ABCDE. och miljöavdelningen Förskoleavdelningen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Nya förskolor i Bromma. Till Bromma stadsdelsnämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ABCDE. och miljöavdelningen Förskoleavdelningen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Nya förskolor i Bromma. Till Bromma stadsdelsnämnd"

Transkript

1 Teknik- och miljöavdelningen Förskoleavdelningen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (15) DNR SDN Till Bromma stadsdelsnämnd Nya förskolor i Bromma Förslag till beslut Stadsdelsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att fortsätta planeringen av de i ärendet redovisade förskolorna Bertil Östberg Monica Ulvede Annica Lagerqvist stadsdelsdirektör avdelningschef avdelningschef förskola teknik och miljö Sammanfattning Det ökande antalet barn och minskningen av barngruppernas storlek leder till ett ökat behov av förskolor. Under 2005 har 19 nya avdelningar startats. Under 2006 planeras också 19 nya avdelningar startas. Fram till och med 2014 beräknas ungefär 50 nya avdelningar behövas för att täcka det ökade behovet. BOX 206, BROMMA, BESÖKSADRESS: TUNNLANDSVÄGEN 95 TFN: , FAX:

2 Sid 2 Ärendets beredning Ärendet har beretts av teknik- och miljöavdelningen och förskoleavdelningen. Ett första förslag presenterades på hemsidan den 23 november. Det presenterade också på en helsidesannons i Mitt i Bromma i månadsskiftet nov/dec samt på ett möte den 1 december. Ett flertal synpunkter har kommit in. Vi har därefter kompletterat och justerat ärendet utifrån dessa. Bakgrund Enligt USKs (USK är stadens utrednings- och statistikkontor) befolkningsprognos har de kraftigt ökade födelsetalen de senaste åren avstannat och behovet de närmaste åren är främst en effekt av det bostadsbyggande som pågår i Bromma. Ungefär nya bostäder beräknas tillkomma i 35 olika exploateringsprojekt. De flesta bostäderna kommer att byggas i Mariehäll, Beckomberga och Blackeberg. I nedanstående tabell redovisas den förväntade ökningen av antalet barn i de olika planområdena. Planområden , ökning antal barn Kommentar 1) Abrahamsberg/Riksby (inkl Åkeshov/Åkeslund) 2) Bällsta/Mariehäll 362 Konsekvens av nybyggnation 3) Bromma K:a/Eneby 152 Konsekvens av ( inkl. Beckomberga) nybyggnation Behov av nya platser, 90% ) Norra Ängby ) S:a Ängby/Blackeberg 139 Konsekvens av nybyggnation och ökade födelsetal ) Traneberg/Ulvsunda (inkl Alvik) 7) Smedslätten/Ålsten (inkl Äppelviken/St Mossen) 8) Höglandet/Olovslund (inkl Nockeby/Nockebyhov) Totalt Se bifogade tabeller över varje enskilt område.

3 Sid 3 I bilaga redovisas gränserna för de olika planområdena. I det första förslaget hade Alvik förts till område 7 (Smedslätten/Ålsten) men det har nu förts till område 6 (Traneberg/Ulvsunda). Detta påverkar dock inte det totala behovet av förskoleplatser. Vi har särskilt granskat utbudet av förskoleplatser i område 7 (Smedslätten/Ålsten) och område 8 (Höglandet/Olovslund) som gränsar till varandra och jämfört det med utbudet av förskoleplatser. I område 7 finns 416 kommunala platser (räknat på 16 platser i snitt per avdelning, inkl de som föreslås startas 2006) och 209 privata, dvs totalt 625. Prognosen från USK säger att vi 2006 har 717 barn i åldern 1-5 år. Om alla skulle vilja ha en plats i en privat eller kommunal förskola i sitt hemområde saknas således 92 platser, vilket motsvarar 13% av antalet barn i området. I planområde 8 finns 336 kommunala platser och inga privata och USK beräknar att det 2006 finns 513 barn i området, dvs det finns 177 färre platser än antalet barn, vilket motsvarar 35% av antalet barn i området. I dessa två områden finns det således 272 färre platser än antalet barn, vilket motsvarar 22% av antalet barn i dessa två områden. Vi vet dock att alla inte efterfrågar förskola och att en del vill ha förskola utanför närområdet Den 30 september 2005 hade vi 146 förskoleavdelningar med förskolebarn, vilket ger ett totalt snitt på 16 barn per avdelning. Våra beräkningar baserar sig på USK:s befolkningsprognoser per den 8 juli 2005 och med våra kompletterande beräkningar, som bygger på att det planerade bostadsbyggandet nu är högre än vad som har beaktats i USK:s prognoser, se bifogade tabeller i planområde 2, 3 och 5. Efter denna uppjustering är det vår bedömning att antalet barn under perioden kommer att öka med totalt 663 stycken. Enligt tidigare beräkningar 2 utgår vi från att förskoleplats kommer att efterfrågas av 90 % av de tillkommande barnen, vilket leder till att den totala beräknade ökningen av antalet barn från 2006 till 2014 blir 596 barn. Vi har i denna beräkning utgått från att hela det ökade behovet av förskoleplatser ska tillgodoses av stadsdelens verksamhet, d v s att de enskilt drivna förskolorna inte kommer att ta emot fler barn. Barnantalet i de enskilt drivna förskolorna har varit relativt konstant under de senaste åren vilket gör att detta är ett sannolikt antagande. 2 Se tjut , Behov av nya förskolor under perioden

4 Sid 4 Behov av nya avdelningar under perioden Barn i snitt per avdelning Behov av nya avdelningar Minskning av befintliga avdelningar 3 16 barn barn barn Totalt Enligt våra bedömningar krävs således 37 nya avdelningar för att täcka framtida behov av förskoleplatser med nuvarande gruppstorlekar. I verksamhetsplanen för 2006 avsätts dock resurser för att minska gruppstorlekarna. Med hänsyn till detta bedömer vi det totala behovet till ungefär 50 avdelningar. 19 förskoleavdelningar har startats under 2005 Nedan redovisas de förskolor som har startats under Solviksängen 1, 3 avdelningar. Femårigt bygglov. Start Svartviksslingan 47 i Minneberg, 3 avdelningar. Start Drottningholmsvägen 510, 1 avdelning. Start Strömkarlsvägen 62 i Smedslätten, 2 avdelningar. Start Ängby kyrka, 1 avdelning. Start Solbergsvägen i Mariehäll, 3 avdelningar. Femårigt bygglov. Start Solviksängen 2, 3 avdelningar. Femårigt bygglov. Start Vultejusvägen 15 B, D och E, 3 avdelning i lokaler som tidigare använts av Norra Ängby skola. Start Av de avdelningar som startades under 2005 inryms knappt hälften, 9 avdelningar, i paviljonger med tillfälligt bygglov. 3 Här har vi räknat på 146 avdelningar med 16 barn i genomsnitt per avdelning.

