Goda råd vid utlandsstudier

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Goda råd vid utlandsstudier"

Transkript

1 Goda råd vid utlandsstudier

2 Genom din högskola och universitet i Sverige är du försäkrad hos Kammarkollegiet under dina utbytesstudier. I denna broschyr har vi samlat en rad tips för att göra din resa säkrare. I slutet av broschyren finner du telefonnummer till vår växel och Falck TravelCare som vi samarbetar med.

3 G O D A R Å D V I D U T L A N D S S T U D I E R 3 Innehåll Att tänka på före resan...4 Att tänka på under resan...7 Inför hemresan...9 Åtgärder vid skada...9 Att tänka på efter din resa...9 Checklista inför din resa...10

4 4 G O D A R Å D V I D U T L A N D S S T U D I E R Att tänka på före resan Nedan listas vikiga och praktiska saker att tänka på innan du beger dig iväg på din resa. Börja med att kontrollera vilket skydd du har i försäkringen Student UT, försäkringen för studenter antagna vid svenska universitet och högskolor som studerar eller praktiserar utomlands. Försäkringen innehåller personskadeskydd och reseförsäkringsskydd. Läs mer om vad försäkringen omfattar på Vad vet du om resmålet? Ju mer du vet om seder, klimat, religion, politiska läget och brottslighet ju lättare har du att klara dig på egen hand och undvika oönskade situationer. Förbered dig exempelvis genom att studera resmålet på internet och Utrikesdepartementets hemsida för att få eventuella reserekommendationer samt aktuella telefonnummer till ambassad eller konsulat. UD Resklar, Utrikesdepartementets rese-app, ger dig aktuell information och konkreta tips som kan göra din resa trevligare. UD Resklar är Utrikesdepartemnetets reseapp som ger informtion och tips under din resa. Till exempel om viktga telefonnummer, hälsa och vaccinationer och om läget i landet. Behöver du vaccinera dig? Kontakta din företagshälsovård eller en vaccinationscentral. Tänk på att många vaccinationer, exempelvis kolera- och malariaprofylax, behöver tas i god tid för att uppnå fullgod effekt till avresan. På kan du få en god uppfattning om vilka vaccinationer som behövs i olika länder. Har du giltigt pass och visum? Kontrollera i god tid att du har giltigt pass som gäller under minst hela utlandsvistelsen och att det inte innehåller stämplar från tidigare resor som kan verka anstötande i det landet du reser in i. Det tar cirka en vecka att få nytt pass hos polismyndigheten på din ort. Så kallat nödpass kan fås på alla flygplatser i Sverige med internationell trafik, dessa är dock tidsbegränsade och kan vara kostsamma. Eventuellt visum får du hos respektive lands ambassad eller konsulat och kan ta någon vecka. Det är bra att ha med pass även vid resa inom EU, det underlättar bland annat vid incheckning på hotell. Vissa länder hanterar sina visum även elektroniskt till exempel genom ESTA.

5 G O D A R Å D V I D U T L A N D S S T U D I E R 5 Hur välja transportör (flygbolag etc.)? Försök välja företag/bolag från länder som inte befinner sig i konflikt med något annat land och är kända för ett högt säkerhetsmedvetande. Undvik om möjligt mellanlandningar, direktflyg är bättre. Har du meddelat din resplan? Meddela din resplan till dina anhöriga, till högskolan/universitetet i Sverige och dina kontaktpersoner på resmålet. Lämna gärna telefonnummer så att du är anträffbar under resan. Gör du ombokningar under resan så kom ihåg att meddela detta till dem du lämnat resplanen. Telefon i utlandet Telefonsystemen fungerar olika bra i olika länder men för det mesta rätt bra. Betalning kan vara ett bekymmer så ett telefonaccesskort som de flesta teleoperatörer har är värdefullt. Mobiltelefonsystemen byggs ut alltmer i världen och många mobiltelefoner idag klarar flera olika frekvensband (Dubbel- och trippelband). Kontrollera med din teleoperatör om de har så kallat roaming avtal. Fungerar inte din mobiltelefon på resmålet går det oftast att låna eller hyra en som ditt SIM-kort passar i så fungerar det ändå och räkningen kommer hem. Ibland kan det vara billigare att köpa en telefon i landet om du ska vara där en längre tid. Det kan vara praktiskt att förse alla telefonnummer i telefonboken, som du tror du kommer att använda utomlands, på mobilen med landsprefix så sköter tekniken med automatik att klä på rätt antal 0:or. Exempelvis lägger du in följande för ett telefonnummer i Stockholm +46 (Sveriges landsnummer) 8 (Stockholms riktnummer utan 0:an) samt abonnentnumret vilket du då lägger in i en följd Falck TravelCare blir då På din teleoperatörs hemsida ska du kunna få hjälp med upplysningar om hur det fungerar på resmålet. Koppla ur mobilsvar när du befinner dig i utlandet. Stäng även av all datatrafik i mobilen för att slippa dyra telefonräkningar. Lägg in ICE (In Case of Emergency) i telefonens kontaktlista där du skriver upp telefonnumret till en nära anhörig i Sverige om olyckan skulle vara framme. Detta är en internationellt känd kod som används om man måste få tag i en persons nära anhöriga. Se om det finns några bra appar att ladda ner för resan. Glöm inte att ta reda på om det behövs adapter.

