Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev april 2011: Tema utsatta barn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev april 2011: Tema utsatta barn"

Transkript

1 Bästa medlem, Nyhetsbrev april 2011: Tema utsatta barn Det har gått en tid sedan det senaste nyhetsbrevet och självklart har mycket hänt. I nyhetsbrevet för april erbjuds spännande läsning. Vår förenings nya ordförande Isabel Smedberg-Palmqvist introducerar sig själv genom att skriva om varför hon engagerar sig politiskt. Isabel bidrar även med att skriva en artikel i nyhetsbrevets tema: utsatta barn i samhället. Vi passar på att tacka Hans Åberg för hans tid som ordförande och introducerar även den nya styrelsen. Självklart rapporterar våra folkvalda Brommabor från sina respektive uppdrag. Dessutom bjuds vi på en artikel om liberalism och utmaningen när olika frihetsideal krockar med varandra. Trevlig läsning! Robert Hannah Redaktör I nyhetsbrevet: 1. Ordförande har ordet 2. Tack Hans! 3. Nya styrelsen 4. Omhändertagna barns rättigheter 5. Nytt från landstingsfullmäktige 6. Liberalismens utmaningar: om burkaförbud 7. Notiser 8. Kalendarium

2 1. Ordförande har ordet En fråga som jag ofta ställer mig är frågan varför man väljer att engagera sig politiskt. När jag funderade som mest fick jag syn på en artikel där man funderade just kring denna frågeställning. Det var en artikel där någon hade lyssnat på en professor i statsvetenskap från Örebro Universitet som forskade inom frågor som rör det civila samhället vid namn Erik Amnå. Han hade fördjupat sig i frågan varför man engagerar sig. Han pekade ut följande faktorer till vårt engagemang: Den första anledningen till engagemang är att man bör. Det handlar om en pliktkänsla från individen att man borde vara en del av en organisation. Den andra är att man känner att man måste. Det handlar om att engagemanget känns för viktigt för att man ska kunna ignorera det. Den tredje är att man känner att man kan, att man har förmågan och kunskaperna att bidra i organisationen. Den fjärde anledningen är att man känner att man är efterfrågad, alltså att man behövs i den organisation som man ska engagera sig i. Den femte är känslan av att det går att förändra eller påverka, alltså att ens engagemang ger någon effekt. Den sjätte, och sista, är att engagemanget ger och är meningsfullt.

3 Som ordförande och tillika medlemsansvarig känns det som en ganska bra checklista att utgå ifrån i medlemsarbetet. Det kan vara svårt att påverka pliktkänslan, men man kan ju fundera över hur man på ett bättre sätt visar vikten av de politiska frågorna som vi driver, hur vi visar att medlemmen faktiskt har förmåga att bidra och att dennes bidrag är viktigt. Vidare bör man fundera på hur man förklarar på vilket sätt den enskilde medlemmens bidrag ger effekt och vilka nya erfarenheter, kunskaper och nätverk som man faktiskt får genom att engagera sig i Folkpartiet. Isabel Smedberg-Palmqvist Ordförande 2. Tack Hans Åberg Nu byter vi plats och jag tar över som ordförande efter Hans Åberg som nu blir vice ordförande. Hans och jag har följts åt sedan 2005 då vi båda som nya medlemmar blev presenterade för varandra i samband med ett medlemsmöte i Abrahamsberg. Hans gjorde ett starkt intryck på mig och tydligen på alla andra också för året därpå valdes han till vår ordförande. Under den tid som Hans Åberg varit ordförande har Brommaföreningen gått från en lätt sovande förening till kanske en av Stockholms stad mer starka föreningar med många aktiva medlemmar, fler politiska uppdrag men framför allt har Folkpartiet i Bromma blivit en opinions bildare att räkna med.

4 Hans var tidigt intresserad av landstingspolitiken och siktade på att få en plats i landstingsfullmäktige, något som blev verklighet efter valet Det är ingen tvekan att Hans nu arbetar med frågor som han brinner för. I förra veckan ringde han mig från en landstingskonferens där han lyriskt berättade om arbetet med organisationsförändringar inom sjukvården Brommaföreningen är idag en väl fungerande lokalförening med en stark styrelse. Bakom detta ligger hårt arbete där Hans Åbergs ledarskap varit mycket avgörande för framgången. Ett stort tack vill jag först rikta personligen till dig Hans. Du och jag har blivit lite av ett radarpar och det är min förhoppning att så ska det fortsätta. Du är inte bara en partikamrat utan också en mycket god vän. Jag vill också passa på att tacka dig på Brommaföreningens vägnar. Utan dig hade inte Brommaföreningen varit där den är idag. Isabel Smedberg-Palmqvist Nyvald ordförande 3. Nya styrelsen Måndagen den 14 februari höll Folkpartiet i Bromma årsmöte på Park konditori i Apelviken. Under mötet valdes även en ny styrelse. Har du synpunkter på något eller vill vara med och engagera dig i föreningen: skicka oss ett mail eller hör av dig via telefon! Ordförande Isabel Smedberg-Palmqvist, isabel.smedberg-palmqvist@folkpartiet.se Vice ordförande Hans Åberg, Sekreterare Torbjörn Edevåg, torbjorn.edevag@telia.com Kassör Pia Lindgren, pia.lindgren@brevet.nu

