Mjukvarudokumentation Sambruks eansökan Bistånd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mjukvarudokumentation Sambruks eansökan Bistånd"

Transkript

1 eansokan_sw_dok_v0_1_ doc 1(8) Mjukvarudokumentation Sambruks eansökan Bistånd Innehåll: Mjukvarudokumentation Sambruks eansökan Bistånd... 1 Inledning... 2 Applikationsarkitektur... 3 Mjukvarustruktur... 4 Lagring... 6 Driftning och konfigurering... 7 Dokumentversioner: Sven-Håkan Olsson Etablering av dokumentet.

2 eansokan_sw_dok_v0_1_ doc 2(8) Inledning eansökan Bistånd är en webbapplikation som syftar till att en medborgare ska kunna ansöka via en e-tjänst till en kommuns socialförvaltning (motsv) om ekonomiskt bistånd / försörjningsstöd. Sambruk började arbeta med dessa tankar redan ca 2003 men det har funnits olika hinder som har gjort att det är först i en nylig omstart som eansökan verkligen har materialiserats. Utvecklingen har skett genom processkartläggning, begreppsdefinitioner, juridikgenomgångar samt skisser och olika prototyper för användargränssnitt och applikationslogik. Den nuvarande applikationen har tillkommit successivt, i början som en prototyp och med tiden mer och mer som en konkret driftbar lösning. Detta successiva utvecklingssätt, tillsammans med en begränsad budget gör att vissa delar av applikationen i den bästa av världar skulle kunna refaktoriseras för att få en elegantare intern struktur. Om en större sådan refaktorisering skulle kunna motiveras, baserat på en avvägning av större nytta relativt behövd kostnads- och tidsinsats, kan naturligtvis diskuteras. Hittills har bedömningen varit att det går att arbeta vidare ett bra tag utan större refaktoriseringar. Leveranser/driftfaser: Under 2011 har eansökan kunnat användas med verkliga ansökningar för att utvärdera funktionen för kommunen och för de sökande. I den fasen har dock inlämningen fått ske genom utskrift och undertecknande på papper. Eftersom ingen lagring av känslig info gjordes i denna fas kunde applikationen enkelt driftas i Amazon EC2 på Irland. Sedan februari 2012 har det funnits en version som gått att använda med elektronisk inlämning av verkliga ansökningar och där handläggare loggar in för att hämta över ärendena elektroniskt till kommunen. Tvåfaktorsinloggning har använts, med SMS-engångskod, förberett för eid. Applikationen driftas numera i Sverige, hos Strongbox, för att slippa diverse säkerhets- och juridikproblem. Kommande versioner planeras vara integrerade med kommunernas verksamhetsapplikationer så att ärendeinformationen automatiskt kan föras över hela vägen. Likaså planeras integration med informationshämtning från centrala myndigheter. Applikationen är skapad för att kunna vara en SaaS-applikation (Software as a Service) i molnet. Den är alltså grundläggande byggd enligt multi-tenant-principerna så att det blir mycket rationellt att hantera en enda instans källkod för många kommuner och att det ändå är tydliga myndighetsgränser inom applikationen.

3 eansokan_sw_dok_v0_1_ doc 3(8) Applikationsarkitektur Lösningen är skapad i Microsofts ASP.NET med VB.NET. Det går bra att använda gratisversionen Visual Web Developer 2008 Express Edition som utvecklingsverktyg. Huvuddelarna använder ASP.NET v2 men några småsaker ur v3.5 behövs också. Arkitekturen är mycket enkel, allt finns i en webb- och applikationsserver på okomplicerat ASP.NET-vis. Ingen SQL-databas behövs heller (se kapitlet Lagring). Lösningen använder masterpages i ASP.NET. Viss Javascriptanvändning finns också framförallt för att öka användarvändligheten. De enda externa beroendena i dagsläget är till en SMS-sändningstjänst (idag via Ballou) och till en SMTP-sändare för e-post. I en framtid tänks applikationen kopplas ihop med komponenter inom Multifråga så att myndighetsdata online kan tas in i ansökningarna. Då blir arkitetkturen mer komplex - se dokumentation om Multifråga. Vissa komponenter är återanvända av eansökan ifrån Multifråga som ju utvecklades före, t ex loggning mm. Inloggning etc har viss återanvändning från ett annat externt projekt.

4 eansokan_sw_dok_v0_1_ doc 4(8) Mjukvarustruktur Den normala Web Forms-strukturen från ASP.NET v2 används. Mönstret med code-behind används: I aspx.vb-filerna ligger fältvalidering, feltexter och grovlogik för varje åtgärd. Aspx.vb-filerna anropar i sin tur kod i olika klasser under App_Code : o Ett antal klasser isolerar lagringsåtkomst, exempelvis InfoStorageApplications. Dels är detta en etablerad och bra grundprincip i sig, dels blir det enklare att anpassa i det fall lösningen byggs ut i framtiden på ett sådant sätt att en SQL-databas skulle kunna motiveras. o Klassen Utils innehåller ett antal behändighetsrutiner, t ex för loggning. Några enstaka programsatser som är GUI-nära använder ASP.NET v1-mönstret och ligger inline. Ambitionen har varit hög vad gäller undantagshantering. En avvägd kombination av exceptions och returkoder används. Loggningen är ambitiös. Möjligen kunde man i en framtid överväga att gå över till det nyare MVC-mönstret i senare ASP.NET-versioner, men av de utvärderingar man finner på Internet så brukar det anses att MVC inte bör användas till mindrelösningar och då det är få utvecklare som arbetar parallellt varför det inte är säkert att en sådan investering skulle löna sig. Möjligen kunde man i en framtid utreda ifall dagens multipla formulär och den hantering för att hålla parallella formulärs inmatade fält samtidigt i minne kunde bli enkare med MVC. Själva formulären är realtivt många till antalet, relativt komplexa och har relativt många fält. Eftersom de byggdes med masterpage-principen så är varje formulär varsin aspxsida. En klar nackdel med sådana kan vara att det är stor risk att användaren klickar sig ifrån sidan på ett sätt så att inmatat data inte sparas. Det fanns även ett uttalat verksamhetskrav på att varje sida explicit måste godkännas av sökanden för att försäkra att kommunen har på fötterna om det skulle bli en tvist kring bedrägeriförsök eller slarv. För att klara dessa saker så lagras alla inmatade formulärssidors fält i sessionsvariabler. För att dessutom ge liknande bekvämlighet som en fetklientlösning så lagras ett halvifyllt formulär automatiskt ner på disk. Så om den användaren återkommer så finns fälten ifyllda som vid förra tillfället, utan att man måste klicka Spara e dyl. Dessa bekvämlighetsskapande åtgärder har uppfattats mycket positivt av användarna men har visat sig relativt krångliga att programmera - och det finns mycket trivialkod som ska utföras för alla fälten. Därför finns det en halvautomatisk genereringsrutin som kan kommenteras bort och som genererar programkod för alla fält, till separata filer. Därifrån får koden klippas in i rätt klasser, men kvaliteten torde öka avsevärt genom att man slipper skriva alla dessa trivialprogramrader manuellt.

5 eansokan_sw_dok_v0_1_ doc 5(8) En variant av fältundanlagringen som nämns ovan är att sökanden ska kunna plocka upp förra månadens ansökan. Ett dokument behövde skapas som sökanden kan granska och godkänna för inlämning som ansökan, liksom för handläggare att kunna ladda ner som original till kommunen. Detta görs genom att specifika html-filer genereras för en viss ansökan. Under ifylland är dessa filer temporära, men då sökanden godkänt och lämnat in så betraktas dessa filer som anhängiggjort original. Då handläggare hämtat över filen/infon till kommunen och försäkrat sig om att hämtningen gått bra markerar handläggaren detta, och originalet anses överfört till kommunen. Filen som finns i tjänsten kan sedan rensas på lämpligt sätt. För alternativet att inte lämna in elektroniskt utan istället skriva ut och underteckna med bläckpenna så används en CSS som har separata definitioner för mediatyperna webbvisning och för printning.

6 eansokan_sw_dok_v0_1_ doc 6(8) Lagring För att hålla ner både kostnader och komplexitet så används ingen SQL-databas i lösningen, utan allt lagras som vanliga filer, delvis med inspiration från klassisk Unix. Fillagringen motiveras också av att nästan alla persistensbehov är av hierarkisk karaktär i den här typen av applikation varför SQL:s alternativa uppslagningsmöjligheter inte tillför speciellt mycket. Några viktiga lagringsytor: Konfigurationsparametern SB_BE_Applications_DataDir pekar ut var inlämnade ansökningar lagras. SB_BE_Participants_internal_DataDir pekar ut var info om användare lagras (t ex mobilnummer för SMS-engångskod). SB_BE_CF_LoggFilsPlats pekar ut var loggar läggs. Vidare dokumentation om hur filytorna används återfinns i XML-kommentarer i de klasser som kapslar in datalagringen, t ex App_Code\ InfoStorageApplications.vb. Lagringen måste ges adekvat åtkomstskydd eftersom hög sekretess gäller för information som lagras i samband med socialärenden.