6 6 G O D A R Å D V I D U T L A N D S S T U D I E R Hur spärrar du kreditkort och resecheckar? Skriv upp kontokortsnummer och nummer på resecheckar. Dessa kan också sparas i mobiltelefonen men du bör även ha dem uppskrivet på papper. Förvara informationen på ett annat ställe än i plånboken. Se till att ha telefonnumret du ska ringa för att spärra kortet på ett antal olika ställen. Utnyttja gärna den spärrservice som flera betalkortsföretag erbjuder. Använder du receptbelagd medicin? Om du lider av någon sjukdom eller regelbundet använder receptbelagd medicin bör du ta med intyg på engelska som visar vilken sjukdom du lider av och vilka mediciner som du använder. Intyget kan vara bra att kunna visa upp vid tullkontroll och underlätta om du blir sjuk under resan. Ha alltid eventuell medicin i handbagaget. Du kan fråga din husläkare eller vårdcentral om du kan få med dig ett första förband kit med tryckförband, kanyler mm. I vissa länder är inte hygienen den bästa när det gäller sjukvård. Be även husläkaren att skriva ett intyg på engelska så att du får ta med dig första förbandlådan. Den bör inte packas ner i handbagaget. Vad ska du packa i handbagaget? Medicin enligt texten ovan. Stöldbegärlig egendom, till exempel resehandlingar, kamera, smycken, datorer, ömtåliga föremål och viktiga arbetsdokument packar du i handbagaget. Det kan också vara bra med lättare ombyteskläder och toalettartiklar om ditt incheckade bagage kommer på avvägar. Överväg att ha krypterad hårddisk på eventuell dator om du har känslig information på den. Packa ditt bagage själv och lämna det aldrig obevakat. Ta aldrig med någon annans egendom genom tullen. Var försiktig med att ta emot presenter utomlands, man vet inte vad de innehåller. Passera inte gränser tillsammans med personer som du inte känner väl. Var vaksam mot personer som kontaktar dig på flygplatser och ber dig bevaka deras bagage. Förse din väska med ett TSA lås så slipper väskan bli uppbruten och förstörd i tullen. Hur ska du märka ditt bagage? Använd en neutral dubbelsidig namnlapp så din adress inte är synlig. Märk bagaget med din vistelseadress och telefonnummer på resmålet. Inuti bagaget fäster du en tydlig lapp med namn och övriga uppgifter till Sverige.

7 G O D A R Å D V I D U T L A N D S S T U D I E R 7 Att tänka på under resan När du har kommit till ditt resemål kan det vara bra att tänka på följande saker så du inte hamnar i oönskade situationer. yvar extra vaksam på flygplatsen och vid incheckning på hotellet. Tjuvar passar ofta på när du är upptagen med annat, till exempel med att handla på tax- free eller vid incheckningen på hotellet. yundvik skumma platser och mörka gator. Innan du reser iväg kan det vara bra att läsa om resemålet i guideböcker, där står det oftast vilka områden som du bör undvika. ygå inte nära körbanan då rånrisken s.k. grabbing är störst där. Bär inte heller bagage ut mot körbanan. yha alltid legitimation eller pass med dig och tänk på att bara bära dagskassan med dig och inte mer pengar än du behöver under dagen. Ha gärna lite i reserv på annat ställe än i plånboken. Ha extra uppsyn över din väska. Tänk på att en handväska som hänger på stolsryggen är lätt att stjäla. yom du hamnar i en nödsituation, som exempelvis ett rån, så försök att uppträda lugnt och gör som du blir tillsagd och lämna ifrån dig pengar och andra värdesaker. yskriv aldrig under en handling som du inte förstår, inte ens en polisanmälan på ett främmande språk. Ta gärna hjälp av ambassad eller konsulat om du är osäker. yom du blir bestulen så kontakta ambassaden eller konsulatet omedelbart. Telefonnummer och adress till ambassad eller konsulat hittar du på Utrikesdepartementets hemsida y Var försiktig med vissa råvaror. Glass, majonnäs, skaldjur, rå fisk och rått kött bör du vara extra varsam med. Undvik kranvatten och isen i drinken. Drick istället mineralvatten eller annan dryck på flaska. I vissa länder kan det vara klokt att borsta tänderna i mineralvatten.

8 8 G O D A R Å D V I D U T L A N D S S T U D I E R Vid bilkörning Ska du köra själv eller anlita chaufför? I många länder är det klokt att inte köra själv. Kontrollera lagstiftningen för bilkörning på resmålet. Kanske måste du ha ett internationellt körkort med dig, detta ordnar du hos Motormännen, i Sverige före resan. Ska du hyra bil? Anlita kända hyrbilsfirmor. I Student UT finns ett ansvarsskydd som omfattar skadeståndskrav som riktas mot dig som förare av en bil hyrd i utlandet, om kravet kommer från någon annan än biluthyraren/bilägaren. Student UT ersätter även skadat eller förlorat bagage samt sjukvård utomlands vid olycksfall om inte bilens trafikförsäkring ersätter detta. Försäkringen ersätter däremot inte skador på själva hyrbilen. Självriskeliminering eller självriskreducering kan då vara bra att teckna. Följ trafikreglerna, se upp för liftare och olyckshändelser vid sidan av vägen. I många länder är det klokt att köra med låsta dörrar och fönster. Håll dig till stora vägar och se till att alltid ha minst halv tank i bilen. Var ska du parkera bilen? Parkera bilen på väl belysta parkeringsplatser. Tänk på att tömma bilen på värdesaker innan du själv lämnar bilen.

9 G O D A R Å D V I D U T L A N D S S T U D I E R 9 Inför hemresan Vad får du ta med dig hem? I vissa länder kan du köpa mediciner som i Sverige klassas som narkotika. Kontrollera att införsel är tillåten eller be en läkare utfärda ett intyg på medicinen du avser ta med dig. Kontrollera även hur mycket alkoholhaltiga drycker samt kapitalvaror du får inhandla och ta med hem. Du kan hitta detta på Tullverkets hemsida Åtgärder vid skada Vid sjukdom och olycksfall yuppsök snarast läkare och/eller sjukhus yse till att få läkarintyg och spar kvitton på egna utlägg yvid allvarlig sjukdom eller olycksfallsskada kontakta Falck TravelCare för att få hjälpmed exempelvis betalningsgarantier till sjukhus utomlands, hemtransport om detta behövs. Lämna, så snart du kan, in skadeanmälan till Kammarkollegiet via högskolan/ universitetet i Sverige som skall skriva under den. Detta gör att du får din ersättning snabbare. Vid stöld, rån och överfall Kom ihåg att genast anmäla stöld, rån och överfall till polisen på orten och begär ett intyg/ kopia av polisanmälan. Vid överfall är det viktigt att Du också uppsöker en läkare för bedömning av personskadan. Spar alla kvitton på eventuella utlägg i samband med skadan. Vid bagageförsening eller transportskada. Kom ihåg att anmäla händelsen till transportören och begär ett försenings intyg eller intyg om skadat bagage (PIR-rapport). Kräv ersättning direkt av flygbolaget. Ofta lämnar även flygbolaget viss ersättning för dylika händelser. Försäkringen ersätter endast utgifter i samband med bagageförsening vid utresan. Förseningar behöver inte anmälas till Kammarkollegiet utan gör nödvändiga inköp på plats och spar kvittona. Högsta ersättningsbelopp i Student UT för bagageförsening framgår av villkoren på Vid ansvarsskada eller om Du behöver använda rättsskyddet i försäkringen Kontakta omedelbart Kammarkollegiet eller Falck TravelCare.

10 10 G O D A R Å D V I D U T L A N D S S T U D I E R Kontakta oss På kontorstid går det bra att kontakta oss på Kammarkollegiet om du har några frågor eller om du har råkat ut för en skada och befinner dig i utlandet. Vårt telefonnummer är: , mejl: forsakring@kammarkollegiet.se Utanför kontorstid eller om du inte får kontakt med oss kontaktar du Falck TravelCare på telefon eller mejl: ftc@falcktravelcare.se. Att tänka på efter resan Dela med dig av dina erfarenheter, både positiva och negativa. Din högskola/universitet i Sverige och vi på Kammarkollegiet kan dra lärdom av dina erfarenheter. Har du varit sjuk under utlandsvistelsen kan det vara klokt att genomgå en läkarundersökning för att undvika följdskador senare i livet. Skadeanmälan gör du efter hemkomsten till: Kammarkollegiet Karlstad

11 G O D A R Å D V I D U T L A N D S S T U D I E R 11 Checklista inför din resa 99Kontrollera omfattningen på försäkringen 99Meddela anhöriga resplan och flightnummer 99Notera/meddela telefonnummer till ambassad, konsulat 99Kolla dina färdbiljetter 99Medical insurance card (MIC-kort) Försäkringsbevis i form av ett plastkort som du får innan avresa. Kortet skrivs ut av din högskola/universitet. 99Valuta - kontanter, resececkar, bankkort, teleaccesskort 99Ordnat hämtning/transport 99Vaccination och vaccinationsintyg 99Medicin/reseappotek och eventuella intyg 99Travel Security Kit med sjukvårdartiklar och resebrandvarnare 99Antecknat blodgrupp 99Giltigt pass och visum med kopior 99Extra legitimation, körkort och evetuellt internationellt körkort 99Extra passfoton 99Karta och resemålsbeskrivning 99Studerat lämpliga webbsidor

12 Kammarkollegiet är Sveriges äldsta myndighet med målet att bli en av Sveriges modernaste. Kammarkollegiet har över 35 uppdrag från regeringen inom främst juridik, ekonomi, försäkring och upphandling. Våra målgrupper är offentlig sektor, företag, privatpersoner och föreningar. Välkommen att läsa mer om oss på Box 2218, Stockholm Besök Birger Jarlsgatan 16 Telefon Fax

Goda råd vid utlandsstudier

Goda råd vid utlandsstudier Goda råd vid utlandsstudier Genom din högskola eller universitet i Sverige är du försäkrad hos Kammarkollegiet under dina utbytesstudier. I denna broschyr har vi samlat en rad tips för att göra din resa

Läs mer

Goda råd på tjänsteresan

Goda råd på tjänsteresan Goda råd på tjänsteresan Genom din arbetsgivare täcks du av Statens tjänstereseförsäkring under din tjänsteresa både inrikes och utrikes. Här har vi samlat några tips för att göra din resa säkrare. I denna

Läs mer

KAMMARKOLLEGIETS RESEFÖRSÄKRINGAR

KAMMARKOLLEGIETS RESEFÖRSÄKRINGAR KAMMARKOLLEGIETS RESEFÖRSÄKRINGAR Goda råd på tjänsteresan Januari 2010 GENOM DIN ARBETSGIVARE/ uppdragsgivare är Du försäkrad hos Kammarkollegiet under din tjänsteresa. I denna broschyr har vi samlat

Läs mer

Goda råd. på tjänsteresan

Goda råd. på tjänsteresan Gäller Fr fr o m 14 februari juni 2004 2007 t Goda råd på tjänsteresan Goda råd på tjänsteresan Genom din arbetsgivare eller uppdragsgivare är du försäkrad under din tjänsteresa hos Europeiska Försäkrings

Läs mer

Bra att veta frågor?

Bra att veta frågor? Inför avresa Bra att veta frågor? Sofie Halldén Internationell koordinator Utbildningssamordnare Läkarprogrammet Termin 10 Sofie.hallden@gu.se Tel: 786 3081 Resehandlingar att förbereda Letter ofinvitation?

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

Försäkringar i förskola och skola

Försäkringar i förskola och skola September 2012 1 (8) Försäkringar i förskola och skola För barn och ungdomar i förskola och skola har kommunen två försäkringar, en olycksfallsoch en reseförsäkring. Det är inte ovanligt med frågor kring

Läs mer

LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Internationella avdelningen KARIN FRYDENLUND Internationell chef E-post: Karin.Frydenlund@med.lu.se Telefon: 046-222 31 80 TERESA SVARVELL

Läs mer

Gruppreseförsäkring Världsscoutjamboree Japan 2015

Gruppreseförsäkring Världsscoutjamboree Japan 2015 Gruppreseförsäkring Världsscoutjamboree Japan 2015 Försäkringsgivare: If skadeförsäkring AB Försäkringstagare: Scouterna, 802006-2942 Försäkringsnummer: SP915363 Försäkrade: Försäkring för samtliga personer

Läs mer

Försäkringar i förskola och skola

Försäkringar i förskola och skola Januari 2013 1 (8) Försäkringar i förskola och skola För barn och ungdomar i förskola och skola har kommunen två försäkringar, en olycksfallsoch en reseförsäkring. Det är inte ovanligt med frågor kring

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

Kompletterande egendomsförsäkring URA

Kompletterande egendomsförsäkring URA Kompletterande egendomsförsäkring URA Försäkringsvillkor 2015-07-01 Dnr 899-10188-14 [Titel 3] Sid 2 (8) Innehåll 1 OMFATTNING OCH SJÄLVRISK... 3 1.1 När och var gäller försäkringen?... 3 1.2 Vem gäller

Läs mer

Säkerhet och hälsa vid utlandsstudier

Säkerhet och hälsa vid utlandsstudier Säkerhet och hälsa vid utlandsstudier Att tänka på inför dina utlandsstudier högskolan i halmstad Internationella avdelningen www.hh.se 1 2 HAR DU TÄNKT PÅ...? Många studenter har en rad frågor inför sina

Läs mer

KOMPLETTERANDE EGENDOMSFÖRSÄKRING URA

KOMPLETTERANDE EGENDOMSFÖRSÄKRING URA Försäkringsvillkor 2018-09-01 899-3530-18 Sid 2 (8) Innehåll 1.1 När och var gäller försäkringen?... 3 1.2 Vem gäller försäkringen för?... 3 1.3 Självrisk... 3 2 Försäkringsskydd... 4 3 Skadeanmälan...

Läs mer

RESEFÖRSÄKRING KOMPLEMENT HELTÄCKANDE. Kompletterande reseskydd till hemförsäkringen. Heltäckande reseförsäkring. Giltig från 2014-04-01

RESEFÖRSÄKRING KOMPLEMENT HELTÄCKANDE. Kompletterande reseskydd till hemförsäkringen. Heltäckande reseförsäkring. Giltig från 2014-04-01 I samarbete med KOMPLEMENT Kompletterande reseskydd till hemförsäkringen HELTÄCKANDE Heltäckande reseförsäkring RESEFÖRSÄKRING Sikkerhed Säkerhet ud över over alla alle gränser grænser Giltig från 2014-04-01

Läs mer

LiU Global. Informationspass inför dina utbytesstudier

LiU Global. Informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Erasmusstipendium Student-UT försäkring Kulturkrockar, kulturmöten Praktisk information från din fakultet Säkerheten vid utlandsstudier

Läs mer

SKADEANMÄLAN DanskeBank

SKADEANMÄLAN DanskeBank Skadeanmälan skickas till: Chartis Europe S.A. Skadeavdelningen Box 3122, SE-103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 40 Fax +46 8 506 920 95 (Ifylles av Chartis) SKADEANMÄLAN DanskeBank Försäkrad danskebank

Läs mer

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se.

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se. Resa till Spanien Spanien har länge varit ett populärt resmål med sitt varma klimat, sina vackra stränder och färgsprakande festivaler. Planerar du att åka dit? Här får du användbara tips och nyttig information

Läs mer

Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Försäkringstagare:

Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Försäkringstagare: Regionkansliet, ekonomiavdelningen Handläggare: Maria Berglez Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Försäkringstagare: Försäkringsnummer: 830 777 984 Västra Götalands Läns Landsting

Läs mer

Sid 1. Kammarkollegiet. en modern myndighet med anor

Sid 1. Kammarkollegiet. en modern myndighet med anor Sid 1 Kammarkollegiet en modern myndighet med anor Kammarkollegiet en modern myndighet med anor Sveriges, kanske världens, äldsta myndighet, grundad 1539. En myndighet med över trettiofem olika arbetsuppgifter

Läs mer

RESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment

RESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment RESEFÖRSÄKRING Grupprabatt 15% Barnrabatt 50% 2011-02-01 Säkerhet över alla gränser 100 % TRYGGHET Tecknar

Läs mer

SENIORRESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment

SENIORRESEFÖRSÄKRING. Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment SENIORRESEFÖRSÄKRING 2011-02-01 Säkerhet över alla gränser 100 % TRYGGHET Tecknar du Goudas Seniorreseförsäkring

Läs mer

FAKTA OM DITT AIK FOTBOLL MASTERCARD

FAKTA OM DITT AIK FOTBOLL MASTERCARD FAKTA OM DITT AIK FOTBOLL MASTERCARD ATT TÄNKA PÅ INNAN DU ANVÄNDER KORTET Ditt kort är en värdehandling Förvara aldrig kort och kod tillsammans. Hantera kortet så att det inte kommer i orätta händer och

Läs mer

UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING

UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING FÖR enkeltperson/familie DIG UPP TILL 35 ÅR Til rejser Kompletterande i hele verden eller for heltäckande personer under försäkring 70 år Flexibel Fra 2 med dage valbara til 18 måneder moment UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment.

