Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev oktober 2011: Tema Jämställdhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev oktober 2011: Tema Jämställdhet"

Transkript

1 Nyhetsbrev oktober 2011: Tema Jämställdhet Bästa medlem, Den 24 maj 1919 beslutade man i Sverige att införa lika och allmän rösträtt för kvinnor, när det gällde val till riksdagens andra kammare i plenum. Men det var först för 90 år sedan, i september 1921 som kvinnor i Sverige för första gången hade möjlighet att lägga sin röst i ett riksdagsval. Även om utvecklingen i Sverige vad gäller jämställdhet varit mycket god de senaste 90-åren så präglas än idag det svenska samhället av skilda möjligheter mellan individer beroende på vilken könstillhörighet man har. Folkpartiet har tidigare varit och måste även framöver vara en ledande röst i den svenska jämställdhetsdebatten. Som medlem i Folkpartiet är jag stolt över att kunna säga att vi har starka och ledande kvinnor i partiet som t.ex. Birgitta Ohlsson, Nyamko Sabuni, Lotta Edholm, Marit Paulsen och självklart även vår egen ordförande Isabel Smedberg-Palmqvist. :

2 Robert Hannah Redaktör och styrelsemedlem Med anledning av 90-års firandet av kvinnlig rösträtt är därför temat för Folkpartiet Bromma nyhetsbrev för oktober jämställdhet. I nyhetsbrevet för oktober erbjuds spännande läsning. FP Bromma:s ordförande Isabel Smedberg-Palmqvist bjuder på sina egna reflektioner om kampen för kvinnors lika rättigheter. Även vår egen Brommamedlem Eva Lindencrona bjuder på ett debattinlägg om Folkpartiets roll i jämställdhetsfrågan. Det Liberala ungdomsförbundets ordförande Adam Cwejman talade vid FP Brommas senaste årsmöte om Folkpartiets utmaningar framöver. Det var väldigt många Brommamedlemmar som uppskattade hans anförande. Därför har vi bett honom sammanfatta sina reflektioner i ett inlägg i vårt nyhetsbrev. Vilket han gladeligen ställde upp på! Vidare bjuds bland annat på läsning om allt från vad som är på gång i stadsdelsnämnden och annat kort och gott. Trevlig läsning! :

3 I nyhetsbrevet: 1. Ordförande har ordet 2. Många FP Bromma medlemmar deltog på Minilandsmöte 3. Adam Cwejman om Folkpartiets utmaningar 4. Debatt: Dags för Folkpartiet att återta mark i jämställdhetsfrågan 5. Nytt från stadsdelsnämnden 6. Notiser 7. Kalendarium :

4 1. Ordförande har ordet Det är 90 år sedan Sverige som det sista landet i Norden införde rösträtt för kvinnor. Året var 1921 och bakom det oeniga beslutet av riksdagen låg nästan 40 år av hårt arbete av rörelsen för kvinnlig rösträtt. Idag är den kvinnliga rösträtten självklar för de flesta av oss men några få kanske kommer ihåg att deras mormor eller mormorsmor fick stanna hemma när far gick och röstade. Den kvinnliga rösträttskampen skilde sig från männens krav på politiska rättigheter genom att den manliga konflikten stod mellan män i olika samhällsklasser, de rika mot de fattiga. När kvinnorna reste krav gjorde de det gentemot sina egna män och fäder, det var två parter på samma sociala nivå. Kvinnorna ville rubba den gamla maktbalansen inte bara i samhället utan också på det privata planet. Rörelsen för kvinnlig rösträtt gjorde en historisk insats för oss kvinnor. Den 12 september 1921 förklarades den första kvinnan, liberalen Kerstin Hesselgren för invald i riksdagens första kammaren och den andra liberala kvinnan var Elisabeth Tamm som valdes in i andra kammaren. Rösträttsrörelsen är med andra ord också till stor del liberala kvinnors historia. Frågan om kvinnlig rösträtt är emellertid inte självklar. Fortfarande nekar Saudiarabien tillsammans med Brunei och Förenade Arabemiraten kvinnor rösträtt och kvinnor tillåts inte heller delta i politiska församlingar i dessa länder. Saudiarabiens Kung Abdullah har emellertid lovat förändringar och om fyra år ska Saudiarabiens kvinnor få rösta i lokala val. Då skriver vi 2015 Isabel Smedberg-Palmqvist Ordförande FP Bromma :

5 2. Många FP Bromma medlemmar deltog på Minilandsmöte Ett stort antal medlemmar från FP Bromma deltog inför Folkpartiets Landsmöte helgen v.41 på FP Stockholms läns representantskap och Minilandsmöte den 5 oktober. Minilandsmötet blev lyckat och deltagarna fick göra sina åsikter hörda genom åsiktstorg. På bilden syns FP Brommamedlemmarna Torbjörn Edevåg, Lina Moum, Rolf Hermanson och Lennart Fogelklou. 3. Adam Cwejman om Folkpartiets utmaningar Värderingar vinner val brukar Birgitta Ohlsson säga. Det stämmer definitivt. Men jag skulle vilja lägga till två ord som kommer vinna val åt oss på lång sikt: Image och kommunikatörer. Partier är idag i alla väsentliga avseenden en kombination mellan små folkrörelser och PR-byråer. Vi kombinerar demokratiska strukturer med tänket en PR-byrå har. Detta är en avgörande insikt för att komma fram till vad det är som driver partiers utveckling idag. Folkpartiet har ett par problem idag förenat med de två ord jag räknar upp ovan. Jag ska kort komma in på varför det är så. :

