Anmälan och inrapportering Earth Hour City Challenge 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anmälan och inrapportering Earth Hour City Challenge 2016"

Transkript

1 Anmälan och inrapportering Earth Hour City Challenge 2016 Kort instruktion Instruktioner ges också kontinuerligt under rapporteringen och på carbonn Climate Registry s hemsida. Kort om EHCC Earth Hour City Challenge (EHCC) startade 2010 som en svensk stadsutmaning blev den global och i den senaste omgången av EHCC (2015) deltog hela 166 städer från 17 länder. Städer som vill delta i Earth Hour City Challenge rapporterar sina klimatmål, utsläpp och åtgärder på den internationellt erkända plattformen carbonn Climate Registry (ccr). ccr drivs av ICLEI - Local Governments for Sustainability. Årets tema På klimattoppmötet COP21 i Paris i december 2015 kommer världens ledare att försöka nå ett bindande avtal som ska börja gälla Utsläppsminskningarna behöver dock accelerera redan nu. Städers bidrag till att överbrygga det gapet med kraftfulla åtgärder är således av yttersta vikt om vi ska ha en chans att nå 2-gradersmålet. Bridging the gap till 2020 är därför årets EHCC-tema. Kraftfulla och kreativa åtgärder och lösningar vilka matchas av en budget som säkrar genomförande kommer att stå i fokus för juryns bedömning. Detta för att bidra till en klimatresilient framtid både lokalt och globalt. Rapportering Att rapportera på ccr innebär att kommunen på ett transparent och trovärdigt sätt delar med sig av åtaganden, åtgärder och mål för det lokala klimatarbetet. Ett internationellt konsultbolag granskar den inrapporterade data och väljer tillsammans med WWF ut 1-3 finalister från varje deltagande land. Sedan tar den internationella juryn vid med sin granskning och bedömning. De väljer först ut nationella vinnare (National Earth Hour Capitals), i Sverige kallad Årets klimatstad. Sedan utnämner juryn en global vinnare, kallad Global Earth Hour Capital. Inrapportering kan ske både online direkt i webbläsaren eller offline i ett nedladdat Exceldokument ( ccr Offline reporting sheet for EHCC ) som sedan skickas in via mail.

2 Anmälan Registrering och inrapportering till Earth Hour City Challenge sker via plattformen carbonn Climate Registry (ccr) på Skicka också en intresseanmälan till OBS: Inrapporteringen stänger 13 november Viktiga faktorer att tänka på vid inrapportering I urvalsprocessen kommer städer som visar upp ett inspirerande, ambitiöst och trovärdigt arbete för att gå mot en förnybar och hållbar ekonomi med en tydlig strategisk koppling mellan åtgärder och mål premieras. Åtgärder som bidrar till att överbrygga gapet mellan den rådande utvecklingen och målet att den globala uppvärmningen inte får gå över 2 C kommer vara särskilt eftersökta. Engagemang i transnationella samarbeten och internationella initiativ, såsom Compact of Mayors eller Mexico City Pact eller samarbeten på nationell nivå, till exempel Klimatkommunerna kommer också att vara till fördel i utvärderingen. För att ta hänsyn att städer har olika förutsättningar för mål och åtgärder, kommer juryn att ta hänsyn till skillnader i resurser och förutsättningar vid utvärderingen; Earth Hour City Challenge handlar om engagemang och nytänkande som fokuserar på hållbara helhetslösningar med nytta för både människor och vår planet. Juryns fokus kommer att ligga identifiera inspirerande fall av ledarskap i detta avseende, med hänsyn till det lokala sammanhanget, t.ex. nationella/regionala stöd för hållbar stadsutveckling, tillgängliga resurser, lokala utmaningar som socioekonomiska förutsättningar och stadens storlek. I urvalsprocessen kommer följande faktorer att vara särskilt viktiga: Stadens väg mot en hållbar ekonomi. Genom utveckling och genomförande av strategiska, innovativa och ambitiösa åtaganden och åtgärder. Rapporterade åtgärder, åtaganden och inventeringar kommer att utvärderas för att bedöma i vilken utsträckning EHCC-deltagaren strategiskt går mot ett skifte från fossilbränsleberoende ekonomi mot en ekonomi som baseras på förnybar energi, effektiv energianvändning och hållbarhet. Fattar beslut om ambitiösa och strategiska åtgärder för att nå sina åtaganden. Åtgärderna bedöms utifrån ambitionsnivån och förmågan att ringa in områden där förändringar behövs mest för att uppfylla beslutade klimatmål. Åtgärderna ska samtidigt uppfylla mänskliga behov på ett hållbart sätt gällande boende, energiförsörjning, kommunikation och konsumtion. Integrering av sammanhängande åtgärder i strategier för hållbarhet. I utvärderingen finns även ett fokus på hur städerna integrerar sammanhängande strategier och åtgärder för hållbar utveckling. Åtgärder, engagemang och information kommer att analyseras för att hitta städer med de mest omfattande strategierna för att uppfylla antagna klimatmål, inklusive utmaningar för att nå hållbarhet genom klimatanpassning. Städerna kommer även att bedömas utifrån hur man avser engagera medborgarna i omställningsprocessen.

3 Innovativa och nytänkande. Juryn kommer i förekommande fall att titta på åtgärder och strategier som inkluderar gränsöverskridande strategiskt arbete. Till exempel hur man främjar en livsstil med låga ekologiska fotavtryck som minskar konsumtionsbaserade utsläpp, dvs. utsläpp som genereras även utanför kommungränsen till följd av lokala konsumtionsmönster. Tilltalande är även om kommunen genom sin lokala makt arbetar för att stödja och sprida klimatsmarta urbana lösningar utanför kommunens egna gränser t.ex. genom att delta i internationellt utbyte, nätverkande och samarbete. Betydande och trovärdigt ledarskap i det lokala sammanhanget. Detta kommer att bedömas utifrån att redovisade åtaganden och åtgärder ställs i förhållande till stadens utmaningar, tillgångar på resurser samt mandat att agera. Ansökningsförfarandet i korthet Grundläggande information om staden Genom att ange grundläggande information om staden och kommunen, kommer du hjälpa juryn att förstå och bedöma bakgrunden av strategier och åtgärder som finns. Informationen som rapporteras är viktigt då det bidrar till att göra deltagarnas rapporteringar jämförbara globalt. Information av särskilt intresse för utvärderingsförfarandet innefattar: Geopolitisk information: total landyta, landskapstyp, nuvarande och framtida population. Socioekonomisk information: ange den dominerande ekonomiska sektorn för staden. Information om den kommunala organisationen: den totala budgeten för staden Ange typ av område som rapporteringen avser: exempelvis stad, stad, region. Nytt för denna omgång är att det går att ange status för exempelvis klimatstrategi och handlingsplaner. Gå längst ner och klicka på Edit för att fylla i. Åtaganden och mål (Commitments) Här anges mål för de kommunala organisationernas verksamheter ( Government ) och mål för staden/kommunen som geografiskt område( Community ). Målen är en indikator på hur ambitiös staden/kommunen är i sitt klimatarbete. CO 2 : reducerade utsläpp av CO 2 i absoluta termer, anges i procent CO 2 e: reducerade utsläpp av CO 2 e i absoluta termer, anges i procent Carbon intensity: reducering kan rapporteras in per BNP eller capita, anges i procent Energieffektivisering: förbättringsmål för energieffektivisering i procent av en energianvändning under ett angivet basår. Här ska det även anges om det är slutgiltig eller primär energianvändning som avses. Förnybar energi: mål för andelen förnybar energi i energimixen, anges i procent. Mål för klimatanpassning eller resiliens: mål och metoder för att mäta och utvärdera resultaten av klimatanpassnings-/resiliensåtgärder, inklusive mål och basår.

4 Minimikravet för att delta i EHCC är att rapportera minst ett mål för minskning av växthusgaser och en utsläppsminskningsåtgärd Utsläpp (Performance) Här rapporteras utsläppsnivåerna för de kommunala organisationernas verksamheter (Government) och för kommunen som geografiskt område (Community). Det är inget krav att deltagarna måste rapportera in utsläpp för att delta i EHCC, dock medför en utförlig inrapportering en bättre bild av läget för de kommunala verksamheterna och kommunens utsläpp. För att kommunen ska kunna bli utsedd till nationell eller internationell Earth Hour Capital måste minst en utsläppsnivå för växthusgaser (CO 2 e) rapporterats in för kommunen som geografiskt område. Detta är nödvändigt för att ha en baslinje utifrån mål och åtgärder kan jämföras mot. Rapportering av utsläpp över tid är ett mått på ambitionsnivå, transparens och trovärdighet. Nytt för i år är att städerna kan rapportera enligt standarden Global Protocol for Community-Scale Greenhouse Gas Emission Inventories (GPC) i carbonn, vilket också medför att man har gjort en stor del av rapporteringen till Compact of Mayors. Compact of Mayors är en överenskommelse mellan stadsnätverken UCLG, C40 och ICLEI som lanserades på klimattoppmötet i New York. Din kommun kan bli en Compact of Mayors signatory, dvs. åta er att rapportera i enlighet med överenskommelsen, något som ger pluspoäng i utvärderingen av EHCC. Läs mer om Compact of Mayors här. För deltagande städer från OECD-länder, är det fördelaktigt i utvärderingen om deltagaren förutom inrapportering av den vanliga inventeringen av utsläpp även börjar analysera scope 3 utsläpp i enligt med GPC. Detta anses vara ett viktigt steg mot att skapa en större förståelse för (och åtgärder för att avhjälpa) effekterna av sina medborgare utanför deltagarens geografiska gränser. Kommuner som ingått Borgmästaravtalet kan, för utsläpp för kommunen som geografiskt område, skicka in dokumentet Baseline Emission Inventory till carbonn@iclei.org så fyller ICLEI in de uppgifterna. 1 Åtgärder (Actions) Generellt är det två typer av åtgärder som kan rapporteras in, begränsningsåtgärd ( mitigation action ) och klimatanpassningsåtgärd ( adaptation action ). Ett val av vilken sektor som åtgärden riktar sig mot krävs. För att bli godkänd som EHCC-kandidat måste kommunen registrera minst en begränsningsåtgärd. I årets rapportering kommer heltäckande klimatåtgärder med anpassningsbieffekter få extra tyngd i utvärderingen. Sådana åtgärder kan omfatta både energieffektivitet och övergång från fossila till förnybara energikällor och deltagare uppmuntras också att lyfta fram åtgärder med relevans för att möta framtida mat-, vatten- och energiutmaningar. Bedömningen kommer ta hänsyn till deltagarnas lokala sammanhang. 1 Instruktionen gällande överföring av data från Covenant of Mayors kan komma att uppdateras då vi inväntar en bekräftelse från ICLEI kring förfarandet.

5 Sammantaget, ju kraftfullare, strategiskt integrerade och ambitiösa de rapporterade åtgärderna är desto större är stadens chanser att utmana om att bli Årets klimatstad. Det går att rapportera in både planerade, pågående och genomförda åtgärder (som har slutförts under de senaste fem åren). För varje åtgärd som rapporteras in krävs det att ett supporting document laddas upp, detta kan vara en projektplan, länk till information på hemsida osv. Dokument behöver inte vara skrivet på engelska, dock om det finns rekommenderas detta. Till varje åtgärd måste dock en kort sammanfattning ges på engelska. Dessa kan inte ersätta de andra fälten som är obligatoriska i inrapporteringen av åtgärderna. Om deltagaren har särskilda övergripande strategier och handlingsplaner som man vill lyfta fram, för juryn, för att visa tecken på sitt strategiska, ambitiösa och innovativa arbete, bör detta rapporteras (med sammanfattning och stöddokument) som Policy/Strategies/Action Plans" under "Type of Action. Under "Boundary", krävs en specifikation av huruvida de åtgärder främst kommer att påverka deltagarens egen organisations utsläpp eller utsläpp för det geografiska området. På grund av att betydelsen av utsläppen från medborgarna möts upp av förekomsten av åtgärder för det geografiska området, detta är betydelsefullt för att visa upp ett arbete med inte bara den egna organisationen utan hela samhället. Dessutom, för att uppmuntra och belöna åtgärder som påverkar deltagarens utsläpp utanför dess geografiska gräns finns under fliken Scope of the Action en specifikation av åtgärden som säger in boundary action with transboundary impacts (åtgärder inom det geografiska området som även får effekt utanför). Detta för att visa upp att åtgärden syftar till att minska indirekta utsläpp utanför de geografiska gränserna orsakade av konsumtionsbeteendet inom gränserna. Här kan indirekta utsläpp från utlandsresor eller den lokala konsumtionen av varor och produkter som har skapat utsläpp någon annanstans. Det är också möjligt att specificera åtgärder av gränsöverskridande slag, dvs nätverk, samarbeten och partnerskap mellan fler städer i klimatfrågorna. Detta kan omfatta gränsöverskridande policyarbete och samarbete som genomförs av staden och som syftar till att göra det möjligt för spridning och genomförandet av klimatvänliga och förnybara lösningar bortom de lokala gränserna. Källa och status för finansieringen och en sammanlagd budget bör rapporteras för alla åtgärder. Vid samfinansiering kan deltagarna också tydligt ange kostnaderna för åtgärden som de själva står för samt de kostnader som samfinansiärerna står för. Vid inrapportering av begränsande åtgärder (mitigation actions) uppmanas deltagarna att ange vilken metod som används för att begränsa utsläppen av växthusgaser. Det deltagarna anger är om åtgärden avser främst en ökning av andelen förnybar energi (genom exempelvis att öka andelen förnybara energikällor inom transportsektorn) etc. Vid inrapporteringen av klimatanpassningsåtgärder (adaptation actions) uppmanas deltagarna att ange metod och ange de sektorer som åtgärden gäller för. Genom detta kan deltagaren visa att åtgärderna är riktade till de sektorerna som svarar mot de underliggande sårbarhetskällorna till följd av klimatförändringarna.

6 För alla åtgärder där det är möjligt att estimera och kvantifiera effekterna av dem, t.ex. ökad andel förnybar energi i energimixen eller ökad grad av energieffektivisering, bör detta anges. Detta underlättar utvärderingen av inrapporteringen och ökar deltagarens chans att utmana om titeln Årets klimatstad. En viktig del i att kunna göra en omställning är att medborgarna aktiveras och involveras i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Åtgärder som riktar sig mot medborgarna och även åtgärder där medborgarna finns med eller involveras är ett plus i utvärderingen av inrapporteringen. För att belysa att det föreligger en holistisk och integrerad strategi bakom de åtgärder som deltagarna rapporterar är det bra att ange bieffekter (co-benefits) som kommer från åtgärden. Bieffekterna anges genom att kryssa i en lista med ett antal förinställda bieffekter. Att ange bieffekter som korresponderar mot specifika lokal utmaningar är gynnsamt i utvärderingen av rapporteringen. TAP Transformative Actions Program platform Städer med ambitiösa, övergripande och transformativa åtgärder uppmanas också att lämna ytterligare information om dessa åtgärder på TAP-plattformen, som syftar till att underlätta tillgången till finansiering för genomförandet av dem. ccr är den centrala plattformen för TAP och TAP projektansökningar. Det går att ansöka om finansiella medel för att genomföra sina transformativa åtgärder som är rapporterade på TAP-delen. Detta görs genom att ange samtycke för profilinformationen och andra relevanta datafält på ccr, så matas ansökan in automatiskt från TAPdelen till TAP-plattformen. Läs mer om vad Transformative Actions Program är här. Stöd och support för inrapportering ICLEI erbjuder tekniska webinarier där de går igenom rapporteringen och svarar på frågor. På följande länk finns inspelade webinarier: Ytterligare webinarier finns på följande länk: WWF erbjuder i samarbete med Energikontoret i Mälardalen extra stöd och support under anmälningsfasen. Har ni frågor om inrapporteringen på ccr-plattformen är ni välkomna att kontakta Emil Andersson, projektledare, via mejl eller telefon. Epost: emil.andersson@energikontor.se Telefon: Det går även bra att ställa frågor (Obs! på engelska) per epost till ICLEI som har hand om cccrplattformen. Epost: carbonn@iclei.org Observera! att supporten inte avser att rent konkret gå in och arbeta med er anmälan på cccrplattformen; varje kommun måste själva göra detta jobb. Däremot kan supporten vara ett stöd och

7 ett bollplank att diskutera vilka åtgärder som kan vara bra att ta med i er rapportering, besvara frågor kring hur man får fram statistik eller annat kring data som ska in på plattformen. På hemsidan under Information för svenska kommuner i vänstermenyn finns det också mycket matnyttig information samt ett FAQ-dokument med de vanligaste frågorna och svar på dessa: Läs mer om Earth Hour City Challenge

INBJUDAN. Välkommen till. One Planet City Challenge. Städer tar täten för en klimatsäker och hållbar framtid

INBJUDAN. Välkommen till. One Planet City Challenge. Städer tar täten för en klimatsäker och hållbar framtid INBJUDAN Välkommen till One Planet City Challenge Städer tar täten för en klimatsäker och hållbar framtid ONE PLANET CITY CHALLENGE WWF inbjuder svenska kommuner att delta i den internationella utmaningen

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Slutrapport. Earth Hour City Challenge: Energiomställning, kommunikation och ledarskap. Diarienummer: Projektnummer:

Slutrapport. Earth Hour City Challenge: Energiomställning, kommunikation och ledarskap. Diarienummer: Projektnummer: Slutrapport Earth Hour City Challenge: Energiomställning, Diarienummer: 2013-005893 Projektnummer: 38115-1 Företag/organisation Energikontoret i Mälardalen AB Postadress Kungsgatan 43 Postnummer/Ort 632

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Inbjudan till Sveriges företag. Earth Hour 2012 31 mars kl 20.30 21.30

Inbjudan till Sveriges företag. Earth Hour 2012 31 mars kl 20.30 21.30 Inbjudan till Sveriges företag Earth Hour 2012 31 mars kl 20.30 21.30 Kära företag! Lördag den 31 mars 2012 klockan 20.30 är det dags att släcka! År 2011 deltog över 5 000 städer i 135 länder i Earth Hour.

Läs mer

Klimatrörelsens checklista för den klimatpolitiska handlingsplanen

Klimatrörelsens checklista för den klimatpolitiska handlingsplanen Klimatrörelsens checklista för den klimatpolitiska handlingsplanen Sju av åtta riksdagspartier har antagit ett mål om att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären,

Läs mer

Utmanande mål. År 2020 ska utsläppen av växthusgaser ha minskat med 30 procent jämfört med 1990 års nivå.

Utmanande mål. År 2020 ska utsläppen av växthusgaser ha minskat med 30 procent jämfört med 1990 års nivå. Samverkan och inspiration. Ett klimatpositivt Uppsala i sikte. I dag är vi 33 lokala aktörer som tar ansvar och ett ledarskap i klimatfrågan för att gemensamt minska utsläppen och aktivt bidra till ett

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Ledarskap och partnerskap

Ledarskap och partnerskap Klimatfärdplaner Ledarskap och partnerskap Maria Gardfjell, kommunalråd (MP) Ett lokalt Paris-avtal 2012-15 2010-12 2015-2018 Samverkan och inspiration Företag, offentlig verksamhet, universiteten och

Läs mer

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag till ställningstagande Att Klimatrådet ställer sig bakom en av nedanstående förslag på match Transportmatchen, Platsmatchen eller. Att inventering sker hos

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0184/2019 11.3.2019 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om en europeisk

Läs mer

Klimatredovisning bland de stora bolagen på Stockholmsbörsen

Klimatredovisning bland de stora bolagen på Stockholmsbörsen Klimatredovisning bland de stora bolagen på Stockholmsbörsen Hösten 2014 1 (5) Klimatredovisning bland de stora bolagen på Stockholmsbörsen För andra året i rad har konsultbyrån 2050 Consulting gjort en

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget och hur det genomförts

Sammanfattning. Uppdraget och hur det genomförts Sammanfattning Uppdraget och hur det genomförts Regeringen beslutade den 18 december 2014 att ge Miljömålsberedningen i uppdrag att föreslå ett klimatpolitiskt ramverk och en strategi för en samlad och

Läs mer

Peter Repinski NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR. SEI (Stockholm Environment Institute)

Peter Repinski NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR. SEI (Stockholm Environment Institute) NATIONELL VERKSTAD OM HÅLLBARA LIVSSTILAR Peter Repinski SEI (Stockholm Environment Institute) Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-11-25 1 Globalt program om hållbara livsstilar

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Efter Köpenhamn förutsättningar för lokalt klimatarbete. Exempel från Helsingborg - Sveriges bästa miljökommun. ordförande, Miljönämnden

Efter Köpenhamn förutsättningar för lokalt klimatarbete. Exempel från Helsingborg - Sveriges bästa miljökommun. ordförande, Miljönämnden Efter Köpenhamn förutsättningar för lokalt klimatarbete Exempel från Helsingborg - Sveriges bästa miljökommun Lars Thunberg Lars Thunberg ordförande, Miljönämnden Helsingborg - unika förutsättningar Fantastiskt

Läs mer

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Sida 1/5 Andreas Olsson Utvecklingsavdelningen Tfn. 010 223 64 74 Se sändlista Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Beslut Länsstyrelsen beslutar efter sedvanlig årlig förfrågan, till ledamöter

Läs mer

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi!

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi! Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Så här jobbar vi! Exempel på vad som gjorts den senaste tiden Strategiskt arbete Översiktsplan (Kf 2012-05) Gång- och cykelplan ( Kf April2012) Energi- och klimatstrategi

Läs mer

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen?

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen? Omställning av transportsektorn till fossilfrihet vilken roll har biogasen? Emmi Jozsa Energimyndigheten 26 maj 2016 Agreed headline targets 2030 Framework for Climate and Energy 2020-20 % Greenhouse

Läs mer

BROSCHYR. Välkommen till Earth Hour City Challenge STÄDER TAR TÄTEN FÖR EN KLIMATSÄKER OCH HÅLLBAR FRAMTID

BROSCHYR. Välkommen till Earth Hour City Challenge STÄDER TAR TÄTEN FÖR EN KLIMATSÄKER OCH HÅLLBAR FRAMTID BROSCHYR Välkommen till Earth Hour City Challenge STÄDER TAR TÄTEN FÖR EN KLIMATSÄKER OCH HÅLLBAR FRAMTID STÄDER TAR KLIMATARBETET TILL NÄSTA NIVÅ 2 WWF Earth Hour City Challenge Varje år deltar flera

Läs mer

Nordiskt samarbete och den regionala utvecklingen

Nordiskt samarbete och den regionala utvecklingen Nordiskt samarbete och den regionala utvecklingen Kristina Persson Minister för strategi - och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete 3 December, Mittnordenkommittén Östersund Regeringens arbete med strategi

Läs mer

InItIatIvet för. socialt ansvar

InItIatIvet för. socialt ansvar InItIatIvet för socialt ansvar Initiativet för socialt ansvar Initiativet för Socialt ansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna

Läs mer

Medborgarförslag om att Luleå kommun bör ansluta sig till Borgmästaravtalet

Medborgarförslag om att Luleå kommun bör ansluta sig till Borgmästaravtalet Kommunfullmäktige 2010 04 26 69 158 2010 12 20 195 462 Kommunstyrelsen 2010 12 06 233 564 Arbets och personalutskottet 2010 11 29 227 476 Dnr 10.230 008 aprilkf14 Medborgarförslag om att Luleå kommun bör

Läs mer

Bilder från Earth Hour City Challenge finalkonferens 17 mars 2015

Bilder från Earth Hour City Challenge finalkonferens 17 mars 2015 Bilder från Earth Hour City Challenge finalkonferens 17 mars 2015 Plats: Gyllene salen, Stockholms stadshus Arrangörer: Världsnaturfonden WWF och Stockholm stad Foto: Stockholms stad Kaffe och mingel på

Läs mer

Att bygga hållbara förändringar

Att bygga hållbara förändringar Att bygga hållbara förändringar Jag jobbar med individer, team och organisationer i förändring. Min roll är coachande. Jag utgår från att jag inte är svarsleverantör. Ni är specialisterna i er verksamhet.

Läs mer

Energi- och klimatstrategi

Energi- och klimatstrategi Energi- och klimatstrategi 2017-2030 2018-01-24 Dokumenttyp Strategi Giltighetstid fr.o.m. t.o.m. 2017-11-07 2030-12-31 Gäller för målgruppen Den kommunala organisationen Antagen av Antagande dnr, beslutsparagraf

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Nordisk Energikommun 2011 för en nytänkande och hållbar insats på energiområdet. Riktlinjer för sökande Ansökningsmaterial och ansökningsformulär

Nordisk Energikommun 2011 för en nytänkande och hållbar insats på energiområdet. Riktlinjer för sökande Ansökningsmaterial och ansökningsformulär Nordisk Energikommun 2011 för en nytänkande och hållbar insats på energiområdet Riktlinjer för sökande Ansökningsmaterial och ansökningsformulär 1 Oktober 2010 Ansökan om att bli utnämnd till Nordisk Energikommun

Läs mer

7495/17 ehe/np 1 DGG 1A

7495/17 ehe/np 1 DGG 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 21 mars 2017 (OR. en) 7495/17 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna ECOFIN 223 ENV 276 CLIMA 67 FIN 205 Europeiska revisionsrättens

Läs mer

Gemensamt ansvar. 29 aktörer sår frön för framtiden.

Gemensamt ansvar. 29 aktörer sår frön för framtiden. 29 lokala aktörer. Ett gemensamt mål. I dag är vi 29 lokala aktörer som tar ansvar och ett ledarskap i klimatfrågan för att gemensamt minska utsläppen och aktivt bidra till ett mer hållbart Uppsala. Genom

Läs mer

Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet SKL Presidiedagar

Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet SKL Presidiedagar Ett strategiskt arbete med sikte på fossilbränslefrihet 2018-04-16 SKL Presidiedagar I mitten av en växande region 6 mil Köpenhamn 30 mil Berlin 60 mil Stockholm 2 Staden som växer 121 274 år 2017 mer

Läs mer

Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi med utblick till 2030 Rapport från miljöförvaltningen

Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi med utblick till 2030 Rapport från miljöförvaltningen PM 2012: RVI (Dnr 303-172/2012) Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi 2012-2015 med utblick till 2030 Rapport från miljöförvaltningen Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78 Kommittédirektiv Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser Dir. 2012:78 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2012. Sammanfattning I regeringens proposition

Läs mer

2020 så ser det ut i Sverige. Julia Hansson, Energimyndigheten

2020 så ser det ut i Sverige. Julia Hansson, Energimyndigheten EU:s 20/20/20-mål till 2020 så ser det ut i Sverige Julia Hansson, Energimyndigheten EU:s 20/20/20-mål till 2020 EU:s utsläpp av växthusgaser ska minska med 20% jämfört med 1990 års nivå. Minst 20% av

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Vägen från Paris Miljö- och energidepartementet 2016-04-06 Dokumentbeteckning KOM (2016) 110 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet Vägen efter

Läs mer

Hållbar stadsutveckling och det politiska ledarskapet. Peter Örn Region Väst 5 februari 2014

Hållbar stadsutveckling och det politiska ledarskapet. Peter Örn Region Väst 5 februari 2014 Hållbar stadsutveckling och det politiska ledarskapet Peter Örn Region Väst 5 februari 2014 Delegationen för hållbara städer Regeringsuppdrag 2008 2012 Verka för hållbar utveckling av städer, tätorter

Läs mer

Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar

Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar NR 1 / JUNI 2015 WWW.UNEP.ORG/10YFP WWW.SCPCLEARINGHOUSE.ORG WWW.NATURVARDSVERKET.SE/10YFP Välkommen till Nytt från 10 YFP Tema: Hållbara livsstilar Visst är det viktigt att tänka på hur vi lever, hur

Läs mer

KLIMATSTATISTIK OCH UNDERLAG FRÅN VERKSAMHETER

KLIMATSTATISTIK OCH UNDERLAG FRÅN VERKSAMHETER KLIMATSTATISTIK OCH UNDERLAG FRÅN VERKSAMHETER JOHANNES MORFELDT, KLIMATMÅLSENHETEN INFORMATIONSDAG FÖR VERKSAMHETSUTÖVARE 6 NOVEMBER 218 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 218-11-19

Läs mer

Regionala koldioxidbudgetar och vägar till fossilfria framtider

Regionala koldioxidbudgetar och vägar till fossilfria framtider Regionala koldioxidbudgetar och vägar till fossilfria framtider Klimatforum 2017 web: www.cemus.uu.se Foto: Tina Rohdin Kevin Anderson Isak Stoddard Jesse Schrage Zennström Professor in Climate Change

Läs mer

Att investera i klimatet är att investera för LIFE

Att investera i klimatet är att investera för LIFE istock Att investera i klimatet är att investera för LIFE Life-programmets delprogram Klimatpolitik 2014 2020 Klimatpolitik Life-programmets delprogram Klimatpolitik I februari 2013 beslutade EU-medlemsstaternas

Läs mer

Borås Stad. Earth Hour Skickat: den 14 januari :44. Earth Hour var med i årets viktigaste kampanj

Borås Stad. Earth Hour Skickat: den 14 januari :44. Earth Hour var med i årets viktigaste kampanj Borås Stad Från: Earth Hour Skickat: den 14 januari 2019 16:44 Till: Earth Hour Ämne: Earth Hour 2019 - var med i årets viktigaste kampanj Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet

Läs mer

154 REMISS: Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive långsiktigt klimatmål

154 REMISS: Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive långsiktigt klimatmål PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-23 1 (3) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/148 154 REMISS: Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive

Läs mer

Vi kommer därför att arbeta för att: 1. utveckla och tillämpa ett strategiskt och integrerat arbetssätt för att begränsa klimatförändringen, och

Vi kommer därför att arbeta för att: 1. utveckla och tillämpa ett strategiskt och integrerat arbetssätt för att begränsa klimatförändringen, och c/%25*±,163,5(5$1'()5$07,'(5 9c5*(0(16$00$9,6,21 Vi, europeiska städer och kommuner förenade i Europeiska städers kampanj för en hållbar stadsutveckling, samlade vid Aalborg+10- konferensen, bekräftar

Läs mer

Miljöanpassad offentlig upphandling

Miljöanpassad offentlig upphandling Miljöanpassad offentlig upphandling The training material was produced using the materials developed by ICLEI within the context of the PRIMES project (www.primes-eu.net). Co-funded by the Intelligent

Läs mer

Smart City Göteborg. Hållbar och innovativ stadsutveckling. SP-dagen, Stockholm, 15 april 2015 Maja Högvik, Stadsledningskontoret, Göteborgs Stad

Smart City Göteborg. Hållbar och innovativ stadsutveckling. SP-dagen, Stockholm, 15 april 2015 Maja Högvik, Stadsledningskontoret, Göteborgs Stad Smart City Göteborg Hållbar och innovativ stadsutveckling SP-dagen, Stockholm, 15 april 2015 Maja Högvik, Stadsledningskontoret, Göteborgs Stad Vad är Smart Cities-initiativet? Städer orsakar 70 % av de

Läs mer

Corporate Public Policy and Responsibility GOGREEN PROGRAM. Stockholm,

Corporate Public Policy and Responsibility GOGREEN PROGRAM. Stockholm, Corporate Public Policy and Responsibility GOGREEN PROGRAM Stockholm, 2011-02-10 DAX30 CO 2 Emissions 2009 ALTERNATIVE OPENING SLIDE Company Emissions [Mio. tonnes CO 2 ] 144.9 * 1c 290.6 *1a 90.0 *2a

Läs mer

Borgmästaravtalet för klimat & energi

Borgmästaravtalet för klimat & energi Borgmästaravtalet för klimat & energi SV En unik rörelse som byggts underifrån Borgmästaravtalet för klimat och energi samlar lokala och regionala myndigheter som frivilligt åtar sig att implementera EU:s

Läs mer

Klimatutredning för Karlstads kommun

Klimatutredning för Karlstads kommun Klimatutredning för Karlstads kommun Fossilfritt Karlstad Vad innebär det, och vad krävs för att nå dit? Miljöförvaltningen, 2019-06-27 Detta är en 5 sidor kort sammanfattning av utredningen som miljönämnden

Läs mer

Ny klimat- och energistrategi för Skåne

Ny klimat- och energistrategi för Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Landskrona Miljöforum 4 oktober 2017 Tommy Persson, Länsstyrelsen Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Strategin ska ge vägledning och stöd för att utveckla

Läs mer

SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017

SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017 SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017 OCH EN FÖRSTA UPPFÖLJNING AV KLIMATMÅLET 2030 FRUKOSTSEMINARIUM 30 NOVEMBER 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-11-30 1 Sveriges territoriella

Läs mer

Samråd om ESP:s manifest inför valet till Europaparlamentet 2009, diskussionsunderlag. Rädda vår planet

Samråd om ESP:s manifest inför valet till Europaparlamentet 2009, diskussionsunderlag. Rädda vår planet Samråd om ESP:s manifest inför valet till Europaparlamentet 2009, diskussionsunderlag Rädda vår planet 1. Utmaningen Idag står Europa inför utmaningen att åstadkomma hållbar utveckling: En utveckling som

Läs mer

Framtiden underlag, trendspaning. Mats Söderström, Energisystem, Linköpings universitet

Framtiden underlag, trendspaning. Mats Söderström, Energisystem, Linköpings universitet Framtiden underlag, trendspaning Mats Söderström, Energisystem, Linköpings universitet Innehåll EU:s mål Framtidsbilder för svensk industri Utvecklingsplattform för energiintensiv industri Energimyndighetens

Läs mer

BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM?

BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? FAKTABLAD 1. BLIR DIN STAD DEN FÖRSTA EUROPEISKA HUVUDSTADEN FÖR SMART TURISM? I linje med en förberedande åtgärd föreslagen av Europaparlamentet,

Läs mer

Ärende 15. Medborgarförslag om klimatomställningsplan och folkbildningsplan

Ärende 15. Medborgarförslag om klimatomställningsplan och folkbildningsplan Ärende 15 Medborgarförslag om klimatomställningsplan och folkbildningsplan Tjänsteskrivelse 1(2) 2019-02-13 KS 2018-00493 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Therese Sundin Tjänsteskrivelse - medborgarförslag

Läs mer

INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN

INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Kommunstyrelsen Ansvarig samt giltighetstid: Mia Marklund 2017-2018 Diarienummer: KS-2016-315

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

RAPPORTERING Hur förhåller sig rapporteringen av de olika rapporteringsriktlinjerna, principerna och globala målen till varandra?

RAPPORTERING Hur förhåller sig rapporteringen av de olika rapporteringsriktlinjerna, principerna och globala målen till varandra? RAPPORTERING Hur förhåller sig rapporteringen av de olika rapporteringsriktlinjerna, principerna och globala målen till varandra? Karin Wimmer Agenda FN:s 17 Globala utvecklingsmål Global Reporting Initiative

Läs mer

Internationellt ledarskap för klimatet

Internationellt ledarskap för klimatet Internationellt ledarskap för klimatet 1) Inför klimatavgifter inom EU mot länder som lämnat Parisavtalet Klimatet kan inte vänta. Torka, skogsbränder och andra extrema väderhändelser är en konsekvens

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0048/21. Ändringsförslag. Jordi Solé för Verts/ALE-gruppen 8.3.2018 A8-0048/21 21 Skäl Da (nytt) Da. I enlighet med artikel 8 i EUFfördraget ska EU främja jämställdhet mellan kvinnor och män och säkerställa jämställdhetsintegrering i all sin verksamhet som en

Läs mer

Sektorsstrategier för energieffektivisering

Sektorsstrategier för energieffektivisering Sektorsstrategier för energieffektivisering Hearing 25 september, 2017 Sverige ska bli världsbäst på energieffektivisering Program #sektorsstrategier 10:00 Inledning vad innebär uppdraget? 10:10 Hur ska

Läs mer

Urvalskriterier och poängbedömning

Urvalskriterier och poängbedömning Urvalskriterier och poängbedömning Bilaga 13.9 till Lokal utvecklingsstrategi Leader Nordvästra Skåne med Öresund 1 Innehåll Inledning... 3 Absoluta villkor för ansökningar till LEADER Nordvästra Skåne

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Lokalt klimatarbete, regionalt lärande och färdplaner mot en koldioxidsnål ekonomi Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200666 Sammanfattande beskrivning För att påskynda arbetet

Läs mer

Verksamhetsplan Klimatkommunerna

Verksamhetsplan Klimatkommunerna Verksamhetsplan Klimatkommunerna 2018-2019 1 Innehåll Vision... 3 Klimatkommunernas målgrupper... 3 Primär målgrupp... 3 Sekundär målgrupp... 3 Övriga... 3 Prioriterade sakområden... 4 Detta ska vi utbyta

Läs mer

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE

TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE TRE STEG TILL ETT LYCKAT HÅLLBARHETSARBETE STEG 1 BESTÄM VILKA OMRÅDEN NI SKA ARBETA MED Börja med att ta reda på vilka interna och externa krav och önskemål som finns. När ni har gjort det kan ni välja

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den om Sveriges utkast till integrerad nationell energi- och klimatplan för perioden

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den om Sveriges utkast till integrerad nationell energi- och klimatplan för perioden EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.6.2019 C(2019) 4427 final KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 18.6.2019 om Sveriges utkast till integrerad nationell energi- och klimatplan för perioden 2021 2030

Läs mer

Hållbarhetsintegrering

Hållbarhetsintegrering Systemsyn Planetens gränser Omställning Mänskliga behov Gemensamma resurser Naturens grundlagar Hållbarhetsintegrering Lena Aune & Agneta Morelli Avdelningen folkhälsa & hållbarhet Vårt uppdrag Hållbar

Läs mer

Guide till EU-projektansökan

Guide till EU-projektansökan Guide till EU-projektansökan 2014-2020 1 Inledning Kommunens verksamheter kan ur EU:s program och fonder söka stöd till projekt som utvecklar verksamheten samt det omgivande samhället, såväl lokalt som

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag Version: Beslutad version Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag 5 Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Om temperaturen

Läs mer

Svenskt Näringsliv har tagit del av ovanstående remiss och önskar framföra följande synpunkter.

Svenskt Näringsliv har tagit del av ovanstående remiss och önskar framföra följande synpunkter. Miljö- och energidepartementet Vår referens/dnr: Klimatenheten 9/2019 Ina Müller Engelbrektson Er referens/dnr: M2019/00116/K1 2019-02-20 Remissvar Meddelande från kommissionen: En ren jord åt alla en

Läs mer

Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan

Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan Fossilfritt Göteborg vad krävs? Slutkonferens, Nettan Bakgrund - Göteborg Befolkning 2017 564 000 7 400 ökning 344 000 arbetsplatser Göteborgs Stad Antalet anställda är cirka 55 000 personer. Omsättning

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0184/36. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-0184/36. Ändringsförslag 12.3.2019 B8-0184/36 36 Punkt 17c (ny) 17c. Europaparlamentet påminner om att EU:s företag, tack vare att EU är den första större ekonomi som satsar på klimatneutralitet, kommer att kunna erhålla initiativtagarfördelar

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2022 För ytterligare 100 år! Välkommen till verksamhetsplanen för riksförbundet Sveriges 4H. Verksamhetsplanen är den speciella satsning som Sveriges 4H ska arbeta med under verksamhetsåren

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2022 För ytterligare 100 år! Välkommen till verksamhetsplanen för riksförbundet Sveriges 4H. Verksamhetsplanen är den speciella satsning som Sveriges 4H ska arbeta med under verksamhetsåren

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Fossilbränslefria kommuner i norra Skåne Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200781 Sammanfattande beskrivning Projektet är ett samverkansprojekt där Länsstyrelsen i Skåne tillsammans

Läs mer

HÅLLBAR STADSBYGGNAD. Hur gör man - och var gör man vad?

HÅLLBAR STADSBYGGNAD. Hur gör man - och var gör man vad? HÅLLBAR STADSBYGGNAD Hur gör man - och var gör man vad?!1 HÅLLBARHETSTRENDER 2014 Aktuellt inom hållbarhetsområdet!2 Vår mission att aktivt bidra till en hållbar utveckling av samhället Detta vet vi Plan

Läs mer

Vilka är klimatkommunerna? Erfarenhet av kommunalt klimatarbete

Vilka är klimatkommunerna? Erfarenhet av kommunalt klimatarbete Vilka är klimatkommunerna? Nätverk med 22 kommuner Erfarenhet av kommunalt klimatarbete Lär sig av varandra Klimatkommunerna driver projekt klimatcoachning Naturvårdsverket finansierar Vilka är med i klimatcoachningen??

Läs mer

Klimatavtal för period IV

Klimatavtal för period IV Klimatavtal för period IV Hösten 2018 våren 2021 Uppsala klimatprotokoll är ett nätverk av företag, offentliga verksamheter, universitet och föreningar som samverkar och inspirerar varandra och andra för

Läs mer

Hur kan LIFE+ hjälpa lokala och regionala myndigheter i EU?

Hur kan LIFE+ hjälpa lokala och regionala myndigheter i EU? Hur kan LIFE+ hjälpa lokala och regionala myndigheter i EU? LIFE+ är EU:s program för finansiering av miljöprojekt i de 27 medlemsländerna. Genom publikationen LIFE and local authorities: Helping regions

Läs mer

Nytt klimatmål Kf 7 dec 2015

Nytt klimatmål Kf 7 dec 2015 Nytt klimatmål Kf 7 dec 2015 En fossilfri välfärdskommun som bidrar med lösningar till global ekologisk återhämtning och välfärd Fossilfritt Uppsala 2030 Klimatpositivt Uppsala 2050 Bakgrund till nya klimatmålet

Läs mer

Klimatfärdplan. Sammanställning från Workshop om energi

Klimatfärdplan. Sammanställning från Workshop om energi Klimatfärdplan Sammanställning från Workshop om energi Inledning Under FN:s klimatkonferens i Paris kom deltagarna från världens länder överens om målet att inte överstiga en global temperaturökning på

Läs mer

BORGMÄSTARAVTALET FÖR KLIMAT OCH ENERGI

BORGMÄSTARAVTALET FÖR KLIMAT OCH ENERGI BORGMÄSTARAVTALET FÖR KLIMAT OCH ENERGI Oavsett storleken på våra städer och kommuner och var de än ligger i världen, delar vi borgmästare som skriver under detta avtal en vision om en hållbar framtid.

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE UTSLÄPPSINVENTERING & ÅTGÄRDSPLAN FÖR HÅLLBAR ENERGI

GRUNDLÄGGANDE UTSLÄPPSINVENTERING & ÅTGÄRDSPLAN FÖR HÅLLBAR ENERGI GRUNDLÄGGANDE UTSLÄPPSINVENTERING & ÅTGÄRDSPLAN FÖR HÅLLBAR ENERGI Från strategi till handling! www.eumayors.eu 1 Publikationen kommer från Covenant of Mayors Office och Generaldirektoratet för Energi,

Läs mer

Gröna lån. Välj grön finansiering när ni investerar hållbart

Gröna lån. Välj grön finansiering när ni investerar hållbart Gröna lån Välj grön finansiering när ni investerar hållbart Kommuninvest i Sverige AB Kommuninvest finansierar kommunala investeringar i bostäder, energi, infrastruktur, lokaler m.m. Landstingsmedlemmar

Läs mer

Hållbar utveckling med fokus på entreprenörskap. Vad är ett hållbart entreprenörskap för dig?

Hållbar utveckling med fokus på entreprenörskap. Vad är ett hållbart entreprenörskap för dig? Hållbar utveckling med fokus på entreprenörskap Mikael Brändström, BioFuel Region (mikael.brandstrom@biofuelregion.se Syfte med dagens föreläsning Visa på globala drivkrafter som styr mot en hållbar utveckling

Läs mer

En sammanhållen klimat- och energipolitik

En sammanhållen klimat- och energipolitik En sammanhållen klimat- och energipolitik Europas mest ambitiösa klimat och energipolitik En strategi ut ur beroendet av fossil energi Resultatet av en bred process Sverige får en ledande roll i den globala

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Energiplan för Vänersborg År

Energiplan för Vänersborg År Energiplan för Vänersborg År 2013-2020 Antagen av Vänersborgs Kommunfullmäktige 2013-02-06, 19. 2 Innehållsförteckning Energiplanens struktur... 2 Inledning... 3 Syfte och tid... 3 Vänersborgs övergripande

Läs mer

Klimatsmarta investeringar 2017

Klimatsmarta investeringar 2017 för Klimatinvesteringar (endast förvaltningar som fått medel ur CM4) Sida 1 (7) 2018-08-30 Klimatsmarta investeringar 2017 Namn på projekt: Klimatsmarta investeringar 2017 Sökande Nämnd: Farsta stadsdelsnämnd

Läs mer

UNFCCC KLIMATKONVENTIONEN. Fyrisöverenskommelsen 2015

UNFCCC KLIMATKONVENTIONEN. Fyrisöverenskommelsen 2015 UNFCCC KLIMATKONVENTIONEN Fyrisöverenskommelsen 2015 Nedanstående klimatavtal har förhandlats fram vid Fyrisskolans COP21-förhandling den 3-10 december 2015. Avtalet kommer att ersätta Kyotoprotokollet

Läs mer

Stockholms medverkan i det så kallade borgmästaravtalet Skrivelse av borgarrådet Carin Jämtin (s)

Stockholms medverkan i det så kallade borgmästaravtalet Skrivelse av borgarrådet Carin Jämtin (s) PM 2008:103 RIII (Dnr 303-367/2008) Stockholms medverkan i det så kallade borgmästaravtalet Skrivelse av borgarrådet Carin Jämtin (s) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Klimatredovisning bland de stora bolagen på Stockholmsbörsen

Klimatredovisning bland de stora bolagen på Stockholmsbörsen Klimatredovisning bland de stora bolagen på Stockholmsbörsen Transparensindex - hösten 2016 Sammanfattning De stora svenska företagen blir allt mer transparenta om sitt klimatarbete, sin klimatpåverkan

Läs mer

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR

INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR INITIATIVET FÖR SOCIALT ANSVAR Initiativet för Socialt ansvar är en av CSR Västsveriges tipslistor för ökat ansvarstagande, lokalt och globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer