Ackridering/press-pass

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ackridering/press-pass"

Transkript

1 Ackridering/press-pass Vad är det man ska tänka på redan innan man ska fotografera en konsert? Först och främst så måste du kolla om ackridering/press-pass. På de flesta stora konserter eller festivaler så måste du ansöka om press-pass eller ackridering. Detta gör du via pressansvarig för arrangemanget eller via deras hemsida där man brukar kunna få maila in en ansökan. Där ska du skriva (oftast) vem du fotograferar för, var bilderna kommer att visas/ publiceras och vem du är som fotograferar. Jag brukar välja att skriva väldigt personligt men samtidigt självklart professionellt. Innan jag hade fotograferat konserter förut så kontaktade jag en konsertfotosida som jag fotograferade ett par konserter för, just för att få lite mer erfarenhet innan jag gav mig ut i det själv. Nackdelen med detta är att du inte fotograferar för dig själv, vill du sälja bilder så kan endast företaget som du fotograferat åt göra det och du får provision för det istället. Men om du gör det för erfarenheten och nöjet så självklart! Du kan även ta kontakt med olika bildbyråer. Det är ett bra alternativ för att få sig in i marknaden. När du sedan känner att du själv vill ta steget och fotografera åt dig själv så kör på det! Att ansöka om fotopass kostar ingenting! När du ska ansöka Ha gärna en blogg/hemsida/facebooksida där bilderna kan visas upp efteråt och skriv då dessa adresser i ansökan. Bifoga gärna någon lågupplöst konsertbild som du tagit förut så att de ser att du kan. Om du vill, skicka gärna efteråt bilderna till artisterna (lågupplösta) och skriv gärna detta i ansökan, att artisterna själva kommer att få ta del av bilderna efteråt. Ansök i GOD tid! Det är svårt att säga precis hur du ska skriva en ansökan för ackridering, och om du som sagt bara fotograferar för egen räkning så är det absolut svårare och du kan få behöva skicka ett par olika ansökningar runt om för att till slut få ett ja. Men sluta inte kämpa! Känner du att det känns svårt, ta kontakt med tidning eller bildbyrå som du kanske kan få fotografera åt.

2 Research Inför en konsertfotografering så kan det vara en god idé att kolla upp artisten lite grann. Kolla runt på ex youtube om artisten har haft något live framträdande som du kan kolla på. Varför ska man då göra detta? Du kommer till en konsertfotografering. Du har tre låtar på dig att fotografera artisten och du har valt ditt zoomobjektiv för att få ett par grymma närbilder. När första låten drar igång så kommer artisten ut och skuttar runt över hela scenen och eftersom du har ditt zoomobjektiv påkopplat så hinner du inte riktigt med att fånga denna artist innan han har hoppat runt till andra sidan. Just utav anledningen i exemplet ovan så kan det vara en stor fördel att kolla upp innan hur artister rör sig på scenen, om det är en person som springer runt mycket hit och dit så kan det kanske vara en idé att välja ett objektiv med mindre inzoomning så att du kanske får med alla hopp hit och dit. Eller om det är en artist som står väldigt stilla så vet du det innan och du kan anpassa din utrustning för att få bästa bilderna möjligt. Jag har varit med om detta och jag ångrar i efterhand att jag valde fel objektiv just för att jag inte kunde få med alla hopp som artisten gjorde. Så var förberedd så att du vet på ett ungefär hur artister rör sig och agerar så att du inte missar den perfekta bilden! Utrustning Vad ska man då välja för utrustning när man ska fotografera konserter? Egentligen så anser jag inte att det finns något riktigt svar på denna fråga då alla är olika. Du kan ha gammal kamera och gamla objektiv eller sprillans nya grejer och du kan få till lika bra bilder utifrån båda förutsättningarna. Men det jag skulle kunna rekommendera är att välja objektiv som är väldigt ljusstarka eftersom att det ofta på konserter kan vara lite dåligt ljusförhållanden. Inte alltid men det är bättre att vara förberedd så att du verkligen kan få till bra bilder om än ljuset inte riktigt för stunden är på din sida. Jag använder mest mitt telezoom när jag fotograferar konserter (70-200mm) just för att det är objektivet som jag har som jag anser ger bäst kvalité. Men även mitt Tamron 28-75mm fungerar fint om jag vill ha lite mer vidvinkel på det hela. Vilket objektiv du bör välja beror också lite grann på vilken typ av bilder som du vill ha. Så här gäller det att du provar dig fram till vad som känns bäst utifrån din stil.

3 Vad bör man välja för kamera? Det är heller inte riktigt jätte viktigt men det kan vara bra att ha i åtanke att du använder en kamera som klarar relativt höga ISO tal om det är väldigt mörkt när du fotograferar. Mindre konserter i mindre lokaler och med sämre ljus kräver lite mer. Det är inte ett måste men du tjänar en del på kvalité om du slipper det värsta bruset. Det jag kan avråda från är att fotografera med blixt på konserter. Det är så klart ett val som du som fotograferar tar men jag personligen tycker att det blir oerhört mycket finare bilder utan. Jag har provat att fotografera mindre konserter med blixt men jag är inte alls lika nöjd med resultatet. Du kan prova dig fram här också men tänkt då också på att kanske inte smälla av tusen bilder på en låt så det kan vara lite irriterande för de som är där för att lyssna och även för artisten. Inte alltid, men det kan vara bra att ha i åtanke tycker jag. Välja inställningar Här är det också bra om du redan hunnit kolla upp artisten lite grann. Om det är en sprattelgubbe som springer runt på scenen så kan det vara en idé att använda snabba slutartider för att hinna frysa alla rörelser. Detta är lite beroende på genre också. Vid metal, hårdrock och punk ex så är tempot klart högre och du vet redan då att slutartiden kommer att måsta vara ganska hög. Medan vid vissångare kan du ha lite långsammare slutartid, tänk dock på att ha händer och liknande skarpa också så inte de blir oskarpa. ISO kan variera lite grann, men om du har ett säkert kort att köra på ex 800 om du har en stor och ljus scen så kan du hellre ta snabbare slutartid om bilderna blir för ljusa så är det ingen tvekan om att du hinner fånga motivet. Hur hög ISO du ska ha beror lite grann på kameran också, hur högt ISO kameran klarar av utan att du får massor av brus. Brus i sig tycker jag inte alls är fel i konsertbilder men det får ju så klart inte ta över hela bilden. Bländaren anser jag i detta fallet att man bör hålla så stor som möjligt. Dvs ca f/2.8 eller kanske ännu större beroende på objektivet du använder. En bländare på f/4 går också bra men det är svårare att hantera vid mörkare tillställningar då du då riskerar att måsta höja ISO:t alldeles för mycket.

4 På bilden här till vänster, när jag fotade Loreen 2013, så har jag använt mig utav mitt telezoom. Här nedan ser ni alla inställningar samt vilket brännvidd jag använde: ISO: 800 Slutartid : 1/650sek Bländare: f/2.8 Brännvidd: 100mm Mitt på dagen och bra ljusförhållanden men jag drog trots det upp ISO på 800 för att medvetet kunna använda en snabbare slutartid då hon hoppade runt en del. På bilden till höger är ett sådant tillfälle när man är glad att inställningarna är satt rätt! Håkan Hellström 2013 när han vid ett tillfälle kastade upp mikrofonen. Tajming! Dessa inställningar hade jag: ISO: 800 Slutartid: 1/250 sek Bländare: f/2.8 Brännvidd: 70mm (Telezoom mm) Man ser på handen att jag egentligen skulle ha valt en snabbare slutartid för ögonblicket då den är lite diffus men ibland hinner man helt enkelt inte att ändra. Ansiktet är i alla fall i fokus och mikrofonen är skarp. Ibland kan man inte göra mer. Men hade jag fått göra om bilden hade garanterat valt en snabbare slutartid, kanske nästan mot samma värde som bilden på Loreen.

5 Matningsmetod Att välja matningsmetod kan här vara ganska avgörande. Matningmetoden finns i olika alternativ, antingen kan du välja en bild, seriebildstagning, ibland snabb/hi seriebildstagning och självutlösare. Här är det med stor fördel att välja seriebildstagning eller snabb seriebildstagning (beroende på kameramodell) så att du verkligen hinner fånga ett ögonblick då kameran hinner ta fler bilder. Om du t.ex. vill få en hårdrockares hår att fastna när de står och svingar det fram och tillbaka, så har du större chans att få en bra bild om du smäller av kanske 4-5 stycken direkt efter varandra än om du tar en bild, måste vänta och sedan ta en till med risk för att han redan har sprungit iväg på andra sidan scenen :) Fokusmetoder Din kamera har oftast ett antal olika metoder för fokuseringen. Enkelt sagt hur du vill att fokusen ska hitta skärpa när du fotograferar. One shot- Denna fokusmetod är bra att använda när du har motiv som inte rör sig så snabbt. Här har du möjlighet att hinna låsa skärpa innan du knäpper av din bild. Al Servo - Den här metoden är lättare att använda när du har rörliga motiv. Al Focus - En typ av autoversion av dom två jag nämnt ovan. Som vanligt är det lite sådär med autoversioner, även här eftersom kameran gör en bedömning om motivet rör sig eller inte. Vilket bara DU vet vad du vill använda. Så rekommenderar att använda One shot eller servo. Beteckningen på fokusmetoderna kan variera på kameramodeller. Ex Al Servo kan betecknas Af-C, One shot Af-S och Al focus Af-A. Välj också en fast fokuspunkt om du kan så att du kan fokusera på en och samma prick i kameran, använder du dig utav auto så är det fort att kameran sätter fokus på något med mer konstraster bakom artisten och det vill man u hemskt gärna undvika. Ljusmätning När du fotograferar artister på scenen så har du oftast mer ljus bakom artisten än vad frontljuset ger rakt på artisten, så därför är det rätt viktigt att ha lite kunskaper om just ljusmätningsmetoderna på din kamera. Låt säga att ljuset är väldigt starkt. Då kan du kanske inte använda dig utav den evaluerande ljusmätningen (läs mer om det nedan) eftersom att den mäter hur ljuset är på HELA bilden som du ska ta, och eftersom då lamporna är riktade mot dig så känner kameran att det är väldigt ljust och mörkar därför gärna ner dina bilder.

6 Så har du väldigt starkt motljus att fotografera mot så är det med fördel som du kan använda dig utav Spotmätning som jag förklara nedan. Då den mäter ljuset på den fokuspunkt som du har valt som du förhoppningsvis placerar på artisten och då mäter kameran ljsuet utifrån artisten. Det kan fort bli att ljuset bakom kan bli utfrätt (kraftigt vitt) men hellre det tycker jag än att man inte ser artisten. Man får prioritera lite grann ibland. Nedan kan du läsa om alla de olika ljusmätningsmetoderna (tagna från min webkurs-lär dig din kamera) för att ni ska förstå innebörden med dom ordentligt. Spotmätning Det här är den ljusmätningsmetod som är svårast att använda sig utav då den mäter endast på en liten punkt av bilden. Och det är efter var du sätter fokusen. Här får man vara försiktig så att inte fokusen råkar hamna lite bakom ditt motiv för då ljusmäter kameran efter det. Lite mer precision gäller här. Centrumvägd ljusmätning Den här ljusmätningen mäter i mitten av bilden med med en liten spridning runtom. Användningsområde för denna ljusmätning är när du kanske har lite motljus men men inte jätte starkt. Utsnittsmätning Denna ljusmätningsmetod mäter av mitten av din bild. Om du måste fotografera någon gång med ett starkt motljus så kan detta vara en idé att använda. Det du måste tänka på dock är att personerna (eller vad du nu fotar) ska vara i mitten av bilden för att kameran ska kunna läsa av. Så tänk på var du har ditt motiv och ljusmät efter det. Ibland kan du också måsta överexponera (över 0 på exponeringsmätaren) lite grann för att få fram motivet ordentligt ifall kameran får svårt att läsa av. Evaluerande ljusmätning (ibland kallad Matrix) Det här är den ljusmätningsmetod som man oftast kan använda sig av när man fotograferar i jämt ljus. Den här mätningsmetoden mäter ljuset i hela din bild och gör en sammanställning av allt. Fotograferar du porträtt där du har ett och samma ljus i hela din bild är den här perfekt att använda. Nackdelen med denna ljusmätning är om du hamnar i en situation med blandat ljus, om du t.e.x fotograferar i motljus så är den inte optimal. Detta är på grund av att den mest troligt mäter av mycket ljus och istället mörkar ner din bild, vilket får ditt motiv att bli mörkare än vad DU vill

7 Så går det till När du kommer till själva scenen och inväntar att artisten ska börja. Det är då det gäller och det är då det gäller att vara på topp. Först så släpps du och ev andra fotografer fram till fotodiket där man inväntar att artisten/artisterna ska komma fram. Därefter så är det dags att börja fotografera. Det vanliga är att man får fotografera de 3 första låtarna. Men en del artister har begränsat till kanske bara en eller två. Så var uppmärksam på vakterna och de som håller ordning på det. Kan vara bra att försöka ge järnet redan första låten ifall att du inte får fortsätta fotografera sen. Efter att du har fått fotografera i fotodiket så har du möjligheter att fota från publiken sett bakom staketet. Detta kan vara svårare om det är mycket folk men ge det ändå ett försök i alla fall, ibland tar man några av de bättre bilderna på lite avstånd då det oftast blir lite mer liv och rörelse på scenen allt eftersom konserten framskrider. Oskrivna regler och tips Det finns ett par saker som du bör tänka på när du står i fotodiket och fotograferar och när du är på festival eller konsertplatsen. Var inte i vägen för andra fotografer Att ställa sig framför andra som fotograferar samma konsert är inte så snyggt och inte professionellt. Så tänk hela tiden på var du är och var de andra är, och när du förflyttar dig fram och tillbaka från olika sidor så försök att ducka lite grann så du inte skymmer linsen för någon.

8 Var inte ohyfsad Det finns tillfällen där du kanske fotograferar artister som du inte gillar och inte uppskattar. Men detta är ingenting som du bör visa. Visa respekt för artisterna och de som är där för att lyssna, detta gör dig mer trovärdig och du kommer absolut att ha roligare än att stå och sura ;) Bekanta dig Det kommer utan tvekan vara trevligt för både dig och andra fotografer om du går fram och hälsar och pratar lite grann mellan konserterna, om de inte hinner springa iväg på annat håll. Jag personligen tycker att det är rätt trist att bara stå och göra ingenting medan man väntar på att få fota och det är alltid bra med lite fler kontakter inom branschen. Så visa dig och ta för dig. Det är inte alla som vill prata utan far dit, fotograferar och far hem men det märker du rätt snabbt om de vill konversera eller inte. Effektivitet För att utnyttja din tid i fotodiket på allra bästa sätt så bör du vara förberedd. - Ha extra minneskort lättillgängligt för ev byten - Du kan förbereda i kameraväskan så att du enkelt och smidigt kan byta objektiv om du känner mitt i en låt att du vill byta. - Ha med en reservkamera så kan du använda olika objektiv utan att behöva byta varje gång utan bara byta kamera. - Ha med ev putsduk ifall att det skvittrar regn eller vatten från vattenflaskor på scen (en del kastar hejvilt från scen och från publiken) Mellan artisterna Om du fotograferar på ex en festival så är det alltid lite tid mellan artisterna på de stora scenerna om det inte är ett väldigt stort arrangemang och du har turen att du kan springa och fotografera hela tiden vill säga. Men om det är så att du har tid mellan, det är då du ska passa på att marknadsföra dig och visa dig. Om du kommer att lägga upp bilderna på en hemsida/facebooksida eller blogg som jag nämnde i början så ha med visitkort med adressen och säg till människor du möter att det kommer att finnas bilder på sidan sen efteråt. Om du vill så kan det vara en väldigt bra idé att ta lite bilder på folk inne på området om de vill och då ge ett visitkort så att de kan gå in och kolla efteråt. Detta är ett bra sätt att marknadsföra dig på och få folk att upptäcka dig. Fotograferar du åt ett annat företag så är det så klart deras namn som du sprider vidare men då är det nästan ännu viktigare att sprida var bilderna hamnar så att de som anlitat dig ser att det är värt det. Men glöm inte heller att äta, dricka och vila ordentligt också. Om du ex ska fotografera 3 dagar i rad så är energi allt! Finns det mattält gå och smaka vad de har att erbjuda och var inte rädd för att gå runt och äta fastän du är där för att fotografera. Det finns inget skamligt i det! Ha även med vattenflaskor eller någon dricka eller liknande särskilt sommartid så du inte blir uttorkad och slö. Dock inga alkoholhaltiga drycker!

9 Utnyttja ljuskällor Scenljus När du fotograferar artister på både mindre och större scener, så är det bra om du kan hålla lite koll på hur alla lampor rör sig, hur dom är fästa och vad de ger för effekt. Oftast kan en bild komma till liv på ett helt nytt sätt om ljuset bakom artisten hamnar på rätt plats. Så håll ögonen öppna, försök att tajma i kameran när du ser att lamporna rör sig åt det håll som du vill, alternativt så kan du behöva flytta dig själv också för att hitta perfekt ljus. Alla har inte samma scenljus och det är det som gör det så roligt. Att man kan experimentera sig fram och hitta bilder som är olik varandra. Det är lite svårare att hitta "rätt" ljus på en liten tillställning men det är absolut inte omöjligt. På bilden till höger på Rex Carrol så hade jag fantastisk ljus att arbeta med och bilderna satte sig nästan själva, men som du kan se så har jag prickat in precis i det ögonblick lamporna är riktigade framåt så att självka strål-effekten syns mycket tydligare och ger bilder liv. På bilden däremot här till vänster så hade jag sämre ljus att arbeta med och en klart mycket mindre scen. Här har jag valt att flytta mig lite på sidan för att få ljuset bakom Peter som lyser ner på röken och ger mer effekt än om jag hade tagit bilden rakt framifrån. Några steg hit eller dit kan göra hela skillnaden. Ex så kan man hitta av precis när en lampa "åker förbi" ex halsen på en gitarr, det kan ibland ge en härlig effekt och trots liten lampa så kan det bli lite strålar som skymtas bakom och då får bilden genast mer liv. Så kolla hela tiden efter hur ljuset rör sig, gå på olika sidor för att hitta det allra bästa så kommer det att gå hur bra som helst, mycket övning ger färdighet och till slut så går det lite per automatik att man ser direkt var ljuset är så det kan vara bra att öva på att titta efter.

10 Redigera dina bilder När du fotograferar konsert och egentligen i alla typer av porträtt så rekommenderar jag att du alltid fotograferar i RAW. Varför är det då så viktigt att fotografera i RAW och inte i JPEG eller liknande? Fördelen är att redigeringen efteråt går så oerhört mycket bättre och du har många fler möjligheter till att både rädda sämre bilder och du kan lägga mer energi att ta bilden vid konserttilfället istället för att justera vitbalanser och liknande medan du fotograferar. Oftast så fotograferar jag i svartvitt direkt i kameran så att jag kan se på en gång hur bilderna ser ut eftersom jag gillar dom i svartvitt, och eftersom att jag fotograferar i RAW så gör det ingenting utan när jag pluggar in minneskortet i datorn så blir dom i färg. Men jag vet att de funkar i svartvitt. För det mesta så gör jag mina konsertfoton svartvita, och detta för att det är lite mer mig över bilderna då tycker jag. Inte alla passar sig i svartvitt men överlags så blir dom i den stilen. Detta är något som du får prova dig fram till. Vilken stil och vilken typ av redigering som sätter DIN prägel på bilderna. Det är också viktigt att välja rätt bilder Att visa bilder där man verkligen ser artisten. Man ser många som lägger ut bilder med mikrofoner som täcker hela ansiktet och där man inte riktigt kan urskilja vem det är. Vissa bilder SKA vara så men överlags är det bra att hitta bilder där man ser att det händer något och man får kontakt med artisten så att betraktaren kan känna som att de var på konserten.

11 Här ovan så kan ni se redigering som jag har gjort på två olika bilder. Den första behövde jag inte lägga ner så otroligt mycket tid på. Ökade exponeringen (ljusstyrkan), minskade på vitbalansen till en lite blåare ton, ökade fyllnadsljuset, lagt på lite brusrecucering samt ökade på konstrasterna. Det är ungefär grundläggande som man brukar kunna få göra med sina bilder. Just denna bild valde jag även att visa i färg, vissa bilder passar bättre i färg och vissa i svartvitt, där får man helt enkelt prova sig fram till det som ser bäst ut. På bilden till höger har jag däremot varit tvungen att lägga ner en hel del mer jobb, inte så många fler justeringar men desto kraftigare. Här gjorde jag den först den till svartvitt, ökade fyllnadsljuset och exponeringen rejält för att få fram hans ansikte mer. Jag har även ljusat upp områdena runt om basisten till höger och vänster för att få honom att komma fram lite mer, mikrofonsladden var väl inte så vacker att ha med så jag beskar även bilden lite grann. Har ökat konstrasterna rejält, ökat skärpan lite grann plus att jag lagt på lite brusreducering för att inte bilden ska bli så grynig efter allt jag fått ljusa upp. Har även förstärkt de svarta partierna (dragit ner) för ytterligare konstraster just också för att det är i svartvitt och då krävs lite mer tycker jag. Så glöm inte att en bild som kan tyckas blivit misslyckad faktiskt har en chans den med efter en liten stunds redigering. Här behöver man inte heller ha det häftigaste och nyaste photoshop som finns, jag redigerar med Lightroom och jag älskar det! Enkelt smidigt och jag håller mig till att redigera bara grundligt för att kunna fokusera på att ta bra bilder på plats direkt så att du slipper flera timmar framför datorn efteråt. Här nedan så hittar ni exempel på bilder som man kanske inte bör välja att visa (jag hade inte valt dem bland de andra bilderna som togs). Jag personligen är lite petig med att artisten inte ska vara gömd bakom mikrofonen och liknande, det kan vara bra bilder rent tekniskt men känslan kan fort försvinna om man inte har något klart ansiktsuttryck eller liknande och bilden kan fort kännas ganska platt. Nu är det så klart inte fel med bilder där mikrofoner är i ansiktet och dylikt om man ändå ger ett budskap, välj med omsorg era favoriter och var stolta över dem när ni publicerar dem. Sen kan man ju också försöka tänka på att inte välja bilder där de gör konstiga mindre smickrande miner så klart. Man ska ju försöka att avbilda artisten på ett bra sätt.

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen.

Programval. Automatiska val Alla de programvalen neråt, CA och nedåt till vänster sett är alla olika typer av autolägen. Programval Har du någon gång undrat, om det verkligen är så stor skillnad på att fotografera i auoto-läget jämfört med att fotografera manuellt? Det gjorde jag i början, och visst kunde jag väl förstå

Läs mer

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Bländare = Skärpedjup Slutartid = Öppettid ISO = Förstärkning Hur jag tänker innan jag trycker

Läs mer

Fotovandring i Skuleskogen

Fotovandring i Skuleskogen Fotovandring i Skuleskogen 1 - En komprimerad kurs i komposition och ljussättning. Välkomna! Ljusmätaren och histogram Ljusmätare och histogram är våra två viktigaste hjälpmedel när vi vill kontrollera

Läs mer

KAMERANS TEKNISKA DETALJER

KAMERANS TEKNISKA DETALJER KAMERANS TEKNISKA DETALJER Ljus & exponering Blinkningen Reglerar tiden slutaren är öppen. Styrs av ljustillgången & kontrolleras med hjälp av ljusmätaren. Pupillen Slutartid Bländare Reglerar mängden

Läs mer

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera

Bättre ljus i bilderna. Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Ytterligare inställningar för en digital systemkamera Bättre ljus i bilderna Att göra rätt från början Blixtfotografering Ljusmätning Filter Vitbalans Bättre ljus i bilderna Att

Läs mer

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9.

Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. Av Gabriel Remäng Att måla med ljus - 3. Slutare och Bländare - 4. Balansen mellan bländare och slutartid - 6. Lär känna din kamera - 7. Objektiv - 9. ISO & Vitbalans - 10. Att måla med ljus Ordet fotografi

Läs mer

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier!

Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Året närmar sig sitt slut så nu tittar vi på hur man fotar nyårets fyrverkerier! Inledningsbilden är naturligtvis hämtad från förra årets sammanslagning av Envikens- & Svärdsjöförsamlingar till ett gemensamt

Läs mer

Lär känna din kamera. Karl Mikaelsson Oscar Carlsson October 27, 2012

Lär känna din kamera. Karl Mikaelsson Oscar Carlsson October 27, 2012 Lär känna din kamera Karl Mikaelsson derfian@hamsterkollektivet.se Oscar Carlsson oscar.carlsson@gmail.com October 27, 2012 Vad är en exponering? Slutartid + Bländartal + ISO Slutartid 1 500s = 0.002s,

Läs mer

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild)

Objektiv. Skillnad i egenskaper mellan objektiv med olika brännvidder (småbild) Håll kameran rätt! För att minimera risken för skakningsoskärpa bör man alltid hålla kameran så stadigt som möjligt. Oftast håller man kameran som i mitten och till höger, med höger hand i kamerans grepp

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt

Digital bild & sportfiske. Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Digital bild & sportfiske Lektion 1:1/5 Kameran funktioner och hur man exponerar rätt Från exponering till bild Det finns grovt räknat endast tre faktorer som påverkar den slutliga exponeringen. Från exponering

Läs mer

Enkel produktfotografering Setup

Enkel produktfotografering Setup Enkel produktfotografering Setup Ibland tryter tiden och då gäller det att det går fort, utan att resultatet påverkas alltför mycket. I går behövde e-butiken elsaleonie.se nya produktfoto av en kollektion

Läs mer

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning

Grundläggande funktioner. 1. Skärpa 2. Exponering 3. Blixt eller inte 4. Megapixlar och utskrift 5. Zoom. 6. Vitbalans 7. Hur man väljer upplösning Canon PowerShot A640 Canon PowerShot A640 10,0 megapixels 4x optisk zoom Vinklingsbar 2,5'' LCD-bildskärm DIGIC II och isaps 9-punkters AiAF och FlexiZone AF/AE 21 fotograferingsmetoder och Mina färger

Läs mer

En överblick över tekniken bakom fotografering...

En överblick över tekniken bakom fotografering... En överblick över tekniken bakom fotografering... Av: Anders Oleander AFFE - akademiska fotoföreningen exponerarna // Högskolan i Kalmar 1 Innehåll: Sidnummer: Bilduppbyggnad svart/vit film 3 Kamerafunktion

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst?

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst? Hej, vart beställde du din fotobok? Fujidirekt, men rekomenderar inte dem :/ Bilderna blev mörka och en del bilder tappade färg. Vilka canon objektiv skulle du göra vad som helst för att få? Canon EF 24-70/2,8

Läs mer

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING 175 LJUSSÄTTNING 176 Kapitel elva Ljussätt. Plåta. Retuscha. UTRUSTNING Övre blixt: 500-wattsblixt med en softbox på 100 x 100 cm. Inställning för övre blixt:

Läs mer

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter

Fotografera under vattnet. Likheter och olikheter Fotografera under vattnet Likheter och olikheter Att dyka med kamera Visa hänsyn. Koraller mm är ömtåliga så bra avvägning är en förutsättning för att ta bilder under vatten. Lär dig kamerahuset på land,

Läs mer

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio

1. Kameran 2. Ljus 3. Motiv 4. Kommunikation 5. Att ta bra bilder 6. Studio Jonas foto guide är din guide till att bli bättre fotograf. Den går igenom grunderna i fotografi, hur kameran fungerar och annat bra att veta. Denna guide är inriktad främst för fotografering med digital

Läs mer

Fotografera mera! Carita Holmberg

Fotografera mera! Carita Holmberg Fotografera mera! Carita Holmberg Gyllene snittet - harmoni Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner. Gyllene snittet: fi= φ = a/b = 1,618... En sträcka

Läs mer

Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier

Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier Laboration 4, TNGD10 Rörliga medier Praktisk övning/workshop 1 laboration á 2h, grupper om 4-8 studenter Idéen med denna laboration/workshop är att ni ska få testa teorin från föreläsningarna, jobba praktiskt

Läs mer

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK

FOTOKURS ONLINE. Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK FOTOKURS ONLINE Bli en bättre fotograf medan du plåtar 1.3-26.4 2014 ANNA FRANCK Kursprogrammet: 1. Introduktion - 1.3 2. Bländaren - 8.3 3. Slutaren - 15.3 4. Människan i fokus - 22.3 5. Svart-vitt -

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Fotografering med digital systemkamera

Fotografering med digital systemkamera Fotografering med digital systemkamera Vad är en systemkamera? Som namnet antyder är det en kamera som ingår i ett system med t.ex. objektiv, filter, blixtar och mellanringar. Till skillnad från kompaktkameror,

Läs mer

Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop

Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop Program som Photoshop kommer att få en allt mindre betydelse för digitalfotografen då program som Lightroom bara blir bättre och bättre.

Läs mer

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle

POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle POWER TO YOUR NEXT STEP Fånga varje tillfälle you can 2 Vår resa börjar Surfs up! Dags för surflektioner Fördelen med digitala systemkameror Byt objektiv, se allt på ett annat sätt Med utbytbara objektiv

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

Modellfoto utanför studion

Modellfoto utanför studion Modellfoto utanför studion Tre grunder för rätt exponering I det här dokumentet går jag igenom de tre byggstenarna för rätt exponering - bländare, slutartid och ISO. Glöm inte att prova med din kamera

Läs mer

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder Digital fotografering Kamerateknik Inställningar Digitalkamera Samma optik som en analog kamera Byt ut filmen mot en sensor, CCD Bästa digitala sensorn ca 150 Mpixel Vanliga systemkameror mellan 8-12 Mpixel

Läs mer

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK 1 av 5 2011-06-16 21:53 Exponera mera 20110422 AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK Att exponera rätt med digitala kameror skiljer sig från att exponera film. På film vill man se till att bilden blir bra.

Läs mer

LJ-Teknik Bildskärpa

LJ-Teknik Bildskärpa Bildskärpa - Skärpedjup och fokus - Egen kontroll och fokusjustering - Extern kalibrering Bildskärpa, skärpedjup och fokus Brännpunkt och fokus Medan brännpunkt är en entydig term inom optiken, kan fokus

Läs mer

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen!

Läs mer

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge

personlighet Hästbilder med Hästen är högt älskad av många. Det man älskar fotograferar Jag var ute i hagen runt halv sex på morgonen för att ge Hästbilder med personlighet De är vackra eller otäcka beroende på vem du frågar. Men sedda genom linsen är hästar det perfekta motivet när du vill testa djurfoto. De kan förmedla både skönhet och styrka.

Läs mer

Kom igång med din systemkamera

Kom igång med din systemkamera Kom igång med din systemkamera Extra stödmaterial Här har du extra stödmaterial och tips till två avsnitt ur kursen. Du får också lite idéer till hur du kan gå vidare och testa tricket på andra sätt. Kapitel

Läs mer

HUNDFOTOGRAFERING MED GLÄDJE ÅSA JAKOBSSON

HUNDFOTOGRAFERING MED GLÄDJE ÅSA JAKOBSSON KLICK HUNDFOTOGRAFERING MED GLÄDJE ÅSA JAKOBSSON Välkommen till en värld full av skratt, misstag, tokroliga hundar, fulla minneskort och salami på mobiltelefonen! Jag har alltid älskat bilder på mina hundar.

Läs mer

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018

Välkomna till. Westerqwarn. den 17 augusti 2018 Välkomna till Westerqwarn den 17 augusti 2018 Kameror De vanligaste kamerorna i dag Mobil, 1 objektiv Kompaktkamera, 1 objektiv Systemkamera många olika objektiv Polaroidkamera, 1 objektiv Ett av världens

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

KM Focus påsiktsbilder Februari Motto: MUSIK

KM Focus påsiktsbilder Februari Motto: MUSIK KM Focus påsiktsbilder Februari - 2018 Motto: MUSIK Inför detta motto beslöt vi att använda oss av musiker, konstnärer, fotografer och andra kreativa människor. De träffades i Vretstorp under ca 4 timmar.

Läs mer

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200

Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Tekniker - PowerShot A1200 och PowerShot A2200 Smart automatiskt läge Det smarta automatiska läget är det perfekta läget för automatisk fotografering. I det används ett flertal olika tekniker som Canon

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

En samling exempelfoton SB-900

En samling exempelfoton SB-900 En samling exempelfoton SB-900 Det här häftet ger en översikt över olika funktioner för blixtfotografering som finns tillgängliga vid användning av SB-900, samt beskriver med hjälp av exempelfoton olika

Läs mer

lärarhandledning version 1.0

lärarhandledning version 1.0 lärarhandledning version 1.0 skolutgåva Om lärarhandledningen Den här DVD:n är tänkt att kunna fungera både som ett filmat föredrag som visas för hela klassen och som självstudiematerial i egen takt. Det

Läs mer

Grundläggande om kameran

Grundläggande om kameran Gatufotogruppen Sida 1 (5) Grundläggande om kameran De mest grundläggande principerna. Vilka typer av hänsyn som just gatufotografi kräver map kamerainställningar Christer Strömholm: Ögonblick kommer som

Läs mer

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll.

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Exponeringslägen De nedanstående väljer du med ratten uppe till vänster. Ratten har även andra förprogrammerade inställningslägen. (porträtt, sport,

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild galleri benjamin goss Andas gammalt och nytt Benjamin Goss är fotografen som tjänar sitt uppehälle med digitalkameran, men som älskar det bristfälliga som en trasig storformatskamera

Läs mer

Fotovandring i Ho ga-kusten

Fotovandring i Ho ga-kusten Fotovandring i Ho ga-kusten Välkommen till en grundläggande kurs i naturfotografering. Lär dig mer om komposition och ljussättning av dina naturbilder i Höga Kustens fantastisk miljö. Fotovandring 2 Midnattsvadring,

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera bilden och den blev väldigt

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer Ljussätt med studioljus Tobias Fischer Kapitel ett - Kamerans inställningar Värt att minnas om kamerans inställningar Slutaren Slutaren har mindre betydelse vid fotografering med blixtar än när man fotograferar

Läs mer

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Systemkamerorna i Nikon 1-serien ger dig ett helt nytt sätt att fånga livet i farten. De erbjuder en perfekt balans mellan kraft och precision i en nätt design så

Läs mer

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts).

Först: Digitalfoto Fackuttryck. Programvredet. Vad betyder allt på programvredet? Kameran (forts). Digital Fotokurs Kameran (allm., forts.), fotografering. Innehåll Kameran (forts). Copyright UmU/TFE. Exempel på tillämpning med landskapsfoto. Planering/komposition av ett Först: Digitalfoto Fackuttryck

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Pressmeddelande. Eleganta och avancerade: IXUS 130 och IXUS 105 2010-02-08 IXUS 130 IXUS 105

Pressmeddelande. Eleganta och avancerade: IXUS 130 och IXUS 105 2010-02-08 IXUS 130 IXUS 105 2010-02-08 Pressmeddelande Eleganta och avancerade: IXUS 130 och IXUS 105 IXUS 130 IXUS 105 Canon introducerar i dag de senaste IXUS-modellerna - IXUS 130 och IXUS 105. De nya modellerna är tunna, släta

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion

Innehållsförteckning. Introduktion Teknisk guide Sv Introduktion Den här Tekniska guiden beskriver i detalj de fotografiska tekniker som använts för att skapa två av de mer tekniskt avancerade bilderna i broschyren till D800/D800E. Här

Läs mer

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Upplevelsen av en landskapsbild är inte samma sak som att uppleva ett landskap på plats. Med de här tio tipsen kanske du ändå lyckas ta med dig upplevelsen

Läs mer

VEM ÄR DU? OTTOSSONPHOTO

VEM ÄR DU? OTTOSSONPHOTO VEM ÄR DU? Mellan städerna Oslo och Göteborg finns samhället Tanumshede, där bor en man med sin fru. Mannen har två barn och två barnbarn. Hans namn är Benny Ottosson. Benny är utbildad och har jobbat

Läs mer

Lathund och inspiration. Så utformar du din föreningssida på celiaki.se

Lathund och inspiration. Så utformar du din föreningssida på celiaki.se Lathund och inspiration Så utformar du din föreningssida på celiaki.se Presentation - föreningens huvudsida Bilder Gör sidan levande och välkomnande. Ger ett ansikte på människorna i föreningen. Bli medlem

Läs mer

Canon EOS 1D X Mark II Kamerahus

Canon EOS 1D X Mark II Kamerahus Canon EOS 1D X Mark II Kamerahus Sensorstorlek: Fullformat (35,9 x 23,9) Upplösning: 20 Mp Ljuskänslighet: 100 51200 (50 409600) Slutartider: 30s 1/8000 s Kampanj! Få minneskort och kortläsare på köpet.

Läs mer

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera

Skarpt och rätt exponerat. Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Grundläggande inställningar för en digital systemkamera Skarpt och rätt exponerat Vad behöver jag kunna ställa in på min digitala kamera Autofocus Vem bestämmer vad som är huvudmotiv

Läs mer

Fotoklubbens månadsträff 22 maj

Fotoklubbens månadsträff 22 maj Fotoklubbens månadsträff 22 maj Dagens tema: Hus & bus Trix & tips: Arkitektur, hur kan man få bra bilder på byggnader När vi åkte med Robin till Frankrike Aktivitetsgruppen Jonas berättar vad som är på

Läs mer

Workshop 00:Almestrand Nina Söderström Malin Sörman Maria Hager Under åren 1999 2000 genomförde jag min andra fotografiska workshop på ett behandlingshem för mammor och deras barn. Hemmets uppgift är att

Läs mer

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder

Rätt exponering. Välkommen till kompromissernas värld. Mätmetoder 1 Rätt exponering Välkommen till kompromissernas värld Vad är rätt exponering? En korrekt exponering kan i allmänhet ses på histogrammet på displayen baktill på kameran. Om histogrammet symmetriskt täcker

Läs mer

Travfotografering. Naturfotografering och reportagebilder

Travfotografering. Naturfotografering och reportagebilder Travfotografering Övervägde till en början att dra till med rubriken En fotografs vedermödor, men när jag tänker tillbaka på det utbyte jag haft av fotografering, framkallning, redigering och publicering

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Fotoskola - föreviga dina alster!

Fotoskola - föreviga dina alster! Fotoskola - föreviga dina alster! Visst är det härligt med det kreativa idéutbyte som numer sker på nätet! Via bloggar och sociala medier kan vi ta del av varandras handarbete som aldrig förr! Lite som

Läs mer

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1. Camera Obscura

Fotografera. Camera obscura (latin; mörkt rum) COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1. Camera Obscura Fotografera Camera obscura (latin; mörkt rum) Camera Obscura COPYRIGHT DAHLQVISTDESIGN 1 Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera

Läs mer

D E C E M B E R. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G

D E C E M B E R. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G 2 0 0 6 D E C E M B E R H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G DECEMBER 06 Jag har ingen aning vem som har fotograferat vilka bilder. Allt för att det inte ska finnas möjlighet för omedveten favorisering.

Läs mer

Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet. Bröllop 2015

Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet. Bröllop 2015 Jag fångar er kärlek, glädje och personlighet och ger er minnen för livet Bröllop 2015 Ert Bröllop & Er fotograf En bröllopsdag är en av de lyckligaste dagarna i våra liv. Med er under den dagen vill ni

Läs mer

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat

Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Lätt att fotografera med IS! Objektiv med Image Stabilizer (bildstabilisator) ger bättre resultat Tar du många suddiga bilder? Canons IS*-objektiv är lösningen! Snygg bild! Eller? När du förstorar bilden

Läs mer

Tekniker - IXUS 210. Avancerat pekgränssnitt

Tekniker - IXUS 210. Avancerat pekgränssnitt Tekniker - IXUS 210 Avancerat pekgränssnitt IXUS 210 har det hittills mest avancerade IXUS-gränssnittet för pekskärmar, med tillgång till kamerans huvudmenysystem och med stora ikoner på skärmen som direkt

Läs mer

LANDSKAPSRETUSCH. Här går jag igenom vad man kan göra i Photoshop för att bättra på en bild i olika delar.

LANDSKAPSRETUSCH. Här går jag igenom vad man kan göra i Photoshop för att bättra på en bild i olika delar. LANDSKAPSRETUSCH Att fota landskap erbjuder en stor utmaning eftersom det är så stor skillnad i ljus och kontraster. Att fota enbart en himmel eller enbart ett föremål/detalj i naturen är lättare än att

Läs mer

Naturpaparazzo. galleri serkan gûnes. säger Serkan Gûnes. Finns ljuset på plats är det upp till fotografen att göra en bra komposition.

Naturpaparazzo. galleri serkan gûnes. säger Serkan Gûnes. Finns ljuset på plats är det upp till fotografen att göra en bra komposition. Tänker landskap Vissa fotograferar helst landskap, andra blom- Naturpaparazzo galleri serkan gûnes Med rätt känsla för ljus, komposition och när ögonblicket är inne gör Serkan Gûnes sina personliga betraktelser

Läs mer

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Björkskog Fotograf: Josefin Ånger, Hörnefors FK. Björkstammar är något som alltid har fångat mig som betraktare, stammarna med sina svarta ojämna inslag, inget träd

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

BRÖLLOPSOFFERT. Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel

BRÖLLOPSOFFERT. Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel BRÖLLOPSOFFERT B R Ö L L O P VÅ R E N / S O M M A R E N 2 0 1 3 Alla priser inkl moms Godkänd för F-skatt Med reservation för ändringar/tryckfel PRE-WEDDING KO N S U LTAT I O N O C H T E S T F OTO G R

Läs mer

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT PORTRÄTT 32 41 Djur med citypuls Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med

Läs mer

En samling exempelfoton SB-910

En samling exempelfoton SB-910 En samling exempelfoton SB-910 Den här broschyren introducerar flera olika blixttekniker för SB-910 och exempelfoton. 1 Sv Ta ett steg framåt in i kreativ ljussättning Avslöja dina motivs struktur och

Läs mer

Uppfinnande av kameran

Uppfinnande av kameran Uppfinnande av kameran Under 1500-talet upptäckte man ett fenomen som senare skulle leda till uppfinnandet av kameran. Man gjorde en upptäckt i ett rum som var helt mörklagt med ett litet hål i väggen.

Läs mer

12 FOTOPROJEKT UTOMHUS

12 FOTOPROJEKT UTOMHUS 2012 12 FOTOPROJEKT UTOMHUS Gunnar Markinhuta ITlyftet 2012-08-07 V älkommen till kursen Fotoprojekt utomhus! Vi kommer att gå ut i terrängen/staden för att utföra fotoprojekten. Det är 11 klassiska fotografiska

Läs mer

J A N U A R I. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G

J A N U A R I. H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G 2 0 0 7 J A N U A R I H i F i F O R U M s F O T O T Ä V L I N G JANUARI 07 Jag har ingen aning vem som har fotograferat vilka bilder. Allt för att det inte ska finnas möjlighet för omedveten favorisering.

Läs mer

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här!

Fotoutmaning 1. STILLEBEN (Inomhus) Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Fotoutmaning 1 Välkomna till Järbo Garns fotoutmaning med inriktning stickat och virkat - Maja här! Under fyra veckor kommer jag att guida er igenom fyra olika utmaningar. Tanken är att dessa utmaningar

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

UNDER COVER OF DARKNESS. Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013

UNDER COVER OF DARKNESS. Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013 UNDER COVER OF DARKNESS Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013 Copyright Niklas Nabb 2013 Innehållsförteckning Inledning 5 Inspiration 7 Arbetsprocessen

Läs mer

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK Framförandeteknik Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Innehåll Inledning... 1 Retorik för lärare... 2 Rätt röst hjälper dig nå fram konsten att tala inför grupp... 3 Analys... 4 Sammanfattning:...

Läs mer

Sociala medier några tips

Sociala medier några tips Stockholm 2015-02-11 Charlotta Ulvenlöv Victor Svedberg Partistyrelsens expedition Sociala medier några tips Om vi skall uppfattas som framtidsinriktade är sociala medier en viktig del i vår kommunikation

Läs mer

Fotoklubbens studioblixtar. Och lite till

Fotoklubbens studioblixtar. Och lite till Fotoklubbens studioblixtar Och lite till Elinchrom BRX500 Vad ingår i paketet? Två blixtaggregat, max 500WS (wattsekunder) Två softboxar 60x60cm, silverinsida och en diffusionsduk Två stativ till blixtarna

Läs mer

BRÖLLOP. prislista 2015

BRÖLLOP. prislista 2015 BRÖLLOP prislista 2015 BRÖLLOP Bröllop är något väldigt, väldigt speciellt. Även om jag fotograferat massor av bröllop, så blir jag varje gång tagen av hur tydligt man ser personligheter i alla val som

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Termografering Postad av Mats Persson - 13 nov 2012 18:48 Har vi någon termograferingsexpert här? Vad ska man köpa för utrustning? Finns det några bra utbildningar? Hur långt klarar man sig på en sån här?

Läs mer

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57%

Vad tycker du om kursen som helhet? 1 - Mycket dålig 0 0% 2 1 2% 3 0 0% % 5 - Mycket bra 25 57% 44 svar Sammanfattning Se hela svar Hur stor andel av undervisningen har du deltagit i? Ingen undervisning All undervisning 1 - Ingen undervisning 0 0% 2 0 0% 4 0 0% 5 1 2% 6 0 0% 7 3 7% 8 1 2% 9 20 45%

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

Pressmeddelande. Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS 2010-05-11

Pressmeddelande. Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS 2010-05-11 2010-05-11 Pressmeddelande Hög hastighet, stort intryck Canon ger dig prestanda och stil med den nya IXUS 300 HS Canon utökar i dag sin IXUS-serie med den otroliga nya IXUS 300 HS en elegant och kraftfull

Läs mer