Beslut. Alingsås kommun Alingsås Dnr :1558. Kommunbeslut. efter tillsyn av Alingsås kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut. Alingsås kommun Alingsås Dnr :1558. Kommunbeslut. efter tillsyn av Alingsås kommun"

Transkript

1 Beslut Alingsås kommun Alingsås Dnr :1558 Kommunbeslut efter tillsyn av Alingsås kommun

2 2(38) Innehållsförteckning Helhetsbedömning och beslut... 3 Allmänt om tillsynen... 7 Beskrivning av kommunen... 9 Tillsynsprotokoll med bedömningar Bedömningar och motiveringar Förskoleverksamheten Helhetsbedömning Allmänt om tillsynen Beskrivning av verksamheten Tillsynsprotokoll för förskoleverksamheten Bedömningar och motiveringar Skolbarnomsorgen Helhetsbedömning Allmänt om tillsynen Beskrivning av verksamheten Tillsynsprotokoll för skolbarnsomsorgen Bedömningar och motiveringar Bilageförteckning Tillsynsprotokoll och bedömningar för kommunens grundskolor Bilaga 2 Tillsynsprotokoll och bedömningar för kommunens gymnasieskola Bilaga 3 Tillsynsprotokoll och bedömningar för kommunens vuxenutbildning Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

3 3(38) Tillsyn i Alingsås kommun Helhetsbedömning och beslut Vid utbildningsinspektionen som genomfördes år 2006 påpekade Skolverket vikten av att kommunen och skolorna följer upp elevernas kunskapsresultat i samtliga ämnen, framförallt i de tidigare skolåren. Detta redovisas fortfarande inte vare sig på kommuneller skolnivå och i de tidigare skolåren inte heller alltid på individnivå. Det gäller alla verksamheter; grundskolorna, den obligatoriska särskolan, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och vuxenutbildningen. Tillsynen visar också att kommunen och skolorna inte dokumenterar slutsatser av uppföljningar och analyser i förhållande till det kvalitetsarbete som görs. Analyserna leder då inte till att skolorna prövar och utvecklar undervisningsmetoder för att alla elever ska nå målen. Även kommunens arbete med att analysera och utvärdera sitt utvecklingsarbete måste förbättras för att säkerställa att effekterna av insatserna ger större avtryck i verksamheterna. Skolinspektionen finner det anmärkningsvärt att brister som påtalades vid utbildningsinspektionen år 2006 fortfarande kvarstår. Alingsås kommun har en struktur för kvalitetsarbete som kan användas för att ta tag i de brister och förbättringsområden som framkommer vid tillsynen. Kvalitetsarbetet utgår ifrån skolplanens mål, lokala arbetsplaner, vad som genomförts och vilka åtgärder som ska vidtas. Centralt har flera kompetensutvecklingar genomförts och några pågår fortfarande, exempelvis om systematisk skolutveckling, individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen och bedömning och betygsättning. Den nationella statistiken för Alingsås kommun visar att elevernas resultat år 2010 överlag är över riksgenomsnittet för årskurs 9 när det gäller betyg på nationella ämnesprov och slutbetyg. Resultaten vid de fyra betygsättande grundskolorna skiljer sig stort, både när det gäller betygen på de nationella ämnesproven, slutbetyg och relationen mellan dessa. På gymnasiet har en sjunkande trend brutits år 2010 bland annat beträffande avgångselevernas genomsnittliga betygspoäng och grundläggande behörighet till högskolestudier. Jämförelser och analyser av kunskapsresultat inom kommunen, kommungruppen och riket bygger på att bedömningar och betyg är likvärdiga. Det har centralt genomförts ett omfattande arbete för att initiera och få till stånd bedömningsdiskussioner på skolledarnivå och lärarnivå. Trots detta framkommer att det finns lärare som inte har samma uppfattning om hur betygskriterier ska tolkas i relation till mål att uppnå i grundskolan och i gymnasieskolan. Detta gäller inom och mellan skolorna och mellan de olika skolformerna. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

4 4(38) Alingsås kommun måste försäkra sig om att rektorerna på Alströmergymnasiet ges förutsättningar att ta ansvar för sitt pedagogiska ledarskap, så att alla elever på skolan får förutsättningar att nå målen och utvecklas så långt som möjligt. Gymnasieskolan har bristande rutiner för att utreda alla elever som kan vara i behov av särskilt stöd. Detta medför att skolan inte anpassar undervisningen för att ge elever det stöd de behöver. Även ledningen i kommunens fritidshem måste bli tydligare för att säkerställa att personalen arbetar utifrån de nationella målen och utgår från styrdokumenten för fritidshemmen. Det har vid tillsynen inte framkommit annat än att eleverna upplever skolorna som trygga miljöer där kränkningar och trakasserier är ovanliga. Däremot svarar inte flertalet av verksamheternas planer mot kränkande behandling mot författningarnas krav. De anger inte, utifrån en kartläggning av situationen, vilka konkreta åtgärder som skolorna avser att genomföra under det kommande året och uppfyller därför inte de krav som ställs på en sådan plan. Med hänsyn till att Alingsås kommun beslutar om visst innehåll i skolornas ordningsregler vill Skolinspektionen påpeka att det är rektor som ansvarar för att det finns ordningsregler för varje skola. Dessa ordningsregler ska utarbetas under medverkan av bland annat företrädare för elever på skolan och ordningsregler kan därför inte beslutas av kommunen utan ska vara utformade efter förhållandena på varje skola. Förskolorna upprättar individuella utvecklingsplaner i samverkan med föräldrar. Det förekommer att förskolorna satt upp individuella mål för det enskilda barnets prestationer vilket står i strid med läroplanernas intentioner. Arbetet med planerna behöver därför ses över. Förskolorna behöver i högre grad främja en allsidig utveckling för de barn som har ett annat modersmål än svenska genom att medverka till att dessa barn utvecklar såväl sitt modersmål som det svenska språket. Detta påpekades även vid inspektionen år 2006 och kvarstår som utvecklingsområde. Skolinspektionen har i tillsynen av Alingsås kommun identifierat följande brister inom kommunens ansvarsområden som måste åtgärdas: Kommunen ger inte alla grundskoleelever möjligheter att lägst nå mål att uppnå i alla ämnen. Kommunen ger inte alla gymnasieelever möjlighet att lägst nå grundläggande behörighet till universitets- eller högskolestudier. Alla elever i särskolan ges inte möjlighet att nå målen i samtliga ämnen eller ämnesområden. (1 kap. 12 skollagen, Lpo 94, 2.2 Kunskaper, Lpf 94, 2.1 Kunskaper) Kommunen ser inte till att det finns en plan mot kränkande behandling som uppfyller författningarnas krav i varje särskild verksamhet. (14 a kap. 8 skollagen) Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

5 5(38) Kommunen ser inte till att planerna mot kränkande behandling följs upp och utvärderas (3 a förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.). Kommunen ser inte till att rektorerna genomför sitt uppdrag i enlighet med bestämmelserna i skolförfattningarna. (1 kap. 12 skollagen, 2 kap. 2 skollagen, Lpo 94, 2.8 rektors ansvar, Lpf 94, 2.6 rektors ansvar) Kommunen följer inte i tillräckligt hög utsträckning upp och utvärderar sina verksamheter samt tar tillvara på resultaten och omsätter dessa i åtgärder för att förbättra måluppfyllelsen (1 kap. 12 skollagen, Lpo 94, 1 Den enskilda skolans utveckling, Lpf 94, 1.2 Gemensamma uppgifter för de frivilliga skolformerna, Den enskilda skolans utveckling, 1-3 förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m.) Ansvarsfördelningen mellan rektorerna är oklar vad avser elever i kommunens så kallade resursskolor (2 kap. 2 skollagen, 1 kap. 2 andra stycket grundskoleförordningen) Kommunen erbjuder inte de valmöjligheter elever har rätt till i gymnasieskolan (5 kap. 17 gymnasieförordningen, Skolverkets föreskrifter och allmänna råd om kurser i gymnasieskolans nationella program (SKOLFS 2000:1) Kommunen ser inte till att lokala utformningar av utbildningen i gymnasieskolan uppfyller kraven i bestämmelserna (5 kap. 4 skollagen, 1 kap. 6 samt 2 kap. 14 och 16 samt 7 kap. 4 gymnasieförordningen, Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2000:142) om förarutbildning i gymnasieskola, fristående gymnasieskola och inom gymnasial vuxenutbildning) Kommunen ser inte till att utbildningen på Alströmergymnasiet är avgiftsfri för eleverna (5 kap. 21 skollagen) Tillsynen har identifierat följande brister inom förskoleverksamheten som kommunen måste åtgärda: Förskolorna upprättar individuella utvecklingsplaner för enskilda barn som inte är förenliga med läroplanen för förskolan. (Lpfö 98) Förskolorna medverkar inte till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla sitt modersmål. (Lpfö 98, 1 Förskolans värdegrund och uppdrag och 2.2 Utveckling och lärande) Förskoleverksamhetens årliga planer mot kränkande behandling uppfyller inte de krav som ställs på sådana planer enligt författningarna. (14 a kap. 8 skollagen och 2 förordningen om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling) Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

6 6(38) Barn i kommunens förskoleverksamhet som av olika skäl är i behov av särskilt stöd i sin utveckling får inte alltid den omsorg som deras speciella behov kräver. (2 a kap. 3 skollagen, Lpfö 98, 1. Förskolans värdegrund och uppdrag och 2.2 Utveckling och lärande) Tillsynen har identifierat följande brister inom skolbarnsomsorgen som kommunen måste åtgärda: Ledningen i kommunens fritidshem ser inte i tillräcklig utsträckning till att personalen arbetar utifrån de nationella målen (Lpo 94, 2 Mål och riktlinjer, 2.8 Rektors ansvar). Personalen i skolbarnsomsorgen får inte den kompetensutveckling som krävs för att de professionellt ska kunna genomföra sina arbetsuppgifter (Lpo Rektors ansvar) Fritidshemmens årliga planer mot kränkande behandling uppfyller inte de krav som ställs på sådana planer enligt författningarna. (14 a kap. 8 skollagen och 2 förordningen om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling). Barn i kommunens skolbarnsomsorg som av olika skäl är i behov av särskilt stöd i sin utveckling får inte den omsorg som deras speciella behov kräver. (2 a kap. 3 skollagen). Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

7 7(38) Allmänt om tillsynen Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Alingsås kommun av förskoleverksamheten, skolbarnsomsorgen, barn- och ungdomsutbildningen samt vuxnas lärande. Skolinspektionen har besökt kommunens skolor och andra verksamheter under perioden juni till och med december Varje skola har efter besöket fått ett beslut där iakttagelser och bedömningar som rör den granskade skolan redovisats. För särskoleverksamhet i kommunen gäller att ett beslut skrivits per verksamhet. Skolinspektionens iakttagelser och bedömningar som rör helhetsbilden av skolorna samt verksamheterna och huvudmannens ansvar för skolväsendet i kommunen redovisas i detta beslut. Övriga verksamheter, dvs. förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen, redovisas i var sin rapport från verksamheterna och sammanfattas i beslutet. Besluten från samtliga skolor och rapporterna från övriga verksamheter bifogas som bilagor. Detta utgör Skolinspektionens slutliga beslut avseende tillsynen i kommunen. Vid tillsynen tar Skolinspektionen ställning till i vad mån verksamheten ger förutsättningar för barn, ungdomar och vuxenstuderande i kommunen att nå de nationella målen. Skolinspektionen bedömer om kommunen uppfyller de krav som författningarna ställer på verksamheten. Den nya skollagen trädde i kraft den 1 augusti 2010, men 1985 års skollag ska fortsätta att tillämpas fram till den 1 juli Det innebär att 1985 års skollag är utgångspunkten för Skolinspektionens tillsyn och granskning fram tills dess. Tillsynen inriktas mot fyra huvudområden: Måluppfyllelse, trygg lärandemiljö, ledning och utveckling samt tillgång till utbildning. Tillsynen syftar inte till att ge en heltäckande bild av all verksamhet vid den aktuella tidpunkten. Övergripande information om tillsynen finns på Skolinspektionens webbplats ( Av rapporter och bilagda beslut framgår vilka skolor och verksamheter som har granskats, hur tillsynen har genomförts, vilka bedömningar som har gjorts och i vilka avseenden åtgärder behövs på de enskilda skolorna eller i de olika övriga verksamheterna. Inom de områden där Skolinspektionen bedömt att åtgärder behövs på de enskilda skolorna har rektor och huvudman ett ansvar för att åtgärder vidtas. Med anledning av tillsynen ska huvudmannen till Skolinspektionen redovisa vilka åtgärder som har vidtagits på skolorna, i övriga verksamheter och i kommunen inom den tid och i den ordning som anges i beslutet. Underlaget för Skolinspektionens bedömningar av kommunens ansvarstagande är dels dokument från kommunen, skolor och övriga verksamheter, dels den information som inspektörerna samlat in vid observationer, intervjuer och samtal under besöken. Beslu- Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

8 8(38) tet grundas även på annan information om kommunen, skolor och övriga verksamheter från exempelvis Skolverkets nationella uppföljningssystem. I Alingsås kommun genomfördes intervjuer med representanter för Utbildningsnämnden, Barn- och ungdomsnämnden samt förvaltningsledningar. Samtliga grundskolor och gymnasieskolor samt vissa delar av särskolan och vuxenutbildningen har besökts, men däremot inte förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. På skolorna har intervjuer genomförts med skolledningen samt, i vissa fall, med representanter för elever och personal. Vidare har intervjuer genomförts med representanter för föräldrar, personal och chefer för förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Detta beslut kompletteras med en muntlig återrapportering av inspektörerna till företrädare för kommunen. Företrädare för kommunen har tagit del av och givits möjlighet att lämna synpunkter på sakuppgifter i detta beslut. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

9 9(38) Beskrivning av kommunen Tabell 1: Verksamhetsform Antal barn/elever/studerande Förskoleverksamhet 1743 Skolbarnomsorg 1225 Förskoleklass 381 Grundskola 3233 Obligatorisk särskola 48 Gymnasieskola 1385 Gymnasiesärskola 61 Kommunal vuxenutbildning 555 Vuxenutbildning för utvecklingsstörda 28 Svenskundervisning för invandrare 119 Källa: Alingsås kommuns uppgifter Alingsås kommun har drygt invånare och är belägen i Västra Götaland. Kommunen har flera mindre orter där det finns skolor med förskoleklass och grundskola årskurs 1-5 eller 1-6. I kommunen finns 30 kommunala förskolor, 13 familjedaghem samt 11 enskilda förskolor. Det finns 7 grundskolor med förskoleklass och grundskola årskurserna 1 6, 5 skolor med förskoleklass och grundskola årskurserna 1-5, 1 skola med förskoleklass och grundskola årskurserna 1 9, 2 skolor med grundskola årskurserna 6 9 samt 1 skola med grundskola årskurserna 7 9. Dessutom finns den obligatorisk särskolan inom fyra rektorsområden. Skolbarnsomsorg finns i anslutning till varje skola med förskoleklass och årskurserna 1 5 och 1 6. I kommunen finns också en gymnasieskola med 13 nationella program, ett specialutformat program, individuella programmet och en gymnasiesärskola. Vuxenutbildningen omfattar grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, vuxenutbildning för utvecklingsstörda samt svenskundervisning för invandrare. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

10 10(38) Det finns tre fristående skolor i kommunen, där regelbunden tillsyn också genomförts under hösten år Tillsynen av de fristående grundskolorna Montessoriskolan Globen, Linnéskolan Waldorf och Vittra vid Gerdsken redovisas i separata rapporter till respektive huvudman. Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för förskoleverksamhet, förskoleklass, grundskola, grundsärskola och skolbarnsomsorg. Barn- och ungdomsförvaltningen leds av en förvaltningschef, en biträdande förvaltningschef samt en utvecklingsenhet. Utbildningsnämnden ansvarar för gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. Utbildningsförvaltningen leds av en förvaltningschef som till sitt stöd bland annat har en utvecklingsledare. Alingsås kommun har två resursskolor, som är särskilda undervisningsgrupper. Klämmaskolan är för elever i årskurserna 1-6 och Klockareskolan för årskurserna 7 9. Klämmaskolan ligger i anslutning till Noltorpsskolan och Klockareskolan i en egen byggnad i närheten av Östlyckeskolan. Skolorna tar emot elever från hela kommunen. Rektorn för resursskolorna ingår i Barn- och ungdomsförvaltningens utvecklingsenhet och är centralt placerad. Grundsärskolan och träningsskola finns på Noltorpsskolan, Nolhagaskolan, Ängaboskolan och Östlyckeskolan. Respektive rektor på skolan är ansvarig även för särskolan. Gymnasiesärskolan Farkosten finns i Utbildningens Hus där även utbildningsförvaltning och vuxenutbildningen samt Hotell- och restaurangprogrammet är placerade. Verksamheten Farkosten ska flytta till Alströmergymnasiet från och med läsåret 2011/12. På Barn och ungdomsförvaltningen finns en central enhet för utveckling och kvalitet. Utvecklingsenhetens uppdrag är att på ett effektivt sätt samordna elevhälsa, resursenheter, elevassistenter och övergripande stöd- utvecklings- och kvalitetsarbete i syfte att skapa bättre förutsättningar för barns och ungas lärande och utveckling i Alingsås. Alingsås kommun Det finns Sammanfattande bedömning Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

11 11(38) Tillsynsprotokoll med bedömningar Tillsynen har visat att åtgärder krävs inom de områden som är markerade. Bedömningar och motiveringar för detta redovisas i det följande Måluppfyllelse och resultat Kunskaper Trygg lärandemiljö Målinriktat arbete mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Ledning och utveckling Personalens utbildning och kompetensutveckling Ansvarsfördelning Rektorernas uppdrag Tillsyn över enskilda verksamheter Uppföljning och utvärdering Tillgång till utbildning Plats och valmöjligheter Lokala utformningar Avgifter Skolpliktsbevakning och registerkontroll Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

12 12(38) Bedömningar och motiveringar Huvudområde: Måluppfyllelse och resultat Bristområde: Kunskaper Kommunen ger inte alla grundskoleelever möjligheter lägst att nå mål att uppnå i alla ämnen. Kommunen ger inte alla gymnasieelever möjlighet att lägst nå grundläggande behörighet till universitets- eller högskolestudier. Alla elever i särskolan ges inte möjlighet att nå målen i samtliga ämnen eller ämnesområden. 1 kap. 12 skollagen Lpo 94, 2.2 Kunskaper Lpf 94, 2.1 Kunskaper Enligt kommunens kvalitetsredovisning för år 2009 nådde 87 procent av eleverna i årskurs 3 kravnivån för samtliga delprov i utprovningsomgången av de nationella ämnesproven i svenska, medan motsvarande siffra i matematik var 89 procent. Någon sammanställning av måluppfyllelse för de ämnen i årskurs 3 där det finns mål att uppnå, dvs. matematik, svenska och svenska som andraspråk, finns varken på skolnivå eller på kommunnivå i Alingsås kommun, varför Skolinspektionen inte kan göra någon bedömning av resultaten. 83 respektive 82 procent av eleverna i årskurs 5 nådde år 2009 kravnivån för samtliga delprov i ämnesproven i svenska och engelska enligt kommunens kvalitetsredovisning. I båda fallen har resultaten sjunkit jämfört med de närmast föregående åren. I matematik var andelen elever som nådde kravnivån för samtliga delprov 86 procent enligt kvalitetsredovisningen för år 2009, vilket innebar en förbättring jämfört med flera av de närmast föregående åren. Skolinspektionen kan inte göra någon bedömning av måluppfyllelsen för samtliga ämnen i årskurs 5 eftersom det inte finns någon sammanställning av dessa, varken på skolnivå eller på kommunnivå. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

13 13(38) Elevernas resultat i årskurs 9 ligger över eller lika med rikssnittet både vad beträffar de nationella ämnesproven och det genomsnittliga meritvärdet. De senaste fyra åren har dock visat en sjunkande tendens. I ämnesproven i matematik och engelska år 2010 har 87 respektive 98 procent av eleverna nått kravnivån. I svenska är motsvarande siffra 94 procent. Det genomsnittliga meritvärdet för år 2010 var 209 vilket nästan motsvarar riksgenomsnittet. Det är en försämring jämfört med år 2009 då det genomsnittliga meritvärdet i Alingsås kommun var 215. Elever ges olika förutsättning De senaste tio åren har andelen elever som är behöriga till nationellt program legat mellan procent i Alingsås kommun och andelen elever som når målen i samtliga ämnen uppgick år 2010 till 80 procent. Alingsås kommun har i det här avseendet legat i nivå med eller något över riksgenomsnittet de senaste fem åren. Eleverna ges olika förutsättningar att nå målen i de olika skolorna. I riket som helhet har flickor betydligt bättre resultat än pojkar och det gäller även i Alingsås kommuns grundskolor och gymnasieskola. Ett annat exempel är de låga resultat som pojkar med utländsk bakgrund har. För den obligatoriska särskolan saknas en redovisning och analys av elevernas kunskapsresultat relaterat till de nationella målen för elever i grundsärskolans årskurs 5 och då skolgången avslutas. Detsamma gäller för elever som avslutar sin skolgång i träningsskolan och gymnasiesärskolan. Skolinspektionen kan därför inte göra någon bedömning av dessa. Kunskapsresultaten vid Alströmergymnasiet har tidigare i flera avseenden legat under de genomsnittliga resultaten i riket. Enligt Skolverkets officiella statistik steg kunskapsresultaten vid skolan år 2010 jämfört med år 2009 och ligger nu i de flesta avseenden i nivå med eller över de genomsnittliga resultaten i riket. Det gäller bland annat andelen elever med grundläggande behörighet till högskolestudier som nu är 91 procent jämfört med 86 procent år 2009 och i riket 87 procent. Andelen elever vid Alströmergymnasiet som fullföljt utbildningen inom fyra år steg år 2010 från 72 till 76 procent. Alströmergymnasiets genomsnittliga betygspoäng, som år 2009 var 14,1 steg år 2010 till 14,4 vilket är över riksgenomsnittet. Den genomsnittliga betygspoängen vid Alströmergymnasiet varierar dock mellan skolans program. Vuxenutbildningen i Alingsås kommun har varierande resultat, vilka dock inte sammanställs och redovisas. I kvalitetsredovisningen för år 2009 redovisas inte resultat annat än för den gymnasiala vuxenutbildningen. Där uppges att 20 procent av de studerande inte når målen för utbildningen. Kunskapsresultaten sammanställs inte och kommunen saknar uppföljning av resultat varför Skolinspektionen inte kan göra en bedömning av de studerandes resultat. Alingsås kommun behöver göra ytterligare ansträngningar för att samtliga elever i kommunen lägst ska nå målen för utbildningen i grundskolan och få behörighet till Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

14 14(38) universitets- och högskoleutbildning, bland annat genom en mer systematisk uppföljning och analys av kunskapsresultaten. Huvudområde: Trygg lärandemiljö Bristområde: Plan mot kränkande behandling Kommunen ser inte till att det finns en plan mot kränkande behandling som uppfyller författningarnas krav i varje särskild verksamhet. 14 a kap. 8 skollagen I kommunens olika verksamheter finns likabehandlingsplaner upprättade. I de flesta fall ingår planen mot kränkande behandling som en del i likabehandlingsplanen. Flertalet av verksamheternas planer som har varit föremål för Skolinspektionens tillsyn uppfyller inte de krav som författningarna ställer på en plan mot kränkande behandling. I många fall saknas till exempel en kartläggning av de specifika förhållanden som gäller för de verksamheter som ingår i planerna. De behov som identifieras inom ramen för kartläggningen, ska ligga till grund för konkreta åtgärder som verksamheten planerar att vidta under det kommande året. Den typen av konkreta åtgärder saknas emellertid ofta i de planer som upprättats inom Alingsås kommun. I många fall saknar planerna också en redogörelse för hur åtgärderna i föregående års plan har genomförts. Kommunens fritidshem och förskolor har i de flesta fall inte upprättat egna planer mot kränkande behandling, utan dessa ingår i grundskolans planer. Om flera verksamheter omfattas av ett och samma dokument måste varje verksamhets specifika behov framgå. Förskolornas och fritidshemmens specifika behov framgår sällan i de planer mot kränkande behandling som har upprättats inom Alingsås kommun. Alingsås kommun har tagit fram riktlinjer för upprättande av likabehandlingsplaner och planer mot kränkande behandling, som ett stöd för de verksamheter som är skyldiga att upprätta årliga planer. Dessa riktlinjer tar emellertid inte upp flera av de krav som författningarna ställer på planen mot kränkande behandling. Sammantaget har kommunen inte tagit ansvar för att det inom ramen för varje verksamhet finns en plan mot kränkande behandling som uppfyller författningarnas krav. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

15 15(38) Huvudområde: Trygg lärandemiljö Bristområde: Plan mot kränkande behandling Kommunen ser inte till att verksamheternas planer mot kränkande behandling följs upp och utvärderas. 3 a förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m. Uppföljningen och utvärderingen av planer mot kränkande behandling, liksom av likabehandlingsplaner, ska enligt förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet redovisas i verksamheternas kvalitetsredovisningar. Bestämmelsen ska tillämpas första gången för kvalitetsredovisningar som avser år Vid genomgång av förskolor och skolors kvalitetsredovisningar framkommer att uppföljningar och utvärderingar vanligen saknas. Skolorna beskriver att de tagit fram planer mot kränkande behandling. Några resultat från utvärderingar redovisas inte. Någon redovisning återfinns inte heller i kommunens kvalitetsredovisning för år Huvudområde: Ledning och utveckling Bristområde: Rektorernas uppdrag Kommunen ser inte till att rektorerna genomför sitt uppdrag i enlighet med bestämmelserna i skolförfattningarna. 1 kap. 12 skollagen 2 kap. 2 skollagen Lpo 94, 2.8 Rektors ansvar Lpf 94, 2.6. Rektors ansvar En väsentlig del av rektorns uppdrag är att ansvara för skolornas resultat och utveckling. Av skolrapporterna framgår att rektorerna brister i att följa upp och utvärdera de verksamheter de har ansvar för. Rektorernas arbete med att följa upp, utvärdera, analy- Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

16 16(38) sera och utveckla verksamheterna sker regelbundet när det gäller nämndens prioriterade mål i de lokala arbetsplanerna. Exempel är mål angående normer och värden, barn och elever i behov av särskilt stöd, samt barns och elevers inflytande och ansvar. Det brister emellertid när det gäller skolornas arbete för att förbättra måluppfyllelsen vad gäller kunskapsresultaten. Uppföljning på individnivå av elevernas kunskaper görs ofta fortlöpande av lärarna. På skolnivå saknas dock i de flesta fall en övergripande uppföljning och utvärdering av elevernas måluppfyllelse vilket är en viktig utgångspunkt i varje skolas kvalitetsarbete och en central del av rektorns ansvarsområde. Exempelvis upprättar inte skolorna någon sammanställning av kunskapsresultaten i samtliga ämnen där det finns mål att uppnå i årskurs 5. Skolorna saknar därför underlag för att kunna analysera resultaten som ett led i arbetet med att förbättra måluppfyllelsen. När det gäller grundskolorna med årskurserna 6 9 sammanställs resultaten men resultaten analyseras i för liten utsträckning för att relevanta åtgärder ska kunna genomföras. Det framkommer vid intervjuer med rektorer och lärare att diskussioner kring måluppfyllelsen förs men att analyserna och mål för det fortsatta arbetet i alltför liten utsträckning dokumenteras. Det är viktigt att resultaten följs upp och utvärderas och att nya undervisningsmetoder prövas och utvecklas. Även särskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen saknar ett systematiskt kvalitetsarbete när det gäller att följa upp och analysera de samlade kunskapsresultaten. Mycket av kvalitetsarbete sker ute i arbetslagen och i flera av kommunens små skolor nöjer rektor sig med lärarnas utvärderingar och gör inga egna övergripande analyser av skolans resultat, varken när det gäller kunskapsresultaten eller andra resultat i verksamheten. Rektorn är enligt författningarna också ansvarig för elevernas kunskapsutveckling mot målen och för att eventuella stödbehov dokumenteras. Av skolbesluten framgår att det finns skolor som uppvisar brister när det gäller individuella utvecklingsplaner, skriftliga omdömen och åtgärdsprogram. Detta gäller också särskolan på Östlyckeskolan. När det gäller individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen har skolorna kommit olika långt. Det finns skolor som uppfyller författningarnas krav i detta avseende. När det gäller kommunens särskilda undervisningsgrupper, de så kallade resursskolorna, brister det i uppföljning dels på individnivå, dels på gruppnivå. Individuella utvecklingsplaner ska finnas för alla elever i grundskolan. I en grupp saknades individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen medan det i gruppen för de äldre eleverna har påbörjats ett arbete med lokal pedagogisk planering där elevernas måluppfyllelse bedöms. I grupperna rådde osäkerhet om när och hur åtgärdsprogram ska skrivas. Det är av största vikt att detta klargörs så att elevernas stödbehov följs upp, då placering i särskild undervisningsgrupp är en ingripande åtgärd för eleven. I kommunen pågår en utbildning avseende systematisk skolutveckling där rektorer och representanter från respektive verksamhet får utbildning. De som genomfört utbild- Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

17 17(38) ningen framför i intervjuer att utbildningen varit till stor hjälp när det gäller att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet. Huvudområde: Ledning och utveckling Bristområde: Uppföljning och utvärdering Kommunen följer inte i tillräckligt hög utsträckning upp och utvärderar sina verksamheter samt tar tillvara på resultaten och omsätter dessa i åtgärder för att förbättra måluppfyllelsen. 1 kap. 12 skollagen Lpo 94, 1 Den enskilda skolans utveckling Lpf 94, 1.2 Gemensamma uppgifter för de frivilliga skolformerna, Den enskilda skolans utveckling 1-3 förordningen om kvalitetsredovisning inom skolväsendet m.m. För att fullgöra det nationella uppdraget för utbildningen krävs att varje kommun har ett systematiskt kvalitetsarbete, vilket innebär att planera och på olika sätt följa upp vilka resultat som nås, analysera dessa och vidta åtgärder för ökad måluppfyllelse. Kommunens och skolornas kvalitetsarbete behöver förbättras. Eftersom rektorerna inte gör en uppföljning och analys av de samlade kunskapsresultaten vid skolorna saknar kommunen underlag för att göra en värdering av resultaten på kommunnivå. I kommunens kvalitetsredovisning redovisas nationella provresultat i årskurserna 3, 5 och 9. Dessutom redovisas slutbetygen från grundskolan. Emellertid görs ingen djupare analys av dessa resultat. Det förs inte heller något resonemang kring pojkars och flickors olika förutsättningar att nå målen för utbildningen eller över de låga resultat pojkar med utländsk bakgrund har. Däremot görs flera mer generella analyser avseende exempelvis individuella utvecklingsplaner och olika arbetsformer. Kommunen får därför svårt att bedöma i vilken utsträckning de nationella målen för utbildningen har förverkligats i kommunen som helhet. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

18 18(38) Huvudområde: Ledning och utveckling Bristområde: Rektorernas uppdrag Ansvarsfördelningen mellan rektorerna är oklar vad avser elever i kommunens så kallade resursskolor. 2 kap. 2 skollagen 1 kap. 2 andra stycket grundskoleförordningen För elever placerade i särskild undervisningsgrupp är det inte alltid klart vilken rektor som har ansvar för respektive elev. Dels finns en centralt placerad rektor i kommunen som har ansvar för de två särskilda undervisningsgrupperna benämnda resursskolor, dels har elevens rektor från hemskolan ansvar för sin elev. Det måste enligt skollagen vara klart vem som ska fatta beslut som rör den enskilde eleven och vem som bär ansvaret för de beslut som fattas. Tillsynen visar också att det inte alltid står klart för den enskilde eleven vem som är ansvarig rektor. Huvudområde: Tillgång till utbildning Bristområde: Plats och valmöjligheter Kommunen erbjuder inte de valmöjligheter elever har rätt till i gymnasieskolan. 5 kap. 17 gymnasieförordningen Skolverkets föreskrifter och allmänna råd om kurser i gymnasieskolans nationella program (SKOLFS 2000:1) Alingsås kommun måste se till att alla elever på Alströmergymnasiets samtliga program erbjuds valbara kurser i enlighet med bestämmelserna. De poängplaner som Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

19 19(38) Skolinspektionen har tagit del av visar att skolan i vissa inriktningar inom byggprogrammet, elprogrammet, hotell- och restaurangprogrammet, fordonsprogrammet och handels- och administrationsprogrammet erbjuder eleverna endast ett kurspaketpaket som skolan valt och som då blir gemensamt för eleverna. Eleverna erbjuds då inte valbara kurser i den utsträckningen att bestämmelsernas krav uppfylls. Huvudområde: Tillgång till utbildning Bristområde: Lokala utformningar Kommunen ser inte till att samtliga lokala kurser i gymnasieskolan uppfyller kraven i bestämmelserna. 5 kap. 4 skollagen 1 kap. 6, 2 kap. 14 och 16 samt 7 kap. 4 gymnasieförordningen Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2000:142) om förarutbildning i gymnasieskola, fristående gymnasieskola och inom gymnasial vuxenutbildning. Vid Skolinspektionens granskning framkom att det finns lokala kurser där hela eller stora delar av innehållet i kurserna återfinns i nationellt fastställda kursplaner. Exempel på sådana kurser är Bild fördjupning, Omvårdnad av barn vid hälsa och ohälsa. Vidare har skolan en lokal kurs Förarutbildning som leder fram till körkort med B- behörighet. Utbildning i körkortsteori är endast motiverad på program som leder fram till behörighet som yrkesförare, i övrigt ligger sådan utbildning utanför ramen för gymnasieskolans uppdrag. Det finns även flera lokala kurser i gymnasieskolans utbud där det förekommer betygskriterier som uttrycker beteenden hos eleverna för att få ett visst betyg istället för att ange vilka kunskaper eleven ska ha förvärvat. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

20 20(38) Huvudområde: Tillgång Bristområde: Avgifter Kommunen ser inte till att utbildningen i Alingsås kommun är avgiftsfri för eleverna i gymnasieskolan. 5 kap. 21 skollagen Undervisningen vid skolorna i Alingsås kommun är i huvudsak avgiftsfri. Det finns dock enstaka tillfällen när eleverna på Alströmergymnasiet kan få betala till exempel i samband med friluftsdagar där skidresor kan kosta eleverna cirka 500 kr. Avgifter förekommer också vid utlandsresor till Danmark, Tyskland och Spanien som för eleverna innebär kostnader på ännu högre belopp. Även om det finns avgiftsfria alternativa aktiviteter så medger inte bestämmelserna att skolan kan ta ut icke obetydliga avgifter för andra aktiviteter. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

21 21(38) Förskoleverksamheten Tillsyn i förskoleverksamheten Helhetsbedömning Skolinspektionens tillsyn fokuserar på sådana faktorer som har betydelse för en god lärandemiljö. Granskningen avser inte att ge en heltäckande bild av tillståndet i verksamheten. Istället har en bedömning gjorts av i vilken utsträckning verksamheten, vid det aktuella granskningstillfället, avviker från de krav och förväntningar som uttrycks i skollag, läroplaner och övriga författningar som rör skolväsendet, inom de granskade områdena. Beskrivningarna och bedömningarna i detta beslut grundas på de dokument som Alingsås kommun skickat in, de verksamhetsredogörelser de lämnat och intervjuer som genomförts samt i förekommande fall observationer vid besök i verksamheterna. Alingsås kommun och förskolorna bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete genom att planera, följa upp och utvärdera verksamheten. Resultaten tas tillvara och utgör underlag för fortsatt planering i riktning mot de nationella målen. Det pågår ett medvetet pedagogiskt arbete utifrån de nationella målen och verksamheten erbjuder barnen omsorg, fostran och lärande som bildar en helhet. Förskolorna behöver dock i högre grad främja en allsidig utveckling för de barn som har ett annat modersmål än svenska genom att medverka till att dessa barn utvecklar såväl sitt modersmål som det svenska språket. Detta påpekades även vid inspektionen år 2006 och kvarstår som utvecklingsområde. Förskolans personal bedriver ett aktivt och medvetet värdegrundsarbete i den dagliga verksamheten. Dock saknas en plan mot kränkande behandling som tar sin utgångspunkt i varje enskild verksamhet. Förskoleverksamheterna ingår i de gemensamma planer som finns för varje skolenhet. Planerna mot kränkande behandling motsvarar dock inte de krav som ställs på sådana planer. I kommunen finns ett beslut att individuella utvecklingsplaner ska upprättas om föräldrarna så önskar. Några förskolor upprättar sådana planer för alla barn. Skolinspektionen vill påpeka att det är förskolans verksamhet som ska utvärderas och inte det enskilda barnets prestationer. I förskolans läroplan finns, till skillnad mot skolans läroplan inte mål att uppnå för barns utveckling och lärande. Däremot finns strävansmål för förskolans arbete. Arbetet med att upprätta en individuell utvecklingsplan för varje barn i förskolan måste ses över så att planerna inte står i strid med läroplanens intentioner. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

22 22(38) För ett flertal barn som är i behov av särskilt stöd finns åtgärdsprogram upprättade. För barn i förskolan ska åtgärdsprogram inte upprättas såsom är föreskrivet för elever i grundskolan. Om förskolan upprättar ett sådant dokument bör det inte benämnas åtgärdsprogram utan i stället till exempel handlingsplan. Förskolans uppdrag är att den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan. Skolinspektionen vill påpeka vikten av att de planerade åtgärderna inte åläggs barn eller föräldrar utan avser förskolans arbete kring det enskilda barnet. Det framkommer vid intervjuerna att barn som är i behov av extra stöd inte alltid får det. Enligt läroplanen ska barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd än andra få detta stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar. Skolinspektionen har i tillsynen av förskoleverksamheten i Alingsås kommun identifierat följande brister som ska åtgärdas Förskolorna upprättar individuella utvecklingsplaner för enskilda barn som inte är förenliga med läroplanen för förskolan. (Lpfö 98) Förskolorna medverkar inte till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla sitt modersmål. (Lpfö 98, 1 Förskolans värdegrund och uppdrag och 2.2 Utveckling och lärande) Förskoleverksamhetens årliga planer mot kränkande behandling uppfyller inte de krav som ställs på sådana planer enligt författningarna. (14 a kap. 8 skollagen och 2 förordningen om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling) Barn i kommunens förskoleverksamhet som av olika skäl är i behov av särskilt stöd i sin utveckling får inte alltid den omsorg som deras speciella behov kräver. (2 a kap. 3 skollagen, Lpfö 98, 1. Förskolans värdegrund och uppdrag och 2.2 Utveckling och lärande) Alingsås kommun har ansvar för att förskoleverksamhetens brister åtgärdas. Redovisning ska lämnas till Skolinspektionen senast 3 månader från den dag beslutet för Alingsås kommun meddelas. Skolinspektionen kommer då att följa upp beslutet. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

23 23(38) Allmänt om tillsynen Skolinspektionen tar i tillsynen ställning till i vad mån verksamheten ger förutsättningar för barn, ungdomar och vuxenstuderande i kommunen att nå de nationella målen. Inspektionen granskar utbildningens kvalitet samt bedömer om kommunen uppfyller de krav som författningarna ställer på verksamheten. Skolinspektionen genomför tillsyn i Alingsås kommun under våren och hösten När tillsynen har genomförts i hela kommunen sammanställs iakttagelser och bedömningar som rör huvudmannens ansvar för utbildningsverksamheten i kommunen i ett beslut. Skolbesluten från samtliga skolor i kommunen fogas tillsammans med rapporter från förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen till det beslutet som bilagor. Skolinspektionen kommer att följa upp vilka åtgärder som vidtagits i anledning av påtalade brister. Tillsynen inriktas mot fyra huvudområden: måluppfyllelse och resultat, pedagogisk ledning och utveckling av verksamheten, förskoleverksamhetens lärandemiljö samt tillgång. Bedömningarna av hur väl verksamheten uppfyller statens krav görs utifrån skollagen, läroplaner och övriga författningar som rör skolväsendet. Information om den regelbundna tillsynen finns på Skolinspektionens webbplats ( Underlaget för Skolinspektionens bedömning är dels dokument från kommunen, dels den information som samlats in under besöket. Även annan information om kommunens förskoleverksamhet som finns i Skolverkets nationella uppföljningssystem eller finns publicerat på annat sätt har använts. I Alingsås kommun intervjuades ansvariga politiker, förvaltningspersonal och ansvarig ledningspersonal från samtliga kommunens förskoleenheter. Dessutom genomfördes intervjuer med personalrepresentanter från kommunens samtliga förskolor, dagbarnvårdare och föräldrar med barn i verksamheten. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

24 24(38) Beskrivning av verksamheten Tabell 1.: Antal barn Förskoleverksamheten Antal barn Förskola i kommunal regi 1743 Pedagogisk omsorg i kommunal regi 59 Förskola i enskild regi 294 Pedagogisk omsorg i enskild regi 4 Källa: Alingsås kommuns verksamhetsredogörelse Förskoleverksamheten i Alingsås kommun ingår i barn- och ungdomsnämndens ansvarsområde. Verksamheten är organiserad i åtta enheter där rektorerna ansvarar för såväl förskoleverksamhet som skolbarnsomsorg och förskoleklass samt den obligatoriska skolan/särskolan. Några rektorer har förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg och grundskola inom sitt ansvarsområde medan andra har enbart förskoleverksamhet. Enligt skollagen kan förskoleverksamhet bedrivas som förskola, pedagogisk omsorg som t ex familjedaghem, och som öppen förskola. I Alingsås kommun bedrivs förskoleverksamhet i alla tre formerna. I Alingsås kommun finns 30 förskolor och 11 familjedaghem. Det finns också 4 öppna förskolor. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

25 25(38) Tillsynsprotokoll för förskoleverksamheten Tillsynen har visat att åtgärder krävs inom de områden som är markerade. Bedömningar och motiveringar för detta redovisas i det följande Måluppfyllelse och resultat Utveckling och lärande Pedagogisk ledning och utveckling av verksamheten Fokus på förskolans uppdrag Utvärdering och uppföljning Förskoleverksamhetens lärandemiljö Fokus på utveckling och lärande Tillgång Trygg miljö för utveckling och lärande Ansvar och tillgång till plats Gruppers storlek och sammansättning Särskilt stöd Registerkontroll och anmälningsskyldighet Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

26 26(38) Bedömningar och motiveringar Huvudområde: Pedagogisk ledning och utveckling av verksamheten Bedömningsområde: Fokus på förskolans uppdrag Förskolorna upprättar individuella utvecklingsplaner för enskilda barn som inte är förenliga med läroplanen för förskolan. Författningsstöd och allmänna råd: Lpfö 98 Allmänna råd för kvalitet i förskolan (SKOLFS 2005:10) Skolinspektionens beslut den 5 juni 2009 om kunskapskontroller av barn i förskolan i Haninge kommun, Dnr SV2008:1127 Ett flertal av förskolorna upprättar individuella utvecklingsplaner i samverkan med föräldrar. I ett flertal av de individuella utvecklingsplanerna som inspektörerna tagit del av finns en anpassning av verksamheten planlagd. I några exempel som förskolorna presenterat har förskolan emellertid satt upp individuella mål för det enskilda barnet. Mål för barnet kan exempelvis vara våga äta grönsaker, stå på händer och kunna sätta gränser. De insatser som ska genomföras läggs i vissa fall på vårdnadshavarna. Målen i läroplanen för förskolan är utformade som mål att sträva mot. Målen anger vad den pedagogiska verksamheten ska inriktas mot för att alla barn ska ges möjlighet att lära och utvecklas utifrån sina förutsättningar. Läroplanen anger inga mål för det enskilda barnet. Det är viktigt att förskolan följer hur barns utveckling och lärande sker. Att följa barns utveckling är dock inte detsamma som att bedöma barns utveckling och lärande utifrån fastställda kriterier och normer. Förskolans läroplan innehåller, till skillnad från läroplanerna för de olika skolformerna, inga uppnåendemål för barns utveckling och lärande. Det saknas också empiriskt stöd för att det finns nivåer som alla barn kan förväntas uppnå vid en viss ålder. Att sätta upp individuella mål för det enskilda barnet och därtill lägga delar av de insatser som ska genomföras på vårdnadshavarna är enligt Skolinspektionens bedömning inte förenligt med läroplanen för förskolan. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

27 27(38) Bedömningar och motiveringar Huvudområde: Förskoleverksamhetens lärandemiljö Bedömningsområde: Fokus på utveckling och lärande Förskolorna medverkar inte till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla sitt modersmål. Lpfö 98, 1 Förskolans värdegrund och uppdrag och 2.2 Utveckling och lärande I Alingsås kommun finns barn med annat modersmål än svenska. Enligt intervjuer med förskolans personal och förskolans rektorer får inte alla dessa barn möjlighet att utveckla sitt modersmål i förskoleverksamheten. Några förskolor har tillgång till modersmålslärare som kan komma till förskolan. Det som avgör om barnet får möjlighet att utveckla sitt modersmål är att det finns tillgång till anställd personal eller föräldrar med barnets språk som kan involveras. Personalen berättar att de inte har möjlighet att stödja och utveckla barnens modersmål om de inte har tillgång till någon person som kan språket. På några förskolor arbetar personalen medvetet med att bekräfta barnens kulturella identitet. Såväl personalen som förskolornas rektorer bekräftar att detta område behöver utvecklas. Skolinspektionen vill påpeka att förskolans uppdrag är att sträva efter att varje barn som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet samt sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

28 28(38) Bedömningar och motiveringar Huvudområde: Förskoleverksamhetens lärandemiljö Bedömningsområde: Trygg miljö för utveckling och lärande Förskoleverksamhetens årliga planer mot kränkande behandling uppfyller inte de krav som ställs på sådana planer enligt författningarna. 14 a kap. 8 skollagen och 2 förordningen om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling Planer mot kränkande behandling finns upprättade för varje skolenhet i Alingsås kommun. Förskolorna ingår som en del i skolenheternas planer och upprättar således inga egna planer. I de planer som Skolinspektionen tagit del av framkommer att planen också gäller förskoleverksamheten men den beskriver inte förskoleverksamhetens situation eller dess planerade åtgärder. Skolinspektionen vill påpeka att varje enskild verksamhets situation ska kartläggas och denna kartläggning ska ligga till grund för de insatser som avses påbörjas eller genomföras det kommande pret. Planen ska utvärderas årligen och ny plan ska upprättas med redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts. Det framgår inte i planerna att barnen i förskolorna deltagit i framtagande och personalen kan inte heller bekräfta att barnen varit delaktiga. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

29 29(38) Bedömningar och motiveringar Huvudområde: Tillgång Bedömningsområde: Särskilt stöd Barn i kommunens förskoleverksamhet som av olika skäl är i behov av särskilt stöd i sin utveckling får inte alltid den omsorg som deras speciella behov kräver. 2 a kap. 3 skollagen, Lpfö 98, 1. Förskolans värdegrund och uppdrag och 2.2 Utveckling och lärande Förskolorna i Alingsås kommun har tillgång till logoped och hörselpedagog. Dessutom finns det specialpedagoger i varje enhet. Samtliga personal- och rektorsgrupper som intervjuats påpekar dock att det är svårt att få annat stöd utöver det som ordinarie personal kan ge och är tveksamma till om alla barn som är i behov av särskilt stöd får det stöd de behöver. Skolinspektionen vill påpeka att förskolan skall hjälpa de barn som av olika skäl behöver stöd i sin utveckling och att arbetslaget skall ge stimulans och särskilt stöd till de barn som befinner sig i svårigheter av olika slag. Skolinspektionen bedömer att kommunen inte tar ansvar för att alla barn som är i behov av särskilt stöd får det. Skolinspektionen, Box Göteborg Besök: Kungsgatan 20 Telefon: , Fax:

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut Tillsyn i Sorgenfriskolan 2010-10-13 Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Sorgenfriskolan i stadsdel Södra Innerstaden i Malmö kommun Beslut Tillsyn i Sorgenfriskolan 2010-10-13

Läs mer

Kommunbeslut. efter tillsyn av Fagersta kommun. Beslut Fagersta kommun Norbergsvägen Fagersta.

Kommunbeslut. efter tillsyn av Fagersta kommun. Beslut Fagersta kommun Norbergsvägen Fagersta. Fagersta kommun Norbergsvägen 19 737 80 Fagersta 1 (12) Kommunbeslut efter tillsyn av Fagersta kommun 10-04-15 Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Högbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Högbyskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-12-21 Gävle kommun Rektorn vid Fridhemsskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Fridhemsskolan i Gävle kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2010-10-26 Dnr 43 2009:4144 Beslut för grundskola efter tillsyn av Norrbyskolan i Piteå kommun 2010-10-26 Skolbeslut Tillsyn i Norrbyskolan Datum: 2010-10-26 1 (3) Dnr 43 2009:4144 Rektor Göran

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola

Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola Beslut 2013-02-25 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid Kungsholmens grundskola ulf.berg@stockholm.se Beslut för fritidshem, grundskola och grundsärskola efter tillsyn av Kungsholmens

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut Bruksgymnasiet Gymnasievägen 1 747 40 Gimo 2011-03-30 Dnr 43-2010:5173 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Bruksgymnasiet i Östhammars kommun 2011-03-30 Skolbeslut Tillsyn i Bruksgymnasiet

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-03 Stockholms kommun Rektorn vid Kämpetorpsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kämpetorpsskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut Datum: 2011-04-26 1 (1) Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Ösbyskolan i Värmdö kommun 2011-04-26 Skolbeslut Datum: 2011-04-26 1 (3) Rektorn vid Ösbyskolan Ösby skolväg 4 134 43 VÄRMDÖ

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut Bergsjö Centralskola Skolvägen 9 820 70 Bergsjö 2010-11-04 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Bergsjö Centralskola i Nordanstigs kommun 2010-11-05 Skolbeslut Tillsyn i Bergsjö Centralskola

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor vid Källängens skola ann.krantz@lidingo.se patrik.nimmerstam@lidingo.se för grundskola efter tillsyn av Källängens skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2012-10-02 Dnr 43-2011:4845 Lidingö kommun Lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Bodals skola agneta.wemnell@lidingo.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Bodals skola i Lidingö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vilhelmina kommun Rektorn vid Latikberg skola för grundskola efter tillsyn av Latikberg skola i Vilhelmina kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Dnr :567. Beslut. efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr :567. Beslut. efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av fristående förskoleklass, grundskola Frestaskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Frestaskolan 1 (3) Magnetica Education AB. Box 5017 194 05 UPPLANDS VÄSBY Tillsyn i Frestaskolan

Läs mer

Beslut. Melleruds kommunn. 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423. 4644 80 Mellerud. Komm

Beslut. Melleruds kommunn. 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423. 4644 80 Mellerud. Komm Beslut Melleruds kommun 4644 80 Mellerud kommunen@mellerud.se 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423 Komm munbeslut efter tillsyn av Melleruds kommunn Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besök: Kungsgatan

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Skolbeslut för Grundskola

Skolbeslut för Grundskola Beslut Videdalsskolan och Risebergaskolan 2010-05-04 Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för Grundskola efter tillsyn av Videdalsskolan och Risebergaskolan i Husie stadsdel, Malmö kommun Skolbeslut Tillsyn i Videdalsskolan

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2011-03-03 Dnr 43-2010: 4725 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Bäckskolan i Kinda kommun Skolbeslut Tillsyn i Bäckskolan 2011-03-03 2 (8) Dnr 43-2010: 4725 Rektor vid Bäckskolan Plantgatan

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola

Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Regelbunden tillsyn i Ludvika kommun Vasaskeppets skola Dnr 43-2008:438 Regelbunden tillsyn i Vasaskeppets skola Förskoleklass Grundskola 1 3 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ludvika

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-08 Jönköpings kommun Rektorn vid Rosenlundsskolan F-6 Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Rosenlundsskolan F-6 i Jönköpings kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Enskilda gymnasiet info@enskildagymnasiet.se Rektorn vid Enskilda gymnasiet lebi@enskildagymnasiet.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Enskilda gymnasiet i Stockholm

Läs mer

Kommunbeslut. efter tillsyn av Sunne kommun. Beslut. Sunne kommun Dnr :1547

Kommunbeslut. efter tillsyn av Sunne kommun. Beslut. Sunne kommun Dnr :1547 Beslut Sunne kommun Kommun.kansli@sunne.se 2010-12-15 Dnr 43-2010:1547 Kommunbeslut efter tillsyn av Sunne kommun, Kungsgatan 20, 41119 Göteborg Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2011-03-03 Dnr 43-2010:852 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Hagbyskolan i Kalmar kommun Skolbeslut Tillsyn i Hagbyskolan 2011-03-03 2 (10) Dnr 43-2010:852 Rektorn vid Hagbyskolan Kyrkallén

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-01-20 Dnr 43-2010 :852 Beslut för grundskola efter tillsyn i Falkenbergsskolan i Kalmar kommun Skolbeslut Tillsyn i Falkenbergsskolan 2011-01-20 2 (8) Dnr 43-2010: 852 Rektorerna vid Falkenbergsskolan

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter

Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter Regelbunden tillsyn i Vårgårda kommun Beslut och rapporter Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:3983 Innehåll Kommunbeslut Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Allmänt om tillsynen och beskrivning av

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Skolbeslut Till Rektorn för Eksjö Gymnasieskola och Eksjö kommun 2010-06-02 Dnr 43-2010:83 Skolbeslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Gymnasieskolan i Eksjö kommun Skolbeslut Tillsyn

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2013-01-18 Mikael Elias Gymnasium AB carina.hall@academedia.se Rektorn vid Mikael Elias Teoretiska Gymnasium i Stockholm helen.forsberg@teoretiska.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den

Läs mer

Skolbeslut för Grundskola

Skolbeslut för Grundskola Beslut Moheda- och Vegbyskolan Banérsgatan 15 342 61 Moheda 2010-06-08 Dnr 43-2009:4033 Skolbeslut för Grundskola efter tillsyn av Moheda- och Vegbyskolan i Alvesta kommun Skolbeslut Tillsyn i Moheda-

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut Rektorn vid Klagshamnsskolan och Strandskolan Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktige Tillsyn i Klagshamnsskolan/Strandskolan 2010-07-01 1 (4) Dnr 43-2009:3755 Skolbeslut för grundskola efter

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Sollentuna kommun bun@sollentuna.se Rektorn vid Djupdalsskolan, RH-enhet, Leskulla.carell@sollentuna.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Djupdalsskolan, RH-enhet, i Sollentuna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr :563. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Vikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Vikskolan 1 (3) Magnetica Education AB Box 5017 194 05 Upplands Väsby Tillsyn i Vikskolan Fristående

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-09-19 Dnr 43-2011:5456 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid Globala gymnasiet pernilla.ericols@stockholm.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Globala gymnasiet

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tunboskolan

Regelbunden tillsyn i Tunboskolan Regelbunden tillsyn i Hallstahammars kommun Tunboskolan Dnr 43-SV2008:221 Regelbunden tillsyn i Tunboskolan Grundskola årskurs 7 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Hallstahammars

Läs mer

Skolbeslut för gymnasieskola

Skolbeslut för gymnasieskola Beslut Wendela Hebbegymnasiet Västergatan 2-4 151 89 Södertälje 2011-02-18 Skolbeslut för gymnasieskola efter tillsyn av Wendela Hebbegymnasiet i Södertälje kommun 2011-02-18 Skolbeslut Tillsyn i Wendela

Läs mer

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro

Beslut Dnr :4175. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut 2011-03-17 Dnr 44-2010:4175 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Hannaskolan i Örebro Beslut Tillsyn i Hannaskolan 2011-03-17 2 (7) Dnr 44-2010:4175 Stiftelsen Hannaskolan Tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut för grundskola efter tillsyn av den fristående skolan Futuraskolan Bergtorp (f d Bergtorpsskolan) i Täby kommun Futuraskolan AB marie.burman@futuraskolan.se Rektorn vid Futuraskolan Bergtorp monica.akerberg@bergtorpsskolan.se

Läs mer

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut 2011-03-22 Dnr 43-2010:1414 Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn i Stålhamraskolan i Södertälje kommun 2011-03-22 Beslut Tillsyn i Stålhamraskolan 2011-03-22 2 (5) Rektorn

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Bjälbotullskolan Mjölby kommun Datum 2009-09-16 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Iljansbodaskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Iljansbodaskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon:

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Vendestigens skola Rektorn vid Vendestigens skola Beslut för grundskola efter tillsyn av Vendestigens skola i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Skälbyskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Skälbyskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö stad kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorerna vid Torsviks skola karin.brodenandersson@lidingo.se (F 3) stefan.anderman@lidingo.se (4 6) sara.dahl@lidingo.se (7 9) för grundskola efter tillsyn

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Nykvarns kommun kerstin.gelfgren@nykvarn.se för fritidshem i Nykvarns kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut Edsskolan Tomtbergavägen 5 74235 Östhammar Skolbeslut för grundskola efter tillsyn av Edsskolan i Östhammars kommun Skolbeslut Tillsyn i Edsskolan 1 (2) Östhammars kommun Box 66 742 21 Östhammar

Läs mer

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för förskoleklass och grundskola Beslut Böle Skola Bölevägen 8 2010-05-17 Dnr 43-2009:4149 861 82 Timrå Skolbeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Böle skola i Timrå kommun Skolbeslut Tillsyn i Vivsta skola Datum: 2010-05-12

Läs mer

Beslut. Hällefors kommun 712 83 Hällefors 2010-05-19. Dnr 43-2009:3888. Kommunbeslut. efter tillsyn i Hällefors kommun

Beslut. Hällefors kommun 712 83 Hällefors 2010-05-19. Dnr 43-2009:3888. Kommunbeslut. efter tillsyn i Hällefors kommun Beslut Hällefors kommun 712 83 Hällefors 2010-05-19 Dnr 43-2009:3888 Kommunbeslut efter tillsyn i Hällefors kommun 2 (32) Innehållsförteckning Helhetsbedömning och beslut Allmänt om tillsynen Beskrivning

Läs mer

Dnr :4011. Skolbeslut för fristående grundskola. efter tillsyn av Potentia Education i Håbo kommun

Dnr :4011. Skolbeslut för fristående grundskola. efter tillsyn av Potentia Education i Håbo kommun 2010-04-20 Dnr 44-2009:4011 Skolbeslut för fristående grundskola efter tillsyn av Potentia Education i Håbo kommun Skolbeslut Tillsyn i Potentia Education 2010-04-20 1 (2) Dnr 44-2009:4011 Potentia Education

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-10-20 Dnr 43-2011:3143 Hörby kommun kommunen@horby.se Beslut för grundskola efter tillsyn av De la Gardieskolan i Hörby kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress Lund, Gasverksgatan 1,

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i Tibro kommun

Beslut. efter tillsyn i Tibro kommun Tibro kommun kommun@tibro.se efter tillsyn i Tibro kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se 2 (8)

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9

Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Regelbunden tillsyn i Båstads kommun Förslövs skola årskurs 7 9 Dnr 53-2008:999 Regelbunden tillsyn i Förslövs skola årskurs 7 9 Grundskola årskurs 7 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Idunskolan i Nacka kommun Beslut Idunskolan Nacka Värmdö Waldorfskoleförening Velamsundsvägen 1 132 36 Saltsjö-Boo 1 (3) Tillsyn i den fristående grundskolan

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun. Skolinspektionen. Dnr :5384 Rytmus

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun. Skolinspektionen. Dnr :5384 Rytmus Dnr 44-2010:5384 Rytmus 2011-06-15 Theres Svenssons gata 8 417 55 Göteborg info.goteborg@rytmus.se Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Rytmus i Göteborgs kommun Beslut 2011-06-15 1(9)

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-04-30 Jönköpings kommun Rektorn vid Kålgårdsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kålgårdsskolan i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Beslut för grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-12 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid grundsärskola med fritidshem ewa.lindeh.bjorkman@nora.se Beslut för grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av grundsärskola och fritidshem

Läs mer

Beslut. 2011-06-30 Dnr 43-2010:5177. Beslut. efter tillsyn av Skarpängsskolan i Täby kommun

Beslut. 2011-06-30 Dnr 43-2010:5177. Beslut. efter tillsyn av Skarpängsskolan i Täby kommun Dnr 43-2010:5177 Beslut efter tillsyn av Skarpängsskolan i Täby kommun 1 (4) Dnr 43-2010:5177 Täby kommun 183 80 Täby Rektorn vid Skarpängsskolan Ljungmyrsvägen 20-24 187 46 Täby Tillsyn i Skarpängsskolan

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut 2011-02-18 Dnr 43-2010:2373 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Lundbyskolan i Örebro kommun Skolbeslut Tillsyn i Lundbyskolan Örebro kommun 2011-02-18 2 (11) Dnr 43-2010:2373 Rektor vid

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Danderyds kommun epost: kommunen@danderyd.se för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-03-21 Beslut för grundskola efter tillsyn av Vretaskolan i Östhammars kommun 1 (3) Rektorn vid Vretaskolan Idrottsvägen 4 747 40 Gimo Östhammars kommun Box 66 742 21 Östhammar Grundskola f-2

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Beslut 2011-03-15 Dnr: 43-2010:5175 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Morgongåva skola och Vittinge skola i Heby kommun 2011-03-15 Skolbeslut Tillsyn i Morgongåva skola och Vittinge skola 2011-03-15

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Jensen Gymnasium i Göteborg. Beslut. Skolinspektionen 2011-06-14

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Jensen Gymnasium i Göteborg. Beslut. Skolinspektionen 2011-06-14 Beslut Jensen College Education AB jakob.ladenstedt@jenseneducation.se lars.salbratt@jensengymnasium.se Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Jensen Gymnasium i Göteborg Tillsyn av den

Läs mer

Beslut Dnr :5177. Beslut. efter tillsyn av gymnasieskolan Åva gymnasium i Täby kommun

Beslut Dnr :5177. Beslut. efter tillsyn av gymnasieskolan Åva gymnasium i Täby kommun Beslut 2011-06-29 Dnr 43-2010:5177 Beslut efter tillsyn av gymnasieskolan Åva gymnasium i Täby kommun Beslut 2011-06-29 1 (3) Dnr 43-2010:5177 Rektorerna vid Åva gymnasium Box 1450 183 14 Täby Täby kommun

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan I Ur och Skur Robinson Husberg i Enköpings kommun Beslut Kooperativet Fredag ekonomisk förening Vitriskagatan 67 749 45 Enköping 1 (3) Tillsyn i den fristående

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Inspira Förskolor och skolor AB Marita.Andersson@inspira-fos.se Rektorn vid Silverbäckens skola Ingela.Landen@inspira-fos.se Beslut för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Silverbäckens

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Täby Enskilda Gymnasium i Täby kommun Täby Enskilda Gymnasium AB e-post: erik.drakenberg@tabyenskilda.se Rektorn vid Täby Enskilda

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun Beslut efter tillsyn av den fristående förskoleklassen och grundskolan Al-Zahraa Idealiska Akademi i Stockholms kommun Beslut Tillsyn i Al-Zahraa idealiska Akademi 1 (3) Al-Zahraa Idealiska Akademi AB

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Herrgärdsskolan

Regelbunden tillsyn i Herrgärdsskolan Regelbunden tillsyn i Västerås kommun Herrgärdsskolan Dnr 43-2008:0138 Regelbunden tillsyn i Herrgärdsskolan Förskoleklass Grundskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i

Läs mer

Skolbeslut för grundskola

Skolbeslut för grundskola Skolbeslut 2010-11-22 Dnr 43-2010:2373 Skolbeslut för grundskola efter tillsyn i Brickebackens skola F 3 i Örebro kommun Skolbeslut Tillsyn i Brickebackens skola F-3 Örebro kommun 2010-11-22 2 (6) Dnr

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Beslut Jönköpings kommun Rektorn vid Erik Dahlbergsgymnasiet R03 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Erik Dahlbergsgymnasiet R03 i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Post- och besöksadress

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola

Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola Regelbunden tillsyn i Sorsele kommun Blattnicksele skola Dnr 53-2008:1864 Regelbunden tillsyn i Blattnicksele skola Förskoleklass Årskurserna 1 6 Inledning har granskat verksamheten i Sorsele kommun och

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Vasaskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Vasaskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652 Rektorn

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Viksjöskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Viksjöskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola Skolbeslut Fristående grundskolan Runstycket Husie Kyrkoväg 96 2010-05-24 Dnr 44-2010:114 212 38 Malmö Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Runstyckets skola i Husie stadsdel,

Läs mer

Beslut. Essunga kommun Nossebro Dnr :854. Kommunbeslut. efter tillsyn av Essunga kommun

Beslut. Essunga kommun Nossebro Dnr :854. Kommunbeslut. efter tillsyn av Essunga kommun Beslut Essunga kommun 465 82 Nossebro 2010-06-21 Dnr 43-2010:854 Kommunbeslut efter tillsyn av Essunga kommun 2010-06-21 2(21) Innehållsförteckning Helhetsbedömning och beslut... 3 Allmänt om tillsynen...

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2010-10-14 Dnr 43 2009:4144 Beslut för grundskola efter tillsyn av Strömnäs skola i Piteå kommun 2010-10-14 Skolbeslut Tillsyn i Strömnäs skola Datum: 2010-10-14 1 (3) Dnr 43 2009:4144 Rektor Carina

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Beslut Inspira förskolor & skolor AB Marita.Andersson@inspira-fos.se Rektorn vid Snäckbackens skola Marina.Blomkvist@inspira-fos.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Snäckbackens skola i Sollentuna

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2013-04-25 Stockholms kommun Rektorn vid Sofia skola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Sofia skola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Lunds Montessorigrundskola

Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Lunds Montessorigrundskola Regelbunden tillsyn i Lunds kommun Lunds Montessorigrundskola Dnr: 44-2009:1675 Regelbunden tillsyn i den fristående grundskolan Lunds Montessorigrundskola Förskoleklass Grundskolan årskurserna 1 9 Inledning

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-02-22 Montessoriskolan i Linköping AB trilobiten@trilobiten.se Rektorn vid Montessoriskolan Trilobiten karin.jansson-bredin@trilobiten.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn

Läs mer

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola

Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola Beslut Östhammars särskola och Östhammars resursskola Vretavägen 3 747 40 Gimo 2011-03-07 Dnr Skolbeslut för grundskola och obligatorisk särskola efter tillsyn av Östhammars särskola och Östhammars resursskola

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Säters kommun

Regelbunden tillsyn i Säters kommun Regelbunden tillsyn i Säters kommun Statens skolinspektion Granskning av kvalitet inom skolväsendet, förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Tillsyn över det offentliga skolväsendet, den allmänna förskoleverksamheten

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Pilagårdsskolan

Regelbunden tillsyn i Pilagårdsskolan Regelbunden tillsyn i Klippans kommun Pilagårdsskolan Dnr 43-2008:441 Regelbunden tillsyn i Pilagårdsskolan Förskoleklass Grundskola, årskurserna 1 5 Inledning har granskat verksamheten i Klippans kommun

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Internationella Engelska Skolan i Sundsvall

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Internationella Engelska Skolan i Sundsvall Dnr 44-2010:5053 2011-06-21 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Internationella Engelska Skolan i Sundsvall Beslut Internationella Engelska Skolan i Sundsvall Universitetsallén 26 2011-06-21

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Upplands-Bro kommun upplands-bro.kommun@upplands-bro.se Brunnaskolan Rektor Malin Jansson-Lundberg malin.lundberg@upplands-bro.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Brunnaskolan i Upplands-Bro

Läs mer

Beslut Dnr :2510. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun

Beslut Dnr :2510. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun Beslut 2011-03-04 Dnr 44-2010:2510 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Europaportens grundskola i Malmö kommun Beslut Tillsyn i Europaportens grundskola 2011-03-04 1 (2) Dnr 44-2010:2510

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Hålabäcksskolan

Regelbunden tillsyn i Hålabäcksskolan Regelbunden tillsyn i Kungsbacka kommun Hålabäcksskolan Dnr 43-2009:399 Regelbunden tillsyn i Hålabäcksskolan Grundskola årskurserna 6 9 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Kungsbacka

Läs mer

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun 1 (5) Nynäshamns kommun kommunstyrelsen@nynashamn.se Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun Beslut Skolinspektionen bedömer att Nynäshamns kommun har vidtagit sådana åtgärder att de påtalade bristerna

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Södervikskolan i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Södervikskolan 1 (2) Södervikskolan AB Söderviksvägen 1 194 57 UPPLANDS VÄSBY Tillsyn i den fristående

Läs mer

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan och grundsärskolan Mikaelgården i Södertälje kommun

Dnr : Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan och grundsärskolan Mikaelgården i Södertälje kommun Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan och grundsärskolan Mikaelgården i Södertälje kommun Beslut Föreningen Mikaelgårdens Läkepedagogiska Institut Mikaelgården 153 91 JÄRNA 1 (3) Tillsyn i

Läs mer

Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nya Skolan i Trollhättans kommun. Beslut. Nya skolan i Trollhättan AB.

Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nya Skolan i Trollhättans kommun. Beslut. Nya skolan i Trollhättan AB. Nya skolan i Trollhättan AB Lasarettsvägen 17 461 52 Trollhättan Beslut 2010-05-25 Dnr 44-2009:4143 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Nya Skolan i Trollhättans kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-11-27 Stockholms idrottsgymnasium AB johan@idrottsgymnasiet.se Rektorn vid Stockholms Idrottsgymnasium klas@idrottsgymnasiet.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-06-19 Nora kommun nora.kommun@nora.se Rektorn vid Järnboås skola anders.forsberg@nora.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Järnboås skola i Nora kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektorn vid Rudboda skola ulla.fahrman@lidingo.se för grundskola efter tillsyn av Rudboda skola i Lidingö kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Individuella gymnasiet Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun

Läs mer