Regler för kemikaliehantering inom konstnärlig verksamhet vid Göteborgs universitet en fråga om ansvar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regler för kemikaliehantering inom konstnärlig verksamhet vid Göteborgs universitet en fråga om ansvar"

Transkript

1 Styrdokument Dnr: F8 3652/08 Regler för kemikaliehantering inom konstnärlig verksamhet vid Göteborgs universitet en fråga om ansvar Publicerad Beslutsfattare Dekanus ( ) Handläggare Miljösamordnare Christel Linderoth Beslutsdatum Giltighetstid Tills vidare Sammanfattning Innehåller regler för kemikaliehantering inom konstnärliga fakulteten vid GU. Reglerna är baserade på krav i lagstiftningen (miljöbalken samt underliggande förordningar och föreskrifter), men är anpassade till konstnärlig verksamhet vid Göteborgs universitet. Utöver dessa regler finns också en regelsamling som gäller all kemikaliehantering vid Göteborgs universitet, Miljöanpassad kemikaliehantering, i centrala miljöhandboken. Konstnärliga fakultetskansliet Storgatan 43, Box 141, SE Göteborg , (fax)

2 2 / 12 Regler för kemikaliehantering inom konstnärlig verksamhet vid Göteborgs universitet en fråga om ansvar Inledning 2 Högskolerektorn utser ansvariga 3 Kemikalieansvarig 3 Ansvar för farligt avfall 8 Kemikalieinköpare 8 Allas ansvar (studenter och personal) 9 Synpunkter och frågor 11 Farosymboler 12 Inledning Dessa regler omfattar alla som arbetar med kemikalier på någon av högskolorna på Konstnärliga fakulteten. För att det ska bli lätt att se vem som har ansvar för vad är handboken uppdelad i olika ansvarstyper där olika ansvarsområden specificeras. De personer som har speciella ansvarsområden inom kemikaliehanteringen är kemikalieansvarig, avfallsansvarig, inköpsansvarig och högskolerektor. Gemensamt ansvar för all personal och elever på skolan finns i det sista kapitlet, Allas ansvar. Reglerna har sitt ursprung i lagstiftning, det står då skall i texten. De frågor som inte har sin grund i lagen men som kommit till för att förbättra säkerheten i verkstäder och ateljéer benämns med bör och kallas allmänt för riktlinjer. 2 (av 12)

3 3 / 12 Högskolerektorn utser ansvariga Högskolerektorn är den person som ytterst ansvarar för att arbetet med kemikalier fungerar på skolan. Mer specifikt innebär detta ansvar : o Att utse kemikalieansvarig samt se till att denna får den utbildning som krävs samt att arbetet med kemikalier fungerar som det ska. o Att utse inköpsansvarig för kemikalier samt se till att denna får den utbildning som krävs samt att inköpen följer universitetets regler. o Att utse ansvarig för hantering av farligt avfall samt se till att denna får den utbildning som krävs samt att avfallet sänds till destruktion på rätt sätt. o Att se till att arbetet med avfall, avlopp och ventilation fungerar som det ska på skolan. o Att KLARA finns och att personen som ansvarar för KLARA-uppdatering är utbildad i hur systemet fungerar. Det är lämpligt om den kemikalieansvarige ansvarar för uppdateringen av KLARA. o Att skapa förutsättningar för att studenter och personal gör riskbedömningar för de farliga arbetsmomenten med kemikalier som utförs på skolan. o Att se till att säkerhetsarbetet fungerar och att rutiner finns vid olycka och brand. Rutinerna skall vara dokumenterade och tillgängliga om de är komplicerade. Nödlägesberedskap skall utövas regelbundet. Det är mycket viktigt att alla på skolan känner till vad som ska göras vid eventuell nöd, det vill säga rädda, larma, varna, brandsläckare, nöddusch, utrymningsvägar etc. Kemikalieansvarig På varje högskola bör det finnas en person med övergripande ansvar över kemikaliehanteringen på skolan. Där det är lämpligt, exempelvis i de skolor med mer kemikaliehantering som Valand och HDK, kan vissa uppgifter delegeras till personer som har ansvar för olika verksamhetsområden. Det är också en god idé att samordna kemikalieansvaret med inköparansvaret då inköparen behöver ha goda kunskaper om kemikalieanvändningen på skolan. Förteckning över kemikalieansvariga finns i fakultetens miljöhandbok. Den person som tilldelats kemikalieansvar ansvarar för följande: KLARA, säkerhetspärmar och riskbedömningar Skolans kemikalieansvarige skall : o inventera och uppdatera KLARA. Enligt lag skall Göteborgs universitet ha ett kemikalieregister. Universitetet har valt att arbeta med KLARA, ett webbaserat kemikalieregister. Kemikalieregistret skall vara uppdaterat, vilket går att lösa på olika sätt. Ett bra sätt är att göra en inventering årligen, och då för man in alla kemikalier 3 (av 12)

4 4 / 12 skolan/avdelningen har för stunden. En annan variant är att löpande föra in inköpta kemikalier vid leverans. o ställa i ordning och uppdatera de säkerhetspärmar som ska finnas i varje ateljé/verkstad. Säkerhetspärmen är viktig men ersätter inte KLARA-registret. Därför bör det finnas en hänvisning till KLARA på säkerhetspärmen för att visa var den mest uppdaterade informationen finns. I säkerhetspärmen bör följande finnas: Säkerhetsdatablad i bokstavsordning för de kemikalier som används i ateljén/verkstaden. Riskbedömningar Vid behov annan information om de kemikalier som används. Åtgärdslista för sanering vid spill. Regler för hantering av farligt avfall. Information om agerande vid olycka eller brand. Signerade listor på personer som genomgått miljöintroduktionen/tagit kemikaliekörkort. o se till att riskbedömningar finns samt instruera personal och studenter om vad som gäller angående riskbedömningar. Observera att det inte är den kemikalieansvarige som ska göra riskbedömningar, utan att samtliga som arbetar med kemikalier har ansvar för detta. I kemikalieregistret KLARA finns mallar på riskbedömningar som med fördel kan användas. I en riskbedömning ska följande ingå: Risk för skador på människor i omgivningen Risk för skador på miljön Hantering och utsläpp av farligt avfall Utsläpp till avlopp, golvbrunnar/vask Utsläpp till luft, såväl i lokal som från utsug Olyckor och utsläpp vid förvaring av kemikalier I kemikalieregistret KLARA finns mallar på riskbedömningar som med fördel kan användas. Utbildning Skolans kemikalieansvarige skall : o anordna miljöintroduktion/kemikaliekörkortsutbildning för ny personal och nya studenter. Medverkande får efter avslutad miljöintroduktion/körkortsutbildning skriva på ett papper som sätts in i ateljéns/verkstadens säkerhetspärm så att man kan se vilka som har igenom gått denna. Följande bör ingå i miljöintroduktionen/körkortsutbildningen: Säker kemikaliehantering ur såväl miljö- som hälsosynpunkt. Förvaring av kemikalier, förpackningar och märkningar. Säkerhetspärmar och rutiner kring dem. 4 (av 12)

5 5 / 12 Information om KLARA-registret och hur man hittar information där. Hur man gör riskbedömningar (t.ex. mallar i KLARA). Om substitution och minskning av kemikalieanvändningen. Hantering av avfall och farligt avfall. Regler kring avlopp och ventilation. Sanering vid spill. Rutiner vid nödläge och olycka. Förvaring av kemikalier Det är svårt att ge heltäckande information om förvaringen av kemiska produkter på grund av det stora antalet kemikalier som används. Det är viktigt att den som är kemikalieansvarig skaffar sig tillräckligt mycket information om potentiella risker. Grundläggande är att hälso- eller miljöfarliga produkter skall förvaras så att hälso- och miljörisker förebyggs. Detta innebär att man bör vara försiktig med vem som har tillgång till kemikalierna och att alla kemikalier bör förvaras i ett låst utrymme. Skolans kemikalieansvarige skall : o organisera förvaringsutrymmen för kemikalier. Kylskåp och frysskåp som används som förvaring av kemikalier skall vara speciellt konstruerade för detta. Kylskåp och frysskåp som är avsedda för mat skall inte användas. Det är viktigt att brandklassningen av kemikalieförråd och -skåp stämmer med innehållet till både mängd och typ. Kemikalieförråd, samt ateljéer och verkstäder där farliga kemikalier används, skall inte ha öppna golvbrunnar. Om det finns golvbrunnar skall de vara stängda i normalläge och endast öppnas vid städning eller liknande. Det är viktigt att de är stängda så att man kan sanera eventuellt spill utan att det rinner ut i avloppet. Exempel: tättslutande lock, manuell öppnings- och stängningsfunktion. Vannor och invallning är ett bra sätt att undvika spill till avlopp och liknande. Exempel: För brandfarliga kemikalier skall en invallning finnas som rymmer minst tio procent av den totala volymen kemikalier samt det största kärlets innehåll. Utrustning för sanering av spill skall finnas förberedd och vara anpassad till de kemikalier som används. Denna utrustning bör finnas på utsidan av kemikalieförrådet samt där kemikalierna används. o se till att farliga kemikalier förvaras inlåst. Vissa ämnen, som är livsfarliga eller mycket farliga, skall enligt lag förvaras så att obehöriga inte kan komma åt dem, det vill säga inlåsta. Följande farosymboler finns på dessa produkter: 5 (av 12)

6 6 / 12 Farobeteckning: Mycket giftig, alt. cancerframkallande, mutagen eller reproduktionstoxisk Farobeteckning: frätande. alt. riskfras: Starkt frätande o se till att inte farlig samförvaring sker. Kemikalier som inte bör blandas ska inte heller samförvaras. Helst bör kemikalier som kan reagera med varandra förvaras i olika skåp men där detta inte är möjligt kan de delas upp på olika hyllor för att öka säkerheten. Tumregler: Förvara inte syror och baser tillsammans. Exempel syror: saltsyra, salpetersyra, svavelsyra Exempel baser: kaustik soda (natriumhydroxid), karbonater t ex kaliumkarbonat, natriumkarbonat Förvara inte starka syror och organiska ämnen tillsammans. Exempel starka syror: saltsyra, salpetersyra, svavelsyra (speciellt i höga koncentrationer) Exempel organiska ämnen: etanol, aceton Förvara inte kraftigt oxiderande och oxiderbara ämnen tillsammans. Exempel oxiderande ämnen: natriumditionit, natriumnitrit, kromtrioxid, väteperoxid Exempel oxiderbara ämnen: många metaller, t ex järn, bly, koppar Förvara inte brandfarliga vätskor och brandfarligt eller lättantändligt material tillsammans. Exempel brandfarliga ämnen: T-röd, aceton, gasol, tändvätska, nafta För mer information om hur kemikalierna på skolan bör samförvaras, kontakta universitetets miljöcontroller. o märka förvaringsutrymmen och skåp med kemikalier. Utanpå förvaringsutrymmen och skåp bör det finnas farosymboler som överrensstämmer med innehållet. Hyllor bör märkas upp så att det blir lätt att sätta tillbaka förpackningar på rätt ställe. 6 (av 12)

7 7 / 12 o märka förpackningar innehållande kemikalier med minst produktnamn och farosymbol. Detta är ett lagkrav. Detta krav gäller även omtappningar och blandningar som inte används direkt. Undantag kan göras när det inte finns minsta risk för personal, studenter och besökare att skadas av kemikalien/blandningen. o se över förpackningar som används till kemikalier. Utom vid direkt användning skall kemikalier förvaras i tättslutande förvaringskärl med lock. Detta gäller speciellt flyktiga ämnen, t ex många lösningsmedel. Förpackningar skall vara avsedda att förvara den aktuella kemikalien. Exempel: Frätande kemikalier förvaras i kärl som tål detta. Förpackningar som är avsedda för livsmedel, t ex gamla glasburkar, skall inte användas. Köp istället in tomma förpackningar som fyller kraven. Peroxidbildande ämnen, t ex eter, skall förvaras mörkt och svalt i tättslutande förvaringskärl. Detta beror på att peroxidbildande ämnen som utsatts för ljus under längre tid kan explodera. Minskning av kemikalieanvändningen Skolans kemikalieansvarige skall : o eftersträva substitution av kemikalier och minskning av kemikalieanvändningen, speciellt i de fall som kemikalier används ofta och/eller i stora mängder. Substitution skall enligt lag göras när det är möjligt, samtidigt som den sökta funktionen bibehålls. I Kemikalieinspektionens databas PRIO går det hitta ämnen som bör utfasas. Man kan också ur KLARA-registret få ut en lista på vilka av skolans KLARA-inventerade ämnen som finns i PRIO-databasen. När miljö- och hälsofarliga kemikalier används bör metoder användas som minskar användningen av dessa så mycket som möjligt. Man kan enkelt minska användningen av kemiska produkter genom att genomföra laborationer och försök i mindre skala, både i forskning och i undervisning. Farligt avfall Skolans kemikalieansvarige skall : o se till så att farligt avfall samlas upp i ateljéer och verkstäder. Universitets regler för farligt avfall skall följas. Tänk på att vissa kemikalier inte får blandas. Detta innebär att separata behållare krävs för exempelvis klorerade och ickeklorerade lösningsmedel, syror, baser och oxiderande ämnen etc. Nödläge och olycka Skolans kemikalieansvarige skall : o tillhandahålla information om hur man agerar vid nödläge och olycka i miljöintroduktionen/körkortsutbildningen samt i säkerhetspärmen. 7 (av 12)

8 8 / 12 Eventuella misstag, driftsstörningar eller liknande som kan leda till olägenhet för människors hälsa eller miljön, t ex utsläpp av kemikalier till avloppsnätet, skall omedelbart meddelas myndigheterna, antingen Räddningstjänsten (tfn 112) eller Miljöförvaltningen i Göteborg (tfn , tfn vxl ). Ansvar för farligt avfall Den person som har ansvar för avfallet från skolan har även ansvar för att det farliga avfallet hanteras på rätt sätt. Göteborgs universitets regler för hantering av farligt avfall skall följas. Det farliga avfallet skickas till destruktion och hämtas av IL Recycling. Kemikalieavfall skall inte blandas med varandra (separata behållare krävs för exempelvis klorerade och ickeklorerade lösningsmedel, syror, baser och oxiderande ämnen etc.) och förpackningarna skall vara godkända samt märkta med en ifylld etikett Farligt avfall, som finns att beställa från avfallsentreprenören. Avfallsansvarig skall se till att : o farligt avfall samlas in på ett säkert sätt utan att blandas. o det farliga avfallet är märkt på rätt sätt och att förpackningarna är godkända. o ett transportdokument tillhandahålls av hämtaren (IL Recycling) när det farliga avfallet sänds på destruktion. Dokumentet skall signeras av både sändare och hämtare samt sparas i fem år. Kemikalieinköpare Det är lämpligt att den person som har kemikalieansvar även ansvarar för inköpen av dessa. Om inte annat krävs en god kommunikation mellan den kemikalieansvarige och inköparen. Inköpsansvarig för kemikalier kan utses per skola eller per verksamhetsområde inom skolan om skolan är stor. Personer med inköpsansvar skall: o köpa in hos ramavtalsleverantörer. Ramavtalsleverantörer skall användas om en viss produkt köps in för mer än kr om året. Mellan två prisbasbelopp (för år 2007 är prisbasbeloppet kr) och kr skall ett direktköpsavtal användas. Hamnar skolan under två prisbasbelopp per produkt och år är det tillåtet att göra inköp hos en lokal handlare. o eftersträva substitution av kemikalier och minskning av kemikalieanvändningen. Detta sker i samarbete med den kemikalieansvarige om det inte är samma person. o inhämta säkerhetsdatablad från leverantören när nya kemikalier köps in samt se till att dessa finns registrerade i KLARA samt i pappersform i relevanta säkerhetspärmar ute i ateljéerna/verkstäderna. 8 (av 12)

9 9 / 12 Allas ansvar (studenter och personal) Även om den kemikalieansvarige spelar en mycket stor roll i hur arbetet med kemikalier fungerar så är det viktigt att alla, såväl personal som studenter, känner till att de har ett eget ansvar för att detta ska fungera på skolan. Alla som hanterar kemiska produkter ansvarar för att hälso- och miljöfarliga produkter inte sprids i miljön. Detta innebär mer specifikt följande: KLARA, säkerhetspärmar och riskbedömningar o Att känna till KLARA och hur detta register kan användas som informationskälla. Enligt lag skall Göteborgs universitet ha ett kemikalieregister. Universitetet har valt att arbeta med KLARA, ett webbaserat kemikalieregister. Det finns många fördelar med detta system när det gäller inventering. KLARA-registret fungerar även som en resurs på så sätt att man lätt kan hitta och läsa information om de kemikalier som lags in i systemet. o Att se till att ha tillräcklig kunskap om risker för miljö och hälsa för de moment som utförs. o Att läsa säkerhetspärmar I säkerhetspärmen bör följande finnas: Säkerhetsdatablad i bokstavsordning för de kemikalier som används i ateljén/verkstaden. Riskbedömningar. Vid behov annan information om de kemikalier som används. Sanering vid spill. Hantering av farligt avfall. Information om agerande vid olycka eller brand. Signerade listor på personer som genomgått miljöintroduktionen/körkortsutbildningen. o Att göra riskbedömningar för de arbetsmoment som utförs. Observera att det inte är den kemikalieansvarige som ska göra riskbedömningar utan att samtliga som arbetar med kemikalier har ansvar för detta. Riskbedömningarna samlas i säkerhetspärmen som bör finnas i varje ateljé/verkstad. Exempel på arbetsmoment på konstnärliga fakulteten som kan riskbedömas: förgyllning, textilfärgning, tvättning av orgelpipor etc. I vissa fall kan det diskuteras om det är lämpligare att göra riskbedömningar per kemikalie. I en riskbedömning ska följande ingå: Risk för skador på människor i omgivningen Risk för skador på miljön Hantering och utsläpp av farligt avfall Luftutsläpp, såväl i lokal som från utsug Olyckor/utsläpp vid förvaring av kemikalier 9 (av 12)

10 10 / 12 I kemikalieregistret KLARA finns mallar på riskbedömningar som med fördel kan användas. Utbildning o Att gå igenom miljöintroduktionen/körkortsutbildningen (för innehåll kontakta kemikalieansvarig). Medverkande signerar en lista som sätts in i ateljéns/verkstadens säkerhetspärm så att det enkelt går att se vilka som har gått igenom introduktionen/utbildningen. Hantering och förvaring av kemikalier o Att hålla ordning. Sätt tillbaka förpackningar på rätt ställe. Se till att förvaringsutrymmen och kemikalieskåp samt ateljéer och verkstäder hålls rena från kemiska produkter. o Att märka förpackningar vid omtappningar. Alla förpackningar skall enligt lag vara märkta med minst produktnamn och farosymbol. Detta gäller även omtappningar och blandningar som inte används direkt. Undantag kan göras när det inte finns minsta risk för personal, studenter och besökare att skadas av kemikalien/blandningen. o Att rapportera avvikelser till den kemikalieansvarige så att denna kan åtgärda problemet. o Att eftersträva minskning av kemikalieanvändningen och substitution av kemikalier, speciellt i de fall som kemikalier används ofta och/eller i stora mängder. När miljö- och hälsofarliga kemikalier används bör metoder användas som minskar användningen av dessa så mycket som möjligt. Man kan enkelt minska användningen av kemiska produkter genom att genomföra laborationer och försök i mindre skala, både i forskning och i undervisning. Substitution skall enligt lag göras när det är möjligt, samtidigt som den sökta funktionen bibehålls. Skolans kemikalieansvarige kan hjälpa till med en lista på ämnen som bör fasas ut. Avfall, avlopp och ventilation o Att läsa och följa regler om farligt avfall och avfallshantering. Göteborgs universitet har regler för hur farligt avfall skall hanteras. Det farliga avfallet skickas till destruktion och hämtas av IL Recycling. Kemikalieavfall skall inte blandas med varandra och förpackningarna skall vara godkända samt märkta med en ifylld etikett Farligt avfall, som finns att beställa från avfallsentreprenör. Den person som lämnar farligt avfall i soprummet ansvarar för att det är förpackat och märkt på rätt sätt. o Att inget som inte är likt hushållsavfall släpps ut i avloppet. Farligt avfall, det vill säga allt som inte är normalt hushållsavfall, skall inte släppas ut i det kommunala avloppet enligt universitetets grundregel. Det finns dock vissa undantag från denna regel, dessa finns i Regler för avlopp från laborativ forskning vid Göteborgs universitet och Chalmers högskola. Vid avvikelser skall universitetets miljöenhet eller fakultetens miljösamordnare informeras. Universitetet genomför ibland analyser av 10 (av 12)

11 11 / 12 avloppsvatten för att följa upp att reglerna för avlopp följs. o Att minimera utsläpp till luft. En del kemikalier är flyktiga och går lätt upp i omgivande luft. Dessa kemikalier skall hanteras och förvaras så att utsläppen till luft minimeras. Indunstning av flyktiga ämnen som ett sätt att bli av med dem är förbjudet. Nödläge och olycka o Att känna till de rutiner som finns för hur man agerar vid olycka eller brand. Det är mycket viktigt att alla känner till vad som ska göras vid eventuell nöd, det vill säga rädda, larma, varna, brandsläckare, nöd-dusch, utrymningsvägar etc. Eventuella misstag, driftsstörningar eller liknande som kan leda till olägenhet för människors hälsa eller miljön, t ex utsläpp av kemikalier till avloppsnätet, skall omedelbart meddelas myndigheterna, antingen Räddningstjänsten (tfn 112) eller Miljöförvaltningen i Göteborg (tfn , tfn vxl ). Synpunkter och frågor Synpunkter och kompletterande information lämnas till miljösamordnaren på Konstnärliga fakulteten eller universitetets miljöcontroller. Frågor och vägledning om regler och lagstiftning kan ges av universitetets miljöcontroller vid centrala miljöenheten. Frågor om hur reglerna skall appliceras besvaras av fakultetens miljösamordnare. 11 (av 12)

12 12 / 12 Farosymboler Miljöfarlig Extremt/mycket brandfarlig Explosivt Frätande Mycket giftig/giftig Hälsoskadlig/irriterande Oxiderande Måttligt hälsoskadlig 12 (av 12)

RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING

RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING M5 006 Sida av 0 RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING Syfte Rutinen är till för att stödja den laborativa kemikaliehanteringen i samband med forskning och undervisning. Reglerna är baserade på krav i lagstiftningen

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter

Läs mer

RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING

RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING M 49-16 2016-10-0 Sida 1 av RUTIN FÖR KEMIKALIEHANTERING Syfte Rutinen är till för att stödja kemikaliehanteringen i högskolans verksamhet såväl inom forskning och undervisning som inom annan verksamhet

Läs mer

Rutin för kemikaliehantering

Rutin för kemikaliehantering Sida 1 (6) Syfte Syftet är att stödja den laborativa kemikaliehanteringen i samband med forskning och undervisning vid Stockholms universitet så att negativ påverkan på miljön kan förhindras. Omfattning

Läs mer

Samförvaring av kemikalier

Samförvaring av kemikalier mars 2011 sid 1 (4) Samförvaring av kemikalier Kemiska ämnen går att hitta överallt i vår omgivning och det finns idag lite kunskap om vilka hälso- och miljöegenskaper de kemikalier som förekommer på marknaden

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

= = = = === = = = = Regler för miljöanpassad kemikaliehantering. píóêççâìãéåí= = = = = = aåê=cu=tmlnm===========

= = = = === = = = = Regler för miljöanpassad kemikaliehantering. píóêççâìãéåí= = = = = = aåê=cu=tmlnm=========== píóêççâìãéåí aåêcutmlnm Regler för miljöanpassad kemikaliehantering mìääáåéê~ç ïïïkëíóêççâìãéåík~çãköìkëéeë~ãíïïïköìkëélãáäàçf _ÉëäìíëÑ~íí~êÉ oéâíçê e~åçä ÖÖ~êÉ jáäà ë~ãçêçå~êé^åå~d~ççé _ÉëäìíëÇ~íìã OMNMJNMJMQ

Läs mer

Rutin för hantering av kemikalier, farligt avfall och riskavfall

Rutin för hantering av kemikalier, farligt avfall och riskavfall 1(5) FRÅN : Denna rutin är en övergripande rutin för ovanstående avfall och kan utifrån detta dokument brytas ner till mer utförliga och specifika rutiner för olika miljöenheters verksamheter. Denna rutin

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för kemiska ämnen och produkter (förskola) 2012-06-21 1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

Läs mer

Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud)

Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Checklista för egenkontroll av brandskydd laboratorier (Egenkontrollen bör utföras minst 1 gång/år av prefekt/brandskyddsansvarig och skyddsombud) Datum:8/1 2013 Institution/avdelning:Partikelfysik Underskrift

Läs mer

Kemikalier. s i handboken. 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk

Kemikalier. s i handboken. 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk s 69-82 i handboken 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk 4. Giftfri miljö "Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska

Läs mer

REGLER FÖR MILJÖANPASSAD KEMIKALIEHANTERING

REGLER FÖR MILJÖANPASSAD KEMIKALIEHANTERING V2017/181 REGLER FÖR MILJÖANPASSAD KEMIKALIEHANTERING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga centrum Beslutsdatum

Läs mer

Kemikalier. s 69-82 i handboken. Vad är kemikalier?

Kemikalier. s 69-82 i handboken. Vad är kemikalier? s 69-82 i handboken 10 april 2014 Föreläsare Per Nordenfalk Vad är kemikalier? är egentligen allt vi har omkring oss. är ämnen eller blandningar av ämnen. Antingen finns de naturligt i naturen, till exempel

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Malmö Universitet 2018-04-12 Innehåll: Innehåll:... 2 Till all personal och studerande på Odontologiska fakulteten... 3 1

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Egenkontroll enligt Miljöbalken Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Ni styr Er verksamhet Syftet med denna vägledning är att presentera de krav som ställs på din verksamhet enligt miljöbalken

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2014-08-28 Innehåll: Innehåll:...2 Till all personal och studerande på Tandvårdshögskolan...3 1

Läs mer

2012-01-24. Övrigt farligt avfall hanteras enligt separata rutiner inom de båda organisationerna.

2012-01-24. Övrigt farligt avfall hanteras enligt separata rutiner inom de båda organisationerna. 1. Syfte Denna rutin syftar till att tydliggöra och förenkla för verksamheterna hur kemikalieavfall och därtill relaterat avfall ska hanteras för att upprätthålla en säker och lagenlig hantering. 2. Allmänt

Läs mer

Rutin för inköp av kemikalier

Rutin för inköp av kemikalier UFV 2017/1750 Rutin för inköp av kemikalier Hantering från beställning till avfall Uppsala universitet Fastställd 2017-10-23 av universitetsdirektör Katarina Bjelke Innehållsförteckning Syfte 3 Ansvar

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4

MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Upprättat av miljösamordnaren 050927 Senast reviderat av miljösamordnaren 080411 Miljöriskinventering vid Naturvetenskapliga

Läs mer

Kemikaliehantering. Val av kemikalier: substitutions- eller produktvalsprincipen

Kemikaliehantering. Val av kemikalier: substitutions- eller produktvalsprincipen Örnsköldsviks kommun januari 2017 Kemikaliehantering Syftet med det här bladet är att övergripande informera företag om kemikalieregelverket samt om hur man ska hantera kemikalier i sin verksamhet för

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2016-08-18 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall

Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2017/19 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Björn Karlsson, avd.chef Infra Beslutsdatum: 2017-11-15 Reviderad: 2017-06-12 Giltighetstid:

Läs mer

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson Kemikalieanvändning Miljömål Giftfri miljö Miljön ska vara fri från ämnen och metaller som skapats av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Kommunens mål handlar

Läs mer

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning 2018-09-13 11253 1 (7) Sammanfattning Dokumentet beskriver en ur hälso- och miljösynpunkt säker och korrekt hantering av kemikalier inom. Kemikaliehantering är knuten till flera lagkrav och riktlinjen

Läs mer

Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet?

Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Ullika Lundgren Miljöcontroller ullika@gu.se 031 7869870 Miljöledningssystemet året runt ISO 14001 och EMAS

Läs mer

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall 1(5) FRÅN : Inledning Syftet med denna rutin är att upprätthålla enhetliga och tydliga regler för hantering av kemikalier och farligt avfall. Målet är att förebygga risker för yttre miljöpåverkan samt

Läs mer

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Miljöförvaltningen Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Svaneskolan 2011-04-26 Björn Berséus, Miljöchef, 046-35 52 60 Agnieszka Fedorowska, Miljöinspektör, 046-35

Läs mer

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20

Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Laborationssäkerhet CBGAM0, vt 2012 2012-04-20 Grundregler Använd alltid skyddsklädsel, labbrock samt skyddsglasögon. Man får inte äta eller dricka på lab. Man får inga omständigheter smaka på kemikalierna.

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Bygg & Miljö Farligt avfall från verksamheter Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns

Läs mer

INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG

INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG INFORMATION OM KEMIKALIE- ANVÄNDNING I FÖRETAG Allmänt om kemikalieförvaring Kemikalier och farligt avfall skall hanteras och förvaras så att risken för spill eller läckage till omgivningen minimeras och

Läs mer

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp Anvisning för uppskyltning av Lunds universitet 1 (15) Anvisning för uppskyltning av och förvaringsskåp Gällande föreskrifter... 2 Arbetsmiljöverkets föreskrifter... 3 Föreskrift om kemiska arbetsmiljörisker

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2016-11-25 Innehåll: Innehåll:... 2 Till all personal och studerande på Tandvårdshögskolan... 3

Läs mer

Avfallshantering Farligt Avfall

Avfallshantering Farligt Avfall Avfallshantering Farligt Avfall Vad vi ska prata om Lagar och regler Farligt Avfall Farligt Gods Säkerhetsrådgivning SEKA Miljötekniks arbete Laboratoriernas avfall Frågor, kommentarer, synpunkter, tankar

Läs mer

Checklista. Skolans kemiundervisning

Checklista. Skolans kemiundervisning Checklista Skolans kemiundervisning Ni kan använda checklistan i sin helhet eller bara för det område ni är osäkra över. Både föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och de om laboratoriearbete

Läs mer

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för kemiska ämnen och produkter (skola) 2012-06-21 1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

Tips för företagets miljöarbete

Tips för företagets miljöarbete Tips för företagets miljöarbete Företagets ansvar Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan. Som företagare är man skyldig att känna till vilka lagar som gäller

Läs mer

FoS Instruktioner kemavfallsrummet

FoS Instruktioner kemavfallsrummet Godkänt den: 2018-07-03 Ansvarig: Björn Kardell Gäller för: Fastighet och service Omfattning Dessa instruktioner gäller för hur kemiskt avfall ska omhändertas vid kemavfallsrummet, C2, Akademiska sjukhuset.

Läs mer

Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall

Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2017/19 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Björn Karlsson, avd.chef Infra Beslutsdatum: 2017-11-15 Reviderad: 2017-06-12 Giltighetstid:

Läs mer

Nytt om kemikaliehantering Välkomna

Nytt om kemikaliehantering Välkomna Nytt om kemikaliehantering Välkomna Lagar Riskbedömning Utbytesprincipen Kaffe Hur vet man att en kemikalie är hälsofarlig? Hur förvarar man kemikalier och brandfarliga varor? Miljöbalken Kemikalieinspektionens

Läs mer

Miljösamordnaren ansvarar för att arbetet med åtgärder följs upp.

Miljösamordnaren ansvarar för att arbetet med åtgärder följs upp. Miljöhandbok för Tjärnö Marinbiologiska Laboratorium Göteborgs och Stockholms Universitet Dokument nr Sida 1(4) Nödlägesberedskap Upprättad av Miljösamordn are Godkänd av Ledningen Göteborgs och Stockholms

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas

I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas 2000 1800 2000 ml 1600 1400 1200 1000 800 I allt laboratoriearbete ska riskerna bedömas Broschyren bygger på reglerna AFS 1997:10, Laboratoriearbete med kemikalier. Frätande/Starkt frätande Explosivt Giftigt/Mycket

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 2:a reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Klass vätska (total volym)

Klass vätska (total volym) Handledning miljöplan Detta är en handledning till Maskinentreprenörernas mall Miljöplan. Observera att detta är en mall för miljöplan och inte hanterar arbetsmiljöfrågor (se istället AMP-guiden). Detta

Läs mer

Miljöledning vid Göteborgs universitet

Miljöledning vid Göteborgs universitet Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Marianne Dalbro Miljöcontroller marianne.dalbro@gu.se 031-786 17 40 Organisation Vilka områden arbetar

Läs mer

mìääáåéê~ç== = ïïïkëíóêççâìãéåík~çãköìkëé=eë~ãí=ïïïköìkëélãáäàçf== çåü=ommujmujnpf= e~åçä ÖÖ~êÉ= = jáäà ÅçåíêçääÉê=gçåå~=_àìÜê=j ååéê=

mìääáåéê~ç== = ïïïkëíóêççâìãéåík~çãköìkëé=eë~ãí=ïïïköìkëélãáäàçf== çåü=ommujmujnpf= e~åçä ÖÖ~êÉ= = jáäà ÅçåíêçääÉê=gçåå~=_àìÜê=j ååéê= píóêççâìãéåí aåêcutmlmu Regler för miljöanpassad kemikaliehantering mìääáåéê~ç ïïïkëíóêççâìãéåík~çãköìkëéeë~ãíïïïköìkëélãáäàçf _ÉëäìíëÑ~íí~êÉ oéâíçêeommpjnnjnnfiìééç~íéê~ç~îjáäà ÅÜÉÑEOMMTJNMJOR çåüommujmujnpf

Läs mer

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Kemikalier och miljö Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Vad är en kemisk produkt? Ett kemiskt ämne eller En blandning av flera kemiska ämnen Kan vara märkt med farosymbol och/eller riskfraser, men inte

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Möta är ett samverkansprojekt mellan länets 13 kommuner företrädda av miljökontoren samt Länsstyrelsen Östergötland. Maj 2009 Förvara kemiska produkter

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara inom Malmö högskola

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara inom Malmö högskola 1(7) Dnr Mahr 15-04/34 Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara inom Malmö högskola Malmö högskolas spolicy anger säkerhetsarbetets syfte och mål. Till policyn finns en handlingsplan som beskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer; SFS 2010:965 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) 2010-10-11 Sida 1 (7) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Kontrollen genomförd av: Närvarande vid kontrollen: Datum: Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Riskbedömning vid laboratoriearbete - Arbetsmetoder på utbildningen för biomedicinska analytiker

Riskbedömning vid laboratoriearbete - Arbetsmetoder på utbildningen för biomedicinska analytiker Riskbedömning vid laboratoriearbete - Arbetsmetoder på utbildningen för biomedicinska analytiker Ann-Britt Gröning /Lektor i kemi vid utbildningsområdet Biomedicinsk laboratorievetenskap Ann-Britt.Groning@hs.mah.se

Läs mer

1. Tvålframställning Kemikalie/formel:

1. Tvålframställning Kemikalie/formel: 1. Tvålframställning Kemikalie/formel: A: NaOH Natriumhydroxid B: Cocosfett C: Gasol A B C D Aggregationstillstånd flytande fast gas koncentration/mängd Farosymbol/-klass Informationskälla 2M Frätande

Läs mer

RAPPORT TILLSYN AV MEKANISKA VERKSTÄDER I HUDDINGE KOMMUN 2011-2013.

RAPPORT TILLSYN AV MEKANISKA VERKSTÄDER I HUDDINGE KOMMUN 2011-2013. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADFÖRVALTNINGEN SIDA 1 (7) Rapportförfattare: Emma Henriksson RAPPORT TILLSYN AV MEKANISKA VERKSTÄDER I HUDDINGE KOMMUN 2011-2013. Handläggare som har medverkat i projektet: Emma

Läs mer

Kemiska produkter i butiker

Kemiska produkter i butiker 3:e reviderade upplagan Kemiska produkter i butiker märkning och ansvar KEMIKALIEINSPEKTIONEN Till dig som säljer kemiska produkter Farliga kemiska produkter ska vara rätt märkta när de säljs Företagen,

Läs mer

Så här läser du ett. Säkerhetsdatablad

Så här läser du ett. Säkerhetsdatablad Så här läser du ett Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad Säkerhetsdatablad Har du någon gång tittat på ett säkerhetsdatablad och känt att du inte orkar eller vill läsa det, fastän du vet att du egentligen

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning: Verksamhetens namn: Adress, postnummer och ort: Organisationsnummer:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD FINAL TOUCH R.T.U.

SÄKERHETSDATABLAD FINAL TOUCH R.T.U. SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET 1(6) PRODUKTNAMN LEVERANTÖR FINAL TOUCH R.T.U. Nordiskt Papper AB POSTADRESS Box 8114 163 08 Spånga BESÖKSADRESS Fagerstagatan 12,

Läs mer

Egenkontroll på skolor

Egenkontroll på skolor UI.23 Version 14/1-2016 Miljö- och byggnämnden 1(5) Egenkontroll på skolor Alla skolor och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Genom er egenkontroll ska ni motverka

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

AS Hantering av kemiskt avfall vid Akademiska sjukhuset

AS Hantering av kemiskt avfall vid Akademiska sjukhuset Godkänt den: 2018-12-17 Ansvarig: Fredrik Tedenlind Gäller för: Akademiska sjukhuset AS 11.11 Hantering av kemiskt avfall vid Akademiska sjukhuset Omfattning Dessa instruktioner gäller för Akademiska sjukhusets

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har

Läs mer

Hantering och förvaring av kemikalier - Skara

Hantering och förvaring av kemikalier - Skara Rutin hantering och förvaring av kemikalier - Skara Dokumentägare: Karin Wallin Dok.nr Version: 3.0 Fastställt av: Margareta Stigson Fastställt den: 2016-08-29 1 (6) Hantering och förvaring av kemikalier

Läs mer

Märkning av kemikalier

Märkning av kemikalier Märkning av kemikalier KIFS faromärkning Såhär såg faromärkningen ut fram till 2010 Regelverket fanns i Kemikalieinspektionens författningssamling KIFS 2005:7 Varför har vi bytt märkningssystem? Samma

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Sida: 1 Datum för sammanställning: 11/04/2012 Revisionsnr: 1 Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: Produktkod: 5736 Synonymer: OTHER PRODUCT REFERENCES:

Läs mer

Information och tillsyn i Hörby kommun

Information och tillsyn i Hörby kommun M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Tillsyn av icke-anmälningspliktiga hygienlokaler (massörer, kroppsvård) Lokalt

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Sida: 1 Datum för sammanställning: 09/10/2012 Revisionsnr: 1 Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: Produktkod: 5814 Synonymer: OTHER PRODUCT REFERENCES:

Läs mer

Miljöaktiviteter FN

Miljöaktiviteter FN Miljöaktiviteter 4 FN.026 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott -06-01 28 Miljöaktiviteter (FN.026) Beslut Fritidsnämnden ger fritidsförvaltningen i uppdrag att genomföra

Läs mer

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor Inspektionsrapport Dnr: 2015 4075 Sida 1 (5) 2015-06-26 Handläggare Charlotte Larsson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 288 71 E-post: charlotte.larsson@stockholm.se Örnsbergs båtklubb Inspektionsrapport,

Läs mer

Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun

Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun Information om miljötillsyn på mindre företag - En broschyr från miljöenheten i Öckerö kommun Information om miljötillsyn I det här materialet har vi försökt sammanfatta hur er verksamhet berörs av miljöbalken

Läs mer

Riskbedömning Cellfärgning metylenblått

Riskbedömning Cellfärgning metylenblått Sida 1( 5) Riskbedömning Cellfärgning metylenblått Utförd 2015-04-08 Av Lars Ekblad på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2015-04-17 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 0. Försumbar risk 1.

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från

SÄKERHETSDATABLAD. 1.2 Relevanta identifierade användningar av ämnet eller blandningen och användningar som det avråds från Sida: 1 Datum för sammanställning: 17/01/2012 Revisionsnr: 6 Avsnitt 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktnamn: 1.2 Relevanta identifierade användningar av

Läs mer

Checklista för att följa upp lagefterlevnad på miljöområdet

Checklista för att följa upp lagefterlevnad på miljöområdet Upprättat : Marianne Dalbro 2012-02-27 Dnr: Miljöhandboken för Göteborgs universitet Checklista för att följa upp lagefterlevnad på miljöområdet INSTRUKTIONER Syfte I miljöledningsarbetet har varje fakultet

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA1 Redovisande dokument F 8 393/05

Läs mer

Riskbedömning Coomassie-infärgning av gel

Riskbedömning Coomassie-infärgning av gel Sida 1( 5) Riskbedömning Coomassie-infärgning av gel Utförd 2014-09-15 Av Charlotte Welinder på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-09-19 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Riskhantering. Systematiskt arbete med miljörisker. Tillsyn Riskhantering

Riskhantering. Systematiskt arbete med miljörisker. Tillsyn Riskhantering Riskhantering Systematiskt arbete med miljörisker Varför? Minska risker för negativ påverkan Minska risker för dyra åtgärder efter en olycka Minska risker för negativa effekter på affärsverksamheten Lagkrav

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips 1 Farligt avfall på företag Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här har vi sammanställt lagar,

Läs mer

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet 1 Vad är en farlig kemisk produkt? Definition: en produkt som klassificeras som farlig enligt KIFS 2005:7 eller CLP. Dvs en produkt som genom

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker

Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker En översikt av de grundläggande arbetsmiljöreglerna för att minska de kemiska riskerna Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö 2012-06-01 1 Kemiska ämnen är farliga på olika

Läs mer

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet

egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet egenkontroll Tandvårdens - checklista för din verksamhet TANDVÅRD 2011 VÄLFUNGERANDE RUTINER i verksamheten ger bra förutsättningar för ett fungerande miljöskydd så att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

HANDLEDNING TILL PROJEKT KEMIKALIEHANTERING I SKOLOR

HANDLEDNING TILL PROJEKT KEMIKALIEHANTERING I SKOLOR HANDLEDNING TILL PROJEKT KEMIKALIEHANTERING I SKOLOR Under VÅREN OCH HÖSTEN 2004, ska tillsynsprojektet kemikaliehantering i skolor genomföras av förhoppningsvis många av Skånes kommuner. SYFTET Syftet

Läs mer

Härdplast- Cyanoakrylat

Härdplast- Cyanoakrylat Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT

2015-12-03. Härdplast- Cyanoakrylat. Hur påverkas vi av kemikalier? Olika upptagningsvägar HÄRDPLASTER CYANOAKRYLAT Härdplast- Cyanoakrylat Hur påverkas vi av kemikalier? 2 Olika upptagningsvägar 3 1 Diffus exponering av ämnen du möter i din vardag Olika ämnen tas upp på olika ställen i luftvägarna. 4 Fosterskador Några

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD. Pit Stop DOT Assembly Grease 1 oz. DB ricinolja Smörjmedel HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE

VARUINFORMATIONSBLAD. Pit Stop DOT Assembly Grease 1 oz. DB ricinolja Smörjmedel HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE 1. IDENTIFIERING AV ÄMNET/BEREDNINGEN OCH AV FÖRETAGET HANDELSNAMN ANVÄNDNINGSOMRÅDE DB ricinolja Smörjmedel Nationell importör Företag Cycle Service Nordic ApS Adress Datavej 12 Postnummer och postort

Läs mer

Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök

Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök Sida 1( 7) Riskbedömning Beredning och användning av cytostatika i in vitro-försök Utförd 2014-08-26 Av Anna Darabi på Rausinglab. Andrad senast 2014-10-31 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden

Läs mer

Har du koll? Farliga ämnen och farligt gods

Har du koll? Farliga ämnen och farligt gods Har du koll? Farliga ämnen och farligt gods Veta vad man bör göra vid en misstänkt förgiftning eller om man själv eller någon annan fått kemikalier på sig eller i sig Det här kapitlet behandlar farliga

Läs mer

Vad är en brandfarlig vätska?

Vad är en brandfarlig vätska? Vad är en brandfarlig vätska? Brandfarliga vätskor kan vid ganska låg temperatur avge ångor som går att antända. Det är alltid ångor som brinner, inte själva vätskan som de kommer från. Brandfarliga vätskor

Läs mer