5 Ledamöter Christoffer Fagerberg, Jonatan Ohlin, Sahar Almashta, Ragnar Persson, Karolina Moum, Ersättare Robert Hannah, Från höger: Christoffer Fagerberg, Robert Hannah, Sahar Almashta, Ragnar Persson, Pia Lindgren, Hans Åberg, Isabel Smedberg-Palmqvist, Torbjörn Edevåg och Jonatan Ohlin. Saknas: Karolina Moum.

6 4. Omhändertagna barns rättigheter Barn som har omhändertagits av socialtjänsten ska ha samma rätt till utbildning som alla andra barn. Utbildning är den starkaste skyddsfaktorn för socialt utsatta barn. Går det bra i skolan klarar sig barnen också bättre i framtiden. För oss i Folkpartiet är det en självklarhet att alla barn har rätt till en bra utbildning. I Sverige vårdas årligen cirka barn av socialtjänsten utanför sitt eget hem, de bor istället i familjehem eller på olika slags vårdboenden (HVB) eller på institution. Ungefär av dessa barn har farit så illa i det egna hemmet att samhället med tvång enligt LVU tagit över ansvaret för barnens omvårdnad. Årligen lägger Sverige ner 13 miljarder kronor på socialtjänstens vård av barn. Trots det är resultaten inte särskilt goda. Vi menar att ett ökat fokus på kvalitet i undervisningen och specialpedagogiskt stöd är nyckeln till att lyfta resultaten och ge dessa utsatta barn en bättre framtid. Jag har mitt perspektiv från Bromma stadsdelsnämnd; I Bromma familjehems placerade vi med stöd av SOL och LVU 57 barn. Vi placerade 19 barn på HVB-hem och SIS. Det handlar alltså om totalt 76 barn som vi omhändertog under Kostnaden för dessa placeringar 2009 landade på drygt 10 miljoner kronor. Det innebär att samhället genom socialtjänsten har tagit på sig det ansvar en förälder normalt har för att ge barnen skydd, trygghet, omtanke och utbildning. Tyvärr är inte samhället alltid den goda föräldern. I synnerhet gäller detta ansvaret för att de omhändertagna barnen får en god utbildning. En rad granskningar visar på stora brister i barnens skolgång. Så många som varannan pojke eller var tredje flicka som vuxit upp i familjehemsvård hamnar i gruppen med allra lägst betyg i årskurs nio, enligt Socialstyrelsens rapport Det betyder att det är två till tre gånger så vanligt med låga och ofullständiga betyg bland dessa barn, som bland övriga skolelever i landet. När det gäller HVB-hemmens grundskoleverksamhet genomförde Skolinspektionen en granskning som visar på stora brister. Eleverna får i många fall bara undervisning i ett fåtal ämnen, enstaka timmar per dag, ibland av obehöriga behandlingsassistenter. Endast ett av 31 granskade HVB-hem tillgodoser barnens utbildningsbehov.

7 Folkpartiets utgångspunkt är självklar: Barn som har omhändertagits av socialtjänsten ska ha samma rätt till utbildning som alla andra barn. Det är vi politiker som bär huvudansvaret för bristerna i placerade barns skolgång. Stockholm stad måste därför ställa högre krav på placerade barns skolgång och se över barnens möjlighet till utbildning. Alla barn som placeras ska genomgå en skolpsykologisk och pedagogisk utredning och endast de familjehem eller HVB-hem som har ett avtal med en skola kunna bli aktuella för placeringar. Vidare måste rektorer på ett mycket tidigare stadium än tidigare ta del av skolplaneringen för dessa barn. Isabel Smedberg-Palmqvist Ledamot i kommunfullmäktige och stadsdelsnämnden Ersättare i socialnämnden 5. Nytt från landstinget Alliansen lanserade för en dryg månad sedan ett stort paket för att komma till rätta med behovet av fler vårdplatser. 47 miljarder satsas under kommande mandatperiod på att förbättra tillgängligheten till vården och antalet vårdplatser. Mer än 500 nya vårdplatser skapas. De stora frågorna som annars avhandlas just nu i landstinget rör alla större upphandlingar. Det har tagits beslut om att göra en upphandling av S:t Görans sjukhus till oppositionens stora besvikelse. De vill öppna upp för ett egen regianbud vilket Alliansen säger nej till. Matfrågan görs om även om vi sitter fast i ett långt avtal med Sodexo. Så nu får Södersjukhuset och Södertälje sjukhus i uppdrag att själva ombesörja sin matförsörjning. De har legat utanför det tidigare avtalet. Samtidigt lägger vi ut ett uppdrag att se över hela måltidsfrågan för alla sjukhusen. Även Nya Karolinska måste bestämma sig för hur de ska lösa matfrågan. Avregleringen av apoteken har medfört att hela läkemedelsdistributionen till alla sjukhus, husläkare, äldrevård mm måste handlas upp. Med detta följer att även själva ITlösningen, som tidigare legat hos Apoteket, måste etableras på nytt. Apoteket släpper inte sitt system.

8 Själv börjar jag komma in i Produktionsutskottets olika frågor. Driver frågan om kvalitetsförbättringar som en väg att både förbättra resultat, minska lidande och inte minst frigöra resurser. En utredning visade nyligen att ca hälften av vårdplatsbehovet dvs 250 platser skulle kunna tillskapas om man halverade antalet vårdrelaterade infektioner. Så, en bättre kvalitet lönar sig. Har du frågor, synpunkter eller vill diskutera landstingsfrågor så får du mer än gärna höra av dig till mig Hans Åberg 6. Liberalismens utmaningar: om burkaförbud Sverige är idag inom de flesta områden friare och liberalare än någonsin. De mänskliga rättigheterna respekteras i högre grad än tidigare och Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna citeras av svenska domstolar i vart och vartannat domslut. Kvinnor, homosexuella och invånare med utländsk bakgrund har aldrig varit friare att själva forma sina liv såsom man önskar; pluralismen i samhället har blivit en självklarhet. Enskilda individers möjligheter till självförverkligande har tagit sjumilakliv framåt genom att offentliga monopol har avskaffats, företagande har blivit enklare och marginalskatter har sänkts. Även om samhället har utvecklats i en mer frihetlig riktning så är friheten ingen självklarhet, eller alla gånger något enkelt, utan vi står inför utmaningar. En avgörande fråga är enligt min mening hur staten i ett modernt demokratiskt samhälle agerar för att skydda fri- och rättigheter. För liberalismen ställs denna fråga på sin spets när olika friheter krockar med varandra och man måste ta ställning för vilken frihet som är mest skyddsvärd. Särskilt när fenomen uppstår som av vissa liberaler uppfattas som en frihet men som andra liberaler anser är ett uttryck för ofrihet. Ett brännande aktuellt exempel på denna utmaning som liberalismen möter är debatten om heltäckande slöjors vara eller icke-vara i det offentliga rummet. Fastän att plaggen är sällsynta i Europa så har frågan på sistone legat högt upp i den politiska agendan runt om i Europa. Frankrike förväntas införa ett burkaförbud under Även i Belgien och Nederländerna förväntas förbud komma framöver.

9 Såväl förespråkare som motståndare grundar sina åsikter på liberala frihetsvärderingar. Förespråkare för förbud menar att heltäckande slöjor inte hör till ett modernt demokratiskt samhälle utan representerar kvinnoförtryck och könsapartheid. Frankrikes president Nicolas Sarkozy, har bland annat uttalat att In our country we cannot accept that women be prisoners behind a screen, cut off from all social life, deprived of all identity. Motståndarna anser däremot att ett förbud skulle innebära en kränkning av grundläggande fri- och rättigheter. De pekar särskilt på rätten till privatliv, rätten att manifestera sin religion samt yttrandefriheten. Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg menar att prohibition of the burka and the niqab would not liberate oppressed women, but might instead lead to their further alienation in European societies. A general ban on such attire would be an ill-advised invasion of individual privacy. Både Nicolas Sarkozy och Thomas Hammarberg har delvis rätt och delvis fel i sina uttalanden. Å ena sidan har Sarkozy rätt i att det är statens ansvar att skydda dess invånare från kränkningar av mänskliga rättigheter. Hammarberg menar å sin sida felaktigt att stater inte får agera i frågan för att skydda sina medborgare. Samtidigt innebär Sarkozys lösning, förbud mot heltäckande slöjor på allmänna platser, en för långtgående och oproportionerlig inskränkning för slöjbärande kvinnors frihet att välja sin klädsel. Hammarberg har rätt i att det är omöjligen kan vara proportionerligt att förbjuda heltäckande slöjor på samtliga allmänna platser. Särskilt då även religiösa platser, såsom moskéer, skulle omfattas av förbud på allmänna platser. Statens roll i ett liberalt samhälle är inte att utvärdera en individs religiösa övertygelse eller att ifrågasätta hur en viss trosuppfattning tolkas eller utövas. Statens ska istället förhålla sig neutral och opartisk i frågor som rör individers religiösa uppfattning och samtidigt se till att olika grupper tolererar och respekterar varandra. Det är därför inte heller en liberal politikers uppgift att gå bakom slöjan och avgöra åt kvinnor som bär heltäckande slöja om de gör det av egen vilja. Enskilda individer som väljer att bära heltäckande slöja kan inte rimligen förvänta sig att vara befriade från allt ifrågasättande. De måste liksom andra medborgare med olika livsåskådningar tolerera och acceptera andras förnekande av deras religiösa tro och till och med spridning av andra doktriner som är fientligt inställda till deras tro.

