Redovisning Projektbidrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning Projektbidrag"

Transkript

1 Redovisning Projektbidrag Ärendenummer: KN2015/8165 KLARA BERGE PASSAGER - En utställning på Not Quite

2 Mitt konstskapande består av långsamma processer och monotona och repetitiva tekniker. Den tunna tråden som sakta transformeras och bygger något större, det långsamma görandet som ger utrymme för idéer och tankar att växa och ta form. Tiden är en ständig följeslagare i mitt skapande. Dels i mina frågeställningar och dels i det praktiska arbetet. Det gör tiden, och det den bär med sig, till en både medveten och omedveten beståndsdel, en ständigt återkommande och alltid närvarande. Jag ser det som nödvändigt och positivt och det som i många andras ögon ses som tidskrävande ser jag som tidsrikt. Jag tror på handens kunskap, något som kräver tid att utveckla, och mina konstnärliga arbetsprocesser lägger stor vikt vid själva materialet och transformationen av det. Det är i textila material och tekniker jag oftast hittar de uttryck jag söker.

3 PASSAGER - en utställning på Not Quite BAKGRUND TILL PROJEKTET Tanken med projektet Passager har varit att förverkliga en utställningsidé och att arbeta i en större skala än tidigare, att forma en utställning där rum och skulptur får mötas och bilda en suggestiv helhet. Jag har även tidigare arbetat mycket med rumsliga installationer, ofta med mindre delar/moduler som tillsammans skapar en större rumslighet. Nu ville jag gå upp i skala på så sätt att de olika delarna i sig fick växa sig stora och på egen hand kunna inta ett rum. Jag har länge varit intresserad av hur jag med linjer och trådar kan förändra ett rum och skapa nya rum i rummet och har utifrån detta arbetat med ett antal kubformade skulpturer i ett mindre format. Dessa skulpturer ville jag i detta projekt jobba vidare med i en uppförstorad skala, där skulpturernas möte med rummet skulle få en framträdande roll. Jag ville undersöka hur jag med tråden som medel kan skapa form, riktningar och en upplevelse av rörelse. Min målsättning var att låta utställningsrummet påverka utformningen av skulpturerna, samtidigt som rummet i sig kommer förändras i mötet med mina skulpturer. Detta samspel mellan rum och skulptur ville jag ha närvarande i den färdiga utställningen, att träda in i rummet skulle bli att träda in i verket och tvärtom. Jag ville ge möjligheten att gå runt i verket, bli en del av det och uppleva det i relation till den egna kroppen. En återkommande strävan med min konst är att den ska kännas i kroppen, att du får en kroppslig reaktion och en rumslig upplevelse innan hjärnan hinner in med sitt bedömande, kategoriserande och analyserande. Från början var tanken att ställa ut inne i de gamla fabrikslokalerna på Not Quite. Det är rum med mycket historia och karaktär och dess råa industrimiljö skulle kunna kontrastera mot mina rena och avskalade trådskulpturer på ett spännande sätt. Tyvärr visade det sig att det tidsmässigt inte var möjligt att utnyttja fabrikslokalerna då de endast används under sommarmånaderna och vi bestämde istället att jag skulle ställa ut i Not Quite Galleri, som är en mer klassisk gallerilokal med vita väggar. Jag behövde nu tänka om och fundera på hur jag kunde arbeta med denna helt annorlunda typ av rum på ett spännande sätt, och även fortsättningsvis låta skulpturernas möte med rummet få stå i centrum. Prototyper och tredimensionella skisser.

4 GENOMFÖRANDE För att inte tappa bort rummet och rumsligheten skissade jag mycket i skalmodell och använde kameran till hjälp för att visualisera en större skala. Jag utgick från enkla former, kuben, kvadraten och rektangeln, och fyllde dem med trådar i olika riktningar. Genom att placera och kombinera dessa former på olika sätt ville jag se hur jag kunde knyta samman rummet och få in ett rörelsemönster och ett flöde mellan de olika beståndsdelarna. Tillslut landade jag i tre former/trådskulpturer som utställningen skulle byggas upp runt. Dessa tre former ville jag sedan binda samman med trådväggar, som tillsammans skulle skapa en form av passager, en labyrint, något att färdas förbi och igenom. I skisserna arbetade jag mycket med svart sytråd men kände snabbt att jag inte ville ha det hårda, grafiska uttrycket. Jag hamnade tillslut i en blågrön färgskala där jag valde att lyfta in olika nyanser av gult för att kontrastera och fånga upp ljus. Till viss del ville jag styra upplevelsen och med hjälp av skulpturernas placering bestämma hur du ska röra dig i utställningen. För att nå fram till den gyllene kuben längst in måste du gå genom labyrinten. Jag känner mig lite som en regissör, jag regisserar upplevelsen men lämnar ändå ett visst mått av frihet till betraktarna och en uppmuntran till att utforska på egen hand.

5 När jag nu ville skala upp mina skulpturer förstod jag att jag måste arbeta med ett starkt och tåligt material, som klarar av stora spänningar utan att gå av eller ändra form alltför mycket. Metall kändes som ett självklart val och jag valde därför att gå en kurs i konstruktionsteknik på KKV i Göteborg, för att kunna arbeta med metallkonstruktioner i mina skulpturer. Jag gillade kontrasten mellan att svetsa samman metallstänger ena dagen för att nästa sitta i ateljén och arbeta med tunna ull- och sidentrådar. Jag har dragit nästan m tråd i mina skulpturer. Det är ett speciellt arbetssätt att göra samma sak om och om igen, det i grunden enkla blir komplicerat i och med tidsåtgången och det ständiga/ oändliga/outtröttliga upprepandet. För mig är mitt sätt att arbeta, att ge frikostigt av min tid, ett sätt att visa vördnad och kärlek till det textila materialet, till görandet och till handens kunskap. Foto: Emanuel Blom Linda tråden runt ramen, dra den till andra sidan. Håll precis rätt spänning. Slå ett dubbelvarv runt ramen så att tråden inte glider, dra tillbaka mot första sidan igen och linda ett dubbelvarv precis 4 mm ovanför det förra. Upprepa. Om och om igen. Efter ett tag minns kroppen exakt hur jag ska hålla tråden, hur spänd den ska vara, hur jag på smidigaste sätt fäster tråden och hur jag på mest skonsamma sätt förflyttar kroppen från sida till sida. Det går nästan av sig självt. Jag arbetar lugnt och metodiskt, det är som ett mantra och jag känner glädje och ett lugn i görandet, även om kroppen börjar värka av den inte alltid ergonomiska arbetsställningen. Jag forsätter. Några centimeter till. Några centimeter till, tills meter tråd har dragits och lindats och trådväggarna reser sig högt över mitt huvud.

6 Ett konstruktionstänk har genomsyrat hela processen och det har varit viktigt att hålla koll på måtten. Jag behövde bryta ner verket i mindre delar för att kunna få in dem i ateljén och under några månaders tid arbetade jag sedan med att färdigställa dessa delar/fragment för att sen sätta samman allt på plats. Den största skulpturen, den stora kuben, behövdes däremot byggas upp på plats i utställningsrummet, samt den längsta trådväggen. Till hjälp med detta anlitade jag en assistent vilket var en ny erfarenhet för mig. Jag har ett stort kontrollbehov och är i mycket en perfektionist och det var en nyttig erfarenhet att tvingas släppa kontrollen en aning och acceptera att en assistent inte alltid gör exakt som en själv, men att det kan bli lika bra för det. Uppsättning av den stora kuben.

7 Det var en intensiv vecka i galleriet för att få allting på plats till vernissaget.

8 Jag har haft en mer teknisk och formmässig utgångspunkt än jag tidigare ofta haft, en där jag vill undersöka hur trådar kan bygga upp former och riktningar som ger upphov till en sorts statisk rörelse. Se om jag kan få fram en känsla av att det visuella rummet är större än det fysiska rummet. Vilka tankar och känslor detta sedan väcker hos betraktarna har jag lämnat mer öppet. Berättelsen står inte i centrum, det gör istället tråden, görandet, upplevelsen och rumsligheten. Mötet mellan skulptur och rum samt mötet mellan de båda och besökaren. Jag valde att döpa utställningen till Passager, då det är något som tankemässigt har återkommit hos mig medan jag har arbetat. Titeln kan fungera som ytterligare en ingång till verket för betraktaren. En passage. En fokusering och ett utsnitt. Kanske en gräns mellan dig och det där andra. Eller är det en öppning? TIDSFÖRLOPP Februari-maj: Skissar i skalmodell, arbeta med utformandet av skulpturerna och utställningen. Testar olika konstruktioner och material. Går en svetskurs på KKV. Juni-aug: Arbetar med färdigställandet av trådskulpturerna september: hängning av utställning. 17 september: Vernissage 8 oktober: Nermontering MEDHJÄLPARE Hållams Linnea Henriksson: textilkonstnär anlitad som assistent vid monteringen av utställningen. Emanuel Blom: fotograf anlitad att dokumentera utställningen.

9 Utställningen hade vernissage 17 september 2016.

10 RESULTAT Utställningen har fått ett mycket positivt mottagande, både från besökare och de som arbetar på Not Quite och själv är jag väldigt nöjd. Jag tycker att jag i mina skulpturer och med den rumsliga gestaltningen lyckats fånga det som var kärnan i projektet och med trådarna till hjälp skapat något som är mycket större än sina beståndsdelar. Resultatet blev på många sätt något annat än det jag från början föreställt mig men det är också det jag tycker är så fantastiskt med den konstnärliga processen, att den tar dig till ställen du inte hade kunnat tänka ut i förväg. Det känns fantastiskt att ha fått möjligheten att göra denna utställning. Det är något jag drömt om länge och jag känner att jag i och med detta projekt är på god väg att hitta ett arbetssätt och ett förhållningssätt till utställningsrum som känns spännande och som jag inspireras av. Jag vill fortsätta att utveckla detta, fortsätta att arbeta i en skala som omsluter dig och påverkar dig kroppsligt och fortsätta att lägga stor vikt vid upplevelsen av rummet/verket. En upplevelse som väcker dig och uppmuntrar till nyfikenhet och upptäckarlusta. Då gallerirummet har spelat en stor roll i utformningen av utställningen är den på sätt och vis en engångsföreteelse, något som inte går att upprepa rakt av. Men för den sakens skull ser jag inte att projektet kommer ta slut här och nu. Fotodokumentationen av utställningen kommer att fungera som ett bra kommunukationsmedel och som ett konkret exempel på hur jag arbetar med rumslighet och textila skulpturer. Min förhoppning är att få sätta upp utställningen Passager fler gånger, i olika versioner och former. Jag ser fram emot att se hur verket kommer förändras och vad som uppstår i mötet med nya typer av utställningsrum. Foto: Emanuel Blom

11 Foto: Emanuel Blom

12 EKONOMISKT RESULTAT Jag har fått omfördela budgeten en aning. Då jag valde att enbart jobba med metallställningar och inte med trä, blev materialet dyrare än planerat, och jag valde dyrare garnkvalitéer än först tänkt då jag kom fram till att jag behövde lystern i sidentråden, och elasticiteten i ulltråden. Lin och bomull var alltför stumt för att fungera i stor skala. Dessa ökade materialkostnader kunde jag kompensera genom att minska mina fraktkostnader samt hitta billigare boende under uppbyggandet av utställning. Jag förstod också ganska snabbt, att trots att jag gått en svetskurs skulle det ta alltför lång tid för mig att svetsa allting själv, nybörjare som jag var. Jag valde därför att svetsa de mindre konstruktionerna själv men tog sedan lite av mitt budgeterade arvode för att kunna betala en konstnär på Kollektivverkstaden i Göteborg att göra de största svetsjobbet åt mig. REDOVISNING AV BILDKONSTNÄRSFONDENS BIDRAG Det har framgått att projektet fått stöd från Konstnärsnämnden på affischer, vernissagekort, i pressreleaser, i informationstexter i samband med utställningen, samt på min och Not Quites hemsida. Foto: Emanuel Blom

13 Foto: Emanuel Blom

14 Foto: Emanuel Blom

15 Foto: Emanuel Blom

16 Foto: Emanuel Blom

strukturbiblioteket Matilda Dominique 2016 Projektbidrag Bild & Form Ärendenummer KN2015/8090

strukturbiblioteket Matilda Dominique 2016 Projektbidrag Bild & Form Ärendenummer KN2015/8090 strukturbiblioteket Matilda Dominique 2016 Projektbidrag Bild & Form Ärendenummer KN2015/8090 Intentionen med projektet är att undersöka en vävteknik genom ett material för att ge form åt tredimensionella

Läs mer

Redovisning internationellt kulturutbyte KN 2014/7420 Clara Gesang Gottowt

Redovisning internationellt kulturutbyte KN 2014/7420 Clara Gesang Gottowt Farsta 4e juli 2015 Redovisning internationellt kulturutbyte KN 2014/7420 Clara Gesang Gottowt Clara Gesang Gottowt. Internationellt kulturutbyte för soloutställning (konst) på konsthallen Brandenburgischer

Läs mer

Jus Soli / Jus Sanguinis, Pilane skulpturpark 28 maj - 28 augusti 2016, Helena Mutanen KN 2015/ 8144

Jus Soli / Jus Sanguinis, Pilane skulpturpark 28 maj - 28 augusti 2016, Helena Mutanen KN 2015/ 8144 Jus Soli / Jus Sanguinis, Pilane skulpturpark 28 maj - 28 augusti 2016, Helena Mutanen KN 2015/ 8144 Jus Soli / Jus Sanguinis KN 2015/ 8144 --------------- Helena Mutanen Gotlandsgatan 70 c 116 65 Stockholm

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Movement of Beginnings // Sara Wallgren

Movement of Beginnings // Sara Wallgren Movement of Beginnings // Sara Wallgren Movement of Beginnings Movement of Beginnings är en interaktiv skulptur tillika ett musikinstrument. Som konstnär arbetar jag både med den visuella bildvärlden och

Läs mer

projekt: pa k li p pa n Grus Gräs Mur situationsplan 1:1000

projekt: pa k li p pa n Grus Gräs Mur situationsplan 1:1000 projekt: pa k li p pa n N Grus Gräs Mur situationsplan 1:1000 0 10 20 30 40 50 m platsen Projektets mål har varit att evara platsens öppenhet och offentlighet och Röda sten som tydligt landmärke och samtidigt

Läs mer

Konstnärer sommaren 2018

Konstnärer sommaren 2018 Nyhetsbrev juni Hej! Vi närmar oss sommaren, syrenerna har blommat ut och när jag i dagarna var i Danmark stod flädern i full blom. Med sommaren kommer också en hektisk, men rolig tid, för oss. 29 juni

Läs mer

Jenny Sundström Experimentellt arbete

Jenny Sundström Experimentellt arbete Nu är ytterligare en kurs på väg att avslutas och det är dags att åter igen försöka samla ihop sina tankar och arbetsprocess till någon begriplig text. Jag hoppas att med denna portfölj kunna ge er läsare

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

Söka och undersöka - rum

Söka och undersöka - rum Rapport Kandidatarbete Söka och undersöka - rum Linnea Nordin Inredningsarkitektur & Möbeldesign DKK Konstfack 2013-05-28 Professor: Jonas Osslund Kursledare: Karin Tyrefors Handledare: Åsa Conradsson

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland 2011 Sandra Leierth Design Kropp & Själ från A-Ö w w w.sandraleierth.com Text: Lena Leierth

Läs mer

PLAN/SEKTION /FLÖDEN. Nya ögon på stål - GRUVAN m. PLAN skala 1:100. SITUATIONSPLAN kala 1: m

PLAN/SEKTION /FLÖDEN. Nya ögon på stål - GRUVAN m. PLAN skala 1:100. SITUATIONSPLAN kala 1: m GRUVAN URSPRUNG Paviljongen Gruvan berättar för besökaren om stålets ursprung, om stålets resa från järnmalm i berggrunden till bearbetad stålprodukt. UTSNITT Motivet för paviljongen är ett utsnitt ur

Läs mer

Barnfilmskolan presenterar

Barnfilmskolan presenterar Barnfilmskolan presenterar ABCEN SERIE ÖVNINGAR KAMERANS 1 A FÖRSTA ÖVNINGEN: KOM IGÅNG 2 Kom igång! Första övningen handlar om vad som krävs för att komma igång med att arbeta pedagogiskt med kameran.

Läs mer

Cristian Zuzunaga Kollektion

Cristian Zuzunaga Kollektion Cristian Zuzunaga Kollektion Cristian Zuzunaga Kollektion Hyllade designern Cristian Zuzunaga har skapat en färgrik textilkollektion för Kvadrat som består av design i tre olika utföranden: Skyline och

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började

Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började Hej! Jag heter Marica Ohlsson och bor i Falun. Från början kommer jag från Uddevalla på västkusten och det var där i min mors studio, jag började teckna kroki - troligen 1975 eller 1976. Sedan dess har

Läs mer

SOL LJUS HEALING. Solar Light Empowernment. Anna-Lena Vikström

SOL LJUS HEALING. Solar Light Empowernment. Anna-Lena Vikström SOL LJUS HEALING Solar Light Empowernment Free manual En komplett distanskurs med övningar varje vecka (Årets sommargåva från Anna-Lena Vikström 2015) En healing som får dig att uppleva solens och naturens

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Ekologisk lek och gestaltning

Ekologisk lek och gestaltning Demokratiövningar Så kan man synliggöra demokrati, rättvisa och jämställdhet i skolan! Vi sitter i ring på golvet, och olika berättelser växer fram. Jag håller elevernas koncentration. Fokus är på känsla

Läs mer

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005 GALLERIROND våren 2005 Galleri Olsson & Uddenberg 19/3 10/4 2005 Lars Rylander Där vägen tar slut nedanför det åttkantiga huset ligger ateljén med hänförande utsikt över Ljungskileviken mot Orust. Mängder

Läs mer

Redovisning av bidrag till internationellt kulturutbyte, SEK Ärendenummer KN 2015/7574

Redovisning av bidrag till internationellt kulturutbyte, SEK Ärendenummer KN 2015/7574 Redovisning av bidrag till internationellt kulturutbyte, 20.000 SEK Ärendenummer KN 2015/7574 Stina Löfgren Living Magasine, New York, 5 januari 5 mars 2016 Deltog i utbytet som del av konstnärsgruppen

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild galleri benjamin goss Andas gammalt och nytt Benjamin Goss är fotografen som tjänar sitt uppehälle med digitalkameran, men som älskar det bristfälliga som en trasig storformatskamera

Läs mer

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Björkskog Fotograf: Josefin Ånger, Hörnefors FK. Björkstammar är något som alltid har fångat mig som betraktare, stammarna med sina svarta ojämna inslag, inget träd

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Det som kan ställa till problem är om vi delar upp vårt agerande och vår känsla på samma sätt.

Det som kan ställa till problem är om vi delar upp vårt agerande och vår känsla på samma sätt. Att Leva som du lär Många upplever att de har en obalans i sina liv, denna obalans kan komma av att de delar upp sitt liv även känslomässigt. Att dela upp sitt liv på olika sätt behöver vi ofta göra, vi

Läs mer

Förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld - Språk och kommunikation, Äldre

Förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld - Språk och kommunikation, Äldre Nyfiken på närmiljön Förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld - Språk och kommunikation, Äldre Syfte Varför? Att ge barnen möjlighet till att utforska

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud.

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Monica Månsson Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Det är precis trettio år sedan som Monica Månsson, 23 år gammal, började undervisa i akvarell. Då hade hon redan målat på allvar i fem år

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Att ha semester är underbart, men kan den bli ännu bättre?

Att ha semester är underbart, men kan den bli ännu bättre? Att ha semester är underbart, men kan den bli ännu bättre? Vi vet hur du kan skruva upp njutningsfaktorn - och varför du borde göra det! 13 OKTOBER 2017 Här är de 9 strategierna som hjälper dig att få

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i slöjd i grundskolan 3.16 Slöjd Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande

Läs mer

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget.

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Reggio Emilia Reggio Emilia, en stad med ca 150 000 invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Kärnan i verksamheten är ca 35 förskolor

Läs mer

Grupp 2 Marcus Andersen, Tobias Eiksund, Johanna Schedin och Fredrik Westling

Grupp 2 Marcus Andersen, Tobias Eiksund, Johanna Schedin och Fredrik Westling Medelåldersdröm blir framgångssaga En passion för bakning, en strävan efter att driva en egen verksamhet och en vilja att förverkliga detta i form av ett café. Så har Milo Kaléns dröm realiserats sedan

Läs mer

Redovisning Jerusalemsyndromet, KN 2014/8153

Redovisning Jerusalemsyndromet, KN 2014/8153 2017-02-03 Redovisning Jerusalemsyndromet, KN 2014/8153 Målsättningen med projektet var att utifrån konstnärliga processer undersöka religiösa föreställningar i relation till realpolitik. Med Jerusalem

Läs mer

BILDPOLICY ANVISNINGAR FÖR DIG SOM FOTOGRAFERAR OCH LEVERERAR BILDER

BILDPOLICY ANVISNINGAR FÖR DIG SOM FOTOGRAFERAR OCH LEVERERAR BILDER BILDPOLICY ANVISNINGAR FÖR DIG SOM FOTOGRAFERAR OCH LEVERERAR BILDER STF guidar till upptäckter vid sidan av vägen, längre in i skogen och högre upp på fjället. Det är STF som gör det otillgängliga tillgängligt

Läs mer

sid 34 Kamera & Bild

sid 34 Kamera & Bild sid 34 Kamera & Bild Kornig galleri markus jenemark kärlek och landsbygdsångest Familjen och lilla Hjo är Markus Jenemarks motivvärld. Här hittar han den stämning som hans bilder bygger på. Och här har

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU?

SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? GULLFLICKAN POPPY HEARTLIFE TOMBOY SILVERTJEJEN G, P, H, T och S sitter på varsin stol i en halvcirkel. En strålkastare upplyser

Läs mer

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA!

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! HUR SKAPAR VI TILLGÄNGLIGA LÄRMILJÖER UTIFRÅN ALLA BARNS OLIKHETER? 8 mars 2019 Catarina Björk Specialpedagog FÖRMIDDAGENS INNEHÅLL Presentation Tillgänglig förskola- vad

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017"

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017 REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017" Förra året sökte och beviljades jag bidrag från Konstnärsnämnden för att genomföra en utställning på Centre Pompidou i Paris. Jag

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

Lekfu. Timmarna före en vernissage brukar pulsen vara

Lekfu. Timmarna före en vernissage brukar pulsen vara I sina egna verk döljer Aida Chehrehgosha ingenting. Och inom henne finns mycket svärta. Men inte bara när hon gör reklamjobb dyker lekfullheten upp. Och glädjen som också bor i henne. Möt en kontrasternas

Läs mer

Country Music Konstnärsnämnden Projektbidrag: KN 2015/

Country Music Konstnärsnämnden Projektbidrag: KN 2015/ Country Music Konstnärsnämnden Projektbidrag: KN 2015/8282 2016-2017 Projektledare: Anna Sagström Huvudsaklig samarbetspartner: Daniel Iinatti Designer: Per Törnberg Projektet, som till en början var kallat

Läs mer

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin Handling I filmen Pojkarna, möter verkligheten magins värld när en blommas nektar erbjuder Kim, Momo och Bella, tre bästa vänner, möjlighet att om nätterna förvandlas till pojkar. Förvandlingen innebär

Läs mer

Producenten Administratör eller konstnär?

Producenten Administratör eller konstnär? Producenten Administratör eller konstnär? En rapport av Gustav Åvik Kulturverkstan KV08 Maj 2010 Bakgrund En fråga har snurrat runt i mitt huvud sen jag började Kulturverkstan, vill jag arbeta som teaterproducent?

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN Industridesigns grunder Industrial designs basis 26,5 högskolepoäng / 26,5 ECTS credits Kurskod: IDK112, termin 2 Kursens indelning

Läs mer

Att uttrycka mig Gustav Karlsson

Att uttrycka mig Gustav Karlsson Att uttrycka mig Gustav Karlsson Grundundersökning 3 poäng HT 2006 Järn & Stål / Offentlig gestaltning Innehåll Innehållsförteckning 3 Inledning 4 Sammanfattning 4 Bakgrund 5 syfte 5 Mål 5 Frågor 5 Metod

Läs mer

Fotografering att se och bli berörd

Fotografering att se och bli berörd Fotografering att se och bli berörd Jag började fotografera i samband med mina Norgeresor. Från början var mycket av motivationen att dela med mig av mina upplevelser men efterhand som motiven blev fler

Läs mer

Vi vill vara en del i hela processen, inspirera, förverkliga och driva hela projektet. Tidigt tillföra teknisk information, helt leverantörsoberoende.

Vi vill vara en del i hela processen, inspirera, förverkliga och driva hela projektet. Tidigt tillföra teknisk information, helt leverantörsoberoende. PROJEKT Vi vill vara en del i hela processen, inspirera, förverkliga och driva hela projektet. Tidigt tillföra teknisk information, helt leverantörsoberoende. Genom att inreda fönstren kan du lyfta upplevelsen

Läs mer

Hur kan vi skapa en bra inskolning -för barnen, föräldrarna och verksamheten? Solbacken Tallen

Hur kan vi skapa en bra inskolning -för barnen, föräldrarna och verksamheten? Solbacken Tallen Kvalitetsarbete Hur kan vi skapa en bra inskolning -för barnen, föräldrarna och verksamheten? Solbacken Tallen 2014 Förskolor Syd Lek, lärande och omsorg för att Växa och utvecklas Munkedals kommun Erika

Läs mer

ACT Samtal Livsriktningskort för invididuell terapi och gruppterapi.

ACT Samtal Livsriktningskort för invididuell terapi och gruppterapi. Omfamna ögonblicket ACT Samtal Livsriktningskort för invididuell terapi och gruppterapi. Dr Louise Hayes och Dr Lisa Coyne En annan sorts samtal Vad är ACT-samtal? ACT samtalskort är ett terapeutiskt verktyg

Läs mer

Bedömningsstöd. Dans åk 9. Lärarinformation

Bedömningsstöd. Dans åk 9. Lärarinformation Bedömningsstöd Dans åk 9 Lärarinformation Förord Skolverket fick i oktober 2010 i uppdrag av regeringen att förbereda förändringar av den förberedande dansarutbildningen i grundskolan och yrkesdansarutbildningen

Läs mer

PÅ GRÄNSEN MELLAN DET LILLA BORÅS OCH DET STORA BORÅS

PÅ GRÄNSEN MELLAN DET LILLA BORÅS OCH DET STORA BORÅS PÅ GRÄNSEN MELLAN DET LILLA BORÅS OCH DET STORA BORÅS En rapport om att marknadsföra Borås konstmuseum både internationellt och provinsiellt av Anna Sefve Daniel Schwarz - Szpigler Erika Harlitz Helen

Läs mer

Kommunikation för olika syften. Lyssna, svara, fråga, berätta samt uttrycka önskemål och känslor. (SV åk 1 6)

Kommunikation för olika syften. Lyssna, svara, fråga, berätta samt uttrycka önskemål och känslor. (SV åk 1 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om parkour och vad det är. Vi får svar på olika frågor om parkour, t.ex. var parkour kommer ifrån, enkla tekniker inom parkour, var man kan träna

Läs mer

Nyfiken på närmiljön. Syfte varför? Tillvägagångssätt hur? Att ge barnen möjlighet till att utforska sin närmiljö.

Nyfiken på närmiljön. Syfte varför? Tillvägagångssätt hur? Att ge barnen möjlighet till att utforska sin närmiljö. Nyfiken på närmiljön Tema och projekt - Ämnesövergripande, Förskola Syfte varför? Att ge barnen möjlighet till att utforska sin närmiljö. Sekundärt syfte Att ge barnen möjlighet att stimuleras av olika

Läs mer

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Årskurs 1 - grundfärgerna samt blanda och experimentera med färger - namn på grundfärgerna samt svart och vit - framställa bilder med hjälp av tekniker, redskap och material

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Illustration: Ulla Granqvist. Till dig som är förälder till ett barn i åldern 0-5 år. Med inspiration från vägledande samspel

Illustration: Ulla Granqvist. Till dig som är förälder till ett barn i åldern 0-5 år. Med inspiration från vägledande samspel Illustration: Ulla Granqvist Till dig som är förälder till ett barn i åldern 0-5 år Med inspiration från vägledande samspel Illustration: Lotta Sjöberg Vägledande samspel Vägledande samspel (ICDP) fokuserar

Läs mer

Vem är egentligen normal när alla människor är olika? Vad är mänskligt värde? Vem får leva? Vem får inte?

Vem är egentligen normal när alla människor är olika? Vad är mänskligt värde? Vem får leva? Vem får inte? Normal! Vem är egentligen normal när alla människor är olika? Vad är mänskligt värde? Vem får leva? Vem får inte? Välkommen till en utställning om människor som berör och berikar. Människor som kanske

Läs mer

Sharing nature på svenska

Sharing nature på svenska Sharing nature på svenska Välkommen på workshop med Enabygdens naturskoleverksamhet. Vårt utepass är uppbyggt så att ni genom att prova på och reflektera kring ett antal övningar ska få kunskap om ett

Läs mer

Träningsprogram på 80 dagar

Träningsprogram på 80 dagar Träningsprogram på 80 dagar Dag 1-10: HRV Träning- Träna upp min fokusering Jag lär mig påverka mitt eget nervsystem till samstämmighet och balans. Genom 2 steg (Hjärtfokus och hjärtandning) får jag mitt

Läs mer

ANNA OLSSON September 2015

ANNA OLSSON September 2015 ANNA OLSSON September 2015 Anna Olsson är textilkonstnär och arbetar främst med bildvävar där berättandet står i centrum. Hon har genom sitt arbete mött människor som befinner sig i en av de mest utsatta

Läs mer

Härlig ögonblicksbild pga att alla 3 blundar och njuter. Bilden får ett djup pga linjerna (räcket och landtungan).

Härlig ögonblicksbild pga att alla 3 blundar och njuter. Bilden får ett djup pga linjerna (räcket och landtungan). Jag heter Sara Wennerqvist och bor i Gästrikland, Sandvikens kommun. Ända sedan barnsben har naturen varit en stor del av mitt liv. Fiske, svampplockning och älgspaning lade grunden. Som 15-åring bestämde

Läs mer

Redovisning av projektbidrag Bild och form. Vidareutveckling av screentryck på kakel och nya vägar till monumentala verk KN 2014/8508

Redovisning av projektbidrag Bild och form. Vidareutveckling av screentryck på kakel och nya vägar till monumentala verk KN 2014/8508 Redovisning av projektbidrag Bild och form Vidareutveckling av screentryck på kakel och nya vägar till monumentala verk KN 2014/8508 Ylva Wilhelmina Franzén och Jenny Bergman Hur tycker du att dina intentioner

Läs mer

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket På förskolan Tåget i Stångby har vi en naturlig gård som är uppbyggd utifrån de fyra elementen jord, eld, luft och

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING. 1. Kort utvärdering 2. Exempel på vad deltagare gjort mellan modul 1 och 2. Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson

SAMMANSTÄLLNING. 1. Kort utvärdering 2. Exempel på vad deltagare gjort mellan modul 1 och 2. Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson SAMMANSTÄLLNING 1. Kort utvärdering 2. Exempel på vad deltagare gjort mellan modul 1 och 2 Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson Stockholms Miljösamverkan 5-6 och 26 oktober 2017 Vad har

Läs mer

vindsvåning i kapstaden

vindsvåning i kapstaden Smak: Naturell f o t o g r a f e n m i c k y hoy l e s vå n i n g i k a p s t a d e n ä r f y l l d m e d s n ä c k o r, r ö t t e r o c h a n d r a s n y g g a s a k e r h a n h i t t a t i d e n a f

Läs mer

Pedagogen formulerar utmaningar successivt som deltagarna löser. Utmaningarna formuleras så det finns oändligt många lösningar.

Pedagogen formulerar utmaningar successivt som deltagarna löser. Utmaningarna formuleras så det finns oändligt många lösningar. MOMENTMETODEN Jag har skapat Momentmetoden för att på bästa sätt kunna stödja barn, ungdomar och vuxna att hitta sina egna bildspråk. Min pedagogik kallar jag Processpedagogik eftersom processen är central.

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 ÖRKELLJUNGA KOMMUNS VÄRDEGRUND Värdegrunden ska genomsyra vårt arbete och tydligt uppfattas i alla våra möten med kommuninvånarna. Värdegrunden är vårt förhållningssätt

Läs mer

ARKITEKTPROVET 2015 PROVDAGARNA

ARKITEKTPROVET 2015 PROVDAGARNA dag 1 träd, gräs och stenar uppgift 1 (tre deluppgifter) a) karaktär Teckna av lövet du har plockat till dig i provlokalen. Du kan välja att teckna av hela lövet eller endast en del av det. Gör en medveten

Läs mer

Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin

Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam 870902-6630 Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin Jag är inte någon annan. Men ibland vill jag vara någon annan. Gå i fotspår och utforma

Läs mer

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13 Kurs: Storyline Market place Tidsperiod: Vecka 46- Skola: Åsens Skola Klass: F-5 Lärare: Alla Kursen kommer att handla om: Du kommer att få arbeta med Storylinen Market place där du ska få lära dig hur

Läs mer

Maria Norrman f i Uddevalla Bor och arbetar i Malmö. marianorrman.net

Maria Norrman f i Uddevalla Bor och arbetar i Malmö. marianorrman.net Maria Norrman f. 1987 i Uddevalla Bor och arbetar i Malmö marianorrman.net Projektbidrag för P18/Q - Queerkompaniet Ärendenr: KN 2015/8182 Belopp: 118 000 kr 23 maj 2016-31 mars 2017 Bildkonstnären Maria

Läs mer

Det är svårare än vad man tror så enkelt är det

Det är svårare än vad man tror så enkelt är det Det är svårare än vad man tror så enkelt är det Skillnaden mellan att göra en uppdragsbild eller en egen bild är väldigt enkel för mig. Med mina egna bilder är jag uppdragsgivare, det är min egen berättelse

Läs mer

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet.

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet. Randboken - din kompletta guide för ränder i hemmet www.durosweden.se Vilken rand passar dig? Svårt att veta hur du snabbt och enkelt kan förändra ditt hem? Svaret är enkelt, med ränder! Horisontella,

Läs mer

Redovisning av bidrag för internationellt kulturutbyte inom bild & form Rut Karin Zettergren - Medverkande i XIX Mänttä Art Festival Mänttä Finland

Redovisning av bidrag för internationellt kulturutbyte inom bild & form Rut Karin Zettergren - Medverkande i XIX Mänttä Art Festival Mänttä Finland Redovisning av bidrag för internationellt kulturutbyte inom bild & form Rut Karin Zettergren - Medverkande i XIX Mänttä Art Festival Mänttä Finland 2014-06-14 till 2014-08-31 Mänttä Art Festival är en

Läs mer

Kursbeskrivning / Matrialiserande och gestaltning, 12 hp

Kursbeskrivning / Matrialiserande och gestaltning, 12 hp KONSTFACK Instutitionen för Konsthantverk Kurskod: TXK 318 Nivå: Grund Kursbeskrivning / Matrialiserande och gestaltning, 12 hp Delkurs Matrialiserande och gestaltning inom kurs Ställningstagande och kritiska

Läs mer

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Utblick av Aleksandra Stratimirovic Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Stockholm, 20 april, 2015 På uppdrag av Ragunda kommun, presenteras här att förslag till konstnärlig

Läs mer

BILDEN BUDSKAP FORM KRAFTFÄLT

BILDEN BUDSKAP FORM KRAFTFÄLT BILDEN BUDSKAP FORM KRAFTFÄLT Perceptionen vad i bilden påverkar oss? Betraktaren och bilden - innebörd och tolkning 1. punkter linjer ytor 2. figur - grunden och bakgrunden 3. delar nära varandra - helhet

Läs mer

meditation ÖVNINGSBOK

meditation ÖVNINGSBOK meditation ÖVNINGSBOK Meditera en sinnlig väg till hälsobalans Innehåll Hur vi hittar inspiration till att träna och leva våra liv är ytterst individuellt. Några känner att de behöver stark fysisk utmaning,

Läs mer

KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA. Ett konkret exempel steg för steg

KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA. Ett konkret exempel steg för steg KREATIVA PROCESSER FÖR ALLA Ett konkret exempel steg för steg Foldern du håller i har sitt ursprung i ett projekt som genomfördes i Kultur i Västs regi tillsammans med produktdesignern Robert Maksinen

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN FLADDRET HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Fladdret. Föreställningen handlar om M och C, som kommit till

Läs mer

Arbetsplan för examenstillfälle. - Hur förenkla för examinanden

Arbetsplan för examenstillfälle. - Hur förenkla för examinanden Arbetsplan för examenstillfälle - Hur förenkla för examinanden Innehållsförteckning Arbetsplan inför examenstillfälle - Hur förenkla för examinanden... 1 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Målsättning...

Läs mer

7 kg järn. -En utställning om järnets möjligheter och kärleken till smide. Bakgrund

7 kg järn. -En utställning om järnets möjligheter och kärleken till smide. Bakgrund 7 kg järn -En utställning om järnets möjligheter och kärleken till smide. Bakgrund Idén till projektet 7 kg järn föddes ur en önskan att visa mer än färdiga konstföremål, att dela med sig av hur de blev

Läs mer