7 eansokan_sw_dok_v0_1_ doc 7(8) Driftning och konfigurering Typiskt driftas lösningen i Windows Server Huvuddelarna av applikationen använder ASP.NET v2 men några småsaker ur v3.5 behövs också. De normala serverrollerna för ASP.NET-lösning används. AD behövs inte. Möjligen går det att använda Windows Server 2003 också men det är inte utprovat. Inga ytterligare komponenter än som finns direkt i Windows Server 2008 behövs. Ingen SQL-databas används utan alla datastrukturer lagras på enklaste vis direkt i filsysytemet. Driftkraven blir därmed att filsystemet ska lagras speglat för att skydda mot diskkrasch. För att skydda mot programfel och operatörsmisstag ska säkerhetskopia tas periodiskt, minst varje dygn. För att ge katastrofskydd ska säkerhetskopia lagras på annan geografisk plats än driftserverns. Applikationen är inte tung, vid mindre last räcker t ex virtuell server på 2,5 GHz och 2 GB RAM. När användningsfrekvensen och lasten ökar får förstås prestanda utvärderas och större server anordnas. Kluster med lastdelning på http-nivå går utmärkt, men s.k. sessionsaffinitiet behövs (dvs om en användare har börjat sin session på en klustermedlem så ska den fortsätta där), detta beror på att ASP.NET:s sessionsparametrar lagras i primärminne i servern. Vid kluster ska naturligtvis samma filyta kunna nås från alla klustermedlemmar. Som brukligt ligger ett antal konfigurationsparametrar för applikationen i web.config. Stor aktsamhet måste iakttas vid installation av ny applikationsversion så att inte en web.config från utvecklingsmiljön skriver över driftsversionen, ett vanligt ASP.NETproblem. Parametrarna i web.config är ganska utförligt dokumenterade i kommentarer i filen. Några parametrar kan särskilt nämnas: Olika lagringsytor som applikationen använder pekas ut så att anpassning till olika driftsscenarios kan ske. Multitenant-hantering för olika kommuner som använder lösningen sker via ett system av konfigurationsparametrar vars namn börjar på organisationsnumren hos kommunerna. Viss verksamhetslogik styrs också av parametrar per kommun. Verbosity hos händelseloggningen i applikationen kan styras. Ett demoläge kan ställas in där data mm fejkas. Normalt kör lösningen i Default App-pool vilket innebär att lagringsytorna som pekas ut i web.config typiskt ska ha Modify-rättighet för den speciella pseudoanvändaren IIS AppPool\DefaultAppPool. Applikationen behöver både möjlighet till sändning av SMS och e-post. I dagsläget används Ballous SMS-gateway och en vanlig standard SMTP-sändare för e-post. Dessa har specifika parametrar i web.config.

8 eansokan_sw_dok_v0_1_ doc 8(8) Driftningen måste ges adekvat skydd eftersom hög sekretess gäller för information som lagras i samband med socialärenden. Se t ex Datainspektionens råd och riktlinjer.

Driftinformation samdriftad Multifråga

Driftinformation samdriftad Multifråga SPECIFIKATION Version Se filnamn i sidfot 1(7) Utfärdare Sven-Håkan Olsson Driftinformation samdriftad Multifråga Historik: Ver Beskrivning Ändrad av 2016-03-24 1 Dokumentet etablerat Sven-Håkan Olsson

Läs mer

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för medborgare

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för medborgare Utfärdad Sven-Håkan Olsson Godkänd av Dokumenttyp Snabbintroduktion Status Arbetsversion Identitet Se filnamn Version Till ÖTP 3.0. Se filnamn Sid 1 (6) Versionsdatum Se filnamn Snabbintroduktion till

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie Justering för krav på Windows Server

Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie Justering för krav på Windows Server Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie 2017-03-09 Justering för krav på Windows Server 2012 1.2 Micke 2017-04-07 Vitec Ekonomi från x.60 kräver IIS 8 och websocket.

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för inköpare

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för inköpare Utfärdad Sven-Håkan Olsson Godkänd av Dokumenttyp Snabbintroduktion Status Arbetsversion Identitet Se filnamn Version Till ÖTP 3.0. Se filnamn Sid 1 (7) Versionsdatum Se filnamn Snabbintroduktion till

Läs mer

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för IT-chef/IT-arkitekt

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för IT-chef/IT-arkitekt Utfärdad Sven-Håkan Olsson Godkänd av Dokumenttyp Snabbintroduktion Status Arbetsversion Identitet Se filnamn Version Till ÖTP 3.0. Se filnamn Sid 1 (7) Versionsdatum Se filnamn Snabbintroduktion till

Läs mer

Användarhandledning för RSV:s Elektroniska brevlåda

Användarhandledning för RSV:s Elektroniska brevlåda Användarhandledning för RSV:s Elektroniska brevlåda Dokumentversion: 1.9 RSV IT 2001-02-01 RSV:s Elektroniska brevlåda Innehållsförteckning 1 Allmänt om den elektroniska brevlådan... 3 2 Lite mer tekniskt...

Läs mer

1. Revisionsinformation

1. Revisionsinformation 7.4.2 Systemkrav Systemkrav 2018-12-06 2 (27) Systemkrav 7.4.2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Multifråga Kort sammanfattning säkerhet och juridik

Multifråga Kort sammanfattning säkerhet och juridik Memo (se datum) 1 av 5 Multifråga Kort sammanfattning säkerhet och juridik Nedan återfinns en kort snabbsammanfattning av områdena säkerhet och juridik för Multifråga, en applikation som Sambruk tagit

Läs mer

Daniel Akenine, Teknikchef, Microsoft Sverige

Daniel Akenine, Teknikchef, Microsoft Sverige Daniel Akenine, Teknikchef, Microsoft Sverige Quincy Invånare: 5,300 Arbete: 52% jordbruk 18 % byggsektor 18 % offentlig sektor Språk: Spanska 57% Företaget Inköp Företaget Inköp Installering Lång

Läs mer

Pyramid Business Intelligence. Affärsinformation från din Pyramid till din iphone eller ipod (100913)

Pyramid Business Intelligence. Affärsinformation från din Pyramid till din iphone eller ipod (100913) Pyramid Business Intelligence Affärsinformation från din Pyramid till din iphone eller ipod (100913) Pyramid Business Intelligence (BI) Med Pyramid Business Intelligence (BI) kan du enkelt få ut samlad

Läs mer

Arkitektur för Bistånd

Arkitektur för Bistånd ark_uppsala_bistånd_v3.ppt Arkitektur för Bistånd Sven-Håkan Olsson, Definitivus AB. 1 Enstaka bild får användas med angivande av källa ÖTP V2.0 s22 Generellt mönster i ÖTP Medborgare Företag Handläggare

Läs mer

Systemkrav WinServ II Edition Release 2 (R2)

Systemkrav WinServ II Edition Release 2 (R2) Systemkrav WinServ II Edition Release 2 (R2) Observera: Alla rekommendationer är aktuella vid den tid då dokumentet publicerades och visar den senaste informationen för nödvändig mjukvara. Systemkrav för

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall

Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall INLEDNING... 2 INSTALLATION... 3 AVANCERAD INSTALLATION... 10 YTTERLIGARE INFORMATION... 11 Proxy... 11 Sida 1 av 12 Inledning Denna beskrivning

Läs mer

App-klient för smartphones... 2. Power BI... 3. Arbetsflöde... 4. CRM Online... 5. Webb-klienten... 6. Dokumenthantering... 7. Molnet...

App-klient för smartphones... 2. Power BI... 3. Arbetsflöde... 4. CRM Online... 5. Webb-klienten... 6. Dokumenthantering... 7. Molnet... Nyheter i Dynamics NAV 2016 Innehåll App-klient för smartphones... 2 Power BI... 3 Arbetsflöde... 4 CRM Online... 5 Webb-klienten... 6 Dokumenthantering... 7 Molnet... 8 Elektronisk fakturering... 9 App-klient

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 10.april 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Anvia Online Backup 1(8) Installationsguide

Anvia Online Backup 1(8) Installationsguide Anvia Online Backup 1(8) Anvia Online Backup Sådant som du bör beakta före installationen! Eftersom tjänsten omfattar sharing-egenskaper, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som säkerhetskopieras

Läs mer

Konfigurering av inloggning via Active Directory

Konfigurering av inloggning via Active Directory Konfigurering av inloggning via Active Directory Här följer en konfigureringsanvisning för inloggning via Active Directory i Hogia Personal Business Manager. Innehåll Systemkrav... 2 Operativsystem...

Läs mer

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1

Systemkrav. www.hogia.se/approval. Systemkrav för Hogia Approval Manager. Gäller från och med programversion 2012.1 Systemkrav Systemkrav för Hogia Approval Manager Gäller från och med programversion 2012.1 För produkten Hogia Approval Manager gäller samma systemkrav som för ekonomisystemet, med vissa tillägg. Tilläggen

Läs mer

Pyramid Business Intelligence. Affärsinformation från Pyramid i din smartphone eller läsplatta (150225)

Pyramid Business Intelligence. Affärsinformation från Pyramid i din smartphone eller läsplatta (150225) Pyramid Business Intelligence Affärsinformation från Pyramid i din smartphone eller läsplatta (150225) Pyramid Business Intelligence (BI) Med Pyramid Business Intelligence (BI) kan du enkelt få ut samlad

Läs mer

Dialogue Technologies April 2005

Dialogue Technologies April 2005 Dialogue Technologies April 2005 En typisk självbetjäningstjänst för web ser ut enligt följande En inledande text för att användaren skall förstå tjänsten En aktuell lista med de 10 vanligast frågorna

Läs mer

Teknisk spec Flex Lön och Flex API

Teknisk spec Flex Lön och Flex API Teknisk specifikation Datum 2016-09-30 Version 16.2 Sida 1(9) Teknisk spec Flex Lön och Flex API Programversion: 16.2 sep 2016 Teknisk spec Flex Lön och Flex API 1 Innehåll 1 TEKNISK SPECIFIKATION FLEX

Läs mer

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun

Införande av Skolfederation. Erfarenheter i Sundsvalls kommun Införande av Erfarenheter i Sundsvalls kommun Innehåll 1. OM DOKUMENTET... 3 2. OM SKOLFEDERATION... 3 3. INFÖRANDE AV SKOLFEDERATION... 3 3.1 FASTSLÅ VERKSAMHETENS MÅLBILD FÖR SKOLFEDERATION... 3 3.1.1

Läs mer

Programmering B med Visual C++ 2008

Programmering B med Visual C++ 2008 Programmering B med Visual C++ 2008 Innehållsförteckning 1 Repetition och lite nytt...5 I detta kapitel... 5 Programexekvering... 5 Loop... 5 Källkod... 6 Verktyg... 6 Säkerhetskopiera... 6 Öppna, kompilera,

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2013.x 3 Installation av IIS för Windows Server 2008 5 Nyinstallation av Hogia Webbrapporter 8 Installation och inloggning

Läs mer

Installation av Topocad

Installation av Topocad Installation av Topocad Hämta programmet Topocad 12.0 kan hämtas från adtollo.se/systems/mat-kart/ladda-ner-program/ Installation Programmet installeras från Installera Topocad Topocad 12.0. Installationsfilen

Läs mer

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för politiker

Snabbintroduktion till Öppen Teknisk Plattform (ÖTP) för politiker Utfärdad Sven-Håkan Olsson Godkänd av Dokumenttyp Snabbintroduktion Status Arbetsversion Identitet Se filnamn Version Till ÖTP 3.0. Se filnamn Sid 1 (7) Versionsdatum Se filnamn Snabbintroduktion till

Läs mer

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav 7.1.0 Systemkrav Systemkrav 2015-09-17 MAAN 2 (2) Systemkrav 7.1.0 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Nedladdning av applikation för sammanträdeshandlingar via Netpublicator

Nedladdning av applikation för sammanträdeshandlingar via Netpublicator Ärendesamordning och kansli Västra Götalandsregionen 2018-11-27 Nedladdning av applikation för sammanträdeshandlingar via Netpublicator Ladda ned Sammanträdeshandlingar för nämnder/styrelser kan nås via

Läs mer

START FINNS DET EN LÖSNING FÖR MIN VERKSAMHET HOS HANS TØRSLEFF MANAGEMENT SYSTEM? Behöver du ett enda system för tidsregistrering?

START FINNS DET EN LÖSNING FÖR MIN VERKSAMHET HOS HANS TØRSLEFF MANAGEMENT SYSTEM? Behöver du ett enda system för tidsregistrering? FINNS DET EN LÖSNING FÖR MIN VERKSAMHET HOS HANS TØRSLEFF MANAGEMENT SYSTEM? START Behöver du ett enda system för tidsregistrering? Är det extremt viktigt att skydda dina data? Har du behov av att hålla

Läs mer

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03 Slutrapport för JMDB.COM Johan Wibjer 2012-06-03 Abstrakt Den här rapporten kommer handla om mitt projekt som har handlat om att gör en webb sida för ett personligt media bibliotek, hur jag har jobbar

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning av asynkrona system

Säkerhetskopiering och återställning av asynkrona system Veckans teknikspaning Rädda ditt data Säkerhetskopiering och återställning av asynkrona system 2013-06-03: Sven-Håkan Olsson SÄKERSTÄLL DATA En applikation som har hand om information med höga krav på

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

VI SI CLOSETALK AB SYSTEMKRAV

VI SI CLOSETALK AB SYSTEMKRAV 2010-01-18 VI SI CLOSETALK AB SYSTEMKRAV 1 MJUK- OCH HÅRDVARUKRAV I detta dokument beskrivs de minimikrav och rekommendationer för mjukvara samt hårdvara som gäller för VISI System AB:s produkter. Visi

Läs mer

Kunskapsbank ICARUS DB

Kunskapsbank ICARUS DB Kunskapsbank ICARUS DB K E Y L O G I C A B 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 2 SQL Server 2005 3 2.1 Installation 3 2.2 Användargränssnitt (DBMS) för SQL Express 3 2.3 Undvik att transaktionsloggen

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 22.maj 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT

Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT Kompletterande instruktioner för installation och konfiguration av HMS-server för koppling mot KONTAKT Innehållsförteckning 1 Maskinkrav innan installation 2 Konfigurera IIS 3 Installationsanvisningar

Läs mer

Hogias Ekonomisystem. Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av GENERELLA KRAV

Hogias Ekonomisystem. Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av GENERELLA KRAV Systemkrav för enanvändarinstallation fr o m version 2015.1 av Hogias Ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för att

Läs mer

Manual C3 BMS v. 1.1 för Windows Mobile telefoner

Manual C3 BMS v. 1.1 för Windows Mobile telefoner Manual C3 BMS v. 1.1 för Windows Mobile telefoner Hur funkar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken mellan server och telefon sker

Läs mer

DIG IN TO Nätverksadministration

DIG IN TO Nätverksadministration DIG IN TO Nätverksadministration Nätverksadministration Datormolnet The Cloud Agenda IT förändras kontinuerligt IT infrastruktur behöver byggas ut Högre krav på IT infrastrukturen Vad är datormoln? Vad

Läs mer

LEDNINGSÄGARMODUL. Systemkrav 1(6)

LEDNINGSÄGARMODUL. Systemkrav 1(6) Systembeskrivningar Peter Thorin Öppen 2015-12-01 C 1(6) LEDNINGSÄGARMODUL Systemkrav 1(6) Systembeskrivningar Peter Thorin Öppen 2015-12-01 C 2(6) 1. Distributionslista Dokumentet ska distribueras som

Läs mer

För installationer av SQL Server som inte görs från Hogias installation måste följande inställningar göras:

För installationer av SQL Server som inte görs från Hogias installation måste följande inställningar göras: Systemkrav 2009 Gäller från och med programversion 2009.2 Avser enanvändarinstallation i Hogias ekonomisystem. Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och

Läs mer

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q2

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q2 Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q2 För att 3L Pro skall fungera krävs att nedanstående hårdvarukrav och mjukvarukrav är uppfyllda. Viktigt är att tänka på att

Läs mer

Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av

Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av Systemkrav 2014 för enanvändarinstallation fr o m version 2014.2 av Hogias ekonomisystem Systemkraven specificerar de miljöer och förutsättningar som programvaran är testad i och som vi rekommenderar för

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 14.1 samt anvisningar till ITansvarig eller IT-tekniker Installation av HogiaLön Plus Se separat installationsanvisning på Kundtorget.

Läs mer

Undervisningen i ämnet mobila applikationer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet mobila applikationer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MOI Ämnet mobila applikationer behandlar olika tekniker för att utveckla programvara riktad mot mobila enheter samt processen från idé till färdigt program. Ämnet mobila applikationer får bara anordnas

Läs mer

Installation xvis besökssystem, Koncern

Installation xvis besökssystem, Koncern Installation xvis besökssystem, Koncern Inledning För att installera xvis besökssystem, koncernversion, behövs följande; * SQL Server * Kan vara en express-version, eller en fullständig. *.NET 3.5 * Internet

Läs mer

Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd

Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd 1 Användarmanual till e-tjänsten Ekonomiskt Bistånd I e-tjänsten Ekonomiskt bistånd kan du på ett enkelt och säkert sätt söka ekonomiskt bistånd. Du kan också följa ditt ärende när du vill och kontakta

Läs mer

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter.

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter. Anvia Säkerhetskopiering 1(6) Anvia Säkerhetskopiering 2.3 Saker som bör beaktas före installationen! Eftersom tjänsten även omfattar en sharing-egenskap, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som

Läs mer

Instruktioner för uppdatering från Ethiris 5.x till 6.0

Instruktioner för uppdatering från Ethiris 5.x till 6.0 Instruktioner för uppdatering från Ethiris 5.x till 6.0 Nedan följer instruktioner för hur man går till väga vid uppdatering av ett Ethirissystem version 5 till version 6. När man uppdaterar Ethiris från

Läs mer

Uppdateringsguide v4 SR-3

Uppdateringsguide v4 SR-3 Innehåll Innehåll... 2 Uppdatera till v4.0.3 (SR-3)... 3 Allmän information... 3 Instruktioner... 3 Uppföljning... 5 Kontakta oss... 5 Copyright ProgramDuon AB 2 (5) Uppdatera till v4.0.3 (SR-3) Allmän

Läs mer

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP.

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP. Laboration 1 Översikt 1. Att komma igång med laborationsmiljön a. installera Aptana Studio 3 b. Installera EasyPHP 2. Testa lite programmering a. Testa enkla uppgifter b. Testa automatiskt 3. Skapa inloggningsformulär

Läs mer

Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-04-28

Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-04-28 Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-04-28 Ändringslogg Datum Notering Sign 2015-03-13 Första version LN 2015-03-20 Förtydligande dygnsorder LN 2015-04-28 Guide blockering pop-up

Läs mer

Kristoffer Eriksson Christer Oscarsson Andreas Dahlberg Martin Bengtsson

Kristoffer Eriksson Christer Oscarsson Andreas Dahlberg Martin Bengtsson Rapport grupp 4 Software Engineering Kristoffer Eriksson Christer Oscarsson Andreas Dahlberg Martin Bengtsson 2009-10-29 Processer Sprinter Scrum har varit till stor hjälp för oss för att nå våra mål,

Läs mer

När samverkan mellan affärssystemen är en besvärlig väg med många hinder

När samverkan mellan affärssystemen är en besvärlig väg med många hinder När samverkan mellan affärssystemen är en besvärlig väg med många hinder ITWorks Group System Integration Specialists Tel: 08 625 46 40 E-post: filexfilexpress ... gör vi vägen både rakare, snabbare och

Läs mer

Vad är vad uppe bland molnen stratus, cumulus eller nimbus?

Vad är vad uppe bland molnen stratus, cumulus eller nimbus? Vad är vad uppe bland molnen stratus, cumulus eller nimbus? Förvirringen ökar kring vad Cloud Computing egentligen är HÖG TID ATT KATEGORISERA Stratus betyder dimmoln och nimbus betyder ovädersmoln kanske

Läs mer

Inlämningsarbete Case. Innehåll Bakgrund bedömning inlämningsarbete... 2 Inlämnade arbeten... 4

Inlämningsarbete Case. Innehåll Bakgrund bedömning inlämningsarbete... 2 Inlämnade arbeten... 4 Inlämningsarbete Case Innehåll Bakgrund bedömning inlämningsarbete... 2 Inlämnade arbeten... 4 1 Bakgrund bedömning inlämningsarbete Syfte: Eftersom det står i betygskriterierna att för VG skall deltagaren

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Systemkrav Tekis-Bilflytt 1.3

Systemkrav Tekis-Bilflytt 1.3 Systemkrav 1. Systemkrav Systemkrav 2015-06-09 2 (8) Systemkrav 1. Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27

Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 Ansökan om stöd till kulturverksamhet via webben Gäller från 2015-08-27 KULTURFÖRVALTNINGEN Innehåll Kontakta Kulturstöd... 2 Inledning, Ansökan på webben... 3 Logga in... 4 Felmeddelanden... 7 Godkänn

Läs mer

Dokumentnamn/Document Name: Installation Blankett.doc

Dokumentnamn/Document Name: Installation Blankett.doc Titel: Installationsanvisning för Blankett Utfärdare: Mia Landin Dokumentnamn/Document Name: Installation Blankett.doc Säkerhetsklass: Extern Enbart dokument i säkerhetsklass Publik får distribueras till

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Paddel-appen Utmärkta kanotleder. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info.

Uppdragsbeskrivning. Paddel-appen Utmärkta kanotleder. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info. Paddel-appen Utmärkta kanotleder Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/en het Säljare Sogeti Bengt Löwenhamn Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Mentor/handledare Sogeti Student KaU Claes Barthelson

Läs mer

ASP.NET Web Forms. Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se http://www.webbacademy.se. Vad är Web Forms?

ASP.NET Web Forms. Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se http://www.webbacademy.se. Vad är Web Forms? ASP.NET Web Forms Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@dynamicos.se http://www.webbacademy.se Vad är Web Forms? Web Forms är en del av ASP.NET ramverket. Web Forms är kontroll- och händelsestyrd programmeringsmodell

Läs mer

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q3

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q3 Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q3 För att 3L Pro skall fungera krävs att nedanstående hårdvarukrav och mjukvarukrav är uppfyllda. Viktigt är att tänka på att

Läs mer

Webbokning Windows 7,8.1 &10 Installationsmanual

Webbokning Windows 7,8.1 &10 Installationsmanual Webbokning Windows 7,8. &0 Installationsmanual Version..0.6 M5 Version fr.o.m 5.37.3 Revision 06056 Innehållsförteckning Innehållsförteckning. Om denna manual. 3 Internet Information Services inställningar

Läs mer

1 Installationsinstruktioner

1 Installationsinstruktioner 1 Installationsinstruktioner 1.1 Förbereda installationen På Aucotecs hemsiad www.aucotec.com kan du kontrollera de aktuella systemkraven för Engineering Base. Försäkra dig om att din dators hårdvara uppfyller

Läs mer

Konfigurering och driftsättning

Konfigurering och driftsättning 1 (40) Ladok Nouveau Ändringshistorik Av Kommentar Granskare/Godk ännare 2010-03-15 sbm Utkast 2010-04-27 sbm Uppdaterat inför majleveransen 2010-06-10 2010-09-02 sbm sbm Visual C++ Runtime kräver Windows

Läs mer

Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0

Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0 Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0 2 Viktigt att tänka på! RF Import version stödjer både registrering av fulla personnummer hos Idrott Online och personer som enbart har födelsesummer (inte fyra

Läs mer

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT)

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) För att genomföra migrationen till UOCT bör ditt konto ha det nya utskriftssystemet Unifaun OnlinePrinter (UOP) aktiverat.

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1 för version 1.3.1 Copyright information 2011 Tidomat AB. Med ensamrätt. Ingen del av detta dokument får återges, lagras i dokumentsökningssystem eller vidaresändas i någon form utan ett skriftligt godkännande

Läs mer

Bilaga 3, Tjänste & Systemspecifikation

Bilaga 3, Tjänste & Systemspecifikation Bilaga 3, Tjänste & Systemspecifikation 1. Behovsbild: Botkyrkabyggen har ett Intranät som bygger på EPI server med kopplingar till en SharePoint miljö. Servrarna hostas av vår IT-partner (i dagsläget

Läs mer

Nya Aquila använder senaste versionen av våra verktyg: UniPaaS 1.9 (tidigare Magic), samt Crystal Reports version 12 (idag kör ni på version 8).

Nya Aquila använder senaste versionen av våra verktyg: UniPaaS 1.9 (tidigare Magic), samt Crystal Reports version 12 (idag kör ni på version 8). Beskrivning av nya Aquila 3 Nya Aquila använder senaste versionen av våra verktyg: UniPaaS 1.9 (tidigare Magic), samt Crystal Reports version 12 (idag kör ni på version 8). Aquila 3 är helt kompatibel

Läs mer

Erfarenheter av eduroam införande. Michael Lööw

Erfarenheter av eduroam införande. Michael Lööw Erfarenheter av eduroam införande Michael Lööw Bakgrund Linköpings universitet (LiU) kontaktade Linköpings Kommun 2012 - Intresse/möjlighet till eduroam på stadsbibliotek mm o För studenter Utredning om

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

Rekommendationer för GDPR ver

Rekommendationer för GDPR ver Rekommendationer för GDPR ver. 2018.05 Visma TransPA Visma Software AB Sida 1 av 6 Innehållsförteckning Bakgrund Syfte Omfattning Roller Visma som personuppgiftsbiträde Visma som personuppgiftsansvarig

Läs mer

Förändringar i v4 SR-3

Förändringar i v4 SR-3 Innehåll Innehåll... 2 Allmän information... 3 DuoSTATION Manager... 3 Nya rapportfunktioner... 3 Nya funktioner för diagram... 3 Ärendehantering... 3 Jobbhantering... 3 E-post m.m... 3 Inventering...

Läs mer

1. GEOSECMA FASTIGHET... 2

1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 4 RELEASE NOTES - GEOSECMA for ArcGIS 10.5.1 Service Pack 4 Innehållsförteckning 1. GEOSECMA FASTIGHET... 2 1.1. NYTT ÖFF-FORMAT (11.40)... 2 1.2.

Läs mer

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05

FileCentral Desktop. Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 FileCentral Desktop Användarhandledning Version 1.0 2010-11-05 Inf of lex Connect AB Sankt Eriksgatan 58 SE-112 34 Stockholm Sweden Tel: 08-555 768 60 Fax 08-555 768 61 inf o@inf of lexconnect.se www.inf

Läs mer

Manual Utgåva 1.2. Sidan 1

Manual Utgåva 1.2. Sidan 1 Sidan 1 SoftIT AB 2003 Sidan 1 Sidan 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 4 FÖRKLARINGAR... 4 INSTALLATION AV INTELLIDOC PÅ SOFTIT:S SERVRAR... 4 INSTALLATION AV INTELLIDOC PÅ EGEN

Läs mer

Sokigo AB OVK 2.0. Pentium- eller AMD-processor (x64 processor) på 1,6 GHz Dual Core eller motsvarande.

Sokigo AB OVK 2.0. Pentium- eller AMD-processor (x64 processor) på 1,6 GHz Dual Core eller motsvarande. OVK 2 Systemkrav Dokument Datum / Date Signatur Sida / Page Systemkrav 2016-06-22 2 (6) OVK 2.0 Systemkrav för OVK2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de

Läs mer

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2015.Q1

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2015.Q1 Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2015.Q1 För att 3L Pro skall fungera krävs att nedanstående hårdvarukrav och mjukvarukrav är uppfyllda. Viktigt är att tänka på att

Läs mer

Compact Store - Systemkrav

Compact Store - Systemkrav Sida 1/ 9 Compact Store - Systemkrav Sida 2/ 9 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Schematisk skiss över hur det kan se ut... 3 Systemkrav... 4 Server... 4 Kommunikations-pc... 5 Kommunikation Compact Store-hissautomater...

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0 för version 1.6.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Krav för...3 Systemskiss...3 Systemkrav Server...4 Operativsystem*...4 Program i servern...4 Databas...5 Backup...5 Systemrekommendation

Läs mer

WEBBSERVERPROGRAMMERING

WEBBSERVERPROGRAMMERING WEBBSERVERPROGRAMMERING Ämnet webbserverprogrammering behandlar funktionalitet för webblösningar och samspelet mellan beställare, användare, formgivare och utvecklare. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart - Nätanmälan. Den är skriven för att kunna användas av alla installatörer. Manualen kan användas

Läs mer

Råd för systembeskrivning

Råd för systembeskrivning Landstingsarkivet Råd nr. 3 Sidan 1 av 6 LA 2011-4072 Version 3 Råd för systembeskrivning Varför ska systembeskrivningar upprättas? Följande text återfinns i Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) 4 kap.

Läs mer

Manual för kursspecifika ansökningsformulär Folkhögskola.nu

Manual för kursspecifika ansökningsformulär Folkhögskola.nu Manual för kursspecifika ansökningsformulär Folkhögskola.nu 2013-12-03 Bakgrund Folkhögskola.nu har utvecklat en funktion som gör det möjligt för skoladministratörer att skapa kursspecifika digitala ansökningsformulär

Läs mer

Klient/server. Översikt. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft. Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning.

Klient/server. Översikt. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft. Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning. Klient/server Översikt Webbteknik från Microsoft. Klient/server. Designmönster. Utrullning. Lektion 1: Webbtekniker från Microsoft Microsoft webbtekniker. ASP.NET. Klientsidan. Internet Information Server.

Läs mer

WebOrderInstallation <====================>

WebOrderInstallation <====================> WebOrderInstallation 1 För installation av en kund som klient (en yttre användare som via WebOrderHandeln registrerar order) se vidare dokumentationen RdpKlientInstallation.pdf som kan hämtas ner från

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 14.0 samt anvisningar till IT-ansvarig eller IT-tekniker Installation på Terminal Server: En korrekt installation i Terminal

Läs mer

Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system

Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system 1(6) Handläggare, titel, telefon Katarina Westmar 011-151019 2012-01-17 Version Pa4 Godkänt av Mikael Daremo Teknisk kravspecifikation för nytt Omsorgs system Innehållsförteckning 1. Beskrivning av Norrköpings

Läs mer

Uppdaterad EDP Future Uppdateringsanvisningar från 1.7x. Sida 1

Uppdaterad EDP Future Uppdateringsanvisningar från 1.7x. Sida 1 EDP Future 2.23 Uppdateringsanvisningar från 1.7x Sida 1 Innehåll... 1 Uppdateringsanvisningar EDP Future version 2.23... 3 Tekniska förutsättningar (IT)... 3 EDP Future 2.23... 3 Viktig information om

Läs mer

Checklista för driftning av Sambruks Multifråga

Checklista för driftning av Sambruks Multifråga Multifraga_checklista_drift_2010-11-24.doc 1(13) Checklista för driftning av Sambruks Multifråga Innehåll: Checklista för driftning av Sambruks Multifråga... 1 Översikt... 2 Administrativa åtgärder...

Läs mer