Habilitering & Hjälpmedel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Habilitering & Hjälpmedel"

Transkript

1 Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel

2 Lathund Communicator Ett av kommunikationsprogrammen heter Communicator och fungerar enligt principen att man utformar olika sidor som i sin tur innehåller knappar. Varje knapp har ett utseende som kan vara text eller bild eller både och. I programmet kan man enkelt ställa in vad som ska hända när man trycker på just den knappen (uppläsning via talsyntes, en ljudfil spelas upp, en ny sida öppnas o.s.v.). Programmets grunder Communicator arbetar i två olika lägen; körläge och redigeringsläge. Körläge är skarpt läge, det läge som man normalt använder, medan redigeringsläge används för att redigera eller skapa nya kommunikationskartor. Man växlar enkelt mellan dem genom att hålla nere Shift-knappen och trycka på F5 för att nå redigeringsläge. När man är klar och har sparat trycker man bara på F5 för att Communicator ska återgår till skarpt läge. När man gör ändring i sin anpassning i Communicator kommer man att skifta mellan dessa två lägen och det är mycket behändigt att känna till snabbkommandona för detta (Shift + F5 resp. F5). Hur du kommer igång Börja med att starta en helt ny sida genom att klicka på Arkiv och sedan Ny. En hjälpsida öppnas som låter dig välja olika mallar för att snabbt komma igång. I de flesta fall som man vill skapa en ny kommunikationskarta så väljer man för skärm, alltså den övre raden. Ibland vill man kunna rita fritt och väljer frihandssida och ibland vill man ha stöd av rutnät.

3 Om skärmen nu är helt vit så beror det på att du är i visningsläge, tryck Shift+F5 för att gå till redigeringsläge. Du ser nu en helt tom sida som inte innehåller någonting och framför allt inga knappar. Vi börjar med att titta på Infoga knapp. Du infogar en ny knapp på en sida genom att klicka på symbolen med det gröna plustecknet under rubriken Infoga. Markören blir nu ett plustecken med en liten rektangel brevid. Du klickar nu någonstans på den vita sidan och håller nere vänster musknapp. Dra upp en lagom stor knapp och släpp sedan vänster musknapp. Du får nu en knapp som du enkelt kan justera. - Klicka och dra inuti området för att flytta. - Klicka och dra i någon av de åtta blå prickarna för att ändra storlek. Den röda ramen visar att knappen är markerad vilket spelar roll när man har många knappar. Massor med knappar! När du väl skapat en knapp är det enkelt att nästan fylla skärmen med knappar med samma storlek, färg och form. Ikonen Duplicera objekt ser ut som en ruta med två blå pilar och används för att snabbt kopiera upp en knapp. Klicka på ikonen, klicka och håll nere vänster musknapp på en knapp på sidan och dra sedan markören åt något håll så klonar Communicator fram nya knappar över hela det området du drar markören. Du kan också enkelt välja Kopiera och Klista in från Redigera-menyn för att skapa enstaka kopior av en knapp. Du kan t.ex. kopiera en knapp som du sett på en annan sida, växla till en annan sida eller en helt annan panel och sedan välja Klistra in. Då får du en exakt kopia av den första knappen, komplett med samma knappåtgärder, ljud, utseende, storlek etc.

4 Justera knappar Communicator har en mycket användbar funktion för att justera flera knappar på samma gång. Exempelvis vill jag skapa tolv rutor som ska ta upp hela vänstra delen av skärmen. När jag väl skapat en knapp och klonat upp den så att jag har tolv stycken inser jag att de är alldeles för små. Klicka och dra en ram runt de knapparna du vill justera så att alla tolv blir markerade (får en röd ram runt sig). Markeringen får nu samma åtta prickar runt sig som vi såg på den enskilda knappen men denna gången är de inte blå. Om man klickar och drar i någon av dessa prickar så justerar man nu alla tolv knappar tillsammans. Communicator kommer att ta hänsyn till fördelningen dem emellan och justera storlek och position proportionerligt. Färg och form Alla knappar kan ha olika former och färger. Börja med att markera en knapp (när den har en röd ram är den markerad) och välj från verktygsfältet Utseendeverktyg. Kan du inte se ikonerna kan du klicka på menyalternativet Visa och markera Utseendeverktyg. Textfärg Knappform (Rundad rektangel rekommenderas) Ramfärg Knappeffekt (toningsgradient eller ej) Bakgrundsfärg (kan vara transparent) Ramtjocklek (välj 0 pt om du inte vill ha någon ram) Glöm inte att du enkelt kan markera flera knappar samtidigt om du ska ha flera knappar som ska ha samma utseende. Är det knappar som inte ligger bredvid varandra och därmed inte går att markera med lasso kan man hålla inne Ctrl medan man klickar på dem i tur och ordning.

5 Lägga till ljud Det kan vara så att man vill koppla ljud till knappen, antingen kan man välja att inte ha något ljud, att låta talsyntesen säga det som du skrivit som knapptext eller så kan du få talsyntesen att säga något annat. Ibland är knapptexten bara en kort version av en längre mening och då kan denna knapp vara praktiskt, knapptexten kan t.ex. vara Vänta medan talsyntesen säger Vänta lite, jag måste hinna skriva mitt svar. Man kan även lägga till en vanlig ljudfil som kan vara en ljudeffekt, inspelat tal eller kanske lite musik. För att koppla till ljud eller talsyntes markerar du en knapp och klickar på ikonen för ljud. Vill du bara ha talsyntes väljer du Syntetiskt tal och sedan om knappen ska läsa upp det som står i den eller en annan text. Vill du att knappen ska spela upp en förinspelad ljudfil, klicka på Ljudfilen och på Bläddra för att kunna välja den aktuella ljudfilen. Communicator klarar av att spela upp ljudfilsformaten WMA, WAV och MP3. Ett tips är att samla alla ljudfiler på samma ställe (ett ljudbibliotek) så att det blir enklare att organisera om ni är flera som ska uppdatera kommunikationskartorna. Det blir också enklare för er att uppdatera om ni har Communicator på två olika datorer. Ibland vill man kunna justera uttalet på vissa ord, läs mer om det i avsnittet Talsyntesen längre fram.

6 Knappen öppnar en ny sida Oftast vill man kunna använda långt fler knappar än vad som får plats på en och samma sida och då kan en av de gjorda knapparna på sidan fungera som en genväg till en ny sida. Den tänkta knappen Mataffären kan alltså fås att fungera som en länk till en ny sida med knappar som alla har med situationer i en typisk mataffär att göra. I Communicator finns det flera olika sätt så om du skulle känna dig äventyrlig och klicka runt så bli inte förvånad om du hittar andra sätt att göra det men i denna lathund tas bara det allra enklaste och snabbaste sättet upp. Klicka på ikonen med en grå kedja under Special så får du upp en dialogruta där du väljer Gå till sidan och sedan klickar på knappen Välj för att välja vilken sida som du ska länka till. Klicka sedan på Spara så är det klart. Svårare än så är det inte. Tänk på att vara försiktig med att använda funktionen Tillbaka som ibland kan röra till det kring vilken sida man egentligen hamnar på. Ibland kan det vara så att det finns flera olika sätt att nå en viss sida, gör istället en knapp som går till en huvudsida. Då vet man alltid vilken sida man kommer till när man klickar på den. Lägga till egna bilder Ofta vill man kunna använda egna bilder i en kommunikationskarta, bilder som man tagit från Internet eller kanske med en egen digitalkamera. Det finns två sätt att göra detta på, det första är väldigt enkelt men blir rörigt i längden, det andra innebär en del inställningar från början men lönar sig på sikt. Innan du gör några inställningar i själva programmet så skapar du en mapp som bör ligga på Skrivbordet i Windows. Kalla den t.ex. för Mina egna bilder och se till att den endast används för bilder som ska användas i Communicator (annars finns det risk att semesterbilder gör ofrivilliga gästspel i olika kommunikationskartor). Var också noga med hur du döper bilder, kalla dem enkla saker och inga långa meningar, helst bara ett enkelt ord.

7 I Communicator klickar man nu på Verktyg i menyn och sedan Bildbibliotek i undermenyn. En dialogruta visas som ger möjlighet att själv lägga till ett eget bildbibliotek, alltså en mapp med bilder som man själv tagit och vill använda i Communicator. Detta är bra av flera olika anledningar; samma mapp används till alla bilder och man behöver inte leta runt på hela datorn för att uppdatera en speciell bild. Det kommer också att bli oerhört mycket mindre risk för att det blir några fel när kommunikationskartor sedan ska flytta mellan olika datorer. Version 4.2. är visserligen bättre på att flytta olika inställningar mellan datorer än tidigare versioner varit men som alltid när man har med datorer att göra så är det både livrem och byxhängslen som gäller. Klicka på Nytt i dialogrutan Bildbibliotek och fyll i vad du vill att det nya bildbiblioteket ska heta (t.ex. Mina egna bilder ) och klicka sedan på Bläddra för att berätta för programmet vilken mapp den ska använda. Navigera fram till den mapp som innehåller alla bilderna och välj den (tips; om du inte hittar Skrivbordet så är det ofta allra längst upp, flytta rullningslisten så du hamnar allra överst i listan så ser du Skrivbordet). Alla bilderna som finns i denna mapp kommer nu automatiskt att inkluderas som förslag när en text matas in för en knapp. Skriver man t.ex. sommar och det finns en bild som är döpt till exempelvis sommarstugan.jpg så kommer denna bild upp som ett förslag. Kort sammanfattning av de viktigaste funktionerna Textverktyget Ljudegenskaper Ny knapp Redigera bild Skapa en länk Duplicera objekt

8 Talsyntesen I Communicator finns ofta flera olika röster beroende på vilken licens man köpt och hur gammal version av programmet man har. De vanligaste rösterna heter Emma, Erik, Elin, Ingmar, Ingrid eller Anne-Marie. Du kan när som helst byta röst genom att välja Ljudinställningar i menyn Verktyg. I den ruta som då visas kan du inte bara byta röst utan framför allt reglera hastigheten på rösten om man tycker att den pratar för fort eller för långsamt. Man ska också känna till att om man har behov av två olika röster så finns det möjlighet att lägga ett kommando (knappåtgärd) på en specifik knapp och få den att byta till en specifik röst. I rutan finns även två andra flikar som hjälper dig att ställa in Auditiv feedback (används framför allt vid skanning med manöverkontakter då man kan få uppläst vilken ruta man befinner sig på) samt Läs när du skriver (När du skriver med ett skärmtangetbord kan Communicator läsa upp bokstav för bokstav, ord för ord och/eller mening för mening under tiden som du skriver som ett kvitto på att du skrivit det du ville skriva). Uttalsändringar görs under Verktyg och Alternativt uttal. Klicka på Nytt och skriv in ordet som det stavas samt hur du önskar att det ska uttalas. Glöm alla stavningsregler när det gäller det nya uttalet och försök lyssna på ordet och stava det precis som det låter. Falafel uttalas konstigt av de flesta talsynteser men med det alternativa uttalet fall affel blir det ganska bra. Ordprediktion I Communicator finns det rutor som kan hjälpa dig skriva så att du ska kunna skriva meningar med så få klick som möjligt. I dessa rutor, som kallas ordprediktion, visas ord som förslag på vad programmet tror att du är på väg att skriva. Skriver du t.ex. ett h så visas orden han, har, hon, hade i olika prediktionsrutor (beroende på hur många du har valt att använda på sidan). Fortsätter man skriva ett e så ändras förslagen till hela, helt, henne, henne. Så fort man känner igen ordet man vill skriva klicka man på det annars fortsätter man bokstavera sitt ord. Under menyn Inställningar och Ordprediktion kan man sedan finjustera olika inställningar kring just vilka ord som ska visas och i vilken ordning. Standardinställningen är att orden

9 visas efter frekvens vilket betyder att de sorteras beroende på hur mycket ett visst ord har använts. Om jag har en anhörig som heter Helena är detta antagligen ett ord jag ofta använder i min närkommunikation och när jag då skriver he så kommer Helena att hamna högst upp på listan över föreslagna ord direkt. Genom att välja alfabetiskt så bortser man från detta och istället så kommer orden att visas i alfabetisk ordning. Längst ner under första fliken Prediktion finns en ruta som heter Visa nya ord. Detta har med ordprediktionens inlärning att göra. När du skriver ett mellanslag eller något skiljetecken som signalerar att du skrivit klart ett ord så tittar ordprediktionen på ordet och jämför det med den befintliga ordlistan. Om ordet inte finns så läggs det till på en granskningslista som heter Nya ord. Beroende på om rutan Visa nya ord är markerad eller ej så avgör detta huruvida dessa nya ord visas som ett förslag när man är på väg att stava till det ordet. Hur nya ord lärs in kan man ställa in på detaljnivå under fliken Inlärning. Lär in ord styr huruvida nya ord vars stavning inte känns igen ska läggas till på väntlistan Nya ord. Uppdatera ordfrekvens avgör om Communicator ska räkna upp hur ofta olika ord används och därmed påverka i vilken prioritetsordning de visas. Man kan välja det ena men inte det andra alternativet här, de är inte ömsesidigt uteslutande. Ordprediktionen har också möjlighet att föreslå vilket ord du vill skriva innan du ens hunnit skriva första bokstaven, beroende på vilket ord du skrev nyss. Om du ofta använder ordet du efter att ha skrivit har så kommer du att dyka upp som ett förslag i en prediktionsruta så fort du skrivit klart ordet har. Du har också möjlighet att tvinga programmet att betrakta Andreas och andreas som två olika ord genom att markera alternativet Lär in ord som finns med annan bokstavsform. För att godkänna ord som Communicator räknar som nya väljer du menyn Verktyg och Ordlistor. När du öppnar rutan är den aktiva ordlistan markerad och du kan klicka på Acceptera nya ord till höger. Till vänster står alla ord som väntar på att bli godkända och till höger står alla ord som du nyss godkänts. Klicka på orden ett och ett och välj endera att klicka på pilen till höger som för över ordet till ordlistan och sparar det där, eller

10 att klicka på Ta bort så försvinner ordet helt från ordprediktionen (till dess att du skriver ordet igen). Gå igenom alla orden och ta ställning till om det är nya ord som ska räknas in i ordlistan eller om det bara är felstavningar som ska kasseras. Mina kontakter Under menyn Verktyg finns alternativt Mina kontakter och det är här som du lägger in alla e-postadresser samt telefonnummer för SMS som ska används för att skicka e-post och SMS-meddelande. Man lägger till nya kontakter genom att klicka på Ny kontakt och sedan fylla i den ruta som öppnas. Om man fyller i e-post så visas kontakten på e-postsidorna och om man fyller i telefonnummer syns det på SMS - sidorna. Tänk på att man med vissa fall (operatörer i kombination med operativsystem och Communicator-version) måste ange telefonnumret som ett internationellt nummer (+46 först och första nollan stryks). Hur flyttar jag filer mellan två datorer med Communicator? Att flytta filer mellan två olika datorer är ofta viktigt att kunna och det finns en speciell funktion för detta under Arkiv i menyraden. Genom att välja Inställningar för import och export samt data så hamnar du i en guide som steg för steg hjälper dig på traven. Du väljer vad du vill exportera och var det ska hamna (välj Skrivbordet eller ett USB-minne som du pluggat in i datorn för att lätt kunna hitta inställningarna) och sedan för du enkelt över filen som Communicator skapar (den heter användarens namn och ändelsen.vse). Filen kan du sedan flytta på ett USBminne eller via e-post så att den hamnar datorn som ska uppdateras. På denna dator väljer du återigen Arkiv och Inställningar för import och export samt data i menyn men väljer Importera istället för Exportera. Nu måste du berätta för

11 Communicator var filen med all information finns och du klickar då först i rätt mapp i dialogrutan till vänster och om du gjort rätt så dyker nu filen upp i högerkolumnen. Markera filen som du vill importera från och klicka Nästa. Nu får du välja mellan fullständig eller anpassad import Vill du ha med allting i filen så väljer du fullständig. Vill du inte ha med allting så väljer du anpassad och får då möjlighet att utesluta vissa delar av innehållet genom att kryssa bort dem. I nästa fönster ombeds du ange till vilken användare informationen ska importeras. Du får här tre alternativ. Samma som exporterades är det vanligaste valet och innebär att du bara uppdaterar den profil som redan finns med samma namn. Har du tidigare exporterat filer till denna dator så väljer du detta. Checklista 1. Se till så att båda datorerna är uppdaterade till minst Exportera från den första datorn Befintlig användare ger dig möjlighet att välja en av de användare som finns sedan tidigare på denna dator och gör att du kan importera filer och inställningar från en användare till en annan. 3. Flytta filen (.vse) till den Den tredje möjligheten används mer sällan och är till för de andra datorn tillfällen då man använder Communicator för första gången 4. Importera filen på den andra på datorn och du inte lagt in någon ny användare förutom datorn. den medföljande Gäst. Importen innebär i det här fallet att en ny användare skapas och sedan fylls med de filer och inställningar som du exporterat. Efter att du klickat på Nästa så kommer själva exporten att ske. Starta om Communicator (bara själva programmet, du behöver inte starta om datorn) så ska de nya inställningarna börja gälla.

12 Habilitering & Hjälpmedel DAHJM Dataresurscenter Sofiavägen 2 D Lund Tfn: Habilitering & Hjälpmedel

The Grid 2. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2. Habilitering & Hjälpmedel

The Grid 2. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2. Habilitering & Hjälpmedel The Grid 2 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2 Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på Startknappen du hittar längst ner

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel MindExpress Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på

Läs mer

Lathund ClaroRead Plus v6

Lathund ClaroRead Plus v6 Lathund ClaroRead Plus v6 sid 2. sid 3. sid 4. sid 5. sid 6. sid 7. sid 8. sid 9. sid 10. Starta ClaroRead Plus. Inställningar för verktygsraden. Välja röst och språk. Läsa upp text. Inställningar för

Läs mer

Att använda talsyntes i en skrivsituation.

Att använda talsyntes i en skrivsituation. Att använda talsyntes i en skrivsituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Arbeta med bilder. Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram.

Arbeta med bilder. Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram. Arbeta med bilder Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram. Habilitering & Hjälpmedel Installera PhotoFiltre Att installera

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Bruksanvisning BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Innehåll Installation av Blisskarta... 3 Blisskartan - startsida... 3 Testa programmet... 4 Skapa en genväg till programmet från skrivbordet...

Läs mer

Använda Stava Rex i Word 2010

Använda Stava Rex i Word 2010 Använda Stava Rex i Word 2010 1. Skriva i Word Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer de ord

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem.

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem. Chatable Denna snabbguide går igenom det du behöver kunna för att komma igång med appen Chatable. För dig som fått appen som ett förskrivet hjälpmedel från Region Skåne finns möjlighet att få vidare utbildning

Läs mer

WordRead Plus Mac Manual

WordRead Plus Mac Manual WordRead Plus Mac Manual Artikel.nr. 15100 1 Välkommen till WordRead Plus Välkommen till WordRead Plus för Mac. WordRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära integrerat

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Tobii C12 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Förord Detta du nu håller i din hand är inte en komplett manual utan en kortfattad

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel MindExpress Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på

Läs mer

Anpassning av Windows 7 och Word 2010

Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Det finns en hel del små förändringar man kan göra för att det ska bli lättare att navigera i datorn, läsa och skriva. Med kortare rader, tydligt typsnitt större avstånd

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Använda SpellRight 2 i Word 2010

Använda SpellRight 2 i Word 2010 Använda SpellRight 2 i Word 2010 1. Skriva i Word 1. Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer

Läs mer

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer,

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, affischer, nyhetsbrev eller flersidiga publikationer som en

Läs mer

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS XP RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Alternativa verktyg. ClaroRead PC

Alternativa verktyg. ClaroRead PC Alternativa verktyg ClaroRead PC ClaroRead är en talsyntes, som omvandlar text till tal, d.v.s. användaren kan få skriven text uppläst. En talsyntes är ett bra hjälpmedel för många elever, särskilt elever

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

TIPS OCH IDÉER för Windows XP och Word 2003

TIPS OCH IDÉER för Windows XP och Word 2003 TIPS OCH IDÉER för Windows XP och Word 2003 Vi vill ge dig några användbara idéer om hur du kan göra det bekvämt för dig när du arbetar i Windows XP och Word 2003. Det finns en hel del små förändringar

Läs mer

Kom igång med FrontPage 2003

Kom igång med FrontPage 2003 Kom igång med FrontPage 2003 Skolorna i Kristianstads kommun har inte gemensam licens som med vissa övriga Microsoft-program utan licens måste köpas för varje dator som det ska installeras på. Din tekniker

Läs mer

Egna genvägar. Subhashish Pradhan T.C. Hollingsworth Översättare: Stefan Asserhäll

Egna genvägar. Subhashish Pradhan T.C. Hollingsworth Översättare: Stefan Asserhäll Subhashish Pradhan T.C. Hollingsworth Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 4 2 Hantera genvägar och grupper 4 2.1 Lägga till grupper...................................... 4 2.2 Lägga till

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

CD-ORD 8 elevdata.se

CD-ORD 8 elevdata.se Snabbhjälp i CD-ORD 8 elevdata.se SNABBHJÄLP för CD-ORD 8 Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 8. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad manual för programmet.

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

VS Communicator 4. Kommaigång

VS Communicator 4. Kommaigång VS Communicator 4 Kommaigång VÄLKOMMEN TILL VS COMMUNICATOR 4 VS Communicator 4 gör det möjligt för människor med fysiska handikapp eller nedsatt kommunikationsförmåga att använda en dator eller någon

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Låt "Personlig mappfil för Office Outlook (.pst)" vara markerad. Klicka på OK

Låt Personlig mappfil för Office Outlook (.pst) vara markerad. Klicka på OK Flytta Outlookobjekt med hjälp av Personlig mapp Avsnitt: Skapa en Personlig mapp i Outlook 2007 Skapa en Personlig mapp i Outlook 2010 Flytta Outlookobjekt till den personliga mappen Spara undan den Personliga

Läs mer

Communicate: SymWriter

Communicate: SymWriter Communicate: SymWriter SymWriter är ett ordbehandlings- och skrivstödsprogram som kan användas antingen för att skriva från tangentbord, eller för att skriva med hela ord och/eller symboler vilket man

Läs mer

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format Lathund för Microsoft Word Innehåll Autokorrigering 1 2 3 4 5 6 7 8 9 4 Format På denna rullgardinsmeny väljer du om du vill skriva brödtext, rubriker osv. Mycket bra verktyg om du arbetar med formatmallar.

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor

Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Lathund för redigering av Falkenbergs gymnasieskolas hemsidor Börja med att logga in på hemsidan Adress: http://www.edu.falkenberg.se/gymnasieskolan Klicka på nyckeln. Skriv i användarnamn och lösenord,

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Migrera till PowerPoint 2010

Migrera till PowerPoint 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de

Läs mer

Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson

Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson av: Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 INSTRUKTION TILL DIGITAL KAMERA MVC-FD73... 4 SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT TA/LAGRA EN BILD... 5 VISNING AV BILDER PÅ LCD-SKÄRMEN I KAMERAN...

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för pedagoger. Bildredigering i webbtjänsten pixlr.com

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för pedagoger. Bildredigering i webbtjänsten pixlr.com PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för pedagoger Bildredigering i webbtjänsten pixlr.com Innehållsförteckning Inledning... 3 Planering LPP... 4 Presentationsfilm - Startnyckel... 5 Från kamera till

Läs mer

eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje!

eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! 1 Utgåva 1 Sammanställd av SeniorNet Södertälje Februari

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Arbeta med video i imovie 1 Introduktion Följande guide beskriver hur man går tillväga för att hämta in, redigera och färdigställa video med imovie. 1.1 Förutsättningar imovie

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

med Office 365 i Dynamics NAV 2015

med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Arbeta Arbeta med med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Office 365 i Dynamics NAV 2015. - En guide för att enkelt komma igång Innehåll Kom igång med Office 365 i Dynamics NAV 2015... 1 Använd Word i Dynamics

Läs mer

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten.

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten. LINGUS32 Handledning Anne Börjesson Introduktion Lingus32 är ett program som främst är avsett att användas för att göra multimedia-baserade språkövningar. Programmet är skrivet för PC. Det finns möjlighet

Läs mer

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Word Word är ett effektivt ordbehandlings- och layoutprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Här får du lära dig hur man flyttar bilder från kameran till datorn, hur man fixar till ett foto, hur man skriver ut bilder och mycket mera. Lycka till! copyright

Läs mer

Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2

Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2 Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2 Förord Det finns många program för att bearbeta digitala foton. Många är kostsamma och används professionellt, andra är billigare och mindre avancerade

Läs mer

Lathund PowerPoint. Film 1 Kom igång igång. Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss.

Lathund PowerPoint. Film 1 Kom igång igång. Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss. Lathund PowerPoint Film 1 Kom igång igång Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss. Dags att börja jobba i PowerPoint. Jag klickar på Arkiv i menylisten och väljer Nytt. Här väljer jag formgivningsmall.

Läs mer

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Infoga, redigera och ta bort bilder på sunne.se En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Kom igång med SpellRight

Kom igång med SpellRight Kom igång med SpellRight SpellRight är ett program som rättar engelska stavfel. Programmet är i första hand avsett för personer som har svenska som modersmål och skriver på engelska som andraspråk. Starta

Läs mer

Word del 3 Sidan 1 av 5

Word del 3 Sidan 1 av 5 Word del 3 Sidan 1 av 5 Visningslägen... 2 Verktygsfält... 2 Textruta... 3 Sök och ersätt... 4 Word del 3 Sidan 2 av 5 Visningslägen Övn 1 Tryck Visa på menyraden. Det går nu att växla dokumentets visningsläge

Läs mer

> Guide till Min webmail

> Guide till Min webmail > Guide till Min webmail Skriv och skicka e-post. Klicka på ikonen Skicka nytt meddelande.. Fältet Avsändare : Här visas vilken e-postadress som kommer att stå som avsändare i ditt mail.. Fältet Mottagare

Läs mer

The Grid 2. Komma igång

The Grid 2. Komma igång The Grid 2 Komma igång g Framtagen och utgiven av Picomed AB, Sverige Utgåva: 2, mai 2012 Art.nr: 205123-SE-0 2 Innehållsförteckning Introduktion...4 Vad kan The Grid 2 göra?...4 Vad är Sidor?...4 Vad

Läs mer

Din guide till. Digitala assistenten

Din guide till. Digitala assistenten Din guide till Digitala assistenten Dec 2012 Innehåll SÅ HÄR SÄTTER DU DIGITALA ASSISTENTEN I ARBETE... 3 Steg 1 Skapa en ny kalenderhändelse... 3 Steg 2 Välj vad du vill att Digitala assistenten ska göra...

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Word 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Word 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Word 007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Word 8. Hantera dokument 15 3. Redigera text 30. Format 53 3 REDIGERA TEXT REDIGERA TEXT Flytta insättningspunkten 30 Markera text 31 Redigera

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

Nya utskriftsinställningar

Nya utskriftsinställningar 1 Nya utskriftsinställningar Mallar inställningar för utskriftsformat Innehållet och utseendet i varje utskriftsform styrs av en mall. Mallarna för de ingående delarna är samlade i en Inställningsmall.

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Handbok till Oribi Speak for Chrome

Handbok till Oribi Speak for Chrome Handbok till Oribi Speak for Chrome Oribi Speak for Chrome är ett tillägg (eng. extension) för webbläsaren Google Chrome och fungerar i Chrome OS (ChromeBook), Windows, OS X (Mac) och Linux. Oribi Speak

Läs mer

Inställningar. Ljudinställningar

Inställningar. Ljudinställningar Inställningar De viktigaste inställningarna du gör i Communicator hittar du i menyn med samma namn. De mest interessanta inställningarna är; Ljudinställningar Välj talsyntes och hastighet. E-postinställningar

Läs mer

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela

TextIT Hjälp. Om du vill ha all text uppläst trycker du på knappen spela TextIT Hjälp I textfältet kan du skriva din egen text eller kopiera in text ifrån andra källor som t.ex. Word, PDF, Internetsidor etc. Du kan sedan välja något av följande för att få texten uppläst. Ljudning!

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan Utgåva 1 och Lär dig surfa på Internet Sammanställd av: SeniorNet i Södertälje November 2008 Vi använder här Microsofts surfprogram: Windows Internet Explorer På skrivbordet högerklickar du på ikonen:

Läs mer

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet:

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet: Privat dator Ruter rapportering. För att kunna rapportera en tävling till Svensk Bridge behövs en s.k. FTP-klient. I de flesta fall kan en sådan sättas upp med Utforskaren som medföljer alla varianter

Läs mer

Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards

Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards Tel: 031-769 00 60 info@frolundadata.se www.frolundadata.se Introduktion WizKeys är flexibelt och kostnadseffektivt

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras 44 När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument, som måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I datorn

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Tidtagning med Eresults Lite programmet

Tidtagning med Eresults Lite programmet Tidtagning med Eresults Lite programmet Till en början: Börja med att anlsuta i EMIT läsaren till datorn genom att plugga in den gråa USB kabeln till USBporten där det står EMIT -> Starta sedan EResults

Läs mer

Grundinställningar i ViTex

Grundinställningar i ViTex Användarhandledning Grundinställningar i ViTex Innan du använder Vitex första bör gången gör du några grundinställningar. Klicka Inställningar-Generellt Nedanstående inställningar är bra att göra! 1 Introduktion

Läs mer

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Del 4 BILDER OCH TABELLER 0. Arbeta med bilder... 9. Redigera bilder... 96. Klickbara bilder/imagemaps... 0. Tabeller... 04 4. Skapa

Läs mer

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010

Storleksförändra figurer och bildobjekt - Word 2007 / 2010 Word (Textruta Figursättning, storleksförändra, beskära, Linjal, Sidhuvud/fot) 1:5 En textruta är en ram som kan innehålla text, bild, tabell etc. och kan precis som bilder, figursättas. Textrutan använder

Läs mer

SJF LATHUND EPISERVER 7.0

SJF LATHUND EPISERVER 7.0 SJF LATHUND EPISERVER 7.0 LOgGA IN. Logga in URL: http://test.sjf.discoworks.se/epiui/cms SKAPA OCH REDIGERA SIDOR. Skapa sida Öppna trädnavigeringen genom att klicka på den mörkgrå struktursymbolen längst

Läs mer

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 POWERPOINT... 2 KOMMA IGÅNG MED POWERPOINT... 3 SKAPA EN PRESENTATION... 4 INFOGA... 5 Kopiera kalkylbladsceller från Microsoft Excel till en presentation...5 Dela information mellan

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

WordRead Plus for Mac. User Guide!

WordRead Plus for Mac. User Guide! WordRead Plus for Mac User Guide! Välkommen till WordRead Plus Välkommen till WordRead Plus för Mac. WordRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära integrerat med

Läs mer

PowerPoint. Kapitel 1. Vasen

PowerPoint. Kapitel 1. Vasen Kapitel 1 PowerPoint PowerPoint används vanligen till att göra presentationer som antingen skall visas på dator eller som overhead. I det här exemplet visas hur programmet kan användas av elever för att

Läs mer