NYHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR SVENSKA BOSTÄDERS HYRESGÄSTER NUMMER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NYHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR SVENSKA BOSTÄDERS HYRESGÄSTER NUMMER 1 2012"

Transkript

1 NYHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR SVENSKA BOSTÄDERS HYRESGÄSTER NUMMER AKTUELLT s2 Byte av brandvarnare. Vart tionde år byter Svenska Bostäder ut brandvarnarna i alla lägenheter. Nu är det dags igen. PÅ GÅNG s2 Tyck till. I maj kommer Svenska Bostäders årliga kundenkät. En tredjedel av alla hyresgäster får enkäten. Vi är tacksamma för din medverkan. CYKELDAGS s3 Dags att ta fram cykeln. Damma av din gamla cykel, köp en begagnad eller beställ en specialmonterad. NYTTIGT s6 Se dina sopor som en resurs Avloppsrensning. Så här rensar du avloppet i handfatet. TIPSET s8 Stockholms stad har som vision att allt avfall från hushållen ska återvinnas år Svenska Bostäder har tillsammans med hyresgästerna kommit en god bit på väg. I miljöstugorna, som funnits sedan 1990-talet, kan du återvinna ditt avfall och bidra till hela Stockholms återvinning. Dessutom finns planer på matavfallskvarnar, som omvandlar matrester till nyttig biogas. Hjälp oss att återvinna! Sommar i stan. Sommarjobba på din gård eller delta i någon av Svenska Bostäders sommaraktiviteter.

2 GG NUMMER 1 2 MARS 2012 AKTUELLT Smått & gott som är värt att veta Byte av brandvarnare och fiberomvandlare Alla Svenska Bostäders lägenheter är utrustade med brandvarnare och fiberomvandlare (som möjliggör tillgång till bredband via SB Bredband). Under en treårsperiod kommer alla brandvarnare och fiberomvandlare i våra lägenheter att bytas ut. Först ut är fastigheterna på Södra Järva, där arbetet påbörjas under våren. Brandvarnarna byts ut vart tionde år. Den nya brandvarnaren har dessutom ett inbyggt batteri som räcker i tio år, så att du slipper byta själv. Fiberomvandlaren byts var femte år hos alla som har tillgång till SB Bredband. Den nya omvandlaren möjliggör uppgradering till högre hastigheter i framtiden. Populär inspelningsplats Boken Hypnotisören av Lars Kepler blir film. I mars kommer några av scenerna att spelas in i S:t Görans gymnasium, som ägs av Svenska Bostäder. Senare i vår kommer också SVT att spela in några scener till filmatiseringen av Leif GW Perssons böcker om Palmemordet på samma plats. Tyck till om Svenska Bostäder Varje år gör Svenska Bostäder en enkätundersökning där du får tycka till om ditt boende, ditt område och om oss som hyresvärd. I maj är det dags igen. All personal på Svenska Bostäder hjälper till att dela ut enkäten till ungefär en tredjedel av alla som bor hos oss. Är du en av dem som får enkäten ber vi dig fylla i den vi är tacksamma för alla svar! Företaget AktivBo ansvarar för undersök- ningen och alla svar behandlas självklart anonymt. Två affärsområden på samma adress Affärsområdena Sydväst och Kärrtorp flyttar ihop i slutet av april. Det nya affärsområdet får namnet Söderort och den gemensamma besöksadressen blir Dalens Allé 3, som ligger i Dalens Centrum, tunnelbanestation Sandsborg. Kundcenter (Samtalstaxa som ett 08-nummer) Du kan också mejla på: kundcenter@svenskabostader.se Öppettider Mån Tis tors Fre Visste du att... vid årsskiftet hade Svenska Bostäder: lägenheter lokaler Felanmälan dygnet runt Du vet väl att du alltid kan logga in på webben och göra din felanmälan?

3 GG NUMMER 1 MARS CYKELDAGS Cykla i stan Våren närmar sig och det är dags att damma av cykeln. Har du ingen cykel kan du kolla om du hittar en begagnad till salu eller kanske rent utav köpa en ny. Antalet cyklister i Stockholm har ökat betydligt de senaste tio åren. Cykeln är ett smidigt transportmedel för att ta sig fram. Ofta går det snabbare att cykla än att ta bussen eller tunnelbanan. Dessutom är cykeln ett miljövänligt och billigt alternativ. Om man tar cykeln till jobbet får man motion varje dag och slipper köpa ett gymkort. Flera av våra kunder berättar att de mår mycket bättre när de cyklar regelbundet, säger David Randén, en av delägarna i cykelbutiken Specialized Concept Store i Hammarby Sjöstad. På marknaden finns det en uppsjö av cykelmodeller i olika prisklasser, och vad som anses vara rätt och trendigt har växlat över tiden. På 1980-talet skulle alla ha en racercykel med smala hjul, och på 1990-talet svängde pendeln mot mountain bikes med kraftiga ramar och breda däck. Idag är en av de populäraste modellerna en så kallad hybridcykel, en korsning mellan de två tidigare storsäljarna. Den lämpar sig väl för den som arbetspendlar. De allra flesta tar uppehåll från cyklandet under vintern när det är halt, men för den som önskar finns det dubbdäck att köpa. Specialutrustad cykel I cykelbutiken Specialized Concept Store kan kunderna välja vilken utrustning de vill ha, och David och hans kollegor monterar sedan fast pakethållare, skärmar, lås, barnsits och mycket annat. Innan butiken flyttade in, för nästan ett år sedan, var lokalen oinredd, med råa betongväggar och golv. Idag är väggar och kassadiskar rödlackerade och i taket finns infällda spotlights. Golvet är täckt av ljust trä. Svenska Bostäder anpassade lokalen efter våra behov och vi fick sitta med på alla planeringsmöten, berättar David Randén. Fakta Cykelbutiken Specialized Concept Store ligger på Skeppsmäklargatan 33 i Hammarby Sjöstad. Butiken hyr lokalen av Svenska Bostäder. Cyklarna som säljs är av det amerikanska märket Specialized. I modellprogrammet finns allt från stadscyklar till avancerade racercyklar med kolfiberram och stöttåliga krosscyklar.

4 4 GG NUMMER 1 MARS 2012 PÅ GÅNG Sopor är mycket mer spännande än man tror Stockholms stad har en tydlig vision redan år 2020 ska allt avfall från hushållen återvinnas. Svenska Bostäder har med sina miljöstugor kommit en god bit på väg. I din miljöstuga kan du oftast sortera: färgade glasförpackningar ofärgade glasförpackningar plastförpackningar metallförpackningar pappersförpackningar (kartong och wellpapp) tidningar och returpapper elavfall grovavfall. De flesta miljöstugor har också en batteriholk där du kan lägga småbatterier. En del miljöstugor är för små och kan inte rymma alla fraktioner. I Järva kan du även lägga annat än förpackningar i miljöstugorna, se nästa sida. Miljöfarligt avfall, som färgburkar med färgrester, ska lämnas på kommunens återvinningsstation för miljöfarligt avfall. På Stockholms stads webbplats hittar du närmaste miljöstation. Under de senaste 10 åren har mängden hushållsavfall i Sverige ökat med hela 20 procent. Men det finns siffror som visar att trenden kanske har vänt. Mängden avfall har i princip ökat varje år, förutom de två senaste åren. Om det är ett trendbrott är för tidigt att säga, menar Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige, där Stockholms stad är en av medlemmarna. Något som i alla fall har gått i rätt riktning är att mängden avfall som hamnar på soptippen minskat dramatiskt. Bara en procent av soporna läggs där. I stället återvinns de olika materialen, eller så används skräpet till att skapa värme och el. Sopor är mycket mer spännande än vad man tror. Matavfall kan till exempel omvandlas till biogas, eller till biogödsel som kan användas inom jordbruket, säger Anna-Carin. Goda sorteringsmöjligheter I Stockholm är möjligheterna för de boende att sopsortera goda. Men miljöborgarråd Per Ankersjö tycker att det behöver göras mer för att fler ska utnyttja den möjligheten, och staden satsar just nu lite extra på några av ytterstadsområdena. Svenska Bostäders miljösamordnare Helena Larsson berättar att Svenska Bostäder under många år har gjort satsningar inom området. Redan i början av 1990-talet införde vi miljöstugor så att våra hyresgäster skulle kunna källsortera. I de flesta miljöstugor går det att sortera metall-, plast-, pappers- och glasförpackningar, tidningar, elektronik, batterier och grovsopor, berättar hon. Matrester blir biogas Svenska Bostäder kommer även att prova olika möjligheter för att sortera ut matavfall, till exempel genom att installera matavfallskvarnar, som omvandlar gamla matrester till biogas. Det är viktigt att minska mängden avfall, men det är också viktigt att ta hand om det som slängs. Avfallet ska hanteras som en resurs. Hjälp oss att återvinna ditt avfall!

5 GG NUMMER 1 MARS Minst fyra gånger i veckan besöker återvinningsteamet varje miljöstuga. Två av medarbetarna är Mohamed Ahmed och Mohammed Salih. Återvinningsteamet håller ordning På Järva håller ett återvinningsteam koll på Svenska Bostäders 30 miljöstugor. Teamet städar och sorterar i stugorna minst fyra gånger i veckan. Om hyresgästerna ska källsortera är det viktigt att miljöstugorna är rena och fräscha, säger arbetsledaren David Grönberg. I nästan tjugo år har Svenska Bostäders hyresgäster kunnat källsortera sina sopor, men ibland har det varit stökigt i miljöstugorna. För att göra det lättare för hyresgästerna att källsortera bildade Svenska Bostäder ett återvinningsteam tillsammans med de andra fastighetsägarna i området. Fyra heltidsanställda åker nu runt till miljöstugorna och ser till att det ser snyggt ut och att avfallet har blivit sorterat i rätt kärl. Ett och samma bolag kommer sedan och hämtar det källsorterade avfallet och ser till att det återvinns. Tidigare hade fastighetsägarna olika bolag som kom och hämtade. Nu har det blivit billigare och effektivare, säger David Grönberg. Återvinningsteamet består av fyra personer som bor i området och känner många av hyresgästerna. Tillsammans behärskar de nio språk, vilket de har nytta av när de informerar om hur man källsorterar. Återvinningsteamet I Järva samarbetar områdets fastighetsägare genom föreningen Fastighetsägare i Järva. Föreningen startade ett återvinningsteam under 2009, för att förbättra möjligheterna till källsortering och för att få ner kostnaderna. I miljöstugorna på Järva sorterar du efter vilken sorts material avfallet är gjort av - inte bara förpackningar. färgat glas ofärgat glas plast metall blandat papper elavfall grovavfall.

6 6 GG NUMMER 1 MARS 2012 NYTTIGT Rensa avloppet i handfatet Om vattnet rinner undan sakta från handfatet beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Att rensa vattenlåset är lättare än du tror. Ofta behövs bara en vaskrensare i gummi. Den vita klumpen under handfatet är ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp från avloppsröret. Hårstrån, tvålrester och smuts fastnar lätt i vattenlåset och kan sätta sig som en propp, som hindrar vattnet från att rinna ut. En vaskrensare är bra att ha när du ska rensa avloppet. Pressa fast vask- rensaren över avloppshålet och fyll handfatet till hälften med vatten. Prova sedan att pumpa upp och ner. I de flesta fall släpper smutsproppen av luftsuget som uppstår. Om inte problemet går att lösa med vaskrensaren, testa i stället att rengöra vattenlåset. Det gör du genom att skruva av underdelen av vattenlåset. Om inte vattnet rinner undan från tvättstället efter att du rengjort vattenlåset, kontakta Kundcenter som ser till att din bovärd kommer. Vaskrensaren är bra att ha En vaskrensare består av en sugpropp av gummi som sitter på ett skaft av trä. Vi rekommenderar att du har en sådan hemma. Den finns att köpa i byggvaruaffärer eller varuhus. Den kostar inte mycket och löser nästan alltid problem med att vattnet rinner långsamt från tvättstället. Så här rensar du avloppet i handfatet Börja med att täcka avrinningshålet i handfatet med tummen eller en tejpbit. Tryck sedan fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll handfatet till häften med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren. Om inte smutsproppen släpper med hjälp av vaskrensaren testar du att rensa vattenlåset. Ställ först en hink under handfatet så att inget smutsigt vatten rinner ut på golvet. Skruva loss underdelen av vattenlåset med handkraft. Använd inte något verktyg. Använd ett finger eller en skruvmejsel och peta bort all synlig smuts. Kontrollera att inget sitter kvar genom att titta ner i handfatets avloppshål. Skruva sedan tillbaka vattenlåsets underdel och kontrollera att den håller tätt.

7 GG NUMMER 1 MARS Avskrivningar Underhåll Administration 25% 18% 15% Hyran! 15% Fastighetsskötsel och reparationer 8% 6% El, vatten och sopor 2% 11% Räntekostnad Fastighetsskatt och tomträttsavgift Fjärrvärme Vad används hyran till? Du betalar hyra varje månad, men vart går pengarna? Goda Grannar reder ut. Underhåll, 25 procent Ungefär en fj ärdedel av hyran går till underhåll. Det kan handla om att lägga nytt tak, putsa fasader eller rusta upp en gård. Inne i lägenheten byts dina vitvaror som kyl, frys och spis ut med jämna mellanrum. Hit hör även kostnaderna för att underhålla ytskikten i din lägenhet, som att lägga nya golv, måla och tapetsera om. Fastighetsskötsel och reparationer, 15 procent Hit hör det dagliga arbetet för att allt i husen och på gårdarna ska fungera. I din lägenhet behöver spisar och toaletter repareras. Trapphus, tvättstugor och andra gemensamma utrymmen ska städas. Hissar ska repareras och servas. På gårdarna ska gräsmattor klippas, lekredskap repareras och vintertid ska gångar och entréer skottas. Här ligger även pengar för ditt boinflytande, försäkringar och bevakning. Fjärrvärme, 11 procent Alla Svenska Bostäders hus värms med fj ärrvärme från värmeverken i Högdalen, Hammarbyhamnen och Hässelby. El, vatten och sopor, 6 procent Den el som används i gemensamma utrymmen och utomhus betalas via hyran. Även vattenförbrukning och sophämtning ingår. Fastighetsskatt och tomträttsavgift, 8 procent Svenska Bostäder betalar normalt kronor per lägenhet i skatt. Dessutom betalar företaget en procent av taxeringsvärdet i skatt för lokaler. Stockholms stad äger i de flesta fall marken som husen står på. Därför betalar Svenska Bostäder också en avgift till staden, en så kallad tomträttsavgift. Räntekostnad, 2 procent Svenska Bostäder har cirka en miljard kronor i lån. För lånen betalas ränta till Stockholms stad, som sköter upplåningen. Faktum är att Svenska Bostäder har ganska lite lån i förhållande till företagets storlek. Efter att ha sålt många fastigheter till bostadsrättsföreningar de senaste åren har företaget en god kassa. Pengarna återinvesteras i upprustning och nyproduktion. Administration, 15 procent Här ingår löner och sociala avgifter för personalen. Hit räknas också kostnader för kundcenters personal och datasystem. Till andra administrativa kostnader räknas också andra IT-system, telefoni och styrelsearvoden. Avskrivningar, 18 procent När Svenska Bostäder bygger nya hus, bygger om gårdar, drar bredbandsnät eller renoverar stora bostadsområden delas kostnaden upp på flera år. Om det till exempel kostar 5 miljoner kronor att bygga om en gård kan det slås ut över 20 år, vilket i exemplet skulle innebära kronor per år i avskrivning.

8 TIPSET Erbjudanden för våra hyresgäster STANNA I STAN I SOMMAR Gör något kul på sommarlovet! I sommar ordnar vi massor av barn- och ungdomsaktiviteter runt om i Stockholm. Vi samarbetar med flera idrottsklubbar. Du kan bland annat lära dig att simma, prova på fotboll och friidrott eller gymnastik. Utnyttja våra fina erbjudanden och håll dig aktiv i sommar! Läs mer och hitta aktiviteterna på: Sommarjobba på din gård. I sommar kan du som är ungdom och bor hos oss få möjlighet att jobba på din gård. Svenska Bostäder erbjuder ett antal ungdomar sommarjobb hos våra entreprenörer under cirka tre veckor. Arbetsuppgifterna omfattar trädgårdsskötsel, till exempel krattning, sopning, vattning och skräpplockning. Viss beskäring av buskar och gräsklippning kan också förekomma, liksom enklare måleri- och reparationsarbeten av till exempel staket. Beskriv dig själv, varför du vill jobba hos oss och vad du pluggar. Du måste fylla minst 16 år under 2012 för att få ett jobb genom oss. Ansök på ditt områdeskontor eller skicka e-post till personalservice@svenskabostader.se senast den 23 mars. Läs mer på: Tidningen Goda grannar! ges ut av Svenska Bostäder 4 gånger per år. Svenska Bostäder grundades 1944, ägs av Stockholms stad och är idag Stockholms största hyresvärd. Goda Grannar är tryckt på Reprint de lux 80 gr som är ett miljövänligt papper från Dalum Mill i Danmark. Ansvarig utgivare Sandra Plavinskis Fotografer Peter Lydén Nick White/ IBL Bildbyrå Form & Produktion Care of Haus Tryck Colorprint Svenska Bostäder Box 95, Vällingby Tel info@svenskabostader.se TRYCKSAK Skribent Jonas Rydin

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

Ditt avfall är inget skräp

Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

När något går sönder. Så här vårdar du lägenhetens utrustning

När något går sönder. Så här vårdar du lägenhetens utrustning När något går sönder Så här vårdar du lägenhetens utrustning När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du onödiga kostnader. Vårda din lägenhet och gemensamma utrymmen

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Nu sänker vi avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Visste du att vi har sänkt din grundavgift med 25%? Varsågod! Du som fastighetsägare kan glädjas åt lägre avgifter för din avfallshantering. Från

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Välkommen till Brf Olver.

Välkommen till Brf Olver. Välkommen till Brf Olver. Att tänka på när man flyttar in. Inför inflyttningen är det en hel del tips vi tror du kan ha nytta av. Vi vill också gärna tala om vilken service vi kan erbjuda och vilka rättigheter

Läs mer

Här kan du lämna ditt avfall

Här kan du lämna ditt avfall Här kan du lämna ditt avfall Återvinningscentral På återvinningscentralen lämnar du grovavfall, farligt avfall, elavfall, batterier, sådant som är återanvändningsbart, samt förpackningar och tidningar.

Läs mer

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun fev.se/atervinning Det finns mycket att tjäna på att återvinna och återanvända. Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

Nu bygger vi om i Husby

Nu bygger vi om i Husby Nu bygger vi om i Husby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Husby Hus för hus Det tar upp till

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn.

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn. VATTEN & AVLOPP Dricksvatten Tillgång till vatten är en förutsättning för att samhället ska fungera. Rent vatten är livsviktigt - som dricksvatten och för att sköta den personliga hygienen och förhindra

Läs mer

Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus

Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i ett flerfamiljshus Enkäten utförs som en del av arbetet med att ta fram en avfallsplan för kommunerna Degerfors, Filipstad, Gullspång, Karlskoga,

Läs mer

Nu bygger vi om i Akalla

Nu bygger vi om i Akalla Nu bygger vi om i Akalla Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Akalla Hus för hus Det tar omkring

Läs mer

När något går sönder

När något går sönder När något går sönder När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du och din verksamhet onödiga kostnader. Denna broschyr handlar om vad du som arbetar i verksamheten

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall orebro.se Matavfall Det här sorterar du ut, lägger i matavfallspåsen och sedan i det bruna kärlet som finns i anslutning till fastigheten

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter. Hantering av sopkärl. stockholm.se/avfall

För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter. Hantering av sopkärl. stockholm.se/avfall För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter Hantering av sopkärl stockholm.se/avfall Kärltyper För boende i Stockholms stad finns det fyra kärlvarianter: 140-liters kärl 140-liters matavfallskärl 190-liters

Läs mer

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Ca 35 anställda tar liten plats, väger mindre, är lätta att kyla och sist men inte minst ingen pant och inga tomflaskor

Läs mer

KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR

KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR ELMERÅS PRODUKTION 2004 RISBERGS KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR DIN KOMMUN I SAMARBETE MED LILLA EDET FÄRGELANDA TROLLHÄTTAN UDDEVALLA VÄNERSBORG MELLERUD Det är ren lögn att alla källsorterade sopor blandas

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Det finns inget avfall, eller? Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Sophantering igår och idag Avfallsplanen Vad gör vi idag? Sopor som resurs Sopsorteringsskola Vi får vardagen att

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Omnibusundersökning Återvinning 2009

Omnibusundersökning Återvinning 2009 Omnibusundersökning Återvinning 009 Projektledare: Katharina Norborg Beställare: Anna-Carina Gripwall Fältarbete: Februari 009 Proj. nr: 09000/090006 Genomförande Syfte: Metod: Urval: Urvalsstorlek: Syftet

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 14 februari 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och ger er båda

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall.

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. ÅTERVINNING SOM FUNKAR Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. LEIF PERSSON SNICKARE ÅTERVINNING SOM FUNKAR 1 Det där med återvinning, är det så viktigt egentligen? DET ÄR LÖNSAMT att återvinna.

Läs mer

Nu bygger vi om i Rinkeby

Nu bygger vi om i Rinkeby Nu bygger vi om i Rinkeby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Rinkeby Hus för hus Det tar upp

Läs mer

+ + Frågor om dig själv

+ + Frågor om dig själv Frågor om dig själv A Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga 1

Läs mer

Tack för att du ta hand om pumpstationen på din tomt. Pumpstation

Tack för att du ta hand om pumpstationen på din tomt. Pumpstation Tack för att du ta hand om pumpstationen på din tomt Pumpstation Allmänt om tryckavlopp Tryckavlopp är en teknik för att pumpa avloppsvattnet från fastigheten till Norrköping Vatten och Avfalls ledningsnät.

Läs mer

Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna. Var slänger man sin radiostyrda bil?

Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna. Var slänger man sin radiostyrda bil? Vad gör man pappersförpackningar av? 1. Olja X. Glas 2. Träd Vem hämtar avfallet hemma hos er? 1. Kommunchefen X. Personal i mataffären 2. Sopåkarna Vilket är ett matavfall: 1. Löv X. Äppelskrutt 2. Slajm

Läs mer

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 1 Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 2 Du vinner på att återvinna! Varje gång du lämnar en förpackning eller en tidning till återvinning sker något stort. Ketchupflaskan blir en praktisk

Läs mer

Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet?

Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet? Film 6: Avfallssortering vad händer med avfallet? STUDIO DAG Hej, här står jag med en massa saker som jag har tänkt återvinna. Var lämnar jag det och vad händer med det sen? Är det sant att elektronikskrot

Läs mer

1 (2) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009)

1 (2) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009) Insamlade mängder I1 : Kärl- och, inkl matavfall I2 : Grovavfall från ÅVC och separat insamlade mängder grovavfall I6 : Förpackningar och tidningar som samlas

Läs mer

Att bo i Brf Ställets Bygata

Att bo i Brf Ställets Bygata Hej och varmt välkommen till! Med denna broschyr vill styrelsen hälsa dig välkommen till vår förening och samtidigt passa på att lämna lite information om ditt nya boende. Informationen är svar på frågor

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR TILL BIOGAS OCH NY NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushållsavfall består

Läs mer

Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval

Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval Personligare hem Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval Nu gör vi det enklare för dig att sätta din personliga prägel på din lägenhet. Genom Svenska Bostäders stilval och tillval kan du inreda

Läs mer

Enkätundersökning om hanteringen av vatten, avlopp och renhållning i Oskarshamns Kommun 2008

Enkätundersökning om hanteringen av vatten, avlopp och renhållning i Oskarshamns Kommun 2008 Enkätundersökning om hanteringen av vatten, avlopp och renhållning i Oskarshamns Kommun 2008 Undersökningen genomfördes mellan den 26 maj till den 7 juli 2008 Totalt deltog 118 personer Vi vill passa på

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Enbostadshus och fritidshus. Avfallstaxa

Enbostadshus och fritidshus. Avfallstaxa Enbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun 2015-2016 Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Sala kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Sala kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de vanligaste avfallsabonnemangen, extra tjänster

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

INRED MED SVENSKA BOSTÄDERS STILVAL OCH TILLVAL

INRED MED SVENSKA BOSTÄDERS STILVAL OCH TILLVAL INRED MED SVENSKA BOSTÄDERS STILVAL OCH TILLVAL PERSONLIGARE HEM Vi gör det enkelt för dig att sätta din personliga prägel på din lägenhet. Genom Svenska Bostäders stilval och tillval kan du inreda lägenheten

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun 2016 Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för avfallsabonnemang, extra tjänster samt

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Heby kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Heby kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Heby kommun Avfallstaxa Heby kommun Antagen av Heby kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01 I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de vanligaste

Läs mer

Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln

Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln Sorteringsguide Hitta rätt i avfallsdjungeln VATTEN, AVFALL & GEODATA STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Vägvisare till källsortering Avfall är inte bara det som blir över avfall är också en värdefull

Läs mer

Källsortering Alskäret

Källsortering Alskäret Källsortering Alskäret Vem tar egentligen ansvar för vad? April 2015 Ann Martinsson Palmbrink Nacka kommun http://www.nacka.se/web/bo_bygga/avfall/inlamning/sidor/default.aspx Vem ansvarar? Kommunerna

Läs mer

Du sköter hemkompostering av matavfall och vi hämtar restavfall. Normalt hämtar vi restavfall var 4:e vecka.

Du sköter hemkompostering av matavfall och vi hämtar restavfall. Normalt hämtar vi restavfall var 4:e vecka. RENHÅLLNINGSTAXA 2010 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska det också tas ut ersättning av fastighetsägaren

Läs mer

AVFALLSHANTERING. Konsten att sortera och kasta sopor. Kista Torn Fastighetskomplex - Grannar som hjälps åt -

AVFALLSHANTERING. Konsten att sortera och kasta sopor. Kista Torn Fastighetskomplex - Grannar som hjälps åt - AVFALLSHANTERING Konsten att sortera och kasta sopor Kista Torn Fastighetskomplex - Grannar som hjälps åt - Vad kan vi sortera METALLFÖRPACKNINGAR ELAVFALL GLASFÖRPACKNINGAR, OFÄRGADE GLASFÖRPACKNINGAR,

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är

Läs mer

Lathund för Bostadsrättsföreningen Häcklefjäll

Lathund för Bostadsrättsföreningen Häcklefjäll 2011-08-30, Rev L 1(7) Lathund för Bostadsrättsföreningen Häcklefjäll Innehållsförteckning 1 Styrelsen... 2 2 Vad kan jag få hjälp med?... 2 3 Hissar... 3 4 Städning av gemensamma utrymmen... 3 5 Hur skall

Läs mer

Dina nya sopkärl är på väg

Dina nya sopkärl är på väg Dina nya sopkärl är på väg Nu är det snart dags för leverans av fyrfackskärlen. Här hittar du mer information om dina nya kärl och hur de hämtas. Ett bra val Du har valt fyrfackskärl - då har du även gjort

Läs mer

SVENSKA FOLKBYGGENS BRF NR 3 I STOCKHOLM STARTPAKET TILL:

SVENSKA FOLKBYGGENS BRF NR 3 I STOCKHOLM STARTPAKET TILL: SVENSKA FOLKBYGGENS BRF NR 3 I STOCKHOLM STARTPAKET TILL: ---------------------- Välkommen som ny medlem i Svenska Folkbyggens Bostadsrättsförening nr 3 i Stockholm. För att samla information som kan vara

Läs mer

Hur tycker du att framtidens avfallshantering ska se ut i Nacka?

Hur tycker du att framtidens avfallshantering ska se ut i Nacka? 2012-09-05 1 (6) ENKÄT LGH Hur tycker du att framtidens shantering ska se ut i Nacka? Som en del i arbetet med en ny splan för Nacka kommun vill vi veta vad du tycker är viktigt och vad du tycker bör förbättras!

Läs mer

OM SOPOR. Dessutom betalar vi för varje kilo sopor vi slänger i soptunnorna och om vi blir bättre på att sortera kan också de kostnaderna minskas.

OM SOPOR. Dessutom betalar vi för varje kilo sopor vi slänger i soptunnorna och om vi blir bättre på att sortera kan också de kostnaderna minskas. OM SOPOR Den här gången handlar hela informationsbladet om sopor och sophantering. Den här informationen gäller alla boende, både hyresgäster och bostadsrättsinnehavare. Vi har alla precis lika stor skyldighet

Läs mer

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl RENHÅLLNINGSTAXA 2014 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska kommunen också ta ut ersättning av

Läs mer

För att Ni skall få ta del av rabatterna så måste Ni ange avtalskod 9329 vid beställning.

För att Ni skall få ta del av rabatterna så måste Ni ange avtalskod 9329 vid beställning. Västerås 2012-08-31 Till Samtliga MBF förvaltade föreningar RAM avtal Ragn-Sells MBF och Ragn-Sells har tecknat ett RAM avtal. Avtalet ger MBF förvaltade föreningar rätt att till bra rabatter köpa de tjänster

Läs mer

Enkät. Instruktioner LOGO

Enkät. Instruktioner LOGO LOGO Enkät Avfallshantering 2017 TACK FÖR ATT DU HJÄLPER OSS BLI EN BÄTTRE LEVERANTÖR TILL DIG! Instruktioner Din medverkan i undersökningen är anonym, såvida du inte markerar att vi skall kontakta dig

Läs mer

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Fritidshusägare Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Sophämtning Du som har fritidshus kan välja mellan flera olika kärlstorlekar

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

www.hudiksvallsbostader.se

www.hudiksvallsbostader.se Sophantering... Sopsortera för en bättre miljö! Dina sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säkert sätt och det mesta kan återvinnas.

Läs mer

AVFALL & ÅTERVINNING i VALLASTADEN. Multihuset Flustret

AVFALL & ÅTERVINNING i VALLASTADEN. Multihuset Flustret Multihuset Flustret Multihuset Flustret fungerar som parkeringshus men rymmer även en mängd andra smarta funktioner. Särskilt uppmärksammat har de solceller som är integrerade i fasaden blivit. Återvinningsrum

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall t ex: Planglas Porslin och dricksglas Gummi Metallskrot Trä Plast (Förpackningar sorteras i särskilda kärl om sådana finns.) Farligt avfall Gips Impregnerat

Läs mer

Bakgrund GRÖN PÅSE BRÄNNBAR PÅSE FARLIGT AVFALL

Bakgrund GRÖN PÅSE BRÄNNBAR PÅSE FARLIGT AVFALL Bakgrund Nuvarande system för utökad källsortering av hushållsavfall startade år 2000 och är gemensamt för kommunerna Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Färgelanda och Mellerud. Sedan dess har vi vartannat

Läs mer

Enkät om framtidens avfallshantering. för dig som bor i. villa, småhus eller radhus

Enkät om framtidens avfallshantering. för dig som bor i. villa, småhus eller radhus Enkät om framtidens avfallshantering för dig som bor i villa, småhus eller radhus Enkäten utförs som en del av arbetet med att ta fram en avfallsplan för kommunerna Degerfors, Filipstad, Gullspång, Karlskoga,

Läs mer

Fråga A2 Hur nöjd är du med följande när det gäller hämtningen av hushållsavfallet?

Fråga A2 Hur nöjd är du med följande när det gäller hämtningen av hushållsavfallet? Några frågor om hämtning av hushållsavfallet Fråga A1 Hur ofta hämtas ditt hushållsavfall? Välj det alternativ som stämmer bäst Varje vecka Varannan vecka Var fjärde vecka Fråga A2 Hur är du med följande

Läs mer

Åter- vinnings- guide

Åter- vinnings- guide Åter- vinnings- guide Det finns många anledningar till att sortera sitt avfall. Huvudargumentet är naturligtvis miljön. Genom återvinning ser vi till att inga farliga ämnen kommer ut i naturen. Dessutom

Läs mer

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga Badrummet Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga I HANDDUK KAKEL TANDBORSTE BADANKA VATTEN BOMULLSTOPS SCHAMPO DUSCHDRAPERI NYRAKAD Toalettstol Om du har en toalett som står och

Läs mer

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB OM MIVA Miva () ett kommunalt bolag Bildades 2009, tidigare Tekniska kontoret Domsjö Vatten AB är ett helägt dotterbolag till Miva Miva omsätter cirka 200 miljoner kronor och har drygt 100 medarbetare

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med liten sopbil Dags att välja sopabonnemang Du har tidigare fått information om att villa- och fritidshushållen i Lysekil kommer att få ett

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR KONTOR OCH LUNCHRUM Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Varje person

Läs mer

Lättare och lättare att vara miljöklok

Lättare och lättare att vara miljöklok Stockholmshemmethemmet 2 JUNI 2011 Håller ordning Dialog för utveckling Nybyggt i och nära stan Vinn konstböcker Lättare och lättare att vara miljöklok VD HAR ORDET Så är då äntligen sommaren här i full

Läs mer

Viktig information till boende i Brf Flygledaren

Viktig information till boende i Brf Flygledaren Luftskeppsgatan 3. 128 32 Skarpnäck hemsida: www.brfflygledaren.se e-mail: kontakt@brfflygledaren.se Facebook: www.facebook.com/brfflygledaren Viktig information till boende i Brf Flygledaren På senare

Läs mer

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Uppdaterad senast 2013-05-16 Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Översikt 2009-2012 och fördelning avfallsmängder 2012 Redovisad statistik baseras på statistik från insamling av hushållsavfall från återvinningsstationer,

Läs mer

Sta~eliusbladet. Nr2. En tidig höstbild som Janene Brandt tagit utanror Hg 49-51. Medan vi sover skapa spindlar konst!

Sta~eliusbladet. Nr2. En tidig höstbild som Janene Brandt tagit utanror Hg 49-51. Medan vi sover skapa spindlar konst! Sta~eliusbladet 2015 Nr2 Ansvarig ulgivare: KedaIdör.: ADita LjungsIrom,. Hg 47 Medan vi sover skapa spindlar konst! En tidig höstbild som Janene Brandt tagit utanror Hg 49-51 Öppet hus på expeditionen

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Köping kommun Avfallstaxa Köpings kommun Antagen av Köpings kommunfullmäktige Taxan gäller från och med 2018-05-01 Allmänt I den här avfallstaxan hittar du kostnader

Läs mer

Låt hushållssopor bli en resurs.

Låt hushållssopor bli en resurs. Låt hushållssopor bli en resurs. Biogas Jord Metaller Plast Glas Papper Matavfall till bruna påsen anläggning BIOGAS- ANLÄGGNING Biogas- JORD Jord 70 kilo matavfall per person och år ger biogas motsvarande

Läs mer

RETURPAPPER. Här lämnar du

RETURPAPPER. Här lämnar du RETURPAPPER Allt papper som kan återvinnas, t ex: dags- och veckotidningar reklamblad kontorspapper telefonkataloger övriga kataloger OBS! Ej självhäftande eller inplastat. METALL Tex: konservburkar kaviartuber

Läs mer

Några frågor om dig själv

Några frågor om dig själv Några frågor om dig själv C Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga

Läs mer

intranowaste KöKsavfallsKvarnEn som fixar resten Inspired by design

intranowaste KöKsavfallsKvarnEn som fixar resten Inspired by design Inspired by design KöksavfallskvarnEN som fixar resten IntraNoWaste Nyhet! En restprodukt i världsklass Först till kvarn! I USA har idag hela 75 miljoner hushåll en köksavfallskvarn. Och med tanke på den

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall som inte sorteras hos kunden. Föremål av t ex: Planglas Porslin Plast, gummi Trä Metall Farligt avfall Gips Impregnerat trä Dammande material (t ex

Läs mer

Vision och regler för hyresgäster Brf Häggen 17:10 Engelbrektsgatan 10/Erik Dahlbergsgatan 30, Göteborg

Vision och regler för hyresgäster Brf Häggen 17:10 Engelbrektsgatan 10/Erik Dahlbergsgatan 30, Göteborg Vision och regler för hyresgäster Brf Häggen 17:10 Engelbrektsgatan 10/Erik Dahlbergsgatan 30, Göteborg Välkommen som hyresgäst till Brf Häggen 17:10 i Vasastaden, Göteborg! Vi hälsar dig välkommen som

Läs mer

Nyheter och möjligheter för Svenska Bostäders hyresgäster Nummer 1 2015

Nyheter och möjligheter för Svenska Bostäders hyresgäster Nummer 1 2015 Nyheter och möjligheter för Svenska Bostäders hyresgäster Nummer 1 2015 Aktuellt s. 2 Med sommaren i sikte. Sommaraktiviteterna är klara. Art camp i Husby gård är årets nyhet. på gång s. 3 Pelle Björklund

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Hallstahammars kommun Avfallstaxa Hallstahammars kommun Antagen av Hallstahammars kommunfullmäktige. Gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

sophämtning & vatten och avlopp

sophämtning & vatten och avlopp Layout: Johanna Westling Kessai, Sundbybergs stad Information till småhusägare om sophämtning & vatten och avlopp från Sundbybergs stad avfall Sophämtningsavgifter 2014 Villaägare betalar en fast avgift

Läs mer

Nyheter och möjligheter för Svenska Bostäders hyresgäster Nummer 2 2015. Varje lägenhet byggs på fabrik som en modul på 32 kvadratmeter.

Nyheter och möjligheter för Svenska Bostäders hyresgäster Nummer 2 2015. Varje lägenhet byggs på fabrik som en modul på 32 kvadratmeter. Nyheter och möjligheter för Svenska Bostäders hyresgäster Nummer 2 2015 Ritningar av Pia Jonson Landskaplaget & Adrian Utrilla Andreas Martin-Löf Arkitekter Varje lägenhet byggs på fabrik som en modul

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar

Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar i n d r a ng ti plast metall pappersförpackningar Nu testar vi fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar Det ska vara lätt att göra rätt! I Sverige är vi ganska bra på återvinning av förpackningar

Läs mer

Det här dokumentet är ett resultat av styrelse och föreningsbeslut som fattats genom åren och är ett komplement till föreningens stadgar.

Det här dokumentet är ett resultat av styrelse och föreningsbeslut som fattats genom åren och är ett komplement till föreningens stadgar. För att alla ska trivas.. Föreningen har sedan den bildades haft som policy att de boende genom egna arbetsinsatser ska bidra till att hålla kostnaden för underhåll på en låg nivå. Detta medför att samtliga

Läs mer

Bilaga 4, Enkät kundundersökning avfallshantering 2013

Bilaga 4, Enkät kundundersökning avfallshantering 2013 Bilaga 4, Enkät kundundersökning avfallshantering 2013 Avf_13_Svenljunga v1.0 Sweco Environment 2013 Enkät Avfallshantering 2013 Så här gör du Markera ditt svar för varje fråga. Under varje frågeområde

Läs mer

Så här får du en bra inomhusmiljö

Så här får du en bra inomhusmiljö Så här får du en bra inomhusmiljö Fräsch luft och koll på avloppen Enkla, smarta tips kommer här! VENTILATION OCH AVLOPP Ventilation Rena ventiler Håll alla ventiler rena från damm och smuts. Torka av

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2019-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan

Läs mer