När barn sätter i halsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "När barn sätter i halsen"

Transkript

1 Vad kan man göra? Gå en kurs i livräddande första hjälpen till barn Det är svårt att utföra en del av de moment som krävs vid hjärt-lungräddning eller om någon satt i halsen, om man inte har gått en kurs och tränat på en övningsdocka. Kontakta till exempel BVC, Cardiologföreningen, Röda korset eller Svenska livräddningssällskapet för att få reda på var sådana kurser ges. Länkar till dessa webbsidor med mer information finns i kapitlet Fördjupning och länkar. Vad kan man göra själv? Det viktigaste när ett barn sätter i halsen är att försöka få bort det som har fastnat i halsen. Även om barnet förlorar medvetandet på grund av syrebrist ska man fortsätta att försöka få loss hindret. Hur man gör beror på hur gammalt barnet är. Man kan förebygga olycksfall med kvävning: Plocka undan små föremål. Se till att barnet sitter ner och äter. Låt inte barnet äta sådant som lätt kan fastna i halsen under till exempel bil- eller cykelturer - det kan komma ett gupp. Skaffa kunskap genom att gå en kurs i hur man förebygger och tar hand om akuta olycksfall hos barn. Orsaker till kvävningstillbud De flesta barn börjar lära sig att gripa när de är ungefär tre månader gamla. Så fort de har lärt sig det, kommer de att försöka stoppa allt de får tag på i munnen. Det är ett sätt för barnet att undersöka saker och att lära sig förstå omvärlden. För att undvika att barnet får tag på något som kan åka ner och fastna i luftstrupen är det viktigt att plocka undan små föremål. Även mat och godis kan fastna i luftstrupen. Se därför till att barn som lärt sig stå och gå alltid sitter ner och äter. Om barnet går eller springer finns det Reviderad: (7)

2 alltid en risk att snubbla eller ramla och en matbit kan då åka ner i luftstrupen. Tecken på att barnet fått något i halsen: Plötslig hosta. Andningen blir plötsligt ansträngd. Andningen låter väsande. Barnet skriker eller talar svagt och hest. Äldre barn kan ta sig mot halsen eftersom det gör ont. Om luftvägsstoppet är totalt kämpar barnet för att få luft, läpparna blir blå och barnet kan varken hosta eller skrika. Inom några minuter förlorar barnet medvetandet. Symtomen är olika kraftiga beroende på hur allvarligt andningshindret är. Vad ska man göra? Oavsett barnets ålder ska man Ropa på hjälp. Ta bort föremålet som fastnat. Ringa 112. Hur man sedan ska göra beror på barnets ålder. Barn 0-1 år Gör så här om barnet har satt i halsen: 5 ryggslag Lägg barnet på mage i ditt knä. Din ena underarm ska vara mellan ditt knä och barnets mage. Handen ska stödja barnets haka. Barnets huvud ska vara lägre än kroppen. Ge fem snärtiga slag mellan barnets skulderblad med den andra handflatan. Gör så här om barnet har satt i halsen: 5 ryggslag. Reviderad: (7)

3 Om föremålet inte kommer upp: 5 brösttryck Vänd barnet på rygg i knäet och stöd huvudet med handen. Huvudet ska vara lägre än kroppen. Tänk en linje mellan bröstvårtorna. Placera ditt pek- och/eller långfinger på bröstbenet alldeles nedanför den tänkta linjen. Tryck fem gånger, snärtigt på bröstbenet. Öppna munnen och titta om föremålet finns där och kan tas bort. Försök inte leta efter föremålet med fingrarna i svalget om du inte kan se det. Risk finns att det pressas längre ner och täpper till andningsvägarna helt. Om föremålet fortfarande inte kommer upp: Om föremålet inte kommer upp: 5 brösttryck. Upprepa dina åtgärder igen. Ge barnet 5 snärtiga ryggslag mellan skulderbladen. Vänd barnet. Gör 5 brösttryck enligt ovan. Om föremålet har kommit upp ska barnet undersökas av läkare för att kontrollera att det inte finns något som sitter kvar i luftvägarna. Om barnet blir livlöst: Ring 112 och beställ ambulans om det inte redan är gjort. Kontrollera om barnet är medvetslöst genom att försöka att få kontakt med barnet. Om man inte lyckas få barnet att reagera är barnet troligen medvetslöst och då krävs eventuellt både mun mot munandning och hjärt-lungräddning. Om man går en kurs i livräddande första hjälpen för barn lär man sig även att kontrollera om hjärtat slutat slå och att starta hjärt-lungräddning samt hur man gör om barnet satt i halsen. Reviderad: (7)

4 Barn 1-8 år Om barnet står eller sitter: 5 ryggslag Be barnet hosta. Luta barnet framåt så mycket att huvudet är lägre än bröstet. Stöd barnet med en hand mot övre delen av barnets bröstkorg. Ge fem snärtiga slag med handflatan i ryggen mellan skulderbladen. Om barnet står eller sitter: 5 ryggslag Om föremålet inte har kommit upp: 5 buktryck Stå eller sitt bakom barnet. Knyt näven och placera den med tumsidan inåt, ovanför naveln och väl nedanför bröstbenet. Fatta tag runt din knytnäve med din andra hand. Tryck kraftigt inåt/uppåt 5 gånger. Anpassa kraften efter barnets storlek. Observera att detta inte får utföras på barn under 1 år. Kontrollera om föremålet har kommit ut. Om barnet inte har spottat ut det själv, öppna munnen och titta om föremålet finns där och kan tas bort. Försök inte att leta efter föremålet med fingrarna i svalget om du inte kan se det. Risk finns att föremålet pressas längre ner och täpper till andningsvägarna helt. Om föremålet inte har kommit upp: 5 buktryck. Observera att detta inte får tränas på en levande människa, utan bara på livräddningsdockor. Om föremålet fortfarande inte kommer upp: Upprepa dina åtgärder igen. Ge barnet 5 snärtiga ryggslag mellan skulderbladen. Vänd barnet. Gör 5 brösttryck enligt ovan. Reviderad: (7)

5 Om föremålet har kommit upp ska barnet undersökas av läkare för att kontrollera att det inte finns något som sitter kvar i luftvägarna. Om barnet ligger: 5 ryggslag Lägg barnet på mage över dina ben. Barnets huvud ska vara lägre än bröstkorgen och barnets bröstben ska ha stöd mot underlaget, det vill säga låren. Ge fem snärtiga slag med handflatan i ryggen mellan skulderbladen. Om barnet ligger: 5 ryggslag. Om föremålet inte har kommit upp: 5 buktryck Lägg barnet på rygg på fast underlag. Placera din ena handlove insidan av handleden - ovanför naveln och en bit nedanför bröstbenet. Tryck kraftigt inåt/uppåt fem gånger. Anpassa kraften efter barnets storlek. Kontrollera om föremålet har kommit ut. Om barnet inte har spottat ut det själv, öppna munnen och titta om föremålet finns där och kan tas bort. Försök inte att leta efter föremålet med fingrarna i svalget om du inte kan se det. Risk finns att det pressas längre ner och täpper till andningsvägarna helt. Om föremålet inte har kommit upp: 5 buktryck. Om föremålet fortfarande inte kommer upp: Upprepa dina åtgärder igen. Ge barnet 5 snärtiga ryggslag mellan skulderbladen. Vänd barnet. Gör 5 buktryck enligt ovan. Om föremålet har kommit upp ska barnet undersökas av läkare för att kontrollera att det inte finns något som sitter kvar i luftvägarna. Om barnet blir livlöst: Ring 112 och beställ ambulans om det inte redan är gjort. Reviderad: (7)

6 Kontrollera om barnet är medvetslöst genom att försöka att få kontakt med barnet. Om man inte lyckas få barnet att reagera är barnet troligen medvetslöst och då krävs eventuellt både mun mot munandning och hjärt-lungräddning. Om man går en kurs i livräddande första hjälpen för barn lär man sig även att kontrollera om hjärtat slutat slå och att starta hjärt-lungräddning samt hur man gör om barnet satt i halsen. Barn över 8 år behandlas som vuxna Barn som är äldre än åtta år behandlas som vuxna. Den här texten vänder sig främst till exempelvis småbarnsföräldrar, dagispersonal och andra som har täta kontakter med mindre barn. För att inte de olika teknikerna ska blandas ihop behandlas inte äldre barn och vuxna här. Fördjupning och länkar Gå en kurs i livräddande första hjälp till barn Det är svårt att utföra en del av de moment som krävs vid hjärt-lungräddning och när någon sätter i halsen utan att först ha tränat på en övningsdocka. Därför är det bra att att gå en kurs för att skaffa sig kunskap om hur man förebygger och tar hand om olycksfall hos barn. Kontakta till exempel BVC, Cardiologföreningen, Röda korset eller Svenska livräddningssällskapet för att få reda på var sådana kurser ges. Cardiologföreningen (svenska hjärtläkares förening) Röda korset Svenska livräddningssällskapet Läs mer i Infomedica Läs också om Mun mot munmetoden på barn Läs frågor och svar i Fråga doktorns svarsbank I avdelningen Fråga doktorn finns en sökbar svarsbank. Den innehåller vanliga frågor från allmänheten och svar från en grupp allmänläkare, knuten till Infomedica. Det finns också möjligheter att ställa en fråga direkt till läkargruppen. Reviderad: (7)

7 Redaktion Manusförfattare Margareta Cassel, barnsjuksköterska, Hemmesta BVC, Stockholm Faktagranskare Birgitta Andersson, utbildningsansvarig, Cardiologföreningen Illustrationer Lotta Persson Allt innehåll är granskat och godkänt av Infomedicas redaktion, medicinske chef och redaktionsråd. Reviderad: (7)

Om den skadade är medvetslös men andas, lägg honom/henne i stabilt sidoläge.

Om den skadade är medvetslös men andas, lägg honom/henne i stabilt sidoläge. Första hjälpen Om någon har brutit något, bränt sig, blöder kraftigt eller är medvetslös kalla på ambulans genom att ringa 112 på mobilen. Om det inte finns någon täckning för mobil där ni är måste du

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Öppen utbildning i hjärt-lungräddning, 4 timmar

Öppen utbildning i hjärt-lungräddning, 4 timmar Utbildning i första hjälpen Öppen utbildning i hjärt-lungräddning, 4 timmar Måndag 13 maj 8:00-12:00 i Västerås Vill du lära dig hjärt-lungräddning, HLR? Nu börjar vi med öppna utbildningar i Västerås.

Läs mer

SJUKGYMNASTEN, KVINNOKLINIKEN

SJUKGYMNASTEN, KVINNOKLINIKEN I Din hand håller Du ett informationshäfte, som utformats av sjukgymnaster på Kvinnokliniken. Häftet innehåller råd om hur Du skall träna Din bäckenbotten. Vi vill även ge Dig lite information om Din hållning,

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt FÖRSTA HJÄLPEN till hund & katt INNEHÅLL 1. ALLMÄNT Förebyggande...4-5 Djurets tillstånd...6-7 Förband...8-9 Transport till veterinären...10-11 Första hjälpen-väskan...12 Juridiska frågor...13-14 Grundregler

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt

FÖRSTA HJÄLPEN. till hund & katt FÖRSTA HJÄLPEN till hund & katt INNEHÅLL 1. ALLMÄNT Förebyggande...4-5 Djurets tillstånd...6-7 Förband...8-9 Transport till veterinären...10-11 Första hjälpen-väskan...12 Juridiska frågor...13-14 Grundregler

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER HJÄLP ATT SLUTA RÖKA HÄLSOVINSTER BEHANDLINGAR Kalender Aktiviteter börja leva fullt ut HÄLSOVINSTER MED ATT SLUTA Rökning är mer än bara en dålig vana För varje cigarett du tar riskerar du din hälsa.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Rapport om förstudien inför utställningen Kan själv!

Rapport om förstudien inför utställningen Kan själv! Rapport om förstudien inför utställningen Kan själv! en kulturhistorisk upplevelse för de allra minsta Ida Lagnander Kan själv! ska bli en utställning som bygger på de kulturhistoriska samlingarna i Kulturlagret

Läs mer

VI LÄR OSS TILLSAMMANS. Lärarens handbok

VI LÄR OSS TILLSAMMANS. Lärarens handbok VI LÄR OSS TILLSAMMANS Lärarens handbok 1 VI LÄR OSS TILLSAMMANS BÄSTA LÄRARE! Antalet olyckor som drabbat barn har visserligen minskat under de senaste decennierna, men fortfarande är både barnolycksfall

Läs mer

NÄR OLYCKAN ÄR FRAMME KORT INFORMATION OM KRISHANTERING

NÄR OLYCKAN ÄR FRAMME KORT INFORMATION OM KRISHANTERING NÄR OLYCKAN ÄR FRAMME KORT INFORMATION OM KRISHANTERING INNEHÅLL Den här krisplanen fokuserar på olyckor av olika slag, och hur de hanteras praktiskt och kommunikativt. Den ger också handgripliga tips

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

Prehospitalt akut omhändertagande Enligt principen L-ABCDE

Prehospitalt akut omhändertagande Enligt principen L-ABCDE I tidningsreferat från bränder och andra olyckor står ofta att räddningstjänsten var snabbt på plats. Det betyder att det ofta är räddningstjänstpersonal som får utföra det så viktiga första arbetet på

Läs mer

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri

Fimpa Nu! Vi hjälper dig ta ställning. Så undviker du återfall. Allt du vinner. bli rök- och snusfri Fimpa Nu! bli rök- och snusfri Allt du sparar Allt du vinner Vi hjälper dig ta ställning Så klarar du fällorna Så undviker du återfall Hallå där du som röker eller snusar! Funderar du på att sluta? Klokt

Läs mer

Säkerhet vid bad med barngrupp

Säkerhet vid bad med barngrupp Säkerhet vid bad med barngrupp Ta med till badet! Bada ofta och säkert Att bada är bra för barns utveckling. Det ger inte bara nyttig träning av kondition, motorik och sociala färdigheter, det är också

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer