Nedanstående definitioner används genomgående i detta kollektivavtal.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nedanstående definitioner används genomgående i detta kollektivavtal."

Transkript

1 DEFINITIONER Nedanstående definitioner används genomgående i detta kollektivavtal. Månadslön Fast kontant månadslön Dagslön Månadslön x 12/365 Timlön Månadslön x 12/52 x veckoarbetstiden 1 AVTALETS OMFATTNING Avtalet gäller arbetstagare som tillhör Jusekkollektivet vid Sveriges läkarförbunds kansli. Om särskilda skäl föreligger kan enskild överenskommelse träffas mellan arbetsgivare och arbetstagare om andra villkor än de som följer av detta avtal. Om andra anställningsvillkor än vad som anges i detta avtal överenskommits i enskilt anställningsavtal gäller det enskilda anställningsavtalet, med beaktande av kollektivavtalets minimivillkor. Arbetstagare som är anställd med arbetsuppgifter som utgör bisyssla omfattas inte av avtalet. I anställningsavtalet ska framgå om anställningen är en bisyssla. Förbundsdirektören omfattas inte av detta avtal. 2 ANSTÄLLNING Anställning på Sveriges läkarförbund gäller tills vidare om arbetsgivaren och arbetstagaren inte har kommit överens om annat enligt lag (1982:80) om anställningsskydd LAS och som framgår av det individuella avtalet. 3 ALLMÄNNA FÖRHÅLLNINGSREGLER Förhållandet mellan arbetsgivaren och arbetstagaren grundar sig på ömsesidig lojalitet och ömsesidig respekt. Arbetstagaren ska bevaka och tillvarata förbundets intressen samt iaktta full diskretion rörande förbundets och medlemmarnas angelägenheter. Arbetstagare får inte inneha uppdrag eller bedriva verksamhet som kan inverka negativt eller förtroendeskadligt på arbetet. Bisyssla ska godkännas av arbetsgivaren. 4 ARBETSTID 4.1 Allmänt om arbetstidens förläggning Den ordinarie arbetstiden förläggs måndag till torsdag mellan kl och fredag mellan kl Det totala arbetstidsuttaget bör utlagt på en längre period inrymmas inom det normala arbetstidsmåttet vilket är 39 tim/vecka, vid 45 min lunch. (Vid lunch på 30 minuter måndag torsdag , fredag ) Arbetstiden är oreglerad det vill säga så kallad förtroendearbetstid och regleras genom flextiden som framgår av 4.5.

2 Sommartid Sommartid, det vill säga perioden 1 juni till och med 31 augusti, är arbetstiden förkortad till 37 timmar per vecka. Under en normal arbetsvecka är den fasta arbetstiden då måndagtorsdag kl och fredag kl , vid 45 min lunch, (vid 30 minuters lunch måndag-torsdag , fredag ). Kompensation för mertids- och övertidsarbete utgår i de fall som framgår av 5 nedan De år nationaldagen infaller på en tisdag eller torsdag är mellanliggande arbetsdag (måndag respektive fredag) arbetsfri dag. De år nationaldagen infaller på en onsdag, torsdag, fredag eller lördag är dagen före nationaldagen hel arbetsdag. 4.3 Arbetstidens längd och förläggning vid deltidsarbete. Vid deltidsarbete är veckoarbetstiden proportionell i förhållande till heltidsarbete. Arbetstiden förläggs individuellt efter överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. 4.4 Förkortade och arbetsfria dagar På dag före trettondagen, långfredagen, 1 maj, Kristi himmelfärdsdag, Alla helgons dag och sista arbetsdag före julafton är normalarbetstiden 3,85 timmar utan uppehåll för lunchrast. Dagen efter Kristi himmelsfärdsdag samt midsommar-, jul- och nyårsafton är arbetsfria dagar. Närmare föreskrifter om arbetstidens förläggning och om tillfällig mindre inskränkning av arbetstiden fastställs av förbundsdirektören. 4.5 Flextid Flextid gäller på morgonen, under lunchen och vid arbetsdagens slut. Systemet är lika för samtliga anställda och oberoende av om anställningen är förenad med övertidsersättning eller inte. Systemet bygger på så kallad förtroenderapportering där varje medarbetare och chef har ansvar för att arbete respektive frånvaro utanför ramarna på rimligt sätt antecknas i tidrapporteringssystemet. Som perioder för flextid gäller: morgon mellan kl lunch mellan kl (obligatorisk lunchrast 30 minuter) eftermiddag mellan kl Max 30 timmars flextidssaldo åt bägge håll är tillåtet.

3 5 ÖVERTID OCH MERTID 5.1 Särskild kompensationsledighet Arbetstagare har rätt till kompensationsledighet med en dag för varje arbetsfri dag då beordrat arbete ägt rum minst tre timmar. Arbetstagare har rätt till kompensationsledighet med fyra timmar för dag då beordrat arbete utförs minst två timmar efter kl då arbetsdagen slutar Restid räknas inte som arbetad tid. Ledigheten ska förläggas i samråd med avdelningschefen. Kompensation kan, om arbetstagare så önskar, istället utgå i pengar. En dag kompenseras då med en dagslön. 5.2 Överskjutande timmar vid deltid (mertid) Om en deltidsanställd arbetstagare utför arbete utöver den för arbetstagarens deltid gällande ordinarie dagliga arbetstid (mertid), utges ersättning för överskjutande timme med: den fasta kontanta månadslönen 3,5 x genomsnittliga veckoarbetstiden i helgfri vecka. Semesterlön är inkluderad i ersättningsbeloppet. Vid beräkning av längden av överskjutande arbetstid medräknas endast fulla halvtimmar. Om mertid har utförts såväl före som efter den för deltidsanställningen gällande ordinarie arbetstiden viss dag ska de båda mertidsperioderna sammanräknas. 6 SEMESTER Arbetstagare har rätt till semester enligt nedan. I de delar som inte är särskilt reglerade tillämpas semesterlagen. Intjänande år och semesterår sammanfaller och utgörs av kalenderåret. 6.1 Semesterns längd Arbetstagare med rätt till övertidsersättning har rätt till 27 betalda semesterdagar per år. Arbetstagare som inte har rätt till övertidsersättning har rätt till 32 betalda semesterdagar per år. Om en arbetstagare inte är anställd ett helt kalenderår, minskas semestern så att antalet semesterdagar motsvarar antalet dagar som arbetstagaren varit anställd. Vid beräkning av antalet dagar avrundas alltid uppåt till närmast heltal. Med semesterdagar avses här semesterdagar med lön. Semesterdagar tas ut som hela eller halva dagar. 6.2 Semesterlön Under semester utgår ordinarie aktuell fast månadslön samt ett semestertillägg vilka tillsammans utgör semesterlönen. Semestertillägget, som för varje betald semesterdag utgör 0,8 % av den vid semestertillfället aktuella fasta månadslönen, utbetalas vid det ordinarie löneutbetalningstillfället närmast efter semestern.

4 Under förutsättning att arbetsgivaren så tillåter kan arbetstagaren byta ut semesterdagstillägget för helt år mot 5 dagars särskild semesterledighet. 6.3 Sparad semester Arbetstagaren kan efter uttag av 20 semesterdagar med semesterlön, spara överskjutande dagar med semesterlön. Avstämning av antal sparade semesterdagar sker vid kalenderårsskiftet. Betald semesterdag, som inte utlagts under semesteråret, överförs - om annat inte överenskommes med arbetstagaren - till nästa semesterår som sparad semesterdag. Antalet sparade semesterdagar får uppgå till högst 20 dagar och kan sparas i högst 5 år. Om antalet sparade semesterdagar överstiger det antal semesterdagar som arbetstagaren har rätt att spara utgår i stället kontant ersättning med semesterersättning för sådan dag. 6.4 Semesterersättning Semesterersättning utbetalas till arbetstagare som slutar sin anställning och har innestående semesterdagar för innevarande år och/eller sparad semester. Semesterersättningen utgör 5,4 % av aktuell faktisk månadslön per semesterdag. 6.5 Löneavräkning vid för många uttagna semesterdagar Om arbetstagarens anställning har upphört och arbetstagaren har tagit ut fler semesterdagar än intjänade när anställningen upphör, det vill säga mottagit semesterlön i förskott, minskas semesterersättningen med sådan semesterlön. 6.6 Semesterns förläggning Förläggning av semester sker efter individuell överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren, där arbetsgivaren har ett samordningsansvar för att verksamhetens krav ska tillgodoses även under semesterperioderna. Som semesterdag räknas endast arbetsdag. 7 SJUKFRÅNVARO, SJUKLÖN MM Rätten till sjuklön mm regleras i de vid varje tillfälle gällande lagarna om socialförsäkring och sjuklön. 7.1 Allmänna förhållningsregler När arbetstagaren blir sjuk och inte kan tjänstgöra är arbetstagaren skyldig att snarast möjligt göra sjukanmälan till arbetsgivaren. 7.2 Rätt till sjuklön Rätten till sjuklön gäller i enligt med den vid varje tidpunkt gällande lagstiftning om sjuklön. 7.3 Karensdag För första hela sjukdag görs löneavdrag och dagen räknas som karensdag. När den anställde med anledning av sjukdom endast arbetar del av dagen görs inget löneavdrag och dagen räknas inte heller som karensdag.

5 Vid karensdag görs avdrag med en dagslön. 7.4 Beräkning av sjuklön För de dagar i en sjuklöneperiod som arbetstagaren gått miste om lön till följd av sjukfrånvaron gäller följande: Arbetstagaren har rätt till sjuklön under de första 14 dagarna av varje enskild sjukdomsperiod, utom karensdagen då ingen sjuklön utbetalas. Dag 2-14 erhåller arbetstagaren 80 % av den aktuella fasta månadslönen i sjuklön. Dag erhåller arbetstagaren 10 % av den aktuella fasta månadslönen i sjuklön på lönedelar under 7,5 prisbasbelopp. Mellan dag erhåller arbetstagaren 90 % av den aktuella fasta månadslönen i sjuklön på lönedelar över 7,5 prisbasbelopp. 7.5 Läkarintyg Om sjukperioden är längre än sju dagar ska arbetstagaren, för att ha rätt till sjuklön, styrka sjukdomen med läkarintyg som visar att arbetstagaren är oförmögen att arbeta och som också anger sjukperiodens längd. Arbetsgivaren får begära att arbetstagaren ska styrka nedsättningen av arbetsförmågan med läkarintyg från tidigare dag. Arbetsgivaren har rätt att anvisa läkare. 8 FÖRÄLDRALEDIGHET Rätten till föräldraledighet regleras i den vid varje tillfälle gällande föräldraledighetslagstiftningen. Arbetstagare som är ledig enligt denna lagstiftning och uppbär föräldrapenning över garantinivån eller havandeskapspenning har rätt till föräldralön från arbetsgivaren om denne har varit anställd hos arbetsgivaren under minst ett år vid barnets födelse/mottagande av adoptiv- eller fosterbarn. Dock upphör rätten till föräldralön i samband med arbetstagarens uppsägning. Föräldralön, enligt 8.1 och 8.2, utbetalas endast om ledighetsperioden infaller tjugofyra (24) månader från barnets födelse eller när arbetstagaren erhåller vårdnad i samband med adoption. Arbetstagare som ämnar vara föräldraledig ska underrätta arbetsgivaren om detta i god tid och senast två månader i förväg. Arbetstagaren ska också ange för hur lång tid föräldraledigheten är planerad. 8.1 Lön vid föräldraledighet i samband med barns födelse eller adoption Föräldralön utbetalas under högst 270 kalenderdagar när man tar ut föräldrapenning. 8.2 Beräkning av föräldralön Föräldralön beräknas genom ett löneavdrag för varje frånvarodag (inklusive arbetsfria vardagar samt sön- och helgdagar) för högst 270 dagar.

6 Arbetstagare erhåller 10 % av den aktuella fasta månadslönen i föräldralön på lönedelar under 10 prisbasbelopp. Arbetstagare erhåller 90 % av den aktuella fasta månadslönen i föräldralön på lönedelar över 10 prisbasbelopp. Föräldralöneavdraget per dag får inte överstiga en dagslön. Vid ledighet med tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels föräldrapenning betalas tre fjärdedelar, hälften respektive en fjärdedel av belopp enligt ovan. Föräldralön betalas inte om arbetstagaren undantas (eller inte erhåller) från föräldrapenning enligt lag. Om föräldrapenningen har nedsatts ska föräldralönen reduceras i motsvarande grad. Föräldralönen beräknas med beaktande av lönehöjningar under föräldraledigheten. 8.3 Lön vid föräldraledighet med tillfällig föräldrapenning Vid ledighet med tillfällig föräldrapenning (barn under tolv år), gäller följande. Arbetstagaren erhåller 10 % av den aktuella fasta månadslönen på lönedelar under 7,5 prisbasbelopp. Arbetstagaren erhåller 90 % av den aktuella fasta månadslönen på lönedelar över 7,5 prisbasbelopp. Sammanlagt utgår ersättning enligt denna bestämmelse varje år till samma arbetstagare under högst 15 dagar för varje barn i familjen. 9 TJÄNSTLEDIGHET 9.1. Tjänstledighet med lön vid enskild angelägenhet I samband med allvarligare sjukdomsfall, dödsfall, begravning, bouppteckning eller arvskifte inom egen familj har arbetstagaren rätt till ledighet med bibehållna löneförmåner under den tid som behövs (inklusive restid), dock högst 10 arbetsdagar. Besök inom hälso- och sjukvård med bibehållen lön Om det är nödvändigt att besöket sker på arbetstid har arbetstagaren rätt till ledighet med bibehållen lön för förstagångsbesök hos läkare vid akut sjukdom eller olycksfall. Arbetsgivaren kan i övrigt även bevilja ledighet med lön för besök inom hälso- och sjukvård. 9.2 Tjänstledighet utan lön Tjänstledighet utan lön, utöver lagstadgad ledighet, och för kortare tid kan beviljas av arbetsgivaren om så kan ske utan olägenhet för verksamheten. Ansökan om sådan tjänstledighet ska begäras skriftligt med angivande av skäl till närmaste chef. Beslut fattas av närmaste chef.

7 Vid tjänstledighet om högst fem arbetsdagar görs avdrag per arbetsdag, 1/21 del av månadslönen. Vid tjänstledighet om fler än fem arbetsdagar ska för varje tjänstledighetsdag göras avdrag med en dagslön per kalenderdag (inklusive arbetsfri vardag och sön- eller helgdagar). För arbetstagare med koncentrerad deltidstjänstgöring (intermittent deltidsarbete) görs tjänstledighetsavdrag per dag enligt följande: aktuell fast månadslön dividerat: med antal arbetsdagar per vecka x 21 5 Med antal arbetsdagar per vecka avses ett genomsnitt beräknat på en tvåveckorsperiod. Avdrag vid intermittent deltidsarbete enligt ovan ska göras för varje dag under vilken arbetstagaren är tjänstledig och som annars hade utgjort arbetsdag för arbetstagaren. 9.3 Lön för del av löneperiod Om arbetstagare börjar och/eller slutar sin anställning under löpande kalendermånad beräknas lönen för varje kalenderdag (dagslön) som anställningen omfattar. 10 UPPSÄGNING 10.1 Uppsägning från arbetstagares sida Uppsägningstiden från tillsvidareanställd arbetstagare är tre månader om anställningen varat mer än 12 månader. Om anställningstiden varat kortare tid än tolv månader gäller en månads uppsägningstid Uppsägning från arbetsgivarens sida Antal anställningsår för den anställde Uppsägningstid I månader för arbetsgivaren - Mindre än 1 år - 1 månad år - 3 månader - Mer än 4 år - 6 månader 10.3 För chefer och andra anställda som innehar strategiskt viktiga positioner kan överenskommelse om 5 månaders ömsesidig uppsägningstid träffas. Det ska tydligt framgå vid anställningstillfället att anställningen ses som strategiskt viktig Övriga bestämmelser vid uppsägning Uppsägning ska ske skriftligen från såväl arbetsgivarens som arbetstagarens sida.

8 11 AVGÅNG MED PENSION Önskar arbetstagaren gå i pension vid ordinarie pensionsålder (65 år) eller mellan 65 och 67 år ska underrättelse om detta lämnas skriftligen till arbetsgivaren senast två månader före önskad pensionsavgång. 12 TJÄNSTGÖRINGSBETYG/TJÄNSTGÖRINGSINTYG När uppsägning skett från arbetstagarens eller arbetsgivarens sida har arbetstagaren rätt att erhålla tjänstgöringsbetyg om anställningen varat mer än sex månader. Har anställningen varat kortare tid än sex månader utfärdas i stället tjänstgöringsintyg. Tjänstgöringsbetyget/tjänstgöringsintyget ska innehålla besked om den tid som arbetstagaren varit anställd och en beskrivning av de arbetsuppgifter som arbetstagaren utfört. I de fall arbetstagaren varit anställd tolv månader eller längre ska tjänstgöringsbetyget även innehålla vitsord beträffande hur arbetstagaren har utfört sitt arbete. Arbetsgivaren ska lämna tjänstgöringsbetyget/tjänstgöringsintyget inom en månad från arbetstagarens begäran. 13 GILTIGHET Detta avtal gäller från och med Avtalet gäller tillsvidare med följsamhetsförändringar. Vid uppsägning gäller tre månaders uppsägningstid. Samtliga tidigare kollektivavtal mellan parterna upphör att gälla i och med att detta kollektivavtal träder i kraft. Stockholm För Sveriges läkarförbund Hans Dahlgren För Jusekföreningen Peter Wursé

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde IT) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Mediaföretagen Avtal mellan Almega och Sveriges Ingenjörer och Unionen 4 Övertidskompensation 4.1

Läs mer

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter Bilaga 1 Tillägg till Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal avseende personliga assistenter 2 Avtalets omfattning Tillägget avser anställningsvillkor för personliga

Läs mer

Bransch- och löneavtal

Bransch- och löneavtal Ideella och Idéburna Organisationer Bransch- och löneavtal 2017-2020 Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer Unionen Vision Akademikerförbunden Arbetsgivaralliansen Branschkommitté

Läs mer

Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL.

Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL. Bilaga 1 19 Sjuklön 1. Rätt till sjuklön Rätten till sjuklön regleras i lagen (1991:1047) om sjuklön, SjLL. Enligt SjLL gäller rätten till sjuklön fr.o.m. den första anställningsdagen. Vid anställning

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

Ändringar i avtalet om allmänna villkor

Ändringar i avtalet om allmänna villkor Bilaga 2 Ändringar i avtalet om allmänna villkor 2 mom 2 andra stycket utgår. 5 Lön får ett nytt moment 1 med följande lydelse: Mom 1 Löneform Löneformen är månadslön för de arbetstagare som i anställningsavtalet

Läs mer

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas 1 [5] Bilaga 1a Arbetsrättsliga villkor med nivåer för lön, semester och arbetstid enligt Kollektivavtal Serviceentreprenad 2017 2020 mellan Almega Tjänsteförbunden och Fastighetsanställdas förbund och

Läs mer

Mall & Guide inför Semesterberäkning

Mall & Guide inför Semesterberäkning Mall & Guide inför Semesterberäkning Semesterlagen gäller för alla anställda Semesterlagen gäller alla arbetstagare, även medlemmar av arbetsgivarens familj. 25 dagars semester Varje anställd har rätt

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 2 Anställning Mom 1:2:3 Pensionär Momentet utgår. Avtal om personalutveckling 3 Om överenskommelse

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg

Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg Bilaga 2 LSR m fl, Vision, Vårdförbundet Allmänna anställningsvillkor Bransch F Äldreomsorg 3 Anställning m m Mom 6 Företrädesrätt Företrädesrätt till nyanställning gäller inte till ny anställning som

Läs mer

14 januari, 13 februari, 27 mars, 29 april, 15 och 26 maj, 12 juni samt den 5 september Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

14 januari, 13 februari, 27 mars, 29 april, 15 och 26 maj, 12 juni samt den 5 september Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Protokoll Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Ärende Plats 14 januari, 13 februari, 27 mars, 29 april, 15 och 26 maj, 12 juni samt den 5 september 2014 Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Läs mer

Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch. 4 Anställningens upphörande

Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch. 4 Anställningens upphörande Ändring av Allmänna anställningsvillkor bransch Äldreomsorg 4 Anställningens upphörande Mom 6 Lämnad anställning Om en medarbetare lämnar sin anställning utan att iaktta uppsägningstiden eller del av denna,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i semesterlagen (1977:480); SFS 2009:1439 Utkom från trycket den 18 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Semester så funkar det

Semester så funkar det Semester så funkar det Information om reglerna i semesterlagen Semesterlagen Alla anställda har rätt till fem veckors semester (25 dagar) per år. Semesterlagen skiljer på betald och obetald semester. Semesteråret,

Läs mer

Ändringar i Allmänna anställningsvillkor

Ändringar i Allmänna anställningsvillkor Bilaga 2 SIF & CF Ändringar i Allmänna anställningsvillkor 1 Omfattning Stycke ett får följande nya lydelse Avtalet gäller för samtliga medarbetare i företag anslutna i Almega Tjänsteförbunden, Almega

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om. flexibel arbetstid för. administrativ personal. i Mönsterås kommun

Lokalt kollektivavtal om. flexibel arbetstid för. administrativ personal. i Mönsterås kommun Bilaga till förhandlingsprotokoll 2014-10-30. Personalavdelningen Lokalt kollektivavtal om flexibel arbetstid för administrativ personal i Mönsterås kommun ----- 1 1 Allmänt Flexibel arbetstid bygger på

Läs mer

KFOs LILLA LATHUND OM SEMESTER. Förskolor, fritidshem och fristående skolor samt hälsa, vård och övrig omsorg

KFOs LILLA LATHUND OM SEMESTER. Förskolor, fritidshem och fristående skolor samt hälsa, vård och övrig omsorg KFOs LILLA LATHUND OM SEMESTER Förskolor, fritidshem och fristående skolor samt hälsa, vård och övrig omsorg 4-6 7-10 10-14 Om semester Vanliga frågor om ledighet Vanliga frågor om lön Vanliga frågor

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01 201-05-01 1(7) SEMESTERLEDIGHET Semesterlagen gäller för alla arbetstagare. Genom lagen garanteras arbetstagaren semesterförmåner i sin anställning. De flesta bestämmelserna är tvingande till arbetstagarnas

Läs mer

KFOs lilla lathund. Om ferielön. Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd.

KFOs lilla lathund. Om ferielön. Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. KFOs lilla lathund Om ferielön Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. Om ferielön 3 Så räknar du ferielön 3 Vad är ferielön? 3 Beräkning av ferielön 4 Några exempel

Läs mer

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar 2013-06-13 16 115:59094 Sida 1 (5) Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 2 kap. 2 villkorsavtalet

Läs mer

KFOs LATHUND OM FERIELÖN. Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd.

KFOs LATHUND OM FERIELÖN. Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. KFOs LATHUND OM FERIELÖN Information från KFO och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd. Så räknar du ferielön I korthet innebär ferielönesystemet att läraren måste tjäna in sin ferielön,

Läs mer

Ferielön. Beräkning av ferielön

Ferielön. Beräkning av ferielön Ferielön Ferielön är den lön som läraren erhåller under ferieperioderna (sommarlov och jullov). Grunden för ferielön är att en lärare arbetar mer än 40 timmar i veckan under 194 dagar per arbetsår, utan

Läs mer

Bilaga 1. Mom 2:2 Medarbetaren ska fr o m åttonde sjukdagen styrka sjukfrånvaron med läkarintyg, vilket tillställs arbetsgivaren så snart som möjligt.

Bilaga 1. Mom 2:2 Medarbetaren ska fr o m åttonde sjukdagen styrka sjukfrånvaron med läkarintyg, vilket tillställs arbetsgivaren så snart som möjligt. 11 Sjuklön, sjukdrag m m har följande lydelse fr.o.m. 2019-01-01: 11 SJUKLÖN, SJUKAVDRAG M M MOM 1 Rätt till sjuklön Mom 1:1 Rätt till sjuklön föreligger för medarbetare under de första 14 kalenderdagarna

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Marie Halvardsson Förhandlare 040-675 32 91, 0768-890161 marie.halvardsson@skane.se Datum 2011-09-12 1 (8) Medarbetarinformation kring anställningsvillkor Som anställd i

Läs mer

Övertid. ST inom Sveriges Domstolar

Övertid. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Övertid När vi varit ute på medlemsmöten den senaste tiden har vi fått många frågor rörande arbetstid, flextid och övertid. Vi vill därför förtydliga reglerna. De regler som

Läs mer

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar 2015-09-30 FM2015-18293:1 Sida 1 (5) Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 2 kap. 2 villkorsavtalet

Läs mer

TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg.

TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg. 1 Tjänstemannaavtalet TEKOindustrierna (TEKO) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) enas om att prolongera nu gällande avtal med nedan angivna ändringar och tillägg. 1 Avtalsperiod Denna överenskommelse

Läs mer

Genom att Kalle på årsbasis jobbat mer en halvtid så måste vi göra en snitt beräkning.

Genom att Kalle på årsbasis jobbat mer en halvtid så måste vi göra en snitt beräkning. Exempel 1 - Sylvia Sylvia, tjm 28000 månadslön, 25 dagar semester, Anställd den 14 okt 2015 (intjänandeåret), Provision 1800 kr i snitt i månaden. Sylvia har önskat 20 dagar semester i juli 2016. (22 arbetsdagar

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges

Läs mer

Nytt semesteravtal för montör er

Nytt semesteravtal för montör er Nytt semesteravtal för montör er Gäller från och med den 1 januari 2006 om semesterår1 DO OCH LAGEN 1 Förord Du känner säkert redan till att VVS-Installatörernas semesterkassa upphör efter den 31 december

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Läns- och regionmuseer, Trafik samt Vård och omsorg. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar

Läs mer

10 Sjuklön mom.4:2 Sjukdom t.o.m. 14:e kalenderdagen per sjukperiod

10 Sjuklön mom.4:2 Sjukdom t.o.m. 14:e kalenderdagen per sjukperiod 1903avt bilaga 2 Arbetsgivaralliansen vård och omsorg 10 Sjuklön mom.4:2 Sjukdom t.o.m. 14:e kalenderdagen per sjukperiod För varje frånvarotimme på grund av sjukdom görs sjukavdrag per timme med: För

Läs mer

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013.

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013. Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013 Folkets hus och folkparkrörelsens förhandlingsorganisation Avtal 1/10

Läs mer

Kort & Znabbt Om Avtalet

Kort & Znabbt Om Avtalet Kollektivavtalet, som tecknats mellan Maskinentreprenörerna och SEKO, gäller under perioden 2013-05-01 2016-05-31. Den här sammanställningen omfattar perioden 2013-05-01 2014-04-30. REGEL: Alla lönebelopp

Läs mer

Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag.

Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag. 19 december 2018 Överenskommelse mellan vårdföretagarna och Kommunal avseende karensavdrag. Till följd av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 så har nu följande

Läs mer

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Fastigheter

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Fastigheter Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Fastigheter Avtal mellan Almega och Sveriges Ingenjörer, Ledarna, Unionen och Seko 4 Arbetstid

Läs mer

Kollektivavtal, allmänna anställningsvillkor Bransch D - Företagshälsovård

Kollektivavtal, allmänna anställningsvillkor Bransch D - Företagshälsovård Kollektivavtal, allmänna anställningsvillkor Bransch D - Företagshälsovård Giltighet: Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, Vårdförbundet 2006-01-01 tillsvidare (med ändringar i allmänna villkor den

Läs mer

Bransch- och Löneavtal 2012-2014

Bransch- och Löneavtal 2012-2014 Idrott Bransch- och Löneavtal 2012-2014 Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott Unionen Fastighetsanställdas Förbund (Kommunal är part på golf- och ridklubbar) Akademikerförbunden Innehåll Sida 1

Läs mer

Revision och konsult

Revision och konsult Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Revision och konsult Avtal mellan Almega Tjänsteföretagen och Akademikerförbunden I Akademikerförbunden

Läs mer

Förvaltningschef (motsvarande) har inte rätt till kompensation för övertidsarbete.

Förvaltningschef (motsvarande) har inte rätt till kompensation för övertidsarbete. 20 Övertid m.m. (gäller från och med 2014-10-01) Heltid Mom. 1 En heltidsanställd arbetstagare, som har en enligt detta avtal fastställd arbetstid och utför arbete på tid överstigande den fastställda tiden,

Läs mer

Bransch- och löneavtal 2013-2016

Bransch- och löneavtal 2013-2016 Ideella och Idéburna Organisationer Bransch- och löneavtal 2013-2016 Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer Akademikerförbunden Unionen Vision Fastighetsanställdas Förbund

Läs mer

Särskilda ersättningar m.m.

Särskilda ersättningar m.m. Bilaga A till AB 01 Särskilda ersättningar m.m. I de särskilda ersättningarna enligt 20 24 ingår semesterlön och semesterersättning med belopp som förutsätts i semesterlagen. 1. Övertid m.m. ( 20) Övertidskompensation

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för PASS 17. Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av en ändring i Sjuklönelagen från

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL. Call/contactcenteroch marknadsundersökningsföretag. Giltighetstid: 2012-11-01 2013-10-31

KOLLEKTIVAVTAL. Call/contactcenteroch marknadsundersökningsföretag. Giltighetstid: 2012-11-01 2013-10-31 KOLLEKTIVAVTAL Call/contactcenteroch marknadsundersökningsföretag 2012 2013 Giltighetstid: 2012-11-01 2013-10-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning 9 1.1 Omfattning... 9 1.2 Tillämpning... 9 1.2.1

Läs mer

Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal

Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal 2004-10-05 dnr CF 21-549/2004 (ändring av dnr 1.3 330-98) Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal 1 Bemyndigande Parterna sluter detta avtal med stöd av 1 kap 3 Allmänt löne- och förmånsavtal,

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för Avtal om studentmedarbetaranställning Förhandlingsprotokoll Parterna har kommit överens om ändringar i ovanstående avtal till följd av

Läs mer

Anställningsvillkor IT-företag

Anställningsvillkor IT-företag Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Anställningsvillkor IT-företag IT & Telekomföretagen Almega./. Sveriges Ingenjörer Jusek Civilekonomerna

Läs mer

BRANSCH- OCH LÖNEAVTAL 2007-2010

BRANSCH- OCH LÖNEAVTAL 2007-2010 BRANSCH- OCH LÖNEAVTAL 2007-2010 ARBETSGIVARALLIANSEN Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer HTF SKTF FASTIGHETS AKADEMIKERFÖRBUNDEN* *Jusek är kontaktförbund för Akademikerförbunden. I Akademikerförbunden

Läs mer

Ansökan om ledighet ska rapporteras i Egenrapporteringen i så god tid som möjligt innan ledigheten börjar eller förlängs.

Ansökan om ledighet ska rapporteras i Egenrapporteringen i så god tid som möjligt innan ledigheten börjar eller förlängs. Innehåll Semester... 2 Antal semesterdagar... 2 Föräldraledighet... 2 Vård av sjukt barn... 3 Vård av sjukt barn från dag 11... 3 Föräldraledighet, föräldrapenning... 3 Föräldraledighet, lägstanivådagar...

Läs mer

SemL. Semesterlag. I lydelse fr.o.m. 2010-04-01. Lag om förlängd semester för vissa arbetstagare med radiologiskt arbete. I lydelse fr.o.m.

SemL. Semesterlag. I lydelse fr.o.m. 2010-04-01. Lag om förlängd semester för vissa arbetstagare med radiologiskt arbete. I lydelse fr.o.m. SemL Semesterlag I lydelse fr.o.m. 2010-04-01 Lag om förlängd semester för vissa arbetstagare med radiologiskt arbete I lydelse fr.o.m. 2010-04-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Call/contactcenter och marknadsundersökningsföretag. Giltighetstid: 2013-11-01 2016-10-31

KOLLEKTIVAVTAL Call/contactcenter och marknadsundersökningsföretag. Giltighetstid: 2013-11-01 2016-10-31 KOLLEKTIVAVTAL Call/contactcenter och marknadsundersökningsföretag 2013 2016 Giltighetstid: 2013-11-01 2016-10-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning 7 1.1 Omfattning... 7 1.2 Tillämpning... 7

Läs mer

Innan beslut fattas om provanställning ska förhandling enligt 11 lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) ske.

Innan beslut fattas om provanställning ska förhandling enligt 11 lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) ske. Kyrkans allmänna bestämmelser AB 12 Ändringar i AB 4 Anställningsform Mom.2. 6 LAS, provanställning, ersätts av följande bestämmelser. Provanställning kan komma i fråga under sammanlagt högst 6 kalendermånader

Läs mer

IKEM. Innovations- och kemiindustrierna i Sverige. 1 april mars 2020

IKEM. Innovations- och kemiindustrierna i Sverige. 1 april mars 2020 IKEM Innovations- och kemiindustrierna i Sverige 1 april 2017-31 mars 2020 Avtal mellan Sveriges Ingenjörer och IKEM 1 april 2017 31 mars 2020 Innehållsförteckning Avtal som inte har tagits med i trycket

Läs mer

SJUKLÖN M.M. Svensk Scenkonst

SJUKLÖN M.M. Svensk Scenkonst 2007-07-01 SJUKLÖN M.M. Särtryck ur kollektivavtal mellan å ena sidan Svensk Scenkonst och å andra sidan Sveriges Yrkesmusikerförbund riksavtal avseende tillsvidare och tillfälligt anställda musiker, korister

Läs mer

BRANSCHAVTAL FOLKHÖGSKOLA

BRANSCHAVTAL FOLKHÖGSKOLA BRANSCHAVTAL FOLKHÖGSKOLA 2004 2007 Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Utbildning och Folkbildning SFHL SKTF Kommunal Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd CF m.fl. 2 Innehåll Sida

Läs mer

Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KFO, KFS, Vårdföretagarna C, D, E, F, H

Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KFO, KFS, Vårdföretagarna C, D, E, F, H Avtalsjämförelse Arbetsgivaralliansen, HÖK, KO, KS, Vårdföretagarna,, E,, H Eva Pålsson februari 2013 1 Innehåll ÖRHANLINGSPROTOKOLL... 3 LÖNEAVTAL... 4 ANSTÄLLNINGSVILLKOR... 5 HÄLSOUNERSÖKNING... 6 UPPSÄGNING...

Läs mer

BRANSCH- OCH LÖNEAVTAL 2013-2016

BRANSCH- OCH LÖNEAVTAL 2013-2016 BRANSCH- OCH LÖNEAVTAL 2013-2016 ARBETSGIVARALLIANSEN Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer UNIONEN VISION FASTIGHETSANSTÄLLDAS FÖRBUND AKADEMIKERFÖRBUNDEN* *Jusek är kontaktförbund för Akademikerförbunden.

Läs mer

Nytt avtal mellan ALMEGA och Sveriges Fartygs Befälsförening

Nytt avtal mellan ALMEGA och Sveriges Fartygs Befälsförening Nytt avtal mellan ALMEGA och Sveriges Fartygs Befälsförening 2011-02-21/AL Den 18/2 2011 kom ALMEGA och Sveriges Fartygsbefälsförening överens om ett nytt kollektivavtal för perioden 2010-10-01 2011-12-31.

Läs mer

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Grafiska

Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Grafiska Villkor inlämnade till Arbetsmiljöverket enligt 9 a Lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för: Grafiska Avtal mellan Grafiska företagen och Sveriges Ingenjörer och Unionen 4 SEMESTER Mom 4 Semesterlön,

Läs mer

Särskilda ersättningar m.m. och tabeller

Särskilda ersättningar m.m. och tabeller Bilaga A till AB 01 Särskilda ersättningar m.m. och tabeller SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET KFF Innehåll Särskilda ersättningar m.m.... 3 1. Övertid m.m. ( 20)... 3 2. Färdtid ( 21)... 3

Läs mer

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober september 2017

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober september 2017 Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2016 30 september 2017 Folkets hus och parker Avtal 1/10 2016 30/9 2017 KOLLEKTIVAVTAL mellan

Läs mer

Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL

Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL 2017-05-02 Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 1 (10) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum: 7 maj 30 sept 2013 Parter: Närvarande Medarbetareförbundet och Huvudmannaförbundet Medarbetareförbundet: Huvudmannaförbundet: Ärende: Helena Yli-Koski Marit Innala Förändringar

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor Lönebildningsavtal Kompetensutvecklingsavtal

Allmänna anställningsvillkor Lönebildningsavtal Kompetensutvecklingsavtal TJÄNSTEMÄN Allmänna anställningsvillkor Lönebildningsavtal Kompetensutvecklingsavtal 1 april 2017-31 mars 2020 Avtal som inte tagits med i avtalstrycket Avtal om ITP Avtal om tjänstegrupplivförsäkring

Läs mer

AVTAL OM LÖNER FÖR HOS ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGS- KASSOR ARVODESANSTÄLLDA LOKALVÅRDARE

AVTAL OM LÖNER FÖR HOS ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGS- KASSOR ARVODESANSTÄLLDA LOKALVÅRDARE FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL 1 (10) AVTAL OM LÖNER FÖR HOS ALLMÄNNA FÖRSÄKRINGS- KASSOR ARVODESANSTÄLLDA LOKALVÅRDARE () 1 Tillämpningsområde Avtalet gäller tjänsteman med arvodestjänst vid allmän försäkringskassa,

Läs mer

TJÄNSTEMANNAAVTALEN SUPPLEMENT

TJÄNSTEMANNAAVTALEN SUPPLEMENT 0161 SVERIGES BUSSFÖRETAG SUPPLEMENT KEOLIS SVERIGE AB 2016-05-01 2017-04-30 TJÄNSTEMANNAAVTALEN SUPPLEMENT Innehållsförteckning Supplement avseende Keolis Sverige AB (ej vid dotterbolagen)... 3 5 Tillägg

Läs mer

Bilaga E till AB i lydelse 2007-07-01. Arbetstider m.m. inom räddningstjänsten

Bilaga E till AB i lydelse 2007-07-01. Arbetstider m.m. inom räddningstjänsten Bilaga E till AB i lydelse 2007-07-01 Arbetstider m.m. inom räddningstjänsten fååéü ää= Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten... 3 Inledning... 3 A. Särskilda bestämmelser

Läs mer

Kollektivavtal 2013.01.01-2016.03.31

Kollektivavtal 2013.01.01-2016.03.31 Kollektivavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen och Akademikerförbunden avseende Allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A. Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B. Teater- och länsteaterföreningar

Läs mer

Kollektivavtal Stål och Metall. Tjänstemannaavtal. Stål och Metall Arbetsgivareförbundet Unionen Ledarna Sveriges Ingenjörer

Kollektivavtal Stål och Metall. Tjänstemannaavtal. Stål och Metall Arbetsgivareförbundet Unionen Ledarna Sveriges Ingenjörer Kollektivavtal Stål och Metall Tjänstemannaavtal 2012 2013 Stål och Metall Arbetsgivareförbundet Unionen Ledarna Sveriges Ingenjörer AVTAL mellan Stål och Metall Arbetsgivareförbundet och Unionen, Sveriges

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL ALLMÄNNA ANSTÄLL- NINGSVILLKOR, LÖNER

KOLLEKTIVAVTAL ALLMÄNNA ANSTÄLL- NINGSVILLKOR, LÖNER KOLLEKTIVAVTAL ALLMÄNNA ANSTÄLL- NINGSVILLKOR, LÖNER Bransch D Företagshälsovård 2012 2013 Giltighetstid: Tills vidare (i lydelse fr o m 30 januari 2013) Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning...

Läs mer

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. för lärare

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. för lärare Utdrag ur bilaga M till AB Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. för lärare Tillämpningsområde Punkterna 1 7 gäller inte lärare som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer, såvida inte annat överenskommit

Läs mer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer Ny avtalstext TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer 1(6) Ny avtalstext Tjänstemannaavtalet TEKO Unionen/Sveriges Ingenjörer 1. Ändringar avseende Allmänna anställningsvillkor 3 Anställning ---------------------------

Läs mer

Övriga avtal mellan parterna

Övriga avtal mellan parterna Övriga avtal mellan parterna Utvecklingsavtal och förslagsverksamhet Omställningsavtal Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA Tjänstegrupplivförsäkring, TGL Pensionsavtal, ITP Social trygghet vid utlandstjänstgöring

Läs mer

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL)

Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) 20 december 2018 Förändringar i AB/HÖK på grund av ändringar i lagen om sjuklön 1991:1047 (SjLL) Med anledning av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 har nu

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor och löneavtal m m för anställda vid TJÄNSTEFÖRETAG. Arbetsgivarföreningen KFO Unionen Akademikerförbunden

Allmänna anställningsvillkor och löneavtal m m för anställda vid TJÄNSTEFÖRETAG. Arbetsgivarföreningen KFO Unionen Akademikerförbunden AVTAL TJÄNSTEFÖRETAG Allmänna anställningsvillkor och löneavtal m m för anställda vid TJÄNSTEFÖRETAG Arbetsgivarföreningen KFO Unionen Akademikerförbunden 1 april 2013 31 mars 2016 Kontaktförbund: JUSEK

Läs mer

I övrigt gäller i tillämpliga delar de bestämmelser som anges i 5 lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare.

I övrigt gäller i tillämpliga delar de bestämmelser som anges i 5 lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare. Villkor enligt 5 a första stycket lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för utstationerade arbetstagare där arbetsgivaren är etablerad inom EES eller Schweiz - hämtade från tjänstemannaavtal

Läs mer

Branschavtal och Löneavtal

Branschavtal och Löneavtal Idrott Branschavtal och Löneavtal 2010-2012 Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott Unionen Fastighets (Kommunal är part på golf- och ridklubbar) Akademikerförbunden* Innehåll Sida 1 Avtalets omfattning...

Läs mer

I övrigt gäller i tillämpliga delar de bestämmelser som anges i 5 lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare.

I övrigt gäller i tillämpliga delar de bestämmelser som anges i 5 lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare. Villkor enligt 5 a andra stycket lag (1999:678) om utstationering av arbetstagare för utstationerade uthyrda arbetstagare enligt 3 första stycket, punkten 3 samma lag där arbetsgivaren är etablerad inom

Läs mer

Redogörelse för det nya karensavdraget

Redogörelse för det nya karensavdraget Redogörelse för det nya karensavdraget Nedan ändringar gäller för följande branschavtal: Besöksnäring, Energi, Fastighet och Näringsliv, Flygplatser, Konsult och Service, Musei- och Arkeologisk verksamhet,

Läs mer

Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag.

Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag. 20 december 2018 Överenskommelse mellan Sobona och Kommunal avseende karensavdrag. Till följd av ändringarna i lagen (1991:1047) om sjuklön som träder i kraft den 1 januari 2019 så har nu följande överenskommelser

Läs mer

Bransch- och löneavtal 2013-2016

Bransch- och löneavtal 2013-2016 Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Bransch- och löneavtal 2013-2016 Reviderad version september 2013 Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Akademikerförbunden

Läs mer

Utstationeringsavtal. för medarbetare med journalistiska arbetsuppgifter. Journalistförbundet

Utstationeringsavtal. för medarbetare med journalistiska arbetsuppgifter. Journalistförbundet Utstationeringsavtal för medarbetare med journalistiska arbetsuppgifter Journalistförbundet 1 Avtalets tillämpningsområde och giltighetstid Avtalet är tillämpligt vid utstationering enligt utstationeringslagen

Läs mer

Särskilda bestämmelser för uppehållsanställning

Särskilda bestämmelser för uppehållsanställning Bilaga U till AB Särskilda bestämmelser för uppehållsanställning Inledande bestämmelser 1. För anställning med uppehåll (ferier) gäller följande. Denna bestämmelse gäller endast för arbetstagare med fast

Läs mer

Arbetstidsbanken i Installationsavtalet 2016

Arbetstidsbanken i Installationsavtalet 2016 Arbetstidsbanken i Installationsavtalet 2016 Information till dig som är anställd och omfattas av Installationsavtalet och till företagen inom EIO. Om du som är anställd har frågor om just din arbetstidsbank

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL SAMHALL TJÄNSTEMANNAAVTAL

KOLLEKTIVAVTAL SAMHALL TJÄNSTEMANNAAVTAL KOLLEKTIVAVTAL SAMHALL TJÄNSTEMANNAAVTAL 2012 2013 Giltighetstid: 2012-04-01 2013-03-31 Akademikerförbunden Tjänstemannaavtal 2012 2013 Samhall Giltighetstid: 1 april 2012-31 mars 2013 Almega Samhallförbundet

Läs mer

Överenskommelse avseende karensavdrag mellan Svenska kyrkan och Kommunal gällande nedanstående kollektivavtal

Överenskommelse avseende karensavdrag mellan Svenska kyrkan och Kommunal gällande nedanstående kollektivavtal 28 december 2018 Överenskommelse avseende karensavdrag mellan Svenska kyrkan och Kommunal gällande nedanstående kollektivavtal Allmänna bestämmelser Svenska kyrkans avtal 2017, 17 samt 28 Till följd av

Läs mer

Supplement för Keolis Sverige AB

Supplement för Keolis Sverige AB Tjänstemannaavtalet för transportföretagen Supplement för Keolis Sverige AB (ej vid dotterbolagen) 1 maj 2017 30 april 2020 Sveriges Bussföretag Unionen Sveriges Ingenjörer Avtal tjänstemän Parter Sveriges

Läs mer

BRANSCH- OCH LÖNEAVTAL VÅRD OCH OMSORG 2014-2016. Arbetsgivaralliansen

BRANSCH- OCH LÖNEAVTAL VÅRD OCH OMSORG 2014-2016. Arbetsgivaralliansen BRANSCH- OCH LÖNEAVTAL VÅRD OCH OMSORG 2014-2016 Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Vård och Omsorg Vårdförbundet Kommunal Vision Sveriges läkarförbund Akademikerförbunden Innehåll Sida 1 Avtalets omfattning

Läs mer

SVERIGES BUSSFÖRETAG SUPPLEMENT MERRESOR AB TJÄNSTEMANNAAVTALEN SUPPLEMENT

SVERIGES BUSSFÖRETAG SUPPLEMENT MERRESOR AB TJÄNSTEMANNAAVTALEN SUPPLEMENT 0160 SVERIGES BUSSFÖRETAG SUPPLEMENT MERRESOR AB 2016-05-01 2017-04-30 TJÄNSTEMANNAAVTALEN SUPPLEMENT Innehållsförteckning Supplement avseende Merresor AB... 3 4 Övertid... 3 5 Tillägg för obekväm arbetstid...

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL för personal i gym och friskvårdsföretag. Giltighetstid: 2013-09-01 2016-08-31

KOLLEKTIVAVTAL för personal i gym och friskvårdsföretag. Giltighetstid: 2013-09-01 2016-08-31 KOLLEKTIVAVTAL för personal i gym och friskvårdsföretag 2013 2016 Giltighetstid: 2013-09-01 2016-08-31 Innehållsförteckning 1 Avtalets omfattning... 6 1.1 Omfattning... 6 1.2 Tillämpning... 6 1.3 Undantag...

Läs mer

Fastigheter Tjänstemannaavtal. Giltighetstid: 2012-06-01 2013-05-31

Fastigheter Tjänstemannaavtal. Giltighetstid: 2012-06-01 2013-05-31 Fastigheter Tjänstemannaavtal 2012 2013 Giltighetstid: 2012-06-01 2013-05-31 ÖVRIGA AVTAL MELLAN PARTERNA Huvudavtal Utvecklingsavtal inkl avtal om förslagsverksamhet Beredskapsavtal Pensionsavtal Avtal

Läs mer

Allmänna anställningsvillkor

Allmänna anställningsvillkor Allmänna anställningsvillkor Tjänstemannaavtalet 2010-2012 Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Ingenjörer Ledarna Avtalens giltighetstid Avtal mellan Sveriges Byggindustrier och Unionen, Sveriges

Läs mer

Kollektivavtal för utstationerade. Mellan

Kollektivavtal för utstationerade. Mellan Företag: Org. nr: Adress: Kollektivavtal för utstationerade Mellan Pappers Olof Palmes Gata 11, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 (8) 796 61 00 Mail: info@pappers.se 1 Giltighetsområde Detta avtal

Läs mer

Giltighetstid 2013-06-01 2016-05-31

Giltighetstid 2013-06-01 2016-05-31 Giltighetstid 2013-06-01 2016-05-31 Avtal mellan Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet (SLA) och Unionen och Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna om allmänna anställningsvillkor, arbetstidsbestämmelser m m

Läs mer

Kollektivavtal. Mellan. Företag: Org. nr: Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04

Kollektivavtal. Mellan. Företag: Org. nr: Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04 Kollektivavtal Mellan Företag: Org. nr: Adress: GS Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04 Avseende arbeten som utförs vid: 1 Giltighetsområde

Läs mer

Tjänstemannaavtal. 1 mars 2012 30 april 2013. Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund Unionen Ledarna Sveriges Ingenjörer

Tjänstemannaavtal. 1 mars 2012 30 april 2013. Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund Unionen Ledarna Sveriges Ingenjörer Tjänstemannaavtal 1 mars 2012 30 april 2013 Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund Unionen Ledarna Sveriges Ingenjörer Tjänstemannaavtal Parter Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund Unionen Ledarna

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL. 1. Avtalets omfattning. 2. Anställning

KOLLEKTIVAVTAL. 1. Avtalets omfattning. 2. Anställning KOLLEKTIVAVTAL mellan Svenska Missionskyrkans kyrkostyrelse å ena sidan, och Personalorganisationen inom Svenska Missionskyrkan å andra sidan avseende allmänna bestämmelser för anställda i församlingar,

Läs mer