Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ulf Kamne Jonas Andrén

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ulf Kamne Jonas Andrén"

Transkript

1 Handling 2015 nr 179 Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 2 oktober och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning enligt bilaga till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande antecknas. Göteborg den 21 oktober 2015 Göteborgs kommunstyrelse Ulf Kamne Jonas Andrén 1(1)

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1380/15 Repronummer 251/15 Stiftelser Jan Persson Telefon E-post: Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: Årssammandrag 2014 för stiftelser med anknuten förvaltning enligt bilaga till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande antecknas. Ärendet och bakgrund Kommunstyrelsen är ansvarig för förvaltningen av stiftelser med så kallad anknuten förvaltning (99 stiftelser) och gåvor (7 gåvor) som donerats till kommunen. Vid 2014 års utgång uppgick marknadsvärdet av den gemensamt förvaltade förmögenheten till 846,8 mnkr. Under 2014 har det beviljats 15,9 mkr ur stiftelserna och 0,4 mkr ur gåvorna till olika ändamål. I jämförelse med 2013 (27,9 mkr ur stiftelserna och 0,2 mkr ur gåvorna) har beviljade medel ur stiftelser minskat med 12 mkr och beviljade medel ur gåvorna ökat med 0,2 mkr. Sammanlagt har alltså beviljade medel minskat med 11,8 mkr i jämförelse med Ändamålet för respektive stiftelse samt på vilket sätt detta fullföljts under år 2014 framgår av årsredovisningarna för respektive stiftelse. I detta årssammandrag redovisas samförvaltningens balans- och resultaträkning och utdelningsverksamheten i stort. Ekonomiska konsekvenser Enligt policyn för förvaltning av anknutna stiftelser, antagen i kommunfullmäktige den 11 december 2014, 12, bör stadens förvaltning av stiftelser inte belasta skattekollektivet. Denna princip har varit vägledande även under år 2014 men en del omstruktureringskostnader i form av personella utredningsresurser har inte debiterats stiftelserna utan belastat stadsledningskontorets budget. Ärendet som sådant medför inte några ekonomiska konsekvenser för Göteborgs stad. Utdelningsverksamheten har varit till nytta för stadens verksamheter och medborgare. Barnperspektivet Av stiftelserna finns ett tiotal som tydligt har till ändamål att främja barn med olika sociala behov. Andra stiftelser har ändamål som indirekt kan i viss mån tillgodose barns behov. 1 (21)

3 Jämställdhetsperspektivet Göteborgs stad har förvaltat stiftelser sedan slutet av 1800-talet och de flesta är över 100 år gamla. Något jämställdhetsperspektiv går inte att finna i dessa stiftelser eftersom ändamålen speglar samhället vid denna tidpunkt. Vissa stiftelser är direkt eller prioriterat inriktade till visst kön och i dessa måste förvaltaren följa stiftarens vilja. Det bedöms inte möjligt ändra (permutera) så att könen likabehandlas. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit att ändamålen för berörda stiftelser främjar detta perspektiv. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit att ändamålen för berörda stiftelser främjar detta perspektiv. Ett mål i omstruktureringsarbetet är dock att successivt övergå till digital hantering av ansökningar för att minska pappershanteringen. Omvärldsperspektivet Stadsledningskontoret har etablerade kontakter med andra större förvaltare av anknutna stiftelser för gemensamt utbyte av erfarenheter. Stadsledningskontoret Jan Persson stiftelsechef Eva Hessman stadsdirektör Bilaga 1 Årssammandrag 2014 för stiftelser som står under anknuten förvaltning hos Göteborgs kommun. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (21)

4 Stiftelser och gåvor som står under anknuten förvaltning hos Göteborgs kommun Årssammandrag 2014 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (21)

5 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Allmänt om verksamheten Göteborgs kommunstyrelse vill i egenskap av förvaltare för de anknutna stiftelserna och gåvorna avge följande årssammandrag. Med anknuten förvaltning menas att stiftelsen förvaltas av en juridisk person, till exempel en kommun. Årssammandraget omfattar 99 stiftelser och 7 gåvor. Göteborgs stad förvaltar enbart avkastningsstiftelser. Dessa stiftelser delar ut den löpande avkastningen på kapitalet till de destinatärer som enligt stiftelsernas urkunder ska vara mottagare. En majoritet av de anknutna stiftelserna är skattebefriade eftersom ändamålen anses som kvalificerat allmännyttiga. Att vara kvalificerat allmännyttig innebär att verksamheten till exempel ska främja vård och uppfostran av barn, utöva hjälpverksamhet bland behövande, främja undervisning och utbildning eller främja vetenskaplig forskning. Gåvor som förvaltas av Göteborgs stad finns redovisade i stadens sammanställda årsredovisning. De olika ändamålen Ändamålen med de anknutna stiftelserna och gåvorna omfattar i huvudsak tre områden med gemensamt redovisade tillgångar på 771,4 mnkr och kortfristiga skulder på 5,9 mkr som till stor del avser beviljade ej utbetalade anslag på 4 mkr. Gåvornas tillgångar uppgår till 8 mnkr och används främst till att komplettera samlingarna vid kommunens museer. Stiftelser inom kulturområdet, med tillgångar på 215,7 mnkr, lämnar företrädesvis bidrag till stadens museer för inköp till samlingarna. Stiftelser inom det sociala området, med tillgångar på 301,6 mnkr, lämnar bidrag till ekonomiskt behövande personer som är bosatta i Göteborg och stiftelser inom utbildningsområdet, med tillgångar på 217,3 mnkr, delar främst ut stipendier och premier till elever och resebidrag till lärare för studieresor. Stiftelser som lämnar bidrag till övriga ändamål redovisar tillgångar på 28,8 mnkr. För varje stiftelse har det upprättats en årsredovisning med revisionsberättelse och för respektive gåva en resultat- och balansräkning. Årsredovisningarna finns tillgängliga på stadsledningskontoret tillsammans med respektive resultat- och balansräkning för gåvorna. Underlaget utgör de anknutna stiftelsernas årsredovisningar och gåvornas årliga redogörelser. Snabbfakta Antal stiftelser Antal gåvor Årets resultat, mkr 28,9 69,7 27,8 Erhållna gåvor och bidrag, mkr 0,0 0,0 0,0 Beviljade anslag, mkr 16,3 28,1 23,7 Förvaltningskostnader, mkr -6, ,2 Eget kapital, mkr 765,5 750,5 708,7 Den jämförelsevis lägre utdelningen under 2014 i form av beviljade anslag beror på lägre räntor och en inlåsningseffekt som uppstod genom förändrade fondbestämmelser Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (21)

6 för innehavet i fonden Nordea Swedish Stars som konverterades till icke utdelande. Detta innebar att utdelningen kvarstod i fonden som ökad förmögenhet. För att kompensera den lägre utdelningen undersöktes möjligheten att göra ett uttag ur fonden på motsvarande utdelningsbelopp. Detta var dock inte möjligt eftersom uttag inte kan bokföras som utdelning. Organisationen 2014 Kommunstyrelsen är som förvaltare ansvarig för att utdelning sker i enlighet med stiftelsens ändamål. Kommunfullmäktige har uppdragit åt ett antal nämnder, ett bolag och flera särskilt tillsatta utdelningsstyrelser att svara för utdelning av donationsmedel för de anknutna stiftelserna. Därutöver finns särskilda föreningar eller organisationer som donatorn eller kommunen bestämt ska svara för utdelningen till främst enskilda personer. Väsentliga händelser under 2014 och efter dess utgång Utdelning av stiftelse- och gåvomedel Utdelningsstyrelserna har under 2014 totalt beviljat 15,9 mnkr ur stiftelserna och 0,4 mkr ur gåvorna. Beviljade anslag till stiftelsernas och gåvornas olika ändamål beskrivs översiktligt nedan. Kulturstiftelser (3,7 mkr) Kulturnämnden har uppdraget att dela ut anslag ur drygt tjugo stiftelser och tre gåvor, vars ändamål är att främja vård och inköp till samlingarna samt vetenskaplig forskning inom biblioteks- och museiområdet m.m. Göteborgs stadsbibliotek, Stiftelsen Svea Bredals fond Åsa Söderlind och Gullvor Elf tilldelades bidrag för mediestrategiskt arbete på bibliotek ur ett informationspolitiskt och yrkesetiskt perspektiv. Gustaf Nelhans tilldelades bidrag för att författa och publicera vetenskapliga artiklar så att resultat i avhandling blir internationellt tillgängligt. Göteborgs konstmuseum Göteborgs konstmuseum har använt stiftelsemedlen till inköp av såväl samtida som äldre konstverk, inbegripet komplettering av samlingarna, med verk av bl a Ivar Arosenius, Marie-Louise Ekman, Bertil Almqvist, Nils Olav Bøe, Bella Rune, Erik Bünger, Vanessa Baird och Michael Johansson samt till transportkostnader i samband med inköpen. Göteborgs Stadsmuseum Beviljade anslag har använts till bevarandearbetet av samlingarna. Inköp har gjorts av konserveringsmaterial samt till förvaringsutrustning. Även konserveringsarbeten har utförts. Anslag har också använts för inköp av arkivmaterial och packmaterial. Museet har för närvarande ett antal projekt i teatersamlingarna som syftar till att digitalisera, tillgängliggöra och ordna bildarkiv samt arkivmaterial från fria teatergrupper i Göteborg. Röhsska museet Röhsska museet har använt stiftelsemedel för inköp av nya föremål till museisamlingen, bland annat till ett flertal samtida smycken av konstnärer som Helga Mogensen, Sara Borgegård och Daniela Hedman och inköp av äldre möbler för att komplettera de äldre samlingarna, samt till transportkostnader i samband med inköpen. Stiftelsemedel har Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (21)

