Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag"

Transkript

1 Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag

2 Kontakta oss gärna Om du har frågor kan du vända dig till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset Örebro Örebro Besöksadress Universitetssjukhuset, Entré F, våning 2 Telefon: amm@regionorebrolan.se Källor: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen, Klar till storken (Miljøministeriet, Miljøstyrelsen, Danmark), Socialstyrelsen Livsmedelsverket Arbets- och miljömedicin, Region Örebro län, 2015 Tryck: Trio Tryck Foto: Icon Photography Innehåll: Najja kommunikation AB

3 Kemikalier finns överallt Kemikalier kopplas oftast ihop med giftiga och hälsofarliga ämnen men alla kemikalier är inte farliga. I den här broschyren fokuserar vi på de som är skadliga, eller misstänker vara skadliga. Vi utsätts hela tiden för kemikalier eftersom de finns överallt i vår miljö. De kan finnas i många av våra vardagsprodukter, till exempel i textilier, elektronisk utrustning, ytbeläggningar på möbler och golv, i barnens leksaker och i plastkärl. Vi kan få i oss kemikalier via mat och dricksvatten. Andra varor läcker ämnen när vi använder dem. Dessutom sprids kemikalier både när varor tillverkas och när de blir avfall. Gå efter försiktighetsprincipen Endast ett fåtal av de kemikalier som används i samhället har testats med avseende på miljö- och hälsoeffekter eftersom forskningen inte håller samma takt som nyintroduktionen. Därför bör vi vara försiktiga.

4 Barn är barn och inte små vuxna Eftersom barnens kroppar inte är färdigutvecklade är de mer känsliga för kemikalier än vuxna. Det gäller speciellt organ som fortsätter utvecklas efter födseln, till exempel hjärnan och immunförsvaret. Hjärnan är extra utsatt eftersom de skyddssystem som vuxna har inte är färdigutvecklade hos barn. De andas snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med vuxna. Om de utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen så kan de ändå få i sig mer i förhållande till sin vikt. Utforskar världen med munnen Barn utforskar sin omgivning genom att smaka och suga på saker.

5 Tvätta nya kläder och textilier Tvätta alltid nya kläder innan barnen eller du själv använder dem. Det gäller även andra textilier som till exempel lakan och gosedjur. Tillverkarna använder ofta kemikalier för att ge textilierna exempelvis färg och impregnering. Ofta tillsätts också särskilda kemikalier för att kläderna inte ska bli skrynkliga eller skadas av fukt under långa transporter. Fråga i affären efter produkter som inte innehåller bromerade flamskyddsmedel. Använd gärna miljömärkta och oparfymerade tvättmedel som är mer skonsamma för både hälsan och miljön. Leta efter miljömärkningar Olika miljömärkningar på kläder som finns är bland annat Oeko Tex och GOTS.

6 Välj oparfymerat både för dig och ditt barn Allergi är ett växande problem i Sverige och kan orsakas av en rad olika ämnen, konstgjorda som naturliga. Parfymämnen i olika produkter kan ofta vara allergiframkallande. Parfymerade hygienprodukter kan även innehålla ftalater. Därför är det alltid bäst att välja oparfymerade produkter. Dessutom luktar barn ofta väldigt gott av sig själva. Välj oparfymerat till dig själv Tänk på att du som förälder också gärna kan välja oparfymerade produkter, eftersom barnet ofta är nära dig den första tiden.

7 Våtservetter endast en räddare i nöden Alla våtservetter, även miljömärkta, innehåller konsveringsmedel. Konserveringsmedel måste finnas i produkter med vatten i för att inte mögel ska börja växa. Många innehåller också parfym. Både parfym och konserveringsmedel kan framkalla allergi. Tvätta med vatten eller olja Därför är det bra att använda tvättlappar och vatten eller olja till vardags, och våtservetter enbart vid enstaka tillfällen när du till exempel är ute och reser. Om du ser att ditt barn blir röd och irriterad i huden av användningen bör du sluta använda våtservetter genast.

8 Vädra efter renovering Många vill gärna göra riktigt fint åt sitt eller sina barn. Tänk dock på att färg, byggmaterial och textilier ger i från sig kemikalier, och mest när de är nya. Miljömärkt är bättre Välj gärna miljömärkta produkter, dessa är bättre kontrollerade med avseende på hälsa och miljö. Om du bygger eller målar hemma är det viktigt att vädra ut ordentligt efteråt. Om möjligt är det bra att vänta ett par veckor innan barnet sover i ett rum som renoverats.

9 Köp produkter utan antibakteriella medel De flesta bakterier som finns på våra kroppar är nyttiga. I vanliga fall behövs inte antibakteriella medel och de ger normalt ingen ökad rengörande effekt. Vid rengöring är det bättre att använda tvål och vatten eller alkoholbaserade rengöringsmedel som handsprit. Ett samhällsproblem Användningen av antibakteriella medel är ett samhällsproblem eftersom ökad användning kan bidra till antibiotikaresistens hos bakterier. I ett längre perspektiv kan det leda till att vi inte längre kan använda antibiotika inom sjukvården för att bota sjukdomar. Vissa ämnen såsom silver och triclosan påverkar även miljön. Antibakteriella ämnen kan i dag förekomma i ett stort antal produkter, såsom träningskläder, textilier, leksaker, datortangentbord, kylskåp, golv, skärbrädor och hygienartiklar.

10 Använd leksaker för rätt ålder Många leksaker är gjorda av plast med tillsats av stabiliserande och mjukgörande medel. Vissa sådana medel är skadliga för miljön och hälsan. Hårdare regler inom EU För leksaker och barnavårdsartiklar, produkter som underlättar avslappning, sömn, hygien, matning eller sugning, finns särskilda regler för kemikalieinnehåll inom EU. Leksaker producerade utanför EU löper större risk att innehålla farliga kemikalier. Det står alltid på produkten var den är producerad. Reglerna är särskilt hårda för leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen. Därför bör du försöka undvika att riktigt små barn suger på leksaker avsedda för större barn eller suger på andra saker än leksaker. Om det händer någon enstaka gång är det inte farligt.

11 Kontrollera dricksvatten från egen brunn Du som har en enskild brunn ansvarar själv för vattenkvaliteten och för att ta prover. Rekommendationen är att kontrollera vattnet vart tredje år. Livsmedelsverket eller din hemkommun ger råd om vad du bör ta prover på. Olika områden olika prover Vattenkvaliteten skiljer sig åt beroende på var i Sverige du bor. Det kan därför vara bra att du kontaktar din hemkommun för att diskutera om det finns några särskilda problem med dricksvattnet i just ditt område. Använd alltid kallvatten Spola tills vattnet är kallt, även när du tar vatten till matlagning. Detta gäller även för kommunalt vatten. Varmt kranvatten kan bland annat innehålla koppar från ledningarna.

12 Använd glas och porslin när du värmer mat och dryck Värme frigör kemikalier i plasten som kan överföras till livsmedlet. Undvik därför att värma välling och barnmat i plast såsom matlådor, plasttallrikar, plastförpackningar och plastflaskor. Det går alldeles utmärkt att först värma maten på porslin, och sedan lägga över maten på en plasttallrik eller på en tallrik av rostfritt stål. Servera på plasttallrik om du vill Många vill servera maten på plasttallrik eftersom barn inte så sällan slänger tallriken på golvet.

13 När barnet börjar krypa, våttorka med vatten En del kemiska ämnen, till exempel mjukgörare och flamskyddsmedel, sprids från produkter i hemmet till luften och samlas i vanligt hushållsdamm. När saker slits så skavs små partiklar av och hamnar i dammet. Dammet kan sedan andas in eller sväljas. Små barn utsätts för dammet eftersom de ofta vistas på golvet. Därför är det viktigt att våttorka med vatten regelbundet. Bra ventilation alternativt att vädra ofta är också bra. Dammsuga räcker inte När du dammsuger kommer de minsta partiklarna ut igen via utblåset på dammsugaren. Men svabbar man av med vatten så fångas smådammet upp. Det räcker att bara våttorka med vatten.

14

15 Fördjupa dig Barn och kemikalier Läs mer om barn, kemikalier och hälsa på 1177 Vårdguidens webbplats, Specifika ämnen Har du funderingar kring specifika ämnen, besök Kemikalieinspektionens webbplats,

16 Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset Örebro, Örebro Besöksadress: Universitetssjukhuset, Entré F, våning 2 Telefon: amm@regionorebrolan.se

Så kan du minska kemikalierna i din vardag

Så kan du minska kemikalierna i din vardag Så kan du minska kemikalierna i din vardag Kontakta oss gärna Om du har frågor kan du vända dig till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset

Läs mer

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

Kemikaliesmart vardag för ditt barn

Kemikaliesmart vardag för ditt barn Kemikaliesmart vardag för ditt barn 8 SNABBA TIPS TILL FÖRÄLDRAR OCH GRAVIDA 1. Låt ditt barn leka med saker som är avsedda som leksaker. Exempel på icke-leksaker är mobiltelefoner, kvitton och nycklar.

Läs mer

Miljöpåverkan på barn avseende kemikalier och läkemedel

Miljöpåverkan på barn avseende kemikalier och läkemedel TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Johan Sundqvist Miljöenheten +46767216016 2014-02-20 HBN13-025-3 Ä R E N D E G Å N G M Ö T E S D A T U M Hållbarhetsnämnden 2014-02-28

Läs mer

Handlingsplan för giftfria Förskolor

Handlingsplan för giftfria Förskolor Handlingsplan för giftfria Förskolor Billinge/Stehag Förskolor Innehåll Varför ska Billinge/Stehags förskolor bli giftfria? Sid 3 Varför är barn extra känsliga? Sid 4 Vem ska utföra åtgärderna? Sid 5 När

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg

Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg 12 åtgärder för att minska miljögifterna på Vansbro kommuns förskolor och i pedagogisk omsorg Innehåll Varför ska Vansbro kommuns förskolor

Läs mer

Miljöpåverkan på barn avseende kemikalier och läkemedel

Miljöpåverkan på barn avseende kemikalier och läkemedel TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Johan Sundqvist Miljöenheten +46767216016 2014-05-23 HBN13-025-6 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A T U M Miljöpåverkan

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag Christina Larsson Kemikalieinspektionen Barn är särskilt känsliga Inte färdigutvecklade Utforskar sin omvärld, biter och suger på saker Nära golvet damm Små kroppar, hög ämnesomsättning

Läs mer

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Eftersom de rör sig nära golvet och stoppar saker i munnen så är de även mer utsatta för de kemikalier som finns i damm och

Läs mer

Kemikaliesmart förskola. Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska

Kemikaliesmart förskola. Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska Kemikaliesmart förskola Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska Inledning Nu ska förskolor och andra kommunala miljöer för små barn bli kemikaliesmarta. Under åren 2015-2016

Läs mer

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun .hyl Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor Piteå Kommun 1 Varför ska Piteås förskolor vara giftfira? Utbildningsförvaltningen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri förskola

Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Barn är både mer känsliga och mer utsatta för kemikalier än vi vuxna. Små barn utforskar världen genom att smaka och tugga på

Läs mer

Tips för en giftfri förskola

Tips för en giftfri förskola Tips för en giftfri förskola Barn är känsligare och mer utsatta för skadliga kemikalier än vuxna. Det kan vara svårt att veta vad vi kan göra i vardagen för att förbättra situationen för barnen. Denna

Läs mer

Hjälp oss att få renare vatten!

Hjälp oss att få renare vatten! Hjälp oss att få renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att dina barns leksaker, dina lakan och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som

Läs mer

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-01-26 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Giftfri förskola... 3 Bakgrund... 3 Åtgärder för att befria

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter Miljögifter på förskolan varför är det viktigt? Studier visar på att inomhusmiljöer är bland de mest exponerade På förskolor: - Hormonstörande ämnen

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Källor SAJTER naturskyddsföreningen.se kemi.se livsmedelsverket.se BÖCKER Handla rätt för en giftfri barndom,

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Tips för en giftfriare vardag! Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Men vi bor ju i Sverige En ny kemikalie föds var 3:e sekund. ftalater!!! bromerade

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 394 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

Giftfria förskolor PROJEKTPLAN

Giftfria förskolor PROJEKTPLAN Giftfria förskolor PROJEKTPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. PROJEKTS UPPDRAG 2. BAKGRUND 3. PROJEKTETS SYFTE 4. MÅL OCH DELMÅL 5. AVGRÄNSNINGAR 6. INTRESSENTER 7. PROJEKTORGANISATION 8. AKTIVITETSPLAN 9. TIDSPLAN

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 307 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun. - etapp 1

Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun. - etapp 1 Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun - etapp 1 1 2 Innehållsförteckning Giftfri förskolemiljö 4 Omfattning och begränsning 4 Kopplingar till styrdokument för Ronneby kommun 4 Vad säger

Läs mer

BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM

BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM ANSÖKAN projektmedel Utveckling av landstingets hållbarhetsarbete Dnr HBN13-018 BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM Kontaktperson: Johan Sundqvist, Miljöchef Insatsens

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 30 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. (AU 394) KS 2014-182 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Idag omges vi av fler kemikalier och kemiska ämnen än någonsin. Kemikalierna finns i vardagssaker runt omkring oss i hemmet,

Läs mer

KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp.

KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp. Uppdrag #5 KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp. Foto: BernardaSv / istockphoto.com Varför är det viktigt? Genom att tänka till vid inköp så kommer förskolan

Läs mer

Kemikaliebanta för en giftfri förskola. UPPDRAG Städkoll och sunt ren

Kemikaliebanta för en giftfri förskola. UPPDRAG Städkoll och sunt ren Kemikaliebanta för en giftfri förskola UPPDRAG Städkoll och sunt ren Städkoll och sunt ren Uppdraget tar upp: koll på kemikalier städrutiner sunt ren - hygien I damm på förskolor och i hem samlas oönskade

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri förskola

Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Åtgärder och förebyggande arbete för att minska gifterna på Tryserums Förskola 2016-2017 Minska skadliga kemikalier i förskolan Många små barn vistas i förskolan större

Läs mer

Vägledning för en giftfriare förskola

Vägledning för en giftfriare förskola Vägledning för en giftfriare förskola 1 Inledning Många av de kemikalier som kan finnas i vardagsprodukter riskerar att vara allergena, hormonstörande, cancerogena eller på annat sätt öka riskerna för

Läs mer

Allt vi gör har betydelse.

Allt vi gör har betydelse. PROGRAM POLICY STRATEGI RIKTLINJER Allt vi gör har betydelse. Handlingsplan för giftfria förskolor, skolor och fritidshem i Örebro kommun Remissversion 2016-05-10 Örebro kommun DATUM Ks 819/2014 orebro.se

Läs mer

DIN GUIDE TILL EN KEMIKALIESMART SKOLA OCH FÖRSKOLA

DIN GUIDE TILL EN KEMIKALIESMART SKOLA OCH FÖRSKOLA DIN GUIDE TILL EN KEMIKALIESMART SKOLA OCH FÖRSKOLA MÖT LEKOLARS MILJÖCHEF På Lekolar har vi valt att gå längre än de flesta andra när det gäller hållbar utveckling, etisk handel och socialt ansvar. Sedan

Läs mer

0:00:53 Och så har jag med mig Camilla Westlund som är inspektör här på Kemikalieinspektionen. Välkommen du också.

0:00:53 Och så har jag med mig Camilla Westlund som är inspektör här på Kemikalieinspektionen. Välkommen du också. Här kan du lyssna på programmet. 0:00:13 Textil är ett material vi har intill kroppen varje dag. Det finns i våra kläder, i filtar, möbler och i sängkläderna. Men hur kemikaliesäkra är egentligen textilvaror

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA Kemikaliesmart förskola Vi har valt att ta fram en handlingsplan som stöd i vårt arbete med att minska barns exponering av skadliga kemikalier i förskolan.

Läs mer

Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi

Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi annika.hanberg@ki.se Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet Vad jag arbetar med Professor på Institutet för miljömedicin,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen det första livet på jorden - mikroorganismer - göra jobbet.

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

Så kan vi minska spridning av

Så kan vi minska spridning av Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm t kh Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen.

Läs mer

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 5 Kemikalier i barns vardag

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 5 Kemikalier i barns vardag Här kan du lyssna på programmet. 0:00:14 Många föräldrar är oroliga för skadliga kemikalier och hur de kan påverka barnen. Vad finns det för akut giftiga produkter i våra hem, och hur skyddar vi barnen

Läs mer

Råd om farliga kemikalier i varor

Råd om farliga kemikalier i varor Råd om farliga kemikalier i varor Råd om farliga kemikalier i varor berör det ditt företag? Ja, alla företag är berörda, eftersom kemikalier finns i alla varor. Därför måste alla handelsföretag ha kontroll

Läs mer

samordnar tillsynsmyndigheterna inom livsmedels-, miljö- och hälsoskyddsområdet i Gotlands och Kalmar län. Samverkan sker i genomförandet av valda

samordnar tillsynsmyndigheterna inom livsmedels-, miljö- och hälsoskyddsområdet i Gotlands och Kalmar län. Samverkan sker i genomförandet av valda samordnar tillsynsmyndigheterna inom livsmedels-, miljö- och hälsoskyddsområdet i Gotlands och Kalmar län. Samverkan sker i genomförandet av valda projekt och temadagar. Verksamheten finansieras genom

Läs mer

OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLA/SKOLA

OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLA/SKOLA Trygg förskolaskola OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLASKOLA Staples skapar trygghet för barnen OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLASKOLA Vi tar ansvar och gör allt för att din skola och förskola ska vara så trygg och säker

Läs mer

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm.

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm. Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen. Hygienrutiner

Läs mer

Giftfri förskola inköpstips

Giftfri förskola inköpstips Giftfri förskola inköpstips Välj produkter som är tillverkade inom EU, Norden eller Sverige EU:s kemikalielagstiftning reglerar vilka ämnen som får finnas inom unionen. Det medför att produkter tillverkade

Läs mer

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Handlingsplan för giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Allmänna råd 3 Behåll leksaker som är CE-märkta (tillverkade tidigast efter 2007, helst efter 20 juli 2013). Välj den bästa produkten i upphandlat

Läs mer

SBN 2014.0181 Bilaga 1. Kemikalieplan - för en giftfri förskola i. Karlskoga kommun. Antagen datum: 2015-12-15 KF 203.

SBN 2014.0181 Bilaga 1. Kemikalieplan - för en giftfri förskola i. Karlskoga kommun. Antagen datum: 2015-12-15 KF 203. SBN 2014.0181 Bilaga 1 Kemikalieplan - för en giftfri förskola i Antagen datum: 2015-12-15 KF 203 Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 s arbete med giftfria förskolor 1.2 Kemikalieplanen 1.3 Kemikalier

Läs mer

Inventering av förskola

Inventering av förskola April 2013 Inventeringsmall Operation Giftfri förskola Inventering av förskola Datum för inventering: Kommun: Namn på förskola: Avdelning: Kontaktperson förskola, namn och e-post/telefon: Inledande frågor:

Läs mer

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Gudrun Abascal, chefsbarnmorska BB Stockholm När man väntar tillökning eller nyligen har blivit förälder vill många göra i ordning

Läs mer

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling Fler än du tror tål inte starka dofter Välj OPARFYMERAT Handling Behandling 3,2 miljoner människor i Sverige lider av astma, allergi eller överkänslighet. Det här är doftöverkänslighet. Parfymerade produkter

Läs mer

Under 2014 använde amerikaner så många platspåsar att de skulle kunna nå varv runt jorden.

Under 2014 använde amerikaner så många platspåsar att de skulle kunna nå varv runt jorden. Plast De flesta vet kanske inte vad en så vardaglig sak som plastpåsar gör med naturen. Något så oskyldigt som en plastpåse kan lämna spår i naturen långt efter du själv lämnat jorden. Under 2014 använde

Läs mer

HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING Solveigs förskolor AB

HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING Solveigs förskolor AB HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING Solveigs förskolor AB Allmänt Handlingsplan med syfte att informera, förebygga och motverka smitta och smittspridning vid förskolan. Spridning av infektioner i förskolan går

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016. Anna Nylander Utredare

Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016. Anna Nylander Utredare Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016 Anna Nylander Utredare Innehåll Kort om KemI och vad vi gör Giftfri vardag olika utmaningar Barns extra känslighet Vilka regler som gäller för

Läs mer

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 1 Kemikalier i hemelektronik

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 1 Kemikalier i hemelektronik Här kan du lyssna på programmet. [musik] 0:00:13 Hej. Du lyssnar på det allra första avsnittet av Kemikaliepodden som är en podcast från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. Och det här

Läs mer

Produktval för städ och hygien

Produktval för städ och hygien Kemikaliecentrum tipsar: Produktval för städ och hygien Kemikaliesmart förskola kemikaliecentrum@stockholm.se stockholm.se/kemikaliesmartforskola 2 (5) Städ, tvätt och hygien Städningen ligger oftast på

Läs mer

enkla miljötips FÖR ETT RENARE VATTEN

enkla miljötips FÖR ETT RENARE VATTEN enkla miljötips FÖR ETT RENARE VATTEN Vi behöver din hjälp för ett renare vatten När du vrider på kranen får du ett av världens bästa vatten i glaset. Det mesta av vattnet i Haninge kommun kommer från

Läs mer

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen

Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen Talarmanus till presentation Giftfri förskola och miljögifter i vardagen På de efterföljande sidorna kommer det finnas ett förslag på vad som kan sägas till respektive bild. Men det är upp till dig om

Läs mer

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post:

Information. Box 622, Uppsala Tel: E-post: Information 1 januari 2014 flyttas ansvaret för information och rådgivning för enskilda dricksvattenanläggningar från Socialstyrelsen till Livsmedelsverket. Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2003:17)

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar

Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar Varför en handlingsplan för en giftfri vardag? bly bisfenol A kvicksilver kadmium allergiframkallande biocider högfluorerade kemiska ämnen ämnen

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor 2015-2018 Sektor lärande KS 15.278 Innehåll Inledning 1 Varför ska vi arbeta för giftfria förskolor? 2 Vad menar vi med gifter? 4 Vem ska utföra åtgärderna? 5 När och

Läs mer

Använd avloppet på rätt sätt 7 ENKLA TIPS

Använd avloppet på rätt sätt 7 ENKLA TIPS Använd avloppet på rätt sätt 7 ENKLA TIPS Vi behöver din hjälp Varje dag använder du ungefär 140 liter vatten när du spolar i toaletten, badar, duschar, tvättar, lagar mat, diskar med mera. Vattnet som

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, PhD, chef miljögifter

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, PhD, chef miljögifter Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, PhD, chef miljögifter Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 221 000 medlemmar. Ca

Läs mer

Handlingsplan för giftfri för- och grundskola

Handlingsplan för giftfri för- och grundskola Handlingsplan för giftfri för- och grundskola Bakgrund Järfälla kommun antog 2010 en miljöplan med mål fram till år 2020. Ett av målområdena är: Det goda livet i Järfälla, där det står beskrivet att alla

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Naturskyddsföreningen Sveriges största miljöorganisation Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden. 203 000 medlemmar. Ca 60 samarbetsorganisationer

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Städa kemikaliefritt!

Städa kemikaliefritt! Städa kemikaliefritt! För att städa ditt hem behöver du egentligen bara; 1 Sopset 1 Microfibermopp med mopplatta för sopning av golv 1 Microfibermopp för våttorkning av golv 1 Hink med urvridare Eventuellt

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningens handlingsplan för genomförandet av Haninge kommuns kemikalieplan

Kultur- och fritidsförvaltningens handlingsplan för genomförandet av Haninge kommuns kemikalieplan Kultur- och fritidsförvaltningens handlingsplan för genomförandet av Haninge kommuns kemikalieplan Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från datum Styrdokument Kultur- och fritidsförvaltningens

Läs mer

Giftfri skola och förskola

Giftfri skola och förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Ärendenr: KS 2016/227 Fastställd: KF 2016-08-29 Reviderad: - POLICY Giftfri skola och förskola 2/5 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Policyns avgränsning

Läs mer

1(7) HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING FÖRSKOLAN PROSTEN

1(7) HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING FÖRSKOLAN PROSTEN 1(7) HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING FÖRSKOLAN PROSTEN 2(7) Innehåll Allmänt... 3 Förebyggande insatser... 3 Vid insjuknande på förskolan... 3 Återgång till förskolan efter sjukdom... 3 Konkreta åtgärder

Läs mer

Hygienrutiner i förskolan

Hygienrutiner i förskolan Hygienrutiner i förskolan 2019-04-09 Hygienrutiner i förskolan Syftet med rutinerna är friskare barn och personal. Följande råd är grundläggande för att minska smittspridning. De viktigaste smittvägarna

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor

Handlingsplan för giftfria förskolor Handlingsplan för giftfria förskolor 151120 Innehåll Varför ska Höörs förskolor bli giftfria?... 4 Varför är barn extra känsliga... 4 Vem ska utföra åtgärderna?... 4 När ska åtgärderna utföras?... 5 Hur

Läs mer

Handlingsplan för kemikaliesmarta förskolor

Handlingsplan för kemikaliesmarta förskolor Plan/Program Strategi Handlingsplan Policy >>Riktlinjer

Läs mer

För en giftfri förskola

För en giftfri förskola Solstugans Förskola i Viksta Policydokument För en giftfri förskola Sammanställt av: Sofie Joosse & Sara Overud Wissman För frågor eller användning av denna policy utanför Solstugans förskola kontakta:

Läs mer

Råd för en kemikaliesmart skola i Solna

Råd för en kemikaliesmart skola i Solna Råd för en kemikaliesmart skola i Solna solna.se I den här broschyren hittar du tips för att skapa en kemikaliesmart skola Vid inköp 1. Handla enligt avtal Upphandlingar som Solna stad genomfört innehåller

Läs mer

Policy och rutiner för smitta i förskolan

Policy och rutiner för smitta i förskolan Trygghet - Respekt -Ansvar Policy och rutiner för smitta i förskolan FÖRSKOLAN ORREN Vendelsömalmsvägen 235 136 66 Vendelsö Handlingsplan med syfte att informera, förebygga och motverka smitta och smittspridning

Läs mer

Kemikaliesmarta rum Lek- och pedagogiskt material

Kemikaliesmarta rum Lek- och pedagogiskt material Kemikaliesmarta rum Lek- och pedagogiskt material Vägledning för att inventera och rensa ut lek- och pedagogiskt material som innehåller eller kan innehålla miljö- och hälsofarliga tillsatser Västra Götalandsregionens

Läs mer

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan

Giftfria inköp. En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i förskolan Innehåll En förskola fri från gifter 3 Att tänka på vid inköp 4 Råd för inköp till förskolan 7 Plast 9 Kemikalier och ämnen i vår vardag

Läs mer

Malin Tihane Hygien i förskolan. Malin Tihane

Malin Tihane   Hygien i förskolan. Malin Tihane Hygien i förskolan Vilka påståenden är vanligast? Alla är sjuka! Föräldrar släpper tillbaka sin barn för tidigt Det går bara runt, runt, runt Hur ska vi städa? Ska vi stänga förskolan? Kan inte ni göra

Läs mer

Hygienrutiner i förskolan

Hygienrutiner i förskolan Hygienrutiner i förskolan Att vara hygienombud Matilda Bragd Smittskyddssjuksköterska Varför hygien i förskolan? Minska onödig smittspridning inom förskolan Friskare barn Friskare personal Minskade kostnader

Läs mer

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat

Augusti. Minska på kemikalierna. 1.Välj ekologisk mat. 2. Dra ned på snabbmat och halvfabrikat Augusti Minska på kemikalierna Tänk igenom vad som är nödvändigt i kemikalieskåpet och undvik onödig närkontakt med skadliga ämnen och kemikalier. Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det

Läs mer

Handlingsplan Grön, giftfri och strålsäker förskola och skola

Handlingsplan Grön, giftfri och strålsäker förskola och skola Handlingsplan Grön, giftfri och strålsäker förskola och skola Förvaltningsövergripande arbetsgrupp Linda Abrahamsson, kvalitetschef, bildningsförvaltningen Ann-Louise Luttrén, måltidschef, serviceförvaltningen

Läs mer

Kemikalieinspektionens tillsyn av kemikalier i varor

Kemikalieinspektionens tillsyn av kemikalier i varor Kemikalieinspektionens tillsyn av kemikalier i varor Mariana Pilenvik & Frida Ramström Inspektörer Kemikalieinspektionen Innehåll Kort om Kemikalieinspektionen Kemikalier i varor och Giftfri vardag Hur

Läs mer

LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV

LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV LÖSNINGAR FÖR DINA TVÄTTBEHOV Ren tvätt varje gång! Nilfisk marknadsför tvättmedel för professionell tvätt inom olika områden. Våra tvättmedel har utvecklats för att möta behoven hos professionella tvättinrättningar.

Läs mer

Finns det skriftliga rutiner över hur hantering av klagomål/incidencer ska gå till

Finns det skriftliga rutiner över hur hantering av klagomål/incidencer ska gå till Allergironden Exporterad 2015-04-29 från Allergironden.se 1. Rutiner och information Har ni varit fria från incidenter pga barns/elevers allergi? Finns det en uppdaterad rutin för att anmäla incidenter

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen naturens egna mikroorganismer - i form av goda bakterier

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen

Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Operation Giftfri Förskola och Miljögifter i Vardagen Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden 221 000 medlemmar 24 länsförbund 270

Läs mer

Produktval för städ och hygien

Produktval för städ och hygien Kemikaliecentrum tipsar: Produktval för städ och hygien Kemikaliesmart förskola kemikaliecentrum@stockholm.se stockholm.se/kemikaliesmartforskola 2 (5) Städningen ligger oftast på entreprenad och det har

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Mini-One Den lilla mjuka knappen

Mini-One Den lilla mjuka knappen Mini-One Den lilla mjuka knappen 1 1 Rätt näring är avgörande för att våra kroppar ska fungera och utvecklas. Olika sjukdomstillstånd kan göra det svårt eller till och med omöjligt för en person att äta.

Läs mer

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten

Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Vi behöver din hjälp för ett renare vatten Du kan göra mycket för att vårt vatten ska vara rent och för att vi ska få en bättre natur. Det är enkla saker som

Läs mer

Handlingsplanen för en giftfri vardag

Handlingsplanen för en giftfri vardag Handlingsplanen för en giftfri vardag Födda och ofödda barn Varför en handlingsplan för en giftfri vardag? bly bisfenol A kvicksilver kadmium allergiframkallande biocider Högfluorerade kemiska ämnen ämnen

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen

Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen Operation Giftfri Förskola Cecilia Hedfors, sakkunnig miljögifter, Naturskyddsförenigen Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden 200

Läs mer

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 7 Hormonstörande ämnen

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 7 Hormonstörande ämnen Här kan du lyssna på programmet. Ibland hör man talas om att det finns ämnen som kan vara hormonstörande, alltså att de kan påverka kroppens hormonsystem. Det ska vi prata om och försöka lära oss mer om

Läs mer

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade

Läs mer

Här kan du lyssna på programmet.

Här kan du lyssna på programmet. Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 9 Mensskydd I avsnittet medverkar Karin Alkell som arbetar med rådgivning och Frida Ramström som är inspektör. Programledare är Kristina Falk Törnquist, webbredaktör

Läs mer

Checklista - åtgärder

Checklista - åtgärder Handlingsplan för miljöarbetet inom social- och utbildningsförvaltningen: Skadliga ämnen i förskola och skola Checklista - åtgärder 2014-11-24 0240-860 00 ludvika.se Leksaker med delar av: Trä Kontrollera

Läs mer

Vägen mot en giftfri förskola

Vägen mot en giftfri förskola Vägen mot en giftfri förskola Varför en giftfri förskola? Enligt den Lokala utvecklingsplanen, det kommunala miljöprogrammet och Verksamhetsplan för förskolan ska giftiga ämnen identifi eras på varje förskola

Läs mer

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen Handtvätt hos barnen Hygienrutiner

Läs mer