Säkerhet över alla gränser. FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment. FÖR DIG UPP TILL 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment RESEFÖRSÄKRING Grupprabatt 15% Barnrabatt 50% 2014-03-01 Säkerhet över alla gränser 100 % TRYGGHET Tecknar

Läs mer

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna Title/Lecturer 2015-12-13 2 LiU TurRetur - Praktisk information från din fakultet - StudentUT försäkring - Krishantering - Utvärdering - LiU-material för

Läs mer

SENIORRESEFÖRSÄKRING

SENIORRESEFÖRSÄKRING FÖR DIG ÖVER 70 ÅR Kompletterande eller heltäckande försäkring Flexibel med valbara moment SENIORRESEFÖRSÄKRING 2014-03-01 Säkerhet över alla gränser 100 % TRYGGHET Tecknar du Goudas Seniorreseförsäkring

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Leva utomlands. Giltig från 2015-06-15

Säkerhet över alla gränser. Leva utomlands. Giltig från 2015-06-15 Säkerhet över alla gränser Leva utomlands Giltig från 2015-06-15 1 2 Säkerhet över alla gränser När du ska leva utomlands en tid, är det viktigt att din försäkring täcker den hjälp du behöver om olyckan

Läs mer

studera utomlands Informationsfolder Säkerhet över alla gränser

studera utomlands Informationsfolder Säkerhet över alla gränser studera utomlands Informationsfolder Säkerhet över alla gränser 2-3 studera utomlands Studera utomlands? Grattis! Glöm inte bort att försäkra dig! Du är på väg ut på ett äventyr som kommer att bli ett

Läs mer

UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING

UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING FÖR ENKELTpERSON/fAMILIE DIG UPP TILL 35 ÅR Til rejser Kompletterande i hele verden eller for heltäckande personer under försäkring 70 år flexibel Fra 2 med dage valbara til 18 måneder moment UNGDOMSRESEFÖRSÄKRING

Läs mer

Skadeanmälan. Tjänstereseförsäkring. Personuppgifter. Uppgifter om arbetsgivare. Försäkringsnummer (se försäkringsbrev) Namn.

Skadeanmälan. Tjänstereseförsäkring. Personuppgifter. Uppgifter om arbetsgivare. Försäkringsnummer (se försäkringsbrev) Namn. Skadeanmälan Tjänstereseförsäkring 1 Försäkringsnummer (se försäkringsbrev) Personuppgifter Namn Personnummer Yrke Bostadsadress Ortsadress (postnr och ortnamn) Telefon med riktnr (bostad) Telefon med

Läs mer

LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier

LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global - informationspass inför dina utbytesstudier LiU Global Kulturkrockar, kulturmöten och säkerheten utomlands StudentUT försäkring Marknadsför LiU Erasmusstipendium Praktisk information från din

Läs mer

Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting

Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Regionkansliet, ekonomiavdelningen Handläggare: Hasse Larsson Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Försäkringstagare: Västra Götalands Läns Landsting Försäkringsnummer: 830 777 984

Läs mer

STUDERA UTOMLANDS. Informationsfolder S ÄKERHET ÖVER ALLA GRÄNSER

STUDERA UTOMLANDS. Informationsfolder S ÄKERHET ÖVER ALLA GRÄNSER STUDERA UTOMLANDS Informationsfolder S ÄKERHET ÖVER ALLA GRÄNSER 2-3 STUDERA UTOMLANDS Studera utomlands? Grattis! Glöm inte bort att försäkra dig! Du är på väg ut på ett äventyr som kommer att bli ett

Läs mer

Boka resan på Internet. Dataträff med Eva Dieden Eva Nisséus

Boka resan på Internet. Dataträff med Eva Dieden Eva Nisséus Boka resan på Internet Dataträff 2017-04-20 med Eva Dieden Eva Nisséus Dagens agenda Del 1 13:30 14:15 Del 2 14:45 15:30 Introduktion En resa till London Flyg Hotell Hyrbilar Fortsättning Appar Internationella

Läs mer

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort (Ifylles av AIG) Skadeanmälan skickas till: AIG Europe Limited Skadeavdelningen Box 3122, 103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 80 Fax +46 8 506 920 95 SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort Organisationsnummer:

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Reseförsäkring

Säkerhet över alla gränser. Reseförsäkring Säkerhet över alla gränser Reseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring Välj mellan Kompletterande reseskydd till din hemförsäkring och Heltäckande reseförsäkring. Helt utan självrisk. Tecknar

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan. Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen

Att tänka på inför och under flygresan. Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Att tänka på inför och under flygresan Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, har i denna broschyr

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Box 55545 102 04 STOCKHOLM info@srf-org.se www.srf-org.se Att

Läs mer

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - Praktisk information från din fakultet - Krishantering - StudentUT försäkring - LiU-material för egna presentationer - Erasmusstipendium

Läs mer

Värt att veta om. Sydkorea. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Sydkorea. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Sydkorea Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Sydkorea Huvudstad Invånarantal Språk Seoul 49 miljoner koreanska Religion Valuta Yta Buddhism, kristendom won 100 210 km² Här kan du

Läs mer

Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål

Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål Bra att känna till innan du reser: Dina rättigheter är vårt mål Fem miljoner fotbollsfans förväntas åka till Fotbolls EM 2008 i sommar. Vi vet att för ett fåtal av dessa människor så kommer praktiska problem

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Reseförsäkring vid Grupp- och Konferensresa

Säkerhet över alla gränser. Reseförsäkring vid Grupp- och Konferensresa Säkerhet över alla gränser Reseförsäkring vid Grupp- och Konferensresa 1 Fördelar med Gouda Reseförsäkring Heltäckande reseförsäkring som gäller både när du reser privat och i tjänsten. Varför teckna reseförsäkring

Läs mer

LiU Global - information inför utbytesstudierna

LiU Global - information inför utbytesstudierna LiU Global - information inför utbytesstudierna LiU Global Krishantering StudentUT försäkring Marknadsför LiU Erasmusstipendium Praktisk information från din fakultet Säkerhet vid utlandsstudier före-under-efter

Läs mer

SKADEANMÄLAN Flybe Privatreseförsäkring

SKADEANMÄLAN Flybe Privatreseförsäkring Skadeanmälan skickas till: Chartis Europe S.A. Skadeavdelningen Box 3122, SE-103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 45 Fax +46 8 506 920 95 Skadenummer (Ifylles av Chartis) Organisationsnummer: 516405-4966

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Reseförsäkring

Säkerhet över alla gränser. Reseförsäkring Säkerhet över alla gränser Reseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring För dig upp till 70 år. Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas Reseförsäkring

Läs mer

För att kunna ge en snabb och effektiv service är det bra om skadeanmälan innehåller

För att kunna ge en snabb och effektiv service är det bra om skadeanmälan innehåller Skadeanmälan skickas till: AIG Europe Limited Skadeavdelningen Box 3506, 103 69 Stockholm Tel +46 8 506 920 20 Fax +46 8 506 920 90 E-mail claims.sweden@aig.com För att kunna ge en snabb och effektiv service

Läs mer

Riktlinje för miljövänliga resor i tjänsten Stockholm Business Region AB

Riktlinje för miljövänliga resor i tjänsten Stockholm Business Region AB Riktlinje för miljövänliga resor i tjänsten Stockholm Business Region AB I ägardirektiven från Stockholms Stadshus AB anges att Stockholm Business Region (SBR), som moderbolag i koncernen, ska leda arbetet

Läs mer

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0)

Traktamente utgår ej. BK Travel Solutions Box 4052 S Malmö, Sweden Tel: +46 (0) Vad ingår i konferensresan? I resan ingår frukost, lunch och middag fredag samt frukost lördag. Till middagen bjuder vi på vin, öl eller alkoholfritt. Då vi har olika avresor på fredagen och lördagen har

Läs mer

Premiumkort. för dig som vill ha lite mer

Premiumkort. för dig som vill ha lite mer Premiumkort för dig som vill ha lite mer Sparbanken Syds Premiumkort är ett exklusivt MasterCard som ger mervärden utöver det vanliga. Kortet är en del av vårt erbjudande för dig som är kund inom Förmögenhetsförvaltning

Läs mer

Ytterligare service ett axplock

Ytterligare service ett axplock Porsche Assistance Ytterligare service ett axplock - Ersättning för reskostnader för att följa med vid hämtning utomlands av minderåriga. - Ersättning för kostnader av - seende resa och inkvartering vid

Läs mer

Reseförsäkring American Express Corporate Gold Card. Skadeanmälan

Reseförsäkring American Express Corporate Gold Card. Skadeanmälan Reseförsäkring American Express Corporate Gold Card KORTMEDLEM Skadeanmälan Namn: Adress: Postnummer och ort: Telefon dagtid: e-mail: Kortnummer: För utbetalning av ersättning: Bankgiro, bankkontonummer

Läs mer

Tips och råd. - om hur du som. att bli utsatt för brott. Polismyndigheten i Västra Götaland. www.polisen.se/vastragotaland

Tips och råd. - om hur du som. att bli utsatt för brott. Polismyndigheten i Västra Götaland. www.polisen.se/vastragotaland Tips och råd - om hur du som är äldre kan undvika att bli utsatt för brott Polismyndigheten i Västra Götaland Foto: Informationsenheten, Polismyndigheten i Västra Götaland Den här trycksakens syfte är

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Seniorreseförsäkring

Säkerhet över alla gränser. Seniorreseförsäkring Säkerhet över alla gränser Seniorreseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring För dig över 70 år. Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas Seniorreseförsäkring

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Ungdomsreseförsäkring

Säkerhet över alla gränser. Ungdomsreseförsäkring Säkerhet över alla gränser Ungdomsreseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring För dig upp till 35 år. Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas

Läs mer

Porsche Assistance När som helst, var som helst!

Porsche Assistance När som helst, var som helst! Porsche Assistance Porsche Assistance När som helst, var som helst! Porsche Assistance innebär att du får snabb hjälp 24 timmar om dygnet, om du har någon av Porsches garantier. Vare sig det är en garanti

Läs mer

Tips och råd. Om hur du som är äldre skyddar dig mot brott

Tips och råd. Om hur du som är äldre skyddar dig mot brott Tips och råd Om hur du som är äldre skyddar dig mot brott Den här folderns syfte är att ge tips och råd om hur man kan göra för att i möjligaste mån undvika att bli bestulen, hemma i sin bostad eller ute

Läs mer

39.7 Manual för utrikes ledsagningspersonal

39.7 Manual för utrikes ledsagningspersonal Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 39 Återvändande Utrikes ledsagn.personal Skapat 2002-03-13 39.7 Manual för utrikes ledsagningspersonal Innehållsförteckning Inledning Definitioner Allmänt Kontaktperson

Läs mer

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16 Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16 Måndagen den 14 december 2015 kl.15.00-16.30, Ekosalen Åsa Landes & Marta Parzonka Studentavdelningen Dagens agenda Information på webben Registrera

Läs mer

Sid 1. Kammarkollegiet En modern myndighet med anor

Sid 1. Kammarkollegiet En modern myndighet med anor Sid 1 Kammarkollegiet En modern myndighet med anor Kammarkollegiet En myndighet med över trettiofem olika arbetsuppgifter inom främst juridik, ekonomi, upphandling, riskhantering och administration Cirka

Läs mer

RÅD & TIPS FÖR ÄLDRE i syfte att öka trygghet och minska utsatthet för brott

RÅD & TIPS FÖR ÄLDRE i syfte att öka trygghet och minska utsatthet för brott RÅD & TIPS FÖR ÄLDRE i syfte att öka trygghet och minska utsatthet för brott UTOMHUS Hur man hanterar plånboken Ha inte med dig mer pengar än nödvändigt. Vifta inte med pengarna. Se till att ha innerficka

Läs mer

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU STÄNGT LUFTRUM Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU Det stängda luftrummet har lett till enorma störningar i hela Europa för både turister och affärsresenärer. Men även

Läs mer

LEVAUTOMLANDS SÄKERHET ÖVER ALLA GRÄNSER. FÖRSÄKRING FÖR UTLANDSVISTELSE För studier, praktik och arbete utomlands Från 30 till 365 dagar

LEVAUTOMLANDS SÄKERHET ÖVER ALLA GRÄNSER. FÖRSÄKRING FÖR UTLANDSVISTELSE För studier, praktik och arbete utomlands Från 30 till 365 dagar LEVAUTOMLANDS FÖRSÄKRING FÖR UTLANDSVISTELSE För studier, praktik och arbete utomlands Från 30 till 365 dagar Giltig från 070801 SÄKERHET ÖVER ALLA GRÄNSER GOUDARESEFÖRSÄKRING SÄKERHET ÖVER ALLA GRÄNSER

Läs mer

Student-UT försäkring

Student-UT försäkring Student-UT försäkring All information om Student-UT försäkringen hittar du på www.liu.se/ut eller på din fakultets hemsida/virtuella mapp. Länkar till hemsidorna: LiU LiU student utlandsstudier 1 Student-UT

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH CHECKLISTA LEDARE OCH TRÄNARE

ALLMÄN INFORMATION OCH CHECKLISTA LEDARE OCH TRÄNARE STOCKHOLMS SIMFÖRBUND ALLMÄN INFORMATION OCH CHECKLISTA FÖR LEDARE OCH TRÄNARE Fastställd 2002-09-11 Uppdaterad 2009-04-16 SYFTE MED DETTA DOKUMENT Denna information och checklista är avsedd för Dig som

Läs mer

Räkna ut din resbudget Sida: 1

Räkna ut din resbudget Sida: 1 Dessa checklistor från Jorden Runt (www.jordenrunt.nu) är gratis för privat bruk. Du får gärna betala tillbaka med en berättelse, tips från resan eller prisfakta. Läs mer om detta på www.jordenrunt.nu/skriv

Läs mer

Skadehantering: Tjänsteresa

Skadehantering: Tjänsteresa Skadehantering: Tjänsteresa Kunduppgifter - Försäkringstagare Försäkringstagarens namn Organisationsnummer Postadress Postnummer och postort Telefonnummer, växel Fax Hemsida Kontaktperson Direktnummer

Läs mer

SVERIGES LIONS INTERNATIONELLA UNGDOMSUTBYTE. RESEHANDLEDNING Checklista, tips och regler.

SVERIGES LIONS INTERNATIONELLA UNGDOMSUTBYTE. RESEHANDLEDNING Checklista, tips och regler. THE INTERNATIONAL ASSOCIATION OF LIONS CLUBS MULTIPLE DISTRICT 101, SWEDEN SVERIGES LIONS INTERNATIONELLA UNGDOMSUTBYTE 2013 RESEHANDLEDNING Checklista, tips och regler. YOUTH EXCHANGE MD YCEC (outgoing

Läs mer

Värt att veta före resan

Värt att veta före resan Värt att veta före resan Anmälningsavgift: Divine Travels anmälningsavgift är 800:-/person för resor inom Europa och Medelhavsländerna och 1200:-/person till övriga resmål. Denna anmälningsavgift skall

Läs mer

Värt att veta om USA. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om USA. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om USA Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta USA Huvudstad Invånarantal Språk Washington DC 321 milj. Engelska Religion Valuta Yta Kristendom US dollar 9.826.675 km2 På denna sida hittar

Läs mer

Värt att veta om. Chile. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Chile. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Chile Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Chile Huvudstad Invånarantal Språk Santiago 17,5 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Chilenska peso 756.102 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

Medlemsguide American Express Corporate Card

Medlemsguide American Express Corporate Card AMERICAN EXPRESS BETALSYSTEM Medlemsguide American Express Corporate Card American Express Services Europe Ltd, England, filial Organisationsnummer 516402-4480 (Bolagsverkets filialregister) American Express

Läs mer

Dina reserättigheter

Dina reserättigheter Dina reserättigheter - när du reser med flyg, tåg, buss eller båt Dina rättigheter EU har regler för alla olika resor. När du reser med flyg, tåg, buss eller båt har du alltid vissa rättigheter när det

Läs mer

Tjänstereseförsäkring Norden för dig som reser lokalt eller i Norden

Tjänstereseförsäkring Norden för dig som reser lokalt eller i Norden Tjänstereseförsäkring Norden för dig som reser lokalt eller i Norden ERV Försäkringsaktiebolag (publ) Löfströms Allé 6A Box 1 SE-172 13 Sundbyberg +46 0770-456 900 www.erv.se ERV travel & care vår egen

Läs mer

STUDENT IN. Statens försäkring för utländska studenter i Sverige. Försäkringsvillkor 2006-07-01

STUDENT IN. Statens försäkring för utländska studenter i Sverige. Försäkringsvillkor 2006-07-01 STUDENT IN Statens försäkring för utländska studenter i Sverige Försäkringsvillkor 2006-07-01 Alla studenter i Sverige omfattas i dag av den personskadeförsäkring (den generella studentförsäkringen) som

Läs mer

BRA ATT VETA För dig som reser i Europa

BRA ATT VETA För dig som reser i Europa BRA ATT VETA För dig som reser i Europa Transport Flygbolaget har en skyldighet att informera om dina rättigheter. Om ditt flyg blir kraftigt försenat, inställt eller om du nekas ombordstigning mot din

Läs mer

Bankkort och Kreditkort Företag

Bankkort och Kreditkort Företag BANKkort och Kreditkort företag Bankkort och Kreditkort Företag Gäller från 2013-06-01 Så här fungerar Bankkort och Kreditkort Företag Du har nu fått ditt nya kort. Med både Bankkort och Kreditkort Företag

Läs mer

Personalresan till Amsterdam

Personalresan till Amsterdam Personalresan till Amsterdam Jag har det stora nöjet att hälsa dig välkommen till personalresan som 2010 går till Holland och vackra Amsterdam. Vi kommer att starta avresan tidigt så det blir en lång,

Läs mer

I utlandet. Före resan

I utlandet. Före resan I utlandet I samband med en resa utomlands finns det flera saker som är viktiga att tänka på. För att kunna ringa och ta emot samtal med din mobil utomlands måste din svenska operatör ha ett avtal med

Läs mer

Välkommen till oss på Glocalnet!

Välkommen till oss på Glocalnet! Kom igångguide för Kontantkort Välkommen till oss på Glocalnet Grattis till ett smart och lågt val. Med Glocalnet Kontantkort har du full koll på dina mobilkostnader eftersom du betalar i förväg. Samtidigt

Läs mer

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16 Informationsmöte för utresande utbytesstudenter HT16 Måndagen den 16 maj 2016 kl.15.00-16.30, Ekosalen Åsa Landes & Marta Parzonka Studentavdelningen Dagens agenda Information på webben Registrera utbyte

Läs mer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer Utrikesministeriets tjänster för resenärer Mera info i Finland: Utrikesministeriets konsulära enhet PB 415, 00023 Statsrådet Tfn: +358 295 350 000 (växel) Jour dygnet runt: +358 9 1605 5555 Fax: +358 9

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Seniorreseförsäkring

Säkerhet över alla gränser. Seniorreseförsäkring Säkerhet över alla gränser Seniorreseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring För dig över 70 år. Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas Seniorreseförsäkring

Läs mer

Kom igång. med Phonera Mobiltelefoni

Kom igång. med Phonera Mobiltelefoni Kom igång med Phonera Mobiltelefoni Välkommen som mobilkund hos Phonera! I detta häfte har vi sammanställt information som hjälper dig att komma igång och som ger dig svar på vanliga frågor om mobiltelefoni

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Ungdomsreseförsäkring

Säkerhet över alla gränser. Ungdomsreseförsäkring Säkerhet över alla gränser Ungdomsreseförsäkring 1 2 Fördelar med Gouda Reseförsäkring För dig upp till 35 år. Kompletterande eller heltäckande försäkring. Flexibel med valbara moment. Tecknar du Goudas

Läs mer

reseförsäkring för Enskild PErson/familj/GruPP flexibel med anpassningsmöjlighet för semestergaranti Med eller utan hemförsäkring giltig från 08 0101

reseförsäkring för Enskild PErson/familj/GruPP flexibel med anpassningsmöjlighet för semestergaranti Med eller utan hemförsäkring giltig från 08 0101 reseförsäkring för Enskild PErson/familj/GruPP flexibel med anpassningsmöjlighet för semestergaranti Med eller utan hemförsäkring giltig från 08 0101 s i ks kä Ek re hr Eh d E t U öd VOe VR ear L AL A

Läs mer

Värt att veta om. Sydafrika. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Sydafrika. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Sydafrika Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Sydafrika Huvudstad Språk Invånarantal Pretoria Kristendom och olika afrikanska religioner Afrikaans, engelska och nio bantuspråk Religion

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Värt att veta om Estland. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Estland. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Estland Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Estland Huvudstad Invånarantal Språk Tallinn 1,3 miljoner Estniska Religion Valuta Yta Olika former av kristendom Euro Här hittar du praktisk

Läs mer

reseförsäkring specifik resa

reseförsäkring specifik resa reseförsäkring specifik resa Ger trygghet på långa resor Har du en hemförsäkring får du ett bra komplement Saknar du hemförsäkring får du ett fristående skydd Reseförsäkring specifik resa förlänger grundreseskyddet

Läs mer

FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL?

FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL? FÅR JAG GIFTA MIG MED VEM JAG VILL? KÄNNER DU IGEN DIG? ÄR DU OROLIG ATT DU...... inte får gifta dig med vem du vill?... inte får vara kär i någon av samma kön?... inte kan skilja dig om du redan är gift?

Läs mer

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Maria Högemark Internationell handläggare Maria.hogemark@su.se Sektionen för internationell mobilitet Studentavdelningen Dagens

Läs mer

Konsten att prata lågt.

Konsten att prata lågt. Konsten att prata lågt. Välkommen till oss på Glocalnet! Glocalnet har på kort tid växt upp till en av Sveriges största kompletta teleoperatörer. Att allt fler väljer oss är bästa beviset för att vår ambition

Läs mer

BROTT MOT ÄLDRE Brottsförebyggande åtgärder Lyckeby, Karlskrona Kommun

BROTT MOT ÄLDRE Brottsförebyggande åtgärder Lyckeby, Karlskrona Kommun BROTT MOT ÄLDRE Brottsförebyggande åtgärder 2016-02-22 Lyckeby, Karlskrona Kommun 1 Äldres utsatthet för brott Mediebruset ger fel bild Mycket få äldre utsätts för våldsbrott lever mycket säkert..inga

Läs mer

Säkerhet över alla gränser. Studera utomlands

Säkerhet över alla gränser. Studera utomlands Säkerhet över alla gränser Studera utomlands 1 Studera utomlands? Grattis! Glöm inte bort att försäkra dig! Du är på väg ut på ett äventyr som kommer att bli ett minne för livet låt det inte bli ett men

Läs mer

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige

RÄTTSINFORMATION. - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige RÄTTSINFORMATION - till dig som är medborgare i ett annat EU-land än Sverige DIN RÄTT SOM EU-MEDBORGARE ATT VISTAS HÄR Allmän information om uppehållsrätten Du har som EU-medborgare rätt att vistas i

Läs mer

Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan

Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan 1 (7) Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan 1 INLEDNING... 2 1.1 DEFINITIONER... 2 2 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 2.1 BESLUT OM RESA... 3 2.2 BETALKORT... 3 2.3 ÅRS/HALVÅRSKORT... 3 2.4 BONUS...

Läs mer