Öijared Golfklubb. Miljöredovisning 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Öijared Golfklubb. Miljöredovisning 2007"

Transkript

1

2 Innehåll Inledning...3 Miljökommittén...3 Miljöpolicy...4 Miljöpolicyns lydelse... 4 Miljöarbete inom Öijared Golfklubb...4 Före Framtagande av miljöpolicy... 4 Utbildning och information... 5 Vattenfrågor... 5 Flora och fauna på och omkring banorna...5 Renovering av stengärdesgårdar... 5 Fagning... 5 Under Kunskapsuppbyggnad... 6 Bevakning av miljöintressen vid ombyggnad av Gamla banan... 6 Miljöutbildning och information... 6 Miljöåtgärder under klubbens städdagar Uppföljning av kemikalieanvändning... 7 Kommande arbete inom miljöområdet...7 Kontakter och samarbete (8)

3 Inledning Öijared Golfklubb i Lerums kommun bildades Redan när klubben var tolv år fanns det två 18- håls golfbanor och en 9-håls pay and play bana. Under en tid av knappt 20 år har det funnits tre 18- håls golfbanor och en 9-håls pay and play bana och två klubbar som parallellt bedrivit verksamhet. Utvecklingen går framåt och från årsskiftet finns det en golfklubb på Öijaredhalvön som förfogar över tre 18-hålsbanor och en 9-håls pay and play bana. Antal medlemmar i klubben är cirka 6 000, fördelat på fullvärdiga medlemmar och greenfeemedlemmar. Klubben har en omfattande juniorverksamhet samt tävlingsverksamhet i elitlag, juniorverksamhet samt seriespel för olika ålderskategorier. Då Öijaredhalvön är klassat som riksintresse för såväl kultur- och naturmiljö krävs att golfverksamheten tar hänsyn till de naturvärden som finns och de spår av människors verksamhet som genom historien format området kring våra golfbanor. Sedan början av 2000-talet har Öijared golfklubb målmedvetet arbetat med miljöfrågor och det har funnits en miljökommitté. År 2003 blev golfklubben miljödiplomerad enligt SGF:s kriterier. Genom kontinuerlig utveckling av miljöarbetet har vi behållit denna diplomering sedan dess. Miljökommittén Miljökommitténs ordförande är även representant i styrelsen. Detta gör att miljöfrågorna finns på dagordningen på styrelsemötena och rapportering sker direkt. Klubbens Course Manager sitter med i miljökommittén. Detta ger en direktkontakt till banornas skötsel och utveckling och är en förutsättning för att miljöfrågor rörande drift av banor behandlas med driftens förutsättningar och att förslag till åtgärder kommer ut i driftorganisationen. Då vissa frågor gäller någon av banorna eller fokus läggs på någon av banorna kan ansvarig greenkeeper för denna bana delta i denna del av miljökommitténs arbete. I miljökommittén engagerar sig även medlemmar som är intresserade av miljöfrågor och som har intresse av att golfklubben värnar om den omgivande miljön. Miljökommittén skall driva miljöfrågorna i klubben men också vara en expertfunktion inom miljöområdet. Miljökommittén bevakar även arbetsmiljöfrågorna inom klubben. 3 (8)

4 Miljöpolicy Den första uppgiften då miljökommittén startades var att arbeta fram en miljöpolicy för klubben. Miljöpolicyn skall vara ledstjärnan i klubbens arbete i miljöfrågor, men också finnas med som ledstjärna i all utveckling av klubbens arbete. Miljöpolicyn antogs första gången av årsmötet 2003 och reviderades Miljöpolicyns lydelse Öijared Golfklubb skall arbeta för att främja en god miljö på och i närheten av våra golfbanor och verka för att minska vår del av den globala negativa miljöpåverkan. Detta skall ske genom: Minst följa gällande lagar, föreskrifter och andra krav. Kontinuerligt utbilda vår personal i miljöfrågor och informera våra medlemmar om golfens miljöfrågor och klubbens miljöarbete. Främja biologisk mångfald inom golfbaneområdet genom kunskap om, hänsyn till och god skötsel av befintliga naturvärden, så att de kan bevaras till kommande generationer. Verka för minskad användning av ändliga naturresurser och naturfrämmande ämnen i golfbanornas skötsel. Använda leverantörer av varor och maskiner som arbetar aktivt med miljöfrågor och använda miljömässigt bättre alternativ där så är möjligt. Samverka inom Göteborgs Golfförbund för att tillsammans med övriga klubbar inom distriktet verka för en god yttre miljö för golfklubbarna och en bra arbetsmiljö för våra anställda. Samverka med universitet och högskolor för att öka vår kunskap om vår närmiljö och golfverksamhetens miljöpåverkan samt hur vi kan minska den negativa miljöpåverkan. Verka för en ständig förbättring av vårt miljöarbete samt att miljöarbetets resultat följs upp årsvis genom revisioner och rapporter. Miljöarbete inom Öijared Golfklubb Före 2007 Framtagande av miljöpolicy Vid starten av miljökommitténs arbete arbetades som tidigare nämnts en miljöpolicy fram. I samband med detta identifierades också de betydande miljöaspekterna för klubbens verksamhet. Bland de viktigaste aspekterna är användning av växtskyddsmedel och gödningsmedel, drift och uppvärmning av fastigheter, drift av fordon inom området samt medlemmarnas resor till och från golfbanan. 4 (8)

5 Utbildning och information 2004 och 2006 gavs en utbildning i miljökunskap för de anställda vid i klubben. Vid denna utbildning behandlades miljöhistoria, allmän miljökunskap om naturens kretslopp och Sveriges miljökvalitetsmål samt de miljöfrågor som är aktuella för den egna verksamheten. Vid ett tillfälle 2004 gavs miljöutbildning till personer aktiva i kommittéer och information om miljöarbetet inom klubben har hållits i samband med medlemsmöten och vid städdagar. Vattenfrågor Klubben har bevattning av golfbanorna och vatten tas från sjön Mjörn. För att reglera möjligheterna att framgent även kunna bevattna söktes tillstånd till detta och vattendom erhölls år Vattenfrågan är en viktig fråga för klubben och examensarbeten har genomförts i samarbete med organisationen Miljöbron. I ett av dessa arbeten har flöden till och från golfbanorna kartlagts och förslag till kontrollprogram för vattenkvaliteten tagits fram. Flora och fauna på och omkring banorna Växt- och djurlivet runt banorna är omfattande och en inventering av flora gjordes under början av 2000-talet på två av banorna, Nya banan och Gamla Banan (de banor som då omfattades av Öijared golfklubbs verksamhet). En webbapplikation togs fram så att man kunde klicka sig fram och se vilka växter som fanns på olika ställen inom området. Renovering av stengärdesgårdar Inom Öijared Golfklubbs område finns åtskilliga stengärdesgårdar. Vissa av dessa har rasat och vid städdagar under våren 2004 och 2005 renoverades två av murarna, vid Gamla banans första hål 2004 och vid Nya banans 16:e hål Fagning Fagning av några områden på Nya och Gamla banan påbörjades på städdagarna Fagningen gjordes för att ta bort organiskt material i syfte att minska näringstillförseln och gynna arter som trängts undan av sådana arter som kräver mer näring. På flera ställen har exempelvis styvmorsviol förekommit i stor omfattning, men under åren minskat. Under våren 2007 kunde en liten ökning av förekomsten av styvmorsviol på ett av de fagade områdena märkas. Under 2007 Arbetet med miljöfrågorna har fortsatt under 2007 genom att öka vår kunskap om våra banor och de aktiviteter som vi arbetat med, genom kontinuerlig miljöutbildning av vår personal, uppföljning av användning av gödning och växtskyddsmedel, bevakning av miljöintressen vid ombyggnationen av Gamla banan och slutligen fortsatt renovering av stengärdesgårdar och fagning i samband med städdagar. 5 (8)

6 Kunskapsuppbyggnad Ett examensarbete har genomförts av en student på biologprogrammet vid Stockholms Universitet. Examensarbetet var uppdelat på två delar; inventering av flora på och kring Parkbanan och utredning av den ekologiska betydelsen av renovering av stenmurar. Inventeringen av floran på och kring Parkbanan har till syfte att komplettera de inventeringar som tidigare gjorts på Nya och Gamla banan samt att ge underlag för banskötseln i den mening att den skall visa var gräsklipp kan läggas och var sådant absolut inte får läggas, då det kan skada växter. Utredningen av den ekologiska betydelsen av renovering av stenmurar görs då vi vill kunna belägga att renoveringen är gynnsam ur ekologisk synpunkt och inte bara en åtgärd ur kulturhistoriskt och estetiskt intresse. Denna utredning har omfattat renoverade och orörda stengärdesgårdar på våra golfbanor samt orörda och renoverade stengärdesgårdar på några andra platser i Västra Götaland. Resultatet av examensarbetet kommer att spridas till styrelse, medlemmar och personal. Bevakning av miljöintressen vid ombyggnad av Gamla banan Ombyggnationen av Gamla banan är i grunden ett miljöprojekt, då målet är att behovet av växtskyddsmedel skall minska eller helt elimineras genom ny konstruktion av bland annat tees och greener. Vid ombyggnationen ville vi också ta hänsyn till de biologiska värden som finns på golfbanor, vilket konstaterats i ett examensarbete som genomförts av studenter vid Göteborgs Universitet För detta genomfördes en vandring på banan i februari 2007 vintern med syftet att ta fram ett dokument som beskriver hur de ekologiska värdena kan tillvaratas samtidigt som vi inte vill ge avkall på den spelmässiga kvaliteten på banan. De viktigaste aspekterna i detta dokument är att ta vara på gränserna mellan banan och den omgivande naturen och att utforma dammar så att det finns områden där groddjur kan ta sig i och ur dammarna och där det finns gömslen för de vattenlevande organismerna i dammarna. Bevakningen kommer att fortsätta under hela byggnationen. Miljöutbildning och information Under våren hölls en påbyggnad av den miljöutbildning av personal som arbetar inom klubben. Då ny personal tillkommit var det delvis en repetition av tidigare utbildningar, men också en uppföljning av vad som hänt sedan diskussionerna vid utbildningen Ämnen som diskuterats har bland annat varit tomgångskörning, hantering av gräsklipp och effektivare transporter vid banarbetet. Miljökommittén har informerat om miljöarbetena på hemsidan och i Öijaredbladet som är klubbens tidning. 6 (8)

