VS Communicator 4. Kommaigång

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VS Communicator 4. Kommaigång"

Transkript

1 VS Communicator 4 Kommaigång

2 VÄLKOMMEN TILL VS COMMUNICATOR 4 VS Communicator 4 gör det möjligt för människor med fysiska handikapp eller nedsatt kommunikationsförmåga att använda en dator eller någon annan kommunikationsenhet. Programmet kan ge ifrån sig tal, göra det möjligt för användaren att skriva med text eller symboler, skicka meddelanden eller e-post och att styra andra datorprogram. Det kan också användas för att skapa interaktiva spel och en rad andra aktiviteter. I den här handboken finns följande avsnitt: Installera, starta och aktivera VS Communicator 4 Välkomstsidan och förproducerade paneler Körläget och redigeringsläget Modifi era en förproducerad panel Skapa en ny sida Inställningar för en användare Få hjälp Installera Communicator 4 Spara alla fi ler som är öppna på datorn och stäng alla program innan du installerar Communicator 4. Sätt i Communicator 4-CD:n i datorn och följ instruktionerna på skärmen. Installera Communicator 4 och symbolbiblioteket SymbolStix. Om CD-skivan inte startas automatiskt, väljer du Start-knappen i Aktivitetsfältet. Sedan väljer du Den här datorn och dubbelklickar på CD-enheten. Installera sedan CD-skivan Resources, som bl.a. innehåller Acapela-röster för talsyntes. Starta Communicator 4 Från skrivbordet i Windows När programvaran installeras placeras en ikon på skrivbordet i Windows. Du kan starta programmet genom att dubbelklicka på ikonen. Från Start-menyn Välj Start-knappen i Aktivitetsfältet. Välj Alla program. Välj Viking Software. Välj Communicator 4. Välj VS Communicator 4.

3 Aktivera Communicator När Communicator 4 startas, ombeds du att ange ett licensnummer som fi nns på en dekal på CD-fodralet eller på pärmen. Slutför aktiveringsprocessen genom att följa instruktionerna på skärmen eller kör programmet i utvärderingsläget tills vidare. Varje licensnummer gäller för upp till tre datorer, till exempel användarens kommunikationsenhet, terapeutens bärbara dator och en assistents eller lärares dator. Välkomstsida Communicator 4 öppnas på välkomstsidan. 1 2 Visa färdiga paneler: Här kan du se och prova alla de befi ntliga paneler som medföljer Communicator 4. De förproducerade panelerna kan också användas som utgångspunkt när du skapar egna paneler. Användarinställningar: Här kan du ange vilka paneler användaren ska använda, välja en startsida, ange användarens manövermetod, e-postkontakter, fraser och andra personliga inställningar. Skapa en ny panel: En tom sida öppnas i redigeringsläget. Så fort du har skapat och sparat en sida eller en panel, visas den i avdelningen Förproducerade sidor, under Mina paneler. Du kan använda menyerna längst upp på välkomstsidan för att skriva ut och spara sidor, använda verktyg, justera inställningar och visa hjälpfiler. Dessa inställningar och alternativ kan också kommas åt under Inställningar för en användare på välkomstsidan. Förproducerade paneler En panel är helt enkelt en samling sidor som länkats samman och sparats som en fi l. Communicator 4 levereras med en mängd olika förproducerade paneler, till exempel text- och symbolbaserade kommunikationssidor, skärmbaserade tangentbord, spel, musikspelare och fjärrkontroller. 1. Genom att klicka på fl ikarna överst på sidan kan du visa olika typer av förproducerade paneler (text- eller symbolsidor, tangentbord, e-post m.m.) 2. Visa eller prova en panel genom att klicka på dess sidbild. Undersök några av de sidor som fi nns tillgängliga för dig! Du kan komma tillbaka till välkomstsidan genom att välja knappen Avsluta på den sida du befi nner dig eller genom att högerklicka var som helst på en sida och välja Tillbaka.

4 1 Körläget och redigeringsläget 1. Körläget är programmets arbetsläge, där användaren kan använda programmet för att kommunicera med omvärlden eller styra sin dator. När knappar trycks ned i körläget aktiveras deras olika ljud eller åtgärder. Du växlar till körläget genom att välja den blå spela upp -ikonen i de menyer som visas i redigeringsläget eller genom att trycka på F Redigeringsläget är programmets designläge där du kan göra ändringar för befi ntliga sidor eller skapa helt nya sidor. Du kan gå till redigeringsläget genom att högerklicka var som helst på en sida och välja Redigeringsläge eller genom att trycka på Skift+F5. Modifiera en förproducerad panel Även om Communicator 4 levereras med ett antal förproducerade sidor bör du skräddarsy alternativ för det som användaren gillar och ogillar, byta ut namn m.m. för varje användare. Dessa ändringar kan göras på två sätt: Modifiera en sida i körläget Kontrollera att du är i körläget genom att trycka på F5. Högerklicka på den knapp du vill ändra. Välj Redigera knapp Guiden Redigera knapp startas. Här kan du ändra knapptexten (den text som visas på knappen), bilden eller symbolen samt ljudet. Klicka på Nästa och slutför vart och ett av stegen i guiden. Modifiera en sida i redigeringsläget Kontrollera att du är i redigeringsläget genom att trycka på Skift+F5. Klicka på den knapp du vill ändra. Klicka på Innehållsverktyget i verktygslådan. Nu öppnas dialogrutan Innehållsverktyget där du kan redigera knappens text, bild och ljud. Spara de ändringar du gjort i Innehållsverktyget genom att välja Spara eller välj Spara & gå till nästa om du vill redigera fl er knappar. Varje gång du sparar en ny eller redigerad sida ombeds du att namnge panelen. Du rekommenderas att spara dina paneler i mappen Mina paneler för att vara säker på att de visas i avdelningen Förproducerade paneler.

5 Skapa en ny sida eller panel Nya sidor skapas i redigeringsläget. Välj Skapa ny panel på välkomstsidan eller välj Arkiv och sedan Ny när du befi nner dig i redigeringsläget (Skift+F5). Du får en ny sida till att börja med. Om du vill skapa fl er sidor öppnar du menyn Sida och väljer Ny sida. En sida kan utformas i rutnätsläge, vilket innebär att nya knappar automatiskt ordnas i ett rutmönster på sidan, eller i frihandsläge, där knapparna placeras var som helst på sidan. Om du vill skapa en rutnätssida för att enkelt kunna lägga till eller ta bort rader eller kolumner med knappar, väljer du någon av rutnätsikonerna. Om du vill lägga till en knapp i frihandsläge väljer du ikonen Infoga knapp och klickar och drar sedan med musen över det område där du vill placera knappen Utforska och prova verktygen och ikonerna längst upp till vänster på arbetsytan när du håller musen över en av ikonerna visas en förklaring av dess funktion. Här kan du ändra text, form, färg, bild, ljud eller meddelande, länkar, åtgärder etc. för en knapp. 2. Det fi nns också en lista med olika knappmallar (en knapp med förprogrammerade funktioner) för enkelhets skull. Inställningar för en användare Välj Inställningar för en användare på välkomstsidan. Klicka på varje fl ik (1 till 5) och gå igenom de fem stegen Välj flik 1: Markera de paneler bland de förproducerade panelerna som användaren kommer att behöva. Klicka i den vita rutan bredvid en önskad panel och kontrollera att en bockmarkering visas. 2. Välj flik 2: Välj en Startsida för användaren. På startsidan fi nns knappar som länkar vidare till användarens utvalda paneler. 3. Välj flik 3: Välj i vilken ordning sidorna ska visas på startsidan. De sidor som används oftast kanske ska placeras längst upp på sidan. 4. Välj flik 4: Justera användarinställningar som manövermetod (kontakter, ögonstyrning m.m.), användarens kontakter för textmeddelanden och e-post, musik, frekvent använda fraser samt inställningar för e-post och meddelanden.

6 Alla de föregående inställningarna kan också justeras på fl iken Inställningar i Windows-menyn överst på skärmen. 5. Välj flik 5: Välj hur Communicator alltid ska starta: på Välkomstsidan, på användarens startsida eller i redigeringsläget. Till sist Informationen i det här häftet är begränsad. Mer detaljerad information fi nns i användarhandboken som fi nns i pärmen eller inlagd i programvaran. I programmet fi nns också en sökbar Hjälp-funktion. Välj Hjälp och sedan Användarhandbok eller Hjälp för VSC4. Informationen och funktionerna i det här häftet refererar till VS Communicator 4 Premium. Säkerhetskopiera dina egna paneler och dina data genom att välja Arkiv och sedan Exportera inställningar och data. Det är också viktigt att regelbundet söka efter programuppdateringar. Detta kan du göra på Hjälp-menyn. Välj Leta efter uppdateringar. För detta krävs en pålitlig Internet-anslutning med hög hastighet. Om du saknar Internetanslutning kontaktar du din leverantör eller vår supportavdelning om programuppdateringar.

7

8 VS Communicator 4 Kommaigång 01_08-12-Sv Om du behöver mer support, utbildningsmaterial eller information kontaktar du din leverantör eller Viking Software direkt. E-post: Telefon: +46 (0) Viking Software. De illustrationer och specifi kationer som använts i denna skrift kanske inte gäller våra produkter och tjänster på alla marknader. De tekniska specifi kationerna kan komma att ändras utan föregående meddelande. Övriga varumärken tillhör respektive ägare.

Komma igång med grunderna

Komma igång med grunderna Komma igång med grunderna Komma igång Tobii Communicator Komma igång med grunden Gäller Tobii Communicator version 4.6 eller senare. Innehållet kan ändras utan föregående meddelande. Uppdaterade versioner

Läs mer

Innan du börjar göra din katalog så rekommenderar vi att du läser igenom den korta introduktionen på startsidan.

Innan du börjar göra din katalog så rekommenderar vi att du läser igenom den korta introduktionen på startsidan. Innan du börjar göra din katalog så rekommenderar vi att du läser igenom den korta introduktionen på startsidan. Där efter går du till rutan Skapa ny katalog och väljer där att Skapa ny produktkatalog.

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Sono Key 1.1 - Användarmanual. sdfg

Sono Key 1.1 - Användarmanual. sdfg www.tobii.com 3 Sono Key gör det möjligt att komma åt alla funktioner i kommunikationshjälpmedlet på ett logiskt sätt. Det är en omfattande samling sidor i Tobii Communicator som kombinerar de verktyg

Läs mer

Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem.

Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem. Generellt Allmänt Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem. Tilläggsmodul Pocket är en tilläggsmodul till Näsgård

Läs mer

Adobe DREAMWEAVER. CS6 Grunder

Adobe DREAMWEAVER. CS6 Grunder Adobe DREAMWEAVER CS6 Grunder I denna bok har vi använt svensk version av Dreamweaver CS6 och Windows 7. Om du använder andra versioner kan det se lite annorlunda ut hos dig. Har du installerat programmet

Läs mer

NORSTEDTS BYRÅ ANVÄNDARMANUAL

NORSTEDTS BYRÅ ANVÄNDARMANUAL NORSTEDTS BYRÅ ANVÄNDARMANUAL Manual för Norstedts Byrå (1.2) Manual för Norstedts Byrå (1.2)... 1 Ord och begrepp i Byrå... 4 Snabbkommandon... 4 Ställa in moment och kontrollpunkter... 5 Anpassa momenten

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Handbok. Pagero Internet för SEB

Handbok. Pagero Internet för SEB Handbok Pagero Internet för SEB Med Pagero Internet skickar du enkelt och smidigt betalningar över Internet, direkt från ditt ekonomisystem till banken. 1 Innehåll Läsanvisning 3 Innan ni startar 5 Vad

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003 I den här guiden Migrera till Excel 2001 Microsoft skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab SELLOUT Version 2.5 av eyescream information ab Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis mångfaldigas! Sigurdsgatan 6 721 30 VÄSTERÅS 021-14 62 00 Artikelnummer: 5XXX PA9

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Nyinstallation Nätverksversion

Nyinstallation Nätverksversion Installationsanvisning för Capitex Säljstöd Nyinstallation Nätverksversion Senast uppdaterad 2007-10-25 Capitex Säljstöd installationsanvisning Välkommen! Denna guide är till för dig som just har köpt

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras 44 När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument, som måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I datorn

Läs mer

Installationsguide fo r CRM-certifikat

Installationsguide fo r CRM-certifikat Installationsguide fo r CRM-certifikat För att säkerställa en säker inloggning till CRM Finance webb så behöver alla kunder installera ett kund-unikt klientcertifikat innan man kan försöka logga in i systemet.

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar

Filhantering utforskaren avslöjar Filhantering utforskaren avslöjar 1 hur information lagras När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument. Detta måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Bankgiro Link. Handbok

Bankgiro Link. Handbok Handbok Innehåll Läsanvisning 1 Innan ni startar 2 Vad är Pagero Bankgiro Link 2 Förutsättningar 2 Installation och start 3 Installation 3 Efter installationen 3 Radera installationen 3 Att börja med Pagero

Läs mer

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget.

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget. Rullningslisten Om informationen i fönstret inte ryms på skärmen skapas automatiskt en rullningslist i fönstrets högra kant. Med rullningslisterna kan du snabbt och enkelt flytta dig i fönstret 1 Klicka

Läs mer

Komma igång med MyTobii P10

Komma igång med MyTobii P10 Komma igång Komma igång med MyTobii P10 Installation steg för steg Komma igång med MyTobii P10 Den här handboken är avsedd att hjälpa dig att installera och börja använda MyTobii P10. (* ) P10 med Daessy-fäste

Läs mer

Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP

Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP 2005 03 01 Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP OBS! Denna introduktion är tänkt för att du ska kunna komma igång i programmet, den fullständiga manualen hittar du i programgruppen Widgit samt

Läs mer

Denna version av Lathunden är från 2012-01-24 1 Version: 2012-01-24

Denna version av Lathunden är från 2012-01-24 1 Version: 2012-01-24 Denna version av Lathunden är från 2012-01-24 1 Version: 2012-01-24 Lathund skolplattform - lärare En lathund för att komma igång med Skolplattformen. Den är ett pågående arbete och förnyas efterhand (se

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Adobe. Type Manager Deluxe 4.1. Användarhandbok

Adobe. Type Manager Deluxe 4.1. Användarhandbok Adobe Type Manager Deluxe 4.1 Användarhandbok 1999 Adobe Systems Incorporated. Alla rättigheter förbehålles Adobe Type Manager Deluxe 4.1 Användarhandbok för Windows Den här användarhandboken, samt den

Läs mer