39.7 Manual för utrikes ledsagningspersonal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "39.7 Manual för utrikes ledsagningspersonal"

Transkript

1 Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 39 Återvändande Utrikes ledsagn.personal Skapat Manual för utrikes ledsagningspersonal Innehållsförteckning Inledning Definitioner Allmänt Kontaktperson i Sverige Klädsel Alkoholförtäring Inköp Personlig utrustning Övrig utrustning/handlingar Förberedelser Incheckning m.m. Embarkering Ansvar och säkerhet under en flygresa Transitering Slutdestination Uppdragets avslutande Övrig återrapportering Åtgärder vid olycksfall, sjukdom, hot och våld Inledning Denna manual är upprättad mot bakgrund av internationella flygbestämmelser, flygbolagsrutiner samt överenskommelser med utländska myndigheter. Manualen är upprättad såsom minimistandards, så att Migrationsverket uppfyller sin del i den aktuella verksamheten. Vidare för att verksamheten ska löpa så smidigt som möjligt för samtliga medverkande aktörer. Kontrollera alltid i verkets Resehandbok ifall du är osäker vad som gäller vid resor. Definitioner Med ledsagare avses i denna manual den tjänsteman som är ansvarig för verkställigheten och som genomgått särskild utbildning för genomförande av utrikes transporter. Med ledsagningspersonal avses samtlig personal, som ingår i beledsagningen. Allmänt Ledsagningspersonalen har att tillse att återvändanderesan sker på ett sätt som präglas av rättssäkerhet, humanitet och respekt för utlänningens mänskliga rättigheter. Särskild hänsyn tas till utlänningens kön, ålder och kultur. Minst en i beledsagningen bör vara av samma kön som utlänningen.

2 2 (8) Ledsagaren är den som har ansvaret under resan. I de fall ledsagningspersonalen består av mer än en ledsagare, beslutar enhetschefen vem som är ledsagare under uppdraget. Ledsagningspersonalen håller utlänningen under uppsikt under hela uppdraget. Ledsagaren ansvarar för att övrig ledsagningspersonal har tagit del av denna manual innan avresan. Ledsagaren ansvarar för att återvändanderesan genomförs enligt gällande föreskrifter. Samtliga handlingar om transporten handhas enligt gällande sekretesslagstiftning. Kontaktperson i Sverige Innan avresa ska minst en kontaktperson utses i Sverige Denne ska finnas tillgänglig på mobiltelefon dygnet runt under hela förrättningen ifall problem uppstår under resan. Telefonnummer till ledsagningspersonalens mobiltelefoner samt kopia av färdplanen lämnas till kontaktpersonen. Kontaktpersonen bör även ha tillgång till telefonnummer till anhöriga för att kunna kontakta dessa om det blir nödvändigt. Se till att du är bekant med det som regleras i Resehandboken och andra styrdokument om Resesäkerhet. Klädsel Vid återvändanderesor representerar ledsagningspersonalen Migrationsverket. Det är viktigt att vi då ger ett korrekt och trovärdigt intryck. En del av det intryck vi ger är hur vi är klädda. Under uppdraget bär ledsagningspersonalen proper klädsel exempelvis kavaj, skjorta och slips för män. Kvinnlig personal klär sig på motsvarande nivå. Under hemresan bärs diskret och vårdad klädsel.

3 3 (8) Alkoholförtäring Vid återvändanderesor representerar ledsagningspersonalen Migrationsverket. Det är viktigt att vi då ger ett korrekt och trovärdigt intryck. En del av det intryck vi ger är hur vi exempelvis hanterar alkohol. All form av alkoholförtäring i samband med tjänsteförrättning är förbjudet d.v.s. i normalfallet ända tills när verkställigheten är avslutad resp. när vederbörande har kommit ombord på aktuellt flygplan. Detta gäller såväl Migrationsverkets personal som den som skall verkställas. När uppdraget är slutfört får normala regler beträffande uppförande under tjänsteresa/uppdrag anses gälla. Inköp Om en tjänsteman gör inköp av exempelvis tobak och alkohol i samband med tjänsteresa förutsätts alla lokala lagar och bestämmelser respekteras. Det är särskilt viktigt att vi följer de regler som gäller vid alla situationer där vi förknippas med Migrationsverket och där en eventuell misskötsamhet kan drabba vår myndighets verksamhet. Personlig utrustning Följande utrustning bör medtas: Pass Mobiltelefon (telefonnummer ska meddelas i förväg till den som är ansvarig för kontaktpersonen med verket) Vaccinationskort Medical Insurance Certificate Tjänstekort Visitkort Kreditkort (ledsagaren) Innan du reser Kopiera ditt pass, visum, betalkort och biljetter samt ta med extra passfoton. Förvara kopiorna på annan plats än originalen. Ta med kopia på eventuella recept och medicinsk information Ta med försäkringskassebesked och Kammarkollegiets Swedish State Business Travel Insurance Certificate Märk alltid ditt bagage med adresslappar även inuti väskorna. Var noga med att kontrollera så att biljetternas uppgifter stämmer såsom datum, tid, plats, avtalade priser etc. Vid flygresor kontrollera alltid check-in tiden, då den varierar mellan olika flygbolag och flygplatser

4 4 (8) Ha med dig en lathund med viktiga telefonnummer, t.ex. till internationell larmcentral kopplad till tjänstereseförsäkringen, ambassad/konsulat på de orter du ska till, till kontaktpersoner du ska besöka Undvik att ta med värdehandlingar som t.ex. bankböcker, checkhäften, nycklar, bensinkort, bankomatkort, köpkort och tjänstekort Ytterligare upplysningar får du i verkets Resehandbok som finns på Verksnätet. Övrig utrustning/handlingar Notification of Deportee (samt minst tre extra kopior av denna) Resehandlingarna för av återvändande utlänningen (pass, IDhandlingar, L-P el dyl samt kopia på handlingen) Eventuell acceptskrivelse om mottagande i annat land Eventuell acceptskrivelse om transitering Uppgift om telefonnummer, adresser m.m. till svenska ambassader/konsulat i aktuella länder Förberedelser Ledsagningspersonalen bör ha sammanträffat med utlänningen innan avresan. Ledsagaren ska i god tid innan avresa inhämta information om utlänningens medicinska status. Eventuellt behov av medicinering under resan ska särskilt uppmärksammas. Ledsagningspersonalen ska tillse att utlänningens bagage är packat i god tid innan avresa. Eventuell övervikt för bagaget ska lösas senast dagen innan avresan. Ledsagaren ska innan avresan kontrollera att samtliga handlingar och övrig utrustning finns med. Vid behov ska ledsagaren informera sig om förhållandena på destinationsorten. Incheckning m.m. Biljetter uthämtas enligt anvisningar i resplanen. Ledsagaren ska i samband med uthämtandet av biljettera kontrollera att dessa stämmer med resplanen.

5 5 (8) Incheckning på Arlanda sker, vad avser flyg med SAS och de bolag som de samarbetar med i gruppincheckningen i terminal 5. För övriga bolag sker incheckningen i ordinarie incheckningsdisk. I samtliga fall ska incheckningen ske minst 1 timme före avgångstid. Incheckningspersonalen upplyses direkt att det avser en deportee som Migrationsverket har ansvaret för. I samband med incheckningen överlämnas kopia av Notification of Deportee. Utlänningens biljett och boardingkort förvaras avledsagaren under hela uppdraget. Eventuella bagagekvitton överlämnas till utlänningen efter det att boardingkort erhållits för hela sträckan. Vid DEPU läggs biljett, biljettstam, resehandlingar m.m. i det blå kuvertet. Vid passering av säkerhetskontrollen informeras personalen om att man ledsagar en avvisad/utvisad person. Embarkering Så snart utgångspersonalen (gatepersonalen) infinner sig kontaktas dessa. Ledsagaren presenterar sig och upplyser om var man kommer att vänta på embarkeringen (ska vara i nära anslutning till utgångsdisken). Embarkering sker därefter då utgångspersonalen har givit klartecken. Vid flygplansdörren påkallas besättningens uppmärksamhet. Ledsagningspersonalen presenterar sig och informerar om att man medföljer en avvisad/utvisad person.ledsagaren ber därefter om tillstånd att informera kaptenen. Flygbolagen har olika rutiner beträffande information till kaptenen; på en del bolag ska kaptenen informeras personligen, på andra informeras enbart kabinpersonalen som i sin tur informerar kaptenen. Ledsagaren ska alltid utgå från att kaptenen fordrar personlig information. Det är då upp till flygbolaget att besluta om annan ordning. I samband med informationen till kaptenen överlämnas blanketten Notification of Deportee. Vid DEPU överlämnas hela det blå kuvertet till kaptenen. I samband med informationen är det lämpligt att upplysa kaptenen om att det inte är fråga om en kriminell person, det vill säga inte utvisad på grund av brottslig verksamhet. Dessutom informeras kaptenen om vilka sittplatser som tilldelats på flygplanet.

6 6 (8) Observera att kaptenen har rätt att ta del av samtliga uppgifter som kan beröra säkerheten på planet eller resan för övrigt, varför eventuella frågor från kaptenen ska besvaras. Efter informationen till kaptenen sätter man sig på de anvisade platserna. Vid DEPU ser kabinpersonalen till att utlänningen sätter sig på anvisad sittplats. Migrationsverkets personal avvaktar planets avgång vid gaten i anslutning till flygplansdörren. Om resan är planerad och bokad som DEPA eller DEPU eller DEPA/DEPU så ska den också genomföras som en sådan. Det finns i dessa fall inget utrymme för att låta utlänningen embarkera som vid enskild resa flygbolaget känner alltid till förekomsten av bokade deportee:er. Ansvar och säkerhet under en flygresa Frågor kring ansvar och säkerhet under en flygresa regleras luftfartslagen (1957:297). I 5 kap. 4 luftfartslagen anges att: Om någon genom sitt uppträdande utgör en omedelbar fara för luftfartygets säkerhet eller för säkerheten ombord, får befälhavaren vidta de åtgärder mot denne som behövs för att avvärja faran. För att genomföra dessa åtgärder får befälhavaren inte använda strängare medel än förhållandena kräver. Befälhavaren bör i första hand försöka tala den som skapat faran till rätta genom upplysningar och anmaningar. Våld får tillgripas endast när andra medel inte hjälper. Om våld tillgrips, skall den lindrigaste form användas som kan förväntas leda till det avsedda resultatet. Våld får inte brukas längre än som är absolut nödvändigt. Medlemmar av besättningen skall i fall som avses i första stycket lämna befälhavaren den hjälp han behöver. Passagerare får efter anmaning av befälhavaren lämna sådan hjälp. Om en åtgärd med hänsyn till den föreliggande faran måste vidtas omedelbart, får besättningsmän och passagerare själva genomföra den utan anmaning av befälhavaren. Besättningsmän och passagerare som lämnar hjälp eller annars vidtar åtgärd enligt fjärde stycket har samma rätt som befälhavaren att bruka våld. Lag (1986:166). Motsvarande regler som gäller för resor med utländska flygbolag finns i artikel 6 i Tokyokonventionen Tokyokonventionen (Konventionen om brott och vissa andra handlingar begångna ombord på lyftfartyg).. Transitering

7 7 (8) Av resplanen framgår om information har skickats till transiteringsort (itinerary). Ifall polis, immigrationsmyndighet eller motsvarande möter flygplanet så ska ledsagningspersonalen följa deras anvisningar. Ifall ingen möter eller om andra direktiv finns börledsagningspersonalen omedelbart gå till den utgången varifrån anslutningsflyget avgår. Eventuell transitincheckning bör ske snarast efter ankomst till transiteringsflygplatsen. Vid eventuella problem med utlänningen under transiteringen kontaktas polis eller immigrationsmyndighet omedelbart. Embarkering av anslutningsflyg se avsnittet Embarkering. Slutdestination Ifall polis, immigrationsmyndighet eller motsvarande möter flyplanet ska ledsagningspersonalen följa deras anvisningar. Ifall ingen möter beger sig samtliga omedelbart till immigrationsmyndigheten på flygplatsen.ledsagaren ska där presentera sig och beskriva ärendet för ansvarig tjänsteman. Ledsagningspersonalen stannar kvar i närheten av immigrationsmyndigheten intill dess mottagandet accepterats och tillstånd att lämna flygplatsen givits. Vid eventuella problem ska kontaktpersonen i Sverige och svenska ambassaden kontaktas. Uppdragets avslutande I samband med återkomsten till Sverige ska ledsagningspersonalen kontakta sin kontaktperson i Sverige för att meddela att man kommit hem. I de fall ombokning av hemresan sker ska kontaktpersonen i Sverige meddelas. Ombokning och vistelse på destinationsorten på egen bekostnad och utanför arbetstid får ske enbart efter godkännande av närmaste chef. För de fall ombokning sker enligt ovan ska ledsagaren förvissa sig att den del av ledsagningspersonalen som följer resplanen respektive stannar kvar på destinationsorten besitter tillräckliga kunskaper för att genomföra hemresan. Verkställighetsrapport ska upprättas av ledsagaren så snart det kan ske. Rapporten expedieras enligt särskild rutin.

8 8 (8) Reseräkning upprättas så snart det kan ske enligt gällande rutiner. Övrig återrapportering Vi arbetar med att ständigt förbättra verksamheten. Därför är det viktigt att händelser av betydelse dokumenteras och sprids så att vi kan dra lärdom av det som inträffat. Här inbegrips alla händelser/olägenheter som avviker från det planerade eller normala. Har något speciellt inträffat upprättas en promemoria om det inträffade. PM skickas till enhetschef. Åtgärder vid olycksfall, sjukdom, hot och våld Vid eventuell olyckshändelse, allvarlig sjukdom etc där behov av skadehjälp eller hemtransport kan bli nödvändig ska kontakt tas med SOS International (telefonnummer finns bland annat på det Medical Insurance Card varje anställd ska ha med sig vid utlandsresa i tjänsten). Om resenären utsätts för brott ska polisanmälan göras till den lokala polisen om inte särskilda skäl talar emot. Dessutom ska svensk utlandsmyndighet informeras. Vid olycksfall och brott ska snarast kontaktpersonen i Sverige informeras. Denne ansvarar för att anhöriga underrättas. När tjänsteman utsatts för brott ska även säkerhetstjänsten informeras. Om händelsen kan tänkas få massmedialt intresse ska verkets presstjänst informeras. Ifall incidenter av våld eller hot inträffar upprättas en incidentrapport på blankett SIV Se närmare om resesäkerhet i Resehandboken.

39.6 Transiteringsrutiner

39.6 Transiteringsrutiner Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 39 Återvändande Transiteringsrutiner Uppdaterad 2002-12-06 39.6 Transiteringsrutiner Innehållsförteckning Transiteringsassistans Transitering Arlanda, assistans

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om verkställighet av avvisnings- och utvisningsbeslut som

Läs mer

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU

Dina rättigheter som flygpassagerare i EU Flygresenär inom EU Dina rättigheter som flygpassagerare i EU I dag flyger vi mer än någonsin. Skillnaden är stor om man jämför med hur det såg ut för bara tjugo år sedan. Den stora ökningen medför ibland

Läs mer

Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan

Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan 1 (7) Riktlinjer för tjänsteresor inom Försäkringskassan 1 INLEDNING... 2 1.1 DEFINITIONER... 2 2 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 2.1 BESLUT OM RESA... 3 2.2 BETALKORT... 3 2.3 ÅRS/HALVÅRSKORT... 3 2.4 BONUS...

Läs mer

FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER REKLAMATIONSBLANKETT

FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER REKLAMATIONSBLANKETT FLYGPASSAGERARES RÄTTIGHETER REKLAMATIONSBLANKETT DENNA BLANKETT KAN ANVÄNDAS FÖR REKLAMATIONER TILL FLYGBOLAG ELLER NATIONELLA TILLSYNSMYNDIGHETER Passagerares rättigheter vid nekad ombordstigning, nedgradering

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling ISSN 0347-2612 Utgivare: Elisabeth Lager KVFS FARK Transport Utkom från trycket den 11 juni 2012 Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om transportverksamheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2014:655 Utkom från trycket den 27 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Frågor och svar om återvändandeinsatser

Frågor och svar om återvändandeinsatser Frågor och svar om återvändandeinsatser Gemensamma återvändandeinsatser är ett samarbete på europeisk nivå som polisen ibland använder sig av i sitt arbete med att verkställa avvisnings- och utvisningsbeslut.

Läs mer

Betalning för hemtransport av hittegods från Arlanda Flygplats

Betalning för hemtransport av hittegods från Arlanda Flygplats Betalning för hemtransport av hittegods från Arlanda Flygplats Betalning skall ha kommit Bagport tillhanda innan hittegodset skickas till kunden. Om inget annat avtalats skickas godset normalt inom två

Läs mer

Ledsagning för resenärer med nedsatt rörlighet (PRM)

Ledsagning för resenärer med nedsatt rörlighet (PRM) 1(6) Ledsagning för resenärer med nedsatt rörlighet (PRM) Ersätter AR T-02-2013 Innehåll 1. Allmänt... 1 1.1 Utbildning... 2 1.2 Vidarebefordran av information... 3 1.3 Kvalitetsstandarder... 3 1.4 Avgång...

Läs mer

Översikt av regelverk rörande personer med funktionshinder och deras resande med olika transportslag.

Översikt av regelverk rörande personer med funktionshinder och deras resande med olika transportslag. Översikt av regelverk rörande personer med funktionshinder och deras resande med olika transportslag. Europeiska dokument Själva resandet är den första och oftast viktigaste frågan för att kunna delta

Läs mer

Bra att veta frågor?

Bra att veta frågor? Inför avresa Bra att veta frågor? Sofie Halldén Internationell koordinator Utbildningssamordnare Läkarprogrammet Termin 10 Sofie.hallden@gu.se Tel: 786 3081 Resehandlingar att förbereda Letter ofinvitation?

Läs mer

Rätt att. Resa. med nedsatt rörelseförmåga. Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem.

Rätt att. Resa. med nedsatt rörelseförmåga. Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem. Rätt att Resa med nedsatt rörelseförmåga Dina rättigheter vid resa och hur du kan använda dem. Att försöka hålla koll på alla regler som gäller vid resande kan många gånger vara ett gissel. Förutom det

Läs mer

Vid akuta incidenter sekundär intervention

Vid akuta incidenter sekundär intervention Vid akuta incidenter sekundär intervention I detta avsnitt finns information om vad som är viktigt när en akut incident har inträffat. Avsnittet behandlar främst trakasserier, hot och våld eftersom det

Läs mer

Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS

Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (7) Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS Ansvar Respektive chef har huvudansvaret för att lämpliga åtgärder vidtas vid krissituationer på den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om skydd mot internationella hot mot människors hälsa; SFS 2006:1570 Utkom från trycket den 9 januari 2007 utfärdad den 21 december 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Försäkringar i förskola och skola

Försäkringar i förskola och skola September 2012 1 (8) Försäkringar i förskola och skola För barn och ungdomar i förskola och skola har kommunen två försäkringar, en olycksfallsoch en reseförsäkring. Det är inte ovanligt med frågor kring

Läs mer

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU

STÄNGT LUFTRUM. Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU STÄNGT LUFTRUM Praktiska råd till passagerare som drabbas av stängda flygplatser i EU Det stängda luftrummet har lett till enorma störningar i hela Europa för både turister och affärsresenärer. Men även

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831. Information om passager. Åläggande att lämna information

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831. Information om passager. Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:15a 2013-08-28 Dnr 2012/1831 Adressat Scandinavian Airlines System Denmark Norway Sweden, 90200-7720 Saken Information om passager KONS UMENTVERKET KONSIffililEt

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om verkställighet av beslut om avvisning och utvisning;

Läs mer

Hållbara resor. resepolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd Juni 2015. stockholm.se

Hållbara resor. resepolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd Juni 2015. stockholm.se Hållbara resor resepolicy för Norrmalms stadsdelsnämnd Juni 2015 stockholm.se 2 (8) Innehåll Inledning 3 Miljövänliga och säkra resor i tjänsten 3 Ekonomiska och administrativa riktlinjer 7 3 (8) Inledning

Läs mer

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 10.12 Barn Allmänt Skapat 2003-12-18 Uppdaterat 2006-03-31 10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen OBSERVERA

Läs mer

1.2.2. Resenären ska för samtliga i resan ingående flygningar ha avslutat check-in i enlighet med resplanen eller annan anvisning.

1.2.2. Resenären ska för samtliga i resan ingående flygningar ha avslutat check-in i enlighet med resplanen eller annan anvisning. 1 VILLKOR FÖR RESOR BeachTravels Sweden AB 1.1 Parter Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan BeachTravels Sweden AB (nämns som arrangören), och resenär vid köp av resa. Utöver dessa villkor

Läs mer

Riktlinje för miljövänliga resor i tjänsten Stockholm Business Region AB

Riktlinje för miljövänliga resor i tjänsten Stockholm Business Region AB Riktlinje för miljövänliga resor i tjänsten Stockholm Business Region AB I ägardirektiven från Stockholms Stadshus AB anges att Stockholm Business Region (SBR), som moderbolag i koncernen, ska leda arbetet

Läs mer

KARANTÄNSBESTÄMMELSER M.M.

KARANTÄNSBESTÄMMELSER M.M. KARANTÄNSBESTÄMMELSER M.M. 1 Hot mot m.m. Hot mot [501] Lag (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot Inledande bestämmelser 1 [501] Denna lag innehåller bestämmelser för genomförande av Världshälsoorganisationens

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Äldre och personer med funktionshinder med omsorger från Socialförvaltningen ska få en god vård alternativt få gott stöd och god service och

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om verkställighet av beslut om avvisning och utvisning;

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (1989:529); SFS 2005:762 Utkom från trycket den 14 november 2005 utfärdad den 10 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 kap.

Läs mer

SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR

SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR 2014-04-25 SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan researrangör, som är medlem i Svenska Resebyråföreningen (i det följande arrangören ),

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan. Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen

Att tänka på inför och under flygresan. Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Att tänka på inför och under flygresan Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, har i denna broschyr

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26

SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 SOCIALFÖRVALTNINGEN Lillemor Johansson 2015-02-26 Rutin lex Sarah BAKGRUND Lex Sarah är de bestämmelserna i socialtjänstlagen (SoL) och i lagen om stödoch service till vissa funktionshindrade (LSS) som

Läs mer

1. Beställningsportalen

1. Beställningsportalen 1 (12) Användarmanual Transportbeställning Utrikes Transporter Kriminalvårdens webbportal Versionshantering Version Vem Vad 2017-06-01 0.1 Ronny Vikman Upprättande av dokument. 2017-08-11 0.95 Ivan Tomovic

Läs mer

SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS

SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan Kinaresor Draken AB, som är medlem i Svenska Resebyråföreningen (i det följande arrangören eller KD),

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

SÄKERHETS- & ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR VISTELSE OCH ARBETE I STADENS LEDNINGSTUNNLAR

SÄKERHETS- & ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR VISTELSE OCH ARBETE I STADENS LEDNINGSTUNNLAR SÄKERHETS- & ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR VISTELSE OCH ARBETE I STADENS LEDNINGSTUNNLAR INNEHÅLL 1 BEHÖRIGHET SID 1 VID AKUT BEHOV AV HJÄLP: RING 112 2 ANMÄLAN SID 3 2.1 Innan arbete påbörjas 2.2 Avanmälan

Läs mer

Att tänka på inför och under flygresan

Att tänka på inför och under flygresan Att tänka på inför och under flygresan Information från Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen Box 55545 102 04 STOCKHOLM info@srf-org.se www.srf-org.se Att

Läs mer

Lag (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot människors hälsa

Lag (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Särskilda trafikförfattningar m.m./karantänsbestämmelser m.m. 1 Lag (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Inledande bestämmelser 1 [501] Denna lag innehåller bestämmelser för

Läs mer

Säkerhets- & ordningsföreskrifter. för vistelse och arbete i stadens ledningstunnlar

Säkerhets- & ordningsföreskrifter. för vistelse och arbete i stadens ledningstunnlar Säkerhets- & ordningsföreskrifter för vistelse och arbete i stadens ledningstunnlar 1 Vid akut behov av hjälp: Ring 112 2 Innehåll 1 Behörighet Sid 4 2 Anmälan Sid 6 2.1 Innan arbete påbörjas 2.2 Avanmälan

Läs mer

Försäkring vid utlandsstudier

Försäkring vid utlandsstudier Försäkring vid utlandsstudier KTH har försäkrat alla utresande utbytesstudenter genom statliga Kammarkollegiet Student UT Premien betalas av KTH, försäkringen är kostnadsfri för studenten. Medical Insurance

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH CHECKLISTA LEDARE OCH TRÄNARE

ALLMÄN INFORMATION OCH CHECKLISTA LEDARE OCH TRÄNARE STOCKHOLMS SIMFÖRBUND ALLMÄN INFORMATION OCH CHECKLISTA FÖR LEDARE OCH TRÄNARE Fastställd 2002-09-11 Uppdaterad 2009-04-16 SYFTE MED DETTA DOKUMENT Denna information och checklista är avsedd för Dig som

Läs mer

Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625

Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625 1 Socialtjänsten... Ansvarig Utfärdad av Berörda verksamheter Version Kvalitetssamordnare Eva Sjöstedt HO, HV och IFO 130625 Dokumentnamn Hantering av utgången rutin Lex Sarah rutin.doc Sparas i 10 år.

Läs mer

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA RESA INOM NORDEN OCH EUROPA - Pass eller id-kort? Här får du svaren! Inom Sverige kräver vi ingen legitimation. (Men inom Sverige ses körkort, pass eller nationellt id-kort som godkänd legitimation) Medborgare

Läs mer

Manual Bokningar i BIG Business Online (BBO)

Manual Bokningar i BIG Business Online (BBO) Manual Bokningar i BIG Business Online (BBO) Börja med att logga in genom ditt användarnamn och lösenord. Första gången du loggar in så hamnar du på startsidan, som då ser ut som nedan. Efter att du uppdaterat

Läs mer

Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) B 14 Förvaltning av egna medel

Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) B 14 Förvaltning av egna medel Entreprenad personlig assistans sida 1 (6) Innehållsförteckning INLEDNING 2 MÅLSÄTTNING 2 HANDLÄGGNING 2 BETALNING AV RÄKNINGAR 3 BANKMEDEL 3 FÖRVARING 3 INFORMATION 3 ÅRSAVSLUT OCH ARKIVERING 3 ANNAN

Läs mer

Färdtjänst. Information till dig som har fått färdtjänsttillstånd. www.umea.se/fardtjanst

Färdtjänst. Information till dig som har fått färdtjänsttillstånd. www.umea.se/fardtjanst Färdtjänst Information till dig som har fått färdtjänsttillstånd www.umea.se/fardtjanst Innehållsförteckning Vad står i beslutet?...3 Var och när får jag åka, vad gäller vid resa?...3 Finns det bilbarnstol

Läs mer

... (Kkaii x- res. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826. Åläggande att lämna information

... (Kkaii x- res. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826. Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:13 2013-07-04 Dnr 2012/1826 Adressat Norwegian Air Shuttle ASA, NO 965920358 MVA Saken Information om passagerare gntverket KONSU MENTOMBUDSMANNEN INK. 2013-08-

Läs mer

Resepolicy för Varbergs Sim

Resepolicy för Varbergs Sim Resepolicy för Varbergs Sim Rev. 2 Giltig fr.o.m. 2012 12 01 tills vidare I denna resepolicy har vi tecknat ner föreningens avsikter och ambitioner för att tydliggöra för alla, inte minst föräldrar och

Läs mer

Dina reserättigheter

Dina reserättigheter Dina reserättigheter - när du reser med flyg, tåg, buss eller båt Dina rättigheter EU har regler för alla olika resor. När du reser med flyg, tåg, buss eller båt har du alltid vissa rättigheter när det

Läs mer

Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen

Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen 1 (7) Personalbyrån Datum Diarienr (åberopas vid korresp) 2004-02-09 och 2004-06-21 EKB-799-0069/04 Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen 1 Allmänt I Polisens arbete utgör tjänsteresorna en

Läs mer

REFUGEE AIR FRÅGAN OM MÄNNISKOSMUGGLING SAMT ORGANISERANDE AV MÄNNISKOSMUGGLING

REFUGEE AIR FRÅGAN OM MÄNNISKOSMUGGLING SAMT ORGANISERANDE AV MÄNNISKOSMUGGLING TILL: Refugee Air MED E- MAIL 2015-09- 08 REFUGEE AIR FRÅGAN OM MÄNNISKOSMUGGLING SAMT ORGANISERANDE AV MÄNNISKOSMUGGLING 1. BAKGRUND 1. Med anledning av den pågående flyktingkatastrofen vid Medelhavet

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Åläggande att lämna information KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2013:12a 2013-08-28 Dnr 2012/1822 - Adressat Malmö Aviation AB, 556458-3101 Saken Information om passagerares rättigheter Åläggande att lämna information Konsumentombudsmannen

Läs mer

Explore Tours AB's Särskilda Resevillkor

Explore Tours AB's Särskilda Resevillkor Explore Tours AB's Särskilda Resevillkor Reservation för ändringar Explore Tours resor och program är unika. Det innebär också att vi inte till hundra procent kan garantera att den ursprungliga resplanen

Läs mer

Köpevillkor. Definitioner. Generell information. Personuppgifter i bokningen. Avbokning och ombokning av flygbiljetter

Köpevillkor. Definitioner. Generell information. Personuppgifter i bokningen. Avbokning och ombokning av flygbiljetter Köpevillkor Definitioner Den person som i eget eller annans namn genomför bokning av flygbiljetter på webbplatsen benämns beställaren. Den vars namn anges i bokningen som resenär benämns resenär. I de

Läs mer

Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen

Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen Diarienummer: 714-A532.676/2014 1 BILAGA 10 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) mellan Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen och Företaget (org.

Läs mer

Nya omständigheter och verkställighetshinder

Nya omständigheter och verkställighetshinder Svensk migrationsrätt JUFN21 Nya omständigheter och verkställighetshinder Kort om avvisning och utvisning I 8 kap. UtlL 8 kap. 16 - Avslås eller avvisas en ansökan om uppehållstillstånd eller återkallas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Resepolicy fo r Sveriges Farmaceuter

Resepolicy fo r Sveriges Farmaceuter Resepolicy fo r Sveriges Farmaceuter Resepolicy för Sveriges Farmaceuter anställda, förtroendevalda och andra ej anställda Denna policy gäller för alla resor som sker inom tjänsten/rollen som anställd

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3)

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) A121.995/2014 1 mellan Polismyndigheten i Södermanlands län (202100-0076), Box 348, 631 05 Eskilstuna som företräder staten, nedan kallad Myndigheten och

Läs mer

20 196,00 0,00 20 196,00

20 196,00 0,00 20 196,00 FOnr 01449838 VAT nr FI01449838 Hemort: Mariehamn Nordstrand Bo Karlbergsvägen 11 S113 27 STOCKHOLM GIRO/FAKTURA Bokningsnr/Fakturanr: 94959312 Kundnr: OCRnummer: 94959310213 Datum: 20130214 Förfallodag:

Läs mer

Reseförsäkring American Express Corporate Gold Card. Skadeanmälan

Reseförsäkring American Express Corporate Gold Card. Skadeanmälan Reseförsäkring American Express Corporate Gold Card KORTMEDLEM Skadeanmälan Namn: Adress: Postnummer och ort: Telefon dagtid: e-mail: Kortnummer: För utbetalning av ersättning: Bankgiro, bankkontonummer

Läs mer

SMITTSKYDDSHANTERING VID MALMÖ AIRPORT Smittskyddshantering vid Malmö Airport

SMITTSKYDDSHANTERING VID MALMÖ AIRPORT Smittskyddshantering vid Malmö Airport INSTRUKTION 2015-09-25 02.00 1(5) SMITTSKYDDSHANTERING VID MALMÖ AIRPORT Smittskyddshantering vid Malmö Airport Innehåll 1 ALLMÄNT... 2 2 TRAFIKALT... 2 2.1 Alarmering... 2 2.2 Berörda sjukdomar... 2 2.3

Läs mer

SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR

SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan Xtravel, som är medlem i Svenska Resebyråföreningen (i det följande arrangören ), och resenär vid

Läs mer

Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Försäkringstagare:

Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Försäkringstagare: Regionkansliet, ekonomiavdelningen Handläggare: Maria Berglez Tjänstereseförsäkring för Västra Götalands läns landsting Försäkringstagare: Försäkringsnummer: 830 777 984 Västra Götalands Läns Landsting

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); Utkom från trycket den 3 april 2012 utfärdad den 22 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Boka resan på Internet. Dataträff med Eva Dieden Eva Nisséus

Boka resan på Internet. Dataträff med Eva Dieden Eva Nisséus Boka resan på Internet Dataträff 2017-04-20 med Eva Dieden Eva Nisséus Dagens agenda Del 1 13:30 14:15 Del 2 14:45 15:30 Introduktion En resa till London Flyg Hotell Hyrbilar Fortsättning Appar Internationella

Läs mer

Försäkringar i förskola och skola

Försäkringar i förskola och skola Januari 2013 1 (8) Försäkringar i förskola och skola För barn och ungdomar i förskola och skola har kommunen två försäkringar, en olycksfallsoch en reseförsäkring. Det är inte ovanligt med frågor kring

Läs mer

AVTAL mellan Konungariket Sveriges regering och Republiken Kosovos regering om återtagande av personer

AVTAL mellan Konungariket Sveriges regering och Republiken Kosovos regering om återtagande av personer AVTAL mellan Konungariket Sveriges regering och Republiken Kosovos regering om återtagande av personer Konungariket Sveriges regering och Republiken Kosovos regering, nedan kallade parterna, som önskar

Läs mer

Gruppreseförsäkring Världsscoutjamboree Japan 2015

Gruppreseförsäkring Världsscoutjamboree Japan 2015 Gruppreseförsäkring Världsscoutjamboree Japan 2015 Försäkringsgivare: If skadeförsäkring AB Försäkringstagare: Scouterna, 802006-2942 Försäkringsnummer: SP915363 Försäkrade: Försäkring för samtliga personer

Läs mer

Ansökan om riksfärdtjänst

Ansökan om riksfärdtjänst Ansökan om riksfärdtjänst Du kan få riksfärdtjänst om: Du på grund av en stor och varaktig funktionsnedsättning inte kan resa till normala resekostnader. Riksfärdtjänst är en ersättning för reskostnad.

Läs mer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer

Utrikesministeriets. tjänster för resenärer Utrikesministeriets tjänster för resenärer Mera info i Finland: Utrikesministeriets konsulära enhet PB 415, 00023 Statsrådet Tfn: +358 295 350 000 (växel) Jour dygnet runt: +358 9 1605 5555 Fax: +358 9

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Alla som arbetar på Hörby Yrkesgymnasium, elever såväl som personal, har rätt att vistas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det förutsätts att

Läs mer

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-02-26 24 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1...4 1.1 1.2 1.3 2 Allmänt...4 Syfte...

Läs mer

Allmänna köp- och resevillkor Här följer information om våra resevillkor Vårt ansvar:

Allmänna köp- och resevillkor Här följer information om våra resevillkor Vårt ansvar: Allmänna köp- och resevillkor Från den 1 januari 2014 är våra resevillkor uppdaterade. Dessa gäller för resor gjorda från den 1 januari 2014 och framåt. Här följer information om våra resevillkor Våra

Läs mer

Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2)

Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2) Bilaga B Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2) [Myndigheten], org.nr [111111-1111], [Alfagatan 1], [111 11] [Stockholm], som företräder staten, nedan kallad Myndigheten och [Företaget AB], org.nr [222222-2222],

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Resevillkor. 1 Bekräftelse samt färdhandlingar. Ansvar för resans utförande. Resenärens ansvar är att

Resevillkor. 1 Bekräftelse samt färdhandlingar. Ansvar för resans utförande. Resenärens ansvar är att Resevillkor Ansvar för resans utförande Travelstart/Svenska Resegruppen AB agerar som en förmedlare av flygbiljetter, hotell, hyrbilar och arrangemang. Vi ansvarar inte för tidtabellsändringar, inställda

Läs mer

För att kunna boka online så behöver du logga in, komplettera din profil och pul-godkänna, se separat lathund.

För att kunna boka online så behöver du logga in, komplettera din profil och pul-godkänna, se separat lathund. PA/KTH-RES/20130410 BOKA RESOR I KTH-RES För att kunna boka online så behöver du logga in, komplettera din profil och pul-godkänna, se separat lathund. Logga in i KTH-RES: https://kth.ebuilder.se SKAPA

Läs mer

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort (Ifylles av AIG) Skadeanmälan skickas till: AIG Europe Limited Skadeavdelningen Box 3122, 103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 80 Fax +46 8 506 920 95 SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort Organisationsnummer:

Läs mer

Särskilda och allmänna resevillkor

Särskilda och allmänna resevillkor Särskilda och allmänna resevillkor För dig som reser med Travel By Excellence Teknisk arrangör RESOR MED ASIATISK OMSORG Index Sid. 0. Allmänna resevillkor....2 1. Avtalet...2 2. Betalning av priset för

Läs mer

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade

ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade ANSÖKAN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Läkarintyg ska alltid skickas med vid förstagångsansökan eller efter begäran från handläggare. För parkeringstillståndet krävs ett välliknande passfoto och

Läs mer

VILLKOR FÖR PAKETRESOR

VILLKOR FÖR PAKETRESOR VILLKOR FÖR PAKETRESOR Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan researrangör, som är medlem i Svenska Resebyråföreningen (i det följande arrangören ), och resenär vid köp av paketresa. Villkoren

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS

LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS LEX SARAH RIKTLINJE GÄLLANDE LEX SARAH ENLIGT SOL OCH LSS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Ledningsstaben Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen, socialt ansvarig samordnare Gäller fr o m: 2015-06-24 Uppdateras

Läs mer

Hantering av brukares privata medel av personalen på särskilt boende SoL och LSS

Hantering av brukares privata medel av personalen på särskilt boende SoL och LSS Särskilt boende äldreomsorg och LSS Centrala kvalitetsrådet Privata medel inom särskilt boende Datum för beslut 2013 Reviderad Dnr Version 1 Hantering av brukares privata medel av personalen på särskilt

Läs mer

Krishanteringsplan för Täfteå IK

Krishanteringsplan för Täfteå IK Krishanteringsplan för Täfteå IK 1. Inledning Att vara aktiv i en idrottsförening, exempelvis som idrottsledare eller ledamot i styrelse, innebär ett stort ansvar för andra människor, inte minst barn och

Läs mer

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet 2014 08 06, giltig tillsvidare Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet Inledning En kris kan uppstå oväntat. Därför har vi tagit fram det här dokumentet som ett stöd

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

RIKTLINJER FÖR RIKSFÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR RIKSFÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN RIKTLINJER FÖR RIKSFÄRDTJÄNST I PARTILLE KOMMUN Gäller fr.o.m. 2012-04-01 1 1 INLEDNING Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2012-02-28, 17. Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING OLE_TY4 1 *1149901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING Denna blankett är avsedd för dig om du ansöker om uppehållstillstånd i Finland som idrottare, idrottstränare och bedriver

Läs mer

Riktlinjer för möten och resor i Regeringskansliet

Riktlinjer för möten och resor i Regeringskansliet Riktlinjer RKFC 2016:1 2016-12-21 FA2016/01598/JA Förvaltningsavdelningen Riktlinjer för möten och resor i Regeringskansliet Dessa riktlinjer är beslutade av förvaltningschefen med stöd av 8 Regeringskansliets

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN. Åläggande att lämna information. Konsumentombudsmannen (KO) ålägger Turkish Airlines

KONSUMENTOMBUDSMANNEN. Åläggande att lämna information. Konsumentombudsmannen (KO) ålägger Turkish Airlines KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE KONSUMENTVERKET 013-07-04 KONSUMENTOMBUDSMANNEN IF 2013:16 Dnr 2012/1836 INK 2a13-0 M- 01 Dnr... fe Oee....!MOM.... rfflt.nr 60 Turkish, irlines Inc., 1E905433 Saken

Läs mer

Bildningsförvaltningen Område Öst

Bildningsförvaltningen Område Öst Bildningsförvaltningen Område Öst 20180815 Handlingsplan mot hot och våld i arbetsmiljön Varje situation som innehåller hot eller våld ska resultera i en reaktion från verksamheternas personal. På område

Läs mer

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef Trygghetsplan 2016-06-09 för Förskola och pedagogisk omsorg i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Giltighetstid för denna plan: 2016-06-01 2017-12-31 Fastställd av Förskolechef Kristina Hellman

Läs mer

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah

Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Rutin för rapport och anmälan enl. Lex Sarah Syfte Rutinen skall leda till att rapporter och anmälningar görs korrekt enligt SOSFS 2011:5. Ansvar Kommunstyrelsen ansvarar för att; det finns ett upprättat

Läs mer

+ + Beroende av grund är arbetspraktikens maximala längd antingen 12 månader eller 18 månader.

+ + Beroende av grund är arbetspraktikens maximala längd antingen 12 månader eller 18 månader. OLE_TY3 1 *1159901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ARBETSPRAKTIK Denna blankett är avsedd för dig om du kommer till Finland för arbete eller arbetspraktik som ingår i ett avtal mellan stater

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-11-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1546-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolen, dom den 29 november 2012

Läs mer

SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR

SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR SVENSKA RESEBYRÅFÖRENINGENS VILLKOR FÖR PAKETRESOR Följande villkor reglerar avtalsförhållandet mellan Springtime Resor AB (nämns som arrangören), som är medlem i Svenska Resebyråföreningen, och resenär

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fartygssäkerhetslagen (1988:49); SFS 2001:875 Utkom från trycket den 4 december 2001 utfärdad den 22 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i

Läs mer