SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 HANDEN. Datum Plats

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 HANDEN. Datum 150112 Plats"

Transkript

1 SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 HANDEN Datum Plats Haninge Kulturhus Deltagare Boende och övriga intressenter i Handen, Stena Fastigheter Processledare Strategisk Arkitektur

2 IDÉFORUM 2_UPPLÄGG Om Idéforum 2 Inbjudan Inbjudan har skett genom annonsering i Mitt i Haninge, direktutskick till boende i Stena Fastigheters bestånd samt genom direktkontakt till intresseorganisationer i området. Kort om kvällen Efter att Stena fastigheter kort berättat om den pågående processen och Strategisk Arkitektur om visionsstyrdd stadsutveckling, vad som framkommit vid genomförda djupintervjuer, vid Idéforum 1 och föreläst om hållbar stadsutveckling, samtalades och formulerades tankar om vad som är viktigt för ett hållbart Handen i framtiden. Idéerna är en viktig ingående del i formuleringen av en vision för det nya området som ska ta hänsyn till kvalitéer boende uppskattar i Handen idag och de behov som finns. I gruppen samlades kunskaper och reflektioner kring två övningar som sammanställs i den här rapporten. Tack för ett bra gemensamt samtal och dialog under kvällen!

3 AGENDA Introduktion Stena Fastigheter hälsar välkomna Agenda Strategisk Arkitektur presenterar agendan för kvällen och talar om hur den visionsstyrda processen skiljer sig från den traditionella planprocessen och hur idéforumet, som en del i den visionsstyrda stadsbyggnadsprocessen, ger möjlighet till delaktighet. Sammanfattning Idéforum 1 Strategisk Arkitektur sammanfattar vad som kom fram under Idéforum 1. Inspirationsföreläsning Inspiration och påverkansfaktorer om modern hållbar stadsutveckling. Strategisk Arkitektur. Övning 1 - Modern stadsbyggnad Vad är en hållbar stad för dig? Hur kan Handen utvecklas i framtiden? Övning 2 - Framtidens Handen Vad är viktigast för dig i framtidens Handen? Moodboardövning/Temaövning Presentation och samtal Presentation av de idéer som fötts i workshopen med samtal som leds av Strategisk Arkitektur. Sammanfattning Sammanfattning av kvällen med summering av vad som kommit fram. Utvärdering Vad tar ni med er från kvällen? Vad har varit bra med workshopen? Avslutning Strategisk Arkitektur tackar för visat intresse, informerar om hur materialet återkopplas och vad som händer härnäst Övning 1 - Sammanfattning Presentation av de idéer som fötts i övningen med samtal som leds av Strategisk Arkitektur.

4 DELTAGARE Idéforum 2 bestod av 14 deltagare, varav; 11 boende i området, 2 från närpolisen och 1 personer från hyresgästföreningen. STENA FASTIGHETER: Åsa Lehto Elin Roll Mikael Svenske Sarah Pettersson Roger Forslund HANINGE KOMMUN: Anders Nordenskiöld (del av kvällen) STRATEGISK ARKITEKTUR: Jan Ytterborn Elin Mossberg Axel Burvall

5

6 HANINGE KOMMUN FRAMTIDSPLANER Anders Nordenskiöld från Haninge kommun talade som vid Idéforum 1 om de framtida planerna för Handen Det sker en hel del utvecklingsprojekt inom Haninge kommun just nu och särskilt inom de centrala delarna. Kommunen arbetar dels med den regionala stadskärnan och ett fördjupat utvecklingsprogram för Handens centrala delar. Utöver detta pågår ett antal projekt inom kommunen där de största är Haningeterrassen som börjar byggas år 2014 och Vegastaden, som ligger nordväst om Port73. Samtidigt pågår bland annat utvecklingprojekt runt Port73, SLs bussdepå och väster om Brandbergen.

7 Centrala Haninge ska bli en mötesplats inte bara för dem som bor i kommunen

8 STRATEGISK ARKITEKTUR PROCESSEN FRAMÖVER Strategisk Arkitektur talar om hur den visionsstyrda processen skiljer sig från den traditionella planprocessen och hur idéforumet, som en del i den visionsstyrda stadsbyggnadsprocessen, ger möjlighet till delaktighet.

9 PROCESS PROCESS VISIONSFORMULERING Återkoppling allmänhet IF 3 Visionsstyrt processarbete VISIONSSTYRT PROCESSARBETE IF 1 IF 2 MEDBORGARDIALOG VISIONSARBETE VWS 1 VWS 2 VWS 3 VISION Visionsmanual PROGRAMMANUAL KONCEP T G ESTALTNING Kommunens planprocess TRADITIONELL PLANPROCESS Planansökan Beslut om planuppdrag DETALJPLANEARBETE Överklagandetid POLITISKT POLITISKT POLITISKT BESLUT BESLUT BESLUT Samråd Granskning Antagande Laga Kraft Idéforum med boende blir en viktig ingående del i de visionsworkshopar som genomförs med fastighetsägare och övriga aktörer.

10 PROCESS STENA FASTIGHETER BOENDE ANDRA AKTÖRER/ INTRESSENTER tillsammans skapar vi VISION för framtidens Handen LÖSNING Visionen formuleras gemensant med boende, fastighetsägare och övriga intressenter i området.

11 PROCESS I projektet inkluderas stora delar av centrala Handen - Stena Fastigheters bestånd med närområde.

12

13 DJUPINTERVJUER Presentation av djupintervjuer genomförda av undersökningsföretaget Norm. För att få en bild av hur människor som bor i Handen ser på området och vilka förväntningar man har på en framtida förtätning, genomfördes fokusgrupper och djupintervjuer. Fem fokusgrupper och åtta djupintervjuer genomfördes med; yngre, medelålders och äldre personer, med eller utan familj och boendes i hyrt eller ägt boende. För att ge en bild av vad personer som köper sitt boende efterfrågar och varför man flyttar till Handen, intervjuades även två mäklare på orten.

14 TANKAR OM HANDEN IDAG Handen är en ort, inte en förort, stad eller stadsdel. Samtidigt saknar Handen egenskaper som man förknippar med en stad; gågata, restauranger, biograf, kvällsliv. I Handen finns det plats för alla: alla åldrar, hushållstyper och nationaliteter. Här trivs man och får vara som man är. Här finns ingen som är riktigt fin och få som har det riktigt dåligt. Det finns heller ingen uttalad statusskillnad mellan dem som bor i hyresrätt och dem som haft möjlighet att köpa sin bostad. Blandningen av hyres- och bostadrätter har gjort orten lugnare och bättre. Synen på Handen skiljer nya och gamla Handenbor. Om man vuxit upp i Handen eller närområdet ser man Handen ur ett historiskt perspektiv. Av egen erfarenhet vet man skillnaden mellan Handen och Jordbro. Handen är en ort som över tid blivit både bättre och större. I Handen bor arbetarklassen, Svensson som kom till Haninge från tynande bruksorter för relativt länge sedan, ofta först inflyttade till Jordbro och Brandbergen. Om man kommit utifrån under senare tid, ser man en ort med bra läge i förhållande till Stockholm och med prisvärda bostäder med närheten till naturen. De nya Handenborna är mestadels medelklass, utflyttade från närliggande kommuner eller inflyttade från andra delar av Sverige och som söker sig till Stockholm.

15 TANKAR OM HANDEN IDAG De flesta Handenborna känner sig otrygga i Handen då och då under kvällstid. Alla tänker sig för och undviker vissa platser och situationer, även om det innebär att ta omvägar. Många undviker även att gå ensamma medan vissa helt undviker att gå ut på kvällarna. Det är mörkt och känns otryggt på många platser. Att bygga bostäder vid platser som avfolkas efter arbets- och stängningstid ökar också känslan av trygghet man är inte ensam. Det finns få ställen där barn och tonåringar kan vara. De lekplatser som finns är slitna och inte särskilt roliga, dessutom ofta nedskräpade då ungdomar hänger där kvällstid och kastar fimpar. Hyresgäster i Handen har en tendens till att tycka att de betalar mycket för sin bostad och får ganska lite tillbaka. Tanken på att köpa en bostadsrätt är frestande för många, men det kostar mycket och man måste ha sparat ihop handpenningen.

16 ÅSIKTER OM DET FRAMTIDA HANDEN Tanken på att Handen skall växa än mer är huvudsakligen positiv. Ett större Handen betyder fl er människor och i sin tur större underlag för service av olika slag. Ökat antal boende betyder dock att även antalet bilar kommer att öka, helst ser man att parkeringsplatser byggs under mark och stör omgivningen så lite som möjligt. Glöm inte bra, säkra cykelvägar. Lokaltrafiken fungerar bra idag, men fler boende gör att den behöver ha större kapacitet för att klara av behovet. Var rädd om det luftiga intrycket som präglar Handen. Bygg inte bort allt som är grönt. Det finns platser som absolut måste sparas: Rudsjöområdet, Eskilsparken och Rådjursparken. Bygg tätast nära nuvarande centrum, glesare längre utåt. Bostäder och lokaler för verksamheter närmast centrumkärnan, endast bostäder längre utåt.

17 ÅSIKTER OM DET FRAMTIDA HANDEN Bygg gärna så att det blir innergårdar gemensamma för flera hus. Där kan finnas plats för boule, spel och lekar, umgänge, grillning. Blandning är eftersträvansvärt. Både långa och korta huskroppar med olika uttryck och olika höjder. Ett par riktigt höga hus kan fungera, resten skall helst vara 3-5 våningar. Det behövs lägenheter för alla typer av åldrar och hushåll, Handen skall fortsatt vara för alla. Studentlägenheter, äldreboenden och en mix av små, mellanstora och stora lägenheter. Blandade fasadmaterial bidrar till en känsla av naturlig utveckling av Handen, men det måste kännas äkta. Den grå betongen vill man undvika. Gärna putsade fasader, både vita och i en varierad färgskala som smälter samman med de äldre husen. Även tegel, trä och glas nämns som material. Det förekommer även önskemål om möjlighet till kvällsliv (Bio, Restaurang, Café), sjukhus och vårdcentral, sporthallar och fl er idrottsanläggningar, nytt badhus, lokaler för hantverkare i bottenvåningen på nybyggda hus och ytterligare en livsmedelsbutik.

18 INSPIRATIONSFÖRELÄSNING JAN YTTERBORN, Strategisk Arkitektur

19

20 Blandade åldrar, blandade bostadsformer och storlekar på lägenheterna balkonger och utsikt, det är ju det som är Torsgränd anledningen till folkstormen mot ett rivningsalternativ handlar om att många Gör människor gårdarna trivs här mer idag privata

21 ÖVNING 1 MODERN STADSBYGGNAD Vad är en hållbar stad för dig? Hur kan Handen utvecklas i framtiden? Deltagarna funderade kring dessa frågor enskilt och diskuterade i grupp, för att sedan skriva ned sina åsikter och tankar. Grupperna presenterade sedan vad man kommit fram till vilket följdes av en gemensam diskussion.

22 Referat från diskussionen Vad kommer att förändras framöver och hur ska man se på omgivningen? Trafiken blir viktig; Handen kommer att öka från till invånare och alla dessa nya invånare måste kunna transporteras. Se över busstrafiken och tänk på hur ökad trafik påverkar avgaser, damm och buller. Speciellt vid Eskilsvägen som kommer att bli ännu mer utsatt i framtiden. Finns det lösningar som avlastar den, t ex genom att utnyttja Nynäsvägen på ett annat sätt? Kommunen kunde också hjälpa till med inglasning av balkonger pga det damm som blir längs med Eskilsvägen. Roger (förvaltare, Stena fastigheter reds anm) har informerat om att en bättre belysning kommer, och det är ju jätteviktigt att tänka på även i framtiden. Bygg en ny och modern vårdcentral. Boulebana, minigolf, bowling och den typen av aktiviteter skulle göra att man ses. Man ska akta sig att man inte bygger ihjäl sig utan att tänka på vad man gör. Inte bara förtäta, tänk på hur vi får service och grönområden att fungera. Det är också viktigt att ta hand om befintliga äldre fastigheter inom området.

23 Referat från diskussionen Vi vill ha välbyggda hus, gärna i trä. Takterrasser och solpaneler. Småföretagare i bottenvåningarna, förutom där det finns dagis idag. Cykelaffärer, antikvariat, lampaffärer. Många av de små butikerna håller ett år, sedan stänger dem, som längs med Bragevägen där det är brunt papper längs med fönstrena. Om bostadsföretagen kunde subventionera hyran så att mindre företag vill etablera sig så skulle det öka mångfalden. Vi vill ha trottoarer överallt. Vi vill ha trädalléer och stadsodlingar utanför varenda port. Alla ska ha råd att bo i Handen. Det ska vara blandade åldrar och blandade bostadsformer och storlekar på lägenheterna. Många kvarterspoliser. Mindre bilar borde finnas i området, ordna istället parkeringsplatser vid infarten till Haninge och låt vinkbussen köra hem folk.

24 Referat från diskussionen Det viktigaste är social hållbarhet. När man bygger det täta området måste man ha det i åtanke hela tiden. Mycket vilar också på att den halvan av befolkningen som tjänar mest finns representerade, samtidigt som den halvan av befolkningen är mycket lättflyktiga. Stadsplanerarna kan planera hur mycket de vill men rår inte över enskilda personer. Kollektivtrafiken är väldigt viktig och man måste förstå att alla inte bor nära pendeln. Bussarna till Gullmarsplan går bara rusningstid. Vi behöver en buss som plockar upp resenärer vid Port 73. Även Söderby borde ha en busslinje inom området. SL hänvisar till att det finns en infartsparkering, men man vill väl inte öka bilåkningen? När man åker dit finns det dessutom inga platser. Belysningen är undermålig. Har varit i kommunfullmäktige och berättat om var det är släckt, men det händer inget. Bygger man nytt borde belysningen bli bättre och fungera. Jag som hundägare känner mig mycket tryggare att gå där det är ljusare. Dagis och skola ska byggas i närheten. Varierad bebyggelse också, det är tråkigt när man drar med osthyvel så alla hus blir lika höga. Så gjorde man i Sovjetunionen, så behöver man inte göra här.

25 Referat från diskussionen Om man förändrar Haninge centrum så finns det väldigt många bra saker man vill behålla, men man vill ju ändå bygga nytt. Och det är en avvägningsfråga som är väldigt svår. Flyttar det in fler så blir det mer trafik och bilar. När det byggs såpass mycket att vi blir dubbelt så många, måste man också se till så att det finns plats för skolor och förskolor. Inne i Stockholm när man förtätar händer det att det inte finns någon yta för skolgårdar utan man får ha dem på hustaket eller pyttesmå rastgårdar. Varför måste man trycka ihop bebyggelsen om det finns mark att bygga på? Trafiken vid Poseidons torg är redan besvärande och matoset från restauranger kan vara ett problem, ibland kan man inte ens öppna fönstret. Ibland undrar man om det går för fort så att man inte hinner tänka.

26 Referat från diskussionen Pratat mycket om infrastrukturen och kommunikationen. Oerhört viktigt att den blir dimensionerad efter den befolkning som kommer att finnas här så att den inte underdimensioneras från början och att det blir svårt att ta sig till och från Haninge. Tryggheten på allmänna platser och gångstråk är också väldigt viktig. Belysning är viktigt och att man inte sätter upp alltför mycket träd som täcker belysningen. Man kan ha mycket träd och växter men viktigt att tänka på just den aspekten. Gångstråken bör utgå från kommunikationspunkter. Gör stråken breda med bra belysning. Gör gårdarna mer privata så att folk inte går och genar överallt. Det skulle även minska risken för vandalism. Ordna positiva mötesplatser, som Eskilsparken. Bra om man ser till att det finns något i parken så att både ungdomar och äldre känner att man vill gå dit. Att det finns sådana platser ökar trivseln i området. Poseidons torg skulle man kunna göra något mycket mer av. Restauranger och caféer, men de måste vara av bra kvalitet. Dansrestauranger på fel ställe kan bli jobbigt.

27

28 Närhet är A och O för socialt umgänge Inte bara bygga samma typ av fastigheter, bygg med variation!

29 ÖVNING 2 FRAMTIDENS HANDEN Övning 1 gick ut på att få deltagarna att prata om förändring, drömmar och utveckling av Handen. Varje grupp tilldelades ett ett antal bilder samt saxar och lim och använde sedan bilderna tillsammans med ord, kommentarer, skisser och annat för att kommunicera sina idéer. Varje grupp tilldelades ett av följande teman: - Våran gård - Den levande gatan - Bostadstyper - Trafik, gator och parkering - Mötesplatser, parker och torg Gruppernas respektive moodboard presenterades sedan för de andra, följt av en gemensam diskussion.

30 Referat från diskussionen Bygg både småskaliga och lite större fastigheter. Kan man försöka dela upp bebyggelsen i lite större skala med mindre enheter emellan för att få en variation? Variation och färgsättning är jättebra. Mindre skala står för småstadsidyll, grönska, bra kontakt med grannar, blandning och uteplatser. Större enheter står för storstadskänsla och verksamheter i bottenplan. Det är viktigt att aktivera människor. Bygg inte bara samma typ av fastigheter, bygg med variation. Viktigt att man tänker aktivitetslokaler och inte bara lägenheter, lägenheter, lägenheter. Kommunen har skrivit att det ska ordnas odlingslotter, men det har man inte brytt sig om. Även om det inte skulle bli några jordlotter måste det finnas någonstans att samlas. Bra att ordna aktiviteter.

31 Referat från diskussionen Vi ser nu att vi har valt bilder där gatorna är ganska tomma på bilar, det känns ganska talande. Vi vill att våra gator ska vara trygga med folkliv och blandad bebyggelse och belysning. Ordna cykelparkering i centrum och vid stationen och fler cykelbanor. Upplysta parkeringshus med verksamhet och belysning dygnet runt. Några parkeringar nära bostäderna.

32 Referat från diskussionen Man kan ha en gårdsingång där man kan åka bil, medan de andra är gångvägar. I området ska det finnas gemensamma stora platser för grill och olika mindre ställen där man kan sitta i skuggan. Mycket grönt och buskar. Även odlingslotter och att de entréer som är vända utåt kan få egna uteplatser. Lekpark, eventuellt i anslutning till dagis. Lite olika stolar, bord med grillplatser där man kan träffas och ha gemensamma fester. Jag bor i bostadsrätt och vi köpte en sittbänk som vi ställde utanför porten. Den blev snabbt väldigt populär och där sitter alla möjliga människor som inte bor i huset. Folk sitter och hänger där så mycket att vi nästan skulle behöva en bänk till. Fick investera i en papperspelle med askkopp. Bra exempel på halvprivat plats som fungerar.

33 Referat från diskussionen När man ser sådana här foton så tänker man på många roliga upplevelser man haft under sitt liv och när man ser sådana här bilder tänker man att här var det ju jättetrevligt. En bild ger associationen till Paris, det vore ju trevligt om man kan få den associationen där man bor. Jag ser att det är en bild från Nybroplan och där tycker jag att det är jätteroligt att gå ut och gå och gå längs Strandvägen ut mot Gröna Lund. Så fint kan man kanske inte ha det överallt men det är något speciellt att gå där. Barnen leker ute på gatan istället för att sitta hemma ensamma. Närhet är A och O för socialt umgänge. Avkoppling. Här spelar man storskaligt schack. Rent och elegant. Närodlat. Promenadstråk. Promenera runt utan mål. Trivsamt. Plats att trivas.

34 Referat från diskussionen Chi gong-bilden ser bra ut, men det gäller att hitta personer som kan engageras. Tyvärr används inte schackbrädet på Poseidons torg så mycket och det finns ju också en boulebana. Framförallt bör man ha aktiviteter för ungdomar, bollplaner osv. Det fanns en fotbollsplan på Poseidons torg som var väldigt populär. Det är lite stökigt med killarna som åker bräda utanför Kulturhuset, det hörs upp väldigt mycket och är störande. De bör få sin egen plats. I gropen vid Vendelsemalm finns en bana de kan köra på, men det bör finnas något i Handen. Dansbana finns i Brandbergen men den är inte så jätterolig. Kultur på olika sätt är viktigt dans, bio, teater. Mötesplatser ute, där man kan träffas och sitta ute. Ska även finnas lite lugnare platser där man kan slappa och inte bli störd av så mycket trafik. Torghandel där man kan ha lite loppis på torget. Trygga parkområden som vi ser på den här platsen där det inte är så mycket träd eller buskar. Öppet utefter vägarna där folk går. Finns många föreningar som håller på med många aktiviteter som kanske skulle kunna flytta ut i det offentliga och erbjuda folk att vara med.

35 SAMMANFATTNING_GEMENSAMMA DISKUSSIONER Många av kommentarerna berör trafiksituationen i området. Vikten av en rätt dimensionerad infrastruktur betonas och det finns en oro kring hur inflödet av nya invånare ska öka biltrafiken och därmed föroreningar i området. Möjligheten att avlasta Eskilsvägen diskuterades, till exempel genom förbättring av kollektivtrafiken som idag uppfattas som otillräcklig för de som inte bor nära pendeln. Belysning är en annan fråga som tas upp och som inte uppfattas tillräcklig i nuläget. Där belysningen är bättre känns det även tryggare att promenera kvällstid. Det är positivt att Stena Fastigheter har utlovat bättre belysning och detta måsta vara en del även i planeringen av den nya bebyggelsen. Vad gäller bebyggelsen är mångfald den gemensamma nämnaren. Dels eftersöks en varierad bebyggelse med olika hushöjder och uttryck, men även en bebyggelse som tillåter människor i olika åldrar att bo, till exempel genom blandade storlekar och upplåtelseformer på lägenheterna. När det kommer till programmeringen av området uttrycks en önskan om fler restauranger och caféer med kvalitet. Man diskuterar småföretagare i bottenvåningarna som idag tyvärr ofta stänger efter en kort tid. Kanske finns något sätt att underlätta för dem, t ex genom subventionerade hyror. I övrigt diskuteras att en ökande befolkning skulle kunna ge möjlighet till bättre service, som en ögonklinik och vårdcentral. I framtiden är det viktigt att fokusera på det sociala livet i stadsdelen. Det behövs fler programmerade mötesplatser och Eskilsparken och Poseidons torg är platser som nämns i samband med detta. Respektfulla additioner till befintlig bebyggelse och att värna den högkvalitativa grönskan i området med tillräcklig plats för skolgårdar är även något som efterfrågas.

36 UTVÄRDERING AV KVÄLLEN

37 VAD TYCKTE NI OM WORKSHOPEN? Deltagarna var överens om att idéforumet var ett väldigt bra initiativ och man var nöjda med både informationen, arbetsformen och materialet. Samtalsklimatet uppfattades som öppet och man tilläts att lyfta många idéer. Det upplevdes som inspirerande att få dela med sig av sin kunskap om området och därmed vara med och påverka dess framtida utveckling. VAD HÄNDER HÄRNÄST? Den här summeringen läggs upp på hemsidan för projektet: Nästa steg är en visionsworkshop som genomförs med fastighetsägare och aktörer i området. Vid det tillfället presenteras vad som framkommit under Idéforum 2.

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 1 HANDEN. Datum 141117 Plats

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 1 HANDEN. Datum 141117 Plats SAMMANFATTNING IDÉFORUM 1 HANDEN Datum 141117 Plats Haninge Kulturhus Deltagare Boende och övriga intressenter i Handen, Stena Fastigheter Processledare Strategisk Arkitektur IDÉFORUM 1_UPPLÄGG Om Idéforum

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING IDÉFORUM 1.1 SABBATSBERG 22. Datum 141023 Plats

SAMMANSTÄLLNING IDÉFORUM 1.1 SABBATSBERG 22. Datum 141023 Plats SAMMANSTÄLLNING IDÉFORUM 1.1 SABBATSBERG 22 Datum 141023 Plats Bonnier Konferenscenter Deltagare Boende, AFA Fastigheter Processledare Strategisk Arkitektur IDÉFORUM 1.1 - UPPLÄGG Om Idéforum 1 Ett första

Läs mer

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 3 HANDEN. Datum 150324 Plats

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 3 HANDEN. Datum 150324 Plats SAMMANFATTNING IDÉFORUM 3 HANDEN Datum 150324 Plats Haninge Kulturhus Deltagare Boende och övriga intressenter i Handen, Stena Fastigheter Processledare Strategisk Arkitektur IDÉFORUM 3 - UPPLÄGG & DELTAGARE

Läs mer

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 SABBATSBERG 22. Datum 141111 Plats

SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 SABBATSBERG 22. Datum 141111 Plats SAMMANFATTNING IDÉFORUM 2 SABBATSBERG 22 Datum 141111 Plats Bonnier Konferenscenter Deltagare AFA Fastigheter, Boende, Intressenter i närområdet Processledare Strategisk Arkitektur IDÉFORUM 2_UPPLÄGG Inbjudan

Läs mer

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Utvärdering av Tölö ängar Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Upplägg av presentation 1. Kort om utvärderingen 2. Fakta om området 3. Utformningen av området och de boendes attityder 4. Sammanfattning

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop ca 35 personer deltog i workshopen foto: Botkyrka kommun/tobias Fischer Hur ska framtida Tullinge se ut? Hur tätt ska det vara? Hur högt ska det vara? Hur grönt ska det vara? osv. Som utgångspunkt för

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA 2018-05-31 1 AFFISCHERNA 2018-05-31 2 ORDMOLN ALLA KOMMENTARER 3 RESULTAT AV BILDER SMÅSTAD 4 RESULTAT DIALOG: Vi har sorterat och kategoriserat alla kommentarer

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl 16-18 Deltagare: 16 personer, varav 9 killar, 7 tjejer Ålder: 15-19 år Workshopledare: Karin Andersson & Johanna Bratel, Disorder Deltagare

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOGMÖTE 1

SAMMANSTÄLLNING DIALOGMÖTE 1 SAMMANSTÄLLNING DIALOGMÖTE KRONANDALEN MED OMGIVNINGAR Datum 50423 Plats Spirans förskola Deltagare Boende och intressenter i Kronandalen, Luleå kommun Processledare Strategisk Arkitektur DIALOGMÖTE _

Läs mer

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Arbetar i Fagersjö Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Otrygga sluttningar Brist på besöksparkering Ungdomar tycker om Lidl Positiva och negativa platser Positivt

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2 DANDERYDS KOMMUN Centrala Danderyd Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2 Tisdag 8 oktober träffades 32 engagerade Danderydsbor i Kevingeskolans matsal för att

Läs mer

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Synpunkter och förslag till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Från öppet hus 24 september 2015 Så här tycker boende i Eriksberg om utvecklingen av området sammanfattning från öppet hus 24 september

Läs mer

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora

Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Referens: Josefin Adolfsson Dialogforum i Grödinge- om Vårsta centrum och Bremora Dag och tid Måndag 19 mars kl. 19-21 Plats Malmsjö skola Närvarande Ledamöter i dialogforum Boende

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog 160602 Workshop Stordialog 160602 STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN?

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Sammanställning från medborgardialog 3 december 2016. Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Planprogram för Gottsundaområdet med fokus på social hållbarhet Fyra stationer Ansvariga politiker, polis, fastighetsägare

Läs mer

Våra drömmars Stockholm

Våra drömmars Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET SIDAN 1 Våra drömmars Stockholm En utställning inom ramen för samrådet Arkitektur Stockholm Summering av åsikter och resultat fram till sista juli Kort fakta om utställningen Våra

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Vid dessa övningar skriver du in dina tankar och åsikter i den personliga arbetsboken.

Vid dessa övningar skriver du in dina tankar och åsikter i den personliga arbetsboken. Samtal för Täby Inledning Välkommen till samtal för Täby! Du väljer en grupp att delta i baserat på vad du är intresserad av, och tilldelas en personlig arbetsbok som guidar dig genom mötet. Vid mötets

Läs mer

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta & nu då? Tensta centrum saknar ett bra café och en bra restaurang... Tensta är absolut inte det ghetto som media och omvärlden vill framställa... Gör parkeringen utanför Tensta konsthall till en levande

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1 Grupp 1 ENSKILD ÖVNING - post it GRUPPDISKUSSION Gemensam framtidsspaning - så här vill vi utveckla centrala Tullinge! Rätt så lugnt centrum Mataffär Bra utbud av basvaror Pendeln Ny bebyggelse Offentliga

Läs mer

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4

SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD. Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat. Besöksadress: Ballebovägen 4 SKATTEGÅRDEN TRIVSAM NÄRHET FÖR ALLA I CENTRALA BOLLEBYGD Det lilla bostadsföretaget med det stora hjärtat Besöksadress: Ballebovägen 4 bygger 58 nya lägenheter påe-post: info@bollebo.se Hemsida: www.bollebo.se

Läs mer

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby Vision utveckla Husby Vision Husby Visionen om ett nytt Husby bygger på synpunkter från er som bor i Husby och andra, som jobbar med stadsdelen. Många gillar Husby, men nästan alla vill att det ska bli

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 STADSBYGGNADSKONTORET Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 Bildcollage från kvällen Kvällen, som hade temat Du får snart fler grannar,

Läs mer

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta & nu då? Jag tycker att skolorna i Tensta är bra... Tensta centrum saknar ett bra café och en bra restaurang... Tensta är absolut inte det ghetto som media och omvärlden vill framställa... Gör parkeringen

Läs mer

Sammanställning från workshop 2013-10-05

Sammanställning från workshop 2013-10-05 2013-11-08 1 (5) Sammanställning från workshop 2013-10-05 Sammanfattning Inom ramen för arbetet med att ta fram ett planprogram för området kring Älta centrum genomfördes en tretimmars workshop den 5 oktober

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan.

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Brandbergen tar klivet in i framtiden En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Undersökningen gjordes i november 2014 av Arvsfondsprojektet Speak app.

Läs mer

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Vuxna med barn under 15 Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Lidl är bra, men parkeringen är inte för stor Jag har fått nya vänner i och med asylboendet Vitsippor och

Läs mer

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare kommun men också för att se hur invånarna

Läs mer

MEDBORGARDIALOG UTRIKESFÖDDA 9 MAJ 2016 PÅ RÅNEÅSKOLAN

MEDBORGARDIALOG UTRIKESFÖDDA 9 MAJ 2016 PÅ RÅNEÅSKOLAN MEDBORGARDIALOG UTRIKESFÖDDA 9 MAJ 2016 PÅ RÅNEÅSKOLAN Just nu pågår arbetet med att ta fram utvecklingsplanen för Råneå med omland. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast bjöd

Läs mer

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-29 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:00 Närvarande: Åhörare:

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

Dialog Tullinge - sammanfattning av Idévecka 1

Dialog Tullinge - sammanfattning av Idévecka 1 Det här dokumentet ger en samlad bild av alla synpunkter och idéer som framförts under den första delen av dialogen, Idévecka 1 och Öppet hus. Sammanställningen är gjord utifrån enkätsvar, bildprotokoll

Läs mer

Känn dig som. hemma. på Östra Lugnet

Känn dig som. hemma. på Östra Lugnet Känn dig som hemma på Östra Lugnet Välplanerade bostäder och Gott om gång- och cykelstråk genom området. lummig småstadskänsla Härliga lek- och mötesplatser för hela familjen. Nu finns drömboendet inom

Läs mer

Ungdomarnas Årstafält

Ungdomarnas Årstafält Trafikpedagog Åsa Lindgren asa.lindgren@tk.stockholm.se 08-50826542, 0761-226542 Ungdomarnas Årstafält Sammanfattning För att fånga ungdomarnas perspektiv på framtidens Årstafält togs kontakt med ungdomsgårdarna

Läs mer

Dialog med fokusgrupper

Dialog med fokusgrupper Dialog med fokusgrupper Vår 2016 Dialog med fokusgrupper Kopplat till arbetet med planprogram för Gottsundaområdet genomfördes våren 2016 ett antal dialoger med fokusgrupper. Fokusgrupperna valdes ut för

Läs mer

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dialogmöte 3, 4 december 2018, Kortversion av förslag på åtgärder www.sigtuna.se Fullständiga åtgärdsförslag I denna rapport presenteras de olika förslagen

Läs mer

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014 Haningeborna tycker om stadskärnan 204 Förord Innehåll En attraktiv stadskärna växer fram Den här rapporten är en redovisning och en analys av hur Haningeborna ser på stadskärnan. Haningebornas tankar

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av workshop Stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av workshop Stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av workshop Workshop STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN? MER? MINDRE? HÖGT? GRÖNARE? LÅGT? BRA! DÅLIGT!

Läs mer

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Datum: 2013-05-14 Plats: Markuskyrkan, Björkhagen Metod: Open Space Sammarnställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden-Björkhagen

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Bo i Örebro sammanställning av synpunkter. 12 augusti 2015

Bo i Örebro sammanställning av synpunkter. 12 augusti 2015 Bo i Örebro sammanställning av synpunkter. 12 augusti 2015 Örebro kommun, Sam 532/2015 Bo i Örebro Bo i Örebro arrangerades på Krämaren den 12 augusti 2015. Under dagen hölls drop-in samtal, samt flera

Läs mer

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid Riksbyggenmodellen Eftertänksamhet för en bättre framtid Vi tänker efter, före I handen håller du en idéskrift om Riksbyggen- Modellen. Materialet har arbetats fram av Riksbyggen i samarbete med danska

Läs mer

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden

Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 1(5) PM Dialog med Elevrådet på Älvkvarnsskolan Om Ursvik idag och i framtiden 2013-09-10 2(5) Dialog om Ursviks västra delar NAI Svefa och Sundbybergs kommun träffade elevråden och pratade om Ursvik idag

Läs mer

Ungdomar. Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö

Ungdomar. Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö Ungdomar Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö Beskriv Fagersjö med 3 ord Naturnära, lugna vyer, krångligt Lugnt, hemma, vänskapligt Gemenskap, hemma, säkerhet Fotboll, roligt, tryggt Känns tryggt

Läs mer

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet.

I huvudet på en. stockholmare. Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. I huvudet på en stockholmare Frågor & svar från 1500 stockholmare om citykärnan och utvecklingen av Centralstationsområdet. 2 Utvecklingen av en station och området runt omkring både påverkar och berör

Läs mer

Sammanfattning från informationsmötet och workshoppen på Träffpunkten

Sammanfattning från informationsmötet och workshoppen på Träffpunkten Sammanfattning från informationsmötet och workshoppen på Träffpunkten 2014-02-06 Jag kom hit [till Brandbergen] för att en mäklare övertalade mig, nästan lurade hit mig, och vad jag blev förvånad, inte

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

Pubika & halvprivata stråk och platser

Pubika & halvprivata stråk och platser Pubika & halvprivata stråk och platser Följadne text beskriver stråken och vad som karaktäriserar dem. De publika platserna beskrivs i generellt i detta kapitel för att studeras närmare i det sista kapitlet.

Läs mer

Fokus Skärholmen Projekt på samråd

Fokus Skärholmen Projekt på samråd Fokus Skärholmen Projekt på samråd 5 september - 17 oktober, 2017 stockholm.se/fokusskarholmen Fokus Skärholmen Stockholm växer snabbt och snart är vi en miljon invånare. Nu planeras framtidens Skärholmen!

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg

Stadsbyggnadskontoret Göteborg. Stadsbyggnadskontoret Göteborg Välkommen hem Äppelträdgården är inget vanligt bostadsområde, hastigt hoprafsat för att tjäna snabba pengar. Så vill vi inte jobba. Därför började vi med att verkligen tänka efter: hur ser ett optimalt

Läs mer

Gottsundaområdet Planprogram

Gottsundaområdet Planprogram Kortversion av förslag till Gottsundaområdet Planprogram 2018 Samrådshandling 23 april 2018 till 4 juni 2018 Visionsbild som visar hur området kring Gottsunda centrum skulle kunna se ut. Kommunstyrelsen,

Läs mer

Resultat från webbenkät LINA

Resultat från webbenkät LINA Resultat från webbenkät LINA DELTAGARE RÖRELSE &VANOR UPPLEVELSER FÖRSLAG VAR BOR DU? Antal respondenter, totalt: 88 Jag är: Annat Man Kvinna 0 10 20 30 40 50 60 70 Vad är din ålder: 68-51-67 36-50 20-35

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop ca 50 personer deltog i workshopen Hur ska framtida Tullinge se ut? Hur tätt ska det vara? Hur högt ska det vara? Hur grönt ska det vara? osv. Som utgångspunkt för dialogen under Idévecka 2 fanns tre olika

Läs mer

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning Västra Ingelstad Dialogworkshop Sammanställning 19060 Bakgrund Bymiljöprogram Vellinge kommun har tagit fram stadsmiljöprogram och bymiljöprogram för flera orter i Vellinge. Syftet är att fånga upp karaktären

Läs mer

Vallastadsbornas synpunkter i sammanfattning

Vallastadsbornas synpunkter i sammanfattning Dialog Vallastaden den 15 maj 2018 Vi vill åter igen tacka alla som kom och samtalade med oss i högsommarvärmen på Alva Myrdals plats den 15 maj! Ett 80-tal personer kom och det har varit oerhört värdefullt

Läs mer

Tvättstugor och källargångar

Tvättstugor och källargångar 1 Tvättstugor och källargångar Tvättstugorna är viktiga, men känns eftersatta och otrygga. De upplevs ofta som trånga, smutsiga och osäkra. Öppna upp ytorna i tvättstugorna, ta bort onödiga väggar och

Läs mer

Framtidens Österåker. Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015

Framtidens Österåker. Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015 Framtidens Österåker Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015 Österåker 2040 Österåkers kommun tar fram en ny översiktsplan som är en långsiktig plan för mark- och vattenanvändning

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011

RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY. Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 RAPPORT STOCKHOLMARNA OM STATION STOCKHOLM CITY Kund: Jernhusen Kontakt: Eva Eliasson Datum: 20 december, 2011 Peter Blid Tel: 0739 403922 Peter.blid@novusgroup.se Annelie Önnerud Åström Tel: 0739 403761

Läs mer

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang

SAMHÄLLSBAROMETERN WWW.PE.SE. Om Projektengagemang SAMHÄLLSBAROMETERN 2016 Om Projektengagemang Projektengagemang erbjuder kvalificerade konsulttjänster och lösningar inom arkitektur, byggnad, el- och teleteknik, VVS, industri och energi, infrastruktur

Läs mer

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin Syltlöken 1 Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 2(6) I anslutning till detaljplan Syltlöken

Läs mer

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal Forsåker En ny central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö Socialdemokraterna i Mölndal Inledning Mölndals stad köpte 2009 området där det gamla pappersbruket Papyrus låg. Idag benämns området Forsåkersområdet.

Läs mer

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj 2016 Kärnvärden och vision Sammanställning kärnvärden och vision Nära till allt Definitioner av nära till allt Ja! Det är nära till allt. Inte nära till mörka platser.

Läs mer

Våra viktigaste tips

Våra viktigaste tips Våra viktigaste tips Projektteamen bakom utvecklingsprojektet Hållbara Hökarängen har sammanfattat sina viktigaste lärdomar och tips för andra som vill jobba med hållbarhetprojekt och stadsdelsutveckling.

Läs mer

Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? Lugnt och tryggt

Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? Lugnt och tryggt Lugnt och tryggt Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? WORKSHOP Elevråden i Lomma kommun 2009-04-15 Naturen och omgivningarna Trafik och kommunikationer

Läs mer

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Stadsdelsanalys av Rosengård Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Inledning Inför arbetet med att inventera och göra en nulägesanalys av Rosengård har vi valt att begränsa vårt område. Det område

Läs mer

Området Ångfärjan Mål och motiv

Området Ångfärjan Mål och motiv Området Ångfärjan Mål och motiv w w w. h e l s i n g b o r g. s e /a n g f a r j a n Området Ångfärjan ska utvecklas till en ny mötesplats för helsingborgarna. Här ska man ses, flanera, umgås, äta, underhållas

Läs mer

Årstastråket och Slakthusområdet

Årstastråket och Slakthusområdet stråket och Slakthusområdet Kontakt: Jenny Brolin Kontakt på Novus: Per Fernström och Annelie Önnerud Datum: 5 februari 2019 Har jobbat deltid 35% 1 1 Novus 2019. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

Vuxna - med barn över 15/utan barn. Sammanställning workshop - Bygg ditt Fagersjö

Vuxna - med barn över 15/utan barn. Sammanställning workshop - Bygg ditt Fagersjö Vuxna - med barn över 15/utan barn Sammanställning workshop - Bygg ditt Fagersjö Beskriv Fagersjö med 3 ord Lugn, naturen, hemma Natur, lugn, tryggt Hemma, trygghet, dåliga kommunikationer Hemma, rast,

Läs mer

Bennets väg 17D. Malmö, Öster, Törnrosen

Bennets väg 17D. Malmö, Öster, Törnrosen Bennets väg 17D Malmö, Öster, Törnrosen Med 23 000 lägenheter är MKB Malmös största hyresvärd. Det innebär att MKB har ett särskilt ansvar för bostadsmarknaden i Malmö och för att aktivt medverka till

Läs mer

Boulebana, Brf Adelsö 2

Boulebana, Brf Adelsö 2 Boulebana, Brf Adelsö 2 Motion 1 till årsstämman 2015 Maud Jonsson och Roland Jonsson i 62:an föreslår att uppdra åt styrelsen att anlägga en boulebana. Motivering till förslaget Vi vill här skicka en

Läs mer

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD)

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) 2016-11-29 Agenda Solna stad i korthet Solna stads första trygghetsboende tankar kring utformning och funktion Upplägg kring trygghet

Läs mer

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Oxelbergen Kungsleden

Oxelbergen Kungsleden Strategisk Arkitektur Oxelbergen Kungsleden Fördjupad studie - Bef. & tillk. BTA, parkeringslösning samt barnperspektiv 5 6 Fördjupad studie 56 Illustrationsplan Strategisk Arkitektur 6 8 5 MM 6 8 MM SKALA

Läs mer

Designdialog Pärlan & Granhyddan Workshop 1 2012-10-10

Designdialog Pärlan & Granhyddan Workshop 1 2012-10-10 1 (2) Designdialog Pärlan & Granhyddan Workshop 1 2012-10-10 Plats: Bedinge Golfklubb Tid: 18.00 20.00 Som en del i arbetet med utvecklingen av området kring Pärlan och Granhyddan arrangerar kommunen designdialogen.

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

pendlaren Älvsjö centrums absolut bästa pendlingsläge

pendlaren Älvsjö centrums absolut bästa pendlingsläge pendlaren Älvsjö centrums absolut bästa pendlingsläge Kvarteret pendlaren Nya älvsjö torg Bo granne med nya Älvsjö centrum Familjebostäder bygger hyresrätter i nya Älvsjö Centrums mest centrala läge. Kvarteret

Läs mer

GULDMYNTSGATAN - WOODEN IT BE NICE. Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende

GULDMYNTSGATAN - WOODEN IT BE NICE. Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende GULDMYNTSGATAN - WOODEN IT BE NICE Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende Smart Housing för unga - en temadag om framtidens boende ALTERNATIV PUNKTHUS ALTERNATIV LAMELLHUS DETALJPLAN

Läs mer

Därför går jag aldrig själv om natten.

Därför går jag aldrig själv om natten. Därför går jag aldrig själv om natten. Pressrapport Ny trygghetsbelysning i området Lappkärrsberget. Ett samarbetsprojekt mellan Stockholms Stad och Fortum. Innehåll Sammanfattning 3 Resultat från undersökning

Läs mer

Tema: Arbete & Bostad

Tema: Arbete & Bostad - BLADET NR 67 Maj 2013 Tema: Arbete & Bostad 2 - B L A D E T - BLADET NR 67 Maj 2013 Många unga utan bostad Tema: Arbete & Bostad 189 000 nya bostäder skulle behövas i Sverige bara för att ge de ungdomar

Läs mer

ENKÄT FÖR PLATSRUNDVANDRING

ENKÄT FÖR PLATSRUNDVANDRING SVENSKA STADSKÄRNORS BID-MODELL samverkan på frivilliga grunder ENKÄT FÖR PLATSRUNDVANDRING AV BID-OMRÅDET UTIFRÅN 5 FOKUSOMRÅDEN PLATSVARUMÄRKE FOKUSOMRÅDE 2 UTBUD AKTIVITETER, UPPLEVELSER & SERVICE UTBUD

Läs mer

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010

Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Frågor och svar med politiker och Ungdomsrådet i Sjöbo Gydarp, 7 oktober 2010 Representanter från partierna var: Sjöbopartiet: Roger Karlsson och Carina Jönsson Moderaterna: Kent-Ivan Andersson (ordförande

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Alsike Nord Etapp 2 Medborgardialog

Alsike Nord Etapp 2 Medborgardialog Alsike Nord Etapp 2 Medborgardialog 2018 Innehållsförteckning Bakgrund...3 4 Dialogtillfälle 1...5 Dialogtillfälle 2...6 Arbetet framåt...7 Metod...8 10 Bilagor...11 12 Medborgardialog, bakgrund När medborgare

Läs mer

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Under sommaren 2012 gjordes en enkätundersökning bland Nyköpings befolkning angående stadens parker. Totalt fick man in 188 svar. Detta dokument är ett tillägg

Läs mer

Framtidens Opaltorg. En ny mötesplats för alla

Framtidens Opaltorg. En ny mötesplats för alla Framtidens Opaltorg En ny mötesplats för alla Opaltorget behöver utvecklas Stadsdelstorg, viktig knutpunkt men det upplevs anonymt, oattraktivt och otryggt. God kollektivtrafik men hållplatsen är otrygg,

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

GLÄNTA. En öppning i den täta staden där historien möter vardagen

GLÄNTA. En öppning i den täta staden där historien möter vardagen GLÄNTA En öppning i den täta staden där historien möter vardagen Taklandskap Tak liknande omkringliggande byggnader Takterrasser för boende Biotoptak, fördröjning av regnvatten Koncept & innehåll Förklarande

Läs mer

VI HAR EN VISION LÄGENHETSFAKTA FÖRSLAG TILL HAMMARSHUS KVARTER F

VI HAR EN VISION LÄGENHETSFAKTA FÖRSLAG TILL HAMMARSHUS KVARTER F VI HAR EN VISION Vi på K-fastigheter är intresserade av att exploatera en del av Hammar 9:151. Området vi har valt att planera bostäder för är Kvarter F enligt intresseanmälan. Vi är intresserade av Kvarter

Läs mer

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15 SAMMAFATTIG av lanprogram för Hallstahammars centrum Framtidens centrum 07-0- Dnr: / Bakgrund Hallstahammar är en attraktiv boendeort där bostadsbristen blir allt mer tydlig och där kravet ständigt växer

Läs mer