7 också använts till forskning på museets samlingar och historia, konservering av museets affischsamling, kostnader för föremålsdatabas, restaurering av museets lusthus i Botaniska trädgården samt förvärv av nya montrar till samlingarna. Sjöfartsmuseet Akvariet Anslagen har använts för Färjan 4, som är ett museiföremål, till försäkringar och kajhyra för att överhuvudtaget kunna hålla Färjan 4 i trafik. Färjan som är ångdriven har använts för historiska hamnturer. Anslagen har även använts till material och tillbehör till akvariet som nya djur, foder, salt, reningsprodukter, rör till kylanläggningen med mera. En del har använts till datorer och programvara för övervakning av akvariet. Fri konst o kultur Anslag ur Stiftelsen Göteborgs Arbetarinstitut har använts för nödvändig renovering av scenvagn som används inom Sommarunderhållningen. Därutöver har man fortsatt med etapp 2 som innebar en påbyggnad av taket över publikplatserna vid Slottsskogsteatern. Utskottet Göteborg Konst har fortsatt arbetat med de beslut som kommunfullmäktige gett gällande 2011 års avkastning ur stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond. Framtagandet av tre skulpturer för Innerstaden pågår. Därutöver pågår arbetet med en skulptur till Hammarparken. Vidare pågår arbetet med att ta fram en entré till Lärjeåns trädgårdar. Avslutat uppdrag är skulpturen som minner över Räddningsmissionens arbete i Brunnsparken. Utskottet har beslutat att avsätta 1 miljon kronor för att ersätta Henry Moores skulptur Vilande figurer i Slottsskogen. Moores skulptur kommer efter restaurering att placeras i Konstmuseets skulpturhall. Övrigt Stiftelsen Dan Broströms donation vid Göteborgs 300-års jubileum har under 2014 lämnat anslag till Göteborgs Universitet och till stiftelsen för Göteborgs Sjöfartsmuseum. Anslagen avser dels finansiering av en professur i socialantropologi vid Göteborgs universitet samt till akvarieverksamheten i Sjöfartsmuseet. Undervisning och utbildning (5,2 mkr) Utbildningsnämndens uppdrag omfattar utdelning av anslag ur 24 stiftelser med ändamål att främja undervisning och utbildning vid de kommunala gymnasieskolorna. Dessa stiftelsers ändamål avser främst stipendier, premier och bidrag till elever samt resebidrag till lärare. Några av stiftelserna är direkt riktade till en skola som till Hvitfeldtska-, Schillerska- och Polhemsgymnasiet. Andra stiftelser avser samtliga kommunala gymnasieskolors elever samt i vissa fall före detta elever som studerar vid universitet. De två enskilt största stiftelserna är Stiftelsen ES Nordendahls stipendiefond vid Hvitfeldtska gymnasiet och Stiftelsen ES Nordendahls stipendiefond vid Schillerska gymnasiet. Dessa beviljade tillsammans anslag om 1,3 mkr, främst som resebidrag till lärare men också som premier till elever. Under 2014 beviljade Utbildningsnämnden anslag på sammanlagt 3,1 mkr till stiftelsernas ändamål. Stiftelsemedlen har förutom resebidrag till lärare bland annat bidragit till studieresor, premier till skötsamma och ambitiösa elever, bidrag till mindre bemedlade elever och stipendier för språkstudier. Kommunstyrelsen är utdelningsansvarig för två stiftelser som delar ut anslag till den kommunala grundskolans elever. För 2014 uppgår anslagen ur dessa stiftelser till 1,6 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (21)

8 mkr. Anslagen har bland annat använts till belöning eller uppmuntran åt elever som visat goda kunskaper i ett eller flera ämnen, god kamratanda eller berömvärd flit och till att belöna elever, som ägnat arbete åt teater eller musik eller annan kulturell verksamhet vid skolan eller åt gymnastik eller idrott samt till studiebesök, skolresa, fritidsverksamhet, kulturell verksamhet, idrottstävling eller annat för eleverna gemensamt ändamål. Utöver utbildningsnämndens och kommunstyrelsens utdelningsuppdrag har kommunfullmäktige utsett ytterligare utdelningsstyrelser som har till uppgift att främja undervisning och utbildning. Under 2014 beviljade dessa utdelningsstyrelser anslag om 0,5 mnkr till studerande för bland annat examensarbete inom det estetiska ämnesområdet samt yrkesutbildning inom ämnesområdena musik, design, bild, dans, handel, teknik och teater. Stiftelser inom det sociala området (6,3 mkr) Göteborgs kommun förvaltar ett 40-tal stiftelser som har till ändamål att främja vård och uppfostran av barn samt hjälpverksamhet bland behövande. Detta utdelningsuppdrag fördelas mellan Sociala resursnämnden, stadsdelsnämnder, politiskt förtroendevalda ledamöter samt organisationer och föreningar inom det sociala området. Vård och fostran av barn Stiftelser inom detta område har som särskilt ändamål att främja barn som står utan vårdnad. Dessa barn som ofta bor i familjehem beviljas medel för att främja ett bättre fungerande i vardagen. Oftast beskrivs att barnen har utvecklats väl i familjehemmet och att medel ur social stiftelse möjliggör en fortsatt positiv utveckling för barnen. Medel ges till bland annat resor med familjehemmet och fritidsutrustning som skapar möjligheter för barnet att utveckla sitt sociala nätverk. Vissa av de familjehemsplacerade barnen har behov av datorer och särskilda inlärningsprogram och medel ur stiftelserna kan underlätta barnets skolgång. Medel ges även till dessa barns biologiska föräldrar för att möjliggöra ett umgänge mellan barn och föräldrar under sommaren. Medel ur de sociala stiftelserna beviljas utöver det som samhällets offentliga vårdgivare inom socialtjänst och sjukvård ansvarar för. En stiftelses ändamål är att lämna stöd åt pojkar som varit omhändertagna för samhällsvård. Dessa barn har många gånger varit med om traumatiska uppväxtförhållanden och de behöver särskilt stort stöd under sin uppväxt. Att genom medel från social stiftelse få möjlighet att vara som andra barn och delta under liknande förutsättningar, är värdefullt och betyder mycket för den unge. I familjer där det finns en funktionsnedsatt familjemedlem ges medel för att hela familjen ska kunna göra något trevligt under sommaren och skapa utrymme för både vila och rekreation. Många familjer har en begränsad ekonomi med anledning av sjukdom, funktionsnedsättning eller svår social problematik. Medel från de sociala stiftelserna, som har till ändamål att främja vård och uppfostran av barn, gör det möjligt att göra något utöver det som vardagen vanligen inte ger utrymme för. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (21)

9 Hjälpverksamhet bland behövande Stiftelser inom detta område har som ändamål att ge stöd till ekonomiskt behövande personer och barnfamiljer. Medel delas ut för att möjliggöra en dräglig tillvaro och ge den guldkant på tillvaron som annars inte är möjlig. Personer och familjer beviljas medel för att kunna köpa kläder, möbler, göra resor och sommaraktiviteter. Några stiftelser delar ut medel inför julen. Dessa stiftelser har särskilda ändamål och vänder sig bland annat till personer inom ett visst geografiskt område. Flera av sökanden har en ansträngd ekonomiskt situation som uppstått i samband med sjukdom, funktionsnedsättning eller annan svår social situation. Många har stöd från samhällets socialförsäkringssystem, men har trots det ett stort behov av det ytterligare stöd som medel ur de sociala stiftelserna kan ge. Övrigt (0,7 mkr) Göteborgs kommun förvaltar även 3 stiftelser som inte ingår i ovanstående verksamhetsområden. Gåvor (0,4 mkr) Göteborgs kommun förvaltar 7 gåvor varav flertalet har till ändamål att lämna bidrag till vetenskaplig forskning. Under året har 0,4 mkr utbetalats. Fortsatt översyn av stiftelseverksamheten Stadsledningskontoret redovisade i tjänsteutlåtande den 3 november 2014 förslag till förändrad organisation för anknutna stiftelser i Göteborgs stad, dnr 1583/13. Kommunfullmäktige beslutade den 11 december 2014, 12, att anta policy för mottagande och förvaltning av stiftelser anknutna till Göteborgs stad. Kommunstyrelsen beslutade den 19 november 2014, 690, för egen del att anta riktlinjer för verksamheten. Kommunfullmäktige har den 7 maj 2015, 22, beslutat överföra sociala resursnämndens utdelningsansvar i tjugo stiftelser till kommunstyrelsen. Utredning pågår om utdelningsansvaret för stiftelser inom kultur och utbildning också ska överföras till kommunstyrelsen för att samla ansvaret och befogenheterna. Den av länsstyrelsen under 2013 påbörjade granskningen av de anknutna stiftelserna har under 2014 slutförts och en redogörelse lämnades i årssammanställningen för Det som kvarstår av väsentlig karaktär gäller en lagfartsfråga i Apotekaren Fredrik Mossbergs donation som hanteras i annat ärende till kommunfullmäktige och att länsstyrelsen förbjudit vidare utdelning i stiftelsen Göteborgs Arbetarinstitut innan permutation av stiftelsens ändamål skett. Permutationsansökan har lämnats in till Kammarkollegiet. Därutöver kommer ett antal ärenden om permutationer till kommunstyrelsen under hösten 2015 och våren 2016, som är ett resultat av påtalade brister av länsstyrelsen och upptäckta brister i samband med revision och stadsledningskontorets pågående översyn. I några stiftelser kommer förslag på att staden ska avsäga sig förvaltarskapet. Som ett led i översynen av stiftelseverksamheten har en konkurrensutsatt upphandling skett av kapitalförvaltningen. Under 2014 förvaltades kapitalet av tre banker, men sedan februari 2015 är hela kapitalet placerat i den bank som vann upphandlingen. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (21)

10 Förändringen medför att kostnaderna för kapitalförvaltningen blir avsevärt lägre under Vidare har avtalet med den bank som skött den ekonomiska redovisningen sagts upp och kommer upphöra efter slutförande av räkenskapsåret Den ekonomiska redovisningen kommer därefter att utföras i egen regi på stadsledningskontoret. Stadsrevisionen har upphandlat revisor för de anknutna stiftelserna för räkenskapsåren , med option för åren Beslut om ny revisor har fattats i kommunfullmäktige. Skatteverket har i skriftväxling med förvaltaren ansett att förvaltaren bör särskilja kostnader som direkt har att göra med förvaltarens ansvar enligt stiftelselagen gentemot sådant som kan hänföras till löpande drift. Mervärdesskatten hanteras av staden så att fakturor från andra organisationer, t.ex. revisionen, inte anses som avdragsgilla och kostnaden tas därefter ut från stiftelserna inklusive mervärdesskatten. När det däremot gäller kommuninterna kostnader så rekvireras dessa från stiftelserna utan att lägga på mervärdesskatt. Stadsledningskontorets uppfattning är att denna ordning är korrekt och har stöd i ett avgörande från kammarrätten i Stockholm. Revisorns noteringar för räkenskapsåret 2014 Revisorerna har i noteringar i revisionsberättelserna lämnat anmärkningar i ett tiotal stiftelser om felaktigt anslag i förhållande till stiftelseurkunder, några fall med felaktiga kapitaliseringar, utdelning med belopp som inte stämmer överens med stadgarna, i ett fall att skatt och avgift inte betalats i tid. Påpekandena har kommunicerats med utdelningsansvariga så att bättre följsamhet uppnås 2015 och framåt. Framtida utveckling Förvaltaren bedömer att ändamålen med de anknutna stiftelserna går att främja i stor omfattning. Det finns dock behov av permutation i ett tiotal stiftelser där det blivit svårt följa stiftelsens föreskrifter och i något fall där kapitalet behöver göras fritt för utdelning så att stiftelserna kan avslutas. I några fall delas de utdelningsbara medlen bara vidare till andra organisationer och i dessa kommer ärenden med förslag att staden ska avsäga sig förvaltarskapet till förmån för mottagaren, i syfte att minska förvaltningskostnaderna så att mera kan komma de slutliga mottagarna till godo. Även sammanläggning av stiftelser kommer att övervägas. Vidare noteras att 15 av de 99 stiftelserna nu har så lite kapital att de kan avslutas och framställning om avregistrering beräknas kunna ges in till länsstyrelsen under På sikt bör antalet stiftelser som förvaltas av staden kunna minska till cirka 80 stiftelser, vilket gör förvaltningen effektivare. Enligt kapitalförvaltarens rapport per den 31 augusti 2015 uppgick marknadsvärdet för samförvaltningen, inklusive gåvor och fem stiftelser med egen förvaltning, till 972 mnkr. Den stora ökningen jämfört med årsskiftet 2014/2015 beror på att stiftelsen Olof och Caroline Wijks fonds kapital på drygt 100 mnkr överförts till samförvaltningen i samband med att stiftelsen övergår från egen förvaltning till anknuten förvaltning. Den ekonomiska förvaltningen I denna årsredovisning har stiftelsernas resultat- och balansräkningar summerats för att därigenom åstadkomma en totalbild med avseende på resultat, utdelade medel och för- Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (21)

11 mögenhetsförändring. De enskilda stiftelsernas förvaltningsberättelser inklusive resultat- och balansräkningar finns tillgängliga på Stadsledningskontoret. I den samlade ekonomiska redovisningen ingår förutom anknutna stiftelser även 7 gåvor. Förvaltning av kapitalet 2014 Stiftelsernas kapital förvaltades 2014 av tre kapitalförvaltare genom så kallad diskretionär förvaltning, vilket innebär att förvaltarna med utgångspunkt från kommunfullmäktiges riktlinjer under eget ansvar vidtar köp och försäljning av aktier, räntebärande papper etc. Varje förvaltare har ett så kallat specialistmandat med olika inriktningar i form av ett räntemandat, ett aktiemandat samt ett blandmandat. Ränteportföljen och aktieportföljen är inriktade mot värdetillväxt. Blandportföljen är inriktad på att ge största möjliga direktavkastning. Uppdelning i olika specialistmandat gör det inte möjligt att jämföra förvaltarna mot varandra. Varje förvaltare utvärderas individuellt mot ett jämförelseindex. Inför varje nytt kalenderår justeras portföljerna så att 30 % av kapitalet finns i ränteportföljen, 30 % i aktieportföljen och 40 % i blandportföljen. Avtal har tecknats mellan Göteborgs stad och respektive förvaltare. I avtalet ges preciserade föreskrifter om förvaltningens inriktning samt regler för rapportering med mera. Respektive kapitalförvaltare lämnar rapport varje månad med kommunfullmäktiges riktlinjer som utgångspunkt. Stiftelsernas kapital finns samlade i tre förvaltaruppdrag och gåvorna i ett. Förvaltaruppdragens storlek redovisas under rubriken långfristiga värdepappersinnehav. Förändring av kapitalets bokförda värde Vid utgången av 2014 uppgick värdet av stiftelsernas och gåvornas gemensamma nettotillgångar till 765,5 mkr vilket är en ökning med 15 mkr i jämförelse med Årets räntor och aktieutdelningar uppgick till 36,6 mkr. Förändringen under 2014 består av följande delposter: Eget kapital bokfört värde Poster Kapitalets bokförda värde ,5 Netto av realisationsvinster/förluster under året -1,5 Räntor och aktieutdelningar 36,6 Nedskrivning anl.tillg. Gåvor -0,2 Nya fondmedel, gåva 3,0 Beviljade anslag från stiftelser och Gåvor inkl. återförda anslag -16,3 Skatt -0,5 Förvaltningskostnader -6,1 Kapitalets bokförda värde ,5 Summa förändring Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (21)

12 Resultat av kapitalförvaltningen Portföljutveckling specialistmandat, % Förvaltare 2014 Nordea 23,9 Aktieportfölj SEB 11,6 Blandportfölj Enter 1,1 Ränteportfölj Under året har marknadsräntorna varit volatila (hög prisrörlighet). Enter räntefond har därför haft svårt att identifiera en tydlig trend vilket resulterat i ett antal byten mellan lång och kort duration (räntebindningstid) i fonden vilket inverkat negativt på fondens resultat. Marknadsvärdet på kapitalförvaltarnas förvaltningsuppdrag redovisas i tabellen nedan. I det samförvaltade kapitalet ingår även fem mindre stiftelser med egen förvaltning. Detta kapital har exkluderats ur det totala portföljvärdet. Marknadsvärdet på portföljen, tkr Förvaltare Nordea SEB Enter * Avdrag för stiftelser (5) med egen förvaltning Totalt *) Inklusive Gåvodepån Vid årsskiftet var stiftelsernas samlade kapital fördelat på följande sätt: Portföljfördelning, % Instrument Aktier 52,32 51,87 42,37 Räntebärande papper 47,68 48,13 57,63 Summa 100,00 100,00 100,00 Samtliga kapitalförvaltare har under året följt kommunfullmäktiges riktlinjer beträffande fördelningen av aktier och räntebärande papper. För stiftelsernas verksamhet i övrigt hänvisas till efterföljande resultat- och balansräkning med tillhörande noter. Finansiella risker Nedan redovisas de fyra finansiella risker som stiftelsekapitalet kan vara utsatt för och hur dessa hanteras. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (21)

13 Ränterisk Samtliga räntebärande papper ska vara nominerade i svenska kronor. Placering får ske i enskilda räntebärande papper som är noterade på den svenska räntemarknaden eller i räntefonder som står under Finansinspektionens tillsyn. Placering får endast ske i papper med hög likviditet. Köpkurs skall kunna ställas vid anmodan och full likviditet skall erhållas senast två bankdagar efter försäljning. Ränterisken i räntebärande papper får variera i intervallet 0-5 år med en genomsnittlig duration på 2,5 år. Under året har det förekommit avvikelser under enstaka månader med intervallet 0-6 år. Riktlinjerna följdes dock vid årsskiftet. Kreditrisken vid placering i räntebärande papper ska begränsas genom att placeringar endast får göras i värdepapper med kreditvärdighet om lägst A-/K1 och A3/P1 hos Standard & Poor s respektive Moody s. Vid sänkning av kreditvärdigheten till nivå under den tillåtna gränsen ska placeringen avyttras på ett betryggande sätt. Kursrisk på aktier Aktieinnehav ska spridas på ett flertal olika aktier i olika branscher. Placeringar får endast göras i börsnoterade svenska aktier samt i aktiefonder med inriktning mot den svenska börsen. För placering i aktiefond krävs att fonden står under Finansinspektionens tillsyn. Aktieinnehavet ska vara placerat på listorna Largecap eller Midcap på Stockholms Fondbörs alternativt avse aktier som kommer att noteras på någon av listorna. Marknadsvärdet på en viss aktie får högst utgöra 10 % av det samlade aktieinnehavet på listorna. Alla innehav över 5 % får sammanlagt maximalt utgöra 50 % av det samlade innehavet på listorna. Valutarisk Samtliga räntebärande papper ska vara nominerade i svenska kronor. Aktierelaterade produkter ska vara nominerad i svenska kronor samt likvida medel ska vara placerade i svenska kronor. Därmed saknas denna risk. Likviditetsrisk Placering får endast ske i papper med hög likviditet. Köpkurs ska kunna ställas vid anmodan och full likviditet skall erhållas senast två bankdagar efter försäljning. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (21)

14 Resultaträkning Beloppen anges i SEK (kr) Not Stiftelsens intäkter 1 Utdelning på aktier och andelar Ränteintäkter och liknande resultatposter Summa intäkter Stiftelsens kostnader Förvaltningskostnader Resultat före realisationsresultat Resultat från finansiella investeringar Realisationsresultat Nedskrivning Resultat före skatt Skatt 1) Årets resultat ) Stiftelser som beskattas 2014: Ej kvalificerade stiftelser: Stiftelsen Bostäder åt blinda Stiftelsen Per och Alma Olssons fond Stiftelsen Charles F Lindbergs donationsfond Stiftelsen Agnes Karlssons Fond Stiftelsen Göteborgs stads Teaterfond Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (21)

15 Balansräkning Not Tillgångar Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Byggnader och mark Finansiella anläggningstillgångar 3 Långfristiga värdepappersinnehav Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Kortfristiga fordringar Upplupna intäkter Kassa och bank Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar Eget kapital och skulder Eget kapital 4 Bundet eget kapital Stiftelsekapital Fritt eget kapital Utdelningsbara medel Summa eget kapital Kortfristiga skulder Beviljade ej utbetalda skulder Skatteskuld Övriga skulder Upplupna kostnader Summa kortfristiga skulder Summa eget kapital och skulder Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14 (21)

16 Poster inom linjen Ställda säkerheter Inga Inga Ansvarsförbindelser Inga Inga Noter 1. Redovisnings- och värderingsprinciper Årssammandraget är upprättat enligt Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd. Gemensamt placerad förmögenhet Långfristiga värdepappersinnehav värderas till anskaffningsvärdet justerat med eventuell nedskrivning avseende varaktig värdenedgång. Eventuell nedskrivning och återföring av denna görs utifrån en kollektiv portföljvärdering då syftet med placeringarna är att erhålla en riskspridning. Anslag Beviljade anslag redovisas mot fritt eget kapital. Beviljade ej utbetalda anslag bokförs som kortfristig skuld. Eget kapital Eget kapital delas in i bundet och fritt eget kapital. Bundet eget kapital utgörs av stiftelsekapital (ursprungligt donationskapital samt kapitalisering) och ackumulerat realisationsresultat, som ej är tillgängligt för utdelning. Fritt eget kapital (disponibla medel) utgörs av balanserade medel och årets resultat. Till bundet kapital förs hela realisationsresultatet, eventuell nedskrivning/återföring avseende långfristiga värdepappersinnehav och det belopp som enligt stadgarna skall kapitaliseras. Resterande del av årets resultat redovisas som fritt eget kapital. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15 (21)

17 2. Förvaltningsomkostnader Stiftelserna har ej haft någon anställd personal Arvode inkl. sociala avgifter Annonser Förvaltningskostnader* Revision och rådgivning Övriga kostnader** Summa * Förvaltningskostnader SEB 1) Förvaltningskostnader Gbg stad 2) Utbetalningskostnader ** Portokostnader Diverse kostn. T.ex permutation, utlägg Kostnader Länsstyrelsen Konsultarvoden ) Nordea och Enter reglerar sin förvaltningsavgift från fondernas marknadsvärde. Under året har en fondbolagsrabatt erhållits från vardera fondbolag och den totala kostnaden för respektive förvaltare kan ses i sammanställningen nedan: Nordea Enter Förvaltaravgift kr kr Fondbolagsrabatt kr kr Summa avgift kr kr 2) Den höga förvaltningskostnaden Gbg Stad 2013 beror på en faktura från Göteborgs fastighetskontor på kr inklusive moms avseende förvaltning av egendomen Sommarro i Alingsås kommun för åren (Stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs donation). Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16 (21)

18 3. Finansiella anläggningstillgångar Långfristiga värdepapper Ingående anskaffningsvärde Årets inköp Årets försäljning Utgående ackumulerat anskaffningsvärde Ingående nedskrivning Nedskrivning Återförd nedskrivning Utgående ackumulerade nedskrivningar Utgående bokfört värde Marknadsvärde Förändring av eget kapital Bundet eget Fritt eget stiftelsekapital stiftelsekapital Ingående eget kapital i enlighet med fastställd balansräkning Redovisat årsresultat Omföring av realisationsresultat till bundet eget kapital efter skatt Ej avsättning till bundet eget kapital 1) Ombokn från bundet till fritt eget kap 2) Ombokning från bundet till fritt eget kapital pga skatt på realisationsvinster 3) Kapitalisering av löpande avkastning Nya fondmedel Beviljade anslag Återförda anslag - 0 Uttagna stiftelser - 0 Belopp vid årets utgång Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17 (21)

19 1) Avser stiftelser där hela eller delar av realisationsresultatet går till fritt eget kapital: Stiftelsen E.M. Willassons testamentsfond Stiftelsen Överskottsmedel från 1891 års industriutställning Stiftelsen Göteborgs arbetarinstitut Stiftelsen Teaterföreningens stipendiefond Stiftelsen Niels R Parelius donationsfond Stiftelsen Rut Fredins skollovskoloni Stiftelsen Lilly och Erik Philipssons fond Stiftelsen Föreningen Viking Stiftelsen AB Volvos Prisfond av år 1974 Stiftelsen Agnes Karlssons fond Stiftelsen A-B och J-G Lindgrens fond Stiftelsen Gustaf Werners donation Stiftelsen Lars Lorentzons stipendiefond Stiftelsen Göteborgs Byggmästarförenings premie- och stipendiefond Stiftelsen Mamsell Amanda Cervins stipendiefond Stiftelsen Gamla Latinares jubileumsgåva Stiftelsen Gyllenstens universitetsstipendium Stiftelsen Nya Gyllenstens stip II Stiftelsen Oscar Hippels stipendiefond Stiftelsen O o G E Sandströms donationsfond Stiftelsen Hvitfeldtska Gymnasiets kollegiekassa Stiftelsen B G Gyllensten Stiftelsen Lars Runmarkers stiftelse för musikstuderande Diverse Gåvor 2) Avser stiftelser där hela egna kapitalet blivit fritt efter permutation: Stiftelsen Per och Alma Olssons fond 3) Ombokning från bundet eget kapital till fritt eget kapital 2013 p.g.a. skatt på realisationsvinster: Stiftelsen Bostäder åt blinda Stiftelsen Per och Alma Olssons fond Stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond Stiftelsen Agnes Karlssons fond Göteborg För Göteborgs kommunstyrelse Jan Persson Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18 (21)

20 Förteckning över anknutna stiftelser Stiftelsen E. M. Willassons testamentsfond Stiftelsen Osbeckska fonden Stiftelsen Överskottsmedel från 1891 års Industriutställningslotteri Stiftelsen Eduard Magnus minne Stiftelsen Göteborgs Kontoristförenings resestipendiefond Stiftelsen Göteborgs arbetarinstitut Stiftelsen Caroline Wijks donation Stiftelsen Sven Renströms fond för befrämjande av handelskunskaper Stiftelsen Martin Jacobssons pensionsfond Stiftelsen J E Leos donationsfond Stiftelsen J. Conrad Jacobsons donationsfond J J Dicksons stiftelse Stiftelsen Hugo Scharfenbergs donation Stiftelsen Henrika Barks minne Stiftelsen Olivia Jacobsons Minne Stiftelsen J A Hertz donation Stiftelsen Bostäder åt blinda Stiftelsen August Röhss donation Stiftelsen Hyresfonden för Pauvres Honteux Stiftelsen Aktiebolaget Göteborgssystemets donationsfond Stiftelsen Werner Lundqvists fond till Sjöfartsmuseet Stiftelsen Göteborgs Teaterförenings stipendiefond Stiftelsen Adolf och Gertrud Bratts donationsfond Stiftelsen Dan Broströms donation vid Göteborgs 300-års jubileum Stiftelsen Axel och Hilma Wikströms Minne Stiftelsen Niels R Parelius donationsfond Stiftelsen Ruth Fredins skollovskoloni Stiftelsen Josef och Alida Nordbloms donationsfond Stiftelsen Otto och Anna Platins fond Stiftelsen Lily och Erik Philipsons fond Fredrique Wohlfarts Stiftelse Stiftelsen Hilda Henriques fond Stiftelsen Per och Alma Olssons fond Stiftelsen Föreningen Viking Stiftelsen Apotekare H. W. Nilssons donation Stiftelsen Carl Gustaf Sprinchorns understödsfond Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19 (21)

21 Stiftelsen Föreningen Mjölkdroppens fonder Stiftelsen AB Volvos prisfond av år Emily Dicksons stiftelse Stiftelsen Göteborgs kommuns donationsfond - samfond - för sociala ändamål (Samfond I) Stiftelsen Göteborgs kommuns donationsfond - samfond - för grundskolan (Samfond III) Stiftelsen Göteborgs kommuns donationsfond - samfond - för gymnasieskolan (Samfond IV) Stiftelsen Göteborgs kommuns donationsfond - samfond - för lärarfortbildning och understöd (Samfond V) Stiftelsen Göteborgs kommuns samfond för barn med särskilda behov (Samfond VI) Stiftelsen Olof Emanuel Olssons stipendiefond Stiftelsen Svea Bredals fond för biblioteksforskning vid Göteborgs stadsbibliotek Stiftelsen Agnes Karlssons fond Stiftelsen Söderborgska m fl samfond Stiftelsen A-B och J-G Lindgrens fond Stiftelsen Donationsfond för stöd till idrottsverksamhet för handikappade, främst syn- och hörselskadade, elever vid grundskolan och gymnasieskolan i Göteborg (Handikappfonden) Stiftelsen Understödsfonden för Lindholmens verkstads aktiebolags arbetare Stiftelsen Ida och August Widegrens Minne Stiftelsen Olof och Otto Myrbergs donationsfond Stiftelsen Makarna Lindeqvists donation (barnhemsfond) Stiftelsen Makarna Lindeqvists donation (understödsfond) Stiftelsen Räddningsinstitutets i Göteborg fond med Louis Beneckes, Bergenholtz och F. Cabrés fonder Stiftelsen Hedvig och Axel Carlanders fond FR Stiftelsen Jan K:son Marks fond FR Stiftelsen Knut J:son Marks fond FR Stiftelsen Knut K:son Marks fond FR Stiftelsen Peter K:son Marks fond FR Stiftelsen Arnulf Olssons fond FR Stiftelsen Carl O. Wijks fond FR Stiftelsen Charles Felix Lindbergs donationsfond Stiftelsen Gustaf Werners donation FZ Stiftelsen Per och Alma Olssons fond för Göteborgs Folkskolor Stiftelsen Therese Kamphs stipendiefond Stiftelsen Einar och Sigurd Nordendahls stipendiefond vid Hvitfeldtska Stiftelsen Einar och Sigurd Nordendahls stipendiefond vid Schillerska Stiftelsen Gustaf A Sundbergs stipendiefond Stiftelsen Paulas fond Stiftelsen Dahlgrenska donationen FK Stiftelsen Carl och Hans Lundgrens stipendiefond för studerande vid Högre Tekniska Läroverket i Göteborg Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20 (21)

22 Stiftelsen Lars Lorentzons stipendiefond Stiftelsen Göteborgs Byggmästareförenings premie- och stipendiefond till minnet av föreningens 50-års jubileum Stiftelsen Civilingenjör Torsten Janssons stipendiefond Stiftelsen Mamsell Amanda Cervins stipendiefond Stiftelsen Gamla Latinares jubileumsgåva Stiftelsen Gyllenstens universitetsstipendium Stiftelsen Robert Edward Dicksons fond FK Stiftelsen Nya Gyllenstens stipendium II Stiftelsen Oscar Hippels stipendiefond Stiftelsen Olga och Gustaf E Sandströms donationsfond Stiftelsen Hvitfeldtska gymnasiets samfond Stiftelsen Hvitfeldska gymnasiets kollegiekassa Stiftelsen Schillerska gymnasiets samfond Stiftelsen B G Gyllenstens donationsfond Lars Runmarkers stiftelse för musikstuderande vid Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg Stiftelsen Arnulf Olssons fond FK Stiftelsen August Röhss inköpsfond FK Stiftelsen Carl Wijks fond FK Stiftelsen Apotekaren Fredrik Mossbergs donation Stiftelsen Eric Engbergs stipendiefond Stiftelsen August Ringnérs stipendiefond Julius Lindströms stiftelse Stiftelsen Norlanders kulturfond FZ Teaterhistoriska Samfundets i Göteborg Museistiftelse FT Fruntimmerföreningens flickskolas fond GT s Barnens Dag Stiftelse Gåvor 2014 Erik Petterssons fond, FK 55 Sven Petterssons fond, FK 56 Jubileumsfond till förmån för arbetare Jubileumsfond till förmån för tjänstemän Albert Ekmans legat, FR 72 Inköpsfonden, FR 79 Karin och Sten Forselius donation Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21 (21)

Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring

Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring 1(6) Bilaga 5 Stiftelser med anknuten förvaltning sorterat utifrån utdelningsansvar och med förslag till förändring Stiftelser med sociala ändamål där kommunfullmäktige idag utser utdelningsstyrelser att

Läs mer

Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad Foto: Klas Eriksson

Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad Foto: Klas Eriksson Stiftelser och gåvor i Göteborgs Stad 2011 Foto: Klas Eriksson Göteborgs Stad förvaltar 111 stiftelser och 9 gåvor med olika ändamål. De äldsta stiftelserna är över 100 år gamla. Samtliga stiftelser är

Läs mer

Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 182 Årssammandrag 2018 för anknutna stiftelser och gåvor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Årssammandrag 2017 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2017 för anknutna stiftelser och gåvor Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-30 Diarienummer 1129/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Årssammandrag 2017 för anknutna

Läs mer

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning Stiftelsen Helge Bratt Org nr 802480-3681 Årsredovisning 2018-01-01 --2018-12-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor

Läs mer

Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 158 Årssammandrag 2015 för stiftelser med anknuten förvaltning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Årssammandrag 2013 för stiftelser med anknuten förvaltning. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Årssammandrag 2013 för stiftelser med anknuten förvaltning. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 24 Årssammandrag 2013 för stiftelser med anknuten förvaltning Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Gävle kommuns donationsstiftelser

Gävle kommuns donationsstiftelser Årssammandrag 2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor om inget annat anges. Uppgifter inom parentes avser föregående

Läs mer

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning

Stiftelsen Helge Bratt. Org nr Årsredovisning Stiftelsen Helge Bratt Org nr 802480-3681 Årsredovisning 2017-05-02 --2017-12-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor

Läs mer

Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor

Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-18 Diarienummer 1017/17 Stiftelser Jan Persson Telefon 031-368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Årssammandrag 2016 för anknutna stiftelser och gåvor Förslag

Läs mer

Gävle kommuns donationsstiftelser. Årssammandrag 2017

Gävle kommuns donationsstiftelser. Årssammandrag 2017 Årssammandrag 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsberättelse 2 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Noter 7 Alla belopp redovisas i hela kronor om inget annat anges. Uppgifter inom parentes avser föregående

Läs mer

2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen

2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 2011-06-08 LS 1105-0781 Ankom Stockholms läns landsting Dnr: 2011-06- 0 8 Landstingsstyrelsen l ANDSTIAtöSS f VRELSFN i»1-06-21 005 Årsredovisning

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 56 Dnr KS/2017:332. Förvaltande stiftelser 2017

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 56 Dnr KS/2017:332. Förvaltande stiftelser 2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-03-12 1 (2) Sida 56 Dnr KS/2017:332 Förvaltande stiftelser 2017 Sammanfattning Kommunstyrelsens förvaltning har upprättat årsredovisningar

Läs mer

Årsredovisning för år 2015

Årsredovisning för år 2015 Stiftelsen Johan Svenssons donationsfond organisationsnummer 823000-0534 Stiftelsen Johan Svenssons donationsfond Organisationsnummer 823000-0534 Årsredovisning för år 2015 Förvaltaren för stiftelsen avger

Läs mer

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning 845001-7283 Årsredovisning 2013 1 ÅRSREDOVISNING 2013 Styrelsen för Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning får härmed avlämna

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 72 KS/2017:77

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 72 KS/2017:77 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-04-03 1 (2) Sida 72 KS/2017:77 Årsredovisningar och årssammanställningar 2016, förvaltade stiftelser Sammanfattning Kommunstyrelsens

Läs mer

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning 845001-7283 Årsredovisning 2014 1 ÅRSREDOVISNING 2014 Styrelsen för Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning får härmed avlämna

Läs mer

Årsredovisning år 2018 för kommunens donationsstiftelser

Årsredovisning år 2018 för kommunens donationsstiftelser Sid 1 (8) Dnr 364277 2019-03-26 Pernilla Sandin Telefon 026-17 80 57 Pernilla.Sandin@gavle.se Årsredovisning år 2018 för kommunens donationsstiftelser Innehåll Årsredovisning år 2018 för kommunens donationsstiftelser...

Läs mer

Stiftelsen Sigurd Johanssons Stipendiefond

Stiftelsen Sigurd Johanssons Stipendiefond Årsredovisning för Stiftelsen Sigurd Johanssons Stipendiefond Räkenskapsåret 2007-01-01-2007-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Ställda säkerheter

Läs mer

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning

Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning 845001-7283 Årsredovisning 2015 1 ÅRSREDOVISNING 2015 Styrelsen för Anna-Greta Crafoords stiftelse för reumatologisk forskning får härmed avlämna

Läs mer

Stiftelsen Syskonen August och Viktoria Johanssons fond Organisationsnummer: FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE ÅR 2015

Stiftelsen Syskonen August och Viktoria Johanssons fond Organisationsnummer: FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE ÅR 2015 T..L Stiftelsen Syskonen August och Viktoria Johanssons fond Organisationsnummer: 802403-4103 Årsredovisning för år 2015 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE ÅR 2015 I stadgarna för stiftelsen Syskonen August och Viktoria

Läs mer

Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen

Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Handling 2015 nr 66 Överföring av utdelningsverksamheten i sociala stiftelser från sociala resursnämnden till kommunstyrelsen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

2 3 4 5 6 - - - - - - - - 7 Årsredovisning för Södra Sveriges Sjuksköterskehem i Lund 845000-2871 Räkenskapsåret 2014 8 Södra Sveriges Sjuksköterskehem i Lund Org.nr 845000-2871 Styrelsen för Södra Sveriges

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 128 Förslag till förändrad organisation av anknutna stiftelser, inom kultur och utbildning Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut av kommunstyrelsen

Läs mer

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning Stiftelsen Hälsoforskning Org nr 822003-1689 Årsredovisning för räkenskapsåret 2005-01-01-2005-12-31 Förvaltningsberättelse Stiftelsen är en insamlingsstiftelse vars ändamål är att genom bidrag stödja

Läs mer

11 Årsredovisning av stiftelser förvaltade av regionstyrelsen RS150190

11 Årsredovisning av stiftelser förvaltade av regionstyrelsen RS150190 11 Årsredovisning av stiftelser förvaltade av regionstyrelsen RS150190 Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsen beslutar att avge årsredovisning för år 2014 för nedanstående stiftelser Ärendet Årsredovisning

Läs mer

Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Skolsamfond

Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Skolsamfond ffl LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 (24) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOTIET 2016-05-11 Au 80 Dnr KS 0137 /2016 Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Skolsamfond Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanställning av Länsstyrelsens granskning av till Göteborgs kommun anknutna stiftelser

Sammanställning av Länsstyrelsens granskning av till Göteborgs kommun anknutna stiftelser ." LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Promemoria Diarienummer Sida r.~.'" Göteborgs Stad 2014-09-04 206-30358-2014 1 (13) t.!:~}1 S~dsledningskontoret 2014-09- 04 Diarienr... J.oql/..\~..... Göteborgs

Läs mer

Årsredovisning. Stiftelsen Lidingö Blomsterfond

Årsredovisning. Stiftelsen Lidingö Blomsterfond Årsredovisning för Stiftelsen Lidingö Blomsterfond 802425-9973 Räkenskapsåret 2017 1 (8) Styrelsen för Stiftelsen Lidingö Blomsterfond får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2017. Årsredovisningen

Läs mer

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning Stiftelsen Hälsoforskning Org nr 822003-1689 Årsredovisning för räkenskapsåret 2004-01-01-2004-12-31 Förvaltningsberättelse Stiftelsen är en insamlingsstiftelse vars ändamål är att genom bidrag stödja

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse 2 (9) Förvaltningsberättelse Allmänt om verksamheten Stiftelsen, som tillkom 1975, har som ändamål att med penningbidrag stödja medicinsk forskning, företrädesvis vid Linköpings Universitet. Stiftelsen

Läs mer

Årsredovisningar 2014 för av Österåkers kommun förvaltade stiftelser

Årsredovisningar 2014 för av Österåkers kommun förvaltade stiftelser Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-17 l? Öster A AU 7:9 Dnr. KS 2015/0225 Årsredovisningar 2014 för av Österåkers kommun förvaltade stiftelser Arbetsutskottets beslut Ärendet

Läs mer

Arsredovisning. Stiftelsen for njursjuka

Arsredovisning. Stiftelsen for njursjuka Arsredovisning for Stiftelsen for njursjuka 802425-9171 Rakenskapsaret 2014 1 (7) Styrelsen for Stiftelsen for njursjuka far harmed avge arsredovisning for rakenskapsaret 2014. Forvaltningsberattelse I

Läs mer

Årsredovisning 2017/18

Årsredovisning 2017/18 1 (6) Årsredovisning 2017/18 Förvaltaren för, får härmed lämna sin redogörelse för stiftelsens utveckling under tiden 2017-12-19 2018-12-31. Alla belopp redovisas i heltal kr (SEK). INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Årsredovisning 2011 för landstingets stiftelser (donationsfonder)

Årsredovisning 2011 för landstingets stiftelser (donationsfonder) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-05-30 LS 1202-0219 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12-06* 1 9 00007 Årsredovisning 2011 för landstingets stiftelser (donationsfonder)

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Stiftelsen W och Anna Mathilda Wernströms fond Org nr Innehåll: Förvaltningsberättelse Resultaträkning

ÅRSREDOVISNING. Stiftelsen W och Anna Mathilda Wernströms fond Org nr Innehåll: Förvaltningsberättelse Resultaträkning Stiftelsen W och Anna Mathilda Wernströms fond Org nr 824000-1043 ÅRSREDOVISNING 2 0 18 Innehåll: Sid 2 Sid 3 Sid 4 Sid 5-6 Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Noter Swedbank Stiftelsetjänster

Läs mer

Styrelsen för. ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 2016

Styrelsen för. ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge. Årsredovisning. för räkenskapsåret 2016 1(10) Styrelsen för ÅKE WIBERGS STIFTELSE Org nr får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 2016 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 Om inte

Läs mer

Visita Västra. Org nr Årsredovisning 2017

Visita Västra. Org nr Årsredovisning 2017 Visita Västra Org nr 857200-7386 Årsredovisning 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter 5 Alla belopp redovisas i hela kronor om inget annat anges. Uppgifter

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Sparbanksstiftelsernas Barn- och Ungdomsstiftelse Org nr 802424-7986 Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 1 3 Innehåll: Sid 2-3 Sid 4 Sid 5 Sid 6-8 Sid 9 Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning

Läs mer

Styrelsen för. Erik och Gertrud Mörtbergs donationsstiftelse. Org nr får härmed avge. Årsredovisning

Styrelsen för. Erik och Gertrud Mörtbergs donationsstiftelse. Org nr får härmed avge. Årsredovisning Styrelsen för Erik och Gertrud Mörtbergs donationsstiftelse får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2013 Innehåll: sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 2 Balansräkning

Läs mer

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning

HÄLSOFONDEN Stiftelsen Hälsoforskning. Årsredovisning Stiftelsen Hälsoforskning Org nr 822003-1689 Årsredovisning för räkenskapsåret 2003-01-01-2003-12-31 Förvaltningsberättelse Stiftelsen är en insamlingsstiftelse vars ändamål är att genom bidrag stödja

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 1(7) Parkinson Research Foundation Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning 5

Läs mer

Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Socialsamfond

Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Socialsamfond ffl LJUSNARSBERGS W KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4 (24) Sammanträdesdatum ALLMÄNNA UTSKOITET 2016-05-11 Au 79 Dnr KS 0137 /2016 Årsredovisning 2015, Ljusnarsbergs kommuns Socialsamfond Ärendebeskrivning

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2012/2013

ÅRSREDOVISNING 2012/2013 ÅRSREDOVISNING 2012/2013 Styrelsen för Lions Forskningsfond mot Folksjukdomar får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2012-07-01--2013-06-30. Årsredovisningen omfattar 2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

FOND- REDOVISNING. FM 2017 Ransberg

FOND- REDOVISNING. FM 2017 Ransberg FOND- REDOVISNING FM 2017 Ransberg 1 STIFTELSEN DAN WINTHERS FOND FÖR SCOUTRÖRELSENS FRÄMJANDE Org nr 802424-0080 ÅRSREDOVISNING Förvaltaren avger härmed följande årsredovisning för verksamhetsåret

Läs mer

Årsredovisning. Skånes Hembygdsförbund Lengertz kulturprisfond

Årsredovisning. Skånes Hembygdsförbund Lengertz kulturprisfond Årsredovisning för Skånes Hembygdsförbund Lengertz kulturprisfond Räkenskapsåret 2008 Skånes Hembygdsförbund Lengertz kulturprisfond 1(5) Styrelsen för Skånes Hembygdsförbund Lengertz kulturprisfond får

Läs mer

Stiftelsen. DAVIDSONSKA DONATIONEN för jordbrukets främjande i Västbo härad, Broaryd. Org.nr Årsredovisning 2011

Stiftelsen. DAVIDSONSKA DONATIONEN för jordbrukets främjande i Västbo härad, Broaryd. Org.nr Årsredovisning 2011 Stiftelsen DAVIDSONSKA DONATIONEN för jordbrukets främjande i Västbo härad, Broaryd Org.nr. 828500-0314 Årsredovisning 2011 Johan Petter Davidsson 23.5.1852-30.1.1930 STIFTELSEN DAVIDSONSKA DONATIONEN

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 1(8) Parkinson Research Foundation Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning 5

Läs mer

Föreningen Svenska Tecknare. Förvaltningsberättelse

Föreningen Svenska Tecknare. Förvaltningsberättelse Föreningen Svenska Tecknare Org nr 802003-4495 Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning. Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i kronor. Uppgifter inom

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2007

Årsredovisning för räkenskapsåret 2007 1(7) Pan Asia Cooperation Society Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2007 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 -

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2013/2014

ÅRSREDOVISNING 2013/2014 ÅRSREDOVISNING 2013/2014 Styrelsen för Lions Forskningsfond mot Folksjukdomar får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-07-01--2014-06-30. Årsredovisningen omfattar 2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Läs mer

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Ö Vallgatan 6

Årsredovisning. Bostadsrättsföreningen Ö Vallgatan 6 Årsredovisning för Bostadsrättsföreningen Ö Vallgatan 6 769619-3304 Räkenskapsåret 2015 2 (7) Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Ö Vallgatan 6 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2015.

Läs mer

Årsredovisning Föreningen Filharmonikernas vänner

Årsredovisning Föreningen Filharmonikernas vänner 1 (7) Årsredovisning 2018 Föreningen Filharmonikernas vänner Styrelsen för Föreningen Filharmonikernas vänner får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret 2018-01-01

Läs mer

- vid årets början fritt kapital årets resultat Summa fritt eget kapital

- vid årets början fritt kapital årets resultat Summa fritt eget kapital Stiftelsen Emil Heijnes Fond Styrelsen avger härmed årsredovisning för Stiftelsen Emil Heijnes Fond för år 2006. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Beskrivning av verksamheten Emil Heijnes Fond är en stiftelse med

Läs mer

Årsredovisning av donationsmedel

Årsredovisning av donationsmedel 1(3) Datum Diarienummer 2013-05-07 RS130145 Martin Hansson, Avdelningschef Ekonomiservice - Regionservice 035-13 48 00, martin.hansson@regionhalland.se Regionstyrelsen Årsredovisning av donationsmedel

Läs mer

Att bidra till en bättre stad. Donation till förmån för Göteborgs framtid

Att bidra till en bättre stad. Donation till förmån för Göteborgs framtid Att bidra till en bättre stad Donation till förmån för Göteborgs framtid 2 Donationernas stad Göteborgarnas generositet och vilja att göra något bra för andra har satt tydliga spår i samhället. Det är

Läs mer

Styrelsen avger härmed årsredovisning för Stiftelsen Gustaf och Calla Sandströms Minnesfond för år 2005.

Styrelsen avger härmed årsredovisning för Stiftelsen Gustaf och Calla Sandströms Minnesfond för år 2005. Stiftelsen Gustaf och Calla Sandströms Minnesfond org nr 802008-0001 Styrelsen avger härmed årsredovisning för Stiftelsen Gustaf och Calla Sandströms Minnesfond för år 2005. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Beskrivning

Läs mer

DAVIDSONSKA DONATIONEN

DAVIDSONSKA DONATIONEN Stiftelsen DAVIDSONSKA DONATIONEN för jordbrukets främjande i Västbo härad Org.nr. 828500-0314 Årsredovisning 2014 www.davidsonskadonationen.se STIFTELSEN DAVIDSONSKA DONATIONEN för jordbrukets främjande

Läs mer

Årsredovisning. Brf Kolletorp

Årsredovisning. Brf Kolletorp Årsredovisning för 769633-3686 Räkenskapsåret 2018 1 (6) Styrelsen för får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2018. Årsredovisningen är upprättad i svenska kronor, SEK. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Mer information om kommunens stiftelser finns på

Mer information om kommunens stiftelser finns på RAPPORT Sid 1 (11) Stiftelser Bakgrund Den 1 januari 1996 trädde den nuvarande stiftelselagen (SFS 1994:1220) i kraft. Den innebär att stiftelserna numera omfattas av ett heltäckande civilrättsligt regelverk.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Effnet AB

ÅRSREDOVISNING. Effnet AB ÅRSREDOVISNING 2010 för Effnet AB Årsredovisning omfattar: Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Tilläggsupplysningar 5 Effnet AB Årsredovisning 2010 Sida 2 / 7 Styrelsen och

Läs mer

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32 .------------------------ -- -- Årsredovisning för Brf Fiskaren 32 Räkenskapsåret 2008 Brf Fiskaren 32 1(7) Styrelsen för BrfFiskaren 32 rar härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2008. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Föreningen Svenska Tecknare. Årsredovisning för räkenskapsåret 2014

Föreningen Svenska Tecknare. Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 Föreningen Svenska Tecknare Org nr 802003-4495 Årsredovisning för räkenskapsåret 2014 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll förvaltningsberättelse resultaträkning balansräkning noter Om inte

Läs mer

Årsredovisning. Järnvägssällskapet Åmål - Årjäng

Årsredovisning. Järnvägssällskapet Åmål - Årjäng Årsredovisning för 862000-4476 Räkenskapsåret 2016 1 (6) Styrelsen för, med säte i Åmål, får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2016. Förvaltningsberättelse Årsredovisningen är upprättad i svenska

Läs mer

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32 Årsredovisning för Brf Fiskaren 32.1' Räkenskapsåret 2007 1(7) Styrelsen får BrfFiskaren 32 rar härmed avge årsredovisning får räkenskapsåret 2007. Förvaltningsberättelse Verksamhet Föreningen har till

Läs mer

Resultat- och balansräkningar för Stiftelsen Anders Ulffs minne åren

Resultat- och balansräkningar för Stiftelsen Anders Ulffs minne åren Neuroförbundets förbundskongress 2017 Fastställande av resultat- och balansräkningar för kongressperioden 2013-2016 Resultat- och balansräkningar för Stiftelsen Anders Ulffs minne åren 2013-2016 Flik 10

Läs mer

Emil Heijnes fond är en stftelse med samma ändamål som Sveriges advokatsamfunds Understödsfond och vars förmögenhet samförvaltas med denna fond.

Emil Heijnes fond är en stftelse med samma ändamål som Sveriges advokatsamfunds Understödsfond och vars förmögenhet samförvaltas med denna fond. Stiftelsen Sveriges advokatsamfunds Understödsfond org nr 802007-5399 Styrelsen avger härmed årsredovisning för Stiftelsen Sveriges advokatsamfunds Understödsfond och Emil Heijnes Fond (nedan gemensamt

Läs mer

Årsredovisning. Föreningen Filharmonikernas vänner

Årsredovisning. Föreningen Filharmonikernas vänner 1(9) Årsredovisning Föreningen Filharmonikernas vänner Styrelsen för Föreningen Filharmonikernas vänner får härmed lämna sin redogörelse för föreningens utveckling under räkenskapsåret -01-01 - Om inte

Läs mer

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32

Årsredovisning. Brf Fiskaren 32 Årsredovisning för Brf Fiskaren 32 Räkenskapsåret 2006 , Brf Fiskaren 32 1(6) Styrelsen för BrfFiskaren 32 får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2006. Förvaltningsberättelse Verksamhet Föreningen

Läs mer

Hylliedals Samfällighetsförening

Hylliedals Samfällighetsförening Årsredovisning för Hylliedals Samfällighetsförening Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Förvaltningsberättelse Resultaträkning Balansräkning Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer Underskrifter

Läs mer

Förvaftningsberättelse för von Porats fond 2012

Förvaftningsberättelse för von Porats fond 2012 Förvaftningsberättelse för von Porats fond 2012 Ändam Att genom gåvor, uppvaktningar etc. stödja eller uppmuntra lägmästate och anhöriga till a vlidna jågmästare och att stödja aktiviteter som ganar kåren

Läs mer

Chalmers Innovation Affiliate Fund AB (publ)

Chalmers Innovation Affiliate Fund AB (publ) Delårsrapport för Chalmers Innovation Affiliate Fund AB (publ) Perioden 2012-01-01 - Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Styrelsen för Grafikgruppen Visby ekonomisk förening avger härmed årsredovisning för räkenskapsåret 1/1 2009--31/12 2009

Styrelsen för Grafikgruppen Visby ekonomisk förening avger härmed årsredovisning för räkenskapsåret 1/1 2009--31/12 2009 1 ÅRSREDOVISNING Styrelsen för Grafikgruppen Visby ekonomisk förening avger härmed årsredovisning för räkenskapsåret 1/1 2009--31/12 2009 Förvaltningsberättelse Verksamhet Föreningen har som ändamål att

Läs mer

Ärende 11 Årsredovisning stiftelser 2018

Ärende 11 Årsredovisning stiftelser 2018 Ärende 11 Årsredovisning stiftelser 2018 Tjänsteskrivelse 2019-03-25 KS 201x.xxxx Handläggare: Christian Westas Kommunstyrelsen Årsredovisning stiftelser 2018 Sammanfattning Kommunstyrelsens ledningskontor

Läs mer

BRF Fjällfoten i Idre

BRF Fjällfoten i Idre Årsredovisning för BRF Fjällfoten i Idre Räkenskapsåret 2013-01-01-2013-12-31 BRF Fjällfoten i Idre 1(8) Förvaltningsberättelse Styrelsen för BRF Fjällfoten i Idre, får härmed avge årsredovisning för 2013.

Läs mer

STIFTELSEN GOODCAUSE

STIFTELSEN GOODCAUSE Stiftelsen GoodCause Org nr 802424-9966 ÅRSREDOVISNING 2006 STIFTELSEN GOODCAUSE Styrelsen för Stiftelsen GoodCause får härmed avge årsredovisning för sitt andra räkenskapsår, 2006. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse

Läs mer

Årssammanställning för räkenskapsåret

Årssammanställning för räkenskapsåret Årssammanställning för räkenskapsåret 2016-01-01 2016-12-31 Styrelsen för Stiftelsen Victor Schneiders Fond avger härmed följande årssammanställning. Innehåll Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Målaren 3

Bostadsrättsföreningen Målaren 3 Årsredovisning för Bostadsrättsföreningen Målaren 3 Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

ÅRSREDOVISNING STIFTELSEN HUDDINGE KYRKLIGA VERKSAMHETSÅRET Foto: Magnus Aronson

ÅRSREDOVISNING STIFTELSEN HUDDINGE KYRKLIGA VERKSAMHETSÅRET Foto: Magnus Aronson ÅRSREDOVISNING STIFTELSEN HUDDINGE KYRKLIGA SAMFOND VERKSAMHETSÅRET 2014 Foto: Magnus Aronson Förvaltningsberättelse för stiftelsen Huddinge kyrkliga samfond (org nr 802402-8998) Verksamhetsåret 2014-01-01

Läs mer

Avveckling av vissa donationsfonder

Avveckling av vissa donationsfonder 2015-09-14 RJL2015/1755 Regionledningskontoret Ekonomi Regionstyrelsen Avveckling av vissa donationsfonder Förslag till beslut Regionfullmäktige föreslås besluta 1. avveckla 17 donationsfonder/stiftelser,

Läs mer

Styrelsen för SKOGSÄGARNA NORRSKOGS FORSKNINGSSTIFTELSE. Org nr får härmed avge. Årsredovisning

Styrelsen för SKOGSÄGARNA NORRSKOGS FORSKNINGSSTIFTELSE. Org nr får härmed avge. Årsredovisning Styrelsen för får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 1 januari - 31 december 2017 Innehåll: sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Noter med redovisningsprinciper och

Läs mer

Årsredovisning. Industrifastighetsgruppen i Stockholm AB

Årsredovisning. Industrifastighetsgruppen i Stockholm AB Årsredovisning för Industrifastighetsgruppen i Stockholm AB Räkenskapsåret 2007-09-01-2008-06-30 Industrifastighetsgruppen i Stockholm AB 1(7) Styrelsen för Industrifastighetsgruppen i Stockholm AB får

Läs mer

Donation till förmån för Göteborgs framtid

Donation till förmån för Göteborgs framtid Donation till förmån för Göteborgs framtid Donationernas stad Göteborgarnas generositet och filantropiska inställning har satt tydliga spår i samhället. Det är inte för inte som Göteborg kalllas för Donationernas

Läs mer

STIFTELSEN GOODCAUSE

STIFTELSEN GOODCAUSE ÅRSREDOVISNING 2005 STIFTELSEN GOODCAUSE Styrelsen för Stiftelsen GoodCause får härmed avge årsredovisning för sitt första räkenskapsår, 2005-03-16-2005-12-31 Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

Årsbokslut SVENSKA KANOTFÖRBUNDET

Årsbokslut SVENSKA KANOTFÖRBUNDET Årsbokslut för SVENSKA KANOTFÖRBUNDET Räkenskapsåret 2010 SVENSKA KANOTFÖRBUNDET 1(7) 2010-01-01 2009-01-01 Resultaträkning Not -2010-12-31-2009-12-31 Intäkter Nettoomsättning 1 1 538 569 1 598 854 Offentligrättsliga

Läs mer

Årsbokslut SVENSKA KANOTFÖRBUNDET

Årsbokslut SVENSKA KANOTFÖRBUNDET Årsbokslut för SVENSKA KANOTFÖRBUNDET Räkenskapsåret 2009 SVENSKA KANOTFÖRBUNDET 1(6) 2009-01-01 2008-01-01 Resultaträkning Not -2009-12-31-2008-12-31 Intäkter Nettoomsättning 1 1 598 854 1 714 786 Offentligrättsliga

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 1(11) Skellefteå Golf AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6

Läs mer

Förvaltningsberättelse

Förvaltningsberättelse Org.nr 556383-6856 1 (8) Styrelsen och verkställande direktören för Åkarnas Service i Mellansverige AB får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2012. Förvaltningsberättelse Verksamhet Bolaget

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Brf Saltsjön Magasin IV Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3

Läs mer

Till föreningsstämman i Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11. Organisationsnummer 769607-5857.

Till föreningsstämman i Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11. Organisationsnummer 769607-5857. REVISIONSBERÄTTELSE Till föreningsstämman i Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11. Organisationsnummer 769607-5857. Vi har granskat årsredovisningen och räkenskaperna samt styrelsens förvaltning i Bostadsrättsföreningen

Läs mer

Göteborgs Universitets anknutna stiftelser

Göteborgs Universitets anknutna stiftelser Revisionsrapport 2014 Göteborgs Universitets anknutna stiftelser Rapport avseende granskning av bokslut samt intern kontroll för räkenskapsår 2014 EY Burldinq a better Innehåll 1. Inledning 2 2. Granskning

Läs mer

- förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6

- förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 1(10) Botkyrka Ridsällskap Org nr Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning 4 - noter 6 Om inte annat särskilt anges, redovisas

Läs mer

BRF Byggmästaren 13 i Linköping

BRF Byggmästaren 13 i Linköping Årsredovisning för BRF Byggmästaren 13 i Linköping Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Ärende 12 Årsredovisning stiftelser 2017

Ärende 12 Årsredovisning stiftelser 2017 Ärende 12 Årsredovisning stiftelser 2017 Tjänsteskrivelse 2018-05-16 KS 2018.0047 Handläggare: Christian Westas Kommunstyrelsen Årsredovisning stiftelser 2017 Sammanfattning Kommunstyrelsens ledningskontor

Läs mer

2013-06-18. Revisionsberättelse och årsredovisning för Stiftelsen Svenstorpsgåvan för räkenskapsåret 2012. Dnr KS 2013-237

2013-06-18. Revisionsberättelse och årsredovisning för Stiftelsen Svenstorpsgåvan för räkenskapsåret 2012. Dnr KS 2013-237 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2013-06-18 223 Revisionsberättelse och årsredovisning för Stiftelsen Svenstorpsgåvan för räkenskapsåret

Läs mer

Årsredovisning AVELSFÖRENINGEN FÖR SVENSKA VARMBLODIGA HÄSTEN

Årsredovisning AVELSFÖRENINGEN FÖR SVENSKA VARMBLODIGA HÄSTEN Årsredovisning för AVELSFÖRENINGEN FÖR SVENSKA VARMBLODIGA HÄSTEN Räkenskapsåret 2004 AVELSFÖRENINGEN FÖR SVENSKA VARMBLODIGA HÄSTEN Styrelsen för AVELSFÖRENINGEN FÖR SVENSKA VARMBLODIGA HÄSTEN får härmed

Läs mer

Stiftelsen Lidingö Blomsterfond

Stiftelsen Lidingö Blomsterfond Styrelsen för Stiftelsen Lidingö Blomsterfond 802425-9973 får härmed avge Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Org.nr 802425-9973 1 (8) Förvaltningsberättelse Styrelsen Styrelsen består av Carl-Anders

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011

Årsredovisning för räkenskapsåret 2011 1(11) Vita Huset i Nyköping AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2011 Styrelsen och verkställande direktören avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Årsredovisning 2015, Ellyvor och Ove Anderssons stiftelse

Årsredovisning 2015, Ellyvor och Ove Anderssons stiftelse 19191 LJUSNARSBERGS ~KOMMUN ALLMÄNNA UTSKOTTET 2016-05-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 3 (24) Au 78 Dnr KS 0137 /2016 Årsredovisning 2015, Ellyvor och Ove Anderssons stiftelse Ärendebeskrivning

Läs mer

Årsredovisning Styrelse och revisorer...2. Ändamål...2. Ekonomi...3. Utdelning...3. Eget kapital...4. Resultat och balansräkning...

Årsredovisning Styrelse och revisorer...2. Ändamål...2. Ekonomi...3. Utdelning...3. Eget kapital...4. Resultat och balansräkning... Årsredovisning 2018 Organisationsnummer 802412-3393 Förvaltningsberättelse... 2 Styrelse och revisorer...2 Ändamål...2 Ekonomi...3 Utdelning...3 Finansiella instrument och placeringspolicy...3 Resultat

Läs mer