Allas delaktighet Allas delaktighet handlar om få miljöarbetet känt inom och utom anläggningen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allas delaktighet Allas delaktighet handlar om få miljöarbetet känt inom och utom anläggningen."

Transkript

1 Delaktighet Allas delaktighet Allas delaktighet handlar om få miljöarbetet känt inom och utom anläggningen. Skapa en positiv bild Genom att informera och förmedla en positiv och enkel bild kring miljö och natur så skapas en bra atmosfär kring miljöarbetet. Detta ger god lyftkraft till nya projekt inom hela klubben. Under "goda exempel" hittar du bra exempel inom området från andra klubbar. Det kan röra sig om allt från enkla informationsbroschyrer till faktiska aktiviteter. Tips! Kontakta exempelvis den lokala Naturkyddsföreningen och anordna en egen naturguidning på banan för medlemmar och deras vänner. En enkel Golftävling med kombinerad med utplacerade natur - och miljöfrågor kan vara ett sätt att få medlemmarna mer engagerade. Att berätta om klubbens miljöarbete för alla som deltar i nybörjarutbildningen eller på juniorträffen på klubben kan också vara ett sätt att rekrytera och engagera fler. Styrelsen miljökommittén För att få genomslag i miljöarbetet måste beslutet om att arbeta med miljöfrågor komma från styrelsen. När miljöinitiativet är förankrat i styrelsen, kan man arbeta sig utåt i organisationen med medlemmarna som viktigaste målgrupp. Att ständigt kommunicera sitt arbete både inom och utom klubben är grundläggande för att lyckas. Se till att ha en miljöansvarig på anläggningen som också är registrerad i GIT så utskick mm når rätt person på klubben. I miljökommittén är det viktigt att man har stöd från andra delar av klubben, sök därför aktiv kontakt med medlemmar och efterfråga deras synpunkter på hur de vill att klubben skall utvecklas. Fastigheter Fastigheter är en viktig del av anläggningen. Dessa skall underhållas väl, men i vissa fall kan nybyggnation vara att föredra framför att reparera en gammal byggnad. Befintliga lokaler En heltäckande inventering av samtliga lokalers kostnader är nödvändig för att kunna skatta framtida behov av och kostnader för exempelvis energi och underhåll.

2 En mycket viktig åtgärd ur miljö, resurs och ekonomi synpunkt är att se över anläggningens elförbrukning. Gör en energi/el deklaration på anläggningen. Enligt tidigare erfarenheter kommer de allra flesta klubbar att kunna göra stora el och ekonomiska besparingar med enkla åtgärder. Utnyttjande av fastigheter även under icke-säsong får inte glömmas. Nybyggnad Under planeringsstadiet bör man ställa sig två övergripande frågor innan man går vidare och bygger. Till vad behövs byggnaden och hur stort är behovet, kan man anpassa befintliga lokaler för att täcka behovet? Vilka blir de ekonomiska och ekologiska kostnaderna som kommer av nybyggnationen eller ombyggnation och hur ska det täckas eller behandlas? När dessa frågor är besvarade kan man gå vidare i processen. För "ekologisk" nybyggnation finns mycket information tillgänglig på Internet, men ta gärna kontakt med någon expert inom det området. Golfshop Golfshopen liksom restaurangen drivs på många golfklubbar separat från klubben i övrigt. Frågan är på vilket sätt golfklubben kan påverka shopens ägare/brukare att bedriva aktivt miljöarbete? Detta sker bäst via avtal, där det fastställs att shopens miljöpolicy/handlingsplan överensstämmer med anläggningens miljöpolicy. Några punkter att göra redan nu. Ordna möte mellan miljöarbetsutskott och shop. Skriv gemensamt miljöavtal med shopen. Inventera leverantörers miljöpolicy. Minimera antalet engångsartiklar Använd Internet för att meddela sig med kunderna Återvinn wellpapp och annat förpackningsmaterial Man kan tänka sig shopen som en separat liten del i anläggningens helhet. Därför bör den person som äger/förvaltar shopen göra upp en tydlig handlingsplan med hur shopen skall hantera Inköp, energianvändning och avfall på det mest miljömedvetna sättet. Goda exempel? Exempel kan vara en samkörning av leverantörer, viss del ekologiska produkter, en inköpspolicy med miljökrav eller smart hantering av avfall och förpackningsmaterial.

3 Gödsling Gödsling av en golfbanas gräs är en konst. Att ge rätt tillförsel av rätt gödsel vid rätt tillfälle kräver kunskap. En optimerad gödsling innebär att man har en turf av god kvalitet samtidigt som man slipper eller minskar övergödningsproblem, sparar kostnader och kan klippa mer sällan. Det finns ingen given mall för hur man gödslar bäst. Alla banor är individuella och inom banan är hålen individuella i förhållande till hur mycket extra gödning de kräver för att hålla rätt standard. Många gödslar idag enligt principen att med precision lägga mycket små, flytande näringsgivor relativt ofta under växtsäsongen. Detta ger en bra kontroll av tillväxt och näringsupptag och minskar riskerna för övergödsling och näringsläckage dramatiskt. För att man skall kunna gödsla optimalt är det bra om man genom olika mark/växt analyser tar reda på de grungförutsättningar som man har på just sina banförhållanden. Faktorer som påverkar hur din bana svarar på gödsling är: Det finns många gödselmedel ute på marknaden, se till att använda det som passar dig bäst. Var en kritisk konsument se till att få information och motivering varför ni skall använda de produkter ni köper Balanserad näringstillförsel undersök banans markförhållanden, gör analyser och mät ph och växtnäringsämnen samt andra viktiga parametrar som spelar in. ph-värde i vatten och dressgods Att mäta ph i dressgods och bevattningsvatten är viktigt, då dessa två faktorer kan påverka greenen mycket mer än man tror. Markens ph-värde Markens ph är bland annat avgörande för hur gräset tar upp näring mm. Ta regelbundna prover (årliga) på olika nivåer i profilen för att få bättre koll på markens egenskaper och hur man kan gödsla. SE mer info på SGF hemsida /växtnäring och ta kontakt med din bankonsulent och be om råd för en växtnäringsgenomgång av banan. Inköpsrutiner Inköp varierar naturligtvis både med avseende på storlek på klubben men också i förhållande till hur anläggningen ser ut. Individuell anpassning Det handlar om hur högt man vill lägga ribban, vad man tolererar både ekonomiskt och etiskt. Den riktigt ambitiösa klubben lägger ribban högt och utvärderar sina leverantörers miljöpolicy så att de överensstämmer med den som anläggningen har antagit. Det kan handla om allt från gröna leverantörer till att köpa lokalt så långt det går. De krav som man ställer på leverantörer bör svara väl mot de mål man sätter upp i miljöpolicyn.

