I ett bra stall står hästen tillsammans med andra hästar, men är samtidigt skyddad från sina grannar så att den kan äta ifred samt få lugn och ro.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I ett bra stall står hästen tillsammans med andra hästar, men är samtidigt skyddad från sina grannar så att den kan äta ifred samt få lugn och ro."

Transkript

1 Stallet hästens hem I ett bra stall står hästen tillsammans med andra hästar, men är samtidigt skyddad från sina grannar så att den kan äta ifred samt få lugn och ro. Ett stall är i sig inget måste för att hästar ska må bra. Så länge de har sällskap, tillgång till grovfoder, vatten och vindskydd kan de bo ute dygnet runt året om. Hästar är tåliga och anpassar sig bra till både värme och kyla. Men det allra vanligaste när man har hästar som tränas är att de går i hage på dagarna och står i stall på nätterna. Stallgången bör vara rejält bred, cirka 3,5 meter rekommenderas. Den ska dessutom vara sopad och ren. I stallet bör varje sak ha sin plats. Ordning och reda är det som gäller, inte minst för säkerhetens skull. Stallets ytterdörrar bör vara 1,20-1,40 meter breda. Undvik helst delade dörrar, eftersom de kan inbjuda till att bara den ena delen öppnas. STALLMILJÖN Hästen skyddas av lagar, förordningar och föreskrifter. Den viktigaste lagen är Djurskyddslagen, som innebär att hästen ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Hästen ska tas om hand i en god djurmiljö så att den mår bra och kan bete sig på ett naturligt sätt. Takhöjd, golv och liggyta Mått på stallets takhöjd, dörröppningarnas bredd, golv och liggytor är reglerade i föreskrifter. Står du i ett stall som har färdigställts efter den 1 augusti 2007, ska hästen hållas i box eller ligghall. Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd DFS 2007:6 om hästhållning hittar på Det går även bra att läsa skriften Bygga för häst. Kan beställas på eller ladda ner digitalt på www3.ridsport.se/templates/pages/hk/informationpage 5706.aspx Boxväggar och skiljeväggar mellan spiltor ska vara utformade så att hästarnas sociala behov tillgodoses. Några av de allmänna råden är: hästen kan se och höra andra hästar hästarna kan se och nosa på varandra. Ljus och belysning Ett häststall ska enligt djurskyddsförordningen vara försett med fönster för dagsljus men även andra ljusinsläpp för dagsljus uppfyller kravet. Varje box ska ha ett fönster, men det ska inte vara möjligt för hästen att komma åt fönstren så den kan göra sig illa. Lysrör ger ett bra skugg- och bländfritt ljus. Använd armaturer som är godkända för stall. All belysningsanordning och elektriska ledningar, som hästar kan nå, ska förses med skydd. Ett bra tips är att placera lysrören i stallgången utmed spilt- eller boxraden. Om en häst stegrar sig i stallgången ska den inte kunna slå huvudet i lysrören och göra sig illa. Ljusa tak och väggar ger ett ljusare stall. Texten är hämtad från 1(7)

2 Hur varmt/kallt ska det vara i stallet? Klimatet i stallet ska vara anpassat till hästen, med bland annat rätt temperatur och rätt luftfuktighet. En bra stalltemperatur, där både hästar och människor trivs, är omkring 10 grader och luftfuktigheten ska inte överskrida 70 procent. Det är OK för hästar att ha det kallare än 10 grader i stallet. Att det är kallt gör i regel ingenting. Om hästen fryser sätt på den ett täcke. När det gäller hästar som inte arbetas regelbundet kan det vara lämpligt att ge hästen mer grovfoder om stallet är kallt. Hästar mår inte bra av att stå i drag. Ventilation Ventilationens uppgift är i första hand att byta luften i stallet så att värme, fukt och koldioxid från hästarna samt gaser från gödsel och urin, inte gör att luften blir dålig att andas. Det ska givetvis inte lukta ammoniak eller mögel i stallet. Hästar mår inte heller bra av damm. En dålig stalluft kan göra att hästar får luftvägsproblem. Damm i stallet kommer främst från foder och strö. Men även hästarna avger damm. Att borsta en lerig häst kan damma rejält i stallet. Om du har möjlighet så gör rent till hästarna, ströa och sopa stallgången när de är i hagen. Kan du borsta din leriga häst ute, blir det mindre damm i stallet. I BOX OCH SPILTA I ett stall kan hästen antingen stå i box eller spilta. Spilta Om hästen står i spilta ska den vara uppbunden med ett grimskaft som löper genom en metallring som är fastsatt i väggen framför hästen. Grimskaftets ena ände är fastsatt i grimman eller i en halsrem. Den andra änden är fastsatt i en grimskaftskloss av trä eller gummi. Grimskaftet ska vara så pass långt att hästen ska kunna ligga med huvudet vilande mot underlaget. Det fi nns måttangivelser på hur stor spiltan ska vara, beroende på hästens storlek. Spiltan får inte vara så bred att hästen kan vända sig och stå på tvären när den är uppbunden. I spiltans bakkant ska det fi nnas en 10 cm hög regel (tröskel). På så sätt kan bädden ha samma tjocklek i hela spiltan. Nya regler för uppstallning i spilta gäller från 1 augusti 2010 enligt Djurskyddslagen. En häst får inte hållas bunden i spilta mer än sammanlagt 16 timmar per dygn. Vissa undantag från detta fi nns, du kan läsa mer om det i Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd/dfs 2007:6 om hästhållning. Om du är i färd med att bygga stall får du inte bygga stall med spiltor, då det numera enbart är boxar som gäller. Texten är hämtad från 2(7)

3 Box Om din häst är uppstallad i box står den lös och har utrymme att röra sig fritt i boxen. Regler bestämmer hur stor boxen minst ska vara i förhållande till hästens storlek. Det fi nns olika varianter på boxdörrar, bland annat skjutdörrar som förs åt sidan när du öppnar och stänger boxdörren. Boxdörrar med öppningsbart galler bör inte användas i stall där stallgången är smalare än tre meter. Var noga med att boxdörren går i lås när du stänger om hästen, så att den inte får upp dörren på egen hand och smiter ut. Tänk på att boxdörren alltid ska kunna öppnas från boxens insida, den ska vara minst 1,20 m bred och öppningen ska vara utformad så att hästen inte kan fastna, göra sig illa eller känna sig trängd när den går in eller ut ur boxen. Ta hästen i boxen Koppla ihop grimma och grimskaft. Öppna boxdörren och locka hästen till boxdörren, så undviker du att bli instängd mellan hästen och väggen. Sätt på grimman när du står mellan hästen och boxdörren och bind upp eller ta ut hästen från boxen. När du har ridit klart och ska släppa in hästen i boxen igen ska du först gå in i boxen, se till att hela hästen är inne i boxen innan du vänder den. Du släpper hästen när du står mellan hästen och boxdörren. När det gäller måtten i spiltor och boxar har Ridsportförbundet rekommendationer som är mer generösa än Statens jordbruksverk. Minimimåtten är ett minimum för att hästen inte ska fara illa. Mer information hittar du i häftet Bygga för häst. Tillgång till vatten och foder Varje box eller spilta ska vara utrustad med vattenkopp eller vattenhink samt en foderkrubba att lägga foder i. Hästen ska ha fri tillgång till friskt vatten. Väljer du vattenkopp så ta för vana att göra ren den i samband med att du gör rent hos hästen. Kontrollera att vattnet rinner tillräckligt fort i vattenkoppen. Hästar dricker mycket vatten på kort tid och risken är att den inte dricker tillräckligt om vattnet rinner för sakta. Vattnet ska ha ett fl öde av minst 6 liter per minut. Är fl ödet lägre, komplettera med vattenhink. Krubban är till för hästens kraftfoder. Krubban ska sitta på en lagom höjd. Hästen ska komma åt fodret utan att behöva sträcka sig uppåt. Precis som med vattenkoppen ska du göra rent krubban dagligen. Hästen ska även ha tillgång till en saltsten i boxen/spiltan. Den ska sitta fast ordentligt i en hållare och vara rengjord. Hästhusesyn praktisk guide för lagar och krav 2009 Det här är en skrift från Hästnäringens Nationella stiftelse. Här fi nns en samlad information om gällande lagstiftning samt hästnäringens rekommendationer i form av checklistor med tillhörande faktadelar. Läs mer på Texten är hämtad från 3(7)

4 DAGLIG RENGÖRING HOS HÄSTEN Det luktar illa och luften blir lätt dålig om det finns ammoniak, gödsel och urin kvar i boxen/spiltan, därför ska du göra rent hos hästen dagligen. En häst urinerar 5-10 gånger varje dygn och gödslar gånger. Var uppmärksam på hur gödslet ser ut när du gör rent. Är gödseln blött? Är högivan inte uppäten? Är det blötare än vanligt på golvet i boxen? Vid den dagliga rengöringen har du möjlighet att upptäcka tecken på sjukdomar eller skador hos hästen. En lösgående häst i boxen är en uppenbar säkerhetsrisk när du gör rent, dessutom försvårar det arbetet. Bind därför upp hästen. Vilka redskap behöver du när du ska göra rent hos hästen? Kärra att lägga gödseln i. Grep, som fi nns i fl era olika modeller och fungerar bra när din häst står på halmbädd. Plastgrep, fungerar bra till spån- och torvbädd. Skyffel Sopkvast Redskapen ska alltid förvaras så att ingen häst kan göra sig illa på dem. Vilka strömedel fi nns det att välja på? Det fi nns olika strömedel att välja mellan, halm, torvströ, papper eller spån. Halm Spån Torvströ Papper hästar mår bra av att stå på halm, de kan plocka och småäta under den tid de står på stall och har då lite sysselsättning. Det är mycket viktigt att halmen är av god hygienisk kvalitet. Halmen ska lukta friskt och vara dammfri. tänk på att spånet ska vara dammfritt och fritt från kemikalier. För att det ska bli en bekväm bädd för hästen att ligga på, måste bädden vara minst 15 cm tjock. Många hästägare köper spån förpackade i lagom stora spånbalar. torv som används till hästen köper du i komprimerade plastförpackningar. Det blir ganska mörkt i stallet av torvströ, men i övrigt är torv ett tillfredsställande strömedel. papper är ett nästintill dammfritt strömedel som är lämpligt för hästar med svårare luftvägsproblem. Tänk på att när hästen står på annat strö än halm har den ingenting att sysselsätta sig med när den står inne. Då kan det vara lämpligt att ge den lite halm att äta varje dag. Rengöring av stallet Hela stallet ska tvättas och rengöras noggrant minst en gång per år. Förslagsvis på sommaren när hästarna går ute mycket och stallet torkar snabbt. Om rengöring sker för att hindra smittspridning ingår givetvis även att stallet desinfi ceras. Tänk på att det inte bara är den synliga smutsen som ska bort. Texten är hämtad från 4(7)

5 ÖVRIGA UTRYMMEN I STALLET Det finns många andra utrymmen förutom, stallgång samt boxar/spiltor som hör till ett stall. Ur hygienisk och praktisk synpunkt är det bra om det finns en toalett och kanske ett omklädningsrum med dusch i stallet. Kommer du direkt från skolan eller jobbet, ska det vara lätt att byta om i stallet. Foderkammaren Att förvara kraftfodret i ett avskilt och stängt utrymme är viktigt. Risken att en häst kommer lös under natten fi nns alltid och är foderkammaren stängd så undviker du att den kommer åt en för stor mängd foder. Något som kan leda till att hästen får kolik. I många stall görs foderransonerna i ordning i förväg. Ha en hövåg uppsatt, så det går enkelt och smidigt att väga upp rätt antal kilo. Foderkammaren ska hållas ren från gamla foderrester och kraftfodret bör förvaras i slutna kärl, annars kan det dra till sig råttor och möss. Allt foder ska förvaras torrt och vid en låg och jämn temperatur. Spolspiltan En spolspilta ska ha avrinning med avloppsbrunn så att vattnet lätt kan rinna ut och golvet torkar snabbt. Om spolplatsen även används för undervisning, skötsel eller vid veterinärbesök är det viktigt att belysningen är bra, att platsen är tillräckligt stor och att det fi nns möjlighet att binda upp hästen säkert. Kranar och eventuell varmvattenberedare ska placeras eller skyddas så att hästen inte kan skada sig. Sadelkammaren Alla som har häst känner till hur lätt det är att samla på sig saker. Var sak måste ha sin givna plats annars blir det snabbt mycket rörigt. Att ha en garderob till varje häst i sadelkammaren är ett bra sätt att få ordning och reda på saker och ting. Sadlar hänger på sadelhängare och bredvid fi nns det krokar att hänga upp tränsen på. Dörren till sadelkammaren ska kunna låsas. Det är stora ekonomiska värden som fi nns därinne. Numera fi nns det även bra lås till sadelhängarna som du kan använda för att låsa fast din sadel. Det är viktigt att sadelkammaren är torr och gärna uppvärmd. Att hålla din hästens utrustning ren ingår också i dina stallsysslor. Smutsig utrustning kan ge hästen skador och skav. Dessutom håller utrustningen mycket längre om du sköter den. Sadelkammaren bör vara utrustad med tränskrok, sadelbock, sadeltvål och svampar. Blöta täcken hör inte hemma i sadelkammaren eftersom sadlar, träns och annat läder inte mår bra av fuktig luft. Texten är hämtad från 5(7)

6 SÄKRA STALLTIPS! Oavsett om du har din häst uppstallad i ett litet eller stort stall, finns det riktlinjer att följa för att det ska vara en bra och säker miljö för både dig och hästen. Bränder kan förebyggas genom: Att kaffebryggare och andra elapparater är avstängda när alla går hem. Använd aldrig en vanlig nätansluten radio i stallet. Här får endast radioapparater som är gjorda för att klara damm och fukt användas. Ur säkerhetssynpunkt fungerar dock en vanlig batteridriven radio i stall. Att hålla damm och spindelväv borta från kontakter och lampor. Att sopa upp och hålla god ordning i foderrum och liknande. Det minskar antalet möss och råttor som äter på elledningar vilket orsakar elfel, vilket är en vanlig orsak till stallbränder. Att hästarna inte kommer åt elledningar och lampor. Att dörrar och luckor mellan stall och andra utrymmen hålls stängda. Att element eller andra värmekällor aldrig blir övertäckta av kläder, täcken och liknande. Att utrymningsvägarna hålls fria och att inga dörrar är blockerade. Att brandredskapen fi nns på plats och inte är blockerade. Det är ett krav att kontinuerligt kontrollera brandsläckaren. I mindre stall räcker det med en översyn två gånger per år. Kontrollera då att slangen är hel, att släckaren är ren och att trycket på manometern är som det ska. Om det är en pulversläckare ska den vändas upp och ner ett par gånger för att inte pulvret ska packas i botten. Alla privatpersoner och företagare har ett ansvar att skydda liv, egendom och att inte orsaka olyckor. Det säger lagen om skydd mot olyckor SFS 2003:778, som infördes Släckningsutrustning bör fi nnas i stallet. Det fi nns brandskyddsföreningar som erbjuder utbildning och som går igenom brandskyddet på plats. Undvik att hästen skadar sig Hästar skadar sig lätt på utstickande föremål, se därför till att undvika sådana så långt som möjligt. Boxlås och dörrhandtag skyddas lätt med en träloss eller ett rundjärn. Vattenkranar förses med en skyddande bygel. Alla fönster som hästar kan nå, förses med galler. Om du använder täckeshängare i stallet, var noga med att de inte sticker ut eller är fastsatta på ett sådant sätt att hästen kan fastna i dem. Larm Om du har behov av ett larm i stallet, prata gärna med ditt försäkringsbolag för att få råd och tips på vilket larm som passar ditt stall bäst. Julpynt i stallet När det lackar mot julen vill många hästägare pynta i stallet. Tänk på att pynta med sådant som hästen inte kan göra sig illa på eller bli dålig av om den råkar äta upp julprydnaden. Texten är hämtad från 6(7)

7 Fler säkerhetstips får du här: Använd stoppar som håller ytterdörrar i öppet läge. Halkfria golv, fria från kärror och redskap. Boxdörrar som går åt rätt håll. Låset på boxdörren ska alltid kunna öppnas från boxens insida. Redskap förvaras på avskärmande platser. I stall och ridhus är strömbrytare och eventuell nattbelysning lämpligt placerade. Grimmor och grimskaft ska fi nnas tillgängliga vid varje box och spilta. Dessutom bör extra grimmor och grimskaft hänga på en plats nära ytterdörren för att underlätta en utrymning. TRIVSELREGLER I STALLET Regler finns i alla stall. De är till för att både vi och våra fyrbenta vänner ska trivas. Reglerna kan variera en del men det fi nns några som gäller överallt: Stim, stoj och spring hör inte hemma i stallet. Hästar mår bra av lugn och ro, så respektera det. Håll ordning och reda på dina saker och hästens utrustning Undvik att sopa, göra rent och kasta ner hö från skullen när hästarna står inne. Håll boxdörrarna stängda och ha hästen uppbunden när den sköts om. Även om din häst har för vana att stå still, kan något oförutsett hända och olyckan är framme. En lös häst kan lätt skada sig och andra. Rökning är förbjudet såväl i som direkt i anslutning till stallet. Hundar bör vara kopplade och under uppsikt. En checklista över de rutiner som gäller i stallet är också bra att ha. Inte minst om det är många människor som hjälper till med de dagliga sysslorna. Gäller även skötseln och hanteringen av hästarna. Skrivtavla med trevliga meddelanden till dina stallkompisar. Texten är hämtad från 7(7)

Information till uppstallad.

Information till uppstallad. Information till uppstallad. Förebild Säkerhet Rökning Uppvisningsskick Info till personal Extra tjänster För många är det en dröm att ha en egen häst. Det gör att många utav våra ridskoleelever ser upp

Läs mer

KONTROLLRAPPORT FÖR HÄSTHÅLLNING

KONTROLLRAPPORT FÖR HÄSTHÅLLNING ÅSTORPS KOMMUN Bygg- och Miljönämnden Dnr KONTROLLRAPPORT FÖR HÄSTHÅLLNING Offentlig kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534), djurskyddsförordningen (1988:539), Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och

Läs mer

Plugghäfte Barnmärken

Plugghäfte Barnmärken Plugghäfte Barnmärken Förberedande häfte inför märkestagning av märkena Vita Hästen Guld Hästen Vita Hästen Gula Hästen Brons Hästen Silver Hästen Guld Hästen Barnmärken Innehåll Sida Översikt och krav

Läs mer

Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning)

Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning) Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning) 1 poäng Putsa sköthästens träns och martingal/inspänning Ta en svamp i sadelkammaren och fukta den och ta på lite sadeltvål. Putsa tränset

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

Hä stpolicy elevstället

Hä stpolicy elevstället 2015-06-18 rev. 2015-06-18 Sida 1 av 5 Hä stpolicy elevstället Innehåll Inledning... 2 Säkerhetsrutiner... 3 Personlig skyddsutrustning... 3 Ridning... 3 Körning, longering och tömkörning... 3 Reflexer...

Läs mer

Hur man går in till hästen på rätt sätt

Hur man går in till hästen på rätt sätt VITA HÄSTEN Hur man går in till hästen på rätt sätt När du ska gå in till din häst i boxen eller spiltan så måste du alltid tala om för hästen att du kommer. Annars kan den bli överraskad och i värsta

Läs mer

Utkom från trycket den XX 2006 beslutade den XX XXX 2006.

Utkom från trycket den XX 2006 beslutade den XX XXX 2006. Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna DFS 2006:X råd om

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Theleborgs. Ordningsregler för. Theleborgs Ryttarsällskap

Theleborgs. Ordningsregler för. Theleborgs Ryttarsällskap Theleborgs Ryttarsällskap Ordningsregler för Theleborgs Ryttarsällskap För att underlätta samarbetet, förebygga olyckshändelser och bevara anläggningen i ett gott skick, har Theleborgs Ryttarsällskap tagit

Läs mer

Theleborgs. Ordningsregler för. För att underlätta samarbetet, förebygga. olyckshändelser och bevara anläggningen i ett gott

Theleborgs. Ordningsregler för. För att underlätta samarbetet, förebygga. olyckshändelser och bevara anläggningen i ett gott Theleborgs Ryttarsällskap Ordningsregler för Theleborgs Ryttarsällskap För att underlätta samarbetet, förebygga olyckshändelser och bevara anläggningen i ett gott skick, har Theleborgs Ryttarsällskap tagit

Läs mer

Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar

Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar PRAKTEK anders.ehrlemark@ptek.se 2016-12-01 Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar Dessa råd gäller klimatreglerade stallar, d.v.s. isolerade stallar där man önskar

Läs mer

Hästgårdar. Till dig som planerar att bygga. Information 2009. Miljö & Teknik. Jordbruksverket 036-15 50 00 jordbruksverket@sjv.se www.sjv.

Hästgårdar. Till dig som planerar att bygga. Information 2009. Miljö & Teknik. Jordbruksverket 036-15 50 00 jordbruksverket@sjv.se www.sjv. Hästgårdar Jordbruksverket 036-15 50 00 jordbruksverket@sjv.se www.sjv.se Till dig som planerar att bygga Naturvårdsverket 08-698 10 00 registrator@naturvardsverket.se www.naturvardsverket.se Boverket

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM

om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM 1 Vatten är grunden för liv & mögel Vatten är grunden för allt liv. Därför söker vi människor efter dessa dyra droppar i öknar och på Mars. Men ibland

Läs mer

Extra offentlig kontroll enligt 24 djurskyddslagen föranledd av anmälan

Extra offentlig kontroll enligt 24 djurskyddslagen föranledd av anmälan KONTROLLRAPPORT 1 (5) Datum FÖRVALTNINGSENHETEN Veterinär och Djurskydd Therese Elverstedt Telefon 021-19 51 84 Therese.elverstedt@lansstyrelsen.se Ridskolan Strömsholm AB Att: Jonas Johnsson Herrskogsvägen

Läs mer

Rätt inomhusklimat så fungerar värmen

Rätt inomhusklimat så fungerar värmen Rätt inomhusklimat så fungerar värmen 1 20 21 grader i Stockholmshems lägenheter en temperatur de flesta är nöjda med. 2 Värme inomhus Ett bra inomhusklimat är viktigare än vad man kan tro, både för att

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS Nummer. Statens jordbruksverks föreskrifter om hästhållning;

Läs mer

Föreläsare Michael Ventorp, SLU och HIR Värd för visning Jägersros anläggningschef Inge Persson

Föreläsare Michael Ventorp, SLU och HIR Värd för visning Jägersros anläggningschef Inge Persson Kurs i stallbyggnation och stallmiljö för häst Måndagen den 26 mars 2012 på Jägersro Föreläsare Michael Ventorp, SLU och HIR Värd för visning Jägersros anläggningschef Inge Persson Kursen är delfinansierad

Läs mer

Till dig som flyttar in

Till dig som flyttar in Till dig som flyttar in Rev datum 2011-10-10 Välkommen till oss på Invectus... Ni kommer i kontakt med oss via: Telefon 044-21 91 91 Mejl Info@invectus.net Hemsida www.invectus.net Brev Invectus AB Box

Läs mer

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN

GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN GODA GRANNAR ORDNINGS- OCH TRIVSELREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN ÄPPELGÅRDEN FÖR DEN GEMENSAMMA TREVNADEN gäller några allmänna regler för alla som bor i bostadsrättsföreningen Äppelgården. Att visa

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE

VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 011-660 95 www.aby-ridskola.se VÄLKOMMEN TILL STALLGÄNGSUTBILDNING PÅ ÅBY RID- & TRÄNINGSCENTER FÖR FADDRAR & SKÖTARE 1 (6) Välkommen till Stallgängsutbildningen Stallgänget För att underlätta för er som

Läs mer

Några frågor om Ditt INOMHUSKLIMAT. Energi. Frågorna besvaras genom att Du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar Dig bäst.

Några frågor om Ditt INOMHUSKLIMAT. Energi. Frågorna besvaras genom att Du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar Dig bäst. Lghnr Några frågor om Ditt INOMHUSKLIMAT Energi Frågorna besvaras genom att Du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar Dig bäst. Skicka in det ifyllda formuläret så fort som möjligt.

Läs mer

Kontaktuppgifter kundtjänst

Kontaktuppgifter kundtjänst Kontaktuppgifter kundtjänst Öppettider Måndag torsdag 8.15-16.00 Fredag 8.15-15.00 Telefon: 08-508 39 000 E-post: epost@stockholmshem.se 8 Hornsgatan 128 Box 9003 102 71 Stockholm tel 08-508 39 000 epost@stockholmshem.se

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

Kalvgömmor. i dikostallar. www.taurus.mu

Kalvgömmor. i dikostallar. www.taurus.mu Kalvgömmor i dikostallar www.taurus.mu Kalvgömmor i dikostallar Anna Jarander- LG Husdjurstjänst Inledning I lösdriftsstallar där kalvarna går tillsammans med korna ska det finns tillgång till kalvgömma,

Läs mer

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall.

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Vi svenskar har blivit allt äldre och de äldre har blivit allt friskare. En 70-åring i

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Hunden människans bästa vän

Hunden människans bästa vän Hunden människans bästa vän Det är både roligt och stimulerande att ha hund men också förenat med ett stort ansvar. Som hundägare får man inte glömma bort att det finns människor som är rädda för hundar,

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA

VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA VÄLKOMMEN TILL DALBY RYTTARFÖRENING & VASAHOLMS RIDSKOLA I lilla stallet bor: A-ponny: Bonnie B-ponny: Lady, Kryddan, Ranja, Millan C-ponny: Samba, Skipper, Muscot D-ponny: Flora, Miss Häst: Jagaar Alla

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke IV. Ryttarmärke IV

Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke IV. Ryttarmärke IV Plugghäfte inför teoriprov för Ryttarmärke IV Ryttarmärke IV Innehåll Sida Krav Ryttarmärke IV (Gult) 2 Hästens olika kroppsdelar, Huvudet 3 Hästens olika kroppsdelar 4 Hästens hårbeklädnad 5 Hästens färger

Läs mer

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet 3 Kök 3.1 Kylskåp och frys Den som bor i lägenheten ansvarar för att kylskåpet samt frysen fungerar sakenligt och inte förorsakar risk för vattenskada eller eldsvåda. I de flesta kylskåp finns det automatisk

Läs mer

Internkontroll av vårt brandskydd

Internkontroll av vårt brandskydd Internkontroll av vårt brandskydd Ansvarig Brandskyddsansvarig. Internkontroller av brandskyddet Sker 1 gång i kvartalet av vår brandskyddsansvarig. Kontrollerna dokumenteras i protokoll och lämnas sedan

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS Nummer. Statens jordbruksverks föreskrifter om hästhållning;

Läs mer

Tips och råd. När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro.

Tips och råd. När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Tips och råd När du ska köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Gör drömmen till verklighet! Den här broschyren är till dig som funderar på att köpa skjutdörrar och inredning från Mirro. Vi förklarar

Läs mer

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50 Trivselregler: För att alla hyresgäster ska kunna trivas så bra som möjligt har vi här sammanställt våra trivselregler. Detta är reglerna som gäller i Invectus fastigheter. Inflyttning: Inflyttningsdag

Läs mer

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT. PTC 04

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT.   PTC 04 Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT PTC 04 www.gelia.se 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan fläkten används. 2. Kontrollera att nätspänningen har samma värde som anges på typskylten

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Att hyra sin bostad. - rättigheter och skyldigheter

Att hyra sin bostad. - rättigheter och skyldigheter Att hyra sin bostad - rättigheter och skyldigheter Hallå där! Oavsett var du bor är det viktigt att ha en bra boendemiljö. Det ska finnas rätt förutsättningar för att du ska kunna må bra i ditt hem. I

Läs mer

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor Sida 1 Toaletten Hur ska toaletten se för att alla kan använda den? För att på bästa sätt kunna svara på den frågan har vi tagit hjälp av byggnadsinspektör Ola Grönås och Handisam. Kyrkan räknas till offentliga

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning AVFUKTARE DH10M Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning Innehåll Lägg vänligen tid på läsa denna manual noggrant och spara den för senare användning. Sida Specifikationer

Läs mer

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi. När kylan har slagit till ordentligt är det normalt att elförbrukningen ökar men med några små enkla spartips kan man undvika att kostnaderna för hushållselen gör hål i plånboken. Köp en varm filt och

Läs mer

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Mars 2005 Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här

Läs mer

FÖRHÅLLNINGSREGLER. målarrum

FÖRHÅLLNINGSREGLER. målarrum målarrum Målarrummet har tyvärr dålig ventilation, därför är det ej tillåtet att arbeta med tvåkomponent (t.ex. lim och spackel) i detta rum. Sprayfärg är inte heller tillåtet att använda, vi rekommenderar

Läs mer

Anders Ehrlemark. Huddinge kommun, kartläggning ridskolor, Sundby. Version 2014-02-05

Anders Ehrlemark. Huddinge kommun, kartläggning ridskolor, Sundby. Version 2014-02-05 P R A K T E K Anders Ehrlemark Version 2014-02-05 Huddinge kommun, kartläggning ridskolor, Sundby Detta dokument innehåller en dokumentation av observationer och noteringar angående byggnaderna på anläggningen.

Läs mer

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER

SKÖTSEL OCH STÄDNING GOLV LINOLEUMMATTA OLJADE ELLER SÅPADE TRÄGOLV STEN- OCH KLINKER SKÖTSEL OCH STÄDNING Bostadens material och ytskikt är i regel tåliga och lätta att hålla rena. De flesta materialleverantörer har omfattande dokumentation om materialens egenskaper i olika avseenden,

Läs mer

Inga regler kan ersätta hänsyn

Inga regler kan ersätta hänsyn Inga regler kan ersätta hänsyn Vi har här samlat några tips och råd som kan underlätta ditt boende och öka trivseln mellan såväl människor som djur. Dessa tips byggerpå både lagar och förordningar samt

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod:

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: Telefonnummer: NÖDNUMMER 112 Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. 1 Brandvarnare Montera en brandvarnare

Läs mer

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd:

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd: Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om uppfödning,

Läs mer

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011

Publicerat med tillstånd Märtas hästbok Text och bild Erika Eklund Wilson Bonnier Carlsen 2011 Jag heter Märta. Jag älskar hästar! Det här är min bästa häst Julia. Hon bor på ridskolan. Där finns ridläraren Kattis, alla hästarna och mina ridkompisar. Jag rider där varje vecka. 7 Använd skänklarna!

Läs mer

Öppning av stugan i Väjern

Öppning av stugan i Väjern Öppning av stugan i Väjern Slå på Ström: Gå in till reglagen som finns utanför rum 7. (Bild 1) Vrid på reglaget där det står HUVUDBRYTARE så pilen pekar åt Nu ska det bli ljust i stugan. (Bild 3) Slå på

Läs mer

Städtips. Till dig som flyttar

Städtips. Till dig som flyttar Städtips Till dig som flyttar Städa noggrant och lämna nycklarna i tid! När du flyttar är det många saker du måste tänka på - till exempel att någon annan kommer att flytta in efter dig. Därför är det

Läs mer

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare Modell: MFD10-5050MR 2 87 460 30 Bruksanvisning avfuktare Innehåll Varningar 3 Användning och effektivitet 5 Beskrivning av delar 6 Välj rätt funktionsval 7 Förberedelser inför användning 8 Användning

Läs mer

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor.

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor. Energirondering Före ronderingen: Tag fram energistatistik värme, vatten och el månadsvis för de senaste 24 månaderna Tag fram timvärden för elanvändning under en representativ månad Kolla upp drifttider

Läs mer

Att tänka på när du skall. flytta

Att tänka på när du skall. flytta Att tänka på när du skall flytta Bra att veta när du ska flytta ut Tips på vägen för att underlätta flytten Börja flyttstäda redan veckan innan, avfrosta kyl/frys, städa golvbrunnar, putsa fönster, damma

Läs mer

Stall och ventilation för hästar. Anders Ehrlemark

Stall och ventilation för hästar. Anders Ehrlemark Stall och ventilation för hästar Anders Ehrlemark Bostäder och lokaler för människor Stora utrymmen per person Viktigt med termisk komfort Obetydlig värmeavgivning från människorna ger uppvärmningsbehov

Läs mer

TEORI BRONSMÄRKET Dressyr: Hoppning: Visa: Teori:

TEORI BRONSMÄRKET Dressyr: Hoppning: Visa: Teori: TEORI BRONSMÄRKET Dressyr: Lätt B:1 Hoppning: Banhoppning, minst 8 hinder. Hinderhöjd LC = 60-100 cm beroende på häststorlek. Visa: Sadling och betsling, tillpassning av ridmundering, dekorativ hästvård,

Läs mer

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Trygga seniorer - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Några enkla tips som får dig att må bättre! Rör dig regelbundet, det stärker benstomme och muskler, motverkar yrsel och ger bra allmän

Läs mer

Några frågor om Ditt INOMHUSKLIMAT. Frågorna besvaras genom att Du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar Dig bäst.

Några frågor om Ditt INOMHUSKLIMAT. Frågorna besvaras genom att Du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar Dig bäst. Lghnr:... Några frågor om Ditt INOMHUSKLIMAT Frågorna besvaras genom att Du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar Dig bäst. Skicka in det ifyllda formuläret så fort som möjligt. Gärna

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Bergahästen. Välkommen vårterminen 2015!

Bergahästen. Välkommen vårterminen 2015! Bergahästen Välkommen vårterminen 2015! TERMINEN STARTAR V 3 torsdagen den 15/1. Terminen slutar v.25, onsdagen den 17 juni. Terminen består av 26 ggr, varav 22 lektioner på ordinarie dag samt 2 uteritter

Läs mer

Hästinventering. Kävlinge kommun 2002/2003

Hästinventering. Kävlinge kommun 2002/2003 Hästinventering Kävlinge kommun 2002/2003 Miljö &Teknik Jenny Lövgren, 046-73 91 90 jenny.lovgren@kavlinge.se Mars 2003 Inventering Miljö- och hälsoskyddsavdelningen beslutade hösten 2001 att genomföra

Läs mer

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt

D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R. Katt D J U R S K Y D D S BE S T Ä M M E L S E R Katt Jordbruksinformation 16 2008 Uppdaterad september 2009 Foto: Jessica Svärd Djurskyddsbestämmelser KATT Om djurskyddsbestämmelserna... 3 Nyheter... 3 Djurskydd

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Ventilation. För boende i äldre byggnader

Ventilation. För boende i äldre byggnader Ventilation För boende i äldre byggnader Luften i gamla hus Du kan själv påverka Luften kommer in I många gamla byggnader sköter de boende själva genom otätheter luft och ventilation. Det styrs med fläktar,

Läs mer

Krav på livsmedelslokaler

Krav på livsmedelslokaler Krav på livsmedelslokaler En livsmedelslokal ska vara utformad och anpassad efter den verksamhet som bedrivs. Regler om livsmedelslokaler finns i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedels-hygien. I bilaga

Läs mer

Att tänka efter före. En handbok om att förebygga skador.

Att tänka efter före. En handbok om att förebygga skador. Att tänka efter före En handbok om att förebygga skador. Inbrott Att kunna känna sig trygg i sina lokaler är en självklarhet. Det finns mycket du kan göra för att förebygga inbrott. Med till exempel ett

Läs mer

CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534)

CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534) 1 (26) CIRKUS Kontroll enligt djurskyddslagen (1988:534) Datum Diarienummer Cirkusens namn Plats för kontroll Cirkusens adress i hemlandet Cirkusens adress under föreställningssäsong i Sverige Kontaktperson

Läs mer

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER För att sätta på produkten Påslagning av apparaten Sätt in stickkontakten i eluttaget. Belysningen, som är placerad under kontrollpanelen eller inuti apparaten

Läs mer

Välkommen till Familjehuset!

Välkommen till Familjehuset! Välkommen till Familjehuset! Vad är Familjehuset? Familjehuset är ett akut- utrednings- och behandlingshem för barn och föräldrar. Andledningen till att en familj kommer till Familjehuset varierar. Det

Läs mer

Material som kan orsaka statisk elektricitet, tex. plaströr, får inta användas, eftersom detta kan orsaka explosioner.

Material som kan orsaka statisk elektricitet, tex. plaströr, får inta användas, eftersom detta kan orsaka explosioner. Tips och råd om mottagnings förhållanden till ett förråd/ en silo Det finns flera leverantörer och modeller av pellets förråd och pellets silo på marknaden. Undersök i första hand om det finns något som

Läs mer

A. Sökande. under. utförs.

A. Sökande. under. utförs. Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Här följer en vägledning till hurr du fyller i ansökan. En väl ifylld blankett gör handläggnings i. tiden kortare och du kan få dittt beslut snabbare.

Läs mer

Hä stpolicy elevstället

Hä stpolicy elevstället 2014-06-26 Sida 1 av 5 Hä stpolicy elevstället Välkommen till Lillerudsgymnasiets elevstall! Vi är många som ska samsas i stallet med våra hästar. Vi har därför en policy för hästhållningen i vårt elevstall.

Läs mer

Checklista för effektiv energianvändning i kök

Checklista för effektiv energianvändning i kök Checklista för effektiv energianvändning i kök Den här checklistan är en bra hjälp för er när ni ska gå igenom energianvändningen i köket. Syftet är att minska miljöbelastningen och hålla nere energikostnaderna.

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen till Balder Bra att veta om ditt boende Hyran - betala alltid i tid Hyran betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i månaden. Exempel: hyran för

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Att tänka på när du flyttar ut

Att tänka på när du flyttar ut Att tänka på när du flyttar ut Kreation.se 15-0191 Vi hoppas att du trivts med att vara hyresgäst hos oss på Växjöbostäder. Inför din avflyttning är det några saker du bör tänka på. För att göra det hela

Läs mer

Förslag till en princip för en ridanläggning

Förslag till en princip för en ridanläggning Malmö stad Fritidsförvaltningen 2010-06-17 Förslag till en princip för en ridanläggning För att kunna ta fram kostnader för att bygga/hyra en ridanläggning och projektera en ny ridanläggning har fritidsförvaltningen

Läs mer

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Stora resultat börjar med små steg i ditt hem Följ med på en kort tur genom ett helt vanligt hem. Efter besöket kommer du att kunna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hästhållning;

Läs mer

Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din lägenhet Temperaturen i din lägenhet Vad säger lagen om temperaturen i lägenheter Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 C och 23 C. Temperaturen ska aldrig vara under

Läs mer

Märke 2. Käftgrop. Kindkjedjegrop

Märke 2. Käftgrop. Kindkjedjegrop Märke 2 Huvudeds delar Mungipa Nosrygg Näsborre Mun Underläpp Haka Käftgrop Kindkjedjegrop Ganasch Skoning Skorna spikas fast i hoven med spikar som kallas sömmar. Man kan se huvuden på dem här. (6 st)

Läs mer

Vårtips för kontoret!

Vårtips för kontoret! Vårtips för kontoret! Under våren skiftar temperaturen mycket och husets klimatsystem får svårt att kompensera den hastiga temperaturförändringen. Detta kan medföra att det ibland kan kännas för varmt

Läs mer

Några råd till dig som flyttar!

Några råd till dig som flyttar! Några råd till dig som flyttar! Några råd till dig som flyttar! Besiktning Alla lägenheter måste besiktigas. Vi kontrollerar då bostadens skick och noterar eventuella fel och brister i ett besiktningsprotokoll.

Läs mer

Spar energi och värna om vår miljö

Spar energi och värna om vår miljö Spar energi och värna om vår miljö Innehåll Inledning 2 Bli ett ljushuvud 3 Medicinsk utrustning 4 Tänk på temperaturen 6 Använd apparater smart 8 Köket en energifälla 10 Inledning Över 40 000 personer

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN!

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST! I den här broschyren har vi samlat information som är viktigt för dig som hyresgäst hos oss att känna till. Vi vill att

Läs mer

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga

Badrummet. Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga Badrummet Badkar Toalettstol Golvbrunn Golv Vägg Ventilation Tvättstuga I HANDDUK KAKEL TANDBORSTE BADANKA VATTEN BOMULLSTOPS SCHAMPO DUSCHDRAPERI NYRAKAD Toalettstol Om du har en toalett som står och

Läs mer

VARM/KALL LUFT BEFUKTARE

VARM/KALL LUFT BEFUKTARE DS 035:0605 VARM/KALL LUFT BEFUKTARE KCC CF-900 Läs denna manual innan användning och spara den för att kunna gå tillbaka och i läsa den. VIKTIGA SÄKERHETS INSTRUKTIONER Vid användandet av en elektronisk

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

Skötsel och underhåll -

Skötsel och underhåll - Skötsel och underhåll - att hålla hörapparaten i trim Innehåll Olika modeller av hörapparat 3 Skötsel och underhåll alla modeller 4 För att undvika reparationer 4 Byta batteri 4 Att ta ur ett gammalt batteri

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här är några enkla

Läs mer

ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE

ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE ELEKTRISK TERRASSVÄRMARE HN 12362 Bruksanvisning Läs denna bruksanvisning noggrant innan du använder din nya produkt och spara den för framtida bruk. Packa upp terrassvärmaren och kontrollera att alla

Läs mer

Rengöring av fodersystem

Rengöring av fodersystem Rengöring av fodersystem Förebyggande Rengöring: Inciprop FS, Inciprop FARM, Inciprop ACID Desinfektion: Incimaxx OXI, Incimaxx DES Undvik att djur kommer i kontakt med produkterna. Foderblandare, silo,

Läs mer

D J U R S K Y D D S B E S T ÄM M E L S E R HÄST

D J U R S K Y D D S B E S T ÄM M E L S E R HÄST D J U R S K Y D D S B E S T ÄM M E L S E R HÄST Jordbruksinformation 7 2008 Foto: Ulla Andersson-Jarl Djurskyddsbestämmelser Häst Om djurskyddsbestämmelserna... 3 Nyheter... 3 Skötsel... 5 Stallmiljö...

Läs mer

Uppstallningsmanual. Denna manual är framtagen som en information och en hjälp för alla privatuppstallningar på Örebro Fältrittklubb.

Uppstallningsmanual. Denna manual är framtagen som en information och en hjälp för alla privatuppstallningar på Örebro Fältrittklubb. Uppstallningsmanual Denna manual är framtagen som en information och en hjälp för alla privatuppstallningar på Örebro Fältrittklubb. FÖREBILDER Hälsa på alla. För många ridskoleryttare är att ha en egen

Läs mer