10 Men samtidigt måste liberala tänkare respektera och överväga risken att religiösa personer kan bli provocerade av deras åsikter. Mycket kan sägas om plaggens utseende, historik och innebörd, för att inte tala om den kvinna som valt eller inte valt att bära det och som ändå gör det. Men om vi ska föra en diskussion om den heltäckande slöjan och hur vi ska förhålla oss till den, måste vi så långt möjligt se bortom de detaljer som omgärdar det kontroversiella plagget och hålla oss till en nivå där principiella resonemang får råda. I Sverige upplever vi nu i och med att Sverigedemokraternas tagit plats i riksdagen ett ökat folkligt stöd för åsikter som säger att alla individer i vårt land, särskilt de som inte tillhör normen, inte behöver behandlas lika. I det nuvarande klimatet är det extra angeläget att vi frågar oss vilket samhälle vi vill ha framöver. Det är därför av största vikt att vi vågar lyfta kontroversiella frågor, såsom burkaförbud, och problematisera dem utifrån principiella ansatser såsom kommunikationssvårigheter istället för att utgå från fördomar och antaganden. Liberala politiker måste som en motpol hålla sig undan från populistiska uttalanden om att rycka av kvinnorna deras slöjor och istället verka för att deras mänskliga rättigheter ska vara verkliga och praktiska. En väg man istället bör överväga är att särskilt kriminalisera tvång att bära heltäckande slöja. Det är självklart att liberala värderingar måste skyddas även i ett fritt samhälle. Men det ska då handla om att skydda individer från andras missbruk av deras rättigheter och inte om att begränsa den skyddsbehövande individens friheter ytterligare. Särskilt då även andra individers rättigheter kan komma att kränkas, exempelvis kvinnor som bär heltäckande slöja av fri vilja. Robert Hannah 7. Notiser Följ oss på bloggen Vi kommer löpande att kommentera stort och smått på vår blogg. Där finner du även vårt lokala valprogram, kalendarium etc. Lägg in följande adress bland dina favoriter så hittar du snabbt fram till oss:

11 1950-talet gjorde Folkpartiet något bra då? Under denna gyllene tid då alla kurvor började peka uppåt så hände det ju en massa saker inte minst inom politiken. En mindre samling äldre herrar inom Bromma föreningens ram som kom till världen lite före och efter 1950 har tagit sig för att försöka analysera vad som hände på politikfronten under detta decennium särskilt vad vårt parti bidrog med - och hur det möjligen har förvaltats framåt till nutid. Inte en helt lätt uppgift som alla förstår men med ålderns tyngd och rätt ska det kanske ge något vad det lider. Någon tidplan är inte uppgjord och arbetet sker i mycket avspänd atmosfär. /Ragnar Persson persson.ragnar@hotmail.com, Är du intresserad? Kontakta Ragnar! 8. Kalendarium 9 april Stockholmskonferensen / Länsförbundsårsmöte 3 maj Soffan, Scandic Hotel, Alvik kl maj Omval i Västra Götaland och Örebro 8 juni Soffan, Scandic Hotel, Alvik kl

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev oktober 2011: Tema Jämställdhet

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev oktober 2011: Tema Jämställdhet Nyhetsbrev oktober 2011: Tema Jämställdhet Bästa medlem, Den 24 maj 1919 beslutade man i Sverige att införa lika och allmän rösträtt för kvinnor, när det gällde val till riksdagens andra kammare i plenum.

Läs mer

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev november 2011 Tema Trädgårdsstaden

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev november 2011 Tema Trädgårdsstaden Nyhetsbrev november 2011 Tema Trädgårdsstaden Bästa medlem, Med Folkpartiet Brommas nyhetsbrev vill vi lyfta frågor som väcker den politiska lusten att debattera, men även eftertänksamhet om hur vi vill

Läs mer

Folkpartiet Bromma Nyhetsbrev dec 2009

Folkpartiet Bromma Nyhetsbrev dec 2009 Snart valår igen men först jul! Nu är det snart jul igen. Året har varit händelserikt. Sverige håller emot, Stockholm särskilt, trots global finanskris. Ett år som, med ordförandeskapet i ryggen, egentligen

Läs mer

FÖRÄNDRING FÖR NORRKÖPING

FÖRÄNDRING FÖR NORRKÖPING FÖRÄNDRING FÖR NORRKÖPING Gruppledaren har ordet Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med kulturnationalistisk grundsyn, som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk

Läs mer

A 1 A 1. Båda föräldrarna har ett ansvar för barnets utveckling utifrån barnets bästa. v Vad är en familj? v Vad är det viktiga med en familj?

A 1 A 1. Båda föräldrarna har ett ansvar för barnets utveckling utifrån barnets bästa. v Vad är en familj? v Vad är det viktiga med en familj? A 1 Båda föräldrarna har ett ansvar för barnets utveckling utifrån barnets bästa (artikel 5 & 18) A 1 v Vad är en familj? v Vad är det viktiga med en familj? v Hur kan familjen vara viktig på olika sätt

Läs mer

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor

Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan. Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Fakta & argument för en skola fri från ensidig religiös påverkan Ett initiativ från Humanisterna för att stoppa religiösa friskolor Åtta humanistiska argument för att stoppa religiösa friskolor Skolan

Läs mer

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev december 2011 Unga ska ha jobb!

Folkpartiet Liberalerna i Bromma. Nyhetsbrev december 2011 Unga ska ha jobb! Nyhetsbrev december 2011 Unga ska ha jobb! Bästa medlem, Idag är det långt ifrån enkelt för en ung människa att få sitt första jobb. Alliansregeringen har gjort mycket för att fler unga ska få jobb. Men

Läs mer

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie

Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Internationell studie om medborgaroch samhällsfrågor i skolan ICCS 2009 huvudstudie Nationell elevenkät Skolverket 106 20 Stockholm International Association for the Evaluation of Educational Achievement

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism Lektion 4 Livsåskådningar Humanismen och liberalism Ett luddigt begrepp Humanism kan betyda många olika saker beroende på vem som använder ordet och i vilket sammanhang. Det kan handla om humanistiska

Läs mer

Förbjuda Burka??? Burkan eller hijab som är ett

Förbjuda Burka??? Burkan eller hijab som är ett Förbjuda Burka??? Burkan eller hijab som är ett slags all täckande plagg, bärs av muslimska kvinnor där endast ögonen lämnas exponerade har hamnat i rubrikerna igen! Frankrikes president Nicolas Sarkozy

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om integritet och olaga integritetsintrång på nätet. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. Vad gör dig ledsen, sårad eller arg? 2. Vad är integritet? En digital lektion från

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 12 (36) 6 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5) Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.7.1-182/2016 s beslut 1. hänvisar till tjänsteutlåtandet som svar på remissen. 2. överlämnar tjänsteutlåtandet

Läs mer

Demokrati på skolgården och i klassrummet

Demokrati på skolgården och i klassrummet Demokrati på skolgården och i klassrummet Dr. Lovisa Bergdahl Lektor i pedagogik, Södertörns högskola Dagsaktuella debatter Muslimska flickors bärande av slöja Sikhers bärande av turban Matregler och faste

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om att ge eleverna kunskaper i hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

Om undersökningen. Kvantitativ undersökning i Inizios webbpanel intervjuer Intervjuer genomförda 3-4 januari 2018 Uppdragivare: Timbro

Om undersökningen. Kvantitativ undersökning i Inizios webbpanel intervjuer Intervjuer genomförda 3-4 januari 2018 Uppdragivare: Timbro Om undersökningen Kvantitativ undersökning i Inizios webbpanel 1.151 intervjuer Intervjuer genomförda 3-4 januari 2018 Uppdragivare: Timbro Man pratar ibland om olika politiska ideologier, vilken beskrivning

Läs mer

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Syfte I dagens samhälle, som är präglat av mångfald, är kunskaper och analysen om religioner och andra livsåskådningar, i det egna samhället och på andra håll

Läs mer

Reflektera kring anonymitet på nätet

Reflektera kring anonymitet på nätet Reflektera kring anonymitet på nätet Den här lektionen handlar om anonymitet och hur det påverkar vårt agerande. Lektionen är skapad av Filippa Mannerheim (historie- och svensklärare) som en del av ett

Läs mer

En rättvis sjukvård i hela länet Allians för Västerbottens syn på en regional folkomröstning om sjukvården i länet

En rättvis sjukvård i hela länet Allians för Västerbottens syn på en regional folkomröstning om sjukvården i länet En rättvis sjukvård i hela länet Allians för Västerbottens syn på en regional folkomröstning om sjukvården i länet 1 1. Inledning En regional folkomröstning är något historiskt då det aldrig skett i Sverige

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun orebro.se/barnetsrattigheter Varje barn i Örebro, utan undantag,

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN Orsa kommun Alla behöver inte vara överens om allt I Orsa är samverkan en av de grundläggande förutsättningarna. Kommunen samarbetar med grannkommunerna

Läs mer

Redovisning av modell för uppföljning av skolsituationen för barn placerade i familjehem

Redovisning av modell för uppföljning av skolsituationen för barn placerade i familjehem SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-12-29 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Redovisning av modell för uppföljning av skolsituationen för barn placerade i familjehem

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter!

Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EU-VAL 2014 Ta ställning för sekulärt samhälle och mänskliga rättigheter! EHF-manifest November 2013 E uropavalet i maj 2014 blir avgörande för humanister i Europa. De progressiva värden vi värnar står

Läs mer

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst

Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Intolerans Vad tycker ungdomar om judar, muslimer, homosexuella och invandrare? Lättläst Det här är en lättläst sammanfattning av intoleransrapporten. Texten är skriven med korta meningar och enkla ord.

Läs mer

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan 2015-09-11 Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Inledning I skollagen anges att bildningsnämnden ansvarar för att alla

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Hur hanterar lärare kontroversiella samhällsfrågor i SO-undervisningen på högstadiet? TORBJÖRN LINDMARK

Hur hanterar lärare kontroversiella samhällsfrågor i SO-undervisningen på högstadiet? TORBJÖRN LINDMARK Hur hanterar lärare kontroversiella samhällsfrågor i SO-undervisningen på högstadiet? TORBJÖRN LINDMARK Forskningsgruppen (Vid Umeå universitet) Lars Larsson Universitetslektor vid Universitetspedagogik

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

Reflektera kring anonymitet på nätet 1 av 2

Reflektera kring anonymitet på nätet 1 av 2 Reflektera kring anonymitet på nätet 1 av 2 Den här lektionen handlar om anonymitet och hur det påverkar vårt agerande. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Landstingets program om integration LÄTT LÄST

Landstingets program om integration LÄTT LÄST Landstingets program om integration LÄTT LÄST Alla har rätt till ett gott liv De flesta av oss uppskattar en god hälsa. Oftast tycker vi att den goda hälsan är självklar ända tills något händer. Hälsa

Läs mer

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut?

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut? Upptäck Samhälle Upptäck Samhälle är ett grundläromedel i samhällskunskap för årskurs 4-6 som utgår från de fem samhällsstrukturerna i Lgr 11. Författare är Göran Svanelid. Provlektion: Hur genomför man

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för

I augusti 2017 demonstrerade många för ANNELIE DREWEN & LINA PILO IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om hur verige styrs. Du kommer att få veta hur ett val går till och vad som är skillnaden mellan regering och riksdag.

Läs mer

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig!

Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! ?! Myter och fakta ?MYT Politik är tråkigt och obegripligt. Det rör inte mig! 2 Kommunpolitiken handlar FAKTA om skolan och omsorgen om våra barn och gamla. Den hanterar gator och torg, sophämtning och

Läs mer

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola

LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola INTERKULTURALITET PÅ SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Begreppet interkulturalitet är inte värdemässigt neutralt utan har vuxit fram i en specifik intellektuell,

Läs mer

Uppdrag Psykisk Hälsa

Uppdrag Psykisk Hälsa Uppdrag Psykisk Hälsa Viveca Axelsson, Socionom, terapeut. viveca.axelsson@skl.se 08-452 74 32 viveca.axelsson@skl.se Samordnad individuell plan, SIP Barn och unga Asylsökande och nyanlända SIP ett redskap

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Andliga ledare

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Andliga ledare L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Judendom, Andliga ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

Media uppgift Problem 1

Media uppgift Problem 1 Media uppgift Problem 1 Jag tycker att det är ett stort problem hur media ser på småbarn. T.ex i en leksakstidning så finns det speciella pojkleksaker och flickleksaker. När det gäller pojkleksakerna är

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Brommaliberalen: Tema: Liberala Företagare

Brommaliberalen: Tema: Liberala Företagare Brommaliberalen September 2012 Tema: Liberala Företagare Folkpartiet Liberalerna i Bromma www.liberalibromma.wordpress.com www.facebook.com/folkpartietliberalernabromma Ordförande: Brommaliberalen: Isabel

Läs mer

Yttrande angående motion om barns rätt till en trygg uppväxt. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående motion om barns rätt till en trygg uppväxt. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar ESLÖVS KOMMUN Camilla Munther 0413-621 53 Utlåtande 2011-08-30 Vård- och omsorgsnämnden INVESTOR IN PEOPLE Yttrande angående motion om barns rätt till en trygg uppväxt Förslag till beslut Förvaltningen

Läs mer

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE

FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE FRAMTIDENS FOLKRÖRELSE Sofia Arkelsten, partisekreterare 20110704 INLEDNING Politiken påverkar människors liv. Därför är det viktigt vilka människor som utformar politiken. Och därför är det viktigt att

Läs mer

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun Beslutad av omsorgs- och socialnämnden 2007-12-17 Varför en etikpolicy? Etik handlar om vilka handlingar och förhållningssätt

Läs mer

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Vår helhetsidé Varför denna broschyr? Trollhättans kommunfullmäktige har upprättat specifika, politiska mål vad gäller utbildning. Varje barn och elev

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga

Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga Maria Branting och Peter Nilsson, utredare Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Birgitta Svensson, fil. dr, universitetslektor i socialt

Läs mer

Under tiden 19 juni -26 juni ställdes en fråga om FRA/Prism-debatten påverkat medlemmarna i Bredbandskollens Facebook-grupp.

Under tiden 19 juni -26 juni ställdes en fråga om FRA/Prism-debatten påverkat medlemmarna i Bredbandskollens Facebook-grupp. 1 2 Under tiden 19 juni -26 juni ställdes en fråga om FRA/Prism-debatten påverkat medlemmarna i Bredbandskollens Facebook-grupp. 13 procent kände inte till debatten. (Var åttonde person) 55 procent hade

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård.

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård. ANNELIE DREWSEN & LINA PILO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: INNAN DU LÄSER VÖL-tabell Skriv vad du vet om svensk politik innan du börjar läsa boken. Vänta med sista kolumnen tills du har läst boken. V Ö L Vad

Läs mer

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra Förskoleenheten Marieberg 1 Likabehandlingsplan Denna plan är upprättad för att förbättra arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda i de fall diskriminering och kränkningar uppkommer eller fortsätter.

Läs mer

STYRANDE PRINCIPER 4VIKTIGA I MEDBORGARENS TJÄNST VÄRDEN

STYRANDE PRINCIPER 4VIKTIGA I MEDBORGARENS TJÄNST VÄRDEN 6 STYRANDE PRINCIPER 1 I MEDBORGARENS TJÄNST 4VIKTIGA VÄRDEN Ansvar Respekt Demokrati Balans Engagemang Legalitet Objektivitet, saklighet och likabehandling Respekt Effektivitet och service Fri åsiktsbildning

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI

Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI Lättläst sammanfattning TOLERANSENS MEKANISMER: EN ANTOLOGI 1 Kapitel 1 Tolerans: En introduktion till begreppet, forskningen och antologin Erik Lundberg Mer prat om tolerans År 2015 kom många flyktingar

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet

Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Faktahäfte Deltagande i det politiska och offentliga livet Detta faktahäfte är ett fördjupningsmaterial kring FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Faktahäftet tar sin utgångspunkt

Läs mer

Visions- och Målprogram

Visions- och Målprogram Visions- och Målprogram VISIONSDOKUMENT MISSION Förbundet Unga Rörelsehindrade ska fungera som en motpol mot alla orättvisor och för att reagera å våra medlemmars vägnar. Även för att erbjuda möjlighet

Läs mer

Socialförvaltningens värdegrund ur ett barnperspektiv. Socialförvaltningen Örebro kommun. orebro.se

Socialförvaltningens värdegrund ur ett barnperspektiv. Socialförvaltningen Örebro kommun. orebro.se Socialförvaltningens värdegrund ur ett barnperspektiv. Socialförvaltningen Örebro kommun orebro.se SOCIALFÖRVALTNINGENS VÄRDEGRUND UR ETT BARNPERSPEKTIV: Vi stödjer barn i deras vardag. Vi är till för

Läs mer

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

En bättre och mer demokratisk skola! Skoldemokrati Elevinflytande Elevråd

En bättre och mer demokratisk skola! Skoldemokrati Elevinflytande Elevråd En bättre och mer demokratisk skola! Skoldemokrati Elevinflytande Elevråd En bättre och mer demokratisk skola! Hur och varför? Hur vi ska göra skolan bättre och höja elevernas resultat är en ständig debatt

Läs mer

Likabehandlingsplan för Bikupans fritidshem 2009-2010

Likabehandlingsplan för Bikupans fritidshem 2009-2010 Likabehandlingsplan för Bikupans fritidshem 2009-2010 Bikupans fritidshems likabehandlingsplan 2009-2010 Den 1 april 06 trädde en ny lag i kraft; Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift

Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift EU-valet 2019 - Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift Ämne: Svenska, svenska som andraspråk, samhällskunskap Årskurs: 7-9, gymnasiet, vux och

Läs mer

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014

TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 TID FÖR TOLERANS EN STUDIE OM VAD SKOLELEVER I SVERIGE TYCKER OM VARANDRA OCH SAMHÄLLET I STORT RAPPORTSERIE 1:2014 Lättläst sammanfattning Tid för tolerans Den här rapporten har fått namnet Tid för tolerans.

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Ornäs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation...

Läs mer

POLICY FÖR SOCIALA MEDIER skapad 2012

POLICY FÖR SOCIALA MEDIER skapad 2012 POLICY FÖR SOCIALA MEDIER skapad 2012 Denna policy gäller för organisationen Svenska Blå Stjärnan, både anställda och medlemmar med överenskommelse eller förtroendeuppdrag, som skapar eller skriver i sociala

Läs mer

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn ÅSA EKMAN www.asaekman.com jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn usa har inte ratificerat, skrivit på barnkonventionen sverige

Läs mer

Fördjupningsuppgift 1 Den hållbara staden 2114. TEMA Hållbar utveckling, Framtid, Stadsplanering, Teknisk utveckling, Regler & Normer etc.

Fördjupningsuppgift 1 Den hållbara staden 2114. TEMA Hållbar utveckling, Framtid, Stadsplanering, Teknisk utveckling, Regler & Normer etc. Efter visning Följande fördjupningsuppgifter syftar till att följa upp och fördjupa de tankar och idéer kring hållbar samhällsutveckling som lyftes vid visningen av utställningen Framtidsland. Fördjupningsuppgift

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning I III Lättläst version Ill II REGERINGSKANSLIET Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven

Läs mer

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga Valet 2018 1. - Hej! - Hej, hej! - Snart är det val. Tänker du rösta? - Nej, det tänker jag verkligen inte göra. - Tycker du inte att det är viktigt att rösta? - Absolut inte! - Varför inte? - Nej, jag

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor

Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor Partiernas svar på FUB Kungälvs frågor Tack till de partier i kommunfullmäktige i Kungälv som har svarat på våra medlemmars frågor. När vi skickade över frågorna till partierna skrev vi också en bakgrund

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:82 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Religions- och övertygelsefrihet i svensk utrikes- och utvecklingspolitik

Motion till riksdagen 2015/16:82 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Religions- och övertygelsefrihet i svensk utrikes- och utvecklingspolitik Partimotion Motion till riksdagen 2015/16:82 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Religions- och övertygelsefrihet i svensk utrikes- och utvecklingspolitik 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig

Läs mer

Tre steg till valseger

Tre steg till valseger Upplaga 2 Tre steg till valseger Frihet måste försvaras Utvecklad kommunikationsstrategi, med de viktigaste råden och metoderna inför valrörelsen 2018 KOMMUNIKATIONS- STRATEGI INFÖR VALET 2018 September

Läs mer

Sammanfattning 12 ATTITYDER TILL SKOLAN

Sammanfattning 12 ATTITYDER TILL SKOLAN Sammanfattning Sammanfattning Skolverket gör sedan ett decennium tillbaka regelbundna attitydundersökningar bland elever i år 7 9 och gymnasiet, lärare i grund- och gymnasieskola, skolbarnsföräldrar och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017

Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017 Anteckningar efter möte #2 i skoldialogen Svenljunga 8 februari 2017 Om processen så här långt Det kom en fråga efter första mötet om mötesformen. Mer specifikt om varför politiker och tjänstepersoner

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP 1 FÖRSKOLAN DUNDERKLUMPENS LIKABEHANDLINGSPLAN En plan mot kränkande behandling Från 1 april, 2006 gäller en ny lag om

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

kunskap personal kvalitet kompetens bibliotekarie personal kunskap folkbildning

kunskap personal kvalitet kompetens bibliotekarie personal kunskap folkbildning ning kunskap biblio kvalitet forsk bibliotekarie kompetens k folkbildning kunskap Bibliotek en kraft för förändring 2017 beslutade Svensk biblioteksförenings årsmöte att ta fram en vision för biblioteksväsendet.

Läs mer

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter

FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter FN:s konvention om barnets mänskliga rättigheter Om barnkonventionen Dessa artiklar handlar om hur länderna ska arbeta med barnkonventionen. Artikel 1 Barnkonventionen gäller dig som är under 18 år. I

Läs mer

FAQ om sjukhusfilmningsfallet mot Landstinget i Uppsala län

FAQ om sjukhusfilmningsfallet mot Landstinget i Uppsala län Stockholm den 20 januari 2014 FAQ om sjukhusfilmningsfallet mot Landstinget i Uppsala län Den 23 december 2013 meddelade Uppsala tingsrätt dom i det uppmärksammade fallet om den cancersjuke man som filmades

Läs mer

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Vittra Frösunda, belägen i Solna kommun. Beslut

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Vittra Frösunda, belägen i Solna kommun. Beslut Beslut Vittraskolorna AB info@vittra.se 2018-06-20 Dnr 400-2018:1489 Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av hem- och konsumentkunskap vid Vittra Frösunda, belägen i Solna kommun Inledning Skolinspektionen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer