Idérika Skellefteå MÄNNISKOR MED IDÉER OCH DRIVKRAFT HAR ALLTID VARIT GRUNDEN FÖR VÅRT EXPANSIVA NÄRINGSLIV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Idérika Skellefteå MÄNNISKOR MED IDÉER OCH DRIVKRAFT HAR ALLTID VARIT GRUNDEN FÖR VÅRT EXPANSIVA NÄRINGSLIV"

Transkript

1 Idérika Skellefteå MÄNNISKOR MED IDÉER OCH DRIVKRAFT HAR ALLTID VARIT GRUNDEN FÖR VÅRT EXPANSIVA NÄRINGSLIV

2 Skellefteå ligger mitt i en region som tillsammans med Umeå, Luleå och ett antal mindre orter ger ett upptagningsområde på ungefär invånare. LULEÅ SKELLEFTEÅ UMEÅ STOCKHOLM LONDON BARCELONA

3 Idéerna som bygger ett framgångsrikt näringsliv Skellefteå är en plats där kreativitet och innovativa tankar ges stort utrymme att utvecklas. Att växa upp i en miljö där goda idéer uppskattas har lagt grunden för många framgångsrika entreprenörer och världskända företag. Skellefteå har genom åren förändrats och är i dag en modern och snabbväxande region som attraherar talangfulla människor från hela världen. Förmågan att ge idéerna plats är fortfarande grunden i näringslivets framgångar. 3.

4

5 Modiga entreprenörer såg potentialen Orädda visionära människor såg potentialen i regionens rika naturtillgångar och bestämde sig för att ta tillvara möjligheterna. Än i dag finns samma självklara inställning att gå från tankar och ord till handling, för att i slutändan kunna förverkliga sina idéer. Ett starkt näringsliv är en förutsättning för vårt mål att växa till invånare år Bengt Ivansson, näringslivschef Skellefteå kommun 5.

6

7 Med naturlig talang för att ta tillvara platsens rikedomar Skellefteåregionen har i alla tider haft goda förutsättningar för företagsutveckling och innovation. Skogsråvaran i området är i det närmaste oändlig. Tillsammans med utvecklingsbara malmfält, den kraftproducerande älven och förmågan att ta tillvara naturtillgångarna ligger den till grund för det näringsliv som så framgångsrikt har utvecklats i olika riktningar genom åren. 7.

8 Digital upplevelseproduktion Prisbelönta världen över Det är lätt att imponeras av Skellefteås internationella framgångar inom den kreativa näringen. Platsen har gjort sig känd som ett globalt kluster av företag inom allt från digitala medier och design till spelutveckling, film och kommunikation. Genom nära samarbeten och med självförtroendet att spela på den internationella scenen har Skellefteåföretag kammat hem priser världen över. Dessutom har Campus i Skellefteå välrenommerade utbildningar inom digitala medier som förser branschen med inspirerande och kompetent arbetskraft. Kulturens innovationskraft har haft betydelse för många av dagens framstående entreprenörer, både som skapare av mötesplatser och grogrund för kreativitet. Träindustrin Skellefteåföretag bygger hållbara samhällen Skellefteås ledande position inom svensk träförädling grundar sig i det starka utbudet av råmaterial. Av regionens 3 miljoner hektar av senvuxen och extremt stark gran- och tallskog förädlas varje år m 3 råvara. Förutom sågade trävaror och komponenttillverkning har flera Skellefteåföretag haft en ledande roll inom industriellt byggande i trä. Utvecklingen av broar, hallar och flerbostadshus i trä spelar en viktig roll för framtidens hållbara samhälle. Dessutom ger samarbetet med forskningsinstitut som SP Trätek och Luleå tekniska universitet Skellefteås träindustrier direkt tillgång till världsledande vetenskaplig träforskning. Förnyelsebar energi I spetsen för hållbar kraftproduktion Skellefteås ledande position inom kraftproduktion från förnybara energikällor sträcker sig ända tillbaka till tidigt 1900-tal. Då blev etableringen av vattenkraft startskottet för utvecklingen av teknik och produktionsmetoder som med åren även har kommit att inkludera områden som vindkraft och bioenergi. Målmedvetna investeringar och nära samarbete med spjutspetsforskning på regionens universitet gör att Skellefteå fortsätter att vara synonymt med framtidens förnybara energi. I första ledet går kommunalägda Skellefteå Kraft som målmedvetet fortsätter att driva branschutvecklingen i Sverige.

9 Det finns inga genvägar till kreativitet. Målmedvetenhet, fokus på detaljer och hårt arbete har skapat vår framgång. David Eriksson, kreativ chef, North Kingdom 9.

10 Foto: Boliden

11 IT- och teknikutveckling Lokala aktörer på global marknad Skellefteå har varit starkt förknippat med IT och tekniska innovationer ända sedan databranschen tog fart i Sverige. Än i dag fortsätter Skellefteå att ha en framträdande position som en av landets ledande IT-städer. Här finns nationellt och internationellt hyllade specialistföretag inom till exempel system- och mjukvaruutveckling, affärssystem, IT-infrastrukturer, informationshantering och optronik. De lokalt ägda företagen inom teknikutveckling och IT erbjuder trygga samarbeten och möjliggör långsiktiga satsningar på utveckling. Gruvnäring Mineralisering i absolut världsklass Västerbotten är en av de mest mineraliserade gruvregionerna i världen och Skellefteåområdet är fyllt till brädden av kompetensintensiv expertis i ämnet. En majoritet av Sveriges akademiska och professionella enheter finns i regionen. Här finns dessutom ett antal tillverkare i världsklass med inriktning på gruvutrustning, maskiner och mjukvara för gruvdrift. Trots att gruvnäringen är välutvecklad finns det fortfarande utrymme att expandera då endast cirka 20 % av mineraltillgångarna beräknas vara exploaterade. Miljöteknik Drivande kluster inom Clean Tech Skellefteåområdets framgångsrika gruv- och träindustrier och ledande utveckling av förnybar energi har skapat en stark framväxt av företag med specialistkunskaper inom miljöteknik. I dag finns här ett Clean Tech-kluster med aktörer inom allt från bioenergi och återvinning av bas- och ädelmetaller till världsledande utveckling av vindkraft i kallt klimat. 11.

12 Belysning från Nordic Light Köksfläkt från Franke Futurum Kuggstångshissen från Alimak Nordens längsta träbro i ett spann, Älvsbackabron. Martinsons och Luleå tekniska universitet Små och st utvecklar S Vintertester för tåg Urkraft och Trästockfestivalen Västerbottensost från Burträsk mejeri

13 Säkerhetsväska från SQS Skandinaviska Mästerskapen i Vintersim ora idéer kellefteå Hydrauliska kranar från Hiab Foco Världens största portar från Megadoor TV-produktionen Skrotarna Touchscreen från NUITEQ Gummihandske från Skega 13.

14 Den stora skillnaden och den unika tillgången är människorna i Skellefteå. Det är deras syn på ansvar och långsiktighet som gör regionen så intressant. Carl Bennet, huvudägare och styrelseordförande, Lifco Group

15 Mekanisk industri Innovativa produkter med världen som marknad Tillverkningsindustrin i Skellefteå har sitt ursprung i den resursrika miljön där driftiga och kreativa entreprenörer har löst gamla problem på nya sätt och totalt förändrat hela marknader inom sina olika segment. I dag finns en modern industritradition med tillverkning av allt från små komponenter till stora kompletta högteknologiska produkter och system. Tillförlitlighet, kvalitet och flexibilitet är ledord för den tillverkande industrin i Skellefteå. 15.

16 Besöksnäringen Den naturliga porten till norra Sverige Med internationella direktflyg är Skellefteå en naturlig bas för både svenska och utländska gäster som besöker norra Sverige. Som en av Sveriges snabbast växande turistregioner lockar området besökare med minnesvärda upplevelser året runt. Besökaren får uppleva en vacker och till stor del orörd natur. Oavsett om det handlar om frilufts aktiviteter, kulturevenemang, branschmässor eller enskilda affärsmöten tas besökaren väl om hand av lokala aktörer med ett brett utbud av boenden och restauranger. Den lokala handeln spelar även en viktig roll med rikstäckande kedjor såväl som lokala handlare.

17 Livsmedel Smakfull förädling av naturlig råvara Förmågan att ta tillvara och förädla ortens rika tillgång på råvaror ligger till grund för Skellefteåregionens uppskattade livsmedelstradition. Genuina hantverkskunskaper kombineras med modern teknik i förfinad förädling av naturliga råvaror. Resultatet är bland annat mejeriprodukter, kött, fisk, bryggerivaror och andra livsmedel av allra yppersta kvalitet som uppskattas både lokalt och nationellt. Stora livsmedelsindustrier samsas med små familjegårdar och mikrobryggerier. I basen finns en starkt rotad miljöomtanke för att säkerställa att råvarorna som förädlas håller allra högsta kvalitet. 17.

18 Campus en viktig pusselbit i Skellefteås utveckling Campus i Skellefteå ger, tillsammans med de närliggande universiteten i Umeå och Luleå, tillgång till såväl forskning som studenter med ny och inspirerande kunskap. Här ryms såväl utbildningar i datateknik och spelutveckling som scenografi och träforskning i absolut världsklass. Många av Skellefteås företag har, tack vare nära samarbete med forskare, skapat stora framgångar på sina marknader.

19 Campus Skellefteå offers our company, NUITEQ, a vibrant and dynamic environment with an excellent mix of academics and entrepreneurs where ideas and innovations can flourish. Harry van der Veen, Founder and CEO, NUITEQ

20 Godstransporter på land och hav Skellefteå Hamn är en stor aktör bland norra Sveriges hamnar. Inom hamnområdet lastas och lossas varje år upp emot 2 miljoner ton gods. Dessutom ges industrin stor flexibilitet i valet av godstransporter med ett väl utvecklat nätverk av tåg- och lastbilstrafik. Bäst på bredband i hela Sverige! Skellefteå är sedan länge ett IT-nav i regionen med förträfflig tillgång till svartfiber. Tack vare ett stabilt och väl utbyggt stadsnät kan alla företag i Skellefteå få tillgång till ett bredband som ofta beskrivs som Sveriges bästa.

21 Skellefteå Airport, vår egen flygplats Skellefteå Airport ägs av Skellefteborna själva och är med avgångar per år (2013) en av de tio största flygplatserna i Sverige. Flygplatsen fyller en viktig funktion för Skellefteåområdets utveckling med regelbundna avgångar till Stockholm, London och Barcelona. Det gör det snabbt och enkelt att ta sig till och från Skellefteå. Dessutom fortsätter antalet charterdestinationer att växa, vilket ger Skellefteå direktkontakt med omvärlden

22 Korta fakta du vill kunna om Skellefteå aktiva företag där flera verkar på en internationell marknad. Stort privat näringsliv, 65 % av andelen sysselsatta. Sysselsättningsgraden är 79 %, vilket är över riksgenomsnittet. Snabbast växande branscherna är inom företagstjänster och besöksnäringen. Regional specialisering inom mineraler och metaller, skog och trä, gummi och plast, maskinindustri samt energi. Vi hoppas att vi har gett dig många värdefulla anledningar att göra affärer här i Skellefteå och över tygat dig att gå vidare med oss i din planeringsprocess. Vi har ett engagerat team med stor erfarenhet som ser till att du får allt stöd du behöver. Skicka ett mail till eller ring oss på Vi gör vårt absolut bästa för att dina affärer med oss ska gå så smidigt som möjligt.

23 Skogen, malmen och älven som varit grunden för Skellefteås basindustri som blomstrat genom tiderna. Människan som är vår viktigaste tillgång. Den fokuserade blicken för kreativitet, innovation och entreprenörskap. Konsten som påminner oss om viktiga saker i livet. Det är så jag samlar Skellefteås näringsliv i en bild. Paulina Holmgren, Fotograf Paulina, om sina tankar runt förstasidesbilden 23.

24

Stolthet och framtidstro bygger vi tillsammans.

Stolthet och framtidstro bygger vi tillsammans. Tillväxten ska med - Skellefteå på god väg mot framtiden. Stolthet och framtidstro bygger vi tillsammans. Näringslivet i Skellefteå är i många avseenden unikt. Den bredd av produkter och tjänster och det

Läs mer

Samlad kraft för utveckling. Regionen som spänner musklerna. Nuddis Malås barnomsorg nu på export. Laboratorium i humaniora

Samlad kraft för utveckling. Regionen som spänner musklerna. Nuddis Malås barnomsorg nu på export. Laboratorium i humaniora HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN REGION VÄSTERBOTTEN Fototävling: Ditt bästa se annons sidan 24 Regionen som spänner musklerna Nuddis Malås barnomsorg nu på export sidan 20 FOTO: ISTOCKPHOTO.COM Laboratorium

Läs mer

En tillväxtmotor för Sverige

En tillväxtmotor för Sverige Vision för Norrland En tillväxtmotor för Sverige Innehåll 5 Norrland från dåtid till framtid 6 Vår vision attraktiva städer, tillväxt och krympande avstånd 9 Stadsutveckling för attraktiva städer Umeå

Läs mer

Hälsingestintan visar att kvalitet lönar sig Sid 4

Hälsingestintan visar att kvalitet lönar sig Sid 4 DATASÄKERHETEN SKAPAS I LULEÅ Sid 13 NY TEKNIK UNDERLÄTTAR FÖR PILOTER Sid 7 ÅRSREDOVISNING OCH HÅLLBARHETSREDOVISNING DELSBO ÄR VÄRLDSLEDANDE PÅ INFRARÖD MÄTNING Sid 5 ÄVENTYREN FINNS I KANGOS Sid 12

Läs mer

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun

LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun. Vision. för Tierps kommun LÄTTLÄST om förslag till ny vision för Tierps kommun Vision för Tierps kommun Innehåll 2 Grund för visionsdokumentet 3 Varför en vision? 3 Vem skapar framtiden? 3 Hur tar vi fram en vision? 4 Våra utmaningar

Läs mer

Vi börjar med Affärsomsorg som handlar om hur vi gör affärer och skapar värde för våra kunder och aktieägare.

Vi börjar med Affärsomsorg som handlar om hur vi gör affärer och skapar värde för våra kunder och aktieägare. Ärade aktieägare, herr ordförande, kära kollegor, mina damer och herrar. Som ni vet så är hållbarhet, eller SKF Care som vi kallar det, vår ledstjärna sedan lång tid tillbaka. Det är lika viktigt för oss

Läs mer

Regional efterfrågan på kompetens och utbildning inom yrkeshögskolan

Regional efterfrågan på kompetens och utbildning inom yrkeshögskolan 2 Regional efterfrågan på kompetens och utbildning inom yrkeshögskolan 213 1 (128) Dnr: YH 213/428 1 Förord... 2 2 Inledning... 3 3 Regionala beskrivningar... 4 3.1 Blekinge län... 4 3.2 Dalarnas län...

Läs mer

SPACE MAGAZINE AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM INNOVATION ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET

SPACE MAGAZINE AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM INNOVATION ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET SPACE MAGAZINE ETT MAGASIN FRÅN MUNKTELL SCIENCE PARK ESKILSTUNA AFFÄRSIDÉER FÖR EN SMARTARE LIVSSTIL PARKEN ZOO ÖKAR FARTEN GENOM ENAD FRONT FÖR NÄRINGSLIVET ER SKAPAR KUNDVÄRDE FÖR GLOBALT FÖRETAG 1

Läs mer

RUS 2014 2020 Regional Ut vecklingsstr ategi för västerbottens l än

RUS 2014 2020 Regional Ut vecklingsstr ategi för västerbottens l än RUS 2014 2020 Regional Ut vecklingsstr ategi för västerbottens l än Förord En attraktiv region från kust till fjäll Den regionala utvecklingsstrategin (RUS) är framtagen för att öka samsynen mellan beslutsfattare

Läs mer

Den moderna Industristaden Statistik och fakta. Sandviken 2014. En sammanställning från Näringslivskontoret

Den moderna Industristaden Statistik och fakta. Sandviken 2014. En sammanställning från Näringslivskontoret Den moderna Industristaden Statistik och fakta Sandviken 2014 En sammanställning från Näringslivskontoret Näringslivsutveckling genom återindustrialisering Innovation och förnyelse är viktiga beståndsdelar

Läs mer

24 sidor. om innovativ teknikutveckling och ny infrastruktur för ökad tillväxt. Urban Mining Forskning och utveckling.

24 sidor. om innovativ teknikutveckling och ny infrastruktur för ökad tillväxt. Urban Mining Forskning och utveckling. ANNONS Dec 0 4 sidor om innovativ teknikutveckling och ny infrastruktur för ökad tillväxt Hållbara samhällen Urban Mining Forskning och utveckling Världsledande inom elektronikåtervinning Sveriges ledande

Läs mer

Regional efterfrågan på kompetens och utbildning inom yrkeshögskolan

Regional efterfrågan på kompetens och utbildning inom yrkeshögskolan Regional efterfrågan på kompetens och utbildning inom yrkeshögskolan 2014 Myndigheten för yrkeshögskolan Diarienummer: MYH 2014/691 ISBN-nr: 978-91-87073-23-6 Västerås 2014 Onslagsbild: Johnér Bildbyrå/Caiaimage

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020

Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 strategiska val och prioriteringar för regional tillväxtpolitik i halland 2014 2020 Innehåll Förord...4 En tillväxtstrategi för Halland...6 Det strategiska ramverket...8

Läs mer

Inriktningsunderlag till Skellefteå 2030.

Inriktningsunderlag till Skellefteå 2030. Inriktningsunderlag till Skellefteå 2030. Oktober 2014 Innehållsförteckning Introduktion 3 Förslag till mål och insatsområden 6 Framsynt 10 Ekonomi byggd på kunskap och innovation 10 Berikande utbyten

Läs mer

RUS 2014 2020 Regional Utvecklingsstrategi för västerbottens län

RUS 2014 2020 Regional Utvecklingsstrategi för västerbottens län RUS 2014 2020 Regional Utvecklingsstrategi för västerbottens län Förord Remissversion 2013-06-17 3 innehåll Inledning... 5 Utgångspunkter för Västerbottens tillväxtarbete... 9 Integrerade teman... 9 Europa

Läs mer

BILAGA 2 VARUMÄRKESPLATTFORM - VÄRMLANDSSTRATEGIN 2014-2020 REMISSUTGÅVA. Bilaga 2. Varumärkesplattform. Värmlandsstrategin 2014-2020

BILAGA 2 VARUMÄRKESPLATTFORM - VÄRMLANDSSTRATEGIN 2014-2020 REMISSUTGÅVA. Bilaga 2. Varumärkesplattform. Värmlandsstrategin 2014-2020 Bilaga 2 Varumärkesplattform Värmlandsstrategin 2014-2020 Innehållsförteckning 1 Utvecklingen och profileringen av Värmland går hand i hand 3 2 Hur vill vi att Värmland ska uppfattas 2020? 5 3 Varumärkesplattform

Läs mer

I pampiga Suellska villan i Malmö har 35 konsulter slagit en modern, ung och global kunskapsstad, skriver Katrin

I pampiga Suellska villan i Malmö har 35 konsulter slagit en modern, ung och global kunskapsstad, skriver Katrin Kaxig, ung och nytänkande Hela denna bilaga är en annons från Malmö stad Kollektiv för kreativa tankar Malmö har gjort en resa från framgångsrik industristad till I pampiga Suellska villan i Malmö har

Läs mer

JOBBPULS. Massor med jobb i vår region! Grön teknik skapar jobb. Besöksnäringen växer! IT hett att jobba med. går i pension

JOBBPULS. Massor med jobb i vår region! Grön teknik skapar jobb. Besöksnäringen växer! IT hett att jobba med. går i pension Kompetensförsörjningsrapport Jämtlands & Västernorrlands län JOBBPULS 211 225 PROGNOSEN SÄGER: Massor med jobb i vår region! Grön teknik skapar jobb Besöksnäringen växer! IT hett att jobba med Utvecklande

Läs mer

tillverkningsindustrin

tillverkningsindustrin tillverkningsindustrin ur ett chefsperspektiv En branschrapport från Ledarna Hos oss blir du en bättre chef. tillverkningsindustrin ur ett chefsperspektiv Ledarna är Sveriges enda fackliga organisation

Läs mer

Nära till tillväxt. Handelskammarens agenda för nordöstra Skåne

Nära till tillväxt. Handelskammarens agenda för nordöstra Skåne Nära till tillväxt Handelskammarens agenda för nordöstra Skåne Nära till tillväxt Handelskammarens agenda Vision Nordöstra Skåne kan skapa tillväxt genom att bli en del av en gemensam skånsk och sydsven

Läs mer

TROLLHÄTTAN EN STOLT OCH INNOVATIV STAD MED PLATS FÖR FRAMTIDEN

TROLLHÄTTAN EN STOLT OCH INNOVATIV STAD MED PLATS FÖR FRAMTIDEN TROLLHÄTTAN EN STOLT OCH INNOVATIV STAD MED PLATS FÖR FRAMTIDEN Innovatum är en av Trollhättans viktigaste mötesplatser som bland annat länkar samman näringsliv, forskning och utbildning. Foto: Högskolan

Läs mer

STOCKHOLM SOM STARTUPSTAD

STOCKHOLM SOM STARTUPSTAD STOCKHOLM SOM STARTUPSTAD Hur man säkrar tillväxten genom att lösa bostadsbristen våren 2014 FastighEtsägarna stockholm OM rapporten I denna rapport presenteras resultaten av en studie om Stockholm som

Läs mer

Partikongressens beslut - riktlinjer

Partikongressens beslut - riktlinjer Partikongressens beslut - riktlinjer 2.2 Fler jobb och en starkare arbetslinje 5 2.2.1 En jobbskapande näringspolitik Locked, 1:a pris Cykelstyre och lås i ett. Styret fälls ihop och låser framhjulet.

Läs mer

Den nationella innovationsstrategin

Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin Produktion: Näringsdepartementet Illustrationer: Johan Hallnäs/Svenska Grafikbyrån Foto Elliot Elliot/Johnér, omslag, Morgan Karlsson/Johnér, s 4, Kari Kohvakka/Johnér,

Läs mer

Kommitté 8 - Förnyelseprogram: Centerpartiets agenda för hållbar tillväxt i hela landet

Kommitté 8 - Förnyelseprogram: Centerpartiets agenda för hållbar tillväxt i hela landet 7 Centerpartiets partistämma 11 i Åre Kommitté - Hållbar tillväxt i hela landet 3 Kommitté - Förnyelseprogram: Centerpartiets agenda för hållbar tillväxt i hela landet I det här livet kan vi inte alltid

Läs mer

Nya möjligheter för Dalarna

Nya möjligheter för Dalarna Nya möjligheter för Dalarna - Här kan du läsa om Socialdemokraternas länsprogram för Dalarna 2015-2018 Ett Dalarna för företag och jobb Dalarna utvecklas med kommunikation Fler bostäder i Dalarna Ett Dalarna

Läs mer

Mobilisering för ökad regional attraktionskraft. En underlagsrapport från IVAs projekt Attraktionskraft för hållbar tillväxt

Mobilisering för ökad regional attraktionskraft. En underlagsrapport från IVAs projekt Attraktionskraft för hållbar tillväxt Mobilisering för ökad regional attraktionskraft En underlagsrapport från IVAs projekt Attraktionskraft för hållbar tillväxt KUNGL. INGENJÖRSVETENSKAPSAKADEMIEN (IVA) är en fristående akademi med uppgift

Läs mer

Beslutat på förbundsmötet 2012. Vi bygger Vision!

Beslutat på förbundsmötet 2012. Vi bygger Vision! Beslutat på förbundsmötet 2012 Vi bygger Vision! 1 2 Inledning Vi har börjat formandet av ett nytt, modernt och attraktivt fackförbund där du som medlem alltid står i centrum. Förbundsstyrelsens utgångspunkt

Läs mer

500 texter om framtidens Sverige

500 texter om framtidens Sverige REGERINGSKANSLIET FRAMTIDSKOMMISSIONEN 500 texter om framtidens Sverige Från Trelleborg till Arjeplog Maria Kvarnbäck 2012-11-01 Detta är en preliminär rapport och diskussionsunderlag om projektet framtidens

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning för Övre Norrland 2007-2013

Regionalt strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning för Övre Norrland 2007-2013 Bilaga 5 till regeringsbeslut 2007-01-18 I 5 N2006/9083/RUT Regionalt strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning för Övre Norrland 2007-2013 Förslag till operativt program CCI:

Läs mer