Nya förskolor i Blackeberg, Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya förskolor i Blackeberg, Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll"

Transkript

1 Bromma stadsdelsförvaltning Administration, teknikenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) Handläggare Iris Birath Telefon: Till Bromma stadsdelsnämnd Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att hos SISAB beställa förslagshandlingar med projektredovisning för följande 4 förskolor: - med 6 avdelningar på Björnsonsgatan 4 i Blackeberg, - med 4-5 avdelningar på Grundtvigsgatan 33 i Blackeberg, - med 6 avdelningar på Korsvägen 15 i Äppelviken, - med 6 avdelningar på Kiselgränd 20 i Ålsten. 2. Nämnden uppdrar åt förvaltningen att beställa att SISAB begär markanvisning för en förskola som ersättning för Nyängsvägen Nämnden uppdrar åt förvaltningen att teckna avsiktsförklaring avseende upplåtelse av förskolelokaler med byggherrarna: - Trifam AB för kvarteret Baltic 8, - JM för kvarteret Masugnen 7, - Niam AB för kvarteret Vandenbergh. 4. Nämnden hemställer hos fastighetsnämnden om att inleda förhandlingar med JM om förvärv av bostadsrättsandelar för förskolelokaler i kvarteret Masugnen 7 och med Niam AB om förvärv av bostadsrättsandelar för förskolelokaler i kvarteret Vandenbergh. 5. Omedelbar justering. Bromma stadsdelsförvaltning Administration, teknikenheten Gustavslundsvägen 151 G Box Bromma Telefon Växel iris.birath@stockholm.se Lena Holmdahl Stadsdelsdirektör Susanne Karlsdotter Avdelningschef

2 Sida 2 (9) Sammanfattning En mycket omfattande bostadsexploatering planeras i Bromma stadsdelsnämnds område. Det är stadsdelsnämndens ansvar att planera förskolor för att tillgodose de behov som finns. Det finns dessutom många förskolepaviljonger med tidsbegränsat bygglov i Bromma. Dessa måste ersättas av permanenta förskolebyggnader om några år. I Blackeberg och Södra Ängby kommer nya bostäder att byggas och två förskolepaviljonger måste avvecklas. Fyra nya förskolor måste byggas i en viss ordning för att kunna tillförsäkra både nuvarande och inflyttande familjer en bra förskoleverksamhet. Det innebär att förskolan på Grundtvigsgatan 33 måste byggas först för att paviljongen på Björnsonsgatan 4 kan avvecklas. Därefter kan den nya förskolan på Björnsonsgatan byggas och när den är klar för inflyttningen kan paviljongen på Kyrkbacken avvecklas. Om detta inte är möjligt, bör den nya förskolan på Björnsonsgatan placeras så att paviljongen kan användas under byggtiden I Trädgårdsstaden måste 4 förskolepaviljonger avvecklas och de nya förskolor som planeras måste även ha plats för den tillkommande bebyggelsen vid Skidbacksskogen. Även här behöver utbyggnaden ske i en viss ordning för att det inte ska bli brist på förskoleplatser. Förskolan på Kiselgränd 20 måste byggas först, därefter kan paviljongen på Korsvägen avvecklas och en ny förskola byggas på samma plats. När den är klar kan paviljongen på Ålstens Skogsväg avvecklas. Ytterligare en förskola måste byggas för att paviljongen på Nyängsvägen 66 ska kunna avvecklas. I Bällsta/Annedal/Mariehäll finns det många begränsningar för hur området kan användas på grund av buller och inflygningskurvor från Bromma flygplats. Trots detta kommer detta ca 1,2 kvadratkilometer stora området att bli lika tätbebyggt som Stockholms innerstad. Cirka dubbelt så många bostäder har byggts eller är klara för byggstart i Annedal än de 1400 som planerades från början och utbyggnaden kommer att fortsätta. Det är stor brist på förskoleplatser. 875 barn som bor i området har en förskoleplats. Men var femte barn kan inte erbjudas plats på en förskola inom sitt bostadsområde. I Annedal/Mariehäll föreslås nu 3 nya förskolor i flerfamiljshus.

