Habilitering & Hjälpmedel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Habilitering & Hjälpmedel"

Transkript

1 Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel

2 Lathund Communicator Ett av kommunikationsprogrammen heter Communicator och fungerar enligt principen att man utformar olika sidor som i sin tur innehåller knappar. Varje knapp har ett utseende som kan vara text eller bild eller både och. I programmet kan man enkelt ställa in vad som ska hända när man trycker på just den knappen (uppläsning via talsyntes, en ljudfil spelas upp, en ny sida öppnas o.s.v.). Programmets grunder Communicator arbetar i två olika lägen; körläge och redigeringsläge. Körläge är skarpt läge, det läge som man normalt använder, medan redigeringsläge används för att redigera eller skapa nya kommunikationskartor. Man växlar enkelt mellan dem genom att hålla nere Shift-knappen och trycka på F5 för att nå redigeringsläge. När man är klar och har sparat trycker man bara på F5 för att Communicator ska återgår till skarpt läge. När man gör ändring i sin anpassning i Communicator kommer man att skifta mellan dessa två lägen och det är mycket behändigt att känna till snabbkommandona för detta (Shift + F5 resp. F5). Hur du kommer igång Börja med att starta en helt ny sida genom att klicka på Arkiv och sedan Ny. En hjälpsida öppnas som låter dig välja olika mallar för att snabbt komma igång. I de flesta fall som man vill skapa en ny kommunikationskarta så väljer man för skärm, alltså den övre raden. Ibland vill man kunna rita fritt och väljer frihandssida och ibland vill man ha stöd av rutnät.

3 Om skärmen nu är helt vit så beror det på att du är i visningsläge, tryck Shift+F5 för att gå till redigeringsläge. Du ser nu en helt tom sida som inte innehåller någonting och framför allt inga knappar. Vi börjar med att titta på Infoga knapp. Du infogar en ny knapp på en sida genom att klicka på symbolen med det gröna plustecknet under rubriken Infoga. Markören blir nu ett plustecken med en liten rektangel brevid. Du klickar nu någonstans på den vita sidan och håller nere vänster musknapp. Dra upp en lagom stor knapp och släpp sedan vänster musknapp. Du får nu en knapp som du enkelt kan justera. - Klicka och dra inuti området för att flytta. - Klicka och dra i någon av de åtta blå prickarna för att ändra storlek. Den röda ramen visar att knappen är markerad vilket spelar roll när man har många knappar. Massor med knappar! När du väl skapat en knapp är det enkelt att nästan fylla skärmen med knappar med samma storlek, färg och form. Ikonen Duplicera objekt ser ut som en ruta med två blå pilar och används för att snabbt kopiera upp en knapp. Klicka på ikonen, klicka och håll nere vänster musknapp på en knapp på sidan och dra sedan markören åt något håll så klonar Communicator fram nya knappar över hela det området du drar markören. Du kan också enkelt välja Kopiera och Klista in från Redigera-menyn för att skapa enstaka kopior av en knapp. Du kan t.ex. kopiera en knapp som du sett på en annan sida, växla till en annan sida eller en helt annan panel och sedan välja Klistra in. Då får du en exakt kopia av den första knappen, komplett med samma knappåtgärder, ljud, utseende, storlek etc.

4 Justera knappar Communicator har en mycket användbar funktion för att justera flera knappar på samma gång. Exempelvis vill jag skapa tolv rutor som ska ta upp hela vänstra delen av skärmen. När jag väl skapat en knapp och klonat upp den så att jag har tolv stycken inser jag att de är alldeles för små. Klicka och dra en ram runt de knapparna du vill justera så att alla tolv blir markerade (får en röd ram runt sig). Markeringen får nu samma åtta prickar runt sig som vi såg på den enskilda knappen men denna gången är de inte blå. Om man klickar och drar i någon av dessa prickar så justerar man nu alla tolv knappar tillsammans. Communicator kommer att ta hänsyn till fördelningen dem emellan och justera storlek och position proportionerligt. Färg och form Alla knappar kan ha olika former och färger. Börja med att markera en knapp (när den har en röd ram är den markerad) och välj från verktygsfältet Utseendeverktyg. Kan du inte se ikonerna kan du klicka på menyalternativet Visa och markera Utseendeverktyg. Textfärg Knappform (Rundad rektangel rekommenderas) Ramfärg Knappeffekt (toningsgradient eller ej) Bakgrundsfärg (kan vara transparent) Ramtjocklek (välj 0 pt om du inte vill ha någon ram) Glöm inte att du enkelt kan markera flera knappar samtidigt om du ska ha flera knappar som ska ha samma utseende. Är det knappar som inte ligger bredvid varandra och därmed inte går att markera med lasso kan man hålla inne Ctrl medan man klickar på dem i tur och ordning.

5 Lägga till ljud Det kan vara så att man vill koppla ljud till knappen, antingen kan man välja att inte ha något ljud, att låta talsyntesen säga det som du skrivit som knapptext eller så kan du få talsyntesen att säga något annat. Ibland är knapptexten bara en kort version av en längre mening och då kan denna knapp vara praktiskt, knapptexten kan t.ex. vara Vänta medan talsyntesen säger Vänta lite, jag måste hinna skriva mitt svar. Man kan även lägga till en vanlig ljudfil som kan vara en ljudeffekt, inspelat tal eller kanske lite musik. För att koppla till ljud eller talsyntes markerar du en knapp och klickar på ikonen för ljud. Vill du bara ha talsyntes väljer du Syntetiskt tal och sedan om knappen ska läsa upp det som står i den eller en annan text. Vill du att knappen ska spela upp en förinspelad ljudfil, klicka på Ljudfilen och på Bläddra för att kunna välja den aktuella ljudfilen. Communicator klarar av att spela upp ljudfilsformaten WMA, WAV och MP3. Ett tips är att samla alla ljudfiler på samma ställe (ett ljudbibliotek) så att det blir enklare att organisera om ni är flera som ska uppdatera kommunikationskartorna. Det blir också enklare för er att uppdatera om ni har Communicator på två olika datorer. Ibland vill man kunna justera uttalet på vissa ord, läs mer om det i avsnittet Talsyntesen längre fram.

6 Knappen öppnar en ny sida Oftast vill man kunna använda långt fler knappar än vad som får plats på en och samma sida och då kan en av de gjorda knapparna på sidan fungera som en genväg till en ny sida. Den tänkta knappen Mataffären kan alltså fås att fungera som en länk till en ny sida med knappar som alla har med situationer i en typisk mataffär att göra. I Communicator finns det flera olika sätt så om du skulle känna dig äventyrlig och klicka runt så bli inte förvånad om du hittar andra sätt att göra det men i denna lathund tas bara det allra enklaste och snabbaste sättet upp. Klicka på ikonen med en grå kedja under Special så får du upp en dialogruta där du väljer Gå till sidan och sedan klickar på knappen Välj för att välja vilken sida som du ska länka till. Klicka sedan på Spara så är det klart. Svårare än så är det inte. Tänk på att vara försiktig med att använda funktionen Tillbaka som ibland kan röra till det kring vilken sida man egentligen hamnar på. Ibland kan det vara så att det finns flera olika sätt att nå en viss sida, gör istället en knapp som går till en huvudsida. Då vet man alltid vilken sida man kommer till när man klickar på den. Lägga till egna bilder Ofta vill man kunna använda egna bilder i en kommunikationskarta, bilder som man tagit från Internet eller kanske med en egen digitalkamera. Det finns två sätt att göra detta på, det första är väldigt enkelt men blir rörigt i längden, det andra innebär en del inställningar från början men lönar sig på sikt. Innan du gör några inställningar i själva programmet så skapar du en mapp som bör ligga på Skrivbordet i Windows. Kalla den t.ex. för Mina egna bilder och se till att den endast används för bilder som ska användas i Communicator (annars finns det risk att semesterbilder gör ofrivilliga gästspel i olika kommunikationskartor). Var också noga med hur du döper bilder, kalla dem enkla saker och inga långa meningar, helst bara ett enkelt ord.

7 I Communicator klickar man nu på Verktyg i menyn och sedan Bildbibliotek i undermenyn. En dialogruta visas som ger möjlighet att själv lägga till ett eget bildbibliotek, alltså en mapp med bilder som man själv tagit och vill använda i Communicator. Detta är bra av flera olika anledningar; samma mapp används till alla bilder och man behöver inte leta runt på hela datorn för att uppdatera en speciell bild. Det kommer också att bli oerhört mycket mindre risk för att det blir några fel när kommunikationskartor sedan ska flytta mellan olika datorer. Version 4.2. är visserligen bättre på att flytta olika inställningar mellan datorer än tidigare versioner varit men som alltid när man har med datorer att göra så är det både livrem och byxhängslen som gäller. Klicka på Nytt i dialogrutan Bildbibliotek och fyll i vad du vill att det nya bildbiblioteket ska heta (t.ex. Mina egna bilder ) och klicka sedan på Bläddra för att berätta för programmet vilken mapp den ska använda. Navigera fram till den mapp som innehåller alla bilderna och välj den (tips; om du inte hittar Skrivbordet så är det ofta allra längst upp, flytta rullningslisten så du hamnar allra överst i listan så ser du Skrivbordet). Alla bilderna som finns i denna mapp kommer nu automatiskt att inkluderas som förslag när en text matas in för en knapp. Skriver man t.ex. sommar och det finns en bild som är döpt till exempelvis sommarstugan.jpg så kommer denna bild upp som ett förslag. Kort sammanfattning av de viktigaste funktionerna Textverktyget Ljudegenskaper Ny knapp Redigera bild Skapa en länk Duplicera objekt

8 Talsyntesen I Communicator finns ofta flera olika röster beroende på vilken licens man köpt och hur gammal version av programmet man har. De vanligaste rösterna heter Emma, Erik, Elin, Ingmar, Ingrid eller Anne-Marie. Du kan när som helst byta röst genom att välja Ljudinställningar i menyn Verktyg. I den ruta som då visas kan du inte bara byta röst utan framför allt reglera hastigheten på rösten om man tycker att den pratar för fort eller för långsamt. Man ska också känna till att om man har behov av två olika röster så finns det möjlighet att lägga ett kommando (knappåtgärd) på en specifik knapp och få den att byta till en specifik röst. I rutan finns även två andra flikar som hjälper dig att ställa in Auditiv feedback (används framför allt vid skanning med manöverkontakter då man kan få uppläst vilken ruta man befinner sig på) samt Läs när du skriver (När du skriver med ett skärmtangetbord kan Communicator läsa upp bokstav för bokstav, ord för ord och/eller mening för mening under tiden som du skriver som ett kvitto på att du skrivit det du ville skriva). Uttalsändringar görs under Verktyg och Alternativt uttal. Klicka på Nytt och skriv in ordet som det stavas samt hur du önskar att det ska uttalas. Glöm alla stavningsregler när det gäller det nya uttalet och försök lyssna på ordet och stava det precis som det låter. Falafel uttalas konstigt av de flesta talsynteser men med det alternativa uttalet fall affel blir det ganska bra. Ordprediktion I Communicator finns det rutor som kan hjälpa dig skriva så att du ska kunna skriva meningar med så få klick som möjligt. I dessa rutor, som kallas ordprediktion, visas ord som förslag på vad programmet tror att du är på väg att skriva. Skriver du t.ex. ett h så visas orden han, har, hon, hade i olika prediktionsrutor (beroende på hur många du har valt att använda på sidan). Fortsätter man skriva ett e så ändras förslagen till hela, helt, henne, henne. Så fort man känner igen ordet man vill skriva klicka man på det annars fortsätter man bokstavera sitt ord. Under menyn Inställningar och Ordprediktion kan man sedan finjustera olika inställningar kring just vilka ord som ska visas och i vilken ordning. Standardinställningen är att orden

9 visas efter frekvens vilket betyder att de sorteras beroende på hur mycket ett visst ord har använts. Om jag har en anhörig som heter Helena är detta antagligen ett ord jag ofta använder i min närkommunikation och när jag då skriver he så kommer Helena att hamna högst upp på listan över föreslagna ord direkt. Genom att välja alfabetiskt så bortser man från detta och istället så kommer orden att visas i alfabetisk ordning. Längst ner under första fliken Prediktion finns en ruta som heter Visa nya ord. Detta har med ordprediktionens inlärning att göra. När du skriver ett mellanslag eller något skiljetecken som signalerar att du skrivit klart ett ord så tittar ordprediktionen på ordet och jämför det med den befintliga ordlistan. Om ordet inte finns så läggs det till på en granskningslista som heter Nya ord. Beroende på om rutan Visa nya ord är markerad eller ej så avgör detta huruvida dessa nya ord visas som ett förslag när man är på väg att stava till det ordet. Hur nya ord lärs in kan man ställa in på detaljnivå under fliken Inlärning. Lär in ord styr huruvida nya ord vars stavning inte känns igen ska läggas till på väntlistan Nya ord. Uppdatera ordfrekvens avgör om Communicator ska räkna upp hur ofta olika ord används och därmed påverka i vilken prioritetsordning de visas. Man kan välja det ena men inte det andra alternativet här, de är inte ömsesidigt uteslutande. Ordprediktionen har också möjlighet att föreslå vilket ord du vill skriva innan du ens hunnit skriva första bokstaven, beroende på vilket ord du skrev nyss. Om du ofta använder ordet du efter att ha skrivit har så kommer du att dyka upp som ett förslag i en prediktionsruta så fort du skrivit klart ordet har. Du har också möjlighet att tvinga programmet att betrakta Andreas och andreas som två olika ord genom att markera alternativet Lär in ord som finns med annan bokstavsform. För att godkänna ord som Communicator räknar som nya väljer du menyn Verktyg och Ordlistor. När du öppnar rutan är den aktiva ordlistan markerad och du kan klicka på Acceptera nya ord till höger. Till vänster står alla ord som väntar på att bli godkända och till höger står alla ord som du nyss godkänts. Klicka på orden ett och ett och välj endera att klicka på pilen till höger som för över ordet till ordlistan och sparar det där, eller

10 att klicka på Ta bort så försvinner ordet helt från ordprediktionen (till dess att du skriver ordet igen). Gå igenom alla orden och ta ställning till om det är nya ord som ska räknas in i ordlistan eller om det bara är felstavningar som ska kasseras. Mina kontakter Under menyn Verktyg finns alternativt Mina kontakter och det är här som du lägger in alla e-postadresser samt telefonnummer för SMS som ska används för att skicka e-post och SMS-meddelande. Man lägger till nya kontakter genom att klicka på Ny kontakt och sedan fylla i den ruta som öppnas. Om man fyller i e-post så visas kontakten på e-postsidorna och om man fyller i telefonnummer syns det på SMS - sidorna. Tänk på att man med vissa fall (operatörer i kombination med operativsystem och Communicator-version) måste ange telefonnumret som ett internationellt nummer (+46 först och första nollan stryks). Hur flyttar jag filer mellan två datorer med Communicator? Att flytta filer mellan två olika datorer är ofta viktigt att kunna och det finns en speciell funktion för detta under Arkiv i menyraden. Genom att välja Inställningar för import och export samt data så hamnar du i en guide som steg för steg hjälper dig på traven. Du väljer vad du vill exportera och var det ska hamna (välj Skrivbordet eller ett USB-minne som du pluggat in i datorn för att lätt kunna hitta inställningarna) och sedan för du enkelt över filen som Communicator skapar (den heter användarens namn och ändelsen.vse). Filen kan du sedan flytta på ett USBminne eller via e-post så att den hamnar datorn som ska uppdateras. På denna dator väljer du återigen Arkiv och Inställningar för import och export samt data i menyn men väljer Importera istället för Exportera. Nu måste du berätta för

11 Communicator var filen med all information finns och du klickar då först i rätt mapp i dialogrutan till vänster och om du gjort rätt så dyker nu filen upp i högerkolumnen. Markera filen som du vill importera från och klicka Nästa. Nu får du välja mellan fullständig eller anpassad import Vill du ha med allting i filen så väljer du fullständig. Vill du inte ha med allting så väljer du anpassad och får då möjlighet att utesluta vissa delar av innehållet genom att kryssa bort dem. I nästa fönster ombeds du ange till vilken användare informationen ska importeras. Du får här tre alternativ. Samma som exporterades är det vanligaste valet och innebär att du bara uppdaterar den profil som redan finns med samma namn. Har du tidigare exporterat filer till denna dator så väljer du detta. Checklista 1. Se till så att båda datorerna är uppdaterade till minst Exportera från den första datorn Befintlig användare ger dig möjlighet att välja en av de användare som finns sedan tidigare på denna dator och gör att du kan importera filer och inställningar från en användare till en annan. 3. Flytta filen (.vse) till den Den tredje möjligheten används mer sällan och är till för de andra datorn tillfällen då man använder Communicator för första gången 4. Importera filen på den andra på datorn och du inte lagt in någon ny användare förutom datorn. den medföljande Gäst. Importen innebär i det här fallet att en ny användare skapas och sedan fylls med de filer och inställningar som du exporterat. Efter att du klickat på Nästa så kommer själva exporten att ske. Starta om Communicator (bara själva programmet, du behöver inte starta om datorn) så ska de nya inställningarna börja gälla.

12 Habilitering & Hjälpmedel DAHJM Dataresurscenter Sofiavägen 2 D Lund Tfn: Habilitering & Hjälpmedel

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2011 Widgit pictures Widgit Software 2011 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2011 We would like to

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2009 Widgit pictures Widgit Software 2009 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2009 We would like to

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Bygg sajten i flash html - Del 1

Bygg sajten i flash html - Del 1 Bygg sajten i flash html - Del 1 Drömmer du om en egen sajt? Glöm kodknackande och krångliga html-editorer. Gör som proffsen och skapa en sajt med animeringsprogrammet Flash. Text Andreas Weidman, (artikeln

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet.

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT ikapp Handbok i dator- och internetanvändning IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT-ikapp Handbok i dator- och internetanvändning Version 1.0 2010

Läs mer

Barnhack! kom igång med Scratch del 1

Barnhack! kom igång med Scratch del 1 Måns Jonasson Barnhack! kom igång med Scratch del 1 välkommen till kom igång med scratch! 3 Om den här kursen 3 Vad är Scratch? 3 grunderna i scratch vad är vad? 3 block script i olika kategorier 5 Rörelse

Läs mer

Handbok KWordQuiz. Peter Hedlund Översättare: Stefan Asserhäll

Handbok KWordQuiz. Peter Hedlund Översättare: Stefan Asserhäll Peter Hedlund Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 6 1.1 Enkelt att använda..................................... 6 1.1.1 Övningslägen.................................... 6 1.1.2 Provlägen......................................

Läs mer

Liten grundkurs i Microsoft Word (fo rutom sja lva skrivandet...)

Liten grundkurs i Microsoft Word (fo rutom sja lva skrivandet...) Liten grundkurs i Microsoft Word (fo rutom sja lva skrivandet...) Detta häfte går igenom några av de vanligaste och mest användbara funktionerna i Word. Det är mycket bra att behärska dessa när du ska

Läs mer

Skapa snygga text- och bilddokument

Skapa snygga text- och bilddokument Skapa snygga text- och bilddokument Eskilstuna hösten 2011 Göran Thomasson Eskilstuna 2011-05-16 sida 1 Innehållsförteckning 1 Windows 7 och Picasa 3... 2 1.1 Grunder i Windows... 2 1.1.1 Höger musknapp...

Läs mer

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Handboken får spridas fritt, i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Denna handbok skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Handboken får spridas fritt, i

Läs mer

Använda Hjälp. Använda direkthjälpen

Använda Hjälp. Använda direkthjälpen Använda Hjälp Använda Hjälp Innehåll Index Bakåt 1 Använda Hjälp Använda direkthjälpen Programvaran Adobe Acrobat Reader 5.1 innehåller fullständig dokumentation i ett lättillgängligt PDF-baserat hjälpsystem.

Läs mer

Wordread Plus USB Manual

Wordread Plus USB Manual Wordread Plus USB Manual Artikel.nr. 30240 www.icap.nu 1 W ord Re ad Plus Öve r s ik t W ordread Plus erbjuder en lättläst flytande verktygsrad som låser sig till det programfönster som för tillfället

Läs mer

Venturi - Fakturan 2 MANUAL. Venturi - Fakturan 2.0 Upplaga 1.0. Sidan 1 av 18

Venturi - Fakturan 2 MANUAL. Venturi - Fakturan 2.0 Upplaga 1.0. Sidan 1 av 18 MANUAL Venturi - Fakturan.0 Upplaga.0 Sidan av 8 CD Soft AB Storgatan 6 6 Växjö Tel: 070-7 http://www.cdsoft.se Support Supporten når du enklast per e-post eller via vår hemsida. E-post: support@cdsoft.se

Läs mer

Digitalt källskydd en introduktion. Sus Andersson Lär dig kryptering

Digitalt källskydd en introduktion. Sus Andersson Lär dig kryptering Sus Andersson Lär dig kryptering lär dig kryptering 2 kryptering och nycklar vad är det? 3 kryptera meddelanden 3 pc: hämta hem och installera gnupg 4 skapa nycklar 6 testa nycklarna 9 ta emot en krypterad

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3

Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3 Manual för Vision 80/20 Informera Version 2.3 2 Innehåll 1. Välkommen till Vision 80/20 Informera 6 2. Introduktion 7 2.1 Innan du börjar 8 2.2 Inloggning 8 Begär nytt lösenord 8 Sök utan att logga in

Läs mer

Pinnacle Studio. Ditt liv i filmform. Version 17. Inklusive Pinnacle Studio Plus och Pinnacle Studio Ultimate

Pinnacle Studio. Ditt liv i filmform. Version 17. Inklusive Pinnacle Studio Plus och Pinnacle Studio Ultimate Pinnacle Studio Version 17 Inklusive Pinnacle Studio Plus och Pinnacle Studio Ultimate Ditt liv i filmform Copyright 2013 Corel Corporation. Alla rättigheter reserverade. Respektera upphovsrätten. Innehåll

Läs mer

Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring

Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring Fortnox AB 2007-2013 Kulturhuset Ab och Svenska studiecentralen 7.2.2013 Version 1.7. Inledning Tack för att du har valt att använda Kulturhuset ab:s Bokföringsprogram

Läs mer

PREMIUM COMAI Användare

PREMIUM COMAI Användare 1 PREMIUM COMAI Användare WEBBKALENDER 2.0 utvecklar och säljer kognitions- och utvecklar och säljer kognitions- och komm 2 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 4 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3

Läs mer

Välkommen till Ipad för nybörjare

Välkommen till Ipad för nybörjare Välkommen till Ipad för nybörjare Detta häfte kommer innehålla Alla knappars funktioner Simplare och hjälpsamma sätt att kunna använda och ta sig runt i en Ipad Mindre genom gång av appar och dess betydelse

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1

WORDPRESSGUIDE 2013. Uppdaterad 20131029. WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 Uppdaterad 20131029 WORDPRESSGUIDE 2013 Sida 1 WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för både privatpersoner och

Läs mer

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2013-12-10 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline 1 Innehåll: Inledning s.3 Logga in s.3 Design responsive, version 2.0 s.3 Layout s.6 Grundinställningar s.9 Boxinställningar s.10 Toppflikar s.11 Information

Läs mer

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Augusti 2011 Guide för lärare - Grundskola Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Denna guide beskriver hur du dokumenterar individuella mål och överenskommelser i Unikum. Här beskrivs hur du

Läs mer

Manual. Scoutnet. Startsida. Mina sidor. Kårsida. Medlemmar. Distriktets sida. Förbundets sida Aktiviteter. Version 8 2011-10-13

Manual. Scoutnet. Startsida. Mina sidor. Kårsida. Medlemmar. Distriktets sida. Förbundets sida Aktiviteter. Version 8 2011-10-13 Manual Scoutnet Startsida Mina sidor Kårsida Medlemmar Distriktets sida Förbundets sida Aktiviteter Version 8 2011-10-13 Innehållsförteckning 1. För att komma igång s.3 Inloggning Vilken manualversion

Läs mer

Icarus 2.6. Manual är utskriven 2003-08-27 22:44. Copyright Keylogic AB 2003.

Icarus 2.6. Manual är utskriven 2003-08-27 22:44. Copyright Keylogic AB 2003. Icarus 2.6 Manual är utskriven 2003-08-27 22:44 Copyright Keylogic AB 2003. 1 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT...3 1.1 ANVÄNDNINGSOMRÅDEN...3 1.2 SYSTEMKRAV...3 1.3 HUR FUNGERAR ICARUS...4 1.4 STÖD FINNS

Läs mer