Rutin för hantering av kemikalier, farligt avfall och riskavfall

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rutin för hantering av kemikalier, farligt avfall och riskavfall"

Transkript

1 1(5) FRÅN : Denna rutin är en övergripande rutin för ovanstående avfall och kan utifrån detta dokument brytas ner till mer utförliga och specifika rutiner för olika miljöenheters verksamheter. Denna rutin ska tas i beaktande och följas vid utarbetande av mer specifika rutiner inom miljöenheterna. Inledning För att kunna upprätthålla enhetliga och tydliga regler för hantering av kemikalier, farligt avfall och riskavfall krävs grundläggande rutiner. Målsättningen är att förebygga risker för yttre miljöpåverkan samt förebygga ohälsa och/eller skador på personal och studenter. Ansvariga personer erbjuds utbildning inom miljölagstiftning, där bl.a. kemikalielagstiftning/hantering innefattas för att kontinuerligt ha möjlighet till uppdatering avsina kunskaper. Årligen ska en översyn av kemikalier på respektive miljöenhet ske. Definition Med kemikalier avses såväl flytande, fasta som gasformiga ämnen. Farligt avfall definieras som ämnen vilka är giftiga, hälsoskadliga, frätande, irriterande, allergiframkallande, cancerframkallande, reproduktionsstörande, mutagena, radioaktiva, brandfarliga, explosiva, oxiderande eller kemiskt instabila (källa). För HiGs del handlar farligt avfall om delar av kemikalieavfall där alla kemikalier med farosymboler (se bilaga 1) ska hanteras som farligt avfall. Exempel på detta är avfall som innehåller organiska lösningsmedel, oljerester, lim, färger och lacker, syror och baser, kvicksilver. Lysrör, batterier och elektroniska komponenter tillhör också farligt avfall. Hantering av dessa avfallsslag sker av lokala och service avdelningen och följer rutinen för avfallshantering. ( Ansvarig Akademichef/chef för respektive miljöenhet är den som har yttersta ansvaret på den berörda arbetsplatsen. Inköpsrutiner Vid inköp ska den centrala inköpsrutinen följas i största möjligaste mån ( Vid inköp av större kvantiteter eller känsligare kemikalier hanteras detta via inköpsenheten, varvid Lokal- och serviceenheten alltid ska kontaktas för kännedom. Säkerhetsinformationsblad (tidigare benämning varuinformationsblad) ska alltid begäras vid inköp av kemikalier. Registrering När kemikalierna kommer till respektive laboratorier är det mycket viktigt att ansvarig ser till att alla Säkerhetsdatablad finns med. Säkerhetsdatabladen ska förvaras på en överenskommen plats som alla berörda har kännedom om, förslagsvis i en pärm. Kemikalieförteckning uppdateras när nya kemikalier anländer.

2 2(5) FRÅN : Förvaring Kemikalier ska förvaras i ett speciellt avsett skåp för kemikalier. I utrymmen där gasflaskor förvaras skall varningsskylt för gasflaska finnas på dörren. Om inte gasflaskan är väl synlig ska en varningsskylt även finnas vid uppställningsplatsen. Kemikalieförteckning Ska uppföras för alla skåp eller utrymmen där kemikalier förvaras. Se speciell kemikalieförteckning som på hemsidan finns vid denna rutin. Säkerhetsdatablad Ska finnas på alla kemikalier i lämplig närhet till kemikalierna. Riskanalys I en riskanalys ska en bedömning göras om vilka risker det finns att kemikalier kan läcka ut i den yttre miljön om t.ex. en flaska går sönder. Det kan gälla regler om att vissa syror och baser ej får samförvaras ej heller mycket giftiga ämnen i närhet av brandfarliga ämnen. Förvaring med invallade hyllor kan vara aktuellt likväl som hantering av dessa ämnen i lokaler utan avlopp för att hindra att spill att sprida till avloppsnät eller angränsande lokaler. Golv i förråd kan lämpligen ha en viss lutning för att underlätta sanering av spill. Hantering Vid hantering av kemikalier är det viktigt att försöka begränsa mängden samt att den som ska hantera ämnena har tagit del av information som t.ex. säkerhetsdatablad samt skyddsföreskrifter. Den som utför arbetsmomenten är också skyldig att sanera använd utrustning så snart arbetet är klart. Information Eftersom det ofta är studenter som hanterar kemikalier i samband med laborationer är det mycket viktigt att laborationerna föregås av nödvändig information om laborationens genomförande, personlig skyddsutrustning och hygien, ingående ämnen, destruering av ämnena, åtgärder i samband med ev. spill samt skyddsföreskrifter. Riskanalys Vid varje riskbedömning ska det bedömas om arbetet är: i) Icke riskfyllt eller måttligt riskfyllt ii) Riskfyllt eller mycket riskfyllt Då arbetet bedömts som riskfyllt eller mycket riskfyllt skall riskbedömningen dokumenteras. Dokumentationen ska innehålla en beskrivning av arbetet, riskbedömningen samt de riskbegränsande åtgärderna. Hanteringsrutiner ska hållas aktuella genom kontinuerlig översyn. Efter incidenter och olycksfall kan det vara nödvändigt med kompletteringar. Incidenter och olycksfall ska rapporteras som avvikelse på avvikelserapport. Slutförvaring och borttransport Kemikalier ska förvaras på ett säkert ställe, helst i ett låsbart skåp, innan borttransport. Slutförvaring sker i källaren rum 99:125 i ett speciellt kemikalieskåp som ombesörjs av lokal och service avd. För att lämna kemikalier ska service samordnaren på lokal och serviceavd (helpdesk) kontaktas, tel Den som lämnar ska följa de nedan angivna punkterna Behandling, Emballage och Märkning.

3 3(5) FRÅN : Behandling När det gäller kemiska avfall som exempelvis kungsvatten, perklorsyra, cyanväte, olika ammoniumföreningar finns speciella regler för behandling eller neutralisering innan dessa ämnen får transporteras iväg. Emballage Det är viktigt att alla kemikalier förpackas på ett säkert sätt och i väl anpassade emballage till det avfall som ska transporteras. Märkning Alla emballage ska tydligt och klart märkas med: typ av ämne, mängd samt koncentration, datum, farosymboler (se bilaga 1 ) samt uppgiftslämnare. Farosymboler finns att till förfogande i skåpet. Omhändertagande Målet är att kemikalieavfall och farligt avfall bör omhändertas så fort som möjligt. Lämnaren ska ange innehåll och mängd på den kemikalieförteckning som finns i rum 99:125. Lämnaren ska även märka det som lämnas och etiketter för märkning finns i rum 99:125. Finns varuinformationsblad ska även detta lämnas tillsammans med kemikalien. Tömning av skåpet sker efter behov och omhändertagandet sker via ett företag som har tillstånd för att transportera och destruera farligt avfall. Giltigt transportdokument upprättas av avfallslämnaren och en kopia på dokumentet för att sparas. Rutin för riskavfall Definition: riskavfall är smittförande, biologiskt, skärande /stickande och/eller radioaktivt avfall. Inköpsrutin: Vid inköp ska den centrala inköpsrutinen följas i största möjligaste mån. Vid inköp av större kvantiteter eller känsligare kemikalier hanteras detta via inköpsenheten, varvid Lokal och service enheten alltid ska kontaktas för kännedom. Ansvar Akademichef/chef för respektive miljöenhet är den som har yttersta ansvaret på den berörda arbetsplatsen. Ansvaret innefattar även berörd personal, dvs. personal som hanterar riskavfall som t.ex. laborationspersonal och undervisande lärare i laborations/metodövningsrum. Berörda Personal som hanterar och utför övningar med riskavfall stickande och skärande material samt studenter. Allmänt Materialet i riskavfall stickande/skärande består av hårdplaster av i sprutor, klorhexidinflaskor och metall. Även enstaka glasrör, glasflaskor kan förekomma samt odlingsplattor som är uppodlade med hudflora. En uppdelning av hantering av stickande/skärande riskavfall samt biologiskt avfall har skett i dokumentet, se nedan.

4 4(5) FRÅN : Riskavfall ska förvaras i väl märkta kärl och märkas med riskavfall. Stickande skärande riskavfall Risken med riskavfall gällande stickande och skärande avfall är att de kan skada eller överföra smitta till personalen som transporterar bort materialet. Av denna anledning används speciella transportbehållare. Det som får kastas i dessa behållare är: Sprutor för engångsbruk med fast kanyl, kanyler för engångsbruk, ampuller, skalpeller samt aggregat hör till den vassa delen. Inom skolans verksamhet, får ingen blodprovstagning ske på människor. I stället används attrapper samt blodextrakt. Alltså finns ingen riskf ör blodsmitta i materialet. Inte heller förekommer vaccin. Förvaring och hantering av stickande/skärande riskavfall Riskavfallet får ej sammanblandas med något annat avfall, sk annat farligt avfall, eller andra ämnen och material. Behållaren får fyllas till högst ¾ Förslut behållaren noggrant Märkning etikett RISKAVFALL-SKÄRANDE/STICKANDE Förvaring sker i låsta lokaler. Bilogiskt avfall Biologiskt avfall som hantering inom verksamheten är: e-kolibaktterier, stafylokocker samt dissektionsavfall. Användningen av biologiskt material är i ringa omfattning: Förvaring och hantering av biologiskt avfall Riskavfall ska förvaras i väl märkta kärl och märkas med riskavfall. Biologiskt avfall (e-kolibakterier och stafylokocker) autoklaveras efter användning. Dissektionsavfall: från tex. får, nötdjur, gris ska nedfrysas och förpackas enligt följande instruktioner: - Förpackas i täta påsar och läggs i papperskartonger - Märk varje kartong med röd tejp Riskavfall Biologiskt - Skriva avsändare på varje kartong - Bifoga lapp med faktureringsunderlag Riskavfallet ska läggas i gula plastsäckar och i en riskavfallskartong. Riskavfallet märks på kartongen med gul tejp RISKAVFALL-SMITTFÖRANDE. Observera kartongerna ska gå att stänga, dvs de får inte vara för fulla. När det gäller odlingsplattor vilka innehåller hudflora, skall de tejpas runt plattorna, transporteras i dubbla plastpåsar. Lämpligt i en frysväska med hårda kanter, enligt uppgifter från Mikrobiologen vilka är krediterade. Slutförvaring och borttransport Riskavfallet skall förvaras i rum 99:125, samordning mellan akademierna ska ske. För transport av stickande och skärande ta kontakt med lokal och service (ankn, 8999) som

5 5(5) FRÅN : kontaktar Stena/Sakab för omhändertagande. Dokument angående transportföretagets godkännande av att transportera riskavfall skall finnas i miljösamordnarens pärm, förvaltningen. Bilaga 1 Farosymboler Denna information är hämtad från KIFS hemsida ( Vill ni läsa mer ang. farosymboler och märkning kan hänvisas ni till KIFS sida. Hälsoskadlig/Irriterande Frätande Miljöfarlig Mycket giftig/giftig Måttligt hälsoskadlig (frivillig märkning) Extremt/Mycket brandfarlig Oxiderande Explosivt

Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall

Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2017/19 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Björn Karlsson, avd.chef Infra Beslutsdatum: 2017-11-15 Reviderad: 2017-06-12 Giltighetstid:

Läs mer

Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall

Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2017/19 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Björn Karlsson, avd.chef Infra Beslutsdatum: 2017-11-15 Reviderad: 2017-06-12 Giltighetstid:

Läs mer

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall 1(5) FRÅN : Inledning Syftet med denna rutin är att upprätthålla enhetliga och tydliga regler för hantering av kemikalier och farligt avfall. Målet är att förebygga risker för yttre miljöpåverkan samt

Läs mer

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén INTERN FÖRESKRIFT Ver 2013-04-10/ON Dnr: 360-2120-00 Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Läs mer

Riskavfall. Riskavfall indelas i. Arbetsmiljörisker. smittförande skärande/stickande biologiskt kasserade läkemedel cytostatika

Riskavfall. Riskavfall indelas i. Arbetsmiljörisker. smittförande skärande/stickande biologiskt kasserade läkemedel cytostatika RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (8) Riskavfall Riskavfall indelas i smittförande skärande/stickande biologiskt kasserade läkemedel cytostatika OBS! Skärande/stickande avfall räknas som farligt avfall.

Läs mer

Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud)

Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Datum:8/1 2013 Institution/avdelning:Partikelfysik Underskrift

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Kemikalier. s 69-82 i handboken. Vad är kemikalier?

Kemikalier. s 69-82 i handboken. Vad är kemikalier? s 69-82 i handboken 10 april 2014 Föreläsare Per Nordenfalk Vad är kemikalier? är egentligen allt vi har omkring oss. är ämnen eller blandningar av ämnen. Antingen finns de naturligt i naturen, till exempel

Läs mer

2012-01-24. Övrigt farligt avfall hanteras enligt separata rutiner inom de båda organisationerna.

2012-01-24. Övrigt farligt avfall hanteras enligt separata rutiner inom de båda organisationerna. 1. Syfte Denna rutin syftar till att tydliggöra och förenkla för verksamheterna hur kemikalieavfall och därtill relaterat avfall ska hanteras för att upprätthålla en säker och lagenlig hantering. 2. Allmänt

Läs mer

Avfallshantering Farligt Avfall

Avfallshantering Farligt Avfall Avfallshantering Farligt Avfall Vad vi ska prata om Lagar och regler Farligt Avfall Farligt Gods Säkerhetsrådgivning SEKA Miljötekniks arbete Laboratoriernas avfall Frågor, kommentarer, synpunkter, tankar

Läs mer

Kemikalier. s i handboken. 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk

Kemikalier. s i handboken. 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk s 69-82 i handboken 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk 4. Giftfri miljö "Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan 1 (6) EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan Datum Enhet Chef/Rektor Skyddsombud Deltagare Använd checklistan så här: Börja med att fylla i datum, enhet, ansvarig rektor med övergripande

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Produktblad nr 197 Ed: 2005-03-23 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs ut 2005-03-23 för 36298 Leverantör LabService AB Lärlingsvägen 7 857

Läs mer

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för kemiska ämnen och produkter (förskola) 2012-06-21 1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Reagens.1 för 9210 Produktblad nr 216 Ed: 2005-09-26 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs ut 2005-09-26

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Fluoridstandard 0,5 mg F/ml Produktblad nr 226 Ed: 2005-08-30 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2016-08-18 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

farligt avfall guide för hantering av farligt avfall från företag

farligt avfall guide för hantering av farligt avfall från företag farligt avfall guide för hantering av farligt avfall från företag 2 f o t o : i l i l f o r m ingrid el i a s s o n en miljö värd att vårda Företagens ansvar. Giftigt, frätande och miljöfarligt. Det är

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter

Läs mer

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet TANDVÅRD 2011 VÄLFUNGERANDE RUTINER i verksamheten ger bra förutsättningar för ett fungerande miljöskydd så att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Miljöförvaltningen Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Svaneskolan 2011-04-26 Björn Berséus, Miljöchef, 046-35 52 60 Agnieszka Fedorowska, Miljöinspektör, 046-35

Läs mer

FoS Instruktioner kemavfallsrummet

FoS Instruktioner kemavfallsrummet Godkänt den: 2018-07-03 Ansvarig: Björn Kardell Gäller för: Fastighet och service Omfattning Dessa instruktioner gäller för hur kemiskt avfall ska omhändertas vid kemavfallsrummet, C2, Akademiska sjukhuset.

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Reagens.2 till 9210 1L/Oxalsyra Produktblad nr 214 Ed: 2005-06-15 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs

Läs mer

Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta

Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta TJÄNSTESKRIVELSE 2013-07-01 11 Hygienrutiner samt Riskavfallshantering Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta Handhygien Grunden för att förebygga smittspridning är

Läs mer

AS Hantering av kemiskt avfall vid Akademiska sjukhuset

AS Hantering av kemiskt avfall vid Akademiska sjukhuset Godkänt den: 2018-12-17 Ansvarig: Fredrik Tedenlind Gäller för: Akademiska sjukhuset AS 11.11 Hantering av kemiskt avfall vid Akademiska sjukhuset Omfattning Dessa instruktioner gäller för Akademiska sjukhusets

Läs mer

Avfallsplan för radioaktivt avfall

Avfallsplan för radioaktivt avfall 1(6) Avfallsplan för radioaktivt avfall Tillstånd: SSM2012-1621 Cu-09237 Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur radioaktivt avfall skall hanteras och förvaras samt hur strålkällornas emballagematerial,

Läs mer

Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök

Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök Sida 1( 7) Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök Utförd 2014-08-26 Av Anna Darabi på Rausinglab. Andrad senast 2014-10-31 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden

Läs mer

Avfallsplan för radioaktivt avfall

Avfallsplan för radioaktivt avfall 1(7) Avfallsplan för radioaktivt avfall Tillstånd: SSM2012-1621 Cu-09237 Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur radioaktivt avfall skall hanteras och förvaras samt hur strålkällornas emballagematerial,

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Checklista för Miljöronder. Ska fungera som stödpunkter vid utförande av Miljö och arbetsmiljöronder. När skall det vara klart?

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Checklista för Miljöronder. Ska fungera som stödpunkter vid utförande av Miljö och arbetsmiljöronder. När skall det vara klart? SAHLGRENSKA AKADEMIN Checklista för Miljöronder. Ska fungera som stödpunkter vid utförande av Miljö och arbetsmiljöronder. Miljöinformation Informeras miljöarbetet till nyanställda? Vad behöver göras Beskrivning

Läs mer

Diskutera resultaten. Riskbedömningar av demonstrationen Natrium i vatten. Natrium Na F, C

Diskutera resultaten. Riskbedömningar av demonstrationen Natrium i vatten. Natrium Na F, C Natrium i vatten - beskrivning Material: Glasskål, glasskiva, kniv, pincett, handskar, skyddsglasögon, OH-apparat Kemikalier: Natrium, fenolftalein, diskmedel Utförande: Använd skyddsglasögon. Be eleverna

Läs mer

I hus 91 finns avfallsrum bredvid postrummen. Dessa rum är avsedda för att ta emot allt avfall som laboratorierna och kontoren i hus 91 genererar.

I hus 91 finns avfallsrum bredvid postrummen. Dessa rum är avsedda för att ta emot allt avfall som laboratorierna och kontoren i hus 91 genererar. V.21 Avfallshantering V.21.1 Lokaler Avfallsrum Kopieringsrum Soprum Pentry I hus 91 finns avfallsrum bredvid postrummen. Dessa rum är avsedda för att ta emot allt avfall som laboratorierna och kontoren

Läs mer

2014:01. Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan

2014:01. Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan 2014:01 Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan Det ska vara lätt att göra rätt. Alla företag som hanterar någon typ av farligt avfall i sin verksamhet

Läs mer

Farligt avfall - vad gäller?

Farligt avfall - vad gäller? Farligt avfall - vad gäller? Olika avfallsslag inte ska blandas? Du är skyldig att föra anteckningar över mängden avfall som uppkommer i din verksamhet? Tonerkasetter och lysrör räknas som farligt avfall?

Läs mer

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll information och råd till hygieniska verksamheter Checklista... Miljöförvaltningen informerar Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet

Läs mer

Exempel på avfall: Tidningar Kontorspapper Telefonkataloger Kuvert Häftklammer är OK Små mängder kartong. Exempel på avfall: Patientjournaler

Exempel på avfall: Tidningar Kontorspapper Telefonkataloger Kuvert Häftklammer är OK Små mängder kartong. Exempel på avfall: Patientjournaler INSTRUKTION AVFALLSHANTERING 1 2008-01-28 Skapat: 2007-10-03 Reviderad: 2 Revisionsnummer: 2008-01-28 CRC Service Linus Jeppsson, Driftstekniker Instruktion för avfallshantering För CRC gäller de föreskrifter

Läs mer

FoS Transport av farligt avfall

FoS Transport av farligt avfall Godkänt den: 2018-07-03 Ansvarig: Therese Olsen Gäller för: Fastighet och service Inledning Rutin för transport av farligt avfall är en instruktion till personal som är involverad i transport av farligt

Läs mer

Egenkontroll. Egenkontroll. Miljöförvaltningen Lunds kommun

Egenkontroll. Egenkontroll. Miljöförvaltningen Lunds kommun Egenkontroll Egenkontroll Miljöförvaltningen Lunds kommun Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet som ger till exempel ansiktsbehandling, fotvård, akupunktur, utför

Läs mer

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet 1 Vad är en farlig kemisk produkt? Definition: en produkt som klassificeras som farlig enligt KIFS 2005:7 eller CLP. Dvs en produkt som genom

Läs mer

Farligt avfall inom vården

Farligt avfall inom vården Farligt avfall inom vården Handbok för hantering av farligt avfall inom Folktandvården samt inom Hälso- och sjukvården, Norrbottens läns landsting Version Ändrad av Ändring V1.1 Nina Myrestam Uppdaderade

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Regler för kemikaliehantering inom konstnärlig verksamhet vid Göteborgs universitet en fråga om ansvar

Regler för kemikaliehantering inom konstnärlig verksamhet vid Göteborgs universitet en fråga om ansvar Styrdokument Dnr: F8 3652/08 Regler för kemikaliehantering inom konstnärlig verksamhet vid Göteborgs universitet en fråga om ansvar Publicerad www.konst.gu.se/internt/miljo/miljohandbok/ Beslutsfattare

Läs mer

RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING

RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING M5 006 Sida av 0 RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING Syfte Rutinen är till för att stödja den laborativa kemikaliehanteringen i samband med forskning och undervisning. Reglerna är baserade på krav i lagstiftningen

Läs mer

Avfallskärl till laboratorier, verkstäder

Avfallskärl till laboratorier, verkstäder Avfallskärl till laboratorier, verkstäder Enligt avtal som gäller från januari 2016 (Dnr LiU 2015-01754) Hanna Wessman Koordinator Laboratoriesäkerhet och Miljö, Miljö- och säkerhetsenheten, Rättsavdelningen

Läs mer

Klassificeringslista UN-nummer

Klassificeringslista UN-nummer Stödjande dokument 1 (6) Klassificeringslista UN-nummer Alla kemikalier som klassas som farligt gods enligt lagen (2006:263) om transport av farligt gods ska hanteras och märkas på ett särskilt sätt när

Läs mer

INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG

INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG Allmänt om kemikalieförvaring Kemikalier och farligt avfall skall hanteras och förvaras så att risken för spill eller läckage till omgivningen minimeras och

Läs mer

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Grundregler Använd alltid skyddsklädsel, labbrock samt skyddsglasögon. Man får inte äta eller dricka på lab. Man får inga omständigheter smaka på kemikalierna.

Läs mer

Härdplast- Cyanoakrylat

Härdplast- Cyanoakrylat Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 1 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

Utrustning som skall medföras på transportenheten. Ytterligare utrustning som krävs för vissa klasser

Utrustning som skall medföras på transportenheten. Ytterligare utrustning som krävs för vissa klasser Explosiva ämnen och föremål 1 1.5 1.6 Explosiva ämnen och föremål 1.4 Brandfarliga gaser 2.1 Ej brandfarliga, ej giftiga gaser 2.2 Giftiga gaser 2.3 8. Flyktutrustning för varje medlem i. Till exempel

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Rutin för hantering av vårdens farliga avfall

Rutin för hantering av vårdens farliga avfall 1(11) Rutin för hantering av vårdens farliga avfall Handbok för hantering av farligt avfall inom Folktandvården samt inom Hälso- och sjukvården, Norrbottens läns landsting Innehåll Rutin för hantering

Läs mer

Vett och etikett på IBG En labinstruktion

Vett och etikett på IBG En labinstruktion Vett och etikett på IBG En labinstruktion INNEHÅLL 1 VÄLKOMMEN TILL IBG S KURSLABORATORIER 2 LOKALITETER 2.1 Labrockar 2.2 Klädskåp 2.3 Kursbibliotek 3 ORDNINGSREGLER 4 ALLMÄNNA RUTINER 4.1 Autoklaver

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Bromidstandard 1mgBr/ml Produktblad nr 225 Ed: 2005-08-30 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs ut

Läs mer

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för kemiska ämnen och produkter (skola) 2012-06-21 1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken

3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken Kemikalier 3. Kemikalier 3.1 Kemikalieförteckning 3.2 Miljöpåverkan av kemikalier 3.3 Förvaring av kemikalier 3.4 Köldmedium 3.5 Cisterner Sidan 69 i handboken 4. Giftfri miljö "Förekomsten av ämnen i

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips 1 Farligt avfall på företag Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här har vi sammanställt lagar,

Läs mer

Nytt om kemikaliehantering Välkomna

Nytt om kemikaliehantering Välkomna Nytt om kemikaliehantering Välkomna Lagar Riskbedömning Utbytesprincipen Kaffe Hur vet man att en kemikalie är hälsofarlig? Hur förvarar man kemikalier och brandfarliga varor? Miljöbalken Kemikalieinspektionens

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning: Verksamhetens namn: Adress, postnummer och ort: Organisationsnummer:

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-06-01 1 Kemiska ämnen är farliga på olika

Läs mer

PROJEKT. Tillsyn hos tatuerare, piercare, akupunktörer, hudvårdare och fotvårdare som använder stickande eller skärande verktyg

PROJEKT. Tillsyn hos tatuerare, piercare, akupunktörer, hudvårdare och fotvårdare som använder stickande eller skärande verktyg PROJEKT Tillsyn hos tatuerare, piercare, akupunktörer, hudvårdare och fotvårdare som använder stickande eller skärande verktyg 2017-04-19 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30

Läs mer

Rutiner för avfallshantering institutionen för odontologi 20111110 Avdelningens namn: Farligt avfall

Rutiner för avfallshantering institutionen för odontologi 20111110 Avdelningens namn: Farligt avfall 20111110 Försiktighetsprincipen gäller - anger inte förpackning eller SDB (säkerhetsdatablad) hur avfallet ska hanteras, eller man inte förstår - ställs avfallet på plan 7. Avvikelserapportering ska därefter

Läs mer

Samförvaring av kemikalier

Samförvaring av kemikalier mars 2011 sid 1 (4) Samförvaring av kemikalier Kemiska ämnen går att hitta överallt i vår omgivning och det finns idag lite kunskap om vilka hälso- och miljöegenskaper de kemikalier som förekommer på marknaden

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Farligt avfall från verksamheter - Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns lagar,

Läs mer

Rutin för kemikaliehantering

Rutin för kemikaliehantering Sida 1 (6) Syfte Syftet är att stödja den laborativa kemikaliehanteringen i samband med forskning och undervisning vid Stockholms universitet så att negativ påverkan på miljön kan förhindras. Omfattning

Läs mer

Projektrapport för Analys av restprodukt från en kremeringsprocess

Projektrapport för Analys av restprodukt från en kremeringsprocess September 2011 Projektrapport för Analys av restprodukt från en kremeringsprocess Bakgrund En gasanalysators uppgift är att kontinuerligt mäta syreöverskott och CO i rökgaserna under hela kremationsförloppet.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR SÄKERHETSDATABLAD 0008402 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktnamn: 0008402 Varierande tilläggsbeteckningar förekommer. Produktbeskrivning: Ovulkat gummimaterial. Användningsområde:

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4)

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) Helen Karlberg Ph.D. Mikrobiolog Enheten för kemiska och mikrobiologiska faktorer Avdelningen för Regler 2018-09-14 Syfte? Förtydliga reglerna

Läs mer

Hantering av kemiskt avfall

Hantering av kemiskt avfall 1 (11) Omfattning Dessa instruktioner gäller för s huvudområde. Däremot omfattas inte Ulleråkersområdet eller Samariterhemmet av instruktionerna. Verksamheter som regelbundet producerar kemiskt avfall

Läs mer

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Kemikalier och miljö Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Vad är en kemisk produkt? Ett kemiskt ämne eller En blandning av flera kemiska ämnen Kan vara märkt med farosymbol och/eller riskfraser, men inte

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) 2010-10-11 Sida 1 (7) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Kontrollen genomförd av: Närvarande vid kontrollen: Datum: Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Kontaktperson för vidare information i händelse av nödläge

SÄKERHETSDATABLAD. Kontaktperson för vidare information i händelse av nödläge Processinstrument Järngatan 27C, 602 23 NORRKÖPING, Tel 01117 03 00, Fax 01117 03 21 SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/BEREDNINGEN OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn Buffertlösning ph 7 Tillverkarens

Läs mer

Kemikalieförteckning. Hur kan vi dokumentera kemiska riskkällor i skolan? KRC Foto: KRC

Kemikalieförteckning. Hur kan vi dokumentera kemiska riskkällor i skolan? KRC Foto: KRC Kemikalieförteckning Hur kan vi dokumentera kemiska riskkällor i skolan? KRC 2019 Foto: KRC Kemiska riskkällor i skolan Under Arbetsmiljöverkets (AV) kampanj För friskare arbetsplatser i oktober 2018 inspekterades

Läs mer

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning 2018-09-13 11253 1 (7) Sammanfattning Dokumentet beskriver en ur hälso- och miljösynpunkt säker och korrekt hantering av kemikalier inom. Kemikaliehantering är knuten till flera lagkrav och riktlinjen

Läs mer

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

Arbetsmiljöverkets nya ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Jenny Persson Blom

Arbetsmiljöverkets nya ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Jenny Persson Blom Arbetsmiljöverkets nya ändringsföreskrifter AFS 2012:7 Jenny Persson Blom 2013-03-20 1 En myndighet för arbetsmiljön Arbetsmiljöverket arbetar på uppdrag av regeringen och ska arbeta för att arbetsgivarna

Läs mer

Förändringar på grupp Transportemballage

Förändringar på grupp Transportemballage Förändringar på grupp Transportemballage 85569 85220 ALL 200 KANYL 0,63L 85607 85220 ALL 0,45L 0,63L 40675 0,2L 82860 85220 ALL 0,5L 0,63L 82861 85220 ALL 0,7L 0,63L 83636 85220 ALL 1,0L 0,63L 85221 1,63L

Läs mer

1. Tvålframställning Kemikalie/formel:

1. Tvålframställning Kemikalie/formel: 1. Tvålframställning Kemikalie/formel: A: NaOH Natriumhydroxid B: Cocosfett C: Gasol A B C D Aggregationstillstånd flytande fast gas koncentration/mängd Farosymbol/-klass Informationskälla 2M Frätande

Läs mer

KMA-checklistan Kvalitets-, Miljö-, Arbetsmiljökrav för entreprenörer och beställare

KMA-checklistan Kvalitets-, Miljö-, Arbetsmiljökrav för entreprenörer och beställare KMA-checklistan Kvalitets-, Miljö-, Arbetsmiljökrav för entreprenörer och beställare Checklista för kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökrav vid anbud och egenkontroll av entreprenadarbete. Anbud Egenkontroll

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2014-08-28 Innehåll: Innehåll:...2 Till all personal och studerande på Tandvårdshögskolan...3 1

Läs mer

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Anvisning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut ---- Datum för beslut: 2017-09-11 KS2017/1066 Miljöstrateg Förvaltningsledningen

Läs mer

Hantering av farligt avfall från veterinärmedicinsk verksamhet. Ett initiativärende från Sveriges Veterinärmedicinska Sällskaps Kollegium 2004

Hantering av farligt avfall från veterinärmedicinsk verksamhet. Ett initiativärende från Sveriges Veterinärmedicinska Sällskaps Kollegium 2004 Hantering av farligt avfall från veterinärmedicinsk verksamhet Ett initiativärende från Sveriges Veterinärmedicinska Sällskaps Kollegium 2004 Förord Detta dokument rörande hantering av farligt avfall inom

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD

VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD VARUINFORMATIONSBLAD/SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMN PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn Fluoridstandard 0,1 mg F/ml Produktblad nr 109 Ed: 2004-06-07 Tillverkarens artikelnummer: Denna information skrevs

Läs mer

Revision, Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren

Revision, Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren Revision, Göteborgs Universitet, 2008-06-12--2008-08-25 Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren LISTA PÅ AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Avvikelse id: BJo6 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, 4.5.1 Beskrivning:

Läs mer

Tvätt, avfall och städning. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Tvätt, avfall och städning. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Tvätt, avfall och städning Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Smutstvätt Innehåller mikroorganismer - en del sjukdomsframkallande Felaktig hantering/temperatur kan utgöra smittrisk Tvättprocessen för

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER

SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER SAMMANSTÄLLNING AV BESTÄMMELSER Lag/krav Vad innebär lagstiftningen för oss? Miljöbalken SFS 1998:808 De allmänna hänsynsreglerna (bevisbörderegeln, kunskapskravet, försiktighetsprincipen, principen om

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet 2018-04-12 Innehåll: Innehåll:... 2 Till all personal och studerande på Odontologiska fakulteten... 3 1

Läs mer

Allmänt förekommande avfall på laboratorier

Allmänt förekommande avfall på laboratorier 1(7) Den omfattande laboratorieverksamheten vid LiU ger upphov till stora mängder laboratorieavfall av varierat slag. Detta avfall ska hanteras på ett för alla medarbetare och studenter säkert sätt. Avfallet

Läs mer

Så här läser du ett. Säkerhetsdatablad

Så här läser du ett. Säkerhetsdatablad Så här läser du ett Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad Har du någon gång tittat på ett säkerhetsdatablad och känt att du inte orkar eller vill läsa det, fastän du vet att du egentligen

Läs mer

Riskhantering vid laboratoriearbete

Riskhantering vid laboratoriearbete Anna Maria Näslund, arbetsmiljöingenjör Annie Engström, kemikaliesamordnare Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö Riskhantering vid laboratoriearbete Vad är risk? Några definitioner: En risk är sannolikheten

Läs mer

Förslag till Bilaga 1 till Föreskrifter för avfallshantering

Förslag till Bilaga 1 till Föreskrifter för avfallshantering Förslag till Bilaga 1 till Föreskrifter för shantering Föreskriftsbilaga för sortering och lämning av m.m. Kärl- och säck som läggs i behållare ska emballeras efter bolagets anvisningar. Det emballerade

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: Produktnamn och leverantör. Avsnitt 2: Sammansättning Ämnenas klassificering. Produktnamn:

SÄKERHETSDATABLAD. Avsnitt 1: Produktnamn och leverantör. Avsnitt 2: Sammansättning Ämnenas klassificering. Produktnamn: SÄKERHETSDATABLAD Avsnitt 1: Produktnamn och leverantör Produktnamn: Decor-Cem Kemisk-teknisk produktbenämning: Leverantör: Decorcem AB Adress: Upplagsvägen 10A, 117 43 Stockholm Telefon: +46 10 129 20

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare SF2, SF2.5, SF10

SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Härdare SF2, SF2.5, SF10 1. Namnet på produkten och företaget SÄKERHETSDATABLAD Sid 1(5) Produktnamn: Leverantör: Telefon vid olycksfall: Segelflygförbundet Box 750 521 22 FALKÖPING Tel: 0515-371 51 112 (Begär giftinformationscentralen)

Läs mer

avsedda för att ta emot allt avfall som laboratorierna och kontoren i hus 91 genererar.

avsedda för att ta emot allt avfall som laboratorierna och kontoren i hus 91 genererar. V.21 Avfallshantering V.21.1 Lokaler Avfallsrum Kopieringsrum Soprum Pentry I hus 91 finns avfallsrum bredvid postrummen. Dessa rum är avsedda för att ta emot allt avfall som laboratorierna och kontoren

Läs mer

Säkerhetsrutiner och ordningsregler för Biologihus A. Biologiska institutionen Lunds universitet

Säkerhetsrutiner och ordningsregler för Biologihus A. Biologiska institutionen Lunds universitet Säkerhetsrutiner och ordningsregler för Biologihus A Biologiska institutionen Lunds universitet 2 Säkerhetsrutiner och ordningsregler för biologihus A Säkerhetsrutiner och ordningsregler för biologihus

Läs mer