(18) Venjan. Tallvärdetrakt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "(18) Venjan. Tallvärdetrakt"

Transkript

1 (18) Venjan Tallvärdetrakt Figur 1. Tallnaturskog i Nordblästers naturreservat som ligger i Venjans tallvärdetrakt. Foto: Länsstyrelsen Dalarnas län. Total areal: ha Landareal: ha Areal skog: ha Höjd intervall: m.ö.h. Naturgeografisk region: Bergkullslätt (32) och Vågig bergkullslätt (30) Kommun: Mora och Älvdalen Markägare skog: Bergvik skog AB 30 %, Allmännings- och besparingsskogar 15 %, Västerås stift 1%, Staten 4 %, Övriga 46 %

2 Venjans tallvärdetrakt 2(18) Introduktion Detta dokument är en sammanställning av kunskap över Venjans värdetrakt i Mora och Älvdalens kommuner. De data som använts i figurerna är hämtade från olika geografiska databaser våren 2014 och ger en ögonblicksbild av hur det såg ut med skyddet i skogen då. Diagram och siffror som presenteras är beräknade genom GISanalyser. För mer information om metoder, se Udd Med skog avses i detta sammanhang skogsmark i Lantmäteriets vägkarta. Det innebär att även skogliga impediment är inräknade i skogsarealerna. Anledningen till detta är att det i dagsläget inte finns någon tillgång till ett heltäckande kartmaterial över produktiv skogsmark. Gällande frivilliga avsättningar har vi utgått ifrån Skogsstyrelsens definition att det ska vara ett sammanhängande område av produktiv skog om minst 0,5 ha. Bergvik skog och Västerås stift är för tillfället inne i en process där de kvalitetssäkrar sina frivilliga avsättningar, vilket innebär att avsättningar med låga värden byts ut mot nya nyckelbiotoper när sådana påträffas. Därutöver kan bolagens markinnehav förändras till följd av markaffärer. Detta medför att de data som presenteras i denna sammanställning kan vara inaktuella och vi rekommenderar därför att man besöker respektive bolags hemsida för att få den mest aktuella informationen om deras frivilliga avsättningar och markinnehav. På boalgens hemsidor finns även mer information om deras naturvårdsarbete. Bergvik skog: Västerås stift: Även de andra dataunderlagen uppdateras regelbundet och den mest aktuella informationen kan ses i Länsstyrelsens så kallade webb-gis: Målet med detta dokument är att samla information om värdetrakten på ett ställe och som kan användas av naturvården och skogsbruket i sin planering. Förhoppnigen är att kunna uppdatera dokumentet när ny information finns tillgänglig. Figur 2 (Nästa sida). Karta över Venjans värdetrakt. Avgränsningar aktuella våren 2014 förutom för markägarskiktet vilket visar läget vid årsskiftet 2012/13.

3 Venjans tallvärdetrakt 3(18)

4 Venjans tallvärdetrakt 4(18) Beskrivning Sammanfattning I Venjans tallvärdetrakt är det tallskogen som är dominerande på den näringsfattiga dalasandstenen och i de stora avlagringar av sand som Vanån lämnat efter sig i norr om och omkring Venjansjön. Nästan hälften av all skog inom värdetrakten är just tallskog. Från sandhedarnas lavmarker utmed Vanån förändrar sig skogslandskapet till att bli moränrika blåbärs- och lingonmarker mot höjderna. På de högsta höjderna kommer granskogen in liksom i sluttningar med rörligt markvatten. I dessa sluttningar finns även lövinslag som också hittas utmed sjöar och vattendrag. Lövinslag finns även i de magra tallskogarna men inte i samma omfattning som på de näringsrikare delarna i värdetrakten. Tallskogarna i värdetrakten skiftar en hel del. Här finns allt från oskötta stavatallskogar till välgallrade sandtallskogar. En gemensam nämnare för de avverkningsmogna tallskogarna i värdetrakten är dock den höga åldern på träden liksom att denna typ av skog fortfarande finns på en relativt stor andel av värdetraktens areal. Detta är en fördel för naturvårdsarbetet inom värdetrakten och kan ge en bra framtid för den gröna infrastrukturen samt skogsekologisk funktionalitet. Landskapet väster om Vanån är flackt och har stora myrkomplex som binder samman skogsmarkerna. Öster Vanån är skogslandskapet mer kuperat med berg och sjöar. Markdata Markslag Inom värdetrakten är det skogsmark som dominerar med sina 77 % (Figur 3). Även våtmarker i form av myr tar ca en femtedel i anspråk av värdetrakten. Några mindre sjöar finns och så Vanåns vattendrag med tillhörande tillflöden vilka gemensamt är omkring 4 % av markslaget. 4% 1% 18% Vattenyta Skog 77% Öppen mark Sankmark normal/svårframkomlig Figur 3. Fördelning av markslag inom Venjans värdetrakt enligt Lantmäteriets vägkarta. Skogstyp Knappt hälften av skogen i värdetrakten är tallskog (Figur 5). Bland skogstyperna är det ungskogar och hyggen som till största del dominerar skogstypen men den äldre

5 Venjans tallvärdetrakt 5(18) tallskogen finns fortfarande kvar i relativt stora andelar (Figur 4). Detta ger Venjans värdetrakt ett bra utgångsläge för ett funktionellt skogsekosystem, bevarad biologisk mångfald och en grön infrastruktur. Granskogar över 80 år är som synes en sällsynt skogstyp i värdetrakten, endast 6 % av denna finns. Likadant är det med lövrikedomen i äldre bestånd som lyser med sin frånvaro och endast utgör 4 % av värdetraktens skogstyper. Skogsmarken är huvudsakligen torr till frisk (Figur 6) och längs Vanån finns sandhedstallskogar (Figur 7). 0% 10% Tall Gran 3% 3% 12% 8% 48% Barrbland Blandskog Lövskog Låg grundyta Hygge äldre 7% 9% Hygge yngre Data saknas Figur 4. Fördelnigen av skogstyper med avseende på trädslag inom Venjans värdetrakt. Baserat på data från sattelittolkning, wresex (Angelstam m.fl. 2003), och Skogsstyrelsens data över avverkad skog. 0% 10% 18% Ungskog (20 50 år) 12% Medelålders skog (50-80 år) Tall (>80 år) 3% 4% 5% 6% 32% 10% Gran (>80 år) Barrblandskog (>80år) Bland- och lövskog (>80 år) Låg grundyta Hygge äldre Hygge yngre Data saknas Figur 5. Fördelningen av olika skogstyper med avseende på ålder inom Venjans värdetrakt. Baserat på data från sattelittolkning, wresex (Angelstam m.fl. 2003), och Skogsstyrelsens data över avverkad skog.

6 Venjans tallvärdetrakt 6(18) Torr frisk tallskog > 80 år 9% 25% 24% 8% Torr frisk gran- och barrblandskog > 80 år Torr frisk löv- och lövblandad skog > 80 år Fuktig gran-, tall- och barrblandskog > 80 år Fuktiga löv- och lövblandad skog > 80 år Torr frisk skog < 80 år 19% 11% 3% Fuktig skog < 80 år Hyggen, låg grundyta eller data saknas 1% Figur 6. Fördelningen av skogstyper med avseende på trädslag, ålder och fuktighet inom Gåsbergets värdetrakt. Baserat på data från modellering av fuktighet och sattelittolkning inom wresex (Angelstam m.fl. 2003), uppdaterad med Skogsstyrelsens data över avverkad skog.

7 Venjans tallvärdetrakt 7(18) Figur 7. Tallskogen dominerar inom värdetrakten och naturskogskaraktären med död ved, stamdiameterspridning och gamla träd hyser en riklig biologisk mångfald. Sandhedstallskog finns kring Vanån (nere till vänster) Det finns även äldre hänglavrika granskogar här och var (nere till höger). Foto: Sebastian Kirppu. Myrmark och sumpskogar Inga myrskyddsobjekt finns inom värdetrakten. Men myrar finns främst i den västra delen av värdetrakten och ingår delvis i de större naturreservaten Nordbläster och Ålderfljot. Vattendrag och sjöar Det finns inga utpekade värdefulla vattendrag eller sjöar ur natursynpunkt inom värdetrakten. Men Venjansjön och Vanåns utlopp i sjön är intressanta rastplatser för flyttfåglar som vadare och sjöfåglar. Vissa vårar när vattennivån ligger lågt finns stora revlar med sandmarker i sjöns norra del vilket är gynnsamt för rastande vadare till exempel.

8 Venjans tallvärdetrakt 8(18) Inom värdetrakten finns några intressanta sjösystem sammanlänkade med åarna Littran och Kräggan. Till den senare hör sjöarna Myckelsjön, Skepphussjön och Ejsjön. Till Littrans vattensystem hör sjöarna Lidbosjön, Norrsjön, Yfstsjön och Ejstsjön. De två sistnämnda ligger på den flacka heden av isälvsediment norr om Venjan. Bergart Inom värdetrakten dominerar dalasandstenen berggrunden (Figur 8). Denna ur näringssynpunkt magra berggrund visar sig på de skogar som finns i området där klenstammiga skogar kan vara uppemot 200 år gamla fast de ser ut som om de vore år. Här finns även inslag av vulkanit, både sur och basisk. Den basiska finns som en liten yta i det allra sydostligaste hörnet på värdetrakten alldeles intill det sandstenskonglomerat som finns där i östra delen. Det mest spännande ur bergartsväg är det stråk och den större yta av diabas som finns inom området. Denna basiska bergart kan många gånger ge upphov till intressanta miljöer för mossor, lavar och svampar. Figur 8. Berggrundskarta där cerise färg är dalasandsten, ljusgrön är vulkanit, rosa är sandstenskonglomerat och det mörkröda är diabas. Man ser det smala stråket med diabas som skär rakt igenom värdetrakten i nordnordvästlig-sydsydostlig riktning. Länsstyrelsen Dalarnas län, Berggrundskarta Sveriges geologiska undersökning. Jordart Det mest intressanta ur jordartsperspektiv är de tjocka sandlagren kring Vanåns dalgång. Sandhedarna är lavhedar med välskötta tallskogar växandes på dem. Delvis påminner naturtypen om tallhedarna i Pechora-Illytch reservatet i Ryssland där lavhedar brer ut sig kring de stora älvarna. Skillnaden är dock att i Ryssland är det urskog på hedarna.

9 Venjans tallvärdetrakt 9(18) Avsättningar för naturvården Formellt skydd Den formellt skyddade arealen inom värdetrakten är lite drygt 800 hektar vilket är uppdelat på naturreservaten Gessi, Hartjärnsberget, Nordbläster och Ålderfljot (Figur 9). Längst i väster tangerar även naturreservatet Skärmyren värdetraktens avgränsning. De olika reservaten ligger alla i den västra halvan av värdetrakten (Figur 2). Gessi (Länsstyrelsen Dalarnas län 2005a) är ett område med barrnaturskog med stor variation gränsande mot myr i söder. Skogen utgörs av gammal barrblandskog med stort inslag av gamla träd, lågor och torrträd. En bäck rinner genom området åtföljd av frodig granskog samt en intressant och yppig markflora. Granblandskogen innehåller också en medelgod tillgång på död ved. I detta delområde har flertalet skyddsvärda och rödlistade arter hittats, bl.a. bäcksidenmossa, solfjäderlav och nordlig nållav. I övriga delen av reservatet varierar habitaten mellan låglänta, blöta marker till höjder med brandpräglad tallskog på frisk mark. Det finns många tydliga, gamla brandspår i området, men några spår på levande träd har inte påträffats. Tallskogen varierar i ålder och diameter. Det finns både lägre, mindre träd och högre, grövre och äldre träd. Några riktigt gamla träd finns dock inte men gamla torrakor vittnar om att det funnits mycket grova tallar tidigare. Från äldre tiders skogsbruk syns lite högre stubbar här och var i området. Hartjärnsberget (Länsstyrelsen Dalarnas län 2005b) består till stor del av en bergsrygg som en del av Vanåns dalgång norr om Venjan. Det finns flera lodytor i den brantaste delen av berget, i övriga delar är det blockig mark som utgör branten. I branten är det främst gran som växer, habitaten varierar dock. Det finns grandominerade delområden där luckdynamik är en viktig process. I dessa delområden finns det äldre lövträd insprängda liksom rester av tidigare bränder främst i form av brandspår på gamla talltorrakor. I andra delområden är det en mer enhetlig ålder på granbeståndet. Ovanför branten växer en mer varierad skog med både gran och tall. Där finns också en mindre bäck och en tjärn. Skogen runt dessa är blötare och består dels av tät gran och alskog, vid bäcken, och gles tallmossmark, vid tjärnen. På Hartjärnsberget och dess slänt finns en del sydbergväxter, exempelvis har skogslind hittats och det är en art som annars förknippas med sydligare breddgrader. Men man har också funnit fjällbräcka, en art som annars växer närmre fjällen. I området har flertalet rödlistade arter funnits, det är främst i de centrala delarna som arterna hittats. Det är typiska naturskogsarter som rosenticka, ullticka och rynkskinn. Ett par arter som växer på lövträd och som vill ha hög fuktighet är stiftgelélav och skorpgelélav och de har hittats på några lövträd som växer i branten. Nordbläster (Regeringen 2009a) och det intilliggande Ålderfljot (Regeringen 2009b), som är likartade områden, ingår båda i en stor värdetrakt för tallskog som sträcker sig vidare mot nordost. Detta gör dessa områden än mer värdefulla på längre sikt. Tallskogarna i både Nordbläster och Ålderfljot tillhör traktens finaste, och är bitvis urskogsartade med mycket höga naturvärden. Myrmarkerna består till största delen av artfattiga mjukmattekärr som i sig själva kanske inte är särskilt imponerande. Inslagen av öppna småvatten ger

10 Venjans tallvärdetrakt 10(18) dock förutsättningar för ett rikt fågelliv, och det omväxlande landskapet med skogsåsar som bryter av myrflaken ger en värdefull mosaik. Gemensamt för många av de skyddsvärda arter som hittats i området är att de kräver en hög luftfuktighet. Det omväxlande landskapet med myrar och småvatten mellan torrare skogsåsar gör att fuktighetskrävande arter hittas här i öppnare tallskogar än vad som annars är vanligt. Tillgången på död ved och gamla träd intill myrarna är därför en viktig tillgång i detta område. I nordväst finns ett litet klibbalkärr. Kattfotslav, som hittats här, är en god indikator på värdefulla skogsbestånd med konstant hög luftfuktighet och kontinuitet av äldre träd. Även gammelgrans-skål indikerar att beståndet haft långvarig kontinuitet av gamla granar och ett stabilt mikroklimat. Även här har naturligtvis närheten till de stora myrmarkerna betydelse för luftfuktigheten. Ålderfljot och det intilliggande Nordbläster, som är likartade områden, ingår båda i en stor värdetrakt för tallskog som sträcker sig vidare mot nordost. Detta gör dessa områden än mer värdefulla på längre sikt. Särskilt i Ålderfljots norra del finns flera nyckelbiotoper. En av dem tillhör de finaste tallnaturskogarna i trakten enligt urskogsinvententeringen, och flera av dem är urskogsartade. Även om tallskogarna överväger, finns också sumpskogar av nyckelbiotopsklass längs bäckarna i områdets norra del. Myrmarkerna består till största delen av artfattiga mjukmattekärr som i sig själva kanske inte är särskilt imponerande. Inslagen av öppna småvatten ger dock förutsättningar för ett rikt fågelliv, och det omväxlande landskapet med skogsåsar som bryter av myrflaken ger en värdefull mosaik. Arter är dåligt eftersökta, endast kötticka och ullticka har noterats i området. Troligen finns dock samma arter här som i det närliggande Nordbläster. Gemensamt för många av de skyddsvärda arter som hittats där är att de kräver en hög luftfuktighet. Det omväxlande landskapet med myrar och småvatten mellan torrare skogsåsar gör att fuktighetskrävande arter där hittas i öppnare tallskogar än vad som annars är vanligt. Tillgången på död ved och gamla träd intill myrarna är därför en viktig tillgång i detta område. Skärmyren (Länsstyrelsen Dalarnas län 2007) består främst av gran- eller blandnaturskog med inslag av gransumpskog och myr. Det finns god tillgång på död ved, och i hyggeskanterna finns fläckvis många relativt nya rotvältor. I området har bl.a. följande rödlistade arter hittats: violettgrå tagellav (Bryoria nadvornikiana), rosenticka (Fornitopsis rosea) och gränsticka (Phellinus nigrolimitatus). Nyligen instiftades naturreservatet Djustjärnsmyrarna (Länsstyrelsen Dalarnas lä 2015) som är ett komplex av våtmarker, åar och skogstjärnar. Här finns också områden med gamla tallskogar och i området rör det sig mycket skogshöns. Inom värdetrakten pågår ett reservatsbildningsärende vid Filiberg. Detta är ett stort område med relativt orörd skog, huvudsakligen gran. Biotopskydd och Naturvårdsavtal finns i form av sju mindre biotopskydd om sammanlagt knappt 25 ha. Dessa utgörs främst av granskogar eller äldre barrnaturskogar. Ett stort (67 ha) naturvårdsavtal vid Brynåstjärn skyddar en mycket

11 Areal skyddad/avsatt skog (ha) Areal skog (ha) Skyddad/avsatt skog (%) Venjans tallvärdetrakt 11(18) värdefull tallnaturskog. Ytterligare ett naturvårdsavtal har bildats vid Kräggan och skyddar kantzoner och en bäckravin. Frivilliga avsättningar Det frivilliga skyddet av skog inom värdetrakten hittas främst på Bergvik skog AB:s marker men det finns också ett flertal stora och små nyckelbiotoper hos besparingsskogar/samfälligheter, Västerås stift och övriga markägare (Figur 9). Bergvik skog AB har 6330 ha produktiv skogsmark inom värdetrakten varav de har avsatt 570 ha (9 %). 5,0 4,5 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 Figur 9. Andelen av skogen inom Venjans värdetrakt som är skyddad/avsatt inom respektive skyddsform. Höjdläge Det mesta av det formella skyddet av skog i Venjans värdetrakt visar en förskjutning upp mot höjderna där mindre produktiv skogsmark finns (Figur 10). Formellt skydd Kommande skydd Statlig avsättning Frivillig avsättning Nyckelbiotop Skog

12 Antal arter Venjans tallvärdetrakt 12(18) Figur 10. Fördelningen av skyddad/avsatt skog (staplar) och all skog (linje) över höjdintervall inom Venjans värdetrakt. Notera att staplar och linje har olika skalor. Staplarna refererar till den vänstra y-axeln medan linjen refererar till den högra y-axeln. Hotade arter Venjans tallvärdetrakt har en diger artlista med hotade arter. Det är framför allt storsvamparna som dominerar (Figur 11) och då svampar knutna till död ved, till exempel gränsticka (NT), gräddporing (VU), fläckporing (VU) och urskogsticka (EN). Här finns också av marksvampar många taggsvampar som är mykorrhizabildande med tall och trivs framför allt i sandtallskogar. Några av marksvampsarterna är motaggsvamp (NT), blå taggsvamp (NT) vilka båda två är stora och väl synliga medan till exempel smalfotad taggsvamp (EN) och spadskinn (VU) är mindre och mer oansenliga i sitt val av habitat, levandes under gamla tallågor som legat i minst 50 år. I värdetrakten har även hotade arter knutna till gran och mer fuktiga skogstyper än tallskog hittats. Här finns garnlav (NT), violettgrå tagellav (NT) och broktagel (VU) som alla hör hemma i skogsområden med ett fuktigt mikroklimat. Bland insekterna är det framför allt skalbaggar knutna till tallskogens ekologi som hittats, bl.a. av Hedgren (2012). Det finns flera arter som hör till den nyligen döda tallens ekologi där den mindre märgborren är en av paraplyarterna med sitt odlande av blånadssvampar som i sin tur tar död på tallarna som den mindre märgborren angriper. Inom värdetrakten hittas även arter som är knutna till gammal död ved av tall såsom raggbock (VU). Den sällsynta reliktbocken (NT) som lever sitt liv i gamla, gärna solbelysta, tallar med pansarbark hittas också i värdetrakten. Granlevande skalbaggar finns likaså och en av dem är stor flatbagge (NT) som finns rapporterad från Venjans värdetrakt. Efter svampar och lavar kommer i rakt nedåtstigande antal insekter, kärlväxter, mossor och sist fåglar av hotade arter som hittats inom värdetrakten. NT VU EN CR RE DD Figur 11. Antal rödlistade arter knutna till skogslandskapet som registrerats inom Venjans värdetrakt.

13 Venjans tallvärdetrakt 13(18) Figur 12. Rödlistade arter i Venjans värdetrakt. Radvis från vänster: Vitplätt (NT), gränsticka (NT), gräddporing (VU), dvärgbägarlav (NT), spadskinn (VU) och smalfotad taggsvamp (EN), och de båda kolflarnlavarna Hypocenomyce anthracophila (NT) och Hypocenomyce castaneocinerea (NT) på sista bilden. Foto: Sebastian Kirppu.

14 Förändring av habitat (%) Andel avverkat (%) Venjans tallvärdetrakt 14(18) Avverkningar I genomsnitt har 146 hektar skog årligen avverkats inom värdetrakten under perioden men med en ökande takt de sista 4 åren (Figur 13). 2,0 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 År Figur 13. Andel av skogen inom Venjans värdetrakt som årligen avverkats under perioden baserat på Skogsstyrelsens data. Habitatmodellering fragmentering Inom Venjans värdetrakt har arealen lämpligt habitat (tjäder och raggbock) minskat med 12 % till följd av avverkningar under perioden (Figur 14). Samtidigt har dessa habitat i tillräckligt stora bestånd (större än 200 respektive 10 hektar) minskat med 12 %. Dessa bestånd har inom de ekologiskt funktionella nätverken (trakter) minskat med 31 %, vilket tyder på en fragmentering av skogslandskapet. För mer information om habitatmodellen se Angelstam m.fl. (2003) och Angelstam & Andersson (2013). 0,0 Allt habitat Tillräckligt stora bestånd Bestånd i trakter -5,0-10,0-15,0-20,0-25,0-30,0-35,0

