Svar på skrivelse från (S) Om bättre samverkan och ett fungerande branschråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på skrivelse från (S) Om bättre samverkan och ett fungerande branschråd"

Transkript

1 1(4) Handläggare Ragna Forslund Trafiknämnden , punkt 16 TN Svar på skrivelse från (S) Om bättre samverkan och ett fungerande branschråd Ärendebeskrivning Svar på skrivelse från (S) Om bättre samverkan och ett fungerande branschråd avseende förvaltningens dialog främst med arbetstagarorganisationerna. Beslutsunderlag Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 27 mars 2014 Skrivelsen från (S) daterad 11 februari 2014 Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att anse skrivelsen besvarad Förvaltningens svar på skrivelsen Bakgrund Samverkansmöten mellan SL/trafikförvaltningen (TF), trafikentreprenörerna (TE) och centrala representanter för TE:s arbetstagarorganisationer genomfördes under perioden Ambitionen för dessa s.k. Branschråd var att ge arbetstagarorganisationerna möjlighet till direkt dialog med SL/TF i frågor av övergripande karaktär som har betydelse för trafikpersonalens arbetsmiljö. Agendan på dessa möten kom dock att präglas av frågor på mer detaljerad nivå där samverkan bör ske mellan berörda arbetstagarorganisationer och respektive trafikentreprenör och Branschråden upphörde i samband med Översyn SL ( ). En väl fungerande dialog i arbetsmiljöfrågor är viktig och värdefull och det finns behov av systematiskt arbetssätt. En grundmodell för detta togs fram hösten 2011 och bygger på att SL/TF:s nya organisation per maj 2011 är processinriktad.

2 2(4) Grundmodell: processorienterad dialog i arbetsmiljöfrågor Grundmodellen innebär i korthet att: Strategisk Utveckling (SU) leder den strategiska dialogen på principiell nivå med behovsstyrda möten eller samråd inför upphandling (SIU) med representanter från arbetstagarorganisationer. Projekt- och Upphandlingsavdelningen (PU) leder dialogen i genomförandefasen där avstämning av arbetsmiljöfrågor sker via berörda skyddsombud. (TA) leder dialogen i förvaltningsfasen med en återkommande punkt på agendan för affärsmöten där entreprenörerna får rapportera läget vad gäller samverkan med sina arbetstagarorganisationer. Förväntade effekter av grundmodellen Grundmodellen säkerställer att arbetsmiljöfrågor på ett systematiskt sätt kommer in som en naturlig del i SL/TF:s processer samt en bibehållen tydlighet i rollfördelningen mellan TE som arbetsgivare, ATO som arbetstagarorganisation och SL/TF som beställare/tillhandahållare av vissa förutsättningar avseende arbetsmiljön i SL-trafiken. Inriktningen för det nya arbetssättet innebär sammanfattningsvis en förstärkning av arbetsmiljöfrågornas betydelse, utan att roller riskerar att blandas ihop. Uppföljning av grundmodellen En uppföljning av grundmodellen har genomförts och slutsatserna är att samtliga berörda avdelningar inom Trafikförvaltningen har arbetat med arbetsmiljöfrågor på ett systematiskt sätt. Strategisk utveckling (SU) har som utgångspunkt att samråd sker med ATO inom ramen för studier i tidiga skeden. Möten har bland annat skett inom ramen för studier avseende E24 pendeltåg samt för E27 Södertälje och E28 Järfälla Upplandsbro. Med entreprenörsmarknaden sker både skriftliga SIU (samråd inför upphandling) samt att utgångspunkten för TF är att också öppna upp för individuella fysiska möten inom ramen för studier i tidiga skeden vad gäller trafik. Samråd sker i huvudsak för att informera om arbetsprocessen för exempelvis en kommande upphandling samt att ATO får belysa och diskutera speciellt viktiga frågor som de vill lyfta. TF har bland annat träffat arbetstagarorganisationerna i samband med att Stockholmståg hade arbetsplatsträffar under hösten 2013.

3 3(4) På detta möte informerades om: processen med idé- och förstudier övergripande tidplan för hela processen status på E24 idéstudien trafikförsörjningsprogrammet TF:s strategier vägen framåt höst 2013 till vår 2014 vart det går att hitta information kring TF/TN att TF skulle återkomma under första kvartalet 2014 Responsen var positiv, ATO tyckte det var värdefullt att bli informerade om vad som hänt och vad som skulle hända. De hade ett tydligt fokus på personalfrågor, framförallt att TF skulle informera i upphandlingen om vilka villkor som gäller enligt de avtal som de har med nuvarande arbetsgivare. Vidare ville de poängtera att verksamhetsövergång för personalen är av största vikt. De ville även att det skulle vara en öppenhet kring personalstorleken i nuvarande uppdrag, så att det blir en likhet mellan anbuden. TF bjuder också in marknaden och intresseorganisationer till inspel utifrån vad det är för objekt eller upphandling. Exempelvis så inbjuds marknaden i stor omfattning vad gäller vissa investeringar också att diskutera utformningar. För exempelvis förstudie inför ny upphandling av trafik i skärgården inbjuds intresseorganisationer att lämna synpunkter och delta i samråd. Projekt och upphandling (PU) har ett etablerat arbetssätt för att beakta arbetsmiljöfrågor. Trafikentreprenörer finns alltid med i projektens intressentanalyser som görs tidigt i planeringsfasen av projekten. Avstämning i ATO-frågor sker via berörda skyddsombud där så är befogat. Oftast bjuds trafikentreprenörer, underhållsentreprenörer och skyddsombud in tidigt till löpande och aktiv dialog vid utformning av arbetsplatser som påverkar deras arbetsmiljö. Skyddsombuden ges ofta möjlighet att medverka så snart den tillfälliga projektorganisationen har etablerats (efter genomförandebeslut hos Trafiknämnden). Typen av frågor inkluderar bl.a. lämplig och ergonomisk utformning av förarhytt på fordon och utformning av personalutrymmen på depå. Konkreta exempel på ATO-frågor som varit aktuella det senaste året är: Löpande djup och långtgående dialog med trafikentreprenör och skyddsombud vid införande av nya fordon till tvärbanan. Samverkan inledd i arbetet inför upphandling av nya fordonon för Roslagsbanan där arbetsmiljöaspekter är en del. Löpande samarbete och aktiv medverkan i projektledning innan, under och efter upphandling av nya tunnelbanevagnar till röda linjen. Väletablerade och kontinuerliga kontakter med trafikentreprenör inför bygget av ny spårdepå invid befintlig bussverksamhet vid AGA-depån.

4 4(4) Dialog med underhållsentreprenörer vid flytt av bandepå till Högdalen. (TA) har infört ATO-frågor som stående punkt på agendor inför affärsmöten. Frågor som varit uppe berör bland annat: Arbetssituationen i trafikledningscentralerna. TF har infört ett nytt radiosystem som fått en del konsekvenser för arbetsmiljön för trafikledarna, t.ex. fler tangentbord och minskade funktioner för anrop. Den tekniska utrustningen i trafikledningen är till stor del en leverans som SL/ TF ansvarar för. Hot- och våldsituationer för bussförare. Konflikter med resenärer p.g.a. betalningsvägran har ökat under året. Trafikentreprenörerna menar att ökat fokus på intäktssäkring bidrar till fler incidenter och de befarar att problemen kommer att öka. Flera skyddsstopp har inträffat under året. Trängsel/ framkomlighetsproblem vid bussterminaler och vägar har lett till diskussioner om säkerhet och bussförarnas arbetsmiljö, p.g.a. svårigheter att framföra bussarna bland felparkerade bilar etc. Även för underhållsentreprenörerna inom BES-området (bana, el, signal) hanteras arbetsmiljöfrågor på fastställd agenda (SMAK-del omfattande bl.a. arbetsmiljö). TA deltar också i tidigare nämnda samråd inför upphandling tillsammans med SU. Om Branschrådets återupprättande Trafikförvaltningen bedömer att ovan beskriven grundmodell för ATO-frågor samt ingående fora genom ett systematiskt arbetssätt uppfyller behovet av dialog i arbetsmiljöfrågor och inga planer finns i nuläget på att återupprätta det s.k. Branschrådet. Anders Lindström Förvaltningschef Fredrik Cavalli-Björkman Biträdande avdelningschef

5 Stockholms läns landsting SOCIALDEMOKRATERNA JIL? IUCKMQLMILANUMIHG Trafikförvaltningen SKRIVELSE (2) Dnr: TN ZOI^-Qt^t 1 Ink: Utg: Om U arttre samverkan och ett fungerande branschråd När medarbetare ges möjlighet till ökat inflytande över sin arbetssituation ökar kvaliteten i verksamheten. Dialog och samverkan mellan beställaren, utföraren och de fackliga representanterna ger bra förutsättningarna för verksamheternas löpande förbättringsarbete. SL har fram till år 2010 genomfört regelbundna samverkansmöten mellan ledande företrädare på SL, trafikoperatörer samt hos trafikoperatörerna aktiva arbetstagarorganisationer. Rådet har varit mycket uppskattat av de fackliga företrädarna. Rådet har varit enda möjligheten till att komma till tals i en rad angelägna frågor som arbetsgivaren inte formellt rår över men som likväl har stor betydelse för arbetstagarna. Branschrådet har också kunnat förmedla unik kunskap till SL och entreprenörer då sammansättningen gjort det lättare att få en samlad bild av problem och möjligheter. Rådet har också rått bot på en del missförstånd och klargjort ansvarsförhållanden som underlättat medarbetarnas möjligheter till påverkan. Men efter 2010 upphörde samverkan inom branschrådet med hänvisning till omorganisationen på SL. När Socialdemokraterna på olika sätt i fullmäktige och Trafiknämnden ställt frågor om fortsättningen så har besked givits att samverkansformerna ses över. Det har låtit som att ambitionen varit att dialogen ska fortsätta och branschrådet kanske återupptas. Men hur och hur regelbundet samverkan nu sker är för oss okänt. Vi tror inte heller att endast möjligheten till dialog ska finnas. Former för regelbunden dialog och samverkan måste vara etablerade för att kunna diskutera såväl akuta kortsiktiga frågor som mer långsiktigt utvecklingsarbete. Den politiska styrda beställaren har ett ansvar att följa verksamheten och föra en dialog med representanter för både operatören och facket. Vi menar att det inte räcker att hänvisa frågor om exempelvis arbetsmiljö till arbetsgivaren i form av trafikoperatören. Det finns oftast ett gränsland mellan beställare och utförare där arbetstagarnas representanter måste få framföra synpunkter till båda parter. Det är därför trepartssamverkan i en form av branschråd är så bra. Vi menar också att upphandlingar, avtal och verksamhetsutvecklingen i stort blir så mycket bättre när man på ett tidigt stadium involverar alla parter. Trafiknämnden och dess förvaltning ska se synpunkter som värdefulla inspel och säkerställa att forum för regelbunden samverkan återupprättas. Det blir dessutom ofta billigare och bättre i slutändan. Utan en fungerande dialog riskerar SL och dess entreprenörer att i efterhand drabbas av arbetsmilj ökritik och eventuella förelägganden från Arbetsmiljö verket. Samverkan gynnar kompetensförsörjning, kontinuitet och kvalitet inom kollektivtrafiken. Vi vill ju att olika personalgruppen ska se SL och Trafikförvaltningen som en

6 Stockholms läns landsting SOCIALDEMOKRATERNA SKRIVELSE 2(2) attraktiv arbetsgivare. Även om man oftast formellt är anställd hos en trafikoperatör eller underentreprenör av något slag så ser de flesta det så att man arbetar för SL. Personalen hos SL och dess entreprenörer har en enorm kunskap. Den kunskapen slculle kunna tas till vara på ett bättre sätt. SL står inför stora investeringar i depå och fordon. Vi gör också stora trafikupphandlingar där olika avtals- och incitamentsstrukturer prövas. Det vore mycket värdefullt att få personalens synpunkter på detta och deras blivande arbetsmiljö. Vi önskar med anledning av detta få svar på följande: 1. Hur arbetar SL/WÅAB/Trafikföivaltningen med dialog och samverkan med operatörer och arbetstagarrepresentanter? 2. Vilka typ av frågor bereds de fackliga organisationerna att ha synpunkter på och samverkan kring - innan eller efter - de avhandlats i Trafiknämnden? 3. På vilket sätt bjuds marknaden, intresseorganisationer och arbetstagarrepresentanter att ge inspel gällande drift, investeringar och upphandlingar? 4. Vad gäller och vad planeras för det tidigare uppskattade branschrådet? 5. Vilket forum kommer att ersätta branschrådet om det inte återupprättas?

Svar på skrivelse (S) om Arriva, viten och avtalsuppföljning

Svar på skrivelse (S) om Arriva, viten och avtalsuppföljning 1(3) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 Trafiknämnden 2014-02-11, punkt 19 Svar på skrivelse (S) om Arriva, viten och avtalsuppföljning Ärendebeskrivning I en skrivelse om Arriva, viten och avtalsuppföljning

Läs mer

Svar på skrivelse av (V) om trafikförvaltningens insyn i Arrivas säkerhetsarbete

Svar på skrivelse av (V) om trafikförvaltningens insyn i Arrivas säkerhetsarbete 1(3) Trafikavdelningen Handläggare Ragna Forslund 08 686 1959 ragna.forslund@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-16 Version Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 9 Ärende/Dok. id. TN 2014-0156 Infosäk. klass K1

Läs mer

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30)

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) 1(6) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 15 Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) Ärendebeskrivning

Läs mer

Svar på skrivelse från S och V angående uppföljning av åtgärder med anledning av pendeltågskrisen

Svar på skrivelse från S och V angående uppföljning av åtgärder med anledning av pendeltågskrisen 1(5) Fredrik Cavalli-Björkman 08-686 3904 fredrík.cavalli-bjorkman@sl.se Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 13 Svar på skrivelse från S och V angående uppföljning av åtgärder med anledning av pendeltågskrisen

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord

Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord 1(4) Handläggare Peter Torndal 08-6863627 peter.torndal@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 13 Svar på skrivelse från (MP) avseende pendeltågsdepå Nord Ärendebeskrivning Miljöpartiet inkom till trafiknämnden

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för trafikförvaltningen inklusive AB SL och WÅAB

Internkontrollplan 2017 för trafikförvaltningen inklusive AB SL och WÅAB 1(2) CRO Handläggare Anders Hult 08-686 1456 anders.hult@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-23 Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 6 Ärende TN 2016-1317 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Internkontrollplan 2017 för

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Svar på skrivelse från (V) angående trafikförvaltningens resor

Svar på skrivelse från (V) angående trafikförvaltningens resor 1(2) Ledningsstaben Handläggare Björn Holmberg 08-686 1588 Bjorn.holmberg@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-11 Version Trafiknämnden 2015-09-08, punkt 22 Ärende/Dok. id. TN 2015-0779 Infosäk. klass K1 (Öppen)

Läs mer

Verkställighetsbeslut avseende Vega Station

Verkställighetsbeslut avseende Vega Station 1(4) Projekt och Upphandling Programsektionen Pendeltåg Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-05-22 Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 23 Ärende/Dok. id. SL-2014-0538 Infosäk. klass

Läs mer

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun Information Så fungerar samverkan på olika nivåer Enköpings kommun Foto IBL Innehåll Inledning 5 Detta är samverkansavtalet 6 CSG central samverkansgrupp 8 FSG förvaltningens samverkansgrupp 10 SG enhetens

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr Upphandling inom kollektivtrafiken

Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr Upphandling inom kollektivtrafiken 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 13 Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr 3 2015 Upphandling inom kollektivtrafiken Ärendebeskrivning

Läs mer

Genomförandebeslut informationssystem ombord och kring fordon

Genomförandebeslut informationssystem ombord och kring fordon 1(5) Handläggare Ragna Forslund 070-786 19 59 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden 2016-04-19, punkt 10 Genomförandebeslut informationssystem ombord och kring fordon Ärendebeskrivning Med detta ärende föreslås

Läs mer

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag 1(3) Sara Catoni Bitr. förvaltningschef sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2018-12-04, punkt 14 Förslag till yttrande över motion 2017:55 av Susanne Lund m.fl. (s) om att upprätta en haverikommission för

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna angående vikten av behöriga fordonstekniker

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna angående vikten av behöriga fordonstekniker 1(4) Handläggare Fredrik Cavalli-Björkman 08-686 3904 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se Trafiknämnden 2019-08-27, punkt 22 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna angående vikten av behöriga fordonstekniker

Läs mer

SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN

SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN ULRICEHAMNS KOMMUN Gäller fr o m 2011-01-01 1 1 Gemensamma utgångspunkter 2 Samverkansnivåer 3 Samverkansgruppernas uppgifter 4 Arbetsformer för samverkansgrupp 5 Arbetsmiljö

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy 2012

Arbetsmiljöpolicy 2012 Arbetsmiljöpolicy 2012 Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 20120613 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelseförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Diarienummer: KS 14-172 >Policy Program Plan Riktlinje

Läs mer

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1.

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1. 1(5) Program och Upphandling Handläggare Peter Torndal 08-6863627 peter.torndal@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 8 Diarienummer SL 2014-0453 Infosäk. klass K2 (Känslig)

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-14 LS 1212-1650 Landstingsstyrelsen Motion 2012:28 av Yvonne Blombäck (MP) och Annika Hjelm (MP) om inrätta en gemensam trafikledningscentral

Läs mer

ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER. med exempel på dagordning för arbetsplatsträff

ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER. med exempel på dagordning för arbetsplatsträff ARBETSPLATSTRÄFFAR RIKTLINJER med exempel på dagordning för arbetsplatsträff RIKTLINJER 1 Arbetsplatsträffar i enlighet med samverkansavtalet i Håbo kommun Samverkan i Håbo kommun Samverkanssystemet ska

Läs mer

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-01-30 SBN 2017.0429 Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Lotta Björkman Samhällsbyggnadsnämnden Arbetsmiljöplan 2018 Sammanfattning Enligt s arbetsmiljöpolicy (KF 2009-10-26

Läs mer

Genomförandebeslut avseende banåtgärder på Bro över Söderström

Genomförandebeslut avseende banåtgärder på Bro över Söderström 1(4) Trafikavdelningen Handläggare Fredrik Cavalli-Björkman 8-686 394 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 219-2-11 Trafiknämnden 219-3-18, punkt 12 Ärende SL 217-176 Infosäkerhetsklass K1

Läs mer

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 2007-06-12 Dnr PA 10-2007/201 Ändring i avtal dnr PA 49-06/121, daterad 20060215. Beslutad i Centrala samverkansgruppen den 12 juni 2007 LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 1 Inledning

Läs mer

Stockholms läns landsting i (2)

Stockholms läns landsting i (2) Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-06 LS 1309-1077 lamos^lgsstmseh Landstingsstyrelsen 13*11-19 00 Skrivelse från Lars Dahlberg (S) och Helene Hellmark Knutsson

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) Redovisning av läget och prognos för kostnader avseende spärrlinjer i SLtrafiken

Svar på skrivelse från (MP) Redovisning av läget och prognos för kostnader avseende spärrlinjer i SLtrafiken 1(4) Trafikavdelningen Resenärsservice Handläggare Sara Catoni 08 686 1739 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-10-23 Trafiknämnden 2015-12-08, punkt 12 Ärende/Dok. id. TN 2015-1401 Infosäk. klass

Läs mer

Svar på skrivelse från V angående kvalitén på städningen av pendeltåg

Svar på skrivelse från V angående kvalitén på städningen av pendeltåg 1(5) Fredrik Cavalli-Björkman 08-686 3904 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se Trafiknämnden 2018-05-22, punkt 14 Svar på skrivelse från V angående kvalitén på städningen av pendeltåg beskrivning MTR Pendeltågen

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern tillitsbaserad styrning

Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern tillitsbaserad styrning 1(8) Dennis Danielsson 08-686 1612 dennis.danielsson@sll.se Trafiknämnden 2017-09-26, punkt 20 Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern

Läs mer

Upphandling av IT-drift och support (DIT17)

Upphandling av IT-drift och support (DIT17) 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 6 Upphandling av IT-drift och support (DIT17) Ärendebeskrivning Ärendet avser beslut att genomföra upphandling

Läs mer

Svar på skrivelse "Förloras värdefull medarbetarkompetens på grund av whistleblowing"

Svar på skrivelse Förloras värdefull medarbetarkompetens på grund av whistleblowing Stockholms läns landsting Trafiknämnden Handläggare: Sara Catoni 08-686 1937 1(3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Identitet 2013-01-12 TN 1211-0239 STYRELSESAMMANTRÄDE 2013»02-0 5 [ÄRENDE tili Svar på skrivelse

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

Yttrande över motion 2012:1 om effektivt användande och sparsamhet med skattebetalarnas pengar

Yttrande över motion 2012:1 om effektivt användande och sparsamhet med skattebetalarnas pengar 1 (4) Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-05-24 Identitet 1203-0050 Handläggare: Niklas Personne 08-686 3646 Yttrande över motion 2012:1 om effektivt användande och sparsamhet med skattebetalarnas

Läs mer

KS 2008/10 Hidnr

KS 2008/10 Hidnr KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2008-02-01 KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2 Samverkansavtal i Håbo kommun Övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning

Läs mer

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser FAS Samverkansgrupper Mötesplatser Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan KÖSAM FÖSAM LOSAM APT Verksamhetsmöte Utvecklingssamtal 1 Samverkansavtalet FAS Samverkansavtalet FAS är ett kollektivavtal som undertecknats

Läs mer

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service.

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service. Samverkan i Sotenäs Kommun Gemensamma utgångspunkter Parterna i samverkansavtalet för är överens om att gemensamt sträva efter att: skapa ett positivt arbetsklimat och en god arbetsmiljö där inflytande,

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr Återföring av erfarenheter inom kollektivtrafikens avtal

Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr Återföring av erfarenheter inom kollektivtrafikens avtal 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 12 Yttrande över landstingsrevisorernas projektrapport nr 2 2015 Återföring av erfarenheter inom kollektivtrafikens

Läs mer

Riktlinje vid kränkande särbehandling

Riktlinje vid kränkande särbehandling 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2017-03-08 Riktlinje vid kränkande särbehandling Inledning Älvsbyns kommun är en arbetsgivare där ingen medarbetare ska utsättas för kränkande särbehandling i någon form. Detta

Läs mer

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen 1(2) Handläggare 08-686 1885 lars.ericsson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-16 Trafiknämnden 2018-11-06, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Läs mer

Svar på initiativ (S) Redovisning av öppet kontorslandskap på socialförvaltningen

Svar på initiativ (S) Redovisning av öppet kontorslandskap på socialförvaltningen Tjänsteskrivelse 2017-02-13 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Kommunstyrelsen Svar på initiativ (S) Redovisning av öppet kontorslandskap på socialförvaltningen Förslag till beslut Redovisningen

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN 2003 Kommunledningskontoret. Samverkanssystem i Lysekils kommun (U92).

LYSEKILS KOMMUN 2003 Kommunledningskontoret. Samverkanssystem i Lysekils kommun (U92). LYSEKILS KOMMUN 2003 Kommunledningskontoret Samverkanssystem i Lysekils kommun (U92). Inledning Samverkan avser främst Medbestämmandelagen (MBL) och Arbetsmiljölagen (AML). Medbestämmande- och arbetsmiljöfrågor

Läs mer

1(6) Trafiknämnden , punkt 5. Ärende/Dok. id. SL Infosäk. klass K1 (Öppen)

1(6) Trafiknämnden , punkt 5. Ärende/Dok. id. SL Infosäk. klass K1 (Öppen) 1(6) Handläggare John Fredlund 08-686 16 35 john.fredlund@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 5 Upphandling av Drift och underhåll för tekniska anläggningar avseende tele-, transmission och IT-styrd

Läs mer

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter 1 (5) Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter Kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun tilldelar nedanstående angivna arbetsmiljöuppgifter inom angivet ansvarsområde med rätt till vidarefördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Förnyat genomförandebeslut avseende nybyggnation av personallokaler, tvätt och verkstadshall i nya Okvista bussdepå

Förnyat genomförandebeslut avseende nybyggnation av personallokaler, tvätt och verkstadshall i nya Okvista bussdepå 1(5) Trafikavdelningen Handläggare Fredrik Cavalli-Björkman 8-686 394 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 219-6-5 Trafiknämnden 219-6-18, punkt 1 Ärende SL 214-353 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen)

Läs mer

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen.

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen. Mars 2019 Samverkan och arbetsmiljö Det centrala avtalet för samverkan och arbetsmiljö är utgångspunkten för de lokala avtal som tecknas. Som centrala parter uppmanar vi lokala parter att teckna samverkansavtal,

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas projektrapport 10/2014 Utvecklingen och kontrollen av biljettsystem för trafiken

Yttrande över Landstingsrevisorernas projektrapport 10/2014 Utvecklingen och kontrollen av biljettsystem för trafiken 1(7) Handläggare Henrik Palmér 08-686 4056 henrik.palmer@sll.se Trafiknämnden 2015-03-12, punkt 11 TN 2014-0868 Yttrande över Landstingsrevisorernas projektrapport 10/2014 Utvecklingen och kontrollen av

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden Tjänsteskrivelse 2013-02-27 SN 2013.0059 Handläggare: Annika Ljungberg, Personalavdelningen Socialnämnden Arbetsmiljöplan 2013 Sammanfattning Enligt kommunens arbetsmiljöpolicy ska varje nämnd upprätta

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP)om samverkan innovativt mellan buss och taxi för att få varierande busstorlekar, bättre service och bättre ekonomi

Svar på skrivelse från (MP)om samverkan innovativt mellan buss och taxi för att få varierande busstorlekar, bättre service och bättre ekonomi 1(5) Handläggare Ragna Forslund 08 606 1959 ragna.forslund@sll.se Version 1.0 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 14 Svar på skrivelse från (MP)om samverkan innovativt mellan buss och taxi för att få varierande

Läs mer

Informationsärende om utredning om framtida inriktning för färdtjänst, närtrafik och anropsstyrd landsbygdstrafik

Informationsärende om utredning om framtida inriktning för färdtjänst, närtrafik och anropsstyrd landsbygdstrafik 1(7) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-01-19, punkt 9 Informationsärende om utredning om framtida inriktning för färdtjänst, närtrafik

Läs mer

Utveckling av Branschrådet inom äldreomsorg

Utveckling av Branschrådet inom äldreomsorg PM 2004 RVII (Dnr 327-2159/2004) Utveckling av Branschrådet inom äldreomsorg Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta att godkänna att uppdraget för och sammansättning av Branschrådet för

Läs mer

Svar på skrivelse från (S, MP, V) angående motförslag för att stoppa nedskärningarna i busstrafiken

Svar på skrivelse från (S, MP, V) angående motförslag för att stoppa nedskärningarna i busstrafiken 1(3) Trafikavdelningen Handläggare Sara Catoni 08-686 19 37 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-11-08 Trafiknämnden 2015-12-08, punkt 9 Ärende/Dok. id. TN 2015-1310 Infosäk. klass K1 (Öppen) Svar

Läs mer

Styrdokument. Central samverkansgrupp, CSG Lokal samverkansgrupp, LSG Arbetsplatsträffar, APT. Riktlinjer för tillämpning av samverkansavtalet:

Styrdokument. Central samverkansgrupp, CSG Lokal samverkansgrupp, LSG Arbetsplatsträffar, APT. Riktlinjer för tillämpning av samverkansavtalet: Styrdokument Riktlinjer för tillämpning av samverkansavtalet: Central samverkansgrupp, CSG Lokal samverkansgrupp, LSG Arbetsplatsträffar, APT Partsgemensamt fastställd 2012-04-02 Dnr 20-1023/10 2012-04-02

Läs mer

Samverkansavtal för Malmö högskola

Samverkansavtal för Malmö högskola Samverkansavtal för Malmö högskola Inledning Dnr Mahr 19-2012/488 Malmö högskolas samverkansavtal har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län 1(2) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 7 Diarienummer SL 2014-0819 Infosäk. klass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

Genomförande av vissa åtgärder som föreslagits i förstudien Inriktning för köp och validering av biljett Maskinell validering av mobila biljetter

Genomförande av vissa åtgärder som föreslagits i förstudien Inriktning för köp och validering av biljett Maskinell validering av mobila biljetter 1(8) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-12-08, punkt 5 Genomförande av vissa åtgärder som föreslagits i förstudien Inriktning för köp och validering av biljett Maskinell

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 AU 7:13 Dnr. KS 2014/223-750 Revidering av Arbetsmiljöpolicy Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Beslut om Kundservicestrategi

Beslut om Kundservicestrategi 1(3) Handläggare Jens Plambeck 08 686 16 51 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-10-09 Version Trafiknämnden 2014-11-04, punkt 5 Ärende/Dok. id. Beslut om Kundservicestrategi Ärendebeskrivning Kundservicestrategin

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy 1(5)

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy 1(5) Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy 1(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Genomförande... 3 Samverkan och delaktighet... 3 Systematiskt arbetsmiljöarbete... 4 Uppföljning... 4 Avslutning...

Läs mer

Arbetsgivaren skall ha tydliga mål för verksamheten. De anställda skall informeras och informera sig om målen.

Arbetsgivaren skall ha tydliga mål för verksamheten. De anställda skall informeras och informera sig om målen. Datum 2010-03-22 SAMVERKANSAVTAL INLEDNING Piteå kommun och de fackliga organisationerna har enligt detta avtal utformat ett samverkanssystem bestående av detta avtal och tillhörande rutiner som gäller

Läs mer

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 13 Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger Ärendebeskrivning Sverigedemokraterna

Läs mer

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Förslag till beslut

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Förslag till beslut 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2017-10-24, punkt 9 Yttrande över motion 2017:12 av Emma Lidell m.fl. (S) om sociala konsekvensbeskrivningar som norm vid satsningar på

Läs mer

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS

Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 LS Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och sjukvården 6 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-06-07 Skrivelse av Gunilla Roxby Cromvall (V) om arbetsmiljön i hälso- och

Läs mer

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län Stadsledningskontoret Trafikkontoret Sida 1 (7) 2014-04-14 Kontaktpersoner Stadsledningskontoret Anton Västberg Telefon: 08-508 293 05 Till Kommunstyrelsen Trafik- och renhållningsnämnden 2014-05-21 Trafikkontoret

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy Innehållsförteckning Kommunens målsättning 3 Definition av begreppet arbetsmiljö 3 Regelverk 3 Delegation 4 Systematiskt arbetsmiljöarbete undersöka, åtgärda och följa upp 4 Samverkan

Läs mer

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter 1(5) 2011-06-15 FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter Dessa tillämpningsföreskrifter har tillkommit för att förtydliga vad som framgår av FAS-avtalet. Till tillämpningsföreskrifterna

Läs mer

Svar på skrivelse från (S) angående tilldelningsbeslut i upphandling av kollektiv sjötrafik i Stockholms skärgård (E29)

Svar på skrivelse från (S) angående tilldelningsbeslut i upphandling av kollektiv sjötrafik i Stockholms skärgård (E29) 1(3) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2016-02-23, punkt 16 Svar på skrivelse från (S) angående tilldelningsbeslut i upphandling av kollektiv sjötrafik i Stockholms skärgård

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer FSJ arbetar för en säker, attraktiv och lönsam bransch Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer ska främja de i Sverige aktiva järnvägsentreprenörernas

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Genomförandebeslut avseende Barkarby bussterminal

Genomförandebeslut avseende Barkarby bussterminal 1(6) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 070-786 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-12-22 Trafiknämnden 2015-01-19, punkt 5 Ärende/Dok. id. TN 2015-0993 Infosäk. klass K1 (Öppen)

Läs mer

Information angående utveckling av Access

Information angående utveckling av Access In Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se INFORMATIONSÄRENDE Trafiknämnden 2016-05-31, punkt 20 1(5) Information angående utveckling av Access Bakgrund I förstudien Förstudie gällande inriktning

Läs mer

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun 1(3) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-19 Version Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 10 Diarienummer SL 2014-1889 Infosäk. klass K1

Läs mer

Fusion av vilande dotterbolag till AB Storstockholms Lokaltrafik

Fusion av vilande dotterbolag till AB Storstockholms Lokaltrafik Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling 2015-10-27 LS 2015-1122 Handläggare: Maja Eliason Landstingsstyrelsens ägarutskott Fusion av vilande dotterbolag

Läs mer

Förhandling vs samverkan

Förhandling vs samverkan Förhandling vs samverkan MBL- förhandling Arbetsgivaren förhandlar med arbetstagarorganisationen. Förhandling ska ske inför beslut. Verksamhetsfrågor och arbetsmiljöfrågor hanteras separat via MBL respektive

Läs mer

Samverkansavtal 2005-05-09

Samverkansavtal 2005-05-09 2005-05-09 Samverkansavtal Inom kommuner och landsting har parterna på arbetsmarknaden träffat en överenskommelse om Förnyelse, Arbetsmiljö Samverkan (FAS 05), som är en utveckling av tidigare centrala

Läs mer

l inostingsstyrelsen

l inostingsstyrelsen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 Ankom Stockholms läns landsting 2011-08-17 LS 1105-0719 2011-08- 1 7 l inostingsstyrelsen Dnr: Landstingsstyrelsen i 1-08- 1 7 * 0 31 Reviderad

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster

Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 5 Anskaffningsbeslut avseende upphandling av trygghetsresurser innefattande ordningsvakts- och trygghetsvärdstjänster Ärendebeskrivning

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN

LOKALT SAMVERKANSAVTAL I VILHELMINA KOMMUN 1 LOKALT I För att vidareutveckla verksamheten ska delaktighet och inflytande öka för medarbetare i Vilhelmina kommun. Beslut ska så långt det är möjligt fattas av dem som berörs i sin dagliga verksamhet,

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående sänkta ambitioner för färdtjänsten

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående sänkta ambitioner för färdtjänsten 1(5) Handläggare Amanda Svensson 08-686 19 82 Amanda Svenson@sll.se nämnden 2019-08-21, punkt 9 FTN 2019-0080 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående sänkta ambitioner för

Läs mer

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad 1(1) Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 19 SL 2014-2176 Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad Ärendebeskrivning

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN

ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN 2017-05-17 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR SVEDALA KOMMUN Svedala kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare som prioriterar utvecklingen av våra verksamheter och medarbetare. Vårt arbetsklimat ska präglas av hållbarhet,

Läs mer

ARBETSMILJÖHANDBOK. Kris%n Kringstad VD. Irene Ma1sson Stallchef. Kansliansvarig

ARBETSMILJÖHANDBOK. Kris%n Kringstad VD. Irene Ma1sson Stallchef. Kansliansvarig ARBETSMILJÖHANDBOK MCR AB har 7 anställda och driver en ridskola reglerat genom avtal med klubben Malmö Civila Ryttareförening. Arbetsplatsen har stall med hästar, hagar, ridhus och kansli. VD är Kristin

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet?

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. Målet med samverkansavtalet är en väl fungerande verksamhet med hög delaktighet från medarbetarna i vardagsfrågor och en god relation mellan

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret.

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret. 1(6) KS 2008/0016 Organisationsöversyn av tekniska kontoret Ärendet På uppdrag av kommunstyrelsen har en utvärdering av verksamheten vid tekniska kontoret genomförts. Bakgrunden är den att kommunstyrelsen

Läs mer