6 Image: Folkpartiets åldersstruktur är idag en omvänd befolkningspyramid. Hade vi varit ett land hade vi varit världens äldsta och med råge klått både Japan och Italien. Medlemsbasen är även den avgörande rekryteringsbasen för politiker på alla nivåer. Om vi saknar representation i alla ålderskategorier, saknar en vettig könsbalans och därtill inte finns representerade i alla klasser och minoritetsgrupper riskerar vi att gå miste om mycket. Personer med skiftande bakgrund för med sig erfarenheter, nätverk och initiativ samt idéer som oavsett antal brainstormningmöten internt inte kommer uppstå. Av den enkla anledningen att samhället är skiktat och vi kan omöjligen ha förståelse för hur alla grupper i samhället fungerar, vad som lockar dem och vad som är relevanta frågor eller en tilltalande image. En öppen, meritokratisk och altruistisk organisation är helt central för att locka fler intresserade. Med en sådan förändring har vi möjligheten att dessutom förändra bilden av vad Folkpartiet är. Vad är det som möjliggör en person som är småbarnsförälder och mitt i karriären att avsätta sin tid för partiverksamhet? Vi har idag en organisationsform och kultur som inte främjar en utveckling på längre sikt. Kommunikatörer: Vi brukar ofta tala om sakfrågornas vikt och det bör vi göra. Men sakfrågor hänger inte i luften, väntades på rationella väljare som plockar dem efter förtjänst. Det är så välutbildade, ödmjuka och kloka folkpartister tänker. Utan kommunikatörer av politiska frågor kvittar det hur bra vi är på att formulera texter och budskap. Det behövs ansikten och personer som förmår översätta politisk lingo till de vardagsfrågor som alla omfattas av. Man måste kunna hänga upp en fråga eller ett politiskt område på en person eller flera som förmår tala om frågor på ett för väljare begripligt sätt. Politik är i många avseenden gruppaktiviteter men som i slutändan mynnar ut i personfrågor. Vi är idag rekordmånga partier i riksdagen. En genomsnittlig väljare ägnar högst några minuter i månaden åt att tänka på varje enskilt parti. Inom partierna lider vi av politisk närsynthet då vi ägnar en stor del av vår tid åt politiska frågor, det gör att vi sällan får gräsrotsperspektivet på varför individer väljer ett parti framför ett annat. Det är små känslointryck och goda kontakter med ett parti som avgör vad man lägger sin röst på. Gårdagens röstande med fötterna är nästan helt borta och idag kan väljarströmmarna röra sig betydligt snabbare. Ett parti utan vettiga kommunikatörer på alla nivåer kommer inte kunna få flyktiga väljares intresse. Att lyfta fram rätt kommunikatörer kräver emellertid att organisationen är meritokratisk och altruistisk, d.v.s. att man lyfter de idéer och personer som kan gynna partiets väl och ve. :

7 Att driva politik kräver alltid en hederlig och ordentlig ideologisk ryggrad som inte kröker sig för mycket. Det är en god början. Därefter behövs de relevanta sakfrågorna som utmynnar från den här ideologiska kärnan. Men därefter tar kommunikationen vid. Att ha en organisation med tillräckligt många medlemmar som har skiftande kunskaper för allt som behövs är avgörande för att kunna lyfta den där ideologiska ryggraden. Idag befinner vi oss i ett krisläge där vi är oattraktiva för unga och irrelevanta för stora väljargrupper. Det är dags att agera. Adam Cwejman Ordförande Liberala Ungdomsförbundet 4. Debatt: Dags för Folkpartiet att återta mark i jämställdhetsfrågan Barbro Hedvalls bok om historien kring kvinnors rösträtt får verkligen en märklig aktualitet när vi noterar förslaget om rösträtt för kvinnor i Saudi Arabien. Fyra år till deras nästa val, ack, man påminns om tiden och trögheten. Vi ligger hundra år före Saudi i detta. Jag tror att de intensiva kommunikationer som vi har idag, har påverkat kungen av Saudi. Han inser att det är en tidsfråga innan trycket kring jämställdhet blir ostoppbart. Hur lång tid ska det dröja innan saudiska kvinnor får köra bil? Det känns fint att vara i Sverige i detta sammanhang. Birgitta Olsson gör härliga insatser var hon går. Det finns dock trögheter ute på fältet som :

8 bara kan påverkas genom ständigt ökad tydlighet och ihärdighet kring vad vi vill uppnå. Folkpartiets utspel nu i helgens månadsskifte om föräldraavdrag är positivt i detta sammanhang. Vårt parti var en gång ledande när det gällde jämställdhetsfrågor. Vi har en hel del att ta igen. Det mest uppenbara är det egenartade att vi fortfarande har löneskillnader mellan kvinnor och män. Det är egentligen obegripligt att inte våra fackföreningar, som ju ska värna arbetstagarna, har protesterat mer högljutt. Om jag vore fackligt aktiv, så skulle jag sedan länge gjort mig väldigt obekväm i detta. Det finns flera områden där folkpartiet kan verka för ökad jämställdhet. Att inte staten och kommunerna går före när det gäller kvinnor i styrelserna för statliga och kommunala bolag är ett sådant område. Se hur man gör i Norge! Ett annat område är universiteten där antalet kvinnliga professorer fortfarande är obegripligt lågt. Endast var femte professor är idag kvinna, och ökningen av andelen kvinnliga professorer är mindre än 1 % per år! Är vi nöjda med att nå varannan när vi närmar oss 2050? För att öka takten är det bra att sätta upp tydliga mål, tidpunkter för när likalön, jämställdhet i statliga och kommunala bolag, varannan professor kvinna m.m. skall vara uppnått. Det kan inspirera till att finna konstruktiva vägar. Det som görs idag är ofta oorganiserat. För att påverka kan man ibland behöva ta i mer än det vanligt vardagliga. Då blir man ibland kortsiktigt impopulär men det lönar sig ofta i längden. Folkpartiet liberalerna kan vara det parti som särskilt vågar utmana tröghet och konventioner i jämställdheten. Det är dags att återta mark. Eva Lindencrona Medlem FP Bromma 5. Nytt från stadsdelsnämnden Budget och äldrevård Tilldelningen av medel för stadsdelens verksamhet baseras på beräkningar från Utrednings- och Statistikkontoret (USK). Då uppskattningen för 2011 från USK i vissa avseende tyvärr var ovanligt missvisande resulterade detta i en underfinansiering av vissa av stadsdelens verksamheter. Förvaltningen kan presentera en budget i balans genom att omdisponera vissa medel, men på det hela taget är situationen ansträngd. :

9 Av den anledningen har en i stort sett enig nämnd och förvaltning krävt kompensation från staden. Att det rörde sig om en missvisande uppskattning har också bekräftats av USK, vilket får sägas vara tämligen ovanligt. Frågan om kompensation kommer att avgöras, men problemet för Brommas del är att de långa ledtiderna får konsekvenser främst för brukare och personal inom äldrevården. I samband med stadsdelsnämndens sammanträde den 29 oktober anordnade därför Kommunal en omfattande manifestation för att uppmärksamma de rådande förhållandena. Från Folkparitets sida har vi hopp om att påtryckningar från nämnd, förvaltning och fack kommer att ge resultat. Personal och äldre i Bromma har rätt till en bra arbetsmiljö och en god service något annat är inte acceptabelt. Stadsbyggnad Nämnden beslutade under senaste mötet att ställa sig positiv till en remiss gällande byggnation av ett nytt flerfamiljshus på Arkitektvägen i Abrahamsberg. Stadsbyggnad är inte sällan den stadsdelsfråga som genererar mest debatt vare sig det är i lokaltidningen, i stadsdelsnämnden eller runt köksbordet. Generellt kan det sägas att Folkpartiet i Bromma grundar sina ställningstaganden i stadsbyggnadsfrågor på tre huvudprinciper: - Vi välkomnar nybyggnation - Planprocessen ska präglas av total insyn och demokratisk påverkan - Nybyggnationen ska vara förenlig med befintlig byggnation och områdets karaktär Sista ordet i byggnadsfrågor kommer dock inte från stadsdelen. Vi kan skicka med vårt ställningstagande och våra synpunkter, men det slutgiltiga beslutet fattas i stadsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige. Jonatan Ohlin Styrelseledamot och din ledamot i Bromma stadsdelsnämnd :

10 6. Notiser Följ oss på bloggen Vi kommer löpande att kommentera stort och smått på vår blogg. Där finner du även vårt lokala valprogram, kalendarium etc. Lägg in följande adress bland dina favoriter så hittar du snabbt fram till oss: Synpunkter! Har du synpunkter på något eller vill vara med och engagera dig i föreningen: skicka oss ett mail eller hör av dig via telefon! Isabel Smedberg-Palmqvist, ordförande, isabel.smedberg-palmqvist@folkpartiet.se Hans Åberg, vice ordförande, Torbjörn Edevåg, sekreterare, torbjorn.edevag@telia.com Pia Lindgren, kassör, pia.lindgren@brevet.nu Jonatan Ohlin, ledamot, Sahar Almashta, ledamot, sahar.almashta@comhem.se Ragnar Persson, ledamot, persson.ragnar@hotmail.com Karolina Moum, ledamot, lina.moum@yahoo.se Robert Hannah, ledamot, Från höger: Christoffer Fagerberg, Robert Hannah, Sahar Almashta, Ragnar Persson, Pia Lindgren, Hans Åberg, Isabel Smedberg- Palmqvist, Torbjörn Edevåg och Jonatan Ohlin. Saknas: Karolina Moum. :

11 7. Kalendarium oktober Folkpartiets Landsmöte i Karlstad 1 november Deadline för medlemmars bidrag till nyhetsbrevet november 21 november Soffan, Scandic Hotel, Alivk kl december Deadline för medlemmars bidrag till nyhetsbrevet december December Julavslutning :

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev november 2011 Tema Trädgårdsstaden

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev november 2011 Tema Trädgårdsstaden Nyhetsbrev november 2011 Tema Trädgårdsstaden Bästa medlem, Med Folkpartiet Brommas nyhetsbrev vill vi lyfta frågor som väcker den politiska lusten att debattera, men även eftertänksamhet om hur vi vill

Läs mer

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev april 2011: Tema utsatta barn

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev april 2011: Tema utsatta barn Bästa medlem, Nyhetsbrev april 2011: Tema utsatta barn Det har gått en tid sedan det senaste nyhetsbrevet och självklart har mycket hänt. I nyhetsbrevet för april erbjuds spännande läsning. Vår förenings

Läs mer

Kampen för kvinnors rösträtt i Sverige

Kampen för kvinnors rösträtt i Sverige Det korta 1900-talet HITTA HISTORIEN Elevuppgift 4:4 Grundboken s. 89, 110 111 Kampen för kvinnors rösträtt i Sverige Demokratins framväxt är en process som pågått under lång tid. Från slutet av 1700-talet

Läs mer

Folkpartiet Bromma Nyhetsbrev dec 2009

Folkpartiet Bromma Nyhetsbrev dec 2009 Snart valår igen men först jul! Nu är det snart jul igen. Året har varit händelserikt. Sverige håller emot, Stockholm särskilt, trots global finanskris. Ett år som, med ordförandeskapet i ryggen, egentligen

Läs mer

Brommaliberalen: Tema: Liberala Företagare

Brommaliberalen: Tema: Liberala Företagare Brommaliberalen September 2012 Tema: Liberala Företagare Folkpartiet Liberalerna i Bromma www.liberalibromma.wordpress.com www.facebook.com/folkpartietliberalernabromma Ordförande: Brommaliberalen: Isabel

Läs mer

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev december 2011 Unga ska ha jobb!

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev december 2011 Unga ska ha jobb! Nyhetsbrev december 2011 Unga ska ha jobb! Bästa medlem, Idag är det långt ifrån enkelt för en ung människa att få sitt första jobb. Alliansregeringen har gjort mycket för att fler unga ska få jobb. Men

Läs mer

Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken

Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Augusti 2006 Lillsjöparken sluter sig som en grön ring kring Lillsjön i Ulvsunda. Den är en omistlig del i Lillsjöns rekreationsområde och måste bevaras för framtiden.

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

För ett kommun- fullmäktige där även kvinnor får plats Vänsterpartiet Sundbyberg 2015

För ett kommun- fullmäktige där även kvinnor får plats Vänsterpartiet Sundbyberg 2015 För ett kommunfullmäktige där även kvinnor får plats Vänsterpartiet Sundbyberg 15 Vi i Vänsterpartiet vill arbeta medvetet och långsiktigt med jämställdhet. Könsmaktsordningen i vårt samhälle tar sig många

Läs mer

Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M)

Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M) Utlåtande 2016:179 RIX (Dnr 106-602/2016) Uppmärksammande av allmän och lika rösträtt för kvinnor och män i de kommunala valen Motion (2016:44) av Margareta Björk (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Är du tveksam kring hur undersökningen skall tolkas så kontakta oss på Novus.

Är du tveksam kring hur undersökningen skall tolkas så kontakta oss på Novus. Novus undersökning riksdagsledamöter avsnitt 1 Undersökningen är ett samarbete mellan främst Torbjörn Sjöström och Jan Scherman, med syfte att presenteras i en SVT dokumentär. Kund: Sveriges Television

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Stockholms Universitet Masterprogrammet i Statsvetenskap Praktikrapport Fackförbundet SKTF. Praktikrapport

Stockholms Universitet Masterprogrammet i Statsvetenskap Praktikrapport Fackförbundet SKTF. Praktikrapport Praktikrapport Praktik - Fackförbundet SKTF Omfattning: 2010-09-01-2011-01-21. 20 veckor (30 hp), heltid. Handledare: Besöks-/Postadress: Therese Svanström Andersson, Stabschef SKTF. 08-7896533 / 070-2983244

Läs mer

februari - mars 2014 * Skrivarkvällar * Rapport från Årsmötet * Inför EU-valet * Kommunfullmäktigelistan * Valfond och Glädjelotter

februari - mars 2014 * Skrivarkvällar * Rapport från Årsmötet * Inför EU-valet * Kommunfullmäktigelistan * Valfond och Glädjelotter februari - mars 2014 * Skrivarkvällar * Rapport från Årsmötet * Inför EU-valet * Kommunfullmäktigelistan * Valfond och Glädjelotter 2 Skrivarkvällar med Marie Olsson NÄR: 11 mar, 15 apr, 20 maj, 12 aug,

Läs mer

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 DEMOKRATI I SVERIGE Folkrörelser Under 1800-talet var det många människor, som tyckte att de levde i ett orättvist samhälle. Tillsammans bildade de föreningar, som hade en

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12

Tierpspanelen. Utvärdering 2010-03-12 Tierpspanelen Utvärdering 2-3-12 Utvärdering Nu går kommunens försöksprojekt med medborgarpanel in i sitt slutskede. I samband med detta kommer ansvariga för panelen att ta fram ett förslag på hur kommunen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget, SOU 2016:4

Yttrande över betänkandet Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget, SOU 2016:4 Yttrande Dnr U2016/00155/S Utbildningsdepartementet Skolenheten 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget, SOU 2016:4 har fått möjlighet att

Läs mer

Brommaliberalen: Nr 4 för Tema: Provval till riksdagen

Brommaliberalen: Nr 4 för Tema: Provval till riksdagen Brommaliberalen Nr 4 för 2013 Tema: Provval till riksdagen Folkpartiet Liberalerna i Bromma www.liberalibromma.wordpress.com www.facebook.com/folkpartietliberalernabromma Ordförande: Brommaliberalen: Isabel

Läs mer

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:208 RVI (Dnr 106-1901/2015) Höjd habiliteringsersättning Motion (2015:84) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:84)

Läs mer

Uppkallande av en plats och en gata efter Sonja Kovalevsky

Uppkallande av en plats och en gata efter Sonja Kovalevsky Utlåtande 2012:47 RIII (Dnr 312-2326/2011) Uppkallande av en plats och en gata efter Sonja Kovalevsky Motion (2011:74) av Tomas Rudin och Salar Rashid (båda S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

.Den politiker och det förslag som har fått flest röster vinner valet. Det kallas att majoriteten vinner. Men, det är viktigt att det i ett

.Den politiker och det förslag som har fått flest röster vinner valet. Det kallas att majoriteten vinner. Men, det är viktigt att det i ett Vad är Demokrati Finland är en demokrati. Demokrati är ett grekiskt ord som betyder att folket bestämmer. Vi som bor i Finland får vara med och välja vilka som ska bestämma i vårt land. Vi får rösta på

