Det finns en uppsjö av teststrategier och testverktyg och i den här laborationen får du pröva några av dem:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det finns en uppsjö av teststrategier och testverktyg och i den här laborationen får du pröva några av dem:"

Transkript

1 Andreas Borg 1(10) Laboration 1 Inledning och förberedelser Det finns en uppsjö av teststrategier och testverktyg och i den här laborationen får du pröva några av dem: Enhetstest med JUnit GUI-testning med Abbot Täckningsmätningar med djunit Dessa verktyg utvecklas och kommer i nya versioner med jämna mellanrum men för att få dem att fungera med varandra, med Eclipse och på den givna koden i Laboration 2 använder vi inte alltid de senaste versionerna i labbserien. Det tydligaste exemplet är JUnit, som från och med version 4 har en delvis ny notation (som kräver Java 5.0) som inte används i kursen. För att läsa om nyheterna i JUnit4 rekommenderas t.ex. JUnit 4.0 in 10 minutes som finns på Laborationen omfattar tre olika delar: 1. Triangle. En klass som används för att avgöra om en triangel är oregelbunden, likbent eller liksidig. 2. Formatter. En klass som erbjuder stöd för att centrera respektive högerställa text. 3. Converter. Ett grafiskt gränssnitt för att konvertera temperaturer från Celsius till Fahrenheit. Den givna koden för respektive deluppgift hittar du under lab1/src i Package Explorer. Man bör alltid separera testfiler från produktionskod och därför ska du skapa en katalog test på samma nivå och med samma paketstruktur som den redan existerande src-katalogen. 1. Högerklicka på lab1 i Package Explorer och välj New->Source Folder. Ange lab1 som Project name och test som Folder name och klicka Finish. 2. Högerklicka på den just skapade test-katalogen och välj New->Package. Ange lab1/test som Source Folder och triangle som Name och klicka Finish. Upprepa steg 2 för att skapa även paketen format och converter. Deluppgift 1: TriangleProgram Målet med den första deluppgiften är att konstruera vettiga testfall för Triangle-klassen på ett sådant sätt att alla rader av koden i programmet körs. Testfallen ska köras i djunit, en utökning av JUnit som kan användas för att mäta täckningsgrad.

2 Andreas Borg 2(10) Som du minns har triangelexemplet redan förekommit på en föreläsning i kursen och för att lösa labbuppgiften kan det vara en god hjälp att erinra sig Myers 14 frågor som presenterades där. Öppna paketet src/triangle i Package Explorer i Eclipse. Där hittar du de båda klasserna TriangleProgram och TriangleType. TriangleProgram är ett program som givet en lista av sidlängder avgör vilken typ av triangel som bildas av sidorna (dvs. om den är oregelbunden, likbent eller liksidig). Din uppgift är nu att skriva testfall för klassen. För att skapa en testfil högerklickar du på TriangleProgram.java och väljer New-> JUnit Test Case. I dialogrutan som öppnas ska det nu stå Name: TriangleProgramTest. Ange lab1/test som Source folder och triangle som Package. Klicka på Next, kryssa därefter i metoden triangletype(int[])och klicka avslutningsvis på Finish. Nu har en testklass innehållande metoden testtriangletype skapats. I denna testklass ska du implementera testfallen för klassen TriangleProgram:s metod triangletype. Tips 1: För att avgöra huruvida en triangel är liksidig kan du t.ex. använda följade testfall: TriangleProgram tp = new TriangleProgram(); assertequals(triangletype.equilateral, tp.triangletype(new int[]{2,2,2})); Tips 2: Hur du testar ett förväntat undantag (Exception) finns beskrivet i en tidigare version av JUnit:s FAQ: Jämför gärna med JUnit 4.0-notation: Kör testfallen genom att högerklicka på TriangleProgramTest.java i Package Explorer och välj Run As->djUnit test. Utöver att klassens logik ska testas på ett tillfredsställande sätt ska både line coverage och branch coverage vara 100% för att deluppgiften ska betraktas som godkänd. Deluppgift 2: Formatter Deluppgift 2 innebär att skriva både kod och testfall för en enkel textformatterare. Under src/format i Package Explorer hittar du klassen Formatter som innehåller två metoder: public String rightstring(string text, int rowlength) public String centerstring(string text, int rowlength) Metoderna ska ta en text och en radlängd som argument och returnera en centrerad respektive högerställd textrad. I den givna koden returnerar båda metoderna tomma strängen och det är alltså din uppgift att skriva koden som centrerar respektive högerställer text. För att man ska se att texten har formatterats ska du fylla på med * istället för mellanslag.

3 Andreas Borg 3(10) Några exempel för centerstring: centerstring("hej", 5) => "*hej*" centerstring("hej", 6) => "*hej**" centerstring("hej", 7) => "**hej**" Om radlängden är kortare än texten ska bara mitten av ordet synas. Några exempel: centerstring("halloj", 2) => "ll" centerstring("halloj!", 2) => "ll" centerstring("halloj!", 3) => "llo" Några exempel för rightstring: rightstring("hej", 5) => "**hej" rightstring("halloj", 3) => "loj" Programmet körs genom att att högerklicka på Formatter.java i Package Explorer och välj Run As->Java Application, och därmed måste du även skapa en main-metod som startar programmet. Testfallen skapar du i FormatterTest.java (som skapas på samma sätt som i deluppgift 1 och ska ligga i test/format) och du kör dem genom att högerklicka på FormatterTest.java i Package Explorer och välja Run As-> JUnitTest. För att deluppgiften ska betraktas som godkänd ska formatteraren fungera enligt exempel ovan och alla tesfall som är nödvändiga för att testa funktionaliteten ska vara konstruerade. Både line coverage och branch coverage ska vara 100%. Deluppgift 3: Converter I paketet src/converter finns en grafisk applikation som omvandlar temperaturer från Celsius till Fahrenheit. Starta programmet genom att högerklicka på CelsiusConverter.java i Package Explorer och välj Run As->Java Application. Mata in en temperatur, t.ex. 20, och tryck Convert. Detta ger resultatet 68ºF. Pröva nu att mata in 30ºC och tryck Return. Temperaturen kommer att omvandlas till 86ºF. I klassen CelsiusConverterTest.java finns det testfall för att testa applikationen med hjälp av GUI-testverktyget Abbot. Eftersom vi redan har konstaterat att testfall ska separeras från produktionskod ska du börja med att dra testfilen från src/converter till test/converter i Package Explorer. Klicka OK i dialogrutan som visas på skärmen och kör sedan testfallen som djunit-test. Det visar sig att den totala täckningsgraden (overall coverage) är 85% line coverage. En känd bugg är att omvandlaren accepterar temperaturer under absoluta nollpunkten. Lägg till både testfall och den kod som behövs för att rätta buggen. Om användaren matar

4 Andreas Borg 4(10) in en temperatur som är lägre än ºC ska det stå "NA" istället för en temperatur i Celsius respektive Fahrenheit. De befintliga testerna omfattar endast de fall där man klickar på Convert-knappen. Skriv testfall för att kontrollera att det även fungerar att trycka Return när man matat in temperaturen. Tips: Använd metoden actionactionmap (leta i Abbot:s API, och skicka "notify-field-accept" till inmatningsfältet. För att få godkänt på deluppgiften ska den vara löst enligt ovan och du ska även ha nått en overall line coverage på 95% och overall branch coverage på 100%. Mer specifikt kan sägas att täckningsgraden ska vara 100% överallt utom line coverage för CelsiusConverter (96%) och CelsiusConverterString (75%). Redovisning Hela Laboration 1 redovisas genom att all kod och alla testfall som skrivits lämnas in. För deluppgift 3 gäller att du lämnar in de filer som du har ändrat eller lagt till kod i med dessa ändringar/tillägg markerade. Dessutom ska en kort diskussion (1-2 sidor) om de olika testmetodernas (enhetstest, GUI-test, mätning av täckningsgrad) möjligheter och begränsningar lämnas in. När är de lämpliga att använda och när är de mindre lämpliga? Angågende deluppgift 3 ska du svara på några frågor. Finns det någon rimlig anledning till varför de ursprungliga testfallen bara gav en täckningsgrad på 85%? Varför behövde inte täckningsgraden bli 100%? Hur tycker du att man bör hantera krav på full täckning i realistiska situationer?

5 Andreas Borg 5(10) Laboration 2 Inledning Syftet med Laboration 2 är att du ska få tillämpa principerna och verktygen från Laboration 1 på ett större program planeringsverktyget GanttProject ( Det består av ungefär rader kod och levereras vid nedladdning med 46 JUnit-tester. I testning ingår att förhindra att åtgärdade buggar kommer tillbaka vilket görs med så kallad regressionstestning. Att buggar kommer tillbaka är lätt hänt när man gör ändringar i stora system med många beroenden, och man vill alltså försäkra sig om att en rättad bugg inte återuppstår. Ett bra sätt är naturligtvis att behålla och köra de testfall som skapats sedan tidigare, men ofta upptäcks fel i gamla moduler som har ändrats. Varje gång ett sådant fel upptäcks bör ett nytt testfall skapas för att förhindra att buggen återuppstår. Vidare gäller att hur buggar upplevs och rapporteras ofta skiljer sig en hel del från den felsökning som måste göras och de tester som borde ha funnits. En utvecklare som får en buggrapport måste alltså först förstå vilket problem användaren har upplevt och vilken sekvens av händelser som ledde fram till situationen. Med den kunskapen delas arbetet upp i följande steg: 1. Återskapa felet. Felet återskapas för att verifiera att buggen finns. Går det inte att återskapa felet finns det risk att felet bara uppstår i vissa omgivningar såsom operativsystem, version på bibliotek och runtime-miljöer eller hårdvarukonfiguration. 2. Felsöka koden. Nu gäller det att hitta buggen eller buggarna som gör att felet uppstår, dvs. utföra debuggning. Det här steget är ofta svårt om felet uppstår på en hög abstraktionsnivå, t.ex. att något visualiseras fel i det grafiska gränssnittet. Att från den nivån hitta den eller de rader kod som är felaktiga kräver att man tar sig från systemnivå till enhetsnivå. 3. Åtgärda felaktigheter. Här rättas buggen eller buggarna. Utan god förståelse för designen av systemet finns stor risk att den förstörs vid buggrättningar. En bugg kan ofta rättas på många olika sätt men bara några få av dessa följer den tänkta designen när det gäller abstraktioner och beroenden mellan enheter i systemet. 4. Skapa testfall. Att en bugg har hittats av en slutanvändare tyder alltid på en brist i testningen. Uppenbarligen saknas testfall som påvisar det felet. Sist av allt ska man därför uppdatera sin testsvit med ett testfall som misslyckas för den gamla koden men lyckas för den nya, felrättade versionen. Förberedelser I labben kommer du att använda två äldre versioner av GanttProject. Dessa innehåller många buggar som är kända och rapporterade, och du ska få arbeta med tre av dem via både enhetstester och GUI-tester. De båda versioner av GanttProject som du kommer att arbeta med är: pre release 3

6 Andreas Borg 6(10) För att köra GanttProject expanderar du önskad version i Package Explorer i Eclipse och navigerar fram till den fil som innehåller programmets mainmetod. Den nyare av de båda versionerna körs alltså på följande sätt: Ganttproject pre3/src/net.sourceforge.ganttproject/ GanttProject.java Högerklicka på filen och välj Run As->Java Application. Ägna en liten stund åt att undersöka programmet (version pre release 3) och sätta upp ett enkelt projekt så att du får en känsla för vad programmet gör och vilken terminologi som används. Du bör göra åtminstone följande: Skapa minst två användare som kan användas som resurser och tilldela dem roller på valfritt sätt. Skapa en ny uppgift som innehåller minst två deluppgifter. Undersök de olika alternativen som finns under Uppgiftsegenskaper (via menyval eller högerklick på uppgiften) och pröva att ange både uppgiftslängd, föregångare och personer som ska utföra uppgiften. Notera att man måste klicka på fältet under Uppgiftsnamn respektive Resursnamn för att få fram de alternativ man har. Deluppgift 1 Programversion: Det rapporterade problemet som denna uppgift handlar om gäller ihopkoppling av aktiviteter/uppgifter. Ett exempel på buggen illustreras med filen end-end.gan som finns under menyvalet Laborationer på kurshemsidan. Följ den ovan beskrivna processen genom att först försöka förstå det upplevda problemet, och återskapa därefter buggen genom att öppna end-end.gan i GanttProject och jämföra valda Uppgiftsegenskaper med den grafiska visualiseringen. Därefter är uppgiften att felsöka koden, rätta buggen och skapa testfall som gör att den inte kan återuppstå. BUG: End-end relations cause problems You may monitor this Tracker item after you login (register an account, if you do not already have one) Submitted By: Date Submitted: Marc De Caluw 頭 marcdc :59 Changed to Closed status by: Closed as of: dbarashev :34 Last Updated By: Date Last Updated: dbarashev - Settings changed :34 Number of Comments: Number of Attachments: 3 0 Category: (?) Group: (?) Relationship None

7 Andreas Borg 7(10) Assigned To: (?) Dmitry Barashev Status: (?) Closed Summary: (?) end-end relations cause problems Hi, Priority: (?) 7 Resolution: (?) Fixed When I use end-end relationships between tasks, the project behaves very strangely. In the xml-file the end-end relations are systematically saved as end-start relations, which may be the cause of the problems. If I manually change these realtions from type 2 to type 3 in the xml files, everything seemqs to work fine until the next time I save the project: all end-end relations are saved again as end-start relations and problems again. Regards, Marc Deluppgift 2 Programversion: Denna deluppgift är den största och mest krävande i labbserien, trots att det inte ingår i uppgiften att rätta buggen. Fokus ligger i stället på att verkligen förstå upplevda och kringliggande problem och skapa testfall som fångar buggen. Det kan diskuteras om buggrapporten nedan beskriver en regelrätt bugg. Klart är i alla fall att det går att konstruera testfall för att se till att hänsyn tas till helger och det är nu din uppgift att göra det. Testklassen TestResourceAssignments.java (som du hittar under test/net.sourceforge.ganttproject.test.task) kan ge lite inledande tips till hur testfallen kan skrivas. När man skriver ett testfall och/eller rättar en bugg är det viktigt att även ställa sig frågan om den rapporterade buggen är en del av något större. I fallet GanttProject sätts och ändras längden på en uppgift på flera olika sätt (vilket skulle kunna sägas vara ett designproblem). Icke desto mindre måste du ta reda på vilka metoder som körs i det fall som användaren har upplevt ett fel och testa det. Du behöver alltså gå via metoderna för det grafiska gränssnittet och se hur de propagerar ner i programlogiken. Här är det lämpligt att använda de utmärkta funktionerna Open Call Hierachy, Open Type Hierachy och Open Declaration som finns i Eclipse för att leta i koden. Börja med att återskapa buggen i rätt programversion för att säkert förstå vad buggrapporten handlar om och övertyga dig själv om att du skriver ett testfall för just det

8 Andreas Borg 8(10) upplevda problemet. Dessutom måste du vara helt säker på att du testar rätt datum (verifiera t.ex. med enkla spårutskrifter) och måste därför undersöka hur GanttProject:s kalenderhantering är implementerad (inkl. arvsstruktur), läsa dokumentation och verifiera dina testfall. För godkänt på deluppgiften krävs att du skriver ett korrekt testfall för det upplevda problemet samt ytterligare testfall för minst ett av de alternativa sätten att sätta eller ändra uppgiftslängd. Men givetvis är det bäst att ha testfall för samtliga varianter. BUG: Tasks on week-end You may monitor this Tracker item after you login (register an account, if you do not already have one) Submitted By: Date Submitted: Pascal Bleser - pascalbleser :04 Changed to Closed status by: Closed as of: nobody :19 Last Updated By: Date Last Updated: pascalbleser - Comment added :19 Number of Comments: Number of Attachments: 2 0 Category: (?) Group: (?) Gantt-chart 1.7 Assigned To: (?) Priority: (?) Nobody/Anonymous 7 Status: (?) Resolution: (?) Closed Later Summary: (?) Tasks on week-end Week-end days also count as workdays. If I create a task with e.g. 10 days effort, week-end days count, too. This must obviously be a bug ;-) Deluppgift 3 Programversion: pre release 3 Detta är en intressant bugg av flera skäl: Dels finns det JUnit-tester för att undvika den uppkomna situationen och dels är den introducerad i den här versionen (den finns alltså inte i version som vi har kört tidigare, pröva gärna!). Problemet illustreras tydligt på bilden nedan; den övergripande uppgiftens (supertask) uppfyllnadsgrad stämmer inte överens med ingående deluppgifters (nested tasks) uppfyllnadsgrad. Börja med att skapa ett projekt där buggen inträffar. Projektet ska heta supertask_bug.gan och sparas i din projektkatalog. Notera att du inte behöver göra projektet lika innehållsrikt som på bilden, men givetvis måste det finnas en supertask som har minst en nested task.

9 Andreas Borg 9(10) Anledningen till att buggen uppstår är att GUI:et inte är rätt implementerat, vilket innebär att GUI-testfall måste skapas för att detektera felet. Liksom i Laboration 1 använder vi Abbot för ändamålet och uppgiften är alltså att låta verktyget klicka sig fram till feltillståndet och indikera buggen. Kodskelett som ger dig inledningen på testfallet finns i test/idatestlabb/testtaskcompletionpercentagegui.java och de konstruktioner som finns där bör ge dig vägledning till hur du skapar resten av testfallet. Du har även nytta av att veta att veta följande: Den del av Öppna-fönstret som innehåller filnamn är en JFileChooser. De olika uppgifterna och deluppgifterna i GanttProject:s huvudfönster representeras med ett JTree. Egenskaperna för t.ex. en uppgift är en JPropertiesBean. BUG3: Supertask completion percentage is not updated correctly You may monitor this Tracker item after you login (register an account, if you do not already have one) Submitted By: Date Submitted: THOMAS Alexandre - bbadmin :44 Changed to Closed status by: Closed as of: dbarashev :07 Last Updated By: Date Last Updated: dbarashev - Settings changed :07 Number of Comments: Number of Attachments: 1 1 Category: (?) Group: (?) Tasks devel Assigned To: (?) Priority: (?) Dmitry Barashev 7 Status: (?) Resolution: (?)

10 Andreas Borg 10(10) Closed Fixed Summary: (?) Supertask completion percentage is not updated correctly bug : report by david date : explain : I'm using the prerelease and there is a little bug in the % settings. I explain : I've finished my first phase project, all the tasks are at 100% and in front of the main project there is 29%, but it should be 100% Also, we cannot see on the left the total display of the gantt, we cannot read the person and the % advancement. Also it can be a great idear to make a ladscape printing and think about a feature for printing long projects (1 to 2 years long) in one or several pages. Look at the picture for that. Redovisning Lämna in alla testfall samt den rättade koden från deluppgift 1 (markera vilka kodrader som har ändrats). Utöver programkoden ska du lämna in en rapport på 1-2 sidor. Gå in i GanttProjects buggdatabas genom att klicka på fliken Tracker och välja alternativet Bugs på Ändra också Status till Any så att alla buggrapporter visas. Titta på ett antal rapporter och bilda dig en uppfattning om hur felbeskrivningarna verkar se ut i allmänhet. Är det någon skillnad på hur slutanvändare (eller kund) upplever ett fel och hur programmerare ser på det? Hur tycker du att buggrapporterna i laborationen fungerade i det hänseendet? Ange två buggrapporter du själv hittat som illustrerar ditt resonemang.

Beijer Electronics AB 2000, MA00336A, 2000-12

Beijer Electronics AB 2000, MA00336A, 2000-12 Demonstration driver English Svenska Beijer Electronics AB 2000, MA00336A, 2000-12 Beijer Electronics AB reserves the right to change information in this manual without prior notice. All examples in this

Läs mer

Eclipse. Avsikt. Nu ska ett fönster liknande figuren till höger synas.

Eclipse. Avsikt. Nu ska ett fönster liknande figuren till höger synas. Eclipse Avsikt Att bekanta dig med Eclipse programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av Eclipse 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till byte-kod

Läs mer

2.1 Installation of driver using Internet Installation of driver from disk... 3

2.1 Installation of driver using Internet Installation of driver from disk... 3 &RQWHQW,QQHKnOO 0DQXDOÃ(QJOLVKÃ'HPRGULYHU )RUHZRUG Ã,QWURGXFWLRQ Ã,QVWDOOÃDQGÃXSGDWHÃGULYHU 2.1 Installation of driver using Internet... 3 2.2 Installation of driver from disk... 3 Ã&RQQHFWLQJÃWKHÃWHUPLQDOÃWRÃWKHÃ3/&ÃV\VWHP

Läs mer

NetBeans 7. Avsikt. Projektfönster

NetBeans 7. Avsikt. Projektfönster NetBeans 7 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av NetBeans 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

NetBeans 5.5. Avsikt. Projektfönster

NetBeans 5.5. Avsikt. Projektfönster NetBeans 5.5 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av NetBeans 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA EDAA01 Programmeringsteknik fördjupningskurs Institutionen för datavetenskap HT 2015

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA EDAA01 Programmeringsteknik fördjupningskurs Institutionen för datavetenskap HT 2015 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA EDAA01 Programmeringsteknik fördjupningskurs Institutionen för datavetenskap HT 2015 Testning med JUnit 1 Inledning JUnit är ett ramverk för enhetstestning av Javakod. Det är utvecklat

Läs mer

Laboration 10 - Eclipse

Laboration 10 - Eclipse Laboration 10 - Eclipse Avsikten med laborationen är att du ska träna på att använda paket, att du ska packa några klassfiler i en jar-fil och slutligen använda innehållet i en jar-fil från en annan klass

Läs mer

Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDAF30)

Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDAF30) LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Programmering i C++ Institutionen för datavetenskap HT 2015 Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDAF30) Under den inledande datorlaborationen får du träna på de grundläggande

Läs mer

Webbregistrering pa kurs och termin

Webbregistrering pa kurs och termin Webbregistrering pa kurs och termin 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en länk till Studieöversiktssidan. På den sidan

Läs mer

725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API. Johan Falkenjack

725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API. Johan Falkenjack 725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API Johan Falkenjack December 13, 2013 1 Inledning Hittills i kursen har vi tittat på grundläggande programmering och grundläggande objektorientering. I den

Läs mer

Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDA623)

Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDA623) LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Programmering i C++ Institutionen för datavetenskap HT 2013 Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDA623) Under den inledande datorlaborationen får du träna på de grundläggande

Läs mer

Command line argumenter. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Vad blir resultatet? Nu då? Ahmed Rezine. Hösttermin 2016

Command line argumenter. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Vad blir resultatet? Nu då? Ahmed Rezine. Hösttermin 2016 Command line argumenter Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning VI: eclipse, felsökning, felhantering Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 /* Cla. java * Programmet illustrerar

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning VI: eclipse, felsökning, felhantering Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Outline Felhantering Eclipse Felsökning Command line argumenter

Läs mer

Vad kännetecknar en god klass. Vad kännetecknar en god klass. F12 Nested & Inner Classes

Vad kännetecknar en god klass. Vad kännetecknar en god klass. F12 Nested & Inner Classes Vad kännetecknar en god klass F12 Nested & En odelad, väldefinierad abstraktion Uppgiften kan beskrivas kort och tydlig Namnet är en substantiv eller adjektiv som beskriver abstraktionen på ett adekvat

Läs mer

Webbreg öppen: 26/ /

Webbreg öppen: 26/ / Webbregistrering pa kurs, period 2 HT 2015. Webbreg öppen: 26/10 2015 5/11 2015 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en

Läs mer

Marcus Andersson MICROSOFT PROJECT

Marcus Andersson MICROSOFT PROJECT Marcus Andersson MICROSOFT PROJECT 007 Del 1 SKAPA PROJEKTPLAN. Skapa och arbeta med ett projekt... 1 3. Aktiviteter, Milstolpar och Faser... 1 . SKAPA OCH ARBETA MED ETT PROJEKT I det här avsnittet ska

Läs mer

Länkade listor och automatisk testning

Länkade listor och automatisk testning 1 (6) Länkade listor och automatisk testning Algoritmer och datastrukturer Obligatorisk nr 3 Syfte Att ge träning i programmering av länkade listor på låg abstraktionsnivå med primitiv pekarmanipulering.

Läs mer

Övning: Arbeta med Azure Explorer

Övning: Arbeta med Azure Explorer 1 Övning: Arbeta med Azure Explorer Azure Explorer är ett tredjpartsverktyg för att hantera lagring i Azure. Arbetsuppgift 1: Ladda ner och installera Azure Explorer på din utvecklingsmaskin i Azure. Steg

Läs mer

Laboration: Whitebox- och blackboxtesting

Laboration: Whitebox- och blackboxtesting Tilda11 höstterminen 2011 Laboration: Whitebox- och blackboxtesting Mål med laborationen Du ska lära dig begreppen white-box testing och black-box testing Du ska öva dig på att konstruera testfall Du ska

Läs mer

Chapter 1 : Who do you think you are?

Chapter 1 : Who do you think you are? Arbetslag: Gamma Klass: 9A Veckor: 34-39 År: 2019 Chapter 1 : Who do you think you are?. Syfte Förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter. Formulera sig och kommunicera i tal

Läs mer

Support Manual HoistLocatel Electronic Locks

Support Manual HoistLocatel Electronic Locks Support Manual HoistLocatel Electronic Locks 1. S70, Create a Terminating Card for Cards Terminating Card 2. Select the card you want to block, look among Card No. Then click on the single arrow pointing

Läs mer

Styrsystem. Quantum, M340 o Momentum. Kom-igång med konvertera Concept till Unity Rev

Styrsystem. Quantum, M340 o Momentum. Kom-igång med konvertera Concept till Unity Rev Styrsystem Quantum, M340 o Momentum Kom-igång med konvertera Concept till Unity 2014-08-06 Rev. 2016-10-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 FÖRBERED CONCEPT... 3 2.1.1 Ethernet modul... 3 2.1.2

Läs mer

PROCESSUTVECKLING IT ITIL FÖRBÄTTRAT ÄRENDEHANTERINGSSYTEM ANVÄNDARANVISNING

PROCESSUTVECKLING IT ITIL FÖRBÄTTRAT ÄRENDEHANTERINGSSYTEM ANVÄNDARANVISNING 03 16 15:05 PROCESSUTVECKLING IT ITIL FÖRBÄTTRAT ÄRENDEHANTERINGSSYTEM ANVÄNDARANVISNING Revision: 16 Sidan: 1/14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund.....3 1.1 Förbättringar......3 1.2 Information......3 2

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITET 12/8/09 informatik & datavetenskap Johan Öfverberg, Kerstin Andersson Laboration 4, ISG A04 och DVG A08 HT-09

KARLSTADS UNIVERSITET 12/8/09 informatik & datavetenskap Johan Öfverberg, Kerstin Andersson Laboration 4, ISG A04 och DVG A08 HT-09 Laboration 4, ISG A04 och DVG A08 HT-09 Laborationen går ut på att skapa en enkel bankbok. Ni skall i bankboken kunna registrera upp till 30 transaktioner som kan bestå av insättning, uttag eller checkuttag.

Läs mer

Objektsamlingar i Java

Objektsamlingar i Java 1 (6) Objektsamlingar i Java Objektorienterad programmering 3 Syfte Att ge träning i att använda objektsamlingar i Java. Mål Efter övningen skall du kunna använda objektsamlingsklasserna ArrayList och

Läs mer

JUnit. Ska kompletteras med kodexempel på JUnit. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 12 21/5 2012

JUnit. Ska kompletteras med kodexempel på JUnit. DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 12 21/5 2012 DD2385 Programutvecklingsteknik Några bilder till föreläsning 12 21/5 2012 Innehåll Testning med JUnit Refactoring Några designprinciper JUnit Ramverk i Java för testning av Java-klasser Utvecklat av Gamma

Läs mer

1. Unpack content of zip-file to temporary folder and double click Setup

1. Unpack content of zip-file to temporary folder and double click Setup Instruktioner Dokumentnummer/Document Number Titel/Title Sida/Page 13626-1 BM800 Data Interface - Installation Instructions 1/8 Utfärdare/Originator Godkänd av/approved by Gäller från/effective date Mats

Läs mer

Föreläsnings 9 - Exceptions, I/O

Föreläsnings 9 - Exceptions, I/O Föreläsnings 9 - Exceptions, I/O Josef Svenningsson Tisdag 6/11 Undantag - Exceptions Kommer ni ihåg det här programmet? Det var ett av de första ni såg i första föreläsningen. import javax.swing.*; public

Läs mer

Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document

Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document Lösenordsportalen Hosted by UNIT4 For instructions in English, see further down in this document Användarhandledning inloggning Logga in Gå till denna webbsida för att logga in: http://csportal.u4a.se/

Läs mer

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Baserad på OLA 5.0.0-6 Dokumentversion: 20110601 Författare: Gunnar Svanberg, Järfälla Redigering och layout: Niklas Wrane, SOFT Sid 1 (25) version

Läs mer

Quick Start Guide Snabbguide

Quick Start Guide Snabbguide Quick Start Guide Snabbguide C Dictionary Quick Start Thank you for choosing C Dictionary and C-Pen as your translation solution. C Dictionary with its C-Pen connection will make translation easy and enable

Läs mer

Inledande programmering med C# (1DV402) Ditt första C#-program med Visual Studio

Inledande programmering med C# (1DV402) Ditt första C#-program med Visual Studio Ditt första C#-program med Visual Studio Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får använda detta verk så

Läs mer

Fyrverkerier. Introduktion. Nivå. I det här projektet ska vi skapa ett fyrverkeri över en stad. Activity Checklist.

Fyrverkerier. Introduktion. Nivå. I det här projektet ska vi skapa ett fyrverkeri över en stad. Activity Checklist. Nivå 1 Fyrverkerier All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Läs mer

Translation Changes in Swedish EBSCOhost Interface

Translation Changes in Swedish EBSCOhost Interface Translation Changes in Swedish EBSCOhost Interface Benjamin Runggaldier Regional Sales Manager Sweden 2 Suggested Translation Changes All the suggested changes have been reviewed by the language team Some

Läs mer

Att skriva till och läsa från terminalfönstret

Att skriva till och läsa från terminalfönstret Att skriva till och läsa från terminalfönstret Oftast används grafiska komponenter i Java för att kommunicera med användaren (användargränssnitt), men det finns objekt i standardbiblioteken för de tillfällen

Läs mer

Testplanering, test-first, testverktyg

Testplanering, test-first, testverktyg Testplanering, test-first, testverktyg Mats Skoglund Department of Computer and Systems Sciences Stockholm University/Royal Institute of Technology Stockholm, Sweden 12 mars 2007 Mats Skoglund Page 1(33)

Läs mer

Workshop IBA internet based assessment

Workshop IBA internet based assessment Workshop IBA internet based assessment 2003-04-02 Ulf Jonsson Målsätttning Efter denna workshop så skall du förstå/kunna: * Beskriva olika delarna som ingår i verktyget Perception. * Konstruera enkla frågor

Läs mer

Code-Lite tutorial ( /RoJ)

Code-Lite tutorial ( /RoJ) Code-Lite tutorial (2013-03-20/RoJ) Följ dessa anvisningar för att skapa projekt, kompilera/länka och testa dina laborationsuppgifter 3,4. Project Projekt, innehåller bland annat ett antal källtextfiler

Läs mer

Laboration 1. "kompilera"-ikonen "exekvera"-ikonen

Laboration 1. kompilera-ikonen exekvera-ikonen Programmerade system I1 Syfte Laboration 1. Syftet med denna laboration är dels att göra dej bekant med de verktyg som kan vara aktuella i programmeringsarbetet, dels ge en första inblick i att skriva

Läs mer

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP.

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP. Laboration 1 Översikt 1. Att komma igång med laborationsmiljön a. installera Aptana Studio 3 b. Installera EasyPHP 2. Testa lite programmering a. Testa enkla uppgifter b. Testa automatiskt 3. Skapa inloggningsformulär

Läs mer

Så här skriver du ditt första program i C++

Så här skriver du ditt första program i C++ Så här skriver du ditt första program i C++ Introduktion till att skapa Solution, Project och källkodsfil i Visual Studio 2013 Författare Anne Norling Kurs: Strukturerad programmering med C++ Kurskod:1DV433

Läs mer

Skapa ett paket av TI-Nspire programvara med Microsoft SMS 2003

Skapa ett paket av TI-Nspire programvara med Microsoft SMS 2003 Skapa ett paket av TI-Nspire programvara med Microsoft SMS 2003 Detta dokument ger steg för steg-instruktioner för att skapa och implementera ett TI-Nspire nätverkspaket via plattformen Microsoft SMS 2003.

Läs mer

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name:

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name: Workplan Food Spring term 2016 Year 7 Name: During the time we work with this workplan you will also be getting some tests in English. You cannot practice for these tests. Compulsory o Read My Canadian

Läs mer

Infoga dokument i Connect med hjälp av FlashPaper

Infoga dokument i Connect med hjälp av FlashPaper Infoga dokument i Connect med hjälp av FlashPaper Denna manual beskriver hur man kan infoga dokument i Connect med hjälp av så kallade FlashPapers. FlashPaper låter dig dela med dig av alla typer av dokument

Läs mer

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/ Name: Year 9 w. 4-7 The leading comic book publisher, Marvel Comics, is starting a new comic, which it hopes will become as popular as its classics Spiderman, Superman and The Incredible Hulk. Your job

Läs mer

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Inledning Starta Microsoft Visual Studio 2005. Välj create Project Välj VB + Vindows Application och välj ett nytt

Läs mer

[HUR DU ANVÄNDER PAPP] Papp är det program som vi nyttjar för att lotta turneringar och se resultat.

[HUR DU ANVÄNDER PAPP] Papp är det program som vi nyttjar för att lotta turneringar och se resultat. PAPP Papp är det program som vi nyttjar för att lotta turneringar och se resultat. Förberedelser inför en turnering. Ladda ner papp för windows, spara zipfilen på lämpligt ställe på din dator och lägg

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik I 2011-03-17 Skrivtid: 1400-1700 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift

Läs mer

Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0)

Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0) MÄLARDALENS HÖGSKOLA Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0) Med Visual C++ 7.0 COM-komponent EI0230 Komponentbaserad applikationsutveckling oktober 2003 Om denna sammanfattning Denna sammanfattning innehåller

Läs mer

Övning: Skapa en ny regel

Övning: Skapa en ny regel Övning: Skapa en ny regel Den här övningen förklarar hur man skapar en automatiserad händelse som kallas regel i applikationen. Övningen använder Device management application som finns tillgänglig under

Läs mer

Programmering I Tobias Wrigstad fredag, 2009 augusti 28

Programmering I Tobias Wrigstad fredag, 2009 augusti 28 Programmering I Tobias Wrigstad tobias@dsv.su.se Vad är programmering? Lågnivåspråk och högnivåspråk Kompilering och interpretering Variabler Notation för flödesschema (flow chart) Kontrollstrukturer (conditionals,

Läs mer

Styrteknik: Binära tal, talsystem och koder D3:1

Styrteknik: Binära tal, talsystem och koder D3:1 Styrteknik: Binära tal, talsystem och koder D3:1 Digitala kursmoment D1 Boolesk algebra D2 Grundläggande logiska funktioner D3 Binära tal, talsystem och koder Styrteknik :Binära tal, talsystem och koder

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE TILL ANDROID UTVECKLINGSMILJÖ

INSTALLATIONSGUIDE TILL ANDROID UTVECKLINGSMILJÖ INSTALLATIONSGUIDE TILL ANDROID UTVECKLINGSMILJÖ Denna installationsguide berättar hur man installerar och kommer igång med utveckling för Android. Guiden är skriven som en komplettering till min bok Programmera

Läs mer

BILAGA 5 Fi2Utrymmen Bilaga till CAD-kravspecifikation med förvaltningsinformation Version 1.0

BILAGA 5 Fi2Utrymmen Bilaga till CAD-kravspecifikation med förvaltningsinformation Version 1.0 BILAGA 5 Fi2Utrymmen Bilaga till CAD-kravspecifikation med förvaltningsinformation Version 1.0 Senast reviderad 2008-xx-xx FI2Utrymmen Om man använder ADT 2007 och ABS 2007 måste följande saker installeras

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE

Information technology Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (ISO/IEC 26300:2006, IDT) SWEDISH STANDARDS INSTITUTE SVENSK STANDARD SS-ISO/IEC 26300:2008 Fastställd/Approved: 2008-06-17 Publicerad/Published: 2008-08-04 Utgåva/Edition: 1 Språk/Language: engelska/english ICS: 35.240.30 Information technology Open Document

Läs mer

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö Föreläsning 3 Programmering, C och programmeringsmiljö Vad är programmering? Ett väldigt kraftfullt, effektivt och roligt sätt att kommunicera med en dator Att skapa program / applikationer till en dator

Läs mer

SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS

SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt (Utvecklare av digitala tjänster) Den 1 juni 2011 ABSTRAKT Rapporten tar upp positiva och negativa erfarenheter som jag erhållit

Läs mer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter. med hjälp av Open Office Writer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter. med hjälp av Open Office Writer Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Open Office Writer Enkel guide till ordbehandling med Open Office www.openoffice.org Medieteknik Södertörns högskola 31 januari 2011 uppdaterad

Läs mer

Laboration 10 - NetBeans

Laboration 10 - NetBeans Laboration 10 - NetBeans Avsikten med laborationen är att du ska träna på att använda paket, att du ska packa några klassfiler i en jar-fil och slutligen använda innehållet i en jar-fil från en annan klass

Läs mer

The Swedish National Patient Overview (NPO)

The Swedish National Patient Overview (NPO) The Swedish National Patient Overview (NPO) Background and status 2009 Tieto Corporation Christer Bergh Manager of Healthcare Sweden Tieto, Healthcare & Welfare christer.bergh@tieto.com Agenda Background

Läs mer

Module 6: Integrals and applications

Module 6: Integrals and applications Department of Mathematics SF65 Calculus Year 5/6 Module 6: Integrals and applications Sections 6. and 6.5 and Chapter 7 in Calculus by Adams and Essex. Three lectures, two tutorials and one seminar. Important

Läs mer

Använda Python Laboration 1 GruDat, DD1344

Använda Python Laboration 1 GruDat, DD1344 Använda Python Laboration 1 GruDat, DD1344 Örjan Ekeberg 14 oktober 2008 Målsättning Målet med denna laboration är att du ska prova på att använda Python, framförallt interativt. Du ska också lära dig

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Datum: 2011-08-22 Tid: 14-18 Plats: SU-salar i B-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 281456 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna ungefär

Läs mer

Guide för pdf-formulär

Guide för pdf-formulär Guide för pdf-formulär Innehållsförteckning Rätt programvara... 3 Instruktion för automatiskt formulär... 3 Steg 1 Mall till pdf-format via Word... 3 Alternativt steg 1 Mall till pdf-format via Acrobat...

Läs mer

Att använda Weka för språkteknologiska problem

Att använda Weka för språkteknologiska problem Att använda Weka för språkteknologiska problem Systemet WEKA (Waikato Environment for Knowledge Acquisition) är en verktygslåda med olika maskininlärningsalgoritmer, metoder för att behandla indata, möjligheter

Läs mer

Schenker Privpak AB Telefon VAT Nr. SE Schenker ABs ansvarsbestämmelser, identiska med Box 905 Faxnr Säte: Borås

Schenker Privpak AB Telefon VAT Nr. SE Schenker ABs ansvarsbestämmelser, identiska med Box 905 Faxnr Säte: Borås Schenker Privpak AB Interface documentation for web service packageservices.asmx 2012-09-01 Version: 1.0.0 Doc. no.: I04304b Sida 2 av 7 Revision history Datum Version Sign. Kommentar 2012-09-01 1.0.0

Läs mer

USB styrt DMX gränssnitt

USB styrt DMX gränssnitt USB styrt DMX gränssnitt Inledning...2 DMX bibliotek...3 Programmering av kanalerna...7 Skapa en show...11 Inledning DMX LightPlayer är mycket enkel att använda. Inför en existerande fixtur eller skapa

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB OBS! Utsätt inte Sweex Wireless 300N Adapter USB för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd inte Sweex

Läs mer

Matthew Thurley Industriell bildanalys (E0005E) Response rate = 65 %

Matthew Thurley Industriell bildanalys (E0005E) Response rate = 65 % Matthew Thurley Industriell bildanalys (E000E) Response rate = % Survey Results Legend Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean Question text Left pole % % Right pole n=no. of responses av.=mean

Läs mer

Chapter 4: Writing Classes/ Att skriva egna klasser.

Chapter 4: Writing Classes/ Att skriva egna klasser. Chapter 4: Writing Classes/ Att skriva egna klasser. I dessa uppgifter kommer du att lära dig om hur man definierar egna objekt genom att skriva klasser. Detta är grunden för att förstå objekt orienterad

Läs mer

Institutionen för datavetenskap HT 1 2007/2008. Testning med JUnit

Institutionen för datavetenskap HT 1 2007/2008. Testning med JUnit LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA EDA690 Algoritmer och datastrukturer Institutionen för datavetenskap HT 1 2007/2008 Enhetstestning Testning med JUnit När man implementerat en klass måste man, innan den kan användas,

Läs mer

GIT L0012B. Implementation av geografiska informationssystem. Information inför kursstart

GIT L0012B. Implementation av geografiska informationssystem. Information inför kursstart GIT L0012B Implementation av geografiska informationssystem Information inför kursstart K U R S I N F O R M A T I O N Innehåll Registrering 2 Kursplan 2 Schema 2 Föreläsningar 2 Laborationer 2 Examination

Läs mer

L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I

L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I L04.1 Marodören Inledning Genom att öva sig på de grundläggande koncepten i JavaScript öppnas vägen allteftersom till de mer avancerade funktionerna. Man måste lära sig krypa innan man kan gå, även i JavaScript!

Läs mer

Quick-guide to Min ansökan

Quick-guide to Min ansökan Version 2015-05-12 Quick-guide to Min ansökan Before filling in the application To be able to fill in an application you need to create a user account (instructions on p. 3). If you have already created

Läs mer

Reguljära uttryck. Reguljära uttryck. Nu kommer en siffra78 och en till SIFFRA(78) men utan 7kstuga SIFFRA(89)

Reguljära uttryck. Reguljära uttryck. Nu kommer en siffra78 och en till SIFFRA(78) men utan 7kstuga SIFFRA(89) Reguljära uttryck Ett sätt att söka och manipulera text Reguljära uttryck Konstruerar mönster som försöker hitta nåt i text Viktigt, användbart, många resurser http://regex.info/ http://etext.lib.virginia.edu/services/helpsheets/unix/regex.html

Läs mer

Programutveckling med Java Development Kit. (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02)

Programutveckling med Java Development Kit. (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02) UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för datavetenskap Thomas Johansson Oktober 1998 Programutveckling med Java Development Kit (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02) Umeå universitet 901 87 Umeå.

Läs mer

BÄNKVÅG / BENCH SCALE Modell : SW-III / Model : SW-III ANVÄNDARMANUAL / USER MANUAL SW-III WWW.LIDEN-WEIGHING.SE 2014-03-26 OBS! Under vågen sitter en justerbar skruv (se bild). Standardinställning är

Läs mer

Konsolfönster i Windows Momentet ingår i kursen PDA DTR1206 Lab 1 DOS http://www.cwdata.se Konsolfönstret

Konsolfönster i Windows Momentet ingår i kursen PDA DTR1206 Lab 1 DOS http://www.cwdata.se Konsolfönstret Konsolfönster i Windows Momentet ingår i kursen PDA DTR1206 Lab 1 DOS http://www.cwdata.se Konsolfönstret Med ett kommandobaserat gränssnitt menas ett helt textbaserat gränssnitt. Istället för att klicka

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

HANTERING AV UPS CX

HANTERING AV UPS CX HANTERING AV UPS CX2100-0904 Hantering av UPS-modulen CX2100-0904. I WES7 och TwinCAT 2. Inställning av UPS:en i WES7 UPS:ens konfigurationsflik Inställningsmöjligheterna för hur UPS:en beter sig finns

Läs mer

Hur man kompilerar och kör IT++-program med MinGW. 1 Sammanfattning. 2 Om dokumentet. 3 Om min konfiguration

Hur man kompilerar och kör IT++-program med MinGW. 1 Sammanfattning. 2 Om dokumentet. 3 Om min konfiguration 1 (12) Hur man kompilerar och kör IT++-program med MinGW 1 Sammanfattning Detta dokument visar hur man lätt (med några få extra raders kod) kan få IT++ att bli kompatibelt med kompilatorn MinGW. Med den

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Datum: 2011-04-28 Tid: 08-12 Plats: SU-salar i B-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 281456 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna ungefär

Läs mer

Max Walter SKYPE FÖR MAC OS X

Max Walter SKYPE FÖR MAC OS X Max Walter SKYPE FÖR MAC OS X Del KOM IGÅNG MED SKYPE 6. Ring till andra på Internet... 6 7. Telefonkonferenser... 8. Chatta... 9. Filer... 9 0. Videosamtal.... Personifiera Skype... 6. Ändra användarstatus...

Läs mer

Labb 1: Vad, hur, och varför?

Labb 1: Vad, hur, och varför? Labb 1: Vad, hur, och varför? jonas.kvarnstrom@liu.se 2017 "En sak i taget": Öva grunder innan det blir mer komplicerat Starkt önskemål från studenter: Prova på kontrollstrukturer Labb 1: Intro till grunder

Läs mer

Calculate check digits according to the modulus-11 method

Calculate check digits according to the modulus-11 method 2016-12-01 Beräkning av kontrollsiffra 11-modulen Calculate check digits according to the modulus-11 method Postadress: 105 19 Stockholm Besöksadress: Palmfeltsvägen 5 www.bankgirot.se Bankgironr: 160-9908

Läs mer

Annonsformat desktop. Startsida / områdesstartsidor. Artikel/nyhets-sidor. 1. Toppbanner, format 1050x180 pxl. Format 1060x180 px + 250x240 pxl.

Annonsformat desktop. Startsida / områdesstartsidor. Artikel/nyhets-sidor. 1. Toppbanner, format 1050x180 pxl. Format 1060x180 px + 250x240 pxl. Annonsformat desktop Startsida / områdesstartsidor 1. Toppbanner, format 1050x180 pxl. Bigbang (toppbanner + bannerplats 2) Format 1060x180 px + 250x240 pxl. 2. DW, format 250x240 pxl. 3. TW, format 250x360

Läs mer

Grafisk produktion och tryckkvalitet TNM015

Grafisk produktion och tryckkvalitet TNM015 Grafisk produktion och tryckkvalitet TNM015 Laboration: Processautomation och kvalitetssäkring vt 2005 Claes Buckwalter clabu@itn.liu.se 1 Introduktion Den här laborationen handlar om processautomation

Läs mer

Alternativet är iwindows registret som ni hittar under regedit och Windows XP 32 bit.

Alternativet är iwindows registret som ni hittar under regedit och Windows XP 32 bit. TNT ExpressShipper installation. Om ni redan har en ExpressShipper installation på företaget behöver ni först ta reda på vilken version som är installerad och sökvägen till databasen. Versionen ser ni

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Övning 1: Skapa virtuell maskin för utveckling.

Övning 1: Skapa virtuell maskin för utveckling. Övning 1: Skapa virtuell maskin för utveckling. Arbetsuppgift 1: Skapa storage account. Steg 1: I vänstre delen av Preview Portal, klicka på Browse. Steg 2: I fönstret Browse, klicka på alternativet Storage.

Läs mer

Objekt, Klasser, Paket m. m.

Objekt, Klasser, Paket m. m. Objekt, Klasser, Paket m. m. Bildserie 3 Objekt Ett objekt karakteriseras av - Identitet, det som gör det möjligt att särskilja objektet från andra objekt - Tillstånd, den data som finns i objektet - Beteende,

Läs mer

Materialplanering och styrning på grundnivå. 7,5 högskolepoäng

Materialplanering och styrning på grundnivå. 7,5 högskolepoäng Materialplanering och styrning på grundnivå Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Skriftlig tentamen TI6612 Af3-Ma, Al3, Log3,IBE3 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

Konfigurera Microsoft Outlook 2007-klient.

Konfigurera Microsoft Outlook 2007-klient. Konfigurera Microsoft Outlook 2007-klient. I det fulla Microsoft Office paketet ingår Microsoft Outlook vilket har blivit en mycket väl använd e-postklient runt om i världen. Microsoft Outlook förutsätter

Läs mer

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015

Självkörande bilar. Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Självkörande bilar Alvin Karlsson TE14A 9/3-2015 Abstract This report is about driverless cars and if they would make the traffic safer in the future. Google is currently working on their driverless car

Läs mer

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess En liten hjälpreda sammanställd av Thomas Granhäll. Materialet får kopieras fritt! 2003 Följande moment behandlas i denna manual: 1. Logga in 2. Ta emot och

Läs mer

Lathund för Thunderbird 0.8

Lathund för Thunderbird 0.8 Lathund för Thunderbird 0.8 1. Var hamnar breven och attachments? 2. Lägga in sin signatur 3. Hur man vidarebefordrar text som brödtext 4. Fetstil mm i brödtexten 5. Prioriteringsgrader på mail 6. Adressboken

Läs mer