Undervärderad kommunikation underminerar svensk konkurrenskraft

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Undervärderad kommunikation underminerar svensk konkurrenskraft"

Transkript

1 Undervärderad kommunikation underminerar svensk konkurrenskraft Den första undersökningen som jämför inkomst och status mellan svenska kommunikations- och finansdirektörer. Sammanfattning DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation, vill med denna rapport visa på den stora skillnaden mellan orden som fälls över kommunikationens betydelse och det faktiska värde den tillmäts i form av inkomstnivåer och status i form av inflytande och påverkansmöjligheter. Vi har studerat de 93 bolag med störst omsättning på svenska OMX-börsen och jämfört inkomstnivåer, utbildningsnivå och status för högste ansvarig för finanserna (genomgående kallad finansdirektör) med högste ansvarig för kommunikationen (genomgående kallad kommunikationsdirektör). Undersökningen är baserat på ett begränsat underlag men ger ändå intressanta resultat och det är oss veterligen första gången detta undersöks. Sammantaget pekar resultaten på ett gap mellan teori och praktik. Samtidigt som kommunikation ofta uppges vara ett högprioriterat område ges kommunikationsdirektörerna mindre kompensation för sitt arbete och mindre formellt inflytande. Att kommunikationsdirektörernas arbete värderas lägre och ges mindre möjlighet att påverka och därmed bidra till företagets mål och verksamhet, innebär att deras kompetens inte utnyttjas till fullo. Det är ett resursslöseri som på sikt utgör ett hot mot svensk innovations- och konkurrenskraft. Sverige är ett litet exportberoende land och så länge våra företag inte på allvar tar tillvara den enorma kommunikationskompetens som finns inom svenskt näringsliv och samhälle så kommer vi inte kunna räkna med att fortsätta vara lika lyckosamma. Detta är våra resultat: Kommunikationscheferna har lägre inkomst och är mer sällan representerade i koncernledningen Kommunikationsdirektörerna har i genomsnitt en miljon mindre i årsinkomst jämfört med finansdirektörerna. 1 (20)

2 Finansdirektörerna återfinns i samtliga bolags koncernledningar, kommunikationsdirektörerna i drygt hälften. Ansvaret för kommunikationen ofta otydligt samtidigt som utbildningsbakgrund och titel bland kommunikationscheferna varierar Högste ansvarig för finanserna är i samtliga bolag lätt att hitta. Ansvaret för kommunikationen är betydligt otydligare och i flera bolag är det inte möjligt att identifiera vem som har ansvar för kommunikationen. Jämfört med finansdirektörer har kommunikationsdirektörer en mycket mer spridd titelflora. Finansdirektörer har en tydlig koppling mellan ansvarsområde och utbildning. De kommunikationsansvariga har oftare utbildningsbakgrund kopplad till bolagets verksamhet och saknar ofta akademisk kommunikationskompetens. Kommunikationschefen är en av de få poster i koncernledningen där kvinnor är i majoritet Männen dominerar stort i bolagens ledningar och innehar i regel de tunga posterna som VD, finansdirektör (CFO) eller ansvar för teknik eller affärsområden. Kvinnor, i de fall det finns några i ledningen, har oftast ansvar för kommunikation, HR eller juridik. Trots detta är könsfördelningen bland kommunikationsdirektörerna relativt jämn. Knappt 60 procent av kommunikationsdirektörerna är kvinnor. Motsvarande siffra bland finansdirektörerna är 18 procent. 2 (20)

3 Kommunikationens betydelse ökar 1938 kom boken Function of the Executive ut, skriven av företagsledaren Chester Bernard. I den konstaterade han att kommunikation är avgörande för en organisations överlevnad. i Det har gått drygt 75 år sedan dess men tesen är inte mindre sann idag, snarare tvärtom. Varumärkets värde utgör enligt vissa mätningar 33 procent av de tillgångar som världens företag förfogar över. För vissa företag står varumärket för mer än hälften av tillgångarna. ii Ett starkt varumärke leder till starkare kundrelationer och bidrar därmed direkt till företagets affärer. Kunder betalar mer för produkten eller tjänsten och handlar hellre av det företag hen har en stark relation till än av konkurrenten. Det handlar alltså om mer pengar in. Ett område som tydligt visar på kommunikationens värde för företagen är finansiell kommunikation. Att inte sköta sina kort rätt och se värdet av en genomtänkt och trovärdig kommunikation har fått en rad företag se sitt värde falla på börsen. God kommunikation är företags viktigaste verktyg för att stärka sin legitimitet och bygga sin trovärdighet, vilket även är det bästa sättet att hantera en eventuellt kommande kris. iii vilket speglas i en ökad efterfrågan på kommunikationstjänster Att kommunikation är ett prioriterat område för moderna organisationer bevisas också av den ökade efterfrågan på kommunikationstjänster. Enligt informationsindex iv för 2012 ökade investeringarna i kommunikation med nästan 10 procent mellan 2010 och Att kommunikationens betydelse växer i värde i svenska företag visar även Sveriges kommunikatörers VD/GD-studie. v Där anger de tillfrågade VD:arna och generaldirektörerna att investeringarna i kommunikation ökar och att förtroende blir allt viktigare. Studien visar att statusen för kommunikationsfrågor ökar och att antalet kommunikationsansvariga som ingår i ledningsgrupper ökar. Det senare framgår även av en uppsats från Uppsala universitet som studerat kommunikationsfunktioner inom offentlig sektor. Den visar att två av tre tillfrågade organisationer har kommunikationsansvarig i ledningsgruppen. vi Samtidigt så växer marknaden för tjänster inom public relations (PR) så att det knakar. Antalet anställda i PR-branschen har haft en enorm tillväxt från tidigt 90-tal till 2011, från strax under 200 till nästan 1200 anställda. Den årliga vinsten har under perioden vuxit i genomsnitt 13 procent per år och vissa år har tillväxten varit så stor som 40 procent. vii 3 (20)

4 Behovet av och även det värde professionell kommunikation genererar växer alltså. I en nyligen publicerad avhandling från Uppsala universitet beskrivs kommunikationsbranschens explosionsartade tillväxt bero på flera samverkande faktorer. Ett förändrat samhälle där traditionen av korporativism försvagas och i allt större utsträckning ersätts av marknadsbaserade system påverkar. Även massmedias allt mer framträdande roll som budskapsbärare och legitimitetstärkare har betydelse. viii Som ett resultat av detta har förmågan att kommunicera utåt, på rätt sätt, till rätt person i rätt kanal vid rätt tidpunkt blivit en nästintill obligatorisk verksamhet för alla organisationer i vårt samhälle idag. ix Kommunikation Ett uttalat viktigt område för svenska organisationer Att kommunikation är viktigt för verksamheten och ett viktigt strategiskt styrmedel är något som de flesta företag verkar eniga om, i alla fall om vi ska tro att det ligger någon sanning bakom det sätt som bolagen själva beskriver vikten av sin kommunikation. Kommunikation är en strategisk ledningsfråga och ingår i varje chefs ledarskapsansvar som ett strategiskt verktyg. Kommunikation är en förutsättning för medarbetarnas engagemang och deltagande. Fabeges varumärke och strategi tydliggörs och utvecklas med hjälp av kommunikation. Fabeges kommunikationspolicy från januari 2013 Kommunikationen inom Sanitec stödjer efterlevnaden av informationskraven, och används som ett strategiskt verktyg för att skapa förståelse för och kunskap om Sanitecs strategi, verksamhet och ekonomiska ställning samt bidra till ett ökat värde för aktieägarna. Sanitecs informationspolicy Information och kommunikation om risker, kontroller och kontrollresultat i Electroluxkoncernen bidrar till att säkerställa att riktiga affärsbeslut fattas. Electrolux årsredovisning 2012, s 180 Och så här säger ett styrelseproffs som sitter i styrelsen för ett bolag som ingår i undersökningen; Min erfarenhet som vd är att information är viktig och angelägen. Kommunikation är ett av de viktigaste strategiska instrumenten en företagsledning har. Att ha korrekt information vid rätt tidpunkt är en av de viktigaste uppgifterna för en företagsledare. 4 (20)

5 Meg Tivéus, styrelseproffs med uppdrag för bland andra Swedish Match, Nordea Fonder AB, Readly m.fl. x Att kommunikation idag blivit en allt viktigare fråga för företagens konkurrenskraft är uppenbart. Men tittar man närmare på hur kommunikation faktiskt värderas i bolagstopparna blir bilden helt plötsligt en annan. 5 (20)

6 Undersökningens resultat Finansdirektören tjänar en miljon mer om året än kommunikationsdirektören Snittinkomst tre senaste godkända taxeringarna 0 Kommunikationsdirektör Finansdirektör Finansdirektörerna tjänar i snitt cirka en miljon mer per år än kommunikationsdirektörerna. Baseras på 69 inkomstuppgifter från 53 bolag. Finansdirektörerna tjänar i snitt cirka en miljon mer per år än kommunikationsdirektörerna. Snittinkomsten för finansdirektörerna är alltså 150 procent av snittinkomsten för kommunikationsdirektörerna. Snittålder för båda grupperna är ca 47 år, sett till de individer där uppgift om såväl inkomst som ålder står att finna. xi Ålder som indikator på yrkeserfarenhet förklarar alltså inte den stora inkomstskillnaden. Båda grupperna har även samma genomsnittliga antal år i företagen. Sett till finans- och kommunikationsdirektörer där uppgift om såväl anställningsår som inkomst finns har båda grupperna arbetat i snitt i ca åtta år i företaget. xii Antalet år i företaget kan alltså inte heller förklara inkomstskillnaden. 6 (20)

7 Finansdirektörena drar ifrån i inkomsttoppen Kommunikationsdirektörer Finansdirektörer Vid inkomster över två miljoner drar finansdirektörernas inkomster ifrån. Baseras på 69 inkomstuppgifter från 53 bolag. För inkomster upp till två miljoner per år följer finans- och kommunikationsdirektörerna varandra och inga skillnader kan ses när det gäller inkomstnivåer i det lägre spannet. Däremot drar finansdirektörerna ifrån rejält när inkomsterna stiger över två miljoner. Inkomstspridningen är alltså betydligt större för finansdirektörerna och därmed möjligheten till en riktigt hög inkomst. Finansdirektören med den högsta inkomsten tjänar dubbelt så mycket som kommunikationsdirektören med den högsta inkomsten. Glastaket för att nå de högsta inkomsterna slår för såväl kommunikationsdirektörer som för de finansdirektörer som är kvinnor. Den högsta inkomstnivån för kommunikationsdirektör i materialet är 4,4 miljoner, finansdirektörer med inkomster över den nivån är uteslutande män. 7 (20)

8 Ett av två företag har kommunikationsdirektör i koncernledningen Har plats i koncernledning 100% 54% Kommunikationsdirektör Finansdirektör Drygt hälften av kommunikationsdirektörerna har plats i koncernledningen. Baseras på uppgifter från 91 bolag. Drygt hälften av kommunikationsdirektörerna har plats i koncernledningen, att jämföra med 100 procent av finansdirektörerna. Av de 93 undersökta bolagen presenterar 91 stycken sin koncernledning. Finansdirektör presenteras högt upp i ledningen, vanligast direkt efter VD. Kommunikationsdirektör presenteras i de allra flesta fall betydligt längre ner. xiii I de fall kommunikationsdirektören presenteras högt upp, nära VD, är direktörens arbete i hälften av fallen knutet till ytterligare ett ansvarsområde. Vanligast är HR men även Hållbarhet, IR eller Marknad förekommer. xiv Otydligt ansvar för kommunikationen Det är i samtliga bolag enkelt att hitta den person som ansvarar för finanserna. Ansvarsområdet innefattar ibland enbart finans, men ofta ingår även ekonomi. Ytterligare kombinationer är ovanliga. Ansvarsområdet kommunikation är betydligt öppnare. Många gånger är det otydligt vem i ledningen som ansvarar för kommunikationen, ibland ligger ansvaret på VD eller hos person med annat huvudområde, som Marknad eller HR. I flera bolag som saknar kommunikationsansvarig i ledningen är det svårt att hitta den med ansvar för kommunikationen. I 14 av 93 bolag har kommunikationsansvarig inte hittats. 8 (20)

9 Enhetlig titel för kommunikationsansvariga saknas Titlar finansansvarig CFO, 49 % Ekonomi- och finanschef, 7 % Ekonomi- och finansdirektör, 20 % Finanschef, 4 % Finansdirektör, 7 % 20 procent har titeln Ekonomi- och finansdirektör. Enbart de största grupperna är namngivna i högerfältet. Baseras på uppgifter från 90 bolag. Hälften av finansdirektörerna har titeln CFO, Chief Financial Officer. Näst vanligaste titel är Ekonomi- och finansdirektör, 20 procent. Enbart 7 procent använder titeln Finansdirektör och ytterligare 4 procent har titeln Finanschef. I 90 bolag fanns totalt 13 olika titlar för den med högsta ansvar för finanserna. Titlar kommunikationsansvarig Corporate Communications, 10 % Informationschef, 6 % Informationsdirektör, 9 % Kommunikationschef, 5 % Kommunikationsdirektör, 11 % Marknads- och informationschef, 3 % Marknadschef, 4 % 47 olika titlar för kommunikationsansvariga. Enbart de vanligaste titlarna är namngivna i högerfältet. Baseras på uppgifter från 79 bolag. 9 (20)

10 Titelfloran bland kommunikationsdirektörerna är spretig och det är i flera fall inte helt enkelt att se vem som har ansvaret för kommunikationen. Bland de 79 bolag där kommunikationsansvarig hittats finns 47 olika titlar för den med kommunikationsansvar. Titel på de kommunikationsansvariga varierar alltså kraftigt. Kommunikationsdirektör är den vanligaste titeln men innehas av enbart 11 procent. Nästan lika många, 10 procent anges ansvara för Corporate Communications, används med förledet Vice President eller Senior Vice president. Kommunikatörerna saknar gemensam kunskapsbas För såväl finansdirektörer som för kommunikationsdirektörer är det vanligast med civilekonomutbildning, särskilt tydligt är det bland finansdirektörerna. Utbildning finansdirektörer Civilekonom Civilingenjör Ekonomi Företagsekonomi MBA Nationalekonomi 69 procent av finansdirektörerna är utbildade civilekonomer. Baseras på uppgifter från 65 bolag. Närapå samtliga finansdirektörer är utbildade inom ekonomi. Civilekonomer dominerar stort men även MBA är vanligt. De som har en civilingenjörsutbildning har i hälften av fallen inriktning mot ekonomi. Det är tydligt att finansdirektörerna har utbildning som motsvarar det område som de ansvarar för. 10 (20)

11 Utbildning kommunikationsdirektör BA Civilekonom Civilingenjör Geologi Informatik Journalistik Juridik Kommunikation MBA Nationalekonomi Skogstekniker Socionomexamen Statsvetenskap 9 procent har en utbildning inom kommunikation. Baseras på uppgifter från 35 bolag. Med tanke på den tydliga korrelationen mellan finansdirektörernas ansvarsområde och utbildningsbakgrund är det anmärkningsvärt att enbart 8 procent av kommunikationsdirektörerna har en utbildning inom kommunikation. Ytterligare 8 procent har en utbildning inom journalistik. Men även bland kommunikationscheferna dominerar civilekonomerna som utgör den klart största gruppen, 37 procent. Materialet pekar på att det för kommunikationsdirektörer är en fördel, och i vissa fall kanske en förutsättning, att ha utbildning inom verksamhetsområdet i vilket bolaget verkar. 11 (20)

12 Männen dominerar i toppen Könsfördelning koncernledningar 19% Kvinnor 81% Män Nära på en av fem ledamöter i koncernledningarna är kvinna. Baseras på uppgifter från 90 bolag. Det är en slående mansdominans i bolagens ledningar. I de bolag där koncernledningen inte enbart utgörs av män är det vanligast är det bara finns en kvinna. Kvinnor, om de finns i ledningen, ansvarar oftast för HR, kommunikation eller juridik. I undantagsfall finns de på finans/ekonomi eller med ansvar för ett visst marknads/produkt/teknikområde. Endast ett studerat bolag har en koncernledning med kvinnor i majoritet. Däremot har 20 av 90 koncernledningar enbart män. 12 (20)

13 Andel kvinnor och män med plats i koncernledning 42% 82% 58% 18% KOMMUNIKATIONSDIREKTÖRER FINANSDIREKTÖRER Kvinnor Män 58 procent av kommunikationsdirektörerna är kvinnor. Baseras på uppgifter om 91 finansdirektörer och 79 kommunikationsdirektörer. Bland de kommunikationsdirektörerna som finns representerade i koncernledningar är könsfördelningen relativt jämn, 58 procent är kvinnor och 42 procent män. Bland finansdirektörerna är däremot männen i stor majoritet. Enbart en av sex finansdirektörer är kvinna, dvs. 17 procent, och 83 procent är män. 13 (20)

14 DIK:s syn på resultatet KOMMUNIKATIONEN UNDERVÄRDERAS Materialet i rapporten visar tydligt på den diskrepans som finns mellan orden som fälls om kommunikationens betydelse för företag och det faktiska värde den tillmäts i form av inkomstnivåer och status. Det finns därmed ett behov av att öka statusen för kommunikatörerna kopplat till värdet de bidrar med, inte minst i företagsledningen och för företagets vinst och resultat. Jämförelsen mellan kommunikationsdirektörer och finansdirektörer visar tydligt på skillnader i professionernas tydlighet och tyngd i bolagen. Finansdirektörerna tjänar mer, har en självklar plats i koncernledningen, har en tydlig titel och ett tydligt avgränsat ansvarsområde. De har en akademisk bakgrund som ligger i linje med deras ansvarsområde. Inget av det ovanstående kan sägas om kommunikationsdirektörerna. Sammantaget visar det på en lägre status, en mindre självklart röst i de strategiska besluten och en otydligare kompetens. Flertalet kommunikationsdirektörer verkar vara anställda snarare på att de kan affärsområdet än att de kan kommunikation. Inkomstnivåerna avslöjar även ett dubbelt glastak för kvinnliga kommunikationschefer. De når inte samma inkomstnivåer och de har inte tillträde till bolagens absoluta topp som de manliga finanscheferna. Den stora skillnaden i könsfördelning mellan kommunikationsdirektörerna och finansdirektörerna ställer frågor om det kan vara en förklarande orsak till den stora skillnaden i inkomstnivåer. Spretigheten i utbildningsbakgrund bland kommunikationsdirektörerna kan delvis förklaras med att den som ansvarar för kommunikation måste förstå bolagets verksamhet, att ha en utbildning inom verksamhetsområdet kan därför vara en styrka. Men den svaga eller obefintliga kopplingen till den akademiska diskussionen om kommunikation kan leda till att nya forskningsrön inom kommunikationsområdet inte tas till vara på ute i bolagen. Varumärke är relationer. Relationer byggs genom god kommunikation och genom att leverera det utlovade. När kommunikation inte värderas som en egen kompetens kan det leda till att företagens relationer med kunder, investerare och andra intressenter inte bli så bra som det är möjligt, att den interna kommunikationen brister och att alla medarbetare därmed inte arbetar mot samma mål. För den enskilde kommunikatören betyder det att det blir svårare att göra sin röst hörd och att till fullo bidra till företagets utveckling. Det riskerar även att leda till att kommunikatören blir lättare att avfärda, att flytta på och att ge arbetsuppgifter som inte motsvarar kompetensen. 14 (20)

15 Här ligger den stora utmaningen och möjligheten för svensk innovations- och konkurrenskraft, vilket även tydligt kommer fram i texterna i Kreativitet är det nya stålet. xv Sverige är ett litet exportberoende land men så länge våra företag inte på allvar tar tillvara den enorma kommunikationskompetens som finns inom svenskt näringsliv och samhälle så kommer vi inte kunna räkna med att fortsätta vara lika lyckosamma. 15 (20)

16 Det här är DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur och kommunikation. Våra medlemmar finns på många olika arbetsplatser, de arbetar bland annat på kommunikationsavdelningar och byråer, på bibliotek och i arkiv, på museer eller inom kulturadministration och turism. De arbetar även med språk, som tolkar, översättare eller logopeder. DIK har medlemmar runt om i landet och är en del av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. Därför har vi gjort rapporten Med den här undersökningen vill DIK visa på den diskrepans som finns mellan den bild som målas upp av kommunikationens betydelse för företag och organisationer och det faktiska värde den tillmäts i form av inkomstnivåer och status för den med högst ansvar för företagens kommunikation. och så här gjorde vi den. Vi har tittat på de 93 största börsbolagen, sett till omsättning, noterade på den svenska börsen. Högst ansvarig för kommunikation och finans har letats upp via företagens webbplatser. Totalt finns uppgifter om 170 individer varav 91 finansdirektörer xvi och 79 kommunikationsdirektörer. I 14 bolag har det inte varit möjligt att hitta kommunikationsdirektör eller motsvarande. Inkomstuppgifterna har inhämtats via taxeringskataloger. xvii Det är snittinkomsten av tjänst för de tre senast godkända taxeringarna som använts. Att välja ett specifikt år har bedömts som mer osäkert då det kan ha påverkats av föräldraledighet, rörliga ersättningar, eventuellt icke godkända taxeringar etc. Ett genomsnitt på de tre senaste godkända taxeringarna gör att speciella händelser som påverkar ett visst år inte får lika starkt genomslag. Inkomstuppgifter har hittats för 32 kommunikationsdirektörer och för 36 finansdirektörer i totalt 53 bolag. När inkomstuppgifter saknas kan det bero på flera olika orsaker, i vissa fall är personen inte bosatt i Sverige, några är nolltaxerade, några är inte möjliga att identifiera på grund av vanligt namn. Valet att använda taxeringskataloger har även medfört att några inkomstuppgifter inte kommit med då kataloger för hela landet inte införskaffas. Totalt har 13 kataloger använts, för att en katalog skulle köpas krävdes att minst tre personer i studiematerialet var bosatta i den aktuella kommunen. Övriga uppgifter, som utbildning, år i företaget med mera, har hittats på respektive företags webbplats under perioden december 2013 till februari För ett fåtal bolag 16 (20)

17 har dessa uppgifter inte hittats då information om vilka som utgör koncernledning inte presenteras på företagets webbplats. Som mest finns uppgifter från 91 bolag. Det är möjligt att mer informationen hade hittas om årsredovisningar studerats. Vi har dock valt att avgränsa oss till webbplatserna för att studiens omfattning inte tillåtit ett ytterligare material samt för att vi bedömt webbplatsen vara den huvudsakliga kommunikationen gentemot kunder och omvärld. Bilagor Kommunikationsdirektörers titelflora HR kommunikation och strategi HR och Corporate affairs IR och kommunikationsdirektör Kommunikations- och hållbarhetsdirektör Ansvar koncernstab/supportenhet strategi, kommunikation, IR, IT, Hållbar utveckling grönt byggande, Green bu Assistant Director Investor Relations & Business Development Chef för Informationsavdelningen Chef för kommunikation Chef för koncernstab personal och organisation samt koncernstab kommunikation Chef IR Chef koncernstab Kommunikation Chief Information Officer Chief marketing officer Chief marketing officer, CSR och Communications Communications and Public Affairs Corporate affairs och IR Corporate Communication Corporate Responsibility Director Group Communications Director of Sales & Marketing Global identity Group Communications Group Communications and Government Relations Group Corporate Communication Head of Communications Head of Corp. Relations and Communications 17 (20)

18 Head of Corporate Communications Head of corporate relations Head of Group Communications Head of investor relations Information Information manager informations och IR-chef Informations- och IR-direktör Informationschef Informationsdirektör IR/Chef internationella affärer IR/presschef IR-ansvarig Kommunikationschef Kommunikationsdirektör Koncernkommunikationschef Marketing Marknad- och Informationschef Marknadschef Marknadsdirektör Personal- och informationsdirektör Bolagen som ingår i undersökning Volvo B Lundin Petrolium Ericsson B AstraZeneca Sandvik Trelleborg B Hennes & Mauritz ASSA ABLOY B Atlas Copco A SCA B Nordea Bank Alfa Laval Tele2 B Boliden SEB A Sv. Handelsbanken TeliaSonera Kinnevik B Electrolux B Sanitec Oyj SKF B Swedish Match ABB Ltd Skanska B Swedbank A Clas Ohlson B Investor B SCANIA B Modern Times Group Elekta B NCC B Husqvarna B Hexagon B Securitas B Lundin Mining Meda A Lundbergförtagen Alliance Oil Getinge B HEXPOL B Ratos B SSAB A 18 (20)

19 Unibet Group Atrium Ljungberg ÅF B Autoliv SDB BillerudKorsnäs JM Oriflame, SDB Eniro ICA Gruppen Industrivärlden Stora Enso R Axis CDON Group Intrum Justitia Castellum Loomis B Swedish Orphan Biovitrum Indutrade Holmen B Peab B Fast. Balder B Platzer Fastigheter Betsson B Wallenstam B Medivir B SAAB B Axfood Byggmax Group AarhusKarlsson Millicom International HiQ International Kungsleden Nobia Fabege Hufvudstaden A Active Biotech Lindab International Mekonomen Wihlborgs Fastigheter Haldex NIBE Industrier SAS Nolato B Klövern Cloetta B KappAhl Diös Fastigheter Latour B Tethys Oil Vostok Nafta Investment Black Earth Farming Hänvisningar i Israelsson Tina, 2013, Kommunikation i offentlig sektor, s. 5. ii Schultz, Pontus och de Faire, Claes red. 2012, Kreativitet är det nya stålet. S 47f iii Pressmeddelande från Burston-Marsteller 6 dec Kris är fortfarande något som oroar företagsledare, visar ny undersökning från Burston-Marsteller/PSB iv Informationsindex mäter den svenska kommunikationsbranschens omsättning och tas fram av Sveriges Kommunikatörer och PRECIS. v Sveriges kommunikatörer, VD/GD _studie2005.pdf vi Israelsson 2013, s. 28. vii Tyllström Anna, 2013, Legitimacy for Sale, s. 14 viii Tyllström 2013, s ix Anna Tyllström uttalar sig om resultatet av sin avhandling i pressmeddelande från Uppsala universitet. Omtvistad PT-konsultbransch är här för att stanna kjyh.dpuf 19 (20)

20 x Meg Tivéus uttalade sig i samband med att hon utsetts till jurymedlem för Årets kommunikatör. Ett pris som delas ut av Sveriges kommunikatörer. Fakta/Nyheter/2008/Juryn-for-Stora-Informationspriset-leds-av-Meg-Tiveus/ xi Uppgifter finns för 32 kommunikationsdirektörer och för 36 finansdirektörer. xii Uppgifter finns för 44 kommunikationsdirektörer och för 79 finansdirektörer. xiii Trelleborg AB är ett tydligt exempel. xiv HR (SAS, KappAhl, Husqvarna) Hållbarhet (Korsnäs Billerud) IR (CDON Group) Marknad (Kungsleden). Utan ytterligare ansvarsområde (Wihlborg Fastigheter, Axis Communications, TeliaSonera, Kinnevik, Holmen, Axfood) xv Schultz, Pontus och de Faire, Claes red. 2012, Kreativitet är det nya stålet. xvi I rapporten används för tydlighetens skull genomgående titlarna finansdirektör och kommunikationsdirektör. De faktiska titlarna i de studerade företagen varierar kraftigt vilket gör en förenkling nödvändig. xvii Taxeringsuppgifter 3 år Privatpersoner, Utgåva 3 av 4 år (20)

Bästa delårsrapport 2011

Bästa delårsrapport 2011 Bästa delårsrapport 2011 Samtliga bolag (i resultatordning) Företag Poäng Placering Axfood AB 19 1 Byggmax Group AB 18 2 Wallenstam AB 17 3 Billerud AB 16 4 Kungsleden AB 16 4 Systemair AB 15 6 Hennes

Läs mer

Bästa årsredovisning 2011

Bästa årsredovisning 2011 Bästa årsredovisning 2011 Samtliga bolag (i resultatordning) Företag Poäng Placering Wallenstam AB 40 1 Axfood AB 38 2 Byggmax Group AB 38 2 Trelleborg AB 36 4 SAS AB 36 4 Ericsson, Telefonab. L M 35 6

Läs mer

Resultatlista Bästa IR-webbplats 2013

Resultatlista Bästa IR-webbplats 2013 Resultatlista Bästa IR-webbplats 2013 Samtliga bolag (i resultatordning) Bolag Poäng Placering Cloetta AB 29,5 1 Axfood AB 28 2 Byggmax Group AB 26 3 Wallenstam, AB 25,5 4 Husqvarna AB 25 5 SKF, AB 25

Läs mer

Resultatlista Bästa delårsrapport 2012

Resultatlista Bästa delårsrapport 2012 Resultatlista Bästa delårsrapport 2012 Samtliga bolag (i resultatordning) Bolag Poäng Placering Axfood AB 19 1 Byggmax Group AB 18 2 Wallenstam AB 17 3 Billerud AB 16 4 Proffice AB 16 4 Kungsleden AB 15

Läs mer

Resultatlista Bästa delårsrapport 2014

Resultatlista Bästa delårsrapport 2014 Resultatlista Bästa delårsrapport 2014 Samtliga bolag (i resultatordning) Bolag Poäng Placering Fabege AB* 18 1 Wallenstam AB 18 2 Sectra AB 18 2 Atrium Ljungberg AB 17 4 Axfood AB 17 4 Byggmax Group AB

Läs mer

Resultatlista Bästa årsredovisning 2014

Resultatlista Bästa årsredovisning 2014 Resultatlista Bästa årsredovisning 2014 Samtliga bolag (i resultatordning) Bolag Poäng Placering Cloetta AB* 40 1 Swedol AB 40 1 Byggmax Group AB 39 3 Atrium Ljungberg AB 38 4 Proffice AB 38 4 Wallenstam

Läs mer

Resultatlista Bästa IR-webbplats 2014

Resultatlista Bästa IR-webbplats 2014 Resultatlista Bästa IR-webbplats 2014 Samtliga bolag (i resultatordning) Bolag Poäng Placering Cloetta AB 31,5 1 Byggmax Group AB 27 2 Wallenstam AB 26 3 Fabege AB 25,5 4 Swedish Match AB 25 5 Svenska

Läs mer

Resultatlista Bästa IR-webbplats 2012

Resultatlista Bästa IR-webbplats 2012 Resultatlista Bästa IR-webbplats 2012 Samtliga bolag (i resultatordning) Bolag Poäng Placering Axfood AB 29 1 Byggmax Group AB 28 2 Svenska Cellulosa AB SCA 28 2 Wallenstam AB 27,5 4 Husqvarna AB 27 5

Läs mer

Resultatlista Bästa IR-webb 2015

Resultatlista Bästa IR-webb 2015 Resultatlista Bästa IR-webb 2015 Samtliga bolag (i resultatordning) Bolag Poäng Placering Cloetta AB 46 1 Byggmax Group AB 35 2 Wallenstam, AB 32 2 Fabege AB 31 4 Clas Ohlson AB 30 5 Kungsleden AB 30 5

Läs mer

Danske capital / halvårsrapport 2013 3 HALVÅRSRAPPORT 2013

Danske capital / halvårsrapport 2013 3 HALVÅRSRAPPORT 2013 Danske capital / halvårsrapport 2013 3 Danske Capital Sverige Beta HALVÅRSRAPPORT 2013 4 Danske capital / halvårsrapport 2013 Förvaltningsberättelse per 2013-06-30 Fondfakta ISIN-kod SE0002374751 Startdatum

Läs mer

Skandia Fonders bolagsstämmoarbete 2016

Skandia Fonders bolagsstämmoarbete 2016 Skandia Fonders bolagsstämmoarbete 2016 En del av påverkansarbetet är att rösta på bolagsstämmor. När vi utövar vår rösträtt sätter vi fondandelsägarnas bästa intresse först. Vi skickar även brev till

Läs mer

Svenska företag allt bättre i sin digitala kommunikation

Svenska företag allt bättre i sin digitala kommunikation PRESSMEDDELANDE Svenska företag allt bättre i sin digitala kommunikation Årets svenska upplaga av Webranking by Comprend visar att de 100 största företagen har förbättrat sin kommunikation med kapitalmarknad

Läs mer

L A R G E C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

L A R G E C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börs VECKA 21 L A R G E C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden ABB Alfa Laval Alliance Oil Assa

Läs mer

Walking the Talk? En rapport om Nasdaq OMX Large Cap Stockholm - företagens hållbarhetskommunikation.

Walking the Talk? En rapport om Nasdaq OMX Large Cap Stockholm - företagens hållbarhetskommunikation. Walking the Talk? En rapport om Nasdaq OMX Large Cap Stockholm - företagens hållbarhetskommunikation. Walking the talk - Bakgrund Mål med forskningsprojektet: Utforska och utvärdera svenska Large Capbolags

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2016

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2016 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2016 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2016-01-01 till 2016-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2013

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2013 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2013 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2013-01-01 till 2013-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2017

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2017 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2017 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2017-01-01 till 2017-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

EUBkommissionens)direktivutkast: Exkluderar)småföretag,)antal 68 67 1 Gäller)därmed)följande)antal)företag 193 184 9

EUBkommissionens)direktivutkast: Exkluderar)småföretag,)antal 68 67 1 Gäller)därmed)följande)antal)företag 193 184 9 Sammanfattning)av)kvinnoandelarna,)procent 15#06#11 15#01#02 Förändring Populationen:)totalt)antal)företag 261 251 10 Inkl)de)VD)som)i)dag)sitter)i)styrelserna Proc Proc Proc.enheter Stämmovalda 29,0 25,6

Läs mer

INLÖSEN OCH ÅTERKÖP

INLÖSEN OCH ÅTERKÖP INLÖSEN OCH ÅTERKÖP 1996-2016 Från och med år 2006 är anskaffningsutgiften för inlösenrätter/säljrätter som erhållits på grund av innehav av aktier noll. Om du valt att lösa in aktier genom inlösenrätter/säljrätter

Läs mer

Röstningsöversikt 2017 för Handelsbanken Fonder

Röstningsöversikt 2017 för Handelsbanken Fonder Röstningsöversikt 2017 för Handelsbanken Fonder För mer information om vår ägarstyrningspolicy samt Policy för Ansvarsfulla investeringar se handelsbanken.se/ansvarsfullainvesteringar Bolag Typ Röstade

Läs mer

Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2013

Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2013 Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2013 Startdatum: 2013-03-15 kl 17:30 Avslutsdag: 2013-11-29 kl 17:30 Antal Aktie Satsade Ingångs- Aktuell Aktuellt aktier kronor kurs 15/3 kurs19/4 värde Anders Thörnberg

Läs mer

Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2012

Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2012 Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2012 Startdatum: 2013-03-15 kl 17:30 Avslutsdag: 2013-11-29 kl 17:30 Antal Aktie Satsade Ingångs- Aktuell Aktuellt aktier kronor kurs 15/3 kurs 26/3 värde Anders

Läs mer

Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2013

Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2013 Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2013 Startdatum: 2013-03-15 kl 17:30 Avslutsdag: 2013-11-29 kl 17:30 Antal Aktie Satsade Ingångs- Aktuell Aktuellt aktier kronor kurs 15/3 kurs 5/4 värde Anders Thörnberg

Läs mer

Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2013

Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2013 Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2013 Startdatum: 2013-03-15 kl 17:30 Avslutsdag: 2013-11-29 kl 17:30 Antal Aktie Satsade Ingångs- Aktuell Aktuellt aktier kronor kurs 15/3 kurs19/4 värde Anders Thörnberg

Läs mer

Aktie EX-Datum Utbetalningsdag Utdelning Valuta Lucara Diamond Corp ,1703 SEK Axfood AB SEK Nordea

Aktie EX-Datum Utbetalningsdag Utdelning Valuta Lucara Diamond Corp ,1703 SEK Axfood AB SEK Nordea Aktie EX-Datum Utbetalningsdag Utdelning Valuta Lucara Diamond Corp 2017-03-16 2017-03-30 0,1703 SEK Axfood AB 2017-03-16 2017-03-22 6 SEK Nordea Bank AB 2017-03-17 2017-03-27 6,14 SEK Avanza Bank Holding

Läs mer

Skandia Fonders bolagsstämmoarbete 2018

Skandia Fonders bolagsstämmoarbete 2018 Skandia Fonders bolagsstämmoarbete 2018 En del av påverkansarbetet är att rösta på bolagsstämmor. När vi utövar vår rösträtt sätter vi fondandelsägarnas bästa intresse först. Vi för även dialog med bolagsstyrelser

Läs mer

INLÖSEN OCH ÅTERKÖP 1996-2013

INLÖSEN OCH ÅTERKÖP 1996-2013 INLÖSEN OCH ÅTERKÖP 1996-2013 2013 Betsson 94,7% 5,3% 9,46 kr 2013-05-17 1:2 Björn Borg 92% 8% 3 kr 2013-04-25 1:2 Cherry 67% 33% 11,20 kr 2013-05-16 1:2 Enea 93,1% 6,9% 3 kr 2013-06-28 1:2 HiQ International

Läs mer

SCA bäst på nätet svenska företagswebbplatser i framkant på mobilitet

SCA bäst på nätet svenska företagswebbplatser i framkant på mobilitet SCA bäst på nätet svenska företagswebbplatser i framkant på mobilitet Den årliga rankingen av företagswebbplatser som görs av KW Digital (systerbyrå till Hallvarsson & Halvarsson), har utsett SCA till

Läs mer

Schematisk beskrivning av styrelsens förslag till Prestationsaktieprogram 2011

Schematisk beskrivning av styrelsens förslag till Prestationsaktieprogram 2011 Schematisk beskrivning av styrelsens förslag till Prestationsaktieprogram 2011 1 Styrelsen för Rezidor föreslår för 2011 ett erbjudande med möjlighet till villkorad tilldelning av aktier som baseras på

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2015

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2015 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2015 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2015-01-01 till 2015-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Svenska företagswebbplatser fortsatt bättre än övriga Europa, men svaga inom CSR och karriär

Svenska företagswebbplatser fortsatt bättre än övriga Europa, men svaga inom CSR och karriär WEBRANKING BY COMPREND 2014-2015 Svenska företagswebbplatser fortsatt bättre än övriga Europa, men svaga inom CSR och karriär Svenska företag presterar fortsatt bra jämfört med andra europeiska företag

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2014

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2014 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2014 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2014-01-01 till 2014-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Utveckling till Placering Namn 30 december 1 Magnus Österlin 1 137,1% 2 Liselotte Carlsson 3 101,9% 3 Anja Greiff 2 94,6% 4 Annelii Persson 3 84,3%

Utveckling till Placering Namn 30 december 1 Magnus Österlin 1 137,1% 2 Liselotte Carlsson 3 101,9% 3 Anja Greiff 2 94,6% 4 Annelii Persson 3 84,3% Placering Namn Utveckling till 30 december 1 Magnus Österlin 1 137,1% Autoliv 10,5% Probi 334,5% Haldex 66,4% 2 Liselotte Carlsson 3 101,9% Hexatronic Group 88,8% Lammhults Design Group 24,2% 3 Anja Greiff

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2012

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2012 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2012 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2012-01-01 till 2012-06-29. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

börs HETA LISTAN Köpzon Säljzon Analyser Köp- och säljnivåer Långtidsgrafer Large Cap Update Mid Cap Update Small Cap Update

börs HETA LISTAN Köpzon Säljzon Analyser Köp- och säljnivåer Långtidsgrafer Large Cap Update Mid Cap Update Small Cap Update VECKA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 2018 BT-at-Large HETA LISTAN Köpzon Säljzon Ger

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2011

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2011 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2011 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2011-01-01 till 2011-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Webbstudie. Webbplatsstudie av 30 Svenska företag på Stockholmsbörsen. Om Siteimprove

Webbstudie. Webbplatsstudie av 30 Svenska företag på Stockholmsbörsen. Om Siteimprove Webbstudie Webbplatsstudie av 30 Svenska företag på Stockholmsbörsen. bc Om Siteimprove Siteimprove förser organisationer och företag i alla storlekar med smarta verktyg för att göra webbplatshantering

Läs mer

Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE

Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE Aktiespararna Topp Sverige 2007 ÅRSBERÄTTELSE FONDFAKTA Fondens beteckning Aktiespararna Topp Sverige, nedan kallat fonden Fonden förvaltas av Aktieinvest FK AB, nedan kallat bolaget Värdepappersbolag

Läs mer

Valberedningens förslag till beslut, motiverade yttrande samt information om föreslagna styrelseledamöter

Valberedningens förslag till beslut, motiverade yttrande samt information om föreslagna styrelseledamöter Valberedningens förslag till beslut, motiverade yttrande samt information om föreslagna styrelseledamöter Inför årsstämman 2015 består valberedningen av ordförande Gustaf Douglas (Investment AB Latour),

Läs mer

Öhman Fonder. Öhman Sverige Marknad

Öhman Fonder. Öhman Sverige Marknad Öhman Fonder Öhman Sverige Marknad Årsberättelse 2015 Öhman Sverige Marknad (tidigare DNB Sverige Marknad) FÖRVALTNING UNDER 2015 Marknadens utveckling För helåret 2015 slutade OMX Stockholm Benchmark

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2018

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2018 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2018 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2018-01-01 till 2018-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Deltagande i årsstämmor och valberedningar kalenderåret 2012

Deltagande i årsstämmor och valberedningar kalenderåret 2012 Deltagande i årsstämmor och valberedningar kalenderåret 2012 Företag Datum Kommentar WeSC 23 januari Extrastämma gällande incitamentsprogram. Bolaget ändrade programmet på flera punkter efter dialog med

Läs mer

FCG Fonder AB Org. nr: FondNavigator Aktieallokering Org. Nr Halvårsredogörelse 2017

FCG Fonder AB Org. nr: FondNavigator Aktieallokering Org. Nr Halvårsredogörelse 2017 FCG Fonder AB Org. nr: 556939-1617 Org. Nr. 515602-8218 Halvårsredogörelse 2017 Förvaltningsberättelse Allmänt om verksamheten Placeringsinriktning Fonden investerar i tillgångsslagen aktier, räntor samt

Läs mer

Svenska teknikkoncerners anställda i världen

Svenska teknikkoncerners anställda i världen 2015-10-21 Svenska teknikkoncerners anställda i världen Svenska teknikkoncerner ökar antalet anställda utomlands De senaste åren har svenska teknikkoncerner ökat antalet anställda i länder utanför Sverige.

Läs mer

Svenska teknikkoncerners anställda i världen

Svenska teknikkoncerners anställda i världen 2014-08-20 Svenska teknikkoncerners anställda i världen Svenska teknikkoncerner ökar antalet anställda utomlands De senaste åren har svenska teknikkoncerner ökat antalet anställda i länder utanför Sverige.

Läs mer

Adrigo Hedge Årsberättelse 2013

Adrigo Hedge Årsberättelse 2013 Adrigo Hedge Årsberättelse 2013 Innehåll Förvaltningsberättelse sid 3 Nyckeltal sid 4 Resultaträkning sid 5 Balansräkning sid 5 Tilläggsupplysningar sid 6 2 Förvaltningsberättelse Styrelsen och verkställande

Läs mer

HALVÅRSREDOGÖRELSE 2014 AKTIESPARARNA TOPP SVERIGE

HALVÅRSREDOGÖRELSE 2014 AKTIESPARARNA TOPP SVERIGE HALVÅRSREDOGÖRELSE 2014 AKTIESPARARNA TOPP SVERIGE FONDFAKTA Fondens beteckning Aktiespararna Topp Sverige, ( Fonden ) Fonden förvaltas av Aktieinvest FK AB, ( bolaget ) Värdepappersbolag Aktieinvest FK

Läs mer

Schematisk beskrivning av styrelsens förslag till aktierelaterat incitamentsprogram 2009

Schematisk beskrivning av styrelsens förslag till aktierelaterat incitamentsprogram 2009 Schematisk beskrivning av styrelsens förslag till aktierelaterat incitamentsprogram 2009 1 Styrelsen för Rezidor föreslår för 2009 ett erbjudande med möjlighet till villkorad tilldelning av aktier i förhållande

Läs mer

XACT Fonder första halvåret Fondrapporter från XACT Fonder Första halvåret 2005

XACT Fonder första halvåret Fondrapporter från XACT Fonder Första halvåret 2005 Fondrapporter från XACT Fonder Första halvåret 2005 Förvaltas av: G R U P P E N F Ö R I N D E X P O RT F Ö L J E R Portföljansvarig: A N D E R S D O L ATA UTVECKLING 2005 RISK +13,8% XACT OMXS30 Börshandlad

Läs mer

Utfall förfallna warranter

Utfall förfallna warranter Utfall förfallna warranter Nedan följer en förteckning över förfallna warranter 2018. Aktie/Index Börskod Lösenpris Multi- Slutkurs Slutlikvid 2018-03-02 plikator aktie/index warrant Säljwarranter ABB

Läs mer

Utfall förfallna warranter

Utfall förfallna warranter Utfall förfallna warranter Nedan följer en förteckning över förfallna warranter 2016. Aktie/Index Börskod Lösenpris Multi- Slutkurs Slutlikvid plikator aktie/index warrant 2016-03-04 Säljwarranter ABB

Läs mer

Att skänka aktieutdelning till ideella organisationer

Att skänka aktieutdelning till ideella organisationer Att skänka aktieutdelning till ideella organisationer Frågor och svar, uppdaterad Februari 2008 Frivilligorganisationernas Insamlingsråd - FRII - verkar för etisk och professionell insamling. Denna text

Läs mer

Stiftelsen Gustav och Calla Sandströms minnesfond Org nr Sida 1 (5)

Stiftelsen Gustav och Calla Sandströms minnesfond Org nr Sida 1 (5) Styrelsen avger härmed årsredovisning för Stiftelsen Gustaf och Calla Sandströms Minnesfond för år 2007. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Beskrivning av verksamheten Gustaf och Calla Sandströms Minnesfond är en

Läs mer

Quesada Sverigefond Halvårsredogörelse 2015

Quesada Sverigefond Halvårsredogörelse 2015 Quesada Sverigefond Halvårsredogörelse 2015 Quesada Sverige Placeringsinriktning Quesada Sverige är en svensk aktiefond vars mål är att generera en god långsiktig avkastning. Portföljen är koncentrerad

Läs mer

Schematisk beskrivning av styrelsens förslag till aktierelaterat incitamentsprogram 2010

Schematisk beskrivning av styrelsens förslag till aktierelaterat incitamentsprogram 2010 Schematisk beskrivning av styrelsens förslag till aktierelaterat incitamentsprogram 2010 1 Styrelsen för Rezidor föreslår för 2010 ett erbjudande med möjlighet till villkorad tilldelning av aktier i förhållande

Läs mer

SCIENTIA HEDGE H A L V Å R S R A P P O R T 2 0 11. S c i e n t i a F u n d M a n a g e m e n t AB

SCIENTIA HEDGE H A L V Å R S R A P P O R T 2 0 11. S c i e n t i a F u n d M a n a g e m e n t AB SCIENTIA HEDGE H A L V Å R S R A P P O R T 2 0 11 S c i e n t i a F u n d M a n a g e m e n t AB 2 SCIENTIA HEDGE HALVÅRSRAPPORT 2011 Halvårsrapporten omfattar VD har ordet 4 Förvaltningsberättelse 6 Balansräkning

Läs mer

Cliens Absolut Aktier Sverige. Halvårsberättelse 2011-06-30

Cliens Absolut Aktier Sverige. Halvårsberättelse 2011-06-30 Cliens Absolut Aktier Sverige Halvårsberättelse 2011-06-30 Cliens Absolut Aktier Sverige Förvaltningsberättelse Marknadens utveckling Efter den starka hösten inleddes året svagt och marknaden försvagades

Läs mer

Om IR Nordic Markets 2014

Om IR Nordic Markets 2014 Nordic Markets 2014 Om IR Nordic Markets 2014 Omfattning Totalt: 1561 bolagsspecifika bedömningar 160 Nordiska bolag 545 sell-side analytiker I Sverige: 580 bolagsspecifika bedömningar 62 Svenska bolag

Läs mer

SÅ ARBETAR CONTROLLERS PÅ LEDANDE SVENSKA FÖRETAG MED INFORMATION, ANALYS OCH BESLUT

SÅ ARBETAR CONTROLLERS PÅ LEDANDE SVENSKA FÖRETAG MED INFORMATION, ANALYS OCH BESLUT SÅ ARBETAR CONTROLLERS PÅ LEDANDE SVENSKA FÖRETAG MED INFORMATION, ANALYS OCH BESLUT Agenda Studiens bakgrund och syfte Controllerns roll Controllerns arbete Konsekvenser av dåligt arbete med information

Läs mer

- vid årets början fritt kapital årets resultat Summa fritt eget kapital

- vid årets början fritt kapital årets resultat Summa fritt eget kapital Stiftelsen Emil Heijnes Fond Styrelsen avger härmed årsredovisning för Stiftelsen Emil Heijnes Fond för år 2006. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Beskrivning av verksamheten Emil Heijnes Fond är en stiftelse med

Läs mer

maj 2014 Aktieutdelningar 2014

maj 2014 Aktieutdelningar 2014 maj 2014 Aktieutdelningar 2014 Innehåll Förord... 2 Sammanfattning... 3 Varför aktieutdelningar?... 4 Prognoser för aktieutdelningar i media.... 5 Stockholmsbörsens utdelningar 2003 2014.... 6 Utdelningar

Läs mer

SEB Swedish Ethical Beta Fund Årsberättelse 2013

SEB Swedish Ethical Beta Fund Årsberättelse 2013 Förvaltarkommentar Fondens andelsvärde steg under perioden med 25,5 procent. Fondens jämförelseindex inklusive utdelning steg med 25,8 procent. Marknadens utveckling Året som gått har varit ett positivt

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2010

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2010 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2010 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2010-01-01 till 2010-06-30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

Billerud AB 1 100.37 BT Industries AB 1 101.07 BT Industries AB 2 101.58

Billerud AB 1 100.37 BT Industries AB 1 101.07 BT Industries AB 2 101.58 Deklarationskurser obligationer Sök på bokstav: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, S, T, U, V, Ö Emitttent Lånenummer Deklarationskurs, % AP Fastigheter AB 101 0.00 AP Fastigheter AB 103 100.42

Läs mer

Föreslagna styrelsemedlemmar Skanska AB 2019

Föreslagna styrelsemedlemmar Skanska AB 2019 Hans Biörck Befattning: Ordförande Född: Sverige, 1951 Invald: 2016 Aktieinnehav i Skanska: 25 000 B-aktier Ordförande, Trelleborg AB Ledamot, Handelsbanken AB Finans- och ekonomidirektör, Skanska AB Finans-

Läs mer

Adrigo Hedge Årsberättelse 2014

Adrigo Hedge Årsberättelse 2014 Adrigo Hedge Årsberättelse 2014 Innehåll Förvaltningsberättelse sid 3 Nyckeltal sid 4 Resultaträkning sid 5 Balansräkning sid 5 Tilläggsupplysningar sid 6 2 Förvaltningsberättelse Styrelsen och verkställande

Läs mer

Aktieutdelningar 2015

Aktieutdelningar 2015 Aktieutdelningar 2015 Svenskt Näringslivs vision är: Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Vi representerar 50 medlemsorganisationer och omkring

Läs mer

Valberedningens förslag till beslut, motiverade yttrande samt information om föreslagna styrelseledamöter

Valberedningens förslag till beslut, motiverade yttrande samt information om föreslagna styrelseledamöter Valberedningens förslag till beslut, motiverade yttrande samt information om föreslagna styrelseledamöter Inför årsstämman 2016 består valberedningen av ordförande Carl Douglas (Investment AB Latour),

Läs mer

Valberedningens förslag till val av styrelseledamöter vid AB Electrolux årsstämma den 23 mars 2017

Valberedningens förslag till val av styrelseledamöter vid AB Electrolux årsstämma den 23 mars 2017 Valberedningens förslag till val av styrelseledamöter vid AB Electrolux årsstämma den 23 mars 2017 Fastställande av antalet styrelseledamöter och suppleanter Det föreslås att antalet styrelseledamöter

Läs mer

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Styrelsen för Emil Heijnes Stiftelse för rättsvetenskaplig forskning får härmed avge årsredovisning för stiftelsens verksamhet under räkenskapsåret 2007. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Beskrivning av verksamheten

Läs mer

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2009

Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2009 Adrigo Hedge Halvårsredogörelse 2009 Förvaltningsberättelse Halvårsredogörelsen omfattar perioden 2009.01.01 2009.06.30. Adrigo Hedge är en hedgefond med inriktning mot investeringar i nordiska aktier.

Läs mer

FCG Fonder AB Org. nr: Quesada Sverigefond Org. Nr Halvårsredogörelse 2017

FCG Fonder AB Org. nr: Quesada Sverigefond Org. Nr Halvårsredogörelse 2017 FCG Fonder AB Org. nr: 556939-1617 Quesada Sverigefond Org. Nr. 504400-8679 Halvårsredogörelse 2017 Förvaltningsberättelse Allmänt om verksamheten Placeringsinriktning Quesada Sverige är en svensk aktiefond

Läs mer

Information om föreslagna styrelseledamöter, årsstämman 2018

Information om föreslagna styrelseledamöter, årsstämman 2018 Ingrid Bonde omval Ledamot sedan 2014. Född: 1959. Utbildning: Civilekonomexamen, Handelshögskolan i Stockholm samt studier vid New York University. Styrelsen, ordförande Ersättningsutskottet, ordförande

Läs mer

Kanton. Bästa delårsrapport 2009. Poängordning. Totalt alla bolag Antal poäng Placering Totalt alla bolag Antal poäng Placering

Kanton. Bästa delårsrapport 2009. Poängordning. Totalt alla bolag Antal poäng Placering Totalt alla bolag Antal poäng Placering Kanton Bästa delårsrapport 2009 Poängordning Totalt alla bolag Antal poäng Placering Totalt alla bolag Antal poäng Placering Hemtex 17 1 Intellecta 17 1 Wallenstam 17 1 Mekonomen 16,5 4 Proact 16 5 Venue

Läs mer

E. Öhman J:or Capital AB

E. Öhman J:or Capital AB E. Öhman J:or Capital AB Certifikat BULL och BEAR ( Open End Certifikat ) Slutliga villkor för utfärdande av certifikat avseende: ABB Ltd Alliance Oil Company Ltd. SDR ASSA ABLOY AB Ser. B AstraZeneca

Läs mer

Valberedningens förslag till beslut, motiverade yttrande samt information om föreslagna styrelseledamöter

Valberedningens förslag till beslut, motiverade yttrande samt information om föreslagna styrelseledamöter Valberedningens förslag till beslut, motiverade yttrande samt information om föreslagna styrelseledamöter Inför årsstämman 2017 består valberedningen av ordförande Carl Douglas (Investment AB Latour),

Läs mer

Atlas Copco mest omtyckt på börsen!

Atlas Copco mest omtyckt på börsen! Pressmeddelande Stockholm 2013-11-27 Atlas Copco mest omtyckt på börsen! Atlas Copco är det mest omtyckta bolaget på de nordiska börserna. När analytikerna har utvärderat börsbolagens finansiella kommunikation

Läs mer

Information om föreslagna styrelsemedlemmar, 7 mars 2018

Information om föreslagna styrelsemedlemmar, 7 mars 2018 Information om föreslagna styrelsemedlemmar, 7 mars 2018 Hans Biörck Befattning: Ordförande Född: Sverige, 1951 Invald: 2016 Aktieinnehav i Skanska: 20 273 B-aktier; 666 B-aktier ledamot, Trelleborg AB

Läs mer

Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2016

Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2016 Börsmästaren i Sölvesborg och Bromölla 2016 Startdatum: 2016-03-01 kl 17:30 Avslutsdag: 2016-12-02 kl 17:30 Antal Aktie Satsade Ingångs- Aktuell Aktuellt Procentuell aktier kronor kurs 1/3 02-nov värde

Läs mer

Didner & Gerge Aktiefond

Didner & Gerge Aktiefond Vi är ett fristående fondbolag grundat 1994 och med säte i Uppsala som bedriver en aktiv förvaltning av våra fonder med målet att skapa god avkastning på lång sikt, dvs 5 år och längre. Vi förvaltar idag

Läs mer

Information om ledamöter som föreslås av H&M:s valberedning till H & M Hennes & Mauritz AB:s styrelse 2013

Information om ledamöter som föreslås av H&M:s valberedning till H & M Hennes & Mauritz AB:s styrelse 2013 Information om ledamöter som föreslås av H&M:s valberedning till H & M Hennes & Mauritz AB:s styrelse 2013 Stefan Persson Styrelseordförande Född 1947 Valår 1979 Huvudsysselsättning Styrelseordförande

Läs mer

K E T S VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

K E T S VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börstjänaren tjänaren VECKA 42 W O R L D M A R K E T S VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden RÅVAROR:

Läs mer

Avanza Zero. Halvårsrapport 2011. Bästa andelsägare

Avanza Zero. Halvårsrapport 2011. Bästa andelsägare Avanza Zero Halvårsrapport 2011 Bästa andelsägare Den 22 maj 2006 startade vi Sveriges första och enda helt avgiftsfria fond: Avanza Zero fonden utan avgifter. Avanza Zero är en indexfond. Fondens målsättning

Läs mer

25 februari 2016 Bilaga

25 februari 2016 Bilaga 25 februari 2016 Bilaga Information om föreslagna styrelsemedlemmar Hans Biörck Befattning: Ordförande Född: Sverige, 1951 Invald: Aktieinnehav i Skanska***: 16,668 B-aktier Trelleborg AB, ledamot LKAB,

Läs mer

FCG Fonder AB Org. nr: KollektivaBästa 70-talister Org. Nr Halvårsredogörelse 2017

FCG Fonder AB Org. nr: KollektivaBästa 70-talister Org. Nr Halvårsredogörelse 2017 FCG Fonder AB Org. nr: 556939-1617 Org. Nr. 515602-8507 Halvårsredogörelse 2017 Förvaltningsberättelse Allmänt om verksamheten Placeringsinriktning Fonden är en bred allokeringsfond vars målsättning är

Läs mer

Didner & Gerge Aktiefond

Didner & Gerge Aktiefond Vi är ett fristående fondbolag grundat 1994 och med säte i Uppsala som bedriver en aktiv förvaltning av våra fonder med målet att skapa god avkastning på lång sikt, dvs 5 år och längre. Vi förvaltar idag

Läs mer

DUNI AB (PUBL) HANDLINGAR TILL ÅRSSTÄMMAN TISDAGEN DEN 5 MAJ 2015

DUNI AB (PUBL) HANDLINGAR TILL ÅRSSTÄMMAN TISDAGEN DEN 5 MAJ 2015 DUNI AB (PUBL) HANDLINGAR TILL ÅRSSTÄMMAN TISDAGEN DEN 5 MAJ 2015 INNEHÅLL 1. Valberedningens förslag till beslut vid årsstämma i Duni AB (punkt 2, 12 14 och 17 på dagordningen) samt motivering beträffande

Läs mer

Quesada Ränta Halvårsredogörelse 2015

Quesada Ränta Halvårsredogörelse 2015 Halvårsredogörelse 2015 Placerinsinriktning Quesada Ränta är en aktivt förvaltad räntefond, med en genomsnittlig löptid som varierar mellan tre månader och tio år. Målsättningen är att med förhållandevis

Läs mer

Cliens Allokering Sverige Halvårsberättelse 2011-06-30

Cliens Allokering Sverige Halvårsberättelse 2011-06-30 Cliens Allokering Sverige Halvårsberättelse 2011-06-30 Cliens Allokering Sverige Förvaltningsberättelse Marknadens utveckling Efter den starka hösten inleddes året svagt och marknaden försvagades ytterligare

Läs mer

ÅRSREDOGÖRELSE 2001. Aktiespararna Topp Sverige

ÅRSREDOGÖRELSE 2001. Aktiespararna Topp Sverige ÅRSREDOGÖRELSE 2001 Aktiespararna Topp Sverige ÅRSREDOGÖRELSE AKTIESPARARNA TOPP SVERIGE 2001 FONDFAKTA Beteckning Aktiespararna Topp Sverige, nedan kallat Fonden. Förvaltning Aktiesparinvest AB, nedan

Läs mer

Bolagsaktuellt 2011 (uppdateras löpande)

Bolagsaktuellt 2011 (uppdateras löpande) Bolagsaktuellt 2011 (uppdateras löpande) Sandvik lämnar ett rekommenderat offentligt erbjudande till minoritetsaktieägarna i Seco Tools Sandvik lämnade 2011-11-07 ett rekommenderat offentligt erbjudande

Läs mer

Innovations- och kemiarbetsgivarna i Sverige

Innovations- och kemiarbetsgivarna i Sverige Årsredovisning för Innovations- och kemiarbetsgivarna i Sverige Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Tilläggsupplysningar

Läs mer

Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA

Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA Svanen rapportering Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA Hållbarhetsanalysteamet Swedbank Robur -10-10 Sida 1 av 7 Svanen rapportering Innehåll Inledning... 3 Förändringar... 3 Dialog... 3 Speciella händelser...

Läs mer

VALBEREDNINGENS I DUSTIN GROUP AB (PUBL) MOTIVERADE YTTRANDE BETRÄFFANDE SITT FÖRSLAG TILL STYRELSE VID ÅRSSTÄMMA DEN 19 JANUARI 2016

VALBEREDNINGENS I DUSTIN GROUP AB (PUBL) MOTIVERADE YTTRANDE BETRÄFFANDE SITT FÖRSLAG TILL STYRELSE VID ÅRSSTÄMMA DEN 19 JANUARI 2016 VALBEREDNINGENS I DUSTIN GROUP AB (PUBL) MOTIVERADE YTTRANDE BETRÄFFANDE SITT FÖRSLAG TILL STYRELSE VID ÅRSSTÄMMA DEN 19 JANUARI 2016 Bakgrund Vid extra bolagsstämma i januari 2015 beslutades att valberedningen

Läs mer

M I D C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden

M I D C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden VM-UPDATE 2 3 Världsmarknaden UPDATE Ett veckobrev från Börs VECKA 22 M I D C A P VM-Update: Large Cap Mid Cap Small Cap Råvaror Valutor USA-aktier Världsmarknaden AarhusKarlshamn Active Biotech Addtech

Läs mer

Rapport om vd-löner inkomståren 2009-2010

Rapport om vd-löner inkomståren 2009-2010 Kvinnliga vd:ar under 45 år ökade sina löner med 5,4 procent 2010, vilket är mer än dubbelt så mycket som en genomsnittlig vd. Men fortfarande tjänar kvinnliga vd:ar klart mindre än manliga. Mars 2012

Läs mer

Didner & Gerge Aktiefond

Didner & Gerge Aktiefond Vi är ett fristående fondbolag grundat 1994 och med säte i Uppsala som bedriver en aktiv förvaltning av våra fonder med målet att skapa god avkastning på lång sikt, d.v.s. 5 år och längre. Vi förvaltar

Läs mer

Stuart E. Graham Befattning: Född: Invald: Aktieinnehav i Skanska*: Övriga styrelseuppdrag: Utbildning: Arbetslivserfarenhet:

Stuart E. Graham Befattning: Född: Invald: Aktieinnehav i Skanska*: Övriga styrelseuppdrag: Utbildning: Arbetslivserfarenhet: Stuart E. Graham Befattning: Ordförande Född: USA, 1946 Invald: 2009 Aktieinnehav i Skanska*: 98 385 B-aktier AB Industrivärden, ledamot PPL Corporation, ledamot Harsco Corporation, ledamot Brand Energy

Läs mer

Öhmans Agenda 2030-barometer

Öhmans Agenda 2030-barometer 40 57 60 Det viktade gemensamma resultatet för Stockholms börsens 30 mest omsatta bolag. MEDIUM GANSKA LÅG GANSKA HÖG 20 80 LÅG HÖG 0 Öhmans Agenda 2030-barometer mäter årligen hur bolagen medverkar till

Läs mer

STYRELSE I VATTENFALL AB

STYRELSE I VATTENFALL AB STYRELSE I VATTENFALL AB Följande ledamöter föreslås väljas vid årsstämman i Vattenfall AB år 2017. Ingen av personerna har uppdrag i bolaget eller äger (direkt eller via närstående fysisk eller juridisk

Läs mer