Liten by värnar om sin identitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Liten by värnar om sin identitet"

Transkript

1 Sida 1 av 17 ÄNGELHOLM 24 juli :00 Liten by värnar om sin identitet Össjö by vill gärna växa men samtidigt bevara sin identitet. Byskolans rektor hoppas att den lilla skolan ska få vara kvar. Och journalisten Peter Sylwan ser gärna att fler rustar upp bygdens gamla torp. Petra Olsson FÖLJ SKRIBENT Elin och Thea Åberg visar vallen där de brukar leka på rasterna. Elin Åberg, elva år, klättrar i de romerska ringarna ute på byskolans lekplats. Lite längre bort står systern Thea Åberg, tretton år, och tittar på. Thea Åberg känner sig för stor för lekplatsen. Vårens termin blev hennes sista på Össjö byskola. Till hösten börjar hon på Boisakademi i Landskrona, en skola med idrottsprofil där hon tänker ägna sig åt ridning.

2 Sida 2 av 17 Jag gillar att rida och sedan vill jag bli veterinär, säger hon. Össjö byskola har runt 60 elever. De arbetar i åldersblandade grupper där de yngsta är i femårsåldern och de äldsta går i årskurs 6. Om Thea Åberg inte hade gjort ett aktivt val hade hon hamnat i Toftaskolan i Munka Ljungby till hösten, men det lockade inte alls. Det är en stor skola med jättemånga elever. Byskolans rektor Jessica Söderberg är medveten om att hon leder en omtyckt skola. Det finns föräldrar borta i Skälderviken som skjutsar sina barn hit. Skolans rektor Jessica Söderberg hoppas att byskolan får vara kvar. Vi märker att det finns ett stort föräldraengagemang och det tror jag har att göra med att vi är den lilla skolan, säger Jessica Söderberg. Theas och Elins föräldrar är ett par av alla engagerade föräldrar. Maria och Jörgen Åberg har båda rötterna i Norrland. De hade bott en del år i Skåne när de hittade ett gammalt hus i Össjö som de rustade upp.

3 Sida 3 av 17 Att låta båda barnen gå på byskolan var ett självklart val. De har alltid satsat på att alla barn ska arbeta tillsammans och det gör att de äldre barnen lär sig att ta hand om de yngre, säger Maria Åberg. Familjen Åberg trivs i Össjö där de bor i ett hus från 1800-talet som de rustat upp. Elin Åberg tycker det är roligt med gamla hus. "Man kan hitta häftiga saker och gamla grejer." Paret har läst att kommunens politiker ska ta fram en vision för hur Össjö och fem andra tätorter ska utvecklas. Jörgen Åberg tycker det är viktigt att satsa på bostadsbyggande för att byn ska få mer service - idag finns här inte ens en lanthandel. Det behövs så klart byggas mer bostäder om Össjö ska kunna växa. Här är det billigare att köpa och bygga hus än i Munka Ljungby eller Ängelholm, säger Jörgen Åberg. I likhet med många andra ser Maria Åberg gärna fler säkra cykelvägar men erkänner också att hon har dubbla känslor inför pratet om att utveckla bygden. Man är lite rädd att byn ska bli för stor. Det lilla får inte försvinna, säger hon.

4 Sida 4 av 17 Politikernas landsbygdsvisioner väcker samtidigt hopp om att byskolan ska få vara kvar. Det har varit en del prat om skolans vara eller icke vara. Förhoppningsvis kommer inte den diskussionen upp igen. Jag ser hellre att vi pratar om hur vi kan utveckla skolan, säger rektor Jessica Söderberg. Byskolan har ett ständigt utbyte med föreningslivet i byn. När föreningen Össjö bredband kämpade för att få fibernät till byn höll de flera av sina möten i skolan där skolbarnen serverade fika. En av de drivande krafterna i föreningen var vetenskapsjournalisten Peter Sylwan. Sedan mer än ett år tillbaka är byn uppkopplad till internet via Bjäre kraft. Peter Sylwan var nyligen nere på skolan för att lämna över överskottet från den nu nedlagda bredbandsföreningen. Skolan är ännu viktigare än bredbandet för byns framtid, resonerar han. Det är förstås lätt att säga när byn redan har fått bredband. Peter Sylwan, som arbetar som frilansande journalist från hemmet i Össjö, är liksom många andra företagare beroende av bra internetuppkoppling.

5 Sida 5 av 17 Vetenskapsjournalisten Peter Sylwan har inrett ett gammalt höloft till frilanskontor. När politikerna tar fram en vision för tätorterna runt Ängelholm hoppas han att de tänker igenom vad som krävs för att fler ska vilja driva företag på landsbygden. Jag vet mathantverkare och gårdsbutiker som har svårt att hitta duktigt folk att anställa. Det är den typen av företag som kan ge jobb och sysselsättning på landsbygden. Men landsbygdsföretagen spelar tyvärr en undanskymd roll i kommunal planering, säger Peter Sylwan. Sysselsättning och bostäder går enligt hans mening hand i hand. Han tycker att kommunens förslag till ny översiktsplan verkar onödigt ängslig för nybyggen i ensliga lägen. Kommunen har stora möjligheter att utnyttja landsbygden för byggande. Det är kanske billigare att växa i byarna istället för att lägga ut nya villamattor inne i Ängelholm. Nybygge på landet i all ära, Peter Sylwan hade gärna sett att fler rustade upp de gamla övergivna torp som bygden verkar vara full av. Själv har han och frun rustat upp ett gammalt dagsverkstorp som tillhörde Össjö gods och som år 1830 flyttades till platsen där det står idag.

6 Sida 6 av 17 Peter Sylwan och Birgitta Dahlin har ägnat många år att renovera fastigheterna på tomten. Torparen fick slita fem dagar i veckan för att få bo här, berättar Peter Sylwan. Boningshuset, som byggdes i början av 1900-talet, var i bättre skick men paret har ändå lagt ner mycket tid på renoveringsarbete. Idag fungerar det gamla höloftet som frilanskontor. På datorn framför sig visar Peter Sylwan bilder på hur torpet såg ut före och efter renoveringen. Där det en gång stod ett murket hus med mossbevuxet tak finns nu ett välskött trähus. Han bläddrar vidare bland bilderna, och visar gamla byggnader som fortfarande står övergivna på den skånska landsbygden. Vilken tragedi! Varför ska alla bo i stan? Det här måste bli en politisk fråga. Det handlar inte bara om att gynna dem som bor på landsbygden utan också om att de som bor i stan ska ha någonstans att åka. Den största markägaren i området är Össjö gods. Peter Sylwan konstaterar att nu när det finns planer på att utveckla byn blir det svårt att gå förbi godsets ägare. Össjö gods är väldigt viktigt när man diskuterar hur man vill vidareutveckla byn. Godset har ett stort ansvar för byns framtid.

7 Sida 7 av 17 Össjö gods som äger mycket mark har ett stort ansvar för hur byn utvecklas, menar Peter Sylwan. Det verkar som om det finns en del tunga frågor att diskutera framöver. En sak som kanske är enklare att lösa är ett eget postnummer. Ett par veckor efter tidningens besök hör Peter Sylwan av sig med en skrivelse som några av byborna har skickat till kommunen. Där skriver de att när de för några år sedan blev en del av postnummerorten Munka Ljungby kände de att de tappade lite av sin identitet. "Identitet och plats är viktigt och Össjö har nog satt sig på kartan med midsommarens internationella fälttävlan. En liten men nog så viktig detalj är att ha eget postnummer också. Jag föreslår förstås inget Öxit, men föreningarna i byn vill att Össjö ska få eget postnummer. Vi har ännu inte fått något tydligt besked", skriver Peter Sylwan i sitt mejl till tidningen. Össjö Byn är uppbyggd kring skolan och samtidigt präglad av Össjö gods. En stor del av marken härstammar från godset som har bidragit till utvecklingen. Kommunen har också köpt mark i byn och därefter sålt billiga tomter. Det finns flera föreningar som är måna om utvecklingen. Byn har cirka 250 invånare. Närmaste centrum är Munka Ljungby. Källa: Ängelholms kommun

8 Sida 8 av 17 ÄNGELHOLM DELA TWEETA KOMMENTERA LÄS ALLA ARTIKLAR OM: LANDSBYGDSUTVECKLING FÖLJ ÄMNET ÄNGELHOLM 17 juli :00 Ausås vill satsa på framtida generationer "Ausås scoutkår bygger för framtiden". Så står det på en skylt utanför scoutstugan där det hamras för fullt. Men det är inte tack vare kommunala pengar som byns fritidshem kan satsa på barnen. Petra Olsson FÖLJ SKRIBENT

9 Sida 9 av 17 Enya Malmsten och Ylva Lenagh Skogar på Möllebackens fritidshem håller konsert för kompisarna i kojan i skogen. De sjunger Miriam Bryants "Ett sista glas". Barnen på Möllebackens fritidshem har naturen som sitt vardagsrum. Ylva Lenagh Skogar och Lova Noriander, båda nio år, sitter ute i ett lusthus på den stora gräsmattan och spelar Mix-Max. Ylva bor i närheten och Lova är från Humlarp i Åstorp. Det är kul att man kan vara här och leka och springa runt, säger Ylva. Under en stor tältduk lite längre bort sitter 21-åriga Karin Jönsson och spelar sällskapsspel med Anna Böcker, nio år. Sommarvikarierande fritidsledaren Karin Jönsson, 21 år, hoppas att politikerna satsar på mer aktiviteter. Från vänster Enya Malmsten, Alfred och Johanna Hallenborg.

10 Sida 10 av 17 Karin Jönsson sommarvikarierar som fritidsledare på det fritidshem där hon själv tillbringade mycket tid som barn en gång. Hit åkte man och var några timmar efter skolan. Det är inte många barn som har en sådan här yta att vara på. Och det är många föräldrar i Strövelstorps rektorsområde som köar för att skriva in sina barn på fritidshemmet, som drivs i scoutkårens regi. Kårordförande Gunilla Mattiasson berättar att det i Ausås och de omkringliggande byarna finns många hushåll som är beroende av barnpassning när barnen slutat skolan. Det är inte lika lätt att klara sig själv hemma när man bor ute på landsbygden. Det här är en lantbruksbygd med många gårdar där de vuxna är mycket ute och arbetar, säger Gunilla Mattiasson. Hon har slagit sig ner på en av bänkarna under den uppspända tältduken. När vi startade den här verksamheten tänkte vi att vi skulle se om vi kan klara det i fem år. Nu har vi varit igång i 25 år.

11 Sida 11 av 17 Fritidsledare och kårordförande Gunilla Mattiasson är glad över att scoutstugan äntligen kan byggas ut, men är besviken över att kommunen inte hjälper till. Fritidshemmet håller öppet alla vardagar för barn i åldrarna 6-12 år, och även om verksamheten präglas mycket av uteliv blir det slitage på den gamla scoutstugan från Huset slits när barnen är här så pass mycket så vi tänkte att antingen får vi lägga ner eller göra en storsatsning. Scoutkåren har sparat pengar i många år för att rusta upp och bygga ut stugan, som förväntas stå klar i början av nästa år. Ett miljonbidrag från Allmänna arvsfonden räddade projektet. Vi bygger för framtiden här. Det kommer att bli vettiga förråd för scoutmaterial, bra entré, fler toaletter och större kök. Lokalerna kommer också att bli handikappanpassade för vi vill satsa på de funktionshindrade, säger Gunilla Mattiasson. Även om fritidshemmet får ett kommunalt bidrag för att driva verksamheten finns det en besvikelse över att kommunen inte går in och stöttar när scoutkåren bygger ut. När vi skulle bygga ut fick vi inga extra pengar från kommunen för att göra det. Vi har ändå 55 barn från kommunen inskrivna i vår fritidsverksamhet. De vet att vi finns och att vi har en betydande verksamhet. Någon gång skulle det vara skönt att höra dem säga "Vad bra att ni gör detta. Är det något vi kan hjälpa till med?". I handen håller Gunilla Mattiasson ett uppsprättat kuvert där hon redan börjat skriva ner vad Ausås behöver för att bli en ort där fler kan tänka sig att bo och arbeta. Under hösten ska några

12 Sida 12 av 17 av kommunens politiker besöka sex av tätorterna runt Ängelholm för att höra med byborna vad som krävs för att fler ska vilja bosätta sig där. Morötter till ideella krafter står förstås högt upp på Gunilla Mattiassons önskelista men också ett ställe där byns ungdomar kan hänga på fritiden. När man slutar på vårt fritidshem när man är elva eller tolv år, var tar man vägen då? Då behövs det en mötesplats med kaféverksamhet där man bara kan hänga. Sommarvikarien Karin Jönsson, som har rötterna i Ausås, håller med. Hon är bara hemma på visit över sommaren. Nu bor hon i Göteborg där hon pluggar till musikalartist, och har inga planer på att flytta tillbaka till sin hembygd. Jag är ganska mycket stadsperson och därför tycker jag mycket om att bo i Göteborg. När jag växte upp fanns det inte så mycket att göra här, så fler ställen vore bra, säger 21-åringen. Uppe på Möllebacken dukas mellanmålet fram. Och Alicia Brandt, tio år, förklarar hur hon gjorde rädisorna som ser ut som små mushuvuden.

13 Sida 13 av 17 Mellanmål. Fralla med prickig korv i kåsa. Spannarpsortens hembygdsförening håller i en verksamhet som står i skarp kontrast till den uppe på Möllebacken. Om scoutkåren bygger för framtiden så bevarar hembygdsföreningen snarare det gamla. Kalle Lind från föreningen visar upp det senaste tillskottet till hembygdsmuseet - några hästdragna likvagnar från 1800-talet. De är mycket pampigare än dagens bilar, och pampigare än livet man levde, säger Kalle Lind. Gamla likvagnar som tillhör museets utställning.

14 Sida 14 av 17 Hembygdsföreningen vill också blicka framåt och ställa ut föremål från modern tid. Men precis som uppe på Möllebacken finns det en frustration över bristen på draghjälp. - Vi får riktigt lite pengar, nyligen sänkte kommunen vårt årliga bidrag på kronor till kronor, säger hembygdsföreningens ordförande Inger Nyrell. Inger Nyrell är också politiskt engagerad i Socialdemokraterna och sitter med i den grupp som ska ta fram en vision för hur kommunens tätorter kan utvecklas. Den pensionerade gymnasiechefen har arbetat på Stockholmsskolor som Norra real och Tensta gymnasium. Men rötterna finns i Ausås och Inger Nyrell tog över huset efter sin far när han gick bort. När hon gick i pension för ett par år sedan lämnade hon och maken trafikbruset för att bosätta sig här permanent. Om vi ska prata i Stockholmstermer så är Ausås en förort. Jag hoppas att vår vision kan skapa mer intresse för byarna så att vi blir mer sedda, säger Inger Nyrell. Hon tror att behoven ser liknande ut på många håll i de tätorter som ska vidareutvecklas, det handlar inte om raketforskning direkt.

15 Sida 15 av 17 Kalle Lind hoppas att de folkvaldas visioner leder fram till konkreta satsningar. Inger Nyrell, ordförande för Spannarpsortens hembygdsförening, är engagerad i Socialdemokraterna och en av de politiker som ska ta fram visionen för tätorterna. Det gäller kommunikation, bostäder och service. Det blir nog inga dramatiska slutsatser, säger Inger Nyrell. Kalle Lind från hembygdsföreningen instämmer. Men han tycker att det är viktigt att visionen utmynnar i en konkret satsning det kan ju öka chanserna för att sådana som 21-åriga Karin Jönsson uppe på Möllebacken kan tänka sig att flytta tillbaka till sin hemtrakt en gång i tiden. Det allra viktigaste är att kommunikationerna är bra. Jag vet till exempel att man har provkört bussar i Starby och Spannarp men det stupade på att det inte fanns pengar. Det finns ju risk för att detta också bara blir ett spel för gallerierna. Fakta Ausås är en kyrkby som ligger mellan Strövelstorp och Spannarp. Det är en utpräglad jordbruksbygd. I byn finns bibliotek och förskola. Scoutkåren bedriver ett fritidshem med inskrivna barn. Det finns planer på att bygga lägenheter. Hyreslägenheterna blir uthyrda direkt, vilket visar att det finns en efterfrågan. Kommunen säljer mark till jordbruk i Ausås eftersom marken enligt kommunen inte är efterfrågad för övriga bostäder.

16 Sida 16 av 17 På Möllebacken norr om Ausås finns 21 tomter som inte har bebyggts på grund av finansiella problem hos aktören. Källa: Ängelholms kommun ÄNGELHOLM DELA TWEETA LÄS ALLA ARTIKLAR OM: LANDSBYGDSUTVECKLING FÖLJ ÄMNET Gå till toppen FÖLJ OSS NYHETSTIPS Bästa nyhetstips eller nyhetsbild vinner 5000 kronor Tipsa SMS (prefix: hdtips) KONTAKT Chefredaktör och stf ansvarig utgivare: Jonas Kanje Ansvarig utgivare: Pia Rehnquist Chef hd.se: Mikael Rosenlöf Webbredaktionen

Vi måste bli bättre på att tala om vad vi behöver - HD

Vi måste bli bättre på att tala om vad vi behöver - HD Sida 1 av 8 ÄNGELHOLM 19 juni 2016 08:00 Vi måste bli bättre på att tala om vad vi behöver Kunderna som besöker hårsalongen på Sveagatan är nöjda med att bo i Munka Ljungby. Men det finns en hel del som

Läs mer

Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism - HD

Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism - HD Sida 1 av 16 ÄNGELHOLM 23 juni 2016 21:00 Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism Under många år har den lilla badorten vid havet levt upp på sommaren och somnat in under vinterhalvåret. I takt

Läs mer

Glesbygd mitt i smeten vill se mer

Glesbygd mitt i smeten vill se mer Sida 1 av 9 ÄNGELHOLM 9 juli 2016 08:00 Glesbygd mitt i smeten vill se mer grönska Trots att det varit en motig start bakas det nu för fullt på byns enda bageri. Och några av ortens eldsjälar vill se en

Läs mer

Sporthallen i Malmberget

Sporthallen i Malmberget Sporthallen i Malmberget Maria Holmström 1 Innehållsförteckningen Inledning. Syfte. Bakgrund. Mål. Min vision. Bilder på Sporthallen. Sid:3 Sid:3 Sid:4 Sid:5-6 Sid:7 Sid:8-9 2 Indelning Den här rapporten

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information

Pedagogisk. omsorg i hemmet. Snabbguide och information Pedagogisk omsorg i hemmet Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem som finns för barn mellan

Läs mer

Hej! Att tänka på innan du börjar:

Hej! Att tänka på innan du börjar: Årskurs 5 2014 Hej! Det här är ett häfte med frågor om hur du mår och hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Undersökningen genomförs av Landstinget Sörmland och resultaten används för att förbättra

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och mål för den aktuella tidsperioden 3 Underlag och

Läs mer

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version

Pedagogisk. Snabbguide och information. omsorg i hemmet. 2012, reviderad version Pedagogisk omsorg i hemmet 2012, reviderad version Snabbguide och information Vad handlar det om? Vem riktar det sig till? Pedagogisk omsorg i hemmet är ett nytt alternativ till förskola och fritidshem

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Månadsblad september Hej alla föräldrar!

Månadsblad september Hej alla föräldrar! Månadsblad september 2015 Hej alla föräldrar! Information: Det har gått fem veckor sedan skolstarten och vi är full igång med verksamheten. Vi har börjat med aktiviteterna och det gör givetvis att barnen

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017

Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Anteckningar från möte #3 om skolans organisation i Svenljunga kommun 23 februari 2017 Mötets syfte Syftet med det tredje möte var att komma fram till ett eller fler förslag om hur skolan bör organiseras

Läs mer

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Artikel 9 av 9 Projekt Kaxås Familjen Andersson är första familj inom ramen för Projekt Kaxås att flytta till byn. Strax

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport

Fritidsenkät 2014. Åk 5 och 8. Standardrapport Fritidsenkät 2014 Åk 5 och 8 Standardrapport Årskurs 5 56,4% 248 Årskurs 8 43,6% 192 Svarande 440 Inget svar 6 Kille 50,9% 227 Tjej 48,2% 215 Bor i Ljungby 59% 263 Bor utanför Ljungby 40,6% 181 Svarande

Läs mer

Brukets skola där idéer blir till handling

Brukets skola där idéer blir till handling Brukets skola där idéer blir till handling På Brukets skola är allt möjligt! Som rektor på Brukets skola är det mitt mål att varje elev ska känna trygghet, engagemang, inflytande och handlingskraft. Tillsammans

Läs mer

Förskolan Kojan är en enavdelningsförskola med barn i åldrarna 1-5 år.

Förskolan Kojan är en enavdelningsförskola med barn i åldrarna 1-5 år. Kvalitetsberättelse Vår förskola Kojans förskola: Förskolan ligger i ett villakvarter med en skogsdunge runt knuten. På vår gård finns öppna ytor, gungställningar, stora stenar, gungbräda, träbilar, sandlåda

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

Anna Lundberg företräder grupp 2 och berättar om att man har varit på Lindboskolan och träffat elever från årskurs 7, 8 och introduktionsklass.

Anna Lundberg företräder grupp 2 och berättar om att man har varit på Lindboskolan och träffat elever från årskurs 7, 8 och introduktionsklass. Under mars-maj har kommunfullmäktiges ledamöter varit ute på olika platser i kommunen och pratat med invånarna om framtidens Hallstahammars kommun. Samtliga ledamöter har varit indelade i nio tvärpolitiska

Läs mer

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande:

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande: 1 Luleå 2015-11-20 Till/ Framtidens skola Luleå kommun 971 85 Luleå Synpunkter på del av materialet Framtidens skola i Luleå avseende förskolor på Hertsön I Underlag för fortsatt utredning av skolstruktur

Läs mer

Socialdemokraternas vision för Hjärup

Socialdemokraternas vision för Hjärup Socialdemokraternas vision för Hjärup 1 Pierre Sjöström, kandidat till fullmäktige och uppdraget som kommunstyrelsens ordförande Hjärup är den tätort som växer mest i vår kommun. Expansionen innebär utmaningar,

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN!

FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN! FRAMTIDSVERKSTAD 2010 EN SPANING IN I FRAMTIDEN! VILKA TEMAN FÖR SPANING? Miljö Jobb / Skola Fritiden Kultur / Mediavanor Lagar och regler Pengar / Ekonomi Teknik Öppet tema MILJÖ Vi måste börja skapa

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna

Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna 2016-08-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr FRN 2016/90 Fritidsnämnden Redovisning av undersökning om vad ungdomar som inte besöker fritidsgårdar tycker om fritidsgårdarna Förslag till beslut Fritidsnämnden

Läs mer

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning!

Sökes: Fotograf. Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Fotograf Vi söker dig eller er som för det mesta tar med kameran och gillar att fotografera allt möjligt som rör sig på LCRs anläggning! Du ska vara intresserad av fotografi och ha egen kamera. Utbildning:

Läs mer

En bygd i avveckling?

En bygd i avveckling? Näshulta En bygd i avveckling? Näshulta Näshulta, som med sitt öppna jordbrukslandskap tillsammans med hagmarker, vattenspeglar och djupa skogar skapar en naturskön bygd Näshulta, en levande landsbygd

Läs mer

Nu bygger vi om i Akalla

Nu bygger vi om i Akalla Nu bygger vi om i Akalla Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Akalla Hus för hus Det tar omkring

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 29 oktober 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 29 oktober 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 32 Fredag 29 oktober 2010 NORRBOTTEN Poliser grep utpressare Många maskerade poliser stoppade en bil i centrala Piteå i lördags. Poliserna hade vapen i händerna när dom drog ut två

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Nu bygger vi om i Husby

Nu bygger vi om i Husby Nu bygger vi om i Husby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Husby Hus för hus Det tar upp till

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 28 november 2013 Kvällens program 19.00 Välkommen 19.10 Bettna 2019 hur kom vi hit? diskussion och fika feedback 20.30 Nästa steg 20.50 Rapport från arbetsgrupperna

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern VALPROGRAM 2014 Ragundacentern Centerpartiet står för närodlad politik. Det betyder att beslut ska fattas av människorna själva eller så nära som möjligt de som berörs. Med människan i centrum arbetar

Läs mer

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Representanter från partierna var: Sjöbopartiet: Roger Karlsson och Carina Jönsson Moderaterna: Kent-Ivan Andersson (ordförande

Läs mer

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Vaxholm och vägen framåt Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Demokrati Moderaterna har tagit initiativ till att se över vår politiska organisation i Vaxholm för att se hur vi på bästa

Läs mer

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 1(5) PM Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 2013-09-10 2(5) Dialog om Ursviks västra delar NAI Svefa och Sundbybergs kommun träffade elevråden och pratade om Ursvik idag

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg 2017 FRAMTIDSDAG I BERG LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd Berg 2017-01-29 VAD FÖRKNIPPAR VI MED BERGS SOCKEN? TRADITION GLÄDJE LÅNGSAM- HET NATUR RÖRELSE NÖJDA MÖJLIG- HETER VARFÖR BOR VI

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention 2014-02-06 1 (7) Rapport FRN 2014/56 Fritidsnämnden Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention Bakgrund En enkätundersökning i samarbete med Attention Nackas har genomförts under hösten 2013.

Läs mer

Barn och skärmtid inledning!

Barn och skärmtid inledning! BARN OCH SKÄRMTID Barn och skärmtid inledning Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. Digitala Livet är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Perspektivinsamling - frågeställningar

Perspektivinsamling - frågeställningar Perspektivinsamling - frågeställningar Elever och före detta elever Vad är en bra skola för dig och dina kompisar? Vad är mindre bra? Hur ska skolan vara för att du ska få lust att lära? Personal Vad är

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film

Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film Fucking Åmål Skål för Åmål. Expressen Fredag förfestade med skådisarna i höstens film TROLLHÄTTAN Finns det saker du skulle vilja göra men som du inte vågar? Se Fucking Åmål. Efteråt känns ingenting omöjligt.

Läs mer

Vi tror att kommuner som utvecklas gör det i samarbete mellan utbildning, näringsliv, föreningsliv och politik.

Vi tror att kommuner som utvecklas gör det i samarbete mellan utbildning, näringsliv, föreningsliv och politik. Kommunalpolitiskt handlingsprogram 2011-2014 Vi tror på Vilhelmina och människorna i vår kommun. Vi tror att kommuner som utvecklas gör det i samarbete mellan utbildning, näringsliv, föreningsliv och politik.

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI LINKÖPING SKA VARA EN AV SVERIGES BÄSTA LANDSBYGDSKOMMUNER Linköpings omland är en stor och viktig del av Linköpings kommun. Landytan utanför

Läs mer

Stadsdel Rinkeby. Ur Smitvarning av Hans Olsson

Stadsdel Rinkeby. Ur Smitvarning av Hans Olsson Stadsdel Rinkeby Gitarrerna kastar ut sin längtan. Och där ligger den framför hans fötter. Övergiven, väntar förgäves på att nån ska ta hand om den. Han kan inte vara kvar. Han rusar bort mot den andra

Läs mer

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona

VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA. framtidspartiet i landskrona VALPROGRAM / 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSKRONA framtidspartiet i landskrona LANDSKRONA KAN BÄTTRE! VI VILL MER. Foto: Jens Ohlsson Mitt i Öresundsregionen, lika nära landsbygden som storstäderna och

Läs mer

Äldredialog i Lysekil

Äldredialog i Lysekil Äldredialog i Lysekil Inledning och bakgrund Som ett led i att förverkliga Lysekils kommuns vision Lysekils kommun ska vara ett levande samhälle året runt och präglas av positiva människor som inspirerar

Läs mer

BESVARAS AV DIG SOM ÄR ÄLDSTA HEMMAVARANDE BARN (12-20 ÅR)

BESVARAS AV DIG SOM ÄR ÄLDSTA HEMMAVARANDE BARN (12-20 ÅR) BESVARAS AV DIG SOM ÄR ÄLDSTA HEMMAVARANDE BARN (12-20 ÅR) RESANDE I GLESA BYGDER Vad tycker du som är barn eller ungdom om att bo på landsbygden eller i en liten ort? I denna undersökning ställs frågor

Läs mer

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

ITiS. Ett utvecklingsarbete i Eskilsby skola Ht kultur miljö teknik. Arbetslaget i Eskilsby skola

ITiS. Ett utvecklingsarbete i Eskilsby skola Ht kultur miljö teknik. Arbetslaget i Eskilsby skola ITiS Ett utvecklingsarbete i Eskilsby skola kultur miljö teknik Arbetslaget i Eskilsby skola Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Bakgrund...3 Syfte...4 Tillvägagångssätt...4 Resultat...4 Diskussion...5

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

1 Frågor årskurs 2 grundskola

1 Frågor årskurs 2 grundskola 1 Frågor årskurs 2 grundskola Skalan som används är 4- gradig och visualiseras med glada och ledsna gubbar. Det går även att svara Vet inte. Bakgrundsfrågor Är du (pojke/flicka) Var bor du? (lista med

Läs mer

Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan

Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan Generationsmöten Tillfälle för lärande? En undersökning av projektet Seniorer i skolan Emma Olsson Ida Persson Samhällsvetarprogrammet för lärande, utveckling och kommunikation 2008-06-02 Inledning När

Läs mer

Marieborgsbladet 2015:1

Marieborgsbladet 2015:1 Marieborgsbladet 2015:1 Välkomna till vårterminen 2015 på Marieborgsskolan! Det känns roligt att träffa alla igen och jag ser fram emot många lärande, utvecklande och roliga dagar tillsammans med elever

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Vi repeterar de regler som vi kom fram till skulle gälla under elevrådsmöten.

Vi repeterar de regler som vi kom fram till skulle gälla under elevrådsmöten. Elevråd 2016-12-13 Närvarande: Saga 1a, Agnes 1b, Isak 2a, Emelie 2b,Thea 3a, Therese 3b, Tyra 4a, Lowe 4b, Isabella 5a, Max 5b, Hampus 6, Alva 6, Cecilia Jones, Sofia Sundström. Vi börjar med att gå en

Läs mer

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Lack-silver i VM Hallå på arbetsplatsen Bp Toppskola i skärholmen Bra skola En stolt trio som fått fart på STFG: rektor Lars Dowert, företagaren Totte Malmkvist

Läs mer

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018

Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Dokumentation från elevforum 9 februari 2018 Vi jobbade med Noras platsvarumärke. Först Nora tio i topp, prio 1 i varje grupp: Föreningslivet Tryggt Sjön Noramarken Ön Sportaktiviteter Sommarstad Natur

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016

Verksamhetsplan för. Vendestigens Förskola och Skola AB's. Fritidsverksamhet 2015-2016 Verksamhetsplan för Vendestigens Förskola och Skola AB's Fritidsverksamhet 2015-2016 Fritidshemmet ska erbjuda en meningsfull fritid. En förutsättning för att barnen ska uppleva fritiden som rolig och

Läs mer

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande.

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande. Ebba Petterssons Privatskola Vad är det som gör att man väljer en skola egentligen? Läget, pedagogiken, lärarna eller kompisarna? Och vad är det som gör att man väljer Ebba Petterssons Privatskola? För

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1

framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1 framåt! Foto: News Øresund - Johan Wessman News Øresund (CC BY 3.0) Centerpartiet_valfolder_höör.indd 1 2018-06-18 14:49 Dina riksdagskandidater 1. Jonny Cato Hansson, Helsingborg Kommunalråd, 24 år Just

Läs mer

Stadsdel Kungsholmen

Stadsdel Kungsholmen Stadsdel Kungsholmen Det gäller att hålla sig springande. Man får bara inte stanna upp och se sig om. Det känner man i fötterna och benen ty flaken glider och skär i vattnet och skulle man stanna då skulle

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

Minnesanteckningar från ÖP Beredningen

Minnesanteckningar från ÖP Beredningen ÖP beredningen 2017 2017-10-16, Östra Göinge Minnesanteckningar Minnesanteckningar från ÖP Beredningen 2017-10-13 1. Presentation av trafikstrategin och bredbandsstrategin Tommy Johansson presenterar förslag

Läs mer

Personalen arbetar medvetet med att 7 2 skapa ett positivt klimat i barngruppen. Aktiviteterna som erbjuds på fritids är bra.

Personalen arbetar medvetet med att 7 2 skapa ett positivt klimat i barngruppen. Aktiviteterna som erbjuds på fritids är bra. fsk Enkät till föräldrar, fritidshemmet Jag har en pojke flicka 9 Mitt barn går i klass stämmer mycket bra stämmer bra stämmer mindre bra stämmer inte Mitt barn tycker om att vara på fritids 6 2 1 =ej

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Nu bygger vi om i Rinkeby

Nu bygger vi om i Rinkeby Nu bygger vi om i Rinkeby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Rinkeby Hus för hus Det tar upp

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

TIMSS & PIRLS Elevenkät. Årskurs 4. Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! PIRLS/TIMSS Skolverket STOCKHOLM

TIMSS & PIRLS Elevenkät. Årskurs 4. Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! PIRLS/TIMSS Skolverket STOCKHOLM i k Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: TIMSS & PIRLS 2011 OBS! Vik och riv försiktigt! Elevenkät Årskurs 4 Skola: Elev: Klass: PIRLS/TIMSS Skolverket 106 20 STOCKHOLM IEA, 2011 BARCODE j l Instruktioner

Läs mer

Besöksmål Åsgarn - förstudie

Besöksmål Åsgarn - förstudie Besöksmål Åsgarn - förstudie Iordningställande av nedfart till sjön Åsgarn i Kolarbo by. Projektägare: Folkärna norra bygdegårdsförening, upa Projektledare: Leif Öster Kommun: Avesta Dnr: 73 Jnr: 2010

Läs mer

Ungdomarnas Årstafält

Ungdomarnas Årstafält Trafikpedagog Åsa Lindgren asa.lindgren@tk.stockholm.se 08-50826542, 0761-226542 Ungdomarnas Årstafält Sammanfattning För att fånga ungdomarnas perspektiv på framtidens Årstafält togs kontakt med ungdomsgårdarna

Läs mer

Protokoll Skolråd/Förskoleråd Jönåkers Skola 2013-05-27

Protokoll Skolråd/Förskoleråd Jönåkers Skola 2013-05-27 Protokoll Skolråd/Förskoleråd Jönåkers Skola 2013-05-27 Närvarande: Tina Johansson, Rektor Lena Uhrbom, förskolechef Inger Walllin Frölund, lärare åk 2-3 Susanne Bönnemark, personal Kojan Gunilla Sjögegård,

Läs mer

MörarpsAktuellt SKOLAN. Mörarps Socialdemokratiska Förening. Hur ser framtiden ut för vår skola i Mörarp?

MörarpsAktuellt SKOLAN. Mörarps Socialdemokratiska Förening. Hur ser framtiden ut för vår skola i Mörarp? MörarpsAktuellt Mörarps Socialdemokratiska Förening NR 1 MARS 2015 Riksdagsledamot Yasmine Larsson Mörarps S-förening 2015 Öppna byamöten och bakluckeloppis. Vad händer mer? SKOLAN Hur ser framtiden ut

Läs mer

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans

Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Möjligheternas Sotenäs bygger vi tillsammans Vår ideologi Arbete och välfärd genom Demokrati Solidaritet och Rättvisa Vi gör förbättringar och satsar framåt under de kommande fyra åren Britt Wall kommunalrådskandidat

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Stall Stackebo Journalnummer: 2009-3818 Kontaktperson,

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012

Kvalitetsredovisning 2012 Kvalitetsredovisning 2012 Läsåret 2011/2012 Klöverträsk förskola Ansvarig rektor: 2:1 Normer och värden Kvalitetsredovisning 2011-2012 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för att

Läs mer

Ånässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ånässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ånässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6, fritidshem samt SU-grupper åk 1-9 Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack?

På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? Lärande och samhälle. Schack som pedagogiskt verktyg På vilket sätt kan man få elever i år 9 mer intresserade av schack? - Kan man få elever i år 9 att vilja spela på fritiden med kompisar eller via tekniska

Läs mer

Lokal arbetsplan - Fritidshem 13/14

Lokal arbetsplan - Fritidshem 13/14 Lokal arbetsplan - Fritidshem 13/14 Vår vision Vår vision är att Kastellskolans fritidshem ska komplettera skolan och hemmet på ett bra sätt. Våra elever ska, under sin tid inom fritidshemmet, erbjudas

Läs mer

VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna. Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med.

VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna. Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med. VAD HÄNDER PÅ LÄRVUX Särskild utbildning för vuxna Här berättar eleverna lite kortfattat vad vi arbetar med. SVENSKA Vi läser svenska grund på måndagar. Vi skriver ord och meningar i olika teman, tex årstider,

Läs mer

IT-miljardären Dan Olofsson i unik satsning generöst bud till unga som flyttar till Kaxås

IT-miljardären Dan Olofsson i unik satsning generöst bud till unga som flyttar till Kaxås En del av MittMedia + KROKOMS KOMMUN 16:08 IT-miljardären Dan Olofsson i unik satsning generöst bud till unga som flyttar till Kaxås IT-entreprenören Dan Olofsson tar nya grepp för att unga familjer ska

Läs mer

Vi älskar kollektivhus

Vi älskar kollektivhus Vilka fördomar har du om kollektivhus? Näbbstövlar, överpräktigt, linsgryta, batiktryck, storfamilj, progg och hippies? Men i kollektivhuset Stolplyckan hittade vi bara vanliga lägenheter och väldigt många

Läs mer