Instruktion till ombudet i Kommunassurans Syd Försäkrings AB vid extra ägarsamråd 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktion till ombudet i Kommunassurans Syd Försäkrings AB vid extra ägarsamråd 2017"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer KLK 2017/167 Handläggare Kanslichef Elisabeth Aidemark Kommunledningskontoret Kommunstyrelsen Instruktion till ombudet i Kommunassurans Syd vid extra ägarsamråd 2017 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner följande instruktion till ombudet. Instruktion Styrelsen medges bevilja delägarskap i Kommunassurans för de kommuner inom Förenade Småkommuners Försäkringsbolag (FSF), som ansöker om att bli delägare, under förutsättning att dessa tecknar aktieägaravtal, godkänner gällande ägardirektiv, bedöms ha ett gott skaderesultat, accepterar att direktplacera sitt försäkringsskydd i bolaget och är beredda att delta i det skadeförebyggande arbetet samt Styrelsen ges i uppdrag att utreda frågan om obligatorisk direktplacering av delägarnas försäkringsskydd i Kommunassurans enligt de riktlinjer arbetsgruppen framfört. Beskrivning av ärendet Kommunassurans Syd Försäkringsombud har kallat till extra ägarsamråd tisdagen den 21 mars kl i Gamla Börssalen på Malmö Börshus. Inför det extra ägarsamrådet föreslås ovanstående instruktion till Ombudet Lena Wallentheim (S) med ersättare Ulf Erlandsson (SD). Sändlista: Ombudet med ersättare Hässleholms kommun / KommunledningskontoretKlikk her for å skrive inn tekst. Postadress: Stadshuset, Hässleholm Besöksadress: Stadshuset, Nytorget 1 Telefon: Telefax: E-post: kommunledningskontoret@hassleholm.se Bankgiro: Org. nr: Webb:

2 2 (2) Kommunledningskontoret Elisabeth Aidemark Kanslichef JAV

3 Från: Skickat: Ämne: Bifogade filer: Kallelse till extra Ägarsamråd KSFAB Förslag avtal och direktiv till ägarsamråd.pdf Kallelse till extra ägarsamråd med Kommunassurans Syd Extra ägarsamråd kommer att äga rum tisdagen den 21 mars kl i Gamla Börssalen på Malmö Börshus. Start kl med kaffe på Ljusgården. Efterföljande lunch kl på Ljusgården. Bifogar resultatet av den utsedda arbetsgruppens arbete. Tacksam för deltagande med namn på ombud senast den 10 mars och även då också svar om deltagande i efterföljande lunch. Med vänlig hälsning, Mats Ekbäck VD genom Med vänlig hälsning Ingrid Andersson vd-assist ent/administratör Kommunassurans Syd Göran Olsgatan 1, 4:e vån, M almö tel Epost: ingrid.andersson@ksfab.se Hemsida:

4 Ägarkommunerna i Kommunassurans Syd Styrelsens förslag om ändring av aktieägaravtal och ägardirektiv Kommunassurans Syd (KSFAB) bildades för drygt 10 år sedan av 30 skånska kommuner som en reaktion på att kommunerna hade allt svårare att få ett gott försäkringsskydd för sin egendom och sitt ansvar. Bolaget har sedan dess fått ytterligare 22 delägare godkände samtliga delägare att det geografiska området för bolaget skulle utökas till att omfatta kommuner och landsting i Götaland. I olika sammanhang har det på senare år framhållits att KSFAB bör ö för att långsiktigt kunna vara en stark aktör som garanterar ägarkommunerna ett gott försäkringsskydd och en resurs för att stärka kommunernas skadeförebyggande arbete. Bolagsstyrelsen har bedömt att ett 70-tal delägare kan hanteras inom ramen för nuvarande administrativa resurser. Vid årsstämman den 10 maj 2016 i Alvesta redovisade styrelsen muntligen vilka diskussioner som förts inom styrelsen och med presumtiva delägare det senaste året. Med ledning av de inlägg som gjordes under stämman fann styrelsen anledning att fördjupa utredningen om bolagets eventuella utökning av ägarkretsen, även utanför Götaland. På senare år har KSFAB fått förfrågningar från dels kommuner utanför Götaland men även från kommunerna inom systerföretaget Förenade Småkommuners Försäkringsbolag (FSF) om samarbete eller fusion. Hittills har diskussionerna mellan KSFAB och FSF inte resulterat i mer än erfarenhetsutbyte och kollegiala samtal. FSF har för närvarande 24 kommuner som delägare, alla med ett invånarantal under invånare, i huvudsak i de geografiska områdena Svealand och Götaland. Delvis sammanfaller alltså KSFABs och FSFs verksamhetsområden. Eftersom det fortfarande finns ett intresse från flertalet av FSFs delägare att övergå till att bli delägare i KSFAB gjorde styrelsen en grundlig genomgång av förutsättningarna för och konsekvenserna av att KSFAB öppnar för att även kunna anta kommuner utanför sitt nuvarande geografiska verksamhetsområde som delägare. sid 1(6)

5 I sina överväganden hade styrelsen inte enbart FSF-kommunerna i åtanke utan hade ett generellt perspektiv på konsekvenserna av att ta emot delägare utanför Götaland. När sådana förfrågningar kommit har bolaget hittills varit tvunget att tacka nej till delägarskap för dessa. Styrelsen kallade därför till en extra bolagsstämma den 15 november 2016, varvid ett förslag om ändring av aktieägaravtal och ägardirektiv presenterades. De ändringar som föreslogs innebar i huvudsak att bolagets geografiska verksamhetsområde även skulle kunna vara kommuner utanför Götaland. Bolagsstämman beslutade att återremittera ärendet för ytterligare beredning, att utse en arbetsgrupp för denna ytterligare beredning, att arbetsgruppen utformas enligt ordförandens förslag ( arbetsgruppen skall bestå av bolagsstyrelsen och vardera en representant för delägarkommunerna i Skåne, Blekinge, Småland, Halland/Västra Götaland, och att valberedningen får i uppdrag att utse representanterna utanför styrelsen i denna arbetsgrupp ), samt att styrelsen inbjuder till ett extra ägarsamråd innan frågan tas upp till beslut på en bolagsstämma. Styrelsen utsåg för sin del att ordföranden Stig Ålund, vice ordföranden Lars Niklasson, försäkringssakkunnige Anders Bjärnehäll och verkställande direktören Mats Ekbäck skulle ingå i arbetsgruppen, med vice verkställande direktören Per-Olof Derborn som administrativt stöd. Valberedningen utsåg Ola Nyberg, finanschef, Malmö, Irene Robertsson, kommunchef, Olofström, Annika Borling, ekonomichef, Markaryd, Ingemar Nilsson, ekonomichef Laholm och Tünde Petersson, kommunjurist, Vänersborg, att ingå i arbetsgruppen. Arbetsgruppen har hållit två sammanträden och enats om följande rapport. Varför behöver bolaget utöka sitt geografiska område? En förutsättning för att bolaget ska kunna drivas med en ambition om konkurrenskraftiga premier och hög servicenivå, är att bolaget har en gedigen och god premiemassa. Logiken säger att om premiemassan är för liten, så ökar andra kostnader per capita, t ex kostnader för återförsäkring och administration, och givetvis tvärtom om premiemassan ökar. Kostnadsmässigt är det inte något problem för KSFAB att kunna hantera ytterligare uppemot ett 20-tal delägare utan att behöva bygga ut administrationen nämnvärt. På sikt, om bolaget lyckas få in betydligt fler delägare (och försäkringskunder), blir det naturligtvis nödvändigt att förstärka administrationen. Men i det läget är premiemassan också så stabil att den kan bära utökade kostnader för att driva bolaget. sid 2(6)

6 En annan fråga som också måste belysas är vilka övriga konsekvenser det får om KSFAB får fler delägare högre upp i landet. Exempelvis kan skaderegleringen behöva ses över. Bolaget anlitar idag ett i och för sig rikstäckande skaderegleringsbolag, som i relationerna till KSFAB utgår från Malmö. Men i och med att skaderegleringsbolaget är rikstäckande ser vi det inte som ett större problem att anlita skadereglerare med säte på andra platser i landet, närmare våra försäkringstagare. Vidare finns det anledning att vid ett utökat geografiskt område vara observant på vilka konsekvenser det kan få för delägarnas kontakter med styrelse och bolagets personal. Konstitutionellt blir det ingen skillnad. Bolagsstämmor och ägarsamråd bibehålls givetvis. Möjligen kan det finnas anledning att utöka antalet ägarsamråd och ge dem en geografisk spridning. Tätare nyhetsbrev, videokonferenser och nya e-tjänster är i dagens samhälle instrument som med framgång används av organisationer och företag med en större geografi. KSFABs ledning har påbörjat ett arbete i den riktningen. Fördelar och osäkerhetsfaktorer med en ökning av antalet delägare genom att ta in delägare utanför Götaland kan sammanfattas i följande punkter: Fördelar De kommuner som uttalat intresse av att bli delägare i KSFAB är väl förtrogna med hur ett kommunägt försäkringsbolag arbetar KSFAB tillförs sannolikt omkring 20 nya delägare utan stora marknadsföringsinsatser, vilket skulle ge bolaget en kraftig ökning av aktiekapitalet och därmed en större kapitalbas. Med uppemot 20 nya delägare skulle KSFABs premieinkomster öka med cirka 20%. KSFAB får en stabilare grund för sin verksamhet. Riskspridningen ökar, vilket våra återförsäkrare välkomnar (risk för skada i relation till inkommen premie minskar). Administrationskostnaderna skulle bli lägre per capita (styrelsen bedömer att administrationen ej behöver öka nämnvärt med ytterligare 20 delägare). Kostnader för återförsäkring skulle bli lägre per capita. Kommunerna blir mindre beroende av en övrig försäkringsmarknad som visat skiftande intresse för att erbjuda kommunerna försäkringslösningar. Osäkerhetsfaktorer Den utökade geografiska spridningen av ägarkommunerna kan medföra svårigheter att hålla kontakt med alla. Formerna för ägarsamråd m.m. bör ses över. Vidare finns det anledning att inrikta alltmer av kommunikationen med delägarna på digitala system och att öka frekvensen av nyhetsbrev, arbeta med videokonferenser, nya e-tjänster m.m.. Skaderegleringensresursen måste sannolikt omorganiseras (f.n. finns KSFABs skaderegleringsresurser huvudsakligen i Malmö). Ekonomisk analys En ekonomisk analys av att få in ett 20-tal nya delägare är inte helt enkel att göra. Vi har, utifrån vissa förutsättningar, gjort nedanstående bedömning av hur bolagets sid 3(6)

7 ekonomi påverkas av att nya delägare tas in. Här har inte hänsyn tagits till nytt aktiekapital. 1. Samma försäkringsportfölj som idag men med 20 nya delägare från FSF ger cirka 11,5 mkr i ökade premier. Den gruppens skaderesultat de tre senast åren är ca 8 mkr (egendom och ansvar). 2. Effekt på återförsäkringens premierate torde bli ca %. 3. Samma försäkringsportfölj som idag men med redan uppflaggad höjning av återförsäkringsraten p g a stora skador 2016 torde ge en effekt på återförsäkringens premierate på ca %. 4. Om fem delägare lämnar direktplaceringen och väljer LOU-upphandling, som KSFAB förlorar, ger det en uppskattad premieförlust på 6-8 mkr och effekt på återförsäkringens premierate ca %. 5. Om 10 delägare lämnar direktplaceringen och väljer LOU-upphandling, som KSFAB förlorar, ger det en uppskattad premieförlust på mkr och effekt på återförsäkringens premierate ca % 6. Skulle 15 eller fler delägare lämna direktplaceringen skulle bolaget närma sig en kritisk massa och återförsäkringen antagligen hamna på en minipremie (samma läge som 2012) och då bli upp till 50 % av inkommen premie. Om scenarierna 3-5 inträffar uppstår frågan: kan affären vinnas tillbaka via LOUupphandling? Kanske någon, men vi måste påminna om att ju högre återförsäkringens andel av total inkommen premie blir, desto sämre blir våra möjligheter att lämna konkurrenskraftiga offerter vid LOU-upphandling. Bolaget skulle också kunna hamna i en situation med s k moturval, d v s endast de kommuner med dåligt skaderesultat skulle attraheras av våra offerter. Direktupphandling När Kommunassurans bildades 2005, var den ursprungliga tanken att samtliga delägare skulle placera sina kommunförsäkringar i bolaget. Det visade sig emellertid att det stred mot Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). Istället blev placering av försäkring i bolaget något som kunde ske först om bolaget vann en upphandling. Men 2010 infördes de s.k. Teckalkriterierna i EU-rätten och något senare i den svenska lagen om offentlig upphandling. Dessa innebär, förenklat, att en kommun kan frångå kravet på upphandling på marknaden om man har ett eget bolag som tillhandahåller de tjänster som kommunen efterfrågar. Denna möjlighet har de flesta av Kommunassurans ägare tillämpat. Men ett antal kommuner föredrar att göra upphandlingar av sin kommunförsäkring. För KSFAB s del är s.k. direktupphandling, enligt de ursprungliga intentionerna, fördelaktigt av flera skäl. Gentemot återförsäkrare är det en fördel vid förhandlingar om återförsäkring eftersom premieinkomsterna är givna. Vidare är det en fördel när bolaget sid 4(6)

8 skall bedöma vilka resurser som behövs för administration och service. För de kommuner som valt direktplacering är fördelen en smidigare hantering av försäkringsomfattningen samt möjligheten att få del av bolagets premieåterbäringssystem vid goda skaderesultat. Sistnämnda har visat sig innebära en verklig premiesänkning på % årligen, alltså betydligt mer än den aktieutdelning som bolaget kunnat ge ägarna. När delägare väljer att lämna direktplaceringsalternativet för att istället upphandla sitt försäkringsskydd enligt LOU har vi kunnat konstatera att marknaden fortfarande är instabil. Konkurrensen är mycket begränsad. Nya aktörer dyker upp och köper marknadsandelar genom att initialt offerera orealistiskt låga premier. I sådana lägen är det svårt för KSFAB att konkurrera. Efter en tid har sådana nya aktörer tvingats höja sina premier till en normal nivå. Långsiktigt kan en sådan utveckling äventyra bolagets existens. Med fler delägare, som helst är direktplacerade, blir bolaget mindre sårbart, för svängningar på marknaden. Direktplacering är huvudregeln inom de svenska kommunägda försäkringsbolagen, exempelvis inom Svenska Kommun och Stockholmsregionens Försäkring AB. Slutsatser Arbetsgruppen har kommit fram till att fördelarna med att göra det möjligt för kommuner utanför nuvarande geografiska verksamhetsområde att bli delägare i KSFAB, är avsevärt större än nackdelarna. Arbetsgruppen vill dock framhålla att Kommunassurans huvudsakliga geografiska verksamhetsområde även i fortsättningen bör vara Götaland men att avsteg från detta kan göras i begränsad omfattning. Arbetsgruppens anser att förutsättningarna för införande av obligatorisk kommunförsäkring i KSFAB för delägare bör utredas. Systemet skulle tidigast kunna införas under Riktlinjer för ett sådant system bör vara en konsekvent tillämpning av självkostnadsprincipen. Vidare att delägarna när som helst ska kunna modellera sitt försäkringsinnehåll och använda förmedlare som rådgivare och förhandlare gentemot bolaget. Varje delägares försäkringsinnehåll ska vara individuellt och premieåterbäring/premiesänkning/premiehöjning ska baseras på individuellt skadeutfall. Fördelarna som arbetsgruppen ser med en obligatorisk direktplacering av delägarnas försäkringsskydd är: * En tydlig och konsekvent försäkringsportfölj med en given premiemassa. * Förutsebara kostnader per capita för bolaget och servicenivån kan anpassas efter en given premievolym. Arbetsgruppens förslag innebär ingen ändring av gällande aktieägaravtal eller ägardirektiv i övrigt. Inte heller bolagsordningen berörs. Att se över bolagsordningen ingick inte i arbetsgruppens uppdrag. Däremot pågår inom styrelsen ett arbete med att se över bolagsordningen för att anpassa den till senare års ändringar i kommunallagen m.m. sid 5(6)

9 Arbetsgruppens förslag Bolagsstämman beslutar att medge att styrelsen får bevilja delägarskap i Kommunassurans för de kommuner inom Förenade Småkommuners Försäkringsbolag (FSF), som ansöker om att bli delägare, under förutsättning att dessa tecknar aktieägaravtal, godkänner gällande ägardirektiv, bedöms ha ett gott skaderesultat, accepterar att direktplacera sitt försäkringsskydd i bolaget och är beredda att delta i det skadeförebyggande arbetet, samt att uppdra åt styrelsen att utreda frågan om obligatorisk direktplacering av delägarnas försäkringsskydd i Kommunassurans enligt de riktlinjer arbetsgruppen framfört. På arbetsgruppens vägnar Stig Ålund Styrelseordförande sid 6(6)

Kommunassurans Syd Försäkrings AB

Kommunassurans Syd Försäkrings AB Kommunassurans Syd Kommunassurans Syd Försäkringsalternativet för sydsvenska kommuner 69delägare, 57försäkringstagare 1 Syftet med bolaget: Garantera att delägarna och deras bolag får en offert för försäkringsskydd

Läs mer

Valärenden. Nominering: Kommunfullmäktige

Valärenden. Nominering: Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum 2019-03-14 Diarienummer Handläggare Kommunsekreterare Louise Davidsson Kommunledningskontoret 0451-26 83 57 louise.davidsson@hassleholm.se Kommunfullmäktige Valärenden KLK 2019/42

Läs mer

Aktieägaravtal för Kommunassurans Syd Försäkrings AB

Aktieägaravtal för Kommunassurans Syd Försäkrings AB 2014-03-28 Aktieägaravtal för Kommunassurans Syd Försäkrings AB Bakgrund Kommuner i Skåne bildade 2005 ett gemensamt aktiebolag benämnt Kommunassurans Syd Försäkrings AB, organisationsnummer 516406-0294.

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

Valärenden. Nominering: Ingen nominering har inkommit Kommunfullmäktige

Valärenden. Nominering: Ingen nominering har inkommit Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2019-01-17 Kommunsekreterare Louise Davidsson Kommunledningskontoret 0451-26 83 57 louise.davidsson@hassleholm.se Valärenden KLK 2019/34-1 Avsägelse av uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-12-22 KS- 2014/1677.109 1 (5) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB,

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Sammanträdesrum 1, Stadshuset, , kl. 8:30-15:45

Sammanträdesrum 1, Stadshuset, , kl. 8:30-15:45 SAMMAN1RÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid: ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarand e Ersättare Tjänstemän Utses att justera Ersättare Justeringens plats, tid: Justerade paragrafer Underskrifter:

Läs mer

Försäkringspolicy med riktlinjer

Försäkringspolicy med riktlinjer KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Malmberg Jan 2015-01-26 KSN-2014-1490 Kommunstyrelsen Försäkringspolicy med riktlinjer Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen

Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2019-03-19 KLK 2018/531 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen

Läs mer

Bolagsordning för Kommunassurans Syd Försäkrings AB

Bolagsordning för Kommunassurans Syd Försäkrings AB Kommunal författningssamling C 9 Dnr 2011/143/107 Bolagsordning för Kommunassurans Syd Försäkrings AB Antagen: kommunstyrelsen 2011-05-04 127 Fastställd av kommunassurans på årsstämman 2011-05-05 1 Firma

Läs mer

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-26 KLK 2018/473 Handläggare Kanslichef Elisabeth Aidemark Kansliavdelningen Elisabeth.Aidemark@hassleholm.se Kommunfullmäktige Redovisning av partistöd

Läs mer

Motion om väggytor centralt i Hässleholm och i kransorterna där man lagligt kan uttrycka sig med graffitikonst/muralkonst

Motion om väggytor centralt i Hässleholm och i kransorterna där man lagligt kan uttrycka sig med graffitikonst/muralkonst TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2019-01-23 KLK 2017/400 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om väggytor centralt i Hässleholm och i

Läs mer

Återrapportering av uppdrag om järnvägsviadukt i Hästveda

Återrapportering av uppdrag om järnvägsviadukt i Hästveda TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-11-08 KLK 2018/748 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Återrapportering av uppdrag om järnvägsviadukt

Läs mer

Bolagsordning för Kommunassurans Försäkrings AB

Bolagsordning för Kommunassurans Försäkrings AB FÖRFATTNING 2.7 Fastställda av konstituerande stämman 2005-04-26 Bolagsordning för Kommunassurans Försäkrings AB 1 Firma Bolagets firma är Kommunassurans Syd Försäkrings AB 2 Styrelsens säte Styrelsen

Läs mer

Ändring av bolagsordningen för Kommunassurans Syds Försäkrings AB

Ändring av bolagsordningen för Kommunassurans Syds Försäkrings AB \of emmunassurans Syd Försäkrings AB 2011-02-09 ftrucetn, 101Q, vu Till delägande kommuner i Kommunassurans Syd Försäkrings AB Kommunstyrelsen Ändring av bolagsordningen för Kommunassurans Syds Försäkrings

Läs mer

Motion om att återupprätta goda förutsättningar för arbets- och pendlingsresor

Motion om att återupprätta goda förutsättningar för arbets- och pendlingsresor TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-10-11 KLK 2018/476 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om att återupprätta goda

Läs mer

Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB

Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB Kommunstyrelsen 2009-03-16 62 144 Arbets- och personalutskottet 2009-02-23 53 111 Dnr 09.113-10 marskf11 Ansökan om delägarskap för Luleå kommun i Svenska Kommun Försäkrings AB Bilagor: Bolagsordning Aktieägaravtal

Läs mer

Ansökan från Sigtuna kommun om att bli delägare av Stockholmsregionens Försäkring AB genom förvärv av aktier i en riktad nyemission

Ansökan från Sigtuna kommun om att bli delägare av Stockholmsregionens Försäkring AB genom förvärv av aktier i en riktad nyemission KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 16 juni 2014 13 Paragraf Diarienummer KS-2014/760.109 Ansökan från Sigtuna kommun om att bli delägare av Stockholmsregionens Försäkring

Läs mer

Bolagsordning för Länsförsäkringar Älvsborg

Bolagsordning för Länsförsäkringar Älvsborg Bolagsordning Antagen av Bolagsstämman 11 april 2012 Fastställd av Finansinspektionen 31 augusti 2012 Bolagsordning för Länsförsäkringar Älvsborg 1 Bolaget vars firma är Länsförsäkringar Älvsborg, har

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

STYRDOKUMENT 1. Bolagsordning. Beslutad av ordinarie bolagsstämma den 13 april 2011 och godkänd av Finansinspektionen den 29 juni 2011

STYRDOKUMENT 1. Bolagsordning. Beslutad av ordinarie bolagsstämma den 13 april 2011 och godkänd av Finansinspektionen den 29 juni 2011 STYRDOKUMENT 1 Bolagsordning Beslutad av ordinarie bolagsstämma den 13 april 2011 och godkänd av Finansinspektionen den 29 juni 2011 1 (5) Bolagsordning för Länsförsäkringar Jönköping 1 Bolaget, vars firma

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2018-10-11 KLK 2018/476 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL Ändring i bolagsordningen för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2014/124. Beslut

PROTOKOLL Ändring i bolagsordningen för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2014/124. Beslut Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2014-02-24 60 Ändring i bolagsordningen för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2014/124 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med hänsyn till

Läs mer

KLK 2018/235. Kommunfullmäktige

KLK 2018/235. Kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) 2018-10-04 KLK 2018/235 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Kommunfullmäktige Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv till ombudet 2013-12-18 KS-2013/1603.919 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Huge Fastigheter AB innefattande direktiv

Läs mer

114 Budgetdiskussion kommunstyrelsen/kommunledningsförvaltningen

114 Budgetdiskussion kommunstyrelsen/kommunledningsförvaltningen 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-04-03 113 Fastställande av dagordning 114 Budgetdiskussion kommunstyrelsen/kommunledningsförvaltningen 115 Uppdrag om handlingsplan arbetskontoret 116 Revidering

Läs mer

BOLAGSORDNING. Bolagsordning Nacka Energi Försäljnings AB. Dokumentets syfte Beskriver syftet med bolaget och hur den övergripande styrningen ska ske

BOLAGSORDNING. Bolagsordning Nacka Energi Försäljnings AB. Dokumentets syfte Beskriver syftet med bolaget och hur den övergripande styrningen ska ske BOLAGSORDNING Bolagsordning Nacka Energi Försäljnings Dokumentets syfte Beskriver syftet med bolaget och hur den övergripande styrningen ska ske Dokumentet gäller för Kommunfullmäktige, kommunstyrelsen

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bisera Jusufbasic Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0309 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Stefan Larsson, Paul Thum, Camilla Lindoff, Ola Lindahl. Kommunledningsförvaltningen I Lo,q- a"!i- \1'> Lou~eD~ ~ t s~ 7?

Stefan Larsson, Paul Thum, Camilla Lindoff, Ola Lindahl. Kommunledningsförvaltningen I Lo,q- a!i- \1'> Lou~eD~ ~ t s~ 7? 1 (10) Kommunstyre/sen Plats och tid: Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Utses att justera Ersättare Sammanträdesrum 1, Stadshuset,, kl. 8:30-15:15 Lars

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-17 Dnr 1700225 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Ombudsinstruktion inför årsstämmor

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att fatta följande beslut.

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att fatta följande beslut. TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2018-12-04 KLK 2018/982 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att fatta följande beslut. Från och med höstterminen

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 306 Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS 2014-382 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Bolagsordning. för. Stockholmregionens Försäkring AB

Bolagsordning. för. Stockholmregionens Försäkring AB Bilaga 1 1(5) till Aktieägaravtal Dnr: 2004/0056 för 1 Firma Bolagets firma är. 2 Styrelsens säte Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholm. 3 Mål och verksamhet Bolagets syfte är att erbjuda ägarna ett

Läs mer

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

Bolagsordning för Svenska Kommun Försäkrings AB

Bolagsordning för Svenska Kommun Försäkrings AB 2015-08-11 Sid 1 (6) Bolagsordning för Svenska Kommun Försäkrings AB 1 Firma Bolagets firma är Svenska Kommun Försäkrings AB. 2 Styrelsens säte Styrelsen skall ha sitt säte i Gävle. 3 Verksamhetsföremål

Läs mer

Aktieägaravtal för Kommunassurans Syd Försäkrings AB

Aktieägaravtal för Kommunassurans Syd Försäkrings AB @ A B B C D E F G H I J E I D 2 1 7 2 9 7 2 8 < = " >, 2 1? K L M N O P @ A B B C D E F G H I J E I D E Q R H E J S T F U J J V A B B C D Q C J J B W V F U T I @ A B B C D Q C J J B W V F U T I T A X V

Läs mer

KOMMUNAL BOLAGSSTYRNINGI

KOMMUNAL BOLAGSSTYRNINGI Inbjudan till KOMMUNAL BOLAGSSTYRNINGI Inkl. kommunens förstärkta uppsiktsplikt och tuffare krav på bolagsordningen! TID 7 september 2015 09.00-15.00 Kaffe 08.30 PLATS Hotell Gustaf Fröding, Karlstad OBS!

Läs mer

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken

Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Datum Diarienummer 2018-09-05 KLK 2018/713 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Stadshuset, Sammanträdesrum 1, , kl

Stadshuset, Sammanträdesrum 1, , kl SAMMANIRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid ande Ledamöter Stadshuset, Sammanträdesrum 1, 2014-03-12, kl. 08.30-16.20 Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran Wiberg (Q l:e vice ordförande Lena Wallentheim

Läs mer

Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB Bolagsordningar och ägardirektiv

Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB Bolagsordningar och ägardirektiv www.hassleholm.se Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB Bolagsordningar och ägardirektiv Diarienummer: KLK 2019/91 Fastställt den: 2019-02-25 119/2019-03-18 Fastställt av: Kommunfullmäktige/Bolagsstämma

Läs mer

Bolagsordning fo r La nsfo rsa kringar Va rmland

Bolagsordning fo r La nsfo rsa kringar Va rmland Bolagsordning fo r La nsfo rsa kringar Va rmland Antagen på bolagsstämman 2015-04-17 Bolagets verksamhet 1 Bolaget, vars firma är Länsförsäkringar Värmland, har till föremål för sin verksamhet att inom

Läs mer

Stadshuset, Sammanträdesrum 2, 2013-08-07 kl. 08.30-9.40

Stadshuset, Sammanträdesrum 2, 2013-08-07 kl. 08.30-9.40 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Beslutande Ledamöter Stadshuset, Sammanträdesrum 2, kl. 08.30-9.40 Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran Wiberg (C) 1 :e vice ordförande Lena Wallentheim (S) Övriga

Läs mer

Kapitaltillskott och inlösen av lån till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag

Kapitaltillskott och inlösen av lån till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag Landstingsdirektörens stab 2014-10-22 Dnr 2014/0626 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Kapitaltillskott och inlösen av lån till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag Styrelseordföranden i Landstingen

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB 2018-2021 Dnr 17 062 Sammanfattning År 2010 beslutades att Almi Företagspartner Stockholm AB och Almi

Läs mer

Kommunens möjlighet och skyldighet att styra sina bolag

Kommunens möjlighet och skyldighet att styra sina bolag 2015-09-03 15/107 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Kommunala bolagsstyrelser Lekmannarevisorer Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges presidium Kommunrevisionen

Läs mer

KLK 2018/729

KLK 2018/729 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2018-09-18 KLK 2018/729 Handläggare Enhetschef Annika Karlsson Strategisk integration Annika.S.Karlsson@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Samarbetsavtal med Vittsjö GIK

Samarbetsavtal med Vittsjö GIK TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Datum Diarienummer 2018-07-13 KLK 2018/639 Handläggare Tillväxtchef Stefan Larsson Tillväxtavdelningen stefan.a.larsson@hassleholm.se Samarbetsavtal med Vittsjö GIK Förslag till beslut

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Malmberg Jan. att fastställa förssäkringspolicy för Uppsala kommun med bolag enligt ärendets bilaga1.

Handläggare Datum Diarienummer Malmberg Jan. att fastställa förssäkringspolicy för Uppsala kommun med bolag enligt ärendets bilaga1. KF 24 30 MARS 2015 Handläggare Datum Diarienummer Malmberg Jan Kommunfullmäktige Försäkringspolicy med riktlinjer KSN-2014-1490 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta

Läs mer

Bolagsordning för Hässleholms Vatten AB Bolagsordningar och ägardirektiv

Bolagsordning för Hässleholms Vatten AB Bolagsordningar och ägardirektiv www.hassleholm.se Bolagsordning för Hässleholms Vatten AB Bolagsordningar och ägardirektiv Diarienummer: KLK 2019/91 Fastställt den: 2019-02-25 119/2019-03-18 Fastställt av: Kommunfullmäktige/Bolagsstämma

Läs mer

De reviderade styrdokumenten har behandlats av styrelsen för Lysekils Stadshus AB som tillstyrkt förslagen.

De reviderade styrdokumenten har behandlats av styrelsen för Lysekils Stadshus AB som tillstyrkt förslagen. 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-28 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/5613102 E-post: ola.ingevaldson REVIDERING AV ÄGARDIREKTIV OCH BOLAGSORDNING

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2017-06-29 USAB-2017/41 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

Yttrande över Sydarkiveras remiss "Analoga arkiv"

Yttrande över Sydarkiveras remiss Analoga arkiv TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2018-10-05 KLK 2018/561 Handläggare Arkivarie Sofie Niemi Kommunstyrelsen Sofie.Niemi@hassleholm.se Yttrande över Sydarkiveras remiss "Analoga arkiv" Förslag till

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde

Samverkansöverenskommelse mellan Hässleholms kommun och Hässleholms lokalpolisområde TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2016-11-29 2016/723 100 Handläggare Säkerhetschef Anders Nählstedt Kommunledningskontoret Kommunstyrelsen 0451-26 80 21 anders.nahlstedt@hassleholm.se Samverkansöverenskommelse

Läs mer

Bolagsordning för Strängnäs kommunföretag AB

Bolagsordning för Strängnäs kommunföretag AB PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 131 2019-06-18 1/1 Dnr KS/2019:321-003 Bolagsordning för Strängnäs kommunföretag AB Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta förslag till

Läs mer

Bolagsordning för VaraNet AB

Bolagsordning för VaraNet AB Bolagsordning för VaraNet AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning VaraNet AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte...

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Måltids AB

Bolagsordning för Tjörns Måltids AB Bolagsordning för Tjörns Måltids AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2016-02-25 (KF 27) Bolagsstämma 2016-04-14 (TMÅAB 9) Tjörn Möjligheternas ö 1 Bolagets firma Bolagets firma är Tjörns Måltids AB

Läs mer

Risk och försäkring - Information om Stockholmsregionens Försäkring AB

Risk och försäkring - Information om Stockholmsregionens Försäkring AB Risk och försäkring - Information om Stockholmsregionens Försäkring AB Varför SRF? Dåligt skaderesultat Bristande RM eller otur? Inga offerter 2008: Eget försäkringsbolag RM fokus! Utredning KSL Fördröjning

Läs mer

ÅRSSTÄMMA I AMAGO CAPITAL AB

ÅRSSTÄMMA I AMAGO CAPITAL AB ÅRSSTÄMMA I AMAGO CAPITAL AB Aktieägarna i Amago Capital AB, org. nr 556476-0782, kallas till årsstämma i Setterwalls Advokatbyrås lokaler, Arsenalsgatan 6 i Stockholm, onsdagen den 28 maj 2008 kl. 09.30.

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Koncern AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Bolagsordning. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige

Bolagsordning. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige Dnr: KS/2016:172 Bolagsordning för Tranemo Forum AB Organisationsnummer: 559058-4511 Tranemo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21 27 1 (6) 1 Firma Bolagets firma är Tranemo Forum AB. 2 Säte Styrelsen

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning 2015-02-16, 22 Kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Vara Bostäder AB

Bolagsordning för Vara Bostäder AB Bolagsordning för Vara Bostäder AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman 2015-03-11 13 Bolagsordning Vara Bostäder AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte... 1 3 Verksamhetsföremål...

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR VÄSTVATTEN AB

BOLAGSORDNING FÖR VÄSTVATTEN AB Antagen vid Västvatten ABs bolagsstämma 2018-03-21 Sida 1 av 5 BOLAGSORDNING FÖR 1 Firma Bolagets firma är Västvatten AB 2 Säte Styrelsen skall ha sitt säte i Uddevalla kommun i Västra Götaland 3 Föremålet

Läs mer

26 Ändringar i bolagsordning och ägardirektiv för Roslagsvatten AB och Knivsta Vatten AB KS-2013/1427

26 Ändringar i bolagsordning och ägardirektiv för Roslagsvatten AB och Knivsta Vatten AB KS-2013/1427 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2014-01-20 26 Ändringar i bolagsordning och ägardirektiv för Roslagsvatten AB och Knivsta Vatten AB KS-2013/1427 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB Antagen av Kommunfullmäktige: 2014-04-22, KF 3:11 Dnr: KS 2014/0104-107 Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB, org.

Läs mer

1(8) Företagspolicy. Styrdokument

1(8) Företagspolicy. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 140 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Policy & ägardirektiv

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-07 135 KS 2/18 Ansökan från Bollebygds kommun om delägarskap i Gryaab AB Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige

Läs mer

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ)

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) 559111-0787 Aktieägarna i InfraCom Group AB (publ), 559111-0787, kallas härmed till årsstämma torsdagen den 25 oktober 2018, kl. 17.00, i bolagets lokaler

Läs mer

Ärende 8. Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB

Ärende 8. Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB Ärende 8 Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB Tjänsteskrivelse 2013-05-16 KS 2013.0157 Handläggare: Patrik Haasma Breddning av ägandet i Karlskoga Biogas AB Sammanfattning Karlskoga Energi och Miljö

Läs mer

Bolagsordning Ludvika Kommunfastigheter AB

Bolagsordning Ludvika Kommunfastigheter AB Kanslienheten BOLAGSORDNING 1(5) Ludvika Kommunfastigheter AB Org. nr 556049-7140 Dokumentnamn Ludvika Kommunfastigheter AB Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Ekonomichef Författningsstöd Kommunallag

Läs mer

Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB

Bolagsordning för Hässleholm Miljö AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING C 1 1(5) Gäller från Diarienummer 2015-2014/1358 003 Godkänd: kommunfullmäktige 2008-10-27 139 och ändrad senast 2014-12-15 144 Antagen: bolagsstämman 2015- Bolagsordning för

Läs mer

Datum 2011-05-10. att uppdra till kommunstyrelsen att förvärva samtliga aktieposter i Grafiskt utbildningscentrum till nominellt värde, samt

Datum 2011-05-10. att uppdra till kommunstyrelsen att förvärva samtliga aktieposter i Grafiskt utbildningscentrum till nominellt värde, samt KS 7 18 MAJ 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Nilsson Christoffer Datum 2011-05-10 Diarienummer KSN-2011-0186 Kommunstyrelsen Förvärvande av samtliga aktier Grafiskt Utbildningscenter

Läs mer

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning 2008-06-23, 154 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Sida 1/13 Plats och tid Lokal Strået kl. 14.00 15.20 Beslutande Övriga deltagare Birgitta Jönsson (S), ordf Anette Hallberg (S), tjänstgörande ersättare för Gunnar Bengtsson (S) Christer Laurell (C), v

Läs mer

Risk och försäkring - Information om Stockholmsregionens Försäkring AB

Risk och försäkring - Information om Stockholmsregionens Försäkring AB Risk och försäkring - Information om Stockholmsregionens Försäkring AB Varför SRF? Dåligt skaderesultat Bristande RM eller otur? Inga offerter 2008: Eget försäkringsbolag RM fokus! Utredning KSL Fördröjning

Läs mer

Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN

Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN Sida 69(70) Kommunstyrelsen Datum: Protokollsutdrag 2019-10-16 215 Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN-2019-0957 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Aktieägaravtal mellan Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun avseende Visit Roslagen AB

Aktieägaravtal mellan Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun avseende Visit Roslagen AB Tjänsteutlåtande 0 Österåker Näringslivs- och utvecklingsenheten Till Kommunfullmäktige Datum 2016-01-18 Dnr KS 2016/0025 Aktieägaravtal mellan Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 71 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-01-23 KS-2014/146.109 1 (6) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2014 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Energi AB

Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2017 ÅRSREDOVISNING 2015

ÅRSREDOVISNING 2017 ÅRSREDOVISNING 2015 ÅRSREDOVISNING 2017 ÅRSREDOVISNING 2015 1 1 IInnehåll Verkställande Direktören... 3 Styrelsen... 4 Ordförande... 5 Förvaltningsberättelse... 6 Vinstdisposition... 8 Femårsöversikt... 9 Resultaträkning...

Läs mer

Datum 2014-10-23 Dnr 1401713. Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) - kapitaltillskott

Datum 2014-10-23 Dnr 1401713. Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) - kapitaltillskott Regionstyrelsen Lennart Henricson Finanschef 040-675 36 36 lennart.henricson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-23 Dnr 1401713 1 (5) Regionstyrelsen Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) -

Läs mer

Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv

Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv www.hassleholm.se Bolagsordning för Hässlehem AB Bolagsordningar och ägardirektiv Diarienummer: KLK 2019/91 Fastställt den: 2019-02-25 119/2019-03-21 Fastställt av: Kommunfullmäktige/Årsstämma Hässlehem

Läs mer

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr:

DIARIENUMMER: KS 21/ FASTSTÄLLD: VERSION: 1. Bolagsordning. Bolagsordning Herrljungabostäder AB. Orgnr: DIARIENUMMER: KS 21/2015 282 FASTSTÄLLD: 2015-03-10 VERSION: 1 GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Kommunchef Bolagsordning Bolagsordning Herrljungabostäder AB Orgnr: 556508-0909 Våga vilja växa!

Läs mer

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636 Mellan Regionförbundet Östsam, Regionförbundet Sörmland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Nyköpings kommun, Oxelösunds kommun, Trosa kommun, Mjölby kommun och Botkyrka kommun (nedan kallade Parterna

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Industrilokaler AB

Ägardirektiv för Vetlanda Industrilokaler AB 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Industrilokaler AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Vetlanda Industrilokaler AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig:

Läs mer

Bolagspolicy 1/ , Vid behov

Bolagspolicy 1/ , Vid behov 2017-04-12 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 116 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2017:249-003 Ersätter: Bolagspolicy, beslutad av kommunfullmäktige 2015-12- 14 207, Gäller fr o m: 2017-07-01

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA ENERGI VÄRME AB. Bolagets firma är Uddevalla Energi Värme AB. 3 Föremålet för bolagets verksamhet

UaFS Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA ENERGI VÄRME AB. Bolagets firma är Uddevalla Energi Värme AB. 3 Föremålet för bolagets verksamhet Blad 1 BOLAGSORDNING FÖR UDDEVALLA ENERGI VÄRME AB Godkänd av kommunfullmäktige den 10 september 2008 248, med ändring den 14 januari 2009 5, den 11 januari 2012, 7 och den 10 september 2014, 143 1 Firma

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Konserthus AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

KF SEPTEMBER 2016

KF SEPTEMBER 2016 KF 121 5 SEPTEMBER 2016 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB (USAB-2016/24) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Kristinehamns Energi AB, Kristinehamns Elnät AB, Kristinehamns Fjärrvärme AB samt Kristinehamns Energi Fastighets AB

Ändring av bolagsordning för Kristinehamns Energi AB, Kristinehamns Elnät AB, Kristinehamns Fjärrvärme AB samt Kristinehamns Energi Fastighets AB TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Lovisa Vasiliou, 0550-880 09 lovisa.vasiliou@kristinehamn.se Datum 2015-01-08 KS 2015:14 Ändring av bolagsordning för Kristinehamns Energi AB, Kristinehamns

Läs mer