Så här skriver du ditt första program i C++

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så här skriver du ditt första program i C++"

Transkript

1 Så här skriver du ditt första program i C++ Introduktion till att skapa Solution, Project och källkodsfil i Visual Studio 2013 Författare Anne Norling Kurs: Strukturerad programmering med C++ Kurskod:1DV433

2 Steg-för-steg till ett körbart program i utvecklingsmiljön Visual Studio 2013 Starta Visual Studio 2013 (eller den alternativa version du använder). Till vänster på startsidan ses då några snabblänkar (Start och Recent) för att starta nya eller öppna befintliga projekt. Dessa ska du dock inte använda just nu. Till höger finns länkar till det omfattande hjälpbiblioteket MSDN (Microsoft Developer Network), där du i fortsättningen hittar behövlig information om utvecklingsmiljön (installation, konfigurering) men även en mängd andra resurser om C++-språket. I kurswebbplatsens Länkgalleri (se menysektion Övrigt) har vi, bland en del annat matnyttigt material, lagt en länk till en samlingsplats för MSDN:s Visual C++-resurser, vilken kan vara bra att utgå från: Visual C++ resources (länk nr. 4). Här finns en grundlig genomgång av Visual Studio såväl som C++-guider och omfattande referensinformation om C++-språket och dess standardbibliotek. Du kan också klicka på menyradens HELP, för att få en innehållsförteckning över hjälpbiblioteket. Även här finns förstås ingående beskrivningar av utvecklingsverktyget samt guider för olika uppgifter. Under länken Visual Studio IDE User s Guide-> Getting started hittas t.ex. en instruktion för att skapa en första applikation: Create a simple app. OBS detta sätt ska du inte använda i denna kurs! Den beskrivna proceduren innebär att flera standardfiler med fördefinierad kod genereras av systemet, dvs. källkodsfilerna skapas med viss standardtext i. Men filerna och denna relativt avancerade kod har visat sig komplicera programmerandet och skapar ibland svårtolkade fel. Vi har inget behov av dessa filer i kursens laborationsuppgifter, så istället gör vi allt från början. I en Console-applikation får man automatiskt ett fönster att skriva i och använder cout för att skriva på skärmen. Även om avsaknaden av grafik gör det hela lite fattigt, lämpar sig denna miljö mycket bra för att koncentrera sig på hur programspråket C++ fungerar. I följande steg får du en beskrivning av hur du lämpligast går till väga för att skapa dina C++-applikationer. När du stänger startsidan visas arbetsytan i utvecklingsverktyget, där du så småningom kommer att editera dina källkodsfiler. Om du vill öppna startsidan på nytt, hittar du den under menyvalet View/Start Page Anne Norling 1DV433, Strukturerad programmering med C++ 2 (6)

3 Nu är det dags att skriva ditt första (?) program. Arbetet i Visual Studio görs i ett för uppgiften skapat Project, vilket är placerat i en arbetsyta, en s.k. Solution. Denna kommer att innehålla projektet och dess inställningar, vilka aktiveras automatiskt när arbetsytan öppnas. Flera Project, som på något sätt samverkar, kan läggas i samma Solution och på så sätt få samma inställningar. I denna kurs ska dock varje laboration ha sin egen Solution med tillhörande Project. Öppna File-menyn och välj New Project för att skapa projektet Hello. Se till att dialogrutan som öppnas har alla alternativ valda enligt bilden nedan. Markera Win32 Console Application: Bör vara tom! Skriv in Hello som projektnamn. Det är möjligt att skapa en tom Solution först och i efterföljande steg skapa och lägga till Project, men vi skapar våra projekt direkt, varvid en omslutande Solution (arbetsyta) skapas automatiskt. Se därför till att kryssrutan Create directory for Solution är tom. Om du studerar på Campus kommer troligen P:\ (ditt personliga lagringsutrymme på skolans nätverk) vara den enhet där du sparar dina filer. (I vårt instruktionsmaterial används P:\ ibland som referenspunkt för beskrivna kataloger.) Om du arbetar på en privat dator, placerar du förstås dina kursprojekt någonstans i en valfri katalog på önskad enhet. Oavsett vilken datormiljö du arbetar i, bör du skapa en väl organiserad katalogstruktur, för att hålla ordning på de många(!) C++-filer du snart kommer att ha. Använd gärna den föreslagna mappstruktur som redan finns (i komprimerat format) i högermenyn till Steg 1. Vald Location ovan är ett exempel det viktiga är att du gör ett medvetet val när du sparar dina program, så att du enkelt hittar dem igen! Efter att du tryckt OK, visar guiden Win32 Application Wizard att inställningen Console Application är förvald. OBS detta ska ändras! Klicka på Application Settings, för att få fram dialogfönstret på nästa sida Anne Norling 1DV433, Strukturerad programmering med C++ 3 (6)

4 Här ska du acceptera det förvalda Console Application, men markera Empty Project så att inga filer genereras automatiskt av systemet. För att undvika problem med projektet senare var noga med att dialogrutan har alla alternativ valda enligt bilden! Klicka på Finish-knappen så har du nu skapat ditt första projekt (Project) med sin arbetsyta (Solution). Kontrollera allt i Solution Explorer-fönstret till höger i programmet (om detta råkat stängas av misstag, återställer du det via View/Solution Explorer i övre menyraden). Vi ska nu skriva ett klassiskt Hello-World-program. För att göra det behövs en källkodsfil där vi kan skriva vår main-funktion. Högerklicka på projektnamnet Hello i Solution Explorer. Välj Add i menyn och New Item i undermenyn. (Om du redan har en fördefinierad fil att lägga till i projektet, vilket är fallet i vissa laborationer, väljer du alternativet Existing Item.) Med detta sätt får vi automatiskt korrekta inställningar och kan därefter välja att skapa en C++fil med filändelsen.cpp, som är det rätta för vår källkod: När det gäller att namnge programfilen så finns det flera olika standarder. Vanligast är att man ger filen samma namn som projektet. Eftersom vårt projekt heter Hello, så får filen heta Hello.cpp. När du tryckt på Add-knappen skapas filen och läggs automatiskt in i projektet. Du hittar den i Solution Explorer under mappen Source Files. Man kan även gå via menyn File / New / File... för att skapa en ny fil, och får upp samma fönster som tidigare, men med fler mappar i. Välj även då Visual C++, och C++ File (.cpp). Med detta alternativ får man ingen automatisk koppling till projektet, utan en allmän fil SourceX som uttryckligen måste sparas (som Hello.cpp) i korrekt projektkatalog Hello (File Save SourceX as...). Därefter måste filen logiskt kopplas till det aktuella projektet, vilket görs med menyvalet Add/Existing Item. Det blir alltså lite krångligare att gå den vägen än att direkt lägga till filen i projektet som vi gjorde först Anne Norling 1DV433, Strukturerad programmering med C++ 4 (6)

5 Nu kan du direkt börja skriva program-koden för programmet i editorn. Här får kursboken ta vid - i det första kapitlet förklaras vad de olika begreppen i kodens syntax står för: Det är nu dags att kompilera och länka vår klass, så att vi får en objektfil. Högerklicka på projektet Hello i Solution Explorer och välj kommandot Build, så kompileras nu programfilen till en.obj-fil. Om det är fel i programkoden, kommer kompilatorn att klaga samt visa upp ett eller flera felmeddelanden i Error List (Öppnas från View-menyn om den inte syns): Om du dubbelklickar på en rad i listan, ställer sig markören på aktuell felkälla i editorn, så att man direkt kan rätta till felet. I detta fall har jag glömt den viktiga satsavskiljaren ( ; ) efter satsen på rad 9. Vi rättar och bygger om (Rebuild) och när programkoden är felfri, ska du kunna läsa i det nedre fönstret (Output) att det inte har blivit några kompileringsfel Anne Norling 1DV433, Strukturerad programmering med C++ 5 (6)

6 För att skapa en exekverbar fil måste alla objektfiler som du använder länkas samman. Förutom den.obj-fil som skapas av din egen programkod, så används också cout för utskrifterna. Dessa rutiner ligger i en annan objektfil, som finns någonstans i de kataloger som används av Visual Studio. När vi bygger programmet (med Build) länkas alla objektfiler samman till en enda programfil som automatiskt får samma namn som projektet. I Utforskaren kan du nu se att underkatalogen Debug har skapats i projektkatalogen i denna hittar vi både vår Object File Hello.obj och vår Application File Hello.exe. Nu kan programmet testköras. Då använder du något av Debug-menyns två kommandon nedan, för att köra programmet på två olika sätt, med eller utan debug-information. 1. När du (i Debug-menyn) väljer Start Without Debugging (Ctrl+F5), körs programmet utan debug-information. Dessutom vilket är en viktig skillnad stängs inte console-fönstret då programmet exekverat färdigt, förrän du tryckt på någon tangent. 2. Om du klickar på Start Debugging (F5) körs programmet med debug-information och console-fönstret stängs automatiskt när programmet kört klart. Du kan sätta brytpunkter och exekvera programmet en rad i taget om du vill. Använd i så fall funktionstangenten F10 för att stega. Då kan du också titta på variablers värden, vad funktioner returnerar m.m. Debuggern är en ovärderlig hjälp för felsökning av semantiska fel, dvs. sådana logiska fel som inte beror av felaktig syntax och därför inte heller upptäcks vid kompileringen. I steg 3 finns en Introduktion till debugger, där användning av Visual Studios inbyggda debug-verktyg beskrivs mera detaljerat. Och så var det klart! När programmet körs, får du upp ett console-fönster, där utmatningen från programmet skrivs ut. När det exekverat färdigt (och du ev. tryckt på någon tangent), så försvinner fönstret och du kommer tillbaka till den vanliga utvecklingsmiljön igen. Nu har du skrivit ditt första program i Visual Studio! Lycka till med dina nya C++-program! 2014 Anne Norling 1DV433, Strukturerad programmering med C++ 6 (6)

NetBeans 5.5. Avsikt. Projektfönster

NetBeans 5.5. Avsikt. Projektfönster NetBeans 5.5 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av NetBeans 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till

Läs mer

Code-Lite tutorial ( /RoJ)

Code-Lite tutorial ( /RoJ) Code-Lite tutorial (2013-03-20/RoJ) Följ dessa anvisningar för att skapa projekt, kompilera/länka och testa dina laborationsuppgifter 3,4. Project Projekt, innehåller bland annat ett antal källtextfiler

Läs mer

NetBeans 7. Avsikt. Projektfönster

NetBeans 7. Avsikt. Projektfönster NetBeans 7 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av NetBeans 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till

Läs mer

Lab1 Introduktion. 1 Syfte. 2 Innehåll Win32API Skapa trådar Kritiska sektioner Mailslothantering. 3 Förberedelse & Tips

Lab1 Introduktion. 1 Syfte. 2 Innehåll Win32API Skapa trådar Kritiska sektioner Mailslothantering. 3 Förberedelse & Tips Lab1 Introduktion Förberedelse för planetlabben genom att kapsla in (skapa wrappers) systemanrop. 1 Syfte Få en känsla av hur Win32API fungerar, dvs programmerarens interface gentemot Windows. Känsla för

Läs mer

Inledande programmering med C# (1DV402) Ditt första C#-program med Visual Studio

Inledande programmering med C# (1DV402) Ditt första C#-program med Visual Studio Ditt första C#-program med Visual Studio Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får använda detta verk så

Läs mer

Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDA623)

Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDA623) LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Programmering i C++ Institutionen för datavetenskap HT 2013 Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDA623) Under den inledande datorlaborationen får du träna på de grundläggande

Läs mer

Microsoft Visual Studio 2017

Microsoft Visual Studio 2017 Microsoft Visual Studio 2017 Efter den inledande teorin om programmering är det dags för praktik. I bokens förord (sid 3) konstaterade vi: Programmering är i allra högsta grad ett praktiskt ämne. Du kommer

Läs mer

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö Föreläsning 3 Programmering, C och programmeringsmiljö Vad är programmering? Ett väldigt kraftfullt, effektivt och roligt sätt att kommunicera med en dator Att skapa program / applikationer till en dator

Läs mer

SKAPA DET FÖRSTA PROJEKTET I mikrobasic PRO for AVR

SKAPA DET FÖRSTA PROJEKTET I mikrobasic PRO for AVR SKAPA DET FÖRSTA PROJEKTET I mikrobasic PRO for AVR 2 Projekt mikrobasic PRO for AVR organiserar applikationer som projekt vilka består av en enda projektfil (med filändelsen.mbpav) och en eller flera

Läs mer

Eclipse. Avsikt. Nu ska ett fönster liknande figuren till höger synas.

Eclipse. Avsikt. Nu ska ett fönster liknande figuren till höger synas. Eclipse Avsikt Att bekanta dig med Eclipse programmeringsmiljö, dvs att med hjälp av Eclipse 1. skapa ett nytt projekt 2. skriva in källkod (sparas som.java-fil) 3. kompilera (översätta) koden till byte-kod

Läs mer

Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0)

Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0) MÄLARDALENS HÖGSKOLA Komponenter med COM (och COM+/VC++ 7.0) Med Visual C++ 7.0 COM-komponent EI0230 Komponentbaserad applikationsutveckling oktober 2003 Om denna sammanfattning Denna sammanfattning innehåller

Läs mer

Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDAF30)

Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDAF30) LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Programmering i C++ Institutionen för datavetenskap HT 2015 Datorlaboration 0, Programmering i C++ (EDAF30) Under den inledande datorlaborationen får du träna på de grundläggande

Läs mer

1 Språket C Valet av språket C++ för kompendiet. 1.2 Språket. 1.3 Att programmera. 1.4 Hello World Börja programmera

1 Språket C Valet av språket C++ för kompendiet. 1.2 Språket. 1.3 Att programmera. 1.4 Hello World Börja programmera 1 Språket C++ 1.1 Valet av språket C++ för kompendiet Språket C++ är ett språk som utvecklats för storskalig objektorienterad utveckling av sofistikerade och komplexa system. Det ligger då i sakens natur

Läs mer

3.5 Visuell programmering

3.5 Visuell programmering 3.5 Visuell programmering Alla våra program hittills har varit C# Console Applications (sid 41) inkl. programmet MessageBox fast det genererade en grafisk meddelanderuta. Nu vill vi utnyttja grafikens

Läs mer

Verktyg och Utvecklingsmiljö. Föreläsning 2 Eclipse

Verktyg och Utvecklingsmiljö. Föreläsning 2 Eclipse Verktyg och Utvecklingsmiljö Föreläsning 2 Eclipse Verktyg Modern programutveckling innebär att man måste behärska ett antal verktyg. Editorer Kompilatorer Avlusare(debugger) Versionshantering(kommer i

Läs mer

Här beskrivs Eclipse, den programutvecklingsmiljö som utnyttjas i programmeringskurserna. Mera information finns på:

Här beskrivs Eclipse, den programutvecklingsmiljö som utnyttjas i programmeringskurserna. Mera information finns på: Bilaga C Eclipse 1 Inledning Här beskrivs Eclipse, den programutvecklingsmiljö som utnyttjas i programmeringskurserna. Mera information finns på: www.eclipse.org help.eclipse.org www.eclipse.org/downloads/

Läs mer

Frekvenstabell över tärningskast med C#

Frekvenstabell över tärningskast med C# Instruktion Frekvenstabell över tärningskast med C# Introduktionsuppgift Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Innehåll Du ska följa steg för steg -instruktionen i

Läs mer

Laboration 10 - Eclipse

Laboration 10 - Eclipse Laboration 10 - Eclipse Avsikten med laborationen är att du ska träna på att använda paket, att du ska packa några klassfiler i en jar-fil och slutligen använda innehållet i en jar-fil från en annan klass

Läs mer

Programutveckling med Java Development Kit. (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02)

Programutveckling med Java Development Kit. (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02) UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för datavetenskap Thomas Johansson Oktober 1998 Programutveckling med Java Development Kit (JDK 1.1.x) och Programmers File Editor (PFE 7.02) Umeå universitet 901 87 Umeå.

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Datum: 2011-08-22 Tid: 14-18 Plats: SU-salar i B-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 281456 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna ungefär

Läs mer

Laboration 1. En första bekantskap med C++ Namn: Godkänd den: Rest:

Laboration 1. En första bekantskap med C++ Namn: Godkänd den: Rest: Högskolan Dalarna Objektorienterad analys & Konstruktion, 10p 1 Laboration 1 En första bekantskap med C++ Namn: Godkänd den: Sign: Rest: Högskolan Dalarna Objektorienterad analys & Konstruktion, 10p 2

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I

Objektorienterad programmering i Java I Laboration 0 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: ca 2 3 timmar Att läsa: sidan 45 52 Syfte: Att ladda hem och installera utvecklingsmiljön Att skriva ditt första Javaprogram

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Datum: 2011-04-28 Tid: 08-12 Plats: SU-salar i B-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 281456 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna ungefär

Läs mer

Programmering i C++ Kompilering från kommandoraden

Programmering i C++ Kompilering från kommandoraden Programmering i C++ Kompilering från kommandoraden Sven Gestegård Robertz Datavetenskap, LTH 9 november 2015 Sammanfattning Ibland vill man, av olika anledningar, inte använda en stor integrerad utvecklingsmiljö

Läs mer

Eclipse en handledning

Eclipse en handledning LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA EDAA01 Programmeringsteknik fördjupningskurs Institutionen för datavetenskap VT 2015 Eclipse en handledning 1 Inledning Här beskrivs Eclipse, den programutvecklingsmiljö som utnyttjas

Läs mer

Verktyg och Utvecklingsmiljö. Jochim von Hacht

Verktyg och Utvecklingsmiljö. Jochim von Hacht Verktyg och Utvecklingsmiljö Jochim von Hacht Verktyg Modern programutveckling innebär att man måste behärska ett antal verktyg Editorer Kompilatorer Avlusare (debugger) Versionhantering (kommer i projektkurs)

Läs mer

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Inledning Starta Microsoft Visual Studio 2005. Välj create Project Välj VB + Vindows Application och välj ett nytt

Läs mer

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö

Föreläsning 3. Programmering, C och programmeringsmiljö Föreläsning 3 Programmering, C och programmeringsmiljö Vad är programmering? Ett väldigt kraftfullt, effektivt och roligt sätt att kommunicera med en dator Att skapa program / applikationer till en dator

Läs mer

2 Eclipse en handledning

2 Eclipse en handledning 2 Eclipse en handledning Inledning Här beskrivs Eclipse, den programutvecklingsmiljö som utnyttjas i programmeringskurserna. Mera information finns på: http://www.eclipse.org http://help.eclipse.org http://www.eclipse.org/downloads/

Läs mer

Innehållsförteckning. 9 Större projekt Övningsuppgifter...32

Innehållsförteckning. 9 Större projekt Övningsuppgifter...32 PROGRAMMERING JAVA Innehållsförteckning 1 Allmänt om Java...5 I detta kapitel... 5 Historia... 5 Hur fungerar det att programmera?... 6 Inspiration... 9 Styrkan i Java...10 Övningsuppgifter... 11 2 Utvecklingsverktyget...12

Läs mer

Övning 1. Datateknik A, Java I, 5 poäng. Att ladda hem och installera Java Att skriva ditt första Javaprogram Att kompilera och exekvera ditt program

Övning 1. Datateknik A, Java I, 5 poäng. Att ladda hem och installera Java Att skriva ditt första Javaprogram Att kompilera och exekvera ditt program Datateknik A, Syfte: Att ladda hem och installera Java Att skriva ditt första Javaprogram Att kompilera och exekvera ditt program Att läsa: Lektion 1 Antal uppgifter: 3 Inlämning: Sker via inlämningsuppgifter

Läs mer

Övning 1: Skapa virtuell maskin för utveckling.

Övning 1: Skapa virtuell maskin för utveckling. Övning 1: Skapa virtuell maskin för utveckling. Arbetsuppgift 1: Skapa storage account. Steg 1: I vänstre delen av Preview Portal, klicka på Browse. Steg 2: I fönstret Browse, klicka på alternativet Storage.

Läs mer

Frekvenstabell över tärningskast med C#

Frekvenstabell över tärningskast med C# Guide Frekvenstabell över tärningskast med C# Introduktionsuppgift Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning

Läs mer

Snabbguide Visma Compact API Copyright 2006-2010 Visma Spcs AB

Snabbguide Visma Compact API Copyright 2006-2010 Visma Spcs AB Snabbguide Visma Compact API Copyright 2006-2010 Visma Spcs AB Komma igång med Compact API Hur APIet fungerar Visma Compacts API läser och skriver direkt till databasen via ett antal färdiga metoder som

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Räkna med ASP.NET Web Forms

Räkna med ASP.NET Web Forms Instruktion Räkna med ASP.NET Web Forms Introduktionsuppgift Författare: Mats Loock Kurs: ASP.NET Web Forms Kurskod:1DV406 Innehåll Du ska följa steg för steg -instruktionen i denna introduktionsuppgift

Läs mer

Objektorienterad programmering Föreläsning 2

Objektorienterad programmering Föreläsning 2 Objektorienterad programmering Föreläsning 2 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@webacademy.se www.webacademy.se Agenda Inläsning av data via dialogrutor Repetitioner (While-satsen och For-satsen) Nästlade

Läs mer

Detta dokument skall ge en kortfattad introduktion till Jasmine installationen vid DSV.

Detta dokument skall ge en kortfattad introduktion till Jasmine installationen vid DSV. Detta dokument skall ge en kortfattad introduktion till Jasmine installationen vid DSV. Kortfattat skall ni lära er följande. - Ni skall lära er att koppla upp er mot den lokala Jasmine databasen - Köra

Läs mer

Lektion 1 - Steg 1. Introduktion. Hello World

Lektion 1 - Steg 1. Introduktion. Hello World Introduktion Kursen är utvecklad som ett projekt med syfte att stödja ett flexibelt lärande. Idéerna bakom den successiva examinationen är att synliggöra de enskilda inlärningsstegen i kursen. Tanken är

Läs mer

AVR Studio 4 Och AVRFLASH

AVR Studio 4 Och AVRFLASH Komma igång med AVR Studio 4 Och AVRFLASH Kjell Fällman 2010 Rev: 1 Laboration 1 AVR Studio 4, WinAVR(AVR-GCC) och AVRFLASH AVR Studio 4, ATMELs IDE för 8bits AVR MCU http://www.atmel.com/dyn/products/tools_card.asp?tool_id=2725

Läs mer

Övning: Arbeta med Azure Explorer

Övning: Arbeta med Azure Explorer 1 Övning: Arbeta med Azure Explorer Azure Explorer är ett tredjpartsverktyg för att hantera lagring i Azure. Arbetsuppgift 1: Ladda ner och installera Azure Explorer på din utvecklingsmaskin i Azure. Steg

Läs mer

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Öppna valfri browser, t ex Internet Explorer eller Firefox, och ange url en www.git.ltu.se. Detta medför att följande bild presenteras. OBS! Ny version av

Läs mer

Eclipse en handledning

Eclipse en handledning LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA VT 2014 Institutionen för datavetenskap Eclipse en handledning 1 Inledning Här beskrivs Eclipse, den programutvecklingsmiljö som utnyttjas i programmeringskurserna. Mera information

Läs mer

TDP005, Projekt: objektorienterade system

TDP005, Projekt: objektorienterade system TDP005, Projekt: objektorienterade system Laboration: Eclipse Höstterminen 2011 Introduktion Detta material innehåller övningar för Eclipse. Redovisning Dessa övningar behöver inte redovisas, men ni får

Läs mer

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2 Paneler - VCPXX.2 Programmeringsmanual för VCP-paneler Revision 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Symbolfiler för kommunikation via IndraLogic... 3 2 Uppsättning i IndraWorks... 6 3 Programmering

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Öppna valfri browser, t ex Internet Explorer eller Firefox, och ange url en www.git.ltu.se. Detta medför att följande bild presenteras. OBS! Nya versioner

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Introduktion till Sharefile... 1 Skicka filer till din Sharefile-folder... 2 Ladda upp filer och foldrar via webbläsare... 2 Skapa foldrar

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del

Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Tentamen i TDP004 Objektorienterad Programmering Praktisk del Datum: 2010-04-07 Tid: 8-12 Plats: SU-salar i B-huset. Jour: Per-Magnus Olsson, tel 285607 Jourhavande kommer att besöka skrivsalarna ungefär

Läs mer

Installera nätverksversion av Hogia ART

Installera nätverksversion av Hogia ART Sid 1 av 5 Installera nätverksversion av Hogia ART Administration på server och samtliga arbetsstationer. Installation av programvaror i nätverksmiljö kräver grundkunskaper i gällande nätverksoperativsystem.

Läs mer

TNK046 GIS - Databaser Laborationsuppgift 1 Introduktion till Microsoft Access 2007

TNK046 GIS - Databaser Laborationsuppgift 1 Introduktion till Microsoft Access 2007 Linköpings tekniska högskola ITN / Campus Norrköping Jan Petersson Uppdaterad av Marky Egebäck 17 november 2009 TNK046 GIS - Databaser Laborationsuppgift 1 Introduktion till Microsoft Access 2007 Översikt

Läs mer

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Öppna valfri browser, helst Google Chrome eller annan modern browser. Firefox, Safari, MS Edge, IE osv fungerar också men Internet Explorer är dock inget

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Räkna med ASP.NET MVC 3

Räkna med ASP.NET MVC 3 Instruktion Räkna med ASP.NET MVC 3 Introduktionsuppgift Författare: Mats Loock Kurs: ASP.NET MVC Kurskod:1DV409 Innehåll Du ska följa steg-för-steg -instruktionen i denna introduktionsuppgift och skapa

Läs mer

Scan Station Pro 550 Administration och serviceverktyg för Scan Station

Scan Station Pro 550 Administration och serviceverktyg för Scan Station Scan Station Pro 550 Administration och serviceverktyg för Scan Station Konfigurationshandbok A-61732_sv 7J4367 Kodak Scan Station Pro 550 Administration Innehåll Skillnader... 1 Installation... 2 Skapa

Läs mer

Instruktioner för att kunna programmera på skolans datorer

Instruktioner för att kunna programmera på skolans datorer Instruktioner för att kunna programmera på skolans datorer De här instruktionerna är viktiga att känna väl till inför tentamen samt inför laborationsredovisningar. Många av er kommer att använda bärbara

Läs mer

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Öppna valfri browser, t ex Internet Explorer eller Firefox, och ange url en www.git.ltu.se. Detta medför att följande bild presenteras. OBS! Nya versioner

Läs mer

Spelprogrammering med XNA och MonoGame

Spelprogrammering med XNA och MonoGame Spelprogrammering med XNA och MonoGame Tutorial, Programmering 2 Johan Hällgren, Thoren Innovation School SAMMANFATTNING Detta är en hjälp för att genomföra bokens tutorial. Allt från specifika tips för

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Programexempel 1 AND-funktionen

Programexempel 1 AND-funktionen Utdrag ur "Logiska funktioner med mikroprocessor" s.10 ff. Reviderat 121105 Håkan Joëlson... Programexempel 1 AND-funktionen Uppgift: Realisera en 2-ingångars AND-grind med PIC16F84A. I detta exempel ska

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll Kapitel 2 Installation Innehåll INSTALLATION MDAC och ODBC...2 Installera SoS2000 i arbetsplatsen...2 SoS2000 serverprogramvara...2 SoS2000 och övriga Office program...3 Avinstallera SoS2000...3 Brandväggar...3

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Att komma igång. Föreläsning 1

Att komma igång. Föreläsning 1 Att komma igång Föreläsning 1 Att komma igång Vad är programmering? Boken! Kurs-PM Vad är ett program? Kompilerande-Interpreterande Programmeringsmiljö Hello World! Att programmera Variabler printf scanf

Läs mer

Introduktion till programmering, hösten 2011

Introduktion till programmering, hösten 2011 Föreläsning 1 Programmering är ett hantverk. Det betyder att man inte kan läsa sig till den förmågan, man måste träna och man tränar genom att skriva mer och mer avancerade program. Programmering förutsätter

Läs mer

Instruktion för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter

Instruktion för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter 1.2 Utgåva 1 (16) för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter Hur du väljer i Lotus Notes vad du vill konvertera... 1 Från arkivfil... 1 Från Inkorgen... 1 Från mapp... 2 Alternativ

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Migrera till PowerPoint 2010

Migrera till PowerPoint 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de

Läs mer

Inledande programmering med C# (1DV402) Introduktion till C#

Inledande programmering med C# (1DV402) Introduktion till C# Introduktion till C# Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får använda detta verk så här: Allt innehåll i

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server 1 Ändringsinformation... 2 2 Marvin Midi Server... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 2 2.3 Kort om installationen... 3

Läs mer

Tidtagning med Eresults Lite programmet

Tidtagning med Eresults Lite programmet Tidtagning med Eresults Lite programmet Till en början: Börja med att anlsuta i EMIT läsaren till datorn genom att plugga in den gråa USB kabeln till USBporten där det står EMIT -> Starta sedan EResults

Läs mer

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB OBS! Utsätt inte Sweex Wireless 300N Adapter USB för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd inte Sweex

Läs mer

Förutsättningar: Konto på Azure, kontot har fått File Storage tillagt, Azure Powershell version eller senare.

Förutsättningar: Konto på Azure, kontot har fått File Storage tillagt, Azure Powershell version eller senare. 1 Övning: Att arbeta med File Storage i Azure Förutsättningar: Konto på Azure, kontot har fått File Storage tillagt, Azure Powershell version 0.8.5 eller senare. Övning 1: Skapa nytt Storage Account Arbetsuppgift

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Våra böcker och tillhörande produkter är noggrant kontrollerade, men det är ändå möjligt att fel kan förekomma. Vi tar gärna emot förbättringsförslag.

Våra böcker och tillhörande produkter är noggrant kontrollerade, men det är ändå möjligt att fel kan förekomma. Vi tar gärna emot förbättringsförslag. Till denna bok medföljer ett antal övningsfiler som du laddar ner från vår webbplats www.docendo.se: 1. Starta webbläsaren, skriv www.docendo.se i adressfältet och tryck på Enter. 2. Skriv artikelnumret,

Läs mer

Simulera med ModelSim

Simulera med ModelSim Simulera med ModelSim ModelSim - simuleringsprogramvara ModelSim kan användas till att simulera VHDL-kod, för att avgöra om den är "rätt" tänkt. Alteras version av ModelSim är också kopplad till en "databas"

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Laboration 1. "kompilera"-ikonen "exekvera"-ikonen

Laboration 1. kompilera-ikonen exekvera-ikonen Syfte Laboration 1. Objektorienterad programmering, Z1 Syftet med denna laboration är dels att göra dej bekant med de verktyg som kan vara aktuella i programmeringsarbetet, dels ge en första inblick i

Läs mer

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se

Microsoft. Access 2007. Grundkurs. www.databok.se Microsoft Access 2007 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Access... 1 Vad är en databas?... 1 Starta Access 2007... 1 Skapa en ny databas... 2 Skärmbilden, arbetsytan och deras

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Laboration 10 - NetBeans

Laboration 10 - NetBeans Laboration 10 - NetBeans Avsikten med laborationen är att du ska träna på att använda paket, att du ska packa några klassfiler i en jar-fil och slutligen använda innehållet i en jar-fil från en annan klass

Läs mer

Laboration 1. "kompilera"-ikonen "exekvera"-ikonen

Laboration 1. kompilera-ikonen exekvera-ikonen Programmerade system I1 Syfte Laboration 1. Syftet med denna laboration är dels att göra dej bekant med de verktyg som kan vara aktuella i programmeringsarbetet, dels ge en första inblick i att skriva

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE TILL ANDROID UTVECKLINGSMILJÖ

INSTALLATIONSGUIDE TILL ANDROID UTVECKLINGSMILJÖ INSTALLATIONSGUIDE TILL ANDROID UTVECKLINGSMILJÖ Denna installationsguide berättar hur man installerar och kommer igång med utveckling för Android. Guiden är skriven som en komplettering till min bok Programmera

Läs mer

Kom igång med Visma Byråpaket

Kom igång med Visma Byråpaket Kom igång med Visma Byråpaket Nedan följer en arbetsgång över hur du kommer igång med ditt Visma Byråpaket. När du har genomfört de instruktioner som är aktuella för dig och din byråpaketslösning, kan

Läs mer

Antares Användning och installation

Antares Användning och installation Antares Användning och installation Sidan 1 av 13 Innehåll 1. Introduktion...... 2. Antares programvara installation...... 3. Antares programvara uppdatering...... 4. Data Linker anslutning... 5. Funktioner...

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2007 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall

Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall INLEDNING... 2 INSTALLATION... 3 AVANCERAD INSTALLATION... 10 YTTERLIGARE INFORMATION... 11 Proxy... 11 Sida 1 av 12 Inledning Denna beskrivning

Läs mer

Innehåll. Inledning. Inställningar. Inledning Inställningar Kortkommandon Övriga inställningar Kommandofönstret Övrigt

Innehåll. Inledning. Inställningar. Inledning Inställningar Kortkommandon Övriga inställningar Kommandofönstret Övrigt Innehåll Inledning Inställningar Kortkommandon Övriga inställningar Kommandofönstret Övrigt Inledning Sammanfattning Kortkommando är en ersättning, eller iallafall ett komplement, till Windows inbyggda

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

Fjärranslutning. Fjärranslutning med telefonmodem i W95 och W98:

Fjärranslutning. Fjärranslutning med telefonmodem i W95 och W98: Fjarranslutning_ipt.doc 2001-06-08 Sidan 1 av 1 Fjärranslutning Om man vill kommunicera med en IMSE WebMaster som är ansluten till ett telefonmodem eller GSM-modem så måste man etablera en fjärranslutning

Läs mer