Habilitering & Hjälpmedel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Habilitering & Hjälpmedel"

Transkript

1 Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel

2 Lathund Communicator Ett av kommunikationsprogrammen heter Communicator och fungerar enligt principen att man utformar olika sidor som i sin tur innehåller knappar. Varje knapp har ett utseende som kan vara text eller bild eller både och. I programmet kan man enkelt ställa in vad som ska hända när man trycker på just den knappen (uppläsning via talsyntes, en ljudfil spelas upp, en ny sida öppnas o.s.v.). Programmets grunder Communicator arbetar i två olika lägen; körläge och redigeringsläge. Körläge är skarpt läge, det läge som man normalt använder, medan redigeringsläge används för att redigera eller skapa nya kommunikationskartor. Man växlar enkelt mellan dem genom att hålla nere Shift-knappen och trycka på F5 för att nå redigeringsläge. När man är klar och har sparat trycker man bara på F5 för att Communicator ska återgår till skarpt läge. När man gör ändring i sin anpassning i Communicator kommer man att skifta mellan dessa två lägen och det är mycket behändigt att känna till snabbkommandona för detta (Shift + F5 resp. F5). Hur du kommer igång Börja med att starta en helt ny sida genom att klicka på Arkiv och sedan Ny. En hjälpsida öppnas som låter dig välja olika mallar för att snabbt komma igång. I de flesta fall som man vill skapa en ny kommunikationskarta så väljer man för skärm, alltså den övre raden. Ibland vill man kunna rita fritt och väljer frihandssida och ibland vill man ha stöd av rutnät.

3 Om skärmen nu är helt vit så beror det på att du är i visningsläge, tryck Shift+F5 för att gå till redigeringsläge. Du ser nu en helt tom sida som inte innehåller någonting och framför allt inga knappar. Vi börjar med att titta på Infoga knapp. Du infogar en ny knapp på en sida genom att klicka på symbolen med det gröna plustecknet under rubriken Infoga. Markören blir nu ett plustecken med en liten rektangel brevid. Du klickar nu någonstans på den vita sidan och håller nere vänster musknapp. Dra upp en lagom stor knapp och släpp sedan vänster musknapp. Du får nu en knapp som du enkelt kan justera. - Klicka och dra inuti området för att flytta. - Klicka och dra i någon av de åtta blå prickarna för att ändra storlek. Den röda ramen visar att knappen är markerad vilket spelar roll när man har många knappar. Massor med knappar! När du väl skapat en knapp är det enkelt att nästan fylla skärmen med knappar med samma storlek, färg och form. Ikonen Duplicera objekt ser ut som en ruta med två blå pilar och används för att snabbt kopiera upp en knapp. Klicka på ikonen, klicka och håll nere vänster musknapp på en knapp på sidan och dra sedan markören åt något håll så klonar Communicator fram nya knappar över hela det området du drar markören. Du kan också enkelt välja Kopiera och Klista in från Redigera-menyn för att skapa enstaka kopior av en knapp. Du kan t.ex. kopiera en knapp som du sett på en annan sida, växla till en annan sida eller en helt annan panel och sedan välja Klistra in. Då får du en exakt kopia av den första knappen, komplett med samma knappåtgärder, ljud, utseende, storlek etc.

4 Justera knappar Communicator har en mycket användbar funktion för att justera flera knappar på samma gång. Exempelvis vill jag skapa tolv rutor som ska ta upp hela vänstra delen av skärmen. När jag väl skapat en knapp och klonat upp den så att jag har tolv stycken inser jag att de är alldeles för små. Klicka och dra en ram runt de knapparna du vill justera så att alla tolv blir markerade (får en röd ram runt sig). Markeringen får nu samma åtta prickar runt sig som vi såg på den enskilda knappen men denna gången är de inte blå. Om man klickar och drar i någon av dessa prickar så justerar man nu alla tolv knappar tillsammans. Communicator kommer att ta hänsyn till fördelningen dem emellan och justera storlek och position proportionerligt. Färg och form Alla knappar kan ha olika former och färger. Börja med att markera en knapp (när den har en röd ram är den markerad) och välj från verktygsfältet Utseendeverktyg. Kan du inte se ikonerna kan du klicka på menyalternativet Visa och markera Utseendeverktyg. Textfärg Knappform (Rundad rektangel rekommenderas) Ramfärg Knappeffekt (toningsgradient eller ej) Bakgrundsfärg (kan vara transparent) Ramtjocklek (välj 0 pt om du inte vill ha någon ram) Glöm inte att du enkelt kan markera flera knappar samtidigt om du ska ha flera knappar som ska ha samma utseende. Är det knappar som inte ligger bredvid varandra och därmed inte går att markera med lasso kan man hålla inne Ctrl medan man klickar på dem i tur och ordning.

5 Lägga till ljud Det kan vara så att man vill koppla ljud till knappen, antingen kan man välja att inte ha något ljud, att låta talsyntesen säga det som du skrivit som knapptext eller så kan du få talsyntesen att säga något annat. Ibland är knapptexten bara en kort version av en längre mening och då kan denna knapp vara praktiskt, knapptexten kan t.ex. vara Vänta medan talsyntesen säger Vänta lite, jag måste hinna skriva mitt svar. Man kan även lägga till en vanlig ljudfil som kan vara en ljudeffekt, inspelat tal eller kanske lite musik. För att koppla till ljud eller talsyntes markerar du en knapp och klickar på ikonen för ljud. Vill du bara ha talsyntes väljer du Syntetiskt tal och sedan om knappen ska läsa upp det som står i den eller en annan text. Vill du att knappen ska spela upp en förinspelad ljudfil, klicka på Ljudfilen och på Bläddra för att kunna välja den aktuella ljudfilen. Communicator klarar av att spela upp ljudfilsformaten WMA, WAV och MP3. Ett tips är att samla alla ljudfiler på samma ställe (ett ljudbibliotek) så att det blir enklare att organisera om ni är flera som ska uppdatera kommunikationskartorna. Det blir också enklare för er att uppdatera om ni har Communicator på två olika datorer. Ibland vill man kunna justera uttalet på vissa ord, läs mer om det i avsnittet Talsyntesen längre fram.

6 Knappen öppnar en ny sida Oftast vill man kunna använda långt fler knappar än vad som får plats på en och samma sida och då kan en av de gjorda knapparna på sidan fungera som en genväg till en ny sida. Den tänkta knappen Mataffären kan alltså fås att fungera som en länk till en ny sida med knappar som alla har med situationer i en typisk mataffär att göra. I Communicator finns det flera olika sätt så om du skulle känna dig äventyrlig och klicka runt så bli inte förvånad om du hittar andra sätt att göra det men i denna lathund tas bara det allra enklaste och snabbaste sättet upp. Klicka på ikonen med en grå kedja under Special så får du upp en dialogruta där du väljer Gå till sidan och sedan klickar på knappen Välj för att välja vilken sida som du ska länka till. Klicka sedan på Spara så är det klart. Svårare än så är det inte. Tänk på att vara försiktig med att använda funktionen Tillbaka som ibland kan röra till det kring vilken sida man egentligen hamnar på. Ibland kan det vara så att det finns flera olika sätt att nå en viss sida, gör istället en knapp som går till en huvudsida. Då vet man alltid vilken sida man kommer till när man klickar på den. Lägga till egna bilder Ofta vill man kunna använda egna bilder i en kommunikationskarta, bilder som man tagit från Internet eller kanske med en egen digitalkamera. Det finns två sätt att göra detta på, det första är väldigt enkelt men blir rörigt i längden, det andra innebär en del inställningar från början men lönar sig på sikt. Innan du gör några inställningar i själva programmet så skapar du en mapp som bör ligga på Skrivbordet i Windows. Kalla den t.ex. för Mina egna bilder och se till att den endast används för bilder som ska användas i Communicator (annars finns det risk att semesterbilder gör ofrivilliga gästspel i olika kommunikationskartor). Var också noga med hur du döper bilder, kalla dem enkla saker och inga långa meningar, helst bara ett enkelt ord.

7 I Communicator klickar man nu på Verktyg i menyn och sedan Bildbibliotek i undermenyn. En dialogruta visas som ger möjlighet att själv lägga till ett eget bildbibliotek, alltså en mapp med bilder som man själv tagit och vill använda i Communicator. Detta är bra av flera olika anledningar; samma mapp används till alla bilder och man behöver inte leta runt på hela datorn för att uppdatera en speciell bild. Det kommer också att bli oerhört mycket mindre risk för att det blir några fel när kommunikationskartor sedan ska flytta mellan olika datorer. Version 4.2. är visserligen bättre på att flytta olika inställningar mellan datorer än tidigare versioner varit men som alltid när man har med datorer att göra så är det både livrem och byxhängslen som gäller. Klicka på Nytt i dialogrutan Bildbibliotek och fyll i vad du vill att det nya bildbiblioteket ska heta (t.ex. Mina egna bilder ) och klicka sedan på Bläddra för att berätta för programmet vilken mapp den ska använda. Navigera fram till den mapp som innehåller alla bilderna och välj den (tips; om du inte hittar Skrivbordet så är det ofta allra längst upp, flytta rullningslisten så du hamnar allra överst i listan så ser du Skrivbordet). Alla bilderna som finns i denna mapp kommer nu automatiskt att inkluderas som förslag när en text matas in för en knapp. Skriver man t.ex. sommar och det finns en bild som är döpt till exempelvis sommarstugan.jpg så kommer denna bild upp som ett förslag. Kort sammanfattning av de viktigaste funktionerna Textverktyget Ljudegenskaper Ny knapp Redigera bild Skapa en länk Duplicera objekt

8 Talsyntesen I Communicator finns ofta flera olika röster beroende på vilken licens man köpt och hur gammal version av programmet man har. De vanligaste rösterna heter Emma, Erik, Elin, Ingmar, Ingrid eller Anne-Marie. Du kan när som helst byta röst genom att välja Ljudinställningar i menyn Verktyg. I den ruta som då visas kan du inte bara byta röst utan framför allt reglera hastigheten på rösten om man tycker att den pratar för fort eller för långsamt. Man ska också känna till att om man har behov av två olika röster så finns det möjlighet att lägga ett kommando (knappåtgärd) på en specifik knapp och få den att byta till en specifik röst. I rutan finns även två andra flikar som hjälper dig att ställa in Auditiv feedback (används framför allt vid skanning med manöverkontakter då man kan få uppläst vilken ruta man befinner sig på) samt Läs när du skriver (När du skriver med ett skärmtangetbord kan Communicator läsa upp bokstav för bokstav, ord för ord och/eller mening för mening under tiden som du skriver som ett kvitto på att du skrivit det du ville skriva). Uttalsändringar görs under Verktyg och Alternativt uttal. Klicka på Nytt och skriv in ordet som det stavas samt hur du önskar att det ska uttalas. Glöm alla stavningsregler när det gäller det nya uttalet och försök lyssna på ordet och stava det precis som det låter. Falafel uttalas konstigt av de flesta talsynteser men med det alternativa uttalet fall affel blir det ganska bra. Ordprediktion I Communicator finns det rutor som kan hjälpa dig skriva så att du ska kunna skriva meningar med så få klick som möjligt. I dessa rutor, som kallas ordprediktion, visas ord som förslag på vad programmet tror att du är på väg att skriva. Skriver du t.ex. ett h så visas orden han, har, hon, hade i olika prediktionsrutor (beroende på hur många du har valt att använda på sidan). Fortsätter man skriva ett e så ändras förslagen till hela, helt, henne, henne. Så fort man känner igen ordet man vill skriva klicka man på det annars fortsätter man bokstavera sitt ord. Under menyn Inställningar och Ordprediktion kan man sedan finjustera olika inställningar kring just vilka ord som ska visas och i vilken ordning. Standardinställningen är att orden

9 visas efter frekvens vilket betyder att de sorteras beroende på hur mycket ett visst ord har använts. Om jag har en anhörig som heter Helena är detta antagligen ett ord jag ofta använder i min närkommunikation och när jag då skriver he så kommer Helena att hamna högst upp på listan över föreslagna ord direkt. Genom att välja alfabetiskt så bortser man från detta och istället så kommer orden att visas i alfabetisk ordning. Längst ner under första fliken Prediktion finns en ruta som heter Visa nya ord. Detta har med ordprediktionens inlärning att göra. När du skriver ett mellanslag eller något skiljetecken som signalerar att du skrivit klart ett ord så tittar ordprediktionen på ordet och jämför det med den befintliga ordlistan. Om ordet inte finns så läggs det till på en granskningslista som heter Nya ord. Beroende på om rutan Visa nya ord är markerad eller ej så avgör detta huruvida dessa nya ord visas som ett förslag när man är på väg att stava till det ordet. Hur nya ord lärs in kan man ställa in på detaljnivå under fliken Inlärning. Lär in ord styr huruvida nya ord vars stavning inte känns igen ska läggas till på väntlistan Nya ord. Uppdatera ordfrekvens avgör om Communicator ska räkna upp hur ofta olika ord används och därmed påverka i vilken prioritetsordning de visas. Man kan välja det ena men inte det andra alternativet här, de är inte ömsesidigt uteslutande. Ordprediktionen har också möjlighet att föreslå vilket ord du vill skriva innan du ens hunnit skriva första bokstaven, beroende på vilket ord du skrev nyss. Om du ofta använder ordet du efter att ha skrivit har så kommer du att dyka upp som ett förslag i en prediktionsruta så fort du skrivit klart ordet har. Du har också möjlighet att tvinga programmet att betrakta Andreas och andreas som två olika ord genom att markera alternativet Lär in ord som finns med annan bokstavsform. För att godkänna ord som Communicator räknar som nya väljer du menyn Verktyg och Ordlistor. När du öppnar rutan är den aktiva ordlistan markerad och du kan klicka på Acceptera nya ord till höger. Till vänster står alla ord som väntar på att bli godkända och till höger står alla ord som du nyss godkänts. Klicka på orden ett och ett och välj endera att klicka på pilen till höger som för över ordet till ordlistan och sparar det där, eller

10 att klicka på Ta bort så försvinner ordet helt från ordprediktionen (till dess att du skriver ordet igen). Gå igenom alla orden och ta ställning till om det är nya ord som ska räknas in i ordlistan eller om det bara är felstavningar som ska kasseras. Mina kontakter Under menyn Verktyg finns alternativt Mina kontakter och det är här som du lägger in alla e-postadresser samt telefonnummer för SMS som ska används för att skicka e-post och SMS-meddelande. Man lägger till nya kontakter genom att klicka på Ny kontakt och sedan fylla i den ruta som öppnas. Om man fyller i e-post så visas kontakten på e-postsidorna och om man fyller i telefonnummer syns det på SMS - sidorna. Tänk på att man med vissa fall (operatörer i kombination med operativsystem och Communicator-version) måste ange telefonnumret som ett internationellt nummer (+46 först och första nollan stryks). Hur flyttar jag filer mellan två datorer med Communicator? Att flytta filer mellan två olika datorer är ofta viktigt att kunna och det finns en speciell funktion för detta under Arkiv i menyraden. Genom att välja Inställningar för import och export samt data så hamnar du i en guide som steg för steg hjälper dig på traven. Du väljer vad du vill exportera och var det ska hamna (välj Skrivbordet eller ett USB-minne som du pluggat in i datorn för att lätt kunna hitta inställningarna) och sedan för du enkelt över filen som Communicator skapar (den heter användarens namn och ändelsen.vse). Filen kan du sedan flytta på ett USBminne eller via e-post så att den hamnar datorn som ska uppdateras. På denna dator väljer du återigen Arkiv och Inställningar för import och export samt data i menyn men väljer Importera istället för Exportera. Nu måste du berätta för

11 Communicator var filen med all information finns och du klickar då först i rätt mapp i dialogrutan till vänster och om du gjort rätt så dyker nu filen upp i högerkolumnen. Markera filen som du vill importera från och klicka Nästa. Nu får du välja mellan fullständig eller anpassad import Vill du ha med allting i filen så väljer du fullständig. Vill du inte ha med allting så väljer du anpassad och får då möjlighet att utesluta vissa delar av innehållet genom att kryssa bort dem. I nästa fönster ombeds du ange till vilken användare informationen ska importeras. Du får här tre alternativ. Samma som exporterades är det vanligaste valet och innebär att du bara uppdaterar den profil som redan finns med samma namn. Har du tidigare exporterat filer till denna dator så väljer du detta. Checklista 1. Se till så att båda datorerna är uppdaterade till minst Exportera från den första datorn Befintlig användare ger dig möjlighet att välja en av de användare som finns sedan tidigare på denna dator och gör att du kan importera filer och inställningar från en användare till en annan. 3. Flytta filen (.vse) till den Den tredje möjligheten används mer sällan och är till för de andra datorn tillfällen då man använder Communicator för första gången 4. Importera filen på den andra på datorn och du inte lagt in någon ny användare förutom datorn. den medföljande Gäst. Importen innebär i det här fallet att en ny användare skapas och sedan fylls med de filer och inställningar som du exporterat. Efter att du klickat på Nästa så kommer själva exporten att ske. Starta om Communicator (bara själva programmet, du behöver inte starta om datorn) så ska de nya inställningarna börja gälla.

12 Habilitering & Hjälpmedel DAHJM Dataresurscenter Sofiavägen 2 D Lund Tfn: Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

The Grid 2. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2. Habilitering & Hjälpmedel

The Grid 2. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2. Habilitering & Hjälpmedel The Grid 2 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2 Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på Startknappen du hittar längst ner

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler, bilder och inskannade

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

Grund. Markera Användaren och välj Användarinställningar till vänster i Grids utforskare. Välj Talinställningar

Grund. Markera Användaren och välj Användarinställningar till vänster i Grids utforskare. Välj Talinställningar Grund När du startar the Grid 2 kommer du till Utforskaren. Här hanterar man Användare och sidor istället för mappar och filer. När du markerar en användare ändras funktionerna i det grå fältet till vänster.

Läs mer

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Flexiboard Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Förord Denna lathund är enbart ett axplock av allt det material som finns i Flexiboards

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem.

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem. Chatable Denna snabbguide går igenom det du behöver kunna för att komma igång med appen Chatable. För dig som fått appen som ett förskrivet hjälpmedel från Region Skåne finns möjlighet att få vidare utbildning

Läs mer

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Bruksanvisning BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Innehåll Installation av Blisskarta... 3 Blisskartan - startsida... 3 Testa programmet... 4 Skapa en genväg till programmet från skrivbordet...

Läs mer

Guider för specialprogrammen

Guider för specialprogrammen Guider för specialprogrammen Talsyntes: Voxit Budgie 2.3 OCR-behandling: ScanSoft OmniPage Rättstavningsprogram: Stava Rex Spell Right Läslinjal: Screen Ruler Om du vill vara säker på att kunna använda

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Lathund ClaroRead Plus v6

Lathund ClaroRead Plus v6 Lathund ClaroRead Plus v6 sid 2. sid 3. sid 4. sid 5. sid 6. sid 7. sid 8. sid 9. sid 10. Starta ClaroRead Plus. Inställningar för verktygsraden. Välja röst och språk. Läsa upp text. Inställningar för

Läs mer

Lathund för Gustavas ordböcker

Lathund för Gustavas ordböcker Lathund för Gustavas ordböcker Gustavas ordböcker har länge funnits som bok men finns även i digitalt format vilket underlättar för elever med läs- och skrivsvårigheter. Starta Gustavas ordböcker genom

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Att använda talsyntes i en skrivsituation.

Att använda talsyntes i en skrivsituation. Att använda talsyntes i en skrivsituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad

Läs mer

SymWriter. Lathund kring hur du arbetar med programmet SymWriter med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel

SymWriter. Lathund kring hur du arbetar med programmet SymWriter med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel SymWriter Lathund kring hur du arbetar med programmet SymWriter med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel Vad är SymWriter? Symwriter ingår i en serie som heter Communicate och riktar

Läs mer

Att använda talsyntes i en lässituation.

Att använda talsyntes i en lässituation. Att använda talsyntes i en lässituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad syns

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel

MindExpress. Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel MindExpress Lathund kring hur du arbetar för programmet MindExpress med de absolut vanligaste grunderna. Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Arbeta med bilder. Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram.

Arbeta med bilder. Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram. Arbeta med bilder Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram. Habilitering & Hjälpmedel Installera PhotoFiltre Att installera

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Tobii C12 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Förord Detta du nu håller i din hand är inte en komplett manual utan en kortfattad

Läs mer

Använda Stava Rex i Word 2010

Använda Stava Rex i Word 2010 Använda Stava Rex i Word 2010 1. Skriva i Word Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer de ord

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel

Clicker 5. Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Clicker 5 Lathund kring de vanligaste och mest grundläggande funktionerna för att komma igång med Clicker. Habilitering & Hjälpmedel Vad är Clicker 5? Clicker 5 är ett stöd till personer i behov av extra

Läs mer

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt.

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning från min genomgång av programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Den förutsätter att du ska göra layout till den tidningsartikel du skrivit

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2013 SymWriter Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 - Byt symbol 2 F11 - Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

Inställningar. Ljudinställningar

Inställningar. Ljudinställningar Inställningar De viktigaste inställningarna du gör i Communicator hittar du i menyn med samma namn. De mest interessanta inställningarna är; Ljudinställningar Välj talsyntes och hastighet. E-postinställningar

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2015 SymWriter 2 Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 Byt symbol 2 F11 Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

VS Communicator 4. Kommaigång

VS Communicator 4. Kommaigång VS Communicator 4 Kommaigång VÄLKOMMEN TILL VS COMMUNICATOR 4 VS Communicator 4 gör det möjligt för människor med fysiska handikapp eller nedsatt kommunikationsförmåga att använda en dator eller någon

Läs mer

GoTalk NOW. Lathund för redigering i appen. Senast redigerad av Henrik Hasselqvist

GoTalk NOW. Lathund för redigering i appen. Senast redigerad av Henrik Hasselqvist GoTalk NOW Lathund för redigering i appen Senast redigerad 2017-04-28 av Henrik Hasselqvist Innehållsförteckning Startsidan 3 Skapa ny bok 4 Säkerhetskopiera-/återskapa bok från Dropbox 5 Redigera rutor

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Anpassning av Windows 7 och Word 2010

Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Det finns en hel del små förändringar man kan göra för att det ska bli lättare att navigera i datorn, läsa och skriva. Med kortare rader, tydligt typsnitt större avstånd

Läs mer

Lathund PowerPoint. Film 1 Kom igång igång. Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss.

Lathund PowerPoint. Film 1 Kom igång igång. Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss. Lathund PowerPoint Film 1 Kom igång igång Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss. Dags att börja jobba i PowerPoint. Jag klickar på Arkiv i menylisten och väljer Nytt. Här väljer jag formgivningsmall.

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten.

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten. LINGUS32 Handledning Anne Börjesson Introduktion Lingus32 är ett program som främst är avsett att användas för att göra multimedia-baserade språkövningar. Programmet är skrivet för PC. Det finns möjlighet

Läs mer

Använda SpellRight 2 i Word 2010

Använda SpellRight 2 i Word 2010 Använda SpellRight 2 i Word 2010 1. Skriva i Word 1. Öppna Word och skriv av följande mening med fel och allt: 2. Stäng av Words rättstavningsfunktion Om stavningskontrollen i Word är aktiverad kommer

Läs mer

CD-ORD 9.0. Snabbhjälp

CD-ORD 9.0. Snabbhjälp CD-ORD 9.0 Snabbhjälp CD-ORD Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 9.0. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad manual för programmet. Hjälp i verktygslisten Snabbhjälp

Läs mer

Läshuset hjälp. Läshuset 1.0. Elevdata i Malmö AB

Läshuset hjälp. Läshuset 1.0. Elevdata i Malmö AB Läshuset hjälp Läshuset 1.0 Elevdata i Malmö AB Läshuset hjälp: Läshuset 1.0 Elevdata i Malmö AB Revision 1.21,19. januar 2009 Innehållsförteckning Förord... vii 1. Snabbhjälp... 1 1.1. Läshusets funktion...

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer,

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, affischer, nyhetsbrev eller flersidiga publikationer som en

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Kom igång med Communicate In Print

Kom igång med Communicate In Print * Välj bildtyp Kom igång med Communicate In Print Klicka på Ordlista för att välja vilken typ av bilder du vill arbeta med. (Som standard startar programmet med ordlistan innehållande Widgitbilder. Detta

Läs mer

med Office 365 i Dynamics NAV 2015

med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Arbeta Arbeta med med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Office 365 i Dynamics NAV 2015. - En guide för att enkelt komma igång Innehåll Kom igång med Office 365 i Dynamics NAV 2015... 1 Använd Word i Dynamics

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

CD-ORD 8 elevdata.se

CD-ORD 8 elevdata.se Snabbhjälp i CD-ORD 8 elevdata.se SNABBHJÄLP för CD-ORD 8 Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 8. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad manual för programmet.

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

1

1 www.itpedagogeek.se 1 Innehåll INNAN DU KÖR IGÅNG... 3 DET HÄR ÄR KLASSANTECKNINGSBOKEN... 3 ATT SPARA I ONENOTE... 3 MENYERNA... 3 ANTECKNINGSBOK FÖR KLASSEN... 4 STRUKTUR... 4 BYGG UPP DIN KLASSANTECKNINGSBOK...

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

WordRead Plus Mac Manual

WordRead Plus Mac Manual WordRead Plus Mac Manual Artikel.nr. 15100 1 Välkommen till WordRead Plus Välkommen till WordRead Plus för Mac. WordRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära integrerat

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2

Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2 Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2 Förord Det finns många program för att bearbeta digitala foton. Många är kostsamma och används professionellt, andra är billigare och mindre avancerade

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

TIPS OCH IDÉER för Windows XP och Word 2003

TIPS OCH IDÉER för Windows XP och Word 2003 TIPS OCH IDÉER för Windows XP och Word 2003 Vi vill ge dig några användbara idéer om hur du kan göra det bekvämt för dig när du arbetar i Windows XP och Word 2003. Det finns en hel del små förändringar

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

MyTobii P10. Lathund kring de vanligaste funktionerna i själva styrsystemet i ögonstyrningsutrustningen P10 från MyTobii. Habilitering & Hjälpmedel

MyTobii P10. Lathund kring de vanligaste funktionerna i själva styrsystemet i ögonstyrningsutrustningen P10 från MyTobii. Habilitering & Hjälpmedel MyTobii P10 Lathund kring de vanligaste funktionerna i själva styrsystemet i ögonstyrningsutrustningen P10 från MyTobii Habilitering & Hjälpmedel Innehåll Innehåll... 1 Förord... 2 Att starta styrsättet...

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Välkommen till ClaroStava svenska mac med tal artnr 12312

Välkommen till ClaroStava svenska mac med tal artnr 12312 Välkommen till ClaroStava svenska mac med tal artnr 12312 Välkommen till ClaroStava för Mac. Med ClaroStava kan du kontrollera din text. Du kan kontrollera texten både för rättstavning och lättförväxlade

Läs mer

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet:

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet: Privat dator Ruter rapportering. För att kunna rapportera en tävling till Svensk Bridge behövs en s.k. FTP-klient. I de flesta fall kan en sådan sättas upp med Utforskaren som medföljer alla varianter

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje!

eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! 1 Utgåva 1 Sammanställd av SeniorNet Södertälje Februari

Läs mer

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3)

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) BILDBOK Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) Sida 2 av 20 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Rekommenderad utrustning... 4 Installation...

Läs mer

Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson

Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson av: Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 INSTRUKTION TILL DIGITAL KAMERA MVC-FD73... 4 SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT TA/LAGRA EN BILD... 5 VISNING AV BILDER PÅ LCD-SKÄRMEN I KAMERAN...

Läs mer

Egna genvägar. Subhashish Pradhan T.C. Hollingsworth Översättare: Stefan Asserhäll

Egna genvägar. Subhashish Pradhan T.C. Hollingsworth Översättare: Stefan Asserhäll Subhashish Pradhan T.C. Hollingsworth Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Inledning 4 2 Hantera genvägar och grupper 4 2.1 Lägga till grupper...................................... 4 2.2 Lägga till

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Komma igång med Widgit Writer

Komma igång med Widgit Writer Symbolbruket Hargdata 013-712 70 info@symbolbruket.se www.symbolbruket.se Komma igång med Widgit Writer Widgit Writer är en app för ipad där du kan skriva enkla symboldokument med ljudning och talat stöd

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 I går (måndagen den 21 januari 2013) visade vi lite hur Word fungerar och lovade då att skriva samman ett dokument som visar vad vi anser att man kan

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten BRAILLECELLEN 2 Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten Tack till Jan-Peter Lahall som har bidragit med bilder. Besök gärna hans hemsida på www.lahall.com 2 Innehållsförteckning

Läs mer

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD Programmet består av 21 övningar som övar förmågan att känna igen bokstäver och ord. Här tränas såväl läsning som stavning och bokstavsordning. Du får hela tiden stöd av inspelat

Läs mer

> Guide till Min webmail

> Guide till Min webmail > Guide till Min webmail Skriv och skicka e-post. Klicka på ikonen Skicka nytt meddelande.. Fältet Avsändare : Här visas vilken e-postadress som kommer att stå som avsändare i ditt mail.. Fältet Mottagare

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Läslandet 2 Ord och meningar

Läslandet 2 Ord och meningar Läslandet 2 Ord och meningar Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Gerda Nilsson 1 Innehållsförteckning LÄSLANDET 2 ORD OCH MENINGAR 3 Styrsätt 4 Menyn

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501

ClaroRead Plus Mac Manual. Artikel.nr. 12501 ClaroRead Plus Mac Manual Artikel.nr. 12501 1 Välkommen till ClaroRead Plus Välkommen till ClaroRead Plus för Mac. ClaroRead Plus är till för att göra din dator mer lättanvänd. Programmet arbetar nära

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Lathund Victor Reader Stream

Lathund Victor Reader Stream Lathund Victor Reader Stream Innehåll 2/13 Lathund Victor Reader Stream 1 1 Innehåll 2 Knappbeskrivning 3 Knappbeskrivning 3 Vänster sida 3 Höger sida 3 Övre kant 3 Framsida 3 Numeriska knappar 4 Under

Läs mer

Alternativa verktyg. ClaroRead PC

Alternativa verktyg. ClaroRead PC Alternativa verktyg ClaroRead PC ClaroRead är en talsyntes, som omvandlar text till tal, d.v.s. användaren kan få skriven text uppläst. En talsyntes är ett bra hjälpmedel för många elever, särskilt elever

Läs mer

7. Meddelanden och chatt

7. Meddelanden och chatt På Facebook kan du skicka privata meddelanden till andra användare, precis som när du skickar e-post till någon. Du kan skicka till en enda person eller till flera personer på en gång. Du kan skicka till

Läs mer