4 Samkör med Shop och Restaurang även efter inköp Helhetssynen är viktigast under denna punkt. Se till att inköpen koordineras på ett sådant sätt att de blir kostnadseffektiva både ut ekonomisk och ekologisk synvinkel. Samkör denna punkt med shop och restaurang så långt det är möjligt. Inköp behandlar även den process som kommer efter att inköpen är gjorda, det vill säga avfall och omhändertagande av returemballage. Så här kan miljövänliga inköp planeras; 1) Formulera ett brev till leverantörer där ert nya initiativ beskrivs. 2) Samla restaurang och shop för ett inköpsmöte eller samordningsmöte. 3) Undersök möjligheter för minskat antal leveranser eller leverantörer. 4) Undersök om gröna leverantörer vill bli sponsorer för klubben. 5) Kontroll organisationen KRAV har mycket kunskap och information när det gäller ekologiska restaurang och livsmedel (KRAV.se) Kontor Från kansli och kontor har man möjlighet att påverka en stor del av den övriga verksamheten. Genom dessa cirkulerar en stor del av allt administrativt arbete inom en klubb. Genom att vara en knutpunkt för en stor del av den övriga verksamheten har man på kansli och kontor dessutom en möjlighet att påverka de miljömässiga valen hos andra delar av verksamheten. Genom att från kansliet signalera värderingar - exempelvis ständigt informera om miljöarbetet via hemsida och en anslagstavla - kan man på ett lätt sätt nå ut till medlemmarna. Självklart måste man göra upp en policy för vilken typ av miljöarbete man ska driva inom kontor och kansli och den bör var samstämmig med den av anläggningen överenskomna policyn. Oftast används en stor del engångsartiklar och trycksaker. En inventering av vad som förbrukas och som återvinns, brukar kunna ge en god bild över inom vilka områden man kan dra ner. Exempelvis kan man; - använda hemsidan mer för att effektivt nå ut till medlemmarna. - se till att alla funktioner och förtroendevalda finns registrerade i GIT för att effektivt nås av information utifrån - endast köpa in miljömärkta produkter och maskiner Tre saker att göra redan nu: 1) För bok över hur mycket engångsartiklar som förbrukas 2) Ersätt engångsartiklar med mer miljövänligt alternativ 3) Undersök alternativa vägar för kommunikation

5 Sätt upp delmål att arbeta mot genom att sakta men säkert införa miljömässiga krav inom verksamheten. Markbyggnad & nyanläggning Markbyggnad och nyanläggning regleras av innehållet i miljöbalken och tillstånd och tillsyn sköts av kommun med benägen hjälp av länsstyrelse (tillsynsmyndigheter). Myndighetskontakter m m Det är viktigt att kontakt tas med dessa myndigheter innan en om/tillbyggnad skall göras. Det är också viktigt att kontakt tas med grannar, vägsamfälligheter, naturorganisationer m.fl. innan byggstart sker för bl a att viktiga naturvärden inte skall förstöras. Kulturhistoriska värden? Kontakta Hembygdsförening, Länsmuseet eller Riksantikvarieämbetet för en kulturinventering av området. Ta hjälp av bankonsulenten En nyckelperson när det gäller markbyggnad är bankonsulenten. Genom honom eller henne ökar kommunikationen externt såväl som internt och man får ett bra flyt i hela processen. Andra punkter som kan vara viktiga att ha i åtanke inför en markbyggnad är hur man kan införa ett IPM-tänkande (Integrated Pest Management) i byggnationen. Öppna dialogen minska kostnaderna Under en markbyggnad eller nyanläggning är det viktigt att hålla dialogen öppen med såväl golfare som myndigheter. Kommunikationen med medlemmar är minst lika viktig som själva utförandet. Ett öppet samtal leder ofta till bra resultat och vinster med nybyggnationen kan utökas. Exempelvis ges ibland bidrag för skapande av nya biotoper eller andra naturvårdsinsatser som kan vara aktuella vid sidan av markbyggnationen, din kommunekolog vet mer. Maskiner Det här fokusområdet tar upp skötseln av maskiner och de ämnen som är förknippade med dessa. Under denna punkt går vi även igenom hur man bäst förvarar drivmedel, oljor, bekämpningsmedel, gödsel etc som förvaras i byggnaderna. Med god framförhållning kan man med dessa enkla steg göra många små vinster både ekonomiskt och miljömässigt. Vid sidan om detta får man dessutom en trevligare arbetsmiljö. Maskin och bevattningsrelaterade åtgärder som skonar miljön och gynnar klubbens ekonomi Maskinunderhåll och utbildning Se till att maskinerna är god trim och att exempelvis sprututrustningen är kalibrerad och försedd med skydd mot vindavdrift mm. är försedda med kjolar eller speciella lågavdrifts- munstycken för gödselspridning. Väl hållna och injusterade (kalibrerade) maskiner sprider näringen på ett optimerat sätt.

6 Bevattningsanläggning, dräneringsvatten och vattendrag - Optimera bevattningen genom att använda rätt munstycken och rätt tryck i spridarna. - Gör en bevattningsrevision för att fastställa bevattningsanläggningens status och täckningsgrad. - Kombinera gärna gödslingen med kort bevattning, om det inte rör sig om en ren bladgödsling. Ta hand om gräsklippet Anordna med en kompost, blanda gräsklipp och jord/sand, gärna på en hårt gjord yta. Regelbunden omblandning av materialet ger efter kompostering bra, användbar jord. Vätskor och dylikt Oljor och andra drivmedel skall förvaras separerade från varandra. Bekämpningsmedel åtskiljs från andra medel och skall lagras enligt vissa riktlinjer. (Se checklistan) De medel där registreringen gått ut, respektive inte används längre lämnas för destruktion på återvinningscentral. Annat miljöfarligt avfall som exempelvis gammal målarfärg skall lämnas till destruktion. Installera biobädd vid påfyllning av växtskyddssprutan se byggmall i (Checklistan) Ljunghusen. Likaså bör tvättning och annan rengöring i anslutning till verkstad göras på godkänd spolplatta för att få rengöringen effektiv och med minimalt spill. Ta kontakt med din kommun för ytterligare krav och information om spolplatta. Maskiner Välj eldrivna, alternativt hybrid-maskiner så långt det går. Välj miljömärkta drivmedel så långt det går och är försvarbart ur ett ekonomiskt perspektiv Använd, om möjligt, motorvärmare och undvik kallstarter. Minska körsträckorna på och inom anläggningen. Serva maskinerna på rekommenderade serviceintervall Tips! Ett sätt att hålla nere sina kostnader och sin miljöbelastning kan vara att samköpa/hyra maskiner (som sällan används) tillsammans med andra klubbar. I handlingsplanen är det klokt att få med en inventering av drivmedel och andra förbrukningsvaror. Restaurang Restaurangen drivs på de flesta golfklubbarna i privat regi. Frågan är på vilket sätt golfklubben kan påverka restaurangens ägare/brukare att bedriva aktivt miljöarbete. Detta sker bäst via avtal, där det fastställs att restaurangens miljöpolicy/handlingsplan anpassas till golfklubbens miljöverksamhet. Restaurangen kan med fördel dra nytta av att samköra med fokusområde "Sophantering" och "Inköpsrutiner".

7 Kompost: Upp mot 70 % av en kompost kan utgöras av avfall från restaurangen. Denna kan sedan utgöra en god bonus åt banan när den behöver mer näring. Hör med kommunen vilka regler och bestämmelser som gäller för hantering av matavfall. Ekologisk mat: En genomgång av leverantörer är bra. Att konsekvent köpa från leverantörer vars miljöpolicy stämmer överens med anläggningens är ett tydligt sätt att visa vad man står för. Kontakta kontroll organisationen KRAV som har information och regler när det gäller Restauranger och ekologisk mat. Inköp: Med färre leverantörer kommer mindre mängd emballage och med det minskad mängd emballage och minskade utgifter. Se vidare under Goda exempel. Tre saker göra redan nu: 1) Boka ett möte mellan miljöarbetsutskott och restaurang 2) Skriv miljöavtal med restaurangen och få det inskrivet i miljöplanen 3) Boka uppföljningsmöte 4) Gör en enegiinventering av köksanläggningen då de ofta är en stor förbrukare av energi. Eventuellt att installera en separat elmätare till köket för att följa dess elförbrukning. Inledande i miljöarbete inom restaurangen är att ägaren till restaurangen måste vara med på tåget. Det lönar sig i längden att utforma en miljöpolicy tillsammans med restaurangägaren. KRAV info? Sopor & återvinning Avfallet från en golfklubb kan bli betydande. Inom anläggningen finns flera källor som förbrukar material som sedermera måste omhändertas på ett eller annat sätt. Det finns skilda meningar hur man skall göra med soporna. Skall man källsortera eller skall man skicka iväg allt osorterat och låta någon annan sköta sorteringen eller kanske återvinna på plats? Återvinning? Oavsett vad man bestämmer sig för är det klokt att i möjligaste mån minska mängden sopor eller material för återvinning. Det finns flera kända aktörer inom återvinningsbranschen som kan hjälpa till med information om hur man bäst återvinner olika former av material. Det kan röra sig om allt från plast, glas, metall, papper till kemiskt farliga material eller spill från byggen (se vidare under resurser). Kompost Att ställa i ordning en kompost kan vara ett värdefullt inslag både ur ett resursperspektiv genom minskade inköp och ur ett biologiskt perspektiv där komposten, gräs ev avfall från restaurangen kan bidra med en väldigt rik jord som kan återföras till anläggningen. Det kan dock vara klokt att analysera innehållet i kompostjorden innan den används, så att man får en riktig blandning med avseende på nerbrytningsgrad och innehåll.

8 Kontrollera vad som gäller för kompostering i just din kommun. Är restaurang och shop involverade i källsorteringen? Det finns massor av saker som går att återvinna. Främst är det papper och wellpapp, men också alla aluminiumburkar, petflaskor och andra glasflaskor. Principen för att kunna arbeta sig framåt till ett hållbart förhållningssätt gentemot avfall måste vara en tydlig avfallspolicy. En sådan kan utgå från följande ledord: Avfallsreduktion Minska avfallsmängden genom att använda rätt material i rätt mängd för rätt ändamål vid rätt tidpunkt. Återanvändning Avfallsreducering (minimering) blir ännu tydligare om man strävar efter att endast använda material som kan användas fler än en gång -undvik engångsartiklar. Återvinning Denna punkt skall ses som en sista utväg men man ska se till att använda material som går att återvinna. Öppna kommunikationerna med återvinningsaktörer. Utbildning Se till att förankra processen hos medlemmarna och visa på vinster som kommer ur en väl utarbetat avfallspolicy. Får man medlemmarna med sig går arbetet mycket smidigare. Resurser Det finns många instanser som kan hjälpa till med information och idéer kring sophantering. Här kan du få hjälp; Kommunen eller den lokala länsstyrelsen Återvinningsindustriernas hemsida Boverket har nyttig information för återvinning av rivningsmaterial på sin hemsida. Naturskyddsföreningen har mycket nyttig information om avfallshantering på sin hemsida På Avfallsportalen - sopor.nu finns information om hur man sorterar sitt avfall och varför det bör sorteras, var avfallet ska lämnas och vad som händer sedan. Avfallsportalen sopor.nu är ett samarbetsprojekt mellan Naturvårdsverket, Konsumentverket, El-kretsen, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen samt - RVF - Svenska Renhållningsverksföreningen Transporter Att kommunikationerna till och från klubben måste vara bra är självklart. Se till att det finns miljöriktiga alternativ för att ta sig till och från klubben. Ligger det en busshållplats i närheten kan anläggningen, se till att medlemmarna ges möjlighet att förvara sina klubbor i vagnskjul eller dylikt. Finns det inte bussar som går förbi anläggningen i lagom närhet? Öppna kommunikationerna med kommunen eller de som sköter lokaltrafiken. Möjligen kan de tänka sig att öppna en linje under viss tid av året. Samåkning

9 Ett annat sätt är att ordna ett forum för medlemmar att kunna samåka på något annat sätt än med lokaltrafiken. Cykel Se till att underlätta för de som tar cykeln till anläggningen exempelvis genom att ha skåp för klubbor på klubben. Att göra redan nu; - Inventera klubbens möjligheter för lokaltrafikens tillgänglighet, samåkning och klubbskåp för cyklande. - Hör efter vad medlemmarna tycker om kommunikationerna till och från klubben. Skicka ut en enkät via hemsidan. Vatten Vattenvård handlar om hur man på klubben sköter de vatten som finns på och intill banan. Vattenvård är att jämställa med fokusområdet "Naturmark", många paralleller kan därför dras mellan dessa båda områden. Man kan se vattenvård ur tre aspekter, ekonomiska, miljömässiga och biologiska och dessa är egentligen tätt sammanvävda till en enhet. Ju mer man arbetar med denna punkt desto tydligare kommer kopplingarna att bli. Ur ett ekonomiskt perspektiv lönar det sig oftast att veta hur mycket vatten som cirkulerar inom anläggningen. Ju mer vatten som cirkulerar desto större utgifter. Under denna punkt är det viktigt att inte glömma vattnet i klubbhuset. Hur stor del av energiutgifterna går åt till att värma vatten? Anläggningen kan genomföra en el-inventering med hjälp av elmätare, däribland mätter man hur mycket energi som gick åt till just uppvärmning av vatten, se vidare under fokusområde Fastigheter. Ur ett miljömässigt perspektiv kan man se vattenvård som en metod att säkerställa en frisk miljö. Främst gäller det de dammar och bäckar som används som vattenhinder och till bevattning. Vid för stort användande av näringsmedel eller biocider kan detta snart visa sig som en reducering av vattenväxter och djur. Vissa klubbar har genomfört ett vattenkontrollprogram med hjälp av studenter, fördelarna med programmet har visat sig vara många, läs mer under Goda exempel. Faktorer som är utom vår kontroll är viktiga att känna till. Om banan ligger inom ett avrinningsområde kan det vara klokt att mäta vattenkvalitén strax utanför banan såväl som strax efter. På så sätt håller man ryggen fri från obehagliga påhälsningar. Rent biologiskt är vatten en källa till liv. Att underlätta för vattendjur och välkomna vattenoch strandväxter är också en del i vattenvården. Många gånger krävs det relativt lite arbete för att få vattenlevande organismer att trivas på och i de vatten som finns på banan. Några klubbar kommer att omvandla ett problemområde till ett område som gynnar biologisk mångfald, renar vattnet och förbättrar banan spelmässigt. Handlingsplanen och matrisen för "Vattenvård" är viktig för helhetsperspektivet. Många insatser som genomförts på land är direkt överförbara till vatten. Tre saker att göra och införa i handlingsplanen:

10 1) Inventera vilka groddjur (grodor, paddor och salamandrar) man har inom området. 2) Ta kontakt med din lokala naturskyddsförening och låt dem komma med förslag på åtgärder 3) Inventera medlemregistret på biologer eller entusiaster inom vattenområdet. Engagera dem! Visste du att - Trollsländor, grodor, paddor och vattensalamandrar är indikatorarter för bra vattenmiljö? - Pesticider, försurning och övergödning kan leda till färre arter. - Golfbanor har ofta fler arter än kringliggande dammar utanför golfbanan. Vi återkommer med mer info om det nya Vattendirektiv som är kommer att beröra vårt handhavande och användande av yt och grundvatten. Årsrapport till kommunen De flesta kommuner vill ha in en årsrapport från golfklubben som redovisar använd mängd bekämpningsmedel, gödsel, vattenuttag, naturgrus etc (se lista i checklista Miljö). Denna årsrapport är en enkel miljöutredning och fungerar som en utmärkt utgångspunkt för miljöarbetet. På grund av att kommunen kräver en årsrapport blir det enklare att inför styrelsen argumentera för miljöarbetet. Årsrapporten fungerar också som en sammanfattning av delar av miljöarbetet. Genom att sammanställa miljöarbetet i en årsrapport kan det dessutom på ett klart och tydligt sätt redovisas publikt och på så vis ger man arbetet den auktoritet som det behöver. En årsrapport kan ge klubben: En bra start i miljöarbetet då den fungerar som en enklare miljöutredning En tydligare bild över miljöarbetet som bedrivs på klubben God självinsikt om vilka områden som missats och därmed behöver förbättras Ett större engagemang utifrån (good-will) om årsrapporten redovisas publikt Bättre kommunikation med kommunen som också på detta vis ser att miljöarbetet pågår aktivt Alla kommuner är uppbyggda på olika sätt, således finns det ingen mall för hur en årsrapport skall skrivas. Undersök därför med er kommun vilka blanketter och dylikt de vill att ni ska använda för dokumentation och rapportering till dem.

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB.

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. Golfa i grön miljö, dä ä Solklart! Karlstad GK. Inledning Golf är en helhetsupplevelse för både kropp och själ. Inte minst viktig är naturupplevelsen under en golfrunda.

Läs mer

MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN PORJUS GOLFKLUBB

MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN PORJUS GOLFKLUBB MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN PORJUS GOLFKLUBB Inledning 1. Svenska Golfförbundet har antagit ett arbetsprogram för att få i gång ett systematiskt miljöarbete på golfanläggningar. Ett bra och trovärdigt miljöarbete

Läs mer

Klubbens miljöarbete Förslag till körschema

Klubbens miljöarbete Förslag till körschema Miljödiplom Kriterier 2014 Syfte: Stimulera golfklubbar att aktivt arbeta med miljöfrågorna i förgrunden samt stimulera till ett aktivt deltagande av klubbens medlemmar men även visa omvärlden att golfbanan

Läs mer

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén Intern 2013-01-14 1 (7) Kvalitets-och Miljökommittén Miljö 00x-13 A Hulta Golfklubb Miljöplan 2013 Antagen av Hulta Golfklubbs styrelse den 14 januari 2013. 2013-01-14 2 (7) Miljö 00x-13 A Innehållsförteckning

Läs mer

Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010

Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010 Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010 Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010 Innehåll 1. Kulturhistoria och landskapsvård 2. Kommunikation och utbildning 3. Avfall 4. Utsläpp till luft och vatten 5. Byggnader,

Läs mer

MILJÖPLAN FRAMTAGEN AV MILJÖGRUPP 2011-2012. Miljöplanen inklusive miljöpolicy är redovisad för och antagen av golfklubbens styrelse 2012.

MILJÖPLAN FRAMTAGEN AV MILJÖGRUPP 2011-2012. Miljöplanen inklusive miljöpolicy är redovisad för och antagen av golfklubbens styrelse 2012. MILJÖPLAN FRAMTAGEN AV MILJÖGRUPP 2011-2012 Miljöplanen inklusive miljöpolicy är redovisad för och antagen av golfklubbens styrelse 2012. 1 Innehållsförteckning Sidnummer Innehållsförteckning 2 Bakgrund

Läs mer

UTBILDNING SVENSKA GOLFFÖRBUNDET MILJÖPLAN

UTBILDNING SVENSKA GOLFFÖRBUNDET MILJÖPLAN UTBILDNING SVENSKA GOLFFÖRBUNDET MILJÖPLAN EN VÄL GENOMARBETAD MILJÖPLAN GER EN VERKSAMHET SOM YTTERST ÄR TILL GODO FÖR KLUBBENS MEDLEMMAR OCH DÄRMED UNDERLAG FÖR MEDLEMMARNAS TRIVSEL I KLUBBEN. SVENSKA

Läs mer

Miljöplan för Björkhagens Golfklubb

Miljöplan för Björkhagens Golfklubb Miljöplan för Björkhagens Golfklubb Följande miljömål för Björkhagens Golfklubb har identifierats med utgångspunkt från "Golfsportens miljöpåverkan", utgiven av Svenska Golfförbundet, samt från miljökommitténs

Läs mer

MILJÖPLAN SUNNE GOLFKLUBB 2008/2010

MILJÖPLAN SUNNE GOLFKLUBB 2008/2010 MILJÖPLAN SUNNE GOLFKLUBB 2008/2010 Inledning Miljöpolicy 1. Delaktighet 1 a) Kommunikation och förankring 1 b) Utbildning 2. Inköpsrutiner 3. Fastigheter 4. Maskiner 5. Kontorsrutiner 6. Shop 7. Restaurang

Läs mer

Regenber g & Hansson

Regenber g & Hansson Utgåva 1 (1)10 MILJÖPLAN 2006 Regenber g & Hansson Utgåva 1 (2)10 Regenberg & Hansson...1 1. Verksamhetsbeskrivning...3 2. Miljöledning...3 3. Miljöpolicy...5 4. Handlingsplaner...6 5. Inköpsrutiner...8

Läs mer

Miljöplan för Örbyhus Golfklubb

Miljöplan för Örbyhus Golfklubb Miljöplan för Örbyhus Golfklubb 2014-08-11 1 Innehållsförteckning 1 Övergripande målsättning 2 Ansvar 3 Miljöpolicy 4 Historik 5 Delaktighet och samarbete 6 Fastigheter 6:1 Klubbhus, hotell och kontor

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Golfen och miljön 2011

Golfen och miljön 2011 Golfen och miljön 2011 Hur påverkar golfsporten miljön? Markutnyttjande Mineralgödsel och kemiska bekämpningsmedel Effekter på biologisk mångfald Energiförbrukning Vattenrening Hur kan vi förbättra golfsportens

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén Intern 2016-01-25 1 (8) Kvalitets-och Miljökommittén Miljö 00x-14 A Hulta Golfklubb Miljöplan 2016 Antagen av Hulta Golfklubbs styrelse den 25 januari 2016. 2016-01-25 2 (8) Miljö 00x-14 A Innehållsförteckning

Läs mer

Miljöutredning för vår förening

Miljöutredning för vår förening 04.1 Miljöutredning Miljöutredning för vår förening datum 2014-09-30 Sida 1 av 6 Introduktion I detta dokument redovisas ett antal frågor som är till för att hjälpa er i arbetet med att ta fram en miljöutredning.

Läs mer

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Arbetet med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM sker i åtta steg. Denna information beskriver övergripande hur arbetet är uppbyggt och hur ni startar det. Trots att

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Miljöbalken - Sveriges miljölagstiftning

Miljöbalken - Sveriges miljölagstiftning Miljöbalken - Sveriges miljölagstiftning Samhället förväntar sig att alla som bedriver verksamheter som kan att påverka miljön både känner till hur verksamheten riskerar att påverka miljön och själv genomför

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet.

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet. MILJÖPOLICY Vårt mål är att, tillsammans med våra hyresgäster, skapa en miljö som är trivsam, funktionell och miljöanpassad. För att lyckas med detta har vi påbörjat ett miljöarbete som involverar alla

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

[Skriv här] Miljöplan Nacka GK 2017 MILJÖPOLICY. Vår strävan är att belasta miljön så lite som möjligt

[Skriv här] Miljöplan Nacka GK 2017 MILJÖPOLICY. Vår strävan är att belasta miljön så lite som möjligt MILJÖPOLICY Vår strävan är att belasta miljön så lite som möjligt För att uppnå detta arbetar vi med ständiga förbättringar och förebygger negativ miljöpåverkan genom att; Uppfylla gällande lagar, förordningar

Läs mer

Miljöplan. Skellefteå Golfklubb. för. Version 2.0 2014-04-16 Miljöplan - Skellefteå Golfklubb 1

Miljöplan. Skellefteå Golfklubb. för. Version 2.0 2014-04-16 Miljöplan - Skellefteå Golfklubb 1 Miljöplan för Skellefteå Golfklubb Version 2.0 2014-04-16 Miljöplan - Skellefteå Golfklubb 1 Inledning Skellefteå Golfklubb bildades 1967. De första golfrundorna på Rönnbäckens golfbana spelades i augusti

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Båtliv och miljö - En liten guide till ett miljövänligare båtliv

Båtliv och miljö - En liten guide till ett miljövänligare båtliv Båtliv och miljö - En liten guide till ett miljövänligare båtliv Du som är ute med din båt, du kan göra massor för miljön! Kristianstad kommun har med hjälp av information från Håll Sverige Rent och Sweboat

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

Policy för sortering av avfall och cirkulation av material

Policy för sortering av avfall och cirkulation av material Dokumentansvarig Elvira Laneborg, 0485-471 25 elvira.laneborg@morbylanga.se Handbok POLICY Beslutande Kommunfullmäktige 303 2018-12-18 Giltighetstid 2019-01-01 2022-12-31 1(5) Beteckning Aktualitetsprövning/revidering

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB OM MIVA Miva () ett kommunalt bolag Bildades 2009, tidigare Tekniska kontoret Domsjö Vatten AB är ett helägt dotterbolag till Miva Miva omsätter cirka 200 miljoner kronor och har drygt 100 medarbetare

Läs mer

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14.

MILJÖPLAN. Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig. Vi har utsett miljöansvariga. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret 13/14. MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvarig Vi har utsett miljöansvariga vid sektionen. Vi har en miljöansvarig vid sektionen. Verksamhetsåret Minst en av de miljöansvariga har under året deltagit av LiU anordnad

Läs mer

Utbildningspaket Konsumtion

Utbildningspaket Konsumtion Utbildningspaket Konsumtion Hur och vad? Resurser Vi berättar om olika resurser och konsekvenserna av att vi använder dem. Hushållssopor Vi berättar om hushållssopor och vem som ansvarar för dem. Vad är

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Kommunikation, utbildning & information

Kommunikation, utbildning & information Öregrunds Golfklubb Hushållning med resurser & optimerad energianvändning Kommunikation, utbildning & information Lagar, regler & andra bestämmelser Bevarad biologisk mångfald & levande dammar MILJÖPLAN

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning Miljöpolicy Policy 1 av 5 2012-12-01 Miljöpolicy Vi på Top Städ jobbar efter principen att jordens resurser är ändliga, att klimatförändringarna är ett faktum och att vi har ett ansvar gent emot kommande

Läs mer

Miljöcertifiering med hjälp av Grön idrott

Miljöcertifiering med hjälp av Grön idrott Miljöcertifiering med hjälp av Grön idrott Grön drott kan användas för miljöcertifiera föreningen, arrangemanget, klubblokalen eller anläggningen. På föreningsnivå kan man certifiera sig på tre nivåer

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor Bandrift Möjligheter och fördelar med extern entreprenad Proffs på gröna sportytor Golfsverige i förändring kräver smarta lösningar för bandrift Golfsverige befinner sig i en förändringsprocess som innebär

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

MILJÖPLAN. Bråvikens Golfklubb (17)

MILJÖPLAN. Bråvikens Golfklubb (17) MILJÖPLAN Bråvikens Golfklubb 2010 2010-11-30 1(17) Inledning Bråvikens Golfklubb bildades 1989 och invaldes i Svenska golfförbundet 1990 Golfbanan blev spelklar med 27 hål 1992. Bråvikens Golfklubb är

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Del 2 Miljörevision och certifiering av den egna anläggningen/banan/klubben

Del 2 Miljörevision och certifiering av den egna anläggningen/banan/klubben Del 2 Miljörevision och certifiering av den egna anläggningen/banan/klubben Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet & Svenska Bilsportförbundet 1/18 Miljörevisionsprotokoll Samtliga X-märkta frågor

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga Sektionsstyrelsen ska. Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och

Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga Sektionsstyrelsen ska. Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och MILJÖPLAN Mål Åtgärd Tidsplan Ansvariga ska ha minst en miljöansvarig Vi har två miljöansvariga vid sektionen. Under verksamhetsåret 2016 är det David Brostedt och Åtgärda i början av varje ny termin Minst

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv

Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 1 Allt du källsorterar, återvinns och får nytt liv 2 Du vinner på att återvinna! Varje gång du lämnar en förpackning eller en tidning till återvinning sker något stort. Ketchupflaskan blir en praktisk

Läs mer

HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN

HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN MILJÖFÖRVALTNINGEN RÅDRUMMET Karlstad 2014 CHECKLISTA HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN Hej! Vi vill hjälpa dig att göra ditt evenemang så hållbart som möjligt: miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

Källsortering Alskäret

Källsortering Alskäret Källsortering Alskäret Vem tar egentligen ansvar för vad? April 2015 Ann Martinsson Palmbrink Nacka kommun http://www.nacka.se/web/bo_bygga/avfall/inlamning/sidor/default.aspx Vem ansvarar? Kommunerna

Läs mer

Miljöplan för Högbo Golfklubb

Miljöplan för Högbo Golfklubb Miljöplan för Högbo Golfklubb Uppdaterad 2010-01-01 Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid. 2 Miljöpolicy för Högbo Golfklubb sid. 3 Övergripande miljömål för Högbo Golfklubb sid. 4 Detaljerade

Läs mer

Centerpartiets miljöpolicy

Centerpartiets miljöpolicy Centerpartiets miljöpolicy - för en hållbar utveckling juni 2008 www.centerpartiet.se Centerpartiets miljöpolicy För en hållbar, ekologisk och tillväxtfrämjande utveckling Centerpartiet ska vara ett föredöme

Läs mer

Riktlinjer för hantering av internt avfall

Riktlinjer för hantering av internt avfall Riktlinjer för hantering av internt avfall Antaget av kommunstyrelsen 2018-12-17 Ska revideras senast 2020-12-31 Ansvarig tjänsteman: Hållbarhetsstrateg 1 Bakgrund Nybro kommun har fastställt följande

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Policy för miljöarbete vid organiserande av SM-tävlingar

Policy för miljöarbete vid organiserande av SM-tävlingar Policy för miljöarbete vid organiserande av SM-tävlingar Sara Ekström 2018 Sidan 1 av 9 Innehåll 1. Introduktion... 3 2. Planering av SM... 3 3. Kommunikation... 4 4. Transporter... 5 5. Köp av varor eller

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Öijared Golfklubb. Miljöredovisning 2007

Öijared Golfklubb. Miljöredovisning 2007 Innehåll Inledning...3 Miljökommittén...3 Miljöpolicy...4 Miljöpolicyns lydelse... 4 Miljöarbete inom Öijared Golfklubb...4 Före 2007...4 Framtagande av miljöpolicy... 4 Utbildning och information... 5

Läs mer

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor Bandrift Möjligheter och fördelar med extern entreprenad Proffs på gröna sportytor Golfsverige i förändring kräver smarta lösningar för bandrift Golfsverige befinner sig i en förändringsprocess som innebär

Läs mer

Miljöplan. Skellefteå Golfklubb. för. Version 3.0 2016-05-26 Miljöplan - Skellefteå Golfklubb 1

Miljöplan. Skellefteå Golfklubb. för. Version 3.0 2016-05-26 Miljöplan - Skellefteå Golfklubb 1 Miljöplan för Skellefteå Golfklubb Version 3.0 2016-05-26 Miljöplan - Skellefteå Golfklubb 1 Inledning Skellefteå Golfklubb bildades 1967. De första golfrundorna på Rönnbäckens golfbana spelades i augusti

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2016

Miljöhandlingsplan 2016 2016-04-22 Dnr: 306-2.10.1-0220-16 1(8) Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2016 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

döden i datorn SPN-uppdrag

döden i datorn SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Datorn på jobbet 1. Dator på jobbet intervju Väldigt många vuxna har inte bara en dator hemma som de använder ofta, de har en på jobbet också. Men, vad använder de egentligen sin dator till

Läs mer

Information om vårt miljöledningssystem

Information om vårt miljöledningssystem 1 av 8 TS-Miljöinfo_R_ 03-09-03 003-09-03 Information om vårt miljöledningssystem av 8 TS-Miljöinfo_R_ 03-09-03 003-09-03 1 Inledning Tage & Söners miljöarbete bygger på engagemanget hos våra kunniga medarbetare

Läs mer

Klubbarna och miljön

Klubbarna och miljön Klubbarna och miljön Varför förs miljöfrågan inom golfen? Golfen står inför stora miljöutmaningar med klimatförändringar, nya lagar, begränsade naturresurser, allmänhetens okunskap och ett för närvarande

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

Miljöplan. Sölvesborgs Golfklubb

Miljöplan. Sölvesborgs Golfklubb Reviderad 20/4-2015 Sölvesborgs Golfklubb Miljöplan Miljövision Sölvesborgs golfklubbs miljövision bör vara att varje golfrunda inte enbart ska vara en golfupplevelse utan även en natur- och miljöupplevelse

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 14 februari 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och ger er båda

Läs mer

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall.

Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. ÅTERVINNING SOM FUNKAR Papper ska bli papper och metall ska förbli metall. LEIF PERSSON SNICKARE ÅTERVINNING SOM FUNKAR 1 Det där med återvinning, är det så viktigt egentligen? DET ÄR LÖNSAMT att återvinna.

Läs mer

Abbekås Golfklubb, Miljöplan. Miljöaspekt Miljöpåverkan Åtgärd Förväntad effekt Tidplan Budget

Abbekås Golfklubb, Miljöplan. Miljöaspekt Miljöpåverkan Åtgärd Förväntad effekt Tidplan Budget 1. Rengöring och förbrukningsartiklar för hotell, gäster och kansli Inköp av förbrukningsartiklar och rengöringsprodukter görs hos Lyreco. Inget aktivt val görs av miljömärkta produkter. INKÖPSRUTINER

Läs mer

Waste2Water SVENNINGSENS. Waste2Water har sedan 1993 utvecklat biologiska tvättanläggningar med vattenrecirkulation för tvätt av fordon och redskap.

Waste2Water SVENNINGSENS. Waste2Water har sedan 1993 utvecklat biologiska tvättanläggningar med vattenrecirkulation för tvätt av fordon och redskap. har sedan 1993 utvecklat biologiska tvättanläggningar med vattenrecirkulation för tvätt av fordon och redskap. Anläggningen kommer från USA och har hittills sålts exklusivt i Storbritannien där den gjort

Läs mer

September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård

September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård September 2015 Varvsföreningen Tanto Sjögård Varvets miljöregler och miljöarbete - Handlingsplan - Miljöpolicy - Miljöregler - Avfallsplan - Bottenmålning och tvätt Handlingsplan för VTS (Varvsföreningen

Läs mer

Antagen av årsmötet 2010-11-27

Antagen av årsmötet 2010-11-27 VISBY GOLFKLUBB Miljöplan 2010 - Antagen av årsmötet 2010-11-27 Innehållsförteckning Inledning... 3 Strategiska miljömål... 3 Miljöpolicy... 3 Byggnader... 3 Energi... 4 Maskiner... 5 Vatten... 5 Växtnäring...

Läs mer

Rivningsplan / avfallshanteringsplan

Rivningsplan / avfallshanteringsplan Rivningsplan / avfallshanteringsplan Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Nicklastorps Golfklubb Miljövision.

Nicklastorps Golfklubb Miljövision. Version 1 150315 Nicklastorps Golfklubb har den 9 februari 2015 beslutat att klubben skall förstärka sitt ekologiska tänkande och praktiska handlande i miljöfrågor. Planen skall baseras på Svenska Golfförbundets

Läs mer

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet BESLUT Liu-2011-00453 Universitetsförvaltningen 2011-03-03 2011 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

InItIatIvet för. reko arbetsplats

InItIatIvet för. reko arbetsplats InItIatIvet för reko arbetsplats Initiativet för reko arbetsplats Initiativet för Reko Arbetsplats är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt

Läs mer

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 MILJÖMÅL MED HANDLINGSPLAN 1 2014-12-18 Dnr V 2014/1687 Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 Mål 1: Identifiera direkt och indirekt miljöpåverkan, lagkrav och organisation

Läs mer

Miljömål 2011. Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete.

Miljömål 2011. Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete. Miljömål 2011 Kompetens, utbildning och kommunikation Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete. Organisationens miljöledningssystem

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning

Golfbaneskötsel Hjo 2012. AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Golfbaneskötsel Hjo 2012 AGENDA SGF Bankonsulenter Förutsättningar Gräs Ljus Skötsel Sammanfattning Arbetsområde 1 Göran Hansson Skåne, del av Halland Arbetsområde 2 Mikael Frisk Gotland, Öland, Blekinge,

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

BKWega Rev 2016_01. Miljöplan BKWEGA MAGNUS SWÄRD

BKWega Rev 2016_01. Miljöplan BKWEGA MAGNUS SWÄRD 2017 Miljöplan BKWEGA 2017 MAGNUS SWÄRD Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Miljöplanen innehåller... 2 3. Bakgrund... 2 4. Miljöpolicy... 3 5. Miljöregler... 3 Allmänt... 3 Båtupptagning/Vinterförvaring

Läs mer

Miljö www.kalixtele24.se www.kalixtele24.se

Miljö www.kalixtele24.se www.kalixtele24.se Miljö Vi verkar för att belastningen på natur och miljö begränsas så långt som möjligt i våra kunduppdrag. Miljöledningssystem Miljöutredning MiljöPolicy Övergripande Miljömål detaljerade Miljömål Handlingsprogram

Läs mer

GGF 2009 års miljöklubb - motivering

GGF 2009 års miljöklubb - motivering Mölndals Golfklubb bildades redan år 1979 och försökte under några år att få disponera mark inom kommunen för att bygga en golfbana. Ett antal förslag avfördes p g a motstånd från grannar, vägsamfälligheter,

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan Sortera ännu mera? Förslag till nya delmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och

Läs mer

Miljöpolicy. Krokoms kommun

Miljöpolicy. Krokoms kommun Miljöpolicy Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-06-11 Innehåll 1 Inledning... 7 2 Övergripande miljömål för Krokoms kommun... 8 2.1 SamhäIlsplanering och byggande... 8 2.2 Energi...

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer