Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt

Save this PDF as:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt"

Transkript

1 Digital bild & sportfiske Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt

2 Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen.

3 Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen. Bländaren storleken på den ljusinsläppande delen av optiken. Ju större bländare desto mer ljus. Notera att värdena är inverterade f2,8 är stor f32 är liten.

4 Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen. Bländaren storleken på den ljusinsläppande delen av optiken. Ju större bländare desto mer ljus. Notera att värdena är inverterade f2,8 är stor f32 är liten. Slutartiden den tid filmen eller sensorn utsätts för den ljusmängd som den valda bländaren ger. Slutartider räknas vanligen i tiondelar/hundradelar/tusendelar av en sekund. En snabb tid fryser rörelse (ex. 1/8000 sekund). En långsam smetar ut rörelser på sensorn.

5 Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen. Bländaren storleken på den ljusinsläppande delen av optiken. Ju större bländare desto mer ljus. Notera att värdena är inverterade f2,8 är stor f32 är liten. Slutartiden den tid filmen eller sensorn utsätts för den ljusmängd som den valda bländaren ger. Slutartider räknas vanligen i tiondelar/hundradelar/tusendelar av en sekund. En snabb tid fryser rörelse (ex. 1/8000 sekund). En långsam smetar ut rörelser på sensorn. ISO den förstärkning av grundkänsligheten på sensorn, som förstärker ljuset upp till önskade ljushet/exponering av bilden. Lågt ISO ger klara fina färger, samt en brusfri bild. Högt ISO möjliggör en snabbare slutartid / mindre bländare, men ger mattare färger, samt ökat färg och luminicensbrus.

6 Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen. Bländaren storleken på den ljusinsläppande delen av optiken. Ju större bländare desto mer ljus. Notera att värdena är inverterade f2,8 är stor f32 är liten. Slutartiden den tid filmen eller sensorn utsätts för den ljusmängd som den valda bländaren ger. Slutartider räknas vanligen i tiondelar/hundradelar/tusendelar av en sekund. En snabb tid fryser rörelse (ex. 1/8000 sekund). En långsam smetar ut rörelser på sensorn. ISO den förstärkning av grundkänsligheten på sensorn, som förstärker ljuset upp till önskade ljushet/exponering av bilden. Lågt ISO ger klara fina färger, samt en brusfri bild. Högt ISO möjliggör en snabbare slutartid / mindre bländare, men ger mattare färger, samt ökat färg och luminicensbrus.

7 Bländaren

8

9

10 Bländaren Kom ihåg att värdena är inverterade OBS -vanligt nybörjarmisstag!

11 Bländaren Kom ihåg att värdena är inverterade OBS -vanligt nybörjarmisstag! En stor bländare ger ett kort skärpedjup, bra vid t.ex. porträtt, men mindre lämpligt i t.ex. en landskapsbild.

12 Bländaren Kom ihåg att värdena är inverterade OBS -vanligt nybörjarmisstag! En stor bländare ger ett kort skärpedjup, bra vid t.ex. porträtt, men mindre lämpligt i t.ex. en landskapsbild. En stor bländare släpper in mycket ljus, och möjliggör en snabb slutartid. Detta är användbart då man vill frysa rörelse vid sport/actionfoto.

13 Bländaren Kom ihåg att värdena är inverterade OBS -vanligt nybörjarmisstag! En stor bländare ger ett kort skärpedjup, bra vid t.ex. porträtt, men mindre lämpligt i t.ex. en landskapsbild. En stor bländare släpper in mycket ljus, och möjliggör en snabb slutartid. Detta är användbart då man vill frysa rörelse vid sport/actionfoto. En liten bländare ger ett långt skärpedjup, bra vid t.ex. lanskapsbilder eller i vissa fall miljöporträtt/arkitekturfoto.

14 Bländaren Kom ihåg att värdena är inverterade OBS -vanligt nybörjarmisstag! En stor bländare ger ett kort skärpedjup, bra vid t.ex. porträtt, men mindre lämpligt i t.ex. en landskapsbild. En stor bländare släpper in mycket ljus, och möjliggör en snabb slutartid. Detta är användbart då man vill frysa rörelse vid sport/actionfoto. En liten bländare ger ett långt skärpedjup, bra vid t.ex. lanskapsbilder eller i vissa fall miljöporträtt/arkitekturfoto. En liten bländare släpper in mindre ljus, och kräver därmed en längre slutartid för korrekt exponering.

15 Bländaren Kom ihåg att värdena är inverterade OBS -vanligt nybörjarmisstag! En stor bländare ger ett kort skärpedjup, bra vid t.ex. porträtt, men mindre lämpligt i t.ex. en landskapsbild. En stor bländare släpper in mycket ljus, och möjliggör en snabb slutartid. Detta är användbart då man vill frysa rörelse vid sport/actionfoto. En liten bländare ger ett långt skärpedjup, bra vid t.ex. lanskapsbilder eller i vissa fall miljöporträtt/arkitekturfoto. En liten bländare släpper in mindre ljus, och kräver därmed en längre slutartid för korrekt exponering.

16 Slutartiden

17

18 ½ s 1/320 s

19 Slutartiden Grundregeln säger att du för en skakfri och skarp bild bör använda minst 1/objektivets brännvidd sekund slutartid. Ett objektiv med brännvidd 200mm kräver då 1/250s för att kunna handhållas.

20 Slutartiden Grundregeln säger att du för en skakfri och skarp bild bör använda minst 1/objektivets brännvidd sekund slutartid. Ett objektiv med brännvidd 200mm kräver då 1/250s för att kunna handhållas. Längre slutartider smetar ut rörelser, men påverkar inte stillastående motiv om stativ används.

21 Slutartiden Grundregeln säger att du för en skakfri och skarp bild bör använda minst 1/objektivets brännvidd sekund slutartid. Ett objektiv med brännvidd 200mm kräver då 1/250s för att kunna handhållas. Längre slutartider smetar ut rörelser, men påverkar inte stillastående motiv om stativ används. Långa slutartider kan med fördel användas som effekt, för att ge känsla av rörelse eller att t.ex. jämna ut rinnande vatten i en bäck/fors.

22 Slutartiden Grundregeln säger att du för en skakfri och skarp bild bör använda minst 1/objektivets brännvidd sekund slutartid. Ett objektiv med brännvidd 200mm kräver då 1/250s för att kunna handhållas. Längre slutartider smetar ut rörelser, men påverkar inte stillastående motiv om stativ används. Långa slutartider kan med fördel användas som effekt, för att ge känsla av rörelse eller att t.ex. jämna ut rinnande vatten i en bäck/fors. Ett stativ är en av de viktigaste verktygen i en proffesionell fotografs väska, men samtidigt en av de minst utnyttjade. Varför tror ni?

23 Slutartiden Grundregeln säger att du för en skakfri och skarp bild bör använda minst 1/objektivets brännvidd sekund slutartid. Ett objektiv med brännvidd 200mm kräver då 1/250s för att kunna handhållas. Längre slutartider smetar ut rörelser, men påverkar inte stillastående motiv om stativ används. Långa slutartider kan med fördel användas som effekt, för att ge känsla av rörelse eller att t.ex. jämna ut rinnande vatten i en bäck/fors. Ett stativ är en av de viktigaste verktygen i en proffesionell fotografs väska, men samtidigt en av de minst utnyttjade. Varför tror ni? Optik med bildstabilisering möjliggör längre slutartider vid handhållen kamera, men fryser inte rörelser hos motivet.

24 Slutartiden Grundregeln säger att du för en skakfri och skarp bild bör använda minst 1/objektivets brännvidd sekund slutartid. Ett objektiv med brännvidd 200mm kräver då 1/250s för att kunna handhållas. Längre slutartider smetar ut rörelser, men påverkar inte stillastående motiv om stativ används. Långa slutartider kan med fördel användas som effekt, för att ge känsla av rörelse eller att t.ex. jämna ut rinnande vatten i en bäck/fors. Ett stativ är en av de viktigaste verktygen i en proffesionell fotografs väska, men samtidigt en av de minst utnyttjade. Varför tror ni? Optik med bildstabilisering möjliggör längre slutartider vid handhållen kamera, men fryser inte rörelser hos motivet.

25 ISO värdet fotografens bäste vän och värste fiende

26

27 ISO värden och kompromissen Ett högt ISO, möjliggör en snabbare slutartid. Vid dåliga ljusförhållanden, rörliga motiv och handhållen kamera är detta ofta ett måste.

28 ISO värden och kompromissen Ett högt ISO, möjliggör en snabbare slutartid. Vid dåliga ljusförhållanden, rörliga motiv och handhållen kamera är detta ofta ett måste. Grundregeln säger att ju lägre ISO, desto bättre kvalité på bildfilen. Därför bör man eftersträva ett så lågt värde som förhållandena medger. Canon och Nikon har olika grund iso mer om detta senare.

29 ISO värden och kompromissen Ett högt ISO, möjliggör en snabbare slutartid. Vid dåliga ljusförhållanden, rörliga motiv och handhållen kamera är detta ofta ett måste. Grundregeln säger att ju lägre ISO, desto bättre kvalité på bildfilen. Därför bör man eftersträva ett så lågt värde som förhållandena medger. Canon och Nikon har olika grund iso mer om detta senare. ISO står för International Standard Organisation, och sätter standarder på många saker. I kameravärlden innebär detta värde hur ljuskänsligt materialet i sensorn eller filmen är.

30 ISO värden och kompromissen Ett högt ISO, möjliggör en snabbare slutartid. Vid dåliga ljusförhållanden, rörliga motiv och handhållen kamera är detta ofta ett måste. Grundregeln säger att ju lägre ISO, desto bättre kvalité på bildfilen. Därför bör man eftersträva ett så lågt värde som förhållandena medger. Canon och Nikon har olika grund iso mer om detta senare. ISO står för International Standard Organisation, och sätter standarder på många saker. I kameravärlden innebär detta värde hur ljuskänsligt materialet i sensorn eller filmen är. Att kunna ändra ISO, individuellt för varje enskild bild är den enligt mig största fördelen med digitalkameror jämfört med analoga.

31 ISO värden och kompromissen Ett högt ISO, möjliggör en snabbare slutartid. Vid dåliga ljusförhållanden, rörliga motiv och handhållen kamera är detta ofta ett måste. Grundregeln säger att ju lägre ISO, desto bättre kvalité på bildfilen. Därför bör man eftersträva ett så lågt värde som förhållandena medger. Canon och Nikon har olika grund iso mer om detta senare. ISO står för International Standard Organisation, och sätter standarder på många saker. I kameravärlden innebär detta värde hur ljuskänsligt materialet i sensorn eller filmen är. Att kunna ändra ISO, individuellt för varje enskild bild är den enligt mig största fördelen med digitalkameror jämfört med analoga.

32 Att mäta ljus

33 Att mäta ljus I alla moderna kameror sitter en ljusmätare.

34 Att mäta ljus I alla moderna kameror sitter en ljusmätare. Det finns många olika sätt och metoder att mäta ljus. Några av dessa är Spotmätning, Evaluerande och Zon/Matris mätning

35 Att mäta ljus I alla moderna kameror sitter en ljusmätare. Det finns många olika sätt och metoder att mäta ljus. Några av dessa är Spotmätning, Evaluerande och Zon/Matris mätning De mest använda är evaluerande och zonmätning. Spotmätning är dock underutnyttjat och vid ett korrekt förfarande den säkraste metoden.

36 Att mäta ljus I alla moderna kameror sitter en ljusmätare. Det finns många olika sätt och metoder att mäta ljus. Några av dessa är Spotmätning, Evaluerande och Zon/Matris mätning De mest använda är evaluerande och zonmätning. Spotmätning är dock underutnyttjat och vid ett korrekt förfarande den säkraste metoden. För snabb hantering av ljusmätningen lär känna din kameras zonmätning och dess brister. Använd Exponeringskompensation för att kompensera dess brister. Mer om detta senare.

37 Att mäta ljus I alla moderna kameror sitter en ljusmätare. Det finns många olika sätt och metoder att mäta ljus. Några av dessa är Spotmätning, Evaluerande och Zon/Matris mätning De mest använda är evaluerande och zonmätning. Spotmätning är dock underutnyttjat och vid ett korrekt förfarande den säkraste metoden. För snabb hantering av ljusmätningen lär känna din kameras zonmätning och dess brister. Använd Exponeringskompensation för att kompensera dess brister. Mer om detta senare.

38 Att mäta ljus VIKTIGT! En korrekt exponering, dvs korrekt uppmätt ljus och att använda, för detta värde, anpassade inställningar är vad som ligger till grund för ett bra original/bildfil. Lär man sig inte detta från grunden kommer slutresultatet att bli lidande, hur bra bilder man i övrigt än komponerar Det finns ingen skam, eller nackdelar i att använda sig av kamerans olika typer av automatik, men man måste känna till vad dessa gör och vilka brister som finns!

39 i sportfiskets värld Vid sportfiskefoto kan man generellt nämna två viktiga grundstenar för att lyckas:

40 i sportfiskets värld Vid sportfiskefoto kan man generellt nämna två viktiga grundstenar för att lyckas: Snabbhet och kamerahanteringen är av högsta vikt. Det är brottstycken av tiden vi fotograferar en passerad sekund kommer aldrig tillbaka.

41 i sportfiskets värld Vid sportfiskefoto kan man generellt nämna två viktiga grundstenar för att lyckas: Snabbhet och kamerahanteringen är av högsta vikt. Det är brottstycken av tiden vi fotograferar en passerad sekund kommer aldrig tillbaka. Du får aldrig en andra chans. Detta blir smärtsamt uppenbart om du kommer hem och upptäcker utfrätta, suddiga bilder av din tjugopannorsgädda.

42 i sportfiskets värld Vid sportfiskefoto kan man generellt nämna två viktiga grundstenar för att lyckas: Snabbhet och kamerahanteringen är av högsta vikt. Det är brottstycken av tiden vi fotograferar en passerad sekund kommer aldrig tillbaka. Du får aldrig en andra chans. Detta blir smärtsamt uppenbart om du kommer hem och upptäcker utfrätta, suddiga bilder av din tjugopannorsgädda. För att lyckas krävs det framförallt två saker:

43 i sportfiskets värld Vid sportfiskefoto kan man generellt nämna två viktiga grundstenar för att lyckas: Snabbhet och kamerahanteringen är av högsta vikt. Det är brottstycken av tiden vi fotograferar en passerad sekund kommer aldrig tillbaka. Du får aldrig en andra chans. Detta blir smärtsamt uppenbart om du kommer hem och upptäcker utfrätta, suddiga bilder av din tjugopannorsgädda. För att lyckas krävs det framförallt två saker: Kameran tar inga bilder av värde - i kameraväskan. Den bör finnas lätt tillgänglig, helst runt halsen

44 i sportfiskets värld Vid sportfiskefoto kan man generellt nämna två viktiga grundstenar för att lyckas: Snabbhet och kamerahanteringen är av högsta vikt. Det är brottstycken av tiden vi fotograferar en passerad sekund kommer aldrig tillbaka. Du får aldrig en andra chans. Detta blir smärtsamt uppenbart om du kommer hem och upptäcker utfrätta, suddiga bilder av din tjugopannorsgädda. För att lyckas krävs det framförallt två saker: Kameran tar inga bilder av värde - i kameraväskan. Den bör finnas lätt tillgänglig, helst runt halsen Att lära sig hantera sin kamera, och vara medveten om vikten av en korrekt exponering är av yttersta vikt

45 i sportfiskets värld Vid sportfiskefoto kan man generellt nämna två viktiga grundstenar för att lyckas: Snabbhet och kamerahanteringen är av högsta vikt. Det är brottstycken av tiden vi fotograferar en passerad sekund kommer aldrig tillbaka. Du får aldrig en andra chans. Detta blir smärtsamt uppenbart om du kommer hem och upptäcker utfrätta, suddiga bilder av din tjugopannorsgädda. För att lyckas krävs det framförallt två saker: Kameran tar inga bilder av värde - i kameraväskan. Den bör finnas lätt tilgänglig, helst runt halsen Att lära sig hantera sin kamera, och vara medveten om vikten av en korrekt exponering är av yttersta vikt

46

47 Sammanfattning Förhållandet mellan Bländare/ISO/Slutartid är det som avgör exponeringen. Det går i vissa fall att rädda en felexponerad bild, men resultatet kommer alltid att bli lidande. Stativ är ett mycket viktigt redskap i kameraväskan, det är ofta just stativanvändningen som skiljer proffsen från den glade amatören. Nackdelen är en långsammare hantering. Bländarvärdet är den faktor, som antagligen främst, används i kreativa syften. Att kunna använda sig av skärpedjupet är av yttersta vikt för att gå från vision till kreation Slutartiden kan, men bör sparsamt, användas som en effekt i form av rörelseoskärpa. I 90% av alla bilder vill man ha absolut skärpa.

48 brännvidder & optik Den stora utmaningen

49 brännvidder & optik Normaloptik är den benämning på objektiv som motsvarar ögats perspektiv inte i avseendet bildvinkel, utan förhållandet mellan för/bakgrund och djupverkan

50 brännvidder & optik Normaloptik är den benämning på objektiv som motsvarar ögats perspektiv inte i avseendet bildvinkel, utan förhållandet mellan för/bakgrund och djupverkan Teleoptik är benämningen på optik som ger än snävare bildvinkel ( mer inzoomat ) än normaloptiken. Användbart vid ex. porträtt, eller då man vill frilägga motivet mot en suddig bakgrund.

51 brännvidder & optik Normaloptik är den benämning på objektiv som motsvarar ögats perspektiv inte i avseendet bildvinkel, utan förhållandet mellan för/bakgrund och djupverkan Teleoptik är benämningen på optik som ger än snävare bildvinkel ( mer inzoomat ) än normaloptiken. Användbart vid ex. porträtt, eller då man vill frilägga motivet mot en suddig bakgrund. Vidvinkeloptik är den optik som har en vidare bildvinkel (mer utzoomat) än normaloptiken. Detta ger ett utdraget perspektiv där vi får skeva proportioner mellan för/bakgrund. Detta är användbart som ex. en konstnärlig effekt, vid arkitekturfoto, i trånga utrymmen eller för att ge en känsla av närhet till objektet.

52 brännvidder & optik Normaloptik är den benämning på objektiv som motsvarar ögats perspektiv inte i avseendet bildvinkel, utan förhållandet mellan för/bakgrund och djupverkan Teleoptik är benämningen på optik som ger än snävare bildvinkel ( mer inzoomat ) än normaloptiken. Användbart vid ex. porträtt, eller då man vill frilägga motivet mot en suddig bakgrund. Vidvinkeloptik är den optik som har en vidare bildvinkel (mer utzoomat) än normaloptiken. Detta ger ett utdraget perspektiv där vi får skeva proportioner mellan för/bakgrund. Detta är användbart som ex. en konstnärlig effekt, vid arkitekturfoto, i trånga utrymmen eller för att ge en känsla av närhet till objektet. I småbildsformatet (Fullformat/småbildsformat dvs film) motsvarar 50mm normal, längre brännvidder (t.ex. 100mm) är tele, och kortare (t.ex. 24mm) är vidvinkel. För APS-C formatet motsvarar c:a 35mm normaloptik.

53 brännvidder & optik Normaloptik är den benämning på objektiv som motsvarar ögats perspektiv inte i avseendet bildvinkel, utan förhållandet mellan för/bakgrund och djupverkan Teleoptik är benämningen på optik som ger än snävare bildvinkel ( mer inzoomat ) än normaloptiken. Användbart vid ex. porträtt, eller då man vill frilägga motivet mot en suddig bakgrund. Vidvinkeloptik är den optik som har en vidare bildvinkel (mer utzoomat) än normaloptiken. Detta ger ett utdraget perspektiv där vi får skeva proportioner mellan för/bakgrund. Detta är användbart som ex. en konstnärlig effekt, vid arkitekturfoto, i trånga utrymmen eller för att ge en känsla av närhet till objektet. I småbildsformatet (Fullformat/småbildsformat dvs film) motsvarar 50mm normal, längre brännvidder (t.ex. 100mm) är tele, och kortare (t.ex. 24mm) är vidvinkel. För APS-C formatet motsvarar c:a 35mm normaloptik.

54 teleobjektiv Telets karaktär: trycker ihop för och bakgrund Ger kort skärpedjup oskarp bakgrund Är ofta stort och otympligt Ser fränt ut på kameran Billiga teleobjektiv har ofta mycket bristfällig skärpa och detaljåtergivning Teleoptikens anvädningsmråden: Djur och natur Porträtt Landskap (varför tror ni) Produktfoto, reklam mm. Då man vill frilägga ett skarpt motiv mot suddig bakgrund

55 vidvinkelobjektiv Vidvinkelns karaktär: Ger ofta skevt perspektiv. Mycket stort skärpedjup Får med mycket omgivning Kan användas i trånga utrymmen Tvingar fotografen att arbeta nära objektet. Teleoptikens anvädningsmråden: Vy/översiktsbilder Miljöporträtt Landskap (är det uppenbart i så fall varför?) Produktfoto?, reklam mm. Då man vill få med mycket och prioriterar ett långt skärpedjup

56 brännvidder & optik 15mm

57 brännvidder & optik 85mm

58 brännvidder & optik Vad är ljusstyrka och skärpedjup?

59 brännvidder & optik Vad är ljusstyrka och skärpedjup? Ljusstyrkan är ett mått på, hur mycket ljus, objektivet kan släppa in genom sin största bländare. Ju större öppning desto ljusstarkare

60 brännvidder & optik Vad är ljusstyrka och skärpedjup? Ljusstyrkan är ett mått på, hur mycket ljus, objektivet kan släppa in genom sin största bländare. Ju större öppning desto ljusstarkare I kategorin överkurs och onödigt vetande finns bl.a. att bländarvärdet är ett mått på hur många bländaröppningars diameter det går in mellan frontlinsen och sensorn Glöm detta, eller stajla för era kamrater med lite onödig info.

61 brännvidder & optik Vad är ljusstyrka och skärpedjup? Ljusstyrkan är ett mått på, hur mycket ljus, objektivet kan släppa in genom sin största bländare. Ju större öppning desto ljusstarkare I kategorin överkurs och onödigt vetande finns bl.a. att bländarvärdet är ett mått på hur många bländaröppningars diameter det går in mellan frontlinsen och sensorn Glöm detta, eller stajla för era kamrater med lite onödig info. Det är inte bara bländarens storlek som avgör skärpedjupet vidvinkel ger ett generellt längre skärpedjup, medan tele ger ett kortare vid samma bländarvärde.

62 brännvidder & optik Vad är ljusstyrka och skärpedjup? Ljusstyrkan är ett mått på, hur mycket ljus, objektivet kan släppa in genom sin största bländare. Ju större öppning desto ljusstarkare I kategorin överkurs och onödigt vetande finns bl.a. att bländarvärdet är ett mått på hur många bländaröppningars diameter det går in mellan frontlinsen och sensorn Glöm detta, eller stajla för era kamrater med lite onödig info. Det är inte bara bländarens storlek som avgör skärpedjupet vidvinkel ger ett generellt längre skärpedjup, medan tele ger ett kortare vid samma bländarvärde. Ytterligare en faktor som påverkar skärpedjupet är avståndet till motivet. Ju närmare motivet, desto kortare skärpedjup. Ett faktum som både kan vara irriterande och mycket användbart.

63 brännvidder & optik Vad är ljusstyrka och skärpedjup? Ljusstyrkan är ett mått på, hur mycket ljus, objektivet kan släppa in genom sin största bländare. Ju större öppning desto ljusstarkare I kategorin överkurs och onödigt vetande finns bl.a. att bländarvärdet är ett mått på hur många bländaröppningars diameter det går in mellan frontlinsen och sensorn Glöm detta, eller stajla för era kamrater med lite onödig info. Det är inte bara bländarens storlek som avgör skärpedjupet vidvinkel ger ett generellt längre skärpedjup, medan tele ger ett kortare vid samma bländarvärde. Ytterligare en faktor som påverkar skärpedjupet är avståndet till motivet. Ju närmare motivet, desto kortare skärpedjup. Ett faktum som både kan vara irriterande och mycket användbart.

64 brännvidder & optik sammanfattning Det överlägset bästa sättet att förstå hur brännvidden påverkar bildresultatet är att, med ögat i sökaren, gå fram och tillbaka och hålla ett motiv i samma storlek med hjälp av zoomen. Notera hur perspektiven förändras, och hur skärpan i bakgrunden påverkas. Ett ljusstarkt objektiv har en stor största bländare-, men är tungt och dyrt. På billiga zoomar med bra ljusstyrka blir ofta skärpan mycket lidande vid största bländare. I de allra flesta fall inom sportfisket är inte ljusstyrka en prioriterad egenskap. På de flesta systemkameror finns en liten nedbländningsknapp som sluter ihop bländaren och möjliggör en visuell jämförelse mellan olika bländares skärpedjup. Testa denna i pedagogiskt syfte. Försök göra dig själv uppmärksam och medveten om vilka brännvidder du använder, när du använder dem, hur ofta och varför. Försök motivera ditt val efter varje exponering.

65 brännvidder & optik Övning ger färdighet, våga testa, våga fråga, experimentera, gör fel medvetet, kasta alla teorier och testa en egen, bryt regler, följ alla regler strikt, gör rätt, gör fel, testa igen och igen, begränsa dig till en exponering, dra flera hundra bilder. Det enda som ger färdighet är övning!

66 Digital bild & sportfiske Lektion 1:2/5 Vad är Råformat en introduktion

67 det är enkelt att koka rå potatis Det finns flera format att registrera en digital bild i. De vanligaste är.jpg.tiff &.RAW (.nef.crw etc) Av dessa är två användbara i praktiken: RAW och JPG. JPG är det överlägset vanligaste formatet. JPEG står för Joint Photographers Expert Group. JPG har fördelen att vara ett kompakt, smidigt samt snabbhanterat format, det tar heller inte anspråk på mycket HDD utrymme. Nackdelen med JPEG är att formatet använder en förstörande komprimeringsalgoritm. Därtill begränsar det möjligheterna att korrigera fel i efterhand. En JPEG bild är dock i stort sett färdig att användas direkt ur kameran, och kan snabbt skickas till en kund/beställare eller läggas upp på nätet

68 råformatets fördelar Fördelarna med råformatet överväger i mina ögon, med råge, nackdelarna. Råformatet är, precis som det låter, registrerar och obehandlad Rådata från kamerans sensor. Det möjliggör att styra alla parametrar, undantaget skärpeplanets placering, bländare och slutartid. De absolut största fördelarna med råformatet är att, i efterhand, kunna kompensera för felexponering, att man kan justera vitbalans och det faktum att datorn är bättre än kameran på beräkningar när det gäller brusreducering (och efterskärpning)

69 praktiska köpråd Några tips, samt varningar för de fallgropar som finns.

70 vad är en viktig egenskap? Låt oss konstatera en sak: Smaken är som baken och den enes rätt kan vara den andres fel. Det finns heller inga 100%iga kameror eller verktyg Man får vad man betalar för, MEN, vid en given budget går det att med lite eftertanke- pressa ut mer av pengarna än att kila ner på expert och köpa en kamera Upplösningen är, om den ligger över 10-12mpix inte en prioriterad egenskap. Optiken är i alla avseenden den begränsande faktorn vad gäller skärpa, och ibland även färgåtergivning, inte kameran. Fundera över vilka övriga användningsområden du prioriterar (smidig att ta med, ISO-egenskaper etc)

71 konkreta förslag/åsikter Det enda som upplösningen begränsar, är hur stor bilden kan bli i output-enheten. 6 miljoner pixlar räcker i de flesta fall, hela vägen upp till 30x40cm, utan uppenbara detaljförluster. Lägg mer pengar på optiken än kameran. Objektiven i fråga kommer följa dig under betydligt längre tid. Delar i min egen uppsättning har över tio år på nacken, och fungerar utmärkt än idag. Ljusstyrkan i optiken är många gånger av underordnad betydelse i fiskesammanhang. Dyr, ljusstark optik är nödvändigt vid fotografering av t.ex. inomhussporter som hockey eller innebandy, men saknar värde utomhus i de flesta fall. Lägger du samma pengar på ett begagnat semiproffesionellt kamerahus, som ett nytt i konsumentklassen, så får du en mer vädertätad och tålig kamera men som i vissa fall producerar sämre filer att jobba vidare med. Ett hus i konsumentklassen kan å andra sidan kännas omodernt redan efter något år, men har i praktiken fler användbara funktioner för nybörjaren på gott och ont.

72

Fotografering med digital systemkamera

Fotografering med digital systemkamera Fotografering med digital systemkamera Vad är en systemkamera? Som namnet antyder är det en kamera som ingår i ett system med t.ex. objektiv, filter, blixtar och mellanringar. Till skillnad från kompaktkameror,

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD 1. Genomgång av prov i Fototeori

FOTOGRAFISK BILD 1. Genomgång av prov i Fototeori FOTOGRAFISK BILD 1 Genomgång av prov i Fototeori FRÅGA 1 1. Vilken av följande bländare släpper in minst ljus? a. 2.8 c. 5.6 b. 4 d. 8 FRÅGA 2 2. Vilken av följande slutartid släpper in minst ljus? a.

Läs mer

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Bländare = Skärpedjup Slutartid = Öppettid ISO = Förstärkning Hur jag tänker innan jag trycker

Läs mer

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder 1 Rätt exponering Välkommen till kompromissernas värld Vad är rätt exponering? En korrekt exponering kan i allmänhet ses på histogrammet på displayen baktill på kameran. Om histogrammet symmetriskt täcker

Läs mer

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder Digital fotografering Kamerateknik Inställningar Digitalkamera Samma optik som en analog kamera Byt ut filmen mot en sensor, CCD Bästa digitala sensorn ca 150 Mpixel Vanliga systemkameror mellan 8-12 Mpixel

Läs mer

KAMERANS TEKNISKA DETALJER

KAMERANS TEKNISKA DETALJER KAMERANS TEKNISKA DETALJER Ljus & exponering Blinkningen Reglerar tiden slutaren är öppen. Styrs av ljustillgången & kontrolleras med hjälp av ljusmätaren. Pupillen Slutartid Bländare Reglerar mängden

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (5) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera bilden och den blev väldigt

Läs mer

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild) Håll kameran rätt! För att minimera risken för skakningsoskärpa bör man alltid hålla kameran så stadigt som möjligt. Oftast håller man kameran som i mitten och till höger, med höger hand i kamerans grepp

Läs mer

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Vad behöver jag kunna ställa in på min digitala kamera Autofocus Vem bestämmer vad som är huvudmotiv

Läs mer

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9.

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. Av Gabriel Remäng Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. ISO & Vitbalans - 10. Att måla med ljus Ordet fotografi

Läs mer

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts).

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts). Digital Fotokurs Kameran (allm., forts.), fotografering. Innehåll Kameran (forts). Copyright UmU/TFE. Exempel på tillämpning med landskapsfoto. Planering/komposition av ett Först: Digitalfoto Fackuttryck

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1. Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1. Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1 Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera

Läs mer

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning Canon PowerShot A640 Canon PowerShot A640 10,0 megapixels 4x optisk zoom Vinklingsbar 2,5'' LCD-bildskärm DIGIC II och isaps 9-punkters AiAF och FlexiZone AF/AE 21 fotograferingsmetoder och Mina färger

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (6) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Fotovandring i Skuleskogen

Fotovandring i Skuleskogen Fotovandring i Skuleskogen 1 - En komprimerad kurs i komposition och ljussättning. Välkomna! Ljusmätaren och histogram Ljusmätare och histogram är våra två viktigaste hjälpmedel när vi vill kontrollera

Läs mer

Fotografera mera! Carita Holmberg

Fotografera mera! Carita Holmberg Fotografera mera! Carita Holmberg Gyllene snittet - harmoni Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner. Gyllene snittet: fi= φ = a/b = 1,618... En sträcka

Läs mer

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst?

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst? Hej, vart beställde du din fotobok? Fujidirekt, men rekomenderar inte dem :/ Bilderna blev mörka och en del bilder tappade färg. Vilka canon objektiv skulle du göra vad som helst för att få? Canon EF 24-70/2,8

Läs mer

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Att göra rätt från början Blixtfotografering Ljusmätning Filter Vitbalans Bättre ljus i bilderna Att

Läs mer

Lär känna din kamera. Karl Mikaelsson Oscar Carlsson October 27, 2012

Lär känna din kamera. Karl Mikaelsson Oscar Carlsson October 27, 2012 Lär känna din kamera Karl Mikaelsson derfian@hamsterkollektivet.se Oscar Carlsson oscar.carlsson@gmail.com October 27, 2012 Vad är en exponering? Slutartid + Bländartal + ISO Slutartid 1 500s = 0.002s,

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

Att behärska ljuset, är vägen till en bra bild..

Att behärska ljuset, är vägen till en bra bild.. Att behärska ljuset, är vägen till en bra bild.. 1. Inledning Som du kanske har märkt handlar mycket av fotografin om ljus. Det finns ganska mycket matematik och fysik involverat, inte minst kring hur

Läs mer

LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie

LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie Digital fotografering och bildbehandling 7,5hp 1 av 5 Syfte Syftet med uppgiften är att kursdeltagaren skall kunna skaffa sig kunskap om vilka inställningar

Läs mer

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll.

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Exponeringslägen De nedanstående väljer du med ratten uppe till vänster. Ratten har även andra förprogrammerade inställningslägen. (porträtt, sport,

Läs mer

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier!

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Inledningsbilden är naturligtvis hämtad från förra årets sammanslagning av Envikens- & Svärdsjöförsamlingar till ett gemensamt

Läs mer

lärarhandledning version 1.0

lärarhandledning version 1.0 lärarhandledning version 1.0 skolutgåva Om lärarhandledningen Den här DVD:n är tänkt att kunna fungera både som ett filmat föredrag som visas för hela klassen och som självstudiematerial i egen takt. Det

Läs mer

Fotovandring i Ho ga-kusten

Fotovandring i Ho ga-kusten Fotovandring i Ho ga-kusten Välkommen till en grundläggande kurs i naturfotografering. Lär dig mer om komposition och ljussättning av dina naturbilder i Höga Kustens fantastisk miljö. Fotovandring 2 Midnattsvadring,

Läs mer

Modellfoto utanför studion

Modellfoto utanför studion Modellfoto utanför studion Tre grunder för rätt exponering I det här dokumentet går jag igenom de tre byggstenarna för rätt exponering - bländare, slutartid och ISO. Glöm inte att prova med din kamera

Läs mer

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018 Välkomna till Westerqwarn den 17 augusti 2018 Kameror De vanligaste kamerorna i dag Mobil, 1 objektiv Kompaktkamera, 1 objektiv Systemkamera många olika objektiv Polaroidkamera, 1 objektiv Ett av världens

Läs mer

DEL 1 SYSTEMKAMERANS ABC. Kameraskola: Lär dig använda din systemkamera Fotograf Pär Persson

DEL 1 SYSTEMKAMERANS ABC. Kameraskola: Lär dig använda din systemkamera Fotograf Pär Persson DEL 1 SYSTEMKAMERANS ABC Kameraskola: Lär dig använda din systemkamera Fotograf Pär Persson Inledning: Syftet med den här lilla kameraskolan är att introducera läsaren till systemkamerans grundläggande

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen.

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen. Programval Har du någon gång undrat, om det verkligen är så stor skillnad på att fotografera i auoto-läget jämfört med att fotografera manuellt? Det gjorde jag i början, och visst kunde jag väl förstå

Läs mer

Av Poul Siersbæk och Bernt Kastberg

Av Poul Siersbæk och Bernt Kastberg VAD ÄR BÄST? ELLER Av Poul Siersbæk och Bernt Kastberg Proffsfotografer bekänner sig till objektiver med fast brännvidd. VI HAR TESTAT OM DE SENASTE OBJEKTIVEN KVALAR IN I KLUBBEN. I takt med att det säljs

Läs mer

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA

Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition. Bildgruppen PRISMA Bättre Bilder 1 Träff 4 Blixt Skärpedjup Medveten oskärpa Ljus och Bildkomposition Bildgruppen PRISMA Reflektioner från hemuppgiften Spara som Datorn Titta på bilderna från hemuppgiften Repetition Rent

Läs mer

Enkel produktfotografering Setup

Enkel produktfotografering Setup Enkel produktfotografering Setup Ibland tryter tiden och då gäller det att det går fort, utan att resultatet påverkas alltför mycket. I går behövde e-butiken elsaleonie.se nya produktfoto av en kollektion

Läs mer

LJ-Teknik Bildskärpa

LJ-Teknik Bildskärpa Bildskärpa - Skärpedjup och fokus - Egen kontroll och fokusjustering - Extern kalibrering Bildskärpa, skärpedjup och fokus Brännpunkt och fokus Medan brännpunkt är en entydig term inom optiken, kan fokus

Läs mer

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Systemkamerorna i Nikon 1-serien ger dig ett helt nytt sätt att fånga livet i farten. De erbjuder en perfekt balans mellan kraft och precision i en nätt design så

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

En överblick över tekniken bakom fotografering...

En överblick över tekniken bakom fotografering... En överblick över tekniken bakom fotografering... Av: Anders Oleander AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar 1 Innehåll: Sidnummer: Bilduppbyggnad svart/vit film 3 Kamerafunktion

Läs mer

Tekniker - IXUS 300 HS

Tekniker - IXUS 300 HS Tekniker - IXUS 300 HS CMOS-sensor med hög känslighet med 10,0 megapixels Med en upplösning på 10 megapixels går det att fånga en stor mängd detaljer och skriva ut bilder upp till A3+-format. Den här sensorn

Läs mer

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK 1 av 5 2011-06-16 21:53 Exponera mera 20110422 AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK Att exponera rätt med digitala kameror skiljer sig från att exponera film. På film vill man se till att bilden blir bra.

Läs mer

Fototeknik 2D - fortsättning digitalt. Olle Bjernulf Nov 2004

Fototeknik 2D - fortsättning digitalt. Olle Bjernulf Nov 2004 Fototeknik 2D - fortsättning digitalt Olle Bjernulf Nov 2004 Program Pixlar - storlek Format och kvalitet ISO Vitbalans Mer om ljusmätning Långa exponeringstider Objektiv Filter Blixt Tillbehör och speciella

Läs mer

Problemsituationer då man använder blixt

Problemsituationer då man använder blixt Blixtfotografering Lika väl som vid all annan fotografering gäller vid blixtfotografering att få rätt (önskad) exponering och motivet belyst på ett tillfredsställande sätt. I motsats till fotografering

Läs mer

Vad är ZOOM? Så är det dock inte!

Vad är ZOOM? Så är det dock inte! Vad är ZOOM? När man köper en ny kamera så lockas man kanske av att den har ett stort Zoom-värde. På denna nya kamera ser man på objektivet att det står 24X OPTICAL ZOOM. Att det är ett optiskt och inte

Läs mer

Redan när fotoindustrin stod på sin. mörkerfoto

Redan när fotoindustrin stod på sin. mörkerfoto mörkerfoto Av Karsten Bidstrup För bara några år sedan var en kvällsbild ofta lika med brus, men nya kameror är så bra på att hantera problemet att man i dag med gott resultat kan ta skarpa och detaljerade

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion

Innehållsförteckning. Introduktion Teknisk guide Sv Introduktion Den här Tekniska guiden beskriver i detalj de fotografiska tekniker som använts för att skapa två av de mer tekniskt avancerade bilderna i broschyren till D800/D800E. Här

Läs mer

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle you can 2 Vår resa börjar Surfs up! Dags för surflektioner Fördelen med digitala systemkameror Byt objektiv, se allt på ett annat sätt Med utbytbara objektiv

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

LJUSSHOW FÅNGA NATTENS

LJUSSHOW FÅNGA NATTENS FÅNGA NATTENS LJUSSHOW AV // MORTEN HILMER När mörkret sänker sig packar de flesta ihop utrustningen och beger sig hemåt. Men med natten kommer ett närmast magiskt fenomen som kameran registrerar bättre

Läs mer

Jag vill ha en systekamera som är bra för en nybörjare med ett bra pris.

Jag vill ha en systekamera som är bra för en nybörjare med ett bra pris. om man vill fota något som är långt borta, eller typ landskap är 70-300mm bra då? Landskap tycker jag att man borde ha vidvinkel, ska man fota något långt bort är zoom bra. väger mellan ett nikkor 55-200

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter Fotografera under vattnet Likheter och olikheter Att dyka med kamera Visa hänsyn. Koraller mm är ömtåliga så bra avvägning är en förutsättning för att ta bilder under vatten. Lär dig kamerahuset på land,

Läs mer

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Smart automatiskt läge Det smarta automatiska läget är det perfekta läget för automatisk fotografering. I det används ett flertal olika tekniker som Canon

Läs mer

Slutartid: 1/25 SEk bländare: f/22 ISO: 100 brännvidd: 102 MM fotograf: SCOTT KELBY

Slutartid: 1/25 SEk bländare: f/22 ISO: 100 brännvidd: 102 MM fotograf: SCOTT KELBY Slutartid: 1/25 SEk bländare: f/22 ISO: 100 brännvidd: 102 MM fotograf: SCOTT KELBY Kapitel sju Makro Hur du kan ta riktigt närgånga bilder Om du brukar säga att det är de små detaljerna som gör det, då

Läs mer

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Upplevelsen av en landskapsbild är inte samma sak som att uppleva ett landskap på plats. Med de här tio tipsen kanske du ändå lyckas ta med dig upplevelsen

Läs mer

Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera

Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera Digitala bilder & Fotografering med Digitalkamera Den digitala bilden. Det finns två huvudtyper av digitala bilder på datorn. Den ena bildtypen är uppbyggd av pixlar. Vill man göra det lätt för sig, översätter

Läs mer

Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier

Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier Praktisk övning/workshop 1 laboration á 2h, grupper om 4-8 studenter Idéen med denna laboration/workshop är att ni ska få testa teorin från föreläsningarna, jobba praktiskt

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

Ackridering/press-pass

Ackridering/press-pass Ackridering/press-pass Vad är det man ska tänka på redan innan man ska fotografera en konsert? Först och främst så måste du kolla om ackridering/press-pass. På de flesta stora konserter eller festivaler

Läs mer

En samling exempelfoton SB-900

En samling exempelfoton SB-900 En samling exempelfoton SB-900 Det här häftet ger en översikt över olika funktioner för blixtfotografering som finns tillgängliga vid användning av SB-900, samt beskriver med hjälp av exempelfoton olika

Läs mer

EF-S60mm f/2.8 MACRO USM

EF-S60mm f/2.8 MACRO USM EF-S60mm f/2.8 MACRO USM SWE Bruksanvisning Tack för att du köpt en Canon-produkt. Canons objektiv EF-S60mm f/2,8 MACRO USM är ett makroobjektiv som går att använda för såväl vanlig fotografering som för

Läs mer

Motljus eller... Om det ändå ska dripp-droppa av regn på taket kan vi lika gärna ägna oss åt teori bakom bilder...

Motljus eller... Om det ändå ska dripp-droppa av regn på taket kan vi lika gärna ägna oss åt teori bakom bilder... Motljus eller... Om det ändå ska dripp-droppa av regn på taket kan vi lika gärna ägna oss åt teori bakom bilder... Motljusbilder: Det normala är att man fotar i medljus, dvs ljuskällan bakom eller snett

Läs mer

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Tar du många suddiga bilder? Canons IS*-objektiv är lösningen! Snygg bild! Eller? När du förstorar bilden

Läs mer

Anvisningar för fotografering av semesterbostäder

Anvisningar för fotografering av semesterbostäder Anvisningar för fotografering av semesterbostäder Digitalkameran Bildkvalitet: Ställ in på högsta kvalitet Bildhöjd/-bredd måste vara minst 1 000 pixlar, men gärna större. Se avsnittet Fastställa bildstorlek

Läs mer

ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran

ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran Den snabba, ljuskänsliga, proffsiga kompaktkameran PowerShot G15 bemästrar svagt ljus och har ett Canon-objektiv av toppkvalitet med bländare f/1,8 till f/2,8 vid full zoom. 32 Den kompakta PowerShot G15

Läs mer

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2

> ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 ÄLSKAD AV PROFFSEN. GJORD FÖR DIG. > ATT TA FANTASTISKA BILDER HAR ALDRIG VARIT ENKLARE. e - pl2 en Del SOM ÄR perfekt GÅR DeT ATT DISKUTeRA. ANNAT INTe. Det var, på sätt och vis, inte ens vi som utvecklade

Läs mer

Kom igång med din systemkamera

Kom igång med din systemkamera Kom igång med din systemkamera Fotoövningar Här finns en mängd övningar till kursen samlade. Dessutom finns lite tips för vidare utveckling, när du känner att du vill gå vidare med ditt fotograferande.

Läs mer

Film kontra digitalt SLUTARTID 153

Film kontra digitalt SLUTARTID 153 Film kontra digitalt SLUTARTID 153 ISO Filmbaserade kameror erbjuder många kombinationer av filmval och olika ISO (ISO 25, 50, 64, 100, 160, 200, 400 och så vidare). Digitalkameror ger dig minst tre val

Läs mer

Fredag kväll: Måla med ljus

Fredag kväll: Måla med ljus Fredag kväll: Måla med ljus Förberedelser Kolla inställningar på din kamera, kanske kan du lagra dina inställningar som en användarinställning, som enkelt nås med knapp eller vred. Exempel på inställningar:

Läs mer

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning Bild- och videoteknik Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning Inspelning Kamerateknik Bildlösningar, utsnitt, kameravinklar, 180 regeln, känning, oskärpa (tele) närbilder Ljussättning Exponering,

Läs mer

Handledning för fotografering av ditt semesterboende

Handledning för fotografering av ditt semesterboende Handledning för fotografering av ditt semesterboende En bild säger mer än tusen ord. Kunden ser först dina bilder och bestämmer sig sedan för att läsa mer. När bilderna av objektet inte är övertygande

Läs mer

POWER TO YOUR NEXT STEP

POWER TO YOUR NEXT STEP POWER TO YOUR NEXT STEP En digital systemkamera du alltid kan ha med dig you can En digital systemkamera du alltid kan ha med dig Fånga alla minnesvärda ögonblick med högkvalitativa fotografier och filmer

Läs mer

test makroobjektiv Välj rätt makro

test makroobjektiv Välj rätt makro test makroobjektiv Välj rätt makro Makroobjektivet är den ultimata lösningen om dina motiv är riktigt små. Genvägar som mellanringar och försättslinser är mer svårjobbade och ger inte samma bildkvalitet.

Läs mer

Photometry is so confusing!!!

Photometry is so confusing!!! Photometry is so confusing!!! footlambert cd lux lumen stilb phot footcandle nit apostilb Don t Panic! There is The Hitchhiker s Guide to Radiometry & Photometry Finns på kurswebben. Utdelas på tentamen.

Läs mer

Fina bilder med kompakt kamera Få ut maximal funktionalitet ur din kompakta automatiska kamera

Fina bilder med kompakt kamera Få ut maximal funktionalitet ur din kompakta automatiska kamera Fina bilder med kompakt kamera Få ut maximal funktionalitet ur din kompakta automatiska kamera De vanligaste digitala kamerorna är sådana med automatik och få inställningsmöjligheter. Automatiska program

Läs mer

Dramatiska. närbilder 0016

Dramatiska. närbilder 0016 Dramatiska närbilder 0016 DRAMATISKA NÄRBILDER Komponera en dramatisk bild genom att fylla ut bilden, välj annorlunda vinklar och experimentera med skärpedjupet. Det finns gott om motiv ute i trädgården

Läs mer

Fotoskola Fotografera där du är

Fotoskola Fotografera där du är Fotoskola Fotografera där du är De flesta har någon gång känt sig oinspirerade och trötta på att fotografera. Kanske har man dragit iväg på en inspirationsresa för att komma igång igen, eller anmält sig

Läs mer

HUNDFOTOGRAFERING MED GLÄDJE ÅSA JAKOBSSON

HUNDFOTOGRAFERING MED GLÄDJE ÅSA JAKOBSSON KLICK HUNDFOTOGRAFERING MED GLÄDJE ÅSA JAKOBSSON Välkommen till en värld full av skratt, misstag, tokroliga hundar, fulla minneskort och salami på mobiltelefonen! Jag har alltid älskat bilder på mina hundar.

Läs mer

KTH Teknikvetenskap. Foto-lab 1. Fotografering med ateljékamera. Kurs: SK2380, Teknisk Fotografi

KTH Teknikvetenskap. Foto-lab 1. Fotografering med ateljékamera. Kurs: SK2380, Teknisk Fotografi KTH Teknikvetenskap Foto-lab 1 Fotografering med ateljékamera Kurs: SK2380, Teknisk Fotografi Kjell Carlsson Tillämpad Fysik, KTH, 2010 2 För att uppnå en god förståelse och inlärning under laborationens

Läs mer

Vägledning till bättre bilder

Vägledning till bättre bilder Vägledning till bättre bilder. Sida 1 Vägledning till bättre bilder Har du bestämt dig för att lära dig mer om din systemkamera så du kan lämna Automat läget Automat läge med eller utan blixt kan fungera

Läs mer

PÅ KÖPET! UV-filter som skyddar din optik på köpet. 195:- PÅ KÖPET! UV-filter som skyddar din optik på köpet. 295:-

PÅ KÖPET! UV-filter som skyddar din optik på köpet. 195:- PÅ KÖPET! UV-filter som skyddar din optik på köpet. 295:- NYA NIKON D800 CANON EOS 600D KIT MED ORIGINAL CANON 1855IS OBJEKTIV 18 miljoner pixlar. 3 skärm med liveview. Videosekvenser i Full HD. FULLFORMAT I SIN BÄSTA SKEPNAD 36,3 miljoner pixlar. 3,2 skärm med

Läs mer

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ.

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Kamerans sensor I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Objektivet projicerar en bild på sensorn och varje liten

Läs mer

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C 3D-funktionerna som levereras med uppdateringen av den fasta programvaran beskrivs i den här broschyren. Se häftet Handledning och Bruksanvisning till α som finns på medföljande CD-ROM-skiva.

Läs mer

Torstens Digitalbildguide

Torstens Digitalbildguide Thor Stone Education Torstens Digitalbildguide 1 Det finns två huvudtyper av digital bild, vektorbaserad och pixelbaserad. - Vektorbaserade bilder bygger på en matematisk formel och kan storlekförändras

Läs mer

enögd spegelreflexkamera Strömförsörjning: 2st alkaline 1,5V (LR44 eller Phenix är en enögd spegelreflexkamera för 35mm:s film.

enögd spegelreflexkamera Strömförsörjning: 2st alkaline 1,5V (LR44 eller Phenix är en enögd spegelreflexkamera för 35mm:s film. BRUKSANVISNING PHENIX DN66 enögd spegelreflexkamera Tekniska data: Strömförsörjning: 2st alkaline 1,5V (LR44 eller Phenix är en enögd spegelreflexkamera för 35mm:s film. L76A) eller silveroxid 1,55V (SR44)

Läs mer

12 FOTOPROJEKT UTOMHUS

12 FOTOPROJEKT UTOMHUS 2012 12 FOTOPROJEKT UTOMHUS Gunnar Markinhuta ITlyftet 2012-08-07 V älkommen till kursen Fotoprojekt utomhus! Vi kommer att gå ut i terrängen/staden för att utföra fotoprojekten. Det är 11 klassiska fotografiska

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild galleri benjamin goss Andas gammalt och nytt Benjamin Goss är fotografen som tjänar sitt uppehälle med digitalkameran, men som älskar det bristfälliga som en trasig storformatskamera

Läs mer

Utdrag PRODUKTFOTO. Skapa profsiga studiobilder med enkla medel. cyrill harnischmacher

Utdrag PRODUKTFOTO. Skapa profsiga studiobilder med enkla medel. cyrill harnischmacher PRODUKTFOTO Skapa profsiga studiobilder med enkla medel cyrill harnischmacher PRODUKTFOTO Skapa profsiga studiobilder med enkla medel cyrill harnischmacher Fotosidan Akademi 3 INNEHÅLL GRUNDERNA Först

Läs mer

Fotoskolan. Kameran. Av Martin Cejie, Fotograf. Dina bilder kan bli bättre.

Fotoskolan. Kameran. Av Martin Cejie, Fotograf. Dina bilder kan bli bättre. 5 Dina bilder kan bli bättre. Fotoskolan Av Martin Cejie, Fotograf Det finns två fel när det gäller fotografering som är väldigt vanliga. Den legendariska pressfotografen Robert Capa lär ha sagt att blir

Läs mer

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57

Innehåll. 1 Digitalkameran... 7. Redigera bilder... 35. 2 Hämta och visa bilder... 18. Retuschera bilder...57 AV EVA ANSELL Innehåll 1 Digitalkameran.... 7 Välja kamera...7 Vad för foton tar du?...7 Vad gör du med fotot?....8 Vill du filma?...8 Vad för kamera behöver du?...8 Kameratyper....9 Kompaktkamera...9

Läs mer

Pensionär efter 41 år i Postens tjänst Vice ordf (kd) i kultur- och fritidsnämnden Tyresö Föreningsaktiv i Seniornet, Lions, Kd, EFS

Pensionär efter 41 år i Postens tjänst Vice ordf (kd) i kultur- och fritidsnämnden Tyresö Föreningsaktiv i Seniornet, Lions, Kd, EFS 2014-12-04 Vem är jag? Carl-Olof (Calle) Strand Slåttervägen 89 gift med Anita, f d lärare på Stimmet 3 barn, 7 barnbarn Sommarhus i Piteå (min hemstad) Pensionär efter 41 år i Postens tjänst Vice ordf

Läs mer

POWER TO YOUR NEXT STEP

POWER TO YOUR NEXT STEP POWER TO YOUR NEXT STEP Låt kreativiteten flöda you can 2 POWER TO YOUR NEXT STEP Ta klivet in i den digitala systemfotograferingens värld och låt kreativiteten flöda. Skapa suveräna foton och filmer med

Läs mer

Kvalitetsmått: Skärpa

Kvalitetsmått: Skärpa Kvalitetsmått: Skärpa Metoder att mäta skärpa: Upplösningstest: Hur täta streckmönster syns i bilden? Subjektivt, begränsad information (Lab. 2) MTF: Fullständig information (Lab. 2) Upplösningstest med

Läs mer

Ljusskrift i mörkret

Ljusskrift i mörkret fotoskolan nattfoto Ljusskrift i mörkret I oktober blir dagarna kortare och det kan ibland kännas hopplöst att hinna med att fotografera. Men det finns en lösning. I stället för att du lägger kameran i

Läs mer

Bemästra din kamera. En fotokurs av Peter Wemmert

Bemästra din kamera. En fotokurs av Peter Wemmert Bemästra din kamera En fotokurs av Peter Wemmert INNEHÅLL Ka p i t e l si d a Introduktion... 3 Hur kameran fungerar...4 Slutartid...5 Övning...7 Bländare...8 Övning...1 0 ISO...11 Övning...1 2 Samspelet

Läs mer

Pressmeddelande. Eleganta och avancerade: IXUS 130 och IXUS 105 2010-02-08 IXUS 130 IXUS 105

Pressmeddelande. Eleganta och avancerade: IXUS 130 och IXUS 105 2010-02-08 IXUS 130 IXUS 105 2010-02-08 Pressmeddelande Eleganta och avancerade: IXUS 130 och IXUS 105 IXUS 130 IXUS 105 Canon introducerar i dag de senaste IXUS-modellerna - IXUS 130 och IXUS 105. De nya modellerna är tunna, släta

Läs mer

Digitalt foto Modern teknik för alla fotografer

Digitalt foto Modern teknik för alla fotografer Fördelar Enkelt Billigt Snabbt Bildbehandlig Bildhantering Lätt att dela med sig Bli bättre fotograf Digitalt foto Modern teknik för alla fotografer Vad behöver jag? Kamera Oundgängligt Dator Praktiskt

Läs mer

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn Prioritet. Varför digitalisera? Syftet påverkar digitaliseringsinställningarna. Vill man rädda ett skört material? Vill man göra det tillgängligt på netet? Finns det efterfrågan på dylikt material? Beakta

Läs mer

SIXTOMAT F2. Exponeringsmätare för Blixt- och Befintligt Ljus

SIXTOMAT F2. Exponeringsmätare för Blixt- och Befintligt Ljus SIXTOMAT F2 Exponeringsmätare för Blixt- och Befintligt Ljus Svensk Bruksanvisning Gossen Sixtomat F2 är en exponeringsmätare med digital display som med stor noggrannhet mäter blixtljus samt befintligt

Läs mer

18-55 mm Anger att objektivet har en varierbar brännvidd (zoom) på 18-55 mm. Kallas även för zoom.

18-55 mm Anger att objektivet har en varierbar brännvidd (zoom) på 18-55 mm. Kallas även för zoom. Objektivbeteckningar 1:3,5 Maximal bländaröppning. Anger att objektivet har en fast största bländare på 3,5. Ofta föregås siffrorna av f för att visa att det är bländaren som avses. 1:5,6-6,3 Maximal bländaröppning.

Läs mer