad. vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder. 2019-01-03 Social- och arbetsmarknadsnämnd Handläggare: Sara Friberg Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder Förslag till

Läs mer

Underårig Personnummer/födelsetid Migrationsverkets beteckningsnr.

Underårig Personnummer/födelsetid Migrationsverkets beteckningsnr. [Skriv text] REDOGÖRELSE För asylsökande barn ska den gode mannen lämna in redogörelse för en period om tre månader i taget. betalar ut arvodet efter granskning av redogörelsen. Arvodering sker enligt

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Godmanskap för ensamkommande barn

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Godmanskap för ensamkommande barn Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Godmanskap för ensamkommande barn 2 Innehållsförteckning Sid Allmänt... 2 Vem kan utses till god man......2 Uppdraget som god man... 3 När godmanskapet upphör... 4 Överförmyndarnämndens

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2009

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2009 Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2009 Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka

Läs mer

Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn

Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN JANUARI 2015 Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn Ett ensamkommande barn är en person under 18 år som kommer till Sverige utan sina föräldrar eller annan legal

Läs mer

God man för ensamkommande och ensamma barn

God man för ensamkommande och ensamma barn MED RÄTT God man AT T HJÄLPA God man för ensamkommande och ensamma barn Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN God man för ensamkommande och ensamma barn Ensamkommande barn Ett ensamkommande barn

Läs mer

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man för ensamkommande barn!

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man för ensamkommande barn! 1 Sida1 www.hassleholm.se Välkommen som god man för ensamkommande barn! 2 Välkommen Till ditt uppdrag som god man! Syftet med denna information är att ge dig, som nybliven god man en vägledning och ett

Läs mer

God man för ensamkommande ungdomar

God man för ensamkommande ungdomar God man för ensamkommande ungdomar Kommunens åtagande Mariestads kommun och Töreboda kommun har tecknat avtal med Migrationsverket om att tillhandahålla 12 platser för ensamkommande barn/ungdomar, som

Läs mer

Information från överförmyndaren

Information från överförmyndaren FLENS KOMMUN Information från överförmyndaren om god man för ensamkommande barn 2018-07-17 1 Innehåll God man för ensamkommande barn... 2 Lagen om god man... 2 Uppdraget för god man... 2 Konkreta arbetsuppgifter

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98 Välkommen Varvet är ett boende för ensamkommande flyktingungdomar. Här bor både killar som väntar på svar angående uppehållstillstånd och killar som fått permanent uppehållstillstånd. På boendet bor killar

Läs mer

Ny lag om god man för ensamkommande barn, SFS 2005:429

Ny lag om god man för ensamkommande barn, SFS 2005:429 Cirkulärnr: 2005:58 Diarienr: 2005/1469 Handläggare: Eva von Schéele Sektion/Enhet: Juridiska enheten Datum: 2005-06-21 Mottagare: Överförmyndare/ Överförmyndarnämnder Individ- och familjeomsorg Rubrik:

Läs mer

1. Personuppgifter Omyndig, namn. Överförmyndarnämndens anteckningar. Redovisningsperiod. Redovisning för pågående uppdrag. År: 20.

1. Personuppgifter Omyndig, namn. Överförmyndarnämndens anteckningar. Redovisningsperiod. Redovisning för pågående uppdrag. År: 20. Redovisning av uppdrag som god man för ensamkommande barn och begäran om arvode Lämnas in till överförmyndaren senast två veckor efter redovisningsperiod slut. Redovisningsperiod År: 20 Kvartal: 1 januari

Läs mer

Information till nya goda män för ensamkommande barn.

Information till nya goda män för ensamkommande barn. Överförmyndaren i Tingsryds kommun Box 88 362 22 TINGSRYD 0477-44 330 overformyndaren@tingsryd.se Välkommen till uppdraget som god man för ensamkommande barn För att hjälpa dig i ditt uppdrag som god man

Läs mer

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn 4 Tjänsteutlåtande Dnr 1.1-291/2016 Sid 1 (9) 2016-11-29 ÖFN 2016-12-14 9.3 Handläggare Anna Nordin Larsson Tomas Sjölander Till Överförmyndarnämnden Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till

Läs mer

En introduktion till att vara. -God man för ensamkommande barn I RONNEBY KOMMUN

En introduktion till att vara. -God man för ensamkommande barn I RONNEBY KOMMUN 1 En introduktion till att vara -God man för ensamkommande barn I RONNEBY KOMMUN 2 Innehåll Överförmyndarnämnden... 3 Lagen (2005:429) om god man för ensamkommande barn... 3 Förordnandet... 3 I vårdnadshavarens

Läs mer

Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar

Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2011-05-16 1 (8) Mia Ledwith Socialnämnden Utökat mottagande av ensamkommande barn och ungdomar Förslag till beslut 1. Socialnämnden föreslår kommunstyrelsen att besluta

Läs mer

Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder

Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-04-03 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Diarienummer 2012/SN 071 52 Socialnämnden Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är

Läs mer

Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare

Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare Överförmyndarkansliet Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Särskilt förordnad vårdnadshavare och

Läs mer

Redogörelse Ensamkommande barn

Redogörelse Ensamkommande barn Exempel på vad som ingår i uppdraget och berättigar till arvode. Redogörelse Ensamkommande barn Avser kvartal 1 1 jan 31 mars 2 1 april 30 juni 3 1 juli 30 september 4 1 okt 31 dec (en redogörelse för

Läs mer

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2007-06-04 129 296 Arbets- och personalutskottet 2007-05-28 125 279 07.94 13 juniks17 Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Bilaga: Faktablad Migrationsverket Migrationsverket

Läs mer

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 ÖVERFÖRMYNDAREN EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 Detta är en vägledning där du får information om vilka skyldigheter du har som förmyndare, oavsett om du är förälder eller

Läs mer

REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE (PUT-PERIOD)

REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE (PUT-PERIOD) 1(5) REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE (PUT-PERIOD) PUT-period - period då barnet har permanent uppehållstillstånd Gode mannen har rätt till ett skäligt arvode

Läs mer

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Ensamkommande barn och ungdomar olika aktörers ansvar och uppdrag Kommunsamverkan kring ensamkommande barn och unga i Göteborgsregionen

Läs mer

Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar. 2 november 2015 KCCC, Karlstad

Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar. 2 november 2015 KCCC, Karlstad Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar 2 november 2015 KCCC, Karlstad Program 8.30 Välkomna 8.45 Överförmyndarnämnden 9.30 Fika 10:00 Gode män för ensamkommande barn 10:30

Läs mer

Välkommen till skolan!

Välkommen till skolan! Till dig som är vårdnadshavare Välkommen till skolan! Ditt barn ska börja i förskoleklassen eller grundskolan. Här får du veta mer om hur skolan i Sverige fungerar. Ju mer du vet, desto mer kan du påverka

Läs mer

God man fo r ensamkommande flyktingbarn KOMMUNFULLMÄKTIGE. Överförmyndaren EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN

God man fo r ensamkommande flyktingbarn KOMMUNFULLMÄKTIGE. Överförmyndaren EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN God man fo r ensamkommande flyktingbarn KOMMUNFULLMÄKTIGE EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN FÖRORD Detta är en vägledning där du får information om vad som krävs av dig som god man för

Läs mer

Redogörelse Ensamkommande barn

Redogörelse Ensamkommande barn 1/4 Exempel på vad som ingår i uppdraget och berättigar till arvode. Redogörelse Ensamkommande barn Avser kvartal 1 1 jan 31 mars 2 1 april 30 juni 3 1 juli 30 september 4 1 okt 31 dec (en redogörelse

Läs mer

21 förordning (1990:927) om statlig ersättning för flyktingmottagande m.m. och 28 förordning (2010:1122) om statlig ersättning för vissa utlänningar

21 förordning (1990:927) om statlig ersättning för flyktingmottagande m.m. och 28 förordning (2010:1122) om statlig ersättning för vissa utlänningar HFD 2016 ref. 31 En kommuns rätt till statlig ersättning för kostnader för mottagande av ensamkommande barn upphör när barnet tagits om hand av en förälder eller den rättsliga vårdnaden överförts till

Läs mer

Barnen är vår framtid. Barn är nu!

Barnen är vår framtid. Barn är nu! 1 Barnen är vår framtid Barn är nu! 2 Marcus Wihk verksamhetsutvecklare, Rädda Barnen marcus.wihk@rb.se 3 Idag, Om god man Ingen juridisk genomlysning Snarare en diskussion om hur vi kan göra något bra

Läs mer

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn beslutade eller senare

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn beslutade eller senare Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Namn Anders Hagander Tnr: 016-710 20 74 2017-06-12 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Arvode och omkostnadsersättning för förordnande

Läs mer

Välkommen som god man för ensamkommande flyktingbarn

Välkommen som god man för ensamkommande flyktingbarn Sida 1(5) Tjänsteställe Överförmyndarnämnden Handläggare Datum Akt Beteckning Marks kommun Postadress: 511 80 Kinna Telefon: 0320 21 70 00 Fax: 0320-15617 www.mark.se E-post ofn@mark.se Välkommen som god

Läs mer

Ansöka om plats på förskola/skola. Delta i utvecklingssamtal i skolan. Personnummer. Personnummer

Ansöka om plats på förskola/skola. Delta i utvecklingssamtal i skolan. Personnummer. Personnummer LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 Exempel på vad som ingår i uppdraget och berättigar till arvode. Överförmyndarnämnden 0302-52 11 24 / 0302-52 11 30 overformyndarnamnden@lerum.se Redogörelse Ensamkommande barn

Läs mer

Gode mannens uppgifter:

Gode mannens uppgifter: 2011-05-20 Riktlinjer / Checklista God man för ensamkommande barn Framtagen av arbetsgruppen överförmyndare och gode män i projektet Ensamkommande barn i Stockholms län. Beslutad av styrgruppen i projektet.

Läs mer

1. Personuppgifter Omyndig, namn. Överförmyndarnämndens anteckningar. Redovisningsperiod. Redovisning för pågående uppdrag. År: 20.

1. Personuppgifter Omyndig, namn. Överförmyndarnämndens anteckningar. Redovisningsperiod. Redovisning för pågående uppdrag. År: 20. Redovisning av uppdrag som god man för ensamkommande barn och begäran om arvode Lämnas in till överförmyndaren senast en månad efter redovisningsperiodens slut. Redovisningsperiod År: 20 Period: Redovisning

Läs mer

INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN

INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN Varför god man? Ensamkommande barn saknar vid sin ankomst till Sverige föräldrar eller andra för dem kända vuxna företrädare som kan

Läs mer

Checklista ensamkommande barn

Checklista ensamkommande barn Checklista ensamkommande barn Du bevakar barnets rätt mot myndigheter, förvaltar dess tillgångar och ser till att barnet får den dagliga vård och omsorg som det behöver under asylprocessen. Sammanfattningsvis

Läs mer

Ensamkommande barn. ett gemensamt ansvar i Umeå. www.umea.se/ensamkommandebarn

Ensamkommande barn. ett gemensamt ansvar i Umeå. www.umea.se/ensamkommandebarn Ensamkommande barn ett gemensamt ansvar i Umeå www.umea.se/ensamkommandebarn 1 Barn och ungdomar i en utsatt situation Varje år kommer flera hundra barn under 18 år ensamma, utan föräldrar till Sverige

Läs mer

1 (5) ) REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE

1 (5) ) REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE 1 (5 REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE Ska lämnas in inom en månad efter den period redogörelsen avser eller senast en månad efter uppdragets upphörande. Redovisningsperiod

Läs mer

Särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn

Särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn Särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn Informationsskrift från Lunds kommun Lunds kommun Uppdaterad: 2017-06-27 Särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn Denna informationsskrift

Läs mer

Information från överförmyndaren

Information från överförmyndaren FLENS KOMMUN Information från överförmyndaren Om förordnade förmyndare/särskilt förordnade vårdnadshavare 2018-07-18 INFORMATION TILL FÖRORDNAD FÖRMYNDARE Uppdraget Bestämmelserna i Föräldrabalkens (FB)

Läs mer

Särskild förordnad vårdnadshavare och förmyndare för ensamkommande barn

Särskild förordnad vårdnadshavare och förmyndare för ensamkommande barn Särskild förordnad vårdnadshavare och förmyndare för ensamkommande barn Ett informationshäfte till dig som är god man och vill bli särskild förordnad vårdnadshavare och förmyndare för ensamkommande barn

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever,

Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever, Riktlinjer för mottagande av nyanlända elever, Melleruds Kommun 2014 1 Inledning Sammanfattning av de rutiner som tillämpas i Melleruds kommun anpassade till Skolverkets skrifter: Allmänna råd för utbildning

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning PM 2015-11-11 Dnr 3.2-27697/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Anette Agenmark anette.agenmark@socialstyrelsen.se Ensamkommande barn och ungdomars försörjning Detta PM är en

Läs mer

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 2 (7) Syfte Språk är människans bästa redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Uppdraget som god man för ensamkommande barn

Uppdraget som god man för ensamkommande barn Uppdraget som god man för ensamkommande barn 2 Uppdraget som god man för ensamkommande barn Uppdraget som god man för ensamkommande barn skiljer sig från ett vanligt godmanskap på så vis att den gode mannen

Läs mer

Statsbidrag inom flyktingmottagandet. Höörs kommun

Statsbidrag inom flyktingmottagandet. Höörs kommun www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Maj 2014 Statsbidrag inom flyktingmottagandet Höörs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2

Läs mer

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 ÖVERFÖRMYNDAREN EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 Detta är en vägledning där du får information om vad som krävs av dig som god man för ensamkommande flyktingbarn. Du får information

Läs mer

Berit Holter, t.f projektledare BEGIN

Berit Holter, t.f projektledare BEGIN Sätt den i händerna på ny personal, använd den som diskussionsunderlag eller uppslagsbok, stryk över och stryk under, kort sagt gör den till en levande handbok Berit Holter, t.f projektledare BEGIN BEGIN

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

Redogörelse för ensamkommande barn

Redogörelse för ensamkommande barn Sid 1 (4) Redogörelse för ensamkommande barn 792 80 Mora 0250-260 00, stadsbygg@mora.se Gode mannen har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för de utgifter som varit skäligen påkallade

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Nyanlända barn i Stockholms skolor. Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk

Nyanlända barn i Stockholms skolor. Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk Nyanlända barn i Stockholms skolor Till dig som är förälder eller vårdnads havare med annan skolbakgrund än svensk 1 Den svenska skolans värdegrund Den svenska skolan vilar på demokratiska värden. Skolan

Läs mer

Barnet har fått uppehållstillstånd, datum.. Redovisning granskad: Utan anmärkning Med anmärkning

Barnet har fått uppehållstillstånd, datum.. Redovisning granskad: Utan anmärkning Med anmärkning Oktober 2015 Redovisning av uppdrag som god man för ensamkommande barn och ansökan om arvode Lämnas in till överförmyndarnämnden senast två veckor efter redovisningsperiod slut. Redovisningsperiod År:

Läs mer

Utbildning God man för ensamkommande barn

Utbildning God man för ensamkommande barn Utbildning 2017 God man för ensamkommande barn Vilka barn är ensamkommande? Kommit till Sverige o Utan förälder / annan vuxen som kan anses ha trätt i föräldrars ställe Barn som blivit ensamma efter ankomst

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 29 april 2016 KLAGANDE Migrationsverket 601 70 Norrköping MOTPART Göteborgs kommun Box 7010 402 31 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Utbildning 2015. God man för ensamkommande barn

Utbildning 2015. God man för ensamkommande barn Utbildning 2015 God man för ensamkommande barn Vilka barn är ensamkommande? Kommit till Sverige o Utan förälder / annan vuxen som kan anses ha trätt i föräldrars ställe Barn som blivit ensamma efter ankomst

Läs mer

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna. TJÄNSTEUTLÅTANDE 21:1 Stabsavdelningen Dnr KS/2017:501-101 2017-08-16 1/1 Handläggare Tobias Rundström 0152-29252 2017-08-28 Rapporter Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att 1. lägga föreliggande

Läs mer

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn

Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eikman Johan Datum 2017-05-15 Diarienummer SCN-2017-0261 Socialnämnden Nya arvodesriktlinjer för särskilt förordnad vårdnadshavare för ensamkommande barn Förslag till beslut

Läs mer

God man för ensamkommande barn

God man för ensamkommande barn God man för ensamkommande barn Att vara god man för ett ensamkommande barn innebär att du under en tid kommer vara en av de viktigaste personerna för barnet. Barnet kommer att träffa många personer med

Läs mer

Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever

Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever 2015-03-16 Lagersbergsskolan Handlingsplan för Nyanlända elever Innehållsförteckning Handlingsplan för nyanlända elever på Lagersbergsskolan Lagersbergsskolans organisation kring nyanlända elever Välkomsten

Läs mer

RUTINER FÖR UTBILDNING AV NYANLÄNDA ELEVER I HANINGE KOMMUN GFN 2016/268 och GVN 2017/47

RUTINER FÖR UTBILDNING AV NYANLÄNDA ELEVER I HANINGE KOMMUN GFN 2016/268 och GVN 2017/47 Juni 2017 RUTINER FÖR UTBILDNING AV NYANLÄNDA ELEVER I HANINGE KOMMUN GFN 2016/268 och GVN 2017/47 Inledning Dessa rutiner är en del av Utbildningsförvaltningens arbete med att skapa en utbildning som

Läs mer

God man för ensamkommande barn. Överförmyndarnämnden informerar

God man för ensamkommande barn. Överförmyndarnämnden informerar God man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden informerar Vem kan bli god man? God man ska uppfylla följande krav: vara erfaren, rättrådig och i övrigt lämplig för uppdraget (11 kap. 12-13 föräldrabalken)

Läs mer

Bilaga 1. Redogörelse

Bilaga 1. Redogörelse Bilaga 1 Redogörelse Ärendet Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har begärt stadsdelsnämndens yttrande över placeringar av ensamkommande barn på Positivum AB och Caremore Migration AB. IVO vill veta

Läs mer

Att stärka nyanlända elevers identitet och skolans demokratiska processer genom kartläggning

Att stärka nyanlända elevers identitet och skolans demokratiska processer genom kartläggning Att stärka nyanlända elevers identitet och skolans demokratiska processer genom kartläggning Anniqa Sandell Ring FLIN, Stockholms universitet 8 mars 2016 Utgångspunkter för presentationens innehåll Vilka

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Klippan på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut Umeå på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn

Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn 2013-10-01 Rev. Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn Framtagen av arbetsgruppen överförmyndare och gode män i projektet Ensamkommande barn i Stockholms län. Beslutad av styrgruppen

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Vansbro den 3/1 2017 Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Informationsmöte. Torsdag 19 februari Särö skola

Informationsmöte. Torsdag 19 februari Särö skola Informationsmöte Torsdag 19 februari Särö skola Planändring inom detaljplan S83 Del som ska upphävas Ca 1500 m2 Särö Centrum Bukärrsängs förskola Utvecklingen av antal asylsökande ensamkommande barn i

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning

Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Inledning Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer

REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE (ASYLPERIOD)

REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE (ASYLPERIOD) 1(5) REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE (ASYLPERIOD) Asylperiod period då barnet inte har permanent uppehållstillstånd Gode mannen har rätt till ett skäligt

Läs mer

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut ABCDE Farsta stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ Handläggare: Bosse Dannert Tfn: 508 18 040 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2005-02-16 DNR 000033/2005 Till Farsta stadsdelsnämnd Mottagande av barn från

Läs mer

Redogörelse av uppdraget som god man för ensamkommande barn

Redogörelse av uppdraget som god man för ensamkommande barn Redogörelse av uppdraget som god man för ensamkommande barn Kvartal 1 Kvartal 2 Kvartal 3 Kvartal 4 (jan-mars) (apr-juni) (jul-sep) (okt-dec) Pågående uppdrag Slutredovisning Ny god man Personuppgifter:

Läs mer

Handbok för god man till ensamkommande barn

Handbok för god man till ensamkommande barn r Handbok för god man till ensamkommande barn Överförmyndarnämnden i 2011-07-15 ÖVERFÖRMYNDARKONTORET Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Välkommen till ett ideellt åtagande som god man till ensamkommande

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Dnr Ju2016/08546/L7 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen #vistårinteut består

Läs mer

Stockholm. Vi sammanfattar inledningsvis våra viktigaste kommentarer och ger sedan bakgrunden till dessa ställningstaganden:

Stockholm. Vi sammanfattar inledningsvis våra viktigaste kommentarer och ger sedan bakgrunden till dessa ställningstaganden: ! Remissvar från #vistårinteut på lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå (dnr Ju2016/08546/L7) Dnr 3.9:0847/16 2017-01-08 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Inledning Rörelsen

Läs mer