5 Sid 5 19 nya förskoleavdelningar behövs under 2006 Målet i verksamhetsplanen är att under hösten 2006 att ha följande barngruppstorlekar; 1-3 år 14 barn 1-5 år 16 barn (max 8 barn f och 2005) 3-5 år 18 barn Med dessa barngruppstorlekar och den förväntade efterfrågan behöver 19 ytterligare avdelningar byggas under 2006: Nyängsvägen/Urbergsvägen, 3 avdelningar. Femårigt bygglov. Start Beckomberga park, 5 avdelningar. Start Korsvägen, 3 avdelningar. Femårigt bygglov. Start våren 2006 Björnssonsgatan/Blackebergsvägen, 3 avdelningar. Femårigt bygglov är sökt. Start våren 2006 Ibsengatan, 2 avdelningar, flytt av paviljongen på Beckombergavägen 76. Bygglov är sökt. Start våren 2006 Vid Ålstensängen, 3 avdelningar. Femårigt bygglov. Start i augusti De flesta av dessa, 14 st, inryms i paviljonger med tillfälligt bygglov. De fyra sista projekten ovan beskrivs närmare längre fram i ärendet. Förvaltningens förslag Vi utreder för närvarande runt 30 olika förskoleprojekt som totalt motsvarar ungefär100 nya avdelningar. I denna sammanställning av projekten ingår inte de förskolor som startar i början av 2006 och redan är påbörjade. Merparten av projekten kräver detaljplaneändring, vilket gör att det blir en lång planeringsprocess. Vi räknar med att det tar 3-5 år att bygga en permanent förskola om detaljplaneändring krävs. Brommas förskoleverksamhet är indelat i åtta områden. I sju av dessa områden utreder vi nybyggnader av förskolor. Vi är medvetna om att behovet av förskoleplatser inte uppgår till 100 avdelningar. Planeringen måste dock innehålla väsentligt fler avdelningar. För det första är barnprognoserna av naturliga skäl osäkra och för det andra så är alla planerade projekt inte möjliga att genomföra. En del projekt kan visa sig bli orimligt dyra. Andra projekt kan falla därför att nödvändiga beslut om detaljplaner och bygglov inte fattas eller därför att projekten av andra skäl visar sig olämpliga. För det tredje har vi också ett stort antal förskolor i paviljonger med befintligt bygglov som behöver ersättas med permanenta lösningar, båda sådana som har byggts nyligen och sådana som har funnits i flera år.

6 Sid 6 I område 1, Abrahamsberg/Riksby, beräknas antalet barn öka relativt kraftigt. För närvarande beräknas ungefär 100 barn från andra områden ha sina barn placerade i Abrahamsberg och antalet kommer säkerligen att minska när vi bygger ut verksamheten i andra områden varför vi endast föreslår en försiktig utbyggnad i detta område. Vår ambition är att så långt det är möjligt tillgodose efterfrågan i respektive område för att kunna erbjuda en bra service till våra medborgare. Vi slipper då också de omfattande omflyttningar som annars sker eftersom föräldrar som får plats i andra områden ofta flyttar sina barn till det egna området när barnet har blivit lite större och de får en plats nära hemmet. Dessa omflyttningar riskerar, när de blir alltför frekventa, att påverka verksamhetens kvalitet negativt. Vi kommer dock inte att helt kunna tillgodose efterfrågan i det egna området i alla lägen utan vi kommer ibland att erbjuda en plats i ett annat område. I detta omarbetade förslag har vi valt att behålla den numrering som fanns i det ursprungliga förslaget för att göra det enklare att se skillnaderna. De nya projekt som har tillförts ärendet har nummer från 30 och uppåt. De största förändringarna jämfört med tidigare förslag är följande: Ett antal nya projekt har tillkommit bl a efter förslag från medborgare, bl a vid Gustav III.s väg och Stora Mossen Vid pumpstationen vid Ålstensängen ska vi utreda och om möjligt ansöka om ett tillfälligt bygglov för att placera en paviljong med tre avdelningar, som kan vara ett alternativ till förskolan vid Per Albins väg, väster om Ålstensängen. Det blir för dyrt att bygga till förskolan på smedslättsvägen 71 varför detta inte längre är aktuellt. I ett avslutande avsnitt kommenteras en del av de förslag som har kommit in.

7 Sid 7 Område 1 Abrahamsberg/Riksby, 4 avdelningar 30. Gustav III:s väg/ kvarteret Penninglandet, 3-5 avdelningar Stadsbyggnadsnämnden beslutade 24 november att uppdra åt stadsbyggnadskontoret att gå vidare med planering av seniorbostäder i kvarteret Penninglandet men att det också bör prövas att inrymma förskolor. Det har tidigare funnits en privat förskola där som nyligen har rivits. Vi diskuterar f n med stadsbyggnadskontoret om det är möjligt att inrymma en förskola i seniorbostäderna som är tillräckligt stor, har erforderlig tomt och där återställningskostnaderna vid en avveckling inte blir höga. Ett alternativ som vi också diskuterar är en friliggande förskola på Gustav III:s väg med 3-5 avdelningar. En lösning som bör prövas bl a på denna plats är att upprätta en detaljplan med byggrätt för fem förskoleavdelningar som är så upplagd att en förskola med tre avdelningar kan byggas först och att det därefter kan uppföras en fristående byggnad med två avdelningar när och om behovet sedan ökar. En sådan komplettering kan vara permanent eller tillfällig beroende på hur behovet antas förändras. En sådan lösning kan vara önskvärd även i andra områden där det inte direkt finns behov av en förskola med fem avdelningar. Område 2 - Bällsta/Mariehäll, 25 avdelningar 1. Annedalsskolan, 5 avdelningar I samband med bostadsexploateringar av kvarteret Annedal med ca lägenheter planerar vi för en permanent skola och förskola som är samlokaliserad. Programsamråd har ägt rum. Byggstart av första bostadsetappen beräknas till första kvartalet 2008 och vara klar sommaren Under våren 2006 kommer vi att ansöka om stimulansbidrag. 2. Annedal, 5 avdelningar I samband med bostadsexploateringar av kvarteret Annedal med ca lägenheter samt ytterligare ca 600 lägenheter i angränsande kvarter planerar vi för en permanent femavdelningsförskola på en friliggande tomt. Programsamråd har ägt rum. Byggstart av förskolan bör ske i samband med byggstart av bostadsexploateringens etapp två som beräknas till första kvartalet 2009 och vara klar sommaren Även för denna förskola kommer vi under våren 2006, i ett inriktningsärende, att ansöka om stimulansbidrag. 3. Annedal, 15 avdelningar Eftersom exploateringsgraden i kvarteret Annedal har ökat från ursprungliga lägenheter till ca lägenheter samt att det i angränsande kvarter planeras för ca 600 lägenheter ser vi att det kommer att finnas behov av ytterligare en friliggande femavdelningsförskola samt ca tio avdelningar i lä-

8 Sid 8 genhetsförskolor eller som byggrätter på vilka vi kan uppföra såväl tillfälliga som permanenta förskolor vid behov. Mot bakgrund av stadsbyggnadskontorets senaste uppgifter om planerat bostadsbyggande i Mariehäll har förvaltningen beställt en specialprognos från utrednings- och statistikkontoret (USK) för att få fram en ny och uppdaterad barn-/elevantalsprognos som underlag för den fortsatta lokalplaneringen. Den nya prognosen från USK beräknas bli klar i mitten av december 2005 och stäcka sig fram mot år Område 3 - Bromma K:a/Eneby, 10 avdelningar 4. Beckombergaskolan, avdelningar Förskola är planerad i det s.k. stallet vid skolan. Stallet används i dag för skolverksamhet. Planen medger även en byggrätt på förskoletomten motsvarande två avdelningar. Den planerade exploateringen av Beckomberga med 800 lägenheter är en förutsättning för utbyggnad av förskolan. Plansamråd för etapp ett, 160 lägenheter, har ägt rum under augusti Byggstarten av dessa lägenheter beräknas ske i maj Förskoleverksamheten i stallet beräknas starta 1:a kvartalet Under våren 2006 kommer vi i ett inriktningsärende att ansöka om stimulansbidrag. 5. Gliavägen 130, 3 avdelningar I november 2004 begärde vi stadsplaneändring för uppförande av två nya förskoleavdelningar. Stadsbyggnadskontoret har upprättat en stadsplan som för närvarande är under remissbehandlig. Antagande av stadsplanen beräknas ske under fjärde kvartalet Under våren 2006 skall SISAB leverera utredningshandlingar varefter projektering och byggstart kan ske. Verksamheten kan starta under tredje kvartalet En lokal på förskolans tomt används idag av en förskoleklass men kan eventuellt omvandlas till en förskolelokal under 3:e kvartalet 2006.

9 Sid 9 Område 4 - Norra Ängby, 6 avdelningar 6. Långskeppet, 5 avdelningar Exploateringen av kvarteret Långskeppet kommer att påbörjats Vidare kommer en omfattande nybyggnation att ske i Vällingby/Hässelby stadsdelsnämnd. Behovet av en 5-avdelningsförskola är kopplad till det behov av förskoleplatser som Vällingby/Hässelby stadsdelsnämnd har. 7. Vultejusvägen 15, 1 avdelningar Det finns en outnyttjad byggrätt för en avdelningsförskola på befintlig fotbollsplan. I området finns många förskolor och ett stort behov av en trafiköversyn. Detta är för närvarande inget prioriterat läge för ytterligare en förskola. Område 5 - S:a Ängby/Blackeberg, 22 avdelningar 8. Kyrkbacken 12, 1 avdelning SISAB har uppdraget att upprätta ett underlag för detaljplaneändring till stadsbyggnadskontoret. Ett första utkast har dock redovisat för stadsbyggnadskontoret avseende en tillbyggnad på en avdelning. Under våren 2006 kommer vi i ett inriktningsärende att ansöka om stimulansbidrag. 9. Blackebergskolan, 2 avdelningar SISAB slutför nu framtagande av förslagshandlingar efter samråd med personal, förskolechef och fackliga företrädare om att bygga om de f d badlokalerna i Blackebergsskolan till två avdelningar förskola. Vi räknar med att få förslagshandlingar och en fast prisoffert före årsskiftet. I ett inriktningsärende i början av 2006 kommer vi att ansöka om stimulansbidrag. Verksamheten beräknas kunna starta under 3:e kvartalet Blackebergsbacken, 2 avdelningar Stena Fastigheter planerar att bygga flerbostadshus i området. I planerna ingår att bygga en ny 5-avdelningsförskola som ersättning för den befintliga 3-avdelningsförskolan, vilket ger ett nettotillskott på två avdelningar. Start av förskoleverksamheten är beroende av när stadsplanen fastställs och bostadsexploateringen påbörjas. Under våren 2006 kommer vi i ett inriktningsärende att ansöka om stimulansbidrag. 11. Björnsonsgatan vid Blackebergskolan, 2 avdelningar Det finns idag en befintlig tomt för en förskola med 2 avdelningar. Projektet ska utredas vidare.

10 Sid Holbergsgatan, 1 avdelning Denna lokal används idag av Södra Ängby skola men bedöms kunna frigöras redan till hösten En mindre grupp elever kan då erbjudas lokaler i Blackebergsskolan i avvaktan på permanenta lokaler i den ombyggda Södra Ängby skolan. Vi kommer att utreda lokalens lämplighet till förskola alternativt annan verksamhet. 13. Zornvägen/Carl Larssons väg, 4-6 avdelningar När Södra Ängby skola byggts om kommer skolverksamheten F-3 med ca 100 elever på Zornvägen att, höstterminen 2008, flytta in i skolans nybyggda lokaler. Vi utreder möjligheten att därefter anpassa Zornvägens lokaler till förskola för fyra avdelningar. En viss tveksamhet har uppstått utifrån en nyligen gjord riskbedömning av Zornvägslokalens golvkonstruktion. Vi utreder nu därför tillsammans med SISAB också ett nybyggnadsalternativ på intilliggande Carl Larssons väg där vi har en byggrätt till förskola med två avdelningar. 14. Björnsonsgatan vid Södra Ängbys bollplan, 3 avdelningar Vi har ansökt om ett femårigt bygglov för en tillfällig förskolepaviljong med 3 avdelningar. Ärendet beräknas behandlas i stadsbyggnadsnämnden i januari I januari 2006 kommer vi i ett särskilt inriktnings- och genomförandeärende att ansöka om stimulansbidrag. Under förutsättning att bygglov beviljas beräknas verksamheten starta under våren Ibsengatan intill förskolan på Ibsengatan 25-27, 2 avdelningar Vi har ansökt om ett femårigt bygglov för en tillfällig förskolepaviljong med 2 avdelningar. Ärendet beräknas behandlas i stadsbyggnadsnämnden i januari Den paviljong som för närvarande finns på Beckombergavägen 76 kommer att flyttas till denna plats under våren Björnsonsgatan, 3-5 avd Stadens intentioner är att avveckla de nuvarande genomgångbostäderna som finns på planen bredvid Blackebergs äldreboende. Vi vill bygga en permanent förskola på denna plats på 4-5 avd. Det kan också vara möjligt att använda någon eller några av de paviljonger som finns uppställda för tillfälliga lösningar. Område 6 Traneberg/Ulvsunda, 4 avdelningar 24. Runda Vägen, Alvik, 4-5 avdelningar Efter den omfattande oppositionen mot den föreslagna bostadsbebyggelsen håller stadsbyggnadskontoret på att revidera stadsplaneförslaget. Vår uppfattning är att det behövs en förskola i området. Förskolan skall vara friliggande med egen tomt, inte ingå i något av de planerade bostadshusen.