3 Sida 3 (9) Ärendets beredning Ärendet har beretts av teknikenheten inom verksamhetsområdet administration på uppdrag av verksamhetsområdet förskola. Samråd med de fackliga organisationerna sker den 25 oktober Bakgrund En mycket omfattande bostadsexploatering planeras i flera av de stadsdelar som ingår i Bromma stadsdelsnämnds geografiska område. Det är stadsdelsnämndens ansvar att planera förskolor och bostäder med särskild service för att tillgodose de behov som finns. Enligt kommunfullmäktiges beslut bör 25 nya förskoleplatser planeras per 100 nya bostäder. Det finns dessutom många förskolepaviljonger med tidsbegränsat bygglov i Bromma. Dessa måste ersättas av permanenta förskolebyggnader om några år. En ny permanent förskola tar minst fem år från tanke till inflyttning. Detaljplaneprocessen tar uppemot tre år, delvis beroende på att det kan ta ett år innan ärendet får en planhandläggare och processen kan starta. Efter den fastställda detaljplanen har vunnit laga kraft kan fastighetsbildningen genomföras. Först därefter kan ansökan om bygglov lämnas in. Handläggningstiden hos stadsbyggnadskontoret är 20 veckor efter alla handlingar har inkommit. Efter bygglovet har beviljats måste byggentreprenaden upphandlas. SISAB upphandlar numera flera projekt samtidigt för att spara både tid och pengar. Byggtiden för en Framtidens förskola i SISABs regi är cirka 14 månader. För att snabba upp processen kan bygglovshandlingar tas fram parallellt med den demokratiska processen av detaljplaneärendet, men det handlar i alla fall om ca 5 år innan en permanent förskola är på plats. Ärendet Bostadsutbyggnaden i Blackeberg och vid Islandstorget har nu ökat till ca 1200 nya bostäder. Det motsvarar ett behov av nya förskoleavdelningar. En förskoleavdelning har avvecklats inför sommaren och ytterligare 6 avdelningar i förskolepaviljonger måstet avvecklas. Sammanlagt innebär det att nya förskoleavdelningar måste tillkomma i Blackeberg. I områdesprogrammet för Blackeberg ingår två nya förskolor, en i Abacus AB:s bostadsexploatering vid Islandstorget, den andra en friliggande förskola på ungefär samma plats på Björnsonsgatan som det för närvarande finns en förskolepaviljong. Utöver dessa två måste ytterligare två förskolor byggas i Blackeberg för att täcka behovet av förskoleplatser. I Trädgårdsstaden finns det förskolepaviljonger med tidsbegränsade bygglov på Korsvägen 15, på Ålstens Skogsväg 21, på Nyängsvägen 66 och sedan januari 2015 även på Kiselgränd 20.

4 Sida 4 (9) Byggloven går ut och permanenta förskolor måste planeras. Situationen är minst sagt ansträngd i Annedal/Mariehäll både avseende platser i förskola och skola. Området planerades för cirka 1400 bostäder. Till dags dato har 1900 bostäder byggts, ca 800 bostäder har en klar detaljplan och för ytterligare ca 1885 bostäder pågår planprocessen. I flera av bostadsprojekten planeras förskolor. För Solvallaområdet pågår arbetet med att detaljplanelägga området och antalet bostäder planeras nu till Förvaltningens synpunkter och förslag Blackeberg Planeringen för nya bostäder vid Islandstorget och Södra Ängby förändras ständigt liksom för resten av Blackeberg. Det betyder att behovet av förskolor också ökar. Som planeringen ser ut nu blir det ungefär 1200 nya lägenheter enligt följande: - Islandstorget och Södra Ängby ca 900 lgh - Blackebergs Torg ca 150 lgh - Bornholmaren och Engelsmannen ca 80 lgh - Greken ca 95 lgh Det är fortfarande lite oklart hur många lägenheter den nya fastighetsägaren Primula kommer att bygga vid Blackebergs Torg. Det kan komma att röra sig om så många som 250 nya bostäder. Att planera nya förskolor och samtidigt avveckla gamla är som ett pussel. För att tillförsäkra både nuvarande och inflyttande familjer en bra förskoleverksamhet för sina barn krävs att de nya förskolorna kan starta i en viss ordning. Förvaltningen känner viss oro för att det inte kommer att bli så trots att det har påpekats för stadsbyggnadskontoret ända sedan projekten startade. I Blackeberg måste två förskolepaviljonger avvecklas och fyra nya förskolor byggas. Avveckling beror på att en paviljong på Kyrkbacken 12 är i vägen för den planerade omdragningen av Holbergsgatan och paviljongen på Björnsonsgatan 4 är i vägen för en ny permanent förskola. Hur detta bör ske för att förskoleplats kan garanteras illustreras av tabellen nedan:

5 Sida 5 (9) År Nya bostäder Behov förskoleplatser Nya förskolor och Bornholmaren, Engelsmannen ca 80 lgh Greken ca 95 lgh 1 avdelning Befintlig Avveckling paviljonger 1,5 avdelningar avdelningar Grundtvigsgatan avdelningar Björnsonsgatan avdelningar Björnsonsgatan avdelningar 2019 Blackebergs Torg ca 150 lgh 2 avdelningar Kyrkbacken avdelningar Islandstorget, Södra Ängby ca 900 lgh avdelningar Vinjegatan avdelningar förskola byggs i flerfamiljshus av Abacus Om förskolorna tillkommer i den ordning som redovisas i tabellen, kommer förskoleplatser att kunna erbjudas fortlöpande när behov uppstår enligt förvaltningens bedömning. Om detta inte är möjligt, bör den nya förskolan på Björnsonsgatan placeras så att paviljongen kan användas under byggtiden. Stadsdelsnämnden beslutade begära att SISAB ansöker om detaljplaneändring hos stadsbyggnadskontoret för Vinjegatan 25 i Blackeberg och beslutade nämnden att uppdra åt förvaltningen att teckna avsiktsförklaring för inhyrning av förskolelokalen med Abacus AB. I detta ärende föreslås nämnden begära förslagshandlingar från SISAB för förskolorna på Björnsonsgatan 4 och Grundtvigsgatan 33. En ny förskola har varit aktuell tidigare på Grundtvigsgatan 33. Nämnden beslutade att beställa produktion av förskolan hos SISAB efter en fastprisoffert. Men den förskolan kunde aldrig byggas eftersom bygglovet överklagades och upphävdes.

6 Sida 6 (9) Trädgårdsstaden I området ingår Alvik, Äppelviken, Smedslätten, Ålsten och Stora Mossen. Bostadsexploateringen i största delen av området är låg, men det finns flera förskolepaviljonger med tillfälligt och tidsbegränsat bygglov. De nya förskolorna måste byggas i den ordning som anges i tabellen nedan för att täcka behovet av förskolor beslutade stadsdelsnämnden att beställa en förskolepaviljong vid Kiselgränd 20 som en tillfällig lösning. Den permanenta förskolan på tomten var i så dåligt skick att det inte var ekonomiskt försvarbart att renovera den. Förskolan revs därför. Planen var att en ny permanent förskola skulle kunna byggas på samma tomt efter detaljplaneändring. En ny förskola förutsätter en viss ökning av tomten och en utökad byggrätt samt en ny angöring från Västerled för att minska trafiken av leveransbilar och sophämtning på den smala Kiselgränd. År Nya bostäder Behov förskoleplatser Nya förskolor och Stora Mossen 70 lgh 1 avdelning Befintlig Avveckling paviljonger avdelningar Korsvägen avdelningar Kiselgränd avdelningar Kiselgränd 2019 Ålsten 120 lgh 2 avdelningar avdelningar Korsvägen avdelningar Ålstens Skogsväg avdelningar Nyängsvägen Senare Alvik lgh avdelningar I december 2011 beslutade nämnden att ansöka om detaljplaneändring för Ålstens Skogsväg 21, för Korsvägen 15 och för Nyängsvägen 66 för att kunna ersätta de förskolepaviljonger som uppförts på parkmark med permanenta förskolor. Korsvägen 15 ligger intill Äppelvikens skola med naturen på Borgberget som närmaste granne och positivt planbesked lämnades

7 Sida 7 (9) Planarbetet för Korsvägen startade först För de två andra adresserna avslogs begäran om planändring vilket innebär att ytterligare en ny permanent förskola måste planeras som ersättning för Nyängsvägen 66. I detta ärende föreslås nämnden begära förslagshandlingar från SISAB för förskolorna på Korsvägen 21 och Kiselgränd 20 samt markanvisning för ersättning för paviljongen på Nyängsvägen 66. Bällsta/Annedal/Mariehäll Området sträcker sig från Sundby friområde längs med båda sidor om Bällstavägen och Karlsbodavägen till Gårdsfogdevägen och Ulvsunda industriområde. Det finns många begränsningar för hur området kan användas på grund av buller och inflygningskurvor från Bromma flygplats. Trots detta kommer detta ca 1,2 kvadratkilometer stora området att bli lika tätbebyggt som Stockholms innerstad. Stadsdelsnämnden beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att teckna hyresavtal för en förskola med 3 avdelningar i den före detta kyrkbyggnaden i kvarteret Församlingshemmet på Solbergsvägen i Mariehäll. Nämnden beslutade vidare att beställa offert från SISAB på två förskolebyggnader med sammanlagt 8-10 avdelningar på den del av tomten som Stockholms stad har förvärvat av Bromma församling och där det finns en paviljongförskola med tidsbegränsat bygglov. Hela nybyggnationen i området består i övrigt av flerfamiljshus. De flesta kommer att upplåtas med bostadsrätt, men det byggs även en del hyreslägenheter i området. Några äldre industribyggnader kommer att sparas av kulturhistoriska eller verksamhetsmässiga skäl. Det finns således många byggherrar som antingen äger de gamla industrifastigheterna och som kommer att bygga om dem till bostäder eller som har fått markanvisning för att bygga nya bostäder. I en del av dessa fastigheter planeras även förskolor. Fram till nu har förvaltningen kontakt med tre av dessa byggherrar. Trifam AB är ägare till kvarteret Baltic 8 som ligger bakom Mariehällsskolan. Här planerar man att bygga ca 330 lägenheter och en förskola med fem avdelningar. Förskolan upplåts med hyresrätt. JM och Skanska har fått markanvisning för att bygga 400 lägenheter i kvarteren Masugnen 5 och 7 som ligger mellan Karlsbodavägen och Bällsta Ån. I JMs fastighet kommer en förskola att byggas. Eftersom gården är ganska liten kan förskolan bara byggas med 4

8 Sida 8 (9) avdelningar. Både bostäder och förskolelokalen upplåts som bostadsrätt. I kvarteret Vandenbergh som ligger mellan Bällstaåvägens slut och Mariehällsvägen planerar ägaren Niam AB att bevara en del av den gamla industribyggnaden och komplettera med ny bebyggelse. I området planeras 250 lägenheter och en förskola med 3 avdelningar. Förskolans lokaler upplåts som bostadsrätt. År Nya bostäder Behov förskoleplatser Nya förskolor och Avveckling paviljonger avdelningar från Mariehällsskolan avdelningar f.d. Mariehällskyrkan 2018 Linaberg 470 lgh 6-8 avdelningar + 4 avdelningar i enskild regi 2018 Alphyddan 11 och avdelningar 215 lgh 2018 Minnet 1-2 avdelningar 107 lgh avdelningar paviljong Solbergsvägen avdelningar Solbergsvägen avdelningar från Mariehällsskolan 2020 Baltic 330 lgh 5 avdelningar + 5 avdelningar Baltic 2020 Masugnen 400 lgh 6 avdelningar + 4 avdelningar Masugnen Vandenbergh 3-4 avdelningar + 3 avdelningar 250 lgh 2021 Archimedes 8-9 avdelningar? 950 lgh varav ca 30 % små Senare Solvalla lgh avdelningar Som framgår av tabellen ovan planeras fortfarande för få förskoleplatser i förhållande till antalet bostäder. Det är svårt att bygga ikapp och det är fortfarande 178 barn som bor i Annedal men har förskoleplats i andra områden. 491 barn har plats i kommunala förskolor och 206 i enskild driven förskoleverksamhet eller hos dagbarnvårdare.

9 Sida 9 (9) I detta ärende föreslås nämnden uppdra åt förvaltningen att teckna avsiktsförklaring avseende upplåtelse av förskolelokal med byggherrarna för förskolorna i kvarteret Baltic 8, kvarteret Masugnen 7 och kvarteret Vandenbergh. Nämnden föreslås även besluta att hemställa hos fastighetsnämnden om att inleda förhandlingar med JM och Niam AB om förvärv av bostadsrättsandelar. Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att stadsdelsnämnden uppdrar åt förvaltningen att hos SISAB beställa förslagshandlingar med projektredovisning för följande 4 förskolor: - med 6 avdelningar på Björnsonsgatan 4 i Blackeberg, - med 4-5 avdelningar på Grundtvigsgatan 33 i Blackeberg, - med 6 avdelningar på Korsvägen 15 i Äppelviken, - med 6 avdelningar på Kiselgränd 20 i Ålsten. Förvaltningen föreslår vidare att nämnden uppdrar åt förvaltningen att beställa att SISAB begär markanvisning för en förskola som ersättning för Nyängsvägen 66. För förskolorna i flerfamiljshusen föreslår förvaltningen att nämnden uppdrar åt förvaltningen att teckna avsiktsförklaring avseende upplåtelse av förskolelokaler med byggherrarna: Trifam AB för Baltic 8, JM för Masugnen 7 och Niam AB för Vandenbergh samt att nämnden hemställer hos fastighetsnämnden om att inleda förhandlingar med JM och Niam AB om förvärv av bostadsrättsandelar för förskolelokaler i Masugnen 7 och Vandenbergh. Bilaga Utdrag ur Lokalförsörjningsplan

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (5) 2018-02-27 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Inriktningsbeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (7) 2018-09-11 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Genomförandebeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA DNR 84-11-2.6 SDN 2011-05-19 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15.

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15. STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm AB. Sida 1 (5) 2014-06-13 Handläggare Michaela Jögi 08-508 276 24 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 282-18-1.5.3. Sida 1 (5) 2018-07-19 SDN 2018-08-30 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Fortsatt planering av nya förskolor i Bromma

Fortsatt planering av nya förskolor i Bromma BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (10) 2007-0410 Handläggare: Åsa Asmundsson Telefon: 08-508 06 102 Till Bromma stadsdelsnämnd Fortsatt planering av nya förskolor i Bromma 2007-2010

Läs mer

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-13 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2014-01-30

Läs mer

Förvärv av bostadsrättslokal för förskola i stadsdelen Liljeholmen, kv Rosteriet 7. Inriktningsbeslut.

Förvärv av bostadsrättslokal för förskola i stadsdelen Liljeholmen, kv Rosteriet 7. Inriktningsbeslut. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 5.3.1 043/2014 2014-01-14 Handläggare Jennifer von Hofsten 0761226734 Jennifer.vonhofsten@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-02-04 Förvärv av bostadsrättslokal

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna Bruse 1 i stadsdelen Smedslätten vid Nyängsvägen 49A och B.

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna Bruse 1 i stadsdelen Smedslätten vid Nyängsvägen 49A och B. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB. Dnr Sida 1 (7) 2018-04-27 Handläggare Lisen Lans 08-508 265 23 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA OCH TEKNIK DNR 84-11-2.6. SDN 2011-12-15 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken

Läs mer

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Sida 1 (7) 2016-09-05 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-09-22 Genomförandeärende

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Nyängsvägen 66, del av Ulvsunda 1:1 i stadsdelen Ålsten (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Nyängsvägen 66, del av Ulvsunda 1:1 i stadsdelen Ålsten (förskola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2017-02-14 Handläggare Martin Bretz Telefon 08-508 27 527 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Nyängsvägen 66, del av Ulvsunda

Läs mer

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Sida 1 (7) 2013-11-11 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2013-11-28 Ny förskola på

Läs mer

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra Avdelningen för förskola och fritid Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2013-11-25 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-12-17 Ny förskola

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Blackeberg 3:1 samt Guten 1 och 2 i Blackeberg till JM AB, Byggnads AB Abacus och AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Blackeberg 3:1 samt Guten 1 och 2 i Blackeberg till JM AB, Byggnads AB Abacus och AB Stockholmshem. Claes-Henrik Niklasson Avdelningen för projektutveckling Telefon: 0-0 6 6 claes-henrik.niklasson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 0--0 Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Blackeberg

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-14 Handläggare Michaela Jögi 08-508 276 24 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Småa AB Förslag till beslut

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Församlingshuset 5 i stadsdelen Mariehäll.

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Församlingshuset 5 i stadsdelen Mariehäll. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-11-21 P L A N AV D E L N I N G E N Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Utökning av förskolan Årstaberg

Utökning av förskolan Årstaberg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 264-2011-2.6 SID 1 (8) 2011-12-15 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

ABCDE. och miljöavdelningen Förskoleavdelningen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Nya förskolor i Bromma. Till Bromma stadsdelsnämnd

ABCDE. och miljöavdelningen Förskoleavdelningen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Nya förskolor i Bromma. Till Bromma stadsdelsnämnd Teknik- och miljöavdelningen Förskoleavdelningen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (15) 2005-12-11 DNR 636-2005-303 SDN 2005-12-20 Till Bromma stadsdelsnämnd Nya förskolor i Bromma Förslag

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB)

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) Dnr Sida 1 (6) 2019-03-20 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (7) 2016-05-10 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2016-06-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åkeshov 1:1 i Åkeslund till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmötet om förskoleutbyggnaden i Bromma den 1 december.

Minnesanteckningar från informationsmötet om förskoleutbyggnaden i Bromma den 1 december. Minnesanteckningar från informationsmötet om förskoleutbyggnaden i Bromma den 1 december. Närvarande; Ungefär 35 medborgare Bromma Stadsdelsnämnd; Ordförande Lillemor Samuelsson (v) V. ordförande Jan Tigerström

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Bakgrund. TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M Till Marknämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Bakgrund. TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr M Till Marknämnden Kontaktperson Sara Wiberg Innerstad Telefon: 08-508 270 54 sara.wiberg@mk.stockholm.se Till Marknämnden 2005-12-15 Markanvisning för förskola invid kv Stammen inom fastigheten Södermalm 10:7 och del av

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder. Sida 1 (6) 2016-06-15 Handläggare Johan Rapping 08-508 266 98 Till Exploateringsnämnden 2016-08-25 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder. Förslag

Läs mer

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-12-11 Handläggare: Yussuf Hassen Region Innerstad Projekt Hammarby Sjöstad Tel: 508 262 87 yussuf.hassen@hammarbysjostad.stockholm.se 2001-11-21 Handläggare:

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Dnr Sida 1 (6) 2017-01-03 Handläggare Olga Holmström 08-508 265 35 Till Exploateringsnämnden 2017-02-02 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Västertorp till AB Stockholmshem. Förslag

Läs mer

Genomförandebeslut om ny förskola Sjövikshöjden etapp 3 i Årstadal

Genomförandebeslut om ny förskola Sjövikshöjden etapp 3 i Årstadal HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSPLANERING Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 SDN: 2010-01-28 Dnr 16-2010-2.6 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd SID 1 (6) Genomförandebeslut

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (5) 2018-10-15 Handläggare Lukas Kvarfordt 08-508 876 09 Till Exploateringsnämnden 2018-11-15 Exploateringsavtal för bostäder inom fastigheterna Masugnen 5 och Masugnen 7 i Ulvsunda industriområde

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Grimsta till AB Borätt

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Grimsta till AB Borätt Dnr Sida 1 (7) 2015-12-15 Handläggare Margaretha Larsson Almqvist 08-508 270 52 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Grimsta till AB Borätt

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Ny förskola i Berghus 3, Liljeholmskajen

Ny förskola i Berghus 3, Liljeholmskajen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Ohlsén Telefon: 08-508 22 024 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Mariehäll 1:10

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Mariehäll 1:10 1(8) Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2017-09-07 Ärende nr 5 2017-08-30 Handläggare: Mia Levedahl E-post: mia.levedahl@stockholmshem.se Telefon: 08-508 39 214 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden till HSB Bostad AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden till HSB Bostad AB Christopher Pleym Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 06 christopher.pleym@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB DNR 2013-513-01600 Sida 1 (6) 2013-10-22 Handläggare Margareta Catasús 08-508 260 62 Till Exploateringsnämnden 2013-11-14 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (7) 2017-10-12 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2017-11-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Förslag till

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB. Sida 1 (6) 2015-12-18 E2015-03810 Handläggare Kamilla Karlsson 08-508 266 34 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Läs mer

Utbyggnad av förskola på Ormängsgatan 71 i Hässelby gård

Utbyggnad av förskola på Ormängsgatan 71 i Hässelby gård HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STADSDELSMILJÖ OCH TEKNIK 30 MARS 2007 SID 1 (5) Handläggare: Björn Larsson Telefon: 08-50804052 Dnr 312-169-2007 Sammanträde 17 april 2007 Till

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kållandsö 1 (f.d. Västbodaskolan) i Farsta till Svenska Bostäder.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kållandsö 1 (f.d. Västbodaskolan) i Farsta till Svenska Bostäder. Maria Tingström Ytterstad Telefon: 08-508 265 74 maria.tingstrom@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-02-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kållandsö 1 (f.d. Västbodaskolan) i Farsta

Läs mer

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v)

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM SID 1 (5) 2012-02-10 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-03-15 Planering för utbyggnad av förskolor

Läs mer

Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider

Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider Teknik- och fastighetsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Lundin, Isabelle 021-391277 isabelle.lundin@vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut).

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut). Andris Rozenbachs Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 270 25 andris.rozenbachs@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-03-14 Markanvisning för bostäder vid kv Glidet till Åke Sundvall

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. Stockholms kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. Stockholms kommun r Beslut Stockholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder.

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder. Dnr Sida 1 (7) 2014-03-07 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2014-04-03 Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-01-25 Handläggare: Larisa Freivalds Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 263 20 larisa.freivalds@gfk.stockholm.se Dnr 04-411-4005 2004-12-16 Till Gatu-

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till Wallenstam AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till Wallenstam AB. Karl Gylje Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 82 karl.gylje@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2014-03-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till

Läs mer

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby Enskede-Årsta-Vantör Avdelningen för utveckling lokaler och stadsmiljö Sida 1 (5) 2018-06-07 Handläggare Kerstin Hellmark Telefon: 08-508 20 026 Till Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsnämnd 2018-06-14 Rivning

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Prästgårdshagen 1 i Solberga till AB Familjebostäder. Inriktningsbeslut

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Prästgårdshagen 1 i Solberga till AB Familjebostäder. Inriktningsbeslut Tjänsteutlåtande Dnr Dnr E2013-513-01155 Sida 1 (6) 2014-10-20 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-11-13 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Prästgårdshagen

Läs mer

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby till Veidekke Bostad AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby till Veidekke Bostad AB. Lizett Durgé Ytterstad Telefon: 08-508 264 18 lizett.durge@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-11-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola

Genomförandeförslag för rivning och nybyggnad av Hägerstenshamnens skola Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 09-324/3037 Sida 1 (5) 2014-05-09 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 508 33 741 Till Utbildningsnämnden 2014-06-12 Genomförandeförslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande gällande programförslag till bostäder vid Bällsta, Södra Solvallastaden Dnr:

Tjänsteutlåtande gällande programförslag till bostäder vid Bällsta, Södra Solvallastaden Dnr: Bromma stadsdelsförvaltning VO Administration Tjänsteutlåtande Dnr 520-15 Sida 1 (6) 2016-01-15 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Tjänsteutlåtande gällande

Läs mer

Nya bostäder och förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten

Nya bostäder och förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten Dnr Sida 1 (9) 2018-05-30 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Nya bostäder och förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-05-17 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2017-06-15 Inhyrningsmedgivande av lokal för

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Stadshagen

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Stadshagen Handläggare: Mia Levedahl E-post: mia.levedahl@stockholmshem.se Telefon: 08-508 39 214 Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2017-09-07 Ärende nr 6 Sida 1 av 5 2017-08-30 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring 00266 2012-02-20 DNR E2012-513- Christina Winberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 262 66 christina.winberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-03-15 Markanvisning för bostäder

Läs mer

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf.

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Nils Tunving Ytterstad Telefon: 08-508 269 29 nils.tunving@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-08-21 Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Förslag

Läs mer

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-03 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar gällande bostadshus vid

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Oslo 1, Molde 3 och Molde 4 i Husby till AB Svenska Bostäder.

Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Oslo 1, Molde 3 och Molde 4 i Husby till AB Svenska Bostäder. Dnr Sida 1 (6) 2016-10-07 Handläggare Joakim Norell 08-508 264 73 Till Exploateringsnämnden 2016-11-10 Markanvisning för bostäder inom fastigheterna Oslo 1, Molde 3 och Molde 4 i Husby till AB Svenska

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2018-05-09 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08-508 33 426 Till Utbildningsnämnden 2018-06-14 Inhyrningsmedgivande av lokal

Läs mer

Avveckling av Farsta vård- och. omsorgsboende.

Avveckling av Farsta vård- och. omsorgsboende. Avdelningen egen regi äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (5) 2015-04-02 Handläggare: Monika Lind 08 508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2015-04-23 Avveckling av Farsta vård-

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Tensta 4:10 samt inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Tensta till D. Carnegie & Co AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Tensta 4:10 samt inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Tensta till D. Carnegie & Co AB Dnr Sida 1 (7) 2018-01-09 Handläggare Jenny Lindén 08-508 266 99 Till Exploateringsnämnden 2018-02-01 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Tensta 4:10 samt inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Tensta

Läs mer

Ny förskola på Sturehillsvägen i Årstadal

Ny förskola på Sturehillsvägen i Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-12-01 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Veronica Karlsson Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Veronica Karlsson Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (6) 2017-06-01 Handläggare Veronica Karlsson 08-508 266 93 Till Exploateringsnämnden 2017-08-24 Markanvisning för studentbostäder och forskarbostäder till Svenska Studenthus Holding 1 AB samt

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom kvarteren Krysantemum och Klöversyran m m i Hässelby Villastad till IKANO Bostaden AB.

Markanvisning för bostäder inom kvarteren Krysantemum och Klöversyran m m i Hässelby Villastad till IKANO Bostaden AB. Elisabeth Rosenberg Ytterstad Telefon: 08-508 287 24 elisabeth.rosenberg@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-08-23 Markanvisning för bostäder inom kvarteren Krysantemum och Klöversyran m m

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare Elsafemhundranio KB.

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare Elsafemhundranio KB. Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Emma Nilsson 08-508 264 68 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Caroline Svärd Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Caroline Svärd Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2016-10-07 Handläggare Caroline Svärd 08-508 266 22 Till Exploateringsnämnden 2016-11-10 Överenskommelse om exploatering med försäljning, för bostäder inom fastigheterna Mariehäll 1:10 och

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (6) 2016-11-16 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem Förslag

Läs mer

Markanvisning för förskola inom del av fastigheterna Bromsten 8:1, Bromsten 8:31 och Eskil 9 i Bromsten till SISAB.

Markanvisning för förskola inom del av fastigheterna Bromsten 8:1, Bromsten 8:31 och Eskil 9 i Bromsten till SISAB. Anna Savås Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 265 27 anna.savas@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-05-19 Markanvisning för förskola inom del av fastigheterna Bromsten 8:1, Bromsten

Läs mer

Markanvisning för kontor inom fastigheten Glädjen 9 i Stadshagen till Akademikerförbundet SSR

Markanvisning för kontor inom fastigheten Glädjen 9 i Stadshagen till Akademikerförbundet SSR Dnr Sida 1 (6) 2015-11-09 Handläggare Monica Almquist 08-508 262 52 Till Exploateringsnämnden 2015-12-10 Markanvisning för kontor inom fastigheten Glädjen 9 i Stadshagen till Akademikerförbundet SSR Förslag

Läs mer

OMRÅDESPLAN

OMRÅDESPLAN 2017-03-06 Rev. 2017-03-13 OMRÅDESPLAN 2017 2022 Förvaltningsområde FO5 Bromma Rinkeby Kista Energiförbrukning FO5 177 kwh/kvm Okt-15 till Sept-16 jmf med SISAB:s genomsnitt 185 kwh/kvm Bromma skolor &

Läs mer

Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde

Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde Avdelningen för stadsmiljö Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (10) 2013-09-02 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-09-26 Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården

Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2015-04-02 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till stadsdelsnämnd 2015-04-23 Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården

Läs mer

Plansamråd för del av Timotejen 17 i stadsdelen Västberga

Plansamråd för del av Timotejen 17 i stadsdelen Västberga Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-11 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet

Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny skola på Årstafältet Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Maria Holdo Telefon: 08-508 33 888 Till Utbildningsnämnd Förlag till inriktningsbeslut om byggnation av ny

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Margareta Catasús Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-05-19 Markanvisning för radhus inom fastigheten Baslinjen 1 i Skarpnäcks

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder Dnr Sida 1 (7) 2017-11-06 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Spinnakern, Gröndal

Ny förskola i kvarteret Spinnakern, Gröndal stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Dnr 374-2015-2.6 Sida 1 (5) 2015-09-08 Handläggare Gunnar Ohlsén Telefon: 08-508 22 024 Till stadsdelsnämnd 2015-09-24 Ny förskola i kvarteret Spinnakern,

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till BTH Projektutveckling 6 AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till BTH Projektutveckling 6 AB Dnr Sida 1 (7) 2018-05-30 Handläggare Anna-Greta Holmbom Björkman 08-508 267 77 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Kälvesta 1:3 m.fl. i Kälvesta till BTH Projektutveckling

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-20 Handläggare Per-Eric S. Siljestam 08-508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheten Älvsjö 1:1 vid kv Svedjebruket i Hagsätra till SISAB.

Markanvisning för förskola inom fastigheten Älvsjö 1:1 vid kv Svedjebruket i Hagsätra till SISAB. 00-0- DNR E00--077 Britta Eliasson Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-08 64 6 britta.eliasson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 00-- Markanvisning för förskola inom fastigheten Älvsjö

Läs mer

Markanvisning för seniorbostäder inom del av fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Riksbyggen Ekonomisk Förening/ Bonum seniorboende.

Markanvisning för seniorbostäder inom del av fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Riksbyggen Ekonomisk Förening/ Bonum seniorboende. Ann Wetterström Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 36 ann.wetterstrom@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-04-18 Markanvisning för seniorbostäder inom del av fastigheten Åkeshov

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheterna Åkeshov 1:1 och Ulvsunda 1:1 i Åkeslund till AB Svenska Bostäder

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheterna Åkeshov 1:1 och Ulvsunda 1:1 i Åkeslund till AB Svenska Bostäder Dnr Sida 1 (8) 2017-11-09 Handläggare Edwin Björkefall 08-508 266 37 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheterna Åkeshov 1:1 och Ulvsunda 1:1 i Åkeslund till

Läs mer

Nybyggnation av gruppbostad för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, kvarter 7, Algoritmen

Nybyggnation av gruppbostad för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, kvarter 7, Algoritmen Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Nybyggnation

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm AB Dnr Sida 1 (5) 2014-11-28 Handläggare Marie Ekberg 08-508 266 10 Till Exploateringsnämnden 2015-01-29 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Årsta 1:1 och Postgården 1 till Svenska Hus i Stockholm AB.

Förslag till beslut. 1. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Årsta 1:1 och Postgården 1 till Svenska Hus i Stockholm AB. Dnr Sida 1 (8) 2014-11-12 Handläggare Nina Morling 08-508 265 20 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 fastigheterna Årsta 1:1 och Postgården 1 i stadsutvecklingsområdet Årstafältet etapp 3, till Svenska

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Daniel Linder Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Daniel Linder Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (6) 2016-10-27 Handläggare Daniel Linder 08-508 265 66 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder och förskola inom fastigheterna Reket 1, del av Tallkrogen

Läs mer

Barnomsorgsplan för år

Barnomsorgsplan för år ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID SID 1 (9) 2010-04-29 Handläggare: Sophie Dahlberg telefon 08-508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Barnomsorgsplan för år 2010-2013

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2017-01-26 Handläggare Anders Gredenborg Telefon: 08-508 230 51 Till Hägersten Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02

Läs mer

Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. Tony Mufic Utbildningsdirektör

Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen. Tony Mufic Utbildningsdirektör Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Dnr 1.8.1-547/2016 Sida 1 (5) 2016-03-23 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2016-04-14 Yttrande angående

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Hässelby Strand till JM AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Hässelby Strand till JM AB Dnr Sida 1 (8) 2016-08-19 Handläggare Margaretha Larsson Almqvist 08-508 270 52 Till Exploateringsnämnden 2016-09-22 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Grimsta 1:2 i Hässelby Strand till

Läs mer