Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen"

Transkript

1 Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen På de efterföljande sidorna kommer det finnas ett förslag på vad som kan sägas till respektive bild. Men det är upp till dig om du vill använda dig av talarmanuset eller inte. Prata om sådant Du känner dig bekväm med! Kommer det frågor du inte kan svara på, hör dig för om det är någon annan bland åhörarna som vet svaret, annars uppmuntra åhörarna att ta reda på svaret på t ex Naturskyddsföreningens hemsida.

2 Förslag att säga: varmt välkomna hit! I kväll ska jag prata om projektet Operation Giftfri Förskola, om miljögifter och varför de finns i vår vardag, samt vad man själv kan göra åt situationen. Ni får gärna ställa frågor och så kan vi diskutera en stund på slutet.

3 Naturskyddsföreningen är: * Sveriges största natur- och miljöorganisation. Vi har cirka medlemmar * Vi är en ideell förening med naturens bästa för ögonen. * Vi jobbar för att upptäcka hoten mot miljön och ta fram lösningar. Vi jobbar med opinionsbildning och sätter press på makthavare och politiker. * Bland annat har vi bidragit till att havsörn och pilgrimsfalk inte längre är utrotningshotade i Sverige. 3

4 Naturskyddsföreningens arbete syftar till att: rädda naturens liv främja människans hälsa verka för global solidaritet 4

5 Kemikalienätverket verkar för att öka medvetenheten om och minska användningen av miljö- och hälsoskadliga kemikalier. Vi vill sprida kunskap om miljögifter i enlighet med Naturskyddsföreningens policy. Vi fånga upp och knyta till sig kemikalieintresserade inom Naturskyddsföreningen. Och vill locka fler att bli medlemmar.

6 Minst 150 förskolor har inventerats under 2013 i minst 43 olika kommuner, och ett mer ingående samarbete sker med ca 5 kommuner. 6

7 Vad gör vi i projektet En giftfri förskola? Projektet består av olika delar. Inventering 100 förskolor i minst 15 kommuner, där en eller två personer besöker förskolan, går runt i lokalerna och fyller samtidigt i ett medhavt formulär. Detta kommer att ske under april till september. Information denna presentation hålls för personal och/eller föräldrar om så önskas. För mer information hänvisar vi till Naturskyddsföreningens hemsida och projektet En giftfri förskola som det finns en länk till: Sammanställning av resultat Resultaten rapporteras in och anonymiseras. Därefter sammanställs de av Naturskyddsföreningens projektgrupp. Synas i media resultaten används för att påverka beslutsfattare och för att väcka intresse och ge kunskap till allmänheten Återbesök de sammanställda resultaten meddelas och informationsmaterial med förslag till förbättringar skickas ut under nov-dec.

8 Förr använde vi naturliga ämnen och råvaror, såsom trä, ull, linoljefärger mm. På 1900-talet uppfanns en massa nya ämnen med vilka nya material tillverkades, tex. olika plaster. Råolja var billigt och kemikalieindustrin växte till att bli den numer lönsammaste industrin inom OECD-länderna. Hur dessa ämnen påverkar människor, djur och natur hinner vi inte ta reda på i tillräcklig grad, innan de är ute på marknaden.

9 Antalet ämnen som tillverkas ökar och det gör också mängden av dem. Diagrammet visar att fram till 1950 var kemikalieindustrin inte så stor, sedan dess har den ökat explosionsartat och runt år 2000 tillverkades 400 miljoner ton kemikalier per år! För att få ett hum om storleken kan man jämföra med produktionen av bomull som ligger på ca 25 miljoner ton per år, eller vete vars årsproduktion ligger på 700 miljoner ton. Stora kunskapsglapp Kunskap saknas även för kemikalier som är hyfsat vanliga och som det används mer än 1000 ton per år utav inom EU. Endast av 10% av dessa storvolymskemikalier finns det tillräcklig kunskap om, med avseende på miljö och hälsa.

10 Men vad är det som gör vissa ämnen giftiga, medan andra inte är giftiga? Ett kemiskt ämne kan vara cancerogent, mutagent eller reproduktionsstörande, dvs. påverka DNAt på något sätt. Det kan även vara för likt våra hormoner (och vi har massor av hormoner som styr allt från hunger och sömn till förmågan att få barn), då kallas de hormonstörande. Om ett ämne är väldigt stabilt och inte kan brytas ned i naturen kallas det för persistent. Dessa ämnen kan även anrikas i högre värd-organismer, såsom tungmetaller i insjöfisk och dioxin i fet fisk. Ämnen kan även vara allergiframkallande. Kemisk överkänslighet är ett problem och orsakas av upprepad kontakt med en kemikalie. Doftöverkänslighet är ett exempel. Om ett ämne inte orsakar något av ovanstående, men ändå påverkar djur och natur på ett negativt sätt klassas de som miljöfarliga.

11 11

12 För de flesta ämnen gäller påståendet dosen avgör giftigheten och det är också vad dagens lagstiftning utgår. Men, hormonstörande ämnen följer inte detta påstående; de påverkar oss både vid höga och mycket låga koncentrationer, dock ofta på olika sätt. Dessutom är kombinationer av ämnen ofta mer giftiga än ämnena var för sig. Detta kallas för cocktaileffekten och innebär att vi inte kan räkna ut hur ämnena påverkan oss från studier av vart ämne för sig. Eftersom det finns kemikalier på marknaden inom EU så ger det oändligt många kombinationsmöjligheter. Alldeles för många för att vi ska kunna studera dem. Dagens gränsvärden är satta ämne för ämne (för de kemikalier där det finns ett gränsvärde! De flesta saknar fortfarande gränsvärden då de ännu inte blivit studerade). Men vi utsätts för många ämnen samtidigt, och för detta finns inga gränsvärden beräknade.

13 Här följer exempel på var farliga ämnen KAN hittas. (Läs upp punkterna) Det vill säga överallt omkring oss! Bra att här nämna att riskerna är ungefär som när man solar. Om man bränner sig ofta så ökar risken för cancer, men det betyder inte att man får cancer för att man bränner sig. Det är alltså bra att inte bränna sig för ofta. På samma sätt gäller det rörande farliga kemikalier, det är bra att minska belastningen, helt enkelt.

14 Källor till hur barn exponeras för miljögifter: via inandning och damm, mat och dryck, samt genom huden från t ex. det de tar i, har på sig och smörjs in med.

15 Det finns mycket du KAN göra! (Läs upp punkterna) Rörande punkten som Second hand: detta gäller främst kläder, och tex husgeråd (dock ej av plast) mm. Reglerna runt farliga ämnen i leksaker har skärpts, nu senast i juli 2013, vilket innebär att nya leksaker ofta är säkrare än gamla. Det finns en del som tyder på att nya stoppade möbler innehåller flamskyddsmedel i mindre mängd och som är mindre farliga, än gamla stoppade möbler. Gamla trämöbler är bra, men se upp om de är år gamla och har färg som flagar, eftersom färgen kan vara blybaserad. 15

16 (Om du/ni vill fördjupa er mer kommer här tre sidor till med Göra själv -tips. Du väljer om ni har tid att prata om dessa. Tänk på att visa på möjligheter och alternativ istället för att skrämma upp åhörarna med allt man bör undvika ) Lekrummet är ofta också barnets sovrum och därmed extra viktigt att få så hälsosamt som möjligt eftersom barnet spenderar många timmar där. Plastbanta! Många av de farliga kemikalier vi pratat om idag finns i plaster, framförallt i mjukgjorda plaster skärptes reglerna för farliga kemikalier i barnleksaker, köp därför inte begagnade plastleksaker och tacka nej till att få ärva. Det är sällan som Naturskyddsföreningen förespråkar att köpa nya saker, men just leksaker är en sådan produkt där lagstiftningen blir strängare med tiden. (Dock ska man också vara medveten om att riktlinjerna och lagarna inte alltid följs. Kemikalieinspektionens undersökning i september i år visade att 25% av de undersökta leksakerna innehöll för höga halter av farliga ämnen. Visa därför att du bryr dig genom att efterfråga schysta leksaker!) Bra att hålla koll på kan även vara fingerfärg, slime, tatueringar, barnsmink, självlysande saker mm. Detta är hudnära produkter. Skippa dessa eller läs innehållsförteckningen noggrant! Genom att köpa leksaker tillverkade inom EU är chansen större att leksaken är gjord av bra material. Lagarna och kontrollen är bättre här än i tex Asien. Dock har Kemikalieinspektionen ändå hittat överträdelser även här. Gör rummet lättstädat! Farliga kemikalier samlas i dammet. Om man vill kan man dammsuga och fukttorka en gång i veckan. Låt leksakerna få lådor med lock där de kan vara när de inte används. Ha bokhyllor med dörrar. Mattor och gardiner bör tvättas då och då. Mattan kan du kanske skippa helt då många barnmattor har beläggning av mjukgjord plast på undersidan. Hur många leksaker behöver ett barn?? Satsa på få men bra. Lägg undan leksaker några månader, när de tas fram igen känns de spännande och roliga! Ge upplevelser istället för saker, det passar även bra som present.

17 För att gå in mer på detaljnivå kommer här Naturskyddsföreningens 10 tips till småbarnsföräldrar. 1. Ekologiskt i kistan Du gör en stor insats för miljön och naturen genom att välja ekologiskt. Men bra för hälsan också - ekologisk mat innehåller inte rester av bekämpningsmedel och Krav-märkt mat innehåller inga onödiga tillsatser. Dessutom innehåller ekologisk mjölk och kött mer nyttiga omega 3-fetter. Studier har också visat att exempelvis ekojordgubbarna innehåller betydligt mer antioxidanter. 2. Shoppa second hand En bra sak du kan göra för miljön är att återanvända kläder och prylar. En bonus är att grejorna troligtvis inte innehåller så mycket rester av kemikalier eftersom de har tvättats och använts så många gånger. Detta gäller främst kläder, och t ex husgeråd (dock ej av plast) mm. Det finns mycket som tyder på att nya stoppade möbler innehåller flamskyddsmedel i mindre mängd och som är mindre farliga, än gamla stoppade möbler. Gamla trämöbler är bra, men se upp om de är år gamla och har färg som flagar, eftersom färgen kan vara blybaserad. Köp gärna ekologiska kläder om du ska köpa nytt och allra helst med en miljömärkning som kollat upp hela tillverkningskedjan. Tex. GOTS-märkta kläder. 3. Banta badrumsskåpet Galet nog kan barnprodukter innehålla hormonstörande ämnen, något som i längden kan ge negativa effekter. Använd därför så få produkter som möjligt till ditt barn och se till att det mesta är miljömärkt. Skippa gärna onödiga grejor som badskum och puder. 4. Undvik att köpa plastprylar & kasta gamla plastsaker Plastprylar kan släppa tillsatsämnen från materialet till omgivningen. Extra bra är det att undvika kombinationen livsmedel+värme+barn. Detta inkluderar även tex plasttallrikar, mm.

18 5. Skönt och grönt barnrum Ett barnrum med nymålade väggar, nytt plastgolv, nya möbler och leksaker är säkert superfint men kan dessvärre vara fullt av skadliga ämnen. Försök att blanda upp gammalt med nytt och använd gärna naturliga material. Välj Svanen-märkt målarfärg och se till att lägga PVCfria golv, som trä eller linoleum. Vänta gärna ett par veckor innan barnet flyttar in i ett nyrenoverat barnrum och vädra regelbundet. 6. Håll koll på leksakerna Jodå, vanliga leksaker kan innehålla ämnen som inte är det minsta bra för barn. Försök dra ned på antalet leksaker. Står det att de är fria från ftalater och PVC? Bra då slipper du några värstingar. Ett tips är att undvika plast och klädtryck som är lite kladdiga, eftersom de kan innehålla PVC. Gamla elprylar, som mobiltelefoner, passar inte som leksaker eftersom de ofta innehåller skadliga ämnen. Vad är bra då? Svanen-märkta leksaker är toppen. Träleksaker likaså, så länge de inte är målade med skadliga färger. Leksaksdjungeln är rätt klurig att ta sig igenom, men gör ditt bästa. Och fråga i butiken och be dem ringa leverantören - det kan de göra på ett kick. 7. Välj nappflaskor i glas eller rostfritt stål Nappflaskor i plast kan läcka skadliga kemikalier som absolut inte ska finnas i barnens mjölk eller välling. BPA-fria plastflaskor inte någon garanti för att flaskan är fri från plastkemikalier som släpper till mjölken eller vällingen. Detta har nya undersökningar visart Undvik också aluminiumflaskor eftersom de kan ha en plastfilm av BPA på insidan. Välj istället nappflaskor av glas eller rostfritt stål. De går att hitta på nätet om du inte hittar dem i butik. 8. Vägra shoppinghetsa Om du ska köpa allt som rekommenderas en nybliven förälder skulle du antagligen shoppa ihjäl dig. Tänk efter om du verkligen behöver den där specialsopkorgen för blöjor och den fräsiga gåstolen med musik och blinkande ljus. Kan du köpa något begagnat, sy det själv eller låna av en kompis? Eller kan du helt enkelt vara utan? Tanken kan vara enormt befriande 9. Lek i skuggan Skugga och täckande kläder är det bästa skyddet för solen. När du behöver solkräm är fysikaliskt solskyddsfilter minst dåligt för hälsan, eftersom det lägger sig ovanpå huden istället för att tränga sig in i den i samma grad. Håll koll efter Svanen-märkta produkter. 10. Gå loss med svabben I dammtussar kan det gömma sig en hel del elaka ämnen. Barn, som ju leker mycket på golvet, är särskilt utsatta. Genom att fukttorka golven, en eller ett par gånger i veckan, fångar du upp smådammet. Du kan också vädra då och då, ett snabbt korsdrag är bäst.

19 Även i köket bör man plastbanta. När plasten är varm kan den läcka den mer. Micra därför inte mat i/på plast och förvara inte varm mat i plast. Använd istället trä, rostfritt, glas och porslin, när det går. Låt barnen äta på och dricka ur porslin eller glas. Det finns glasnappflaskor i välsorterade butiker och butiker på nätet. För utflykter finns rostfria flaskor och tallrikar. Undvik konservburkar och tuber av metall, då dessa ofta har en beläggning på insidan som läcker hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA), välj tetra istället. Byt ut teflonpannor, vilka har en beläggning vilken vid tillverkningen inkluderar perfluorerade ämnen. Dessa ämnen är mycket svårnedbrytbara i naturen och kan ansamlas i tex fisk. Förslag är att byta till en hederlig gjutjärnspanna.

20 En bra sak du kan göra för miljön är att återanvända kläder och prylar. En bonus är att grejorna troligtvis inte innehåller så mycket rester av kemikalier eftersom de har tvättats och använts så många gånger. Detta gäller främst kläder, och t ex husgeråd (dock ej av plast) mm. Det finns mycket som tyder på att nya stoppade möbler innehåller flamskyddsmedel i mindre mängd och som är mindre farliga, än gamla stoppade möbler. Gamla trämöbler är bra, men se upp om de är år gamla och har färg som flagar, eftersom färgen kan vara blybaserad. Köp gärna ekologiska kläder om du ska köpa nytt och allra helst med en miljömärkning som kollat upp hela tillverkningskedjan. Tex. GOTS-märkta kläder. 19

21 Om du håller föredrag för förskolepersonal, så skulle ni kunna diskutera dessa punkter vartefter du läser upp dem.

22

23

24 Varmt tack för att ni lyssnade! 23

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen På de efterföljande sidorna kommer det finnas ett förslag på vad som kan sägas till respektive bild. Men det är upp till dig om

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Varmt välkomna! Om projektet Operation giftfri förskola Vilka är Naturskyddsföreningen och Kemikalienätverket? Bakgrund till dagens situation Exempel

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter Miljögifter på förskolan varför är det viktigt? Studier visar på att inomhusmiljöer är bland de mest exponerade På förskolor: - Hormonstörande ämnen

Läs mer

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Eftersom de rör sig nära golvet och stoppar saker i munnen så är de även mer utsatta för de kemikalier som finns i damm och

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Källor SAJTER naturskyddsföreningen.se kemi.se livsmedelsverket.se BÖCKER Handla rätt för en giftfri barndom,

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri förskola

Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Barn är både mer känsliga och mer utsatta för kemikalier än vi vuxna. Små barn utforskar världen genom att smaka och tugga på

Läs mer

Tips för en giftfri förskola

Tips för en giftfri förskola Tips för en giftfri förskola Barn är känsligare och mer utsatta för skadliga kemikalier än vuxna. Det kan vara svårt att veta vad vi kan göra i vardagen för att förbättra situationen för barnen. Denna

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Tips för en giftfriare vardag! Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Men vi bor ju i Sverige En ny kemikalie föds var 3:e sekund. ftalater!!! bromerade

Läs mer

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 1 Kemikalier i hemelektronik

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 1 Kemikalier i hemelektronik Här kan du lyssna på programmet. [musik] 0:00:13 Hej. Du lyssnar på det allra första avsnittet av Kemikaliepodden som är en podcast från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. Och det här

Läs mer

Handlingsplan för giftfria Förskolor

Handlingsplan för giftfria Förskolor Handlingsplan för giftfria Förskolor Billinge/Stehag Förskolor Innehåll Varför ska Billinge/Stehags förskolor bli giftfria? Sid 3 Varför är barn extra känsliga? Sid 4 Vem ska utföra åtgärderna? Sid 5 När

Läs mer

DIN GUIDE TILL EN KEMIKALIESMART SKOLA OCH FÖRSKOLA

DIN GUIDE TILL EN KEMIKALIESMART SKOLA OCH FÖRSKOLA DIN GUIDE TILL EN KEMIKALIESMART SKOLA OCH FÖRSKOLA MÖT LEKOLARS MILJÖCHEF På Lekolar har vi valt att gå längre än de flesta andra när det gäller hållbar utveckling, etisk handel och socialt ansvar. Sedan

Läs mer

Kemikaliesmart förskola. Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska

Kemikaliesmart förskola. Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska Kemikaliesmart förskola Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska Inledning Nu ska förskolor och andra kommunala miljöer för små barn bli kemikaliesmarta. Under åren 2015-2016

Läs mer

Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag

Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag Kontakta oss gärna Om du har frågor kan du vända dig till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset

Läs mer

Allt du (inte) vill veta om plast. Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter

Allt du (inte) vill veta om plast. Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter Allt du (inte) vill veta om plast Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter Plast i vardagen viktigt i vardagen! Plast behövs för att dagens samhälle ska fungera. Tex: dator, kylskåp, bilar,

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, PhD, chef miljögifter

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, PhD, chef miljögifter Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, PhD, chef miljögifter Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 221 000 medlemmar. Ca

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 203 000 medlemmar. Ca 60 samarbetsorganisationer

Läs mer

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Idag omges vi av fler kemikalier och kemiska ämnen än någonsin. Kemikalierna finns i vardagssaker runt omkring oss i hemmet,

Läs mer

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med

PASS. Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med PASS Jag är världsmedborgare! Alla barn som värms av solen har samma rättigheter. Lek dig till en bättre värld med 2 3 Hej! Det är jag som är Retoyträdet! Rita en bild på dig själv här. Hur ser jag ut

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

Cecilia Hedfors. t.f. avdelningschef miljögifter

Cecilia Hedfors. t.f. avdelningschef miljögifter Cecilia Hedfors t.f. avdelningschef miljögifter Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden Kemikalienätverket Med över 1200 ideellt

Läs mer

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun .hyl Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor Piteå Kommun 1 Varför ska Piteås förskolor vara giftfira? Utbildningsförvaltningen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar

Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar Varför en handlingsplan för en giftfri vardag? bly bisfenol A kvicksilver kadmium allergiframkallande biocider högfluorerade kemiska ämnen ämnen

Läs mer

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-01-26 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Giftfri förskola... 3 Bakgrund... 3 Åtgärder för att befria

Läs mer

Checklista - åtgärder

Checklista - åtgärder Handlingsplan för miljöarbetet inom social- och utbildningsförvaltningen: Skadliga ämnen i förskola och skola Checklista - åtgärder 2014-11-24 0240-860 00 ludvika.se Leksaker med delar av: Trä Kontrollera

Läs mer

OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLA/SKOLA

OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLA/SKOLA Trygg förskolaskola OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLASKOLA Staples skapar trygghet för barnen OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLASKOLA Vi tar ansvar och gör allt för att din skola och förskola ska vara så trygg och säker

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA Kemikaliesmart förskola Vi har valt att ta fram en handlingsplan som stöd i vårt arbete med att minska barns exponering av skadliga kemikalier i förskolan.

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 307 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ

MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ Lektionsupplägg: Farliga ämnen i vår vardag Farliga ämnen finns i vår omgivning i textilier, teknikprodukter, livsmedel, kosmetika och rengöringsprodukter. Eleverna får i grupper

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden 221 000 medlemmar 24 länsförbund 270

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 394 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

Lagar och regler om kemikalier

Lagar och regler om kemikalier Exempel från: Håll Sverige Rent Lagar och regler om kemikalier Låt eleverna läsa om lagar och regler kopplat till kemikalier, prata om texterna tillsammans, och avsluta med en frågesport. Läs och frågesporta

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg

Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg 12 åtgärder för att minska miljögifterna på Vansbro kommuns förskolor och i pedagogisk omsorg Innehåll Varför ska Vansbro kommuns förskolor

Läs mer

Giftfri förskola inköpstips

Giftfri förskola inköpstips Giftfri förskola inköpstips Välj produkter som är tillverkade inom EU, Norden eller Sverige EU:s kemikalielagstiftning reglerar vilka ämnen som får finnas inom unionen. Det medför att produkter tillverkade

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag www.sundahus.se 013-21 40 90 info@sundahus.se Copyright SundaHus i Linköping AB (publ) 2014 Agenda Presentation Kemikalier var finns de? Vad ska vi tänka på och hur undviker vi

Läs mer

Handlingsplanen för en giftfri vardag

Handlingsplanen för en giftfri vardag Handlingsplanen för en giftfri vardag Födda och ofödda barn Varför en handlingsplan för en giftfri vardag? bly bisfenol A kvicksilver kadmium allergiframkallande biocider Högfluorerade kemiska ämnen ämnen

Läs mer

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 7 Hormonstörande ämnen

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 7 Hormonstörande ämnen Här kan du lyssna på programmet. Ibland hör man talas om att det finns ämnen som kan vara hormonstörande, alltså att de kan påverka kroppens hormonsystem. Det ska vi prata om och försöka lära oss mer om

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag www.sundahus.se 013-21 40 90 info@sundahus.se Copyright SundaHus i Linköping AB (publ) 2014 Agenda Presentation Kemikalier var finns de? Vad ska vi tänka på? Avslutning 2 1 SundaHus

Läs mer

0:00:53 Och Erik Gravenfors, du är utredare här hos oss, välkommen du också. 0:00:59 Ja, vad kan det finnas för skadliga ämnen i plast egentligen?

0:00:53 Och Erik Gravenfors, du är utredare här hos oss, välkommen du också. 0:00:59 Ja, vad kan det finnas för skadliga ämnen i plast egentligen? Här kan du lyssna på programmet. 0:00:14 Barnens leksaker, tangentbordet på datorn och handskarna som du tar på dig när du ska påta i trädgården. Vår vardag är full av prylar som är gjorda av plast, men

Läs mer

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

Miljövänlig på jobbet och privat Senast uppdaterad

Miljövänlig på jobbet och privat Senast uppdaterad Miljövänlig på jobbet och privat 2010-09-14 Senast uppdaterad 2011-11-02 Vad du väljer att konsumera eller inte har stor betydelse för din egen, andra människor, djurs och planetens hälsa. Att återanvända

Läs mer

Kemikaliesmart vardag för ditt barn

Kemikaliesmart vardag för ditt barn Kemikaliesmart vardag för ditt barn 8 SNABBA TIPS TILL FÖRÄLDRAR OCH GRAVIDA 1. Låt ditt barn leka med saker som är avsedda som leksaker. Exempel på icke-leksaker är mobiltelefoner, kvitton och nycklar.

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor 151120 Innehåll Varför ska Höörs förskolor bli giftfria?... 4 Varför är barn extra känsliga... 4 Vem ska utföra åtgärderna?... 4 När ska åtgärderna utföras?... 5 Hur

Läs mer

Sammanställning av feriejobb - inventering av Alingsås kommuns förskolor

Sammanställning av feriejobb - inventering av Alingsås kommuns förskolor Sammanställning av feriejobb - inventering av Alingsås kommuns förskolor Siri Nordberg och Lovisa Ewerman Feriearbetare på Alingsås kommun 2014-06-16-2014-07-04 Handledare: Fredrik Bergman, miljöstrateg

Läs mer

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Sammanfattning Hygienbubblan Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Inledning Vi omger oss dagligen av en massa olika produkter som kan innehålla farliga kemikalier. Allt ifrån elektronik,

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden 200

Läs mer

Plan för systematiskt arbete med giftfri förskola och skola

Plan för systematiskt arbete med giftfri förskola och skola Barn- och utbildningsförvaltningen Karin Sandberg Täpp Ärendenr BUN 2014/987 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2015 1 (6) Barn- och utbildningsnämnden Plan för systematiskt arbete med giftfri

Läs mer

Råd för en giftfri och kemikaliesmart förskola. www.sollentuna.se

Råd för en giftfri och kemikaliesmart förskola. www.sollentuna.se Råd för en giftfri och kemikaliesmart förskola 1 www.sollentuna.se Kemiska ämnen i vardagen I vår vardag omges vi av en stor mängd kemiska ämnen. Vissa är skadliga medan vi inte vet tillräckligt mycket

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 30 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Handlingsplan för giftfri för- och grundskola

Handlingsplan för giftfri för- och grundskola Handlingsplan för giftfri för- och grundskola Bakgrund Järfälla kommun antog 2010 en miljöplan med mål fram till år 2020. Ett av målområdena är: Det goda livet i Järfälla, där det står beskrivet att alla

Läs mer

GIFTBANTA FÖRSKOLAN. Om kemikaliearbetet i Karlstads kommuns förskolor

GIFTBANTA FÖRSKOLAN. Om kemikaliearbetet i Karlstads kommuns förskolor GIFTBANTA FÖRSKOLAN Om kemikaliearbetet i Karlstads kommuns förskolor MALIN HEDLUND Miljöhandläggare på Teknik- och fastighetsförvaltningen Projektanställd: projektledare Giftfri förskola 2014-2015 Klimat-

Läs mer

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 1 Innehållsförteckning Inledning...S.2 Bakgrund...S.2 Syfte/frågeställning...S.3 Metod...S.3 Resultat...S3,4 Slutsats...S.4 Felkällor...S. 4 Avslutning...S.4

Läs mer

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Innehåll En förskola fri från gifter 3 Att tänka på vid inköp 4 Råd för inköp till förskolan 7 Plast 9 Kemikalier och ämnen i vår vardag

Läs mer

Kemikalier i vardagen, Falu kommun

Kemikalier i vardagen, Falu kommun Kemikalier i vardagen, Falu kommun Gittan Matsson Utbildning av förskolechefer och personal Handlingsplan Falu kommun politiskt beslut stegvis Inköp & upphandling 6 kommuner Utbildning och information

Läs mer

Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi

Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi annika.hanberg@ki.se Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet Vad jag arbetar med Professor på Institutet för miljömedicin,

Läs mer

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Gudrun Abascal, chefsbarnmorska BB Stockholm När man väntar tillökning eller nyligen har blivit förälder vill många göra i ordning

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun. - etapp 1

Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun. - etapp 1 Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun - etapp 1 1 2 Innehållsförteckning Giftfri förskolemiljö 4 Omfattning och begränsning 4 Kopplingar till styrdokument för Ronneby kommun 4 Vad säger

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Kemikalier i vår vardag. samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach

Kemikalier i vår vardag. samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Kemikalier i vår vardag samt tillsynsprojektet om kontroll av kemikalier i varor enligt Reach Kemikalier i varor- vad är problemet? www.miljosamverkanskane.se Kontroll av kemikalier i varor enligt Reach

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri förskola

Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Åtgärder och förebyggande arbete för att minska gifterna på Tryserums Förskola 2016-2017 Minska skadliga kemikalier i förskolan Många små barn vistas i förskolan större

Läs mer

Vi rensar! Steg för steg handledning för en Giftfri förskola. Linköpings kommun linkoping.se

Vi rensar! Steg för steg handledning för en Giftfri förskola. Linköpings kommun linkoping.se Vi rensar! Steg för steg handledning för en Giftfri förskola Linköpings kommun linkoping.se 1 2 Handledning för en Giftfri förskola Barn är mer känsliga för kemikalier och miljögifter än vuxna. Det beror

Läs mer

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Handlingsplan för giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Allmänna råd 3 Behåll leksaker som är CE-märkta (tillverkade tidigast efter 2007, helst efter 20 juli 2013). Välj den bästa produkten i upphandlat

Läs mer

NeH Svenska AB. REACH inom räckhåll

NeH Svenska AB. REACH inom räckhåll NeH Svenska AB REACH inom räckhåll Ett gemensamt ansvar Säkerhetstänkande genomsyrar allt vi gör på NeH Svenska AB från vårt sökande efter de bästa produkterna och leverantörerna till vårt CSR-arbete.

Läs mer

en mer giftfri förskola

en mer giftfri förskola Hur vi arbetade med att nå en mer giftfri förskola inom projektet Projektet Inga gifter i våra förskolor genomförs med stöd av Malmö stads miljöanslag. Projektet är ett samarbete mellan Augustenborgs förskola,

Läs mer

0:00:53 Och så har jag med mig Camilla Westlund som är inspektör här på Kemikalieinspektionen. Välkommen du också.

0:00:53 Och så har jag med mig Camilla Westlund som är inspektör här på Kemikalieinspektionen. Välkommen du också. Här kan du lyssna på programmet. 0:00:13 Textil är ett material vi har intill kroppen varje dag. Det finns i våra kläder, i filtar, möbler och i sängkläderna. Men hur kemikaliesäkra är egentligen textilvaror

Läs mer

KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp.

KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp. Uppdrag #5 KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp. Foto: BernardaSv / istockphoto.com Varför är det viktigt? Genom att tänka till vid inköp så kommer förskolan

Läs mer

Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring. Schampo, balsam, inpackningar

Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring. Schampo, balsam, inpackningar Fräsch på riktigt Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring Schampo, balsam, inpackningar Hårsprej, gel, vax och oljor Tandkräm

Läs mer

Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina Axelsson (S)

Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina Axelsson (S) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-09-16 FSN-2013/230.640 1 (4) HANDLÄGGARE Berwing, Sandra 08-535 360 76 Sandra.Berwing@huddinge.se Förskolenämnden Remiss - Giftfria förskolor- motion väckt av Christina

Läs mer

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59 Göteborg 031-61 26 10 www.miljo.goteborg.se Förord Denna vägledning vänder

Läs mer

Här kan du lyssna på programmet.

Här kan du lyssna på programmet. Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 9 Mensskydd I avsnittet medverkar Karin Alkell som arbetar med rådgivning och Frida Ramström som är inspektör. Programledare är Kristina Falk Törnquist, webbredaktör

Läs mer

GREEN TECH. Livsstil. vind vatten. Luftföroreningar. livskvalitet Elektricitet FOSSILA BRÄNSLEN. Kol. kroppens energi. ekologiska fotavtryck

GREEN TECH. Livsstil. vind vatten. Luftföroreningar. livskvalitet Elektricitet FOSSILA BRÄNSLEN. Kol. kroppens energi. ekologiska fotavtryck energiformer förnyelsebar energi Klimatförändringar energikällor fossila bränslen kroppens energi VÄDER Naturkatastrofer Växthuseffekten Klimatförändringar KLIMAT & ENERGI klimat- och energipolitik beteende

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Inventering av förskola

Inventering av förskola April 2013 Inventeringsmall Operation Giftfri förskola Inventering av förskola Datum för inventering: Kommun: Namn på förskola: Avdelning: Kontaktperson förskola, namn och e-post/telefon: Inledande frågor:

Läs mer

Varför handla ekologiskt?

Varför handla ekologiskt? 100519 Varför handla ekologiskt? Ida Wreifält, 9B Handledare: Fredrik Alven Innehållsförteckning: Inledning sid 1 Bakgrund sid 1-2 Syfte sid 2 Metod sid 2 Resultat sid 2-4 Slutsats sid 4 Felkällor sid

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

Råd för en giftfri och kemikaliesmart förskola. Maj 2016. www.sollentuna.se

Råd för en giftfri och kemikaliesmart förskola. Maj 2016. www.sollentuna.se Råd för en giftfri och kemikaliesmart förskola Maj 2016 1 www.sollentuna.se Kemiska ämnen i vardagen I vår vardag omges vi av en stor mängd varor som innehåller olika kemiska ämnen. Dessa ämnen kan i en

Läs mer

Giftfria förskolor i Danderyds kommun

Giftfria förskolor i Danderyds kommun Giftfria förskolor i Danderyds kommun En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan. DANDERYDS KOMMUN www.danderyd.se 1 D anderyds kommun har påbörjat ett arbete för att minimera barns exponering

Läs mer

Så kan du minska kemikalierna i din vardag

Så kan du minska kemikalierna i din vardag Så kan du minska kemikalierna i din vardag Kontakta oss gärna Om du har frågor kan du vända dig till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset

Läs mer

Handlingsplan för giftfria för- och grundskolor i Järfälla kommun Det goda livet i Järfälla

Handlingsplan för giftfria för- och grundskolor i Järfälla kommun Det goda livet i Järfälla Handlingsplan för giftfria för- och grundskolor i Järfälla kommun Det goda livet i Järfälla Foto: Michael Näsberg 1 Antagen av kommunstyrelsen den XX månad 2016 2 Innehåll Inledning och bakgrund 4 Tio

Läs mer

Skadliga ämnen i förskola och skola

Skadliga ämnen i förskola och skola 2014-11-24 Handlingsplan för miljöarbetet inom social- och utbildningsförvaltningen: Skadliga ämnen i förskola och skola 0240-860 00 ludvika.se Innehåll Inledning... 2 1. Hur ser det ut på förskolor/skolor

Läs mer

Nuläge i Järfälla. För vem gäller handlingsplanen? Ekonomi. Tidplan och uppföljning

Nuläge i Järfälla. För vem gäller handlingsplanen? Ekonomi. Tidplan och uppföljning Inledning I Järfälla kommuns strategiska miljöarbete är giftfri miljö ett prioriterat område. Ungdomar vistas dagligen i miljöer med skadliga ämnen. Elever på gymnasieskolor exponeras för skadliga ämnen

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 203 000 medlemmar. Ca 60 samarbetsorganisationer

Läs mer

0:00:40 Och Karin Rumar, välkommen du också.

0:00:40 Och Karin Rumar, välkommen du också. Här kan du lyssna på programmet. 0:00:13 Omkring hälften av svenskarna i åldrarna 20 till 45 år äger sexleksaker. Men hur är det, kan såna produkter innehålla skadliga kemikalier? Det ska vi försöka ta

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 221 000 medlemmar. Ca 60 samarbetsorganisationer

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag Christina Larsson Kemikalieinspektionen Barn är särskilt känsliga Inte färdigutvecklade Utforskar sin omvärld, biter och suger på saker Nära golvet damm Små kroppar, hög ämnesomsättning

Läs mer

En giftfri jul. Maria Unell Miljöresurs Linné Verksamhetsledare, PhD maria@miljoresurslinne.se 072-511 61 00

En giftfri jul. Maria Unell Miljöresurs Linné Verksamhetsledare, PhD maria@miljoresurslinne.se 072-511 61 00 En giftfri jul Maria Unell Miljöresurs Linné Verksamhetsledare, PhD maria@miljoresurslinne.se 072-511 61 00 Upplägg Kemikalier/gifter Var kommer de ifrån? Vad kan de orsaka? Hormonstörande ämnen Cocktaileffekten

Läs mer

Aktivitetsplan Giftfri förskola

Aktivitetsplan Giftfri förskola Aktivitetsplan Giftfri förskola Linköpings kommun linkoping.se 2 Inledning I kommunfullmäktiges mål för Linköping står skrivet att alla linköpingsbor ska ges förutsätt ningar att leva ett hälsosamt liv

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Rensa bort mjuka plastleksaker som är äldre än 2007, så som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta

Rensa bort mjuka plastleksaker som är äldre än 2007, så som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta Rensa bort mjuka plastleksaker som är äldre än 2007, så som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta ftalater som misstänks kunna störa hormonsystemet. Gallra samtidigt

Läs mer

Projekt: Operation Kemikaliesmart Åland

Projekt: Operation Kemikaliesmart Åland Projekt: Operation Kemikaliesmart Åland 2017-2019 Sammanfattning Under några års tid har Åland Natur & Miljö aktivt jobbat med att öka kunskapen och medvetenheten om skadliga kemikalier som återfinns i

Läs mer

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 5 Kemikalier i barns vardag

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 5 Kemikalier i barns vardag Här kan du lyssna på programmet. 0:00:14 Många föräldrar är oroliga för skadliga kemikalier och hur de kan påverka barnen. Vad finns det för akut giftiga produkter i våra hem, och hur skyddar vi barnen

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

Giftfri förskola Handlingsplan

Giftfri förskola Handlingsplan Giftfri förskola Handlingsplan Datum160408 U N D E R R U B R I K Giftfri förskola Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se

Läs mer

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL

www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL www.mise.ax GUIDE TILL FARLIGT AVFALL Farligt avfall är sådant som kan vara skadligt för hälsa eller miljö om det inte tas omhand på rätt sätt. Farliga ämnen finns i små mängder i varje hushåll, men sammanlagt

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Giftfria förskolor PROJEKTPLAN

Giftfria förskolor PROJEKTPLAN Giftfria förskolor PROJEKTPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. PROJEKTS UPPDRAG 2. BAKGRUND 3. PROJEKTETS SYFTE 4. MÅL OCH DELMÅL 5. AVGRÄNSNINGAR 6. INTRESSENTER 7. PROJEKTORGANISATION 8. AKTIVITETSPLAN 9. TIDSPLAN

Läs mer

Giftfri miljö. Motion till riksdagen 2016/17:2559. Förslag till riksdagsbeslut. KD133 Kommittémotion

Giftfri miljö. Motion till riksdagen 2016/17:2559. Förslag till riksdagsbeslut. KD133 Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2559 av Lars-Axel Nordell m.fl. (KD) Giftfri miljö Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det behövs en

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning

Gjuta egna mjukbeten Så jag skulle inte rekommendera att använda spisen Innan gjutning Gjuta egna mjukbeten Detta med plastgjutning har konstigt nog aldrig riktigt blivit något hit i Sverige. Trots att det är väldigt enkelt att göra när man väl har fått prova. Kanske är det avsaknaden av

Läs mer