7 Miljöåtgärder under klubbens städdagar 2007 Vid klubben städdagar i april har miljökommittén under de senast åren haft olika projekt. Målet var för 2007 att skapa en estetiskt tilltalande entré till banan. Längs vägen till klubbhus och parkeringen löper en lång stengärdesgård. Denna var delvis raserad och ett par hundra meter renoverades under två dagar. De stormar som drabbat västra Sverige har orsakat att träd har fällts. Det beslutades att en upprensning skulle ske samt en gallring längs vägen. Genom gallring och upprensning från ris, fällda träd och sly har markvegetationen blivits synlig från vägen på ett nytt sätt och kvarvarande träd får mer utrymme. Uppföljning av kemikalieanvändning Under 2007 har en digitalisering av dagboksförandet av banskötseln påbörjats. Resultatet av detta arbete skall ligga till grund för framtagande av olika nyckeltal för banorna. Kommande arbete inom miljöområdet Under 2008 vill vi öka vår kunskap om banorna avseende miljöförutsättningar samt fortsätta med olika åtgärder för den biologiska mångfalden på och omkring banorna samt arbeta med energiförbrukning för uppvärmning och drift av fastigheterna. För 2008 planeras därför följande: Fastighetsägaren kommer under att ta en fliseldad panna i drift för uppvärmning av fastigheterna i området. På detta sätt kommer klubbens användning av fossila bränslen att minska, och därmed koldioxidbalansen förbättras, då man övergår till biobränslen. Ett examensarbete ligger ute hos Miljöbron avseende komplettering av utredning av till- och avrinningsområden till våra banor. Anledningen till att vi vill göra denna komplettering är att vi förhållandena kan ha påverkats vid ombyggnationen av Gamla banan samt att Parkbanan inte ingick i den första utredningen. En student har visat intresse att genomföra detta arbete med start våren Inventering av energiförbrukning i fastigheterna och framtagning av åtgärdsprogram för att minska energiförbrukningen. Fortsatt digitalisering av driftdagböcker och arbete för att skapa bättre uppföljning av kemikalieanvändning. Fortsatt arbete med miljöprojekt vid klubbens städdagar, fagning, renovering av stengärdesgårdar. Information om natur- och kulturvärden på banan. Arbete med att hitta möjlighet att bedriva slåtter på delar av banornas kringområden för att bevara det gamla kulturlandskapets värden. Fortsatt uppföljning av miljöintressen vid ombyggnad av Gamla banan. Miljöintressen beaktas vid arbete med planering utveckling av vårt område. 7 (8)

8 Fortsatt vidareutbildning av vår personal i miljöfrågor som rör våra golfbanor och vår verksamhet. Bättre information av golfverksamhetens miljöpåverkan till våra medlemmar. Arbete med att synliggöra kulturarvet på och omkring våra banor. Arbeta med att uppdatera den digitala floran och att få ut den på hemsidan igen. Kontakter och samarbete Öijared golfklubb har ett kontinuerligt samarbete med miljökommittéerna i Lärjedalens Golfklubb samt Stora Lundby golfklubb. Klubben har även deltagit i Svenska golfförbundets träffar inom miljöområdet. Klubben har samarbete med Miljöbron, som samordnar examensarbeten inom miljöområdet. Klubben har en kontakt med Lerums kommuns miljökontor samt har under arbetet med ombyggnationen av Gamla banan haft många kontakter med Västra Götalands läns enheter för miljö och kulturmiljö. Klubben är medlem i Svenska Naturskyddsföreningen, Lerumskretsen. 8 (8)

MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN PORJUS GOLFKLUBB

MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN PORJUS GOLFKLUBB MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN PORJUS GOLFKLUBB Inledning 1. Svenska Golfförbundet har antagit ett arbetsprogram för att få i gång ett systematiskt miljöarbete på golfanläggningar. Ett bra och trovärdigt miljöarbete

Läs mer

Klubbens miljöarbete Förslag till körschema

Klubbens miljöarbete Förslag till körschema Miljödiplom Kriterier 2014 Syfte: Stimulera golfklubbar att aktivt arbeta med miljöfrågorna i förgrunden samt stimulera till ett aktivt deltagande av klubbens medlemmar men även visa omvärlden att golfbanan

Läs mer

Miljöplan för Björkhagens Golfklubb

Miljöplan för Björkhagens Golfklubb Miljöplan för Björkhagens Golfklubb Följande miljömål för Björkhagens Golfklubb har identifierats med utgångspunkt från "Golfsportens miljöpåverkan", utgiven av Svenska Golfförbundet, samt från miljökommitténs

Läs mer

MILJÖPLAN FRAMTAGEN AV MILJÖGRUPP 2011-2012. Miljöplanen inklusive miljöpolicy är redovisad för och antagen av golfklubbens styrelse 2012.

MILJÖPLAN FRAMTAGEN AV MILJÖGRUPP 2011-2012. Miljöplanen inklusive miljöpolicy är redovisad för och antagen av golfklubbens styrelse 2012. MILJÖPLAN FRAMTAGEN AV MILJÖGRUPP 2011-2012 Miljöplanen inklusive miljöpolicy är redovisad för och antagen av golfklubbens styrelse 2012. 1 Innehållsförteckning Sidnummer Innehållsförteckning 2 Bakgrund

Läs mer

Miljöplan för Örbyhus Golfklubb

Miljöplan för Örbyhus Golfklubb Miljöplan för Örbyhus Golfklubb 2014-08-11 1 Innehållsförteckning 1 Övergripande målsättning 2 Ansvar 3 Miljöpolicy 4 Historik 5 Delaktighet och samarbete 6 Fastigheter 6:1 Klubbhus, hotell och kontor

Läs mer

Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010

Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010 Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010 Miljöplan för Lidingö Golfklubb 2010 Innehåll 1. Kulturhistoria och landskapsvård 2. Kommunikation och utbildning 3. Avfall 4. Utsläpp till luft och vatten 5. Byggnader,

Läs mer

Huvudr Jämtlands räddningstjänstförbunds miljöhandlingsplan 2018

Huvudr Jämtlands räddningstjänstförbunds miljöhandlingsplan 2018 Huvudr Jämtlands räddningstjänstförbunds miljöhandlingsplan 2018 Sida 1 Jämtlands Räddningstjänstförbunds miljöhandlingsplan 2018 Jämtlands Räddningstjänstförbunds miljöhandlingsplan syftar till att vi

Läs mer

[Skriv här] Miljöplan Nacka GK 2017 MILJÖPOLICY. Vår strävan är att belasta miljön så lite som möjligt

[Skriv här] Miljöplan Nacka GK 2017 MILJÖPOLICY. Vår strävan är att belasta miljön så lite som möjligt MILJÖPOLICY Vår strävan är att belasta miljön så lite som möjligt För att uppnå detta arbetar vi med ständiga förbättringar och förebygger negativ miljöpåverkan genom att; Uppfylla gällande lagar, förordningar

Läs mer

GGF 2009 års miljöklubb - motivering

GGF 2009 års miljöklubb - motivering Mölndals Golfklubb bildades redan år 1979 och försökte under några år att få disponera mark inom kommunen för att bygga en golfbana. Ett antal förslag avfördes p g a motstånd från grannar, vägsamfälligheter,

Läs mer

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén Intern 2013-01-14 1 (7) Kvalitets-och Miljökommittén Miljö 00x-13 A Hulta Golfklubb Miljöplan 2013 Antagen av Hulta Golfklubbs styrelse den 14 januari 2013. 2013-01-14 2 (7) Miljö 00x-13 A Innehållsförteckning

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB.

MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. MILJÖPLAN FÖR KARLSTAD GOLFKLUBB. Golfa i grön miljö, dä ä Solklart! Karlstad GK. Inledning Golf är en helhetsupplevelse för både kropp och själ. Inte minst viktig är naturupplevelsen under en golfrunda.

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

Miljöarbetet inom Gräppås GK Allmänt Miljökommittén Miljöutredning

Miljöarbetet inom Gräppås GK Allmänt Miljökommittén Miljöutredning Miljöarbetet inom Gräppås GK Information till medlemmar och personal Allmänt Denna information är framtagen av Gräppås GK:s miljökommitté och syftar till att ge medlemmar och personal en inblick och förhoppningsvis

Läs mer

Golfen och miljön 2011

Golfen och miljön 2011 Golfen och miljön 2011 Hur påverkar golfsporten miljön? Markutnyttjande Mineralgödsel och kemiska bekämpningsmedel Effekter på biologisk mångfald Energiförbrukning Vattenrening Hur kan vi förbättra golfsportens

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Tönnersjö golfklubb 2016

Verksamhetsberättelse för Tönnersjö golfklubb 2016 Verksamhetsberättelse för Tönnersjö golfklubb 2016 Tönnersjö golfklubb har 491 medlemmar varav 263 greenfee medlemmar, 107 aktiva medlemmar, 82 nybörjarmedlemmar, tillkommer anställda, sekundära medlemmar

Läs mer

Bidragsansökan Arvsfonden. Borås Golfklubb

Bidragsansökan Arvsfonden. Borås Golfklubb 2014 Bidragsansökan Arvsfonden Borås Golfklubb INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Bakgrund... 2 1.1 Klubben... 2 1.2 Omgivningar... 2 1.3 Samarbeten... 2 2 Projektinformation... 3 2.1 Projektbakgrund... 3 2.2 Projektbeskrivning...

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

13 praktiska allmänna skötselråd

13 praktiska allmänna skötselråd 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd -anvisningar Detta är en generaliserad preliminär skötselplan för att underlätta igångsättning

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Miljöplan för Högbo Golfklubb

Miljöplan för Högbo Golfklubb Miljöplan för Högbo Golfklubb 2006-01-01 MILJÖPOLICY FÖR HÖGBO GOLFKLUBB Högbo golfklubb ska genom sin verksamhet bidra till hållbar samhällsutveckling genom kretsloppstänkande. Miljöhänsyn ska tas i varje

Läs mer

Ny avgiftsmodell inför 2013 du måste göra ett aktivt val.

Ny avgiftsmodell inför 2013 du måste göra ett aktivt val. Ny avgiftsmodell inför 2013 du måste göra ett aktivt val. Nynäshamns Golfklubb, Körunda 2012-09-10 Medlem i Nynäshamns GK, Inför säsongen 2013 införs en ny modell gällande årsavgifterna för medlemskap

Läs mer

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor Bandrift Möjligheter och fördelar med extern entreprenad Proffs på gröna sportytor Golfsverige i förändring kräver smarta lösningar för bandrift Golfsverige befinner sig i en förändringsprocess som innebär

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Miljöbalken - Sveriges miljölagstiftning

Miljöbalken - Sveriges miljölagstiftning Miljöbalken - Sveriges miljölagstiftning Samhället förväntar sig att alla som bedriver verksamheter som kan att påverka miljön både känner till hur verksamheten riskerar att påverka miljön och själv genomför

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Klubben äger samtliga byggnader som klubbhuset med kansli, restaurang och shop, maskinhall och bagvagnsbod.

Klubben äger samtliga byggnader som klubbhuset med kansli, restaurang och shop, maskinhall och bagvagnsbod. Ronneby Golfklubb stiftades den 26 maj 1963. I oktober månad 1965 så öppnades banan för spel på 7 hål. I juli 1966 så fick banan 9 hål. 1985 fick banan 18 hål och nuvarande bansträckning. 2001 fick klubben

Läs mer

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning

Innehållsförteckning. Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 4: Målet med Fill and drill 5: Försöket 6: Resultatet av försöket 7: Maskinen 8: Slutsatser 9: Källförteckning Bilagor Siktanalys, Baskarpsand Sammanfattning: År 1930

Läs mer

Verksamhets- och Miljöplan.

Verksamhets- och Miljöplan. 1 Verksamhets- och Miljöplan. MÅLDOKUMENT gällande banverksamheten i Lindesbergs Golfklubb Lindesberg 1996-12-15 Reviderad 1997-01-14 Reviderad 2002-02-28 Reviderad 2004-01-10 Reviderad 2010-03-01 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Tönnersjö GK. Årsmöte , Tönnersjö Golfrestaurang. 2. Styrelsens verksamhetsberättelse 2017

Tönnersjö GK. Årsmöte , Tönnersjö Golfrestaurang. 2. Styrelsens verksamhetsberättelse 2017 Tönnersjö GK Årsmöte 2017-12-10, 15.00 Tönnersjö Golfrestaurang. ÅRSMÖTESHANDLINGAR 2017 1. Föredragningslista 2. Styrelsens verksamhetsberättelse 2017 3. Verksamhetsberättelse för Seniorkommittén Dam

Läs mer

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor

Bandrift. Möjligheter och fördelar med extern entreprenad. Proffs på gröna sportytor Bandrift Möjligheter och fördelar med extern entreprenad Proffs på gröna sportytor Golfsverige i förändring kräver smarta lösningar för bandrift Golfsverige befinner sig i en förändringsprocess som innebär

Läs mer

Myllrande våtmarker och torvbruket

Myllrande våtmarker och torvbruket Myllrande våtmarker och torvbruket Vägar till ett hållbart torvbruk Konferens på KSLA 31 augusti 2011 2011-09-06 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Miljömålssystemet t Miljökvalitetsmål

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset miljöpolicy Genom Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) miljöpolicy visar ledningen sitt engagemang, intentioner och avsikt med SU:s miljöarbete. Vi ska som en del

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 26 Miljöpolicy för Vallentuna kommun (KS 2012.418)

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 26 Miljöpolicy för Vallentuna kommun (KS 2012.418) Protokollsutdrag SID 1(2) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2013-02-04 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 26 Miljöpolicy för Vallentuna kommun (KS 2012.418) BESLUT Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige

Läs mer

Banguide: 40 :- Öijared GAMLA BANAN

Banguide: 40 :- Öijared GAMLA BANAN Banguide: 40 :- Öijared GAMLA BANAN Gamla banan Tanken på en golfbana på Öijared var inte ny, men det var först hösten 1957 som två golfare från Göteborg, Enar Werner och Henrik Streiffert, lyckades intressera

Läs mer

Bodens Golfklubb Verksamhetsplan

Bodens Golfklubb Verksamhetsplan Bodens Golfklubb Verksamhetsplan 2016-2017 BdGK Verksamhetsplan 2016-2017 1(11) Bodens Golfklubb Verksamhetsidé Bodens Golfklubb skall bedriva verksamheten, så att den utvecklar både medlemmarna och banan

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Reviderad 16 april 2009. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN För Karlskoga golfklubb

Reviderad 16 april 2009. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN För Karlskoga golfklubb Reviderad 16 april 2009 MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN För Karlskoga golfklubb 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 3 Organisation 3,4 Miljölagstiftning 4,5 Miljöpolicy 5 Beskrivning av banan 5,6 Underhåll och

Läs mer

ÖRBYHUS GK VERKSAMHETSIDÉ

ÖRBYHUS GK VERKSAMHETSIDÉ VERKSAMHETSPLAN FÖR ÖRBYHUS GK 2014 ÖRBYHUS GK VERKSAMHETSIDÉ Örbyhus GK ska vara en ideell idrottsförening som till en rimlig kostnad erbjuder sina medlemmar, i alla åldersgrupper, högklassiga förutsättningar

Läs mer

Nyhetsblad för Torreby GK 2018:10

Nyhetsblad för Torreby GK 2018:10 Nyhetsblad för Torreby GK 2018:10 Hösten har snabbt gjort sitt intåg med kallare väder och en hel del regn. Till viss del är detta bra då vatten är något som alla är i behov av efter den torra sommaren

Läs mer

STYRELSE, FUNKTIONER, FUNKTIONÄRER

STYRELSE, FUNKTIONER, FUNKTIONÄRER STYRELSE, FUNKTIONER, FUNKTIONÄRER 1 Innehållsförteckning nummer Instruktion för styrelsens ordförande S 3 Instruktion för vice ordförande S 4 Instruktion för kassören S 5 Instruktion för sekreteraren

Läs mer

Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15

Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15 Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15 Innehåll kravstandarder... 3 Inledning... 3 Utfärdare... 3 Revisorer... 3 Verksamheter... 3 Definitioner... 3 1. Krav på utfärdare...

Läs mer

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén

Hulta Golfklubb. Kvalitets- och Miljökommittén Intern 2016-01-25 1 (8) Kvalitets-och Miljökommittén Miljö 00x-14 A Hulta Golfklubb Miljöplan 2016 Antagen av Hulta Golfklubbs styrelse den 25 januari 2016. 2016-01-25 2 (8) Miljö 00x-14 A Innehållsförteckning

Läs mer

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01 KRAVSTANDARDEN Svensk Miljöbas 2006-01-01 Svensk Miljöbas Kravstandard Publicerad: 2005-12-05 Status: Gällande Gäller from: 2006-01-01 Dokumenttyp: Systemdokument Innehållsförteckning 1. Krav på verksamheter

Läs mer

Närvarorätt 16 Upplåtaren har närvaro- och yttranderätt vid klubbens styrelsemöten vid gemensamma ärenden.

Närvarorätt 16 Upplåtaren har närvaro- och yttranderätt vid klubbens styrelsemöten vid gemensamma ärenden. Avtal Mellan Upplåtaren Björnhults Golfbana (Björnhult Golf AB) och Klubben Björnhults GK och dess enskilda medlemmar har träffats följande avtal om upplåtelse för golfspel på Björnhults Golfbanas 18 +

Läs mer

UTBILDNING SVENSKA GOLFFÖRBUNDET MILJÖPLAN

UTBILDNING SVENSKA GOLFFÖRBUNDET MILJÖPLAN UTBILDNING SVENSKA GOLFFÖRBUNDET MILJÖPLAN EN VÄL GENOMARBETAD MILJÖPLAN GER EN VERKSAMHET SOM YTTERST ÄR TILL GODO FÖR KLUBBENS MEDLEMMAR OCH DÄRMED UNDERLAG FÖR MEDLEMMARNAS TRIVSEL I KLUBBEN. SVENSKA

Läs mer

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK

Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplan banor och o vningsomra den Lyckorna GK Verksamhetsplanen för banor och övningsområden redovisas nedan i två avsnitt, dels gällande 2016, och dels kommande aktiviteter de närmaste två åren

Läs mer

Kommunikation, utbildning & information

Kommunikation, utbildning & information Öregrunds Golfklubb Hushållning med resurser & optimerad energianvändning Kommunikation, utbildning & information Lagar, regler & andra bestämmelser Bevarad biologisk mångfald & levande dammar MILJÖPLAN

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

Miljöplan. Skellefteå Golfklubb. för. Version 2.0 2014-04-16 Miljöplan - Skellefteå Golfklubb 1

Miljöplan. Skellefteå Golfklubb. för. Version 2.0 2014-04-16 Miljöplan - Skellefteå Golfklubb 1 Miljöplan för Skellefteå Golfklubb Version 2.0 2014-04-16 Miljöplan - Skellefteå Golfklubb 1 Inledning Skellefteå Golfklubb bildades 1967. De första golfrundorna på Rönnbäckens golfbana spelades i augusti

Läs mer

Klimatpåverkan, försurning, övergödning, luftförorening, förbrukning av icke förnybara naturresurser.

Klimatpåverkan, försurning, övergödning, luftförorening, förbrukning av icke förnybara naturresurser. Direkt = mycket stor = stor = medelstor Lätta vägtransporter (typ personbilstransport eller liknande inom arbetet) Utsläpp till luft av CO, NO x, SO x, CO, Partiklar, förnybara naturresurser. Miljöpåverkan

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Verksamhetens namn. Miljöberättelse för år 2014 2014-01-15 1. Företag/verksamhet: Borås Djurpark AB. Gatuadress: Alidelundsgatan 11

MILJÖBERÄTTELSE. Verksamhetens namn. Miljöberättelse för år 2014 2014-01-15 1. Företag/verksamhet: Borås Djurpark AB. Gatuadress: Alidelundsgatan 11 MILJÖBERÄTTELSE Verksamhetens namn Miljöberättelse för år 2014 Företag/verksamhet: Borås Djurpark AB Gatuadress: Alidelundsgatan 11 Postadress: Box 502 501 13 Borås Miljösamordnare: Per-Arne Persson Telefon:

Läs mer

Verksamhetsplan för

Verksamhetsplan för 1 (13) ksamhetsplan för 2 (13) ksamhetsplan för Ändringshistorik Ansvarig Kommentar 2011-01-09 Jonny Siikavaara Skapar 2011-02-09 Jonny Siikavaara Färdigställer Innehållsförteckning Ändringshistorik...

Läs mer

praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter. Skötselråd - anvisningar

praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter. Skötselråd - anvisningar 13 praktiska allmänna skötselråd -För ökad biologisk mångfald tack vare motorbaneaktiviteter 1 av 17 Skötselråd - anvisningar Detta är en generaliserad skötselplan för att underlätta igångsättning av arbetet

Läs mer

Golfnyttan i samhället.

Golfnyttan i samhället. Bilaga till Forsgårdens Golfklubbs yttrande på planprogram nordöstra Kungsbacka Golfnyttan i samhället. EN RAPPORT FRÅN HUI RESEARCH PÅ UPPDRAG AV SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Hej! Vi söker dig som är engagerad

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013)

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Utfärdare Revisorer Verksamheter Antagen den 22 november 2013 Innehåll Inledning... 4 Utfärdare... 4 Revisorer... 4 Verksamheter... 4 Definitioner och begrepp i standarden...

Läs mer

Därför är vissa träd mer värdefulla än andra

Därför är vissa träd mer värdefulla än andra Därför är vissa träd mer värdefulla än andra Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur träden är en del

Läs mer

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015

REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 REDOVISNING MILJÖLEDNING I STATEN 2015 Naturvårdsverket 2016-09-26 Kristina von Oelreich Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-28 1 Bidra till de nationella miljömålen och FN:s

Läs mer

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016

Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Verksamhetsplan för Jönåkers GK 2016 Övergripande mål Jönåkers golfklubb skall karaktäriseras av familjekänsla med personlig och bra service och vi skall ha en kvalitetsbana med ambitioner för ett långt

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Golfbanemanagement 55-60 hp

Golfbanemanagement 55-60 hp 55-60 hp Varför denna utbildnings förändring? Golfsektor ställer högre krav på anläggningarna Som CM ska man kunna vara med och utveckla golfen vilket kräver bättre teoretiska kunskaper Myndigheterna ställer

Läs mer

Förslag Verksamhetsplan 2018 och kortfattad plan för det kommande året

Förslag Verksamhetsplan 2018 och kortfattad plan för det kommande året Förslag Verksamhetsplan 2018 och kortfattad plan för det kommande året. 2017-12-12 Timrå Golfklubbs ambition är att erbjuda medlemar, gäster och partners: En förstklassig Golfbana En förstklassig Träningsanläggning

Läs mer

Miljöplan för Högbo Golfklubb

Miljöplan för Högbo Golfklubb Miljöplan för Högbo Golfklubb Uppdaterad 2010-01-01 Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid. 2 Miljöpolicy för Högbo Golfklubb sid. 3 Övergripande miljömål för Högbo Golfklubb sid. 4 Detaljerade

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte i Ringenäs Golfklubb

Protokoll från styrelsemöte i Ringenäs Golfklubb Protokoll från styrelsemöte i Ringenäs Golfklubb Datum: Måndag den 13 april 2015. Plats: Ringenäs Golfklubb Närvarande: Jan-Olof Svensson, Bo Eliasson, Gunilla Björkman, Martin Engström, Peter Ljungkvist,

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR ÄLVKARLEBY GOLFKLUBB

MILJÖPLAN FÖR ÄLVKARLEBY GOLFKLUBB MILJÖPLAN FÖR ÄLVKARLEBY GOLFKLUBB Sammanfattning Älvkarleby GK:s styrelse tog beslut våren 2009 att tillsätta en miljögrupp med målet att kunna söka Svenska Golfförbundets miljödiplom för miljö- och kvalitetsarbetet.

Läs mer

MILJÖPOLICY och MILJÖPLAN

MILJÖPOLICY och MILJÖPLAN MILJÖPOLICY och MILJÖPLAN Gunnarns Golfklubb Utgåva 9. Antagen av styrelse 2015-02-26 Antagen av årsmöte 2015-03-17 INNEHÅLL INLEDNING 3 MILJÖPOLICY... 4 KOMMUNIKATION och FÖRANKRING... 5 ARBETSMILJÖ /

Läs mer

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar

KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015. Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar KOMMUNNÄTVERKET FÖR HÅLLBAR UTVECKLING: Uppföljning av kommunalt miljöarbete 2015 Miljömålsillustrationer illustratör Tobias Flygar Inledning I den här rapporten redovisas inrapporterade indikatorer från

Läs mer

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd 20101207 Kravstandard Järfälla kommuns Miljödiplomering Fastställd 2010-12-07 1. ALLMÄNT 3 2. GRUNDLÄGGANDE KRAV 3 3. MILJÖANSVARIG 3 4. MILJÖUTREDNING 3 5. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN 4 6. RUTINER OCH/ELLER

Läs mer

Under några innehållsrika dagar i september har

Under några innehållsrika dagar i september har Välkommen till ELMIA PARK 2013! Under några innehållsrika dagar i september har du chansen att delta på en mängd aktiviteter och samtidigt ta del av nyheter och erbjudanden från grönytebranschens alla

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Ann-Carin Andersson Avdelningen för byggteknik EKOLOGI Luft, vatten, mark, flora, fauna Miljömål etc EKONOMI Mervärden för.. - Individ - Samhälle - Företaget/motsv Hållbar utveckling SOCIALT Bostad Arbetsmiljö

Läs mer

Antagen av årsmötet 2010-11-27

Antagen av årsmötet 2010-11-27 VISBY GOLFKLUBB Miljöplan 2010 - Antagen av årsmötet 2010-11-27 Innehållsförteckning Inledning... 3 Strategiska miljömål... 3 Miljöpolicy... 3 Byggnader... 3 Energi... 4 Maskiner... 5 Vatten... 5 Växtnäring...

Läs mer

LOVA-ansökan Naturskyddsföreningen i Örebro län

LOVA-ansökan Naturskyddsföreningen i Örebro län Bilaga Projektbeskrivning Lärande Vatten Sammanfattning I vårt vattenprojekt vill vi arbeta för att öka kunskapen och kunskapsuppbyggnaden hos gymnasieungdomar och deras lärare genom att restaurera/ta

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

Dikning skyddar vägen

Dikning skyddar vägen 1 Foto: Torbjörn Svensson Dikning, dikningsjord och andra överskottsmassor ska hanteras med hänsyn till kringliggande miljö, artrikedom samt natur- och kulturskyddade områden. Sådana arbeten får inte utföras

Läs mer

SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS BANUTVECKLING OCH BANSERVICE

SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS BANUTVECKLING OCH BANSERVICE SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS BANUTVECKLING OCH BANSERVICE 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS BANUTVECKLING OCH BANSERVICE Den här foldern syftar till att kortfattat beskriva den verksamhet som bedrivs

Läs mer

Nicklastorps Golfklubb Miljövision.

Nicklastorps Golfklubb Miljövision. Version 1 150315 Nicklastorps Golfklubb har den 9 februari 2015 beslutat att klubben skall förstärka sitt ekologiska tänkande och praktiska handlande i miljöfrågor. Planen skall baseras på Svenska Golfförbundets

Läs mer

Rockatorp Golfklubb styrdokumet

Rockatorp Golfklubb styrdokumet Rockatorp Golfklubb styrdokumet 2004-10-12 1. Syfte GK har som ändamål att verka för att medlemmar kan utöva golfspel i enlighet med idrottens verksamhetsidé. 1.1 Idrottens verksamhetsidé Idrott är fysisk

Läs mer

Vårt Sollentuna Nu har ni möjlighet att påverka för en hållbar kommun

Vårt Sollentuna Nu har ni möjlighet att påverka för en hållbar kommun Vårt Sollentuna 2040 Nu har ni möjlighet att påverka för en hållbar kommun NU 2040 Bygga, bo Arbete, fritid Utbildning Människor,.och nöjen Kommunikation Kläder och mat Kristina Eriksson Miljöarbetet

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Banguide: 40 :- Öijared GAMLA BANAN

Banguide: 40 :- Öijared GAMLA BANAN Banguide: 40 :- Öijared GAMLA BANAN Gamla banan Tanken på en golfbana på Öijared var inte ny, men det var först hösten 1957 som två golfare från Göteborg, Enar Werner och Henrik Streiffert, lyckades intressera

Läs mer

Kallelse till Höstmöte i Torslanda Golfklubb

Kallelse till Höstmöte i Torslanda Golfklubb ! Kallelse till Höstmöte i Torslanda Golfklubb Måndag 23 november 2015 klockan 18.30 Kulturhuset Vingen Amhults Torg 7, Torslanda!1 ! Höstmöte i Torslanda Golfklubb Måndag den 23 november 2015 klockan

Läs mer

Livskraftiga ekosystem

Livskraftiga ekosystem Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2892 av Maria Malmer Stenergard m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30.

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30. Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 21 juli 2015 mellan kl 20.00 21.30. Plats: Klubbhuset Närvarande Svante Gustafson, ordförande Ossian Nilsson Johan Grevelius

Läs mer

Herrljunga GK LÅNGTIDSPLAN MED STRATEGISKA MÅL FÖR HERRLJUNGA GOLFKLUBB Postadress : Telefon : Telefax : Reg.nr : Bankgiro : Postgiro :

Herrljunga GK LÅNGTIDSPLAN MED STRATEGISKA MÅL FÖR HERRLJUNGA GOLFKLUBB Postadress : Telefon : Telefax : Reg.nr : Bankgiro : Postgiro : Herrljunga GK LÅNGTIDSPLAN MED STRATEGISKA MÅL FÖR HERRLJUNGA GOLFKLUBB 2016-2020 Postadress : Telefon : Telefax : Reg.nr : Bankgiro : Postgiro : Trollabo, Hudene 0513-23910 0513-23913 864000-8333 716-3652

Läs mer

Golf - Idrott, folkrörelse och friskvård!

Golf - Idrott, folkrörelse och friskvård! Golf - Idrott, folkrörelse och friskvård! Golfen i Sverige 450 golfklubbar 574 471 medlemmar Ökar med ca 25 000 aktiva per år Näst största idrotten totalt i Sverige Största individuella idrotten Bara England

Läs mer

Verksamhetsplan Örbyhus Golf 2015

Verksamhetsplan Örbyhus Golf 2015 Verksamhetsplan Örbyhus Golf 2015 Värdegrunder för Örbyhus Golf: Värdegrunderna är vägledande för de som finns och verkar på golfklubben Alla skall känna sig välkomna till golfklubben och bli väl omhändertagna,

Läs mer

MILJÖPLAN FÖR ÄLVKARLEBY GOLFKLUBB

MILJÖPLAN FÖR ÄLVKARLEBY GOLFKLUBB MILJÖPLAN FÖR ÄLVKARLEBY GOLFKLUBB Sammanfattning Älvkarleby GK:s styrelse tog beslut våren 2009 att tillsätta en miljögrupp med målet att kunna söka Svenska Golfförbundets miljödiplom för miljö- och kvalitetsarbetet.

Läs mer

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning Miljöpolicy Policy 1 av 5 2012-12-01 Miljöpolicy Vi på Top Städ jobbar efter principen att jordens resurser är ändliga, att klimatförändringarna är ett faktum och att vi har ett ansvar gent emot kommande

Läs mer

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM

Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Att arbeta med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM Arbetet med Järfälla kommuns MiljöDIPLOM sker i åtta steg. Denna information beskriver övergripande hur arbetet är uppbyggt och hur ni startar det. Trots att

Läs mer

Informationsmöte 26 juli Välkomna! Kl 10.00

Informationsmöte 26 juli Välkomna! Kl 10.00 Informationsmöte 26 juli 2018 Välkomna! 2018-07-26 19.00 2015-05-17 Kl 10.00 1 Syfte, statistik, styrelse Vision, målsättningar och värderingar Medlemmar, ekonomi, försäljning Medlems- och gästundersökningar

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer