Så kan du minska kemikalierna i din vardag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så kan du minska kemikalierna i din vardag"

Transkript

1 Så kan du minska kemikalierna i din vardag

2 Kontakta oss gärna Om du har frågor kan du vända dig till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset Örebro Örebro Besöksadress Universitetssjukhuset, Entré F, våning 2 Telefon: amm@regionorebrolan.se Källor: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen, Klar till storken (Miljøministeriet, Miljøstyrelsen, Danmark), Socialstyrelsen Livsmedelsverket, Läkemedelsverket Arbets- och miljömedicin, Region Örebro län, 2015 Tryck: Trio Tryck Foto: Icon Photography Innehåll: Najja kommunikation AB

3

4 Kemikalier finns överallt Kemikalier kopplas oftast ihop med giftiga och hälsofarliga ämnen men alla kemikalier är inte farliga. I den här broschyren fokuserar vi på de som är skadliga eller misstänks vara skadliga. Vi utsätts hela tiden för kemikalier eftersom de finns överallt i vår miljö. De kan finnas i många av våra vardagsprodukter, till exempel i textilier, elektronisk utrustning, ytbeläggningar på möbler och golv, i barnens leksaker och i plastkärl. Vi kan få i oss kemikalier via mat och dricksvatten. Andra varor läcker ämnen när vi använder dem. Dessutom sprids kemikalierna både när varor tillverkas och när de blir avfall. Gå efter försiktighetsprincipen Endast ett fåtal av de kemikalier som används i samhället har testats med avseende på miljö- och hälsoeffekter eftersom forskningen inte håller samma takt som nyintroduktionen. Därför bör vi vara försiktiga. Foster är särskilt känsliga Under graviditeten är det viktigt att ta det säkra före det osäkra och inte utsätta sig för farliga kemiska ämnen i onödan. Redan tidigt i graviditeten händer det mycket hos fostret. Under den tidiga utvecklingen är fostret extra känsligt. Fostret får ett visst skydd från moderkakan som fungerar som en barriär mellan mamman och fostret. Moderkakan ska bland annat se till att gifter inte kan passera, men den skyddar inte fostret från allt. Därför är det en bra idé att vara särskilt uppmärksam på de kemikalier vi omges av i vår vardag. Vissa kemikalier kan vara hormonstörande. Foster är extra känsliga mot hormonstörande ämnen eftersom de genomgår kritiska utvecklingsfaser. Det gäller bland annat utveckling av könsorganen och hjärnan. Vi ser inte alltid effekterna när barnet föds, utan de kan visa sig långt senare, till exempel genom svårigheter att få egna barn eller genom olika sjukdomar. Sådana ämnen kan bland annat finnas i plaster och bekämningsmedel.

5

6 Kontrollera vad som finns i din arbetsmiljö Kemikalier i arbetsmiljön kan vara mer hälsofarliga än de hemma. Gravidas arbete styrs av Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2007:05 Gravida och ammande arbetstagare. En riskbedömning av kvinnans arbetsmiljö ska göras. Berätta för din arbetsgivare så snart som möjligt när du blir gravid. Arbetsgivaren är skyldig att genast undersöka om du utsätts för någon fara. Det är bland annat fysikaliska faktorer, kemiska ämnen och processer där cancerframkallande ämnen avges som ska undersökas. Fysikaliska faktorer kan vara buller. Buller orsakar trötthet och högt blodtryck, vilket kan påverka graviditeten negativt. Runt vecka 26 i graviteten kan höga bullernivåer innebära risk för hörselskada hos fostret. Graviditetspenning vid förbud mot arbete beviljas av Försäkringskassan. Från den 1 januari 2014 omfattas även egenföretagare av samma rättigheter.

7 Vädra efter renovering Många vill gärna göra riktigt fint åt sitt eller sina barn. Tänk dock på att färg, byggmaterial och textilier ger ifrån sig kemikalier, och mest när de är nya. Miljömärkt är bättre Välj gärna miljömärkta produkter, dessa är bättre kontrollerade med avseende på hälsa och miljö. Om du bygger eller målar hemma är det viktigt att vädra ut ordentligt efteråt. Om möjligt är det bra att vänta ett par veckor innan du sover i ett rum som renoverats.

8 Välj få och oparfymerade produkter Personlig hygien är en del av vardagen, men hygieniska och kosmetiska produkter innehåller ofta kemikalier. Under graviditeten är det bra att försöka minska förbrukning av sådana produkter. Det handlar till exempel om smink, deodorant och hudkrämer. Miljömärkt och oparfymerat Det är bra att leta efter hygieniska och kosmetiska produkter som är miljömärkta med till exempel Bra Miljöval eller Svanen, då undviker du de mest hormonstörande kemikalierna. Parfymämnen i olika produkter är ofta allergiframkallande. Allergi är ett växande problem i Sverige och kan orsakas av en rad olika ämnen, konstgjorda som naturliga.

9 Tvätta nya kläder och textilier Tvätta alltid nya kläder som du och bebisen ska använda. Det gäller även andra textilier som till exempel lakan och gosedjur. Tillverkarna använder ofta kemikalier för att ge textilierna exempelvis färg och impregnering. Ofta tillsätts också särskilda kemikalier för att kläderna inte ska bli skrynkliga eller skadas av fukt under långa transporter. Fråga i affären efter produkter som inte innehåller bromerade flamskyddsmedel. Använd gärna miljömärkta och oparfymerade tvättmedel som är mer skonsamma för både hälsan och miljön. Leta efter miljömärkningar Olika miljömärkningar på kläder som finns är bland annat Oeko Tex och GOTS.

10 Använd glas och porslin när du värmer mat och dryck Värme frigör kemikalier i plasten och kemikalierna kan överföras till livsmedlet. Undvik därför att värma mat och dryck i plast såsom matlådor, plasttallrikar, plastförpackningar och plastflaskor. Hormonstörande ämnen Bisfenol A är ett exempel på en kemikalie som kan läcka från plasten när den värms upp. Studier har visat att bisfenol A är hormonstörande vid låga halter, det kan troligtvis påverka förmågan att få barn och ge upphov till allergier hos barn. Plast kan även läcka andra kemikalier vid uppvärmning, en del av dem vet man kan vara farliga, men de flesta vet man i princip ingenting om. Av försiktighetsskäl bör du därför alltid undvika att värma livsmedel i plast.

11 Undvik naturprodukter, de är inte kontrollerade och kan innehålla gifter Internet och den internationella marknaden flödar över av erbjudanden om naturprodukter som lovar att bota olika sjukdomar och tillstånd. Vissa av dessa produkter kan vara farliga. Exempel på naturprodukter är ayurvediska preparat och växtbaserade bantningspreparat. Höga halter av metaller som arsenik, bly, kvicksilver och kadmium har uppmätts i till exempel ayurvediska preparat, det kan ge fosterskador. Andra risker med naturprodukter är att de kan vara förorenade av bland annat läkemedel eller bakterier som kan ge infektioner. Naturprodukter är inte granskade av någon myndighet i Sverige. Naturprodukter är inte detsamma som naturläkemedel traditionella och icke-traditionella växtbaserade läkemedel homeopatiska läkemedel. Dessa är i olika hög grad reglerade av Läkemedelsverket.

12 Kontrollera dricksvatten från egen brunn Du som har en enskild brunn ansvarar själv för vattenkvaliteten och för att ta prover. Rekommendationen är att kontrollera vattnet vart tredje år. Livsmedelsverket eller din hemkommun ger råd om vad du bör ta prover på. Olika områden olika prover Vattenkvaliteten skiljer sig åt beroende på var i Sverige du bor. Det kan därför vara bra att du kontaktar din hemkommun för att diskutera om det finns några särskilda problem med dricksvattnet i just ditt område. Använd alltid kallvatten Spola tills vattnet är kallt, även när du tar vatten till matlagning. Det gäller även för kommunalt vatten. Varmt kranvatten kan bland annat innehålla koppar från ledningarna.

13 Köp produkter utan antibakteriella medel De flesta bakterier som finns på våra kroppar är nyttiga. I vanliga fall behövs inte antibakteriella medel och de ger normalt ingen ökad rengörande effekt. Vid rengöring är det bättre att använda tvål och vatten eller alkoholbaserade rengöringsmedel som handsprit. Ett samhällsproblem Användningen av antibakteriella medel är ett samhällsproblem eftersom ökad användning kan bidra till antibiotikaresistens hos bakterier. I ett längre perspektiv kan det leda till att vi inte längre kan använda antibiotika inom sjukvården. Vissa ämnen såsom silver och triclosan påverkar även miljön. Antibakteriella ämnen kan idag förekomma i ett stort antal produkter, såsom träningskläder, textilier, leksaker, datortangentbord, kylskåp, golv, skärbrädor och hygienartiklar.

14

15 Fördjupa dig Barn och kemikalier Läs mer om graviditet, barn, kemikalier och hälsa på 1177 Vårdguidens webbplats, Gravid på jobbet Information om graviditet i arbetslivet finns på Arbetsmiljöverkets webbplats, Specifika ämnen Har du funderingar kring specifika kemiska ämnen, besök Kemikalieinspektionens webbplats,

16 Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset Örebro, Örebro Besöksadress: Universitetssjukhuset, Entré F, våning 2 Telefon: amm@regionorebrolan.se

Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag

Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag Så kan du minska kemikalierna i ditt barns vardag Kontakta oss gärna Om du har frågor kan du vända dig till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset Örebro. Arbets- och miljömedicin Universitetssjukhuset

Läs mer

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start

Så här gör du för att ge ditt barn en giftfri start För dig som är gravid eller ammar: 1.Undvik parfymerade produkter - bebisen tycker om doften av dig. 2.Vänta med att färga håret. 3.Ta det lugnt med smink, krämer och lotioner. 4.Använd inte produkter

Läs mer

Miljöpåverkan på barn avseende kemikalier och läkemedel

Miljöpåverkan på barn avseende kemikalier och läkemedel TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Johan Sundqvist Miljöenheten +46767216016 2014-02-20 HBN13-025-3 Ä R E N D E G Å N G M Ö T E S D A T U M Hållbarhetsnämnden 2014-02-28

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag Christina Larsson Kemikalieinspektionen Barn är särskilt känsliga Inte färdigutvecklade Utforskar sin omvärld, biter och suger på saker Nära golvet damm Små kroppar, hög ämnesomsättning

Läs mer

Kemikaliesmart vardag för ditt barn

Kemikaliesmart vardag för ditt barn Kemikaliesmart vardag för ditt barn 8 SNABBA TIPS TILL FÖRÄLDRAR OCH GRAVIDA 1. Låt ditt barn leka med saker som är avsedda som leksaker. Exempel på icke-leksaker är mobiltelefoner, kvitton och nycklar.

Läs mer

Miljöpåverkan på barn avseende kemikalier och läkemedel

Miljöpåverkan på barn avseende kemikalier och läkemedel TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Johan Sundqvist Miljöenheten +46767216016 2014-05-23 HBN13-025-6 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A T U M Miljöpåverkan

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Hjälp oss att få renare vatten!

Hjälp oss att få renare vatten! Hjälp oss att få renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att dina barns leksaker, dina lakan och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som

Läs mer

Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi

Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi Hormonstörande ämnen - barnen i fara? Annika Hanberg, professor i toxikologi annika.hanberg@ki.se Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet Vad jag arbetar med Professor på Institutet för miljömedicin,

Läs mer

Handlingsplanen för en giftfri vardag

Handlingsplanen för en giftfri vardag Handlingsplanen för en giftfri vardag Födda och ofödda barn Varför en handlingsplan för en giftfri vardag? bly bisfenol A kvicksilver kadmium allergiframkallande biocider Högfluorerade kemiska ämnen ämnen

Läs mer

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ

Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Tips och råd för en GIFTFRI LEKMILJÖ Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Eftersom de rör sig nära golvet och stoppar saker i munnen så är de även mer utsatta för de kemikalier som finns i damm och

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar

Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar Handlingsplan för en giftfri vardag 2011 2020 Jan Hammar Varför en handlingsplan för en giftfri vardag? bly bisfenol A kvicksilver kadmium allergiframkallande biocider högfluorerade kemiska ämnen ämnen

Läs mer

Handlingsplan för en giftfri förskola

Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Handlingsplan för en giftfri förskola Barn är både mer känsliga och mer utsatta för kemikalier än vi vuxna. Små barn utforskar världen genom att smaka och tugga på

Läs mer

Råd om farliga kemikalier i varor

Råd om farliga kemikalier i varor Råd om farliga kemikalier i varor Råd om farliga kemikalier i varor berör det ditt företag? Ja, alla företag är berörda, eftersom kemikalier finns i alla varor. Därför måste alla handelsföretag ha kontroll

Läs mer

Handlingsplan för giftfria Förskolor

Handlingsplan för giftfria Förskolor Handlingsplan för giftfria Förskolor Billinge/Stehag Förskolor Innehåll Varför ska Billinge/Stehags förskolor bli giftfria? Sid 3 Varför är barn extra känsliga? Sid 4 Vem ska utföra åtgärderna? Sid 5 När

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg

Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg Handlingsplan för giftfria förskolor och i pedagogisk omsorg 12 åtgärder för att minska miljögifterna på Vansbro kommuns förskolor och i pedagogisk omsorg Innehåll Varför ska Vansbro kommuns förskolor

Läs mer

Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring. Schampo, balsam, inpackningar

Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring. Schampo, balsam, inpackningar Fräsch på riktigt Vad är kosmetika? Exempel på produkter som täcks av Kosmetikaförordningen: Tvål, skrubb, duschtvål, ansiktsrengöring Schampo, balsam, inpackningar Hårsprej, gel, vax och oljor Tandkräm

Läs mer

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter

Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter Operation Giftfri Förskola Ulrika Dahl, chef Miljögifter Miljögifter på förskolan varför är det viktigt? Studier visar på att inomhusmiljöer är bland de mest exponerade På förskolor: - Hormonstörande ämnen

Läs mer

BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM

BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM ANSÖKAN projektmedel Utveckling av landstingets hållbarhetsarbete Dnr HBN13-018 BESKRIVNING AV INSATSEN Verksamhetens namn: Miljöenheten/Folkhälsocentrum/AMM Kontaktperson: Johan Sundqvist, Miljöchef Insatsens

Läs mer

Arbetsmiljörisker vid GRAVIDITET OCH AMNING. En vägledning för gravida, arbetsgivare och fackklubbar inom gruv- och stålbranschen

Arbetsmiljörisker vid GRAVIDITET OCH AMNING. En vägledning för gravida, arbetsgivare och fackklubbar inom gruv- och stålbranschen Arbetsmiljörisker vid GRAVIDITET OCH AMNING En vägledning för gravida, arbetsgivare och fackklubbar inom gruv- och stålbranschen Innehåll Inledning 3 Riskbedömning av arbetet 4 Exempel ur Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

MRP-uppdrag Giftfri miljö Sundsvalls blivande kemikalieplan

MRP-uppdrag Giftfri miljö Sundsvalls blivande kemikalieplan MRP-uppdrag Giftfri miljö Sundsvalls blivande kemikalieplan Byggprodukter Varor i kontakt med livsmedel Inredning & textilier Lek & hobby IT & elektronik Kemiska produkter Hygieniska & kosmetiska produkter

Läs mer

Kemikaliesmart förskola. Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska

Kemikaliesmart förskola. Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska Kemikaliesmart förskola Hur barns exponering av skadliga kemikalier i förskolemiljön kan minska Inledning Nu ska förskolor och andra kommunala miljöer för små barn bli kemikaliesmarta. Under åren 2015-2016

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Tips för en giftfriare vardag! Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Men vi bor ju i Sverige En ny kemikalie föds var 3:e sekund. ftalater!!! bromerade

Läs mer

Tips för en giftfri förskola

Tips för en giftfri förskola Tips för en giftfri förskola Barn är känsligare och mer utsatta för skadliga kemikalier än vuxna. Det kan vara svårt att veta vad vi kan göra i vardagen för att förbättra situationen för barnen. Denna

Läs mer

DIN GUIDE TILL EN KEMIKALIESMART SKOLA OCH FÖRSKOLA

DIN GUIDE TILL EN KEMIKALIESMART SKOLA OCH FÖRSKOLA DIN GUIDE TILL EN KEMIKALIESMART SKOLA OCH FÖRSKOLA MÖT LEKOLARS MILJÖCHEF På Lekolar har vi valt att gå längre än de flesta andra när det gäller hållbar utveckling, etisk handel och socialt ansvar. Sedan

Läs mer

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets AFS 2014:XX 2014:41 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016. Anna Nylander Utredare

Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016. Anna Nylander Utredare Kemikalier i barns närmiljö Oskarshamn, 18 februari, 2016 Anna Nylander Utredare Innehåll Kort om KemI och vad vi gör Giftfri vardag olika utmaningar Barns extra känslighet Vilka regler som gäller för

Läs mer

Allt vi gör har betydelse.

Allt vi gör har betydelse. PROGRAM POLICY STRATEGI RIKTLINJER Allt vi gör har betydelse. Handlingsplan för giftfria förskolor, skolor och fritidshem i Örebro kommun Remissversion 2016-05-10 Örebro kommun DATUM Ks 819/2014 orebro.se

Läs mer

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN

Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Plan för giftfria förskolor i Säters Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-01-26 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Giftfri förskola... 3 Bakgrund... 3 Åtgärder för att befria

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Råd för en kemikaliesmart skola i Solna

Råd för en kemikaliesmart skola i Solna Råd för en kemikaliesmart skola i Solna solna.se I den här broschyren hittar du tips för att skapa en kemikaliesmart skola Vid inköp 1. Handla enligt avtal Upphandlingar som Solna stad genomfört innehåller

Läs mer

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter

Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Giftfria inköp En vägledning för att minska miljögifterna i våra verksamheter Idag omges vi av fler kemikalier och kemiska ämnen än någonsin. Kemikalierna finns i vardagssaker runt omkring oss i hemmet,

Läs mer

Cecilia Hedfors. t.f. avdelningschef miljögifter

Cecilia Hedfors. t.f. avdelningschef miljögifter Cecilia Hedfors t.f. avdelningschef miljögifter Sveriges största miljöorganisation Naturskyddsföreningen Bildad 1909, ideell, demokratisk och politiskt obunden Kemikalienätverket Med över 1200 ideellt

Läs mer

SBN 2014.0181 Bilaga 1. Kemikalieplan - för en giftfri förskola i. Karlskoga kommun. Antagen datum: 2015-12-15 KF 203.

SBN 2014.0181 Bilaga 1. Kemikalieplan - för en giftfri förskola i. Karlskoga kommun. Antagen datum: 2015-12-15 KF 203. SBN 2014.0181 Bilaga 1 Kemikalieplan - för en giftfri förskola i Antagen datum: 2015-12-15 KF 203 Innehållsförteckning 1. Inledning 1.1 s arbete med giftfria förskolor 1.2 Kemikalieplanen 1.3 Kemikalier

Läs mer

KEMIKALIEPLAN för Göteborgs stad

KEMIKALIEPLAN för Göteborgs stad Utskriftsversion Göteborgs Stads KEMIKALIEPLAN för Göteborgs stad En kort presentation av kemikalieplanen. Läs mer på www.goteborg.se/kemikalieplan Foto: Peter Svenson EN GIFTFRI STAD Göteborg ska vara

Läs mer

Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun. - etapp 1

Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun. - etapp 1 Handlingsplan för giftfria förskolor i Ronneby kommun - etapp 1 1 2 Innehållsförteckning Giftfri förskolemiljö 4 Omfattning och begränsning 4 Kopplingar till styrdokument för Ronneby kommun 4 Vad säger

Läs mer

Hur kan vi arbeta för att fasa ut farliga kemikalier? Stockholms kemikalieforum 2 december 2010

Hur kan vi arbeta för att fasa ut farliga kemikalier? Stockholms kemikalieforum 2 december 2010 Hur kan vi arbeta för att fasa ut farliga kemikalier? Stockholms kemikalieforum 2 december 2010 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten och rena sjöar - Men vem tvättar

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

Innehåll. Kemikalieplanen: Principer, visioner Exempel på pågående arbete

Innehåll. Kemikalieplanen: Principer, visioner Exempel på pågående arbete The Capital of Scandinavia Innehåll Kemikalieplanen: Principer, visioner Exempel på pågående arbete Barnperspektiv Vi är känsligare Vi är mer utsatta Vi är en viktig målgrupp för stadens verksamheter 2016-10-26

Läs mer

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 7 Hormonstörande ämnen

Textversion av Kemikaliepodden avsnitt 7 Hormonstörande ämnen Här kan du lyssna på programmet. Ibland hör man talas om att det finns ämnen som kan vara hormonstörande, alltså att de kan påverka kroppens hormonsystem. Det ska vi prata om och försöka lära oss mer om

Läs mer

Information om arbetsmiljörisker. för dig som är gravid eller ammande arbetstagare

Information om arbetsmiljörisker. för dig som är gravid eller ammande arbetstagare Information om arbetsmiljörisker för dig som är gravid eller ammande arbetstagare Är din arbetsmiljö skadlig under graviditet? Vissa arbeten eller arbetsuppgifter kan vara skadliga för dig som är gravid

Läs mer

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet

Sammanfattning Hygienbubblan. Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Sammanfattning Hygienbubblan Om hur lagstiftningen smörjer in dig i falsk trygghet Inledning Vi omger oss dagligen av en massa olika produkter som kan innehålla farliga kemikalier. Allt ifrån elektronik,

Läs mer

MHR13: Metaller i dricksvatten och livsmedel Marika Berglund

MHR13: Metaller i dricksvatten och livsmedel Marika Berglund MHR13: Metaller i dricksvatten och livsmedel Marika Berglund Docent Institutet för Miljömedicin Karolinska Institutet Metaller Naturligt förekommande i mark, vatten och grödor Återfinns i alla levande

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Aktuella frågor om kemikalier inom EU

Aktuella frågor om kemikalier inom EU Aktuella frågor om kemikalier inom EU Anne Marie Vass 2015 02 20 Fokus i Sverige och EU Giftfri miljö Giftfri vardag Nationell lagstiftning Cirkulär ekonomi REFIT Program för enklare och billigare EU lagstiftning

Läs mer

Allt du (inte) vill veta om plast. Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter

Allt du (inte) vill veta om plast. Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter Allt du (inte) vill veta om plast Mikael Karlsson, ordförande Ulrika Dahl, chef miljögifter Plast i vardagen viktigt i vardagen! Plast behövs för att dagens samhälle ska fungera. Tex: dator, kylskåp, bilar,

Läs mer

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar

Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Visst kan du måla Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Gudrun Abascal, chefsbarnmorska BB Stockholm När man väntar tillökning eller nyligen har blivit förälder vill många göra i ordning

Läs mer

Kommittédirektiv. Kartläggning av bisfenol A i varor och förslag till åtgärder för att minska exponeringen. Dir. 2014:23

Kommittédirektiv. Kartläggning av bisfenol A i varor och förslag till åtgärder för att minska exponeringen. Dir. 2014:23 Kommittédirektiv Kartläggning av bisfenol A i varor och förslag till åtgärder för att minska exponeringen Dir. 2014:23 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLA/SKOLA

OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLA/SKOLA Trygg förskolaskola OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLASKOLA Staples skapar trygghet för barnen OPERATION GIFTFRI FÖRSKOLASKOLA Vi tar ansvar och gör allt för att din skola och förskola ska vara så trygg och säker

Läs mer

Vägledning för en giftfriare förskola

Vägledning för en giftfriare förskola Vägledning för en giftfriare förskola 1 Inledning Många av de kemikalier som kan finnas i vardagsprodukter riskerar att vara allergena, hormonstörande, cancerogena eller på annat sätt öka riskerna för

Läs mer

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter

Hjälp oss att få ett renare vatten! Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Tillsammans kan vi minska utsläppen av miljögifter Vet du att din tandkräm, dina jeans och din tvättmaskin kan innehålla miljögifter, det vill säga kemikalier som är farliga för hälsa och miljö? Vet du

Läs mer

Giftfria förskolor PROJEKTPLAN

Giftfria förskolor PROJEKTPLAN Giftfria förskolor PROJEKTPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. PROJEKTS UPPDRAG 2. BAKGRUND 3. PROJEKTETS SYFTE 4. MÅL OCH DELMÅL 5. AVGRÄNSNINGAR 6. INTRESSENTER 7. PROJEKTORGANISATION 8. AKTIVITETSPLAN 9. TIDSPLAN

Läs mer

enkla miljötips FÖR ETT RENARE VATTEN

enkla miljötips FÖR ETT RENARE VATTEN enkla miljötips FÖR ETT RENARE VATTEN Vi behöver din hjälp för ett renare vatten När du vrider på kranen får du ett av världens bästa vatten i glaset. Det mesta av vattnet i Haninge kommun kommer från

Läs mer

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun .hyl Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor Piteå Kommun 1 Varför ska Piteås förskolor vara giftfira? Utbildningsförvaltningen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan

Läs mer

0:00:53 Och så har jag med mig Camilla Westlund som är inspektör här på Kemikalieinspektionen. Välkommen du också.

0:00:53 Och så har jag med mig Camilla Westlund som är inspektör här på Kemikalieinspektionen. Välkommen du också. Här kan du lyssna på programmet. 0:00:13 Textil är ett material vi har intill kroppen varje dag. Det finns i våra kläder, i filtar, möbler och i sängkläderna. Men hur kemikaliesäkra är egentligen textilvaror

Läs mer

Upphandling av lekplatsmaterial

Upphandling av lekplatsmaterial Upphandling av lekplatsmaterial För att uppnå miljömålet, Giftfri miljö krävs det ett omfattande kontrollarbete rörande innehåll av farliga ämnen i kemikalier och varor. Det nationella miljömålet har införlivats

Läs mer

Giftfri förskola inköpstips

Giftfri förskola inköpstips Giftfri förskola inköpstips Välj produkter som är tillverkade inom EU, Norden eller Sverige EU:s kemikalielagstiftning reglerar vilka ämnen som får finnas inom unionen. Det medför att produkter tillverkade

Läs mer

KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp.

KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp. Uppdrag #5 KÖPA NYTT? KÖPA RÄTT! Det här uppdraget handlar om att tänka kemikaliesmart vid inköp. Foto: BernardaSv / istockphoto.com Varför är det viktigt? Genom att tänka till vid inköp så kommer förskolan

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 394 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Information om hygienlokaler som inte är anmälningspliktiga Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö-

Läs mer

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun

Handlingsplan för. giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Handlingsplan för giftfria förskolor i Sölvesborgs kommun Allmänna råd 3 Behåll leksaker som är CE-märkta (tillverkade tidigast efter 2007, helst efter 20 juli 2013). Välj den bästa produkten i upphandlat

Läs mer

Strategi för avveckling av farliga ämnen inom byggsektorn

Strategi för avveckling av farliga ämnen inom byggsektorn Strategi för avveckling av farliga ämnen inom byggsektorn Avgifta byggandet är ett samarbetsprojekt som syftar till att minska användandet av farliga ämnen inom byggbranschen. I projektet ingår: Fastighetsägarna,

Läs mer

Knocka ut vardagskemikalierna

Knocka ut vardagskemikalierna Knocka ut vardagskemikalierna Linda Rosendahl Nordin förälder och initiativtagare Toxboxnu Källor SAJTER naturskyddsföreningen.se kemi.se livsmedelsverket.se BÖCKER Handla rätt för en giftfri barndom,

Läs mer

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Yrkesmässig hygienisk verksamhet Du som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling, som t.ex. massage,

Läs mer

Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället?

Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället? Handlingsplan för en Giftfri vardag och vad kostar miljögifterna samhället? Miljömålskonferens Kemikalier och Giftfri miljö Skåne 2014-03-14 Per Nordmalm Kemikalieinspektionen Vad kostar miljögifterna

Läs mer

MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ

MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ MILJÖMÅL: GIFTFRI MILJÖ Lektionsupplägg: Farliga ämnen i vår vardag Farliga ämnen finns i vår omgivning i textilier, teknikprodukter, livsmedel, kosmetika och rengöringsprodukter. Eleverna får i grupper

Läs mer

HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING Solveigs förskolor AB

HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING Solveigs förskolor AB HANDLINGSPLAN SMITTSPRIDNING Solveigs förskolor AB Allmänt Handlingsplan med syfte att informera, förebygga och motverka smitta och smittspridning vid förskolan. Spridning av infektioner i förskolan går

Läs mer

Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp

Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp Samrådsmöte för Dalälven 19 februari 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten och rena sjöar

Läs mer

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm.

Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan. Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm. Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen. Hygienrutiner

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA HANDLINGSPLAN FÖR EN KEMIKALIESMART FÖRSKOLA Kemikaliesmart förskola Vi har valt att ta fram en handlingsplan som stöd i vårt arbete med att minska barns exponering av skadliga kemikalier i förskolan.

Läs mer

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182

Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö. KS 2014-182 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 307 Motion om inventering av kemikalier på förskolor och handlingsplan för att uppnå en giftfri förskolemiljö.

Läs mer

Plan för systematiskt arbete med giftfri förskola och skola

Plan för systematiskt arbete med giftfri förskola och skola Barn- och utbildningsförvaltningen Karin Sandberg Täpp Ärendenr BUN 2014/987 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 24 augusti 2015 1 (6) Barn- och utbildningsnämnden Plan för systematiskt arbete med giftfri

Läs mer

Under 2014 använde amerikaner så många platspåsar att de skulle kunna nå varv runt jorden.

Under 2014 använde amerikaner så många platspåsar att de skulle kunna nå varv runt jorden. Plast De flesta vet kanske inte vad en så vardaglig sak som plastpåsar gör med naturen. Något så oskyldigt som en plastpåse kan lämna spår i naturen långt efter du själv lämnat jorden. Under 2014 använde

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Nya och nygamla kemiregler Carola af Klinteberg 2015-06-01 1 Mitt uppdrag: Ändringar i föreskrifter från den 1 juni 2015 Förtydliga nya begrepp och lyfta fram

Läs mer

Allergi, irritation, kontakteksem

Allergi, irritation, kontakteksem Allergi, irritation, kontakteksem Alla som kommer i kontakt med irriterande ämnen riskerar att få eksem. Därför måste man undvika hudkontakt med sådana ämnen. Den som får kontakteksem av ett ämne i sin

Läs mer

Så kan vi minska spridning av

Så kan vi minska spridning av Så kan vi minska spridning av smittsamma sjukdomar i förskolan Rekommendationer utarbetade av Smittskydd Stockholm t kh Nedskrivna riktlinjer bör finnas för Handtvätt hos personalen. Handtvätt hos barnen.

Läs mer

Information och tillsyn i Hörby kommun

Information och tillsyn i Hörby kommun M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Tillsyn av icke-anmälningspliktiga hygienlokaler (massörer, kroppsvård) Lokalt

Läs mer

Rensa bort mjuka plastleksaker som är äldre än 2007, så som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta

Rensa bort mjuka plastleksaker som är äldre än 2007, så som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta Rensa bort mjuka plastleksaker som är äldre än 2007, så som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta ftalater som misstänks kunna störa hormonsystemet. Gallra samtidigt

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Giftfri vardag för barn och ungdomar

Giftfri vardag för barn och ungdomar Giftfri vardag för barn och ungdomar Handlingsplan för Barn- och ungdomsförvaltningen Barn och unga är särskilt känsliga för påverkan av kemikalier. Halmstads kommun har startat ett omfattande arbete kring

Läs mer

Lagar och regler om kemikalier

Lagar och regler om kemikalier Exempel från: Håll Sverige Rent Lagar och regler om kemikalier Låt eleverna läsa om lagar och regler kopplat till kemikalier, prata om texterna tillsammans, och avsluta med en frågesport. Läs och frågesporta

Läs mer

Till dig som säljer kemiska produkter

Till dig som säljer kemiska produkter Till dig som säljer kemiska produkter kemikalieinspektionen.se Information till läsaren Kemikalieinspektionen vill uppmärksamma dig på att den här broschyren inte ersätter de fullständiga regelverken,

Läs mer

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling

Fler än du tror tål inte starka dofter. Välj OPARFYMERAT. Handling. Behandling Fler än du tror tål inte starka dofter Välj OPARFYMERAT Handling Behandling 3,2 miljoner människor i Sverige lider av astma, allergi eller överkänslighet. Det här är doftöverkänslighet. Parfymerade produkter

Läs mer

Hygienrutiner i förskolan

Hygienrutiner i förskolan Hygienrutiner i förskolan 2019-04-09 Hygienrutiner i förskolan Syftet med rutinerna är friskare barn och personal. Följande råd är grundläggande för att minska smittspridning. De viktigaste smittvägarna

Läs mer

Hur står det till med matfisken i Norrbotten?

Hur står det till med matfisken i Norrbotten? Hur står det till med matfisken i Norrbotten? Giftigt eller nyttigt? Vad är ett miljögift? Vilka ämnen? Hur påverkas fisken? Hur påverkas vi människor? Kostråd Vad är ett miljögift? - Tas upp av organismer

Läs mer

0:00:53 Och Erik Gravenfors, du är utredare här hos oss, välkommen du också. 0:00:59 Ja, vad kan det finnas för skadliga ämnen i plast egentligen?

0:00:53 Och Erik Gravenfors, du är utredare här hos oss, välkommen du också. 0:00:59 Ja, vad kan det finnas för skadliga ämnen i plast egentligen? Här kan du lyssna på programmet. 0:00:14 Barnens leksaker, tangentbordet på datorn och handskarna som du tar på dig när du ska påta i trädgården. Vår vardag är full av prylar som är gjorda av plast, men

Läs mer

Till dig som har dricksvatten från enskild brunn

Till dig som har dricksvatten från enskild brunn 2009-07-06 1 (6) senast uppdaterad 2009.07.06 Till brunnsägare i Sigtuna kommun Till dig som har dricksvatten från enskild brunn Miljö- och hälsoskyddskontoret har genomfört en undersökning av dricksvattenkvaliteten

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen. Vägen till en giftfri förskola

Hållbar stad öppen för världen. Vägen till en giftfri förskola Hållbar stad öppen för världen Vägen till en giftfri förskola Innehåll Bakgrund... 3 Varför är barn extra känsliga?... 3 Hur ser det ut på förskolor i Göteborg?... 3 Vad gör Göteborgs stad?... 3 Vem ska

Läs mer

Farliga ämnen i avfallet

Farliga ämnen i avfallet Farliga ämnen i avfallet - Hur förebygger vi kemikalierisker i avfallet? - Strategier för minskade risker med kemikalier i varor Mona Blomdin Persson Sekretariatet Strategier och styrmedel www.kemi.se

Läs mer

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi.

Kemikalier i varor. Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013. Karin Thorán Kemikalieinspektionen. www.kemi. Kemikalier i varor Karin Thorán Kemikalieinspektionen Framtidens miljö Regional miljömålskonferens i Eskilstuna 13 februari 2013 Användningen av kemikalier ökar Produktionen av kemikalier har ökat från

Läs mer

Nuläge i Järfälla. För vem gäller handlingsplanen? Ekonomi. Tidplan och uppföljning

Nuläge i Järfälla. För vem gäller handlingsplanen? Ekonomi. Tidplan och uppföljning Inledning I Järfälla kommuns strategiska miljöarbete är giftfri miljö ett prioriterat område. Ungdomar vistas dagligen i miljöer med skadliga ämnen. Elever på gymnasieskolor exponeras för skadliga ämnen

Läs mer

Xxxxx Rök- och kemdykning

Xxxxx Rök- och kemdykning AFS 2014:XX 2014:14 Xxxxx Rök- och kemdykning Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2007:7) om om rök- och kemdykning Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Kemikalieveckan 2015

Kemikalieveckan 2015 Miljökontoret Rapport 2015-09-29 Kemikalieveckan 2015 - fokus på barns hälsa och säkerhet Rapporten upprättad av: Linn Andersen Kristin Svee 2 (9) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund

Läs mer

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover Livsmedelsverkets gränsvärden Enligt Livsmedelsverkets bedömningsgrunder kan ett dricksvatten bedömas som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. - Bedömningen tjänligt innebär att vattnet kan

Läs mer

Handlingsplan för giftfri för- och grundskola

Handlingsplan för giftfri för- och grundskola Handlingsplan för giftfri för- och grundskola Bakgrund Järfälla kommun antog 2010 en miljöplan med mål fram till år 2020. Ett av målområdena är: Det goda livet i Järfälla, där det står beskrivet att alla

Läs mer

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se

FARLIGT AVFALL. Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Läs mer på: www.sopor.nu www.el-kretsen.se www.naturvardsverket.se www.rvf.se www.sakab.se Piteå Renhållning & Vatten 0911 931 00 info@pireva.se Www.pireva.se FARLIGT AVFALL 26 000 ton farligt avfall samlas

Läs mer

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrustning förr Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrusning nu Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 2 Fysiska hälsorisker Ryker,

Läs mer

Strategi för att bidra till Giftfri miljö

Strategi för att bidra till Giftfri miljö Strategi för att bidra till Giftfri miljö Länsstyrelsens regleringsbrev: åtgärdsprogram i bred förankring i länet för att nå miljömålen Giftfri miljö prioriterat mål av Miljömålsrådet Syfte: Identifiera

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-06-01 1 Kemiska ämnen är farliga på olika

Läs mer