KULTUR- SAMVERKANS- MODELLEN. Ekonomi och personal till och med 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KULTUR- SAMVERKANS- MODELLEN. Ekonomi och personal till och med 2015"

Transkript

1 KULTUR- SAMVERKANS- MODELLEN Ekonomi och personal till och med 2015

2 Bild omslag: Salongen, GöteborgsOperan. Foto: Ingmar Jernberg.

3 INNEHÅLL FÖRORD... 4 SAMMANFATTNING... 5 INLEDNING... 7 INTÄKTER OCH KOSTNADER STATENS FINANSIERING AV REGIONAL KULTURVERKSAMHET ÅRLIGA BIDRAG INTÄKTER OCH KOSTNADER PERSONAL JÄMSTÄLLDHET REFERENSER... 41

4 FÖRORD I december 2009 beslutade riksdagen att införa en ny modell för statliga bidrag till regional och lokal kulturverksamhet. Syftet var att ge kommuner och landsting större inflytande och ansvar för fördelning av statliga bidrag, samtidigt som staten fortsatt skulle ta ett övergripande strategiskt ansvar för den nationella kulturpolitiken. För att föreslå former för det nya bidragssystemet tillsattes Kultursamverkansutredningen. Resultatet av utredningen blev kultursamverkansmodellen som brukar beskrivas som den största kulturpolitiska förändringen sedan 1974 års kulturpolitik. Sedan 2013 omfattas 20 Sveriges 21 regioner av kultursamverkansmodellen, medan kulturverksamhet i Stockholms län fortfarande tilldelas statsbidrag direkt från Kulturrådet. Flera statliga myndigheter och andra organisationer följer på olika sätt utvecklingen inom kultursamverkansmodellen och många av dem har pekat på positiva effekter. Det regionala engagemanget för kultur och kulturpolitiska frågor har ökat kraftigt sedan modellen infördes, vilket inte minst märks genom ökade regionala och kommunala anslag till kulturverksamhet. Reformen förutsätter utökad dialog mellan regioner och kulturskapare och civilsamhälle. Kulturrådet har i flera sammanhang pekat på att kultursamverkansmodellen är effektiv för att driva kulturpolitisk utveckling. Ett exempel är att medvetenheten och diskussionen om frågor som rör konstnärers villkor har ökat. Kulturrådet ser bland annat att MU-avtalet fått allt tydligare genomslag i regionernas kulturplaner. I denna uppföljning presenterar Kulturrådet uppgifter om hur ekonomiska förutsättningarna, personalsammansättning och anställningsförhållanden inom kultursamverkansmodellen utvecklats över tid. Med denna och kommande uppföljningar vill vi bidra till fortsatt kunskapsuppbyggnad om den kulturverksamhet som finansieras genom kultursamverkansmodellen. Staffan Forssell Generaldirektör Kulturrådet 4(41)

5 SAMMANFATTNING Kultursamverkansmodellen infördes 2011 och innebär ur statligt perspektiv i korthet att staten, genom Kulturrådet, tilldelar regioner eller landsting en summa statliga bidrag. Regionen eller landstinget fördelar sedan statliga och regionala bidrag till enskilda regionala kulturverksamheter inom de sju områden som finns uppräknade i förordning (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. Varje år återrapporterar regioner och landsting till Kulturrådet hur de statliga bidragen använts och vilken verksamhet som genomförts. Återrapporteringen omfattar de kulturverksamheter som tilldelats statliga medel genom kultursamverkansmodellen. I denna rapport studeras utveckling av ekonomi- och personaldata inom kultursamverkansmodellen. Större delen av materialet kommer från tidigare återrapporteringar. Rapporten berör utvecklingen av årliga bidrag (verksamhetsbidrag) från staten, regioner och kommuner, kostnader och intäkter, personal samt jämställdhet. Rapportens syfte är att få större kunskap om i första hand den ekonomiska utvecklingen och identifiera eventuella tendenser som kan påverka kultursamverkansmodellens fortsatta utveckling. I många fall har inga tydliga tendenser kunnat identifieras. I relation till den allmänna kostnadsutvecklingen framstår det överlag som att den ekonomiska utvecklingen inom kultursamverkansmodellen varit gynnsam. Årliga bidrag från stat, region och kommun Det finns ingen genomgående skillnad i statens årliga ökningar av bidragen till regional kulturverksamhet före respektive efter att kultursamverkansmodellen infördes. Sedan kultursamverkansmodellen infördes har de regionala kulturverksamheternas årliga bidrag (verksamhetsbidrag) från regioner och kommuner totalt ökat med 19 respektive 20 procent. De statliga årliga bidragen har ökat med nästan två procent. Regionernas statliga bidrag har ökat i olika omfattning. Det tycks inte finnas något direkt samband mellan ökning av regionala årliga bidrag och ökning av statliga årliga bidrag. Även på verksamhetsområdesnivå finns skillnader vad gäller ökningen av statliga och regionala årliga bidrag. Sedan 2010 har verksamhetsområdet enskilda arkiv haft den klart största procentuella ökningen. Sett till verksamhetsområdenas andel av de samlade offentliga årliga bidragen inom kultursamverkansmodellen har endast marginella förändringar skett sedan De årliga bidragen från de tre politiska nivåerna stat, region och kommun har alla ökat mer än inflationen enligt konsumentprisindex. Kostnader och intäkter Under perioden har de regionala kulturverksamheternas intäkter ökat i högre utsträckning än kostnaderna. Ökningen av årliga bidrag från stat, region och kommun motsvarar nästan hela ökningen av intäkter. Framför allt har de regionala och kommunala årliga bidragen ökat. Övriga statliga bidrag (till exempel projektbidrag) och EU-bidrag 5(41)

6 har minskat kraftigt mellan 2013 och Att de övriga statliga bidragen minskat beror på att en tillfällig anslagsförstärkning löpte ut Den största delen av kostnadsökningen beror på ökade personalkostnader. Samtidigt som personalkostnaderna har ökat har antalet årsarbetskrafter som utförts av anställd personal minskat något mellan 2013 och Personal Under perioden har antalet utförda årsarbetskrafter vid verksamheter som tilldelats statliga bidrag genom kultursamverkansmodellen minskat motsvarande 1,4 procent. Samtidigt har antalet anställda ökat med 1,4 procent. Den största delen av ökningen av antalet anställda består av visstidsanställda. Antalet personer som arvoderats eller arbetat med F-skatt har också ökat under perioden. Till stora delar följer den totala utvecklingen den utveckling som skett inom området professionell teater-, dans- och musikverksamhet, där drygt 61 procent av årsarbetskrafterna utförts. För de flesta områdena följer personalen inom personalkategorin kärnkompetens utvecklingen för personalen i stort. Inom teater-, dans- och musikområdet har dock både antalet årsarbetskrafter och antal tillsvidareanställda minskat betydligt mer för gruppen kärnkompetens än för personalen totalt. I avsnittet om personal presenteras också uppgifter om antal årsarbetskrafter per anställd och andel tillsvidareanställda. Jämställdhet Totalt utfördes 55 procent av årsarbetskrafterna inom kultursamverkansmodellen av kvinnor. Skillnaderna mellan män och kvinnor är dock större inom enskilda verksamhetsområden och personalkategorier. Inom flera av verksamhetsområdena utförs en betydligt högre andel av årsarbetskrafterna av kvinnor. Inom de olika personalkategorierna utfördes över 60 procent av årsarbetskrafterna av kvinnor för administrativ personal och övrig personal. För teknisk personal utfördes 63 procent av årsarbetskrafterna av män. Inom kategorin kärnkompetens utfördes 54 procent av årsarbetskrafterna av kvinnor. Inom alla verksamhetsområden förutom teater, dans och musik utfördes mer än 60 procent av årsarbetskrafterna av kvinnor. Sett till perioden har inga större förändringar skett vad gäller fördelningen mellan kvinnor och män. 6(41)

7 INLEDNING Kultursamverkansmodellen föregicks av två statliga utredningar 1 och började införas Genom övergången till kultursamverkansmodellen upphörde regeringens direkta inflytande över vilka institutioner och verksamheter som ska ta del av de statliga medlen. Istället fördelar Kulturrådet bidrag till landsting/region, som i sin tur fördelar statliga och regionala bidrag till kulturverksamheter i den egna regionen. Idag är Stockholms län den enda av Sveriges 21 regioner som står utanför kultursamverkansmodellen. Fördelningen av statliga medel genom kultursamverkansmodellen regleras i förordningen (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. All kulturverksamhet som bedrivs på regional nivå får inte statligt stöd inom kultursamverkansmodellen. Det som beskrivs i den här rapporten berör enbart den kulturverksamhet som tilldelats statliga bidrag enligt förordning 2010:2012. Rapporten ger alltså inte en fullständig bild av den kulturverksamhet som sker på regional nivå. Syfte och rapportdisposition I tidigare uppföljningsrapporter har Kulturrådet gett en årlig övergripande bild av den verksamhet som bedrivits av regionala aktörer som tilldelats statliga bidrag genom kultursamverkansmodellen. Denna uppföljningsrapport fokuserar istället i huvudsak på att följa den ekonomiska utvecklingen inom den regionala kulturverksamheten över tid. En del av rapporten kommer också att ägnas åt att undersöka hur personaldata utvecklats över tid. Syftet är att öka kunskaperna om utvecklingen inom ekonomi och personal och att identifiera eventuella tendenser som kan påverka kultursamverkansmodellens fortsatta utveckling. Närmast följer nu ett kort metodavsnitt innan vi ger en bild av de ekonomiska förutsättningarna inom kultursamverkansmodellen utifrån 2015 års data. Därefter följer ett längre kapitel om den finansiella utvecklingen för den verksamhet som finansieras genom kultursamverkansmodellen, med tyngdpunkt på årliga bidrag från stat, region och kommun. Avslutningsvis kommer två kapitel som utgår från personaldata. Det första fokuserar på personalsammansättning och anställningsförhållanden inom olika kulturområden och personalkategorier. I det andra kapitlet undersöks samma data ur jämställdhetsperspektiv. Metodfrågor Denna uppföljning baseras till största delen på regionernas kvantitativa redovisning av ekonomi och personal för de verksamheter som ingår i kultursamverkansmodellen. Redovisningen av dessa data sker på verksamhets- eller organisationsnivå. De variabler som ingår i rapporten har varit konstanta under , vilket möjliggör jämförelser över tid. För att kunna göra en så rättvisande jämförelse som möjligt har år 2013 valts som basår. Från och med 2013 finns nämligen ekonomi- och personaluppgifter för alla 20 regioner som ingick i kultursamverkansmodellen år Detta innebär dock att 1 Kulturutredningen (SOU 2009:16) och Kultursamverkansutredningen (SOU 2010:11) 7(41)

8 jämförelsen görs under en kort tidsperiod, vilket gör det svårare att identifiera tendenser och förändringar. För att kvalitetssäkra de kvantitativa uppgifterna har Kulturrådet årligen haft en dialog med berörda regioner som har kompletterat och justerat inkomna uppgifter. Underlag från den kvantitativa uppföljningen används bland annat för att ge en bild av hur olika intäkter, kostnader och personal fördelar sig mellan de sju områden som är stödberättigade enligt förordning 2010:2012. I rapporten har intäkts-, kostnads- och personaluppgifter genomgående delats in efter huvudsakligt verksamhetsområde. Detta beror på att det är relativt vanligt att en organisation arbetar med fler än ett verksamhetsområde, och att det i många fall är svårt att dela upp kostnaderna per verksamhetsområde. I de tabeller och figurer som redovisar årliga statliga, regionala och kommunala bidrag har bidragssummor justerats fullt ut för de kulturverksamheter i Kronoberg, Kalmar och Blekinge som har i uppdrag att verka i flera av regionerna. De regionala bidragen är faktiska uppgifter som respektive region redovisat. De statliga bidrag som avser gemensamma verksamheter har delats upp mellan regionerna baserat på överenskommelser och ägarandelar. Utöver detta har även de statliga årliga bidragen till Nätverk för musikteater och dans (NMD) som fördelas till Västerbotten delats upp på de regioner (Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten) där de slutliga mottagarna befinner sig. Detta innebär att de statliga bidragssummorna i tabeller och figurer som endast visar årliga bidrag eller kronor per invånare för Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten skiljer sig från de summor som Kulturrådet formellt beslutat. Därmed kommer angivna bidragssummor i denna rapport att skilja sig från de summor som till exempel angetts i Kulturrådets årsredovisningar. I tabeller och figurer som visar utvecklingen av bidrag och intäkter uppdelat på kulturområden presenteras de statliga och regionala bidragen som en sammanslagen summa. Eftersom regionen beslutar om såväl de statliga som de regionala årliga bidragens fördelning mellan olika kulturområden är det inte meningsfullt att separera de årliga bidragen från de två politiska nivåerna. Flera regioner har också valt att övergå till att fördela samma andel statliga och regionala årliga bidrag till varje enskild verksamhet inom kultursamverkansmodellen. Ett avsnitt i rapporten handlar om det statliga bidragets utveckling under perioden För att kunna presentera denna tidsserie har Svenska Filminstitutet, Riksteatern, Riksarkivet och Nämnden för hemslöjdsfrågor bistått med uppgifter om deras årliga bidrag till regional kulturverksamhet under perioden Motsvarande uppgifter har också tagits fram för Kulturrådets bidragsgivning. Anledningen till att uppgifter från dessa myndigheter och organisationer efterfrågats är att dessa innan kultursamverkansmodellen fördelade årliga bidrag till regional kulturverksamhet. Idag fördelas dessa bidrag i en samlad pott till respektive region. Undantaget är verksamheter i Stockholms län, dit flera av organisationerna fortfarande fördelar bidrag direkt till regionala kulturverksamheter. Insamlingen möjliggör en jämförelse mellan uppräkningen av de statliga bidragen före och efter kultursamverkansreformen. 8(41)

9 Begrepp och definitioner I rapporten används ofta begreppet årliga bidrag. Med årliga bidrag menas verksamhetsbidrag som årligen fördelas av stat, region eller kommun. I de flesta av rapportens sammanställningar av ekonomiska bidrag, intäkter och kostnader är värdena justerade för kostnadsutvecklingen med hjälp av konsumentprisindex (KPI). KPI tas fram av Statistiska centralbyrån och är det vanliga måttet för inflationsberäkningar i Sverige. 2 Värden som omvandlats med KPI benämns fasta priser. Omräkning till fasta priser gör jämförelser över flera år mer rättvisande eftersom förändringar av penningvärdet inte påverkar jämförelsen. Utveckling som skett i fasta priser benämns ibland reell utveckling. 2 Statistiska centralbyrån (2016). Konsumentprisindex (KPI). avläst (41)

10 INTÄKTER OCH KOSTNADER 2015 I det här kapitlet ges en övergripande bild av de ekonomiska förutsättningarna inom kultursamverkansmodellen utifrån de uppgifter som rapporterats in för De uppgifter som presenteras i kapitlet ger en grund för att tolka de tidsserier som följer i senare delar av rapporten. Regionerna Som framgår av figur 1 till höger är det Västra Götaland och Skåne som tilldelats de klart största statliga årliga bidragen genom kultursamverkansmodellen, motsvarande 26 respektive 16 procent av det totala statliga årliga bidraget. Anledningen till det är att dessa regioner har många och stora kulturverksamheter som tilldelats statsbidrag. Antalet invånare är också mycket högre i dessa regioner än i övriga Sverige (exklusive Stockholms län som inte ingår i modellen). Noterbart är även att Västra Götaland, Skåne och Västerbotten, som är den region som fått den tredje största summan statliga bidrag, är några av de få regioner inom kultursamverkansmodellen som finansierar operaverksamhet på helårsbasis. I alla tre regionerna tilldelades också operaverksamheten en betydande andel av de statliga och regionala bidragen. Figur 2 visar de årliga statliga bidragen per invånare i respektive region. Denna bild skiljer sig markant från figur 1, och ger på många sätt en mer rättvisande bild av fördelningen mellan regioner. Mest statliga årliga bidrag per invånare fick Gotland med 389 kronor, medan Halland fick minst, 80 kronor. Noterbart överlag är att förutom Gotland har även de fyra nordligaste länen och Värmland höga statliga bidrag per invånare. En förklaring till detta är troligen att staten historiskt sett strävat Figur 1. Fördelning av statliga årliga bidrag 2015, miljontals kronor Figur 2. Fördelning av statliga årliga bidrag 2015, kr per invånare (41)

11 Tabell 1. Årliga statliga och regionala bidrag per invånare och region, 2015, kronor. Statliga årliga bidrag per invånare, kronor Regionala årliga bidrag per invånare, kronor verksamheter som ingår i kultursamverkansmodellen. efter ett rikt kulturutbud i hela landet. Detta har medfört att det har krävts ett grundutbud av institutioner även om befolkningsunderlaget varit litet, något som inneburit vissa fasta kostnader. Av tabell 1 framgår att Västra Götaland fördelade mest regionala årliga bidrag per invånare, 416 kronor. I bland annat Skåne, Östergötland och Uppsala län tog kommunerna ett stort ekonomiskt ansvar för en eller flera av de institutioner och verksamheter som ingår i kultursamverkansmodellen, vilket också tydligt framgår av figur 3. I flera regioner, bland annat Västra Götaland, Jönköpings län och Södermanland, fördelade den regionala nivån betydligt mer i årliga bidrag än kommunerna till de institutioner och Av figur 3 framgår att de statliga årliga bidragen till verksamheter inom kultursamverkansmodellen totalt sett utgjorde 28 procent av de årliga bidragen från offentliga aktörer. De regionala och kommunala årliga bidragen utgjorde 46 respektive 26 procent. Andelen årliga bidrag från respektive politisk nivå varierar mycket mellan regionerna. Störst är variationen för de kommunala andelarna. Högst andel statliga årliga bidrag redovisade Gotland, 54 procent. Gotland redovisade inga kommunala årliga bidrag, vilket beror på att Region Gotland hanterar både kommunala uppgifter och landstingsuppgifter samt har det regionala utvecklingsansvaret. Högst andel regionala årliga bidrag redovisade Jönköping, 71 procent. Denna andel har ökat från 58 procent 2010 i och med regionens Statliga och regionala årliga bidrag per invånare, kronor Region Blekinge Dalarna Gotland Gävleborg Halland Jämtland Jönköping Kalmar Kronoberg Norrbotten Skåne Södermanland Uppsala Värmland Västerbotten Västernorrland Västmanland Västra Götaland Örebro Östergötland Totalt Blekinge Dalarna Gotland Gävleborg Halland Jämtland Jönköping Kalmar Kronoberg Norrbotten Skåne Södermanland Uppsala Värmland Västerbotten Västernorrland Västmanland Västra Götaland Örebro Östergötland Totalt Stat (%) Region (%) Kommun (%) Figur 3. Fördelning mellan årliga statliga, regionala och kommunala bidrag i regionerna, 2015, procent. 11(41)

12 stora satsningar på Smålands Musik och Teater och Kulturhuset Spira. Högst andel kommunala årliga bidrag redovisade Uppsala län. Kommunala bidrag till Uppsala stadsteater stod för nästan hela andelen på 47 procent. Att fördelningen mellan de olika politiska nivåerna ser så olika ut i regionerna beror bland annat på skillnader i verksamhetsstruktur och hur denna struktur historiskt vuxit fram. Kulturområdena Cirkeldiagrammet i figur 4 visar de statliga och regionala årliga bidragens procentuella fördelning per verksamhetsområde år Fördelningen har enbart förändrats marginellt sedan Vi återkommer till detta i avsnittet Årliga bidrag Film 1 Konst- och kulturfr. 7 Arkiv 1 Bibliotek 2 Hemslöjd 1 Museer 21 Teater, dans, musik 67 Figur 4: Fördelning statliga och regionala årliga bidrag Av figur 5 framgår de statliga och regionala årliga bidragens respektive de kommunala årliga bidragens andel av de totala årliga bidragen från offentliga aktörer. Att flera av de mindre verksamhetsområdena har liten kommunal finansiering beror bland annat på att de har regional huvudman och ett mer renodlat regionalt ansvar eller ingen tydlig verksamhetsmässig bas i någon enskild kommun. Högst andel kommunala årliga bidrag redovisade museiområdet med 32 procent. Därefter kommer teater-, dans- och musikområdet med 27 procent och de enskilda arkiven med 18 procent. Verksamheterna inom dessa områden har ofta en tydligare hemvist i en kommun, exempelvis genom en bas för den publika verksamheten eller plats för samlingar och arkivmaterial. Inom musei- och teater-, dans- och musikområdena finns även flera verksamheter med kommunala huvudmän. Inom övriga områden är det ovanligt med kommunala huvudmän. Teater, dans, musik Museer Bibliotek Konst- och kulturfr. Arkiv Film Hemslöjd Totalt Stat och region (%) Kommun (%) Figur 5. Fördelning av årliga statliga och regionala bidrag respektive kommunala bidrag per huvudsakligt verksamhetsområde 2015, procent Verksamhet av främjande karaktär är mer rörlig och riktar sig i hög grad till kulturaktörer, kulturskapare eller verksamheter inom andra områden, till exempel skolor. Eftersom de i mindre utsträckning vänder sig direkt till allmänheten är behovet av en fast geografisk bas för mötet med allmänheten mindre. 12(41)

13 STATENS FINANSIERING AV REGIONAL KULTURVERKSAMHET Den statliga finansieringen av verksamheten inom kultursamverkansmodellen sker i statens budget genom anslag 1:6 Bidrag till regional kulturverksamhet. Anslaget rymmer inte bara de pengar som fördelas genom kultursamverkansmodellen, utan även regionala utvecklingsbidrag (projektbidrag) som fördelas av Kulturrådet och verksamhetsbidrag till regional kulturverksamhet i Stockholms län som fördelas av Kulturrådet, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksarkivet och Svenska Filminstitutet. En del av anslaget disponeras också av Kungliga biblioteket för samordning inom biblioteksväsendet. Pris- och löneomräkning av statliga anslag I det statliga anslagssystemet avgörs ett anslags utveckling främst av pris- och löneomräkning och genom politiska beslut. Politiska beslut om ändringar i anslagsnivån kan vara av permanent eller av tillfällig karaktär. Sedan kultursamverkansmodellen infördes har de statliga verksamhetsbidragen i huvudsak förändrats genom pris- och löneomräkning. Att förändringar av anslagsnivån i huvudsak sker genom pris- och löneomräkning är vanligt för statliga anslag. Under perioden förstärktes dock anslaget för regional kultur med 25 miljoner kronor om året (totalt 75 miljoner kronor). Förstärkningen öronmärktes i Kulturrådets regleringsbrev för bidrag för förnyelse och utveckling av konstnärliga uttryck samt nydanande sätt att sprida och tillgängliggöra kulturen. Förstärkningen fördelades som regionala utvecklingsbidrag (projektbidrag). Pris- och löneomräkningen beräknas genom sammanvägning av olika index. Systemet är främst anpassat för statliga myndigheters förvaltningsanslag. Anslag med andra ändamål, såsom anslaget för bidrag till regional kulturverksamhet, beräknas ibland på andra sätt än myndigheters förvaltningsanslag. 3 I budgetpropositionen framgår inte exakt vilken beräkningsmetod som använts för anslag 1:6 Bidrag till regional kulturverksamhet. Ett av syftena med pris- och löneomräkningen är att: den allmänna prisutvecklingen inom den konkurrensutsatta sektorn ska utgöra utgångspunkt vid fastställandet av kompensation för kostnadsutvecklingen 4 I budgetpropositionen för 2008 konstateras följande: Systemet tar således inte hänsyn till den faktiska utgiftsutvecklingen under det enskilda anslaget 5 3 Regeringen (2016). Budgetpropositionen för 2017, Förslag till statens budget för 2017, finansplan och skattefrågor (Prop. 2016/17:1), sid Ibid. 5 Regeringen (2007). Budgetpropositionen för 2008, Förslag till statsbudget för 2008, finansplan, skattefrågor och tilläggsbudget m.m. (Prop. 2007/08:1), sid (41)

14 Kostnaderna inom ett område kan alltså öka både mer och mindre än pris- och löneomräkningen av det statliga anslaget där området finansieras. Detta gäller alla statliga anslag som pris- och löneomräknas. De statliga årliga bidragens utveckling Linjediagrammet i figur 6 visar utvecklingen av statliga årliga bidrag till regional kultur under perioden 2007 till 2015, i relation till utvecklingen av konsumentprisindex (KPI). Endast de årliga bidrag som från och med 2011 överfördes till anslaget för regional kultur är inkluderade i tabellen. Eftersom det även finns och tidigare funnits andra statliga bidrag, exempelvis projektbidrag, som kommer den regionala kulturverksamheten till del ger diagrammet inte en fullständig bild av den statliga finansieringen av regional kultur. 18% 16% 14% 12,20% 13,11% 15,83% 15,47% 12% 10,56% 10% 8% 6% 4% 2% 0% 8,84% 5,24% 8,15% 8,11% 7,91% 7,86% 7,20% 3,48% 4,46% 3,01% 3,15% Statliga bidrag KPI Figur 6: Utveckling statliga verksamhetsbidrag (löpande priser) i relation till Konsumentprisindex (KPI) Diagrammet är framtaget utifrån efterhandsuppgifter om den faktiska fördelningen av verksamhetsstöd till regional kultur. Uppgifterna är hämtade från Kulturrådet, Svenska Filminstitutet, Riksteatern, Riksarkivet och Nämnden för hemslöjdsfrågor. Från och med 2011 avser diagrammet summan av årliga bidrag som fördelats genom kultursamverkansmodellen och bidrag som tilldelats verksamhet i regioner utanför kultursamverkansmodellen. Från 2013 avser summan årliga bidrag genom kultursamverkansmodellen samt årliga bidrag till kulturverksamhet i Stockholms län. Diagrammets linjer beskriver den procentuella utvecklingen sedan Tidsserien innefattar alltså fyra år före kultursamverkansmodellens införande, och fyra år efter införandet. Linjen för statliga bidrag visar på en stabilt uppåtgående trend. Med undantag för 2015 har de statliga årliga bidragen kontinuerligt ökat. 6 6 I riksdagens budgetbeslut för 2015 (december 2014) beslutades om minskning av anslaget för regional kulturverksamhet. I Riksdagens beslut om vårändringsbudget för 2015 (juni 2015) återfördes 15 miljoner 14(41)

15 Figur 6 visar också att uppräkningen av statens bidrag varit betydligt högre än kostnadsutvecklingen beräknad som KPI. Sedan 2007 har de statliga bidragen ökat med 15,47 % medan KPI enbart ökat med 7,86 %. KPI är ett allmänt mått på kostnadsutveckling. Det innebär att måttet inte nödvändigtvis speglar utvecklingen inom kultursektorn (eller någon annan enskild bransch). Diagrammet visar alltså de statliga bidragens utveckling i relation till den allmänna kostnadsutvecklingen. Det är dock svårt att få fram uppgifter som på ett rättvist sätt speglar kostnadsutvecklingen inom den regionala kulturverksamheten. I de uppgifter som finns att tillgå genom kultursamverkansmodellens uppföljning går faktiska kostnadsökningar inte att separera från förändringar i verksamheten som medför ökade eller minskade kostnader. Det syns inga genomgående skillnader i statens uppräkning av bidragen före respektive efter införandet av kultursamverkansmodellen. Visserligen ökade de statliga bidragen med drygt tio procentenheter mot mindre än fem procentenheter Mellan 2007 och 2011 var också utvecklingen av KPI betydligt högre än mellan 2011 och KPI-utvecklingen hänger med all säkerhet ihop med skillnaderna i anslagsuppräkning för dessa två tidsperioder. I relation till KPI ökade de statliga årliga bidragen till regional kulturverksamhet mer än Metoddiskussion Att följa anslagsutveckling över en längre tidsperiod är komplicerat eftersom omflyttningar mellan anslag, förändringar i bidragsformer och olika justeringar kan ge en bild över utvecklingen som inte stämmer med hur bidragsmottagarna påverkats av förändringarna. En justering som påverkar tidsserien är att verksamhetsbidragen till regionala teater-, dans- och musikinstitutioner år 2008 sänktes med 7,6 miljoner kronor, inklusive pris- och löneomräkning. Anledningen till minskningen var förändrade skatteregler samtidigt som bidrag för pensionskostnader tillfördes anslaget. 7 Dessa justeringar påverkar tidsserien även om deras syfte var att balansera de statliga bidragen i relation till förändringar i verksamheternas utgifter. Med andra ord var avsikten med justeringarna att scenkonstverksamheternas möjligheter att finansiera sin verksamhet skulle hållas oförändrad. I arbetet med uppföljningsrapporten har det inte funnits möjlighet att kontrollera eventuella andra justeringar av denna karaktär. I figur 6 har vi haft ambitionen att för perioden ge en bild av de bidrag som motsvarar de årliga bidrag som idag fördelas från statens anslag för bidrag till regional kulturverksamhet. Det innebär bland annat att de bidrag som Kulturrådet fram till och kronor till anslaget, vilket gjorde att anslaget jämfört med 2014 ökade med cirka 4,5 miljoner kronor inklusive pris- och löneomräkning. Minskningen av utbetalade årliga bidrag beror dels på att regeringen öronmärkte en del av anslaget för särskilda ändamål och dels på en omfördelning från årliga bidrag till regionala utvecklingsbidrag. 7 Regeringen (2007). Budgetpropositionen för 2008, Kultur, medier, trossamfund och fritid. (Prop. 2007/08:1 utgiftsområde 17), sid (41)

16 med 2010 fördelade till informations- och depåbibliotek och Internationella biblioteket, och som sedan 2011 fördelas av Kungliga biblioteket, uteslutits ur sammanställningen. För åren ingår de lönebidrag som Kulturrådet fördelade till regionala museer. Lönebidragen minskade successivt mellan 2007 och 2009 och var 2010 helt inkluderade i verksamhetsbidragen till regional kulturverksamhet. 8 8 De lönebidrag som fördelades av Kulturrådet tillkom inför budgetåret då en förändring för de lönebidrag som fördelas av arbetsförmedlingen beräknades få kraftigt negativa konsekvenser för museisektorn. Kulturrådets lönebidrag utgjorde ett tillskott till Arbetsförmedlingens lönebidrag och innebar att museer med över 30 procent anställda med lönebidrag kunde få upp till 90 procent av lönekostnaderna täckta av lönebidrag. Från början angavs i Kulturrådets regleringsbrev vilken summa som skulle gå till lönebidragsanställda men efterhand överlämnades ansvaret för fördelningen mellan lönebidrag och verksamhetsbidrag till Kulturrådet, och år 2010 var lönebidragen alltså helt integrerade i verksamhetsbidragen till regionala museer. 16(41)

17 ÅRLIGA BIDRAG De kulturverksamheter som tilldelas statliga medel genom kultursamverkansmodellen får förutom det statliga årliga bidraget även årligt bidrag från regional och/eller kommunal nivå. I det här avsnittet kartläggs hur de årliga bidragen från de olika politiska nivåerna utvecklats under perioden Uppgifterna i det här avsnittet ger en något annorlunda bild av de statliga bidragens utveckling jämfört med figur 6 ovan. Det beror dels på skillnader i den studerade perioden, men också på skillnader i metod. Tidigare avsnitt har utgått från statliga bidragsformer och följt utvecklingen inom de årliga bidrag som är avsedda för regional kultur. Vissa verksamheter som idag får årligt bidrag genom kultursamverkansmodellen har dock tidigare fått årliga bidrag från ett annat statligt anslag, exempelvis som fri aktör inom scenkonst. Tabell 2 på nästa sida utgår från de verksamheter som ingår i kultursamverkansmodellen 2015 och följer dessa verksamheters intäktskällor. Därmed ingår statliga årliga bidrag även om de kommer från andra statliga anslag än de som är särskilt avsedda för bidrag till regional kulturverksamhet. Eventuella årliga bidrag från kommun och region för år då verksamheten inte ingick i kultursamverkansmodellen är också inkluderade i tabell 2. Anledningen till denna metod är att ge en mer korrekt bild av respektive politisk nivås bidragsutveckling över tid. Årliga bidrag per region Som konstaterats även i tidigare uppföljningar har de regionala och kommunala årliga bidragen ökat kraftigt. Mellan 2010 och 2015 är ökningen 18,8 procent respektive 20 procent. De statliga årliga bidragen har under samma period ökat med 1,9 procent. Samtliga ökningar är beräknade i fasta priser, vilket innebär att de årliga bidragen från alla de tre politiska nivåerna totalt ökat mer än den allmänna kostnadsutvecklingen enligt KPI. Figur 7 visar utvecklingen totalt för de 20 regioner som ingår i kultursamverkansmodellen tkr Statliga årliga verksamhetsbidrag Regionala årliga verksamhetsbidrag Kommunala årliga verksamhetsbidrag Figur 7: Utveckling av statliga, regionala och kommunala årliga bidrag , 2015 års priser 17(41)

18 Figur 8 visar hur de statliga, regionala och kommunala årliga bidragen utvecklats vad gäller andel av de totala årliga offentliga bidragen inom kultursamverkansmodellen. Mellan 2010 och 2015 har de statliga årliga bidragens andel minskat kontinuerligt medan andelarna för regionala årliga bidrag och kommunala årliga bidrag ökat kontinuerligt. De statliga årliga bidragens andel har minskat med 3,3 procentenheter under perioden. Andelen regionala årliga bidrag har ökat med 2,0 procentenheter och andelen kommunala årliga bidrag med 2,3 procentenheter var skillnaden mellan årliga statliga och årliga kommunala bidrag 7,0 procentenheter hade skillnaden minskat till 2,4 procentenheter ,7 30,7 30,3 29,4 29,2 28,4 43,6 44,7 44,9 45,6 45,7 45,6 24,7 24,6 24,9 25,0 25,1 26,0 Stat (%) Region (%) Kommun (%) Figur 8: Procentuell fördelning mellan statliga, regionala och kommunala årliga bidrag , I tabell 2 visas utvecklingen av de statliga, regionala och kommunala årliga bidragen per region. Mellan de olika regionerna finns stora variationer, framför allt vad gäller utvecklingen av de regionala och kommunala årliga bidragen. Gemensamt för nästan samtliga regioner är ändå att både de regionala och kommunala årliga bidragen har ökat betydligt mer än de statliga bidragen. Tabell 2. Årliga statliga, regionala och kommunala bidrag per region, , samt förändringen mellan åren i procent, tusentals kronor, 2015 års priser Statliga årliga bidrag Regionala årliga bidrag Kommunala årliga bidrag Region Förändring (%) Förändring (%) Förändring (%) Blekinge , , ,9 Dalarna , , ,5 Gotland , , Gävleborg , , ,8 Halland , , ,5 Jämtland , , ,0 Jönköping , , ,2 Kalmar , , ,3 Kronoberg , , ,6 Norrbotten , , ,6 Skåne , , ,4 Södermanland , , ,0 Uppsala , , ,7 Värmland , , ,7 Västerbotten , , ,3 Västernorrland , , ,4 Västmanland , , ,6 Västra Götaland , , ,3 Örebro , , ,7 Östergötland , , ,0 Totalt , , ,0 18(41)

19 Uppgifterna i tabell 2 visar även tydligt att utvecklingen av statliga bidrag skiljer sig mellan olika regioner. Skillnaderna beror till stor del på att Kulturrådet vid flera tillfällen gjort särskilda förstärkningar av bidragen till en eller flera regioner. Utvecklingen av statliga årliga bidrag tycks på övergripande nivå inte ha något direkt samband med utvecklingen av regionala och kommunala årliga bidrag. Högst procentuell förändring av de statliga årliga bidragen har Halland (7,1 %) följt av Södermanland (6,1 %), Norrbotten (5,5 %) och Värmland (5,0 %). Genomsnittet för samtliga regioner hamnar på 1,9 procent. För de två storstadsregionerna Skåne och Västra Götaland ligger utvecklingen av de årliga statliga bidragen på 3,2 respektive 0,6 procent. Högst procentuell förändring av regionala årliga bidrag har Jönköpings län (82,7 %), följt av Södermanland (29,9 %), Örebro län (28,0 %) och Halland (22,2 %). Den exceptionellt stora ökningen för Jönköpings län beror till mycket stor del på satsningar på Kulturhuset Spira som invigdes 2011 och Smålands Musik och Teater. Västernorrland är den enda region där både de statliga och regionala årliga bidragen minskat räknat i fasta priser. Årliga bidrag per kulturområde Figur 9 nedan och tabell 3 på sida 21 visar utvecklingen av statliga, regionala och kommunala bidrag per verksamhetsområde i kultursamverkansmodellen. I tabell 3 presenteras utvecklingen för statliga och regionala årliga bidrag respektive kommunala årliga bidrag. I figur 9 presenteras utvecklingen av de årliga bidragen totalt från de tre politiska nivåerna. Värdena i tabellen och figuren är justerade för inflation enligt KPI. Såväl figur 9 som tabell 3 visar att för de flesta av verksamhetsområdena har de årliga bidragen ökat i högre grad än KPI under perioden Hemslöjd +10,9 Film +5,9 Arkiv +19,4 Konst- och kulturfr. +14,1 Bibliotek -2,9 Museer +12,5 Teater, dans, musik +14,9 Figur 9: Procentuell utveckling offentliga årliga bidrag , 2015 års priser I flera tidigare rapporter angående kultursamverkansmodellen har en slutsats varit att det inte skett några betydande omfördelningar. 9 I denna uppföljning har vi inte kartlagt 9 Se Kulturutskottet (2015), sid och Myndigheten för kulturanalys (2013). Kultursamverkansmodellen. Bidragsfördelning och styrning. Rapport 2013:2. 19(41)

20 direkta omfördelningar mellan verksamheter eller kulturområden. Uppgifterna i tabell 3 visar dock på tydliga skillnader vad gäller utvecklingen av de regionala och statliga årliga bidragen till de olika kulturområdena. Det enskilda arkivområdet är det område som haft den klart starkaste procentuella utvecklingen av statliga och regionala årliga bidrag sedan 2010, 24,4 procents ökning. För det professionella teater-, dans- och musikområdet, som är det område som tilldelats mest statliga och regionala årliga bidrag, har de årliga bidragen från stat och region ökat med 13,7 procent. Alla summor är justerade för utvecklingen av KPI, vilket innebär att de är att betrakta som reella. Museiområdet har haft en något svagare utveckling av statliga och regionala årliga bidrag men däremot en betydande ökning av de kommunala årliga bidragen. Den konst- och kulturfrämjande verksamheten och hemslöjdsfrämjande verksamhet har också stora procentuella ökningar av de kommunala årliga bidragen. Här är dock den totala bidragssumman liten vilket gör att små förändringar ger ett stort procentuellt utfall. Biblioteksområdet är det enda verksamhetsområdet som uppvisar en minskning av de regionala och statliga årliga bidragen, räknat i fasta priser. Denna minskning gäller även om samtliga offentliga årliga bidrag (statliga, regionala och kommunala) räknas in, se figur 9. För alla andra områden har även summan av de offentliga årliga bidragen ökat. Minskningarna för biblioteksområdet kan dock nästan helt förklaras av att Region Skåne minskade sina bidrag till regional biblioteksverksamhet mellan 2010 och Enligt Region Skåne beror minskningen av regionala bidrag mellan 2010 och 2011 i första hand på att den regionala verksamheten flyttade och därmed fick lägre lokalkostnader. Om Skåne tas bort ur sammanställningen har de statliga och regionala årliga bidragen till regional biblioteksverksamhet ökat med 1,4 procent och de samlade offentliga årliga bidragen ökat med 5,3 procent. 20(41)

21 Tabell 3. Offentliga årliga bidrag per huvudsakligt verksamhetsområde , tusentals kronor, 2015 års priser. Verksamhetsområde Statliga och regionala årliga verksamhetsbidrag Kommunala årliga verksamhetsbidrag Förändring (%) Teater, dans, musik , ,0 Museer , ,1 Bibliotek , ,7 Konst- och kulturfr , ,8 Arkiv , ,9 Film , ,5 Hemslöjd , ,0 Totalt , ,0 Förändring (%) ) Bibliotek: I Gävleborg, Värmland, Halland och Västra Götaland redovisas bibliotek inom konst- och kulturfrämjande verksamhet. 2) Arkiv: I Kronoberg redovisas arkiv inom museer. Gotland saknar regional enskild arkivverksamhet. 3) Film: I Gävleborg, Värmland och Halland redovisas film inom konst- och kulturfrämjande verksamhet. I Västernorrland redovisas film inom teater, dans, musik. I Västra Götaland redovisas delar av filmverksamheten inom konst-och kulturfrämjande verksamhet. 4) Hemslöjd: I Uppsala, Västernorrland och Västra Götaland redovisas hemslöjdsfrämjande verksamhet inom museer. I Gävleborg, Värmland och Halland redovisas hemslöjdsfrämjande verksamhet inom konst- och kulturfrämjande verksamhet. 21(41)

22 Tabell 4 på nästa sida visar andelen av de statliga och regionala årliga bidragen som tilldelats respektive område under perioden , samt förändring i procentenheter. För vissa områden anges förändringen i procentenheter till +0,0 eller -0,0. Dessa värden innebär att en förändring har skett men att den är mindre en 0,05 procentenheter. Även om arkivområdet är det område som haft den procentuellt sett största ökningen (se figur 9 på sida 19) har arkivområdets andel av de samlade årliga bidragen från region och stat enbart förändrats marginellt. Anledningen till att figur 9 och tabell 4 ger så olika bilder av utvecklingen är att arkivområdet (och flera andra områden) tilldelats en så liten del av de samlade regionala och statliga årliga bidragen att även stora ökningar endast ger utslag på promillenivå vad gäller förändring i andelen av bidragsmedlen. För att exempelvis arkivområdets andel av statliga och regionala årliga bidrag ska förändrats från drygt 1 procent till drygt 2 procent krävs att bidragen till arkivområdet fördubblas samtidigt som övriga områdens bidragsnivå hålls oförändrad. Att större förändringar av de mindre områdenas andel av de totala statliga och regionala årliga bidragen sker under en studerad period om sex år är därför mycket osannolikt. De enda verksamhetsområden där det kan förväntas ske förändringar i andelen av den totala bidragssumman är därmed den professionella teater-, dans- och musikverksamheten samt museiverksamhet. Andelen för professionell teater-, dans- och musikverksamhet har också ökat med drygt 1,2 procentenheter sedan Museiområdets andel av regionala och statliga årliga bidrag har minskat något. Detta trots att summan statliga och regionala årliga bidrag till museiområdet ökat med 7 procent, se tabell 3. Anledningen till detta är att bidragen till teater-, dans- och musikområdet ökat i högre utsträckning. Museernas minskade andel av statliga och regionala årliga bidrag vägs dock nästan helt upp av ökade kommunala årliga bidrag. Sett till andel av samtliga årliga bidrag från stat, region och kommun håller sig alla sju områdens förändringar under en procentenhet. 22(41)

23 Tabell 4. Andel av offentliga årliga bidrag per huvudsakligt verksamhetsområde , tusentals kronor, 2015 års priser. Offentliga årliga Verksamhetsområde 1 Statliga och regionala årliga verksamhetsbidrag Kommunala årliga verksamhetsbidrag bidrag totalt Förändring (%- enheter) Förändring (%- enheter) Förändring (%- enheter) Teater, dans, musik 65,56% 65,57% 66,32% 66,69% 66,73% 66,71% +1,2 71,84% 70,42% 70,52% 69,72% 70,00% 70,65% -1,2 +0,6 Museer 21,58% 21,60% 21,21% 20,87% 20,91% 20,65% -0,9 26,74% 27,97% 28,00% 28,75% 28,52% 28,10% +1,4-0,3 Bibliotek 2,88% 2,68% 2,61% 2,58% 2,48% 2,50% -0,4 0,05% 0,06% 0,05% 0,04% 0,05% 0,06% +0,0-0,3 Konst- och kulturfr. 6,73% 6,91% 6,72% 6,74% 6,75% 6,85% +0,1 0,25% 0,39% 0,38% 0,38% 0,37% 0,28% +0,0 +0,0 Arkiv 0,97% 0,98% 1,00% 1,02% 1,05% 1,08% +0,1 0,80% 0,85% 0,79% 0,85% 0,80% 0,67% -0,1 +0,0 Film 1,52% 1,51% 1,42% 1,37% 1,33% 1,45% -0,1 0,26% 0,25% 0,21% 0,20% 0,21% 0,19% -0,1-0,1 Hemslöjd 0,77% 0,75% 0,74% 0,73% 0,75% 0,76% -0,0 0,05% 0,05% 0,06% 0,06% 0,06% 0,06% +0,0-0,0 Totalt 100,00% 100,00% 100,00% 100,00% 100,00% 100,00% 100,00% 100,00% 100,00% 100,00% 100,00% 100,00% 1) Se fotnot i tabell 3 för undantag i redovisning per verksamhetsområde 23(41)

24 INTÄKTER OCH KOSTNADER Följande avsnitt ger en fördjupad bild av utvecklingen av intäkter och kostnader för verksamheter inom kultursamverkansmodellen under åren Genom att sätta kostnader och intäkter i relation till varandra ges en bild av de regionala kulturverksamheternas ekonomiska förutsättningar. Jämförelseperioden är vald utifrån att 2013 var första året då 20 regioner ingick i kultursamverkansmodellen. Därmed är 2013 det första år då jämförbara uppgifter finns sammanställda för de 20 regioner som ingick i kultursamverkansmodellen år Tabell 5 på sida 26 visar intäktsfördelningen per verksamhetsområde Den kursiverade summan på nedre raden i respektive områdes fält avser förändring i tusentals kronor jämfört med Förändringen är angiven i fasta priser. De grönfärgade kolumnerna avser delsummor för offentliga bidrag respektive övrig finansiering. Om förändringarna omräknas till procent har den övriga finansieringen (7,2 %) ökat mer än den offentliga finansieringen (3,6 %) sedan Totalt har intäkterna ökat med nästan 242 miljoner kronor, vilket motsvarar 4,4 procent. Eftersom utvecklingen av årliga bidrag har analyserats tidigare i rapporten ägnas nu extra uppmärksamhet åt andra intäktskällor. Värt att nämna är ändå att de årliga bidragen har ökat sedan 2013 medan de flesta övriga offentliga bidrag har minskat. Med undantag för teater-, dans- och musikområdet samt museiområdet är antalet redovisade verksamheter få och de totala intäkterna små inom respektive verksamhetsområde. Enskilda verksamheter och tillfällig projektverksamhet kan därför ge stort utslag. Mindre intäktskällor som EU-medel och sponsring har höga procentuella förändringar för alla områden. Räknat i kronor är förändringarna dock små vilket gör att de endast har marginell påverkan i relation till de samlade intäkterna. Posten övriga statliga bidrag har minskat med totalt 47 miljoner kronor jämfört med En stor del av minskningen kan förklaras av att de regionala utvecklingsbidrag som Kulturrådet fördelade under åren tillfälligt förstärktes med 25 miljoner kronor årligen. Efter att förstärkningen löpt ut 2015 var summan av de fördelade regionala utvecklingsbidragen betydligt lägre än 2013 och Områdena bibliotek, film och hemslöjd hade dock högre övriga statliga bidrag 2015 än För områdena teater, dans och musik, konst- och kulturfrämjande verksamhet, filmkulturell verksamhet och hemslöjdsfrämjande verksamhet har de offentliga bidragen ökat under perioden För musei-, biblioteks- och arkivområdena har de offentliga bidragen minskat, räknat i fasta priser. Även för de tre områden där de offentliga bidragen minskat har dock de statliga och regionala årliga bidragen ökat i fasta priser. För museerna beror detta på att övriga bidrag från stat, region och kommun samt EU-medel har minskat. För de enskilda arkiven har däremot övriga statliga, övriga regionala samt årliga kommunala bidrag minskat. 24(41)

25 För museerna och de enskilda arkiven balanseras de minskade offentliga bidragen med ökad övrig finansiering. För biblioteksverksamheten beror minskningen helt och hållet på att summan av EU-medel minskat från 6 miljoner kronor 2013 till drygt kronor bedrev flera regionbibliotek tidsbegränsade regionöverskridande kompetensutvecklingsprojekt med stöd av Europeiska socialfonden. Såväl årliga som övriga bidrag från stat, region och kommun till regional biblioteksverksamhet ökade under perioden (41)

26 Tabell 5. Intäkter totalt per huvudsakligt verksamhetsområde 2015 tkr, förändring i tkr jämfört med 2013 i 2015 års priser Verksamhetsområde Statliga och regionala årliga bidrag Övriga statliga bidrag Övriga regionala bidrag Kommunala årliga bidrag Övriga kommunala bidrag Delsumma offentliga medel EUmedel Verksamhetsintäkter Sponsring Övriga intäkter Delsumma övrig finansiering Totalt Teater, dans, musik Utv. s Museer Utv. s Bibliotek Utv. s Konst- och kulturfr Utv. s Arkiv Utv. s Film Utv. s Hemslöjd Utv. s Totalt Utv. s ) Bibliotek: I Gävleborg, Värmland, Halland och Västra Götaland redovisas bibliotek inom konst- och kulturfrämjande verksamhet. 2) Arkiv: I Kronoberg redovisas arkiv inom museer. Gotland saknar regional arkivverksamhet. 3) Film: I Gävleborg, Värmland och Halland redovisas film inom konst- och kulturfrämjande verksamhet. I Västernorrland redovisas film inom teater, dans, musik. I Västra Götaland redovisas delar av filmverksamheten inom konst-och kulturfrämjande verksamhet. 4) Hemslöjd: I Uppsala, Västernorrland och Västra Götaland redovisas hemslöjd inom museer. I Gävleborg, Värmland och Halland redovisas hemslöjd inom konst- och kulturfrämjande verksamhet. 26(41)

KULTUR- SAMVERKANS- MODELLEN. Uppföljning

KULTUR- SAMVERKANS- MODELLEN. Uppföljning KULTUR- SAMVERKANS- MODELLEN Uppföljning 2016 2017 Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Innehåll Sammanfattning... 6 Inledning...

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

KULTURSAMVERKANSMODELLEN. Uppföljning 2014

KULTURSAMVERKANSMODELLEN. Uppföljning 2014 KULTURSAMVERKANSMODELLEN Uppföljning 2014 Bild omslag: Mår i stort sett bra. Foto Scenkonst Sörmland INNEHÅLL FÖRORD... 5 SAMMANFATTNING... 6 INLEDNING... 10 Bakgrund och syfte... 10 Rapportdisposition...

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (7) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

KULTURSAMVERKANS- MODELLEN UPPFÖLJNING 2013

KULTURSAMVERKANS- MODELLEN UPPFÖLJNING 2013 KULTURSAMVERKANS- MODELLEN UPPFÖLJNING 2013 INNEHÅLL FÖRORD... 4 SAMMANFATTNING... 5 INLEDNING... 9 INTÄKTER OCH KOSTNADER... 14 REGIONALA UTVECKLINGSBIDRAG... 29 PROFESSIONELL TEATER-, DANS- OCH MUSIKVERKSAMHET...

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (8) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

INNEHÅLL. Bild omslag: Ögonblick av opera, Scenkonst Västernorrland. Foto: Lia Jacobi.

INNEHÅLL. Bild omslag: Ögonblick av opera, Scenkonst Västernorrland. Foto: Lia Jacobi. STATLIGA KULTURUTGIFTER I REGIONALT PERSPEKTIV 2013 2014 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 5 Bakgrund... 5 Disposition... 5 Metodfrågor... 5 Omfång... 6 STATLIGA KULTURUTGIFTER I REGIONALT PERSPEKTIV

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Beslutsbilaga 2015-11-05 Sty 2015:37 Dnr: ADM 2015/138 Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Kvalitativ redovisning (beskrivande text) 1. Hur har landstinget/regionen

Läs mer

Statliga kulturutgifter i regionerna

Statliga kulturutgifter i regionerna Statliga kulturutgifter i regionerna 2017 2018 2017 2018 Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5, 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se kulturradet.se Sammanfattning Denna rapport visar det

Läs mer

Länsmuseernas samarbetsråd

Länsmuseernas samarbetsråd Länsmuseernas samarbetsråd 2015-05-05 Introduktion kultursamverkansmodellen Kulturrådets nationella uppföljning för år 2013 Kultursamverkansmodellens* tillkomst en snabb process! År 2009 kom förslaget

Läs mer

KULTURSAMVERKANS- MODELLEN. Uppföljning 2012

KULTURSAMVERKANS- MODELLEN. Uppföljning 2012 KULTURSAMVERKANS- MODELLEN Uppföljning 2012 Innehåll FÖRORD... 5 DEL 1. INLEDANDE INFORMATION... 6 Sammanfattning... 6 Bakgrund och syfte... 7 Metodfrågor... 9 Landstingens/regionernas rutiner för uppföljning

Läs mer

KULTURSAMVERKANS- MODELLEN. Uppföljning 2012

KULTURSAMVERKANS- MODELLEN. Uppföljning 2012 KULTURSAMVERKANS- MODELLEN Uppföljning 2012 Innehåll FÖRORD... 3 DEL 1. INLEDANDE INFORMATION... 4 Sammanfattning... 4 Bakgrund och syfte... 5 Metodfrågor... 7 Landstingens/regionernas rutiner för uppföljning

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 2

Sammanfattning. Bilaga 2 Bilaga 2 Kultursamverkansutredningen har haft i uppdrag av regeringen att utarbeta ett förslag till införande av den nya modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet som riksdagen

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Tillsvidareanställda. Tillsvidareanställda

Tillsvidareanställda. Tillsvidareanställda Hallands konstmuseum 214 Ekonomi Intäkter (kr) Kostnader (kr) Personal Verksamhetsbidrag från landsting/region Statligt bidrag enligt Kultursamverkans-förordningen Statligt bidrag (ej enligt Kultur-samverkans-förordningen)

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l.

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l. KULTURRÅDET Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@ku)turradet.se www.kulturradet.se BESLUT 2019-02-05 Sid 1 (2) Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Spela samman - En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet

Spela samman - En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet Spela samman - En ny modell for statens stöd till regional kulturverksamhet Sida 1 av 2 dh 1'1 ---::R-=E~G~E R~I-:-:N GS KA:--:-":N"=-S~LI"'::':ET=- 0204 Spela samman - En ny modell för statens stöd till

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 21 april 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR... 5 BARN OCH UNGAS RÄTT

Läs mer

Bilaga 7. Tabellbilaga

Bilaga 7. Tabellbilaga Bilaga 7. Tabellbilaga RiR 2015:18 Länsstyrelsernas krisberedskapsarbete Skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar R I K S R E V I S I O N E N 1 B I L A G A 7. T A B E L L B I L A G A Tabellbilaga

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de KULTURRÅDET BESLUT 2015-01-29 82015:5 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2015 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834,

Läs mer

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018

Kulturskolan och de regionala kulturplanerna. En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolan och de regionala kulturplanerna En genomgång av de regionala kulturplanerna 2018 Kulturskolerådet är en ideell, partipolitiskt och fackligt obunden förening där kommuner samverkar för en tillgänglig

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Landstingens/regionernas. bidrag till folkhögskolor

Landstingens/regionernas. bidrag till folkhögskolor Landstingens/regionernas bidrag till folkhögskolor! 2014 folkbildningsradet.se Folkbildningsrådet 2016 Författare: Elvir Gigovic Stockholm, januari 2016 INNEHÅLL Landstingens/regionernas bidrag till folkhögskolor...

Läs mer

Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar

Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-05-05 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 070 544 18 24 Till Kulturnämnden 2017-05-16 Kultursamverkan för ett Sverige som håller

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Aktuella kulturpolitiska frågor Ulf Nordström

Aktuella kulturpolitiska frågor Ulf Nordström Aktuella kulturpolitiska frågor 2019-03-20 Ulf Nordström Flerårigt verksamhetsstöd Ett nytt mitt emellan-stöd Fleråriga verksamhetsstöd lägre tröskel Kan till exempel sökas av fria professionella teatergrupper

Läs mer

2 bilagor. Medlen ska betalas ut engångsvis utan rekvisition. Regeringens beslut. Regeringsbeslut III: S2017/00840/FS (delvis)

2 bilagor. Medlen ska betalas ut engångsvis utan rekvisition. Regeringens beslut. Regeringsbeslut III: S2017/00840/FS (delvis) Regeringsbeslut III:5 2017-02-09 S2017/00840/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utbetala medel till landstingen i enlighet med överenskommelsen Ökad tillgänglighet

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning... 3

Innehåll. Sammanfattning... 3 Innehåll Sammanfattning... 3 1 Bakgrund... 5 1.1 Kultursamverkansmodellen... 5 1.2 Mål och syfte med kultursamverkansmodellen... 6 1.3 Nuvarande reglering av kultursamverkansmodellen... 7 1.3.1 Särskilda

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Ärende 10

Ärende 10 Ärende 10 Innehåll Sammanfattning... 3 1 Bakgrund... 5 1.1 Kultursamverkansmodellen... 5 1.2 Mål och syfte med kultursamverkansmodellen... 6 1.3 Nuvarande reglering av kultursamverkansmodellen...

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Omslagsbild: Urpremiären av Världshavets barn i Jörn. En del av projektet Lyssna på oss som fått stöd från Kulturrådet inom bidraget Kreativa

Omslagsbild: Urpremiären av Världshavets barn i Jörn. En del av projektet Lyssna på oss som fått stöd från Kulturrådet inom bidraget Kreativa REGIONAL FÖRDELNING AV KULTURRÅDETS BIDRAGSGIVNING 2017 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 4 INLEDNING... 5 Bakgrund... 5 Disposition... 5 Metodfrågor... 5 Omfång... 6 REGIONAL FÖRDELNING AV KULTURRÅDETS BIDRAGSGIVNING

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-09-28 kl.09.00-12.00 Plats: Regionens hus, sal B 10 Framställan om statliga medel till regional kulturverksamhet

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslista Föredragande: Kerstin Brunnberg. Styrelsen ska informeras om aktuella frågor på Kulturrådet.

1 Fastställande av föredragningslista Föredragande: Kerstin Brunnberg. Styrelsen ska informeras om aktuella frågor på Kulturrådet. Styrelsen FÖREDRAGNINGSLISTA 1 Fastställande av föredragningslista Föredragande: Kerstin Brunnberg Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 2 Rapport från generaldirektören

Läs mer

Riksidrottsförbundet

Riksidrottsförbundet Riksidrottsförbundet Kommunundersökning Genomförd av CMA Research AB April 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om de deltagande kommunerna 5 Kommunens stöd till idrotten

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av januari månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av januari månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 11 februari 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län januari 2014 13 227 (9,5 %) 5 829 kvinnor (8,8 %) 7 398 män (10,2 %)

Läs mer

REGIONALISERING. Kultur i hela landet EN ANALYS AV KULTURSAMVERKANSMODELLEN

REGIONALISERING. Kultur i hela landet EN ANALYS AV KULTURSAMVERKANSMODELLEN REGIONALISERING Kultur i hela landet EN ANALYS AV KULTURSAMVERKANSMODELLEN 2011 2015 Kultur i hela landet EN ANALYS AV KULTURSAMVERKANSMODELLEN 2011 2015 Upplysningar om innehållet: Andersson Louise M

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015 Färre går ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslista. 2 Val av justeringsperson att jämte ordföranden justera dagens protokoll

1 Fastställande av föredragningslista. 2 Val av justeringsperson att jämte ordföranden justera dagens protokoll Styrelsen FÖREDRAGNINGSLISTA 1 Fastställande av föredragningslista Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 2 Val av justeringsperson att jämte ordföranden justera dagens

Läs mer

Ett samhälle som inte fyller människornas sinne är ett arbetsläger Lars-Eric Aaro, f.d koncernchef LKAB.

Ett samhälle som inte fyller människornas sinne är ett arbetsläger Lars-Eric Aaro, f.d koncernchef LKAB. Kreativa kluster 1 Här har jag bott minst ett år. Jag heter Staffan Forssell arbetar, som myndighetschef för Statens Kulturråd Ett samhälle som inte fyller människornas sinne är ett arbetsläger Lars-Eric

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Pengar riktade till hembygdsgårdar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 30 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sofia

Läs mer

Granskning av statsbidrag från Kulturrådet

Granskning av statsbidrag från Kulturrådet www.pwc.se Rebecca Andersson Revisionskonsult Kerstin Sikander Cert. kommunal revisor November 2013 Granskning av statsbidrag från Kulturrådet Region Halland Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 11 september 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län augusti 2014 11 552 (8,4 %) 5 103 kvinnor (7,8 %) 6 449 män (9,0 %)

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län mars månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län mars månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län mars månad 2016 Färre fick arbete i mars Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1.

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1. 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2017-2018 Försäkringskassan ska enligt uppdrag

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015 Färre går ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar B I L A G A T I L L G R A N S K N I N G S R A P P O R T D N R : 31-2014-090 8 Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar RiR 2015:18 Länsstyrelsernas krisberedskapsarbete Skydd mot olyckor, krisberedskap och

Läs mer

KULTURRÅDET. Styrelsemötet kl (Lunchpaus kl , Litteraturrummet)

KULTURRÅDET. Styrelsemötet kl (Lunchpaus kl , Litteraturrummet) Styrelsen Datum Tid Plats Deltagare Anmält förhinder Övriga närvarande Torsdagen den 29 januari 2015 Styrelsemötet kl. 10.00-16.00 (Lunchpaus kl. 12.00-13.00, Litteraturrummet) Kulturrådet, Styrelserummet

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Synpunkter på uppföljning av kultursamverkansmodellen 2012 till Statens Kulturråd

Synpunkter på uppföljning av kultursamverkansmodellen 2012 till Statens Kulturråd 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2013-12-03 Diarienummer KUN 102-2013 Kultursekretariatet Handläggare: Mari Nilsson Telefon: 076 788 26 95 E-post: mari.nilsson@vgregion.se Till kulturnämnden Synpunkter på

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

KULTURRADET Styrelsen

KULTURRADET Styrelsen O KULTURRADET Styrelsen PROTOKOLL Sty 2010:10 2010-10-27 DnrAdm 2010/3 Tid Onsdag den 27 oktober kl. 13.00-17.00 Plats Närvarande ledamöter Anmält förhinder Kulturrådets lokaler i Filmhuset, Stockholm

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:881) om kommunalekonomisk utjämning Publicerad den 30 november 2018 Utfärdad den 22 november 2018 Regeringen föreskriver att 2, 3,

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016 Utrikes födda kommer ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på

Läs mer

2015-04-09 Dnr RDF 2413-2014/15

2015-04-09 Dnr RDF 2413-2014/15 2015-04-09 Dnr RDF 2413-2014/15 Hösten 2009 beslutade riksdagen om en ny modell för fördelning av statliga medel till regional och lokal kulturverksamhet. Beslutet innebar bl.a. att det infördes en ny

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2014

Budget för Kulturförvaltningen 2014 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-09-24 RS130356 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Budget för Kulturförvaltningen 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Företagsamheten 2018 Örebro län

Företagsamheten 2018 Örebro län Företagsamheten 2018 Örebro län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2014 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län november månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Örebro län november månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län november månad 2014 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

1 (5) Vår beteckning

1 (5) Vår beteckning Datum Vår beteckning 2019-05-17 002687-2018 1 (5) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev: villkor 3 2018 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag (KU2010/961/KV) om förberedande insatser med anledning av en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet

Redovisning av regeringsuppdrag (KU2010/961/KV) om förberedande insatser med anledning av en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet 2010-06-22 KUR 2010/3140 Redovisning av regeringsuppdrag (KU2010/961/KV) om förberedande insatser med anledning av en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet Innehåll 1. Samverkansrådet

Läs mer

KULTURRÅDET. Styrelsemöte kl (därefter lunchpaus)

KULTURRÅDET. Styrelsemöte kl (därefter lunchpaus) KULTURRÅDET Styrelsen PROTOKOLL DEL 1 Datum Onsdagen den 27 januari 2016 Tid Plats Styrelsemöte kl. 09.00-12.00 (därefter lunchpaus) Kulturrådet, Styrelserummet Deltagare Ulrika Stuart Hamilton, ordförande

Läs mer

6 334 män (8,8 %) Lediga platser. platser som. Antalet lediga. tredjedel inom. Fått arbete. personer som. innan innebär. varsel. Nyinskrivna. ling.

6 334 män (8,8 %) Lediga platser. platser som. Antalet lediga. tredjedel inom. Fått arbete. personer som. innan innebär. varsel. Nyinskrivna. ling. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 17 juni 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län maj 2014 11 254 (8,2 %) 4 920 kvinnor (7,5 %) 6 334 män (8,8 %) 2 503 unga

Läs mer

Företagsamheten 2018 Södermanlands län

Företagsamheten 2018 Södermanlands län Företagsamheten 2018 Södermanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 Färre fick arbete i augusti Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 02/ Dnr SKL 14/0495 Jessica Bylund

Ekonomi Nytt. Nr 02/ Dnr SKL 14/0495 Jessica Bylund Ekonomi Nytt Nr 02/2014 2014-01-27 Dnr SKL 14/0495 Jessica Bylund 08-452 77 18 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslista. Styrelsens protokoll Sty 2014:7 för kännedom.

1 Fastställande av föredragningslista. Styrelsens protokoll Sty 2014:7 för kännedom. Styrelsen FÖREDRAGNINGSLISTA 1 Fastställande av föredragningslista Föredragande: Ulrika Stuart Hamilton Styrelsen föreslås besluta att fastställa förslaget till föredragningslista. 2 Anmälan av styrelseprotokoll

Läs mer

Arbetsmarknadsläget augusti 2013

Arbetsmarknadsläget augusti 2013 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Arbetsmarknadsläget augusti 2013 Närmare 45 000 fick arbete Av samtliga inskrivna på Arbetsförmedlingen var det under augusti närmare 45 000 som påbörjade någon form

Läs mer

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Remissammanställning avseende de avsnitt som berör KB:s utvidgade uppdrag Inledning Avsikten med remissammanställningen

Läs mer

Företagsamheten 2014 Västmanlands län

Företagsamheten 2014 Västmanlands län Företagsamheten 2014 Västmanlands län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka Västmanlands län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning Västmanlands län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga...

Läs mer

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Kultursamverkansutredningens delbetänkande Spela samman en ny modell för statens stöd till

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer