REVISIONSPLAN Inledning. Uppdrag och mål

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REVISIONSPLAN 2013. Inledning. Uppdrag och mål"

Transkript

1 REVISIONSPLAN 2013 Inledning Kommunrevisorernas uppgifter följer av kommunallag, revisionsreglemente och god revisionssed i kommunal verksamhet. Revisionen syftar ytterst till att ge kommunfullmäktige underlag till ansvarsprövning av nämnder, styrelser och enskilda förtroendevalda. I denna revisionsplan redovisas planerade revisionsprojekt för åren Beslut om förändrad inriktning i granskningen kan bli aktuell utifrån oförutsedda händelser i kommunen eller förändringar i omvärlden. Uppdrag och mål Revisorernas uppdrag Revisorerna prövar om: verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt räkenskaperna är rättvisande den interna kontrollen som upprätthålls inom nämnderna är tillräcklig. För att kunna ge underlag till kommunfullmäktiges ansvarsprövning granskar vi årligen all verksamhet som bedrivs inom nämnders och styrelsers verksamhetsområden. Med all verksamhet avses styrelsers och nämnders olika verksamheter som utförs inom deras verksamhetsområden såväl i egen regi som av externa utförare. Granskningen av styrelsens/nämndernas styrning och interna kontroll är central, särskilt i situationer där organisation och former för utförande varierar och förändras över tiden. Delårsrapport och årsredovisning granskas årligen. Revisorerna ska även bedöma om resultaten i delårsrapporten och årsbokslutet är förenliga med de mål fullmäktige beslutat om i budgeten och planen för ekonomin. Vi ska skriftligen uttala oss om detta. Revisionen granskar också kommunens samlade verksamhet i förvaltning och företag ur ett övergripande ägar- och styrperspektiv. Kommunstyrelsens uppsikt är av central betydelse i ägarstyrningen och förvaltningskontrollen och därmed också för revisorernas granskning. Vår bedömning utifrån uppdraget lämnas i revisionsberättelsen. Samordnad revision Samordnad revision mellan kommunförvaltningen och dess bolag är ett viktigt instrument för ägarens, dvs. kommunfullmäktiges, kontroll och uppföljning. Lekmannarevisorerna granskar den verksamhet som bedrivs i bolagen. Den samordnade revisionen ger förutsättningar att Revisionsplan (8)

2 bedöma hur kommunen arbetar med ägarstyrning och förvaltningskontroll. Granskningen sker utifrån ett övergripande ägar-/styrperspektiv och ägardirektiven utgör en väsentlig grund för granskningen. Lekmannarevisorns uppgift i de kommunala bolagen är att granska om bolagets verksamhet sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om den interna kontrollen är tillräcklig samt om anvisningar från årsstämman följs. Granskningen ska ske enligt god sed och resultera i en granskningsrapport med tillhörande granskningsredogörelse som presenteras för årsstämman via bolagens styrelse. Granskningsrapporten ska även fogas till revisionsberättelsen avseende kommunen. Revisionens mål Revisionens övergripande målsättning är att verka för att fullmäktiges mål och uppdrag fullföljs. Insatserna ska präglas av en god dialog med kommunens politiska och administrativa ledning samt en stödjande och förebyggande revisionsprocess. Målen i granskningen är att: Genomföra revisionsinsatser med en hög kvalitet som bidrar till förbättringar och en ökad effektivitet i Örnsköldsviks kommuns verksamhet. Använda de tilldelade resurserna så effektivt som möjligt. Leva upp till god revisionssed i kommunal verksamhet och till kommunallagens intentioner. Aktiviteter Aktiviteter för att uppnå målen: Regelmässig kommunikation och avrapportering till kommunfullmäktiges presidium. Genomföra möten med nämnder och verksamhetsansvariga som ett led i en löpande dialog och med syfte att revisionen ska verka stödjande och förebyggande. Löpande följa kommunens utveckling genom att ta del av lägesrapporter och prognoser för verksamhet och ekonomi. Information till kommunens medborgare och andra intressenter genom att revisionsrapporter löpande läggs ut på kommunens hemsida. Risk och väsentlighet Grunden för uppdraget och den planerade revisionsinriktningen är en riskbedömning som revisorerna genomfört i december 2012 och januari Denna tar sin utgångspunkt i dels förändringar i omvärlden, dels den aktuella situationen i Örnsköldsviks kommun och fullmäktiges mål och uppdrag. Vidare har erfarenheterna från det gångna årets revisionsarbete beaktats. Riskbedömningen har tagits fram i samverkan mellan de förtroendevalda revisorerna och revisionskonsulten. De förtroendevalda revisorerna beslutar om inriktning och omfattning på den övergripande granskningen och vilka fördjupade granskningar som ska göras. I vår bedömning har vi beaktat riskernas väsentlighet och revisionsrisken, dvs risken för att revisorerna gör felaktiga uttalanden i revisionsberättelsen eller inte förmår lyfta fram väsentliga förhållanden som har betydelse för ansvarsprövningen. Revisionsplan (8)

3 För att minska revisionsrisken inriktas insatserna på att granska verksamhetens styrning och ledning. I detta innefattas bland annat ledningens förmåga att hantera risker och ökade/förändrade åtaganden/behov i verksamheten samt ledningens styrning med syfte att uppnå en ekonomi i balans och god ekonomisk hushållning. Som ett led i detta avses risken för fortsatt obalans mellan mål, behov och resurser inom socialnämnden att granskas. En aktiv uppföljning av måluppfyllelsen utifrån väl utvecklade mått och mätmetoder är väsentligt liksom återrapportering av vidtagna kontroller/åtgärder för att i tid kunna styra om. Kommunstyrelsens uppsikt över nämnderna och de kommunala företagen är av stor vikt. Osäkerheter i omvärlden och konjunkturen medför en fortsatt risk. Riskbedömningar och handlingsberedskap behövs för att kunna möta förändringar i behov och skatteintäkter samt för att åtgärda befarade risker för att målen inte ska kunna uppnås. Nedanstående bild illustrerar revisorernas risk- och väsentlighetsanalys avseende år Det bör noteras att analysen kan komma att förändras med utgångspunkt ifrån faktisk utveckling inom kommunen under året. Hur nämnderna säkrar sitt ansvar för den interna styrningen och kontrollen är ständigt väsentliga frågor, bland annat skyddet mot oegentligheter och kontrollen av anställdas bisysslor. Revisionsplan (8)

4 Revisionsinsatser och revisionsprojekt Revisionens omfattning Revisionen ska årligen granska all verksamhet. Den årliga granskningen sker genom såväl övergripande som grundläggande granskning samt fördjupade granskningar. Årlig granskning Den årliga granskningen bygger på en kombination av olika metoder och tillvägagångssätt med syfte att bedöma om nämnder och styrelser har en tillfredsställande styrning och intern kontroll. Den genomförs genom att fortlöpande ta del av relevanta skriftliga dokument t.ex. mål- och styrdokument, protokoll och övriga handlingar samt genom möten/dialog med styrelse/nämnder (övergripande granskning). Vidare granskas nämndernas interna kontroll, delårsbokslut och årsredovisning (grundläggande granskning). Fördjupade granskningar genomförs utifrån risk- och väsentlighetsbedömningen samt erfarenheterna från den övergripande och grundläggande granskningen. Utgångspunkten för granskningen är de mål och uppdrag som fullmäktige gett kommunstyrelse och nämnder. Granskningen ska ge svar på hur nämnder och styrelser mottar, genomför och återredovisar mål och uppdrag. En översiktlig granskning sker också av de beredningar som utsetts av fullmäktige. Den årliga granskningen omfattar flera steg och genomförs löpande under revisionsåret med hjälp av: 1. Årlig riskbedömning 2. Löpande granskning av grundläggande dokument, t ex: - mål- och budgetdokument - ekonomi- och verksamhetsrapporter - delårsrapporter och bokslut - riktlinjer - beslutsunderlag och protokoll - beskrivning av internkontrollsystem - beskrivning av redovisningssystem 3. Kommunikation med granskad verksamhet i samband med: - genomförda granskningsinsatser - särskilda överläggningar i samband med revisionens sammanträden 4. Möten med nämnder/verksamhet exempelvis genom: - frågor och dialog med företrädare från styrelse/nämnder och verksamheten 5. Granskning av delårsrapport, intern kontroll kopplat till räkenskaperna samt årsredovisning. - enligt riskbedömning och granskningsprogram som upprättats av revisionskonsulten. 6. Bedömning om ansvarig nämnd/styrelse skapat förutsättningar för tillräcklig styrning och uppföljning samt om relevanta internkontrollsystem finns och fungerar tillfredsställande. Revisionsplan (8)

5 I de följande avsnitten presenteras de granskningar som revisorerna har för avsikt att genomföra. Granskning av delårsrapport Revisorerna ska årligen granska kommunens delårsrapport. Syftet är att fastställa att delårsbokslutet håller en tillfredsställande kvalitet och att det är upprättat i enlighet med god redovisningssed. Syftet är också att på ett tidigt stadium identifiera eventuella väsentliga revisionsnoteringar inför årsbokslutet. I den översiktliga granskning som genomförs prövas att: delårsrapporten ger en rättvisande bild av kommunens resultat- och ställning delårsrapporten beskriver verksamhetens utfall på ett tillfredsställande sätt resultatet i delårsrapporten är förenligt med de mål fullmäktige ställt upp för god ekonomisk hushållning och att förvaltningsberättelsen innehåller en utvärdering av om verksamhetsmålen uppnåtts. Med utgångspunkt i granskningen lämnar revisorerna ett uttalande till fullmäktige som underlag för fullmäktiges behandling av delårsbokslutet. Granskning av årsbokslut och årsredovisning Revisionens mål är att verka för korrekt redovisning, god ordning, tillfredsställande säkerhet och hög effektivitet i kommunens verksamhet. Granskningen syftar till att bedöma om årsredovisningen är upprättad i enlighet med lag om kommunal redovisning och normgivning (bl.a. Rådet för kommunal redovisning) och i enlighet med Örnsköldsviks kommuns utfärdade anvisningar. Avstämning sker av att kommunallagens bestämmelser om god ekonomisk hushållning följs. Granskning genomförs av årsredovisningen med förvaltningsberättelse, verksamhetsredovisning, balans- och resultaträkningar, finansieringsanalys samt av koncernredovisningen och noter. Ställning tas till relevansen i boksluten. I granskningen av årsbokslutet vägs de överväganden och bedömningar in som gjorts vid den löpande granskningen och granskningen av delårsrapporten. Kommunens metoder för framtagande av årsbokslut bedöms och hur anvisningar tillämpats. Planerade fördjupningsgranskningar år Granskning av kommunens styrning i den nya organisationen. Kommunens revisorer ser det som en risk att kommunen inte fullt ut anpassat sitt administrativa system i relation till den nya förvaltningsorganisationen. Det föreligger därmed en risk för brister i verksamheten och i den interna kontrollen. Syftet är att granska om kommunstyrelsen och kommunens nämnder säkerställt att det i den nya förvaltningsorganisationen finns ändamålsenliga ekonomiadministrativa rutiner och en fungerande intern kontroll. Revisionsplan (8)

6 2. Granskning av bisysslor Revisorerna anser att det föreligger en risk att kommunstyrelsen inte fullt ut säkerställer en ändamålsenlig hantering och uppföljning avseende personalens bisysslor. Syftet med granskningen är att övergripande utvärdera hur kommunen hanterar anställdas bisysslor för att därigenom kunna lämna förbättringsförslag beträffande rutiner för bisysslor. 3. Granskning av bostadsanpassningsåtgärder Revisorerna har i årets planering identifierat en risk att hantering av bostadsanpassningsbidrag och åtgärder inte behandlas på ändamålsenligt sätt, samt att den interna kontrollen inte är tillräcklig. Granskningens syfte är att bedöma om hanteringen av bostadsanpassningsbidrag genomförs på ett rättsenligt, likvärdigt och kostnadseffektivt sätt. Därtill om Humanistiska nämnden samt Omsorgsnämnden och Samhällsbyggnadsnämnden genom sin interna kontroll säkerställer en ändamålsenlig och effektiv hantering av ärendena. 4. Granskning av kommunens informations- och uppföljningsansvar för ungdomar upp till 20 år Revisorerna har med skolverkets rapporter som bakgrund beslutat att granska kommunens arbete med lagen om information om icke skolpliktiga ungdomar. Granskningens syfte är att identifiera och bedöma om kommunen arbetar på ett ändamålsenligt sätt med insamling av information och uppföljning av icke skolpliktiga ungdomar och därmed uppfyller sitt ansvar. 5. Granskning av lokalförsörjningsprocessen Revisorerna har i sin planering identifierat att det föreligger en risk för att kommunen inte har en ändamålsenlig lokalförsörjningsprocess vilket kan leda till begränsningar för verksamheterna att nå sina uppdrag samt leda till oönskade kostnader. Granskningen syftar till att belysa och bedöma ändamålsenligheten och effektiviteten i kommunens lokalförsörjningsprocess med avseende på hur denna styrs och hur roller och ansvar definierats. 6. Uppföljande granskning rörande upphandling och inköp Under år 2012 genomförde revisionen en granskning rörande kommunens rutiner och interna kontroll kopplat till upphandling och inköp. Vid granskningen identifierades ett antal bristområden av olika slag. Med anledning av detta har revisorerna i sin risk- och väsentlighetsanalys identifierat behov av en uppföljande och till viss del fördjupande granskning rörande upphandlings- och inköpsområdet. Projektet har som syfte att granska att upphandling utförs i enlighet med lagen om offentlig upphandling (LOU) med speciellt fokus på upphandling av tjänster (och volymen på direktinköp av tjänst). Vidare är syftet att översiktligt bedöma ändamålsenlighet och effektivitet i Örnsköldsviks kommuns upphandling, samt att bedöma om tillräcklig intern kontroll föreligger kopplat till de inköp/upphandlingar som genomförs inom de granskade nämnderna. I samband med gransknigen kommer tidigare års rekommendationer att följas upp. Revisionsplan (8)

7 7. Möten med nämnder, styrelse och verksamheter Kommunallagens krav på årlig granskning av all verksamhet genomförs genom en dialog med frågor/möten med nämnder/förvaltningschefer. I mötet med respektive nämnd medverkar representanter från de förtroendevalda revisorerna och EY. Mötena sker med utgångspunkt i en sammanhållen kedja för styrelsens/nämndens styrning, uppföljning och kontroll. Generella frågor som ställs till samtliga nämnder är bland annat vilka åtgärder som vidtas för att uppnå en ökad koncernnytta och samverkan mellan nämnderna, i vilken utsträckning som nämnder/förvaltningar nyttjar möjligheten till EU-medel samt hur fullmäktiges riktlinjer för medborgardialog efterlevs. Specifika frågor ställs även till nämnderna enligt följande. Kommunstyrelsen: Bedömning om den ekonomiska utvecklingen. Balans mellan efterfrågan av planer och tillgängliga resurser. Resultat och åtgärder utifrån näringslivsarbetet. Åtgärder för bättre stöd och tydligare investeringsredovisning. Åtgärder för att utveckla arbetet med internkontroll? Fortsatt utveckling betr. kompetensförsörjning, rekrytering, pensionsavgångar och sjukfrånvaro. Fortsatta åtgärder för att uppnå en ökad koncernnytta och samverkan mellan nämnderna. Samhällsbyggnadsnämnden: Arbete för en utvecklad dialog med medborgarna i planfrågor. Fortsatt arbete med att effektivisera bygglovsprocessen. Fortsatta åtgärder vad gäller rekrytering/tillgång till kompetens och hantering av många stora projekt. Samarbetet med kommunstyrelseförvaltningen/ exploatering. Åtgärder och resultat utifrån arbetet med e-tjänster. Åtgärder för att hantera utmaningar inom vägunderhåll och bristande resurser. Erfarenheter från upphandling av snöröjning. Hantering av inkomna synpunkter/klagomål och åtgärder för att bl.a. kommunicera genomförda åtgärder till medborgarna. Erfarenheter och åtgärder utifrån överklaganden som inte går kommunens väg. Resultat och åtgärder utifrån uppdrag att bevaka och synliggöra kommunens kulturmiljöer. Bildningsnämnden: Nämndens åtgärder för att hantera förändrat barn- och elevantal. Åtgärder/resultat beträffande förskolor och skolor med ekonomiska underskott samt rektorernas resurser för ekonomi/administrativt stöd. Utveckling av skolans resultat och likvärdig utbildning. Resultat från förbättringsplaner på skolnivå, bl.a. stöd till elever i behov av särskilt stöd. Implementering av nya nationella styrdokument samt skolplanen. Åtgärder utifrån fördjupad kompetensinventering/behörighet (lärarlegitimation). Pengersättningen till andra kommuner/friskolor samt effekterna på skolornas ekonomi. Åtgärder för att effektivisera lokalnyttjandet. Utvecklingen av skolans måluppfyllelse och arbetet med att förfina mätetalen. Analyser av orsak till avhopp. Sökandetrycket till sfi samt effektivitet i undervisning och kunskap i det svenska språket. Omsorgsnämnden: Balans mellan mål, behov och resurser samt inom enheterna. Utvecklingen beträffande tillgång/kö till boenden. Resultat och åtgärder utifrån ny internkontrollplan. Resultatet från brukarenkäten, inklusive de externa utförarna. Åtgärder vid brister, bl.a. social dokumentation och i kompetens. Resultat från revidering av kvalitetsdeklarationerna. Erfarenheter och åtgärder utifrån satsning på medborgardialoger och arbetet i framtidsgruppen. Humanistiska nämnden: Åtgärder beträffande konkretisering av nämndens mål med syfte att få mer påverkansbara och verksamhetsnära mål samt relevanta mätetal. Resultat från arbe- Revisionsplan (8)

8 tet med kvalité och effektivisering inom alla verksamheter med syfte att uppnå en ekonomi i balans samt hämta hem tidigare års underskott. Åtgärder för att förbättra ekonomistyrningen och kunskapen om de reella behoven/ kostnaderna i relation till tillgänglig budgetram. Fortsatt behovs- och kostnadsutveckling för placeringar, LSS, försörjningsstöd etc. Åtgärder för att säkerställa att äldre funktionshindrade får sina behov tillgodosedda på samma sätt som övriga äldre. Åtgärder och resultat utifrån arbetet med att främja psykisk och fysisk hälsa bland barn/unga. Erfarenheter från uppföljningen av placeringar. Fortsatt utveckling respektive åtgärder beträffande unga arbetslösa. Resultat från slutförande av förvaltningens omorganisation vad gäller bl.a. det inre arbetet med grundprocesser och rutiner. Resultat och åtgärder från ökat samarbete med grund- och förskolenämnden kring barn och ungas trygghet. Kultur- och fritidsnämnden: Fortsatta åtgärder för att konkretisera mål och nyckeltal. Erfarenheter och åtgärder från genomlysning av förvaltningen med fokus på styrning och ledning. Arbetet med internkontroll och efterlevnaden av riktlinjer/policys. Rutiner för att hantera klagomål. Användandet av idrottshallar. Åtgärder för att förstärka kulturfrågorna. Åtgärder och erfarenheter utifrån ökad samverkan. Revisionsplan (8)

Kommunrevisorerna Revisionsplan 2017

Kommunrevisorerna Revisionsplan 2017 Kommunrevisorerna Kommunrevisorernas uppgifter följer av kommunallag, revisionsreglemente och god revisionssed i kommunal verksamhet. Revisionen syftar ytterst till att ge kommunfullmäktige underlag till

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Revisorerna 2014-02-24

Revisorerna 2014-02-24 2014-02-24 1. Inledning Kommunrevisorernas uppgifter följer av kommunallag, revisionsreglemente och god revisionssed i kommunal verksamhet. Revisionen syftar ytterst till att ge kommunfullmäktige underlag

Läs mer

Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN. Antagen

Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN. Antagen Revisionsplan 2016 KUNGSBACKA KOMMUN Antagen 2016-04-11 Revisionsplan 2016 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

Revisionsplan Fastställd

Revisionsplan Fastställd Fastställd 2013-04-10 1. Inledning Kommunrevisorernas uppgifter följer av kommunallag, revisionsreglemente och god revisionssed i kommunal verksamhet. Revisionen syftar ytters till att ge kommunfullmäktige

Läs mer

2013-05-16 LERUMS KOMMUN REVISORERNA

2013-05-16 LERUMS KOMMUN REVISORERNA 2013-05-16 LERUMS KOMMUN REVISORERNA Revisionsplan 2013 E 1 Revisionsplan för Lerums kommun 2013. Förslag till revisionsplan baseras på årets väsentlighets- och riskanalys, genomförda granskningar 2011

Läs mer

Revisionsplan Uppdrag. Öckerö Kommun REVISORERNA

Revisionsplan Uppdrag. Öckerö Kommun REVISORERNA Revisionsplan 2014 1. Uppdrag Revisorerna är kommunfullmäktiges organ för kontroll av och stöd till kommunstyrelsen och nämnderna och syftar ytterst till ansvarsprövning av styrelser och nämnder. Enligt

Läs mer

REVISIONSPLAN Beslutad av revisorerna Kommunrevisionen

REVISIONSPLAN Beslutad av revisorerna Kommunrevisionen REVISIONSPLAN 2018 Beslutad av revisorerna 2018-04-18 Kommunrevisionen 1. Uppdrag... 3 2. Mål... 3 3. Arbetssätt... 4 4. Samverkan kommunfullmäktige revisorskollegiet... 4 5. Inriktning... 4 6. Analys

Läs mer

Fastställd LERUMS KOMMUN REVISORERNA

Fastställd LERUMS KOMMUN REVISORERNA Fastställd 2016-04-21 LERUMS KOMMUN REVISORERNA Revisionsplan 2016 E 1 Revisionsplan för Lerums kommun 2016 Förslag till revisionsplan baseras på årets risk- och väsentlighetsanalys, genomförda granskningar

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (9) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Revisionsstrategi

Revisionsstrategi 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

Revisionsplan 2013 - sammandrag

Revisionsplan 2013 - sammandrag Fastställd 2013-02-25 - sammandrag 1. Inledning Kommunrevisorernas uppgifter följer av kommunallag, revisionsreglemente och god revisionssed i kommunal verksamhet. Revisionen syftar ytterst till att ge

Läs mer

Revisorernas uppdrag regleras i kommunallag, aktiebolagslag, god revisionssed, fullmäktiges reglemente till revisorerna samt i ägardirektiv.

Revisorernas uppdrag regleras i kommunallag, aktiebolagslag, god revisionssed, fullmäktiges reglemente till revisorerna samt i ägardirektiv. REVISIONSPLAN -02-13 Kommunens revisorer Revisionsplan Inledning I revisionsplanen redovisas planerade revisionsinsatser för. Beslut om förändrad inriktning av granskningen kan bli aktuell om oförutsedda

Läs mer

Revisionsplan 2016 Upplands Väsby kommun. Beslutad

Revisionsplan 2016 Upplands Väsby kommun. Beslutad Revisionsplan 2016 Upplands Väsby kommun Beslutad 2016-04-05 1 Innehållsförteckning 1 1 Inledning... 3 2 Uppdrag och mål... 3 2.1 Revisorernas uppdrag... 3 2.2 Samordnad revision... 3 2.3 Revisionens mål...

Läs mer

NORA KOMMUN KOMMUNREVISORERNA

NORA KOMMUN KOMMUNREVISORERNA Till Kommunfullmäktige Revisorernas redogörelse 2014 För att kunna ge underlag till kommunfullmäktiges ansvarsprövning har vi granskat all verksamhet som bedrivs inom nämnders och styrelsers verksamhetsområden

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Revisorerna. Södertälje kommun. 24 mars 2011. Södertälje kommun 1. Revisionsplan 2011

Revisorerna. Södertälje kommun. 24 mars 2011. Södertälje kommun 1. Revisionsplan 2011 Södertälje kommun 24 mars 2011 Södertälje kommun 1 Innehåll 1. s uppdrag... 3 Samordnad revision... 3 Revisionens mål... 4 Revisionsplan... 4 3. Grundläggande granskning... 4 Löpande granskning av nämndernas

Läs mer

Revisionsplan 2015 för Grästorps kommun

Revisionsplan 2015 för Grästorps kommun REVISORERNA Revisionsplan 2015 för Grästorps kommun 1. Uppdrag Revisorerna är kommunfullmäktiges organ för kontroll av och stöd till nämnderna och syftar ytterst till ansvarsprövning av styrelser och nämnder.

Läs mer

Revisionsplan 2015 Upplands Väsby kommun. Fastställd 7 april 2015

Revisionsplan 2015 Upplands Väsby kommun. Fastställd 7 april 2015 Revisionsplan 2015 Upplands Väsby kommun Fastställd 7 april 2015 1 Innehållsförteckning 1 1 Inledning... 3 2 Uppdrag och mål... 3 2.1 Revisorernas uppdrag...3 2.2 Samordnad revision...3 2.3 Revisionens

Läs mer

Revisionsplan 2018 UDDEVALLA KOMMUN

Revisionsplan 2018 UDDEVALLA KOMMUN Revisionsplan 2018 UDDEVALLA KOMMUN 2018-06-20 1 Revisionsplan 2018 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det

Läs mer

REVISIONSSTRATEGI. För. Region Värmlands revisorer

REVISIONSSTRATEGI. För. Region Värmlands revisorer 2015-05-25 REVISIONSSTRATEGI För Region Värmlands revisorer Revisionsstrategi Vår övergripande strategi är att utvecklas i takt med Region Värmland och den goda seden. Revisorerna arbetar långsiktigt,

Läs mer

Revisionsplan 2011 Upplands Väsby kommun. Fastställd den 26 april 2011

Revisionsplan 2011 Upplands Väsby kommun. Fastställd den 26 april 2011 Revisionsplan 2011 Upplands Väsby kommun Fastställd den 26 april 2011 1 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppdrag och mål... 3 2.1 Revisorernas uppdrag... 3 2.2 Samordnad revision... 4 2.3 Revisionens

Läs mer

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16

Revisionsstrategi. Innehållsförteckning 2012-04-16 Revisionsstrategi Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Revisionens uppdrag... 2 3 Revisionens strategier... 3 3.1 Ansvarsprövning... 3 3.1.1 Planering... 3 3.1.2 Granskning... 3 3.1.3 Prövning... 5

Läs mer

KOMMUNREVISIONEN REVISIONSPLAN 2015-2016

KOMMUNREVISIONEN REVISIONSPLAN 2015-2016 REVISIONSPLAN 2015-2016 INNEHÅLL Sid Revisionens uppgift enligt lagstiftningen... 3 Öppenhet och kommunikation... 3 Revisionsprocessen... 4 Revisionsobjekt... 5 Finansiell revision... 5 Grundläggande granskning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Kumla kommun. Revisionsplan KPMG AB Antal sidor: 7

Kumla kommun. Revisionsplan KPMG AB Antal sidor: 7 KPMG AB Antal sidor: 7 Innehåll 1. Revisorernas uppdrag 1 2. Revisionens mål, åtaganden och arbetssätt 1 2.1 Inriktningsmål 1 2.2 Generella åtaganden 1 3. Den årliga revisionsprocessen 2 4. Strategisk

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Bilaga 1. Till kommunfullmäktige i Svedala kommun

Bilaga 1. Till kommunfullmäktige i Svedala kommun Bilaga 1 Till kommunfullmäktige i Svedala kommun Revisorernas redogörelse för räkenskapsåret 2014 1(7) Vårt uppdrag I vårt uppdrag som revisorer i Svedala kommun har vi granskat kommunstyrelsens, nämndernas

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013

REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Gällivare kommun Revisionsberättelse 1 (8) Kommunfullmäktige i Gällivare kommun REVISIONSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser

Läs mer

Kommunal revision. Utbildning Uddevalla kommun

Kommunal revision. Utbildning Uddevalla kommun Kommunal revision Utbildning Uddevalla kommun 2019 01 23 Agenda Varför kommunal revision? Den kommunala revisionens uppdrag Revisionsprocessen Ett revisionsår Frågor? Sida 2 Varför kommunal revision? The

Läs mer

Danderyds kommun Kommunrevisorer

Danderyds kommun Kommunrevisorer Danderyds kommun Kommunrevisorer Bilaga till revisionsberättelse 2018 1.1 Inledning Vi kommunrevisorer har kommunfullmäktiges uppdrag att granska kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet och pröva om

Läs mer

Diarienummer REV Revisionens ramplanering 2018 Revisorskollegiet Västra Götalandsregionen

Diarienummer REV Revisionens ramplanering 2018 Revisorskollegiet Västra Götalandsregionen Revisionens ramplanering 2018 Revisorskollegiet Västra Götalandsregionen 1 Revisionens planeringsgrund Inledning Detta dokument syftar till att på en övergripande nivå beskriva grunden för revisionens

Läs mer

Revisionsplan Östersunds kommun. 21 maj 2012

Revisionsplan Östersunds kommun. 21 maj 2012 Revisionsplan 2012. Östersunds kommun 21 maj 2012 Innehåll Revisionsuppdraget... 1 Uppdraget... 1 Revisionens mål, åtaganden och arbetssätt... 1 Inriktningsmål... 1 Generella åtaganden... 2 Revisionsresurser...

Läs mer

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Härnösandsmodellen. en effektiv kommunal revision

HÄRNÖSANDS KOMMUN. Härnösandsmodellen. en effektiv kommunal revision HÄRNÖSANDS KOMMUN Härnösandsmodellen en effektiv kommunal revision Revisorernas granskning ska utgå från de mål och riktlinjer som fullmäktige har fastställt för den verksamhet som styrelse och nämnder

Läs mer

Revisorerna i Nacka kommun

Revisorerna i Nacka kommun Revisorerna i Nacka kommun När en verksamhet bedrivs för medborgarnas räkning och med deras medel finns behov av och krav på att kunna kontrollera och säkerställa att uppdraget utförs i enlighet med fullmäktiges/medborgarnas

Läs mer

Revisionsplan Uppdrag

Revisionsplan Uppdrag Revisionsplan 2015 1. Uppdrag Revisorerna är kommunfullmäktiges organ för kontroll av och stöd till kommunstyrelsen och nämnderna och syftar ytterst till ansvarsprövning av styrelser och nämnder. Enligt

Läs mer

ekonomi; om verksamhetens resultat och resurser står i ett rimligt förhållande till varandra

ekonomi; om verksamhetens resultat och resurser står i ett rimligt förhållande till varandra Revision 2018-04-10 Bilaga revisionsberättelse 2017 1 Inledning Kommunens revisorer har kommunfullmäktiges uppdrag att granska kommunstyrelsens och nämndernas verksamhet och pröva om den sköts på ett ändamålsenligt

Läs mer

Revisionsplan 2014 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser

Revisionsplan 2014 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser Revisionsplan 2014 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser 1. Uppdrag Revisorerna är kommunfullmäktiges organ för kontroll av och stöd till nämnderna och syftar ytterst till ansvarsprövning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19

Rev. Revisionsplan 2014. Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Rev Revisionsplan 2014 Antagen av Solna stads revisorer 14-02-19 Revisionens övergripande inriktning och arbetssätt I vårt arbete strävar vi efter effektivitet och mervärde. Revisionens arbete fokuserar

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2013

Revisionsberättelse för år 2013 2014-04-14 1 (5) Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda

Läs mer

Arbetsordning. Södertälje kommuns revisorer

Arbetsordning. Södertälje kommuns revisorer Södertälje kommuns revisorer Arbetsordning Antagen av kommunens revisorer 2012-05-31 och uppdaterade och kompletterad 2013-10-03 med en särskild arbetsordning för lekmannarevisorerna. 1 Inledning Revisorernas

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Torsås kommun Åsa Bejvall augusti 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen

Revisorerna. Revisionsstrategi. Antagen Revisorerna Revisionsstrategi 2017 2018 Antagen 2017-06-15 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige... 3 1.2 Skillnader mellan privat och kommunal

Läs mer

Revisionsplan 2012. Kommunrevisionen Karlskrona kommun

Revisionsplan 2012. Kommunrevisionen Karlskrona kommun Revisionsplan 2012 Kommunrevisionen Karlskrona kommun 1. Inledning Revisionsplanen är revisionens verksamhetsplan för 2012. Den har tagits fram med stöd av den väsentlighets- och riskanalys som genomfördes

Läs mer

Revisionsplan 2011. Stenungsunds kommun Revisorerna

Revisionsplan 2011. Stenungsunds kommun Revisorerna Revisionsplan 2011 Stenungsunds kommun Revisorerna 1 1. Uppdrag Revisorernas uppgift är att på kommunfullmäktiges uppdrag granska den verksamhet som bedrivs inom styrelsens och nämndernas verksamhetsområden.

Läs mer

Revisionsplan 2018 Fastställd:

Revisionsplan 2018 Fastställd: REGIONENS REVISORER Region Norrbotten Revisionsplan 2018 Fastställd: 2018-02-22 Innehållsförteckning 1 Den årliga revisionsprocessen... 3 1.1 Lagstiftning och god revisionssed ger innehållet... 3 1.2 Riskanalysen

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsplan 2017 Upplands Väsby kommun Beslutad

Revisionsplan 2017 Upplands Väsby kommun Beslutad Revisionsplan 2017 Upplands Väsby kommun Beslutad 2017-03-09 1 Innehållsförteckning 1 1 Inledning... 3 2 Uppdrag och mål... 3 2.1 Revisorernas uppdrag...3 2.2 Samordnad revision...3 2.3 Revisionens mål...4

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

Revisionsplan 2016 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser

Revisionsplan 2016 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser Revisionsplan 2016 för Uddevalla kommun och dess helägda bolag och stiftelser 1. Uppdrag Revisorerna är kommunfullmäktiges organ för kontroll av och stöd till nämnderna och syftar ytterst till ansvarsprövning

Läs mer

Revisionsstrategi Beslutad:

Revisionsstrategi Beslutad: Kommunrevisionen Revisionsstrategi Beslutad: 2017-12-04 Inledning Revisorernas granskningsuppdrag regleras i kommunallagen som fastställer att granskningen ska ske årligen och i den omfattning som följer

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun

Revisionsplan 2015 Sollefteå kommun Sollefteå kommun Anneth Nyqvist Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Revisionsuppdraget 1 3 Revisionsplanering 1 3.1 Bedömning av väsentlighet och risk 1 3.2 Revisionsprojekt 2015 1 3.2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Revisionsstrategi. Fastställd LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting Revisionsstrategi 2011 2014 Fastställd 2011-04-27 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 1.1 Den kommunala revisionens uppgift utgår från fullmäktige...

Läs mer

REVISORERNA Bilaga till revisionsberättelsen

REVISORERNA Bilaga till revisionsberättelsen 2016-03-17 Bilaga till revisionsberättelsen Redogörelse för revisionen år 2015 Innehåll 1. Redogörelse för revisionen år 2015...2 1.1 Inledning... 2 1.2 Granskningsinriktning... 2 2. Årlig grundläggande

Läs mer

Revisorerna och god ekonomisk hushållning Bedömning av delårsrapporter och årsredovisning

Revisorerna och god ekonomisk hushållning Bedömning av delårsrapporter och årsredovisning PM Sida 2005-06-13 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för demokrati och styrning Agneta Peterz Till de förtroendevalda revisorerna i kommuner, landsting och regioner Revisorerna och god

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2016

Revisionsberättelse för år 2016 Sida 1 av 16 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

PAJALA KOMMUN

PAJALA KOMMUN Datum 1(6) Kommunfullmäktige i Pajala kommun Revisionsberättelse för år 2012 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda lekmannarevisorer

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun

UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun Revisionsrapport* UTKAST! Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2008 Ljusdals kommun September 2008 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport / 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober och november Nykvarns kommun. Granskning av delårsrapport 2016

Revisionsrapport / 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober och november Nykvarns kommun. Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport / 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober och november 2016 Nykvarns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Granskning av delårsrapport och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag

Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag Revisionens uppdrag Det kommunala ansvarssystemet En väl fungerande revision och ett tydligt ansvarsutkrävande är viktiga delar i den kommunala

Läs mer

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna

SOLNA STAD Revisorerna. Solna stad. Revisorerna SOLNA STAD Revisorerna Solna stad Revisorerna Revisionsplan 2009 Innehållsförteckning REVISIONENS ÖVERGRIPANDE INRIKTNING OCH ARBETSSÄTT...3 UTGÅNGSPUNKTER...3 REVISIONSUPPGIFTEN...3 REVISIONSPROCESSEN...4

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

2014-06-12 LERUMS KOMMUN REVISORERNA

2014-06-12 LERUMS KOMMUN REVISORERNA 2014-06-12 LERUMS KOMMUN REVISORERNA Revisionsplan 2014 E 1 Revisionsplan för Lerums kommun 2014. Förslag till revisionsplan baseras på årets väsentlighets- och riskanalys, genomförda granskningar 2012

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Granskning av delårsrapport per 31 aug 2016 Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken INNEHÅLLSFÖRTECKNING Granskning av delårsrapport

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2017

Revisionsberättelse för år 2017 Sida 1 av 18 Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2017 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder och ev fullmäktigeberedningar,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

REV15.20 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA

REV15.20 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA 2015-06-18 LERUMS KOMMUN REVISORERNA Revisionsplan 2015 E 1 Revisionsplan för Lerums kommun 2015 Förslag till revisionsplan baseras på årets väsentlighets- och riskanalys, genomförda granskningar 2013

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Vetlanda kommun. Granskning av delårsbokslut Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 september 2011

Vetlanda kommun. Granskning av delårsbokslut Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 september 2011 Vetlanda kommun Granskning av delårsbokslut 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 september 2011 Jonas Leander Ulrika Strånge Susanne Karlsson Helena Patrikson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

LERUMS KOMMUN REVISORERNA

LERUMS KOMMUN REVISORERNA 2015-10-29 LERUMS KOMMUN REVISORERNA Revisionsplan 2015 E 1 Revisionsplan för Lerums kommun 2015 Förslag till revisionsplan baseras på årets väsentlighets- och riskanalys, genomförda granskningar 2013

Läs mer

Årsredovisning Kommunens revisorer. Årsredovisning 2018, Kommunens revisorer, tertial 3 1(5)

Årsredovisning Kommunens revisorer. Årsredovisning 2018, Kommunens revisorer, tertial 3 1(5) Årsredovisning Kommunens revisorer Innehållsförteckning 1 Årsredovisningen i sammanfattning... 3 Beskrivning och analys av utfall... 3 Analys av resultat- och måluppfyllelse... 4 1 Årsredovisningen i sammanfattning

Läs mer

Kommunrevisorernas uppdrag KR-2018/0039 Fastställd av Kommunrevisorerna

Kommunrevisorernas uppdrag KR-2018/0039 Fastställd av Kommunrevisorerna Revisionsplan 2019 Kommunrevisorernas uppdrag KR-2018/0039 Fastställd av Kommunrevisorerna Revisionsplanen är revisorernas uppdrag till revisionskontoret och en gemensam plan för den samlade revisionen

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 12 november 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisorernas verksamhetsberättelse 2012

Revisorernas verksamhetsberättelse 2012 1 Revisorernas verksamhetsberättelse 2012 För uppföljning av revisionsplanen för verksamhetsåret 2012 överlämnas härmed vår berättelse. Vår revisionsberättelse för 2012 har avgivits den 9 april 2013. Förutsättningar

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Annie Wang Revisionskonsult 11 oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2.

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Magdalena Bergfors Helene Ellingsen Elisabeth Husdahl Surahammars kommun Oktober Granskning av delårsrapport Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per 2018-08-31 Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en

Läs mer

Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna

Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna Revisionsplan 2013 Landstinget Dalarna Landstingets revisorer Antaget 2012-11-19 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Avsikten med revisionsplanen 3 Vårt Arbetssätt 3 - Risk och väsentlighetsanalys

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Södertälje kommuns revisorer. Arbetsordning. Antagen av kommunens revisorer 2015-01-29

Södertälje kommuns revisorer. Arbetsordning. Antagen av kommunens revisorer 2015-01-29 Södertälje kommuns revisorer Arbetsordning Antagen av kommunens revisorer 2015-01-29 1 Inledning Revisorernas verksamhet regleras i lag och i det av kommunfullmäktige beslutade reglementet för kommunrevisionen.

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun www.pwc.se KLK 2017/747 2017.1458 2017-11-07 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Emil Forsling, auktoriserad revisor Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer