Minnesanteckningar från informationsmötet om förskoleutbyggnaden i Bromma den 1 december.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från informationsmötet om förskoleutbyggnaden i Bromma den 1 december."

Transkript

1 Minnesanteckningar från informationsmötet om förskoleutbyggnaden i Bromma den 1 december. Närvarande; Ungefär 35 medborgare Bromma Stadsdelsnämnd; Ordförande Lillemor Samuelsson (v) V. ordförande Jan Tigerström (m) Ledamöter: Karin Hanqvist (s) Jonas Svanfeldt (s) Eric Sylwan (mp) Lars Bengtsson (m) Erik Öman (m) Ulrica Nilsson (kd) Bromma Stadsdelsförvaltning; Stadsdelsdirektör Bertil Östberg Chef Miljö och Teknik Annica Lagerkvist Chef förskoleavdelningen Monica Ulvede B. skolchef Bengt Hammarlund Bakgrund Enligt USKs (Usk är stadens utrednings- och statistikkontor) befolkningsprognos har de kraftigt ökade födelsetalen de senaste åren avstannat och behovet av förskoleplatser de närmaste åren är främst en effekt av det bostadsbyggande som pågår i Bromma. Ungefär nya bostäder beräknas tillkomma i 35 olika exploateringsprojekt. De flesta bostäderna kommer att byggas i Mariehäll, Beckomberga och Blackeberg. Även målet (se verksamhetsplan för 2006) att minska på barngruppernas storlek leder till ett ökat behov av förskolor. Med anledning av detta har kontoret utarbetat ett förslag avseende nya förskolor i Bromma. Förslaget finns presenterat på stadsdelens hemsida ( Inledning Inledningsvis redovisade Bertil Östberg kortfattat det förslag till beslut avseende förskoleutbyggnad som kommer att ligga till grund för det tjänsteutlåtande som tas upp i nämnden den 20 december.

2 Frågestund Följande synpunkter och frågeställningar framfördes; Äppelviksskolan Fråga: Kommer det att bli en ny förskola vid Äppelviksskolan? Svar från förvaltningen: Ja, på Korsvägen är ett femårigt bygglov beviljat för en förskolepaviljong med 3 avdelningar. Vi avser att påbörja byggandet i vecka 49 och planerar att starta verksamheten 1 mars Vilken ålderskategori barngrupperna kommer att ha beror på vilka föräldrar som tackar ja till platsen. Fråga: Det ser ut som om de nya förskolorna enbart kommer att bli placerade på nya områden, finns det en samplanering av förskolor när det byggs nya bostäder? Svar från förvaltningen: Ja, exempelvis vid exploateringsprojektet i Mariehäll. Där sker löpande diskussioner mellan alla parter om att integrera både skola och förskola. Fråga: Täcker de tänkta förskolorna de nya behoven? Svar från förvaltningen: Ja, vi har dessutom planerat för en överkapacitet för att vara säkra på att täcka framtida behov. Fråga: Vilka barn är det då som skall gå i de andra nybyggda förskolorna i de områden där det inte sker nybyggnation av bostäder? Svar från förvaltningen: Dessa förskoleplatser skall tillgodose den befintliga kön, samt det behov som uppkommer av att barn föds. Fler barn tenderar att skrivas in då vi möter den efterfråga som finns dold, vilket beror på vilka alternativ som erbjuds i närområdet. Koltrastvägen Fråga: Varför har ni valt att lägga en förskola där? Gatan är smal och Västerled är tungt trafikerad kom en ny detaljplan som konstaterade att detta skulle räknas som parkmark. Kan man verkligen riva upp denna detaljplan? Går det inte att bygga fler förskolor i tvåplan? Svar från förvaltningen: På denna plats har vi ett femårigt bygglov för en 3 avdelnings förskolepaviljong. Vi avser dock att påbörja en utredning för att se om det är möjligt att bygga en permanent förskola med 4-5 avdelningar. I en sådan utredning tar man också ställning till rådande trafiksituation. Ja, man kan riva upp detaljplanen. Av byggnadstekniska skäl är det dyrare att bygga en tvåplansförskola eftersom det bl a krävs hiss. Men vi har sådana förskolor och är öppna för sådana lösningar i framtiden där det är lämpligt. Dessutom krävs en mycket större tomt vilket inte finns på ovanstående plats. Om man ska bygga till eller på en befintlig förskola måste man ta med i planeringen av ett sådant projekt att man måste evakuera de barn som redan går där, vilket innebär att hitta en tillfällig lösning någon annanstans under ungefär 1 års tid. Fråga: Hur kan det ta 1 år att bygga? Svar från förvaltningen: Totalt sett kan det ta 1 år, med allt förarbete. Men om man räknar från idé till färdig förskola så tar det 3-5 år att bygga en permanent förskola om projektet innebär att detaljplan ska antas, vilket ofta är fallet.

3 Fråga: En paviljong kostar ungefär 2-3 miljoner kronor, är det inte då bättre att bygga till en permanent förskola? Svar från förvaltningen: Vid byggandet krävs då en evakuering och det innebär likväl byggandet av en paviljong. Abrahamsberg Fråga: I Abrahamsberg skall det byggas ungefär 250 lägenheter, men ingen förskola. Behövs det då inte 250 fler förskoleplatser? Svar från förvaltningen: Nej, på 250 nya bostäder räknar vi med att det kommer att behövas ungefär 50 nya platser. Vi räknar med c:a 25 barn per 100 nya bostäder. I Abrahamsberg finns det c:a 100 barn som nu är inskrivna, men bor i annat område än Abrahamsberg, vilket innebär att det kommer att frigöras platser i det området när vi bygger i andra områden.. Olovslund Synpunkt: Vi bor i Olovslund och har ett barn som kommer att ha behov av förskoleplats, men vi har fått uppfattningen att vårt barn kommer att få plats i Beckomberga. Vi skulle föredra en plats i närområdet. Behov finns! Kommentar från förvaltningen: I och med att förskolan byggs ut blir det lättare att tillgodose efterfrågan i närområdet. Ålstensängen Fråga: Antalet barn och därmed behovet av förskoleplatser ser ut att minska i Ålsten. Varför då bygga så mycket? Svar från förvaltningen: Dels finns en ingående brist av förskoleplatser i området och dels finns det en del tillfälliga förskolor, vilka skall ersättas med permanenta. Dessutom har vi som mål att under 2006 minska de redan befintliga barngrupperna och då ökar behovet av nya platser. Men om det skulle visa sig att det inte finns någon efterfrågan ska vi naturligtvis inte bygga fler förskolor. Fråga: Vad är det för snitttid för uppställning av en tillfällig paviljong? Svar från förvaltningen: Maximalt får man bygglov på 20 år. Vi har sökt bygglov på fem år för de paviljonger som nu byggs. Fråga: Kan ni återställa den unika miljön? Svar från förvaltningen: Vad gäller ängar och gräs så går det bra, men om vi spränger så går det inte att återskapa miljön. Synpunkt: Detta område är en arkitektonisk helhet, med Per Albin-husen, ängen, naturmark och vattnet. Det blir svårt att återställa. Fråga: Vem gör planeringen? Svar från förvaltningen: Förvaltningen tillsammans med Stadsbyggnadskontoret, Carl Bro m fl. Synpunkt: Då Bromma är internationellt känt och uppbär ett riksintresse är det viktigt att vårda detta. Den massiva planeringen av avdelningar är oprofessionell och utgår inte ifrån ett stadsbildstänkande. Tillfälliga bygglov är till för små paviljonger och det är inte lagligt att spränga när man har tillfälligt bygglov. Jag anser att förvaltningen har kört över Stadsbyggnadskontoret.

4 Svar från förvaltningen: Alla projekt i förslaget är inte av tillfällig natur, utan de flesta är planerade som permanenta förskolor. När det gäller stadsplaneändringar så har Trafikkontoret och Stadsbyggnadskontoret m fl hörts. Vi har också att ta hänsyn till förskolegarantin och att skapa bra miljöer för barnen. Fråga: Kan ni inte bygga mer på höjden och vid skolor? Svar från förvaltningen: Om ni tittar noggrannare på förslaget vi lämnat, så har vi med en del projekt där skolor är inblandade. Alla planerade projekt berör inte parkmark. Fråga: Vi upplever att förvaltningen bygger betong och det vill vi inte ha. Vad är det för mening med att ta bort förskolor när vi behöver fler? Som exempel kan nämnas Penninglandet, Norra Ängby och Japanen i Blackeberg. Svar från förvaltningen: Kvarteret Penninglandet finns med som framtida projekt. I N:a Ängby finns en tillfällig paviljong, vilken under nästa år kommer att bli en gruppbostad för utvecklingsstörda, varför de nuvarande förskolebarnen kommer att flytta till Beckomberga. Vad gäller Japanen (Kristinagården) har det tidigare varit en särskola (ägd av staten), vilken för 10 år sedan lades ned. Synpunkt: Svårt att få förskoleplats och jag är tacksam för att det byggs förskolor, men har också förståelse för att vissa platser inte anses lämpliga. Men, någonstans måste förskolorna byggas. Kanske bygga mer i närheten av befintliga skolor, exempelvis Virvelviksvägen? Fråga: Vem är ansvarig för ett barn som drunknar? Svar från Lillemor Samuelsson: Bromma Stadsdelsnämnd är ytterst ansvarig. Fråga: Hur infriar man detta? Svar från förvaltningen: Vi har ansvar att driva all vår verksamhet på ett bra sätt, har höga krav på säkerhet och när vi bygger nytt gör vi en bedömning av att vi möter kraven. Synpunkt: Vi i Ålsten har valt att bo där för parkerna och naturområdena de är fantastiskt konstruerade. Små störningar kan ändra Ålstensängens funktion. Det är inte bra att lägga en förskola på parkmark. Lägg den på asfalt eller nära en skola. Då blir det lättare att återställa marken och inga grannar blir störda. Fråga: Kan ni inte lägga en förskola på parkeringen vid Nockeby kyrka? Svar från förvaltningen: I det området finns ingen ökad efterfråga, utan snarare ett överskott. Fråga: Hur många av de planerade förskolorna är i två plan? Svar från förvaltningen: Det är också av verksamhetsskäl bra med enplansförskolor. Höga kostnader är ett annat skäl som talar emot tvåplansförskolor. Synpunkt: Ta merkostnaden för att kunna bygga i två plan. Svar från Lillemor Samuelsson: Vi har krav på kvalitet, men måste tyvärr också tala om pengar. Vi har bara en påse pengar. Synpunkt: Vi anser att Ålsten kommer att ha ett överskott av platser och att förvaltningen väljer olämpliga och dyra lösningar. Trots stort motstånd kommer projektet upp. Svar från Lillemor Samuelsson: Bromma stadsdelsnämnd företräder alla i Bromma.

5 Synpunkt: Jag har kontaktat remissinstansen Stadsbyggnadskontoret och talat med handläggare B. Stavström och jag citerar: Det finns inget ärende i Brommas historia som fått så många protester. Detta ärende kommer att bekämpas på juridisk väg! Försök att hitta en annan lösning. Jag kommer att lägga ett förslag på en annan plats till Bertil Östberg i nästa vecka. Synpunkt: Trädgårdsstadsföreningen anser att vi sitter i en rävsax. Naturområdet är värdefullt, samtidigt som det finns tunga skäl för att använda naturområdet - barnomsorg måste finnas. Staden måste dock ta åt sig av oppositionen! Övrigt Brukare Skidbacken är mycket värdefull och välutnyttjad! Har ni tagit hänsyn till att många hundägare nyttjar grönområdena i Bromma? Förvaltningen Många projekt är inte färdigutredda och vi tar gärna emot Era åsikter. Handlingsfriheten blir bättre om man planerar i ett tidigt skede. Deadline för inlämnande av synpunkter till förvaltningen gällande förskoleutbyggnad 2006: senast den 7 december (synpunkter avseende 2007 och framåt är dock välkomna efter den 7 december). Synpunkter insänds via mail till bromma@bromma.stockholm.se eller brev till Bromma stadsdelsförvaltning, Box 206, Bromma. Inled mailet/brevet med rubriken Nya förskolor i Bromma. Åsa Asmundsson Administrativ sekreterare förskoleavdelningen i Bromma

Fortsatt planering av nya förskolor i Bromma

Fortsatt planering av nya förskolor i Bromma BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN SID 1 (10) 2007-0410 Handläggare: Åsa Asmundsson Telefon: 08-508 06 102 Till Bromma stadsdelsnämnd Fortsatt planering av nya förskolor i Bromma 2007-2010

Läs mer

ABCDE. och miljöavdelningen Förskoleavdelningen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Nya förskolor i Bromma. Till Bromma stadsdelsnämnd

ABCDE. och miljöavdelningen Förskoleavdelningen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Nya förskolor i Bromma. Till Bromma stadsdelsnämnd Teknik- och miljöavdelningen Förskoleavdelningen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (15) 2005-12-11 DNR 636-2005-303 SDN 2005-12-20 Till Bromma stadsdelsnämnd Nya förskolor i Bromma Förslag

Läs mer

Nya förskolor i Blackeberg, Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll

Nya förskolor i Blackeberg, Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll Bromma stadsdelsförvaltning Administration, teknikenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-09-27 Handläggare Iris Birath Telefon: 08-50806401 Till Bromma stadsdelsnämnd Trädgårdsstaden och Annedal/Mariehäll

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. Stockholms kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun. Beslut. Stockholms kommun r Beslut Stockholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Bromma stadsdelsområde i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Barnomsorgsplan för år

Barnomsorgsplan för år ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID SID 1 (9) 2010-04-29 Handläggare: Sophie Dahlberg telefon 08-508 14 037 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Barnomsorgsplan för år 2010-2013

Läs mer

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-13 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2014-01-30

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm AB. Sida 1 (5) 2014-06-13 Handläggare Michaela Jögi 08-508 276 24 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten till Skolfastigheter i Stockholm

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (7) 2018-09-11 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Genomförandebeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15.

Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen Äppelviken vid Korsvägen 15. STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Smedslätten 1:1 i stadsdelen

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder.

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder. Dnr Sida 1 (7) 2014-03-07 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2014-04-03 Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering

Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag till plan för gatuparkering Bromma stadsdelsförvaltning Administration Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remiss gällande förslag till parkeringsstrategi och förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-05-19 Handläggare Carla Hedberg Telefon 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Utökning av förskolan Årstaberg

Utökning av förskolan Årstaberg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 264-2011-2.6 SID 1 (8) 2011-12-15 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Sida 1 (7) 2013-11-11 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2013-11-28 Ny förskola på

Läs mer

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll

Förskola kvarteret Masugnen 7, Mariehäll Administration Lokal och parkenheten Dnr 120-18-1.1. Sida 1 (5) 2018-02-27 Handläggare Ann-Chatrine Olsson Telefon: 08-50806431 Till Bromma stadsdelsnämnd Inriktningsbeslut Förvaltningens förslag till

Läs mer

Nya bostäder och förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten

Nya bostäder och förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten Dnr Sida 1 (9) 2018-05-30 Handläggare Niklas Karlsson 08-508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Nya bostäder och förskola inom fastigheten Ålsten 1:1 i Smedslätten Förslag till beslut 1. Exploateringsnämnden

Läs mer

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf.

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Nils Tunving Ytterstad Telefon: 08-508 269 29 nils.tunving@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-08-21 Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelning förskola och fritid Tjänsteutlåtande Dnr 2.6 /477-2017 Sida 1 (6) 2017-05-29 Handläggare Katarina Waller Telefon: 08-50824457 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Nyängsvägen 66, del av Ulvsunda 1:1 i stadsdelen Ålsten (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Nyängsvägen 66, del av Ulvsunda 1:1 i stadsdelen Ålsten (förskola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2017-02-14 Handläggare Martin Bretz Telefon 08-508 27 527 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Nyängsvägen 66, del av Ulvsunda

Läs mer

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v)

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM SID 1 (5) 2012-02-10 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-03-15 Planering för utbyggnad av förskolor

Läs mer

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S)

Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) PM 2011:96 RIV (Dnr 321-2096/2009) Behovet av att öppna en ny förskola i Årsta Skrivelse från Roger Mogert (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse från Roger

Läs mer

Prognos 08 delområden. Detta betyder att folkmängden 2007-12-31 2017-12-31 i...

Prognos 08 delområden. Detta betyder att folkmängden 2007-12-31 2017-12-31 i... STATISTIK TISTIK OM STOCKHOLM ISSN 1652-067X BEFOLKNING Prognos 08 delområden S 2008:10 Stefan Ström 2008-07-01 Tel: 508 35 051 Denna rapport redovisas prognoser för Stockholms befolkning för åren 2007-2017.

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro

Genomförandeärende för inrättande av förskola i kvarteret Stimmet i Långbro Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Sida 1 (7) 2016-09-05 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-09-22 Genomförandeärende

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna Bruse 1 i stadsdelen Smedslätten vid Nyängsvägen 49A och B.

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna Bruse 1 i stadsdelen Smedslätten vid Nyängsvägen 49A och B. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA DNR 84-11-2.6 SDN 2011-05-19 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Läs mer

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB. Lars Fyrvald Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 263 61 lars.fyrvald@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen

Läs mer

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra Avdelningen för förskola och fritid Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2013-11-25 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-12-17 Ny förskola

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB. Dnr Sida 1 (7) 2018-04-27 Handläggare Lisen Lans 08-508 265 23 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Läs mer

Protokoll från Bromma stadsdelsnämnds Pensionärsråd den 27 augusti 2018

Protokoll från Bromma stadsdelsnämnds Pensionärsråd den 27 augusti 2018 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Avdelning Äldreomsorg Sida 1 (5) 2018-08-27 från Bromma stadsdelsnämnds Justerat Justerat Monica Bergqvist Poppen Ordförande Karin Hanqvist Vice ordförande Närvarande: Ordförande

Läs mer

Västertorpsskolan Informationsmöte

Västertorpsskolan Informationsmöte Västertorpsskolan Informationsmöte 2017-04-03 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Västertorp (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby till Veidekke Bostad AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby till Veidekke Bostad AB. Lizett Durgé Ytterstad Telefon: 08-508 264 18 lizett.durge@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-11-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:1, vid kv Björkfaneret i Stureby

Läs mer

Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84)

Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84) Utlåtande 2003:132 RIV (Dnr 322-1528/1997) Inrättande av skollokaler i Mariehäll i Bromma Motion av Hans Peters (c) (1997:84) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 1997:84

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB. Sida 1 (6) 2015-12-18 E2015-03810 Handläggare Kamilla Karlsson 08-508 266 34 Till Exploateringsnämnden 2016-02-04 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Farsta Strand till JM AB.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Församlingshuset 5 i stadsdelen Mariehäll.

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Församlingshuset 5 i stadsdelen Mariehäll. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-11-21 P L A N AV D E L N I N G E N Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Kungsholmens stadsdelsförvaltning déãéåë~ãëéêîáåé Handläggare: Christina Lundin Tfn: 508 08 066 qà åëíéìíä í~åçé páçnerfommsjmvjnq aåêpmojrrmjms Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 2006-09-13 Behov

Läs mer

Prognos för barnomsorg

Prognos för barnomsorg Tyresö kommun Datum Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (7) Ulrica Andersson, verksamhetsstrateg 08 5782 90 59 Prognos för barnomsorg Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår: -

Läs mer

Planerad förskoleutbyggnad

Planerad förskoleutbyggnad Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplaneringsavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 317-2016-2.6 Sida 1 (16) 2016-08-03 Planerad förskoleutbyggnad 2016-2021 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Markanvisning för seniorbostäder inom del av fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Riksbyggen Ekonomisk Förening/ Bonum seniorboende.

Markanvisning för seniorbostäder inom del av fastigheten Åkeshov 1:1 i Bromma till Riksbyggen Ekonomisk Förening/ Bonum seniorboende. Ann Wetterström Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 36 ann.wetterstrom@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-04-18 Markanvisning för seniorbostäder inom del av fastigheten Åkeshov

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Syllen 3 i Liljeholmen

Ny förskola i kvarteret Syllen 3 i Liljeholmen Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-10-04 Handläggare Anders Gredenborg Telefon: 0850823051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-10-19 Ny förskola i kvarteret

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (5) 2018-10-15 Handläggare Lukas Kvarfordt 08-508 876 09 Till Exploateringsnämnden 2018-11-15 Exploateringsavtal för bostäder inom fastigheterna Masugnen 5 och Masugnen 7 i Ulvsunda industriområde

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014)

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid - remissyttrande ( /2014) Dnr 165-15-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Ödman Telefon: 08-508 06 169 Till Bromma stadsdelsnämnd arbetstid - remissyttrande (321- Förvaltningens förslag till beslut Nämnden godkänner

Läs mer

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg

Samråd om förslag till detaljplan för Vinjegatan invid fastigheten Norrmannen 11 m.fl. i Blackeberg Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 282-18-1.5.3. Sida 1 (5) 2018-07-19 SDN 2018-08-30 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden till HSB Bostad AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden till HSB Bostad AB Christopher Pleym Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 06 christopher.pleym@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Åstorp 2 i Hammarbyhöjden

Läs mer

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola Tjänsteutlåtande Välfärdscontroller 2016-02-08 Henrik Malmström 08-590 975 19 Dnr: henrik.malmstrom@upplandsvasby.se UBN/2016:41 20922 Utbildningsnämnden Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov

Läs mer

Barngruppernas storlek inom förskolan

Barngruppernas storlek inom förskolan Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-04-29 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508 22 064 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Markanvisning för parkering inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till AB Stockholmshem

Markanvisning för parkering inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (5) 2019-04-08 Handläggare Hannes Appelgren 08 508 266 77 Till Exploateringsnämnden 2019-05-23 Markanvisning för parkering inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till AB Stockholmshem Förslag

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm AB Dnr Sida 1 (5) 2014-11-28 Handläggare Marie Ekberg 08-508 266 10 Till Exploateringsnämnden 2015-01-29 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm

Läs mer

Sammanträde torsdagen den 15 juni 2017 kl :40

Sammanträde torsdagen den 15 juni 2017 kl :40 SIDAN 1 Sammanträde torsdagen den 15 juni 2017 kl. 18.30 19:40 Alviks medborgarhus/kulturhus, Gustavslundsvägen 168 A i Bromma. Sammanträde öppet för allmänhet 1-28 Ledamöter Cecilia Obermüller (MP) ordförande

Läs mer

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll

Remissvar gällande bostadshus vid Bällstavägen i Mariehäll Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-03 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar gällande bostadshus vid

Läs mer

Förslag till beslut 1. Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut 1. Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2016-10-31 Handläggare Maria Pettersson Telefon 08-508 26 662 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Snödroppen

Läs mer

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-09-21 Handläggare: Ingegerd Appelgren Telefon: 08-508 14 144 Till stadsdelsnämnden 25 oktober 2012 Gemensam förskolekö

Läs mer

Rättelse enligt FL 26: Justeringsdag rättas från 22 september till 4 oktober 2016, anslagsdag rättas från 4 oktober till 6 oktober 2016

Rättelse enligt FL 26: Justeringsdag rättas från 22 september till 4 oktober 2016, anslagsdag rättas från 4 oktober till 6 oktober 2016 Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag Rättelse enligt FL 26: Justeringsdag rättas från 22 september till 4 oktober 2016, anslagsdag rättas från 4 oktober till 6 oktober 2016 Tid Torsdagen den 22 september

Läs mer

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten

Föreskrifter och allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2005-12-17 Dnr:610-05-500 SDN:2005-01-24 Handläggare: Eija Ghamsary Tfn: 08-508 06 125 Till Bromma stadsdelsnämnd Föreskrifter

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av nya förskolor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av nya förskolor i Bredäng, Skärholmen och Vårberg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-02-24 Handläggare: Rune Ney, 08-508 24 060 Sophie Dahlberg, 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Genomförandeärende:

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman Erik Wallin AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman Erik Wallin AB. Maria Tingström Ytterstad Telefon: 08-508 265 74 maria.tingstrom@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-01-24 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman

Läs mer

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll

Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken 2 i Mariehäll BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE FÖ RSKOLA OCH TEKNIK DNR 84-11-2.6. SDN 2011-12-15 Handläggare: Åsa Algott Telefon: 08 50806168 Till Bromma stadsdelsnämnd Nybyggnad av förskola kv. Temmelburken

Läs mer

Svar på skrivelse om förskolorna

Svar på skrivelse om förskolorna SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA OCH KULTUR SID 1 (10) 2011-02-03 Handläggare: Per-Erik Ende Telefon: 08-508 15 097 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-03-31 Förvaltningens förslag

Läs mer

Plansamråd för del av Timotejen 17 i stadsdelen Västberga

Plansamråd för del av Timotejen 17 i stadsdelen Västberga Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-11 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Spinnakern, Gröndal

Ny förskola i kvarteret Spinnakern, Gröndal stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Dnr 374-2015-2.6 Sida 1 (5) 2015-09-08 Handläggare Gunnar Ohlsén Telefon: 08-508 22 024 Till stadsdelsnämnd 2015-09-24 Ny förskola i kvarteret Spinnakern,

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2017-01-26 Handläggare Anders Gredenborg Telefon: 08-508 230 51 Till Hägersten Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02

Läs mer

Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken

Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Arbetsgruppen Rädda Lillsjöparken Augusti 2006 Lillsjöparken sluter sig som en grön ring kring Lillsjön i Ulvsunda. Den är en omistlig del i Lillsjöns rekreationsområde och måste bevaras för framtiden.

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

Förvärv av bostadsrättslokal för förskola i stadsdelen Liljeholmen, kv Rosteriet 7. Inriktningsbeslut.

Förvärv av bostadsrättslokal för förskola i stadsdelen Liljeholmen, kv Rosteriet 7. Inriktningsbeslut. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Dnr 5.3.1 043/2014 2014-01-14 Handläggare Jennifer von Hofsten 0761226734 Jennifer.vonhofsten@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-02-04 Förvärv av bostadsrättslokal

Läs mer

Inkomna synpunkter i samband med öppet hus i Östberga november 2015 svar på hur synpunkterna har tagits om hand

Inkomna synpunkter i samband med öppet hus i Östberga november 2015 svar på hur synpunkterna har tagits om hand Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.-191/2016 Sida 1 (5) 2016-02-17 Handläggare Åsa Winfridsson Telefon: 08-508 14 152 Till

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB)

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) Dnr Sida 1 (6) 2019-03-20 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-20 Handläggare Per-Eric S. Siljestam 08-508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen

Läs mer

Ny förskola i Berghus 3, Liljeholmskajen

Ny förskola i Berghus 3, Liljeholmskajen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-11-30 Handläggare Gunnar Ohlsén Telefon: 08-508 22 024 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare Elsafemhundranio KB.

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare Elsafemhundranio KB. Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Emma Nilsson 08-508 264 68 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

Genomförandebeslut om ny förskola Sjövikshöjden etapp 3 i Årstadal

Genomförandebeslut om ny förskola Sjövikshöjden etapp 3 i Årstadal HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSPLANERING Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 SDN: 2010-01-28 Dnr 16-2010-2.6 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd SID 1 (6) Genomförandebeslut

Läs mer

Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS

Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS , borgarrådssekreterare 2014-05-28 Så styrs Stockholm PÅ VÄG MOT VÄRLDSKLASS Så här fungerar Stockholms stad 868 000 invånare VÄLJER 38 500 medarbetare inom Stockholms stad samt entreprenörer i stadens

Läs mer

Uppförande av förskolepaviljong på fastigheten Rödtoppan

Uppförande av förskolepaviljong på fastigheten Rödtoppan HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STADSDELSMILJÖ OCH TEKNIK TJÄNSTEUTLÅTANDE 11 JANUARI 2007 SID 1 (5) Handläggare: Björn Larsson Telefon: 08-50804052 Dnr 313-025-2007 Sammanträde

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Bagarmossen vid Stångåvägen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-18 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-50827352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Granskning av föreslagen detaljplan för Ordenskapitlet 10 i stadsdelen Nockebyhov, Dp

Granskning av föreslagen detaljplan för Ordenskapitlet 10 i stadsdelen Nockebyhov, Dp Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Sida 1 (7) 2018-08-29 Handläggare Mikael Bohlin Telefon: 08-508 06 205 Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Nämnden överlämnar

Läs mer

Förskolornas arbetssätt att skapa rum i rummet

Förskolornas arbetssätt att skapa rum i rummet Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen förskola och äldreomsorg i egen regi Tjänsteutlåtande Dnr 82-2013-1.2.1 Sida 1 (5) 2013-08-28 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde

Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde Avdelningen för stadsmiljö Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (10) 2013-09-02 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-09-26 Förskoleplanering i Farsta stadsdelsområde

Läs mer

Utbyggnad av förskola på Ormängsgatan 71 i Hässelby gård

Utbyggnad av förskola på Ormängsgatan 71 i Hässelby gård HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STADSDELSMILJÖ OCH TEKNIK 30 MARS 2007 SID 1 (5) Handläggare: Björn Larsson Telefon: 08-50804052 Dnr 312-169-2007 Sammanträde 17 april 2007 Till

Läs mer

Bullermiljön i förskolor och skolor - svar på skrivelse från Désirée Pethrus Engström (kd) och Ulrica Nilsson (kd)

Bullermiljön i förskolor och skolor - svar på skrivelse från Désirée Pethrus Engström (kd) och Ulrica Nilsson (kd) ABCDE Avdelningen för utbildning och fritid Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (5) 2006-03-10 Dnr 168-06-403 SDN 2006-03-23 Handläggare: Bengt Hammarlund Tfn: 08 508 06 168 Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Emma Castberg Tfn +46 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby Enskede-Årsta-Vantör Avdelningen för utveckling lokaler och stadsmiljö Sida 1 (5) 2018-06-07 Handläggare Kerstin Hellmark Telefon: 08-508 20 026 Till Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsnämnd 2018-06-14 Rivning

Läs mer

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-10-29 Tjänsteskrivning Expediering till:bun Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Oskar Bergström SID 1 (5) Tfn 08-50827130 2012-01-16 Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp 2011-07464 Innehåll

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av förskola invid Fiberpennan i Midsommarkransen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av förskola invid Fiberpennan i Midsommarkransen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-11-03 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 275 32 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av förskola

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till remiss från stadsledningskontoret

Gemensam förskolekö och fördelningen av de 30 timmar som barn till föräldralediga har rätt till remiss från stadsledningskontoret NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLE- OCH FRITIDSAVDELNING EN SID 1 (8) 2012-09-10 Handläggare: Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 09 270 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Gemensam förskolekö och fördelningen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-11 Handläggare: Emma Castberg Tfn 08 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl.

Läs mer

2. Exploateringsnämnden begär att stadsbyggnadsnämnden upprättar detaljplan för området.

2. Exploateringsnämnden begär att stadsbyggnadsnämnden upprättar detaljplan för området. Monica Almquist Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 262 52 monica.almquist@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-08-23 Markanvisning för bostäder och tennishall inom fastigheten Stadshagen

Läs mer

Markanvisning för Studentbostäder inom fastigheten Kopiepennan 1 i Råcksta till Jonas Erik Fredrik & Fredrik Fastighetsutveckling

Markanvisning för Studentbostäder inom fastigheten Kopiepennan 1 i Råcksta till Jonas Erik Fredrik & Fredrik Fastighetsutveckling Sida 1 (7) 2014-02-13 E2013-513-00894 Handläggare Elisabeth Rosenberg 08-508 287 24 Till Exploateringsnämnden 2014-03-13 Markanvisning för Studentbostäder inom fastigheten Kopiepennan 1 i Råcksta till

Läs mer

Period januari - december 2018 (X = ligger 2018 över målet) Fullbordade Fullbordade Källare/vindsvillainbrott. inbrott MÅL: max 0,50 0,20 0,45

Period januari - december 2018 (X = ligger 2018 över målet) Fullbordade Fullbordade Källare/vindsvillainbrott. inbrott MÅL: max 0,50 0,20 0,45 BROMMA1 181231 Period januari - december 2018 (X = ligger 2018 över målet) Fullbordade Fullbordade Källare/vindsvillainbrott lägenhets- inbrott inbrott MÅL: max 0,50 0,20 0,45 AB län 2017 1,37 0,46 0,51

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Förvaltningens förslag till beslut. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-389/2014 Sida 1 (6) 2014-07-10 Handläggare Arja Lindholm 08-508 09 024 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Remissvar gällande Motion (2014:9) om stadens

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer