Innovationsjournalistik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innovationsjournalistik"

Transkript

1 Utlysning Innovationsjournalistik

2 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder journalister och redaktörer heltidssysselsatta inom svenska nyhetsmedia att ansöka om deltagande i det internationella praktikprogrammet Innovation Journalism Fellowships i USA, som drivs i samarbete mellan VINNOVA och Stanford University. Programmet på Stanford är ett praktikprogram med introduktionskurs i Sverige och gemensamma verksamheter i USA. Tyngdpunkten ligger på praktik på en amerikansk nyhetsredaktion som bevakar innovationssystem som exempelvis Bloomberg, CNET News.com eller San Francisco Chronicle, med aktiviteter förlagda vid Stanford University. Syfte Programmet syftar till att ge grundläggande kunskaper i innovationssystem och innovationsprocesser, samt färdigheter i att journalistiskt bevaka området i en internationell miljö. Det erbjuder deltagarna stor frihet att utveckla sin kompetens och möjligheter att skapa relationer med kollegor på området i Sverige och internationellt. Mål Efter genomgången utbildning ska deltagaren kunna se, analysera och förstå hur innovationer påverkar samhällsutvecklingen socialt, ekonomiskt och kulturellt, i ett nationellt och internationellt perspektiv. Deltagarna ska efter programmet även ha en ökad förståelse för hur man journalistiskt bevakar, kritiskt granskar och informerar om nyheter om innovationer och innovationsprocesser i samhället. Inom programmet ges också utrymme för diskussion och studier av medieutvecklingen. Krav Programmet förutsätter ett stort mått av eget arbete, egna initiativ och god samarbetsförmåga. Varje deltagare är själv ansvarig för egen utveckling och är skyldig att organisera delar av programmet tillsammans med andra deltagare. Varje deltagare bidrar också med idéer och initiativ till programmets genomförande och vidareutveckling, och driver en diskussion tillsammans med övriga deltagare om vad man kan göra tillsammans. Deltagare skall vara anställd vid ett medieföretag eller produktionsbolag, eller vara egenföretagare (frilans). Stöd betalas inte ut till privatpersoner. VINNOVAs stöd VINNOVAs finansiella stöd utgår i form av ett projektbidrag på maximalt SEK, som avser att täcka kostnader för deltagaren under programtiden. Utlysningen är den sjätte omgången inom programmet.

3 3 Ansökan Ansökan görs av deltagande journalisten tillsammans med dennes arbetsgivare, eller uppdragsgivare, med en skriven rekommendation från en redaktionell chef. Sista dag att lämna in ansökan är 3 november Observera att ansökningarna ska vara inne senast kl denna dag. VINNOVAs mål är att bidra till en hållbar tillväxt i Sverige. Detta sker genom en utveckling av landets innovationssystem. Med hjälp av analyser som identifierar hinder och möjligheter i systemen utformas inom områden med tillväxtpotential program och utlysningar. Dessa kan gälla både behovsmotiverad forskning och olika typer av aktörssamspel. Alla VINNOVAs utlysningar har effektmål, både kortsiktiga och långsiktiga, för vad som avses åstadkommas och hur projekten som finansieras bidrar till hållbar tillväxt. Utvärdering mot dessa mål sker kontinuerligt. Information om denna utlysning samt förutsättningar och villkor för deltagandet framgår av följande utlysningstext. Denna finns även på utlysningens webbsida på På denna sida finns också aktuella uppgifter om tider samt länk till den elektroniska ansökningsfunktionen. Stockholm Per Eriksson, Generaldirektör Jan Sandred, Programledare VINNOVA

4 4 2. Utlysningens syfte Syftet med utlysningen är att erbjuda vidareutbildning i grundläggande kunskaper i innovationssystem och innovationsprocesser, samt färdigheter i att journalistiskt bevaka området i en internationell miljö. 3. Bakgrund och motiv Innovationer, det vill säga nya produkter, tjänster och processer, är grunden för hållbar tillväxt och god ekonomi i det moderna samhället. Förutsättningarna för att främja innovation, där forskning och utveckling är en viktig del, har blivit den viktigaste frågan för tillväxt- och välfärdspolitiken i många länder. Hög kompetens, ett effektivt kunskapsutbyte och ömsesidigt lärande i samspel mellan företag, forskning och politik, är en förutsättning för ett välfungerande innovationssystem. Ju effektivare och snabbare kunskaper kan omsättas i nya produkter, tjänster eller processer, desto större bidrag till tillväxten i landet. En professionell bevakning av innovationssystemen av oberoende nyhetsmedia har en växande betydelse, där nyhetsmedia kompletterar de traditionella kanalerna utbildning och publicering i vetenskapliga tidskrifter mm, för kunskapsspridning, begreppsbildning, debatt och kritisk granskning. En ökar professionell journalistisk bevakning, genom vederhäftig information, relevant debatt och kritisk granskning av aktörer och verksamheter, ökar intresset och förståelsen för innovationsprocesser, innovationssystem och entreprenörskap. För att bevaka och granska innovationssystemet och innovationsprocesser i samhället krävs en förståelse för hur innovation och innovationsförmåga påverkas av sambanden mellan vetenskap, teknisk utveckling, industri- och forskningspolitik, riskkapital, marknadsföring av ny teknologi, kulturella och sociala strömningar och andra samspelande faktorer. VINNOVA erbjuder med utlysningen innovationsjournalistik en möjlighet för media att öka sin kunskap och kompetens i att bevaka och granska innovationssystemet och innovationsprocesser i samhället. Vinnovas program för innovationsjournalistik är ett sätt att öka intresset och förståelsen för innovationsprocesser, innovationssystem och entreprenörskap inom media, samt att bidra till att effektivisera innovationssystemet genom att stödja mediernas roll som en aktör i systemet. 4. Utlysningens inriktning Programmet för innovationsjournalistik är en verksamhetsförlagd utbildning i internationell miljö för journalister och redaktörer som i huvudsak arbetar med journalistisk verksamhet som anställda eller som frilansare på svenska nyhetsmedier.

5 5 Utlysningen erbjuder finansiering av en grundläggande utbildning inom innovationssystem och innovationsprocesser, samt deltagande i det internationella programmet Innovation Journalism Fellowships som drivs vid Stanford University i samarbete med VINNOVA. Fortbildningen startar med en obligatorisk grundkurs vid Lunds Universitet, följt av en obligatorisk introduktionsperiod förlagd till Silicon Valley, där deltagande journalister lär sig bevaka innovation under ledning av världsledande journalistisk expertis med hemvist i Silicon Valley. Svenska journalister med erfarenhet från tidigare årgångar av programmet deltar delar av tiden. Programmet följs av minst fyra månaders sammanhängande arbetsplatsförlagd utbildning i internationell miljö på ledande media i regioner med starka innovationssystem. Deltagande journalister medverkar även i The Sixth Conference on Innovation Journalism vid Stanford University, dit chefer och ledande befattningshavare inom svenska medier inbjuds att medverka. I programmet även studiegrupper och seminarier i tillväxtteorier, globaliseringens innebörd och verkningar, begreppen innovationssystem, innovationers betydelse för tillväxt, och liknande. Syftet är att öka kunskaperna och ett vidgat perspektiv på området genom att ge en kvalificerad introduktion. Under vistelsen gör deltagande journalister ett gemensamt studiebesök till Washington DC och New York, för att studera hur amerikansk innovationspolitik formas och hur de finansiella marknaderna påverkar. Under programmet medverkar deltagarna till ett kontinuerligt utbyte av intryck, tankar och åsikter, samt utvecklar gemensamt effektiva metoder och verktyg för att professionellt bevaka och kritiskt granska entreprenörskap, innovationssystem och innovationsprocesser. 5. Förväntat resultat och effektmål VINNOVA betraktar finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling som investeringar, som på sikt skall öka konkurrenskraften och främja en hållbar tillväxt i Sverige. Utlysningens effektmål anger vad VINNOVA förväntar sig att beviljade projekt skall bidra till Förväntat resultat från programmet Förstärkt spetskompetens kring bevakning av innovationsprocesser, innovationssystem och entreprenörskap. Ökad erfarenhet av att arbeta med medier som bevakar innovationsprocesser, innovationssystem och entreprenörskap i regioner med starka innovationssystem. Starka nationella och internationella nätverk av journalister som bevakar innovationsprocesser, innovationssystem och entreprenörskap Effektmål Ökad professionalisering av den journalistiska bevakningen av innovationsprocesser, innovationssystem och entreprenörskap, och öka delaktigheten hos journalister i att utveckla metoder och verktyg för att bevaka området.

6 6 Större professionell journalistkår, som genom vederhäftig information, relevant debatt och kritisk granskning av aktörer och verksamheter, ökar intresset och förståelsen för innovationsprocesser, innovationssystem och entreprenörskap. Ökad förmåga hos journalister att se de svenska innovationssystemen i ett internationellt perspektiv. Skapa en förstärkt kollegial gemenskap med spetskompetens inom journalistik om innovationsprocesser, innovationssystem och entreprenörskap, knuten till liknande gemenskaper i andra länder. 6. Krav på projektet, på sökande och deltagaren 6.1. Krav på projektet Programmet vänder sig till vetenskapsjournalister, näringslivsreportrar, samhällsekonomiska reportrar, teknikjournalister, ledarskribenter, och andra som på något sätt bevakar innovationssystem och innovationsprocesser. Följande krav ska vara uppfyllda i projektansökan: Ansökan ska ligga i linje med utlysningens inriktning och tydligt bidra till att uppfylla utlysningens förväntade resultat och mål. Ansökan ska innehållsmässigt ligga inom journalistik som bevakar innovationsprocesser, innovationssystem och entreprenörskap. Journalisten ska i huvudsak arbeta med journalistisk verksamhet inom svenska nyhetsmedia. Journalisten förbinder sig att delta minst fem månader i programmet, inklusive de gemensamma verksamheterna i Silicon Valley. Övrig tid tillbringas vid värdredaktionen. Den organisation deltagande journalist arbetar på eller med, ska ha för avsikt att utveckla verksamheten genom journalistens deltagande i programmet. Programmet är avsett att vara kostnadsneutralt för arbetsgivaren upp till maxbidragsbeloppet SEK. VINNOVAs ekonomiska bidrag avser att i första hand täcka arbetsgivarens/frilansarens löneoch extrakostnader under programperioden. Som riktlinjer för merkostnader för utlandsvistelse kan Arbetsgivarverkets Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands URA, samt medföljandetillägg enligt URA användas Behörighetskrav på deltagaren Deltagaren ska arbeta med i huvudsak journalistisk verksamhet inom svenska nyhetsmedia. 1

7 7 Deltagaren förutsätts ha en god samarbets- och initiativförmåga, samt vara van vid självständigt arbete. Deltagaren förutsätts själv ordna alla praktiska detaljer för att genomföra projektet, exempelvis visum, bostad, etc. Deltagaren ska ha en dokumenterad god förmåga att arbeta på engelska. Deltagaren medverkar i ett antal obligatoriska aktiviteter. Gruppen av deltagare kommer att genomföra ett antal gemensamma verksamheter inom programmet, som startmöte, seminarier, arbetsmöten och studiebesök, samt delta i ett gemensamt arbetsprojekt, en gemensam konferens vid Stanford, samt delta i diskussioner för erfarenhetsutbyte med de övriga deltagarna i programmet. Deltagaren skriver en utvärdering och slutrapport Deltar i avslutande konferens för slutredovisning och diplomering 6.3. Krav på bidragsmottagaren Enbart juridisk person, som aktiebolag och enskild firma, kan vara bidragsmottagare. (ej privatperson). Mottagare kan vara deltagarens arbetsgivare eller eget frilansbolag. Bidragsmottagaren ska visa sin avsikt att utveckla verksamheten genom journalistens deltagande i programmet. Bidragsmottagaren ska ge deltagande journalist ett rekommendationsbrev från sin redaktionella chef, redaktionella uppdragsgivare, eller en välmeriterad kollega. Den rekommenderades relation till deltagaren skall framgå av rekommendationsbrevet. Bidragsmottagaren ansvarar för deltagarens anställning och att de villkor för utlandsvistelsen som gäller under projektperioden uppfylls. Deltagarens anställningsförhållande med arbetsgivaren kvarstår under hela projekttiden. Bidragsmottagaren ska inte vara tjänstledig, men är befriad från ordinarie arbetsuppgifter och produktionskrav under projektperioden. Bidragsmottagaren är ekonomiskt redovisningsskyldig gentemot VINNOVA. 7. Bedömningsprocessen Ansökningarna bedöms och sökande nomineras av ett externt programråd, med representanter från medieindustrin, universitet och högskola samt VINNOVA. De nominerade är ålagda att inom en utsatt tid skaffa fram en personlig inbjudan från en värdredaktion, antingen från någon av de av VINNOVA presenterade redaktionerna eller egen värdredaktion som motsvarar programmets krav i inbjudan. Nominerade deltagare får av det internationella programmet Innovation Journalism Fellowships på Stanford tillgång till ett antal mottagande företag/organisationer som anmält intresse av att vara värdar. De föreslagna värdarna finns i huvudsak i San Francisco-området, Boston och New York. Det står dock var och en fritt att skaffa sig andra värdar efter samråd med VINNOVA.

8 8 Slutligt beslut om finansiering tas när det finns en godkänd personlig inbjudan. VINNOVA omfattas av offentlighetsprincipen. Myndigheten har dock en skyldighet att skydda bland annat företagshemligheter enligt sekretesslagen Bedömningskriterier Följande kriterier kommer att avgöra VINNOVAs beslut om finansiering av projektansökan Relevans, dvs hur väl projektet ligger i linje med programmets inriktning och bidrar till utlysningens effektmål. Bedömning av vilka möjligheter den sökande har att följa utlysningens inriktning. Uppskattad förmåga att arbeta med de arbetsuppgifter och de minimikrav som ställs av värden, exempelvis det språk som används av värdredaktionen. Kvalitet, dvs förmåga att öka kunskapen och kompetensen inom utlysningens ämnesområde och inriktning. Hänsyn tas till den sökandes kunskaper, kompetens och tidigare erfarenheter av att bevaka entreprenörskap, kommersialisering av forskningsresultat och liknande. Bedömning av den sökandes individuella meriter, möjlighet att använda de förvärvade kunskaperna, och kontakterna för att förbättra arbetet vid sin publikation i Sverige och sammansättningen av gruppen utvalda deltagare. Genomförbarhet, dvs de sökande personernas (projektteamets) förmåga och trovärdighet att genomföra det tilltänkta projektet. Bedömning av individens framtida förväntade prestationer och tidigare gjorda prestationer. Exploaterbarhet/nyttiggörande, dvs om den sökandes och hemmapublikationens vilja och förmåga att uppnå en högre professionalitet i den journalistiska bevakningen av innovationssystem, entreprenörskap och liknande. Bedömning görs av viljan hos hemmaredaktion/uppdragsgivare att utveckla verksamheten genom journalistens deltagande i programmet. Kriterierna kommer också att återkomma i uppföljningar och framtida utvärderingar av projektet Avslag De värdar som VINNOVA erbjuder är inte skyldiga att ta emot någon deltagare, om de anser att ingen deltagande uppfyller deras egna krav. 8. Budget Denna utlysning har en budget på 2,4 miljoner kronor för Inom denna ram beräknas sex projekt kunna beviljas finansiering.

9 9 9. Tidplan 9.1. Utlysning För aktuella uppgifter om tider, se utlysningens webbsida på Sista ansökningsdag: 3 november 2008, kl Obligatoriska aktiviteter Januari En veckas introduktionskurs i de bakomliggande teorierna kring innovation, förlagd vid Forskningspolitiska Institutet på Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet. Behörighet till universitetsstudier är inte ett krav för deltagande 2 februari Fortbildningen börjar med två veckors introduktion, förlagd till Stanford University och SRI International, med seminarier och föreläsningar med ledande forskare, entreprenörer och riskkapitalister i Silicon Valley. Deltagande i studiebesök och egenhändigt genomförda workshops med andra programdeltagare. o Innovation Newsroom. Praktik med bevakning av innovationer i Silicon Valley, på en gemensam blogredaktion. under handledning av lärare och mentorer from USA och Sverige. o Stanford Innovation Lectures Series. Veckovisa föreläsningar av lärare och forskare på Stanford. o Meet the Players. Presentationer av och diskussioner med inflytelserika personer i innovationssystemet i Silicon Valley. o The Making of Public Innovation Policy. Workshop med the US National Academies. o The Role of Media in Society. Workshop med World Economic Forum Media&Entertainment Industry Partnership. o The Innovation News Language The Elevator Talk. Workshop om det engelska nyhetsspråket. Ca 1 mars Praktik i minst fyra sammanhängande månader på värdredaktioner, där programdeltagarna är med i det dagliga redaktionella arbetet. Deltagaren förväntas själv skaffa praktikplats, med assistans av programledningen vid Stanford. (Möjliga värdredaktioner 2009 är exempelvis AlwaysOn-Network, San Francisco; Bloomberg, San Francisco; VentureBeat, San Francisco.) o Deltagare förväntas organisera besök på värdredaktionen för besökande delegationer från Sverige. o Sammanfattning av artiklar och erfarenheter publiceras på

10 maj Medverkan i IJ-6 The Sixth Conference on Innovation Journalism at Stanford University. Varje deltagare arrangerar en session om 45 minuter, för erfarenhetsutbyte kring frågor om innovationsjournalistik. En vecka i juni. Gruppbesök till Washington DC och New York för att studera på hur amerikansk innovationspolitik formas, samt hur de stora finansiella marknaderna kopplar till startup-ekonomin i Silicon Valley. Under hela perioden: Deltagande journalister deltar i aktiviteter för erfarenhetsutbyte mellan alla deltagare i det internationella programmet. Deltagare ingår i alumninätverket under minst ett år efter avslutat kursprogram Deltagande i uppföljningskonferens under hösten 2009 med övriga svenska innovationsjournalister/projektledare i Sverige. 10. Hur man ansöker Ansökan görs endast elektroniskt via ansökningstjänsten på VINNOVAs Intressentportal. Denna nås genom utlysningens webbsida på VINNOVAs webbplats under Hur man ansöker. För att kunna lämna in en ansökan måste du först skapa ett användarkonto hos VINNOVA. Med hjälp av detta kan du sedan logga in på ansökningstjänsten. Har du redan ett användarkonto hos VINNOVA kan du använda detta. Sista dag att lämna in ansökan är 3 november Observera att ansökningarna ska vara inne senast kl denna dag. Vid frågor om den elektroniska ansökningsfunktionen, kontakta VINNOVAs IT-support, tel , helpdesk@vinnova.se. IT-supporten är öppen vardagar kl Ansökans innehåll Ansökan görs elektroniskt på VINNOVAs intressentportal, och fylls i av den sökande personligen och med godkännande från den avsedda bidragsmottagaren (arbetsgivaren). Till ansökan ska bifogas ett rekommendationsbrev, som skickas in via e-post till VINNOVA. Ange ansökans diarienummer. 12. Programråd Till programmet är ett externt programråd med experter knutet, som bedömer och väljer ut deltagarna bland de sökande. Programrådet är också med och utvecklar mätmetoder och verktyg (indikatorer) för att kunna påvisa förväntade effekter på lång sikt och att programmet når de delmål och resultat som är uppsatta. 13. Uppföljning, lärande och utvärdering Under programmet sker en kontinuerlig uppföljning och lärande under workshopparna och konferensen av alla deltagare, för att förbättra programmet och underlätta för deltagarna och programledningen att lära av gjorda erfarenheter.

11 11 Inom programmet Innovationsjournalistik ingår att programledningen, i samarbete med programrådet och deltagarna, utvecklar mätmetoder och verktyg (indikatorer) för att kunna påvisa förväntade effekter på lång sikt och att programmet når de delmål och resultat som är uppsatta. Efter att programmet är avslutat sker en slutlig individuell redovisning av gjorda erfarenheter av samtliga deltagare. Samtliga deltagare erbjuds delta i det Alumni-nätverk som drivs av tidigare Fellows. Deltagare erbjuds även att medverka i kommande års konferenser. Deltagare och sökande förbinder sig att stå till förfogande för intervju vid framtida utvärderingar av programmet. 14. Kontaktpersoner Ytterligare information om programmet, utlysningen och ansökningar lämnas av: Jan Sandred Handläggare jan.sandred@vinnova.se Programmet i USA David Nordfors nordfors@stanford.edu Svar på frågor av administrativ karaktär kan lämnas av: Sirpa Terimo sirpa.terimo@vinnova.se

12 English Summary Swedish Innovation Journalism Program The innovation journalism program was started in 2003 to offer an opportunity for individual journalists, to increase their knowledge and develop skills and practices, and increase professional level in covering innovation processes. It is designed as a fellowship program, where journalists practice at editorial offices in regions with efficient innovation systems, like Silicon Valley, Boston and New York. In addition the participants are required to participate in workshops, study visits and the annual innovation journalism conference at Stanford University, organized by VINNOVA and Stanford. The fellows are also part of a Swedish alumni community and offered to be part of an international alumni community. The target group is senior practicing journalists and editors. The aim is To get experience in covering innovation systems, innovation processes and entrepreneurship. Innovation is a process, often long-term. Understanding of how to evaluate the progress of companies and societies by looking at the interaction between science, R&D, business development and public policy. Get a systems perspective. Understanding of who depends on who, and how? Innovations do not occur they are created in cooperation with many. And you need support from many actors to create innovations. Understand and develop skills and practices in cross disciplinary work. You need to cover many difference aspects: science, law, finance, policy, even the social and ethical. A combination of business, technology, political and cultural journalism.

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

Utlysning Internationell praktik för ledare inom högskolans innovationsstödsystem En utlysning inom Nyckelaktörsprogrammet

Utlysning Internationell praktik för ledare inom högskolans innovationsstödsystem En utlysning inom Nyckelaktörsprogrammet 1 2009-09-06 Utlysning Internationell innovationspraktik 2010 Internationell praktik för ledare inom högskolans innovationsstödsystem En utlysning inom Nyckelaktörsprogrammet 2 1. Allmänt om utlysningen

Läs mer

Utlysning av VINNOVA-program. Innovationsjournalistik. Dnr:

Utlysning av VINNOVA-program. Innovationsjournalistik. Dnr: Utlysning av VINNOVA-program Innovationsjournalistik Dnr: 2005-01054 Innehåll: 0 Sammanfattning... 1 1 Vem kan söka finansiering... 2 2 Programmets inriktning och innehåll... 3 2.1 Vision... 3 2.2 Bakgrund

Läs mer

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-04-20 Rev. 2012-10-12 Öppna datakällor 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

VINN NU 2011 hösten Utlysning. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU. en utlysning inom programmet VINN NU 1(7)

VINN NU 2011 hösten Utlysning. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU. en utlysning inom programmet VINN NU 1(7) Utlysning 2011 hösten Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU en utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige

Läs mer

Konferens Innovation Journalism Oak Lounge, Tresidder Union at Stanford University

Konferens Innovation Journalism Oak Lounge, Tresidder Union at Stanford University Konferens Journalism Oak Lounge, Tresidder Union at Stanford University Om Journalism Inbjudan till konferensen skedde via Vinnova och Jan Sandred som jobbar som Program Manager. Vinnova skickar varje

Läs mer

Tillämpad genusforskning

Tillämpad genusforskning 1 2007-06-18 Utlysning Tillämpad genusforskning inom starka forsknings- och innovationsmiljöer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed genusforskare, huvudansvariga för starka forsknings- och innovationsmiljöer

Läs mer

Utlysning Innovation och Design 2012

Utlysning Innovation och Design 2012 1 2012-05-14 Utlysning Innovation och Design 2012 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 1 2006-05-31 Utlysning KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed svenska universitet, högskolor, och forskningsinstitut att inkomma med ansökan om finansiering av projekt

Läs mer

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst.

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. 2012-08-16 Utlysning 2012 Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. En utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Normkreativ innovation 2017

Normkreativ innovation 2017 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-30 2016-05307 Reviderad Normkreativ innovation 2017 - finansiering av instegsprojekt i företag Normkreativ innovation handlar om att utmana normer för att skapa

Läs mer

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-10-22. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-10-22 Öppen innovation och spetsanvändare 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Tillämpad genusforskning

Tillämpad genusforskning 1 2008-03-03 Utlysning Tillämpad genusforskning för starka forsknings- och innovationsmiljöer Steg 2 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed genusforskare, huvudansvariga för starka forsknings- och innovationsmiljöer

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-04-15 2013-01710 Reviderad 2013-04-24 Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet En utlysning inom det strategiska området Produktion och arbetsliv. 1 Sammanfattning

Läs mer

Kompetenscentrum stöd till SMF

Kompetenscentrum stöd till SMF UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer [170307] 2015-04704 Reviderad [170307] Kompetenscentrum stöd till SMF Stöd till Små- och Medelstora Företag för forskningsinsatser i Vinnovas kompetenscentrum En utlysning

Läs mer

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 21 september 2015 Reviderad Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända En utlysning inom programmet Social innovation. 1 Sammanfattning En utlysning

Läs mer

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte Utlysningen FRÖN - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet Informationsmöte 2014-04-04 Vad är FRÖN? En VINNOVA-satsning på ökad innovationskraft i offentligt finansierad verksamhet Aktörer

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Normkritisk innovation 2018

Normkritisk innovation 2018 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-12-15 2017-05257, 2017-05259 Reviderad Normkritisk innovation 2018 Jämställdhet och jämlikhet som drivkraft för innovation och hållbar tillväxt En utlysning inom

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2019-04-19 2017-02398 Reviderad 2017-09-12 Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss

UTLYSNING 1 (6) VINNVÄXT 2016 Skiss UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer 2015-02-20 2015-00027 VINNVÄXT 2016 Skiss Inbjudan att inkomma med skisser för uppbyggnad och utveckling av innovationsmiljöer inom strategiska områden av betydelse för

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag

Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2016-05-02 2011-03827 Knowledge Innovation Communities (KIC) planeringsbidrag En utlysning inom programmet EU-relationer 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet.

Läs mer

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-12-18 2013-05536 Reviderad Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Stöd till innovatörer 2018

Stöd till innovatörer 2018 UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-11-21 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer 2018 En utlysning för organisationer som kan stödja enskilda innovatörer och uppfinnare VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel 1 (6) STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel En utlysning inom Strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning

Läs mer

Forska&Väx. Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation

Forska&Väx. Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation Forska&Väx Program som främjar små och medelstora företags forskning, utveckling och innovation 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder små och medelstora företag (SMF) att komma in med ansökan om ekonomiskt stöd

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

FashionTech och MediaTech

FashionTech och MediaTech 1 FashionTech och MediaTech 1 Sammanfattning Från analog till digital 2017 Bärbart mode och nyhetsmedia har gemensamt att de befinner sig i en förändringsfas som drivs av digitaliseringen för nya tjänster.

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation.

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation. UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-06-25 2014-03980 Reviderad -- Öppna datakällor 4 En utlysning inom programmet Öppen innovation. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker

Läs mer

INNOVATIONER FÖR ÄLDRES LIVSMILJÖ

INNOVATIONER FÖR ÄLDRES LIVSMILJÖ 1 2007-03-20 Inbjudan BEHOVSANALYS INNOVATIONER FÖR ÄLDRES LIVSMILJÖ 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed ideella föreningar och intresseorganisationer i samarbete med forskare och näringsliv att inkomma

Läs mer

Mobilitet, mobil kommunikation och bredband

Mobilitet, mobil kommunikation och bredband 2007-05-28 Reviderad 2007-08-15 Mobilitet, mobil kommunikation och bredband Utlysning som främjar forskning inom Framväxt av tjänster i nät och terminaler och Speciella insatser för att samverka med, komplettera

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 121109 2012-01384 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation - samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter

Läs mer

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014)

Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) UTLYSNING INNOVATIV PRODUKTFRAMTAGNING 1 (9) Datum Diarienummer 2014-03-24 2014-01488 Reviderad Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling (2014) Detta är den andra utlysningen

Läs mer

Banbrytande idéer inom industriell utveckling

Banbrytande idéer inom industriell utveckling UTLYSNING 1 (9) Banbrytande idéer inom industriell utveckling Förstudier och hypotesprövningar för att ge förutsättningar för innovationer som kan bidra till en konkurrenskraftig och hållbar svensk industriell

Läs mer

Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin

Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin UTLYSNING 1 (11) Datum 2017-10-11 Diarienummer 2017-04966 Reviderad 2018-01-17 Kunskapsspridning för ökad digitalisering i industrin Finansiering av kunskapsspridningsprojekt Detta är en utlysning inom

Läs mer

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga

Leda och organisera för ökad innovationsförmåga UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-03-01 2016-05332 Reviderad 2017-03-22 Leda och organisera för ökad innovationsförmåga En utlysning inom programmet Innovationsledning och organisering VERKET FÖR

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2014-06-03 Version Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA,

Läs mer

Smartare Elektroniksystem

Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (13) Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2018 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Smartare Elektroniksystem är en del av Vinnova,

Läs mer

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen

VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-03-11 2014-01303 Reviderad 2014-01391 AO Datum för revidering VINN NU 2014 En tävling för nystartade företag med unga i ledningen Utlysningen VINN NU 2014 genomförs

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag

Stöd för unga innovativa tillväxtföretag UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2012-11-15 2012-02992 Reviderad 2012-02-25 Stöd för unga innovativa tillväxtföretag En utlysning inom programmet Innovativa SMF. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING Datum [2018-01-16] Diarienummer 2017-02398 Reviderad [2018-12-21] Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet 2 (8) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill

Läs mer

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2018-01-12 2014-04036 Reviderad 2017-12-19 Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-03-31 2014-02348 Reviderad 2015-02-02 Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-03-15 2016-00068 Reviderad 2017-11-01 Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Utlysning som främjar forskning på innovativa inbyggda system, programvara och hårdvara

Utlysning som främjar forskning på innovativa inbyggda system, programvara och hårdvara 1 2007-06-25 Reviderad 2007-09-03 Utlysning Banbrytande informations- och kommunikationsteknik 2007 Utlysning som främjar forskning på innovativa inbyggda system, programvara och hårdvara 2 1. Inbjudan

Läs mer

HÖG 15 - Forskningsprojekt

HÖG 15 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 15 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

2010-09-15. Rev 2010-09-23. Utlysning. VINN NU 2010 höst. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU

2010-09-15. Rev 2010-09-23. Utlysning. VINN NU 2010 höst. Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU Rev 2010-09-23 Utlysning 2010 höst Riktat till nystartade aktiebolag vars verksamhet vilar på FoU även med målgruppen UNGA 18-30 år i teamet en utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen

Läs mer

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling UTLYSNING 1 1 (10) (10) Internet of Things för innovativ samhällsutveckling En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige. Det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige är en

Läs mer

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor 2015-01-07 2015-05-27 Beslutsdatum 2014-12-15 2 (11) Innehåll

Läs mer

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet 2015-09-21 2015-11-12 Beslutsdatum 2015-09-18

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-27 2016-00068 Reviderad Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM -

Läs mer

Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga, 2019.

Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga, 2019. UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga, 2019. En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12)

Läs mer

Social innovation 2019

Social innovation 2019 UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 20190115 2018-03286 Reviderad 20180924 Social innovation 2019 Utveckla och testa lösningar som på nya sätt adresserar sociala behov och bidrar till positiv samhällsutveckling

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Förberedelseprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 4 3 Vem riktar

Läs mer

Innovationer för framtidens hälsa

Innovationer för framtidens hälsa 1 2008-04-28 (rev. 2008-05-26) Utlysning inom programmet Innovationer för framtidens hälsa En satsning på: Forsknings- och innovationsprojekt Forsknings- och innovationsmiljöer Steg 1 idéskiss 2008 2 1.

Läs mer

VINNVÄXT A programme renewing and moving Sweden ahead

VINNVÄXT A programme renewing and moving Sweden ahead VINNVÄXT A programme renewing and moving Sweden ahead Regional growth through dynamic innovation systems Moa Eklund Energimyndigheten 28 april 2017 Först kort om Vinnova Om Vinnova 200 anställda Stockholm,

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-05-15 2014-04036 Reviderad 2017-05-11 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2017 1 Sammanfattning Utlysningen riktar

Läs mer

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016

Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om Idéslussar i kommuner utvecklingsprojekt 2016 Frågor och svar om utlysningen. Frågorna har delats in i fyra underrubriker; Innan du ansöker, Bedömning av ansökan, Under utvecklingsprojektets

Läs mer

Yttrande över Association of Swedish Fashion Brands ansökan om stöd till evenemang

Yttrande över Association of Swedish Fashion Brands ansökan om stöd till evenemang Tjänsteutlåtande Datum: Diarienr: 3 april 2013 3.8.3-225/2013 Handläggare: Telefon: Mattias Rindberg 08-508 285 90 mattias.rindberg@stockholm.se Till Styrelsen för Stockholm Business Region Yttrande över

Läs mer

Utlysning VINN NU. vår och höst. riktat till nystartade FoU-baserade företag. inför nästa finansieringssteg 1(7) VINN NU 2008-08-14

Utlysning VINN NU. vår och höst. riktat till nystartade FoU-baserade företag. inför nästa finansieringssteg 1(7) VINN NU 2008-08-14 Utlysning vår och höst riktat till nystartade FoU-baserade företag inför nästa finansieringssteg 1(7) Inbjudan är ett program, riktat till nystartade företag, som baserar sin verksamhet på forsknings-

Läs mer

Stryktips. Långsiktiga. Kortsiktiga

Stryktips. Långsiktiga. Kortsiktiga Stryktips Kortsiktiga Långsiktiga Aktivitetetioner Presta- samhälls samhälls Resurser Utfall effekter effekter Ökad produktion från förnybara källor x Ökad förädling av bioråvara till material och energi

Läs mer

UTLYSNING 1 (9) Reviderad Social innovation VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS

UTLYSNING 1 (9) Reviderad Social innovation VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 20180115 2016-04866 Reviderad 20171221 Social innovation Smarta och skalbara lösningar som på nya sätt adresserar sociala behov och bidrar till positiv samhällsutveckling

Läs mer

Smartare elektroniksystem

Smartare elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Smartare elektroniksystem Forsknings- och innovationsprojekt 2019 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 15 januari 2015 2015-00032 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT

Läs mer

FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet

FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-03-04 2013-01042 Reviderad 2013-09-02 FRÖN- FöR Ökad innovation i offentlig verksamhet En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-06-16 2017-03113 Reviderad Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR

Läs mer

Digitalisering i välfärdens tjänst

Digitalisering i välfärdens tjänst Digitalisering i välfärdens tjänst Katarina L Gidlund professor och digitaliseringsforskare FODI (Forum för digitalisering) ÖPPNINGAR Förändra för att digitalisera Digitalisera för att förändra Skolan

Läs mer

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1 Medtech4health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health

Läs mer

Agenda. Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är

Agenda. Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är Agenda 1. Begreppet socialt entreprenörskap Om olika perspektiv på vad socialt entreprenörskap är 2. Sociala entreprenörer som hybrider Om sociala entreprenörer som personer som vägrar att välja mellan

Läs mer

Smartare elektroniksystem.

Smartare elektroniksystem. UTLYSNING 1 (13) Smartare elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2019 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem. Det strategiska innovationsprogrammet Smartare

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2015-09-02 2014-02347 Reviderad Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Kompetenscentrum 2017- Steg 1

Kompetenscentrum 2017- Steg 1 UTLYSNING 1 (14) Kompetenscentrum 2017- Steg 1 Skiss 1 Inledning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta. VINNOVAs vision är

Läs mer

Resebidrag för internationellt konsortiebyggande

Resebidrag för internationellt konsortiebyggande UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2017-01-31 2017-05261 Reviderad [Datum för revidering] Resebidrag för internationellt konsortiebyggande En utlysning inom programmet för ökad EU-samverkan VERKET FÖR

Läs mer

Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS)

Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS) UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2018-06-14 2018-02535 Reviderad 2018-08-28 Innovationer för ett Hållbart Samhälle 2018 (IHS) Lösningar på stora samhällsutmaningar genom utveckling av ny kunskap och

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram

Strategiska innovationsområden hösten utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2013-10-02 Reviderad Version Strategiska innovationsområden hösten 2013 - utlysning för att etablera och genomföra SIOprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA, Energimyndigheten

Läs mer

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING Framtidens drönare Drönare för individer och samhälle Quadrotor drone in blue ski av Игоревич under CC-BY-SA Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem

Läs mer

2009-12-15. Forska&Väx 2010. Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling. Utlysningstext

2009-12-15. Forska&Väx 2010. Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling. Utlysningstext 1 2009-12-15 Forska&Väx 2010 Finansiering för små och medelstora företag innovation forskning utveckling Utlysningstext 2 1. Allmänt om Forska&Väx VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt genom

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2018-03-26 2018-01786 Reviderad [Datum för revidering] Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

INNOVAIR, Nationellt strategiskt innovationsprogram för flyg, 2

INNOVAIR, Nationellt strategiskt innovationsprogram för flyg,   2 SMF Flyg-programmet Syftet med denna utlysning i SMF Flyg-programmet Föreliggande, sker inom ramen för Innovair 1 och det Nationella flygforskningsprogrammet (NFFP). SMF-satsningen är kopplad till NRIA

Läs mer

SIP BioInnovation. Hypotesprövning Steg 1 UTLYSNING 1 (10)

SIP BioInnovation. Hypotesprövning Steg 1 UTLYSNING 1 (10) 1 (10) SIP BioInnovation Hypotesprövning Steg 1 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. BioInnovation är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning

Läs mer

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation

Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Utmaningsdriven innovation Globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som drivkraft för innovation Steg 1 Initiering 2018 (höst) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...

Läs mer

Testbäddar för samhällets utmaningar

Testbäddar för samhällets utmaningar Testbäddar för samhällets utmaningar - Genomförandeprojekt 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 4 Syfte, definition och mål... 4 Bakgrund... 5 3 Vem riktar

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer