Sammanställning av Länsstyrelsens granskning av till Göteborgs kommun anknutna stiftelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning av Länsstyrelsens granskning av till Göteborgs kommun anknutna stiftelser"

Transkript

1 ." LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Promemoria Diarienummer Sida r.~.'" Göteborgs Stad (13) t.!:~}1 S~dsledningskontoret Diarienr... J.oql/..\~..... Göteborgs kommun Stadsledningskontoret Göteborg Sammanställning av Länsstyrelsens granskning av till Göteborgs kommun anknutna stiftelser Inledning Länsstyrelsen i Västra Götalands län (Länsstyrelsen) är tillsyns- och registreringsmyndighet för stiftelser som har sitt säte i Hallands och Västra Götalands län. Stiftelsetillsynen regleras i stiftelse1agen (1994: 1220). 19 kap. 3 stiftelse Iagen beskrivs Länsstyrelsens tillsynsuppdrag enligt följande: "Tillsynsmyndigheten skall ingripa, om det kan antas att stiftelsens förvaltning eller revisionen av stiftelsen inte utövas i enlighet med stiftelseförordnandet eller bestämmelserna i denna lag eller att en styrelseledamot eller förvaltaren annars missköter sitt uppdrag. Tillsynsmyndigheten skall ge stiftelserna råd och upplysningar." Som ett led i tillsynen får Länsstyrelsen begära in handlingar och upplysningar från stiftelsen, kalla till och delta vid sammanträden med stiftelsen och även vid särskild anledning utföra inspektion hos stiftelsen (9 kap. 4 stiftelseiagen). Länsstyrelsen kan förordna en god man om styrelsen eller förvaltaren på grund av jäv är förhindrad att företräda stiftelsen. Som sanktionsmedel kan Länsstyrelsen under vissa omständigheter skilja en obehörig styrelseledamot från sitt uppdrag, förelägga styrelseledamöter eller förvaltaren att fullgöra sina åligganden, förbjuda styrelsen eller förvaltaren att verkställa visst beslut eller att vidta rättelse om beslutet redan verkställts (9 kap. S stiftelseiagen). En styrelseledamot eller förvaltare som missköter sitt uppdrag kan av allmän domstol entledigas från sitt uppdrag, efter ansökan av bl.a. Länsstyrelsen (9 kap. 6 stiftelseiagen). Länsstyrelsen har även möjlighet att väcka talan om skadestånd mot en stiftelses styrelseledamöter, förvaltare eller revisor om skada tillfogats stiftelsen genom deras handlande (S kap. 1-3 stiftelseiagen). Länsstyrelsen upprättar varje år tillsynsplaner som beskriver vilka tillsynsaktiviteter som prioriteras för det aktuella året. Enligt Länsstyrelsens tillsynsplan för stiftelser är utgångspunkten vid granskningen bland annat att kontrollera att stiftelsens styrelse eller förvaltare fullföljer det ändamål stiftelsen har enligt stiftelseförordnandet och att stiftelsens fdrvaltning även i övrigt sker i enlighet med stiftelseförordnandet och stiftelseiagens bestäm- Postadress: Besöksadress: Telefon/Fax: Webbadress: E-post: GÖTEBORG Ekelundsgatan (vxl)

2 VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) melser. Urvalet av de stiftelser som ska granskas sker bland annat utifrån vilka konsekvenser en otillräcklig tillsyn skulle kunna få för samhället och individer. U nder åren 2013 och 2014 har Länsstyrelsen bland annat valt att granska 90 stiftelser som är förvaltade av Göteborgs kommun, se bilaga. Stiftelsernas tillgångar (bokfört värde) för räkenskapsåret 2012 motsvarar cirka 640 miljoner kronor. I denna granskning har valts skrivbordstillsyn. Det innebär att Länsstyrelsen har skrivit till förvaltaren och begärt att få vissa upplysningar och att få ta del av dokument. Länsstyrelsen har haft anledning att skriva till ca 70 % av de granskade stiftelserna då det varit oklart om de förvaltats enligt sina föreskrifter och gällande lagstiftning. Förvaltaren har fått god tid på sig att samla in relevant material och att svara på de frågor som ställts. Länsstyrelsen har i vissa fall tvingats be om upprepade kompletteringar för att få ett fullständigt svar. Förvaltarens svar har trots det i flera fall varit ofullständiga. Meddelande eller beslut föranledda av granskningen har i förekommande fall sänts till förvaltaren. Resultatet av Länsstyrelsens granskning av till Göteborgs kommun anknutna stiftelser har varierat alltifrån smärre avvikelser till allvarliga brister. Nedan följer en redogörelse.

3 VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) Iakttagelser och brister Ändamålets främjande Enligt 2 kap 1 och 3 stiftelseiagen svarar förvaltaren för att föreskrifterna i stiftelseförordnandet följs vid förvaltningen av stiftelsens angelägenheter om inte föreskrifterna strider mot någon bestänunelse i denna lag. Detta innebär att förvaltaren har det yttersta ansvaret för att stiftelseförordnandets föreskrifter följs och ska verka för att uppfylla stiftelsens ändamål på bästa sätt. Förvaltaren anses stå i ett sysslomarmaförhållande till stiftelsen. Förvaltarens uppdrag omfattar den allmänna omsorgs- och vårdplikten som följer av allmärma grundsatser om sysslomannaskap. Det betyder också att, om förvaltaren lägger ut ett uppdrag på annan utförare, förvaltaren ändå ytterst har ansvaret för att se till att stiftelsens tillgångar används så effektivt som möjligt för sitt ändamål. När ett ändamål inte längre går att främja är förvaltaren skyldig att snarast hos Kammarkollegiet söka tillstånd att :ra ändra detsamma. Vid granskningen av Stiftelsen Bostäder åt blinda har framkommit att förvaltaren ändrat stiftelsens ändamål år 1990 utan tillstånd av Kammarkollegiet eller fastställelse av stadgar av Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har ändrat ändamålet till det ursprungliga i stiftelseregistret och förvaltaren har uppmanats att ansöka om permutation av detsamma. I samband med granskningen av Stiftelsen AB Volvos prisfond av år 1974 har Länsstyrelsen konstaterat att stiftelsen under flera år delat ut bidrag som inte ryms inom stiftelsens ändamål. Länsstyrelsen har uppmanat förvaltaren att dela ut hela kapitalet direkt till förmån för stiftelsens ändamål, eftersom stiftelsen rätteligen skulle ha upplösts redan år Vid granskningen av Stiftelsen Rut Fredins skollovskoloni har framkommit att ändamålet inte har kunnat främjas under tiden på grund av utebliven ansökan om pennutation. Beträffande Stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs Donation har dess ändamål inte främjats på över åtta år trots Kammarkollegiets tillstånd att sälja en fastighet och att utdelningsbart kapital, enligt årsredovisningarna, i vart fall har funnits under perioden Vid granskningen av Stiftelsen Göteborgs Arbetarinstitut har de av förvaltaren lämnade svaren inte varit tillräckligt tydliga för att Länsstyrelsen skulle kunna avgöra om förvaltaren har främjat stiftelsens ändamål eller om det krävs en permutation för att förvaltaren ska kunna främja ändamålet. Förvaltaren har därför förelagts att göra en förnyad utredning. Enligt Stiftelsen Ida och August Widegrens minnes ändamål ska barn till mindre bemedlade medlemmar i Göta Coldinu Orden böra äga företrädesrätt

4 VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) till understöd. Med anledning av att föreskriften saknades i förvaltningsberättelsen räkenskapsåret 2011 har Länsstyrelsen frågat varför föreskriften saknas och om den följs. Av svaret framgår att förvaltaren vid upprepade tillfällen sökt kontakt med företrädare för Göta Coldinu Orden utan framgång. Länsstyrelsen har uppmanat förvaltaren att ytterligare försök bör göras för att få tag i företrädare för Göta Coldinu Orden. Förvaltaren har därefter under hand meddelat och de numera fått kontaktuppgifter till Göta Coldinu Orden. Stiftelsen Svea Bredals fond för biblioteksforskning vid Göteborgs stadsbibliotek ska dela ut bidrag till biblioteksforskning vid Göteborgs stadsbibliotek. Vid Länsstyrelsens granskning har framkommit att forskningen bedrivs vid Högskolan i Borås och att förvaltaren anser att det inte går att uppfylla ändamålet då det idag inte bedrivs någon biblioteksforskning vid Göteborgs Stadsbibliotek. Förvaltaren har enligt uppgift ansökt den 4 november 2013 om permutation av stiftelsens ändamål. Kapitalisering I Stiftelsen J E Leos donationsfond, Stiftelsen Carl Wijks fond och Stiftelsen Ida och August Widegrens minne har kapitalisering felaktigt gjorts vilket inneburit att delar av avkastningen kapitaliserats trots att föreskrift om kapitalisering saknas i stiftelseförordnandet. I Stiftelsen Anna och Otto Platin har förvaltaren felaktigt underlåtit att kapitalisera trots föreskrift om detta i stiftelseförordnandet. Länsstyrelsen har påtalat felaktigheterna och förvaltaren har därefter meddelat att kapitaliseringsföreskrifterna kommer att följas fortsättningsvis i nämnda stiftelser. Felaktig utdelat belopp I Stiftelsen Olga och Gustav E Sandströms donationsfond har Kammarkollegiet den 22 april 2008 beslutat att stipendiebeloppets storlek ska kopplas till konsumentprisindex med basår 1980 för årlig uppräkning. Förvaltaren har inte följt föreskrifterna i Kammarkollegiets beslut utan har felaktigt räknat upp stipendiebeloppet enligt konsumentprisindex med 1933 som basår. En del av Stiftelsen Henrika Barks ändamål är att dela ut bidrag i poster om 1000 kr till behövande inom Oscar Fredriks församling i Göteborg vid juletid. Länsstyrelsen har ställt frågor om utdelade bidrag och av förvaltarens svar framgår att beloppsgränsen om l 000 kr inte har tillämpats, utan istället har större belopp delats ut, vilket innebär att utdelningen strider mot föreskrifterna i stiftelseförordnandet. Enligt stiftelseförordnandet ska Stiftelsen Överskotts medel från 1891 års industriutställningslotter medel, med hälften vardera, fördelas mellan Tekniska samfundet i Göteborg och Företagarna i Göteborg. Föreskriften följdes inte räkenskapsåret 2012 då 42 % delades ut till Företagarna i Göteborg och 58 % till Tekniska samfundet i Göteborg.

5 VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) Länsstyrelsen har uppmanat förvaltaren att fortsättningsvis föua föreskrifterna i stiftelseförordnandena. Utebliven utdelning Stiftelsen Olga och Gustav E Sandströms donationsfond delade inte ut några bidrag På Länsstyrelsens fråga om varför inga bidrag beviljades 2011 har förvaltaren svarat att det beror på att stiftelsen inte har fått in några ansökningar. Inte heller i Stiftelsen Anna Berta och J Gunnar Lindgrens fond delades det ut några medel Anledningen till att inga medel delades ut var enligt förvaltaren att utdelningsansvarig (Bräcke Diakoni) inte rekvirerade medel under räkenskapsåret. Förvaltaren är skyldig att aktivt försöka finna destinatärer om sådana inte skulle anmäla sig till stiftelsen. Länsstyrelsen har uppmanat förvaltaren att vidta åtgärder för att fortsättningsvis undvika att ändamålen inte främjas med anledning av att stiftelserna inte fått några ansökningar. Negativt fritt eget kapital Vid granskning av Stiftelsen Per och Alma Olssons fonds årsredovisning för 2011 har Länsstyrelsen konstaterat att fritt eget kapital varit negativt sedan räkenskapsåret Trots det har förvaltaren fortsatt att bevilja bidrag och i förhållande till avkastningen haft höga omkostnader under flera år. Länsstyrelsen har kritiserat förvaltaren för att i strid med stiftelseförordnandet använda stiftelsens bundna kapital till kostnader och bidrag, vilket är att betrakta som missvård av stiftelsen. Förvaltaren har därefter ansökt om pennutation och den 10 april 2014 medgivits tillstånd av Kammarkollegiet att använda stiftelsens hela kapital. Kostnader Det ligger i förvaltarens allmänna omsorgs- och vårdplikt att kostnaden för stiftelsens förvaltning hålls nere. Ett stort antal av de granskade stiftelserna har höga förvaltningskostnader i förhållande till den löpande avkastningen (ränta och utdelning). Förvaltningskostnaderna består bland annat av s.k. utbetalningskostnader och avgifter Länsstyrelsen fakturerar årligen stiftelserna en registerhållnings- och tillsynsavgift. I Stiftelsen Fruntimmersföreningens Flickskolas fond redovisas inga kostnader i stiftelsens resultaträkning. Förvaltaren har på fråga från Länsstyrelsen uppgett att avgiften inte redovisas som en kostnad hos stiftelsen eftersom den saknar tillgångar. Stiftelsens avgift betalas i stället av övriga anknutna stiftelser. Länsstyrelsen anser att avgifter/kostnader som end

6 VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) ast rör en stiftelse i en samförvaltning av flera stiftelser inte ska belasta övriga stiftelser. I samband med att Länsstyrelsen har begärt in specifikationer av förvaltningskostnaderna har Länsstyrelsen frågat om förvaltaren vidtagit några åtgärder för att sänka kostnaderna. Förvaltaren har uppgett att det har påbörjats en översyn av stiftelsernas samlade förvaltningskostnader för att under 2014 kunna vidta olika åtgärder i syfte att redovisa rimliga förvaltningskostnader som står i relation till stiftelsens tillgångarlkapital. Kostnaderna i samförvaltningen synes ha fördelats godtyckligt mellan stiftelserna. Länsstyrelsen menar att kostnad beräknad efter faktiskt nedlagt arbete ur en stiftelses synpunkt är det korrekta. Utbetalningskostnad - kulturfärvaltningen Vid granskningen har Länsstyrelsen ställt frågan om hur utbetalningskostnaden beräknas för olika stiftelser. Förvaltaren har uppgett att kostnaden beräknas efter en procentsats av bundet eget kapital för respektive stiftelse. Länsstyrelsen menar att en sådan fördelning leder till att en del stiftelser drabbas av kostnader utan motsvarande nytta för dem. Stiftelsen Arnulf Olssons fond (Röhsska museet) har främjat sitt ändamål under 2012 med kr genom bl a inköp av föremål från Stockholms auktionsverk. Stiftelsen har samtidigt tagit upp en kostnad för utbetalning med kr, kostnaden är hög i förhållande till det bidrag som lämnas till att främja stiftelsens ändamål. Underlåtelse att anmäla ändring till stiftelseregistret Enligt 10 kap 3 punkten 4 stiftelseiagen ska anmälan för registrering i stiftelseregistret göras när stiftelsen är upplöst. Stiftelsen Doktor Siri Wikander-Brunanders minnesfond har avvecklats enligt årsredovisningen för räkenskapsåret Någon årsredovisning för de efterföljande räkenskapsåren har inte kommit in. Länsstyrelsen har i meddelande som skickades till förvaltaren den 27 mars 2013 informerat om vilka handlingar som ska sändas in till Länsstyrelsen för att stiftelsen ska kunna avregisteras. Förvaltaren har fortfarande inte skickat in handlingarna. Jäv och ogiltigt avtal Enligt 2 kap 21 stiftelseiagen får förvaltaren inte handlägga frågor som rör avtal mellan honom och stiftelsen. Förvaltaren får inte heller handlägga frågor om avtal mellan stiftelsen och tredje man, om förvaltaren i frågan har väsentligt intresse som kan strida mot stiftelsens. Är förvaltaren förhindrad att företräda stiftelsen, får tillsynsmyndigheten på förvaltarens begäran förordna en god man att företräda stiftelsen i förvaltarens ställe. En kommun får som organ för en stiftelse t ex inte fatta beslut om att en stiftelse ska ingå ett avtal med kommunen.

