Förbered dig genom att inventera gruppen (styrelseuppdrag, antal år inom idrott och annan relevant info).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förbered dig genom att inventera gruppen (styrelseuppdrag, antal år inom idrott och annan relevant info)."

Transkript

1 Föreningsutveckling Plattformen Plattformen är grundförutsättningarna för att en förening eller ett lag ska fungera och nå utveckling. Det innefattar faktorer så som organisation, miljö, kultur, ekonomi, träningsförhållande m m. Att prata kring föreningsutveckling kräver av dig som kursledare ett engagemang och intresse för det märks tydligt och det kommer att spegla av sig på gruppen om du inte anser ämnet vara viktigt. Knyt an till och visa plattformsdelen i Svenssonmodellen. Här kommer några tips till dig som kursledare: Förbered dig genom att inventera gruppen (styrelseuppdrag, antal år inom idrott och annan relevant info). Egna exempel och använd gruppens goda exempel att referera till. Lägg vikten på ledarens igenkänningsfaktor för att skapa aha-upplevelser. Börja passet föreningsutveckling med att ställa nedan fråga till gruppen. Lyft frågan i stor grupp eller låt deltagarna diskutera två och två. Tänk på att tiden är kort men om det finns tid kan du skriva upp på tavlan vad gruppen kommit fram till eller bara lyfta det i stor grupp. Vad kan du göra för din förening? Utveckla din förening!! Handlar om att inspirera deltagaren till att förstå det positiva med att vara med och aktivt förbättra/förändra sin egen förening. Ge gärna egna exempel! Hur kan jag aktivt förbättra min förening? Varför? Skapa föreningsstruktur där alla i föreningen drar åt samma håll i samsyn och demokratisk anda. Kunskap, förståelse och engagemang (PP-bild) föder framgång både sportsligt och moraliskt. Kunskap = antal lag, styrelse, ansvarsområden, policy. Förståelse = empati för andra lag, ledare och andra som aktivt jobbar för föreningens framtid. Engagemang = Hjärta och vilja att förbättra, att gå från bra till BÄST!! (Ambassadör för förening Innebandy Idrott Kommun/Distrikt.) Diskussionsfrågor: Hur ser" idrottskartan" ut i din kommun/ distrikt? Hur medverkar man istället för motverka övriga föreningar och idrotter i kommunen/distriktet? Vilka fördelar har man med att ha en god relation med andra idrotter i sitt område?

2 Idrottens organisation (PP-bild) Gå igenom idrottens organisation på tavlan eller med hjälp av PP-bild. Förklara de olika förbundens uppgifter och ansvarsområden. Svenska innebandyförbundet (SIBF) är ett av 67 specialidrottsförbund (SF) dess uppgift är att utveckla, främja och administrera innebandyn i Sverige så att den överensstämmer med idrottsrörelsens verksamhetsidé. SIBF är medlemmar i Riksidrottsförbundet (RF) som är vårt högsta organ inom idrotten. SIBF organiserar i 22 stycken specialdistriktsförbund (SDF, exempelvis Stockholms Innebandyförbund). Ett SDF organiserar sin idrott i sitt distrikt och är SIBF s förlängda arm till föreningarna i Sverige. På ett SDF administrerar man tävlings- och utbildningsverksamhet. Man ska även vara lyhörda från föreningarna och utveckla innebandyn och dess verksamhet. Idrottsförening (IF). Det finns ca: st innebandyföreningar i Sverige och totalt ca: licensierade spelare. Föreningen följer Svenska Innebandyförbundet riktlinjer och regelverk. Som förening ska man ge spelare och ledare möjlighet till utveckling och utbildning. SISU Idrottsutbildarna finns i hela Sverige och är idrottens studieförbund. Som förening kan man genom sin SISU konsulent boka bl.a. föreläsningar och kurser. På grön nivå går man Plattformen och på blå nivå går man GTU1 (om man har genomförd Plattform). Dessa kurser är det vanligtvis SISU som anordnar och arrangerar. IDROTTENS ORGANISATION Riksidrottsförbundet (RF) Specialidrottsförbund Svenska Innebandyförbundet SSL Idrottslyftet S I S U Specialdistriktsförbund Västergötlands Innebandyförbund Serieindelning Domartillsättning Ledarutbildning Idrottsföreningar (IF) licenser Lärgruppsrapport

3 SDF info Under denna rubrik fyller distriktsförbunden själva i vad som behövs och vad man vill lyfta fram. Det kan vara olika projekt eller kurser som är aktuella för stunden och olika nyheter som man vill informera om. Här måste du även lämna lite tid för alla våra kommande vidareutbildningar och även insatt i SISU s Plattformen och GTU1. Du är ambassadör för Svensk Innebandys utveckling och bär ansvaret för att deltagarna vill vidareutbilda sig efter grundutbildningen. Du kan antingen skriva på tavlan eller visa bifogad PP-bild de olika utbildningarna som finns. Under SDF-info ska du även gå igenom lärgruppsrapport. Lärgruppsrapport En lärgrupp är något som bygger på att du och minst två till träffas i minst 45 minuter med ett utbildande/utvecklande syfte. Lärgruppen kan variera i storlek från tre personer upp till hela lag och kan genomföras i anslutning till träning eller match. För varje utbildningstimme på minst 45 minuter får föreningen utbildningsmedel via SISU, ungefär som LOK-stödet. Denna summa varierar dock för olika distrikt men ligger mellan kr per utbildningstimme. Hur redovisar jag aktiviteterna? Redovisningen av lärgruppsaktiviteterna ska ske på blanketten som finns i din instruktörspärm som du kan visa. Hänvisa till SISU materialet som finns i ledarpärmen och fastna inte i diskussion utan deltagarna kan läsa sig till hur man fyller i redovisningsblanketten och vart man laddar ned den ( För din egen del måste du veta hur man fyller i och redovisar då detta görs efter diskussionsdelen. Redovisning av lärgrupp Om du har en träff i ditt ledarteam och har ledarutveckling eller teori med ditt lag fyller du i en redovisningsblankett och skickar in till ditt SDF eller till din SISU konsulent. Vad får jag rapportera? JA! NEJ! Ex på rapporteringsbar verksamhet Detta är t ex inte rapporteringsbart - Tränarträffar - Reguljär föreningsverksamhet - Teoriutbildning i lagen - Träningar - Arrangemangsplanering - Tävlingar/Matcher/Cuper - Föräldrautbildning - Idrottsskadekurs - Etik & Moralutbildning- Kostföreläsning

4 Hur fyller jag i en redovisningsblankett? Alla gula fält måste vara ifyllda före man skickar den till sitt SDF eller till sin SISU konsulent. Denna blankett finns med i ledarpärmen och i din instruktörspärm. Det är mycket viktigt att ange hur länge man höll på vid varje tillfälle och att man då har fyllt i utbildningstiden eftersom man får bidrag per utbildningstimme. Exempel på en redovisningsblankett. OBS! Både instruktör och deltagare måste fyllas i med tio siffror för att den ska vara giltig. Var noga med att du som instruktör fyller i alla fält avsedda för ledaren. Det är viktigt att ledaren skriver under blanketten, annars räknas den inte.

5 Ledarskap (45 min) Starta Ledarskap med att ställa frågan nedan. Skriv upp på tavlan eller använd PP-bilden. Vad är viktigt för ditt ledarskap? Låt deltagarna diskutera två och två eller i stor grupp, vad som är viktigt för sitt ledarskap. Styr gärna in gruppen på att det är viktigt att om spelarna slutar med innebandy får spelaren inte sluta pga. dig som ledar. Viktigt att om en spelare slutar att den fortsätter inom idrotten. Vidare i ledarskapsdelen är att gå igenom Ledarskapets ABC. Använd gärna PP-bilderna som hjälpmedel eller skriv på tavlan. Dokumentet Ledarskapets ABC ingår i Grundutbildningens material Det självklara valet. Förmedla nedan budskap till deltagarna. Ledarskap A ditt förhållningssätt Helt avgörande för Svensk Innebandys framtid är DU. Ditt sätt att leda, kommunicera och förmedla budskapet i kursplanen kommer avgöra framgången för detta dokument och dina spelare. DITT ledarskap har stor betydelse för dina spelares framgång. Det är inte bara vad som sägs som är viktigt utan HUR det sägs! Konsten att förmedla ett budskap tar lång tid att lära och är en ständig process, där du alltid lär dig nya knep och metoder. Förklara de tre olika delarna som du bör tänka på i ditt ledarskap. Använd gärna PP-bilden som hjälpmedel. Lyft egna exempel till varje del som t.ex. Hur du gör med dina spelare? Tänk dig att ledarskapet består av tre delar: 1) Säljaren du skall sälja in dina idéer till dina spelare. Du behöver ha ett bra motiv som skapar ett inre driv (inre motivation). Denna fas är väldigt viktig att den anpassas efter ålder på deltagarna. Har du t.ex. ett nytt spelsystem eller nya övningar måste du få spelarna att köpa dina idéer och få med dem i dina tankar. 2) Instruktören du skall berömma korrekta utföranden, belysa det korrekta och våga/kunna instruera de som gör fel. Om någon i en övning gör fel ska du kunna rätta till och visa igen. Även berömma när man gör ett moment eller en övning bra. 3) Sammanhållaren du håller ihop helheten, skapar ramar och regler för alla att hålla sig innanför, ser till att allt flyter på träning och match, skapar en bra grupp ett bra lag där alla vill vara med! Samarbetsövningar så att man får en bra sammanhållning i laget. Sätta sig ned och stolpa upp reglerna i laget och vilka ramar som man ska hålla sig inom. Se till att man gör andra saker utanför plan och t.ex. går och bowlar.

6 Jobbar du på detta sätt så lär du lyckas med att skapa den känsla alla människor/individer oavsett ålder vill ha/känna. Du skapar en utvecklande inlärningsmiljö som bygger på individens behov av att känna sig: o Kompetent o Självstyrande o Närhet/Samhörighet Om dina spelare känner sig tillräckligt kompetenta för att få vara med, att de har en chans att själva kunna påverka verksamheten på något sätt och dessutom känner sig som en betydande del av laget så kommer de trivas och fortsätta spela innebandy. Då spelare slutar/lägger av, är det oftast något av ovan som fattas. Ledarskapet hänger givetvis ihop med gruppen. Inget ledarskap utan att ha en grupp att leda och ingen grupp utan ledare. Ditt mantra skall alltid vara att du kan leda och förändra saker till det bättre. Säg inte att en grupp/individ i gruppen är på ett visst sätt utan att alltid försöka förändra det eller jobba på att behålla det. Fråga gruppen först om de har några förslag på hur man utvecklar sitt ledarskap sedan går du igenom nedan punkter nedan. Om det finns tid så kan du stolpa upp på tavlan gruppens olika förslag och fyll på med nedan lista. Du utvecklar ditt ledarskap genom: erfarenhetsutbyten med dina tränarkollegor i föreningen/laget erfarenhetsutbyten med andra ledare i andra föreningar/lag att gå utbildningar på området att läsa litteratur på området att ha rätt attityd till din egen utveckling alltid vilja utvecklas! att fundera kring vad lyckade och misslyckade träningar beror på att i förväg tänka igenom hur du skall presentera saker att vara lyhörd för nyheter/förändringar på området Några enkla regler att förhålla sig till som ledare är: Skapa en utvecklande inlärningsmiljö den bygger på trygghet, harmoni och förståelse. Du motiverar till utförande istället för tvingar. Du uppfyller individens önskan om att känna sig kompetent, självstyrande och i samhörighet. Fokusera på individens egen prestation, istället för att jämföra med alla andra. Lär dig skilja på prestation och resultat. Lär dig 5-1 regeln. 5 positiva feedbackkommentarer innan du får ge ett förslag till förändring/förbättring.

7 Var positiv beröm bra saker och utföranden. Lär deltagarna att fylla på sina MåBra konton. Delge strategier i hur man ger sig själv positiv känslopåfyllning. Delge roliga övningar i hur man kan jobba med det. Lär dig förstå vad dina deltagare faktiskt kan förstå och utgå från det. Det är oftast inte deltagarna det är fel på, de förstår helt enkelt inte vad du menar. Se alla ägna alla deltagare tid på varje träning. Ge minst sek egen tid till varje individ, då du bara ser den individen. Har du svårt att hinna med alla på en träning dela upp gruppen och se till att hinna med det på två träningar. Ledarskap B etik och moral Fråga gruppen vilka riktlinjer som man bör rätta sig efter inom innebandyn. Efter det lyfter du nedan på tavlan eller PP-bild. Riktlinjer för alla som jobbar inom innebandyn: Medverka till att utveckla spelarnas känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för människor i och utanför den närmaste gruppen. I sin verksamhet bidra till att innebandyn präglas av solidaritet mellan människor. Aktivt motverka diskriminering och kränkande behandling av individer eller grupper. Visa respekt för den enskilda individen och i det vardagliga arbetet utgå från ett demokratiskt förhållningssätt. Innebandyträningarna skall präglas av omsorg om individen, omtanke och generositet. Föräldrarna är en naturlig samarbetspartner i alla åldrar och bör involveras i verksamheten, framförallt för att skapa god förståelse för utvecklingsplanen och dess innehåll. Svensk Innebandy önskar att samtliga föräldrar och vänner är bekanta med tillhörande föräldrar material för att kunna förhålla sig på ett korrekt sätt. Barnrättsperspektiv. (PP-bild) Kan någon i gruppen en rättighet? Visa de rättigheter som är riktade för innebandyn. Ge exempel på när man ska tänka på rättigheterna och lyft i gruppen att man bör jobba med de olika rättigheterna i sin barngrupp/lag Barnrättskonventionen innehåller 54 artiklar, 41 av dessa handlar om barnen. Ur dessa kan bland annat läsas: Alla barns lika värde (oavsett innebandykompetens) Barnets bästa skall komma i främsta rummet (tänk på varje individ) Varje barn har rätt att leva och utvecklas (alla kan bli något) Barnens rätt att utrycka sina åsikter och få dem beaktade (lyssna på alla) Alla barns rätt till vila, fritid, lek & rekreation (se till att inte matcha för hårt)

8 Dessa fakta skall genomsyra vår verksamhet. Med hjälp av Svenssonmodellen sätter Innebandyn människan i centrum och visar på vikten av att vara hel som människa för att lyckas som innebandyspelare. Detta kallas för en holistisk människosyn. Ledarskap C - Träningsplanering Gå igenom lite kort varför det är viktigt att träningsplanera. Frågar gruppen om de träningsplanerar i sina lag. Tänk på att det är kort om tid och fastna inte i någon längre diskussion. Redogör för deltagarna att det även är viktigt att träningsplanera i yngre åldrar då man tex bara har en träning i veckan. Man måste hålla koll på andra idrotter, skola och hemförhållanden men även är det en träning inför framtiden då laget har 3 träningar i veckan och det krävs mer tid av tränaren. Spara tid lär dig planera! Ett sätt att slippa den dagliga stressen på träningsdagen är att planera träningen i god tid. Följ konceptet för vinnande träning och lägg tiden vid rätt tillfälle (dvs. i god tid, då du har tid, ett par dagar eller någon vecka i förväg) så slipper du träningsdagsbekymren. Du vinner dessutom kvalité på detta genomtänkta träningar är ofta mycket bättre än de som skall kommas på i all hast. Ett vinnande koncept är att säsongsplanera. Att tänka igenom hela säsongen innan den har tagit fart, det innebär lugn och ro samt kvalitetstid då du funderar. Du kommer känna att du hinner med det delar du vill och skall under året. Gör så här/tänk så här, då du säsongsplanerar: (snarast efter årets säsongs slut) 1. Titta igenom utvärderingen från förra året vad måste göras bättre, vad skall behållas. 2. Studera utvecklingsplanen vilka pusselbitar kan vara aktuella i år? Vilken nivå kommer spelarna att befinna sig på? 3. Fundera över vilka pusselbitar du skall hinna med under året/väljer att jobba med under året. 4. Fundera över vilka möjligheter du har i den tilldelade hallen/lokalen tänk alltid positivt, se möjligheter inte hinder! Kanske finns det fler platser att förlägga träningen på. 5. Se över skolans, föreningens och Sveriges innebandykalender fundera på vad du vill titta på/delta i/skall ha spelare och föräldrar tillgängliga till. 6. Markera de dagar du tänker anordna aktiviteter dvs. träningar, mönsterbrytare, resor, matcher under året. 7. Planera grovt in någon eller några rubriker/pusselbitar per träning. 8. Se till att du har en bra lagorganisation runt dig. Ring in föräldrar som kan hjälpa dig agera lagledare, matchansvariga, assisterande tränare osv.. Ju mer du kan fokusera på att träna laget desto bättre för spelarna. Då du vidtagit ovan åtgärder går du direkt till konceptet vinnande träning och planerar ett par träningar i taget.

Ledarskap 2013-04-28 1. Vad är viktigt i ditt ledarskap?

Ledarskap 2013-04-28 1. Vad är viktigt i ditt ledarskap? Ledarskap 2013-04-28 1 LEDARSKAP Vad är viktigt i ditt ledarskap? 1 LEDARSKAPETS ABC Ledarskapets A ditt förhållningssätt Ledarskapets B din etik och moral Ledarskapets C din träningsplanering LEDARSKAPETS

Läs mer

Innebandyn Vill. Lärgruppsmaterial för aktiva 7-11 år

Innebandyn Vill. Lärgruppsmaterial för aktiva 7-11 år Innebandyn Vill Lärgruppsmaterial för aktiva 7-11 år Det här är ett lärgruppsmaterial som du som ledare kan använda till att leda samtal om Innebandyn Vill med de spelare som du utbildar. Gör ni som Innebandyn

Läs mer

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott!

Skapa utbildning i världsklass! Face to face. Skapa utbildning i världsklass skapa världens bästa idrott! Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar. Fullständig inbjudan

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets riktlinjer bygger på Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott. All idrottsverksamhet för barn

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar. Fullständig inbjudan

Läs mer

Ledarskap är en komprimerad och sammanfattad del av ledarskapets grunder, såsom förhållningssätt, etik och moral.

Ledarskap är en komprimerad och sammanfattad del av ledarskapets grunder, såsom förhållningssätt, etik och moral. Östergötlands Innebandyförbund Nytt seriesystem Nytt ledarskap - Ledarlicens Nya ledarutbildningar! Höstens ledarutbildningar 2012 Syftet med Svensk Innebandys Utvecklingsmodell, SIU, är att skapa ett

Läs mer

Innebandyn Vill. Lärgruppsmaterial för föräldrar för ungdom år

Innebandyn Vill. Lärgruppsmaterial för föräldrar för ungdom år Lärgruppsmaterial för föräldrar för ungdom 12-20 år Det här är ett lärgruppsmaterial som du som förälder kan använda till att gå igenom med andra föräldrar i ditt barns lag. Gör ni som? Vad gör ni idag

Läs mer

Lärgruppsplan. för filmen. Svensk idrott världens bästa

Lärgruppsplan. för filmen. Svensk idrott världens bästa Lärgruppsplan för filmen Svensk idrott världens bästa Inom svensk idrott fi nns det i runda tal 600 000 idrottsledare som har olika typer av ledaruppdrag. Du är säkert en av dom. Många av er fi nns inom

Läs mer

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet!

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! IDROTTSLYFTET MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! ÖPPNA DÖRRARNA FÖR FLER OCH BEHÅLL FLER LÄNGRE Vi vill att barn och ungdomar ska utvecklas, trivas och må bra

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

Samsyn Dalarna. vårt bästa för barnens bästa. För lagidrotterna: Bandy Fotboll Handboll Innebandy Ishockey. FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrån

Samsyn Dalarna. vårt bästa för barnens bästa. För lagidrotterna: Bandy Fotboll Handboll Innebandy Ishockey. FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrån Samsyn Dalarna vårt bästa för barnens bästa För lagidrotterna: Bandy Fotboll Handboll Innebandy Ishockey FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrån Våra värdeord för Samsyn är Samverkan Kommunikation Uppföljning

Läs mer

Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom Anders Wahlström Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Twitter: @anderswahlstrom Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom

Läs mer

Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU)

Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Svenska Innebandyförbundet 2012-02-23 INNEHÅLL BAKGRUND... 1 STRUKTUR... 1 GRUNDUTBILDNING

Läs mer

VERKSAMHETEN NU. Detta är vi, 2015 700-750 spelare

VERKSAMHETEN NU. Detta är vi, 2015 700-750 spelare VERKSAMHETEN NU Detta är vi, 2015 700-750 spelare Dunungarna 2011-2014 (40 barn + föräldrar) Träningsgrupper: (450 spelare) Flickor 10, 09, 08, 07, 06, 05, 04, 03, 01/02, 99/00, DJ Pojkar 10, 09, 08, 07,

Läs mer

Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR

Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Världens bästa coach Hur kan du som ledare göra för att stötta unga idrottare att bli vinnare både i livet och i idrotten? En föreläsning som utvecklar dig i ditt

Läs mer

Att vara idrottsförälder

Att vara idrottsförälder Att vara idrottsförälder Detta är ett studiematerial för er som är föräldrar till idrottande barn. För många barn är idrottsföreningen, näst efter hemmet och skolan, den viktigaste uppfostringsmiljön.

Läs mer

RIKTLINJER SIU MODELLEN - För barn och ungdomsidrott - V

RIKTLINJER SIU MODELLEN - För barn och ungdomsidrott - V RIKTLINJER SIU MODELLEN - För barn och ungdomsidrott - V 2.0-20180301 Ramar att förhålla sig till inom barn- och ungdomsidrotten i Gästriklands Innebandyförbund. Detta dokument är en sammansättning av

Läs mer

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan Hur föräldrar stödjer sina barn att bli vinnare i livet genom idrott Idrott kan vara en fantastisk upplevelse mellan barn och ungdomar och deras

Läs mer

Mer om Idrottens föreningslära hittar du på www.sisuidrottsutbildarna.se. Mötet, samtalet och sökandet är nycklarna

Mer om Idrottens föreningslära hittar du på www.sisuidrottsutbildarna.se. Mötet, samtalet och sökandet är nycklarna Lärgruppsplan Allt kommunicerar Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Allt kommunicerar.

Läs mer

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Träning & Tävling Barn är inte små vuxna Barn och ungdomar har olika utvecklingstakt,

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2015

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2015 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2015 2014-12-10 I denna utbildningsplan finner du information och utbildningsdatum för Svenska Innebandyförbundets och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar i Västernorrland.

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU)

Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Ny tränarutbildning för barn- och ungdomsledare En konsekvens av innehållet i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) Svenska Innebandyförbundet 2012-04-10 INNEHÅLL BAKGRUND... 1 STRUKTUR... 1 GRUNDUTBILDNING

Läs mer

Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post:

Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post: Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan 4 621 21 Visby tfn: 207057, 0768-540760 e-post: peter.nilsson@gotsport.se www.gotsport.se Föreningen När man gör en säsongsanalys, så bör man

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna en resurs för Korpen

SISU Idrottsutbildarna en resurs för Korpen en resurs för Korpen en resurs och samarbetspartner för hela Korpen Att samarbeta med är enkelt Vad gör? är en stödorganisation för svensk idrott som finns i 21 distrikt över hela landet. SISU:s konsulenter

Läs mer

Offensivt styrelsearbete

Offensivt styrelsearbete Lärgruppsplan Offensivt styrelsearbete Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Offensivt styrelsearbete.

Läs mer

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014.

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014. Utbildningsprojekt Alla ansökningar till Idrottslyftet ska göras i IdrottOnline och kräver att; 1. Föreningen måste ha aktiverat sin klubbsida på IdrottOnline. 2. Föreningen måste ha angett ordförande

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2015

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2015 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2015 2015-08-19 I denna utbildningsfolder finner du information och utbildningsdatum för Svenska Innebandyförbundets och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar i Västernorrland.

Läs mer

Samtalsplan

Samtalsplan Samtalsplan 2014-04-02 När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR) TV-serie Idrottens himmel och helvete undersöker

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2014

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2014 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2014 2014-08-20 I denna utbildningsplan finner du information och utbildningsdatum för Svenska Innebandyförbundets och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar i Västernorrland.

Läs mer

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01

Riktlinjer Golfens. välkommen till. utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens LEDAR välkommen till SVENSKA GOLFFÖRBUNDET OCH golfens hus UTBILDNING 2 utgåva 2. uppdaterad 2010 06 01 Riktlinjer Golfens ledarutbildning 2 Syfte Säkert är att ungdomar framför allt

Läs mer

Katrineholms Innebandy

Katrineholms Innebandy Katrineholms Innebandy MÅL Katrineholms Innebandy ska vara ett attraktivt idrottsalternativ för spelare, föräldrar och ledare där laggemenskapen sätts i centrum samtidigt som individen tillåts att utvecklas

Läs mer

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog

Kreativ. Kreativ coaching. Lärgruppsplan COACHING. när det snurrar i bollen. PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Kreativ COACHING när det snurrar i bollen PG Fahlström Carl-Axel Hageskog Lärgruppsplan Kreativ coaching Inledning Nästan alla barn och ungdomar i vårt land är under någon period av sitt liv med i idrotten.

Läs mer

Praktisk föreningsekonomi

Praktisk föreningsekonomi Lärgruppsplan Praktisk föreningsekonomi Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Praktisk föreningsekonomi.

Läs mer

SDF-konferens. 14 juni 2018 Dokumentation

SDF-konferens. 14 juni 2018 Dokumentation SDF-konferens 14 juni 2018 Dokumentation Föreläsning - Trygga idrottsmiljöer Malin Andersson, Riksidrottsförbundet, inledde SDF-konferensen med en föreläsning kring hur man kan skapa trygga idrottsmiljöer.

Läs mer

Idrottslyftet. Ansvarsfördelning mellan SF och DF

Idrottslyftet. Ansvarsfördelning mellan SF och DF Idrottslyftet Ansvarsfördelning mellan SF och DF Fem utgångspunkter i Nya programmet 1. Koppling till strategiarbetet. 2. Föreningsidrottens egenvärde. 3. RF och SF ledande roll. 4. Stödorganisationer

Läs mer

Idrott utan mobbning! Studieplan. www.bris.se/idrott

Idrott utan mobbning! Studieplan. www.bris.se/idrott Idrott utan mobbning! Studieplan www.bris.se/idrott Inledning Den här studieplanen är en hjälp för dig/er att kunna föra ett fördjupat samtal kring idrott och de sociala dimensionerna av ledarskapet framför

Läs mer

Rutiner. Varför är det viktigt att spelarna duschar direkt efter match

Rutiner. Varför är det viktigt att spelarna duschar direkt efter match Rutiner Detta är ett samtalsunderlag att användas av föräldragruppen i samband med lagets samling. Materialet är framtaget i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Stockholm som också står som anordnare

Läs mer

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun.

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Policy & värderingar Sportlife Kungälv IBK Detta vill vi: Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Vi vill att Sportlife Kungälv

Läs mer

Utbildning i Fair Play för deltagande lag i Färgelanda Cup

Utbildning i Fair Play för deltagande lag i Färgelanda Cup Sida 1 av 7 Allmänt Utbildning i Fair Play för deltagande lag i Färgelanda Cup Färgelanda Cup präglas av Fair Play och spelas enligt grundprinciperna i "Fotbollens Spela Lek o Lär" och "Idrotten vill".

Läs mer

Barnens spelregler. Lärgruppsplan

Barnens spelregler. Lärgruppsplan Barnens spelregler Lärgruppsplan Idrott ska vara roligt! Alla barn och ungdomar har rätt att må bra utvecklas och känna sig välkomna i en trygg gemenskap. Barnens spelregler sammanfattar sju enkla och

Läs mer

om demokrati och föreningskunskap

om demokrati och föreningskunskap Lärgruppsplan Vår förening om demokrati och föreningskunskap Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet

Läs mer

Svensk Innebandys Utvecklingsplan. Människan

Svensk Innebandys Utvecklingsplan. Människan Svensk Innebandys Utvecklingsplan Människan Svensk Innebandys Utvecklingsplan Min resa med dig: 1)Varför tränar människan innebandy? Vilka behov vill bli tillgodosedda? 2)Varför spelar människan matcher?

Läs mer

Drogpolicy i föreningen

Drogpolicy i föreningen Målet med att arbeta med detta material är att ni ska ta fram en drogpolicy för er förening. På sista sidan finns en förtryckt mall där ni bara kan föra in det ni har beslutat om, men det går också lika

Läs mer

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-12

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-12 Tränarens himmel och helvete Samtalsplan 2014-03-12 Om programserien När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR)

Läs mer

SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET Föreningens namn:

SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET Föreningens namn: SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET namn: SKATTNING och ANALYS av din förening och nuvarande BARN- och UNGDOMSVERKSAMHET Detta är ett arbetsunderlag som ska vara

Läs mer

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Din karriär inom idrotten börjar nu! Plugga och bo på Bosön - idrottens viktigaste

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Föräldrautbildning. Handledning. Svenska Ishockeyförbundet

Föräldrautbildning. Handledning. Svenska Ishockeyförbundet Föräldrautbildning Handledning Svenska Ishockeyförbundet Välkommen! Ni står inför den stimulerande uppgiften att genom Idrottslyftet genomföra utbildningen: Ishockeyns - Föräldrautbildning. Den här handledningen

Läs mer

TRÄNARUTBILDNING BARKARÖ SK. Johan Kraft

TRÄNARUTBILDNING BARKARÖ SK. Johan Kraft TRÄNARUTBILDNING BARKARÖ SK Johan Kraft 2015-04-03 Detta dokument reglerar vilka utbildningar som ledare i Barkarö SKs verksamhet bör genomföra och arbeta efter. Välkommen som tränare i Barkarö Sportklubb!

Läs mer

MATCHFIXING. Lärgruppsplan

MATCHFIXING. Lärgruppsplan MATCHFIXING Lärgruppsplan Lärgruppsplan Matchfixing betyder att någon med otillåtna medel påverkar resultatet i en idrottstävling. Fenomenet finns över hela världen och blir allt vanligare även i Sverige.

Läs mer

Intern ledarutbildning på Ridklubben!

Intern ledarutbildning på Ridklubben! VÄSTMANLANDS RIDSPORTFÖRBUND Intern ledarutbildning på Ridklubben! Utbildningssystem för barn & ungdomar på Ridklubben! Datum: 2002-02-27 Bilder tagna på Hallsta Ridklubb Rubriker Vad, varför, hur? Innehåll

Läs mer

BARN- & UNGDOMSLEDARE!

BARN- & UNGDOMSLEDARE! Ny, bättre och mer spännande tränarutbildning för våra BARN- & UNGDOMSLEDARE! Svensk Innebandy jobbar med en ny utvecklingsmodell, SIU, en konsekvens av det innebär ett nytt utbildningspaket för barn och

Läs mer

kan och vill påverka i min förening!

kan och vill påverka i min förening! kan och vill påverka i min förening! Varför? På Riksidrottsmötet (RIM) 2009 togs beslut, efter motion från Skåneidrotten, att SISU Idrottsutbildarna skulle ta fram ett studie- och utbildningsmaterial för

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

Golfföräldrar. Idrottsföräldrar är viktiga, jobba i team, motivation, känslor och boktips - Mål fler engagerade föräldrar på era klubbar!

Golfföräldrar. Idrottsföräldrar är viktiga, jobba i team, motivation, känslor och boktips - Mål fler engagerade föräldrar på era klubbar! Golfföräldrar Idrottsföräldrar är viktiga, jobba i team, motivation, känslor och boktips - Mål fler engagerade föräldrar på era klubbar! Lisa Häggkvist Svenska Golfförbundet Att vara idrottsförälder Det

Läs mer

att samtala med barn Lärgruppsplan

att samtala med barn Lärgruppsplan VIKTIGA VUXNA INOM IDROTTEN att samtala med barn Lärgruppsplan Viktiga vuxna inom idrotten Vuxna i barns vardag spelar stor roll. Det gäller alla barn. När det handlar om barn i utsatta situationer så

Läs mer

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar

Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska Muaythai förbundets rekommendationer gällande utbildningar Svenska muaythai förbundet arrangerar grenspecifika utbildningar för sina medlemsklubbar i 2 steg. Därutöver finns ett steg 3 som riktar

Läs mer

Föreningsträdet Framtiden. Handledning Aktiva 16 år. Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare

Föreningsträdet Framtiden. Handledning Aktiva 16 år. Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare Föreningsträdet Framtiden Handledning Aktiva 16 år Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Idrottens nya tränarutbildningar

Idrottens nya tränarutbildningar Idrottens nya tränarutbildningar för tränare inom alla idrotter och målgrupper INFORMATION TILL SPECIALIDROTTSFÖRBUND OCH DISTRIKT www.sisuidrottsutbildarna.se Innehåll Introduktionsutbildning 4 Grundutbildning

Läs mer

UTBILDNINGEN. Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011. Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång?

UTBILDNINGEN. Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011. Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång? Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011 ELITTRÄNAR UTBILDNINGEN Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång? Av Michael Carlsson Handledare: Göran Lindblom 2011 05 14 1 Sammanfattning:

Läs mer

Att starta en lärgrupp

Att starta en lärgrupp 1 Att starta en lärgrupp Stöd och hjälp! Det här materialet är gjort som ett stöd för lärgrupper. Planen är en hjälp för att göra det tydligare för er som vill arbeta med utbildningsmaterialet och fungerar

Läs mer

Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap

Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap G RÖNA SKÖNA LE DARSKAPET LEV SOM DU LÄR BRY DIG MÖJLIGGÖR Samtalsunderlag upptäck och lär tillsammans Detta samtalsunderlag är utformad som en s.k. lärgrupp

Läs mer

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Föreningsträdet Individen i centrum Handledning Aktiva 11 år Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-26

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-26 Tränarens himmel och helvete Samtalsplan 2014-03-26 Om programserien När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR)

Läs mer

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr.

Handledarguide. Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Handledarguide Jag är unik! Följ med Wilda och Walter på äventyr. Inledning Vill du få barnen aktiva att själva lära och reflektera, vara involverade i planering och genomförande utifrån sina egna förutsättningar

Läs mer

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet!

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! IDROTTSLYFTET MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! ÖPPNA DÖRRARNA FÖR FLER OCH BEHÅLL FLER LÄNGRE Vi vill att barn och ungdomar ska utvecklas, trivas och må bra

Läs mer

Förening i rörelse guide för utveckling

Förening i rörelse guide för utveckling Lärgruppsplan Förening i rörelse guide för utveckling Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet

Läs mer

Lärgruppsplan Orientera för att ha kul. att träna upp till 13 år

Lärgruppsplan Orientera för att ha kul. att träna upp till 13 år Lärgruppsplan Orientera för att ha kul att träna upp till 13 år Orientera för att ha kul Det här är en lärgruppsplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med lärgruppsplanen är att den ska vara en

Läs mer

Hur är er relation? stämmer stämmer stämmer stämmer stämmer inte alls dåligt lite ganska bra helt och hållet 0 1 2 3 4

Hur är er relation? stämmer stämmer stämmer stämmer stämmer inte alls dåligt lite ganska bra helt och hållet 0 1 2 3 4 Detta är ett utdrag ur boken Bra relation av Kenth Svartberg där du kan få hjälp att bedöma vilken relation du och din hund har. Utdraget är främst avsett som en hjälp för instruktörer som använder boken

Läs mer

IDROTTSLYFTET ÅR 1. En förening i varje by fotboll för alla. Svenska Fotbollförbundet

IDROTTSLYFTET ÅR 1. En förening i varje by fotboll för alla. Svenska Fotbollförbundet IDROTTSLYFTET ÅR 1 En förening i varje by fotboll för alla Svenska Fotbollförbundet Välkommen till Idrottslyftet år 1! 1/7 2007-30/6 2008 Huvudinriktningen är att öppna dörrarna till fotbollen för fler

Läs mer

Idrotten landets ledande ledarskola. Resultat från SIFO-undersökningar kring ideellt ledarskap som merit i arbetslivet, våren 2007

Idrotten landets ledande ledarskola. Resultat från SIFO-undersökningar kring ideellt ledarskap som merit i arbetslivet, våren 2007 Idrotten landets ledande ledarskola Resultat från SIFO-undersökningar kring ideellt ledarskap som merit i arbetslivet, våren 2007 1 STOCKHOLM JULI 2007 ANDRÈN & HOLM FOTO: Bildbyrån ILLUSTRATION: Katti

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse

Värdegrund. Ingarö IF Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF 2008-10-16 Ingarö IF Styrelse Värdegrund Ingarö IF: s verksamhet är till för alla! Grundidén är att barn, ungdomar och vuxna som tycker det är roligt med idrott alltid ska känna sig

Läs mer

ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga

ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga ALLMÄNT Välkommen till Avspark! Innehåll och genomförande är ett tillägg till den befintliga kurshandledningen och ska fungera som stöd och hjälp för er som vill arbeta med Avspark i studiecirkelform.

Läs mer

Träna barn och ungdomar med ADHD/ADD och autism/asperger. Ett kunskapsmaterial för idrottsledare

Träna barn och ungdomar med ADHD/ADD och autism/asperger. Ett kunskapsmaterial för idrottsledare Träna barn och ungdomar med ADHD/ADD och autism/asperger Ett kunskapsmaterial för idrottsledare Vilka förväntningar har du på kursen? Har du specifika frågor du vill ha svar på? Målet med kursen Öka kunskapen

Läs mer

IDROTTSLYFTET MER OCH FLER. Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet!

IDROTTSLYFTET MER OCH FLER. Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! IDROTTSLYFTET MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! VAR MED OCH UTVECKLA VÄRLDENS BÄSTA BARN- OCH UNGDOMSIDROTT! I de flesta idrottsföreningar finns goda idéer

Läs mer

- på att vara en förebild!

- på att vara en förebild! - på att vara en förebild! 1 Vår gemensamma värdegrund framtagen genom samarbete 2 Idrotten Vill Som utgångspunkt för Jag Ställer Upp har vi Riksidrottsförbundets (RFs) riktlinjer, det idéprogram som kallas

Läs mer

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT

TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR OCH UTBILDAR INOM GRÖNT KORT Du kan vara klubbchef, ordförande, tränare, utbildare i golfvett, fadder, SISU-konsulent - Hur får vi nya spelare att trivas i golfen? - Hur får vi

Läs mer

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell Svensk Innebandys Utvecklingsmodell Bakgrund behovet av en spelarutvecklingsmodell Föreningsfostran och tävlingsfostran Idrotten vill men gör något annat? - Vad skall vi göra Röd tråd - Hjälpa till med

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Idrottens organisation

Idrottens organisation Idrottens organisation Riksidrottsstyrelsen, RS Riksidrottsförbundet RF Förbundsstyrelsen, FS SISU Idrottsutbildarna SOK:s styrelse Sveriges Olympiska Kommitté SOK 71 Specialidrottsförbund SF Styrelser

Läs mer

Att förstå vikten av att skapa målbilder

Att förstå vikten av att skapa målbilder w För gymnasiet MODUL 1 Avsnitt 3 Att förstå vikten av att skapa målbilder Inom idrotten känner man sedan länge till den positiva effekten av målbilder som ett verktyg för att kunna hålla motivationen

Läs mer

KLUBBPAKETET Utbildning

KLUBBPAKETET Utbildning KLUBBPAKETET Utbildning 0 Svenska Skidförbundets Alpina Utbildningar Svenska Skidförbundets alpina utbildningar vänder sig till tränare samt andra ledare och funktionärer i klubben. Svensk Alpin Tränarutbildning

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Vansinnigt Viktiga Vägval. En plan för arbete med Föreningens framtid.

Vansinnigt Viktiga Vägval. En plan för arbete med Föreningens framtid. Vansinnigt Viktiga Vägval. 1 2 3 4 En plan för arbete med Föreningens framtid. Tillsammans mot framtidens idrott Med ett gott stöd av SISU Idrottsutbildarna Örebro kan din förening ta ett helhetsgrepp

Läs mer

Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna. att träna 13-16 år

Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna. att träna 13-16 år Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna att träna 13-16 år Orientera för att ha kul Det här är en lärgruppsplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med lärgruppsplanen är att den ska vara

Läs mer

Verksamhetsinriktning. Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsinriktning. Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna la d n a h e b t at n a m m ä t ss r å l l ti g a l Förs Verksamhetsinriktning 2014 för Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2016 för Svensk Bowling

Verksamhetsinriktning 2016 för Svensk Bowling Verksamhetsinriktning 2016 för Svensk Bowling Verksamhetsidé Vision Bowlingsporten ska vara framgångsrik, kul, socialt engagerande och tillgänglig för alla. Bowling en sport för alla En idrott alla kan

Läs mer

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015

2015-02-25. Policydokument. Kovlands IF Fotbollssektion 2015 Policydokument Kovlands IF Fotbollssektion 2015 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Välkommen till Kovlands IF... 3 Verksamhetsidé... 4 Policy för Fotbollen... 5 Spelare....6 Ledare....7 Förälder....8

Läs mer

Föreningsträdet Mitt lag. Handledning Aktiva 12 år. Kompisskap Rätt och fel Stress och press

Föreningsträdet Mitt lag. Handledning Aktiva 12 år. Kompisskap Rätt och fel Stress och press Föreningsträdet Mitt lag Handledning Aktiva 12 år Kompisskap Rätt och fel Stress och press Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla frågor skapa diskussioner

Läs mer

Utbildningar för golfledare

Utbildningar för golfledare 0(14) 1(14) Utbildningar för golfledare Att vara golfledare är ett viktigt och utvecklande uppdrag som ger både ledarna och juniorerna på klubben en riktigt rolig fritid. Det är givande och kul att vara

Läs mer