11 Sid 11 Område 7- Smedslätten/Ålsten, 30 avdelningar 16. Korsvägen, öster om Äppelviksskolan, 3 avdelningar Ett femårigt bygglov är beviljat för en förskolepaviljong med 3 avdelningar. Vi avser att under december påbörja byggnationen och planerar att starta förskoleverksamheten under våren Nyängsvägen 21, Smedslätten, 3 avdelningar Vid Smedslättskolan planeras nya lokaler för fritidsverksamheten som i dag bedriver verksamhet på Nyängsvägen 21. När skolans fritidsverksamhet flyttar kommer Nyängsvägen 21 att verksamhetsanpassas för en treavdelningsförskola. Förskoleverksamheten kan starta 3:e kvartalet I ett inriktningsärende i början av 2006 kommer vi att ansöka om stimulansbidrag. 18. Nyängsvägen, 4 5 avdelningar Nämnden har tidigare beslutat att ansökan ska lämnas in för ytterligare ett tillfälligt bygglov bredvid den nyligen uppförda förskolepaviljongen Nyängsvägen/Urbergsvägen. Vi vill istället påbörja en utredning för att undersöka om det är möjligt att bygga en permanent 4 5 avdelningsförskola intill denna förskolepaviljong. 19. Väster om Ålstensängen, vid Per Albins Väg, 3 avdelningar Vi har beviljats ett femårigt bygglov för en tillfällig förskolepaviljong med 3 avdelningar. Under våren 2006 kommer vi i ett inriktnings- och genomförandeärende att ansöka om stimulansbidrag. 20. Alviksvägen vid pumpstationen mellan skidbacken och Ålstensängen, 3 avdelningar I enlighet med nämndens beslut den 8 dec 2005 utreder vi möjligheterna att bygga en tillfällig förskola med tre avdelningar på denna tomt och ska, om så visar sig möjligt, ansöka om ett tillfälligt bygglov på fem år för uppställning av en paviljong. 21. Kiselgränd/Västerled, Ålsten, 2 avdelningar Ett första utkast till programskiss gällande en ny 5-avdelningsförskola finns framtaget. Utbyggnaden innebär att befintlig förskolebyggnad rivs och en ny 5 avdelningsförskola byggs. Förskoleutbyggnaden kräver en ny utfart mot Västerled. SISAB har uppdraget att fortsätta utredningen. 22. Smedslättsvägen 71, Smedslätten, 1 avdelning Bygglovet är beviljat och upphandlingen av byggentreprenör är klar för tillbyggnad av befintlig förskola med en avdelning. Det har dock visat sig att byggkostnaden blir orimligt hög och väsentligt högre än vad som tidigare

12 Sid 12 beräknats. Efter diskussioner med SISAB har vi konstaterat att det inte går att sänka kostnaderna varför projektet utgår. 23. Smedslättsvägen 4 5 avdelningar Vi avser att påbörja en utredning för att undersöka om det är möjligt att bygga en 4 5 avdelningsförskola på motsatta sidan av Smedslättsvägen Bergviksvägen 89, Smedslätten Carl Bro har i uppdrag att studera detaljplanen och ev. ansöka om en stadsplaneändring för förskoleverksamhet. Enligt nuvarande plan är tomten en villatomt som ägs av staden. Vi studerar möjligheterna att bygga till befintlig förskola samt avveckla den tillfälliga paviljongen. Projektet ger inga nya förskoleplatser. 26. Örnbogatan, Ålsten, 4-5 avdelningar Stadsbyggnadskontoret föreslår att vi utreder hela området och inte bara befintlig tomt. Eventuellt kan Brötvägen stängas av och utnyttjas tillsammans med marken på båda sidorna om gatan. Tomten är inte lättillgänglig men det finns många fördelar såsom placeringen i området och närheten till kollektivtrafik. Projektet ska utredas vidare. 27. Västerled/Koltrastvägen, Stora Mossen, 3 avdelningar På denna plats har vi ett femårigt bygglov för en 3 avdelnings förskolepaviljong. Vi avser dock att påbörja en utredning för att se om det är möjligt att bygga en permanent förskola med 4 5 avdelningar. 31. Stora Mossen, 3-5 avdelningar Vi har tidigare undersökt möjligheterna att bygga på Stora Mossens idrottsplats men fann då inga bra möjligheter att bygga. Vi ska, utifrån de förslag som har framkommit, ånyoutreda om det är möjligt att bygga i anslutning till befintliga och planerade idrottsanläggningar. Beviljade bygglov för paviljonger Förutom de bygglov för paviljonger som nämnts ovan har stadsbyggnadsnämnden beviljat bygglov på två ytterligare platser. I nuläget finns inga planer på att använda dessa bygglov. 28. Strömkarlsvägen/ Äppelviksskolan, 3 avdelningar. Femårigt bygglov 29. Djupdalsvägen på parkmarken mellan 73-75, Stora Mossen, 2 avdelningar Länsstyrelsen har hävt detta bygglov så för närvarande finns inget giltigt bygglov för denna tomt och vi anser det inte nu aktuellt att ansöka om bygglov på nytt.

13 Sid 13 Kommentarer till andra förslag Det har kommit in en rad ytterligare förslag till placering av förskolor och en hel del frågor och synpunkter av mer generell karaktär. En sammanställning av dessa synpunkter bifogas. Vi kommenterar först de förslag på alternativa placeringar av förskolor mm som har kommit in och som inte är tillgodosedda helt eller delvis i vårt förslag ovan: 1. Riv inte paviljongen vid Bergviksvägen. Detta är inte aktuellt utan först vid en tillbyggnad av förskolan kan det bli aktuellt. 2. Bygg ytterligare en avdelning på Solviksängen. Det finns redan två avdelningar på Solviksängen och vi bedömer det inte som lämpligt eller möjligt att bygga ytterligare en förskola där. 3. Bygg förskola vid avtaget Författarvägen och bollplanen på Nockebyvägen. Vi har granskat möjligheterna att bygga där tidigare och funnit att det är svårt vilket då resulterade i placering av en paviljong på Djupdalsvägen. Området är kuperat och mycket skog behöver avverkas. 4. Bygg ut vid Kiselgränd/Västerled. Vi utreder möjligheterna att riva befintlig förskola och bygga ny. Det är inte möjligt att bygga på den befintliga förskolan med en våning och tomten rymmer svårligen en paviljong. 5. Bygg ut befintlig förskola på Höglandstorget. Förskolan Nockebyvägen 20 har idag 3 avdelningar med relativt liten utelekyta. Intilliggande skogsmark har stora nivåskillnader vilket gör det svårt att utöka förskolan med fler avdelningar och utökad lekyta. 6. Bollplaner vid Nockebyvägen och Västerled/Furusångsvägen. Vi vill undvika bollplaner om det används och dessa ligger inte heller där vi främst behöver nya förskolor 7. Parkeringsplatsen vid S:ta Birgitta kyrka, Nockeby och vid parkeringsplatsen, Tunnlandsvägen 95. Oklart om marken kan användas och litet behov i närområdet. Många av de förslag som har kommit in gäller en mycket omfattande byggnation. Vi ska undersöka möjligheterna att bygga på Stora Mossen men bedömer det redan nu som helt orealistiskt att kunna avdelningar på denna plats vilket har föreslagits. Även om det vore möjligt så anser vi det bättre att sprida ut förskolorna Vi ska undersöka möjligheterna att bygga på Gustav III:s väg och i anslutning till denna. Men behovet i detta område är begränsat och det är därför inte aktuellt med en massiv exploatering som har föreslagits.

14 Sid 14 Det finns också en rad frågeställningar och synpunkter av mer generell karaktär som har framkommit på olika sätt. Bygg till befintliga förskolor! Det har visat sig bli mycket dyrt att bygga till befintliga förskolor. Kostnaden för en tillbyggnad av förskolan på Drottningholmsvägen 510 med en avdelning blev drygt 5 mnkr. Vi har nyligen tvingats konstatera att det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga till förskolan på Smedslättsvägen 71 med en avdelning därför att det beräknas kosta 7-8 mnkr. En tillbyggnad av befintlig förskola kräver normalt också evakuering av befintliga förskoleavdelningar under 6-12 månader vilket ytterligare ökar behovet av paviljonger under ombyggnadstiden och också är kostsamt. Ovanstående gäller oavsett om man bygger till i ett plan eller bygger på en våning. Bygg i två våningar och måste hiss finnas i tvåvåningsförskolor? Ja, vi strävar efter att göra våra verksamheter tillgängliga för alla och anser att hiss är naturligt när en ny förskola byggs även om den är tillfällig.. Det går att stapla paviljonger ovanpå varandra men de som vi har byggt har inte grundlagts så att detta är möjligt. Vid nybyggnation vill vi helst ha förskolor i ett plan men vi överväger på flera ställen att bygga förskolor i två plan särskilt om marken är kuperad. Bygg förskolor i anslutning till skolor. När nya skolor planeras så bygger vi skola och förskola integrerat så att lokalerna kan användas för olika ändamål. En hel del lokaler som tidigare användes av skolan används nu av förskolan. Bygg förskolor så att de går att konvertera till äldreboende. Vi har inget behov av så små äldreboenden. Det kan dock vara möjligt att konvertera en förskola på kvm till en gruppbostad för funktionshindrade. Köp villor och bygg om dem! Villapriserna är ofta höga och det krävs ofta ombyggnader innan de kan användas och arbetsmiljön blir ändå ofta inte bra. Det blir alltför dyrt och det blir också ofta alltför små enheter som är sårbara.

15 Sid 15 Bilagor 1. Tabeller över varje område 2. Karta över planområden med förändring i antalet barn Alla projekt som redovisas i detta tjänsteutlåtande har numrerats och ritats in med motsvarande nummer på kartan. 4. Sammanställning av synpunkter angående utbyggnad av förskolelokaler 5. Minnesanteckningar från dialogmöte ang förskolelokaler den 1 dec 2005

16 Sid 1 Bilaga 1 Bromma Stadsdelsnämndsområde - Barnantalprognos År Folkmängd 1-5 år Förändring i antal Förändring i % , , < < Källa: USK Befolkningsprognos Planområde 1 Abrahamsberg-Riksby Abrahamsberg Start byggandet av bostäder i Beckomberga, uppjustering med totalt 60 barn under hela perioden. 5 Start byggandet av bostäder i Mariehäll, uppjustering med totalt 250 barn under hela perioden.

17 Sid 2 Riksby Åkeshov Åkeslund

18 Sid 3 Planområde 2 Bällsta-Mariehäll Bällsta Mariehäll Start första etapp av byggandet nya bostäder USK har i dessa beräkningar tagit med nybyggnation av 480 stycken bostäder, medan SBK planerar ca 1400 stycken. Alltså, 1000 fler bostäder vilket ger ungefär 250 fler barn för hela perioden ( 25 barn / 100 bostäder).

19 Sid 4 Planområde 3 Bromma Kyrka-Eneby Bromma Kyrka Eneby Beckomberga Start byggandet av nya bostäder

20 Sid 5 USK har i dessa beräkningar tagit med nybyggnation av 560 stycken bostäder, medan SBK planerar ca 800 stycken. Alltså, 240 fler bostäder, vilket ger ungefär 60 fler barn under hela perioden ( 25 barn / 100 bostäder). Planområde 4 Norra Ängby Norra Ängby Planområde 5 Södra Ängby-Blackeberg Södra Ängby

21 Sid 6 Blackeberg USK har i dessa beräkningar tagit med nybyggnation av 550 stycken bostäder, men det finns planer på ytterligare100 stycken. Alltså, 100 fler bostäder, vilket ger ungefär 100 fler barn under hela perioden (25 barn/100 bostäder). Planområde 6 Traneberg-Ulvsunda Traneberg

22 Sid 7 Ulvsunda Ulvsunda Industriområde Alvik

23 Sid 8 Planområde 7 Smedslätten-Ålsten Smedslätten Ålsten Äppelviken

24 Sid 9 Stora Mossen Planområde 8 Höglandet-Olovslund Höglandet Nockeby

25 Sid 10 Nockebyhov Olovslund

Fortsatt planering av nya förskolor i Bromma

Fortsatt planering av nya förskolor i Bromma BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (10) 2007-0410 Handläggare: Åsa Asmundsson Telefon: 08-508 06 102 Till Bromma stadsdelsnämnd Fortsatt planering av nya förskolor i Bromma 2007-2010

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmötet om förskoleutbyggnaden i Bromma den 1 december.

Minnesanteckningar från informationsmötet om förskoleutbyggnaden i Bromma den 1 december. Minnesanteckningar från informationsmötet om förskoleutbyggnaden i Bromma den 1 december. Närvarande; Ungefär 35 medborgare Bromma Stadsdelsnämnd; Ordförande Lillemor Samuelsson (v) V. ordförande Jan Tigerström

Läs mer

Nya förskolor i Blackeberg, Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll

Nya förskolor i Blackeberg, Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll Bromma stadsdelsförvaltning Administration, teknikenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-09-27 Handläggare Iris Birath Telefon: 08-50806401 Till Bromma stadsdelsnämnd Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA DNR 84-11-2.6 SDN 2011-05-19 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. Stockholms kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. Stockholms kommun r Beslut Stockholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Period januari - december 2018 (X = ligger 2018 över målet) Fullbordade Fullbordade Källare/vindsvillainbrott. inbrott MÅL: max 0,50 0,20 0,45

Period januari - december 2018 (X = ligger 2018 över målet) Fullbordade Fullbordade Källare/vindsvillainbrott. inbrott MÅL: max 0,50 0,20 0,45 BROMMA1 181231 Period januari - december 2018 (X = ligger 2018 över målet) Fullbordade Fullbordade Källare/vindsvillainbrott lägenhets- inbrott inbrott MÅL: max 0,50 0,20 0,45 AB län 2017 1,37 0,46 0,51

Läs mer

Period januari - december 2018 (X = ligger 2018 över målet) Fullbordade Fullbordade Källare/vindsvillainbrott. inbrott MÅL: max 0,50 0,20 0,45

Period januari - december 2018 (X = ligger 2018 över målet) Fullbordade Fullbordade Källare/vindsvillainbrott. inbrott MÅL: max 0,50 0,20 0,45 BROMMA1 181015 Period januari - december 2018 (X = ligger 2018 över målet) Fullbordade Fullbordade Källare/vindsvillainbrott lägenhets- inbrott inbrott MÅL: max 0,50 0,20 0,45 AB län 2017 1,37 0,46 0,51

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (7) 2018-09-11 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Genomförandebeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (5) 2018-02-27 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Inriktningsbeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm AB. Sida 1 (5) 2014-06-13 Handläggare Michaela Jögi 08-508 276 24 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm

Läs mer

Barnomsorgsplan för år

Barnomsorgsplan för år ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID SID 1 (9) 2010-04-29 Handläggare: Sophie Dahlberg telefon 08-508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Barnomsorgsplan för år 2010-2013

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA OCH TEKNIK DNR 84-11-2.6. SDN 2011-12-15 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken

Läs mer

Utökning av förskolan Årstaberg

Utökning av förskolan Årstaberg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 264-2011-2.6 SID 1 (8) 2011-12-15 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna Bruse 1 i stadsdelen Smedslätten vid Nyängsvägen 49A och B.

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna Bruse 1 i stadsdelen Smedslätten vid Nyängsvägen 49A och B. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna

Läs mer

Nya bostäder och förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten

Nya bostäder och förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten Dnr Sida 1 (9) 2018-05-30 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Nya bostäder och förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Kungsholmens stadsdelsförvaltning déãéåë~ãëéêîáåé Handläggare: Christina Lundin Tfn: 508 08 066 qà åëíéìíä í~åçé páçnerfommsjmvjnq aåêpmojrrmjms Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 2006-09-13 Behov

Läs mer

Lokalsammanställning Lokalförsörjningsplan Förvaltning : 706

Lokalsammanställning Lokalförsörjningsplan Förvaltning : 706 Lokalsammanställning Lokalförsörjningsplan 2008-03-10 Förvaltning : 706 Förskolelokaler Antal Hyres Adress Objekt Ind/Barn Årshyra tillägg Yta Hyra per kvm Hyres-intäkter Hyresvärd Verksamhet Övrigt ABRAHAMSBERGSVÄGEN

Läs mer

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v)

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM SID 1 (5) 2012-02-10 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-03-15 Planering för utbyggnad av förskolor

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15.

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15. STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen

Läs mer

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag

Läs mer

Ombyggnad och upprustning av Abrahamsbergsskolans kök och Blackebergsskolans kök och matsal Genomförandebeslut

Ombyggnad och upprustning av Abrahamsbergsskolans kök och Blackebergsskolans kök och matsal Genomförandebeslut Avdelningen för utbildning och fritid Bromma stadsdelsförvaltning Handläggare: Bengt Hammarlund Tfn: 08 508 06 168 Bromma stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2006-08-21 Dnr 492-05-403 SDN 2006-08-31

Läs mer

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Sida 1 (7) 2016-09-05 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-09-22 Genomförandeärende

Läs mer

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende

Blackebergs vård- och omsorgsboende ersätts med ett ombyggt vård- och omsorgsboende inom en del av Tranebergs servicehus (A-huset) Inriktningsärende BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 91-11-2.6:9 SID 1 (6) SDN 2012-06-14 2012-06-04 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Blackebergs vård-

Läs mer

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-13 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2014-01-30

Läs mer

STOCKHOLM LOKaLfaKTa BrOMMapLan

STOCKHOLM LOKaLfaKTa BrOMMapLan STOCKHOLM Lokalfakta Brommaplan Byggnadsår: 2014 Lediga lokaler: ca 7 700 m 2 Tillträdesdatum: Kontakter: Våren 2016 eller enligt överenskommelse JM AB, Fastighetsutveckling Mia Olsson, Uthyrare 08-782

Läs mer

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Sida 1 (7) 2013-11-11 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2013-11-28 Ny förskola på

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Nyängsvägen 66, del av Ulvsunda 1:1 i stadsdelen Ålsten (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Nyängsvägen 66, del av Ulvsunda 1:1 i stadsdelen Ålsten (förskola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2017-02-14 Handläggare Martin Bretz Telefon 08-508 27 527 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Nyängsvägen 66, del av Ulvsunda

Läs mer

Prognos 08 delområden. Detta betyder att folkmängden 2007-12-31 2017-12-31 i...

Prognos 08 delområden. Detta betyder att folkmängden 2007-12-31 2017-12-31 i... STATISTIK TISTIK OM STOCKHOLM ISSN 1652-067X BEFOLKNING Prognos 08 delområden S 2008:10 Stefan Ström 2008-07-01 Tel: 508 35 051 Denna rapport redovisas prognoser för Stockholms befolkning för åren 2007-2017.

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av nya förskolor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av nya förskolor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-02-24 Handläggare: Rune Ney, 08-508 24 060 Sophie Dahlberg, 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Genomförandeärende:

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-14 Handläggare Michaela Jögi 08-508 276 24 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB Förslag till beslut

Läs mer

Utbyggnad av förskola på Ormängsgatan 71 i Hässelby gård

Utbyggnad av förskola på Ormängsgatan 71 i Hässelby gård HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STADSDELSMILJÖ OCH TEKNIK 30 MARS 2007 SID 1 (5) Handläggare: Björn Larsson Telefon: 08-50804052 Dnr 312-169-2007 Sammanträde 17 april 2007 Till

Läs mer

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra Avdelningen för förskola och fritid Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2013-11-25 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-12-17 Ny förskola

Läs mer

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelning förskola och fritid Tjänsteutlåtande Dnr 2.6 /477-2017 Sida 1 (6) 2017-05-29 Handläggare Katarina Waller Telefon: 08-50824457 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnd Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2018-05-09 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08-508 33 426 Till Utbildningsnämnden 2018-06-14 Inhyrningsmedgivande av lokal

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder.

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder. Dnr Sida 1 (7) 2014-03-07 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2014-04-03 Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska

Läs mer

Konsekvenser av exploatering av idrottsmark på Södra Ängby BP Utredningsbeslut

Konsekvenser av exploatering av idrottsmark på Södra Ängby BP Utredningsbeslut Fastighetskontoret Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Fsk dnr 4.3-523/2015 Idf dnr 08.01.01/1412/2015 Sida 1 (5) 2016-01-11 Handläggare fastighetskontoret Stefan Båmstedt Telefon: 08-508 27 908 stefan.bamstedt@stockholm.se

Läs mer

BROMMA STADSDELSNÄMND

BROMMA STADSDELSNÄMND BROMMA STADSDELSNÄMND FÖREDRAGNINGSLISTA 14 JUNI 2012 Sammanträde Torsdag 14 juni 2012 klockan 18.00 Tranebergs äldreboende, Tranebergsvägen, samlingssalen Öppet forum, klockan kl 18.00 Medborgarna är

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kållandsö 1 (f.d. Västbodaskolan) i Farsta till Svenska Bostäder.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kållandsö 1 (f.d. Västbodaskolan) i Farsta till Svenska Bostäder. Maria Tingström Ytterstad Telefon: 08-508 265 74 maria.tingstrom@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-02-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kållandsö 1 (f.d. Västbodaskolan) i Farsta

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB. Dnr Sida 1 (7) 2018-04-27 Handläggare Lisen Lans 08-508 265 23 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (5) 2018-10-15 Handläggare Lukas Kvarfordt 08-508 876 09 Till Exploateringsnämnden 2018-11-15 Exploateringsavtal för bostäder inom fastigheterna Masugnen 5 och Masugnen 7 i Ulvsunda industriområde

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör

Inriktningsbeslut avseende om- och nybyggnation i kv. Portklappen 1, Ripsavägen 33, Enskede-Årsta-Vantör Handläggare: Anders Eklund Telefon 08-508 460 67 Tjänsteutlåtande SISAB:s styrelse 2018-10-23 Ärende 4.3 DNR: 2018-00572 2018-09-27 Till styrelsen för Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB Inriktningsbeslut

Läs mer

Barngruppernas storlek inom förskolan

Barngruppernas storlek inom förskolan Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-04-29 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Överklagande av länsstyrelsens beslut att upphäva detaljplan för område vid Björketorpsvägen i stadsdelarna Norra Ängby och Beckomberga i Stockholm

Överklagande av länsstyrelsens beslut att upphäva detaljplan för område vid Björketorpsvägen i stadsdelarna Norra Ängby och Beckomberga i Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Arne Fredlund Tfn 08-508 282 30 SID 1 (6) 2012-09-10 Till Stadsbyggnadsnämnden Överklagande av länsstyrelsens beslut att upphäva detaljplan för område

Läs mer

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) E2015-02231 2016-03-29 Handläggare Hanna Flygt / Niklas Karlsson 08-508 264 65 / 508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Program

Läs mer

OMRÅDESPLAN

OMRÅDESPLAN 2017-03-06 Rev. 2017-03-13 OMRÅDESPLAN 2017 2022 Förvaltningsområde FO5 Bromma Rinkeby Kista Energiförbrukning FO5 177 kwh/kvm Okt-15 till Sept-16 jmf med SISAB:s genomsnitt 185 kwh/kvm Bromma skolor &

Läs mer

Markanvisning för förskola inom del av fastigheterna Bromsten 8:1, Bromsten 8:31 och Eskil 9 i Bromsten till SISAB.

Markanvisning för förskola inom del av fastigheterna Bromsten 8:1, Bromsten 8:31 och Eskil 9 i Bromsten till SISAB. Anna Savås Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 265 27 anna.savas@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-05-19 Markanvisning för förskola inom del av fastigheterna Bromsten 8:1, Bromsten

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Margareta Catasús Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-05-19 Markanvisning för radhus inom fastigheten Baslinjen 1 i Skarpnäcks

Läs mer

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby Enskede-Årsta-Vantör Avdelningen för utveckling lokaler och stadsmiljö Sida 1 (5) 2018-06-07 Handläggare Kerstin Hellmark Telefon: 08-508 20 026 Till Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsnämnd 2018-06-14 Rivning

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Inrättande av LSS 1 -bostad i Älvsjö, Sandaletten - genomförandeärende

Inrättande av LSS 1 -bostad i Älvsjö, Sandaletten - genomförandeärende Verksamhetsområde Äldre och Funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-02 Handläggare Kerstin Karlstedt Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd Inrättande av LSS 1 -bostad i Älvsjö,

Läs mer

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun Sidan 1 av 7 Södra kommundelen Vinstorp Utbyggnadsprogram/tidplan/kommmentar/förslag Vinstorpskolan kommer inte att behövas för skoländamål när Karstorpskolan är helt utbyggd, och kan därför komma att

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut avseende ombyggnad av Kista vård- och omsorgsboende

Förslag till inriktningsbeslut avseende ombyggnad av Kista vård- och omsorgsboende Tjänsteutlåtande Styrelsen 2014-04-24 Ärende 14 Dnr 2014 0361 Sid. 1 (6) 2014-03-26 Handläggare: Gunnar Kempe Telefon: 08 508 360 00 Till Styrelsen för Micasa Fastigheter Förslag till inriktningsbeslut

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Stockholms stad Förskoleundersökning Bromma Capital of Scandinavia

Stockholms stad Förskoleundersökning Bromma Capital of Scandinavia Stockholms stad Förskoleundersökning 5 Bromma 5-5- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Sammanfattning av resultaten Resultat Övergripande

Läs mer

Stockholm stad Förskoleundersökning Bromma

Stockholm stad Förskoleundersökning Bromma Stockholm stad Förskoleundersökning 2 Bromma Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat Stadsdel per år Stadsdel kommunala/fristående

Läs mer

Prognos för barnomsorg

Prognos för barnomsorg Tyresö kommun Datum Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (7) Ulrica Andersson, verksamhetsstrateg 08 5782 90 59 Prognos för barnomsorg Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår: -

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-10-02 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Hedvig 19 m m i stadsdelen

Läs mer

Stockholm stad Förskoleundersökning Bromma stadsdel

Stockholm stad Förskoleundersökning Bromma stadsdel Stockholm stad Förskoleundersökning Bromma stadsdel Presentation Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Stadsdelen per år Stadsdelen kommunala/fristående

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 282-18-1.5.3. Sida 1 (5) 2018-07-19 SDN 2018-08-30 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-03 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar gällande bostadshus vid

Läs mer

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl

Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl 1(5) Detaljplan Östra Eneby torg, Snödroppen 8 m.fl Ärendet Arcona har kontaktat kommunen med förfrågan om att upprätta ny detaljplan för att utreda förutsättningarna för att omvandla även östra sidan

Läs mer

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-12-11 Handläggare: Yussuf Hassen Region Innerstad Projekt Hammarby Sjöstad Tel: 508 262 87 yussuf.hassen@hammarbysjostad.stockholm.se 2001-11-21 Handläggare:

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Bakgrund. TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M Till Marknämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Bakgrund. TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M Till Marknämnden Kontaktperson Sara Wiberg Innerstad Telefon: 08-508 270 54 sara.wiberg@mk.stockholm.se Till Marknämnden 2005-12-15 Markanvisning för förskola invid kv Stammen inom fastigheten Södermalm 10:7 och del av

Läs mer

Plansamråd för Packrummet 9 och del av Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen

Plansamråd för Packrummet 9 och del av Årsta 1:1 i stadsdelen Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtand Sida 1 (7) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-05-17 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2017-06-15 Inhyrningsmedgivande av lokal för

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

Inhyrningsmedgivande för paviljongetablering intill Värmdö gymnasium för Årstaskolan

Inhyrningsmedgivande för paviljongetablering intill Värmdö gymnasium för Årstaskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-11-02 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2016-11-24 Inhyrningsmedgivande

Läs mer

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 09-324/3037 Sida 1 (5) 2014-05-09 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 508 33 741 Till Utbildningsnämnden 2014-06-12 Genomförandeförslag

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman Erik Wallin AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman Erik Wallin AB. Maria Tingström Ytterstad Telefon: 08-508 265 74 maria.tingstrom@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-01-24 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman

Läs mer

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-11-14 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08 50833426 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Genomförandebeslut

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheterna Åkeshov 1:1 och Ulvsunda 1:1 i Åkeslund till AB Svenska Bostäder

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheterna Åkeshov 1:1 och Ulvsunda 1:1 i Åkeslund till AB Svenska Bostäder Dnr Sida 1 (8) 2017-11-09 Handläggare Edwin Björkefall 08-508 266 37 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheterna Åkeshov 1:1 och Ulvsunda 1:1 i Åkeslund till

Läs mer

Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde

Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde Avdelningen för stadsmiljö Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (10) 2013-09-02 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-09-26 Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde

Läs mer

Förslag till detaljplan Svea Artilleri 2

Förslag till detaljplan Svea Artilleri 2 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-11-26 Handläggare Therese Rosén Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2013-12-17

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Spinnakern, Gröndal

Ny förskola i kvarteret Spinnakern, Gröndal stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Dnr 374-2015-2.6 Sida 1 (5) 2015-09-08 Handläggare Gunnar Ohlsén Telefon: 08-508 22 024 Till stadsdelsnämnd 2015-09-24 Ny förskola i kvarteret Spinnakern,

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheten Älvsjö 1:1 vid kv Svedjebruket i Hagsätra till SISAB.

Markanvisning för förskola inom fastigheten Älvsjö 1:1 vid kv Svedjebruket i Hagsätra till SISAB. 00-0- DNR E00--077 Britta Eliasson Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-08 64 6 britta.eliasson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 00-- Markanvisning för förskola inom fastigheten Älvsjö

Läs mer

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Barn- och utbildningsnämndens lokalbehovsplan Södra kommundelen Vinstorp Avveckling av Vinstorpskolan, när utbyggnaden av skollokaler i södra kommundelen är klar. Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Församlingshuset 5 i stadsdelen Mariehäll.

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Församlingshuset 5 i stadsdelen Mariehäll. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-11-21 P L A N AV D E L N I N G E N Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Lomma investerar för framtiden

Lomma investerar för framtiden Utbyggnadsprogram för förskolor, skolor och vårdboenden m.m. i Lomma kommun Lomma investerar för framtiden Lomma kommun är den kommun i landet som har vuxit mest under de senaste fem åren. Inte minst har

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola i Midsommarkransen

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola i Midsommarkransen Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Dnr 13-324/2629 Sida 1 (5) 2015-09-03 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-50833888 Till Utbildningsnämnd 2015-09-21 Förlag

Läs mer

Stadsdel Bromma. Ur Bladen brinner av Barbro Lindgren

Stadsdel Bromma. Ur Bladen brinner av Barbro Lindgren 74 Stadsdel Bromma En del människor har fått för sej att det är fint att bo i Ängby. Inte i Norra precis men i Södra, för där är husen större och dyrare. Så när jag säjer att jag bor i Södra Ängby händer

Läs mer

Nybyggnation av gruppbostad för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, kvarter 7, Algoritmen

Nybyggnation av gruppbostad för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, kvarter 7, Algoritmen Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Nybyggnation

Läs mer

Genomförandebeslut om ny förskola Sjövikshöjden etapp 3 i Årstadal

Genomförandebeslut om ny förskola Sjövikshöjden etapp 3 i Årstadal HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSPLANERING Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 SDN: 2010-01-28 Dnr 16-2010-2.6 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd SID 1 (6) Genomförandebeslut

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Årsta 1:1 och Postgården 1 till Svenska Hus i Stockholm AB.

Förslag till beslut. 1. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Årsta 1:1 och Postgården 1 till Svenska Hus i Stockholm AB. Dnr Sida 1 (8) 2014-11-12 Handläggare Nina Morling 08-508 265 20 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 fastigheterna Årsta 1:1 och Postgården 1 i stadsutvecklingsområdet Årstafältet etapp 3, till Svenska

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem STADSLEDNINGSKONTORET BILAGA 1 FINANSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-02-22 Handläggare: Anders Nilfjord Telefon: 508 29 288 Till Kommunfullmäktige Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem Stadsledningskontorets

Läs mer

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID s. 1 (6) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2018-03-14 Vår referens: Staffan Friberg Direkttel: 040-641 13 07 E-post: Staffan.Friberg@lomma.se Diarienr: BUN/2018:46 Er referens: Lokalbehovsplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Förslag på placering av nya förskolor svar på skrivelse

Förslag på placering av nya förskolor svar på skrivelse Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Lokal- och stadsmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-19 Handläggare Christoffer Lindh Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer