Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval"

Transkript

1 Personligare hem Inred med Svenska Bostäders stilval och tillval

2 Nu gör vi det enklare för dig att sätta din personliga prägel på din lägenhet. Genom Svenska Bostäders stilval och tillval kan du inreda lägenheten så att den passar just din smak. Valen ger dig möjlighet att förnya din lägenhet även när det inte är dags för underhåll. Här kan du läsa mer om hur det fungerar och hur du beställer. För dig som är hyresgäst hos Svenska Bostäder ingår lägenhetsunderhåll i hyran. Vi följer hyreslagens regler som säger att vi med skäliga tidsintervaller ska tapetsera, måla om och genomföra reparationer i lägenheten. Din bovärd bedömer om lägenheten har underhållsbehov eller inte. Hyresgäster som har orsakat överslitage och skadegörelse debiteras. Vi räknar med att underhåll i normalfall behöver göras för tapeter ungefär vart 15:e år spisar ungefär vart 18:e år kyl/frys ungefär vart 15:e år linoleumgolv ungefär vart 24:e år målning av köksluckor ungefär vart 15:e år För att beställa en underhållsbesiktning kontaktar du Kundcenter och bokar en tid med din bovärd för besiktning. Din bovärd kommer hem till dig och bedömer om din lägenhet har underhållsbehov. Om det inte finns underhållsbehov kan du välja att förnya din lägenhet genom stilval och tillval. Du behöver vara hemma när underhållsbesiktningen utförs. Tillsammans går ni igenom dina valmöjligheter och priser. Beställningen är inte bindande förrän du har skrivit på en bekräftelse. I den här broschyren kan du läsa mer om vad som gäller för stilval och tillval.

3 Stilval få lägenheten att kännas ny och personlig Stilvalen ger dig möjlighet att inreda din lägenhet efter vad just du tycker är snyggt och hemtrevligt. Du kan få nya tapeter, golv, spis, kyl, frys och målning av köksluckor. Stilval påverkar inte standarden i lägenheten. Det betyder att har du en golvmatta i ett rum så är det en ny golvmatta som erbjuds. Stilvalen påverkar inte din hyra, istället betalar du ett engångsbelopp när arbetet är klart. Vi sänker ditt pris med den besparing vi gör eftersom stilvalet skjuter upp behovet av planerat underhåll. För att beställa stilval kontaktar du vårt Kundcenter, , och bokar en tid för underhållsbesiktning med din bovärd. Det går även bra att skicka in en intresseanmälan för underhållsbesiktning via vår webbplats. Vid underhållsbesiktningen får du information om vilka möjligheter du har att beställa stilval i din lägenhet samt vilka priser som gäller. Priserna beror på när underhåll utfördes i din lägenhet senast. Du beställer dina stilval genom att fylla i en blankett som du får vid besiktningen. Sedan utför våra duktiga hantverkare arbetet inom två månader efter din beställning. Vill du hellre göra jobbet själv? Om du vill göra jobbet själv går det också bra, men du måste utföra arbetet fackmannamässigt och följa kraven på behörighet för exempelvis elarbeten. Fråga gärna om tips och råd i en fackhandel eller besök svenskabostader.se där det finns lite mer information. Tänk på att målning och tapetsering kräver stor noggrannhet, tålamod och ett ordentligt förarbete. På svenskabostader.se/hyresgast kan du hitta tips.

4 Tillval ger dig ett bekvämare boende med högre standard Tillvalen är för dig som uppskattar bekvämlighet och vill ge dig själv och ditt boende det lilla extra. Medan stilval är underhåll och byte av befintlig inredning ger tillval en möjlighet att uppgradera standarden, till exempel byta från golvmatta till parkettgolv. I tillvalssortimentet hittar du bland annat säkerhetsdörr, trygghetsprodukter, förberedande installation för disk- eller tvättmaskin, inglasning av balkong, duschvägg i glas, extra eluttag och handdukstork. I samband med underhåll finns också möjlighet att välja ytterligare tillval se mer om det på nästa sida. Du beställer tillvalen genom att kontakta Kundcenter, och boka tid för besiktning med din bovärd. Din beställning blir bindande först när du har skrivit på ett tillvalsavtal. Tillvalen höjer standarden på din lägenhet permanent och därför påverkar de också hyran. Priserna för de olika tillvalen hittar du på svenskabostader.se eller ring till Kundcenter för aktuella prisuppgifter.

5 Personligare hem i korthet Sortiment Pris BETALNING Stilval tidigarelagt underhåll och stilbyte på din inredning Nya tapeter (eller målning av redan målade väggar) Nya golvmattor Ny kyl/frys Ny spis Målning av köksluckor Priserna uppdateras årligen För aktuella priser se svenskabostader.se eller ring Kundcenter Via faktura när arbetet är klart Tillval uppgradering till en högre standard Säkerhetsdörr Trygghetsprodukter Förberedande installation för disk- eller tvättmaskin Inglasning av balkong Duschvägg i glas Extra eluttag Handdukstork Klinkerruta i hall Priserna uppdateras årligen För aktuella priser se svenskabostader.se eller ring Kundcenter Som permanent höjning av din hyra Tillval som kan väljas i samband med att produkten ska bytas ut Spis med glashäll Köksluckor med högre standard Parkettgolv

6 Frågor och svar Stilval, tillval och underhåll Vad är det för skillnad på stilval och tillval? Stilval ger dig möjlighet att förnya din lägenhet även när det inte finns ett underhållsbehov. Stilval förändrar lägenhetens utseende men påverkar inte dess standard eller hyra, istället betalar du ett engångsbelopp. Tillval ger dig möjlighet att välja till förbättringar som höjer lägenhetsstandarden och det påverkar därför också hyran. Vilka stilval kan jag välja bland? Du kan välja tapetsering, nya golv, kyl, frys, spis och målning av köksluckor. Vilka tillval kan jag välja bland? Du kan när som helst beställa säkerhetsdörr, trygghetsprodukter, förberedande installation för diskeller tvättmaskin, inglasning av balkong, duschvägg i glas, extra eluttag, klinkerruta i hall och handdukstork. I samband med att vi utför underhåll i din lägenhet kan du dessutom beställa spis med glashäll, köksluckor med högre standard och parkettgolv. Dessa tillval kan du i vissa fall också beställa när du beställer stilval. Var kan jag se stilvals- och tillvalssortimenten? Du hittar dem på på svenskabostader.se. Hur betalar jag för stilval? Stilval påverkar inte hyran, istället betalar du ett engångsbelopp när arbetet är klart. Det går inte att dela upp betalningen i flera delar. Om du både väljer stilval och tillval får du både betala en stilvalsfaktura och höjning av hyran för tillvalet. Vad kostar stilvalen? Se svenskabostader.se eller ring Kundcenter för aktuella priser. Kan jag beställa stilval av ytskikten i mitt badrum? Nej, det går tyvärr inte. Badrum renoveras alltid trapphusvis för att minimera kostnader och störningar för kringboende. Vad händer med stilvalet om jag flyttar? Stilvalet är en del av lägenheten och tas över av nästa hyresgäst. Du kan inte få tillbaka pengar för stilval du köpt vid en eventuell flytt. Hur betalar jag för tillval? Tillval påverkar lägenhetens standard och betalas därför med en permanent hyreshöjning. Om du både väljer stilval och tillval får du både betala en stilvalsfaktura och höjning av hyran för tillvalet. Vad kostar tillvalen? Hyreshöjningarna som följer på respektive tillval är förhandlade med Hyresgästföreningen och grundas på tillvalets bruksvärde. Gå in på svenskabostader.se eller ring Kundcenter för aktuella prisuppgifter.

7 När börjar jag betala tillvalet? Tillvalstillägget tillkommer vanligtvis på första hyran efter att installationen är klar. Du betalar retroaktiv hyra från det datum tillvalet installerades. Hur länge betalar jag tillvalet? Eftersom tillvalet är standardhöjande blir hyrestillägget en permanent del av din fortsatta hyra. Vad händer med tillvalet om jag flyttar? Tillval är en del av lägenheten och tas över av nästa hyresgäst som också betalar samma hyra. Hur sätter Svenska Bostäder priserna? Priset för ditt stilval utgår från vår kostnad för inköp och installation minskat med den besparing vi gör genom att stilvalet skjuter upp behovet av planerat underhåll. Hyrestilläggen för tillvalen är förhandlade med Hyresgästföreningen och grundas på tillvalets bruksvärde. Äger jag de stilval och tillval jag har beställt? Nej, det gör du inte. Produkterna tillhör bostaden och ägs av Svenska Bostäder. Du får alltså inte ta med dig något när du flyttar. De stilval eller tillval som du valt till bostaden övertas av nästa hyresgäst. Kan jag beställa stilval och tillval när som helst? Du kan göra en beställning i stort sett när som helst, förutom under hyreskontraktets uppsägningstid eller om du har en skuld till Svenska Bostäder. Hur lång är leveranstiden för tillval och stilval? Leveranstiden varierar, men är vanligtvis en till två månader från din beställning. För inglasning av balkong kan leveranstiden vara upp till ett halvår, beroende på om det finns bygglov. Vem gör arbetet? De entreprenörer som Svenska Bostäder anlitar. Får jag renovera själv istället? Vill du hellre förnya din lägenhet själv får du självklart göra det. Tänk bara på att arbetet ska vara fackmannamässigt gjort och att du inte får göra sådant du inte har behörighet för, till exempel el- eller rörarbeten. Hur beställer jag stilval och tillval? Kontakta Kundcenter, , och boka tid för en underhållsbesiktning med din bovärd. Tillsammans går ni igenom dina valmöjligheter och priser. Vad gör jag om jag tycker att min lägenhet behöver underhåll? Kontakta Kundcenter, , och boka tid för en underhållsbesiktning med din bovärd. Din bovärd bedömer om din lägenhet har underhållsbehov. Annars kan du välja att förnya din lägenhet via stilval och tillval. Tillsammans går ni igenom dina valmöjligheter och priser.

8 Vill du veta mer? Du hittar mer information om stilvalen och tillvalen på svenskabostader.se. Här finns också aktuella priser för de olika valen du kan göra. För att beställa stilval och tillval kontaktar du Kundcenter, , och bokar en tid för underhållsbesiktning. Det går även bra att skicka en intresseanmälan via vår webbplats. Lycka till med inredningen av ditt hem vi hoppas det ska få dig att trivas ännu bättre! Lycka till! Telefon: E-post:

Majeldsvägen. vi renoverar ditt hus. frågor & svar om renoveringen. Så påverkar renoveringen dig. du väljer i din lägenhet

Majeldsvägen. vi renoverar ditt hus. frågor & svar om renoveringen. Så påverkar renoveringen dig. du väljer i din lägenhet Majeldsvägen vi renoverar ditt hus Så påverkar renoveringen dig Vi vill träffa dig för ett personligt möte du väljer i din lägenhet frågor & svar om renoveringen snart dags för renovering i ditt hus Vi

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning

Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning Välkommen...till din nya lägenhet och som hyresgäst hos Vänersborgsbostäder. Vi är glada för att du har valt oss som hyresvärd och vi hoppas att du kommer trivas i din lägenhet! Vi har en vision att vara

Läs mer

RIKTLINJER VID IN- OCH AVFLYTTNING

RIKTLINJER VID IN- OCH AVFLYTTNING RIKTLINJER VID IN- OCH AVFLYTTNING SYFTET MED RIKTLINJERNA Det är viktigt att såväl avflyttande som nya hyresgäster känner sig rättvist och professionellt behandlade i samband med in- och avflyttningar.

Läs mer

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att hyra ny bostad är en stor händelse, speciellt om det är den första egna lägenheten. Här finns lite användar information: Innehåll 1. Avtal 2. Besittningsskydd

Läs mer

Köpguide - Bostadsrätt

Köpguide - Bostadsrätt Köpguide - Bostadsrätt Innehåll Hur fungerar sidan BotillBo.se... 2 Hur fungerar lånelöfte... 2 Pant... 3 Lagfart... 3 Planritning... 3 Visning... 3 Begär föreningens årsredovisning:... 4 Undersökningsplikt...

Läs mer

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG Välkommen hem! Inflyttningsdags Trevligt att du flyttar in hos oss på Willhem, vi hoppas att du kommer att trivas! För att du snabbt ska finna dig tillrätta har vi tagit fram en Flytta-in-hjälp. Här kan

Läs mer

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt

Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Växjö januari 2012 Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt Information till dig som hyresgäst I budget för 2012 har kommunfullmäktige beslutat följande - Hyresgästerna hos Växjöhem och Vidingehem ska

Läs mer

Till dig som bor på Vasagatan 9

Till dig som bor på Vasagatan 9 Juni 2012 Till dig som bor på Vasagatan 9 Snart är det dags att bygga om huset på Vasagatan 9. Sedan årsskiftet har vi genom nyhetsbrev informerat dig och dina grannar om planerna och hur de kommer att

Läs mer

Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN

Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN Allt om ditt nya boende VÄLKOMMEN TILL FÖRVALTAREN INNEHÅLL 3. VARMT VÄLKOMMEN 4. DITT HYRESAVTAL 5. NÄR DU FLYTTAR IN 6. OMRÅDESINFORMATION 7. BETALA HYRAN 8. AUTOGIROANMÄLAN 9. SKÖNARE HEM 10. UNDERHÅLL

Läs mer

Vi levererar helhetslösningar

Vi levererar helhetslösningar R TM Vi levererar helhetslösningar Ett badrum är en helhet. Vi levererar den. Ett nytt badrum ska du leva med under lång som vi alla tycker oss ha för lite av. Men tar du dig att läsa vår broschyr, får

Läs mer

Nyhet! Lägenhetsfond med valfrihet sid 2 Nyhet! Botid blir kötid sid 4 Nyhet! Ny hemsida sid 8 Ljuset kommer snart sid 7 Vi bjuder på cirkus!

Nyhet! Lägenhetsfond med valfrihet sid 2 Nyhet! Botid blir kötid sid 4 Nyhet! Ny hemsida sid 8 Ljuset kommer snart sid 7 Vi bjuder på cirkus! Augusti 2012 Nyhet! Lägenhetsfond med valfrihet sid 2 Nyhet! Botid blir kötid sid 4 Nyhet! Ny hemsida sid 8 Ljuset kommer snart sid 7 Vi bjuder på cirkus! sid 6 Inledning Nu inför Alingsåshem Om man äger

Läs mer

Välkommen till Stena Fastigheter!

Välkommen till Stena Fastigheter! Välkommen till Stena Fastigheter! 02 VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST 04 KONTAKT 06 BO HOS OSS 08 TRIVSEL 09 FIXA SJÄLV VÄLKOMMEN Välkommen som hyresgäst! Här hittar du några viktiga saker att tänka på för att

Läs mer

Hyresförhandlingarna för Hus 3 på Pennygången är klara

Hyresförhandlingarna för Hus 3 på Pennygången är klara 10 okt 2014 Hyresförhandlingarna för Hus 3 på Pennygången är klara Förhandlingarna kring hyran i Hus 3, Pennygången 33 47, efter renoveringen är klara. Hyresgästföreningen och Stena Fastigheter Göteborg

Läs mer

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare T I L L k o n s u m e n t tips till dig som ska anlita hantverkare Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som

Läs mer

Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber

Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber och varför ska man ha det? Fiberoptik är en modern teknik som ersätter traditionell koppar med glas. Det innebär att information kan skickas med ljusets

Läs mer

HJALP! OMBILDA. Natverket Radda hyresratten. Mina grannar vill. En handbok fran

HJALP! OMBILDA. Natverket Radda hyresratten. Mina grannar vill. En handbok fran HJALP! Mina grannar vill OMBILDA En handbok fran Natverket Radda hyresratten Hjälp! Mina grannar vill ombilda! Elva råd till dig som vill bo kvar som hyresgäst i ett allmännyttigt fastighetsbolag. 1 Informationsmöte

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna

Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna Foto: Magnus Magnusson, Ulf Blomberg Gustafsvägen 11 A B Södra Långgatan 25 Solna MILJÖMÄRKT Renovering och modernisering www.diligentia.se 341 376 dat 2013-09-12 TRYCKSAK Spis med häll och inbyggd ugn,

Läs mer

BOSTADSRÄTTSFÖRSÄKRING

BOSTADSRÄTTSFÖRSÄKRING BOSTADSRÄTTSFÖRSÄKRING 2 Bostadsrättsförsäkring Du, det droppar från taket i mitt kök, är det något som du kan förklara? Fredrik ska precis låsa upp dörren till den lägenhet han hyr av sin kompis Peter

Läs mer

Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar

Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar Det lilla företaget med stort personligt engagemang och ansvar Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Att bo i hyresrätt har många fördelar och det är vår förhoppning att du ska trivas

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elanvändning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så gör

Läs mer

Till dig som flyttar

Till dig som flyttar Till dig som flyttar När du ska flytta är det mycket att hålla reda på både vad gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här följer en checklista över sådant som är viktigt att komma ihåg. Kontakta

Läs mer

VARFÖR GÖR NI DET HÄR?

VARFÖR GÖR NI DET HÄR? Praktisk information INFÖR STAMBYTET Hej! I augusti, preliminärt den 10 augusti, kommer vi att påbörja stambytet på din gård. Vi börjar i port 21 och fortsätter port för port fram till 27:an. I detta brev

Läs mer

Kvarteret Mullvaden i Mölndal. Marielundsgatan 1 23, Gustavsbergsgatan 2 8 Fredåsgatan 28. Renovering och modernisering

Kvarteret Mullvaden i Mölndal. Marielundsgatan 1 23, Gustavsbergsgatan 2 8 Fredåsgatan 28. Renovering och modernisering Kvarteret Mullvaden i Mölndal Marielundsgatan 1 23, Gustavsbergsgatan 2 8 Fredåsgatan 28 Renovering och modernisering Planerad renovering och modernisering Innehåll Planerad renovering och 3 modernisering

Läs mer

Välkommen. Inreda sid 16-17 Borra och spika. Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags. Städa och vårda sid 18-21. Kontakt sid 6-7.

Välkommen. Inreda sid 16-17 Borra och spika. Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags. Städa och vårda sid 18-21. Kontakt sid 6-7. Välkommen Flytta in sid 4-5 Inflyttningsdags BESIKTNING STÄDNING ADRESSÄNDRING TILLVAL Kontakt sid 6-7 Kundcenter Bovärdar Hemsidan Felanmälan JOUR/Akuta fel Störningsjour Låsöppning Säkerhet sid 8-9 Hemförsäkring

Läs mer

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad.

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Alla har rätt att bo tryggt Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Allt blir trivsammare om vi pratar med varandra! Så här

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

COOL KILLE PÅ BRÄDA CHRISTOFFER WIKLUND MÖT MARIKA BOVÄRD OCH HUNDFÖRARE SOMMAREN PROJEKTTID FÖR BORÅDEN ETT HÅL I VÄGGEN SLITAGE ELLER ÅVERKAN?

COOL KILLE PÅ BRÄDA CHRISTOFFER WIKLUND MÖT MARIKA BOVÄRD OCH HUNDFÖRARE SOMMAREN PROJEKTTID FÖR BORÅDEN ETT HÅL I VÄGGEN SLITAGE ELLER ÅVERKAN? EN REPORTAGETIDNING FÖR SKEBOS HYRESGÄSTER NR 2 2003 8:E ÅRGÅNGEN CHRISTOFFER WIKLUND COOL KILLE PÅ BRÄDA MÖT MARIKA BOVÄRD OCH HUNDFÖRARE SOMMAREN PROJEKTTID FÖR BORÅDEN ETT HÅL I VÄGGEN SLITAGE ELLER

Läs mer