Ansökan avseende förhandsbesked om bygglov samt strandskyddsdispens för ett enbostadshus och garage på fastigheten Lindormsnäs 1:20.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan avseende förhandsbesked om bygglov samt strandskyddsdispens för ett enbostadshus och garage på fastigheten Lindormsnäs 1:20."

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE Samhällsbyggnadsförvaltningen Datum Vår beteckning Åke Modig Dnr Revidering: Bygg- och miljönämnden Ansökan avseende förhandsbesked om bygglov samt strandskyddsdispens för ett enbostadshus och garage på fastigheten Lindormsnäs 1:20. Förslag till beslut 1. Strandskyddsdispens medges för nybyggnad av ett enbostadshus, ca 100 kvm byggnadsarea, samt ett garage, ca 30 kvm byggnadsarea, på fastigheten Lindormsnäs 1:20 i enlighet med ansökningshandlingarna och med stöd av Miljöbalken.7 kap 18b och 18c. 2. Tomtplatsavgränsning bestäms till den i ansökan föreslagna avgränsningen om ca 2200 kvm med stöd av Miljöbalken.7 kap 18f. 3. Positivt förhandsbesked ges för nybyggnad av ett enbostadshus, ca 100 kvm byggnadsarea samt ett garage, ca 30 kvm byggnadsarea, på fastigheten Lindormsnäs 1:20, under förutsättning att strandskyddsdispensen vinner laga kraft. För förhandsbeskedet gäller nedanstående villkor med stöd av Plan- och bygglagen.8 kap 34. Villkor för förhandsbesked. I samband med kommande bygglovprövning och bygganmälan krävs redovisning av hos miljö- och hälsoskyddsenheten godkänd VA-anläggning. Byggnaden ska placeras på samma plats som nuvarande byggnad och vara väl anpassad till topografin utan större omformning av befintlig mark. Befintlig vegetation ska bevaras och eventuellt kompletteras för att bibehålla en bebyggelse som är tillbakadragen från strandlinjen och delvis dold bakom en lummig grönska. Byggnaden ska ha ett småskaligt uttryck och i sin form, volym, färg och uttryck samspela med den traditionella bebyggelsen likvärdigt befintlig byggnad. Byggnaden kan ha ett modernare uttryck, men ska då tydligt relatera till landskapet och den traditionella bebyggelsen. Gränserna för fastslagen tomplats ska förtydligas med hjälp av kompletterande vegetation, markering med markbeläggning eller liknande åtgärd. Dessa villkor ska vara uppfyllda och redovisas i samband med ansökan om bygglov. Nämnden informerar om Ett positivt förhandsbesked medför inte rätt att påbörja byggnationen. Beviljat bygglov, rivningslov och genomfört byggsamråd krävs före byggstart. Om inte ansökan om bygglov inkommer inom två år från beslut om förhandsbesked, upphör förhandsbeskedet att gälla.

2 2(5) En dispens från strandskydd börjar gälla tre veckor efter det att beslutet kommit in till överprövande myndighet, Länsstyrelsen, under förutsättning att ingen erinran finns. Ärendet berörs även av Miljöbalken och kräver tillstånd för VA-anläggning. Miljö- och hälsoskyddsenheten har gjort en preliminär bedömning och konstaterat att VA-frågan bör gå att lösa inom fastigheten. Hänsyn ska tas till Naturvårdsverkets krav på hög skyddsnivå för Mälaren samt till befintliga brunnar i området Detta beslut kan överklagas. Se bilaga. Avgift Enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat. Förhandsbesked/Strandskyddsdispens: Kopia av beslut till: kronor Sökande. Berörda sakägare enligt sändlista delges, beslutet och fullföljdshänvisning, med mottagningsbevis. Sammanfattning Ägarna till fastigheten Lindormsnäs 1:20 har ansökt om förhandsbesked om bygglov för nybyggnad av ett enbostadshus med garage. Avsikten är att riva befintlig byggnad och ersätta den med en ny något större huvudbyggnad på samma plats, samt att bygga nytt garage i anslutning till den nya huvudbyggnaden. Fastigheten Lindormsnäs 1:20 är belägen utanför detaljplanelagt område men inom samlad bebyggelse. (Lindormsnäs.) Enligt Översiktsplan 2000 är fastigheten belägen inom strandskyddsområde och inom riksintresse för friluftslivet (MB 4 kap.2.). Dessutom ligger den i närhet av större sammanhängande skogsområde/annat område av intresse för friluftslivet. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar som t.ex. bryggor. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Särskilt skäl utgörs av att platsen redan är ianspråktagen av bebyggelse. Tomtplatsavgränsningen grundar sig på ianspråktagen befintlig trädgårdstomt runt nuvarande huvudbyggnad. Inga skyddade växter eller djur är kända eller har påträffats vid besiktning på plats. Spridningskorridor och passage förbi området kan ske på båda sidor om föreslagen tomtplatsavgränsning Den föreslagna åtgärden försämrar inte allmänhetens tillträde till området. Syftet med strandskydd är därmed inte påverkat.

3 3(5) Föreslagen bebyggelse är väl inordnad i kulturlandskapet och ansluter väl till historisk tradition avseende placering, volym, form och färg samt är väl anpassad till befintliga marknivåer. Friluftslivet bedöms inte påverkas. Berörda grannar har beretts möjlighet att yttra sig över förslaget. Ingen erinran angående ny byggnation har kommit in. En granne har i skrivelse lämnat synpunkter på den nya VA-anläggningen, frågor som prövas i samband med bygglov och bygganmälan. Även fråga om ny angöring till fastigheten har ställts. En ny angöring är inte aktuell. Förvaltningen föreslår nämnden att ge positivt förhandsbesked om bygglov samt medge strandskyddsdispens för ett enbostadshus och garage. Beslutsunderlag Ärendet Ansökan som inkom 4 december 2009 samt landskapsanalys och inventering av vegetation. Grannehörande som inkom den 21 juli 2010 Gällande Översiktsplan 2000, med genomförande av lämplighetsprövning. Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse 10 augusti Ägarna till fastigheten Lindormsnäs 1:20 har ansökt om förhandsbesked om bygglov för nybyggnad av ett enbostadshus med garage. Avsikten är att vid ett positivt förhandsbesked riva befintlig byggnad och ersätta den med en ny något större huvudbyggnad på samma plats, samt att bygga nytt garage i anslutning till den nya huvudbyggnaden. Fastigheten Lindormsnäs 1:20 är belägen utanför detaljplanelagt område men inom samlad bebyggelse. (Lindormsnäs.) Enligt Översiktsplan 2000 är fastigheten belägen inom strandskyddsområde och inom riksintresse för friluftslivet (Miljöbalken 4 kap.2.). Dessutom ligger den i närhet av större sammanhängande skogsområde/annat område av intresse för friluftslivet. Strandskydd. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar som t.ex. bryggor. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Enligt 7 kap 18 c MB får följande sex orsaker anges som särskilda skäl för att ge dispens från strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken. Den aktuella platsen är belägen på redan ianspråktagen mark.

4 4(5) Den aktuella platsen är avskuren från stranden av till exempel en järnväg eller större väg och saknar därför betydelse för allmänhetens friluftsliv. Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. Det avser ett område som behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose att angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Särskilt skäl utgörs av att platsen redan är ianspråktagen av bebyggelse. Den nya huvudbyggnaden ersätter befintlig något mindre huvudbyggnad. Nytt garage är placerat i anslutning till huvudbyggnaden och längre bort från strandlinjen än huvudbyggnaden. Tomtplatsavgränsningen grundar sig på ianspråktagen befintlig trädgårdstomt runt nuvarande huvudbyggnad. Förslaget underordnar sig nuvarande bebyggelsestruktur och bedöms inte förändra bebyggelsens relation till Mälaren. Inga skyddade växter eller djur är kända eller har påträffats vid besiktning på plats. Spridningskorridor och passage förbi området kan ske på båda sidor om föreslagen tomtplatsavgränsning. Den föreslagna åtgärden försämrar inte allmänhetens tillträde till området. Ny tomtplatsavgränsning snarare tydliggör möjlighet till tillträde. Syftet med strandskydd är därmed inte påverkat. Lämplighetsprövning. Föreslagen bebyggelse är väl inordnad i kulturlandskapet, tillbakadragen från strandlinjen och delvis dold i en lummig grönska. Föreslagen bebyggelse ansluter väl till historisk tradition avseende placering, volym, form och färg samt är väl anpassad till befintliga marknivåer. Friluftslivet bedöms inte påverkas. Berörda grannar har beretts möjlighet att yttra sig över förslaget. Ingen erinran angående ny byggnation har kommit in. En granne har i skrivelse lämnat synpunkter på att ny VA-anläggning inte får påverka deras egen dricksvattentäkt samt fråga om angöringen till fastigheten ska ändras. Ny angöring är inte aktuell. I samband med bygglov och bygganmälan krävs redovisning av godkänd VA-anläggning. Detta ärende handläggs av miljö- och hälsoskyddsenheten och omfattar även hänsynstagande till befintliga anläggningar i närområdet. Grannen har via brev fått svar på dessa frågeställningar. Förvaltningen föreslår nämnden att ge positivt förhandsbesked om bygglov samt medge strandskyddsdispens för ett enbostadshus och garage. Barnperspektiv Förslaget till beslut påverkas inte av barnkonsekvensanalysen. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

5 5(5) Ulla Larsson Förvaltningschef Linda Edgren Bygg- och miljöchef Bilagor: 1. Orienteringskarta. 2. Ansökningshandlingar. 3. Foto på befintlig byggnad med omgivningar. 4. Skrivelse från granne 5. Tomtplatsbestämning

6 Lindormsnäs 1:20

7

8

9

10

11 Lindormsnäs 1:20 Tomtplatsbestämning

12 TJÄNSTESKRIVELSE Samhällsbyggnadsförvaltningen Bygg- och miljöavdelningen Datum Vår beteckning Linnéa Elamzon Dnr: Bygg- och miljönämnden Ansökan om strandskyddsdispens och bygglov för tillbyggnad av garage, på fastigheten Ådö 1:86. Förslag till beslut 1. Bygg- och miljönämnden är positiv till att strandskyddsdispens medges för tillbyggnad av garage, 15 m 2 byggnadsarea, med nedanstående motivering och med hänvisning till Miljöbalken 7 kap 18b. 2. Ärendet översänds till Länsstyrelsens miljö- och planavdelning för beslut om dispens från strandskydd inom vattenskyddsområde. 3. Bygg- och miljönämnden delegerar till samhällsbyggnadsförvaltningen att besluta om bygglov för tillbyggnad av garage, 15 m 2 byggnadsarea, i enlighet med ansökningshandlingarna, under förutsättning att Länsstyrelsen beviljar dispens från strandskydd. Nämnden informerar om Detta beslut kan överklagas, se bilaga. Beslutet vinner laga kraft tre veckor efter sökande har tagit emot beslutet och beslutet inte överklagats under tiden. Före byggstart gäller följande: Byggherren ska lämna in bygganmälan till Bygg- och miljönämnden senast 3 veckor före byggstart. Kvalitetsansvarig ska anmälas i samband med bygganmälan. Samhällsbyggnadsförvaltningen tar slutgiltigt ställningstagande till beslut om bygglov i samband med att Länsstyrelsen har fattat beslut om dispens från strandskydd. Detta beslut innebär ingen rätt att påbörja arbetet utan är endast ett positivt yttrande inför Länsstyrelsens utredning. Avgift för bygglov och bygganmälan debiteras vid ett eventuellt kommande beslut om att bevilja bygglov. Avgift Enligt taxa fastställd av fullmäktige. Faktura skickas separat till sökande. Lämplighetsprövning 4600 kr

13 2(4) Kopia av beslut till: Sökande Länsstyrelsens miljö- och planavdelning med missiv om överlämnande av strandskyddsärende. Sammanfattning Ägare till fastigheten Ådö 1:86 har ansökt om bygglov och strandskyddsdispens för tillbyggnad av garage om 15 m 2. Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område, utanför gällande tätortsavgränsning, men inom samlat bebyggelseområde Ådö. Fastigheten ligger inom vattenskyddsområde, inom vilket Länsstyrelsen beslutar om dispens från strandskydd. Förenklad planprövning har genomförts. Enligt Översiktsplan 2000 omfattas området där fastigheten är belägen av strandskydd 300 m, riksintresse för friluftslivet enligt Miljöbalken 4 kap 2 och Miljöbalken 3 kap 6. Fastigheten gränsar till område med tillrinningsområde till Mälaren där föroreningsbelastningen bör minskas. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar som t.ex. bryggor. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Föreslagen tillbyggnad till garaget är placerad där marken redan är ianspråktagen. Placeringen ligger tydligt inom det område som uppfattas som privatiserad tomtmark. Den föreslagna åtgärden försämrar inte allmänhetens tillträde till område. Aktuell mark i närhet av bostadshus är redan påverkad i form av slitage och anläggning av trädgård. Tillbyggnaden placeras inte närmare strand än befintliga byggnader. Växt- och djurlivet bedöms inte störas utöver den påverkan som befintlig bebyggelse utgör. Syftet med strandskydd är därmed inte påverkat och det finns även särskilt skäl enligt miljöbalken för att medge dispens. Då placeringen sker inom redan ianspråktagen mark bedöms förslaget inte heller påverka riksintresse för friluftslivet, kulturhistoriskt värdefull miljö eller höga naturvärden. Reglering av tomtplats sker i Länsstyrelsens eventuella dispensbeslut. Förvaltningen föreslår att Bygg- och miljönämnden yttrar sig positivt till att strandskyddsdispens medges och att beslut om bygglov delegeras till samhällsbyggnadsförvaltningen under förutsättning att Länsstyrelsen medger dispens från strandskydd. Beslutsunderlag Ansökan som inkom den 17 juni 2010 Översiktsplan 2000 för Upplands-Bro kommun. Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 21 juli 2010

14 3(4) Ärendet Ägare till fastigheten Ådö 1:86 har ansökt om bygglov och strandskyddsdispens för tillbyggnad av garage om 15 m 2 Fastigheten är belägen utanför detaljplanlagt område, utanför gällande tätortsavgränsning, men inom samlat bebyggelseområde Ådö. Fastigheten ligger inom vattenskyddsområde, inom vilket Länsstyrelsen beslutar om dispens från strandskydd. Förenklad planprövning har genomförts. Enligt Översiktsplan 2000 omfattas området där fastigheten är belägen av strandskydd 300 m, riksintresse för friluftslivet enligt Miljöbalken 4 kap 2 och Miljöbalken 3 kap 6. Fastigheten gränsar till område med tillrinningsområde till Mälaren där föroreningsbelastningen bör minskas. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar som t.ex. bryggor. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Enligt 7 kap 18 c MB får följande sex orsaker anges som särskilda skäl för att ge dispens från strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken. Den aktuella platsen är belägen på redan ianspråktagen mark. Den aktuella platsen är avskuren från stranden av till exempel en järnväg eller större väg och saknar därför betydelse för allmänhetens friluftsliv. Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. Det avser ett område som behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Föreslagen tillbyggnad till garaget är placerad i direkt anslutning till befintliga byggnader där marken redan är ianspråktagen. Placeringen ligger tydligt inom det område som uppfattas som privatiserad tomtmark. Den föreslagna åtgärden försämrar inte allmänhetens tillträde till område. Aktuell mark i närhet av bostadshus är redan påverkad i form av slitage och anläggning av trädgård. Tillbyggnaden placeras inte närmare strand än befintliga byggnader. Växt- och djurlivet bedöms inte störas utöver den påverkan som befintlig bebyggelse utgör. Syftet med strandskydd är därmed inte påverkat och det finns även

15 4(4) särskilt skäl enligt miljöbalken för att medge dispens. Reglering av tomtplats sker i Länsstyrelsens eventuella dispensbeslut. Förvaltningen föreslår att Bygg- och miljönämnden yttrar sig positivt till att strandskyddsdispens medges och att beslut om bygglov delegeras till samhällsbyggnadsförvaltningen under förutsättning att Länsstyrelsen medger dispens från strandskydd. Barnperspektiv Förslaget till beslut påverkas inte av barnkonsekvensanalysen. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ulla Larsson Förvaltningschef Linda Edgren Bygg- och miljöchef Bilagor: 1. Orienteringskarta 2. Mellankarta 3. Situationsplan 4. Ritning

16 Ådö 1:86

17 Ådö 1:86

18

19

20 Samhällsbyggnadsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Jan Lindberg Dnr 10/21 1 Revidering Bygg- och miljönämnden Ansökan om strandskyddsdispens och bygglov för komplementbyggnad/carport på fastigheten Tibble-Vallby 1:9 Förslag till beslut 1. Dispens beviljas från strandskyddsbestämmelserna i Miljöbalken (MB) 7 kap. 15 med hänvisning till 7 kap 18b. 2. Bygglov beviljas för carport med byggarea cirka 54 kvadratmeter enligt bygglovsritningar som inkom den 8 februari 2010, under förutsättning att strandskyddsdispensen vinner laga kraft. Nämnden informerar om Detta beslut kan överklagas, se bifogad information om hur det går till. En dispens från strandskydd börjar gälla tre veckor efter det att beslutet kommit in till överprövande myndighet, Länsstyrelsen, under förutsättning att ingen erinran finns. Avgift Enligt avgift fastställd av fullmäktige. Faktura skickas separat till sökande. 1. Strandskyddsdispens: 4000:- 2. Bygglov: 1360:- Byggsamråd kommer inte att hållas. Utstakning och lägeskontroll ska utföras av Bygg- och miljöavdelningens mätenhet eller en fristående sakkunnig med av kommunen godkänd mätkompetens. Resultatet ska redovisas för Bygg- och miljönämnden. Kostnader för dessa arbeten tillkommer. Kopia av beslut till: Sökande Länsstyrelsens planavdelning Försvarsmakten Fastighetsägare för Tibble- Vallby 1:36 och 1:14 Sammanfattning Den sökande vill uppföra en komplementbyggnad (carport) som är 54 kvadratmeter stor. Carporten är tänkt att placeras mellan bostadshuset och ett befintligt förråd/ stallbyggnad och cirka m från strandlinjen.

21 2(3) Byggnaden kommer att ligga på ett längre avstånd från strandlinjen än vad befintlig bostadsbyggnad gör och kommer inte att förändra rådande villkor för djur eller växtlighet eller påverka tillgängligheten för det rörliga friluftslivet. Byggnaden kommer även att placeras inom område som redan är ianspråktaget. Förvaltningen anser därför att strandskyddsdispens kan meddelas samt bygglov beviljas för byggnaden. Beslutsunderlag Ärendet Ansökan med tillhörande ritningar och situationsplan som inkom den 8 augusti Yttrande från Försvarsmakten inkom den 13 mars Yttrande från angränsande fastigheter Tibble-Vallby 1:36 och 1:14 inkom den 22 mars Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 1 juli 2010 Sökande vill uppföra en komplementbyggnad (carport) på fastigheten Tibble- Vallby 1:9. Fastigheten ligger utanför detaljplanelagt område men inom område för samlad bebyggelse. I området gäller strandskydd inom 300 m från strandlinjen. Ansökan gäller en carport som är 54 kvadratmeter stor. Carporten är tänkt att placeras mellan bostadshuset och en befintlig förrådsbyggnad ca meter från stranden. Carporten är tänkt att placeras ca 35 meter från bostadshuset och längre från strandlinjen än bostadshuset. Vidare är fastighetens landareal ca kvadratmeter vilket innebär att strandskyddsdispens krävs enligt Länsstyrelsens beslut den 28 november bilaga 4. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Föreslagen garagebyggnad är placerad intill befintliga byggnader där marken redan är ianspråktagen. Placeringen ligger tydligt inom det område som uppfattas som privatiserad tomtmark. Den föreslagna åtgärden försämrar inte allmänhetens tillträde till område. Garaget placeras inte närmare strand än befintliga byggnader. Växt- och djurlivet bedöms inte störas utöver den påverkan som befintlig bebyggelse utgör. Syftet med strandskyddet är därmed inte påverkat och det finns även särskilt skäl enligt Miljöbalken för att medge dispens. Fastigheten är belägen inom Livgardets övningsfält som även är riksintresseområde för Försvarsmakten enligt 12 kap 4 Plan- och bygglagen (PBL). Försvarsmakten har yttrat sig och har inget har att erinra.

22 3(3) Närliggande fastighetsägare har också yttrat sig och har skriftligen meddelat att de inte har något att erinra.. (Den angränsande fastigheten Tibble-Vallby 1:10 ägs av den sökande). Förvaltningen föreslår nämnden att meddela dispens från strandskyddsbestämmelserna samt bevilja bygglov för byggnaden. Barnperspektiv Förslaget till beslut påverkas inte av barnkonsekvensanalysen. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ulla Larsson Förvaltningschef Linda Edgren Bygg- och miljöchef Bilagor: 1. Orienteringskarta 2. Kartbild över området 3. Ritningar på carport 4. Undantag för vissa komplementbyggnader (från Länsstyrelsen)

23 Tibble- Vallby 1:9

24

25

26

27 Samhällsbyggnadsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Ylva Malm, Dnr 10/151 1 Bygg- och miljönämnden Ansökan om bygglov för nybyggnad av vindkraftverk på fastigheten Bro-Skällsta 1:22 Förslag till beslut Avslå ansökan med hänvisning till Plan- och bygglagens 2 kap 1,3 Nämnden informerar om Beslutet kan överklagas inom tre veckor, se bifogad information. Avgift 3000 kr Kopia av beslut till: Sökande med mottagningsbevis och överklagningshänvisning Sammanfattning Ansökan om att uppföra ett vindkraftverk i Skällsta Industriområde kom in den 18 maj Det sökta vindkraftverket är ett mindre vindkraftverk med en mast på 24 meter och en turbindiameter på 13 meter. Fastigheten Bro-Skällsta 1:22 ligger i Skällsta Industriområde och angränsar till bostadsområdet vid Beckasinvägen och Vadarvägen på Råby Gärde. Bostäderna på Beckasinvägen 1 och 3 ligger endast 100 meter från den tänkta platsen för vindkraftverket. När vindkraftverk etableras i närheten av bebyggelse kan det på olika sätt bli störande för boende. Störningen kan han sin orsak i - vindkraftverkets visuella dominans i omgivningen - skuggor och reflexer - ljud Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår bygg- och miljönämnden att avslå ansökan om bygglov med hänvisning till de störningar som vindkraftverket medför för de boende i närheten. Beslutsunderlag Ansökan som inkom den 18 maj 2010 med tillhörande situationsplan och följebrev Buller- och skuggberäkningar som inkom den 24 augusti 2010

28 2(3) Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse daterad den 3 september Ärendet Ansökan om att uppföra ett vindkraftverk i Skällsta Industriområde kom in den 18 maj Det sökta vindkraftverket är ett mindre vindkraftverk med en mast på 24 meter och en turbindiameter på 13 meter. Fastigheten Bro-Skällsta 1:22 ligger i Skällsta Industriområde och angränsar till bostadsområdet vid Beckasinvägen och Vadarvägen på Råby Gärde. Bostäderna på Beckasinvägen 1 och 3 ligger endast 100 meter från den tänkta platsen för vindkraftverket. I detaljplanen för Skällsta Industriområde finns inga bestämmelser för vindkraftverk. Det innebär att bedömningen ska baseras på Plan- och bygglagens (PBL) 2 kapitel. I PBL kap 2 1 står det att mark- och vattenområden skall användas för det eller de ändamål för vilket områdena är mest lämpade för. Vidare ska bebyggelse lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till de boende och övrigas hälsa och säkerhet (PBL kap 2 3), vidare i punkt 4 i samma paragraf står det att bullerstörningar ska minskas. När vindkraftverk etableras i närheten av bebyggelse och blir ett inslag i människor närmaste livsmiljö kan verket på olika sätt bli störande och rentav orsaka ohälsa för boende. Störningen kan han sin orsak i - vindkraftverkets visuella dominans i omgivningen - skuggor och reflexer - ljud Upplevelsen av vindkraftverk är individuell, men påverkas förutom avståndet av aktuell landskapstyp, kupering, vegetation, skala, anläggningens utformning, betraktelsesituation, rotationshastighet, ljusförhållanden och vädersträck. I det aktuella fallet är industrifastigheten belägen högre än bostäderna och då kan en visuell dominans uppstå, vilket innebär att vindkraftverket upplevs vaka över en. Vid soligt väder uppstår periodiska skuggor från vindkraftverk om rotorn snurrar. Dessa periodiska skuggor kan vara mycket störande för människor som stadigvarande uppehåller sig, lever eller arbetar på platsen. Risken för störande skuggor är störst närmast ett vindkraftverk. Det är också av betydelse hur utemiljön vid bostäderna är utformade. En skuggberäkning har utförts på den aktuella platsen. Resultatet visar att skuggeffekten för den närmaste bostaden är 9,16 timmar/år och 45 minuter per dag. Enligt handboken Planering och prövning av vindkraftsanläggningar bör skuggeffekten på en störningskänslig plats vara högst 8 timmar per år och 30 minuter per dag. Det föreslagna vindkraftverket ligger väster om den störda bostadsfastigheten. Skuggstörningen uppstår på kvällstid när västersolen skiner in. Platsen bakom huset med kvällssol borde således vara en störningskänslig plats. Naturvårdsverket har angett riktvärden för buller som inte bör överskridas vid nybyggnation av bostadsbebyggelse eller vid nybyggnation eller väsentlig ombyggnad av trafikinfrastruktur. De är - 30 dba ekvivalentnivå inomhus - 45 dba maximalnivå inomhus nattetid - 55 dba ekvivalentnivå utomhus (vid fasad) - 70 dba maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad

29 3(3) En bullerberäkning har också utförts. Resultatet från bullerberäkningarna visar att de rekommenderade ljudkraven klaras. Det finns också en viss olycksrisk med vindkraftverk vad gäller nedfallande is samt att rotorblad eller delar av rotorbladen faller ned. Behovet av skydd bör normalt uppfyllas genom att ett respektavstånd upprättas. Det avståndet inkluderar även ljud- och skugghänsyn. I förslaget till översiktsplan 2010 som var på samråd under 2009 finns förslag till riktlinjer för lokalisering av vindkraftverk. Enligt de förslagna rekommendationerna får bygglovpliktiga vindkraftverk inte uppföras närmare bostadsbebyggelse än 500 meter. Samråd med berörda sakägare har inte hållits. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår bygg- och miljönämnden att avslå ansökan om bygglov med hänvisning till de störningar på grund av vindkraftverkets visuella dominans i omgivningen, skuggor och reflexer samt en risk för nedfallande is, som vindkraftverket medför för de boende i närheten. Barnperspektiv Förslaget innebär en störning för barn som bor i närheten på grund av vindkraftverkets visuella dominans i omgivningen, skuggor och reflexer samt en risk för nedfallande is.. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ulla Larsson Förvaltningschef Linda Edgren Bygg- och miljöchef Bilagor: 1. Orienteringskarta 2. Situationsplan 3. Buller- och skuggberäkning 4. Teknisk beskrivning av vindkraftverket G:\Samhällsbyggnadsförvaltningen\Bygg- och miljönämnden\tjänsteskrivelser till Bmn\2010\100927\4. Bro-Skällsta 1.22\04.01 Tjänsteskrivelse vindkraftverk Skällsta.doc /

30 Bro-Skällsta 1:22

31

32

33 TJÄNSTESKRIVELSE Samhällsbyggnadsförvaltningen Datum Vår beteckning Åke Modig Revidering Bygg- och miljönämnden Ansökan avseende förhandsbesked om bygglov samt strandskyddsdispens för nybyggnad av konferensvilla, teknik-, förråds- och garagebyggnad samt parkeringsanläggning på fastigheten Toresta 2:2. Förslag till beslut 1. Strandskyddsdispens medges för nybyggnad av konferensvilla om ca 255 kvm byggnads- och bruttoarea, teknik-, förråds- och garagebyggnad om ca 85 kvm, parkeringsanläggning samt ny vägdragning på fastigheten Toresta 2:2 i enlighet med ansökningshandlingarna. Beslut i enlighet med Miljöbalken 7 kap. 18b och 18c. För strandskyddsdispensen gäller nedanstående villkor. 2. Tomtplatsavgränsning bestäms till den i ansökan föreslagna nya tomtgränsen, ca 1900 kvm, med stöd av Miljöbalken 7 kap. 18f.. 3. Positivt förhandsbesked ges för nybyggnad av konferensvilla om ca 255 kvm byggnads- och bruttoarea, teknik- förråds- och garagebyggnad om ca 85 kvm samt parkeringsanläggning på fastigheten Toresta 2:2 med stöd av Plan- och bygglagen.8 kap. 34, under förutsättning att strandskyddsdispensen vinner laga kraft. För förhandsbeskedet gäller nedanstående villkor Villkor för förhandsbesked och strandskyddsdispens. I samband med kommande bygglovprövning och bygganmälan krävs redovisning av hos miljö- och hälsoskyddsenheten godkänd VA-anläggning. Byggnaders placering och utformning av tomter ska relatera till landskapet, vägen och brynzoner på ett sådant sätt att de tillsammans med befintlig bebyggelse skapar en tydlig avgränsning för verksamheten och tydliggör möjligheten till fri passage för allmänheten. Befintlig vegetation ska i möjligaste mån bevaras och eventuellt kompletteras för att bibehålla en bebyggelse som håller sig innanför brynzonen ut mot den öppna strandängen. Röjning av befintlig skogsdunge ska utföras på ett sådant sätt att karaktären av pelartallskog på sikt kan återupprättas. Byggnaderna ska ha ett småskaligt uttryck och i sin form, volym, färg och uttryck samspela med den traditionella bebyggelsen. Byggnaderna kan ha ett modernare uttryck, men ska då tydligt relatera till landskapet och den traditionella bebyggelsen. Parkeringsytor och nya vägdragningar ska beläggas med grus.

34 2(6) I samband med bygglovprövning krävs yttrande/tillstånd från Länsstyrelsen avseende bedömning av närhet till Rösaringsåsen och eventuell förekomst av fornlämningar. Byggnaderna ska vara väl anpassade till topografin utan större omformning av befintlig mark. Tomtplatsavgränsningen ska tydliggöras med mur, häck och vegetation i enlighet med förslaget eller på likvärdigt sätt. Dessa villkor ska vara uppfyllda och redovisas i samband med ansökan om bygglov. Nämnden informerar om Ett positivt förhandsbesked medför inte rätt att påbörja byggnationen. Beviljat bygglov, rivningslov och genomfört byggsamråd krävs före byggstart. Om inte ansökan om bygglov inkommer inom två år från beslut om förhandsbesked, upphör förhandsbeskedet att gälla. En dispens från strandskydd börjar gälla tre veckor efter det att beslutet kommit in till överprövande myndighet, Länsstyrelsen, under förutsättning att ingen erinran finns. Ärendet berörs även av Miljöbalken och kräver tillstånd för VA-anläggning. Miljö- och hälsoskyddsenheten har gjort en preliminär bedömning och konstaterat att VA-frågan är möjlig att lösa inom området. Dialog pågår med fastighetsägaren om hur anläggningen ska utformas. På föreslagen plats för byggnation finns inga kända fornminnen, men området ligger i närhet av Rösaringsåsen vilket innebär att nya fynd kan upptäckas i samband med markarbeten. Sådana fynd ska rapporteras för bedömning av Länsstyrelsen enligt Fornminneslagen. I samband med bygglovprövning krävs yttrande/tillstånd från Länsstyrelsen. Detta beslut kan överklagas. Se bilaga. Avgift Enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat. Förhandsbesked/Strandskyddsdispens: Kopia av beslut till: Sökande kronor Berörda sakägare enligt sändlista delges, beslutet och fullföljdshänvisning, med mottagningsbevis. Sammanfattning Ägaren till fastigheten Toresta 2:2 har ansökt om förhandsbesked för nybyggnad av konferensvilla om ca 255 kvm byggnads- och bruttoarea, teknik- förråds- och garagebyggnad om ca 85 kvm, parkeringsanläggning samt ny vägdragning på fastigheten Toresta 2:2. Avsikten är att utveckla befintlig konferensverksamhet. Fastigheten Toresta 2:2 är belägen utanför detaljplanelagt område och utanför, men i närhet av, samlad bebyggelse.(toresta) Enligt Översiktsplan 2000 ligger den föreslagna platsen för ny bebyggelse inom strandskyddsområde, inom riksintresse för friluftslivet (Miljöbalken 4

35 3(6) kap.2.) och inom större sammanhängande skogsområde och andra områden av intresse för det rörliga friluftslivet. Platsen ligger inom riksintresse för kulturminnesvården. Ett större område med fornlämningsmiljöer, öppet sammanhängande odlingslandskap i de lägre landskapspartierna med inslag av herrgårdar och bosättningsmönster som har kontinuitet ner i den yngre järnåldern. Dessutom ligger platsen inom värdefullt naturområde, Rösaringsåsen. (Riksintresse för naturvården.) Detta riksintresse omfattar den höga och breda rullstensåsen med strandvallar, pelartallskog och unika fornlämningar. På strandängen har tidigare dokumenterats lokal för Grådådra. En art som kategoriseras som sårbar. Strandskydd. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar som t.ex. bryggor. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Särskilt skäl utgörs av att platsen redan är ianspråktagen av bebyggelse, konferensverksamhet och i en låg utlöpare av åsen har även sedan länge ett mindre grustag etablerats. Det avser också ett område som behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte ske utanför området. Inventering av vegetation och markflora har genomförts vid tre tillfällen. Någon lokal av Grådådra har inte påträffats vid dessa tillfällen. Den nya anläggningen kommer att placeras i en skogsdunge där undervegetationen och jordarten inte kan anses lämplig för en eventuell ny etablering av Grådådra. Djurlivet bedöms inte påverkas då verksamhet redan bedrivs i området och hela anläggningen är begränsad i yta. Spridningskorridor och passage förbi området kan ske via strand, väg eller i det öppna odlingslandskapet på andra sidan anläggningen. Förslaget bedöms inte nämnvärt påverka den öppna strandängen ned mot Mälarviken, då den föreslagna bebyggelsen är placerad i befintligt skogsdunge. Avsikten är att den nya bebyggelsen på sikt ska vara placerad i en återupprättad pelartallskog. Fri passage är möjlig både längs stranden och i det öppna odlingslandskapet på andra sidan anläggningen. Verksamhetens tomtplats har i förslaget väl tydliggjorda gränser med terrass, häck och annan vegetation. Befintlig grusväg får ny sträckning förbi konferensvillan och bidrar till att ytterligare tydliggöra möjligheten till passage förbi och allmän tillgänglighet. Den föreslagna åtgärden försämrar inte påtagligt allmänhetens tillträde till området. Syftet med strandskyddet är därmed inte påverkat. Lämplighetsprövning. Etableringen sker inom en tunga av lägre landskapsparti som sträcker sig ut mot stranden, på gränsen till en skogsbeklädd låg utlöpare av rullstensåsen.

36 4(6) Förslaget följer kulturlandskapets bebyggelsemönster med bebyggelse inom de lägre delarna av landskapet. Den värdefulla naturmiljön har tidigare förvanskats med grustag som bildar sår i landskapet och en skogsdunge med alltför tät tallskog och sly för att kunna utvecklas till den pelartallskog som riksintresset värnar. Förslaget innebär att de närmaste omgivningarna kan återskapas till en god naturmiljö. Det finns inga kända fornlämningar på den aktuella platsen, men hela området har många fornlämningsmiljöer. Före byggstart krävs därför utredning/tillstånd från Länsstyrelsen. Förslaget bedöms inte inskränka på det rörliga friluftslivet Föreslagen bebyggelse är väl inordnad i kulturlandskapet, dold i en lummig grönska och utformad lågmält, underordnad trädkronorna. Föreslagen bebyggelse ansluter väl till historisk tradition avseende placering, volym, form och färg samt är väl anpassad till befintliga marknivåer. Förvaltningen förordar att samordning av VA-lösning med befintlig bebyggelse på platsen ska ske. Berörda grannar har beretts möjlighet att yttra sig över förslaget. Ingen erinran har kommit in. Förvaltningen föreslår nämnden att bevilja ansökan om förhandsbesked om bygglov samt medge strandskyddsdispens för konferensvilla och teknik-, förråds- och garagebyggnad. Beslutsunderlag Ansökningshandlingar samt landskapsanalys och inventering av vegetation. Gällande Översiktsplan 2000 med genomförande av lämplighetsprövning. Strandskyddslagen Grannehörande Tjänsteskrivelse 16 augusti Ärendet Ägaren till fastigheten Toresta 2:2 har ansökt om förhandsbesked för nybyggnad av konferensvilla om ca 255 kvm byggnads- och bruttoarea, teknik-, förråds- och garagebyggnad om ca 85 kvm, parkeringsanläggning samt ny vägdragning på fastigheten Toresta 2:2. Avsikten är att utveckla befintlig konferensverksamhet. Fastigheten Toresta 2:2 är belägen utanför detaljplanelagt område och utanför, men i närhet av, samlad bebyggelse.(toresta) Enligt Översiktsplan 2000 ligger den föreslagna platsen för ny bebyggelse inom strandskyddsområde, inom riksintresse för friluftslivet (Miljöbalken 4 kap.2.) och inom större sammanhängande skogsområde och andra områden av intresse för det rörliga friluftslivet. Platsen ligger inom riksintresse för kulturminnesvården. Ett större område med fornlämningsmiljöer, öppet sammanhängande odlingslandskap i de lägre landskapspartierna med inslag av herrgårdar och bosättningsmönster som har kontinuitet ner i den yngre järnåldern. Dessutom ligger platsen inom värdefullt naturområde, Rösaringsåsen. (Riksintresse för naturvården.) Detta riksintresse omfattar den höga och breda rullstensåsen med strandvallar, pelartallskog och unika

37 5(6) fornlämningar. På strandängen har tidigare dokumenterats lokal för Grådådra. En art som kategoriseras som sårbar. Strandskydd. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar som t.ex. bryggor. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Enligt 7 kap 18 c MB får följande sex orsaker anges som särskilda skäl för att ge dispens från strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken. Den aktuella platsen är belägen på redan ianspråktagen mark. Den aktuella platsen är avskuren från stranden av till exempel en järnväg eller större väg och saknar därför betydelse för allmänhetens friluftsliv. Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. Det avser ett område som behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose att angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Särskilt skäl utgörs av att platsen redan är ianspråktagen av bebyggelse, konferensverksamhet och i en låg utlöpare av åsen har även sedan länge ett mindre grustag etablerats. Det avser också ett område som behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte ske utanför området. Inventering av vegetation och markflora har genomförts vid tre tillfällen. Någon lokal av Grådådra har inte påträffats vid dessa tillfällen. Den nya anläggningen kommer att placeras i en skogsdunge där undervegetationen och jordarten inte kan anses lämplig för en eventuell ny etablering av Grådådra. Den utökade verksamheten kommer i viss mån innebära ett ökat slitage på markytorna ned mot stranden. Detta är positivt för en eventuell återkomst av Grådådra, då den behöver lite hjälp i konkurrensen med annan markvegetation. Djurlivet bedöms inte påverkas då verksamhet redan bedrivs i området och hela anläggningen är begränsad i yta. Spridningskorridor och passage förbi området kan ske via strand, väg eller i det öppna odlingslandskapet på andra sidan anläggningen. Förslaget bedöms inte nämnvärt påverka den öppna strandängen ned mot Mälarviken, då den föreslagna bebyggelsen är placerad i befintligt skogsdunge. Avsikten är att den nya bebyggelsen på sikt ska vara placerad i en återupprättad pelartallskog.

38 6(6) Fri passage är möjlig både längs stranden och i det öppna odlingslandskapet på andra sidan anläggningen. Verksamhetens tomtplats har i förslaget väl tydliggjorda gränser med terrass, häck och annan vegetation. Befintlig grusväg får ny sträckning förbi konferensvillan och bidrar till att ytterligare tydliggöra möjligheten till passage förbi och allmän tillgänglighet. Diskussioner har också förts om att åtgärda det sår i landskapet som intilliggande grustag utgör. Den föreslagna åtgärden försämrar inte påtagligt allmänhetens tillträde till området. Syftet med strandskyddet är därmed inte påverkat. Lämplighetsprövning. Etableringen sker inom en tunga av lägre landskapsparti som sträcker sig ut mot stranden, på gränsen till en skogsbeklädd låg utlöpare av rullstensåsen. Förslaget följer kulturlandskapets bebyggelsemönster med bebyggelse inom de lägre delarna av landskapet. Den värdefulla naturmiljön har tidigare förvanskats med grustag som bildar sår i landskapet och en skogsdunge med alltför tät tallskog och sly för att kunna utvecklas till den pelartallskog som riksintresset värnar. Förslaget innebär att de närmaste omgivningarna kan återskapas till en god naturmiljö. Det finns inga kända fornlämningar på den aktuella platsen, men hela området har många fornlämningsmiljöer. Före byggstart krävs därför utredning/tillstånd från Länsstyrelsen. Förslaget bedöms inte inskränka på det rörliga friluftslivet Föreslagen bebyggelse är väl inordnad i kulturlandskapet, dold i en lummig grönska och utformad lågmält, underordnad trädkronorna. Föreslagen bebyggelse ansluter väl till historisk tradition avseende placering, volym, form och färg samt är väl anpassad till befintliga marknivåer. Förvaltningen förordar att samordning av VA-lösning med befintlig bebyggelse på platsen ska ske. Berörda grannar har beretts möjlighet att yttra sig över förslaget. Ingen erinran har kommit in. Förvaltningen föreslår nämnden att bevilja ansökan om förhandsbesked om bygglov samt medge strandskyddsdispens för konferensvilla och teknik-, förråds- och garagebyggnad. Barnperspektiv Förslaget till beslut påverkas inte av barnkonsekvens analysen. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ulla Larsson Förvaltningschef Linda Edgren Bygg- och miljöchef Bilagor: 1. Orienteringskarta. 2. Ansökningshandlingar.

39 Toresta 2:2

40

41

42 TJÄNSTESKRIVELSE Samhällsbyggnadsförvaltningen Datum Vår beteckning Åke Modig Bygg- och miljönämnden Ansökan avseende strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av transformatorstation samt rivningslov för befintlig transformatorstation på fastigheten Toresta 3:3. Förslag till beslut 1. Strandskyddsdispens medges för nybyggnad av transformatorstation om ca 4 kvm byggnads- och bruttoarea på fastigheten Toresta 2:2 i enlighet med ansökningshandlingarna. Beslut i enlighet med Miljöbalken 7 kap. 18b och 18c. För strandskyddsdispensen gäller nedanstående villkor. 2. Tomtplatsavgränsning bestäms till det i ansökan föreslagna utfyllnadsområdet, 22 kvm, med stöd av Miljöbalken 7 kap. 18f.. 3. Bygglov beviljas för nybyggnad av transformatorstation om 4 kvm byggnads- och bruttoarea på fastigheten Toresta 3:3 under förutsättning att strandskyddsdispensen vinner laga kraft. Beslut i enlighet med Plan- och bygglagen 8 kap Rivningslov beviljas för rivning av befintlig transformatorstation på fastigheten Toresta 3:3. Beslut enligt Plan- och bygglagen 8 kap.16. Villkor för strandskyddsdispens. Vid utfyllnad av mark ska nya slänter utformas flackt och ha en naturlig anslutning till omkringliggande naturmark. Nya slänter ska sås in med gräs. Före byggstart krävs yttrande/tillstånd från Länsstyrelsen avseende bedömning av närhet till Rösaringsåsen och eventuell förekomst av fornlämningar. Detta gäller både transformatorbyggnad och kabeldragning. Nämnden informerar om Detta beslut kan överklagas. Se bilaga. Lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom 2 år och avslutats inom 5 år från beslutsdatum. Dispensen upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom 2 år eller avslutats inom 5 år från dispensbeslutet. En dispens från strandskydd börjar gälla tre veckor efter det att beslutet kommit in till överprövande myndighet, Länsstyrelsen, under förutsättning att ingen erinran finns. På föreslagen plats för byggnation finns inga kända fornminnen, men området ligger i närhet av Rösaringsåsen vilket innebär att nya fynd kan upptäckas i

43 2(5) samband med markarbeten. Sådana fynd ska rapporteras för bedömning av Länsstyrelsen enligt Fornminneslagen. Före byggstart krävs yttrande/tillstånd från Länsstyrelsen. Före byggstart gäller följande: Bygganmälan ska byggherren lämna in till bygg- och miljönämnden senast 3 veckor före byggstart. Kvalitetsansvarig ska anmälas i samband med bygganmälan. Byggsamråd kommer att hållas så snart bygganmälan har kommit in. Vi ber dig kontakta kommunens byggnadsinspektör för överenskommelse om tidpunkt för detta. Kontrollplan/Rivningsplan ska ni lämna förslag till senast vid byggsamrådet. Avgift Enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat. Strandskyddsdispens: kronor Bygglov/bygganmälan och lämplighetsprövning: kronor Totalt: kronor Utstakning och lägeskontroll ska utföras av Bygg- och miljöavdelningens mätenhet eller en fristående sakkunnig med av kommunen godkänd mätkompetens. Resultatet ska redovisas för Bygg- och miljönämnden. Kostnader för dessa arbeten tillkommer. Kopia av beslut till: Sökande. Länsstyrelsen Angränsande grannar enligt sändlista delges, beslutet och fullföljdshänvisning, med mottagningsbevis. (Fastighetsägarna till Toresta 3:1, 3:3-3:7 samt 6:1.) Sammanfattning E.ON Elnät Sverige AB har ansökt om bygglov och strandskyddsdispens för nybyggnad av transformatorstation på fastigheten Toresta 3:3. I ansökan ingår även rivning av befintlig transformatorstation samt luftburen ledning på fastigheten. Den nya stationen ersätter uttjänt station och den luftburna ledningen ersätts med markledning. Fastigheten Toresta 3:3 är belägen utanför detaljplanelagt område och utanför, men i närhet av, samlad bebyggelse.(toresta) Enligt Översiktsplan 2000 ligger den föreslagna platsen för ny bebyggelse inom strandskyddsområde, inom riksintresse för friluftslivet (Miljöbalken 4 kap.2.) och inom större sammanhängande skogsområde och andra områden av intresse för det rörliga friluftslivet. Platsen ligger inom riksintresse för kulturminnesvården. Ett större område med fornlämningsmiljöer, öppet sammanhängande odlingslandskap i de lägre landskapspartierna med inslag av herrgårdar och bosättningsmönster som har kontinuitet ner i den yngre järnåldern. Dessutom ligger platsen inom värdefullt naturområde, Rösaringsåsen. (Riksintresse för naturvården.) Detta riksintresse omfattar den

44 3(5) höga och breda rullstensåsen med strandvallar, pelartallskog och unika fornlämningar. Strandskydd. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar som t.ex. bryggor. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Särskilt skäl utgörs av att platsen behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området. Platsen har ingen känd bevarandevärd flora och fauna. Inventering av vegetation och markflora har genomförts och platsen bedöms inte vara lokal för någon skyddsvärd växtlighet. Djurlivet bedöms inte påverkas då anläggningen är ytterst begränsad i yta. Fri passage och allmänhetens tillgänglighet bedöms inte påverkas. Anläggningens tomtplats har i förslaget väl tydliggjorda gränser i form av den begränsade utfyllda platå som transformatorstationen placeras på. (22 kvm). Syftet med strandskyddet är därmed inte påverkat. Lämplighetsprövning. Anläggningen är mycket begränsad i yta och bedöms inte påverka friluftsliv eller värdefull natur. Det finns inga kända fornlämningar på den aktuella platsen, men hela området har många fornlämningsmiljöer. Före byggstart krävs därför utredning/tillstånd från Länsstyrelsen. Angränsande grannar/sakägare bedöms inte vara berörda då anläggningen är ringa och placerad långt från bebyggelse och grannfastigheter. Grannehörande har därför inte bedömts som nödvändigt. Ägarna till angränsande fastigheter kommer att delges beslutet med information om hur det kan överklagas. Förvaltningen föreslår nämnden att bevilja ansökan om bygglov/rivningslov samt medge strandskyddsdispens för nybyggnad av transformatorstation. Beslutsunderlag Ansökningshandlingar samt inventering av vegetation. Gällande Översiktsplan 2000 med genomförande av lämplighetsprövning. Strandskyddslagen Tjänsteskrivelse 6 september 2010.

45 4(5) Ärendet E.ON Elnät Sverige AB har ansökt om bygglov och strandskyddsdispens för nybyggnad av transformatorstation på fastigheten Toresta 3:3. I ansökan ingår även rivning av befintlig transformatorstation samt luftburen ledning på fastigheten. Den nya stationen ersätter uttjänt station och den luftburna ledningen ersätts med markledning. Fastigheten Toresta 3:3 är belägen utanför detaljplanelagt område och utanför, men i närhet av, samlad bebyggelse.(toresta) Enligt Översiktsplan 2000 ligger den föreslagna platsen för ny bebyggelse inom strandskyddsområde, inom riksintresse för friluftslivet (Miljöbalken 4 kap.2.) och inom större sammanhängande skogsområde och andra områden av intresse för det rörliga friluftslivet. Platsen ligger inom riksintresse för kulturminnesvården. Ett större område med fornlämningsmiljöer, öppet sammanhängande odlingslandskap i de lägre landskapspartierna med inslag av herrgårdar och bosättningsmönster som har kontinuitet ner i den yngre järnåldern. Dessutom ligger platsen inom värdefullt naturområde, Rösaringsåsen. (Riksintresse för naturvården.) Detta riksintresse omfattar den höga och breda rullstensåsen med strandvallar, pelartallskog och unika fornlämningar. Strandskydd. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar som t.ex. bryggor. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Enligt 7 kap 18 c MB får följande sex orsaker anges som särskilda skäl för att ge dispens från strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken. Den aktuella platsen är belägen på redan ianspråktagen mark. Den aktuella platsen är avskuren från stranden av till exempel en järnväg eller större väg och saknar därför betydelse för allmänhetens friluftsliv. Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. Det avser ett område som behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose att angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Särskilt skäl utgörs av att platsen behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området.

46 5(5) Platsen har ingen känd bevarandevärd flora och fauna. Inventering av vegetation och markflora har genomförts och platsen bedöms inte vara lokal för någon skyddsvärd växtlighet. Djurlivet bedöms inte påverkas då anläggningen är ytterst begränsad i yta. Fri passage och allmänhetens tillgänglighet bedöms inte påverkas. Anläggningens tomtplats har i förslaget väl tydliggjorda gränser i form av den begränsade utfyllda platå som transformatorstationen placeras på. (22 kvm). Syftet med strandskyddet är därmed inte påverkat. Lämplighetsprövning. Anläggningen är mycket begränsad i yta och bedöms inte påverka friluftsliv eller värdefull natur. Det finns inga kända fornlämningar på den aktuella platsen, men hela området har många fornlämningsmiljöer. Före byggstart krävs därför utredning/tillstånd från Länsstyrelsen. Angränsande grannar/sakägare bedöms inte vara berörda då anläggningen är ringa och placerad långt från bebyggelse och grannfastigheter. Grannehörande har därför inte bedömts som nödvändigt. Ägarna till angränsande fastigheter kommer att delges beslutet med information om hur det kan överklagas. Förvaltningen föreslår nämnden att bevilja ansökan om bygglov/rivningslov samt medge strandskyddsdispens för nybyggnad av transformatorstation. Barnperspektiv Förslaget till beslut påverkas inte av barnkonsekvens analysen. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ulla Larsson Förvaltningschef Linda Edgren Bygg- och miljöchef Bilagor: 1. Orienteringskarta Orienteringskarta Ansökningshandlingar.

47 Toresta 3:3

48

49

50 Samhällsbyggnadsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Åke Modig Datum Vår beteckning Revidering Bygg- och miljönämnden Ansökan avseende strandskyddsdispens för 8 befintliga bryggor på fastigheten Sylta 1:61. Förslag till beslut Strandskyddsdispens medges för 8 st befintliga bryggor på fastigheten Sylta 1:61 i enlighet med ansökningshandlingarna, under förutsättning att strandskyddsdispensen vinner laga kraft. Beslut i enlighet med Miljöbalken 7 kap. 18b och 18c. För strandskyddsdispensen gäller nedanstående villkor. Villkor för strandskyddsdispens. Dispensen gäller endast de i ansökningshandlingarna markerade 8 befintliga bryggor med nuvarande omfattning och utformning. Bryggorna ska vara fullt tillgängliga för allmänheten som en del i den allmänna platsmark, natur, som redovisas i gällande detaljplan. Bryggorna får inte privatiseras genom avgränsningar eller på annat sätt markeras med skyltar eller andra anordningar så att de uppfattas som privat zon och avhåller eller hindrar allmänheten från att vistas på eller invid bryggan. Nämnden informerar om Eventuella förändringar eller underhåll av bryggorna kan kräva tillstånd för vattenverksamhet eller ny prövning av strandskyddsdispens. En dispens från strandskydd börjar gälla tre veckor efter det att beslutet kommit in till överprövande myndighet, Länsstyrelsen, under förutsättning att ingen erinran finns. Detta beslut kan överklagas. Se bilaga. Avgift Enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat. Strandskyddsdispens: Kopia av beslut till: Sökande. Länsstyrelsen kronor Berörda fastighetsägare, Sylta 2:8-2:16.

51 2(4) Sammanfattning Lantmäteriet har ansökt om strandskyddsdispens i samband med att de fastighetsägare som äger bryggorna, Sylta 2:8 2:16, ansökt om fastighetsreglering, servitutsrätt, för att bibehålla bryggorna. Gällande detaljplan, Sylta 3 nr 8913, föreskriver att bryggor får finnas inom vattenområdet om dispens från strandskyddet erhålls. Stranden längs hela planområdet har fastställts som allmän platsmark, natur, med bibehållet strandskydd. Syftet är att bevara allmän platsmark för att möjliggöra allmän tillgänglighet till strand och vatten. (Strandpromenad) Beslut om dispens från strandskyddet är ett led i genomförandet av detaljplanen och möjliggör detaljplanens syfte med allmän tillgänglighet till strand och befintliga bryggor. Huruvida en fastighetsreglering med servitutsrätt till bryggorna står i konflikt med strandskyddets syfte eller inte bedöms av Lantmäterimyndigheten som fattar beslutet i fastighetsärendet. Strandskydd. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar som t.ex. bryggor. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Särskilt skäl utgörs av att platsen redan är ianspråktagen av berörda bryggor. Syftet med strandskyddet påverkas inte. Ställningstagande till djur och växtliv samt allmänhetens tillgång till strandområdet har behandlats och fastställts i arbetet med nu gällande detaljplan. Berörda fastighetsägare har beretts möjlighet att delta i samband med detaljplanearbetet och har därför inte hörts då beslutet är en del i genomförande av detaljplanen. Förvaltningen föreslår Bygg och miljönämnden att medge strandskyddsdispens för 8 befintliga bryggor med nuvarande omfattning och utformning samt med ovanstående villkor för att värna om strandskyddets syfte. Beslutsunderlag Ansökningshandlingar Gällande detaljplan Sylta 3 nr Strandskyddslagen Tjänsteskrivelse 6 september 2010.

52 3(4) Ärendet Lantmäteriet har ansökt om strandskyddsdispens i samband med att de fastighetsägare som äger bryggorna, Sylta 2:8 2:16, ansökt om fastighetsreglering, servitutsrätt, för att bibehålla bryggorna. Gällande detaljplan, Sylta 3 nr 8913, föreskriver att bryggor får finnas inom vattenområdet om dispens från strandskyddet erhålls. Stranden längs hela planområdet har fastställts som allmän platsmark, natur, med bibehållet strandskydd. Syftet är att bevara allmän platsmark för att möjliggöra allmän tillgänglighet till strand och vatten. (Strandpromenad) Beslut om dispens från strandskyddet är ett led i genomförandet av detaljplanen och möjliggör detaljplanens syfte med allmän tillgänglighet till strand och befintliga bryggor. Huruvida en fastighetsreglering med servitutsrätt till bryggorna står i konflikt med strandskyddets syfte eller inte bedöms av Lantmäterimyndigheten som fattar beslut i fastighetsärendet. I samband med kommunens köp av mark för allmän platsmark längs stranden ingicks ett avtal med berörda fastighetsägare om att de skulle få behålla bryggorna som fastighetstillbehör. Det är detta avtal som ligger till grund för ansökan om fastighetsreglering, servitutsrätt, till bryggorna. Avtalet och strandskyddslagstiftningen kan i detta fall stå i konflikt med varandra då ett servitut innebär en privatisering av bryggorna. Kommunens beslut om strandskyddsdispens värnar om syftet med strandskyddslagen och tar inte ställning i den intressekonflikt som kan uppstå mellan avtal och lagstiftning. Bedömning och ställningstagande i denna konflikt tillhör beslutet om fastighetsreglering som fattas av Lantmäterimyndigheten. Strandskydd. Inom ett strandskyddat område är det enligt 7 kap. 15 MB, inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller andra anläggningar som t.ex. bryggor. Strandskyddets syfte är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtliv. Dispenser från strandskyddet får ges med stöd av MB om följande två förutsättningar är uppfyllda: Det ska finnas särskilda skäl Syftet med strandskyddet påverkas inte, det vill säga djur och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt eller allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte. Enligt 7 kap 18 c MB får följande sex orsaker anges som särskilda skäl för att ge dispens från strandskyddsbestämmelserna i miljöbalken. Den aktuella platsen är belägen på redan ianspråktagen mark. Den aktuella platsen är avskuren från stranden av till exempel en järnväg eller större väg och saknar därför betydelse för allmänhetens friluftsliv. Anläggningar som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. Det avser ett område som behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte ske utanför området. Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose att angeläget allmänt intresse som inte kan ske utanför området.

53 4(4) Det avser ett område som behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Särskilt skäl utgörs av att platsen redan är ianspråktagen av berörda bryggor. Syftet med strandskyddet påverkas inte. Ställningstagande till djur och växtliv samt allmänhetens tillgång till strandområdet har behandlats och fastställts i arbetet med nu gällande detaljplan. Berörda fastighetsägare har beretts möjlighet att delta i samband med detaljplanearbetet och har därför inte hörts då beslutet är en del i genomförande av detaljplanen. Förvaltningen föreslår Bygg och miljönämnden att medge strandskyddsdispens för 8 befintliga bryggor med nuvarande omfattning och utformning samt med ovanstående villkor för att värna om strandskyddets syfte. Barnperspektiv Förslaget till beslut påverkas inte av barnkonsekvens analysen. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ulla Larsson Förvaltningschef Linda Edgren Bygg- och miljöchef Bilagor: 1. Orienteringskarta. 2. Ansökningshandling. 3. Karta över vilka delar av tidigare strandskydd som bevarats i samband med detaljplaneläggningen.

54 Sylta 1:61

55

56

57 Samhällsbyggnadsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Ylva Malm, /4007 Åsa Bergström, Bygg- och miljönämnden Plansamråd för del av Finnsta 1:2 (BoKlok) Förslag till beslut Bygg- och miljönämnden beslutar att som eget yttrande överlämna Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse daterad den 1 september Sammanfattning Samhällsbyggnadsförvaltningen har i tjänsteskrivelsen utvecklat synpunkter med utgångspunkt från Bygg- och miljönämndens roll som lokal tillsynsmyndighet för Plan- och bygglagen samt Miljöbalken. Samhällsbyggnadsförvaltningen ser positivt på utbyggnadsprogrammet för Finnsta 1:2 under förutsättning att kommentarerna i tjänsteskrivelsen beaktas. Beslutsunderlag 1. Samrådshandlingar som inkom till Bygg- och miljönämnden den 23 juni Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 1 september 2010 Ärendet Samhällsbyggnadsförvaltningen har i tjänsteskrivelsen utvecklat synpunkter med utgångspunkt från Bygg- och miljönämndens roll som lokal tillsynsmyndighet för Plan- och bygglagen samt Miljöbalken. Samhällsbyggnadsförvaltningen ser positivt på utbyggnadsprogrammet för Finnsta 1:2 under förutsättning att kommentarerna i tjänsteskrivelsen beaktas. Planområdet är beläget i Bro utefter Lejondalsvägens västra sida, ca 700 meter norr om Enköpingsvägen samt ca 800 meter från Bro centrum. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra byggande av 57 bostäder, 21 lägenheter i radhus och sju flerbostadshus om 36 lägenheter. Planen handläggs med normalt planförfarande. Remisstiden för detaljplaneförslaget är 23 juni september Bygg- och miljöavdelningens synpunkter ur landskaps-, byggnads- och kulturmiljöperspektiv. Markområdet kan idag uppfattas som ett stycke platt åkermark utan egentlig relation till vägar, Lejondalsvägen och Lejondalsstigen, eller till bebyggelse. Ett impediment omringat av ett flertal öar av olika bebyggelsekaraktär. Tillsammans med omgivande bebyggelse uppfattas det som ett ganska splittrat område ur stadsplanesynpunkt.

58 2(4) Ett syfte med detaljplanen är att vara sammanbindande och skapa en bättre helhetsstruktur tillsammans med omgivande bebyggelse. Nuvarande förslag innebär i praktiken att det flacka markområdet bebyggs med ytterligare en ny bebyggelsekaraktär, vilket inte motsvarar detaljplanens intentioner utan snarare ger ett ytterligare splittrat uttryck. Med enkla medel, som t ex att ta vara på och förhålla sig till tydliga omkringliggande landskapselement kan en mer sammanbindande funktion uppnås. I radhusområdet söder om detaljplaneområdet finns en vall längs Lejondalsvägen. Vallen har inslag av enstaka träd/buskar och ger en känsla av enkel och omhändertagen park/trädgård. Bebyggelsen är mycket tät och har främst sina kvaliteter i hur den förhåller sig till vallen. En liknande struktur skulle kunna fortsätta längs Lejondalsvägen och bli ett sammanbindande element. Längs Lejondalsstigen finns enbostadshus med relativt hög och alléliknande trädvegetation som avgränsning mellan de privata trädgårdarna och vägen. Även detta element skulle kunna tas upp inom planområdet på andra sidan gatan. Detaljplaneområdets hörn mot korsningen Lejondalsvägen/Lejondalsstigen är en viktig punkt gestaltningsmässigt och kräver även en genomarbetad utformning som även kan ta upp en del av det buller som kommer från E18. Enligt detaljplaneförslaget är det möjligt att placera bostadshus så nära som 5 meter från Lejondalsvägen. För att uppnå en bättre ljudnivå bör detaljplanen utformas så att området närmast Lejondalsvägen endast kan bebyggas med parkering, garage- och uthus såsom planillustrationen visar. BoKlok är ett framtaget helhetskoncept som gäller för alla platser där det uppförs. Detta resulterar ofta i att utomhusmiljöerna, mellanrummen mellan byggnaderna blir relativt torftiga. Även här kan man med små medel som t ex markmodulering och markbeläggningar skapa en betydligt mer attraktiv och kvalitativ utomhusmiljö. Exempelvis kan man satsa på hög utformningsnivå på små ytor vid entréer eller uteplatser. Ett svagt böljande landskap som byggnaderna är placerade i istället för på platt åker skapar på ett enkelt sätt en betydligt attraktivare utemiljö. Byggnadernas placering kan även utnyttjas för att skapa yttre småskaliga rumsbildningar. Uthus kan placeras så att de även skapar ett entrémotiv in i området, mm. Detaljplanen bör kompletteras med zoner med krav på markbehandling och vegetation. Den bör också kompletteras med generella krav på en mer kvalitativ utformning på små ytor som tex entréer/uteplatser. För att med liknande enkla medel kunna höja nivån på utformningen i bygglovskedet krävs att detaljplanen ger stöd för att ta upp en sådan diskussion. De odlingslotter som visas i illustrationen tas inte upp i beskrivningen eller planen i övrigt. Bygg- och miljöavdelningens synpunkter ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt. Området del av Finnsta 1:2 som berörs av detaljplanen är delvis utsatt för buller från Lejondalsvägen och områdets hörn mot korsningen Lejondalsvägen/Lejondalsstigen påverkas av ett bullerregn från E18. Enligt trafikbullerutredningen (ÅF-Infrastruktur AB, rapport A, dat ) framgår att beräkningen baseras på att det finns förråd på 2,5-3,5 m utefter Lejondalsvägen samt att avstegsfall tillämpas på 6 av 57

59 3(4) lägenheter. I trafikbullerutredningen framgår att för att uppnå målet högst 55 db(a) vid alla fasader erfordras en bullerskyddsskärm placerad längs Lejondalsvägen alternativt ökat skyddsavstånd. I utredningen har skärm eller skyddsavstånd inte bedömts som aktuellt varför bedömningen av bullersituationen har skett utifrån avstegsfall. Bygg- och miljöavdelningen konstaterar att prognosen i utredningen endast är fram till år 2015 dessutom har inte ev. påverkan från den nya trafikplatsen vid Kockbacka tagits med i beräkningarna vilket kan göra att den framtida ljudnivån (med sikte på år 2030) är betydligt högre och påverkar fler bostäder. Bygg- och miljöavdelningen anser inte att utbyggnaden inom del av Finnsta 1:2 ingår som central del i en större tätort, inte heller att Lejondalsvägen är ett kollektivtrafikstråk i en större stad varför det inte är motiverat att göra avsteg från huvudregeln 1. Det framgår inte i planen hur tillämpning av en tyst sida (högst 45 dba vid fasad) ska åstadkommas. Bygg- och miljöavdelningen anser att en bullerskyddsskärm inkräktar på vägmiljön i stort och att bostäderna i stället ska placeras på ett ökat avstånd från vägen. För att bostäderna ska placeras på tillräckligt avstånd från Lejondalsvägen bör markområdet som är plusmarkerat utökas så att det av detaljplanebestämmelserna framgå att marken endast får bebyggas med uthus och garage samt att dessa ingår som åtgärd mot höga ljudnivåer i området. Områdets hörn mot korsningen Lejondalsvägen/Lejondalsstigen kräver även en utformning som kan ta upp en del av det buller som kommer från E18. Även där bullerriktvärdena uppfylls upplever många människor svåra störningar. Riktvärdena ger inte uttryck för en god ljudmiljö. Både från hälsosynpunkt och från komfortsynpunkt är det önskvärt att skapa tystare miljöer än vad riktvärdena ger uttryck för. Hastighetsbegränsningar, lågbullrande vägbeläggning och andra åtgärder bör också utredas som möjliga åtgärder mot höga ljudnivåer. Förutsättningarna för en god boende miljö d.v.s. bulleråtgärderna måste vara genomförda innan inflyttning i de nya bostäderna. Utdrag från Boverkets Allmänna råd 2008:1, Buller i planeringen för bostäder i områden utsatta för buller från väg- och spårtrafik: Planera Buller kan störa sömn och vila, skada hörseln, skapa stress, leda till försämrad uppmärksamhet, medföra koncentrationssvårigheter och nedsatt prestationsförmåga, försvåra inlärning samt skapa otrivsel och svårigheter att uppfatta samtal eller att använda telefon, radio och tv. Det finns också starka indikationer på att långvarig exponering för trafikbuller kan medföra effekter på hjärt- och kärlsystemet. Buller ska därför respekteras och hanteras som en viktig planeringsfråga. I Boverkets allmänna råd 2008:1 innebär huvudregeln en från samhällssynpunkt godtagbar ljudmiljö med hänsyn till störning och hälsa. Vid planering av nya bostäder gäller som huvudregel att följande krav bör uppfyllas genom bebyggelsens placering och utformning samt med hjälp av skyddsåtgärder som bullervallar, trafikomläggningar, tyst asfalt etc. Planen bör säkerställa att den slutliga bebyggelsen genom yttre och inre åtgärder kan utformas så att kraven i Boverkets Byggregler uppfylls. Planen bör även säkerställa att bebyggelsen kan placeras och att yttre åtgärder kan utformas så att 55 dba ekvivalentnivå utomhus (vid fasad och uteplats) kan erhållas med hänsyn till trafikbuller. 1 Se Utdrag från Boverkets Allmänna råd 2008:1

60 4(4) Planen bör även säkerställa att bebyggelsen kan placeras och att yttre åtgärder kan utformas så att 70 dba maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad uppfylls. Förutsättningar för att kunna göra avsteg från huvudregeln enligt Boverkets allmänna råd: Boverkets slutsatser är att i vissa fall kan det vara motiverat att göra avsteg från huvudregeln i de allmänna råden. I centrala delar av städer och större tätorter med bebyggelse av stadskaraktär, till exempel ordnad kvartersstruktur, bör avvägningar mellan kraven på ljudmiljön och andra intressen kunna övervägas. Avsteg kan också motiveras vid komplettering av befintlig tät bebyggelse längs kollektivtrafikstråk i större städer och med ny tätare bebyggelse, till exempel ordnad kvartersstruktur, längs kollektivtrafikstråk i större städer. Enligt Boverkets allmänna råd kan nya bostäder endast i vissa fall, avvägning enligt ovan, medges där den dygnsekvivalenta ljudnivån vid fasad överstiger 60 dba, under förutsättning att det går att åstadkomma en tyst sida (högst 45 dba vid fasad) eller i vart fall en ljuddämpad sida (45 50 dba vid fasad). Minst hälften av bostadsrummen, liksom uteplats, bör vara vända mot tyst eller ljuddämpad sida. Boverkets anger att i huvudsak bör endast kunna motivera avsteg från riktvärdena i samband med tillkomsten av nya bostäder; Det finns ett väl dokumenterat behov att bygga nya bostäder som inte på rimligt sätt kan tillgodoses på annan, mindre bullerutsatt plats, Det kan påvisas att tillkomsten av nya bostäder, trots vissa avsteg från bullerriktvärdena, kan innebära påtagliga fördelar för den långsiktiga samhällsutvecklingen. Kommunen bedriver ett målmedvetet arbete för att komma till rätta med hälsoeffekter orsakade av buller, både för befintliga och nytillkommande bostäder. Barnperspektiv Detaljplaneförslaget innebär ny småskalig boendemiljö. Delar av området är utsatt för höga ljudnivåer. Barn och ungdomar i dag utsätts för skadligt buller i en utsträckning som troligen inte förekommit tidigare. Ett barns uppväxttid går mycket fort varför särskild hänsyn till barn bör tas genom att skapa låga bullernivåer inomhus, tysta lekplatser och skolmiljöer och tysta gångvägar mellan hem och skola. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Linda Edgren bygg- och miljöchef Ylva Malm byggnadsinspektör Åsa Bergström miljöinspektör Bilagor: 1. Samråd/Underrättelse vid normalt planförfarande, Detaljplan för del av Finnsta 1:2. (BoKlok)

61 Samhällsbyggnadsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Ylva Malm, /4006 Åsa Bergström, Bygg- och miljönämnden Plansamråd för Kungsängens- Tibble 1:471 och 1:338 (Tibbleskogen) Förslag till beslut Bygg- och miljönämnden beslutar att som eget yttrande överlämna Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse daterad den 6 augusti Sammanfattning Samhällsbyggnadsförvaltningen har i tjänsteskrivelsen utvecklat synpunkter med utgångspunkt från Bygg- och miljönämndens roll som lokal tillsynsmyndighet för Plan- och bygglagen samt Miljöbalken. Samhällsbyggnadsförvaltningen ser positivt på utbyggnadsprogrammet för Tibbleskogen under förutsättning att kommentarerna i tjänsteskrivelsen beaktas. Beslutsunderlag 1. Samrådshandlingar som inkom till Bygg- och miljönämnden den 7 juni Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 6 augusti Ärendet Samhällsbyggnadsförvaltningen har i tjänsteskrivelsen utvecklat synpunkter med utgångspunkt från Bygg- och miljönämndens roll som lokal tillsynsmyndighet för Plan- och bygglagen samt Miljöbalken. Samhällsbyggnadsförvaltningen ser positivt på utbyggnadsprogrammet för Tibbleskogen under förutsättning att kommentarerna i tjänsteskrivelsen beaktas. Planområdet är beläget ca 2 km nordväst om Kungsängens Centrum, väster om E18 och norr om Granhammarsvägen (väg 907). Pettersbergsvägen avgränsar planområdets östra del. Områdets totala areal är ca 23,5 hektar. I gällande översiktsplan ÖP 2000 är området utpekat som ett utbyggnadsområde för bostäder inom tätortsavgränsningen för Kungsängen. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för i huvudsak markbostäder i en till två våningar. Planen omfattar 165 friliggande enbostadshus och ca 32 lägenheter i flerbostadshus. Området är sedan tidigare detaljplanelagt för drygt 600 bostäder i flerbostadshus med inslag av enbostadshus. Planen handläggs med enkelt planförfarande då de förslagna ändringarna bedöms vara av begränsande betydelse och är förenlig med gällande översiktsplan, ÖP 2000.

62 2(3) Remisstiden för detaljplaneförslaget är 7 juni juli Bygg- och miljöavdelningens synpunkter ur landskaps-, byggnads- och kulturmiljöperspektiv. Området vid Tibbleskogen är delvis kuperat. Många tomter har nivåskillnader och är så kallade sluttningstomter. Bygg- och miljöavdelningen ser positivt till att detaljplanebestämmelserna är utformade så att byggnaderna ska placeras in i terrängen så att stora markuppfyllnader undviks. I ett område i planområdets västra del är nivåskillnaden mellan gatan och slutet på tomten ca 5 meter. Även om ett souterränghus byggs så är det svårt att få de tomterna bra planerade. Ett sådant område skulle passa bättre som orörd naturmark. Det bör framgå av detaljplanebestämmelserna ifall det är tillåtet att bygga källare utöver souterrängvåningen som finns angiven för några områden. Det bör finnas en högsta byggnadshöjd angiven för en och tvåplanshus. Risken finns annars att stora kupor byggs eller hus byggs med högre takhöjd än normalt. Det bör också framgå av detaljplanebestämmelserna om det är tillåtet att inreda vinden på 1-planshusen som har 45 graders takvinkel. Bygg- och miljöavdelningens synpunkter ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt. Inom området finns tre sumpskogar som kommer att påverkas av exploateringen vilket berör de nationella miljökvalitetsmålen Myllrande våtmarker och Ett rikt växt- och djurliv. I genomförandebeskrivningen framgår att Länsstyrelsen i Stockholms län skall medge dispens från markavvattningsförbud och tillstånd för markavvattning innan detaljplanen kan antas. Även om dispens medges kan vattenområden användas som ett estetiskt inslag i området, för rening av dagvatten samt för att öka den biologiska mångfalden. För att behålla kvaliteter i omgivande natur är det väsentligt att bl.a. detaljplaneringen av lokalt omhändertagande av dagvatten sker tidigt i processen. Vid planeringen bör strävan vara att behålla vattenbalansen inom området. Av kartan med dagvattenledningar framgår att det finns en dräneringsledning från Norrboda/Tibbleskogen ner till Lillsjön, med utlopp vid badet, som bör beaktas så att det inte finns risk för spridning av föroreningar. Detaljplanen berörs av miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö där ett av delmålen formuleras: Antalet människor som utsätts för trafikbullerstörningar överstigande de riktvärden som riksdagen ställt sig bakom för buller i bostäder ska ha minskat.... Planen bör bli tydligare på hur bullerskyddet ska genomföras. Det framgår inte av detaljplanen hur bullerplank eller dylikt för de fastigheter som är utsatta för ljudnivåer över riktvärdena ska utföras. Bygg- och miljöavdelningen anser att den zon som är inritad på nuvarande detaljplan (Nr 8804) där det enligt planbeskrivningen fordras särskild uppmärksamhet med hänsyn till buller och avgaser, kan vara väsentlig att behålla. För att bostäderna ska placeras på tillräckligt avstånd från Pettersbergsvägen bör markområdet som inte får bebyggas med bostäder markeras så att det av detaljplanebestämmelserna framgå att marken endast får användas för åtgärd mot höga ljudnivåer. Området mellan aktuellt planområde och E18 utgörs i dag av berg i dagen. Det området är planlagt som arbetsområde i form av småindustri, kontor och handel. Verksamheterna får inte vara av sådan art att de orsakar störning för omgivningen. Arbetsområdet kan däremot komma att bidra till en avsevärt ökad trafikbelastning på Pettersbergsvägen.

63 3(3) Även där bullerriktvärdena uppfylls upplever många människor svåra störningar. Riktvärdena ger inte uttryck för en god ljudmiljö. Både från hälsosynpunkt och från komfortsynpunkt är det önskvärt att skapa tystare miljöer än vad riktvärdena ger uttryck för. Hastighetsbegränsningar, lågbullrande vägbeläggning och andra åtgärder bör också utredas som möjliga åtgärder mot höga ljudnivåer. Förutsättningarna för en god boende miljö d.v.s. bulleråtgärderna måste vara genomförda innan inflyttning i de nya bostäderna. Barnperspektiv Detaljplaneförslaget innebär ett första steg i att skapa en ny, trygg, och småskalig boendemiljö med närhet till natur och skogens kvaliteter. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Linda Edgren bygg- och miljöchef Ylva Malm byggnadsinspektör Åsa Bergström miljöinspektör Bilagor: 1. Samråd/Underrättelse vid enkelt planförfarande, Detaljplan för Kungsängens-Tibble 1:471 och 1:338 m.fl. (Tibbleskogen)

64 Samhällsbyggnadsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Karl Öhlander Dnr 10/ Bygg- och miljönämnden Budget 2011 Förslag till beslut Godkänna förvaltningens förslag till budget 2011 för Bygg- och miljönämndens verksamhet och överlämna det till Kommunstyrelsen som underlag för beredning av budget 2011 Sammanfattning På Bygg- och miljönämndens sammanträde i september ska förslag till budget 2011 behandlas i enlighet med Kommunstyrelsens beslut. Nettokostnadsramen är enligt Kommunstyrelsen direktiv på samma nivå som Under 2011 kommer ett flertal förändringar av Plan- och bygglagen (PBL) att träda ikraft vilket kommer att innebära ökade kostnader om 100 tkr på grund av ett ökat antal nämndsammanträden Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 3 september Ärendet Bygg- och miljönämndens budget omfattar nämndens sammanträdesarvoden och övriga kostnader för nämndens ledamöter. Samhällsbyggnadsförvaltningen är gemensam för Bygg- och miljönämnden och Samhällsbyggnadsnämnden. Personalkostnader och övriga kostnader/intäkter för bygglovverksamheten och miljötillsynen budgeteras enligt reglementet i Samhällsbyggnadsnämndens budget. Nämnden beslutar om mål och uppdrag samt prioriterade åtaganden. Under 2011 kommer ett flertal förändringar av Plan- och bygglagen (PBL) att träda ikraft. Förändringarna kommer att innebära ökade krav på handläggare, behov av utbildning och ökad administrativ hantering (annonskostnader) samt att antalet nämndsammanträden ökar med påföljande ökad administrativ hantering. Totalt uppskattar förvaltningen att detta kommer att innebära ökade kostnader för Bygg- och miljönämnden om 100 tkr på grund av ökat antal nämndsammanträden. Övriga kostnader kommer att belasta Samhällsbyggnadsnämnden. SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ulla Larsson samhällsbyggnadschef Karl Öhlander administrativ chef Bilaga 1. Nämndbudget Redovisning av taxe- och avgiftsförändringar m.m. Bilaga till bygg- och miljönämndens budget till kommunfullmäktige 2011.

65 Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr: 10/4008 Datum: Bygg- och miljönämndens nämndbudget 2011

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 5 juli 2011

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 5 juli 2011 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 5 juli 2011 Sidan 3 av 114 Ärende 1 Sidan 4 av 114 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 114 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2010-10-26 1(12) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 16.00 Beslutande Ledamöter Bengt Johansson (S), ordf Björn Kron (S) Jonas Söderberg (S) Anders Satrell (FP) 59, 61-63 Elisabeth

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan avser Fastighet(er) på platsen för åtgärd Fastighetsbeteckning Kommun Sökande Namn Organisations- eller personnummer

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Vår beteckning Åke Modig 2010-09-30 2010.112

Vår beteckning Åke Modig 2010-09-30 2010.112 TJÄNSTESKRIVELSE Samhällsbyggnadsförvaltningen Datum Vår beteckning Åke Modig 2010-09-30 2010.112 1 Bygg- och miljönämnden Ansökan avseende förhandsbesked om bygglov samt strandskyddsdispens för nybyggnad,

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2018-02-02 2018-302 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Sökande: Frida Regin Sökandens

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens OXL4624- v 1.2 2012-11-13 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon E-postadress Fastighet Fastighetsbeteckning

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112 Datum 2016-11-15 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0293 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl , ajournering

Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl , ajournering 2011-08-30 1(10) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 17.10, ajournering 16.35 16.50 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Jarl Teljstedt (KD) Elisabeth

Läs mer

Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning av markkabel och uppsättning av kabelskåp

Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning av markkabel och uppsättning av kabelskåp TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-09-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0290 Byggnadsnämnden Strand 1:2 & Strand 1:1 Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12 Datum 2017-10-06 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0075 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga Datum Dnr 2016-11-21 STR.2016.4967 37 Ann Aldeheim ann.aldeheim@varmdo.se 08-570 480 59 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15 Datum 2017-03-14 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017/B0027 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2013-04-18 1(14) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 17.10 Ajournering 16.15 16.25 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) 24-27 Bengt

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.00 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-10-09 1(8) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 16.20 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Madeleine Nyström (M) Bengt Lidbäck (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan Lannefelt

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64 Datum 2017-08-31 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0211 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Ärende Dnr 2017/B0438 Ort Förhandsbesked för fastighetsreglering där del av samfällighet S:2 tillförs fastigheten Lägde 2:68 samt strandskyddsdispens för tillbyggnad.

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-02-02 2016-4922 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fastighetens adress: Jegerhjelms väg 32 Sökande: Braatz, Ingemar Ärende: Förhandsbesked, nybyggnad

Läs mer

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN LANSSTYRELSEN Avdelningen för planfrågor Jeanette Odelius 08-785 45 64 2012-11-13 Södertälje kommun Samhallsbyggnadskontoret Vbr beteckning Delgivningskvitto Lena Eliasson Näsby 2 646 93 Gnesta Prövning

Läs mer

ÖVERBY 122:1, Djupviksvägen 64 : Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av huvudbyggnad, komplementbyggnad samt rivning av befintlig byggnad.

ÖVERBY 122:1, Djupviksvägen 64 : Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av huvudbyggnad, komplementbyggnad samt rivning av befintlig byggnad. Datum Dnr 2017-10-24 STR.2016.7455 Sara Forsberg sara.forsberg@varmdo.se 08-570 47 627 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse ÖVERBY 122:1, Djupviksvägen 64 : Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det?

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Genomgång och diskussion på FAH dagen 22 april 2010 Sveriges Kommuner och Landsting Avd tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Dispens

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:35 Paragrafer 23-28 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för november.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för november. 82 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för november. Byggnadsnämnden föreslås notera informationen och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51 1 (17) Plats och tid 08.00-12.30, i BOM- rummet (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 42-51 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 42-45, 47-51 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 42-51 Håkan

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 NATURVÅRDSVERKET 2 Förord Naturvårdsverket beslutade om denna redovisning i mars 2014. NATURVÅRDSVERKET 3 Innehåll INLEDNING 4 Uppdraget

Läs mer

Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15

Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15 Byggnadsnämnden 2012 11 06 192 27 Byggnadsnämndens arbetsutskott 2012 10 23 170 24 Fastighet GÄDDVIK 3:46 Ärendenr L 1020/11 Fast.adress BÄLINGEVÄGEN 252 Ankomstdat 2011 12 15 Ärende Bygglov för tillbyggnad

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-08-27 1(24) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-15.00 Beslutande Filip Gille (M), ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart Larsson(S), tjg.

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart Larsson(S), tjg. 1(14) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 15:15-18:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Lennart

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45.

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 15 juni 2010, kl. 13 30 14 45. Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Arne Holmgren, s Kenneth Hallberg,

Läs mer

Här kommer ytterligare handlingar som sökande vill att vi ska ta del av.

Här kommer ytterligare handlingar som sökande vill att vi ska ta del av. Hanna Virtanen Från: Deshira Flankör Skickat: den 8 maj 2016 20:55 Till: Nämnder-BMH Ämne: Fwd: STR 2015.2408, ansökan strandskyddsdispens Skaft 1:152, Ängsholmen, Djurö Bifogade filer: Strandskydd förslagskickat

Läs mer

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda.

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. 74 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. Beredningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Yttrande över lokaliserings- och lämplighetsprövningar utanför detaljplanelagt område (bygglovsärenden utom plan) Sik 1:6, Lilla Sik 1, Fristad

Yttrande över lokaliserings- och lämplighetsprövningar utanför detaljplanelagt område (bygglovsärenden utom plan) Sik 1:6, Lilla Sik 1, Fristad SP4 BESLUTSFÖRSLAG Yttrande över lokaliserings- och lämplighetsprövningar utanför detaljplanelagt område (bygglovsärenden utom plan) Sik :6, Lilla Sik, Fristad Kommunstyrelsen föreslås besluta: Kommunstyrelsen

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2019-000080 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad

Läs mer

Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat

Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat Byggnadsnämnden 2012 03 06 36 15 Byggnadsnämndens arbetsutskott 2012 02 21 33 14 Fastighet AVAN 9:27 Ärendenr L 0557/11 Fast.adress BARONVÄGEN 327 Ankomstdat 2011 05 30 Ärende Sökande Bygglov/strandskyddsdispens

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Ånge kommunkontor, getberget (rum 372), tisdagen den 28 februari 2005, kl 10.00 Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Backen

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr BYGG.2016.1211 Torbjörn Bengtsson torbjorn.bengtsson@varmdo.se 08-570 476 51 Bygglovhandläggare Tjänsteskrivelse TJUSTVIK 1:10: Bygglov för nybyggnad av komplementbyggnad - förråd Förslag till

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-05 2017-5413 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Änglamark 4 Fastighetens adress: Sjösalavägen 13 Sökande: Clason, Bernt Ärende: Nybyggnad

Läs mer

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg.

Ärendet Ansökan inkom och avser bygglov för nybyggnad av enbostadhus. Sökande: Fanny Bertilsson, Lövskogsgatan 6a, Göteborg. Ärendebeskrivning s1(3) Datum 2016-08-29 Beteckning Dnr 2016-0337 Bygglov med lokaliseringsprövning och strandskydddispens Nybyggnad av enbostadshus Ingared 4:94, församling Alingsås Ärendet Ansökan inkom

Läs mer

ÄLVSALA 1:1, : Rivningslov för transformatorstation och nybyggnad av transformatorstation med startbesked

ÄLVSALA 1:1, : Rivningslov för transformatorstation och nybyggnad av transformatorstation med startbesked Datum Dnr 2015-10-20 BYGG.2015.3930 76 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare Vattenfall Eldistribution AB ID: 214835 Vattenfall Services Nordic AB, Frida Abrahamsson 169 92 Stockholm

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2017-09-19 1(16) Plats och tid Norrtull kl. 13.30 16.05 Beslutande Sofia Karlsson (S) Göran Karlsson (S) ersätter Barbro Axelsson (S) Pertti Rolöf (S) Bengt Olsson (C) ersätter Sven Callenberg (C) Rebecca

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken 1(6) Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Myndighetsenheten - Miljö Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken INFORMATION Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-03-08 Innehållsförteckning Ärende 14 Strandskyddsdispens för pumphus och poolområde, Källebäcken 1:10... 21 15 Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus, Svenshult 1:9...

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015 Samhällsbyggnadsförvaltningen ÄRENDEBLAD Upprättad: Diarienummer: 2015-11-18 MOB.2015.13 Samhällsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden 2015 Sammanfattning Information och meddelanden som inkommer till kommunen

Läs mer

Information om gällande bestämmelser och hur man fyller i blanketten m m finns på sid 5-6.

Information om gällande bestämmelser och hur man fyller i blanketten m m finns på sid 5-6. 1(6) ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS ENLIGT 7 KAP. 18 MILJÖBALKEN Bygglovskontoret Information om gällande bestämmelser och hur man fyller i blanketten m m finns på sid 5-6. 1. Ansökan avser fastighet(er)

Läs mer

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson Strandskydd och boende vid stranden Foto: Jana Andersson Vad är strandskydd? Sveriges stränder är en naturtillgång av mycket stort värde. Stränderna längs sjöar och vattendrag, liksom stränderna längs

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Riktlinjer för byggande utanför detaljplanelagt område. Antagen SBN

Riktlinjer för byggande utanför detaljplanelagt område. Antagen SBN Riktlinjer för byggande utanför detaljplanelagt område Antagen SBN 2015-11-24 146 Innehållsförteckning 1 PLACERING OCH UTFORMNING 3 2 STORLEK FRITIDSHUS 3 3 BRYGGOR OCH SJÖBODAR 3 4 TOMTSTORLEK 4 5 MASTER

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, tf. Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2001-2010 Sekreterare Carina

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2011-03-03 1 Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-salen 2011-03-03 kl 09.00-10.10 Beslutande Mats Hultin (m) ordf 54-73

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den10 augusti kl. 15:00 i Dalkarlen

Bygg- och miljönämnden kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den10 augusti kl. 15:00 i Dalkarlen KALLELSE 1 (10) kallar till sammanträde Tid: torsdagen den 17 augusti 2017, kl. 15:00 Plats: Gemaket Ordförande: Lars Brofalk (C) Sekreterare: Olle Nykvist Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid

Läs mer

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD)

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD) 1(19) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 26 augusti 2019 kl 13:30-14:40 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45 Miljö- och byggnadsnämnden 23 januari 2015 1 (15) Plats och tid: Ferlinrummet BUN kl. 09.00-14.45 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Tord

Läs mer

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus

BRUNNSNÄS S:1: Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus Datum Dnr 2018-10-03 BYGG.2017.5405 Kenneth Carlgren kenneth.carlgren@varmdo.se 08-570 470 22 Byggnadsinspektör Per Sahlin Ringstensuddevägen 12 134 61 Ingarö Delegationsbeslut BMH 4615 BRUNNSNÄS S:1:

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA?

FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA? FUNDERAR DU PÅ ATT BYGGA? Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Augusti 2008 Bygglov krävs för att: Uppföra en ny byggnad eller anläggning (tex upplag, plank eller mur) Bygga till en

Läs mer

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 1(17) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 NV-00318-13, 2013-01-18 I redovisningen ska anges ärenden

Läs mer

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus

ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) YTTRANDE Anette Larsson 016-710 11 16 Till Stadsbyggnadsnämnden ENEBY 4:4 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus Förslag till beslut 1. Tillstånd

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbygnnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2178-2183 Sekreterare

Läs mer

Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox,

Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2019-03-04 SBN 2019/0211 Samhällsbyggnadsnämnden Källstorp 3:17, strandskyddsdispens för förråd/utebox, Miljö 2019-294 Förslag till beslut

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset plan 2, Carlstensrummet klockan 08:30-13:30 Beslutande Claes Andersson (L) Ordförande Jeanette Rignè (V) Marie Olofsson (S) Kjell Svanström (S) Christina Högstedt (UP)

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning.

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. 52 Information Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. Syftet med att revidera delegationsordningen är bland annat att förkorta

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning. Österåkers kommun Byggnadsnämnden Österåkers kommun Byggnadsnämnden Innehållsförteckning Allmän information om det så kallade Attefallshuset... 2 Vilka är grundkraven för att få bygga?... 2 Utformning, storlek, höjd och placering?... 2

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012 SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2013-03-27 Ärendenr: NV-00318-13 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012 B E SÖ K: ST O C K H

Läs mer