7 VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) Kommunen som förvaltare för Stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs donation har träffat ett uppdragsavtal med kommunen genom dess fastighetsnämnd. Kommunen som förvaltare för stiftelsen är förhindrad att träffa avtal med kommunen dåjäv föreligger. Avtalet får därför anses ogiltigt. För det fall att stiftelsen skadas genom en tillämpning av det ogiltiga avtalet blir förvaltaren skadeståndsskyldig. För att få till stånd ett giltigt avtal krävs det en god man som beslutar för stiftelsens räkning och företräder den om den gode mannen skulle komma fram till att det ligger i stiftelsens intresse att träffa ett avtal med kommunen. Vid en sådan situation är det förvaltarens uppgift att hos Länsstyrelsen ansöka om att en god man förordnas att företräda stiftelsen. I Stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs donation har förvaltaren, efter föreläggande från Länsstyrelsen, begärt att en god man ska förordnas. Länsstyrelsen har den 24 juni 2014 förordnat en sådan. Olika roller Vid granskningen har framkommit att konununen som förvaltare av stiftelserna i vissa fall har haft svårt att skilja sin roll som förvaltare från kommunens övriga uppgifter. I Stiftelsen Dan Broströms donation vid Göteborgs 300-års jubileum är Göteborgs sjöfartsmuseum, som förvaltas av kulturförvaltning, en av stiftelsens destinatärer. Förvaltaren har under flera år belastat stiftelsen med kostnader för kulturförvaltningens overheadkostnader för den centrala administrationen. Att låta destinatärens overheadkostnader belasta stiftelsen, som är en annan juridisk person, är ett felaktigt förfarande. I Stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs donation har förvaltaren slutit avtal med fastighetskontoret, som är en del av förvaltarens organisation. Arvoden Av 2 kap 15 och 22 stiftelseiagen framgår det att styrelseledamot och förvaltare har rätt till skäligt arvode om inte annat har föreskrivits i stiftelseförordnandet. Förvaltaren förefaller inte ha satt sig in i gällande föreskrifter för nedanstående stiftelser. Detta har inneburit att arvoden i Stiftelsen Osbeckska fonden betalats ut felaktigt och i strid med föreskrifter. Förvaltaren har efter föreläggande från Länsstyrelsen återfört felaktigt utbetalda belopp. Till dess att förvaltaren har ändrat föreskriftema om arvoden, kan dessa inte betalas ur stiftelsens medel. På grund av oklarheter om arvodets storlek i Stiftelsen August Rigners stipendiefond har Länsstyrelsen förelagt förvaltaren att styrka beslut om änd

8 VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) rade stadgar och göra ytterligare utredning i frågan. Årsredovisningar Enligt 2 kap. 3 årsredovisningslagen (1995:1554) ska balansräkningen, resultaträkningen och noterna upprättas som en helhet och ge en rättvisande bild av stiftelsens ställning och resultat. Om det behövs för att rättvisande bild ska ges, ska det lämnas tilläggsupplysningar. Vid granskning av Stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs Donation har uppmärksammats att i årsredovisningarna för saknas uppgift om att stiftelsens fria egna kapital ska användas till att reglera en skuld till fas tighetskontoret. Arsredovisningarna ger således inte en rättvisande bild av stiftelsen ekonomi. Gemensamt placerad förmögenhet Enligt 2 kap 5 stiftelselagen får en stiftelse placera sin förmögenhet ge mensamt med andra stiftelser, om inte annat följer av stiftelseförordnandet. Varje stiftelse är en egen juridisk person vilket betyder att varje stiftelses räkenskaper ska avslutas med ett bokslut och en årsredovisning eller en rä kenskapssammanställning. Dessutom ska för varje stiftelse och räkenskaps år avges en revisionsberättelse. Revisionsberä ttelser Av 4 kap 9 stiftelseiagen framgår att revisorerna ska i den omfattning som följer av god revisionssed granska stiftelsens räkenskaper och årsredovis ning, årsbokslut eller sammanställning enligt 3 kap 2 andra stycket samma lag samt styrelsens eller förvaltarens förvaltning. Enligt 4 kap Il nämnda lag ska revisorerna avge en revisionsberättelse för varje räkenskapsår. I revisonsberättelsen ska anmärkas om stiftelsens till gångar används i strid med stiftelsens ändamål, stiftelsens förmögenhet är placerad i strid med stiftelseförordnandet eller inte placerad på ett godtag bart sätt, någon annan åtgärd eller försummelse som innebär att föreskrifter na i stiftelseförordnandet eller stiftelseiagen eller årsredovisningslagen inte följts, en styrelseledamot eller förvaltare vidtagit någon åtgärd eller för summelse som kan leda till ersättningsskyldighet eller entledigande. Offentliggörande Enligt 8 kap 3 årsredovisningslagen ska kopior av stiftelsers årsredovis ningar och revisionsberättelser ha kommit in till Länsstyrelsen inom sex månader efter räkenskapsårets utgång. Detta innebär att stiftelser med rä kenskapsår kalenderår ska ha kommit in senast den 30 juni till Länsstyrel sen. Länsstyrelsen har den 23 juni 2014, efter begäran av förvaltaren, medgett anstånd till och med den 1 september 2014 att komma in med årsredovis ningar och revisionsberättelser för räkenskapsåret 2013 för stiftelser som förvaltas av Göteborgs kommun. Förvaltaren har som skäl för sin begäran

9 VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) anfört tillsynsmyndighetens granskning och att en mer genomgripande revision måste göras. Förvaltaren har den 26 augusti 2014 begärt förnyat anstånd och medgetts anstånd till den 15 oktober Som ytterligare skäl har förvaltaren anfört revisorns synpunkter. Sammanfattning Syftet med granskningen har varit att kartlägga om det förekommit brister och problem i de av Göteborgs kommun förvaltade stiftelserna. Tillgångarnas bokförda värde i de granskade stiftelserna motsvarar cirka 640 miljoner kronor för räkenskapsåret Av redogörelsen ovan framgår de huvudsakliga bristerna som Länsstyrelsen har identifierat. Många av bristerna vid förvaltningen synes bero på dåliga kunskaper om föreskrifterna för den aktuella stiftelsen. Det är förvaltarens uppgift och ansvar att ta del av samtliga föreskrifter för de anknutna stiftelserna och att se till att dessa på ett korrekt sätt ändras när de inte längre går att tillämpa. När t.ex. tillstånd till permutation har medgivits har det visat sig att förvaltaren dröjt flera år med att verkställa beslut. Förvaltaren ska dessutom noga pröva om användningen av stiftelsens medel står i överensstämmelse med dess ändamål även när utdelning sker genom en s.k. utdelningsstyrelse. Beträffande kostnader förefaller förvaltaren ha fördelat dessa godtyckligt mellan stiftelserna i samförvaltningen. Länsstyrelsen menar att en kostnad beräknad efter faktiskt nedlagt arbete per stiftelse är det korrekta. A v granskningen framgår vidare att det för granskade räkenskapsår saknas revisionsberättelse för varje enskild stiftelse. Revisorn har i revisionsberättelsen för samförvaltningen inte anmärkt på att de främjade ändamålen inte alltid överensstämde med de avsedda ändamålen eller att utbetalda arvoden stod i strid med gällande föreskrifter. Att stora brister passerat granskningen utan anmärkning från revisorn finner Länsstyrelsen förvånande. Eftersom en stiftelse äger sig själv är revisorns roll som ett självständigt kontrollorgan viktig. Granskningen visar att kompetensen och ambitionsnivån hos Göteborgs kommun som förvaltare av stiftelser i fortsättningen måste höjas väsentligt för att leva upp till de krav som stiftelseförordnanden och lagstiftningen kräver. Länsstyrelsen riktar därför allvarlig kritik mot hur stiftelseförvaltningen sköts av Göteborgs kommun. Den bild som framträder visar på en ineffektiv organisation med bristande förmåga eller vilja att på bästa sätt tillvarata det förtroende som det innebär att förvalta stiftelser. Slutligen vill Länsstyrelsens poängtera att tillsynsmyndighetens granskning

10 VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) inte medför att förvaltaren fråntas ansvaret att ständigt ha noggrann kontroll över hm stiftelsernas ändamål följs och hm medlen används. I upprättandet av denna promemoria har funktionschefen Brita Rustad Karlsson beslutat, föredragande har varit stiftelsehandläggaren Linda Norman. I upprättandet av promemorian har även länsjmisten lonna Bergman deltagit.

11 Bilaga Diarienummer Sida (13) LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Granskade stiftelser Donationen Fredrique Wohlfarts stiftelse Emily Dicksons stiftelse Göteborgs kommuns donationsfond - samfond - för socialt ändamål J J Dicksons stiftelse Julius Lindströms Stiftelse Stiftelsen AB Volvos prisfond av år 1974 Stiftelsen Adolf och Gertrud Bratts donationsfond Stiftelsen Agnes Karlssons fond Stiftelsen Aktiebolaget Göteborgssystemets donationsfond Stiftelsen Anna Berta och J Gunnar Lindgrens fond Stiftelsen Anna Kockums donationsfond för lärarinnor Stiftelsen Apotekare H. W. Nilssons donation Stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs donation Stiftelsen Amulf Olssons fond Stiftelsen Amulf Olssons fond (Göteborgs Konstmuseum) Stiftelsen Amu1f Olssons fond (Röhsska museet) Stiftelsen August Rigners stipendiefond Stiftelsen August Röhss inköpsfond Stiftelsen Axel och Hilma Wikströms minne Stiftelsen B G Gyllensten Stiftelsen Bostäder åt blinda Stiftelsen Carl Gustaf Sprinchoms understödsfond Stiftelsen Carl och Hans Lundgrens stipendiefond för studerande vid Högre Tekniska Läroverket i Göteborg Stiftelsen Carl O. Wijks fond Stiftelsen Carl Wijks fond Stiftelsen Caroline Wijks donation Stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond Stiftelsen Civilingenjör Torsten Janssons stipendiefond till Polhemsgymnasiet Stiftelsen Dahlgrens fond Stiftelsen Dan Broströms donation vid Göteborgs 300-års jubileum Stiftelsen Doktor Siri Wikander-Brunanders minnesfond Stiftelsen Donationsfonden för stöd till idrottsverksamhet för handikappade, främst syn- och hörselskadade elever vid grundskola Stiftelsen Eduard Magnus minne Stiftelsen Einar och Sigurd Nordendahls stipendiefond (Hvitfeldtska) Stiftelsen Eric Engbergs Stipendiefond Stiftelsen Fruntimmersföreningens flickskolas fond Stiftelsen Föreningen Mjölkdroppens fonder Stiftelsen Föreningen Viking Stiftelsen Gamla latinares jubileumsgåva Stiftelsen Gustav A Sundbergs Stipendiefond Stiftelsen Göteborgs Arbetarinstitut Postadress: Besöksadress: Telefon/Fax: Webbadress: E-post: GÖTEBORG Ekelundsgatan (vxl)

12 ' LÄNSSTYRELSEN Bilaga Diarienummer Sida VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) Stiftelsen Göteborgs kommuns donationsfond - samfond - för grundskolan (samfond III) Stiftelsen Göteborgs kommuns donationsfond - samfond - för lärarfortbildning och understöd (samfond V) Stiftelsen Göteborgs kommuns donationsfond - samfond för gymnasieskolan (Samfond IV) Stiftelsen Göteborgs kommuns samfond för barn med särskilda behov (samfond VI) Stiftelsen Göteborgs Kontoristförenings resestipendiefond Stiftelsen Göteborgs Teaterförenings stipendiefond Stiftelsen Henrika Barks minne Stiftelsen Hilda Henriques fond Stiftelsen Hugo Scharfenbergs donationsfond Stiftelsen Hvitfeldtska Gymnasiets samfond Stiftelsen Hyresfond för pauvres honteux Stiftelsen Ida och August Widegrens minne Stiftelsen J A Hertz donation Stiftelsen J Conrad Jacobssons donationsfond Stiftelsen J E Leos donationsfond Stiftelsen Jan K:son Marks fond Stiftelsen Josef och Alida Nordbloms donationsfond Stiftelsen Knut J:son Marks fond (Röhsska Museet) Stiftelsen Knut K:son Marks fond Stiftelsen Lars Lorentzons stipendiefond Stiftelsen Lily och Erik Philipsons fond Stiftelsen Makarna Lindeqvists donation (Barnhemsfonden) Stiftelsen Makarna Lindeqvists donation (understödsfonden) Stiftelsen Mamsell Amanda Cervins stipendiefond Stiftelsen Martin Jacobssons pensionsfond Stiftelsen Niels R Parelius donationsfond Stiftelsen NorIanders kulturfond Stiftelsen Olga och Gustav E Sandströms Donationsfond Stiftelsen Olivia Jacobssons Minne Stiftelsen Olof och Otto Myrbergs donation Stiftelsen Osbeckska fonden Stiftelsen Oscar Hippels stipendiefond Stiftelsen Otto och Anna Platin Stiftelsen Paulas fond Stiftelsen Per och Alma Olssons fond Stiftelsen Per och Alma Olssons fond för Göteborgs folkskolor Stiftelsen Peter K:son Marks fond Stiftelsen Robert Edward Dicksons fond Stiftelsen Rut Fredins Skollovskoloni Stiftelsen Räddningsinstitutets i Göteborg fond med Louise Beneckes, Bergenholtz' och F. Cabres fonder Stiftelsen Schillerska gymnasiets samfond Stiftelsen Svea Bredals fond för biblioteksforskning vid Göteborgs stadsbibliotek Stiftelsen Sven Renströms fond till befrämjande av handelskunskaper

13 LÄNSSTYRELSEN Bilaga Diarienummer Sida VÄSTRA GÖTALANDS LÄN (13) t Stiftelsen Söderborgska m fl stiftelser samfond Stiftelsen Therese Kamphs stipendiefond Stiftelsen Understödsfonden för Lindholmens verkstads AB:s arbetare Stiftelsen Werner Lundqvist fond till sjöfartsmuseet Stiftelsen Överskotts medel från 1891 års industriutställningslotteri Teaterhistoriska Samfundets i Göteborg Museistiftelse

Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring

Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring 1(6) Bilaga 5 Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring Stiftelser med sociala ändamål där kommunfullmäktige idag utser utdelningsstyrelser att

Läs mer

Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 182 Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation.

Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation. Senast ändrad 2015-01-12 Kammarkollegiet Permutation av stiftelser Kammarkollegiet kan ge stiftelser tillstånd att ändra sina föreskrifter. En sådan ändring kallas permutation. En stiftelse är en s.k.

Läs mer

Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning

Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning Reglemente 1 (6) Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning Innehållsförteckning Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning... 1 Bakgrund... 2 Ansvarsfördelning... 2 Kommunfullmäktiges

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Stiftelsen W och Anna Mathilda Wernströms fond Org nr Innehåll: Förvaltningsberättelse Resultaträkning

ÅRSREDOVISNING. Stiftelsen W och Anna Mathilda Wernströms fond Org nr Innehåll: Förvaltningsberättelse Resultaträkning Stiftelsen W och Anna Mathilda Wernströms fond Org nr 824000-1043 ÅRSREDOVISNING 2 0 18 Innehåll: Sid 2 Sid 3 Sid 4 Sid 5-6 Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Noter Swedbank Stiftelsetjänster

Läs mer

Årssammandrag 2017 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2017 för anknutna stiftelser och gåvor Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-30 Diarienummer 1129/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Årssammandrag 2017 för anknutna

Läs mer

Hur man går till väga om man vill bilda en stiftelse som främjar utbildning och forskning

Hur man går till väga om man vill bilda en stiftelse som främjar utbildning och forskning Hur man går till väga om man vill bilda en stiftelse som främjar utbildning och forskning Stiftelseförvaltningen vid Kungliga Tekniska högskolan Informationsmaterial 1 (7) Innehållsförteckning 1 Introduktion

Läs mer

Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-18 Diarienummer 1017/17 Stiftelser Jan Persson Telefon 031-368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor Förslag

Läs mer

Stiftelser (donationsfonder) år 2016

Stiftelser (donationsfonder) år 2016 ionlblca om Revisionsrapport Stiftelser (donationsfonder) år 2016 Ulricehamns kommun Augusti 2017 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Uppdrag..... 3 2 Sammanfattande och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i stiftelselagen (1994:1220); SFS 1999:1106 Utkom från trycket den 15 december 1999 utfärdad den 2 december 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Bokslut förvaltade donationsstiftelser 2015

Bokslut förvaltade donationsstiftelser 2015 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Silja Marandi 2016-06-15 KSN- 2016-1387 Jan Malmberg Kommunstyrelsen Bokslut förvaltade donationsstiftelser 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 158 Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Stiftelsen Hammarlunds donationsfond

Stiftelsen Hammarlunds donationsfond Årsredovisning för Stiftelsen Hammarlunds donationsfond Räkenskapsåret 2007 Stiftelsen Hammarlunds donationsfond 1(5) Styrelsen för Stiftelsen Hammarlunds donationsfond får härmed avge årsredovisning för

Läs mer

Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad Foto: Klas Eriksson

Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad Foto: Klas Eriksson Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad 2011 Foto: Klas Eriksson Göteborgs Stad förvaltar 111 stiftelser och 9 gåvor med olika ändamål. De äldsta stiftelserna är över 100 år gamla. Samtliga stiftelser är

Läs mer

STIFTELSEN SVENSKA KENNELKLUBBENS DONATORERS FOND

STIFTELSEN SVENSKA KENNELKLUBBENS DONATORERS FOND KF 2017 Bilaga 9:1 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Stiftelsen bildades genom en sammanslagning av Gustaf Carlbergs fond, Göteborgs Taxklubbs Minnesfond, Olof Hjorths donationsfond, Carl Kjellbergs m. fl. donation,

Läs mer

Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen

Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Handling 2015 nr 66 Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

STADGAR för INSAMLINGSSTIFTELSEN BRANDFORSK

STADGAR för INSAMLINGSSTIFTELSEN BRANDFORSK STADGAR för INSAMLINGSSTIFTELSEN BRANDFORSK Stiftelsens namn, säte och ändamål 1 Stiftelsens namn är Insamlingsstiftelsen Brandforsk. Insamlingsstiftelsen Brandforsk är en insamlingsstiftelse med säte

Läs mer

Riktlinjer för Åtvidabergs kommuns stiftelseförvaltning

Riktlinjer för Åtvidabergs kommuns stiftelseförvaltning Riktlinjer för s stiftelseförvaltning Fastställt av: Kommunfullmäktige : 2016-11-30, 121 Dnr: ATVKS 2016-00548 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen Dokumentet gäller för: Alla nämnder

Läs mer

SFS 2009:244. 3 kap. 5 kap. Fattas beslut vid ett sammanträde, ska protokollet justeras av ordföranden, om denne inte har fört protokollet.

SFS 2009:244. 3 kap. 5 kap. Fattas beslut vid ett sammanträde, ska protokollet justeras av ordföranden, om denne inte har fört protokollet. Svensk författningssamling Lag om ändring i stiftelselagen (1994:1220); SFS 2009:244 Utkom från trycket den 7 april 2009 utfärdad den 19 mars 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om stiftelselagen

Läs mer

Styrelsen för. Erik och Gertrud Mörtbergs donationsstiftelse. Org nr får härmed avge. Årsredovisning

Styrelsen för. Erik och Gertrud Mörtbergs donationsstiftelse. Org nr får härmed avge. Årsredovisning Styrelsen för Erik och Gertrud Mörtbergs donationsstiftelse får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2013 Innehåll: sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 2 Balansräkning

Läs mer

Stiftelsefö rördnande

Stiftelsefö rördnande Sida 1 av 6 Stiftelsefö rördnande Sparbanksstämman i Skaraborgs läns Sparbank har 2000-03-28 och 2000-05-05 beslutat att sparbanken skall upplösas utan likvidation för ombildning till bankaktiebolag. I

Läs mer

Arsredovisning. Stiftelsen for njursjuka

Arsredovisning. Stiftelsen for njursjuka Arsredovisning for Stiftelsen for njursjuka 802425-9171 Rakenskapsaret 2014 1 (7) Styrelsen for Stiftelsen for njursjuka far harmed avge arsredovisning for rakenskapsaret 2014. Forvaltningsberattelse I

Läs mer

11 Årsredovisning av stiftelser förvaltade av regionstyrelsen RS150190

11 Årsredovisning av stiftelser förvaltade av regionstyrelsen RS150190 11 Årsredovisning av stiftelser förvaltade av regionstyrelsen RS150190 Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsen beslutar att avge årsredovisning för år 2014 för nedanstående stiftelser Ärendet Årsredovisning

Läs mer

Göteborgs Universitets anknutna stiftelser

Göteborgs Universitets anknutna stiftelser Revisionsrapport 2015 Göteborgs Universitets anknutna stiftelser Rapport avseende granskning av bokslut samt intern kontroll för räkenskapsår 2015 EY Innehåll 1. Inledning 2 1.1. Bakgrund 2 1.2. Utestående

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 56 Dnr KS/2017:332. Förvaltande stiftelser 2017

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 56 Dnr KS/2017:332. Förvaltande stiftelser 2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-03-12 1 (2) Sida 56 Dnr KS/2017:332 Förvaltande stiftelser 2017 Sammanfattning Kommunstyrelsens förvaltning har upprättat årsredovisningar

Läs mer

Stiftelser och donationsfonder bokslut och revisionsrapport Dnr 2019/464

Stiftelser och donationsfonder bokslut och revisionsrapport Dnr 2019/464 Sammanträdesprotokoll Ordförandeberedningen 2019-09-23 Sida 1 av 1 Stiftelser och donationsfonder 2018 - bokslut och revisionsrapport Dnr 2019/464 Sammanfattning Sammanställning, årsredovisning och revisionsrapporter

Läs mer

Årsredovisning 2011 för landstingets stiftelser (donationsfonder)

Årsredovisning 2011 för landstingets stiftelser (donationsfonder) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-05-30 LS 1202-0219 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-06* 1 9 00007 Årsredovisning 2011 för landstingets stiftelser (donationsfonder)

Läs mer

STADGAR. Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne. för. den 24 mars 1927 med däri gjorda ändringar t.o.m. 2009-10-02

STADGAR. Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne. för. den 24 mars 1927 med däri gjorda ändringar t.o.m. 2009-10-02 STADGAR för Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne den 24 mars 1927 med däri gjorda ändringar t.o.m. 2009-10-02 3 l Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne grundar sig på den gåva, som i enlighet

Läs mer

Göteborgs Universitets anknutna stiftelser

Göteborgs Universitets anknutna stiftelser Revisionsrapport 2014 Göteborgs Universitets anknutna stiftelser Rapport avseende granskning av bokslut samt intern kontroll för räkenskapsår 2014 EY Burldinq a better Innehåll 1. Inledning 2 2. Granskning

Läs mer

Entledigande från styrelseuppdrag i stiftelse

Entledigande från styrelseuppdrag i stiftelse BESLUT 1 (5) Allmänna enheten Länsassessor Annika Oldenburg 08-785 40 09 Datum Beteckning 2004-11-17 2062-04-74446 Styrelsen för Anna Johansson Visborgs Stiftelse Box 12315 102 28 STOCKHOLM Entledigande

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center

Stadgar för Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center FÖRFATTNING 2.10 Stadgar för Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center 1 Stiftelsens namn och firma Stiftelsens namn är Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center. 2 Ändamål Stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center

Läs mer

2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen

2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 2011-06-08 LS 1105-0781 Ankom Stockholms läns landsting Dnr: 2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen l ANDSTIAtöSS f VRELSFN i»1-06-21 005 Årsredovisning

Läs mer

Uppdaterad 2013-01-14 1 STIFTELSER

Uppdaterad 2013-01-14 1 STIFTELSER Uppdaterad 2013-01-14 1 STIFTELSER Stiftelsen som juridisk form har gamla anor i Sverige. Under århundradens lopp har det anslagits betydande förmögenheter framför allt till förmån för sjuk- och fattigvård

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 128 Förslag till förändrad organisation av anknutna stiftelser, inom kultur och utbildning Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut av kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till avveckling av kommunens stiftelser (donationsfonder)

Förslag till avveckling av kommunens stiftelser (donationsfonder) Kommunledningsförvaltningen Lovisa Vasiliou,0550-88 009 lovisa.vasiliou@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(4) Datum 2015-10-12 Ks/2014:175 044 Fonder/Stiftelser/Donationer Förslag till avveckling

Läs mer

Till förvaltaren i Stiftelsen Syskonen August och Viktoria Johanssons fond, org.nr Förvaltarens ansvar. Revisorns ansvar.

Till förvaltaren i Stiftelsen Syskonen August och Viktoria Johanssons fond, org.nr Förvaltarens ansvar. Revisorns ansvar. 1,1 2 Revisionsberättelse Till förvaltaren i Stiftelsen Syskonen August och Viktoria Johanssons fond, org.nr 802403-4103 Rapport om årsredovisningen Vi har utfört en revision av årsredovisningen för Stiftelsen

Läs mer

ÅRSREDO VISNING. för. Livsmedelsstiftelsen. Org.nr

ÅRSREDO VISNING. för. Livsmedelsstiftelsen. Org.nr ÅRSREDO VISNING för Livsmedelsstiftelsen Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-O1-O1--2014-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Regler för hantering av stiftelser i Enköpings kommun

Regler för hantering av stiftelser i Enköpings kommun Kommunledningskontoret Handläggare: Åsa Winkler och Dmitri Kristensson Regler för hantering av stiftelser i Enköpings kommun Beslutad av kommunfullmäktige i Enköpings kommun den 16 maj 2016. Gäller för

Läs mer

Riktlinjer för donationsstiftelser

Riktlinjer för donationsstiftelser Dnr KK17/816 RIKTLINJER Riktlinjer för donationsstiftelser kommunstyrelsen 2017-12-18 Dnr KK17/816 2/7 Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Förvaltning... 3 3 Övergripande om ansvaret för förvaltningen...

Läs mer

Årssammanställning för räkenskapsåret

Årssammanställning för räkenskapsåret Årssammanställning för räkenskapsåret 2016-01-01 2016-12-31 Styrelsen för Stiftelsen Victor Schneiders Fond avger härmed följande årssammanställning. Innehåll Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3

Läs mer

Permutationsansökan och hantering av donationsstiftelser

Permutationsansökan och hantering av donationsstiftelser KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hermansson Flodin Eva Datum 2018-08-07 Diarienummer KSN-2018-2310 Kommunfullmäktige Permutationsansökan och hantering av donationsstiftelser Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Årsredovisningar 2014 för av Österåkers kommun förvaltade stiftelser

Årsredovisningar 2014 för av Österåkers kommun förvaltade stiftelser Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-17 l? Öster A AU 7:9 Dnr. KS 2015/0225 Årsredovisningar 2014 för av Österåkers kommun förvaltade stiftelser Arbetsutskottets beslut Ärendet

Läs mer

Årsredovisning för år 2015

Årsredovisning för år 2015 Stiftelsen Johan Svenssons donationsfond organisationsnummer 823000-0534 Stiftelsen Johan Svenssons donationsfond Organisationsnummer 823000-0534 Årsredovisning för år 2015 Förvaltaren för stiftelsen avger

Läs mer

STIFTELSEN SVENSKA KENNELKLUBBENS FORSKNINGSFOND

STIFTELSEN SVENSKA KENNELKLUBBENS FORSKNINGSFOND org.nr 80 20 0! -7599 ÅRSREDOVISNING 2016 KF 2017 Bilaga 9:2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Stiftelsen har bildats av Svenska Kennelklubben för att främja forsloiing inom de områden som rör hund, i första hand

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN 92/KK542 107 KFS 1995:3 Ers KFS 1993:5 STADGAR FÖR BOSTADSSTIFTELSEN PLATEN (Antagna av KF 1995-09-25, 121, att gälla fr o m 1 oktober 1995) 1 Stiftelsens firma

Läs mer

Årsredovisning av donationsmedel

Årsredovisning av donationsmedel 1(3) Datum Diarienummer 2013-05-07 RS130145 Martin Hansson, Avdelningschef Ekonomiservice - Regionservice 035-13 48 00, martin.hansson@regionhalland.se Regionstyrelsen Årsredovisning av donationsmedel

Läs mer

ÅRSREDOVISNING STIFTELSEN HUDDINGE KYRKLIGA VERKSAMHETSÅRET Foto: Magnus Aronson

ÅRSREDOVISNING STIFTELSEN HUDDINGE KYRKLIGA VERKSAMHETSÅRET Foto: Magnus Aronson ÅRSREDOVISNING STIFTELSEN HUDDINGE KYRKLIGA SAMFOND VERKSAMHETSÅRET 2014 Foto: Magnus Aronson Förvaltningsberättelse för stiftelsen Huddinge kyrkliga samfond (org nr 802402-8998) Verksamhetsåret 2014-01-01

Läs mer

3 Styrelse Föreningens styrelse har sitt säte i Stockholm.

3 Styrelse Föreningens styrelse har sitt säte i Stockholm. 1 STADGAR för PATIENTFÖRSÄKRINGSFÖRENINGEN fastställda av regeringen den 19 december 1996 med ändringar fastställda av regeringen den 30 maj 2002, 8 september 2011, den 25 april 2013. 1 Namn och ändamål

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 72 KS/2017:77

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 72 KS/2017:77 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-04-03 1 (2) Sida 72 KS/2017:77 Årsredovisningar och årssammanställningar 2016, förvaltade stiftelser Sammanfattning Kommunstyrelsens

Läs mer

Årsredovisning 2018 för syskonen Perssons donationsfond för Gräsmarks vårdhem KS2019/483/03

Årsredovisning 2018 för syskonen Perssons donationsfond för Gräsmarks vårdhem KS2019/483/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2019-08-19 1 (1) Kommunstyrelsen Årsredovisning 2018 för syskonen Perssons donationsfond för Gräsmarks vårdhem KS2019/483/03 Förslag till beslut 1. Årsredovisningen 2018 för

Läs mer

Att bidra till en bättre stad. Donation till förmån för Göteborgs framtid

Att bidra till en bättre stad. Donation till förmån för Göteborgs framtid Att bidra till en bättre stad Donation till förmån för Göteborgs framtid 2 Donationernas stad Göteborgarnas generositet och vilja att göra något bra för andra har satt tydliga spår i samhället. Det är

Läs mer

Donation till förmån för Göteborgs framtid

Donation till förmån för Göteborgs framtid Donation till förmån för Göteborgs framtid Donationernas stad Göteborgarnas generositet och filantropiska inställning har satt tydliga spår i samhället. Det är inte för inte som Göteborg kalllas för Donationernas

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Nr 8 februari Ändringar i stiftelselagen. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO

FÖRBUNDSINFO. Nr 8 februari Ändringar i stiftelselagen. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 8 februari 2010 Ändringar i stiftelselagen Riksdagen har beslutat om ändringar i stiftelselagen vilka trädde i kraft 1 januari 2010. Ändringarna innebär dels

Läs mer

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning Stiftelsen Helge Bratt Org nr 802480-3681 Årsredovisning 2017-05-02 --2017-12-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse ÅRSREDOVISNING LINDÖ GOLFINTRESSENTER EK. FÖRENING ORG NR 769623-8844 Styrelsen för Lindö Golfintressenter ek. förening avger härmed Årsredovisning för verksamheten under 2015-04-01 2016-03-31 föreningens

Läs mer

STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA

STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA Blad 1 STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA Antagna av kommunfullmäktige den 8 december 1992, 312, med ändringar den 12 december 1995, 263. 1 Firma Stiftelsens benämning är

Läs mer

Ansökan om bidrag ur Stiftelsen Olivia Jacobssons minne år 2014

Ansökan om bidrag ur Stiftelsen Olivia Jacobssons minne år 2014 Ansökan om bidrag ur Stiftelsen Olivia Jacobssons minne år 2014 Stiftelsens ändamål är att lämna understöd till förvärvsarbetande kvinnor, födda och bosatta i Göteborg, med mindre goda inkomster. Ansökan

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Silja Marandi 2014-10-15 KSN- 2014-0885. Ovan nämnda årsredovisningar förvaras på kommunledningskontoret.

Handläggare Datum Diarienummer Silja Marandi 2014-10-15 KSN- 2014-0885. Ovan nämnda årsredovisningar förvaras på kommunledningskontoret. KS 16 5 NOVEMBER KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Silja Marandi 2014-10-15 KSN- 2014-0885 Kommunstyrelsen Bokslut för förvaltade donationsstiftelser 2013 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning Stiftelsen Helge Bratt Org nr 802480-3681 Årsredovisning 2018-01-01 --2018-12-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor

Läs mer

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar 1 (5) Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Stiftare, namn, säte, firmateckning och verksamhet 1. Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32 Årsredovisning för Brf Fiskaren 32.1' Räkenskapsåret 2007 1(7) Styrelsen får BrfFiskaren 32 rar härmed avge årsredovisning får räkenskapsåret 2007. Förvaltningsberättelse Verksamhet Föreningen har till

Läs mer

Insamlingsstiftelsen Regnbågsfonden

Insamlingsstiftelsen Regnbågsfonden Arsredovisning för Insamlingsstiftelsen Regnbågsfonden Räkenskapsåret 2015-01-01-201 5-1 2-31 Insamlingsstiftelsen Regnbågsfonden 1(5) Förvaltn ingsberättelse Styrelsen för lnsamlingsstiftelsen Regnbågsfonden,

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Silja Marandi KSN

Handläggare Datum Diarienummer Silja Marandi KSN KS 6 10 OKT 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Silja Marandi 2012-09-24 KSN-2012-0950 Kommunstyrelsen Bokslut år 2011 för förvaltade donationsstiftelser Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13

STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 STADGAR FÖR Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling Antagna vid konstituerande stämma 2009-10-13 1 FIRMA Föreningens firma är Mikrofonden för social ekonomi och lokal utveckling ekonomisk förening.

Läs mer

Revisionsberättelse för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond 2017

Revisionsberättelse för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond 2017 RIKSDAGEN Revisionsberättelse för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond 2017 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen

Läs mer

org.nr ÅRSREDOVISNING 2016, Bilaga 9:3 STIFTELSEN ULLA SEGERSTRÖMS OCH BERTIL STED-GRENS FOND

org.nr ÅRSREDOVISNING 2016, Bilaga 9:3 STIFTELSEN ULLA SEGERSTRÖMS OCH BERTIL STED-GRENS FOND org.nr 80 24 00-8230 ÅRSREDOVISNING 2016, Bilaga 9:3 STIFTELSEN ULLA SEGERSTRÖMS OCH BERTIL STED-GRENS FOND FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Stiftelsen har upprättats efter de bestämmelser som framgick av ett i

Läs mer

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter:

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter: ANSÖKAN TILL PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN Vi ber att Patent- och registerstyrelsen beviljar tillstånd att grunda stiftelsen [stiftelsens namn] och fastställer stiftelsens stadgar. Helsingfors, den 6 september

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om särskild förvaltning av vissa elektriska anläggningar; SFS 2004:875 Utkom från trycket den 16 november 2004 utfärdad den 4 november 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun

Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun Kommunstyrelsen 2012-11-12 244 592 2012-10-29 238 494 Dnr 12.593-91 novkf18 Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun Bilaga: Förslag på ansökan Ärendebeskrivning Luleå kommun förvaltar

Läs mer

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32 .------------------------ -- -- Årsredovisning för Brf Fiskaren 32 Räkenskapsåret 2008 Brf Fiskaren 32 1(7) Styrelsen för BrfFiskaren 32 rar härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2008. Förvaltningsberättelse

Läs mer

KALLELSE Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUNAU Kallelse

KALLELSE Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUNAU Kallelse KALLELSE 2014-10-09 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUNAU 2014-10-09 Kallelse 1 KALLELSE 2014-10-09 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid: Förvaltningschefens rum Stadshuset

Läs mer

^ SUNNE fvoiviivium KOMMUNST/RELSEN % Dnr...M^L/^å..03., Till bolagsstämman i Rottneros Park Trädgård AB, arg. nr Rapport om

^ SUNNE fvoiviivium KOMMUNST/RELSEN % Dnr...M^L/^å..03., Till bolagsstämman i Rottneros Park Trädgård AB, arg. nr Rapport om ^ SUNNE fvoiviivium KOMMUNST/RELSEN % 2019-03- 2 7 Dnr...M^L/^å..03., Till bolagsstämman i Rottneros Park Trädgård AB, arg. nr 556707-4827 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Signe Ludvigssons donation

Permutation av Stiftelsen Signe Ludvigssons donation TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-11-19 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Signe Ludvigssons donation Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Årsredovisning Föreningen Filharmonikernas vänner

Årsredovisning Föreningen Filharmonikernas vänner 1 (7) Årsredovisning 2018 Föreningen Filharmonikernas vänner Styrelsen för Föreningen Filharmonikernas vänner får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2018-01-01

Läs mer

2 3 4 5 6 - - - - - - - - 7 Årsredovisning för Södra Sveriges Sjuksköterskehem i Lund 845000-2871 Räkenskapsåret 2014 8 Södra Sveriges Sjuksköterskehem i Lund Org.nr 845000-2871 Styrelsen för Södra Sveriges

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i årsredovisningslagen (1995:1554); SFS 2005:918 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Anmälan om registrering av stiftelse

Anmälan om registrering av stiftelse Anmälan om registrering av stiftelse Länsstyrelsen Skåne är tillsyns- och registreringsmyndighet för stiftelser som har sitt säte i eller, om sätesort inte är bestämd, vars förvaltning huvudsakligen utövas

Läs mer

12% 1% Fastighetsbeståndet 87% Revisionsberättelse Till bolagsstämman i Uppsala Kommun Sport- och Rekreationsfastigheter AB, org.nr 556911-0744 Rapport om årsredovisningen Uttalanden

Läs mer

Årsbokslut. Företagarna i Leksands kommun

Årsbokslut. Företagarna i Leksands kommun 1(5) Årsbokslut Företagarna i Leksands kommun Styrelsen för Företagarna i Leksands kommun får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Om inte

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Falköping

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Falköping 1(8) Årsredovisning Bostadsrättsföreningen Falköping 1 Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Falköping 1 får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31

Läs mer

Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ulf Kamne Jonas Andrén

Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 179 Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Edward Anderssons donationsfond

Permutation av Stiftelsen Edward Anderssons donationsfond TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-11-24 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Edward Anderssons donationsfond Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse Grönlingens SFF 1 (7) Styrelsen för Grönlingens SFF, med säte i Stockholm, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Wiskansfiber ekonomisk förening

Wiskansfiber ekonomisk förening Årsredovisning för Wiskansfiber ekonomisk förening Räkenskapsåret 2014-05-20-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltnings- och verksamhetsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda

Läs mer

Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering av gåvor

Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering av gåvor PM Antagna av regionfullmäktige 2001-03-06, 55 Juridiska avdelningen Referens Datum Diarienummer Björn Ahlberg 2001-01-15 98-2001 Riktlinjer angående bildande/förvaltning av stiftelser och mottagande/hantering

Läs mer

Års e o isnin. Livsme elss iftels n

Års e o isnin. Livsme elss iftels n Års e o isnin för Livsme elss iftels n 802002-1039 Räkenskapsåret 2016 Iiinehallsförteckning F örvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Noter Livsmedelsstiftelsen 1 (6) Styrelsen för Livsmedelsstiftelsen

Läs mer

STADGAR. för. Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för.

STADGAR. för. Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för. STADGAR för Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för. Förslag till stämma den 21 maj 2015 1. Föreningens ändamål Föreningen, vars firma är Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för.

Läs mer

Årsredovisning AVELSFÖRENINGEN FÖR SVENSKA VARMBLODIGA HÄSTEN

Årsredovisning AVELSFÖRENINGEN FÖR SVENSKA VARMBLODIGA HÄSTEN Årsredovisning för AVELSFÖRENINGEN FÖR SVENSKA VARMBLODIGA HÄSTEN Räkenskapsåret 2004 AVELSFÖRENINGEN FÖR SVENSKA VARMBLODIGA HÄSTEN Styrelsen för AVELSFÖRENINGEN FÖR SVENSKA VARMBLODIGA HÄSTEN får härmed

Läs mer

Permutation av Stiftelsen Carl-Erik och Carolina Hahns minne

Permutation av Stiftelsen Carl-Erik och Carolina Hahns minne TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-11-21 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen Carl-Erik och Carolina Hahns minne Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Stadgar. För Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne med säte i Göteborg, Västra Götalands län. Föreningen är bildad den 24/8 2000.

Stadgar. För Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne med säte i Göteborg, Västra Götalands län. Föreningen är bildad den 24/8 2000. Stadgar För Vänföreningen till Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne med säte i Göteborg, Västra Götalands län. Föreningen är bildad den 24/8 2000. Stadgarna är fastställda den 24/8 2000. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Stadgar för Prisdialogen

Stadgar för Prisdialogen Stadgar för Prisdialogen Prisdialogen är en ideell förening med säte i Stockholm. Den bildades den 14 december 2012 av Riksbyggen, SABO och Svensk fjärrvärme (sedermera Energiföretagen Sverige), då även

Läs mer

GOBIGAS AB ÅRSREDOVISNING 2015 FEL LAYOUT! SKRIV UT PDF-VERSION!

GOBIGAS AB ÅRSREDOVISNING 2015 FEL LAYOUT! SKRIV UT PDF-VERSION! ÅRSREDOVISNING 2015 FEL LAYOUT! SKRIV UT PDF-VERSION! GoBiGas AB Årsredovisning 2015 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder 1 Stiftelsens benämning är Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder och (SGS Studentbostäder ). Stiftelsen är ett allmännyttigt bostadsföretag. Benämning verksamhetsområde

Läs mer

Till bolagsstämman i Ortoma AB (publ), org. nr 556611-7585 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Vi har utfört en revision av årsredovisningen för Ortoma AB (publ) för år 2016. Bolagets årsredovisning

Läs mer

Permutation av Stiftelsen K G Johanssons fond

Permutation av Stiftelsen K G Johanssons fond TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2014-12-04 KS 2014/0921 0480-45 01 11 Kommunstyrelsen Permutation av Stiftelsen K G Johanssons fond Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna Sida 1 av 5 Barnfonden Insamlingsstiftelse Organisationsnummer 846003-9020 Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna INSTRUKTION FÖR GENERALSEKRETERAREN MED INSTRUKTION FÖR DEN

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse Publicerad den 8 juni 2018 Utfärdad den 31 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Översyn av stiftelser/fonder som förvaltas av Ekerö kommun Dnr KS14/

Översyn av stiftelser/fonder som förvaltas av Ekerö kommun Dnr KS14/ 2015-11-27 Daniel Lindqvist Bitr. Kommundirektör 08 124 57 088 daniel.lindqvist@ekero.se Översyn av stiftelser/fonder som förvaltas av Ekerö kommun Dnr KS14/205-046 Bakgrund och sammanfattning Ekerö kommun

Läs mer

Resultaträkning Not Föreningens intäkter Årsavgifter och hyror Övriga intäkter 42 34

Resultaträkning Not Föreningens intäkter Årsavgifter och hyror Övriga intäkter 42 34 Resultaträkning Not 2016-01-01-2016-12-31 2015-01-01-2015-12-31 Föreningens intäkter Årsavgifter och hyror 2 3 896 633 3 849 782 Övriga intäkter 42 346 17 772 Erhållna ersättningar 65 634 17 342 4 004

Läs mer

GoBiGas AB Årsredovisning 2014

GoBiGas AB Årsredovisning 2014 GoBiGas AB Årsredovisning 2014 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring i eget kapital 6 Noter 7 Revisionsberättelse 9 Granskningsrapport

Läs mer