PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET"

Transkript

1 SVERIGE (19) SE (12) PATENTSKRIFT (13) C2 du (51) Internationell klass 6 A01L 5/00 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET (45) Patent meddelat (41) Ansökan allmänt tillgänglig (22) Patentansökan inkom (24) Löpdag (62) Stamansökans nummer (86) internationell Ingivningsdag (86) Ingivningsdag för ansökan om europeisk patent (83) Deposition av mikroorganism (21) Patentansökningsnummer I Ansökan inkommen som: svensk patentansökan fullföljd internationell patentansökan med nummer omvandlad europeisk patentansökan med nummer (30) Prioritetsuppgifter (73) PATENTHAVARE AB Halmstads Gummifabrik, Knäredsgatan Halmstad SE (72) UPPFINNARE Lone Pedersen, Bastad SE (74) OMBUD Patentbyrån Y Wallengren AB (54) BENÄMNING Hästsko (56) ANFÖRDA PUBLIKATIONER: DE Al (A01L 1/02), DE Al (A01L 1/02), US A (168/11) (57) SAMMANDRAG: En hästsko är framställd med en kärna (6) av metall, vilken är omgiven avett plast- eller gummimaterial. Hästskon harett antalförsöm avsedda öppningar (10) med ett undre parti (11), somfrånhästskons undersida (4) avsmalnar uppåt. Mittpunkternaföröppningamas (10) största och minsta sektioner är förskjutna i ett horisontalplan relativt varandra iriktningmot eller ifrån hästskons centrumområde (3). Det övre partiet (12) i vardera öppningen (10) har i huvudsak konstant tvärsnitt, övergångsområdet mellan det övre (12) och det undre (11) partiet ligger ungefärligen i nivå med metallkämans (6) undersida. Hästskons totala höjd är stöne än den hos en konventionell metallsko. Siffrorna inom parentes anger internationell identifieringskod, INID-kod. Bokstav inom klämmer anger internationell dokumentkod.

2 1 TEKNISKT OMRÅDE 5 Den föreliggande uppfinningen avser en hästsko av det slag, som har en kärna av metall och åtminstone på undersidan en beläggning av plast, gummi eller gummiliknande material, varvid hästskon har ett antal för söm avsedda öppningar, vilka vardera har ett undre parti, som från hästskons undersida 10 avsmalnar uppåt, varvid mittpunkterna för varje öppnings största och minsta sektioner är förskjutna i horisontalplan relativt varandra från eller emot hästskons centrumområde. 15 ÄLDRE TEKNIK Hästskor av den inledningsvis antydda typen är kända såväl i omnämnt kompositutförande som i konventionellt helmetallutförande. När en häst skos med skor av denna typ slås sömmen från undersidan av skon 20 och upp genom hoven och tanken är härvid den att sömmen skall komma ut på lagom höjd över skons ovansida. I sådana fall då hästskon har en större höjd än vad som är konventionellt, är det område inom vilket sömmet kan styras i riktning inåt-utåt, när det slås i, 25 begränsat på grund av höjden på öppningen i hästskon. Det är därför vid höga eller tjocka hästskor svårt att rikta sömmet i exakt den riktning, som avses. PROBLEMSTÄLLNING 30 Den föreliggande uppfinningen har till ändamål att åstadkomma en hästsko av den inledningsvis nämnda typen, vilken hästsko är utförd på ett sådant sätt att den väsentligt underlättar appliceringen av söm. Uppfinningen har också till ändamål att åstadkomma en hästsko, som har större höjd eller tjocklek än vad som är konventionellt och som trots detta icke erbjuder några problem 35 med avseende på inriktning och applicering av söm. Uppfinningen har också till ändamål att åstadkomma en hästsko, som är enkel och billig i tillverkning och som allmänt sett är lätt att använda.

3 2 PROBLEMLÖSNING Den till grund fbr uppfinningen liggande målsättningen uppnås om den inledningsvis antydda hästskon kännetecknas därav att varje öppning har ett 5 övre parti med i huvudsak konstant tvärsnitt att övergångsområdet mellan det övre och undre partiet ligger ungefärligen i nivån fbr metallkärnans undersida och att hästskon genom förekomsten av de över varandra belägna metallkärnan och beläggningen har större höjd än en konventionell metallsko. 10 Genom dessa särdrag åstadkommes en hästsko där använd söm kan ges en korrekt inriktning vid islagningen. 15 I en första utföringsform gäller lämpligen också att mittpunkten i den undre sektionen är förskjuten inåt mot hästskons centrum. I en andra utföringsform gäller lämpligen också att mittpunkten i den undre sektionen är förskjuten utåt från hästskons centrum. Genom dessa särdrag vinnes möjlighet att anpassa sömmens riktning både 20 efter den placering som öppningen har i hästskon i riktning inåt/utåt mot respektive från hästskons centrum och efter hovens utseende samt personliga preferenser. Ytterligare fördelar uppnås enligt uppfinningen om uppfinningsföremålet 25 även ges ett eller flera av särdragen enligt patentkraven SAMMANSTÄLLNING ÖVER RITNINGSFIGURER Uppfinningen skall nu beskrivas närmre under hänvisning till bifogade rit- 30 ningar, på vilka: fig 1 underifrån visar ungefär hälften av en hästsko enligt uppfinningen, och 35 fig 2 ett snitt längs snittmarkeringen A-A i fig 1.

4 3 UTFÖRINGSFORMER Fig 1 visar från undersidan en hästsko av det slag som uppfinningen avser. Av figuren framgår att hästskon har en välvd utsida 1 med en begränsnings- 5 yta, som är i huvudsak vinkelrät mot ett underlag, på vilket hästskon vilar. Vidare har hästskon en insida 2, som vetter mot hästskons centrum eller centrumområde 3. Detaljutformningen av hästskons insida skall beskrivas närmre nedan. Slutligen framgår av fig 1 hästskons undersida 4 eller dess slitsida. 10 I fig 2 visas ett principiellt tvärsnitt genom hästskon enligt fig 1 och det framgår att undersidan 4 är parallell med hästskons ovansida 5 och att dessa är i huvudsak plana. Vidare framgår att hästskon har en av metall framställd kärna 6, som i den visade utföringsformen är helt innesluten av ett plastmate- 15 rial, ett gummimaterial eller ett gummiliknande material 7. Avståndet mellan metallkärnans 6 ovansida och hästskons ovansida 5 är förhållandevis litet och kan ligga i storleksordningen 1/2-2 mm, företrädesvis omkring 1 mm. Den på undersidan av metallkärnan 6 belägna delen av 20 hästskon har betydligt större tjocklek, nämligen åtminstone samma tjocklek som tjockleken på metallkärnan, men företrädesvis något större tjocklek. Således kan den på undersidan av metallkärnan befintliga delen av gummimaterialet ha en tjocklek som uppgår till 1-1.1/2 ggr tjockleken i metallkärnan. I ett konkret exempel kan den ovanpå metallkärnan 6 befintliga delen av skon 25 ha en tjocklek på 1 mm, metallkärnan 6 ha en tjocklek på 5 mm och den under metallkärnan belägna delen ha en tjocklek på ca 8 mm. Den sammanlagda höjden eller tjockleken på hästskon är därför större än vad som är konventionellt med hästskor i helmetall. 30 Metallkärnan har en utsträckning så att den sträcker sig invändigt i väsentligen hela hästskor och har begränsningskanter 8 och 9, som i grova drag är parallella med hästskons utsida 1 och dess insida 2. De ovan skisserade måtten eller proportionerna hos hästskon innebär att för- 35 hållandet mellan hästskons höjd eller tjocklek samt dess bredd i området för de öppningar 10, som används för fastsättning av hästskon kan ligga i storleksordningen 0,35-0,65, företrädesvis ca 0,5.

5 I fig 1 är visat en hästsko med fyra öppningar 10 for upptagning av söm men naturligtvis kan såväl flera som färre sådana öppningar användas. Öppningarna 10 sträcker sig genomgående genom hästskon, från dess undersida till dess ovansida 5. Öppningarna 10 har ett undre parti 11 som vidgar sig i rikt- 5 ning nedåt och som är i huvudsak pyramidformat med rektangulärt tvärsnitt. Öppningarna 10 har vidare ett övre parti 12 med i huvudsak konstant och ungefärligen rektangulärt tvärsnitt. Övergångsområdet mellan det övre och undre partiet 12 respektive 11 ligger lämpligen ungefärligen i nivån för metallkärnans 6 undersida. 10 På ritningarna har lägena för öppningarna 10 visats såsom belägna ungefär mitt i eller något utanför mitten av hästskon räknat i riktning in mot eller ut från dess centrumområde 3. Något i beroende av placeringen av öppningarna 10 i denna riktning kan det finnas ett behov av att kunna slå i för fastsättning 15 av hästskon använd söm mer eller mindre snett så att sömmen kommer ut på önskat avstånd från hovens undersida. Av fig 2 framgår att det övre partiet 12 av öppningarna har en längdaxel som bildar i huvudsak rät vinkel med de med varandra väsentligen parallella över- 20 och undersidorna på metallkärnan 6 och med själva hästskons ovansida 5 och dess undersida 4. Det undre partiet 11 av öppningen kan vara icke-symmetriskt och är så utformat att dess största tvärsnittsyta ärförskjuteni ett horisontalplan antingen 25 inåt mot hästskons centrumområde 3 eller utåt från detta relativt det minsta tvärsnittet i öppningen 10. Eventuellt kan också för någon eller några av öppningarna 10 i en hästsko den största tvärsnittsytan ligga rakt under den minsta så att öppningen blir symmetrisk och far en längdaxel som är vinkelrät mot hästskons undersida Anledningen till den som regel föredragna osymmetriska utformning av öppningarna 10 är den att på grund av den stora höjden eller tjockleken hos hästskon så är det omöjligt eller svårt att med konventionell utformning på öppningarna 10 slå ett söm snett utåt eller snett inåt i förhållande till en linje 35 vinkelrät mot hästskons undersida. 4 Asymmetrin i öppningarna 10 kan i en första utföringsform vara sådan att det största tvärsnittet ärförskjuteti riktning inåt mot hästskons centrum eller centrumområde. I en andra utföringsform kan det största tvärsnittet vara för-

6 skjutet i motsatt riktning, dvs utåt från centrumområdet. I en tredje utföringsform kan förskjutningen av det största tvärsnittet variera från öppning till öppning i hästskon så att tillåtet lummgsområde för sömmet kan variera från öppning till öppning. 5 Ovan nämndes att öppningens 10 undre parti 11 ungefärligen har formen av en stympad pyramid, vilken kan vara sned eller asymmetrisk. Förhållandet mellan höjden på den del av öppningen 10, som har i huvudsak konstant tvärsnitt och höjden på det stympat koniska partiet ligger lämpligen i intervallet 10 0,30-0,55 men är företrädesvis ca 0,43. Denna utformning av öppningen 10 innebär också att sömmet, när detta slås i, kommer att anligga mot de undre hålkanterna i metallkärnan 6. För att öka området på den vinkel inom vilken sömmet kan slås i snett i för- 15 hållande till hästskons undersida kan det också vara möjligt att utföra ett övre, på ritningen icke speciellt markerat parti av öppningen 10 koniskt sig vidgande i riktning uppåt så att därigenom öppningen far en i stort sett timglasformad kontur sedd i ett vertikalt snitt. 20 Hästskons insida 2 har ett övre väggparti 13, som är ungefärligen vinkelrätt mot hästskons ovansida, och ett undre väggparti 14 som i riktning nedåt lutar utåt från hästskons centrum eller centrumområde 3. Det utrymme, som hästskons insida 2 begränsar blir därför avsmalnande i riktning uppåt utefter större delen av hästskons inre begränsningsyta 2. Härigenom uppnås den för- 25 delen att hästskon blir självrensande så att jord, snö eller annat material far en avsevärt minskad tendens att fastna. Denna självrensande funktion förstärks också genom det faktum att plasten, gummit eller det gummiliknande materialet 7 i hästskon vid hästskons an- 30 vändning kommer att deformeras och tryckas samman i höjdled samtidigt som det rör sig i horisontell riktning. Detta innebär att åtminstone större delen av den snedfasade, undre delen 14 av hästskons insida 2 kommer att röra sig i horisontell riktning inåt mot hästskons centrum 3 och åter utåt därifrån när hästskon avlastas. Dessa sidorörelser i materialet innebär naturligt- 35 vis också att risken att material fastnar invändigt i hästskon eller i hoven minskas. 5 Den fasade delen 14 av hästskons insida 2 sträcker sig längs den större delen av insidan 2, åtminstone längs dennasfrämreparti och de främre delarna av

7 6 dennas sidopartier. Eventuellt kan såsom visas i fig 1 den icke-fasade delen 13 av insidan 2 i höjdled täcka hela hästskon längs de allra bakersta partierna 15 av insidan 2. 5 I fig 2 är den fasade delen 14 av insidan 2 visad med en ungefärligen rätlinjig generatris men självfallet kan generatrisen också vara krökt. Uppfinningen kan modifieras inom ramen för följande patentkrav.

8 7 PATENTKRAV 1. Hästsko av det slag, som har en kärna (6) av metall och åtminstone på undersidan av denna en beläggning (7) av plast, gummi eller gummiliknande 5 material, varvid hästskon har ett antal för söm avsedda öppningar (10), vilka vardera har ett undre parti (11), som från hästskons undersida avsmalnar uppåt, varvid mittpunkterna för varje öppnings största och minsta sektioner är förskjutna i horisontalplan relativt varandra från eller emot hästskons centrumområde (3), kännetecknad därav, att varje öppning (10) har 10 ett övre parti (12) med i huvudsak konstant tvärsnitt, att övergångsområdet mellan det övre och undre partiet (11) ligger ungefärligen i nivån för metallkärnans (6) undersida och att hästskon genom förekomsten av de över varandra belägna metallkärnan och beläggningen har större höjd än en konventionell metallsko Hästsko enligt kravet 1, kännetecknad därav, att mittpunkten i den undre sektionen är förskjuten inåt mot hästskons centrum (3). 3. Hästsko enligt kravet 1, kännetecknad därav, att mittpunkten i 20 den undre sektionen är förskjuten utåt från hästskons centrum (3) Hästsko enligt något av kraven 1-3, kännetecknad därav, att förskjutningen av mittpunkten för den undre sektionen är olika för åtminstone två öppningar (10) i en hästsko. 5. Hästsko enligt något av kraven 1-4, kännetecknad därav, att den del (11) av öppningen (10), som befinner sig på undersidan av metallkärnan (6) har en nedåt sig från metallkärnan pyramidiskt vidgande form Hästsko enligt något av kraven 1-5, kännetecknad därav, att den i området för öppningarna (10) har ett förhållande mellan sin höjd och bredd i storleksordningen 0,35-0,65, företrädesvis ca 0,5. 7. Hästsko enligt något av kraven 5 eller 6, kännetecknad därav, 35 att förhållandet mellan höjden på den del (12) av öppningen, som har i huvudsak konstant tvärsnitt och den del (11), som vidgas nedåt, ligger i storleksordningen 0,30-0,55, företrädesvis ca 0,43.

9 8. Hästsko enligt något av kraven 1-7, kännetecknad därav, att hästskon på sin insida (2) har ett väggparti (14), som i riktning nedåt lutar utåt från hästskons centrum (3) Hästsko enligt kravet 8, kännetecknad därav, att det lutande väggpartiet (14) i sin helhet består av gummi eller gummiliknande material (7). 10. Hästsko enligt kravet 8 eller 9, kännetecknad därav, att det 10 lutande väggpartiet (14) sträcker sig längs ett främre parti av hästskons inre omkretsyta (2). 11. Hästsko enligt något av kraven 8-10, kännetecknad därav, att det lutande väggpartiet (14) sträcker sig från hästskons undersida (4) och 15 uppåt åtminstone till hästskons halva höjd Hästsko enligt något av kraven 1-11, kännetecknad därav, att metallkärnan (6) är helt innesluten i plast-, gummi- eller det gummiliknande materialet.

10

PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET

PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET SVERIGE (19) SE (i 2 ) PATENTSKRIFT (i a ) C2 (51) Internationell klass 7 A41D 1/20 (n)524 562 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET (45) Patent meddelat 2004-08' 24 (41) Ansökan allmänt tillgänglig 2001-08

Läs mer

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IB1 (2) 7705667-9

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IB1 (2) 7705667-9 SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IB1 (2) 7705667-9 (51) Internationell klass 2 G 21 C 1/08, 15/16 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- 80-08-1 1 ningsskriften publicerad (41) Ansökan allmänt

Läs mer

SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403204-6

SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403204-6 SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403204-6 (51) Internationell klass G 21d 17/02 (4*) Ansökan utlagd och 75-02-10 Publicerings- 373 683 utlftggningsskriftsn publicerad (41) Ansökan allmänt tillgänglig 75-02-10

Läs mer

(11) UTLÄGGNINGSSKRIFT

(11) UTLÄGGNINGSSKRIFT SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass F16h 25/20 (44) Ansäkan utlagd och 75 01 13 Publicerings- 372 808 allmänt tillgänglig (22) Patentansökan inkom 73 _ 03 _ 09 PATENT-OCH REGISTRERINGSVERKET

Läs mer

inta 6 21 & 3/32 Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad den 18 III 1974 Prioritet ej begärd

inta 6 21 & 3/32 Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad den 18 III 1974 Prioritet ej begärd SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 365 333 inta 6 21 & 3/32 P.ans. nr 8290/72 Inkom den 22 VI 1972 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET Giltighetsdag den 22 VI 1972 Ans. allmänt tillgänglig den 23 XII 1973 Ans. utlagd

Läs mer

(12) UTLAGGNINGSSKRIFT 82-11-01 82-09-14 81-03-13

(12) UTLAGGNINGSSKRIFT 82-11-01 82-09-14 81-03-13 SVERIGE (19) SE (12) UTLAGGNINGSSKRIFT (bi) Internationell klass 3 IBK2D 8101615-4 G 21 C 3/34 PATENTVERKET (44) Ansok.in utlagd h ullagg mngsskrilten publicerad (41) Ansökan alimant I Mganglig (22) Patentansokan

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT 1 (7) Mål nr 09-091 PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT meddelad i Stockholm den 12 mars 2012 PARTER Klagande Boob AB, 556617-6748 Götgatan 24, 118 46 Stockholm Ombud: Norrtelje Patentbyrå AB Box 38, 761 21 Norrtälje

Läs mer

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IBICD 7705666-1

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IBICD 7705666-1 SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IBICD 7705666-1 (51) Internationell klass* 6 21 C 15/02, 1/08 // G 21 C 7/00 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- 80-08-1 1 ningsskriften publicerad (41)

Läs mer

Förpackning för vätskor

Förpackning för vätskor 2-4 cm Kort benämning Kortfattat om vad uppfinningen avser Känd teknik som uppfinningen utgår från och bygger på Problemet formuleras 10 1 Förpackning för vätskor Tekniskt område Den här uppfinningen avser

Läs mer

(44) Ansökan utlagd och utlägg- 76-06-21 Publicerings- 3 8 5 3 4 1 ningsskriften publicerad

(44) Ansökan utlagd och utlägg- 76-06-21 Publicerings- 3 8 5 3 4 1 ningsskriften publicerad SVERIGE [B] (11)UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403650-0 (19) sw 151) Internationell klass 2 G 21 F 9/06 // C 01 G 43/00 Vä (44) Ansökan utlagd och utlägg- 76-06-21 Publicerings- 3 8 5 3 4 1 ningsskriften publicerad

Läs mer

&rffir lbå4badl PATENTSKRIFT. leadl

&rffir lbå4badl PATENTSKRIFT. leadl SVERIGE (12) PATENTSKRIFT (13) c2 n514 152 (1s) se (51) lnternationell klass 7 B'42E L/L2 &rffir lbå4badl leadl te=, PATENT. OCH REGISTRERINGSVERKET (45) (41) (22) (24) (62) (86) (86) (83) Patent meddelat

Läs mer

(44) Ansökan utlagd och utlägg- 7 9-0 7-2 3 Publicerings- 409 058. ningsskriften publicerad nummer TUö UvU

(44) Ansökan utlagd och utlägg- 7 9-0 7-2 3 Publicerings- 409 058. ningsskriften publicerad nummer TUö UvU SVERIGE [B] (11)UTLÄGGNINGSSKRIFT 7711902-2 (19) S E (51) Internationell klass 2 G 0 1 T 1 / 0 2 / / G 0 1 T 7 / 1 2 (44) Ansökan utlagd och utlägg- 7 9-0 7-2 3 Publicerings- 409 058 ningsskriften publicerad

Läs mer

SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 360 769 mtci G 21 c 13/02

SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 360 769 mtci G 21 c 13/02 SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 360 769 mtci G 21 c 13/02 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET P.ans. nr 2312/72 Inkom den 24 II 1972 Giltighetsdag den 24 II 1972 Ans. allmänt tillgänglig den 25 VIII 1973 Ans.

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 10-181 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 8 maj 2014 Klagande Svenska bo-produkter AB, 556550-7901 Skräddarebo 3, 330 15 Bor Ombud: Christer Engström Box 2067, 331 02 Värnamo

Läs mer

7414036-9 G 21 C 7/14

7414036-9 G 21 C 7/14 (19) SVERIGE SW [B] (11)UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass ' 7414036-9 G 21 C 7/14 PATENT-OCH (44 Ansökan utlagd och utlägg- 76-08 - 09 Publiceringsningsskriften publicerad (41) Ansökan allmänt

Läs mer

PATENTVERKET [BL (21) (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT G 21 C 21/02

PATENTVERKET [BL (21) (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT G 21 C 21/02 SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass J [BL (21) 8104213-7 G 21 C 21/02 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utiagg- 83-02-14 ningsskriften publicerad (41) Ansökan allmänt tillgänglig

Läs mer

(121 UTLÄGGNINGSSKRIFT

(121 UTLÄGGNINGSSKRIFT SVERIGE (19) SE (121 UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass^ IB1C2,) 7807351-7 8 21 C 1310 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- 81-1 1-02 ningsskriften publicerad (4t) Ansökan allmänt tillgänglig

Läs mer

G' S 7-4, 1'.. 9.:,. C:11(j tti W -f) ,... Sverige (83) Deposition av mikroorganism:

G' S 7-4, 1'.. 9.:,. C:11(j tti W -f) ,... Sverige (83) Deposition av mikroorganism: ,... G' S 7-4, «s., (12) Patentskrift 00) SE 527 991 C2 1'.. 9.:,. I C:11(j tti W -f) (,) k--,.,,, (21) Patentansökningsnummer: 0402968-2 (62) Internationell klass: 2..>> _, 4> (45) Patent meddelat: 2006-08-01

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 14-061 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 18 mars 2016 Klagande Silex Microsystems AB, 556591-5385 Box 595, 175 26 Järfälla Ombud: Anders Lindgren Brann AB, Box 12246, 102 26

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 1984R3440 SV 19.02.2007 002.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EEG) nr 3440/84 av den 6 december

Läs mer

Sverige (83) Deposition av mikroorganism: ---

Sverige (83) Deposition av mikroorganism: --- k.. G 1 S r 4) 9, ( 12 ) Patentskrift (10) SE 536 357 C2 e4, s.- (,) USW mim ~IN 0 2 v, N--- tåtål (21) Patentansökningsnummer: 1130122-3 (51) Internationell klass: "0- -1 ''y.>>..-k) (45) Patent meddelat:

Läs mer

SVERIGE. UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139

SVERIGE. UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139 SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139 Int Cl G 21 c 13/00 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET P.ans. nr 3285/65 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad

Läs mer

Sverige (83) Deposition av mikroorganism: --

Sverige (83) Deposition av mikroorganism: -- -k-, tg 1 S rip C '9, -- (12) Patentskrift (10) se 527 988 C2 (21) Patentansökningsnummer: 0402941-9 2, tell N 2 (,) s, _ s k) (45) Patent meddelat: 2006-08-01! frd 5.') "b (41) Ansökan allmänt tillgänglig:

Läs mer

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass*" IBK2D 7801421-4 G 21 C 3/22 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- 81-02-1 6 ningsskriften publicerad (41) Ansökan allmänt tillgänglig

Läs mer

inta F 16 i 13/02 P.ans. nr 6988/72 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den

inta F 16 i 13/02 P.ans. nr 6988/72 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den SVERIGE UTLÄGGNiNGSSKRIFT nr 363 389 inta F 16 i 13/02 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET P.ans. nr 6988/72 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den Inkom den 26 V 1972 26 V 1972 27 XI 1973 Ans. utlagd

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (9) Mål nr 13-014 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 21 december 2015 Klagande Scania CV AB 151 87 Södertälje Ombud: Kenneth Gustafsson Bjerkéns Patentbyrå KB, Box 5366, 102 49 Stockholm

Läs mer

5. Elektromagnetiska vågor - interferens

5. Elektromagnetiska vågor - interferens Interferens i dubbelspalt A λ/2 λ/2 Dal för ena vågen möter topp för den andra och vice versa => mörkt (amplitud = 0). Dal möter dal och topp möter topp => ljust (stor amplitud). B λ/2 Fig. 5.1 För ljusvågor

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 13-070 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 26 november 2015 Klagande Fogless International AB, 556372-7717 Box 84, 551 12 Jönköping Ombud: Ann-Sofi Blomberg Blomberg & Co Skandinaviska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patentkungörelsen (1967:838); SFS 2014:435 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Regeringen föreskriver i fråga om patentkungörelsen

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM Mål nr 06-285 P.ans. 0302726-5 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad 2009-03-06 efter överklagande av Patent- och registreringsverkets beslut, se bilaga 1. Klagande: LN (sökande) Ombud: Bergenstråhle & Lindvall

Läs mer

M6x16 (Bild 6.1.) M8 (Bild 6.2.) M8x25

M6x16 (Bild 6.1.) M8 (Bild 6.2.) M8x25 1. Markera först de horisontella punkterna A och B cirka en meter från golvet. Punkterna måste vara horisontella (använd ett vattenpass eller ett rör med vatten). Mät avståndet till golvet på bägge sidor.

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (9) Mål nr 11-127 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 24 april 2014 PARTER Klagande ITF Motpart JB SAKEN Upphävande av patent på babybody ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Patent- och registreringsverkets

Läs mer

PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET

PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET SVERIGE (19) SE (12) PATENTSKRIFT (13) C2 (11) 500 613 (51) Internationell klass 5 B01F 11/00 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET.. «, r»» '., r i 7"* fa ' c. - ' v?* * ' (45) Patent meddelat 1994-07- 25 (41)

Läs mer

PATENTVERKET G 21 C 17/14 SVERIGE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT. ibi( 2 d 7710406-5 (19) SE 79-03-17 77-09-16

PATENTVERKET G 21 C 17/14 SVERIGE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT. ibi( 2 d 7710406-5 (19) SE 79-03-17 77-09-16 SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass-'3 ibi( 2 d 7710406-5 G 21 C 17/14 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- g ] _Q] 00 Publiceringsi,.iu publicerad li: 1 ningsskriften

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patentkungörelsen (1967:838); SFS 2007:519 Utkom från trycket den 20 juni 2007 utfärdad den 7 juni 2007. Regeringen föreskriver i fråga om patentkungörelsen

Läs mer

^^^r.t..igg.^^.-.^ ^L^L..^..-VFl^^ ^ ^ ^.^T^^il^.^.^^.^. AETIF^OL.^ET SVLN.^A EULLA^El^F^tl^EN, G^TF.BOItG. l.^tknlhåliare for knllager. ^ ^ ^. ^.

^^^r.t..igg.^^.-.^ ^L^L..^..-VFl^^ ^ ^ ^.^T^^il^.^.^^.^. AETIF^OL.^ET SVLN.^A EULLA^El^F^tl^EN, G^TF.BOItG. l.^tknlhåliare for knllager. ^ ^ ^. ^. PTT.. r.t..igg..-. LL....-VFl.Til... AETIFOL.ET SVLN.A EULLAElFtlEN, GTF.BOItG. l.tknlhåliare for knllager. (tppliun.rc: l... l.jclbnn.).. Patent i Sverige från den 28 novenlber 1912. Föreliggande uppfinning

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (9) Mål nr 08-033 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 30 juni 2011 Klagande Nobel Biocare Services AG Postfach, CH-3053 Zürich-Flughafen, Schweiz Ombud: Linus Byström Box 5190, 402 26 Göteborg

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (16) Mål nr 14-103 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 21 december 2015 PARTER Klagande Vanguard Products Corporation (invändare) 87 Newtown Road, Danbury, Connecticut, 06810 USA Ombud:

Läs mer

Elektromagnetiska vågor (Ljus)

Elektromagnetiska vågor (Ljus) Föreläsning 4-5 Elektromagnetiska vågor (Ljus) Ljus kan beskrivas som bestående av elektromagnetiska vågrörelser, d.v.s. ett tids- och rumsvarierande elektriskt och magnetiskt fält. Dessa ljusvågor följer

Läs mer

Biomekanik Belastningsanalys

Biomekanik Belastningsanalys Biomekanik Belastningsanalys Skillnad? Biomekanik Belastningsanalys Yttre krafter och moment Hastigheter och accelerationer Inre spänningar, töjningar och deformationer (Dynamiska påkänningar) I de delar

Läs mer

Att svara på ett tekniskt föreläggande

Att svara på ett tekniskt föreläggande Att svara på ett tekniskt föreläggande Skydda dina idéer Att svara på ett tekniskt föreläggande Din patentansökan har granskats av en patentingenjör. Ett tekniskt föreläggande innebär att PRV vid nyhetsgranskningen

Läs mer

OBS: Alla mätningar och beräknade värden ska anges i SI-enheter med korrekt antal värdesiffror. Felanalys behövs endast om det anges i texten.

OBS: Alla mätningar och beräknade värden ska anges i SI-enheter med korrekt antal värdesiffror. Felanalys behövs endast om det anges i texten. Speed of light OBS: Alla mätningar och beräknade värden ska anges i SI-enheter med korrekt antal värdesiffror. Felanalys behövs endast om det anges i texten. 1.0 Inledning Experiment med en laseravståndsmätare

Läs mer

Nr 5. Diagonalmått Avser mått mellan ytterhörn på bjälklag eller grundmur. Toleransen gäller samtliga diagonaler.

Nr 5. Diagonalmått Avser mått mellan ytterhörn på bjälklag eller grundmur. Toleransen gäller samtliga diagonaler. Måttdefinitioner Nr 1. Läge i sida från närmaste sekundärlinje Avser avvikelse från basmåttet till närmaste sekundärlinje (2 st). Kravet avser läge valfritt utmed hela komponentens höjd. Vanligen mäts

Läs mer

Notering ( ): Numreringen av nedanstående paragrafer är inte uppdaterad men kommer att rättas till så snart som möjligt.

Notering ( ): Numreringen av nedanstående paragrafer är inte uppdaterad men kommer att rättas till så snart som möjligt. Bilaga 1. SvSF REGLEMENTE FÖR VILTMÅL 80 m. Utgåva januari 2007 Detta reglemente ska tillämpas tillsammans och läsas tillsammans med reglemente för viltmål 50 m. Reglerna för 80 m skiljer sig endast på

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (8) Mål nr 10-272 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 30 april 2013 Klagande POF Ombud: Arthur Berglund Norra Vallgatan 46, 252 34 Helsingborg SAKEN Patent på "Kontaktdon för audiokabel

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 14-131 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 30 oktober 2015 Klagande YCB SAKEN Patent på "Rekylvattenpump för rör "brunn" (Djup)" ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Patent- och registreringsverkets

Läs mer

7705174-6 G 21 F 9/28

7705174-6 G 21 F 9/28 SVERIGE [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT (19) SE (51) Internationell klass 7705174-6 G 21 F 9/28 {44) Ansökan utlagd och utlägg- 80-03-10 Publicerings 4 1 2 8 5 7 ningsskriften publicerad nummer (41) Ansökan

Läs mer

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER

Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER Så mäter du din lägenhet HANDLEDNING OCH BESKRIVNING AV REGLER Olika regler för olika byggår Om det uppstår tvist om en lägenhets yta ska lägenheten mätas efter särskilda regler. Det finns olika regler

Läs mer

3 För PRV:s verksamhet i egenskap av mottagande myndighet enligt samarbetskonventionen gäller vad som föreskrivs i 51 56 PK.

3 För PRV:s verksamhet i egenskap av mottagande myndighet enligt samarbetskonventionen gäller vad som föreskrivs i 51 56 PK. Patent- och registreringsverkets (PRV) föreskrifter (PRVFS 1997:1, P:32) med patentbestämmelser i lydelse med införda ändringar t.o.m. PRVFS 2015:3, P:103 Föreskrifterna har senast omtryckts i PRVFS 2007:2,

Läs mer

11 Systemspecifika regler filtbanan Generella mått Standardbanor Banskisser Diagram... 32

11 Systemspecifika regler filtbanan Generella mått Standardbanor Banskisser Diagram... 32 Innehållsförteckning 11... 3 11.1 Generella mått... 3 11.2 Standardbanor... 4 11.3 Banskisser... 5 11.3 Diagram... 32 De systemspecifika reglerna för filtbanan beslutas av World Minigolf Sport Federation

Läs mer

Skjutparti, Dörr / Fönster

Skjutparti, Dörr / Fönster Uterumssystem med Enkelglas Skjutparti, Dörr / Fönster! OBS! Läs detta innan du börjar. Läs igenom hela monteringsinstruktionen innan du börjar. Tänk på din säkerhet. Partierna kan vara tunga så ta hjälp

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 11-179 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 22 december 2014 Klagande Gestamp HardTech AB, 556387-7330 Box 828, 971 25 Luleå Ombud: Roland Åslund Gestamp Hardtech AB, Box 828,

Läs mer

Monteringsanvisning för manuell slaggrind

Monteringsanvisning för manuell slaggrind Monteringsanvisning för manuell slaggrind Grind Manuella grindar har som standard öppningsvinkel 180 grader inåt och 90 grader utåt. Levereras som standard från 4 till 10 meters öppningsmått. Grinden levereras

Läs mer

Patentkungörelsen (1967:838)

Patentkungörelsen (1967:838) Patentkungörelsen (1967:838) SFS nr: 1967:838 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS N Utfärdad: 1967-12-01 Omtryck: SFS 1991:1331 Ändrad: t.o.m. SFS 2015:522 Övrig text: Ändringsregister: SFSR

Läs mer

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal.

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Väggfäste Universal och Mätarm S Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Innehållsförteckning Produktinformation... 2 Väggfäste

Läs mer

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se Monteringsanvisningar Fönster och dörrar 046-122 440 www.fonsterdirekt.se FönsterDirekt 2012 Installationsanvisningar Anvisningarna gäller fönster och dörr som monteras i vägg. Placering av distansbrickorna/kilarna

Läs mer

CM Förstärkarlåda, sida 1.

CM Förstärkarlåda, sida 1. CM-0-17 Förstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

Dream 15m2. Halle Isolux 16mm c/c 1070mm regel. Halle Isolux 32mm c/c 1270mm regel

Dream 15m2. Halle Isolux 16mm c/c 1070mm regel. Halle Isolux 32mm c/c 1270mm regel Dream 15m2 Dream 15m2 Halle Isolux 1mm c/c 70mm regel Halle Isolux 32mm c/c 1270mm regel Förberedelser 1. Skissa och mät ut en Grundplan Grundplan Upprätta alltid en grundplan där alla pelare och partier

Läs mer

Kortaste Ledningsdragningen mellan Tre Städer

Kortaste Ledningsdragningen mellan Tre Städer Kortaste Ledningsdragningen mellan Tre Städer Tre städer A, B och C, belägna som figuren till höger visar, ska förbindas med fiberoptiska kablar. En så kort ledningsdragning som möjligt vill uppnås för

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 27 juni 2011 743/2011 Lag om ändring av patentlagen Utfärdad i Helsingfors den 17 juni 2011 I enlighet med riksdagens beslut upphävs i patentlagen

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (19) Mål nr 10-252 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 19 december 2013 PARTER Klagande SWEP International AB, 556287-5392 Box 105, 261 22 Landskrona Ombud: Martin Ekenberg Ström & Gulliksson

Läs mer

Monteringsanvisning Byggstommar.se

Monteringsanvisning Byggstommar.se Monteringsanvisning Byggstommar.se 1. Markera väggblockens placering på grundplattans (alt bjälklagets) långsidor. Markera ett streck 1200mm från gaveln, ett streck 2400mm från gaveln osv, 1200 mm mellan

Läs mer

STIGA COLLECTOR 30" BRUKSANVISNING

STIGA COLLECTOR 30 BRUKSANVISNING STIGA COLLECTOR 30" BRUKSANVISNING 8211-1227-02 S SVENSKA 1. 2. 3. 4. SVENSKA S 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. S SVENSKA 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. SVENSKA SE SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Låt aldrig någon använda

Läs mer

Projekt bå gbro. Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Projekt bå gbro. Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik Projekt bå gbro Inledande ingenjörskurs Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik Projekt bågbro Sid 2 (8) 1. Kedjebåge En kedja eller lina är ett strukturelement som endast kan ta dragkrafter. Vid belastning

Läs mer

Vill du bygga en mur?

Vill du bygga en mur? Exempelritningar - Mur Stadsbyggnadskontoret Vill du bygga en mur? Här kan du se vilka ritningar du behöver lämna in när du söker bygglov och hur de ska se ut. www.goteborg.se Vanliga frågor När behövs

Läs mer

Laboration 1 Mekanik baskurs

Laboration 1 Mekanik baskurs Laboration 1 Mekanik baskurs Utförs av: Henrik Bergman Mubarak Ali Uppsala 2015 01 19 Introduktion Gravitationen är en självklarhet i vår vardag, de är den som håller oss kvar på jorden. Gravitationen

Läs mer

Installationsanvisning. Diskmaskiner

Installationsanvisning. Diskmaskiner Installationsanvisning Diskmaskiner MONTERING AV TRÄLUCKA - FULLINTEGRERAD OBS! Träluckan får ej täcka fläktutblåset 2 FÖLJANDE MEDFÖLJER MASKINEN 4 st distansbrickor plast (C) 4 st skruv 4,2 x 38 mm (F)

Läs mer

lättläst Ritteknik Stig Andersson

lättläst Ritteknik Stig Andersson lättläst Ritteknik Stig Andersson 1 2 Innehåll Att rita och skissa 4 Vyer 6 Linjer 9 Måttsättning 11 Formsymboler 14 Toleranser 15 Skalor 16 Delförstoringar 17 Snitt- och materialmarkering 18 Huvudfält

Läs mer

Inspektion efter krock av Mazda 6 Folksam

Inspektion efter krock av Mazda 6 Folksam Förskjuten, deformerbar barriär frontalkrock Poäng för krockdocka 2003 Test vid TRL Förare Passagerare Poäng (sämsta) 11 2018 Test vid Thatcham Poäng (sämsta) 12,289 Modifierare Kontakt med huvudairbag

Läs mer

Patent- och registreringsverkets författningssamling

Patent- och registreringsverkets författningssamling Patent- och registreringsverkets författningssamling ISSN 0347 500X Patent- och registreringsverkets med patentbestämmelser beslutade den 12 maj 1997. (PRV) föreskrifter PRVFS 1997:1 P:32 Utkom från trycket

Läs mer

här ingår bärande limträdelar som kapats för snabbare montage. innefattar bärande limträelement som skall kapas av kunden på plats.

här ingår bärande limträdelar som kapats för snabbare montage. innefattar bärande limträelement som skall kapas av kunden på plats. TEKNISK SPECIFIKATION HalleUterum HalleStomme, färdigkapad HalleStomme, okapad Innehållsförteckning: 1 Inledning 2 Jämförelse av innehåll i Hale Uterum relativt Halle Stomme, färdigkapad 3 Specifikation

Läs mer

Svenskförfattningssamling. SFS_1967:838 SFS i senaste lydelse Utfårdad: 1967-12-01. Patentkungörelsen (1967:838) Näringsdepartementet, \

Svenskförfattningssamling. SFS_1967:838 SFS i senaste lydelse Utfårdad: 1967-12-01. Patentkungörelsen (1967:838) Näringsdepartementet, \ Svenskförfattningssamling. SFS_1967:838 SFS i senaste lydelse Utfårdad: 1967-12-01 Patentkungörelsen (1967:838) Näringsdepartementet, \ Omtryck SFS 1991:1331 Ändringar införda t.o.m. SFS 1995:269 Patentansökan

Läs mer

Lösning till fråga 5 kappa-06

Lösning till fråga 5 kappa-06 Lösning till fråga 5 kappa-06 Figurer till uppgift a) ligger samlade efter uppgiften. Inledning Betrakta först N punkter som tillhör den slutna enhetskvadraten inlagd i ett koordinatsystem enligt figur

Läs mer

Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin

Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin Detta behövs för monteringen: Rev.nr 120116 Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Bågfil Tumstock Kniv Montering Skuggtaket passar under tak där avståndet emellan

Läs mer

Stenciler för rätt mängd lodpasta

Stenciler för rätt mängd lodpasta Stenciler för rätt mängd lodpasta WHITE PAPER Högprecisionsetsad, steppad stencil från HP Etch där stencilen är tjockare på de blanka områdena och tunnare på de matta. Notera att det är möjligt att tillverka

Läs mer

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716

Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Sida 1/19 Monteringsanvisning till Modell 708-710-712-714-716 Till modell 712, 714 och 716 monteras sockelprofilerna till långsidan, med hjälp av en skruvplattan. Skruvplattan monteras invändigt i sockelprofilen.

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (9) Mål nr 15-125 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 4 juli 2016 PARTER Klagande Stora Enso OYJ Kanavaranta 1, 00101 Helsingfors, Finland Ombud: Nina Bergström Stora Enso AB, Group Intellectual

Läs mer

Belastningsanalys, 5 poäng Balkteori Deformationer och spänningar

Belastningsanalys, 5 poäng Balkteori Deformationer och spänningar Spänningar orsakade av deformationer i balkar En från början helt rak balk antar en bågform under böjande belastning. Vi studerar bilderna nedan: För deformationerna gäller att horisontella linjer blir

Läs mer

Livens inverkan på styvheten

Livens inverkan på styvheten Livens inverkan på styvheten Sidan 1 av 9 Golv förstärkta med liv är tänkta att användas så att belastningen ligger i samma riktning som liven. Då ger liven en avsevärd förstyvning jämfört med en sandwich

Läs mer

Amina Lundqvist (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Amina Lundqvist (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Nationella patent på engelska Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 14 november 2013 Beatrice Ask Amina Lundqvist (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

PM BRANDSKYDD INGLASNING BALKONGER

PM BRANDSKYDD INGLASNING BALKONGER Sida: 1 (5) PM BRANDSKYDD INGLASNING BALKONGER Detta PM upprättas på uppdrag av. Syftet med detta PM är att redovisa vilka åtgärder som behöver vidtas för att tillfredsställande brandskydd ska uppnås vid

Läs mer

SKYDDA DINA IDÉER. Besök gärna redas hemsida på www.prv.se. Patentskydd

SKYDDA DINA IDÉER. Besök gärna redas hemsida på www.prv.se. Patentskydd Patentskydd - Vad är patent? Patent innebär en ensamrätt att utnyttja en uppfinning, en teknisk problemlösning, och gäller generellt i 20 år. Innebörden av patent är att ingen annan får använda uppfinningen

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (20) Mål nr 14-122 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 16 mars 2016 PARTER Klagande Alfa Laval Corporate AB, 556007-7785 Box 73, 221 00 Lund Ombud: Markus Öberg Alfa Laval Corporate AB,

Läs mer

Tentamen Mekanik F del 2 (FFM520)

Tentamen Mekanik F del 2 (FFM520) Tentamen Mekanik F del 2 (FFM520) Tid och plats: Måndagen den 23 maj 2011 klockan 14.00-18.00 i V. Hjälpmedel: Physics Handbook, Beta, Lexikon, typgodkänd miniräknare samt en egenhändigt skriven A4 med

Läs mer

PATENTSKRIFT (13) C2 (ii) D 500 851

PATENTSKRIFT (13) C2 (ii) D 500 851 SVERIGE (12) PATENTSKRIFT (13) C2 (ii) D 500 851 (19) SE (51) Internationell klass 5 A61C 8/00 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET (45) Patent meddelat 1994-09-19 (41) Ansökan allmänt tillgänglig 1994-09-19

Läs mer

Instrumentoptik, anteckningar för föreläsning 4 och 5 (CVO kap. 17 sid , ) Retinoskopet

Instrumentoptik, anteckningar för föreläsning 4 och 5 (CVO kap. 17 sid , ) Retinoskopet Instrumentoptik, anteckningar för föreläsning 4 och 5 (CVO kap. 17 sid 345-353, 358-362) Retinoskopet Utvecklat från oftalmoskopi under slutet av 1800-talet. Objektiv metod för att bestämma patientens

Läs mer

Bestämmelserna i denna kungörelse om patentansökan gäller, om inte något annat sägs, endast

Bestämmelserna i denna kungörelse om patentansökan gäller, om inte något annat sägs, endast SFS nr: 1967:838 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Patentkungörelsen (1967:838) Utfärdad: 1967-12-01 Ändring införd: t.o.m. SFS 2011:449 Omtryck: SFS 1991:1331 Patentansökan och diarium

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (9) Mål nr 12-062 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 10 december 2014 Klagande DN Ombud: Urban Johansson Mycklingsvägen 6, 894 30 Själevad SAKEN Patent på "Bullerdämpande system" ÖVERKLAGAT

Läs mer

Innan en djupare beskrivning presenteras kan det vara på plats att repetera lite strömningslära.

Innan en djupare beskrivning presenteras kan det vara på plats att repetera lite strömningslära. KANOTENS SEGEL Med nedanstående rader avser jag att beskriva olika segelplan som kan förekomma på segelkanoter. Avsikten är att bredda kunskapen för en vidare dialog om den optimala riggen. Innan en djupare

Läs mer

Symmetri är ett begrepp, som kan berika matematikstudierna i alla åldrar.

Symmetri är ett begrepp, som kan berika matematikstudierna i alla åldrar. Thomas Martinsson Symmetri skön matematik för många sinnen Symmetri förekommer inom bilder och att skapa symmetriska bilder kan berika undervisningen i matematik. Med hjälp av bilderna kan förståelsen

Läs mer

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 ENBENSKNÄBÖJ - DRAKEN Stå på ett ben och håll en boll framför kroppen på raka armar. Starta rörelsen genom att sänka bollen långsamt mot golvet och fäll samtidigt i höften

Läs mer

Montage av Färdigkapad Halle Stomme.

Montage av Färdigkapad Halle Stomme. Montage av Färdigkapad Halle Stomme. Lite kompletterande bildinfo utöver monteringsanvisningen På följande sidor ges kompletterande förklaringar till hur Färdigkapade limträstommar från Halle är utförda

Läs mer

SANTEX ELEGANCE FASTA OCH MALLSKURNA PARTIER / BRUTET HÖRN Monteringsmanual

SANTEX ELEGANCE FASTA OCH MALLSKURNA PARTIER / BRUTET HÖRN Monteringsmanual SANTEX ELEGANCE FASTA OCH MALLSKURNA PARTIER / BRUTET HÖRN Monteringsmanual AB Box 513 301 80 Halmstad Sweden Tel:+46(0)35 172300 Mail: info@santex.se Art. nr. 000656SE Rev.005b 1(11) Denna monterings-och

Läs mer

BYGGANDE AV STÖRTBÅGE

BYGGANDE AV STÖRTBÅGE BYGGANDE AV STÖRTBÅGE DEFINITIONER Störtbåge En stomme av rör som är monterad med fogar och fastsättningsplattor. Dess syfte är att förhindra att bilen trycks ihop vid en volt eller vid en annan olycka.

Läs mer

Klassisk massage. KROPPSTERAPISKOLAN massageutbildning sedan 1990. klassisk massage KROPPSTERAPISKOLAN

Klassisk massage. KROPPSTERAPISKOLAN massageutbildning sedan 1990. klassisk massage KROPPSTERAPISKOLAN Klassisk massage klassisk massage 1 Klassisk massage 2 Klassisk massage klassisk massage ERGONOMI, ARBETSTEKNIK. FÄKTARSTÄLLNING, BÖJ FRÄMRE BENET. ALLTID STÖD MOT BÄNKEN, ETT BEN ELLER BÅDA. RAKA ARMAR.

Läs mer

Elevens övningsark Förnamn

Elevens övningsark Förnamn 1 Magnetiska poler Övningens syfte: Att förstå hur positiva och negativa magnetiska poler har bortstötande krafter och tilldragande krafter 1. Nämn fem saker som en magnet drar till sig. 2. Vad kallar

Läs mer

Rutschebanen - Fart och matematik med nöjesparkens populäraste attraktion

Rutschebanen - Fart och matematik med nöjesparkens populäraste attraktion Uppgiftsblad Attraktioner: Ta med: Måttband Eftersom både är Tivolis äldsta och mest populära attraktion tycker vi den ska få en alldeles egen uppgift. Den första frågan är därför också: Hur gammal är

Läs mer

Gängor och gängtoleranser Terminologi

Gängor och gängtoleranser Terminologi SIS - Standardiseringskommissionen i Sverige SVENSK STANDARD SS 1702 Standarden utarbetad av Första giltighetsdag Utgåva Sida Registrering SMS, SVERIGES MEKANSTANDARDISERING 1980-02-15 3 1 (7) SMS reg

Läs mer