De föreskrifter som framgår av detta dokument gäller hela CRC, oavsett verksamhet och huvudman.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "De föreskrifter som framgår av detta dokument gäller hela CRC, oavsett verksamhet och huvudman."

Transkript

1 FÖRESKRIFTER - LABBARBETE Skapat: Reviderad: - Revisionsnummer: - CRC Service Linus Jeppsson, Driftstekniker Husguide för Clinical Research Center I detta dokument framgår de säkerhetsföreskrifter som gäller vid laboratoriearbete inom Clinical Research Center (CRC). Syftet med dessa föreskrifter är att göra arbetet så säkert som möjligt och på det sättet uppnå en bra fysisk arbetsmiljö. De föreskrifter som framgår av detta dokument gäller hela CRC, oavsett verksamhet och huvudman. Föreskrifter om laboratoriearbete inom Clinical Research Center...1 Allmänna föreskrifter...2 Personlig skyddsutrustning...2 Ventilation...4 Skyddsventilation, ventilerade arbetsplatser...4 Transport och förvaring av kemikalieflaskor...5 Kontroll, transport, förvaring mm av gasflaskor...6 Arbete med farliga ämnen...7 Elsystem...10 Larm...11 Särskilda lokaler...11 Utrustning...12 Tillståndsplikt...13 Medicinska kontroller...14 UV...13 Postadress CRC Service, Lunds universitet, Ing. 72 UMAS, Malmö Besöksadress Ing. 72, Universitetssjukhuset MAS Malmö Telefon dir , växel Telefax E-post Linus.Jeppsson@med.lu.se Internet

2 2 Allmänna föreskrifter Utrymningsplan och brandsläckningsutrustning Ta med hjälp av utrymningsplanen reda på vilka utrymningsvägar som finns, samt var brandsläckningsutrustning och brandlarmsknappar finns. Ta också reda på hur du ska agera i händelse av brandlarm. Personligt skydd Skyddsrock av bomull ska alltid användas på laboratoriet. Skyddsglasögon ska användas om det inte är uppenbart. Skyddshandskar ska användas vid behov. Ingen förtäring, snus eller kosmetiska får användas inne på laboratoriet. Pipettering med munnen är förbjudet. Undvik i möjligaste mån hudkontakt med kemikalier. Riskfyllt arbete får inte ske som ensamarbete, speciellt viktigt är detta utanför normal arbetstid. Arbetsplatsen Håll arbetsplatsen fri från kemikalier och utrustning som inte används. Spill ska åtgärdas av den som orsakat det. Städpersonalen utför endast normal rengöring och inte sanering av spill. Vaskar ska hållas frias från skräp. Försök som pågår över natt eller helgdag ska alltid märkas på sådant sätt att den ansvarige kan nås på telefon. Observera att risken för elavbrott ska beaktas vid utförandet av försöket. Varningsskylt skall finnas vid utrustning som medför särskild risk. Korridorerna får inte belamras med utrustning, kartonger och dylikt. Övrigt Kontrollera i lämpligt litteratur om vilka risker som finns med ett försök, innan det att försöket påbörjas. Riskbedömning ska utföras innan ett nytt försök påbörjas. Riskbedömning av kemikalier med okända egenskaper ska göras med som om kemikalierna är farliga, med hänsyn till aktuella egenskaper. I riskbedömningen ska också risken för elavbrott betraktas. Alla riskbedömningarna ska göras skriftligt och arkiveras hos forskargruppen och hållas tillgängliga. Personlig skyddsutrustning Enligt arbetsmiljölagen ska personlig skyddsutrustning användas om ohälsa och olycksfall inte kan undvikas på annat sätt. Skyddsutrustningen ska tillhandahållas av arbetsgivaren.

3 3 Som arbetstagare är du skyldig att följa de instruktioner om när och vilken skyddsutrustning som ska användas. Ta reda på vad som finns i form av skydds- och räddningsutrustning och var den finns. Gruppchef eller motsvarande är som arbetsmiljöansvarig skyldig att tillse att det finns personligt utrustning i lämpligt utförande och tillräcklig mängd, samt att denna är i gott skick. Exempel på skyddsutrustning är skyddsrock, skyddshandskar, skyddsglasögon, terminalglasögon, hörselskydd, andningsskydd, skyddsskor och visir. Skyddshandskar Kemikalier tränger förr eller senare igenom en skyddshandske. Detta kan ske utan att någon skillnad märks i materialet och utan att det känns. Olika material i skyddshandske skyddar kanske bra mot vissa kemikalier men sämre mot andra. Kontrollera i varuinformationsblad vilka kemikalier som en viss skyddshandske skyddar mot och välj den som bäst skyddar mot de kemikalier som du använder. Skyddshandskar bör förutom vid arbete med hälsovådliga kemikalier användas vid arbete med försöksdjur, blod och blodpreparat och smutsande arbete. Tänk på att handskarna är kontaminerade, tag aldrig i mer än det du arbetar med! Ta av handskarna så fort du lämnar arbetsuppgiften. Andningsskydd Andningsskydd ska användas vid arbete som medför skadliga föroreningar i luften som man inte kan skydd sig mot genom arbetet i dragskåp eller liknande. Andningsskydden finns i två typer, filterskydd, där luften passerar ett filtersystem, och andningsapparater, där användaren förses med luft från en icke förorenad källa. Många enkla andningsskydd av engångstyp skyddar endast mot partiklar, under förutsättning att de sluter tätt. För med information om andningsskydd se Arbetsmiljöverket skrift Din personliga skyddsutrustning. Hörselskydd Hörselskydd ska användas om det finns risk för exponering av hörselskadligt buller. Det finns ytterliggare sammanhang där det kan vara lämpligt att använda hörselskydd, t.ex. för att undvika den uttröttande effekten vid kontinuerlig exponering för monotona ljud som ljudet från LAF-bänkar (ljudnivå > 55 db(a)).

4 Skyddsrock Skyddsrock ska vara av bomull. 4 Skyddsrock ska användas på laboratorier och rock och ärmar ska vara knäppta. Ögon- och ansiktsskydd Ögon- och ansiktsskydd bör användas vid arbete där det finns risk för stänk eller att vätska eller fast ämnen sprätter. Ögon- och nödduschar Ögonduschar kontrolleras en gång i månaden, varav den vart 6:e månad dokumenteras. Kontrollen sker enligt skriftlig instruktion. CRC Service tillser att kontrollerna bli gjorda. Ventilation Temperatur Normalt ska temperaturen i lokalerna ligga på C. Sommartid kan dock temperaturer upp till 25 C förekomma. Ventilationsstyrning Ventilationen är dimensionerad till tänkt antal personer och verksamhet. Vid förändringar av verksamheten är det därför viktigt att detta meddelas så att konsekvenserna för ventilationen kan utvärderas. På perioder då lågt antal personer förväntas i lokalerna (framförallt nattetid) sänks ventilationshastigheten för att spara el. Det finns möjlighet till individuell reglering av temperaturen i de flesta rum. Denna bör ställas på hösta temperatur på sommaren och lägsta på vintern om rummet inte kommer att användas på en längre tid. Skyddsventilation, ventilerade arbetsplatser Arbete i dragskåp och på LAF-bänk påverkas av den omgivande miljön, samtidigt som det påverkar sin omgivning. Dessas funktion är därför lätt att störa genom ett felaktigt arbetssätt. Allmänna regler Dörrar i närheten av dragskåp eller LAF-bänk ska hållas stängda vid arbete. Förbipassage ska undvikas. Laboratorierock och rockärmar ska vara knäppta. Arbetet ska ske med lugna armrörelser. Akutgiftiga kemikalier ska inte hanteras i dragskåp som inte har akustiskt och visuellt larm. Personligt larm som varnar vid överskridna gränsmängder bör användas.

5 Vid el- och ventilationsavbrott ska dragskåpsluckor stängas. 5 Dragskåp Arbete ska ske med lucka i säkerhetsläge, vilket normalt motsvarar maximalt 30 centimeters lucköppning. Arbeta så långt in i dragskåpet som möjligt. Förvara inte kemikalier eller annat onödigt material i dragskåpet. Dragskåpsluckan ska vara nerdragen när arbetet inte pågår i dragskåpet. Lufthastigheten i lucköppningen ska vara som lägst 0.5 m/s. För att spara energi ska dragskåpets lucka vara stängd när arbete inte sker i dragskåpet. På CRC är samtliga dragskåp försedda med akustiskt och visuellt larm som aktiveras vid för låg lufthastighet. LAF-bänk LAF-bänkarna används i första hand för produktskydd. LAF-bänkarna är anslutna till frånluftsventilationen. LAF-bänkarna är försedda med övervakning som larmar akustiskt och visuellt vid för låg lufthastighet. Punktutsug Utsuget ska placeras så nära föroreningskällan som möjligt. Maximalt avstånd är utsugets diameter. Transport och förvaring av kemikalieflaskor Transport av kemikalieflaskor ska ske på säkert sätt. Använd helst transportvagnar med staket om större flaskor ska transporteras. Iaktta vilka regler som gäller för samförvaring av kemikalier. Kemikalier ska förvaras i ventilerade kemikalieskåp eller i kemikalieförråd. Brandfarliga varor förvaras i ventilerade plåtskåp, och får inte förvaras tillsammans med giftiga ämnen. Gifter ska förvaras i låst ventilerat skåp. Giftiga ämnen som också är brandfarliga ska förvaras som brandfarliga. Notera att det är flampunkten och inte märkningen som avgör om en vara är brandfarlig eller inte. Kontrollera därför dokumentationen.

6 6 Syror ska förvaras i ventilerat syrabeständigt skåp. Syror och baser bör inte samförvaras. Det är inte tillåtet att förvara kemikalier i korridorer och andra liknande ytor. Ventilerade skåp i kemikalieförråd ska märkas tydligt med varningssymbol för de kemikalier som finns i skåpet. Kemikalieförråd ska märkas med varningssymbol för kemikalier och brandfarlig vara. Kontroll, transport, förvaring mm av gasflaskor Kontrollera att du använder rätt gasflaska och rätt reduceringsventil. Gasflaska får endast användas med reduceringsventil som är avsedd för aktuell gas. Använd endast godkända gasslangar. Gasflaskor ska transporteras i därför avsedd transportkärra. De ska behandlas varsamt om inte utsättas störar och slag. De får inte heller utsättas för värme eller placeras på sådant sätt att det finns risk att vällts. Flaskor ska därför alltid vara fastkedjade runt flaskkroppen på sådant sätt att de snabbt kan lösgöras. Alternativ kan de förvaras på hjulförsedda flaskvagnar. Inga gastuber får förvaras inne på laboratoriet, utan dessa ska förvaras i därför avsett gasförråd utanför entrén mot Kvinnokliniken. Gastuber får endast vara uppställda i laboratorierna under dagtid vid användning. Rum där gasflaskor används ska märkas med varningsskylt för gasflaska och texten Gasflaskor förs i säkerhets vid brandfara. Notera att skylten ska tas bort när ingen gas finns i rummet. Falskskyltning kan medföra att räddningstjänsten avstår från att göra släckningsförsök på grund av explosionsrisken. Brandfarlig gas Maximalt 5 liter brandfarlig gas får lov att förekomma i laboratorier i samband med användning. När dessa inte används ska dessa förvaras i därför avsett gasförråd utanför entrén mot Kvinnokliniken. Tänk på att gasolflaskor innehåller kondenserad gas och därför inte får lov att ligga ner. Det kan blockera säkerhetsventilen med risk för brand och explosion som följd. Giftgas Gasflaskor innehållande giftig eller frätande gas bör införskaffas i så små flaskor att dessa kan användas i dragskåp. Giftgas får inte förvaras tillsammans med brandfarlig gas.

7 Flytande kväve Åk aldrig i en hiss tillsammans med ett kärl med flytande kväve. Om hissen fastnar samtidigt som kärlet läcker finns risk för kvävning. Skylta hissen vid transport av kväve för att undvika att annan person åker med hissen. Kärl med flytande kväve ska placeras i findiskrum som finns på varje våningsplan. CRC Service ombesörjer påfyllning av kärlen efterbeställning. Kvävekärl för bulkförvaring förvaras i speciellt avsett kväverum i hus Syrgas Syrgas under tryck kan vid kontakt med smörjmedel utlösa en explosion. Vid gnistbildning eller brand kan ren syrgas öka förbränningshastigheten till närmast explosiv i porösa material såsom kläder. Tänk på att syrgas tar ett tag att vädra ut ur porösa material. Distribuerade gaser Följande gaser distribueras via gasnät. Koldioxid till hus 91 och 93. Kvävgas till hus 91 och 93. Lustgas till hus 93. Andningsoxygen till hus 93. Arbete med farliga ämnen Allmänna regler Om inte motsatsen är bevisad bör varje kemikalie betraktas som ett gift. Förvara alltid gifter på ett betryggande sätt. Pipettera aldrig direkt med munnen. Använd i stället automatpipett, peleusboll eller annan lämplig anordning. Arbete med hälsofarliga och brandfarliga kemikalier ska utföras i dragskåp eller på plats med motsvarande funktion. Märkning Alla behållare för kemikalier ska vara tydligt märkta med kemikalienamn, farosymbol, samt om ämnet är cancer eller allergiframkallande. Tänk på att även märka slaskflaskor. Riskbedömning Inför varje nytt försök med farliga ämnen ska en riskbedömning göras, där ämnenas farliga egenskaper kontrollerad och dokumenteras. Riskbedömning bör lämpligen göras innan det att försöket börjar.

8 8 Saneringsmedel Ha alltid lämpliga saneringsmedel till hands för att oskadliggöra spill av giftiga eller frätande kemikalier. I informationsbladet framgår vad som är lämpligt saneringsmedel, t.ex. Vermiculit. Syra neutraliseras med 10 % bikarbonat, när det har slutat bubbla kan det torkas upp. Uppvägning av kemikalier Ta innan du väger upp reda på kemikaliens risker och skydda dig på adekvat sätt mot dessa. Ta hand om eventuellt spill på lämpligt sätt. Rengör uppvägningsplatsen efter användning. Tänk på att den som kommer efter dig inte vet vilka kemikalier du har använt och därmed inte vet hur man ska skydda sig eller ta hand om spill. Alkalimetaller Alkalimetaller (framför allt litium, natrium och kalium) ska förvaras i paraffin eller fotogen. Vid arbete med alkalimetaller ska skyddshandskar användas. Allergiframkallande ämnen Metallerna krom, nickel, kobolt, kvicksilver och deras salter, formalin, vissa typer av plaster, då framförallt epoxy, färger och film kan framkalla allergier. Allergin yttrar sig främst som eksem. Iaktta försiktighet och god handhygien vid arbete med dessa ämnen. Hantera alltid dessa ämnen på ventilerade arbetsplatser. Biologiska ämnen (BÄ), Genetiskt modifierade organismer (GMO), Genetiskt modifierade mikroorganismer (GMM) För arbete med BÄ, GMO och GMM finns speciella regler, med krav på tillstånd eller anmälan för viss verksamhet. För vidare information kontakta Åsa Gustafsson på Byggnadsenheten. Cancerframkallande ämnen Vissa cancerogena ämnen får över huvudtaget inte hanteras för andra krävs tillstånd. Se bilaga 3 i AFS 2005:17. Explosiva föreningar samt brandfarliga ämnen Så små mängder brandfarlig och explosiv vara ska förvaras på laboratoriet. Högst 10 liter brandfarlig vara får finnas framme för det dagliga behovet. Som riktlinje bör man dock ha maximalt 2-3 liter. Brandfarlig vara får endast lov att förvaras i kyl/frys om denna är godkänd för sådan förvaring. Tänk på att inte placera flaskor med brandfarlig vara på golvet, och kvantiteter över 2.5 liter bör förvaras i säkerhetsdunk.

9 Lösningsmedel som torkas över natrium och därför måste förvaras i glasflaskor ska hanteras med stor försiktighet. 9 Plastkärl vilka är större än 2liter ska vara typgodkända för den brandfarliga vätska som förvaras i dem. Utför endast arbete med brandfarliga varar med stor försiktighet och på plats med god ventilation. Gifter och vådliga ämnen Många kemikalier har giftverkan på människokroppen. Av denna anledning ska alla kemikalier hanteras som om de vore giftiga. På grund av risken för giftpåverkan är det förbjudit att äta på laboratorierna, liksom av samma skäl skall största möjliga noggrannhet och renlighet iakttas vid arbetet. Narkotiska kemikalier För vissa ämnen som kan användas vid narkotikatillverkning finns speciella krav på tillstånd eller anmälan. Perklorsyra Perklorsyra får endast hanteras i vissa spolbara dragskåp. Perklorsyra är explosiv om den kommer i kontakt med organiskt material, och bör därför förvaras i så liten mängd och med så liten koncentration som möjligt. Pikrinsyra Maximalt 5 kg pikrinsyra får finnas per kemikalieförråd. Pikrinsyra är explosivt i torrt tillstånd. Rengör pipettspetsar efter användning. Radioaktiva ämnen Arbete med radioaktiva substanser och röntgenapparatur får endast utföras efter speciellt tillstånd som utfärdas av Statens Strålskyddsinstitut. Tillståndsregler finns att läsa på hemsidan om strålskydd, som finns att finna på Byggnadsenhetens hemsida för miljö. Starkt frätande kemikalier Bland starkt frätande kemikalier finns klorsulfonsyra, rykande svavelsyra, koncentrerad svavelsyra, koncentrerad salpetersyra, koncentrerad saltsyra, flourvätesyra, starka alkalier, brom med flera ska hantera med största försiktighet. Dessa kemikalier får inte förvaras på högs belägna hyllor, och inte transporteras eller permanent förvaras i kolvar eller bägare. Flaskor som innehåller sådana kemikalier kan med fördel transporteras i en plastspann eller liknande. Flaskor som innehåller brom kan bli sköra, varför dessa flaskor måste hanteras varsamt.

10 10 Observera att skyddsglasögon alltid ska bäras vid arbete med frätande kemikalier. Om större mängder hanteras skall helt ansiktskydd användas, liksom vid tappning från större flaskor och vid spädning av syror och alkalier. Väteperoxid För lösningar av väteperoxid över 20 % tillåts endast begränsade mängder. Tillstånd krävs för all hantering av väteperoxid med en koncentration över 60 %. c > 80 % max 1 liter 60 % < c < 80 % max 5 liter 20 % < c < 60 % max 50 liter Biologiskt arbete De personer som arbetar med försöksdjur löper en större risk att utveckla allergi. Detta är särskilt sannolikt om arbetet omfattar pälsdjur. Det är främst hudpartiklaar vid rakning samt urin och faeces som vid rengörning av burarna som kan ge upphov till allergin. Använd skyddshandskar och dammavskiljande andningsskydd, lägst av klass P2 vid denna typ av arbete. För övrigt gäller de regler som framgår av Generella föreskrifter för arbete med försöksdjur utgiven av rektorsämbetet samt AFS 1990:11. Elsystem Vanligt nätsystem Det vanliga nätsystemet omfattar belysningen och i stort sett alla anslutningspaneler i laboratorierna. Kvaliteten på strömförsörjningen på detta när beror till stor del på vilken utrustning som ansluts. Strömförsörjning på CRC är kopplad till sjukhusets reservkraft. Notera dock att strömmen tillfälligt försvinner medan dessa startas upp. Datanätsystem Detta system har en jämnare försörjning av ström (det förekommer inte lika många strömtoppar och strömdalar). Dessa uttag är främst avsedda för datautrustning, vilka kräver en jämnare försörjning. Notera att vanligt laborationsapparatur inte får kopplas in på dessa uttag. Avbrottsfri kraft Avbrottsfri kraft finns på ett par ställen inom CRC, framförallt i samband med funktioner som inte klarar av strömavbrott, om ens kortvariga. Framförallt rör detta data och teleinstallationerna, samt vissa delar av djurhuset. Städuttag

11 Dessa finns placerade i korridorerna och är avsedda för städpersonalens utrustning. Dessa får inte lov att användas till apparatur eller annan brukarutrustning. 11 Uttagspaneler Uttagspanelerna är placerad vid laborationsbänkarna och är försedda med jordfelbrytare, huvudbrytare och säkring. Vid behov kan dessa kompletteras av CRC Service. Säkerhetsbrytare I korridorerna finns säkerhetsbrytare, som endast ska användas vid olyckstillbud i respektive rum. Säkerhetsbrytaren bryter spänningen till uttagspaneler men inte till belysning, fönsterbänkskanaler och speciella uttag till frysar och kylar. Grenuttag Koppla inte för många grenuttag till samma eluttag. Om ett grenuttag ska användas med hög belastning, se till att hela sladdens längd är utdragen. Detta för att bättre kunna leda bort den värme som alstras. Uppfästning Inga kontakter eller grenuttag får lov att ligga på golvet. Detta för att damm inte ska samlas i kontakterna. Detta medför också att vi minskar risken för en katastrofal olycka vid ett eventuellt vattenläckage. Larm Personlarm Personlarm finns i kylrum, handikappstoaletter och vilrum. Personalarm ger akustiskt larm och ljussignal utanför lokalen och på larmtablå i receptionen. Om larmet går hjälp den nödställda personen. Funktionslarm Frysar och en del annan utrustning är försedd med larmsändare som vid larm aktiverar larmtablå i receptionen. Vid larm kommer väktare att försöka åtgärda problemet. Det är därför viktigt att det på utrustning finns information om kontaktperson som kan nås i händelse av larm. Om larmet går åtgärda felet och återställ larmet. Brandlarm och inbrottslarm Information om brandlarm och inbrottslarm finns i andra dokument, nämligen brandlarmsplan och i den information som erhålls tillsammans med passerkortet. Särskilda lokaler Autoklavrum

12 I CRC finns autoklaver i findiskrum. I dessa rum skall också kärl med flytande kväve förvaras. 12 Bullerrum I hus 91 finns bullerrum. Dessa har förstärkt ljusisolering och ventilation. Här ska därför utrustning som alstrar mycket värme eller ljus placeras. Cellodlingsrum Finns på alla våningsplanen och nås genom apparatlaboratoriet. Lokalerna är försedda med slussfunktion för att förhindra kontaminering och spridning av material. Frysrum Uppställningplats för lågtemperaturfrysar finns i källaren av hus 60. Möjlighet finns att koppla in frysarna till verksamhetslarm, vilket är vidarekopplat till bevakningsföretag. Kemikalieförråd På varje våningsplans finns förråd och uppvägningsrum för kemikalier. Här ska de kemikalier som inte behövs för dagen förvaras. Notera noggrant vilka regler som gäller för förvaring av aktuell kemikalie. För att förhindra spridning och minska risk för brand ska dörr till kemikalieförråd hållas stängd. Kylrum På varje plan finns kylrum för försök som kräver kyla samt förvaring. Dessa är försedda med personlarm, vilket är vidarekopplat till bevakningsföretag nattetid. Mörkerrum På varje plan finns rum föreberedda för att kunna utföra mörkerarbete. Personalrum I hus 28 och 91 finns personalrum tillgängliga brukare för uppvärmning av medhavd mat. Omklädningsrum för personal finns i hus 60, plan 09. Utrustning Centrifuger Kontrollera att centrifugen är hel och funktionsduglig. Ta hjälp av manualen om du är osäker på handhavandet av den aktuella centrifugen. Se alltid till att rotorn är i jämvikt innan centrifugen startas. Elektriska kokplattor och oljebad

13 Kokplattor och oljebad ska alltid förses med timer. Var noggrann med placeringen så att en glömd platta inte orsakar brand. Var särskilt noggrann med att underlaget inte är brännbart. 13 Vatten och oljebad ska vara av metall och försedda med överhettningsskydd. Temperaturen vid användning av oljebad ska vara minst 20 grader Celsius lägre än oljans flampunkt. Inkubator/Torkskåp/Värmeskåp Inkubator, torkskåp eller värmeskåp får inte användas för brandfarlig vara eller för vara där hälsofarliga ämnen kan avges. Kylvattenslangar Fixera alltid kylvattenslangar. Kontrollera att du har rätt typ av slang för det aktuella vattentrycket. Vakuum och vakuumapparater På CRC finns centralt vakuum, för vilken anslutningar finns i laboratoriumen. Vid användning ska skyddsflaska användas för att förhindra att föroreningar sugs ner till pumparna. Alla glasapparatur som ska användas ska vara godkänd för vakuum. Montera glaset med stor omsorg. Vid arbetet ska lämpliga skyddsglasögon användas. Vid större uppställningar bör skyddsskärmar användas. UV Arbete vid öppna UV-källor medför risk för ögonskador och brännskador på exponerade hudpartier. UV-källan och reflekterande ytor ska vara väl avskärmade. Ljusbord ska vara försedd med skyddande skärm eller så skall visir användas. Använd skyddshandskar och täck handleder och underarmar. Tillståndsplikt För flera verksamhetsområden krävs tillstånd eller anmälan. Alla tillståndsärenden hanteras centralt via Byggnadsenheten. Berörda verksamheter är till exempel: Arbete med brandfarlig vara Radiologiskt arbete Arbete med cancerogena ämnen Arbete med biologiska ämnen Arbete med genetiskt modifierade organismer Arbete med genetiskt modifierade mikroorganismer Arbete med ämnen som kan användas vid narkotikatillverkning

14 Medicinska kontroller Vid arbete med vissa ämnen eller inom vissa verksamheter finns föreskrifter om obligatorisk läkarkontroll, eller om att sådan ska erbjudas. För mer information se Byggnadsenheten hemsida, eller 14

Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud)

Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Datum:8/1 2013 Institution/avdelning:Partikelfysik Underskrift

Läs mer

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Grundregler Använd alltid skyddsklädsel, labbrock samt skyddsglasögon. Man får inte äta eller dricka på lab. Man får inga omständigheter smaka på kemikalierna.

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer

FoS Instruktioner kemavfallsrummet

FoS Instruktioner kemavfallsrummet Godkänt den: 2018-07-03 Ansvarig: Björn Kardell Gäller för: Fastighet och service Omfattning Dessa instruktioner gäller för hur kemiskt avfall ska omhändertas vid kemavfallsrummet, C2, Akademiska sjukhuset.

Läs mer

I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas

I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas 2000 1800 2000 ml 1600 1400 1200 1000 800 I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas Broschyren bygger på reglerna AFS 1997:10, Laboratoriearbete med kemikalier. Frätande/Starkt frätande Explosivt Giftigt/Mycket

Läs mer

Säkerhetsföreläsning KEMA00 KEMA01

Säkerhetsföreläsning KEMA00 KEMA01 Arbetsmiljölagen Säkerhetsföreläsning KEMA00 KEMA01 Arbetsmiljön ska vara tillfredställande med hänsyn till arbetets natur (2 kap.) arbetsgivare och arbetstagare samverka om de åtgärder som behöver vidtas

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet 2018-04-12 Innehåll: Innehåll:... 2 Till all personal och studerande på Odontologiska fakulteten... 3 1

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2016-11-25 Innehåll: Innehåll:... 2 Till all personal och studerande på Tandvårdshögskolan... 3

Läs mer

Säkerhetsföreläsning KEMA02 KEMA03

Säkerhetsföreläsning KEMA02 KEMA03 Säkerhetsföreläsning KEMA02 KEMA03 Lagar och bestämmelser Arbetsmiljölagen (1977:1160) Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om kemiska arbetsmiljörisker AFS 2011:19 http://www.av.se/lagochratt/afs/afs2011_19.aspx

Läs mer

Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök

Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök Sida 1( 7) Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök Utförd 2014-08-26 Av Anna Darabi på Rausinglab. Andrad senast 2014-10-31 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden

Läs mer

Riskbedömning Beredning av 4% paraformaldehyd

Riskbedömning Beredning av 4% paraformaldehyd Sida 1( 5) Riskbedömning Beredning av 4% paraformaldehyd Utförd 2013-11-25 Av Anna Darabi på Rausinglab. Andrad senast 2014-10-30 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk 1.

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2014-08-28 Innehåll: Innehåll:...2 Till all personal och studerande på Tandvårdshögskolan...3 1

Läs mer

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Jag har mottagit den personliga skyddsutrustningen i bilaga 1.1. Jag har fått information om när den ska användas Jag är personligen ansvarig för att utrustningen

Läs mer

Naturvetarhuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Johan Bures väg 14. Anläggninsnummer: J0008002. Byggår: 1966. Arkitekt: Hans Brunnberg.

Naturvetarhuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Johan Bures väg 14. Anläggninsnummer: J0008002. Byggår: 1966. Arkitekt: Hans Brunnberg. Naturvetarhuset Kortfakta Adress: Johan Bures väg 14 Anläggninsnummer: J0008002 Byggår: 1966 Arkitekt: Hans Brunnberg Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för Naturvetarhuset heter Peter Lundvall.

Läs mer

Brukarhandbok Clinical Research Centre

Brukarhandbok Clinical Research Centre Brukarhandbok Clinical Research Centre 1 UTGÅVA 2012 CRC Service Införda ändringsblad 2012:1 2012:2 2012:3 2012:4 Innehållsförteckning Avdelning I Inledning Förord Avdelning II Styrningar Lagstiftning

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-06-01 1 Kemiska ämnen är farliga på olika

Läs mer

Riskbedömning avdelningen för Evolutionsbiologi Uppsala Universitet, EBC Norbyvägen 18 D, Uppsala

Riskbedömning avdelningen för Evolutionsbiologi Uppsala Universitet, EBC Norbyvägen 18 D, Uppsala 1 (16) Riskbedömning avdelningen för Evolutionsbiologi Uppsala Universitet, EBC Norbyvägen 18 D, Uppsala Risk-undersökning utförd -03-18 Deltagare: Malin Johansson Gunilla Kärf -05-03 Malin Johansson Gunilla

Läs mer

Säk h t fö lä Säkerhetsföreläsning KEMA00

Säk h t fö lä Säkerhetsföreläsning KEMA00 Säk h t fö lä Säkerhetsföreläsning KEMA00 Lagar och bestämmelser Arbetsmiljölagen (1977:1160) Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om kemiska arbetsmiljörisker i AFS 2000:0404 Kemicentrums säkerhetsföreskrifter

Läs mer

Riskhantering vid laboratoriearbete

Riskhantering vid laboratoriearbete Anna Maria Näslund, arbetsmiljöingenjör Annie Engström, kemikaliesamordnare Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö Riskhantering vid laboratoriearbete Vad är risk? Några definitioner: En risk är sannolikheten

Läs mer

Innehållsförteckning. Brukarhandbok för Clinical Research Centre Utgåva 2015 1:a tryckningen

Innehållsförteckning. Brukarhandbok för Clinical Research Centre Utgåva 2015 1:a tryckningen Brukarhandbok för Clinical Research Centre Utgåva 2015 1:a tryckningen För information och kommentarer om publikationen, kontakta Linus Jeppsson, linus.jeppsson@med.lu.se Införda ändringsblad Originalversion

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker. En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna

Kemiska arbetsmiljörisker. En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Kemiska ämnen är farliga på olika sätt Kan orsaka direkta hälsoskador eller död Öka risken

Läs mer

Kemihuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Linnaeus väg 10. Anläggninsnummer: J0008004. Byggår: 1963. Arkitekt: Hans Brunnberg.

Kemihuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Linnaeus väg 10. Anläggninsnummer: J0008004. Byggår: 1963. Arkitekt: Hans Brunnberg. Kemihuset Kortfakta Adress: Linnaeus väg 10 Anläggninsnummer: J0008004 Byggår: 1963 Arkitekt: Hans Brunnberg Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för Biologihuset heter Lars Karlsson. Det är jag

Läs mer

ARBETSMILJÖROND CHECKLISTA DATORARBETSPLATSEN. När skall det vara klart? för att det blir gjort?

ARBETSMILJÖROND CHECKLISTA DATORARBETSPLATSEN. När skall det vara klart? för att det blir gjort? ARBETSMILJÖROND CHECKLISTA DATORARBETSPLATSEN Datum Vad behöver göras? Vem ansvarar för att det blir gjort? När skall det vara klart? 1. Finns möjlighet till flexibel placering av skärm och tangentbord

Läs mer

Rutin för hantering av kemikalier, farligt avfall och riskavfall

Rutin för hantering av kemikalier, farligt avfall och riskavfall 1(5) FRÅN : Denna rutin är en övergripande rutin för ovanstående avfall och kan utifrån detta dokument brytas ner till mer utförliga och specifika rutiner för olika miljöenheters verksamheter. Denna rutin

Läs mer

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet 1 Vad är en farlig kemisk produkt? Definition: en produkt som klassificeras som farlig enligt KIFS 2005:7 eller CLP. Dvs en produkt som genom

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter. Skolan för kemivetenskap

Säkerhetsföreskrifter. Skolan för kemivetenskap Säkerhetsföreskrifter Skolan för kemivetenskap Mikael Lindström, skolchef 2015-03-02 1 (26) Innehåll 1 Inledning 3 2 Allmänna arbetsföreskrifter 3 2.1 Allmänna regler 3 2.1.1 Skyddsventilation, ventilerade

Läs mer

Innehållsförteckning. Brukarhandbok för Clinical Research Centre Utgåva :a tryckningen

Innehållsförteckning. Brukarhandbok för Clinical Research Centre Utgåva :a tryckningen Brukarhandbok för Clinical Research Centre Utgåva 2015 2:a tryckningen För information och kommentarer om publikationen, kontakta Linus Jeppsson, linus.jeppsson@med.lu.se Införda ändringsblad Originalversion

Läs mer

Frätande ämnen kan förstöra din syn!

Frätande ämnen kan förstöra din syn! Frätande ämnen kan förstöra din syn! Frätande ämnen kan ge svåra och djupgående skador på kroppens vävnader. Det gäller oftast huden eller ögonen men även lungor och matstrupe kan skadas om man andas in

Läs mer

Riskbedömning Preparation av tumörvävnad inför kvantitativ DNA-analys

Riskbedömning Preparation av tumörvävnad inför kvantitativ DNA-analys Sida 1( 6) Riskbedömning Preparation av tumörvävnad inför kvantitativ DNA-analys Utförd 2014-09-19 Av Maria C Johansson på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-10-31 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter

Läs mer

Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser

Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R- och S-fraser Riskfraser som tilldelas farliga ämnen och beredningar: R-fraser R 1 Explosivt i torrt tillstånd R 2 Explosivt vid stöt, friktion,

Läs mer

Brukarhandbok Clinical Research Centre. Avdelning I. Innehållsförteckning UTGÅVA 2012

Brukarhandbok Clinical Research Centre. Avdelning I. Innehållsförteckning UTGÅVA 2012 Postadress CRC Service, Lunds universitet, Ing. 72 UMAS, 205 02 Malmö Besöksadress Ing. 72, Universitetssjukhuset MAS Malmö Brukarhandbok Clinical Research Centre UTGÅVA 2012 1 2 Avdelning I I.1 Förord

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Härdplast- Cyanoakrylat

Härdplast- Cyanoakrylat Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 1 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne

Checklista. Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Checklista Riskbedömning för hantering av kemiskt ämne Detta är ett förslag till ett arbetssätt som kan passa för vissa hanteringar. Ibland kan man bedöma hela grupper av ämnen samtidigt. Om arbetet innebär

Läs mer

Säkerhetsrutiner för laboratoriearbete vid Brandteknik

Säkerhetsrutiner för laboratoriearbete vid Brandteknik Dnr 2006-020 Brandteknik Säkerhetsrutiner för laboratoriearbete id Brandteknik 2002-08-14 Reiderad 2006-05-15/BA Säkerhetsrutiner för laboratoriearbete id Brandteknik Dessa säkerhetsföreskrifter gäller

Läs mer

Riskbedömning Paraffininbäddning av vävnad

Riskbedömning Paraffininbäddning av vävnad Sida 1( 6) Riskbedömning Paraffininbäddning av vävnad Utförd 2014-08-28 Av Rune Nilsson på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-09-19 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk

Läs mer

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER IFM/Kemi 2009 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Att utifrån enkla substanser med hjälp av olika reaktioner och reningsförfaranden framställa komplicerade föreningar som uppfyller stora krav på renhet eller att från

Läs mer

MIT-huset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Campustorget 5. Anläggninsnummer: J0008019. Byggår: 1992. Arkitekt: A. Olsson & Sjödin. Byggnadsbeskrivning

MIT-huset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Campustorget 5. Anläggninsnummer: J0008019. Byggår: 1992. Arkitekt: A. Olsson & Sjödin. Byggnadsbeskrivning MIT-huset Kortfakta Adress: Campustorget 5 Anläggninsnummer: J0008019 Byggår: 1992 Arkitekt: A. Olsson & Sjödin Allmänt Byggnadsbeskrivning Jag som är husansvarig för MIT-huset heter Tomas Andersson Image

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker orsakas av farliga kemiska ämnen på din arbetsplats. Ämnena är ofta inköpta kemiska produkter,

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Riskbedömning Lysering RIPA

Riskbedömning Lysering RIPA Sida 1( 6) Riskbedömning Lysering RIPA Utförd 2014-09-22 Av Lars Ekblad på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-09-24 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk 1. Ange vilka

Läs mer

ALLVARLIGA RISKER GENERELLT A= Arbetsmiljörisk K = Kvalitetsrisk B = Risk vid Brand/Brandrisk

ALLVARLIGA RISKER GENERELLT A= Arbetsmiljörisk K = Kvalitetsrisk B = Risk vid Brand/Brandrisk Riskbedömningsmall LLVRLIG ER GENERELLT = rbetsmiljörisk K = Kvalitetsrisk B = Risk vid Brand/Brandrisk RT 1. Nödutgångar kan vara blockerade. Detta försvårar eller förhindrar utrymning. Åtgärdas omgående.

Läs mer

Grunden för säker utrymning

Grunden för säker utrymning Utrymning Grunden för säker utrymning Utformning och storlek på utrymningsvägar Tidig upptäckt av fara t.ex. genom larm som varnar Kunskaper om risker och hur man beter sig Brand och gas kan orsaka svåra

Läs mer

Lösningsmedel är farliga

Lösningsmedel är farliga Lösningsmedel är farliga Organiska lösningsmedel kan leda till Yrsel Trötthet Illamående Nerv- och hjärnskador Skador på inre organ Sprickor och inflammation i huden Brand och explosion Därför ska man

Läs mer

Instruktioner för Dragskåpslarm AFA2T/L

Instruktioner för Dragskåpslarm AFA2T/L Instruktioner för Dragskåpslarm AFA2T/L Dragskåpslarm AFA2T/L Mäter kontinuerligt lufthastighet i dragskåpsöppningen. Larmar med ljud- och ljussignal vid lågt luftflöde. Har inställbar tidsfördröjning

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Instruktion till Bilaga B, hantering av brandfarlig gas Den här bilagan använder du till ansökan för brandfarlig gas. Bilagan fungerar också som ett information och kunskapsmaterial till föreståndarna

Läs mer

Fysiologihuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Artedigränd 7. Anläggninsnummer: J0008007. Byggår: 1969. Arkitekt: Hans Brunnberg.

Fysiologihuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Artedigränd 7. Anläggninsnummer: J0008007. Byggår: 1969. Arkitekt: Hans Brunnberg. Fysiologihuset Kortfakta Adress: Artedigränd 7 Anläggninsnummer: J0008007 Byggår: 1969 Arkitekt: Hans Brunnberg Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för Fysiologihuset heter Sven-Erik Harr. Det är

Läs mer

RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10

RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10 RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10 Datum: Forskargrupp: Procedur/försök: 1: Farlighetskategori (enl. tabell 1) A: Mycket Hög Risk B: Hög Risk C: Måttlig Risk D: Låg Risk 2: Exponeringsnivå (enl. tabell 2)

Läs mer

Brukarhandbok Wallenberglaboratoriet

Brukarhandbok Wallenberglaboratoriet Brukarhandbok Wallenberglaboratoriet 1 UTGÅVA 2012 Införda ändringsblad 2012:1 CRC Service Innehållsförteckning Avdelning I Inledning Förord Avdelning II Styrningar Lagstiftning och andra regelverk Samordningsavtal

Läs mer

Riskbedömning Silverinfärgning av gel

Riskbedömning Silverinfärgning av gel Sida 1( 6) Utförd 2014-09-15 Av Charlotte Welinder på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-09-18 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk Riskbedömning Silverinfärgning av

Läs mer

Nytt om kemikaliehantering Välkomna

Nytt om kemikaliehantering Välkomna Nytt om kemikaliehantering Välkomna Lagar Riskbedömning Utbytesprincipen Kaffe Hur vet man att en kemikalie är hälsofarlig? Hur förvarar man kemikalier och brandfarliga varor? Miljöbalken Kemikalieinspektionens

Läs mer

Reviderad: 2012-04-05 /AP

Reviderad: 2012-04-05 /AP Internt nr: 04 Upprättad: 2011-05-18 / AR, EN Antagen: 2012-02-01 Reviderad: 2012-04-05 /AP Version 1.0 Externt PM Skäligt brandskydd vid tillfällig övernattning Dokument giltigt t.o.m. 2013-12-31 Detta

Läs mer

I.1 Förord Brukarhandboken för Clinical Research Centre (CRC) ingår i skriftserien Brukarhandböcker.

I.1 Förord Brukarhandboken för Clinical Research Centre (CRC) ingår i skriftserien Brukarhandböcker. 2 Avdelning I I.1 Förord Brukarhandboken för Clinical Research Centre (CRC) ingår i skriftserien Brukarhandböcker. Skriftserien är enligt beslut av CRC styrelse den 2 december 2011 gällande och tvingande

Läs mer

Riskbedömning Coomassie-infärgning av gel

Riskbedömning Coomassie-infärgning av gel Sida 1( 5) Riskbedömning Coomassie-infärgning av gel Utförd 2014-09-15 Av Charlotte Welinder på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-09-19 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel

Läs mer

Säkerhet introduktion

Säkerhet introduktion Säkerhet introduktion Allmänna säkerhetsrutiner vid institutionen Ett laboratorium är ett ställe med en del potentiella risker som bland annat farliga kemikalier, vassa föremål och elektriska apparater.

Läs mer

Lärarutbildningshuset

Lärarutbildningshuset Lärarutbildningshuset Kortfakta Adress: Universitetstorget 30 Anläggninsnummer: J0008026 Byggår: 1996 Arkitekt: Bertil Håkansson, FFNS Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för Lärarutbildningshuset

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Nya och nygamla kemiregler Carola af Klinteberg 2015-06-01 1 Mitt uppdrag: Ändringar i föreskrifter från den 1 juni 2015 Förtydliga nya begrepp och lyfta fram

Läs mer

Anvisningar för gasolhantering vid tillfällig, publik verksamhet som festivaler, marknader, sportarrangemang, korvförsäljning etc.

Anvisningar för gasolhantering vid tillfällig, publik verksamhet som festivaler, marknader, sportarrangemang, korvförsäljning etc. Anvisningar för gasolhantering vid tillfällig, publik verksamhet som festivaler, marknader, sportarrangemang, korvförsäljning etc. Tillämpningsområde Dessa anvisningar är tillämpliga vid hantering av gasol

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Kontaktperson för vidare information i händelse av nödläge

SÄKERHETSDATABLAD. Kontaktperson för vidare information i händelse av nödläge Processinstrument Järngatan 27C, 602 23 NORRKÖPING, Tel 01117 03 00, Fax 01117 03 21 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Buffertlösning ph 7 Tillverkarens

Läs mer

Riskbedömning Proliferation - SRB

Riskbedömning Proliferation - SRB Sida 1( 5) Riskbedömning Proliferation - SRB Utförd 2014-09-19 Av Lars Ekblad på Bo Baldetorps grupp. Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk 1. Ange vilka lokaler bedömningen avser KAMPRADHUSET

Läs mer

MILJÖHANDBOK GEOCENTRUM I LUND

MILJÖHANDBOK GEOCENTRUM I LUND MILJÖHANDBOK för GEOCENTRUM I LUND Generella råd / rutiner / regler och information för verksamheten inom Geologiska institutionen, GeoCentrum Augusti 2006 www.geol.lu.se/ INNEHÅLL I Inledning II Byggnad

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2016-08-18 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Rotorslåtter Bruksanvisning

Rotorslåtter Bruksanvisning Rotorslåtter Bruksanvisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE 3. ALLMÄNNA SÄKERHETSANVISNINGAR 5. MONTERING 6. SÄRSKILDA SÄKERHETSREGLER OCH SKYDDSANORDNINGAR 7. HANDHAVANDE 8.

Läs mer

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38

Ämnesnamn CAS-nummer Koncentration Klassificering Xylen 1330-20-7 10<=x%<25% Xn: R10, 20/21, 38 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1.1 Namnet på ämnet eller beredningen Artikelnr: 1012 samt 1013 1.2 Användning av ämnet eller beredningen Målningsarbete 1.3 Namnet på bolaget/företag

Läs mer

Labsäkerhet. Andreas Cederlund.

Labsäkerhet. Andreas Cederlund. Labsäkerhet Andreas Cederlund andreas.cederlund@ki.se http://www.carballada.com/wordpress/wp-content/uploads/breaking-bad-2-temp.jpg Labsäkerhet budorden Alltid labrock och skyddsglasögon Inga ytterkläder/väskor

Läs mer

Samförvaring av kemikalier

Samförvaring av kemikalier mars 2011 sid 1 (4) Samförvaring av kemikalier Kemiska ämnen går att hitta överallt i vår omgivning och det finns idag lite kunskap om vilka hälso- och miljöegenskaper de kemikalier som förekommer på marknaden

Läs mer

Introduktion i laboratoriesäkerhet och kemiska arbetsmiljörisker

Introduktion i laboratoriesäkerhet och kemiska arbetsmiljörisker Introduktion i laboratoriesäkerhet och kemiska arbetsmiljörisker Föreläsare: Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska universitetssjukhuset och akademin vid Göteborgs universitet Föreläsningens innehåll Vad

Läs mer

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp Anvisning för uppskyltning av Lunds universitet 1 (15) Anvisning för uppskyltning av och förvaringsskåp Gällande föreskrifter... 2 Arbetsmiljöverkets föreskrifter... 3 Föreskrift om kemiska arbetsmiljörisker

Läs mer

Adress Besöksadress Telefon Telefax e-post Räddningstjänsten Järnvägsgatan Höga Kusten - Ådalen KRAMFORS

Adress Besöksadress Telefon Telefax e-post Räddningstjänsten Järnvägsgatan Höga Kusten - Ådalen KRAMFORS Instruktion till Bilaga B, hantering av brandfarlig gas Den här bilagan använder du till ansökan för brandfarlig gas. Bilagan fungerar också som ett informations- och kunskapsmaterial till föreståndarna.

Läs mer

Avfallshantering Farligt Avfall

Avfallshantering Farligt Avfall Avfallshantering Farligt Avfall Vad vi ska prata om Lagar och regler Farligt Avfall Farligt Gods Säkerhetsrådgivning SEKA Miljötekniks arbete Laboratoriernas avfall Frågor, kommentarer, synpunkter, tankar

Läs mer

1. Tvålframställning Kemikalie/formel:

1. Tvålframställning Kemikalie/formel: 1. Tvålframställning Kemikalie/formel: A: NaOH Natriumhydroxid B: Cocosfett C: Gasol A B C D Aggregationstillstånd flytande fast gas koncentration/mängd Farosymbol/-klass Informationskälla 2M Frätande

Läs mer

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR

SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR SKRIFTLIGA INSTRUKTIONER ENLIGT ADR Åtgärder i händelse av olycka eller tillbud Vid olycka eller tillbud som inträffar under transport, ska medlemmarna i fordonsbesättningen vidta följande åtgärder, förutsatt

Läs mer

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall 1(5) FRÅN : Inledning Syftet med denna rutin är att upprätthålla enhetliga och tydliga regler för hantering av kemikalier och farligt avfall. Målet är att förebygga risker för yttre miljöpåverkan samt

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Exempel på avfall: Tidningar Kontorspapper Telefonkataloger Kuvert Häftklammer är OK Små mängder kartong. Exempel på avfall: Patientjournaler

Exempel på avfall: Tidningar Kontorspapper Telefonkataloger Kuvert Häftklammer är OK Små mängder kartong. Exempel på avfall: Patientjournaler INSTRUKTION AVFALLSHANTERING 1 2008-01-28 Skapat: 2007-10-03 Reviderad: 2 Revisionsnummer: 2008-01-28 CRC Service Linus Jeppsson, Driftstekniker Instruktion för avfallshantering För CRC gäller de föreskrifter

Läs mer

Sandspridare 1,8m - 2,1m - 2,4m Bruksanvisning

Sandspridare 1,8m - 2,1m - 2,4m Bruksanvisning Sandspridare 1,8m - 2,1m - 2,4m Bruksanvisning 2015-09-07 Bon Net AB 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE 3. ALLMÄNNA SÄKERHETSANVISNINGAR 4. TEKNISKA DATA 5. MONTERING 6. SÄRSKILDA

Läs mer

Samverkanshuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Universitetstorget 4. Anläggninsnummer: J0008029. Byggår: 2004

Samverkanshuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Universitetstorget 4. Anläggninsnummer: J0008029. Byggår: 2004 Samverkanshuset Kortfakta Adress: Universitetstorget 4 Anläggninsnummer: J0008029 Byggår: 2004 Arkitekt: Huset är ritat av Peter Jönsson, Arkinova och slut Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för

Läs mer

Försäkran rörande säkerhetsföreskrifter.

Försäkran rörande säkerhetsföreskrifter. Försäkran rörande säkerhetsföreskrifter. Härmed intygas att jag tagit del av säkerhetsföreskrifterna i kurskompendiet, samt att jag har genomfört och inlämnat riskanalys av laborationen. Jag känner också

Läs mer

Vetter/Paratech SÄKERHETSFÖRESKRIFTER OCH NORMER

Vetter/Paratech SÄKERHETSFÖRESKRIFTER OCH NORMER LYFTKUDDAR VETTER I denna presentation går vi igenom : Säkerhetsföreskrifter och normer Drivkälla Reduceringsventil Manöverenhet Slangar och kopplingar Högtryckslyftkudde Hopsättning Återställning Felsökning

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter och arbetsordning för. studenter. vid Tema Vattens laboratorium. augusti 2009

Säkerhetsföreskrifter och arbetsordning för. studenter. vid Tema Vattens laboratorium. augusti 2009 Säkerhetsföreskrifter och arbetsordning för studenter vid Tema Vattens laboratorium augusti 2009 Institutionen för Tema vatten i natur och samhälle, Linköpings Universitet. 1 Inledning Syftet med denna

Läs mer

Dokumentnamn Klassningsplan, brandfarlig vara, för Clinical Research Centre och Wallenberglaboratoriet. Telefon

Dokumentnamn Klassningsplan, brandfarlig vara, för Clinical Research Centre och Wallenberglaboratoriet. Telefon 1 av 10 Denna klassningsplan baseras på Klassningsplan, Brandfarlig varpor, upprättad av Maria Cucas, WPS den 13 december 2011, uppdragsnummer 1015 0250. Detta föreliggande dokument har sedan dess uppdaterats

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD. Maintain DOT 5.1. HANDELSNAMN Maintain DOT 5.1. ANVÄNDNINGSOMRÅDE Smörjmedel

VARUINFORMATIONSBLAD. Maintain DOT 5.1. HANDELSNAMN Maintain DOT 5.1. ANVÄNDNINGSOMRÅDE Smörjmedel 1. IDENTIFIERING AV ÄMNET/BEREDNINGEN OCH AV FÖRETAGET HANDELSNAMN. ANVÄNDNINGSOMRÅDE Smörjmedel Nationell importör Företag Cycle Service Nordic ApS Adress Datavej 12 Postnummer och postort 5220 Odense

Läs mer

Arbeta säkert med isocyanater

Arbeta säkert med isocyanater Arbeta säkert med isocyanater elektronikindustrin Inom elektronikindustrin innebär olika arbetsmoment, som till exempel gjutning och limning, risk för exponering för isocyanater. Dessutom kan isocyanater

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Reagens.1 för 9210 Produktblad nr 216 Ed: 2005-09-26 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs ut 2005-09-26

Läs mer

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04

Räddningstjänsten informerar 2008-02-04 Information angående regler för tillfällig övernattning Räddningstjänsten får ofta frågor om det finns möjlighet att övernatta (tillfällig förläggning) i kommunens lokaler, skolor, idrottshallar, samlingslokaler,

Läs mer

Hantering av brandfarlig vara

Hantering av brandfarlig vara 1 (9) UMEÅ UNIVERSITET Lokalförsörjningsenheten Marie Adsten Hantering av brandfarlig vara Information om lagstiftning och vägledning för riskutredning och klassning 2005-09-07 2 (9) Innehåll Sammandrag

Läs mer

Vett och etikett på IBG En labbinstruktion

Vett och etikett på IBG En labbinstruktion Vett och etikett på IBG En labbinstruktion Innehåll 1 Välkommen till IBGs kurslaboratorier 2 Lokaliteter 2.1 Labbrockar 2.2 Klädskåp 2.3 Kursbibliotek 3 Ordningsregler 4 Allmänna rutiner 4.1 Autoklaver

Läs mer

DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P

DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P Avfuktare Instruktionsmanual WASCO 2000 DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P Läs och spara dessa instruktioner för senare bruk INNEHÅLLSFÖRTECKNING Läs noga igenom manualen före användning och spara den som referens.

Läs mer

ALLMÄN CHECKLISTA FÖR LANTBRUK

ALLMÄN CHECKLISTA FÖR LANTBRUK ALLMÄN CHECKLISTA FÖR LANTBRUK ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Anpassa Checklistan så att den passar er! Följ upp att det ni bestämt också blir gjort! ARBETE INOMHUS 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Riskutredning och klassningsplan för Geocentrum vid Uppsala universitet

Riskutredning och klassningsplan för Geocentrum vid Uppsala universitet Riskutredning och klassningsplan för Geocentrum vid Uppsala universitet Riskutredningen och klassningsplanen är upprättad av kemikaliesamordnare Annie Engström i samarbete med arbetsmiljöingenjör Anna

Läs mer

Säkerhet på laboratorium. Jerker Mårtensson 2012

Säkerhet på laboratorium. Jerker Mårtensson 2012 Säkerhet på laboratorium Jerker Mårtensson 2012 Ha koll!! Risker: Skärskador Brännskador Frätskador Förgiftning Elektriska skador Chock Eldsvåda Alla tillbud, även triviala, anmäls till handledaren! Hur

Läs mer

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1

Arbetsmiljö. Skyddsutrustning förr. Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrustning förr Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 1 Arbetsmiljö Skyddsutrusning nu Statens kriminaltekniska laboratorium - SKL Sign/Enhet 2 Fysiska hälsorisker Ryker,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare SF2, SF2.5, SF10

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare SF2, SF2.5, SF10 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Leverantör: Telefon vid olycksfall: Segelflygförbundet Box 750 521 22 FALKÖPING Tel: 0515-371 51 112 (Begär giftinformationscentralen)

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD VARUINFORMATION UINTAITE 1 (5) VARUINFORMATIONSBLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Importör UINTAITE Contractor Trading AB Lövstigen 69 903 43 UMEÅ - SVERIGE Tel: 090-100 590 Fax: 090-100

Läs mer

Explosionsskyddsdokument. för. Clinical Research Centre Wallenberglaboratoriet

Explosionsskyddsdokument. för. Clinical Research Centre Wallenberglaboratoriet EXPLOSIONSSKYDDSDOKUMENT 1 (10) Explosionsskyddsdokument för Clinical Research Centre Wallenberglaboratoriet Utplaceringslista Föreståndare för brandfarlig vara Centralt förråd för brandfarlig vara Lokalt

Läs mer

Riskbedömning Cellmigration - scratch-assay

Riskbedömning Cellmigration - scratch-assay Sida 1( 5) Riskbedömning Cellmigration - scratch-assay Utförd 2015-09-24 Av Lars Ekblad på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2015-11-25 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel risk

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Enligt 1907/2006/EC, Artikel 31

SÄKERHETSDATABLAD Enligt 1907/2006/EC, Artikel 31 SÄKERHETSDATABLAD Enligt 1907/2006/EC, Artikel 31 Polyurethane Hardener Component SEKTION 1: Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företaget. 1.1 Produkt identifiering. 1.2 Produkt namn Polyurethane Hardener

Läs mer