15 Venjans tallvärdetrakt 15(18) Figur 14. Förändring av arealer tallhabitat, uttryckt i procent, från habitatmodellering (Angelstam m.fl. 2003, Angelstam & Andersson 2013) inom Venjans värdetrakt. Som bakgrund i figuren ligger en karta över förändringen av bestånd i trakter där ljust grönt visar bestånd som fanns 2002 och mörkt grönt visar bestånd som fanns kvar Framtida åtgärder för att gynna biologisk mångfald Venjans tallvärdetrakt med sina gamla senvuxna tallskogar och sandtallskogar har goda förutsättningar att bevara en intressant biologisk mångfald om rätt skogar skyddas och rätt hänsyn lämnas vid skogsbruksåtgärder. Till exempel i sandtallskogarna bör fröträdställningar tillämpas som föryngringsmetod för att behålla de mykorrhizabildande marksvamparnas förutsättningar för att leva kvar i dessa sandtallskogar. Kalavverkning och markberedning är däremot ingen god lösning för marksvampars eller vedsvampars framtid. Skogsbrand är en bra naturvårdsåtgärd som skapar död ved, näringstoppar till överlevande träd och även skulle gynna den fauna av insekter som är knutna till skogseldens ekologi. Möjligen skulle elden skapa förutsättningar för mer lövskog i värdetrakten. Kulturmiljöer Runt de så kallade Littensjöarna norr om Venjan och invid Myckelsjön i värdetraktens östra del finns mängder av spår efter människors boende och verksamheter under stenåldern. Norr om Venjan, i sanddeltaområdet där de många småsjöar är förbundna med varandra genom smala sund finns en koncentration av ca 30 stenåldersboplatser. Främst finns dessa längs de norra och östra stränderna i sjöarna Yftsjön, Grindsjön, Millsjön och Ejtsjön. Här har stenåldersmänniskorna haft tillgång till bergarten röd kvartsitisk sandsten som de använt vid tillverkning av redskap. I närheten av dessa sjöar finns också förhistoriska järnframställningsplatser, så kallade blästplatser. Detta område utgör riksintresse för Kulturmiljövården. Vid Myckelsjön i värdetraktens östra del finns också en koncentration av fornlämningar av stenålderskaraktär men här utgörs stränderna av blockrik moränmark. Här finns ett 20-tal boplatser eller fyndplatser på uddar och öar i sjön. Från fångstkulturens tid finns det inom värdetrakten också två fångsgropssystem som är registrerade i Riksantikvarieämbetets fornminnesregister. Ett av dessa system finns i anslutning till Myckelsjön och det andra längt upp i norr inom värdetrakten. Inom värdetrakten har det funnits minst sex fäbodar. Tre av dessa är anlagda under 1600-talet eller tidigare. Det är Norrgårdsselen och Tiberget i värdetraktens västra delar, båda dessa med åkerbruk i äldre tid, och Åsberget i östra delen av värdetrakten. Vid den senare har slåttern dominerat inom inägorna till fäboden. Gessibodarna (eller Gässjö fäbodar) i Älvdalens socken i bestod av en enda gård vid storskiftet Ängesgrav i nordväst och Nydalen i nordöst finns i kartor först runt 1920 Även vid dessa har fäboden bestått av en enda gård. Vid alla dessa fäbodar finns det bebyggelselämningar och i åtminstone Norrgårdsselen och Tiberget även odlingslämningar. Inga av dessa har registrerats i Riksantikvarieämbetets fornminneregister, men mycket av dessa lämningar utgör fornlämning. Vid och mellan fäbodarna kan det också finnas ristningar i sten eller träd, gamla färdvägar, vilstenar och andra lämningar eller platser med traditioner. I vegetationen finns många kvardröjande spår av det tidigare brukandet vid fäbodarna. Det kan t.ex. finnas gamla

16 Venjans tallvärdetrakt 16(18) grova säljar, sällkallar, som en gång hamlats och används för lövtäkt. Det kan även finnas rönnar med spår av hamling. Förutom fäbodbete runt fäbodarna och slåtter och kanske åkerbruk inom fäbodarna har t.ex. myrslåttern på utmarken varit mycket viktig. Inom hela värdetrakten finns det kolbottnar. Här finns också många spår av 1800-talets skogsbruk i form de grova dimensionsavverkade tallstubbarna. Formade i en tid då yxa och tvåmanssåg var redskapen i skogen tillsammans med hästen. Forn- och kulturlämningar har inte inventerats systematiskt över hela området så ytterligare lämningar utöver dem som finns registrerade i Riksantikvarieämbetets fornminnesregister finns med säkerhet inom värdetrakten. Skogens pärlor på Skogsstyrelsens hemsida visar flera forn- och kulturlämningar än de som är registrerade i Fornminnesregistret. Referenser Angelstam, P. & Andersson, K Grön infrastruktur för biologisk mångfald i Dalaskogarna har habitatnätverk för barrskogsarter förändrats ? Naturvårdsenheten, Länsstyrelsen Dalarnas län. Rapport 2013:24. Angelstam, P., Mikusinski, G., Eriksson, J. A., Jaxgård, P., Kellner, O., Koffman, A., Ranneby, B., Roberge, J.-M., Rosengren, M., Rystedt, S., Rönnbäck, B.-I. & Seibert, J Analys av skogarna i Dalarnas och Gävleborgs län prioriteringsstöd inför områdesskydd. Miljövårdsenheten, Länsstyrelsen Dalarnas län. Rapport 2003:26. Hedgren, O Hotade insekter på tallved i Dalarna. Naturvårdsenheten, Länsstyrelsen Dalarnas län. Rapport 2012:16. Länsstyrelsen Dalarnas län 2005a. Beslut Naturreservat Gessi. Miljövårdsenheten, Länsstyreslen Dalarnas län. Diarienr Länsstyrelsen Dalarnas län 2005b. Beslut Naturreservat Hartjärnsberget. Miljövårdsenheten, Länsstyreslen Dalarnas län. Diarienr Länsstyrelsen Dalarnas län Beslut Naturreservat Skärmyren. Miljövårdsenheten, Länsstyreslen Dalarnas län. Diarienr Länsstyrelsen Dalarnas län Beslut Naturreservat Djustjärnsmyrarna. Naturvårdsenheten, Länsstyreslen Dalarnas län. Diarienr Regeringen 2009a. Regeringsbeslut Naturreservat Nordbläster. Miljödepartementet, Regeringen. Diarienr. M2008/139/F/M. Regeringen 2009b. Regeringsbeslut Naturreservat Ålderfljot. Miljövårdsenheten, Länsstyreslen Dalarnas län. Diarienr M2008/138/F/M Udd, D Utvärdering av strategi för formellt skydd av skog i Dalarnas län. Naturvårdsenheten, Länsstyrelsen Dalarnas län. Rapport 2013:22.

17 Venjans tallvärdetrakt 17(18) Bilaga 1 artlista från Venjans värdetrakt Vetenskapligt namn Svenskt namn Organismgrupp Hotkategori Perisoreus infaustus lavskrika Fåglar NT Picoides tridactylus tretåig hackspett Fåglar NT Epipogium aphyllum Skogsfru Kärlväxter NT Galium triflorum Myskmåra Kärlväxter NT Goodyera repens knärot Kärlväxter NT Poa remota Storgröe Kärlväxter NT Pulsatilla vernalis mosippa Kärlväxter EN Alectoria sarmentosa garnlav Lavar NT Bryoria bicolor Broktagel Lavar VU Bryoria nadvornikiana Violettgrå tagellav Lavar NT Calicium denigratum blanksvart spiklav Lavar NT Chaenotheca laevigata Nordlig nållav Lavar NT Chaenothecopsis fennica blågrå svartspik Lavar NT Chaenothecopsis viridialba Vitskaftad svartspik Lavar NT Cheiromycina flabelliformis Solfjäderlav Lavar NT Cladonia parasitica Dvärgbägarlav Lavar NT Collema furfuraceum Stiftgelélav Lavar NT Collema nigrescens Läderlappslav Lavar NT Collema occultatum Skorpgelélav Lavar NT Collema subflaccidum Grynig gelélav Lavar VU Evernia divaricata Ringlav Lavar VU Hypocenomyce anthracophila kolflarnlav Lavar NT Hypocenomyce castaneocinerea Lavar NT Hypogymnia bitteri Knottrig blåslav Lavar NT Leptogium cyanescens Gråblå skinnlav Lavar VU Lobaria pulmonaria Lunglav Lavar NT Lobaria scrobiculata Skrovellav Lavar NT Plectocarpon lichenum lunglavsknapp Lavar VU Sclerophora coniophaea Rödbrun blekspik Lavar NT Anastrophyllum hellerianum Vedtrappmossa Mossor NT Anastrophyllum michauxii Skogstrappmossa Mossor NT Lophozia ascendens Liten hornflikmossa Mossor VU Lophozia longiflora Vedflikmossa Mossor NT Corticeus fraxini Tallbarksvartbagge Skalbaggar VU Cryptophagus quercinus Skalbaggar NT Danosoma conspersa tallfjällknäppare Skalbaggar NT Danosoma fasciata Skalbaggar NT Lacon conspersus Tallfjällknäppare Skalbaggar NT Lacon fasciatus Skalbaggar NT Mycetochara obscura nordlig svampklobagge Skalbaggar NT Nothorhina muricata reliktbock Skalbaggar NT Peltis grossa Större flatbagge Skalbaggar VU Platysoma lineare Skalbaggar NT Plegaderus saucius Skalbaggar NT

18 Venjans tallvärdetrakt 18(18) Tragosoma depsarium Raggbock Skalbaggar VU Amylocystis lapponica Lappticka Storsvampar VU Anomoporia kamtschatica Vaddporing Storsvampar NT Antrodia albobrunnea Fläckporing Storsvampar VU Asterodon ferruginosus Stjärntagging Storsvampar NT Cinereomyces lenis gräddporing Storsvampar VU Cystostereum murrayi Doftskinn Storsvampar NT Diplomitoporus crustulinus sprickporing Storsvampar VU Fomitopsis rosea Rosenticka Storsvampar NT Hapalopilus aurantiacus laxticka Storsvampar VU Hericium coralloides koralltaggsvamp Storsvampar NT Hydnellum caeruleum blå taggsvamp Storsvampar NT Hydnellum gracilipes Smalfotad taggsvamp Storsvampar EN Junghuhnia luteoalba Gulporing Storsvampar NT Leptoporus mollis Kötticka Storsvampar NT Odonticium romellii Nordtagging Storsvampar NT Oligoporus guttulatus gropticka Storsvampar VU Oligoporus lateritius lateritticka Storsvampar VU Perenniporia subacida gräddticka Storsvampar VU Phellinus chrysoloma granticka Storsvampar NT Phellinus ferrugineofuscus Ullticka Storsvampar NT Phellinus nigrolimitatus Gränsticka Storsvampar NT Phellinus pini Tallticka Storsvampar NT Phlebia centrifuga Rynkskinn Storsvampar NT Pseudographis pinicola Gammelgransskål Storsvampar NT Rhodonia placenta laxporing Storsvampar VU Sarcodon scabrosus skrovlig taggsvamp Storsvampar NT Sarcodon squamosus mo-taggsvamp Storsvampar NT Stereopsis vitellina spadskinn Storsvampar VU

Dokumentation av avverkningsanmälda skogar

Dokumentation av avverkningsanmälda skogar Dokumentation av avverkningsanmälda skogar Avverkningsanmälda skogar av FSC-certifierade skogsbolag Jämtland Lillådalen 3 Öster-Noren 4 Över Renåflyn 5 Israelvattnet 6 Linjeviken 7 Norrbotten Storberget

Läs mer

Rödlistade svampar knutna till död ved vid Effaråsen norr. En undersökning av svampfloran på tallved i nyligen avverkad tallskog.

Rödlistade svampar knutna till död ved vid Effaråsen norr. En undersökning av svampfloran på tallved i nyligen avverkad tallskog. Rödlistade svampar knutna till död ved vid Effaråsen norr En undersökning av svampfloran på tallved i nyligen avverkad tallskog. Sebastian Kirppu Länsstyrelsen i Dalarna September 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

Akut begäran om reservatsbildning av gammal skyddsvärd naturskog sydost Grosjön, södra Mora kommun

Akut begäran om reservatsbildning av gammal skyddsvärd naturskog sydost Grosjön, södra Mora kommun Till Länsstyrelsen Dalarna Akut begäran om reservatsbildning av gammal skyddsvärd naturskog sydost Grosjön, södra Mora kommun I Vildmarksriket har Bergvik Skog AB/StoraEnso, Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen

Läs mer

Brännvinbergets skyddsvärda skogar hotas av avverkning

Brännvinbergets skyddsvärda skogar hotas av avverkning Brännvinbergets skyddsvärda skogar hotas av avverkning Bakgrund I år släppte Naturskyddsföreningen i Rättvik rapporten om de skyddsvärda skogarna i Ore skogsrike. Här har föreningen pekat ut ett skogslandskap

Läs mer

Rödlistade svampar knutna till död ved vid Effaråsen syd. En undersökning av svampfloran på tallved i gammal tallskog

Rödlistade svampar knutna till död ved vid Effaråsen syd. En undersökning av svampfloran på tallved i gammal tallskog Rödlistade svampar knutna till död ved vid Effaråsen syd En undersökning av svampfloran på tallved i gammal tallskog Sebastian Kirppu Länsstyrelsen i Dalarna September 2012 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Anmälan (complaint) avseende FSC-certifierat skogsbruk

Anmälan (complaint) avseende FSC-certifierat skogsbruk Bureau Veritas Certification Sweden Anmälan (complaint) avseende FSC-certifierat skogsbruk Kommun, län Boden, Norrbottens län Markägare Sveaskog AB Certifierare Bureau Veritas Certification Sweden Certifikat

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metodik och avgränsning... 3 Resultat... 4 Områden... 4 Arter... 4 Områdesredovisning... 5 Litteratur... 11 Framsidans

Läs mer

Brännvinsberget, hotad skog i Ore socken, Rättviks kommun

Brännvinsberget, hotad skog i Ore socken, Rättviks kommun Brännvinsberget, hotad skog i Ore socken, Rättviks kommun År 2013 släppte Naturskyddsföreningen i Rättvik rapporten om de skyddsvärda skogarna i Ore skogsrike. Här har föreningen pekat ut ett skogslandskap

Läs mer

UTFLYKTSTIPSET Värmderåsen i Orsa jättetallarnas skog Bengt Oldhammer

UTFLYKTSTIPSET Värmderåsen i Orsa jättetallarnas skog Bengt Oldhammer UTFLYKTSTIPSET Värmderåsen i Orsa jättetallarnas skog Bengt Oldhammer En av de trevligaste skogarna att besöka i Dalarna är utan tvekan Värmderåsen i Orsa (ligger norr om Skattungbyn/Torsmo och några kilometer

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 (enligt 17 förordningen om områdesskydd enligt miljöbalken) SE0620096 Högsveden Innehållsförteckning Beskrivning... 1 Bevarandesyfte... 2 Bevarandemål... 2 Beskrivning av arter/livsmiljöer...

Läs mer

Yttrande i mål M

Yttrande i mål M i Norrbottens län Luleå 2014-10-28 Mark- och miljödomstolen mmd.umea@dom.se Yttrande i mål M-1131-14 Bedömning av bergen Kolju och Leveävaaras naturvärde Länsstyrelsen påvisar i sitt yttrande att det inte

Läs mer

Ekologisk landskapsplan Hedlandet

Ekologisk landskapsplan Hedlandet Ekologisk landskapsplan Hedlandet Sveaskog är Sveriges största skogsägare och äger ungefär 14 procent av Sveriges skogar. Skogen med dess tillgångar utgör grunden i Sveaskogs verksamhet, och hållbar utveckling

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET TJUÖRRIE I ARVIDSJAURS KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET TJUÖRRIE I ARVIDSJAURS KOMMUN BESLUT 1 (8) BILDANDE AV NATURRESERVATET TJUÖRRIE I ARVIDSJAURS KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, beslutar länsstyrelsen att det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga

Läs mer

Beskrivning av skogen kring vägbygget på östra Ringsö Fältbesök

Beskrivning av skogen kring vägbygget på östra Ringsö Fältbesök Beskrivning av skogen kring vägbygget på östra Ringsö Fältbesök 2019-09-01 Fältbesök sammanfattning Naturskyddsföreningen Sörmland har noterat att markägaren beviljats dispens/ tillstånd att färdigställa

Läs mer

SKÖTSELPLAN Dnr

SKÖTSELPLAN Dnr 1(8) Åsa Forsberg 010-2248752 asa.forsberg@lansstyrelsen.se Skötselplan för naturreservatet Alntorps storskog i Nora kommun Hällmarksskog vid Alntorps storskog. Foto: Kjell Store. Skötselplanen upprättad

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

Inventera skogen. Slutrapport för LONA-projekt i Leksands kommun 2012

Inventera skogen. Slutrapport för LONA-projekt i Leksands kommun 2012 Inventera skogen Slutrapport för LONA-projekt i Leksands kommun 2012 Fältarbetet utfört av Skogsstyrelsen genom Yngve Perjons och Jenny Andersson under fältsäsongen 2012 Rapporten sammanställd av Jenny

Läs mer

Granskning av Holmen Skogs skogsbruk i Härjedalen. Rapport från Fältbiologernas skogsnätverks inventeringsresa augusti 2015

Granskning av Holmen Skogs skogsbruk i Härjedalen. Rapport från Fältbiologernas skogsnätverks inventeringsresa augusti 2015 Granskning av Holmen Skogs skogsbruk i Härjedalen Rapport från Fältbiologernas skogsnätverks inventeringsresa augusti 2015 Innehållsförteckning Inledning... 4 Metod... 5 Begreppsförklaringar... 6 Områdesbeskrivningar...

Läs mer

Förslag till nytt naturreservat

Förslag till nytt naturreservat Sidan 1 Förslag till nytt naturreservat Ransby-Gillersberg - ett naturskogsområde i norra Värmland - Sidan 2 Ransby-Gillersberg är ett område som ligger öster om Sysslebäck, vid gränsen mot Dalarna i Torsby

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen

Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen 1 Vad är en Nyckelbiotop? Nyckelbiotopsinventeringen är en biologisk kartläggning av

Läs mer

INVENTERING AV SVAMPAR I

INVENTERING AV SVAMPAR I INVENTERING AV SVAMPAR I ÅSBARRSKOGAR PÅ SWEDAVIAS MARKINNEHAV VID ARLANDA MED FOKUS PÅ RÖDLISTADE ARTER OCH SIGNALARTER 2010-12 - 16 Beställning Beställarens namn Swedavia Framställt av: Ekologigruppen

Läs mer

Rapport Haveri för naturvården i skogen

Rapport Haveri för naturvården i skogen Rapport Haveri för naturvården i skogen Innehåll Innehåll Sid: Förord 1 Inledning Haveri för naturvården i skogen 2 Fältbesök och dokumentation 3 SCA 4 Bergvik Skog 20 Sveaskog 26 Statens Fastighetsverk

Läs mer

RAPPORT. Översiktlig naturvärdesinventering Midskog UPPDRAGSNUMMER OCH SVENSKA KRAFTNÄT - JÄMTKRAFT SUNDSVALL MILJÖ

RAPPORT. Översiktlig naturvärdesinventering Midskog UPPDRAGSNUMMER OCH SVENSKA KRAFTNÄT - JÄMTKRAFT SUNDSVALL MILJÖ SVENSKA KRAFTNÄT - JÄMTKRAFT Översiktlig naturvärdesinventering Midskog UPPDRAGSNUMMER 1644798 OCH 1644797 SUNDSVALL MILJÖ GRANSKNING: Bakgrund Svenska kraftnät har beslutat om att bygga om stamnätstationen

Läs mer

RAPPORT. Likgiltighetens naturvård En granskning av SCA: s naturvårdshänsyn vid planerade avverkningar i Norrbotten 2008

RAPPORT. Likgiltighetens naturvård En granskning av SCA: s naturvårdshänsyn vid planerade avverkningar i Norrbotten 2008 RAPPORT Likgiltighetens naturvård En granskning av SCA: s naturvårdshänsyn vid planerade avverkningar i Norrbotten 2008 Innehåll Inledning 3 Områdesbeskrivningar Bodens kommun Kvarnbäcken 4 Brändberget

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

SKÖTSELPLAN FÖR NATURRESERVATET SNOTTERMYRBERGET

SKÖTSELPLAN FÖR NATURRESERVATET SNOTTERMYRBERGET 1 (9) SKÖTSELPLAN FÖR NATURRESERVATET SNOTTERMYRBERGET Detta dokument är en bilaga till länsstyrelsens beslut om Bildande av naturreservatet Snottermyberget i Bodens kommun. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Rapport. Hotade skogar i norr

Rapport. Hotade skogar i norr Rapport Hotade skogar i norr Innehåll Bakgrund 2 Fältbesök och dokumentation 5 Inventerare 6 Arjeplogs kommun Harrurliden 7 Luobbeln 8 Mattaureälven-Båldakatj 9 Njuorokvaratj 10 Skarjak 11 Tjuorre 12 Övre

Läs mer

4028 Bastuklumpen. 0ha Nedanför fjällnära gräns. 226 ha

4028 Bastuklumpen. 0ha Nedanför fjällnära gräns. 226 ha 4028 Bastuklumpen Kommun Åsele Totalareal 306 ha Naturgeografisk region 32c Areal land 295 ha Objektskategori U1 Areal vatten 10 ha Markägare Sveaskog Areal produktiv skogsmark 226 ha Ovanför fjällnära

Läs mer

PELTOVAARA. 558-åring. Abborrträsk pärlan i parken. En levande. bark som livsmedel och förpackningsmaterial. mångfaldspark i gällivare 67.085 20.

PELTOVAARA. 558-åring. Abborrträsk pärlan i parken. En levande. bark som livsmedel och förpackningsmaterial. mångfaldspark i gällivare 67.085 20. mångfaldspark i gällivare PELTOVAARA hitta hit med gps 67.085 20.347 En levande 558-åring bark som livsmedel och förpackningsmaterial Abborrträsk pärlan i parken Välkommen till SCAs första mångfaldspark

Läs mer

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017.

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Av Tobias Ivarsson, saperda@spray.se Inledning Under hösten 2017 gjordes några besök i skogarna norr om Öjaby då det finns planer på bebyggelse och

Läs mer

Text: Patrik Nygren förutom avsnitt 6.6 och 6.7 som skrivits av Lill Eilertsen.

Text: Patrik Nygren förutom avsnitt 6.6 och 6.7 som skrivits av Lill Eilertsen. Abmoberget Text: Patrik Nygren förutom avsnitt 6.6 och 6.7 som skrivits av Lill Eilertsen. Foto: Patrik Nygren, Lill Eilertssen och Benjamin Forsmark. Anders Hellström, Umeå, provborrar en jättetall på

Läs mer

Mjällådalens kryptogamer

Mjällådalens kryptogamer Mjällådalens kryptogamer Mjällåns dalgång sträcker sig från Bastusjön i norr till Stavreviken vid Indalsälvens utlopp, en sträcka på ca 50 km (efter sammanflödet med Ljustorpsån heter den Ljustorpsån).

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET VISTTJÄRNLIDEN I ÄLVSBYNS KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET VISTTJÄRNLIDEN I ÄLVSBYNS KOMMUN BESLUT 1 (7) BILDANDE AV NATURRESERVATET VISTTJÄRNLIDEN I ÄLVSBYNS KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, beslutar länsstyrelsen att det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga

Läs mer

Sammanställning av inventeringsresultat av avverkningsanmälda skogar inom värdetrakter. mars - september 2017

Sammanställning av inventeringsresultat av avverkningsanmälda skogar inom värdetrakter. mars - september 2017 Sammanställning av inventeringsresultat av avverkningsanmälda skogar inom värdetrakter mars - september 2017 INTRODUKTION Detta är en sammanställning av Greenpeace undersökningar av sju värdetrakter i

Läs mer

Moskogen 2009. Naturvärdesinventering inför projektering av 50 vindkraftverk med tillhörande vägar. Inventerare Lars-Olof Grund

Moskogen 2009. Naturvärdesinventering inför projektering av 50 vindkraftverk med tillhörande vägar. Inventerare Lars-Olof Grund Moskogen 2009 Naturvärdesinventering inför projektering av 50 vindkraftverk med tillhörande vägar Gammal tall som fallit på Mobergets topp. Inventerare Lars-Olof Grund Moskogen Inventeringarna Inventeringarna

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

INVENTERING AV SVEASKOGS OSKYDDADE OMRÅDEN VISAR PÅ BRISTFÄLLIG NATURVÅRD

INVENTERING AV SVEASKOGS OSKYDDADE OMRÅDEN VISAR PÅ BRISTFÄLLIG NATURVÅRD INVENTERING AV SVEASKOGS OSKYDDADE OMRÅDEN VISAR PÅ BRISTFÄLLIG NATURVÅRD Fältbiologernas inventering av Sveaskogs marker i Jokkmokks och Arjeplogs kommuner SAMMANFATTNING Under sju dagar i augusti har

Läs mer

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge Naturinventering och översiktlig spridningsanalys Tullinge 2 Beställning: Wästbygg Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Karn Terä Medverkande:

Läs mer

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN Inledning Inför en planerad exploatering vid södra Törnskogen i Sollentuna kommun har Ekologigruppen AB genomfört en bedömning av områdets naturvärden.

Läs mer

FÖREBILD. fångstgropar! och långskägg. Se upp för. Med naturen som. Bland dofttickor. Vandra på fina stigar MÅNGFALDSPARK I SOLLEFTEÅ KOMMUN

FÖREBILD. fångstgropar! och långskägg. Se upp för. Med naturen som. Bland dofttickor. Vandra på fina stigar MÅNGFALDSPARK I SOLLEFTEÅ KOMMUN MÅNGFALDSPARK I SOLLEFTEÅ KOMMUN SÖRGRANINGE HITTA HIT MED GPS: 62.971 17.167 Med naturen som FÖREBILD Se upp för fångstgropar! Bland dofttickor och långskägg Vandra på fina stigar Välkommen till Sörgraninge

Läs mer

Naturreservat i Säffle kommun

Naturreservat i Säffle kommun Naturreservat i Säffle kommun Naturreservatet Yttre Hedane På sidan 12 hittar Du en kommunövergripande karta med naturreservaten och på sidan 13 finns en tillhörande lista över naturreservaten samt koordinater

Läs mer

Naturvärdesinventering i skogsområden söder om Ängersjö

Naturvärdesinventering i skogsområden söder om Ängersjö Naturvärdesinventering i skogsområden söder om Ängersjö Utförd av Peter Andreasson, FORAN Sverige AB för O2 Vindkompaniet AB, augusti-september 2009 Inledning På uppdrag av O2 Vindkompaniet AB har FORAN

Läs mer

Unika tallskogar avverkas

Unika tallskogar avverkas Unika tallskogar avverkas Flera skogsbolag fortsätter att avverka skyddsvärd tallskog och nyckelbiotoper, och både Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen saknar resurser för att förhindra detta. De sista spillrorna

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

Naturvärdesinventering av skogsområdet vid Övre Storsätern, underlag till detaljplan för stugby (Floåsen 13:2)

Naturvärdesinventering av skogsområdet vid Övre Storsätern, underlag till detaljplan för stugby (Floåsen 13:2) Naturvärdesinventering av skogsområdet vid Övre Storsätern, underlag till detaljplan för stugby (Floåsen 13:2) TaigaEkologerna Rolf Lundqvist & Janolof Hermansson 2012 1 TaigaEkologerna i Eurotaigan HB

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET GARDEVARE I ARVIDSJAURS KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET GARDEVARE I ARVIDSJAURS KOMMUN BESLUT 1 (7) BILDANDE AV NATURRESERVATET GARDEVARE I ARVIDSJAURS KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, beslutar länsstyrelsen att det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET KANTABERGET I ÄLVSBYNS KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET KANTABERGET I ÄLVSBYNS KOMMUN BESLUT 1 (7) BILDANDE AV NATURRESERVATET KANTABERGET I ÄLVSBYNS KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, beslutar länsstyrelsen att det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

Asp - vacker & värdefull

Asp - vacker & värdefull Asp - vacker & värdefull Asp blir alltmer sällsynt i Sverige. I den här foldern berättar vi hur du med några enkla åtgärder kan hjälpa aspen. Du känner nog till hur en asp ser ut. Aspen lyser som en brinnande

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (7) Enheten för naturvård Bromseby SE0110369 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-11-12 Referens 512-255-2016 1(7) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Bilaga 1 NR Naturreservatet Allejaure Areal 228,5 ha Skala 1: Ri ks vä g Allejaure 95 -S ilv e rv äg e n Hemberget Copyright

Bilaga 1 NR Naturreservatet Allejaure Areal 228,5 ha Skala 1: Ri ks vä g Allejaure 95 -S ilv e rv äg e n Hemberget Copyright 511-9022-11 Bilaga 1 NR 2032229 Naturreservatet Allejaure Areal 228,5 ha Skala 1:15 000 Ri ks vä g Allejaure 95 -S ilv e rv äg e n Hemberget Copyright Lantmäteriet 2011. Ur GSD - Produkter, ärende 106-2004/188

Läs mer

Så skyddas värdefull skog. Sammanfattning av Strategi för formellt skydd av skog i Hallands län

Så skyddas värdefull skog. Sammanfattning av Strategi för formellt skydd av skog i Hallands län Så skyddas värdefull skog Sammanfattning av Strategi för formellt skydd av skog i Hallands län Levande skogar Sveriges Riksdag har antagit 16 miljökvalitetsmål för hur miljön bör vara. Målet för skogen

Läs mer

Vad är skogsstrategin? Dialog

Vad är skogsstrategin? Dialog Vad är skogsstrategin? Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har tillsammans tagit fram en strategi för bevarande av biologiskt värdefulla skogar i Västmanlands län. Skogsstrategin ska ge Länsstyrelsen och

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET TABMOKÅIVE- LUOSSEJAURE I ARVIDSJAURS KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET TABMOKÅIVE- LUOSSEJAURE I ARVIDSJAURS KOMMUN BESLUT 1 (7) BILDANDE AV NATURRESERVATET TABMOKÅIVE- LUOSSEJAURE I ARVIDSJAURS KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, beslutar länsstyrelsen att det område som utmärkts på bifogad

Läs mer

Granskning av SCA:s skogsbruk i Västerbotten

Granskning av SCA:s skogsbruk i Västerbotten Granskning av SCA:s skogsbruk i Västerbotten Fältbiologernas inventeringsresa 7 16 augusti 2013 1 Innehåll Inledning... 4 Metod... 5 Begreppsförklaringar... 6 Områdesbeskrivningar... 7 Stor-Gåstjärnberget...

Läs mer

Preliminär Ekoparksplan Käringberget

Preliminär Ekoparksplan Käringberget Ekopark Käringberget Preliminär Ekoparksplan Käringberget September 2005 Förord Sveaskogs styrelse antog i april 2002 en miljöpolicy som bland annat innebär att 20 procent av den produktiva skogsmarken

Läs mer

Naturreservat i Hamrångeområdet

Naturreservat i Hamrångeområdet Naturreservat i Hamrångeområdet Söderhamns kommun Skärjåskogen Häckelsängs högmosse och Gnagmur Axmar Skämningsön Svartstensudden Gåsholma Ockelbo kommun Hådells gammelskog Bergby Norrsundet Hamrångefjärden

Läs mer

Bildande av naturreservatet Vuollerimskogen i Jokkmokks kommun

Bildande av naturreservatet Vuollerimskogen i Jokkmokks kommun 1 2011-03-16 Dnr 2006:160 265 Förslag till beslut Bildande av naturreservatet Vuollerimskogen i Jokkmokks kommun Beslut Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, beslutar Jokkmokks kommun att förklara

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN NATURVÄRDESBEDÖMNING AV SKOGAR FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERADE VINDKRAFTSPROJEKT 1 Miljötjänst Nord AB December 2011 Mattias Åkerstedt INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 2 INLEDNING... 3 LOKALISERING...

Läs mer

Punkten A2 utgör inte hinder för underhåll och reparation av befintlig väg.

Punkten A2 utgör inte hinder för underhåll och reparation av befintlig väg. BESLUT 1 2003-04-14 Dnr 511-968-00 Johan Bohlin BESLUT beslutar med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) att förklara Skrallarberget som naturreservat med föreskrifter och skötselplan enligt nedan.

Läs mer

Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun

Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun Naturvärdesinventering på Åh 1:20 m fl Uddevalla kommun På uppdrag av HB Arkitektbyrå Maj 2013 Uppdragstagare Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Niklas.Franc@naturcentrum.se Tel. 0303-72 61 65 Fältarbete:

Läs mer

Vindkraft och Naturskydd

Vindkraft och Naturskydd Naturskyddsföreningen i Norrbotten Vindkraft och Naturskydd Vindkraftverk på Uljabuouda i Arjeplog Foto Daniel Rutschman Inventeringar av gammelskogar på berg utpekade för vindkraftsetableringar. Texter

Läs mer

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004.

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Området består av en barrskogsdominerad udde och angränsande småöar i Vättern. Strandlinjen är ca 3 km. Mot stora delar av stranden och på öarna

Läs mer

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148 Dnr 511-8928-06 00-001-064 Bevarandeplan för Klövberget (södra) Upprättad: 2006-12-15 Namn: Klövberget (södra) Områdeskod: SE0630129 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 46 ha Skyddsform:

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN 1 (7) Enligt sändlista BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808) förklarar länsstyrelsen det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga 1,

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET KORGEN-STORMYRAN I BODENS KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET KORGEN-STORMYRAN I BODENS KOMMUN BESLUT 1 (7) BILDANDE AV NATURRESERVATET KORGEN-STORMYRAN I BODENS KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, beslutar länsstyrelsen att det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor 2016-01-29 Uppdragsnr: 15092 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor Beställare

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Uvsjön SE0710189 Namn: Uvsjön Sitecode: SE0710189 Områdestyp: psci 2004-04 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 171 hektar Skyddsform: Naturreservat Kommun: Örnsköldsvik Tillsynsmyndighet:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Skoglig statistik för branden i Västmanland

Skoglig statistik för branden i Västmanland Skoglig statistik för branden i Västmanland 2014-12-12 Sammanfattning Ägarfördelning Areal per ägarkategori (angivna enligt Skogsstatistisk årsbok) inom brandområdet 2014-07-31 enligt Skogsstyrelsens beräkningar.

Läs mer

SAMUELSÅSEN och KARVALAKSMOSSEN

SAMUELSÅSEN och KARVALAKSMOSSEN www.t.lst.se SAMUELSÅSEN och KARVALAKSMOSSEN Naturvärdesinventering Publ. nr 2009:30 Information om publikationen Omslagsbild: Karvalaksbäcken söder om Karvalaksmossen, maj 2008 Foto på sidan 3: Karvalaksbäcken

Läs mer

Naturvärdesinventering inom planerad vindkraftpark på Söderåsen.

Naturvärdesinventering inom planerad vindkraftpark på Söderåsen. Naturvärdesinventering inom planerad vindkraftpark på Söderåsen. Utförd av Peter Andreasson, FORAN Sverige AB, för Eolus Vind AB, augusti 2012. Inledning På uppdrag av Eolus Vind AB har FORAN Sverige AB

Läs mer

UPPGIFTER OM NATURRESERVATET

UPPGIFTER OM NATURRESERVATET BESLUT 2 (7) Inom ramen för dessa mål ska reservatet ge möjlighet till naturupplevelser, friluftsliv och vetenskaplig forskning i orörd natur. Syftet ska nås genom att: Inget skogsbruk bedrivs i området.

Läs mer

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun BESLUT Sida 1/8 Doss nr 0680-02-226 Marie Andersson Områdesskydd Naturavdelningen 036-39 5408 Enligt sändlista Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun Beslut Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Datum 2016-04-29 PM Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Lidköpings kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby Min skog Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby 1/16 2/16 3/16 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera

Läs mer

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3.

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Text och bild: Patrik Nygren för Naturskyddsföreningen i Västerbotten. Under 2012 har Naturskyddsföreningen inventerat flera tätortsnära skogar i Skellefteå

Läs mer

Naturvärdesinventering Johannisdalsskogen och Västra Sömsta Köpings kommun

Naturvärdesinventering Johannisdalsskogen och Västra Sömsta Köpings kommun Naturvärdesinventering Johannisdalsskogen och Västra Sömsta Köpings kommun Sammanfattning 3 Allmän beskrivning av området 4 Metodik 6 Resultat naturvärdesinventering 7 Delområden med naturvärden 7 Rekommendationer

Läs mer

Kulturlämningar och skogsbruk

Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Skogen har brukats av människan så länge hon överhuvudtaget har bott på våra breddgrader och under hela denna tid har hon lämnat spår av sin

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET SÖDRA LIKSGIELAS I ARJEPLOGS KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET SÖDRA LIKSGIELAS I ARJEPLOGS KOMMUN BESLUT 1 (7) BILDANDE AV NATURRESERVATET SÖDRA LIKSGIELAS I ARJEPLOGS KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, beslutar länsstyrelsen att det område som utmärkts på bifogad karta,

Läs mer

Formellt skyddad skog i Norrbottens län

Formellt skyddad skog i Norrbottens län 2012-05-02 Formellt skyddad skog i Norrbottens län Att skydda en del av våra skogar långsiktigt i form av bland annat naturreservat är en viktig del i det svenska naturvårdsarbetet. Skyddet av skog skapar

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE0 0420137 i Kristianstad kommun Öppen glänta med bar sand i varmt söderläge inne i de trädklädda sanddynerna. Foto: Johanna Ragnarsson. Bilaga 1

Läs mer

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun Naturvärdesinventering vid, Vallentuna kommun 2 Beställning: Structor Miljöbyrån Stockholm AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: Uppdragsansvarig:

Läs mer

NR Bilaga 1 Naturreservatet Ludenhatten Area ca 224 ha Skala 1: Gäddträsket Krokträsket Gårdmyrhällorna Stenmyran Gårdmyran

NR Bilaga 1 Naturreservatet Ludenhatten Area ca 224 ha Skala 1: Gäddträsket Krokträsket Gårdmyrhällorna Stenmyran Gårdmyran Bilaga 1 Naturreservatet Ludenhatten Area ca 224 ha Skala 1:15 000 Gäddträsket Krokträsket Gårdmyrhällorna Stenmyran Gårdmyran Ludenhatten Copyright Lantmäteriet 2010. Ur GSD - Produkter, ärende 106-2004/188

Läs mer

Mjällådalen Inventering av en fuktig ravinmiljö med litet vattendrag

Mjällådalen Inventering av en fuktig ravinmiljö med litet vattendrag Mjällådalen Inventering av en fuktig ravinmiljö med litet vattendrag Lunglav Lobaria pulmonaria på en rönn Sorbus aucuparia. Foto: Jenny Olsson Inventerare: Sofia Lundell och Jenny Olsson Datum: 2010-10-02

Läs mer

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad

Läs mer