Läs mer

Verksamhetsberättelse Liberala Kvinnor i Stockholms Län 2012

Verksamhetsberättelse Liberala Kvinnor i Stockholms Län 2012 Verksamhetsberättelse Liberala Kvinnor i Stockholms Län 2012 Sida 2 av 6 Liberala Kvinnor i Stockholms län VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Sammanfattning Verksamhetsåret 2013 har helt dominerats av två stora

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND

RINKEBY-KISTA STADSDELSNÄMND BLAD 18 15 Förslag från Rinkeby framtidskommitté Beslut Tjänsteutlåtandet utgör svar på medborgarförslaget Ärendet Rinkeby framtidskommitté har i juni 2013 lämnat in ett medborgarförslag, vilket omfattar

Läs mer

193 genomförda intervjuer. Svarsfrekvens 55%. Fältperiod: till

193 genomförda intervjuer. Svarsfrekvens 55%. Fältperiod: till Novus undersökning riksdagsledamöter avsnitt 2 Undersökningen är ett samarbete mellan främst Torbjörn Sjöström och Jan Scherman, med syfte att presenteras i en SVT dokumentär. Målgrupp: Sveriges riksdagsledamöter

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

STADGAR. För. SRF Finnveden

STADGAR. För. SRF Finnveden STADGAR För SRF Finnveden Fastställda av SRF:s kongress 2008 Inledning SRF är en organisation som präglas av öppenhet och demokrati, där alla medlemmar kan göra sin röst hörd och allas synpunkter är välkomna.

Läs mer

Främja jämställdhet i riksdagen

Främja jämställdhet i riksdagen Främja jämställdhet i riksdagen 2018 2022 2 Främja jämställdhet i riksdagen 2018 2022 Riksdagen firar 100-årsjubileum av kvinnlig rösträtt men hur jämställda är vi? Riksdagen ska vara jämställd. Ledamöter

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

2015: Ett förlorat år för Stockholm?

2015: Ett förlorat år för Stockholm? 2015: Ett förlorat år för Stockholm? Tertialrapport 2 grundar sig i målen i den styrande majoritetens budget för Stockholms stad. Den utgör en viktig del i den årliga uppföljningen av hur väl stadens verksamheter

Läs mer

Flaxkusen är Arbetarteater Pegasus medlemstidning. Utkommer högst sporadiskt

Flaxkusen är Arbetarteater Pegasus medlemstidning. Utkommer högst sporadiskt 1 FLAXKUSEN Medlemsblad för Arbetarteater Pegasus Nr 1/2015 redaktör: Helge Torsein heltors@gavle.to Flaxkusen är Arbetarteater Pegasus medlemstidning. Utkommer högst sporadiskt Medlem i Pegasus? Alla

Läs mer

Rapport: Sverigedemokraterna 2017

Rapport: Sverigedemokraterna 2017 Rapport: Sverigedemokraterna 2017 Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes som en webundersökning i Novus Sverigepanel med 1011 intervjuer på ett riksrepresentativt

Läs mer

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011.

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. NOMINERINGSREGLER AVSEENDE VALSEDLAR I ALLMÄNNA VAL Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. 1. FASTSTÄLLANDE AV NOMINERINGSREGLER 1.1 Förbundsstämma tre år före allmännaval

Läs mer

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM

UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN. God lokal demokrati - EN PLATTFORM UNDERLAG TILL DEMOKRATIBAROMETERN God lokal demokrati - EN PLATTFORM 1 2 Förord Valdemokrati är viktig, men väl så viktigt är vad som händer mellan valen: Har politikerna medborgarnas förtroende? Använder

Läs mer

svenska valrörelsen Ulf Bjereld

svenska valrörelsen Ulf Bjereld Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Nato-opinionen och den svenska valrörelsen Ulf Bjereld D e borgerliga partierna vill under namnet Allians för Sverige samordna sin politik och inför den svenska

Läs mer

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt

Läs mer

Varför behövs en handbok? Dialogforum vem gör vad? Vem behöver handboken? Vad är dialogforum? Ordföranden. Ledamöterna

Varför behövs en handbok? Dialogforum vem gör vad? Vem behöver handboken? Vad är dialogforum? Ordföranden. Ledamöterna r ö f k o handb m u r o f g dialo 1 Varför behövs en handbok? Med hjälp av handboken blir du bättre på att genomföra dialoger i dialogforum. Handboken ger dig kunskap om hur du kan arbeta på ett systematiskt

Läs mer

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr /

Ärendet Föreligger förvaltningens tjänstutlåtande, dnr / Sida 70 (95) 21 Vision 2040, Ett Stockholm för alla - Svar på remiss, dnr 119-1401/2015 Beslut 1. stadsdelsnämnd godkänner förvaltningens remissvar. 2. Omedelbar justering. Ärendet Föreligger förvaltningens

Läs mer

Vad är repskapet? Information om representantskapet i Vänsterpartiet i Stockholms stad. Bilaga 1. Representantskapets stadgar

Vad är repskapet? Information om representantskapet i Vänsterpartiet i Stockholms stad. Bilaga 1. Representantskapets stadgar Vad är repskapet? Information om representantskapet i Vänsterpartiet i Stockholms stad Bilaga 1. Representantskapets stadgar Vänsterpartiet Storstockholm 2015 (justerad 2017) Vad är repskapet? Detta material

Läs mer

Jämställdhetsplan för Västerbotten

Jämställdhetsplan för Västerbotten Jämställdhetsplan för Västerbotten Män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter. Både män och kvinnor ska känna sig trygga, ha möjlighet att göra karriär och få vara nära sina barn: självklarheter

Läs mer

Tack så mycket för den här inbjudan!

Tack så mycket för den här inbjudan! FINANSROTELN SID 1 (17) 2011-02-08 pm DET TALADE ORDET GÄLLER 110219 ANFÖRANDE MODERATA UNGDOMSFÖRBUNDET STORSTOCKHOLM Tack så mycket för den här inbjudan! Det är fantastiskt att se så många mufare här.

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

VALNÄMNDEN KALLELSE VALNÄMNDEN

VALNÄMNDEN KALLELSE VALNÄMNDEN 1 (8) VALNÄMNDEN KALLELSE 2018-04-17 VALNÄMNDEN Tid tisdagen den 24 april 2018 kl. 13:15 Plats Bollnässalen Är Du förhindrad att närvara meddelar Du kundcenter så snart som möjligt, tfn 0278-250 01, e-post

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll Information till valberedningen... 3 Inför årsmötet... 4 Att sätta ihop kravprofiler... 4 Saker att ta ställning till... 5 Att hålla informationsmöte... 5 Att förbereda en intervju...

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Första versionen, antagna vid riksförbundets bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm 1. Förbundets

Läs mer

20 000 färre byggjobb med de rödgröna i Stockholm. Så påverkar rödgrön bostadspolitik i Stockholm byggjobben enligt underlag från SCB och Bygganalys

20 000 färre byggjobb med de rödgröna i Stockholm. Så påverkar rödgrön bostadspolitik i Stockholm byggjobben enligt underlag från SCB och Bygganalys 20 000 färre byggjobb med de rödgröna i Stockholm Så påverkar rödgrön bostadspolitik i Stockholm byggjobben enligt underlag från SCB och Bygganalys Innehåll Sammanfattning 3 Inledning 3 Färre bostäder

Läs mer

Wagner-Sällskapet i Göteborg

Wagner-Sällskapet i Göteborg Wagner-Sällskapet i Årsmötesprotokoll 2019 Tidpunkt: 2019-04-06 kl. 14.30 Plats: Norges Hus, Närvarande: 27 medlemmar och 4 gäster 1 Mötets öppnande Mötet öppnades av sällskapets ordförande Lennart Röök,

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2019-04-16 Demokratiberedningen Plats och tid 2019-04-16 kl. 14.00-16.10, stadshuset Deltagare Tomas Marklund (S), ordförande Anette Lindgren (M) Shervin Ahmadzadeh (L) Charlotta Enqvist

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Tid och plats: 1 september 2012 i Malmö Föreningens ordförande Aviva Suskin-Holmqvist öppnade årsmötet och hälsade alla välkomna. 1 Val av mötesordförande Som ordförande

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Politisk information i skolan

Politisk information i skolan Juridisk vägledning Granskad oktober 2012 Mer om Politisk information i skolan Det är bra om skolan uppmuntrar att politiska partier kommer till skolan och tar tillvara de möjligheter som denna samverkan

Läs mer

Kommunikationsplan för Sveriges läkarförbund Student

Kommunikationsplan för Sveriges läkarförbund Student Kommunikationsplan för Sveriges läkarförbund Student Antagen av fullmäktige 2017-11-18 Senast reviderad 2017-11-18 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Intern kommunikation... 4 2.1 Förankringsförfarande...

Läs mer

HÖSTBLADET ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~

HÖSTBLADET ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~ Styrelsen inleder Då var ännu en sommar över och vi i styrelsen ser fram emot allt roligt som sker under hösten under betydligt lugnare former. Under sommaren arrangerade CISV Linköping ett Step Up i Mjölby

Läs mer

STADGAR Augusti 2014

STADGAR Augusti 2014 STADGAR Augusti 2014 INNEHÅLL KAPITEL 1. ALLMÄNNA STADGAR 1 Namn 2 Ändamål 3 Obundenhet 4 Föreningens säte KAPITEL 2. VERKSAMHET 1 Verksamheten 2 Räkenskapsår KAPITEL 3. MEDLEMMAR 1 Medlemskap 2 Medlemskrav

Läs mer

Dagens föreläsare EXPO 15-05- 11. En berättelse om tystnad. Visions värderingar. niclas.nilsson@expo.se. Niclas Nilsson

Dagens föreläsare EXPO 15-05- 11. En berättelse om tystnad. Visions värderingar. niclas.nilsson@expo.se. Niclas Nilsson 15-05- 11 Dagens föreläsare EXPO Niclas Nilsson niclas.nilsson@expo.se Visions värderingar Niclas Nilsson, utbildningschef Stiftelsen Expo Föreläsning om extremhögerns hot mot Visions värdegrund och arbete

Läs mer

För att få ett riktigt bra möte är det viktigt att förbereda sig. Här följer tre saker som är bra att tänka på:

För att få ett riktigt bra möte är det viktigt att förbereda sig. Här följer tre saker som är bra att tänka på: Bättre möten Elevrådets möten är en naturlig plats för medlemmarna att träffas. Om mötestekniken blir lika naturlig kommer ni att bli effektivare, mer inkluderande och dessutom ha ännu roligare! I det

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik

Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik SD Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2923 av Julia Kronlid m.fl. (SD) Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som

Läs mer

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014 KONGRESSBLADET 13 juni 2014 Sveriges näste statsminister besökte kongressen Under fredagseftermiddagen kom Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Byggnads kongress. Han talade om arbetsrätt

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun. Fastställd på medlemsmöte Inledning

Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun. Fastställd på medlemsmöte Inledning Verksamhetsplan 2017 Kristianstad Arbetarekommun Fastställd på medlemsmöte 2016-12-19 Inledning I vår kommun är alla välkomna och här sätter vi människan främst. Vi lever i en föränderlig värld där tidigare

Läs mer

Verksamhetsplan Centerpartiet i Stockholms stad

Verksamhetsplan Centerpartiet i Stockholms stad Verksamhetsplan 2017 Centerpartiet i Stockholms stad 1. Inledning Centerpartiet i Stockholm växer som aldrig förr. När vi nu sätter planeringen för 2017 års verksamhet ska vi göra allt för att ta erbjuda

Läs mer

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga Valet 2018 1. - Hej! - Hej, hej! - Snart är det val. Tänker du rösta? - Nej, det tänker jag verkligen inte göra. - Tycker du inte att det är viktigt att rösta? - Absolut inte! - Varför inte? - Nej, jag

Läs mer

Protokoll för extra årsmöte Piratpartiet Lund, 2006-12-20 Närvarolista

Protokoll för extra årsmöte Piratpartiet Lund, 2006-12-20 Närvarolista Protokoll för extra årsmöte Piratpartiet Lund, 2006-12-20 Närvarolista Johan Sånesson, Anders Hedberg och Martina Johansson (via telefon) Beslutsärenden 1. Mötet öppnades Johan Sånesson hälsade välkommen

Läs mer

Protokoll sektion ST Västra Svealand styrelsemöte 2013-04-10

Protokoll sektion ST Västra Svealand styrelsemöte 2013-04-10 Protokoll sektion ST Västra Svealand styrelsemöte 2013-04-10 Plats: Dala-Husby Tid: 09.00-15.00 Lämnat återbud: Christer, Marita, Ann Kristin 1) Mötets öppnande Staffan hälsar alla välkomna till första

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 2018

Verksamhetsplan 2015 2018 Liberal kraftsamling Verksamhetsplan 2015 2018 1 Liberal kraftsamling Vart vi ska och vägen dit Vårt uppdrag är att utifrån liberala idéer ta strid för varje människas frihet att forma sitt eget liv. Ur

Läs mer

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. Män mot hedersförtyck med fokus mot tvångsäktenskap Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap Många organisationer gör starka insatser mot hedersförtryck. En del har fokuserat på olika

Läs mer

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt.

Personer och organisationer som inte kan eller vill bli medlemmar i partiets organisation kan bli stödmedlemmar. Stödmedlemmar saknar rösträtt. Stadgar 1 Namn Partiets namn är Vägvalet. 2 Säte Partiets säte är Göteborg. 3 Syfte och värderingar Vägvalets mål och syfte är att driva politik där demokratin utgår från medborgarna och speglar deras

Läs mer

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet

Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år Religionsfrihet * Rösträtt Yttrandefrihet Demokrati och Mänskliga rättigheter Alla människor i hela världen har vissa rättigheter. Det står i FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna från år 1948. Det är staten i varje land som ska se till

Läs mer

Europavalet 2009: Ett genombrott för nya kampanjmetoder?

Europavalet 2009: Ett genombrott för nya kampanjmetoder? Europavalet 2009: Ett genombrott för nya kampanjmetoder? Europaval är inte som andra val Betydligt lägre valdeltagande än i riksdagsval 45,5 % valdeltagande mot 37,9 % EUP 2004 Viss ökning i Sverige, trots

Läs mer

RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING. Stadgar. Reviderade

RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING. Stadgar. Reviderade RIKSFÖRENINGEN STOPPA KVINNLIG KÖNSSTYPNING Stadgar Reviderade 2016-07-16 1 Föreningens Benämning 1:1 Föreningen är en ideell, politisk, och religiöst obunden Riksförening som skall benämnas RISK STOPPA

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Användande av plankonsult vid upprättande av tilläggsplan Motion (2015:24) av Henrik Sjölander m.fl. (M)

Användande av plankonsult vid upprättande av tilläggsplan Motion (2015:24) av Henrik Sjölander m.fl. (M) Utlåtande 2015:133 RII (Dnr 106-779/2015) Användande av plankonsult vid upprättande av tilläggsplan Motion (2015:24) av Henrik Sjölander m.fl. (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Stadgar för Enskilda Gymnasiets elevkår Antagen på årsmötet den 16/9 2010 Organisationsnummer: 802455-7798

Stadgar för Enskilda Gymnasiets elevkår Antagen på årsmötet den 16/9 2010 Organisationsnummer: 802455-7798 Stadgar för Enskilda Gymnasiets elevkår Antagen på årsmötet den 16/9 2010 Organisationsnummer: 802455-7798 1 Organisation och Syfte mom. 1 Föreningens juridiska namn är Enskilda Gymnasiets elevkår, men

Läs mer

Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet

Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet Handbok för LRF Ungdomen inför stämman/årsmötet Hej och välkommen du som ska åka på stämma i LRF Ungdomen! I det här häftet kommer vi att förklara de olika beståndsdelarna av vad en stämma är, vad dess

Läs mer

Protokoll konstituerande årsmöte

Protokoll konstituerande årsmöte Protokoll konstituerande årsmöte (Föreningens namn) (Ort) (Datum) 1 Mötets öppnande Årsmötesordförande förklarade mötet öppnat 2 Val av mötesfunktionärer Styrelsen föreslog att välja till årsmötesordförande

Läs mer

TIPS OOCH METODER BOKCIRKELN. Av Kerstin Selén

TIPS OOCH METODER BOKCIRKELN. Av Kerstin Selén TIPS OOCH METODER BOKCIRKELN Av Kerstin Selén Starta en bokcirkel Bokcirkeln har fått en renässans. Fler och fler återupptäcker hur berikande det är att mötas för att samtala om en bok eller om livet utifrån

Läs mer

Medlemsföreningens styrelse

Medlemsföreningens styrelse Medlemsföreningens styrelse På ett medlemsföreningsårsmöte (läs dokumentet Medlemsföreningsårsmöte ) beslutar medlemmarna vilka som ska sitta i medlemsföreningens styrelse under ett år framåt. Det måste

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Stadgar för Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Första versionen, antagna vid föreningens bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm

Läs mer

Inledning (Problemlösning 1.)

Inledning (Problemlösning 1.) Media Inledning (Problemlösning 1.) I median spelar våra könsroller väldigt stor roll. Kvinnorna och männen har olika roller i sitt liv och det skall inte vara så eftersom man ska dela upp det lika. Jag

Läs mer

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. FÖRENINGSSTADGAR 1. 1 Namn och säte Föreningens namn är Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Syfte och målsättning Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting

Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting Enkel beskrivning av hur man kan påverka via det politiska systemet i ett landsting Gemensamt Det finns särskilda val till riksdag, kommun och till landsting (samt kyrkoval och val till EU) Gemensamt för

Läs mer

Riktlinjer för. En jämställd organisation

Riktlinjer för. En jämställd organisation Riktlinjer för En jämställd organisation Riktlinjer för en jämställd organisation Innehåll Riktlinjer för en jämställd organisation...4 Jämställdhet är en kunskapsfråga...4 Inget individuellt kvinnoproblem...4

Läs mer

Dechargerapport över Liberala studenter verksamhetsåret 2016

Dechargerapport över Liberala studenter verksamhetsåret 2016 Dechargerapport över Liberala studenter verksamhetsåret 2016 Dechargeutskottet har haft som uppgift att granska Liberala studenters riksstyrelse. Till underlag för rapporten har vi granskat protokoll,

Läs mer

KRISTDEMOKRATERNA SENIORFÖRBUNDET E-NYHETSBREV NR 21/2012

KRISTDEMOKRATERNA SENIORFÖRBUNDET E-NYHETSBREV NR 21/2012 KRISTDEMOKRATERNA SENIORFÖRBUNDET E-NYHETSBREV NR 21/2012 Göran Hägglunds debattartikel inför Almedalens tal Staten har inte allt vi behöver Det goda samhället kan inte skapas i en ensidig relation mellan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-01-24 12 KS 94/17 Svar på motion och förslag om tillvägagångssätt för att uppmärksamma vardagshjältar Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG Kommunfullmäktige 2014-10-14 232 Dnr KS 2014-000480 101 Riktlinjer för en utvecklad invånardialog Sammanfattning Skellefteå kommun har arbetat med invånardialoger under

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

De viktigaste valen 2010

De viktigaste valen 2010 SKTF undersöker De viktigaste valen 21 - Medborgarnas röstbeteende och åsikter om den lokala demokratin i Växjö Juni 21 Inledning I september i år är det val. Välfärden och dess finansiering, innehåll

Läs mer

En serie om demokratibegreppet

En serie om demokratibegreppet AV-nummer: 101659tv 1 5 Programlängd: 5 x 10 min. En serie om demokratibegreppet Inledning Om serien Vem bestämmer? Vem bestämmer? är en fiktiv dokusåpa som på ett humoristiskt sätt vrider och vänder på

Läs mer

Riksbyggens brf. PROTOKOLL Årsmöte Verksamhetsåret 10/11 Umeåhus Nr 7 23 Nov. 2011

Riksbyggens brf. PROTOKOLL Årsmöte Verksamhetsåret 10/11 Umeåhus Nr 7 23 Nov. 2011 Slag av sammanträde: Ordinarie föreningsstämma Tid: 19.00 22.00 Plats: Föreningslokalen, Mariehemsvägen 13E Närvarande: Enligt bifogad närvarolista a) Stämmans öppnande Dennis Larsson förklarade ordinarie

Läs mer

Tre steg till valseger

Tre steg till valseger Upplaga 2 Tre steg till valseger Frihet måste försvaras Utvecklad kommunikationsstrategi, med de viktigaste råden och metoderna inför valrörelsen 2018 KOMMUNIKATIONS- STRATEGI INFÖR VALET 2018 September

Läs mer

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 9/

Skärholmens stadsdelsnämnd Sammanträdesprotokoll 9/ stadsdelsnämnd Sida 57 (61) 39 Demokratiska haveriet på Skärholmsdagen - Skrivelse Moderaterna, Liberalerna samt Centerpartiet som sitt ersättaryttrande Beslut Stadsdelsnämnden ger en i uppdrag att utreda

Läs mer

PROPOSITION #1. Kompletterande förslag - Motion #1

PROPOSITION #1. Kompletterande förslag - Motion #1 PROPOSITION #1 Kompletterande förslag - Motion #1 Ändra definitionen av ekonomisk hållbarhet i värdegrunden Motivering motion #1: Denna motion föreslår att ändra definitionen av ekonomisk hållbarhet i

Läs mer

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2012/2013

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2012/2013 Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2012/2013 Styrelsen har bestått av Ordförande Eva-Lena Blom Vice Ordförande Ingegärd Rådström Sekreterare ViviAnn Labba Kassör Trine Amundsen Ledamöter Helena

Läs mer