SAMMANFATTNING IDÉFORUM 1 HANDEN. Datum Plats

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANFATTNING IDÉFORUM 1 HANDEN. Datum 141117 Plats"

Transkript

1 SAMMANFATTNING IDÉFORUM 1 HANDEN Datum Plats Haninge Kulturhus Deltagare Boende och övriga intressenter i Handen, Stena Fastigheter Processledare Strategisk Arkitektur

2 IDÉFORUM 1_UPPLÄGG Om Idéforum 1 Inbjudan Inbjudan har skett genom annonsering i Mitt i Haninge, direktutskick till boende i Stena Fastigheters bestånd samt genom direktkontakt till intresseorganisationer i området. Kort om kvällen Efter att Strategisk Arkitektur inledande kort berättat om den visionsstyrda stadsutvecklingsprocessen, Handens historia och vad som framkommit i Norms djupintervjuer, samtalades och formulerades tankar om vad som är viktigt för Handens framtid. Idéerna är en viktig ingående del i formuleringen av en vision för det nya området som ska ta hänsyn till kvalitéer boende uppskattar i Handen idag och de behov som finns. I gruppen samlades kunskaper och reflektioner kring 2 övningar som sammanställs i den här rapporten. Tack för ett bra gemensamt samtal och dialog under kvällen!

3 AGENDA Introduktion Stena Fastigheter hälsar välkomna Agenda Strategisk Arkitektur presenterar agendan för kvällen och varför vi är här idag Övning 1 - Områdeskvalitéer Hur upplever du din närmiljö? Vad tycker du och varför? Övning 2 - Det sociala livet Vad är viktigast för dig i framtidens Handen? Haninge kommun Haninge kommun talar om de framtida planerna för Handen Strategisk Arkitektur Strategisk Arkitektur talar om hur den visionsstyrda processen skiljer sig från den traditionella planprocessen och hur idéforumet, som en del i den visionsstyrda stadsbyggnadsprocessen, ger möjlighet till delaktighet. Handens historia Dragning om Handens historia. Strategisk Arkitektur Presentation och samtal Presentation av de kvalitéer och behov som identifierats i workshopen med samtal som leds av Strategisk Arkitektur. Sammanfattning Sammanfattning av kvällen med summering av vad som kommit fram. Utvärdering Vad tar ni med er från kvällen? Vad har varit bra med workshopen? Återrapportering intervjuundersökningar Sammanfattning av intervjuundersökningar utförda av Norm. Strategisk Arkitektur Presentation Var står vi idag? Omvärld, behov och kvalitéer. Strategisk Arkitektur Avslutning Strategisk Arkitektur tackar för visat intresse, informerar om hur materialet återkopplas och vad som händer härnäst.

4 DELTAGARE Idéforum 1 bestod av 18 deltagare, varav; 11 boende i området, 2 från närpolisen, 2 personer från hyresgästföreningen, 1 person från Pensionärernas Riksorganisation (PRO), 1 fastighetsmäklare samt 1 företagare. STENA FASTIGHETER: Åsa Lehto Elin Roll Mikael Svenske Sarah Pettersson Roger Forslund HANINGE KOMMUN: Anders Nordenskiöld (del av kvällen) STRATEGISK ARKITEKTUR: Jan Ytterborn Elin Mossberg Axel Burvall

5

6 HANINGE KOMMUN FRAMTIDSPLANER Anders Nordenskiöld från Haninge kommun talade om de framtida planerna för Handen Det sker en hel del utvecklingsprojekt inom Haninge kommun just nu och särskilt inom de centrala delarna. Kommunen arbetar dels med den regionala stadskärnan och ett fördjupat utvecklingsprogram för Handens centrala delar. Utöver detta pågår ett antal projekt inom kommunen där de största är Haningeterrassen som börjar byggas år 2014 och Vegastaden, som ligger nordväst om Port73. Samtidigt pågår bland annat utvecklingprojekt runt Port73, SLs bussdepå och väster om Brandbergen.

7 Centrala Haninge ska bli en mötesplats inte bara för dem som bor i kommunen

8 STRATEGISK ARKITEKTUR PROCESSEN FRAMÖVER Strategisk Arkitektur talar om hur den visionsstyrda processen skiljer sig från den traditionella planprocessen och hur idéforumet, som en del i den visionsstyrda stadsbyggnadsprocessen, ger möjlighet till delaktighet.

9 PROCESS PROCESS VISIONSFORMULERING Återkoppling allmänhet IF 3 Visionsstyrt processarbete VISIONSSTYRT PROCESSARBETE IF 1 IF 2 MEDBORGARDIALOG VISIONSARBETE VWS 1 VWS 2 VWS 3 VISION Visionsmanual PROGRAMMANUAL KONCEP T G ESTALTNING Kommunens planprocess TRADITIONELL PLANPROCESS Planansökan Beslut om planuppdrag DETALJPLANEARBETE Överklagandetid POLITISKT POLITISKT POLITISKT BESLUT BESLUT BESLUT Samråd Granskning Antagande Laga Kraft Idéforum med boende blir en viktig ingående del i de visionsworkshopar som sedan genomförs med fastighetsägare och övriga aktörer.

10 PROCESS STENA FASTIGHETER BOENDE ANDRA AKTÖRER/ INTRESSENTER tillsammans skapar vi VISION för framtidens Handen LÖSNING Visionen formuleras gemensant med boende, fastighetsägare och övriga intressenter i området.

11 PROCESS I projektet inkluderas stora delar av centrala Handen - Stena Fastigheters bestånd med närområde.

12

13 DJUPINTERVJUER Presentation av djupintervjuer genomförda av undersökningsföretaget Norm. För att få en bild av hur människor som bor i Handen ser på området och vilka förväntningar man har på en framtida förtätning, genomfördes fokusgrupper och djupintervjuer. Fem fokusgrupper och åtta djupintervjuer genomfördes med; yngre, medelålders och äldre personer, med eller utan familj och boendes i hyrt eller ägt boende. För att ge en bild av vad personer som köper sitt boende efterfrågar och varför man flyttar till Handen, intervjuades även två mäklare på orten.

14 TANKAR OM HANDEN IDAG Handen är en ort, inte en förort, stad eller stadsdel. Samtidigt saknar Handen egenskaper som man förknippar med en stad; gågata, restauranger, biograf, kvällsliv. I Handen finns det plats för alla: alla åldrar, hushållstyper och nationaliteter. Här trivs man och får vara som man är. Här finns ingen som är riktigt fin och få som har det riktigt dåligt. Det finns heller ingen uttalad statusskillnad mellan dem som bor i hyresrätt och dem som haft möjlighet att köpa sin bostad. Blandningen av hyres- och bostadrätter har gjort orten lugnare och bättre. Synen på Handen skiljer nya och gamla Handenbor. Om man vuxit upp i Handen eller närområdet ser man Handen ur ett historiskt perspektiv. Av egen erfarenhet vet man skillnaden mellan Handen och Jordbro. Handen är en ort som över tid blivit både bättre och större. I Handen bor arbetarklassen, Svensson som kom till Haninge från tynande bruksorter för relativt länge sedan, ofta först inflyttade till Jordbro och Brandbergen. Om man kommit utifrån under senare tid, ser man en ort med bra läge i förhållande till Stockholm och med prisvärda bostäder med närheten till naturen. De nya Handenborna är mestadels medelklass, utflyttade från närliggande kommuner eller inflyttade från andra delar av Sverige och som söker sig till Stockholm.

15 TANKAR OM HANDEN IDAG De flesta Handenborna känner sig otrygga i Handen då och då under kvällstid. Alla tänker sig för och undviker vissa platser och situationer, även om det innebär att ta omvägar. Många undviker även att gå ensamma medan vissa helt undviker att gå ut på kvällarna. Det är mörkt och känns otryggt på många platser. Att bygga bostäder vid platser som avfolkas efter arbets- och stängningstid ökar också känslan av trygghet man är inte ensam. Det finns få ställen där barn och tonåringar kan vara. De lekplatser som finns är slitna och inte särskilt roliga, dessutom ofta nedskräpade då ungdomar hänger där kvällstid och kastar fimpar. Hyresgäster i Handen har en tendens till att tycka att de betalar mycket för sin bostad och får ganska lite tillbaka. Tanken på att köpa en bostadsrätt är frestande för många, men det kostar mycket och man måste ha sparat ihop handpenningen.

16 ÅSIKTER OM DET FRAMTIDA HANDEN Tanken på att Handen skall växa än mer är huvudsakligen positiv. Ett större Handen betyder fl er människor och i sin tur större underlag för service av olika slag. Ökat antal boende betyder dock att även antalet bilar kommer att öka, helst ser man att parkeringsplatser byggs under mark och stör omgivningen så lite som möjligt. Glöm inte bra, säkra cykelvägar. Lokaltrafiken fungerar bra idag, men fler boende gör att den behöver ha större kapacitet för att klara av behovet. Var rädd om det luftiga intrycket som präglar Handen. Bygg inte bort allt som är grönt. Det finns platser som absolut måste sparas: Rudsjöområdet, Eskilsparken och Rådjursparken. Bygg tätast nära nuvarande centrum, glesare längre utåt. Bostäder och lokaler för verksamheter närmast centrumkärnan, endast bostäder längre utåt.

17 ÅSIKTER OM DET FRAMTIDA HANDEN Bygg gärna så att det blir innergårdar gemensamma för flera hus. Där kan finnas plats för boule, spel och lekar, umgänge, grillning. Blandning är eftersträvansvärt. Både långa och korta huskroppar med olika uttryck och olika höjder. Ett par riktigt höga hus kan fungera, resten skall helst vara 3-5 våningar. Det behövs lägenheter för alla typer av åldrar och hushåll, Handen skall fortsatt vara för alla. Studentlägenheter, äldreboenden och en mix av små, mellanstora och stora lägenheter. Blandade fasadmaterial bidrar till en känsla av naturlig utveckling av Handen, men det måste kännas äkta. Den grå betongen vill man undvika. Gärna putsade fasader, både vita och i en varierad färgskala som smälter samman med de äldre husen. Även tegel, trä och glas nämns som material. Det förekommer även önskemål om möjlighet till kvällsliv (Bio, Restaurang, Café), sjukhus och vårdcentral, sporthallar och fl er idrottsanläggningar, nytt badhus, lokaler för hantverkare i bottenvåningen på nybyggda hus och ytterligare en livsmedelsbutik.

18 INSPIRATIONSFÖRELÄSNING JAN YTTERBORN, Strategisk Arkitektur

19 Staden har utvecklats från handelsplatsen till platsen för självförverkligande

20 Eskilsparken är ljus och fräsch men otrygg kvällstid balkonger och utsikt, det är ju det som är Torsgränd anledningen till folkstormen mot ett rivningsalternativ handlar om att många Handenterminalen människor trivs här är otrygg idag

21 ÖVNING 1 OMRÅDESKVALITÉER Vilken är din favoritplats i området? Vilken plats tycker du mindre bra om? Varför? Deltagarna ombads att sätta ett klistermärke på kartan över området och beskriva platsen. Alla fick på så vis möjligheten att berätta vad som upplevs positivt i området idag och vad som upplevs mindre positivt. Syftet är att skapa ett mötesklimat där alla i gruppen får sin röst hörd och där en gemenskap skapas inom gruppen.

22

23 GRUPP 1 Det är trevligt att vara i Eskilsparken på dagarna, men man kanske skulle ha lite mer aktiviteter under dagar, kvällar och helger. Ordna picknick- och grillmöjligheter så att man kan umgås och träffas. Handenterminalen och vägen dit är väldigt otrevlig, bl a hissen och trappan ned till stationsvägen. Det luktar urin och det har det gjort de senaste 30 åren. Nybyggnationen vid Arkens väg känns rent, fräscht och tryggt. Vid Poseidons torg kan man göra mycket mer, det kan bli en mötesplats för många (dagtid och tidig kväll med olika kulturaktiviteter). Trappan vid Kulturhuset kan användas som en scen. Då blir det ett mer levande torg vid centrum. I Farsta finns t ex en gång under husen så att man kan promenera till centrum, kanske t om ta shoppingvagnen till lägenheten, vilket är väldigt bra för äldre. Det vore också bra att ha möjlighet att lämna hunden någonstans när man går och handlar och inte vill lämna den utomhus. Epaungdomarna vid videobutiken när det byggs i Handen måste det finnas plats för dem också. Ungdomar hänger alltid någonstans och de måste få hänga. Platser man tycker bra om 1. Eskilsparken 3. Arkens väg Platser man tycker mindre bra om 2. Terminalen 4. Infartsparkeringen

24

25 Den lilla viken vid Rudan är lite lugnare och stillsammare än stora Rudan och den ligger lite enskilt. I stora Rudanområdet med joggingstråk och grillplatser, där händer det saker på sommaren. Eskilsparken är ljus och fräsch. I centrum känns det otryggt, speciellt mellanrummet mellan Pressbyrån och bankomaten, vid Handenterminalen. Nedre delen av pendlarparkeringen känns också väldigt öde. Bakom Handens centrum, vid grönområdet nära kiosken, hänger mycket ungdomar med epatraktorer, ungdomsgäng som har en lite kaxig attityd och man känner sig rätt ensam även fast det är mycket ungdomar. Poseidons torg ser jättefint ut på sommaren och man kan spela schack/boule. GRUPP 2 Platser man tycker bra om 1. Eskilsparken 2. Lugna badvikar 3. Trevligt grönområde Platser man tycker mindre bra om 4. Terminalen 5. Centrum 6. Pendlarparkering

26

27 Rudanområdet är väldigt omtyckt och välanvänt. Sjöarna, naturen, stigarna i skogen, motionsspåren. Handikappvänligt. Eskilsparken är grön och mysig och en bra mötesplats. Samtidigt känns den ganska otryggt kvällstid; dålig belysning, höga buskar och obebyggt runt om. Ska man gå längs med parken är det obebyggt och då är man rätt ensam. Rådjursparken/Brageparken är liten och mysig, med fantastiska blommor på sommaren. Handenterminalen är otrygg, ful, ostädad, dåligt belyst och ej fungerande. Jätteskönt att de ska bygga bort allt. Höghusen längs med Nynäsvägen är inte speciellt omtyckta och egentligen skulle man vilja ha öppet ned mot sjön. GRUPP 3 Platser man tycker bra om 1. Sjöarna, naturen, stigarna i skogen, motionsspår 3. Rådjursparken (Brageparken är det officiella namnet) Platser man tycker mindre bra om 4. Handenterminalen 5. Längs med hela Nynäsvägen Platser med både positiva och negativa egenskaper: 2. Eskilsparken

28

29 GRUPP 4 Det är väldigt otryggt när man ska gå ned till pendeltåget, om det över huvud taget går att gå ned där med alla hissar. Det är många jag känner som inte kan åka pendeltåg idag, som inte kommer ner där med käpp. Torget ser inte något vidare ut och det diskuteras huruvida man ens är överens om vem som ska hålla snyggt. Centrumanläggningen borde börja vid Jonas tobak, då hade man haft plats för en hiss upp till busshållplatsen från hörnet. Eskilsparken är en grön oas och väldigt bra för barnen på vintern. Rådjursparken - bra med boulebana. Vi hoppas verkligen att vi får behålla vinkbussen. De som bor i Sågen kan inte ta sig till vårdcentralen i Vendelsö eftersom man inte har någon buss. Polisen bör definitivt vara kvar. Platser man tycker bra om 4. Eskilsparken 5. Rådjursparken (Brageparken är det officiella namnet) 6. Lekplats 7. Vinkbussen 8. Polisstationen (Mer att den finns än platsen i sig) Platser man tycker mindre bra om 1. Handenterminalen/Gång till pendeltåg 2. Poseidons Torg 3. Grönområdet bakom Kulturhuset

30

31 GRUPP 5 Det är ett trevligt område med mysiga gårdar och tallar. Lite naturligt, särskilt om man jämför med många andra områden där gårdarna är platta, tråkiga och stensatta. Det diskuteras hur man i framtiden ska handskas med buller, damm och avgaser, speciellt i området kring Eskilsvägen. Hur ska vi i framtiden ta hand om trafiken i det området? Så som det är nu går bussarna hela tiden förbi och man får alltid torka av balkongen från damm. Eskilsparken borde fyllas upp lite, den ligger lite för lågt. Någon form av cafeteria skulle göra att det lyser upp och skapar lite mer liv och rörelse. Så som det är idag är det lite dött där nere och man går inte gärna förbi på kvällen. Det fattas belysning längs med Eskilsvägen (Stena Fastigheter meddelar att de håller på med en inventering av belysningen som kommer att förbättras tills nästa vinter). Pendeltågsstationen och gången dit är otrevlig och luktar urin. Det är ett problem att det etablerats flera platser med handel, trots att man säger sig vilja få en levande stadshandel. Hur ska näringsidkarna överleva när man har spritt ut det så? Platser man tycker bra om 1. Trevligt område med mysiga gårdar. 4. Badet och Rudans gård 5. Eskilsparken Platser man tycker mindre bra om 2+3. Eskilsvägen (Mycket trafik, dålig belysning) 6. Stigen bakom Kulturhuset 7. Handenterminalen/Gång till pendeltåg

32 ÖVNING 1 SAMMANFATTNING

33 SAMMANFATTNING_GEMENSAM DISKUSSION KVALITÈER I OMRÅDET BRISTER Områdets främsta kvalitéer är det gröna och närheten till naturen. Man nämner särskilt Eskilsparken, som är trevligt på dagarna även fast den kan kännas otrygg på kvällen då den är tom och ödslig. Ett fik i parken skulle kunna aktivera den ytterligare. Inom bostadsområdet nämner man även Brageparken/Rådjursparken som är liten och mysig med vackra blommor och gårdarna i området som är naturliga och mysiga. En annan stor kvalité i närområdet är rudanområdet med sjöarna, naturen, badplatsen, stigarna i skogen, motionsspåren. Det är även handikappvänligt. Övriga kvalitéer som nämns är lekplatsen i centrum, vinkbussen och polisstationen. Centrumområdet får många negativa synpunkter och upplevs generellt otryggt och öde. Handenterminalen benämns av alla grupper som en otrevlig plats och ord man väljer för att beskriva den är otrygg, ej fungerande, sliten, dålig belysning och luktar urin. Ungdomsgäng med epatraktorer förstärker otrygghetskänslan i centrum och särskilt nedre delen av infartsparkeringen känns väldigt öde. Höghusen längs med Nynäsvägen är en klar brist i området och egentligen skulle vi vilja ha öppet mot sjön. Grönområdet bakom Kulturhuset är otryggt och har dålig belysning. När centrum är stängt måste man gå där om man inte kan gå i trappor. Torget framför Kulturhuset ser inte heller något vidare ut och det verkar som att man inte är överens om vem som ska hålla snyggt. Här skulle man kunna ha fler kulturaktiviteter. Eskilsvägen är bullrig, dammig och dåligt upplyst och Eskilsparken otrygg kvällstid med höga buskar, dålig belysning och obebyggt runt om.

34 Hela kommunen behöver tänkas ihop, att vi är ett. involvera oss hyresgäster när ni planerar de nya lägenheterna möjliggör aktiviteter så att det händer saker En samlingsplats där alla generationer kan umgås

35 ÖVNING 2 DET SOCIALA LIVET Workshopövningen går ut på att få deltagarna att prata om förändring, drömmar och utveckling av Handen. Alla får tid på sig att reflektera och skriva ner sina idéer i en lista. Deltagarna skickar sedan vidare sina listor till bordsgrannen, som läser igenom och märker ut de idéer/drömmar som de gillar bäst med klisterlappar. Listorna cirkulerar tills alla har kommenterat allas listor och deltagarna fått tillbaka sin egen lista, förhoppningsvis full med instämmande klisterlappar. Deltagarna summerar till sist resultatet inför resten av gruppen.

36 Grupp 1 - Populärast förslag: - Generationsmötesplatser - Dans och evenemang för alla generationer (Alkoholfritt) - Gröna oaser på gårdarna - Utomhusspel (Minigolf, schack mm) Grupp 2 - Populärast förslag: - Patrullerande polis - Minigolfbana - Motorgård (motorburen ungdom t ex) - Uteservering på Poseidons torg

37 Grupp 3 - Populärast förslag: Grupp 4 - Populärast förslag: - Värmestuga med café i Eskilsparken - Dansbana på sommaren - Minigolf i Rudan. Buss dit några gånger per dag. - Levande torg - Fler mötesplatser för ungdomar - Integreras med resten av kommunen

38 ÖVNING 2 SAMMANFATTNING

39 FÖRSLAG_GEMENSAM DISKUSSION Stadsrummet - Levande torg - Fler och bredare trottoarer - Parkeringsmöjligheter Verksamheter och service - Generationsmötesplatser (Exempelvis dans och evenemang över generationsgränser eller en motorgård) - Fler mötesplatser för ungdomar - Allmänna toaletter - Utomhusspel (Minigolf, schack m.m) - Bowlingbana - Fler grillplatser i Eskilsparken - Värmestuga med café i Eskilsparken - Allaktivitetshus (musik, café konst) - Fler restauranger och caféer (exempelvis längs Nynäsvägen) - Fler livsmedelsbutiker - Loppmarknad inomhus - Hundcafé - Hundbad - Aktiviteter efter arbetstid - Ögonläkare - Uteservering - Poseidons torg - Service på äldreboenden, exempelvis Tallhöjden - Bredare sjukvård Grönska - Gröna oaser på gårdarna - Gröna gårdar med mötesplatser - Odlingslotter - Ljussättning av träd och buskar - Blommor överallt Övrigt - Boende för alla inkomstgrupper och åldrar - Pendeltåg dygnet runt - Integreras med resten av kommunen - Arbetsplatser - Patrullerande polis - Förtätning skulle generera fler kunder

40 UTVÄRDERING AV KVÄLLEN

41 VAD TYCKTE NI OM WORKSHOPEN? Deltagarna var överens om att idéforumet var ett väldigt bra initiativ, att arbetsformen var bra och att diskussionsklimatet kändes öppet och prestigelöst. Det upplevdes som väldigt positivt att det fanns representanter från Stena Fastigheter och den lokala polisen var på plats. Däremot uttrycktes det att representanter från kommunen borde ha varit med hela kvällen och att det var synd att det inte var fler deltagare. VAD HÄNDER HÄRNÄST? Den här summeringen läggs upp på hemsidan för projektet: Nästa steg är en visionsworkshop som genomförs med fastighetsägare och aktörer i området. Vid det tillfället presenteras vad som framkommit under Idéforum 1. Idéforum 2 genomförs den 12e januari i Kulturhuset kl Boka in det tillfället redan nu! Det är viktigt att ännu fler kommer. Det här är viktigt för framtiden.

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 HANDEN. Datum 150112 Plats

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 HANDEN. Datum 150112 Plats SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 HANDEN Datum 150112 Plats Haninge Kulturhus Deltagare Boende och övriga intressenter i Handen, Stena Fastigheter Processledare Strategisk Arkitektur IDÉFORUM 2_UPPLÄGG Om Idéforum

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING IDÉFORUM 1.1 SABBATSBERG 22. Datum 141023 Plats

SAMMANSTÄLLNING IDÉFORUM 1.1 SABBATSBERG 22. Datum 141023 Plats SAMMANSTÄLLNING IDÉFORUM 1.1 SABBATSBERG 22 Datum 141023 Plats Bonnier Konferenscenter Deltagare Boende, AFA Fastigheter Processledare Strategisk Arkitektur IDÉFORUM 1.1 - UPPLÄGG Om Idéforum 1 Ett första

Läs mer

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 SABBATSBERG 22. Datum 141111 Plats

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 SABBATSBERG 22. Datum 141111 Plats SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 SABBATSBERG 22 Datum 141111 Plats Bonnier Konferenscenter Deltagare AFA Fastigheter, Boende, Intressenter i närområdet Processledare Strategisk Arkitektur IDÉFORUM 2_UPPLÄGG Inbjudan

Läs mer

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 3 HANDEN. Datum 150324 Plats

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 3 HANDEN. Datum 150324 Plats SAMMANFATTNING IDÉFORUM 3 HANDEN Datum 150324 Plats Haninge Kulturhus Deltagare Boende och övriga intressenter i Handen, Stena Fastigheter Processledare Strategisk Arkitektur IDÉFORUM 3 - UPPLÄGG & DELTAGARE

Läs mer

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Vuxna med barn under 15 Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Lidl är bra, men parkeringen är inte för stor Jag har fått nya vänner i och med asylboendet Vitsippor och

Läs mer

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014 Haningeborna tycker om stadskärnan 204 Förord Innehåll En attraktiv stadskärna växer fram Den här rapporten är en redovisning och en analys av hur Haningeborna ser på stadskärnan. Haningebornas tankar

Läs mer

Dialog med fokusgrupper

Dialog med fokusgrupper Dialog med fokusgrupper Vår 2016 Dialog med fokusgrupper Kopplat till arbetet med planprogram för Gottsundaområdet genomfördes våren 2016 ett antal dialoger med fokusgrupper. Fokusgrupperna valdes ut för

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOGMÖTE 1

SAMMANSTÄLLNING DIALOGMÖTE 1 SAMMANSTÄLLNING DIALOGMÖTE KRONANDALEN MED OMGIVNINGAR Datum 50423 Plats Spirans förskola Deltagare Boende och intressenter i Kronandalen, Luleå kommun Processledare Strategisk Arkitektur DIALOGMÖTE _

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop ca 35 personer deltog i workshopen foto: Botkyrka kommun/tobias Fischer Hur ska framtida Tullinge se ut? Hur tätt ska det vara? Hur högt ska det vara? Hur grönt ska det vara? osv. Som utgångspunkt för

Läs mer

Ungdomar. Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö

Ungdomar. Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö Ungdomar Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö Beskriv Fagersjö med 3 ord Naturnära, lugna vyer, krångligt Lugnt, hemma, vänskapligt Gemenskap, hemma, säkerhet Fotboll, roligt, tryggt Känns tryggt

Läs mer

Ungdomarnas Årstafält

Ungdomarnas Årstafält Trafikpedagog Åsa Lindgren asa.lindgren@tk.stockholm.se 08-50826542, 0761-226542 Ungdomarnas Årstafält Sammanfattning För att fånga ungdomarnas perspektiv på framtidens Årstafält togs kontakt med ungdomsgårdarna

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1 Grupp 1 ENSKILD ÖVNING - post it GRUPPDISKUSSION Gemensam framtidsspaning - så här vill vi utveckla centrala Tullinge! Rätt så lugnt centrum Mataffär Bra utbud av basvaror Pendeln Ny bebyggelse Offentliga

Läs mer

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Sammanställning från medborgardialog 3 december 2016. Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Planprogram för Gottsundaområdet med fokus på social hållbarhet Fyra stationer Ansvariga politiker, polis, fastighetsägare

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING

SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING SAMMANSTÄLLNING AV TRYGGHETSVANDRING och synpunkter från samtal och vandringar med boende, besökare i olika åldrar VISION Trygg omgivning, levande torg och välkomnande entréer För att uppnå märkbara förändringar

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA 2018-05-31 1 AFFISCHERNA 2018-05-31 2 ORDMOLN ALLA KOMMENTARER 3 RESULTAT AV BILDER SMÅSTAD 4 RESULTAT DIALOG: Vi har sorterat och kategoriserat alla kommentarer

Läs mer

Föreställ dig Svalövs kommun 2040

Föreställ dig Svalövs kommun 2040 Föreställ dig Svalövs kommun 2040 Summering av workshops med elever Bakgrund I november 2016 fattade kommunfullmäktige beslut om att en vision för Svalövs kommun skulle tas fram. Visionen ska ligga till

Läs mer

Våra drömmars Stockholm

Våra drömmars Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET SIDAN 1 Våra drömmars Stockholm En utställning inom ramen för samrådet Arkitektur Stockholm Summering av åsikter och resultat fram till sista juli Kort fakta om utställningen Våra

Läs mer

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Synpunkter och förslag till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Från öppet hus 24 september 2015 Så här tycker boende i Eriksberg om utvecklingen av området sammanfattning från öppet hus 24 september

Läs mer

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn.

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2013-11-14 Handläggare Emilia Löfgren Er Referens Vår Referens Sammanfattning av inkomna synpunkter vid dialogmötet om Öster den 22 oktober 2013 Bra platser

Läs mer

MEDBORGARDIALOG UTRIKESFÖDDA 9 MAJ 2016 PÅ RÅNEÅSKOLAN

MEDBORGARDIALOG UTRIKESFÖDDA 9 MAJ 2016 PÅ RÅNEÅSKOLAN MEDBORGARDIALOG UTRIKESFÖDDA 9 MAJ 2016 PÅ RÅNEÅSKOLAN Just nu pågår arbetet med att ta fram utvecklingsplanen för Råneå med omland. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast bjöd

Läs mer

Resultat från webbenkät LINA

Resultat från webbenkät LINA Resultat från webbenkät LINA DELTAGARE RÖRELSE &VANOR UPPLEVELSER FÖRSLAG VAR BOR DU? Antal respondenter, totalt: 88 Jag är: Annat Man Kvinna 0 10 20 30 40 50 60 70 Vad är din ålder: 68-51-67 36-50 20-35

Läs mer

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta & nu då? Tensta centrum saknar ett bra café och en bra restaurang... Tensta är absolut inte det ghetto som media och omvärlden vill framställa... Gör parkeringen utanför Tensta konsthall till en levande

Läs mer

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4 SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat Besöksadress: Ballebovägen 4 bygger 58 nya lägenheter påe-post: info@bollebo.se Hemsida: www.bollebo.se

Läs mer

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna

Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna Sammanställning av statistik och kommentarer från medborgarna 1. Statistik 1.1 Statistik över förslagslämnare Figur 1. Åldersfördelning av total andel förslag (196 st) Figur 2. Fördelningen på bostadsområde

Läs mer

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta & nu då? Jag tycker att skolorna i Tensta är bra... Tensta centrum saknar ett bra café och en bra restaurang... Tensta är absolut inte det ghetto som media och omvärlden vill framställa... Gör parkeringen

Läs mer

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora Dag och tid Måndag 19 mars kl. 19-21 Plats Malmsjö skola Närvarande Ledamöter i dialogforum Boende

Läs mer

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-29 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:00 Närvarande: Åhörare:

Läs mer

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Utvärdering av Tölö ängar Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Upplägg av presentation 1. Kort om utvärderingen 2. Fakta om området 3. Utformningen av området och de boendes attityder 4. Sammanfattning

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Rapport från ett dialogmöte. Gymnasieelever om Upplands Väsby idag och i framtiden

Rapport från ett dialogmöte. Gymnasieelever om Upplands Väsby idag och i framtiden Rapport från ett dialogmöte Gymnasieelever om Upplands Väsby idag och i framtiden Elin Berglund KTH, Urbana och regionala studier Dialog om Väsby idag och i framtiden Med vem? SP10E (30 elever, 16 år)

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

Köpings fysiska miljö

Köpings fysiska miljö Köpings fysiska miljö Vi frågade vad ni tycker om Köping, här är era svar. 5 frågor och 300 svar Vi ställde fem frågor i en enkät om den fysiska miljön i Köpings tätort. Fortsätt scrolla nedåt så presenteras

Läs mer

Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog

Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog Förstudie Stora torget i Motala Sammanställning av medborgardialog Skisserna kommer vi att titta särskilt på och sammanställa separat. Synpunkter via vykortet Hjälp oss göra Stora torget ännu bättre! Totalt

Läs mer

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl 16-18 Deltagare: 16 personer, varav 9 killar, 7 tjejer Ålder: 15-19 år Workshopledare: Karin Andersson & Johanna Bratel, Disorder Deltagare

Läs mer

Vuxna - med barn över 15/utan barn. Sammanställning workshop - Bygg ditt Fagersjö

Vuxna - med barn över 15/utan barn. Sammanställning workshop - Bygg ditt Fagersjö Vuxna - med barn över 15/utan barn Sammanställning workshop - Bygg ditt Fagersjö Beskriv Fagersjö med 3 ord Lugn, naturen, hemma Natur, lugn, tryggt Hemma, trygghet, dåliga kommunikationer Hemma, rast,

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Lindängen inifrånperspektiv

Lindängen inifrånperspektiv Bilaga 2 Lindängen inifrånperspektiv Malmö stad Stadsbyggnadskontoret 2007 Lindängen - inifrånperspektiv har sammanställts av Rebecka Knutman och Max Lindstrii på Stadsbyggnadskontorets planavdelning.

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av workshop Stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av workshop Stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av workshop Workshop STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN? MER? MINDRE? HÖGT? GRÖNARE? LÅGT? BRA! DÅLIGT!

Läs mer

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dialogmöte 3, 4 december 2018, Kortversion av förslag på åtgärder www.sigtuna.se Fullständiga åtgärdsförslag I denna rapport presenteras de olika förslagen

Läs mer

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 1(5) PM Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 2013-09-10 2(5) Dialog om Ursviks västra delar NAI Svefa och Sundbybergs kommun träffade elevråden och pratade om Ursvik idag

Läs mer

Därför går jag aldrig själv om natten.

Därför går jag aldrig själv om natten. Därför går jag aldrig själv om natten. Pressrapport Ny trygghetsbelysning i området Lappkärrsberget. Ett samarbetsprojekt mellan Stockholms Stad och Fortum. Innehåll Sammanfattning 3 Resultat från undersökning

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Vad vill du att kvarteret Ärlan ska användas till?

Vad vill du att kvarteret Ärlan ska användas till? Totalt har 72 personer lämnat synpunkter via Netigate 40 Vad vill du att kvarteret Ärlan ska användas till? 35 34 30 31 29 29 27 25 20 15 17 12 13 18 17 17 15 Antal krysssvar Antal personer som kommenterat

Läs mer

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan.

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Brandbergen tar klivet in i framtiden En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Undersökningen gjordes i november 2014 av Arvsfondsprojektet Speak app.

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

Sammanfattning från informationsmötet och workshoppen på Träffpunkten

Sammanfattning från informationsmötet och workshoppen på Träffpunkten Sammanfattning från informationsmötet och workshoppen på Träffpunkten 2014-02-06 Jag kom hit [till Brandbergen] för att en mäklare övertalade mig, nästan lurade hit mig, och vad jag blev förvånad, inte

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Enkäter, samtalsgrupper och vandringar

Enkäter, samtalsgrupper och vandringar Enkäter, samtalsgrupper och vandringar. 2018-02-16 Orust kommun vill utveckla Henåns centrum. Syftet med arbetet är att öka attraktiviteten i området. För att inkludera alla som lever och verkar i området

Läs mer

Fittja dialogforum - Hur vill du ha din nya park i Fittja?

Fittja dialogforum - Hur vill du ha din nya park i Fittja? 1 [6] Referens Charlotte Rydberg Fittja dialogforum - Hur vill du ha din nya park i Fittja? Dag och tid Tisdag 21 februari kl.18-20 Plats Närvarande Fittjaskolans matsal Politiker Adnan Issa (S), vice

Läs mer

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare kommun men också för att se hur invånarna

Läs mer

Ungt Inflytande medborgardialog Kultur- och fritidscentra

Ungt Inflytande medborgardialog Kultur- och fritidscentra Summering av de viktigaste frågorna med förslag från dialog med unga UNGT INFLYTANDE & DEMOKRATI Gör det lättare att förstå politiken och hur beslut tas Politiker på besök i skola och tvärtom Tydliga svar

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget

Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst. Synpunkter på Stortorget Totalt: 44 röster Förslag 1: 23 röster Förslag 2: 19 röster Båda: 1 röst Inget: 1 röst Synpunkter på Stortorget Båda förslagen har positiva inslag. Torget är omtyckt av många men det har blivit mer igenväxt.

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang SAMHÄLLSBAROMETERN 2016 Om Projektengagemang Projektengagemang erbjuder kvalificerade konsulttjänster och lösningar inom arkitektur, byggnad, el- och teleteknik, VVS, industri och energi, infrastruktur

Läs mer

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Anmäl ditt Hyllie Allé intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Välkommen till Hyllie I Hyllie skapas en ny levande stadsdel med färgstark arkitektur, spännande torg och all slags service. Samtidigt finns

Läs mer

KVALITETSKARTA Vad kännetecknar en attraktiv stadskärna? Grupp: Blombackaskolan Datum: 040330 Kvalitetsfaktorer Kännetecken Miljön

KVALITETSKARTA Vad kännetecknar en attraktiv stadskärna? Grupp: Blombackaskolan Datum: 040330 Kvalitetsfaktorer Kännetecken Miljön Grupp: Blombackaskolan Datum: 040330 n n kring Maren, gågatan, Centralen, Stadsparken, gör något för alkoholisterna och åt Lunahuset. Mindre trafik. Städa/sanera hela centrum. Mer träd och blommor. Glada

Läs mer

Dialog Tullinge - sammanfattning av Idévecka 1

Dialog Tullinge - sammanfattning av Idévecka 1 Det här dokumentet ger en samlad bild av alla synpunkter och idéer som framförts under den första delen av dialogen, Idévecka 1 och Öppet hus. Sammanställningen är gjord utifrån enkätsvar, bildprotokoll

Läs mer

Medborgardialog den 28 september 2019, kl

Medborgardialog den 28 september 2019, kl ANTECKNINGAR 1(6) SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET 2019-10-08 Handläggare, titel, telefon Jackie Leiby, planarkitekt 011-15 13 53 Detaljplan för fastigheterna Mjölnaren 14 och 15 samt Bergsbron 7 Medborgardialog

Läs mer

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning Västra Ingelstad Dialogworkshop Sammanställning 19060 Bakgrund Bymiljöprogram Vellinge kommun har tagit fram stadsmiljöprogram och bymiljöprogram för flera orter i Vellinge. Syftet är att fånga upp karaktären

Läs mer

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Arbetar i Fagersjö Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Otrygga sluttningar Brist på besöksparkering Ungdomar tycker om Lidl Positiva och negativa platser Positivt

Läs mer

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Under sommaren 2012 gjordes en enkätundersökning bland Nyköpings befolkning angående stadens parker. Totalt fick man in 188 svar. Detta dokument är ett tillägg

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 Peter Blid Tel: 0739 403922 Peter.blid@novusgroup.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761

Läs mer

Medborgardialog Rådhustorget

Medborgardialog Rådhustorget Medborgardialog Rådhustorget Dialogen har genomförts i form av en webenkät och en synpunktskarta. Totalt har det kommit 106 svar. Sammanställning av enkätsvar Enkäten har funnits tillgänglig på Umeå kommuns

Läs mer

Sammanställning från workshop 2013-10-05

Sammanställning från workshop 2013-10-05 2013-11-08 1 (5) Sammanställning från workshop 2013-10-05 Sammanfattning Inom ramen för arbetet med att ta fram ett planprogram för området kring Älta centrum genomfördes en tretimmars workshop den 5 oktober

Läs mer

FOKUSGRUPP UNGDOMAR DOKUMENTATION

FOKUSGRUPP UNGDOMAR DOKUMENTATION FOKUSGRUPP UNGDOMAR DOKUMENTATION Tisdagen 26 maj 2015 kl 17 19 hölls ett första möte med fokusgruppen för ungdomar. Gruppen hade satts ihop med hjälp av ungdomsgården Musteriet och bestod av sex ungdomar

Läs mer

Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8

Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8 Vad är viktigt när det gäller livskvalitet för att boende och verksamma ska trivas och stanna kvar i Sala? Antal Trygga skolor och dagis 8 Pendlingsmöjligheter 8 Brett handelsutbud 8 Kvällsaktiviteter

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 STADSBYGGNADSKONTORET Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 Bildcollage från kvällen Kvällen, som hade temat Du får snart fler grannar,

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop ca 50 personer deltog i workshopen Hur ska framtida Tullinge se ut? Hur tätt ska det vara? Hur högt ska det vara? Hur grönt ska det vara? osv. Som utgångspunkt för dialogen under Idévecka 2 fanns tre olika

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOG

SAMMANSTÄLLNING DIALOG SAMMANSTÄLLNING DIALOG De kommentarer som återfinns under respektive plats kommer från gångturernas diskussioner, samtal med besökare på planeringsverkstaden, samt Önskelistan - där besökare kunde skriva

Läs mer

Anteckningar från trygghetsvandring i Fröslunda den 1 september 2015

Anteckningar från trygghetsvandring i Fröslunda den 1 september 2015 Kommunstyrelsen Datum 1 (7) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Eva Carlsson, 016-710 20 87 Anteckningar från trygghetsvandring i Fröslunda den 1 september 2015 Närvarande: 2 från,2 från hgf,

Läs mer

Designdialog Pärlan & Granhyddan Workshop 1 2012-10-10

Designdialog Pärlan & Granhyddan Workshop 1 2012-10-10 1 (2) Designdialog Pärlan & Granhyddan Workshop 1 2012-10-10 Plats: Bedinge Golfklubb Tid: 18.00 20.00 Som en del i arbetet med utvecklingen av området kring Pärlan och Granhyddan arrangerar kommunen designdialogen.

Läs mer

TRYGGHETSVANDRINGAR 1

TRYGGHETSVANDRINGAR 1 TRYGGHETSVANDRINGAR 1 VAD INNEBÄR TRYGGHETSVANDRING? Trygghetsvandringen har som mål att skapa en bättre boendemiljö för de boende. Det är viktigt att se till att alla berörda i ett område involveras i

Läs mer

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj 2016 Kärnvärden och vision Sammanställning kärnvärden och vision Nära till allt Definitioner av nära till allt Ja! Det är nära till allt. Inte nära till mörka platser.

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

Trygghetsundersökning

Trygghetsundersökning Trygghetsundersökning 2015 The Capital of The Scandinavia Capital of Scandinavia Trygghetsunderssökning 2015 Genomfördes 28 okt 11 nov 2015, vid olika tider på dygnet men under fastighetens normala öppettider.

Läs mer

Bostadsmarknadens utvecklingspotential i områden med överrepresentation av nyanlända invandrare

Bostadsmarknadens utvecklingspotential i områden med överrepresentation av nyanlända invandrare Bostadsmarknadens utvecklingspotential i områden med överrepresentation av nyanlända invandrare Evert Kroes Regionplanerare, TMR 2014-06-04 Anledning Lyckoparadox: 15 år områdesinsatser med lokala utvecklingsavtal:

Läs mer

Godkänt dokument - Monika Rudenska, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Monika Rudenska, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr 1 Innehåll sid Om undersökningen 3 Resultatredovisning 4 Om de som har svarat 6 Besöker parkens delområden 9 Vistelsetid 11 Så utnyttjas parkens delområden 13 Områden i parken som man undviker 15 Områden

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer

Framtidens Opaltorg. En ny mötesplats för alla

Framtidens Opaltorg. En ny mötesplats för alla Framtidens Opaltorg En ny mötesplats för alla Opaltorget behöver utvecklas Stadsdelstorg, viktig knutpunkt men det upplevs anonymt, oattraktivt och otryggt. God kollektivtrafik men hållplatsen är otrygg,

Läs mer

PROJEKTET VÄSBY ENTRÉ

PROJEKTET VÄSBY ENTRÉ Projektet Väsby Entré PROJEKTET VÄSBY ENTRÉ DIALOG MED ELEVER PÅ VÄSBY NYA GYMNASIUM När? Onsdagen den 18 november 2011 Var? Messingenhuset Dialog med ungdomar Den 18/11 2011 träffade Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Ungas bild av sina stadsdelar

Ungas bild av sina stadsdelar Ungas bild av sina stadsdelar Dragonskolan Naturvetenskapsprogrammet åk 3 Hållbart samhällsbyggande Stadsdelar Umeås stadsdelar Bakgrund och kartläggning UMEDALEN VÄSTERSLÄTT MARIE- OMRÅDET BACKEN/GRUBBE

Läs mer

Känn dig som. hemma. på Östra Lugnet

Känn dig som. hemma. på Östra Lugnet Känn dig som hemma på Östra Lugnet Välplanerade bostäder och Gott om gång- och cykelstråk genom området. lummig småstadskänsla Härliga lek- och mötesplatser för hela familjen. Nu finns drömboendet inom

Läs mer

Äldredialog i Lysekil

Äldredialog i Lysekil Äldredialog i Lysekil Inledning och bakgrund Som ett led i att förverkliga Lysekils kommuns vision Lysekils kommun ska vara ett levande samhälle året runt och präglas av positiva människor som inspirerar

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2 DANDERYDS KOMMUN Centrala Danderyd Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2 Tisdag 8 oktober träffades 32 engagerade Danderydsbor i Kevingeskolans matsal för att

Läs mer

Uppföljning av trygghetsrond i Trollhättans centrum

Uppföljning av trygghetsrond i Trollhättans centrum Uppföljning av trygghetsrond i Trollhättans centrum 2012-10-16 genomfördes en uppföljning av den trygghetsrond som gjordes i Trollhättas centrum den 29 februari samma år. Bakgrund: 29 februari genomfördes

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Dialogforum i Hallunda-Norsborg- om Botkyrkas nya översiktsplan

Dialogforum i Hallunda-Norsborg- om Botkyrkas nya översiktsplan MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Sofia Wiberg, Medborgaranalysen, Josefin Adolfsson, kommunikatör Dialogforum i Hallunda-Norsborg- om Botkyrkas nya översiktsplan Dag och tid Måndag 12 september 2011

Läs mer

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg

Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg Attitydundersökning Wieselgrensplatsen Trygg Göteborg 198 personliga intervjuer har genomförts på Wieselgrensplatsen med personer som åker spårvagn till och från Wieselgrensplatsen minst 1 gång i veckan.

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog 160602 Workshop Stordialog 160602 STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN?

Läs mer

Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14

Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14 Sammanfattning av workshop med boende kring Slättevallen 2015-04-14 Workshop om Slättevallens framtid Den 14 april 2015 hölls en workshop på Lysekils kommunhus med boende kring Slättevallen. Temat för

Läs mer

Grannar som hjälper varandra! Samverkan med kommun, bostadsbolag och polisen. Minska brottsligheten. Öka tryggheten och trivseln.

Grannar som hjälper varandra! Samverkan med kommun, bostadsbolag och polisen. Minska brottsligheten. Öka tryggheten och trivseln. Grannsamverkan Vad är grannsamverkan? Grannar som hjälper varandra! Samverkan med kommun, bostadsbolag och polisen. Minska brottsligheten. Öka tryggheten och trivseln. Grannsamverkan är frivilligt. illi

Läs mer

ENKÄT FÖR PLATSRUNDVANDRING

ENKÄT FÖR PLATSRUNDVANDRING SVENSKA STADSKÄRNORS BID-MODELL samverkan på frivilliga grunder ENKÄT FÖR PLATSRUNDVANDRING AV BID-OMRÅDET UTIFRÅN 5 FOKUSOMRÅDEN PLATSVARUMÄRKE FOKUSOMRÅDE 2 UTBUD AKTIVITETER, UPPLEVELSER & SERVICE UTBUD

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

Synpunkter och förslag

Synpunkter och förslag Synpunkter och förslag till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Från Hågadalsskolan och Eriksbergsskolan Så här tycker Eriksbergsskolan sammanfattning från möte med elevrådet 2 december 2015 Bakgrund

Läs mer

ROSENLUNDSPARKEN ÖPPEN ENKÄT 2012 OM UNDERSÖKNINGEN

ROSENLUNDSPARKEN ÖPPEN ENKÄT 2012 OM UNDERSÖKNINGEN 1 Innehåll sid Om undersökningen 3 Resultatredovisning 4 Om de som har svarat 6 Besöker parkens delområden 9 Vistelsetid 11 Så utnyttjas parkens delområden 13 Områden i parken som man undviker 15 Områden

Läs mer

900 sätt att göra Husby ännu bättre!

900 sätt att göra Husby ännu bättre! & nu då? Husby äger... Renovera lekplatserna... Fler ungdomsgårdar... Bygg om centrum... Bättre värme i lägenheterna... Mångfalden är bra Mer belysning på gångvägar Fixa en fontän Töm papperskorgarna oftare...

Läs mer

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog

Fridebo. Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo Tryggt och bekvämt boende för äldre i Hanaskog Fridebo är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område i centrala Hanaskog. I huset finns bibliotek, en mötesplats för äldre och lägenheter för

Läs mer