En gymnasieutbildning för alla SOU 2016:77. Remissvar från Svenska skolläkarföreningen. Förslag från Svenska skolläkarföreningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En gymnasieutbildning för alla SOU 2016:77. Remissvar från Svenska skolläkarföreningen. Förslag från Svenska skolläkarföreningen"

Transkript

1 REMISSVAR Regeringskansliet Utbildningsdepartementet Stockholm En gymnasieutbildning för alla Åtgärder för att alla unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning SOU 2016:77 Remissvar från Svenska skolläkarföreningen Svenska skolläkarföreningen (SSLF) grundades 1921 och företräder läkare verksamma inom skolhälsovården i bland annat frågor som har med skolbarns hälsa att göra. Föreningen ingår i såväl Sveriges läkarförbund som i Svenska läkarsällskapet. Förslag från Svenska skolläkarföreningen Svenska skolläkarföreningen lämnar följande konkreta förslag ägnade att ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning i en gymnasieskola för alla och att minska problematisk skolfrånvaro samt svårigheter att nå kunskapsmålen. Alla elever i gymnasieskolan erbjuds minst ett strukturerat och omfattande hälsosamtal inom skolhälsovården. Alla elever vid introduktionsprogram och motsvarande ska erbjudas minst två hälsosamtal. Allsidig bedömning av elever med komplexa svårigheter kräver ett tvärprofessionellt samarbete inom gymnasieskolans elevhälsa. Adekvat tillgång till skolläkare och psykolog i gymnasieskolan är nödvändig. Läkaren och psykologen ska ges möjlighet att träffa enskilda elever vid behov. Ett nationellt kunskapscenter för elevhälsan i gymnasieskolan inrättas. Detta ska bistå skolor, kommuner, friskolor och myndigheter i frågor rörande hälsa och god skol- och lärmiljö. Dess första uppdrag för ett sådant kunskapscentrum vore att sammanställa översikter av evidensbaserade kunskap för skolornas hälsofrämjande arbete. En prioriterad fråga blir program för att förebygga psykisk ohälsa.

2 Utredningen Inom utredningens område har åtgärder för att alla unga ska påbörja en gymnasieutbildning givits ganska liten tyngd, eftersom det faktiskt är mer än 99 procent av en årskull som börjar i gymnasiet. Detta tillsammans med andra skäl gör att gymnasieskolan inte behöver göras obligatorisk, menar man. Däremot finns enligt utredningen betydande problem med att ungdomarna avbryter sina studier i förtid samt att de inte lyckas nå målen för sina studier. Dessa problem uppvisar dessutom en stor skillnad mellan exempelvis introduktionsprogram och nationella program. Bättre stöd till enskilda elever och till skolorna genom utbildningsorganisatoriska och pedagogiska åtgärder behandlas utförligt i utredningen. Aspekter på elevernas hälsa och välbefinnande ges däremot mindre utrymme. Svenska skolläkarföreningen vill påpeka att betydande evidensbaserad kunskap numera finns om de starka sambanden mellan hälsa och välbefinnande å ena sida och lärandeprocessen och förmågan att nå utbildningens mål å andra sidan. Svenska skolläkarföreningen väljer därför att speciellt lyfta fram aspekter på att förbättra elevernas hälsa och välbefinnande i gymnasieskolan i detta remissvar. Generella aspekter på skolans hälsofrämjande arbete I utredningen läggs ett viktigt övergripande perspektiv på hälsofrämjande arbete vid gymnasieskolorna genom att betona betydelsen av stress och stresshantering. Vidare lyfts teorin bakom Sence of Coherence för gymnasieskolans arbete. Upphovsmannen, den israeliske medicinske sociologen Aaron Antonovsky ( ), var gästprofessor i Sverige under några år i början av 1980-talet och påverkade vårt tänkande om stress och coping i skolan. Han medverkade vidare till spridningen av begreppet salutogent tänkande, vilket innebär att främja sådana faktorer som medverkar till en god hälsoutveckling. Svenska skolläkarföreningen menar att detta tänkande är klokt för arbetet i gymnasieskolan. Svenska skolläkarföreningen vill också betona betydelsen av Världshälsoorganisationens arbete för Hälsofrämjande Skola en skola som sätter hälsan i fokus (The European Network of Health Promoting Schools) som startades år Den typen av hälsofrämjande tänkande har hittills fått mer genomslag i grundskolan än i gymnasieskolan. Synen på elever i gymnasieskolan präglas nog fortfarande på sina håll av uppfattningen om självgående elever. Detta synsätt, som troligen hänger kvar från läroverkstiden, stämmer inte alls i dag, eftersom mer än 99 procent av grundskolans elever går vidare till gymnasiet.

3 Elevhälsan Målgruppen för elevhälsan i gymnasiet är således den samma som i grundskolan, bara något äldre, brukar man påpeka. Det glapp i elevhälsan, såväl funktionellt som strukturellt, som nog är ganska vanligt vid övergången från grundskolan till gymnasieskolan måste överbryggas. Svenska skolläkarföreningen hävdar att hälsoarbetet i gymnasiet bör inriktas framför allt mot elever som inte når målen, elever med funktionsnedsättningar av olika typ, elever med problematisk skolfrånvaro och nyanlända elever. Elevhälsan bör därför ges motsvarande dimensionering, kompetenser, systematiska arbetssätt samt närhet och förankring på liknande sätt som sker i grundskolan. Detta tänkande innebär också behovet av god samverkan mellan elevhälsan å ena sidan och skolans ledning, personal, elever och föräldrar å andra sidan. Samverkan med föräldrarna blir dock lite annorlunda, eftersom eleverna vanligen blir myndiga under gymnasiestudierna. Informationsöverföringen inom elevhälsan vid övergången från grundskolan till gymnasiet måste löpa smidigt för att undvika onödiga nya eller upprepning av redan genomförda utredningar. Detsamma gäller givetvis vid byten av studievägar under gymnasietiden. För att ge en mer objektiv bild av hur elevhälsan arbetar med elever i behov av särskilt stöd har Svenska skolläkarföreningen genomfört en nationell undersökning under våren 2015 med hjälp av en enkät till alla nåbara skolor över hela landet. Enkäten innehöll 16 frågor som berörde bemanning, arbetssätt och vilka resurser som kom eleverna till del. Även om urvalet av skolor inte fyller kriterierna på ett statistiskt och demografiskt representativt urval, så är denna undersökning bland de största kartläggningarna som gjorts av elevhälsans arbete i Sverige. Resultatet visade mycket stora skillnader mellan olika kommuner i bemanning, rutiner och arbetssätt. Ett exempel är att antal elever per skolläkare vid gymnasieskolor varierar från till elever omräknat för 40 veckotimmar skolläkartid per vecka. I 30 procent av skolorna låg nyckeltalet mellan och I 29 procent av friskolegymnasierna förekom inga skolläkarbesök överhuvudtaget. Det förefaller vara en mycket låg kvalitativ nivå i det förebyggande hälsoarbetet vid svenska gymnasieskolor. Exempelvis saknade 92 procent av gymnasieskolorna förebyggande program mot psykisk ohälsa och nästan lika få hade inget etablerat förhållningssätt mot tobak, alkohol, droger och doping. Vid en nationell hearing för myndigheter och organisationer som anordnades av Svenska skolläkarföreningen vid Svenska läkarsällskapet i september 2015 var grundtemat att en nationell styrning av elevhälsan behövs för att ge eleverna likvärdiga förutsättningar. Dessa konklusioner gäller i hög grad för gymnasieskolan.

4 Skolhälsovården (elevhälsans medicinska insats) Sverige tycks vara ett av de första länderna i hela världen som anlitade läkare för att övervaka och arbeta för hälsan hos eleverna i läroverken från och med 1830-talet. Rektorn vid Karolinska institutet, professor Axel Key, var medicinskt sakkunnig i 1885 års allmänna läroverkskommitté som hade till uppgift att bland annat föreslå åtgärder ägnade att förbättra elevernas hälsa och studieresultat. Läroverkskommitténs förslag ledde till att det blev obligatoriskt för läroverken från 1892 att anställa skolläkare. Skolhälsovården ska enligt Skollagen och Socialstyrelsens/Skolverkets vägledning för verksamheten ha regelbundna kontakter med alla elever. Detta ske framför allt genom de återkommande individuella hälsosamtalen, där eleverna enskilt får diskutera sin hälsa. Därigenom är skolhälsovården det enda organ i skolan som, förutom lärarna, har till uppgift att träffa samtliga elever individuellt. Hälsosamtalet är ett möte under minuter, vid behov längre, där varje elev enskilt får diskutera sin hälsa på ett strukturerat sätt inom skolhälsovården. Med hälsosamtalets hjälp kan problematiska situationer upptäckas tidigt eller om kända problem förvärrats. Därigenom kan man etablera kontakt med ungdomsmottagningar, primärvård och specialistvård när behoven uppdagas. Eleverna kan därutöver söka skolläkaren och skolsköterskan för enskilda konsultationer och rådgivning, från skoskav till självmordstankar, brukar eleverna säga. De tillstånd och avvikelser som skolläkaren har att ta ställning till som med säkerhet kan medverka till försämrade studieresultat i gymnasieskolan är följande: Psykisk hälsa hos ungdomar som har försämrats gradvis under senare år. När svenska ungdomar själva skattar sin psykiska hälsa finner man en mycket oroande situation. Här ligger Sverige i samma besvärliga nivå som ekonomiskt och politiskt problemtyngda länder i Europa. Det är därför viktigt att kartlägga, analysera och främja en positiv utveckling av psykisk hälsa. Samtidigt är det viktigt att tidigt upptäcka tecken till psykisk ohälsa bland eleverna och snabbt få dem till adekvat behandling. Dyslexi är en oftast medfödd svårighet med ordavkodning som, i varierande svårighetsgrad, förkommer hos 5-8 procent av alla skoleleverna. Dyslexi leder till låg läsförståelse och i förlängningen svårigheter att minnas det man har läst. SBU:s dyslexirapport från 2014 baserad på en genomgång av internationell litteratur kring tester och behandlingsmetoder för dyslexi hos barn, slog fast att Sverige saknar tydliga riktlinjer för utredning av dyslexi i skolan och att tidiga insatser används i alltför liten utsträckning. ADHD kan i skolsituationen innebära stora svårigheter att koncentrera sig, att reglera sin aktivitetsnivå och att hämma sina impulser. ADD är en variant av ADHD, utan överaktivitet. Dessa barn är lättdistraherade, tappar snabbt fokus, har svårt att komma igång med skolarbetet och har svårt att avsluta uppgifter. Mellan 2-3 procent av alla skolbarn uppskattas ha en uttalad ADHD/ADD. Många är väl medvetna om att de presterar under sin kapacitet, vilket kan leda till dålig självkänsla och aversion mot skolarbetet. Elever med ADHD är markant överrepresenterade bland de ungdomar som inte fullföljer sin skolgång.

5 Svag teoretisk begåvning. Dessa elever har ofta stora svårigheter med alla teoretiska inlärningsmoment. Vid begåvningstest återfinns dessa barn i IQ-intervallet 70-85, vilket enligt flertalet experter gör det svårt att nå kunskapsmålen i den takt som förväntas. En uppmärksammad svensk studie där man begåvningstestade barnen, kunde visa att bara få av dessa ungdomar klarade studierna inom gymnasieskolan. Autismspektrumstörning. Elever med varierande grad av funktionsnedsättning främst inom social interaktion. Dessa elever behöver inta ha några inlärningsproblem, men upplever utanförskap, vilket medför risk för skolfrånvaro och skolmisslyckande. Invandrade elever är en grupp där skolsvårigheter har flera skilda förklaringar. Många har, på grund av krig eller politisk oro i sina hemländer, haft en bristfällig skolgång. Ämnet är känsligt att diskutera då det kan uppfattas som ett utpekande men är viktigt att beakta för att ge invandrade elever möjligheter att ta igen förlorade skolår. Andra har, på grund av oro och osäkerhet om sin framtid (till exempel under en lång asylprocess), svårt att prestera väl i skolan. Förutom att grupper av invandrade barn har stora behov av psykosociala stödinsatser från elevhälsans sida, har de ofta även rent medicinska hälsoproblem. Det händer att den här typen av hälsoproblem upptäcks av skolläkaren för första gången i gymnasieskolan. I de fall diagnostik genomförts och behandling inletts under för- eller grundskoletiden gäller det för skolläkaren i gymnasieskolan att följa upp och att relatera symtom till tonårstidens speciella krav och förutsättningar samt följa upp att adekvata kontakter finns etablerade i vårdkedjan. För Svenska skoläkarföreningen Mats Swensson Ordförande i Svenska skolläkarföreningen Lars Cernerud Ledamot i styrelsen

Vilken vård du får avgörs av var du bor

Vilken vård du får avgörs av var du bor Vilken vård du får avgörs av var du bor Skolläkarföreningens nationella kartläggning av regionala skillnader i elevhälsans medicinska insatser och resurser. Bakgrund Den svenska skolhälsvården (elevhälsans

Läs mer

Ansvar och uppdrag. Elevhälsans insatser har ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande.

Ansvar och uppdrag. Elevhälsans insatser har ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande. Senast uppdaterad 2016-02-29 Ansvar och uppdrag Elevhälsan Elevhälsan är en del av skolans lärandeuppdrag och en resurs för hälsofrämjande skolutveckling, så här står det i dokumentet:. Skolans uppdrag

Läs mer

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun

Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun Basprogram för Elevhälsa medicinsk inriktning Tierps kommun 2016-2017 Ett basprogram säkerställer likvärdig Elevhälsa medicinsk inriktning - för alla elever i Tierps kommun och programmet följer Socialstyrelsens

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN

ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN Nytt i skollagen är att en samlad elevhälsa nu införs med krav på tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator samt personal med specialpedagogisk kompetens. Elevhälsan

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-03-16 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som då avser

Läs mer

Vägledning för Elevhälsan

Vägledning för Elevhälsan Vägledning för Elevhälsan Med guide Ett elevärendes gång 1 Vägledning för Elevhälsan Följande skrift är en vägledning till Rektorer och Elevhälsoteam i elevhälsoarbetet. Skriften är en sammanfattning,

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-10-23 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017/2018 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som

Läs mer

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Bilaga 1 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Utgångspunkter, mål och uppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Elevhälsoplan Strömstads ö-skolor Hösten 2015 Bakgrund För elever i skolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande roll lyfts fram i skollagen Elevhälsan ska omfatta medicinska,

Läs mer

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Elevhälsoplan 2018 Sandbäcksskolan Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Plan för elevhälsoarbetet på Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan vi kan, vi vill och vi vågar Vi kan : Vi vill :

Läs mer

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Bilaga 1 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (9) 2016-10-28 Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Utgångspunkter, mål och uppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd

ÅTGÄRDSPROGRAM. Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd ÅTGÄRDSPROGRAM Skolverket (2013). Arbete med åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd Att arbeta med åtgärdsprogram (Skolverket, 2013) Syftet med åtgärdsprogram Redskap för skolpersonal att stödja

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument Elevhälsoplan Storvretaskolan 2013-14 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet

Läs mer

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag Anna Sandell, Psykolog i förskola/skola Stenungsunds kommun Ordf. Psifos Vägledning för Elevhälsan Samarbete mellan Skolverket

Läs mer

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN

UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN UPPDRAGSHANDLING FÖR SKOLSKÖTERSKOR I ÖREBRO KOMMUN Elevhälsan och särskilt den medicinska delen av elevhälsan har ett omfattande regelverk. Det handlar om allt från internationella konventioner och överenskommelser

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan

Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Elevhälsan. Informationsblad

Elevhälsan. Informationsblad Informationsblad 1 (6) Elevhälsan Huvudmannen ska se till att det finns elevhälsa för alla elever i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Läs mer

Reviderad

Reviderad Reviderad 2018-05-01 Innehåll Central elevhälsoplan Ale kommun...2 Lokal organisation av elevhälsan i Ale...2 En samlad elevhälsa...2 Elevhälsa utifrån Partanen...2 Elevhälsoteam (EHT)...2 Journalföring...3

Läs mer

Västbus råd och stöd för allsidig elevutredning skolnivå

Västbus råd och stöd för allsidig elevutredning skolnivå Västbus råd och stöd för allsidig elevutredning skolnivå Inledning Dessa riktlinjer är en bilaga till Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och

Läs mer

Västbus råd och stöd för allsidig elevutredning skolnivå

Västbus råd och stöd för allsidig elevutredning skolnivå Västbus råd och stöd för allsidig elevutredning skolnivå Innehåll Bakgrund...3 Inledning...4 Skollagen 2010:800...5 Ärendegång...8 Vad innebär en allsidig elevutredning?...9 Remiss till specialistnivå...12

Läs mer

Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun

Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun Elevhälsan enligt skollagen Sedan augusti 2010 står det i skollagen att det ska finnas en samlad elevhälsa med krav på tillgång till skolsköterska, skolläkare,

Läs mer

Elevhälsoplan för Trollehöjdskolan

Elevhälsoplan för Trollehöjdskolan Elevhälsoplan för Trollehöjdskolan Februari 2016, fastställt av Rickard Leo, rektor Trollehöjdskolan, 10 mars 2016 Syfte Elevhälsoplanen är en ledstång och syftar till att definiera uppdraget, skapa rutiner

Läs mer

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde Knutsbo/Junibackens skolområde Åsa Strömberg 0240-861 96 Asa.stromberg@ludvika.se 1(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2017/2018 Elevhälsans

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Dnr 43-2017:1146 Åre kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Mörsils skola belägen i Åre kommun 2 (9) Dnr 43-2017:1146 Tillsyn av Mörsils skola Skolinspektionen har genomfört

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA DEL. Ht 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA DEL. Ht 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA DEL Ht 2014-2015 Elevhälsan I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsan som då avser skolsköterskornas och skolläkarnas verksamhet. Mål Målsättningen för

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och utbildningsförvaltningen

Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-08-10 1 (5) Barn- och utbildningsnämnden Karin Holmberg Lundin BUN/2015:306 Barn- och utbildningsnämnden Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och

Läs mer

De flesta av oss har någon erfarenhet av psykisk ohälsa, egenupplevd, närstående eller professionell.

De flesta av oss har någon erfarenhet av psykisk ohälsa, egenupplevd, närstående eller professionell. Övningsmaterial 1. Samsyn I arbete med en elevhälsobaseradmodell för tidiga insatser ska olika professioner från olika verksamheter arbeta tillsammans. Det finnas olika sätt att se på begrepp, målgrupper

Läs mer

HÄLSOSAMTALET I SKOLAN. Hälsoläget i grund- och gymnasieskola Läsåret 2013-2014. Johannes Dock Hans-Åke Söderberg Christina Norlander

HÄLSOSAMTALET I SKOLAN. Hälsoläget i grund- och gymnasieskola Läsåret 2013-2014. Johannes Dock Hans-Åke Söderberg Christina Norlander HÄLSOSAMTALET I SKOLAN Hälsoläget i grund- och gymnasieskola Läsåret 213-214 Johannes Dock Hans-Åke Söderberg Christina Norlander % Hälsoläget i grund- och gymnasieskolan i Kramfors Läsåret (Lå) 13-14

Läs mer

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19 Elevhälsoplan Aspenässkolan 2018/19 ELEVHÄLSOPLAN 2 (7) I arbetet med skolans vision har elevhälsoarbetet på Aspenässkolan en central roll. Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande, hälsofrämjande

Läs mer

Kvalitetsprogram för elevhälsa inklusive specialpedagogisk verksamhet

Kvalitetsprogram för elevhälsa inklusive specialpedagogisk verksamhet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) 2010-03-01 Bilaga 1 Kvalitetsprogram för elevhälsa inklusive specialpedagogisk verksamhet Utgångspunkter, mål och uppdrag Alla barn och ungdomar skall, oberoende av kön,

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoarbetet: Det står skrivet i skollagen, från och med 1 juli 2011, att en samlad elevhälsa ska finnas på skolan. Elever ska ha tillgång till medicinska, psykologiska,

Läs mer

Fotograf David Lundin

Fotograf David Lundin Helsingborgs stads närvaroarbete Fotograf David Lundin Sida 1 Sida 2 Barn och ungdomars rätt till utbildning Alla barn och ungdomar i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning med hög kvalité i trygg

Läs mer

2013-06-04. Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan. Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr

2013-06-04. Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan. Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr 2013-06-04 Handlingsplan Elevhälsa Grundsärskolan på Fjärdingskolan Kommungemensam verksamhet förskola skola Stadsdelsförvaltning Norr 2 Innehållsförteckning 1. VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 2. DEFINITION

Läs mer

Nya skollagen Elevhälsa. Skolkurators dagarna 18 oktober 2010 Västerås Yvonne D-Wester

Nya skollagen Elevhälsa. Skolkurators dagarna 18 oktober 2010 Västerås Yvonne D-Wester Nya skollagen Elevhälsa Skolkurators dagarna 18 oktober 2010 Västerås Yvonne D-Wester Nya skollagen Skolans uppdrag Utbildningens syfte Elevhälsans omfattning och uppdrag Elever i behov av särskilt stöd

Läs mer

REMISSVAR Dnr 3.9:0731/15

REMISSVAR Dnr 3.9:0731/15 REMISSVAR 2015-11-16 Dnr 3.9:0731/15 Skolverket Fleminggatan 14 106 20 Stockholm Allmänna råd med kommentarer om kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar, och Skolverkets föreskrifter om innehållet i

Läs mer

Läsa, skriva, räkna en åtgärdsgaranti

Läsa, skriva, räkna en åtgärdsgaranti Promemoria 2017-08-16 Utbildningsdepartementet Läsa, skriva, räkna en åtgärdsgaranti För att alla elever ska få det stöd de behöver för att lära sig läsa, skriva och räkna föreslår regeringen att en åtgärdsgaranti

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundsärskola

Beslut efter uppföljning för grundsärskola Botkyrka kommun Beslut efter uppföljning för grundsärskola efter tillsyn i Brunnaskolan särskola belägen i Botkyrka kommun 2 (10) Uppföljning av tillsyn i Brunnaskolan särskola genomförde tillsyn av Botkyrka

Läs mer

Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete. (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet)

Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete. (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet) Handlingsplan för Ormbergsskolans elevhälsoarbete (uppdaterad maj 2018 av Elevhälsoteamet) Innehåll Elevhälsan i skolan ska:... 2 Mål för elevhälsoarbetet på Ormbergsskolan 2018/2019... 2 Utvärdering...

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Psifos kvalitetsmodell för psykologers arbete i elevhälsan. En översikt

Psifos kvalitetsmodell för psykologers arbete i elevhälsan. En översikt Psifos kvalitetsmodell för psykologers arbete i elevhälsan En översikt Strategi utifrån behov Kompetensutveckling Stödfunktioner VARFÖR elever, skolor och samhälle Psykologisk kunskap till nytta för VAD

Läs mer

Här växer människor och kunskap

Här växer människor och kunskap Skolkurator inom Vittra Workshop: tydliggörande av uppdraget Syfte Påbörja tydliggörande av skolkuratorsuppdraget inom Vittra Kvalitetssäkring och utveckling Likvärdighet Skapa medvetenhet om kompetens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5818 Pajala kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Smedskolan i Pajala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Elevhälsan. Skånhällaskolan F-9

Elevhälsan. Skånhällaskolan F-9 Elevhälsan Skånhällaskolan F-9 Läsåret 2011-2012 Elevhälsan ska underlätta för eleverna att klara studierna. Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö både för sin kunskapsutveckling och personliga

Läs mer

Sveriges skolkuratorers förening Fortbildningsdagar 6-7 oktober 2014

Sveriges skolkuratorers förening Fortbildningsdagar 6-7 oktober 2014 Sveriges skolkuratorers förening Fortbildningsdagar 6-7 oktober 2014 Johanna Freed 2014-10-06 Varför en ny vägledning? Professionernas önskemål Skollagen definierar elevhälsan som samlad funktion Uppdrag

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018 ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN 2018 ELEVHÄLSOARBETET PÅ VÄLKOMMASKOLAN ÄR ALLAS ANSVAR Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser och ska stödja elevens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:7697 Västerås kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Norra Vallbyskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Kommunikation. Utmaning. Sammanhang. Motivation. Förväntningar. Östra Göinge kommun

Kommunikation. Utmaning. Sammanhang. Motivation. Förväntningar. Östra Göinge kommun Kommunikation Utmaning Sammanhang Motivation Förväntningar I Västerskolans Elevhälsa finns flera professioner, yrkeskategorier. De är alla en viktig del i arbetet runt eleverna på skolan. Den specifika

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 43-2016:10996 Uppsala kommun för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn av Ekebygymnasiet i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

MOTTAGANDE AV NYANLÄNDA SKOLBARN I ELEVHÄLSAN

MOTTAGANDE AV NYANLÄNDA SKOLBARN I ELEVHÄLSAN MOTTAGANDE AV NYANLÄNDA SKOLBARN I ELEVHÄLSAN Ylva Karlsson och Anna Cederlund, skolläkare i Järfälla kommun Therese Magnusson, skolsköterska på Järfälla Språkcentrum 2016-12-05 DAGENS UPPLÄGG Vad är och

Läs mer

Attentions remissvar över promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter

Attentions remissvar över promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter Stockholm den 26 juni 2017 Till Utbildningsdepartementet 103 30 Stockholm Diarienummer: U2017/01365/UH Attentions remissvar över promemorian Specialpedagogisk kompetens i fråga om neuropsykiatriska svårigheter

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan lå 15/16 Elevhälsoplanen för Eklidens skola revideras varje år Nästa revidering: juni 2016 Ansvarig: Bitr. rektor Maria Kiesel

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Skolperspektivet Elevhälsa

Skolperspektivet Elevhälsa Rätt insats på rätt nivå vid rätt tidpunkt - Hur kan vi utveckla samhällets stöd för unga med måttlig psykisk ohälsa? 7 maj 2015 Skolperspektivet Elevhälsa Vem är jag? Victoria Janeling, skolkurator, elevhälsan

Läs mer

Skolfrånvaro. Anette Stockhaus, leg psykolog

Skolfrånvaro. Anette Stockhaus, leg psykolog Skolfrånvaro Anette Stockhaus, leg psykolog Vill ni ha kontakt? Anette Stockhaus Legitimerad psykolog med erfarenhet från skola och elevhälsa, barnhälsovård och företagshälsa. Malevik Utveckling och Psykologi

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15. Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument. Elevhälsans uppdrag

Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15. Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument. Elevhälsans uppdrag Elevhälsoplan Storvretaskolan 2014-15 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet att

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017

ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017 ELEVHÄLSOPLAN för VÄLKOMMASKOLAN VT 2017 HT 2017 ELEVHÄLSOARBETET PÅ VÄLKOMMASKOLAN ÄR ALLAS ANSVAR Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser och ska stödja

Läs mer

r'n Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Östra Frölunda skola i Svenljunga kommun Beslut

r'n Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Östra Frölunda skola i Svenljunga kommun Beslut r'n Beslut Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östra Frölunda skola i Svenljunga kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Östra

Läs mer

Identifiera för att förebygga Maja Lindqvist

Identifiera för att förebygga Maja Lindqvist Identifiera för att förebygga Maja Lindqvist Maja Lindqvist (specmaja) Lärare Specialpedagog Handledare Skolutvecklare Skollagen (nya skollagen trädde i kraft 2010) 2 kap. Huvudmän och ansvarsfördelning

Läs mer

Elevhälsoplan. Läsåret 2018/2019. Krokslättsgymnasiet

Elevhälsoplan. Läsåret 2018/2019. Krokslättsgymnasiet Elevhälsoplan Läsåret 2018/2019 Krokslättsgymnasiet 2019-01-07 Innehåll 1 Elevhälsans uppdrag främjande, förebyggande, åtgärdande 4 2 Inkluderande undervisning extra anpassningar och särskilt stöd 6 3

Läs mer

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015

Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 Elevhälsoplan Uvengymnasiet Läsåret 2014-2015 1 Innehåll Lokal elevhälsoplan för Uvengymnasiet läsåret 2014-2015... 3 Bakgrund... 3 Elevhälsans uppdrag enligt skollagen... 3 Syfte... 3 Styrdokument...

Läs mer

INLEDNING. Det systematiska kvalitetsarbetet inom området synliggörs i den årliga verksamhetsberättelsen för Åre gymnasieskola.

INLEDNING. Det systematiska kvalitetsarbetet inom området synliggörs i den årliga verksamhetsberättelsen för Åre gymnasieskola. Elevhälsoplan 16 17 INLEDNING Syftet med elevhälsoplanen är att, utifrån nationella styrdokument och skolans beprövade erfarenhet, skapa struktur och kultur på lokal nivå för att trygga kvalitén i skolans

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan - stöd för ledning och personal inom förskolor och skolor i Hjo kommun

Barn- och elevhälsoplan - stöd för ledning och personal inom förskolor och skolor i Hjo kommun Barn- och elevhälsoplan - stöd för ledning och personal inom förskolor och skolor i Hjo kommun Dokumenttyp Rutin Fastställd/upprättad 2014-11-14 av Rektorsgrupp och Elevhälsan Senast reviderad - Detta

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 44-2017:6125 Östersunds gymnasieskola AB Org.nr. 556721-2641 för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Östersunds gymnasieskola Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress

Läs mer

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 Lyft ungas hälsa Program för hälso- och sjukvård för barn och unga Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 2 Hälsan grundläggs tidigt i barnaåren. De förhållanden som råder under

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2016/2017 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

Vänd frånvaro till närvaro

Vänd frånvaro till närvaro Vänd frånvaro till närvaro På väg med gemensam kraft! Malin Gren Landell leg psykolog, leg psykoterapeut, med dr www.sou.gov.se/ Utredningens direktiv Kartlägga långvarig och ofta återkommande, såväl giltig

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:7148 Kiruna kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kiruna kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

INDIKATORER FÖR GOD OCH SÄKER SKOLHÄLSOVÅRD/ELEVHÄLSA

INDIKATORER FÖR GOD OCH SÄKER SKOLHÄLSOVÅRD/ELEVHÄLSA 2012-10-21 FÖRFATTARE: BRÅKENHIELM, G FAGERHOLT, G HÄLL-IRINARCHOS, C KÅGSTRÖM, A LUNDIN, N LUNDQUIST, M RAFSTEDT-JOHNSON, H INDIKATORER FÖR GOD OCH SÄKER SKOLHÄLSOVÅRD/ELEVHÄLSA 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Stöd till barn i svåra livssituationer att klara skolarbetet

Stöd till barn i svåra livssituationer att klara skolarbetet Stöd till barn i svåra livssituationer att klara skolarbetet Fortbildnings- och kompetensutvecklingsstöd för skolpersonal Många fler elever än man hittills trott har allvarliga svårigheter hemma. Enligt

Läs mer

Elevhälsoplan Kultur- och utbildningsförvaltningen. Antagen av nämnden Uppdaterad

Elevhälsoplan Kultur- och utbildningsförvaltningen. Antagen av nämnden Uppdaterad Elevhälsoplan Kultur- och utbildningsförvaltningen Antagen av nämnden 2014-12-17 Uppdaterad 2017-09-19 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Styrdokument för elevhälsan... 3 Elevhälsans

Läs mer

Diagnos i tidigt skede - till nytta för vem? Nils Lundin enhetschef, Föräldra- Barn- o Ungdomshälsan, Skånevård Sund skolläkare

Diagnos i tidigt skede - till nytta för vem? Nils Lundin enhetschef, Föräldra- Barn- o Ungdomshälsan, Skånevård Sund skolläkare Diagnos i tidigt skede - till nytta för vem? Nils Lundin enhetschef, Föräldra- Barn- o Ungdomshälsan, Skånevård Sund skolläkare 1 http://www.tidskriftenelevhalsa.se/ Är tidig diagnos av elever viktigt

Läs mer

Höjda kunskapsresultat genom likvärdig elevhälsa

Höjda kunskapsresultat genom likvärdig elevhälsa Höjda kunskapsresultat genom likvärdig elevhälsa Skolläkarföreningens förslag för bättre kunskaper och psykisk hälsa i skolan Bakgrund Trots stora satsningar på skolans område presterar svenska elever

Läs mer

+ SPECIALPEDAGOGIK = SAMLAD ELEVHÄLSA ELEVHÄLSANS TRE SPÅR SKOLHÄLSOVÅRD ELEVVÅRD

+ SPECIALPEDAGOGIK = SAMLAD ELEVHÄLSA ELEVHÄLSANS TRE SPÅR SKOLHÄLSOVÅRD ELEVVÅRD Elevhälsa som mångprofessionell samverkansarena möjligheter och svårigheter Gunilla Guvå Karolinska Institutet Örebro 1 december 22010 ELEVHÄLSANS TRE SPÅR SKOLHÄLSOVÅRD ELEVVÅRD + SPECIALPEDAGOGIK = SAMLAD

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019 Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019 Innehåll Elevhälsoplan för Björkvallsskolan 2018 /2019... 1 Inledning... 3 Harmoni och kunskap... 3 Elevhälsoteamet (EHT)... 4 Definition av begrepp... 6 Arbetsgång

Läs mer

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Rossö Tjärnö Koster

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Rossö Tjärnö Koster Elevhälsoplan Strömstads ö-skolor Rossö Tjärnö Koster Hösten 2016 Bakgrund För elever i skolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande roll lyfts fram i skollagen Elevhälsan

Läs mer

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Komplement till Policy och arbetsgång för elevhälsa Partille kommun, oktober 2008 1 Innehåll Inledning Elevhälsa och lärande hand i hand 3 Öjersjös vision

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Handlingsplan för elevhälsoarbete Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Läsår 2017-2018 1 Innehåll sidan Policy för barnets rättigheter i Örebro kommun 3 Trygghetsvision i Örebro

Läs mer

Elevhälsa som mångprofessionell samverkansarena möjligheter och svårigheter

Elevhälsa som mångprofessionell samverkansarena möjligheter och svårigheter Elevhälsa som mångprofessionell samverkansarena möjligheter och svårigheter Gunilla Guvå Karolinska Institutet Skolkuratorernas studiedagar Västerås 18-19 oktober 2010 ELEVHÄLSANS TRE SPÅR SKOLHÄLSOVÅRD

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 1 (8) Gluntens Montessoriskola Ekonomisk förening Organisationsnummer 716422-5521 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Gluntens Montessoriskola i Uppsala kommun Skolinspektionen

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan

Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan Kvarnbyskolan Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan Kvarnbyskolan Box 5006, Lillbybacken 3 163 05 SPÅNGA 08-508 43 610 Elevhälsan Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling

Läs mer

Beredskap smittskydd i skolan, motion

Beredskap smittskydd i skolan, motion PROTOKOLLSUTDRAG Barn- och utbildningsnämnden BUN 50 Sammanträdesdatum 2017-03-28 1/3 Dnr BUN/2017:11 032 Beredskap smittskydd i skolan, motion Beslut Barn- och utbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Borlänge kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Erikslundsgymnasiet belägen i Borlänge kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Erikslundsgymnasiet

Läs mer

Bilaga. Skolsatsning avseende familjehemsplacerade barn projektbeskrivning. Bakgrund

Bilaga. Skolsatsning avseende familjehemsplacerade barn projektbeskrivning. Bakgrund Bilaga Skolsatsning avseende familjehemsplacerade barn projektbeskrivning Bakgrund Socialnämnden och Bildningsnämnden har ett gemensamt ansvar rörande familjehemsplacerade barn och ungdomar. Behov finns

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola in Neir Skolinspektionen Dnr 43-2017:5353 Härryda kommun utbildning@harryda.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hällingsjöskolan i Härryda kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

PROGRAM FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER I HANINGE KOMMUN

PROGRAM FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER I HANINGE KOMMUN Elevhälsans Medicinska Insatser PROGRAM FÖR ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATSER I HANINGE KOMMUN REGELVERK Utdrag ur Skollagen 2010:800: Elevhälsans omfattning 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11316 Stiftelsen Liten Lär Org.nr. 817605-2770 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Uppsala Enskilda Skola i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress

Läs mer

Elevhälsa läsår

Elevhälsa läsår Elevhälsa läsår 2018-2019 Begreppet Elevhälsa Begreppet myntades i den statliga elevvårdsutredningen från år 2000. Ville komma bort från begreppet elevvård där skolan framstod som en behandlingsinstitution

Läs mer

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018

Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Elevhälsoarbete i Laxå kommun 2017/2018 Åtgärdande: Klassarbete, utvecklingsbedömning, särskild undervisningsgrupp Förebyggande: Workshops, Drop in, tidsbokning, salutogent, föra in begrepp såsom mentalisering,

Läs mer

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR Åtgärdsprogram SKOLLAGEN Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Centrala elevhälsans medicinska insatser 2016

Patientsäkerhetsberättelse för Centrala elevhälsans medicinska insatser 2016 Bildningsförvaltningen Centrala elevhälsan 2017-02-17 Patientsäkerhetsberättelse för Centrala elevhälsans medicinska insatser 2016 Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659, 3 kap. 1 och

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 43-2016:10942 Luleå kommun för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn av Luleå gymnasieskola, skolenhet D i Luleå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress

Läs mer