Rådets syfte är att som ett samarbetsorgan för kristna kyrkor och samfund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rådets syfte är att som ett samarbetsorgan för kristna kyrkor och samfund"

Transkript

1 EKUMENISKA RÅDET I FINLAND Verksamhetsplan Rådets självförståelse Ekumeniska rådet i Finland (ERF) är en gemenskap av i Finland verksamma kyrkor, kristna samfund och församlingar, vilka blivit antagna som medlemmar, och som bekänner Herren Jesus som Gud och Frälsare enligt Bibeln, och därför tillsammans strävar till att fullgöra sin gemensamma kallelse den ende Guden, Fadern, Sonen och den heliga Anden, till ära. Rådets syfte är att som ett samarbetsorgan för kristna kyrkor och samfund främja strävanden mot Kristi kyrkas synliga enhet, stärka de kristnas gemenskap, tjänst och vittnesbörd i Finland, vara en mötesplats för kyrkor och kristna samfund. Rådet uppfyller sitt syfte genom att kalla kyrkor och kristna samfund och deras medlemmar till interaktion, diskutera aktuella ekumeniska frågor, arrangera överläggningar, seminarier och konferenser, idka publikationsverksamhet, upprätthålla kontakter med sina medlemssamfund och observatörer, samt till andra ekumeniska organisationer i Finland och utomlands. 2 Verksamhetens tyngdpunkter ERF är både en mötes- och samtalsplattform och en verkställande organisation. Rådets existens är i sig ett tecken på kyrkornas och samfundens strävan till enhet och gemensamt vittnesbörd. ERF verkar för kyrkornas och samfundens bästa och stöder kyrkorna i deras strävan till enhet. Verksamhetens mål är att kyrkor och samfund allt mera skulle stöda varandra i sin strävan till kristen enhet och i frågor som berör samarbete och ett gemensamt kristet vittnesbörd. Rådets verksamhet kan delas in i följande kärnområden: - lärofrågor och dialog - socialetiska och samhällsfrågor - spiritualitet och gemensamt vittnesbörd 3 Milstolpar år 2007 Ekumeniska rådet firar sitt 90-årsjubileum. ERF tillhör de äldsta ekumeniska institutionerna i världen. Jubileet firas i samband med rådets generalmöten. Ekumeniska rådet i Finland verksamhetsplan (10)

2 Också 450-årsminnet av Mikael Agricolas livsverk firas Det kristna ekumeniska samarbetet i vårt land inleddes i och med utvecklandet av det finskspråkiga samhällslivet och formandet av den tvåspråkiga fosterländskheten. Den centrala förutsättningen för ett ekumeniskt närmande är en gemensam Bibel, vars finska språkdräkt baserar sig på Mikael Agricolas livsverk. Den tredje Europeiska ekumeniska generalförsamlingen, Third European Ecumenical Assembly (EEA3), är en del av en gemensam process mellan Europeiska kyrkokonferensens (CEC) och Rådet för de europeiska katolska biskopskonferenserna (CCEE). Det andra steget i processen tas i Wittenberg i februari och processen kulminerar i ett stort evenemang i Sibiu, Rumänien. Temat är Kristi ljus lyser för alla hopp om enhet och förnyelse i Europa. 4 Årliga ekumeniska händelser 4.1 Böneveckan för kristen enhet Böneveckans tema är: Döva får han att höra och stumma att tala (Mark 7:37). Materialet är utarbetat i Sydafrika. Det tar fasta på den förstörelse och skam som HIV och AIDS ger upphov till och söker hopp i Nya Testamentets undervisning. Skammen får människor att tiga och förneka lidandets verklighet, inte heller tillåter den tal om dess orsaker och lösningar. Kristus och Den heliga Anden suckar tillsammans med den lidande människan och ger denna hopp och helande. Kansliet sköter om att materialet sänds ut till församlingarna och stöder dem i firandet av böneveckan. Det svenskspråkiga materialet är tillgängligt för församlingarna genom samarbete mellan ERF och Sveriges kristna råd. 4.2 Lokalekumeniskt forum Sektionen för lokal ekumenik har under några år samlat information om finländsk lokalekumenik och ekumeniska kommittéer, arbetsgrupper och kontaktpersoner i vårt land. ERF söker fortsättningsvis möjligheter att förstärka och fördjupa relationerna till den lokala ekumeniken. Forumet har fullgjort denna uppgift Forumet ordnas på hösten. För arrangemangen står Sektionen för lokal ekumenik 4.3 Kyrkornas internationella ansvarsvecka Tema: Fred och rättvisa. Ansvarsveckan tema är tvåårigt. Under det andra året koncentrerar man sig på att undersöka freds- och försoningsprocesser på olika håll i världen. Kampanjens syfte är att informera om hurdant fredsarbete som görs, och på vilket sätt man försöker hitta lösningar i skuggan av konflikter. ERF:s särskilda mål är att höja Ansvarsveckans ekumeniska profil och betona att den är kyrkornas gemensamma kampanj. I samarbete med Kyrkans Utlandshjälp. Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA). Ekumeniska rådet i Finland verksamhetsplan (10)

3 4.4 Temadag för mission Temadagen erbjuder en samtalsplattform för olika aktörer inom den kristna missionens område och ger tillfälle att bedöma missionens läge och utmaningar på bred bas. Den årliga temadagen ger möjlighet att hålla kontakt och bekanta sig med aktuella frågor kring ett gemensamt bord. I samarbete med Finska missionsrådet, Finska frikyrkorådet (SVKN). 4.5 Gemensam kristen missionshelg Under missionshelgen betonas gemensam bön för det kristna missionsarbetet. Genom missionshelgen vill man stärka kristet vittnesbörd och samarbete samt inspirera till ett aktivt missionsansvar. Målgrupp är de lokala församlingarna. För materialet ansvarar den gemensamma missionsarbetsgruppen. I samarbete med Finska missionsrådet och Finska frikyrkorådet (SVKN). 4.6 Böndagsplakatet Den av ERF:s styrelse tillsatta böndagsarbetsgruppens uppgift är att bereda böndagsplakatet för 2008 och därtill hörande ärenden. Arbetet sker i samråd med republikens presidents kansli års böndagar följer för sista gången ordningen med fyra böndagar: I böndagen 21.1, II böndagen 6.5, III böndagen 16.9, och IV böndagen Övriga projekt 5.1 ERF:s 90-års jubileum Firas i samband med rådets generalmöten. 5.2 Mikael Agricolas 450-års jubileum ERF deltar i rådplägningsdagar för gudstjänstlivet i Uleåborg. Temat är Agricola som lärare i bön. Dagarna ordnas av Ev.luth. kyrkans kyrkostyrelses avdelning för gudstjänstliv och musik. 450-års jubileet är också temat för rådets höstmöte i Åbo EEA3 Kristi ljus lyser för alla Hopp om enhet och förnyelse i Europa Processens första steg togs våren 2006 då representanter för Europas kyrkor deltog i ett möte i Rom på inbjudan av katolska kyrkan. Det andra steget tas i Wittenberg då man gästar reformationskyrkorna. Det tredje steget är kulmen på processen och tas i Sibiu, i Rumänska Transsylvanien där ortodoxa kyrkan är i majoritet. ERF tar upp EEA3 mötets teman vid vårmötet, i sektionsarbetet, vid ev.luth. kyrkans kyrkodagar samt i förberedande nationella Sibiumöten. Dessutom ordnar man också en gruppresa till Sibiu. Samarbetsparter: Konferensen för Europeiska kyrkor (CEC), Rådet för de europeiska katolska biskopskonferenserna (CCEE). 5.4 Kyrkodagar Lutherska kyrkodagar ordnas i Åbo. Generalsekreteraren medverkar i programmet ett ERF:s utställning finns på plats. Ekumeniska rådet i Finland verksamhetsplan (10)

4 5.5 Kyrkor och invandrare Programmet Kyrkor och invandrare fick sin början Visionen är att göra Finland mera mångkulturellt och tolerant, att främja förståelse och kontakter över samfunds- och religionsgränserna. Under 2007 hör tre delområden till programmet Rådplägningsdag Församlingen som beskyddare 15.2 Fortsättning på seminariet Kyrkan som asylplats 2005 Samarbetspart: Ev.luth.kyrkans invandrararbete Mötesplats för en tredje kultur Kurs för mångkulturellt par- och familjearbete. I samarbete med Ev.luth. kyrkans kyrkostyrelse Utbildningsprogrammet MOD (Mångfald och dialog) MOD (Mångfald och Dialog) är ett utbildningsprogram som utarbetats i Sverige och som erbjuder pedagogiska modeller och handlingsplaner för den som vill lösa frågor som har med olikheter att göra. Utbildningen grundar sig på samtal, dialog och grupparbete. Med hjälp av dessa metoder strävar man till att barriärer som har sina rötter i etniska, nationella, religiösa och kulturella inte skulle leda till konflikter och hat. Projektsekreteraren genomgår ledarutbildning och får således kompetens att fungera som MODutbildare. Om MOD-programmet informeras och de insikter man fått omsätts i arbetet med kyrkor och invandrare. I samarbete med Ev.luth. kyrkans kyrkostyrelse 5.6 Ickevåldsårtiondet Från våld till försoning Det ekumeniska årtiondet finns med i ERF:s sektioner samt i medlemssamfundens arbete. Generalsekreteraren håller kontakt med kyrkostyrelsens arbetsgrupp och projektsekreteraren. Vid kyrkodagarna i Åbo hålls ett seminarium i ämnet. I samarbete med Lutherska kyrkans arbetsgrupp Från våld till försoning, nätverket Från våld till försoning mfl. 5.7 Nordic-FOCCISA (Fellowship of Councils of Churches in Southern Africa) Ett samarbetsnätverk för de nationella ekumeniska råden i Norden och södra Afrika med tanke på dialog, fördjupade kontakter och gemensamma åtaganden. I Finland fungerar en nationell Nordic-FOCCISA arbetsgrupp där ERF, KUH och ev.luth. kyrkans utrikesråd är representerade. Projektet koordineras av generalsekreteraren och Nordic-FOCCISA:s Joint Committee. 5.8 Religionsmöte Abrahams barn. Kartläggning av bokens mottagande och uppföljning av projektet fortsätter. Samarbete med Sigtunastiftelsen, delande av erfarenheter och, om möjligt, deltagande i Sigtunastiftelsens utbildning. Ekumeniska rådet i Finland verksamhetsplan (10)

5 5.8.2 Förhandlingar mellan ledare för tre religioner Gemensamma förhandlingar hålls med de olika religionssamfunden som värdar. Generalsekreteraren deltar i förhandlingarna som ERF:s representant och gör vid behov förberedelser i samråd med värdsamfundet. Strävan att utvidga samarbetet så att de viktigaste muslimska samfunden är representerade. 6 Information och publikationsverksamhet Rådet publicerar material enligt styrelsens beslut. Vid behov kontaktas utomstående förlag för publicering och distribution. Hemsida Rådet upprätthåller en egen hemsida som innehåller rikligt med ekumenisk information. Sidans adress är Publikationer och material - Näköala-Utsikt. Tidningen utkommer fyra gånger per år. Postningslistans adressregister omfattar ex, upplagan ex. Tidningen har fått undervisningsministeriets presstöd för kulturtidskrifter. Tidningen är värdefull som ERF:s skyltfönster. Årets nummer av tidningen kan läsas på rådets hemsida. Möjligheterna att utveckla tidningen och prenumerationsunderlag undersöks. - - Verksamhetsberättelse Böneveckan för kristen enhet (se 4.1.) - Ansvarsveckans material (4.3.) - Missionshelgens material (4.5.) - Böndagsplakatet (4.6.) 7 Kontakter och uppföljning - EEA3: Wittenberg och Sibiu Europeiskt ekumeniskt sekreterarmöte (NCC) i Budapest Nordiskt ekumeniskt sekreterarmöte - Ekumeniskt institut för Norden (EIN) och nätverket NCC-Nordic. - Nordiskt ekumeniskt kvinnonätverk, NEKK (Kvinnosektionen). - Mellankyrkliga lärosamtal och ekumeniska dokument - Uppföljning av religionsfrihetslagen, bl.a. religionsundervisningen i skolorna (Sektionen för fostran) - Utvecklandet av lokalekumeniken (Sektionen för lokal ekumenik) - EkuFin-nätverket. Samtal för medlemmarnas och observatörernas representanter i internationella och ekumeniska organ (KV, KEK, kyrkliga organisationer). Möts vid behov. - Evangeliska kyrkodagar i Tyskland i början av juni Ekumeniska rådet i Finland verksamhetsplan (10)

6 8 Möten och styrelsen Rådet samlas till minst två möten per år. Vårmötet hålls i Vanda 12.3 och höstmötet i Åbo Styrelsen är det beredande och verkställande organet som möts till ca fem möten vart år. Styrelsens (vald vid höstmötet 2006) verksamhetsperiod är Styrelsens och sektionernas gemensamma överläggning, planeringsforum, hålls i början av hösten i september. 9 Sektionerna 9.1 Sektionen för etiska frågor Syftet med sektionens verksamhet är att erbjuda ERF:s medlemmar och observatörer möjlighet till interaktion vad gäller främjandet av behandlingen av etiska frågeställningar. Sektionens uppgift är att behandla aktuella etiska frågor ur ett ekumeniskt perspektiv. Speciellt beaktas frågor kring hälsovårdens etik och människovärdet. Sektionen möts regelbundet och ordnar under våren ett traditionellt seminarium i fastan samt ett utökat sektionsmöte under hösten. Vårens seminarium hålls 16.3 i Diakonissinstitutets kyrka, Helsingfors och är det tredje och sista seminariet under temat Healing. Temat är Rusproblem och arbetsliv. Seminariet ordnas i samarbete med Diakonissinstitutet. Frågor kring etik inom ekumeniken är på många sätt genomgående. Höstens utvidgade sektionsmöte strävar till att kartlägga och förbättra sektionernas samarbete i att lyfta fram etiska frågor. 9.2 Sektionen för fostran Syftet med sektionens verksamhet är att erbjuda ERF:s medlemmar och observatörer möjlighet till interaktion vad gäller ekumenisk fostran. Syftet är att främja fostran till ekumenik i Finland och till ömsesidigt respekt och ökad information i alla åldersgrupper. Uppföljning av religionsfrihetslagen särskilt med tanke på religionsundervisningen. Sektionen planerar ett informationsblad om religionsfrihet och religionsundervisning som kan delas ut till föräldrar, skolor m.fl. Sektionen håller 3-5 möten och utför uppföljning och eventuella åtgärder för främjande en positiv tolkning av religionsfriheten i undervisningen, i skolans vardag och vid morgonsamlingar. Sektionen fortsätter uppföljning av innehållet av läromedel gällande religion och användandet av boken Abrahams barn tre religioners gemensamma rötter (bl.a. recensioner). Sanduddens stenar berättar och En virtuell utflykt till Sandudds begravningsplats utveckling av materialet. Från våld till försoning kyrkorna för fred och försoning, anpassning av årtiondet till skolorna. Ekumeniska rådet i Finland verksamhetsplan (10)

7 9.3 Ungdomssektionen Sektionens syfte är att främja ekumeniskt ungdomsarbete i Finland samt att erbjuda unga en möjlighet att delta i nationell och internationell ekumenisk ungdomsverksamhet. Sektionen har tre bestående arbetsgrupper och flera kortvariga projektgrupper. Sektionens målsättning under 2007 är att genom sektionens verksamhet få kontakt med unga som är intresserade av ekumenik, samt utöka samarbetet med de organisationer som arbetar med samma saker. Sektionen utvecklar möjligheterna med en roterande mötesplatsordning så att man också genom mötena skulle kunna bekanta sig med medlemskyrkor och -organisationer. Sektionen inleder året med ny besättning och ordnar ett inledande möte för sektionsmedlemmarna. Syftet med mötet är att presentera sektionens arbete och ge möjlighet för medlemmarna att lära känna varandra. Inför mötet blir klart informationspaketet Välkommen till ungdomssektionen! Administration Sektionsmedlemmarna utgörs av representanter som utsetts av ERF:s medlemmar och observatörer. Sektionen kan därutöver inbjuda representanter från sådana kristna organisationer som inte är ERF:s medlemmar eller observatörer. Sektionen inbjuder aktivt som observatörer representanter för samfund som inte på länge varit representerade. Sektionens ledningsgrupp består av ordförande, viceordförande, sekreterare, utbildningssekreterare, Ketko TM -koordinator, sekreteraren för internationella ärenden samt verksamhetssekreterare. Arbetsrupper Ketko-arbetsgruppen arrangerar Utbildningsprogrammet för internationell och ekumenisk verksamhet. Kursens syfte är att bekantgöra kursdeltagarna med livet i olika kyrkosamfund samt den ekumeniska verksamheten i Finland och utomlands. Ketko TM erbjuder beredskap att möta människor från olika konfessioner, och att verka på det ekumeniska fältet. Utbildningen är riktad till åriga ekumeniskt intresserade unga vuxna samt ungdomsarbetare och lärare. Ketko TM består av ca sjuttio timmar undervisning och indelas i fyra kursveckoslut, för vilka olika kyrkosamfund turvis fungerar som värdar. För det praktiska ansvaret svarar sektionens utbildningssekreterare tillsammans med arbetsgruppen. Samarbetspart är Kristna studiecentralen. Sektionen stöder också möjligheten att ordna Ketko TM på andar håll i landet. Ett veckoslut ordnas eventuellt som ett läger. Ekumeniska arbetsgruppen erbjuder unga vuxna möjlighet till ekumenisk verksamhet genom olika projekt. Arbetsgruppen arrangerar bland annat: Ett ungdomsevenemang under Böneveckan för kristen enhet, En ekumenisk vandring Kristi himmelsfärd, Ekumeniskt veckoslut på hösten då man diskuterar aktuella samhälleliga och ekumeniskt centrala frågor och Ekumeniska rådet i Finland verksamhetsplan (10)

8 en offentlig programafton där Ansvarsveckan och julen tas upp. Arbetsgruppen för internationella frågor tar fram idéer och förverkligar sektionens projekt som ansluter sig till internationella frågor. De goda internationella kontakterna upprätthålls och utvecklas. Tyngdpunkten ligger på samarbetet med Europeiska ekumeniska ungdomsrådet (EYCE). Dessutom hålls kontakt till Estlands ekumeniska ungdomsråd. Man vill också utveckla samarbetet mellan ungdomsorganisationerna i Norden och Baltikum. Övrig verksamhet Spiritualitetsprojektet som inleddes 2001 avslutas under verksamhetsåret. Projektet har koncentrerats på frågor och problem i anslutning till ekumeniska bönestunder och hur gemensam bön är möjlig i ungdomsekumeniska sammanhang. Resultatet av projektet finslipas och rapporteras vidare. Sektionen vill genom att hitta nya informationskanaler främja informationsgången mellan sektionsmedlemmarna och medlemsorganisationerna. Sektionen förbättrar informationsgången och ökar sin verksamhet utanför huvudstadsregionen. Som en ny verksamhetsform ordnar sektionen evenemang tillsammans med unga från andra religionssamfund för att främja religionssamtalet, minska fördomar och arbeta för fred. Sektionen ger ett moderat ekonomiskt understöd till deltagare i ekumeniska seminarier. De som fått understöd åläggs att rapportera om seminariets resultat och erfarenheter. Sektionen vill också i övrigt dra nytta av seminariedeltagarnas erfarenheter. Deltagare i Ketko TM ersätts om möjligt för utgifter i samband med resor. Samarbetsparter och information Ungdomssektionen är medlem i Ecumenical Youth Council in Europe (EYCE) och i den nationella service- och intresseorganisationen för ungdomsarbete, Finlands Ungdomssamarbete Allians rf. Sektionen deltar i båda organisationernas verksamhet och förmedlar information till ERF:s medlemmars och observatörers unga om organisationernas verksamhet. Detta sker främst genom den av sektionen uppgjorda e-postlistan nuorisoekumenia (ungdomsekumenik). Kristna studiecentralen är sektionens främsta samarbetspart när det gäller ordnandet av Ketko TM. Sektionen använder sig av många olika kanaler för sin informationsverksamhet. Man informerar om sektionens verksamhet i tidningen Näköala-Utsikt, Kyrkans informationscentral (KT), olika tidningar för ungdomsarbete och kyrkliga tidningar. E-postlistan nuorisoekumenia är öppen för alla intresserade av ekumeniskt arbete. Genom listan är det möjligt att nå en stor grupp människor intresserade av ekumenik och att dela med sig av aktuell information om ekumeniska verksamhetsmöjligheter. Sektionen informerar även på hemsidan Ekumeniska rådet i Finland verksamhetsplan (10)

9 9.4 Kvinnosektionen Sektionens syfte är att erbjuda ERF:s medlemmar och observatörer möjlighet till interaktion i anslutning till det som rör kvinnors andliga liv. Målet är att stöda kvinnor i kyrka och samhälle samt att stärka deras gemensamma kristna identitet. Ekumenisk mångkulturellt evenemang för kvinnor ordnas i Tavastehus Ekumenisk vandring från Lojo Vivamo till katolska centret Stella Maris ordnas Ekumenisk evenemang för familjer ordnas i Vivamo och därtill tar man hand om att utdela information gällande stillhetens retreater. 9.5 Sektionen för lärofrågor Sektionens syfte är att upprätthålla samtal om ekumeniskt betydelsefull lärofrågor, förmedla information om detta samt främja behandlingen av aktuella lärofrågor och teman i en ekumenisk kontext. Sektionen strävar att förverkliga sitt syfte genom att ordna tematiska samlingar och öppna seminarier. Sektionen möts fyra gånger och håller ett offentligt seminarium. Mötestiderna är 8.3, 10.5, 6.9 (för alla öppet seminarium) och Sektionen kan också delta i andra ekumeniska evenemang och ordna verksamhet tillsammans med andra sektioner. Detta sker möjligen vid mötet 6.9. Sektionen kallar sekreterare mot mötesersättning. 9.6 Sektionen för lokal ekumenik Sektionen syfte är att främja lokal ekumenik i Finland. Dess uppgift är att utreda den lokala ekumenikens teologi, skapa och stöda lokala kontakter mellan olika kyrkor och samfund, väcka samtal om frågor som gäller lokal gemenskap och dithörande problem. Lokalekumeniskt forum har blivit ett årligt evenemang. Detta nationella ekumeniska forum hålls också hösten Här deltar representanter för lokalekumeniska arbetsgrupper från hela landet. Med tanke på detta uppdateras listan över lokalekumeniska arbetsgrupper regelbundet. Sektionen beaktar särskilt internationella Böneveckan för kristen enhet i januari och Kyrkornas internationella ansvarsvecka i oktober. En viktig plats har också Världsböndagen i mars, och Ekumeniska bibelsöndagen i april som arrangeras i samråd med Finska bibelsällskapet samt Ekumeniska missionshelgen i oktober. Sektionen följer med det ekumeniska samtalet och ekumeniska händelser. Lokalekumeniska idébanken kompletteras genom information och kommenterare från församlingarna. Idébanken erbjuds som ett idématerial för sådana som vill veta hur man kan starta och utveckla den lokala ekumeniska verksamheten. Till de centrala uppgifterna under 2007 hör frågor i samband med invandring och den ekumeniska uppföljningen av dithörande problem, samt utvecklandet av den Ekumeniska rådet i Finland verksamhetsplan (10)

10 ekumeniska aspekten av invandrararbetet. Sektionen håller två egentliga möten under 2007, ordnar ett seminarium i samarbete med andra sektioner inom ERF samt sammankallar till ett lokalekumeniskt forum. Sektionsmedlemmarna deltar i alla fyra sammankomster. 9.7 Sektionen för finlandssvensk ekumenik Sektionens uppgifter är: - Att behandla aktuella ekumeniska frågor ur de svenskspråkiga samfundens och Borgå stifts synvinkel. - Att koordinera Ansvarsveckans svenskspråkiga verksamhet tillsammans med Stiftsrådet i Borgå stift. - Att främja den lokala ekumeniken. Sektionen håller sina sammanträden i olika församlingars och olika organisationers lokaliteter i Helsingfors. Sammanträden kombineras därmed med studiebesök. Ansvarsveckan 2007 utvärderas och utvecklas. Sektionen medverkar till att nordiska ekumeniska kontakter utvecklas. Ekumeniska rådets svenska hemsidor hålls à jour. Sektionen undersöker behoven av intensifierat ekumeniskt arbete i Svenskfinland. 10 Medlemskap ERF har observatörsstatus i Kyrkornas världsråd och Konferensen för europeiska kyrkor. Rådet är medlem i Kristliga studiecentralen, vilket bl.a. möjliggör ordnandet av Ketko-utbilningen. 11 Personal och kansli Rådet har en heltidsanställd generalsekreterare och byråsekreterare, deltidsanställd skattmästare och tidsbunden deltidsanställd projektsekreterare. Kansliet tjänstgör som servicepunkt för förverkligandet av Rådets syfte. Ekumeniskt forskningsarbete främjas genom betjänandet av ämnesområdets studenter och läroinrättningar. Till biblioteket skaffas ny ekumenisk litteratur inom ramen för budgeten. Ekumeniska rådet i Finland verksamhetsplan (10)

Tio tumregler för god ekumenik

Tio tumregler för god ekumenik Tio tumregler för god ekumenik Att leva som kristen är att leva befriad. Ändå reser vi murar, misstänkliggör och skyggar för varandra också kristna syskon emellan. Gud kallar oss att bryta upp från dessa

Läs mer

KRISS verksamhetsplan 2011/12 gäller från riksmötet 2011 till riksmötet 2012

KRISS verksamhetsplan 2011/12 gäller från riksmötet 2011 till riksmötet 2012 KRISS verksamhetsplan 2011/12 gäller från riksmötet 2011 till riksmötet 2012 Tema: En mänsklighet Trons reflektion interdependencefestivalen Vi vill ordna en tredje interdependencefestival den 7-9 oktober.

Läs mer

Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan

Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan Förslag till Equmeniakyrkans verksamhetsplan 2011 2012 Inledning Följ mig! sa Jesus och allt blev nytt. I den kallelsen föds och förnyas kyrkan varje ny dag. Jesus är centrum och vi vill en kyrka som dras

Läs mer

Stadgar för Örebro Kristna Samarbetsråd

Stadgar för Örebro Kristna Samarbetsråd Stadgar för Örebro Kristna Samarbetsråd antagna vid Rådsmöten den 20 mars 1996 och den 5 april 2000 "Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd

VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd SEKs vision är en värld präglad av fred, rättvisa och respekt för skapelsen där alla människor har möjlighet att bidra till och bruka sina gåvor i samhälle

Läs mer

Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund. Strategi för 2016 2020

Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund. Strategi för 2016 2020 Finlands Svenska Brandoch Räddningsförbund Strategi för 2016 2020 Godkänd av FSB:s allmänna möte den..2015 12.09.2015 Version 2 FSB styrelseseminarium M/S Mariella 12.08.2015 Version 1 FSB INNEHÅLL FSB

Läs mer

Församlingen som dagvårdens, skolans och läroinrättningarnas samarbetspart

Församlingen som dagvårdens, skolans och läroinrättningarnas samarbetspart Församlingen som dagvårdens, skolans och läroinrättningarnas samarbetspart Ett mångsidigt samarbete kan illustreras med fyra korgar. Med hjälp av korgarnas olika innehåll får man en klarare bild av samarbetets

Läs mer

ETT GEMENSAMT VITTNESBÖRD. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland allmänna riktlinjer. för mission KYRKOSTYRELSEN

ETT GEMENSAMT VITTNESBÖRD. Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland allmänna riktlinjer. för mission KYRKOSTYRELSEN ETT GEMENSAMT VITTNESBÖRD Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland allmänna riktlinjer för mission KYRKOSTYRELSEN 2 Innehåller Vad är kyrkan?... 4 Guds mission... 4 Enhet, vittnesbörd och tjänande... 4 Holistisk

Läs mer

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Rekommendationer för uppförande Kyrkornas världsråd Påvliga rådet för interreligiös dialog Evangeliska världsalliansen 4. Den andra ekumeniska konsultationen

Läs mer

ANVISNING OM ANORDNANDE AV UNDERVISNING I RELIGION OCH LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP SAMT RELIGIÖSA EVENEMANG I GYMNASIET

ANVISNING OM ANORDNANDE AV UNDERVISNING I RELIGION OCH LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP SAMT RELIGIÖSA EVENEMANG I GYMNASIET ANVISNING ANVISNING OM ANORDNANDE AV UNDERVISNING I RELIGION OCH LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP SAMT RELIGIÖSA EVENEMANG I GYMNASIET I denna anvisning beskrivs de bestämmelser om undervisningen i religion och livsåskådningskunskap

Läs mer

Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. Sammanfattning. Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12

Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. Sammanfattning. Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12 Kyrkomötet Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12 Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet Sammanfattning I detta betänkande behandlas motion 2009:31 om Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. I motionen

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 27/2005 20.9.2005

KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 27/2005 20.9.2005 KYRKOSTYRELSENS CIRKULÄR Nr 27/2005 20.9.2005 KOLLEKTERNA ÅR 2006 Kyrkostyrelsen har i dag med stöd av 22 kap. 2 kyrkolagen beslutat att under år 2006 i Borgå stifts församlingar uppbärs följande kollekter:

Läs mer

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE

Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Existerande stadgar Inledning JESUS KRISTUS ÄR HERRE Denna urkristna bekännelse är också Svenska Missionskyrkans (Missionskyrkans) och dess församlingars. Genom Svenska Missionskyrkans Ungdom (SMU) bedrivs

Läs mer

MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG

MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG MISSION ÄR SAMARBETE - VI BEHÖVER DIG Missionen berör och engagerar kristna världen över. Vill du också vara en länk i arbetet och delta i vårt uppdrag? Välkommen med som frivillig! Du kan påverka i sociala

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Församlingen som samarbetspartner

Församlingen som samarbetspartner Församlingen som samarbetspartner Församlingen kan vara en samarbetspartner till skolan och läroinrättningar samt inom småbarnspedagogiken. Broschyren är tänkt för dem som arbetar med fostran. Den riktar

Läs mer

Budskap från Sibiu (2007)

Budskap från Sibiu (2007) Budskap från Sibiu (2007) Sammanfattande budskap från den 3:e europeiska ekumeniska mötet i Sibiu, Rumänien, 4-9 september 2007. Kristi ljus upplyser alla människor. Vi kristna pilgrimer från alla Europas

Läs mer

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda #ep2014 TIGT. MAKE AN Ett hurdant Europa vill Du ha? Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad. Rösta i EU-valet! EV.LUTH KYRKAN I FINLAND

Läs mer

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING GODKÄND I FÖRSAMLINGSRÅDET 4.10.2016 FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 1. Esbo kyrkliga samfällighets verksamhetsidé för Kyrkan i Esbo är enligt den strategi som blivit godkänd

Läs mer

Låt allt som lever och andas prisa Gud.

Låt allt som lever och andas prisa Gud. Förslag till Verksamhetsplan 2010 2011 Låt allt som lever och andas prisa Gud. Världsböndagen 2010 har temat Låt allt som lever och andas prisa Gud. Det får också inspirera oss i vår verksamhetsplanering

Läs mer

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 Verksamhetsidé (ur strategin): Grunden för verksamheten i Esbo församlingar utgörs av

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN

STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN STADGAR FÖR EQUMENIAKYRKAN (Antagna vid bildarmötet 4 juni 2011 och reviderade vid kyrkokonferenserna 2012 och 2013) 1 Equmeniakyrkan 1. Equmeniakyrkan är ett kristet trossamfund, en gemenskap av församlingar

Läs mer

Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen

Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen Instruktion för Åbo Akademis bibliotek med Sibeliusmuseum och Sjöhistoriska institutet Godkänd av styrelsen 12.11.2014 1 Åbo Akademis bibliotek är en fristående enhet. Sibeliusmuseum vid Åbo Akademi och

Läs mer

STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011.

STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011. STADGAR FÖR SUOMEN RAUHANLIITTO - FINLANDS FREDSFÖRBUND RY. STADGARNA HAR GODKÄNTS AV PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN DEN 22 AUGUSTI 2011. DEN SVENSKA TEXTEN ÄR EN ÖVERSÄTTNING. Suomen Rauhanliitto - Finlands

Läs mer

Arbetsordning för Åländska Studentlaget vid Åbo Akademi. Den 5.11.2012

Arbetsordning för Åländska Studentlaget vid Åbo Akademi. Den 5.11.2012 Arbetsordning för Åländska Studentlaget vid Åbo Akademi Den 5.11.2012 1 Kapitel I: Allmänna bestämmelser 1 Åländska studentlaget vid Åbo Akademi ( Studentlaget ) är reglerad genom lagen om föreningar,

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Kyrkan i Enebyberg

Stadgar för den ideella föreningen Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg 1 I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

5.15 Religion. Mål för undervisningen

5.15 Religion. Mål för undervisningen 5.15 Religion Uppdraget för undervisningen i religion är att stödja de studerande att utveckla sin allmänbildning i religion och livsåskådning. I religionsundervisningen får de studerande kunskap om religioner,

Läs mer

romska ärenden Brochyrer 2002:7swe

romska ärenden Brochyrer 2002:7swe Delegationen för romska ärenden Brochyrer 2002:7swe Delegationen för romska ärenden Delegationen för romska ärenden (officiellt delegationen för zigenarärenden) har till uppgift att främja den romska befolkningens

Läs mer

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY STADGAR 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Förbundets hemort är

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Uppdragsbeskrivning utvärdering Hållbar värld för alla och Kyrkornas globala vecka 2018

Uppdragsbeskrivning utvärdering Hållbar värld för alla och Kyrkornas globala vecka 2018 Uppdragsbeskrivning utvärdering Hållbar värld för alla och Kyrkornas globala vecka 2018 Utvärderingen rör projektet Hållbar värld för alla och aktiviteten Kyrkornas globala vecka (KGV), som är ett tillfälle

Läs mer

Stadgar för Gredelbykyrkan

Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan är ansluten till Equmeniakyrkan Stadgar för Gredelbykyrkan Gredelbykyrkan, med organisationsnummer 814800-0592, har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församlingen

Läs mer

Stadgar för Equmenia region Svealand

Stadgar för Equmenia region Svealand Stadgar för Equmenia region Svealand 1 Regionens grund, namn och uppdrag JESUS KRISTUS ÄR HERRE. Equmenia region Svealand delar denna bekännelse från Filipperbrevet 2:11 med kristna genom alla tider. Barn-

Läs mer

Stadgar för X-kyrkan

Stadgar för X-kyrkan Stadgar för X-kyrkan 1 X-kyrkan 1. X-kyrkan är ett kristet trossamfund, en gemenskap av församlingar och en gemenskap av människor som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre. X-kyrkans församlingar

Läs mer

Framtidsredogörelse

Framtidsredogörelse Framtidsredogörelse 2017 2021 - - 1 Framtidsredogörelse för Esbo svenska församling 2017 2021 Verksamhetsidé (ur strategin): Grunden för verksamheten i Esbo församlingar utgörs av den kärlek som Gud visar

Läs mer

De tre fokusområdena blir synliga under våren

De tre fokusområdena blir synliga under våren De tre fokusområdena blir synliga under våren I början av det nya året kommer här en hälsning med ny information från de tre fokusområdena Bibel och Bön, Uppdraget och Trovärdighet. Den handlar om det

Läs mer

Normalstadgar för equmenias regioner

Normalstadgar för equmenias regioner Normalstadgar för equmenias regioner Inom equmenia finns sju regioner. Geografi och uppdrag fastställs av equmenias riksstämma. Verksamheten i regionerna sker i nära koppling till den verksamhet som sker

Läs mer

Jag kallar er vänner. Joh 15:15 En vägledning till församlingar som söker vänner i andra länder

Jag kallar er vänner. Joh 15:15 En vägledning till församlingar som söker vänner i andra länder Jag kallar er vänner Joh 15:15 En vägledning till församlingar som söker vänner i andra länder 1 Biblisk grund Den missionssyn som vuxit fram i Svenska Missionskyrkan när det gäller relationen till kyrkor

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR KYRKANS MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET

UTVECKLINGSPLAN FÖR KYRKANS MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET UTVECKLINGSPLAN FÖR KYRKANS MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET 2011 2014 Utbildningsstyrelsens nya grunder för morgon- och eftermiddagsverksamheten träder i kraft den 1 augusti 2011. Denna utvecklingsplan

Läs mer

STADGAR FÖR UNIVERSAL KRISTNA RÅD (UKR)

STADGAR FÖR UNIVERSAL KRISTNA RÅD (UKR) STADGAR FÖR Antagna den 06 oktober 2012 2 1 Organisation (Namn och identitet), förkortat UKR, är en kristen- och en ekumenisk organisation, är en ideell, opolitisk förening och ett samarbetsorgan för Trossamfundet

Läs mer

Församlingsstadgar för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsstadgar för Uppsala Missionsförsamling 1 (5) Församlingsstadgar för Uppsala Missionsförsamling Stadgar för Uppsala Missionsförsamling fastställda vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25. Församlingen har antagit följande stadgar

Läs mer

Församlingsvalets Valkompass 2018

Församlingsvalets Valkompass 2018 Församlingsvalets Valkompass 2018 Gemensamma frågor FÖRSAMLING Välj församling i listan Bakgrundsfrågor: Namn, ålder Vilken av följande andliga sammanhang ligger närmast dig? Evangeliska rörelsen (SLEF)

Läs mer

1. Undervisning i religion och livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen

1. Undervisning i religion och livsåskådningskunskap i den grundläggande utbildningen 1 OM ANORDNANDE AV UNDERVISNING I RELIGION OCH LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP SAMT RELIGIÖSA EVENEMANG I FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN OCH DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN I denna anvisning beskrivs de bestämmelser om undervisningen

Läs mer

Föreningen har i sin verksamhet förbundit sig till Finlands evangelisk-lutherska kyrkas bekännelse, ordning och ekumeniska avtal.

Föreningen har i sin verksamhet förbundit sig till Finlands evangelisk-lutherska kyrkas bekännelse, ordning och ekumeniska avtal. FINSKA MISSIONSSÄLLSKAPETS STADGAR 1 Namn och hemort Föreningens namn är Suomen Lähetysseura ry., på svenska Finska Missionssällskapet rf. Föreningens hemort är Helsingfors. 2 Syfte Finska Missionssällskapets

Läs mer

Katekumenatet och kyrkoåret Gruppens sammansättning Innehåll Erfarenheter Rötter Ekumenik Finländskt nätverk

Katekumenatet och kyrkoåret Gruppens sammansättning Innehåll Erfarenheter Rötter Ekumenik Finländskt nätverk Katekumenatet och kyrkoåret Gruppens sammansättning Innehåll Erfarenheter Rötter Ekumenik Finländskt nätverk KATEKUMENATET SOM VUXENVÄG TILL TRO Katekumenatet är ett sätt för församlingarna att visa vägen

Läs mer

Stadgeändringar Förslag till årsmötet 2019

Stadgeändringar Förslag till årsmötet 2019 STADGAR för SVERIGES EKUMENISKA KVINNORÅD Antagna vid årsmötet i Eskilstuna 1974 Reviderade vid årsmötet i Lund 1989 Antagna vid årsmötet i Uppsala 1990 Reviderade vid årsmötet i Södertälje 2000 Reviderade

Läs mer

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGS ORDNING Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGSORDNING 2014 Utgångspunkter och identitet Equmeniakyrkan är både ny och gammal. Vår identitet präglas av att tre kyrkosamfund

Läs mer

RELIGION 3 6 Läroämnets uppdrag I årskurserna 3 6 Mål för lärmiljöer och arbetssätt i religion i årskurs 3 6

RELIGION 3 6 Läroämnets uppdrag I årskurserna 3 6 Mål för lärmiljöer och arbetssätt i religion i årskurs 3 6 RELIGION 3 6 Läroämnets uppdrag Läroämnets uppdrag är att ge eleverna en bred allmänbildning i religion och livsåskådning. En religiös och åskådningsmässig allmänbildning innebär kunskaper, färdigheter

Läs mer

Förslag till stadgar för församling

Förslag till stadgar för församling Förslag till stadgar för församling Equmeniakyrkan [ortnamn] är en församling som tillhör Equmeniakyrkan. Församlingen har antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former. Församling,

Läs mer

Remiss svar Ny gemensam kyrka.

Remiss svar Ny gemensam kyrka. Gamla Uppsala Missionsförsamling 20101001 FÖRSLAG Remiss svar Ny gemensam kyrka. Remiss från Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan. Ett förslag till svar på remissen

Läs mer

Stadgar för Abrahamsbergskyrkans församling

Stadgar för Abrahamsbergskyrkans församling Stadgar för Abrahamsbergskyrkans församling Abrahamsbergskyrkans församling har vid församlingsmöte 2012-12-09 och årsmöte 2013-02-09 antagit följande stadgar för att reglera församlingens yttre former.

Läs mer

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se 2013/2014 www.bibelskolagoteborg.se Välkommen till Bibelskola Göteborg! Bibelskola Göteborg vill vara en bibelskola där du får växa i ditt personliga liv som kristen, där du får hjälp att leva och växa

Läs mer

Stadgar för Pannkakskyrkans Riksorganisation

Stadgar för Pannkakskyrkans Riksorganisation Stadgar för Pannkakskyrkans Riksorganisation Antagna på Pannkakskyrkans Riksorganisations konstituerande årsmöte 2011-10-05, med ändringar antagna på årsmötet 2012-04-29, 2013-04-21, 2014-03-30 och 2015-03-21.

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Att leva inför Guds ansikte Hösten 2017 2 Maria Björkgren-Vikström och Stefan Myrskog KCSA Konfirmandarbetet i vår kyrka 85,9 % av 15-åringarna deltog 2016

Läs mer

Stadgar för Credos riksorganisation

Stadgar för Credos riksorganisation Stadgar för Credos riksorganisation Antagna av representantskapet 2014-11-01 i första läsningen att ersätta stadgar antagna av Credos styrelse gällande från och med 2006-03-01. Trosgrundvalen är antagen

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

Propositioner. till distriktsårsmötet 14-15 april 2012. Flämslätt stifts- och kursgård

Propositioner. till distriktsårsmötet 14-15 april 2012. Flämslätt stifts- och kursgård Propositioner till distriktsårsmötet 14-15 april 2012 Flämslätt stifts- och kursgård Proposition 2012:1 Verksamhets- och budgetmål för 2013 MED DOPET SOM GRUND Vi vill med Kristus i centrum och dopet som

Läs mer

KÄRNKOMPETENSBESKRIVNING FÖR KYRKANS SKOL- OCH STUDENTARBETARE

KÄRNKOMPETENSBESKRIVNING FÖR KYRKANS SKOL- OCH STUDENTARBETARE KÄRNKOMPETENSBESKRIVNING FÖR KYRKANS SKOL- OCH STUDENTARBETARE Yrkesbeskrivning Kyrkan och församlingarnas anställda är en närvarande samarbetspartner i många gemenskaper. Utgångspunkten för kyrkans samarbete

Läs mer

Församlingsinstruktion för Haparanda församling

Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingspresentation Haparanda församling står inför utmaningar i sitt dagliga församlingsarbete. Vi vill möta människor i olika livssituationer vilket

Läs mer

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ÄNDRADE PRS STADGAR

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ÄNDRADE PRS STADGAR STADGAR 1. Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund rf. Föreningen kallas i dessa stadgar Förbundet. Förbundets hemort är

Läs mer

STADGAR FÖR DORCAS AID ORGANIZATION (DAO) Social-, humanitär- och utvecklingsarbete

STADGAR FÖR DORCAS AID ORGANIZATION (DAO) Social-, humanitär- och utvecklingsarbete (DAO) Social-, humanitär- och utvecklingsarbete Revideras och antagna den 05 maj 2012 2 1 Organisation (namn och identitet), förkortat DAO är en ideell förening som bedriver internationellt bistånds- och

Läs mer

MÄNNISKORÄTTSCENTRET VERKSAMHETSPLAN FÖR 2017

MÄNNISKORÄTTSCENTRET VERKSAMHETSPLAN FÖR 2017 MÄNNISKORÄTTSCENTRET VERKSAMHETSPLAN FÖR 2017 Godkänd vid Människorättsdelegationens möte 5.9.2016 2 1 CENTRALA PUNKTER I MÄNNISKORÄTTSCENTRETS VERKSAMHET 2017 1.1 Utgångspunkter för planeringen Omfattande

Läs mer

Reglemente. Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde. Mariestad. Antaget av finska samrådsgruppen Mariestad

Reglemente. Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde. Mariestad. Antaget av finska samrådsgruppen Mariestad Reglemente Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde Mariestad Antaget av finska samrådsgruppen 2017-05-23 Mariestad Datum: Dnr: Sida: 2 (5) Reglemente för finska samrådsgruppen Mariestads kommun ingår

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Mål och handlingsplaner för 2011-2014

Mål och handlingsplaner för 2011-2014 Mål och handlingsplaner för 2011-2014 1 Distriktsmissionen Distriktsorganisation med styrelse och anställda. Mål Handlingsplan Målen nås genom att 1. Att skapa förutsättningar för tillväxt genom - Information/nya

Läs mer

Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, STADGAR

Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, STADGAR Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Arene rf STADGAR 1 Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, Rådet

Läs mer

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede En ny ungdomslag Georg Henrik Wrede EN NY UNGDOMSLAG Undervisnings- och kulturministeriet bad om yttranden till arbetsgruppens förslag. Dessa kunde lämnas till och med måndagen den 30 november 2015 via

Läs mer

Grundrättigheter och religionsfrihet i skola och daghem

Grundrättigheter och religionsfrihet i skola och daghem Grundrättigheter och religionsfrihet i skola och daghem Åbo 26.4.2016 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet

Läs mer

Övergripande mål: Leda och utveckla ett väl etablerat arbete med syfte att göra Bibeln tillgänglig i Sverige.

Övergripande mål: Leda och utveckla ett väl etablerat arbete med syfte att göra Bibeln tillgänglig i Sverige. Rollbeskrivning Uppdrag: Direktor för Gideoniterna i Sverige Övergripande mål: Leda och utveckla ett väl etablerat arbete med syfte att göra Bibeln tillgänglig i Sverige. Strategiskt ansvara utifrån övergripande

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

kommunikation2020! utbildning sociala medier budskap dialog växelverkan gemenskap medier 2o2o

kommunikation2020! utbildning sociala medier budskap dialog växelverkan gemenskap medier 2o2o EV.LUTH. KYRKAN I FINLANDπ utbildning sociala medier budskap dialog kommunikation2020! växelverkan gemenskap medier 2o2o Kommunikationsplan för Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland fram till 2020 Kommunikationen

Läs mer

STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS BARN OCH UNGDOMSORGANISATION (UKJK-BUO)

STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS BARN OCH UNGDOMSORGANISATION (UKJK-BUO) STADGAR FÖR UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS Antagna den 25 augusti 2012 2 1 Organisation (Namn och identitet) UNIVERSAL KYRKAN AV JESUS KRISTUS, förkortat UKJK-BUO är ett kristet Barn och Ungdomsorganisation,

Läs mer

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

- förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008. Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005 Stadgar - förändrade av Delegationens nionde ordinarie session 2008 Sverigefinländarnas delegation Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta Stadgar för Sverigefinländarnas delegation, antagna av sessionen år 2005

Läs mer

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet STADGAR 1 (5) 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry. Föreningens hemort är Helsingfors. I dessa stadgar omtalas föreningen som förbundet. 2

Läs mer

STADGAR FÖR HELA MÄNNISKAN

STADGAR FÖR HELA MÄNNISKAN STADGAR FÖR HELA MÄNNISKAN 1 Ändamål (*) Hela Människan är en allmännyttig ideell förening med uppdraget att, utifrån en människosyn med Jesus Kristus som förebild och källa till kraft och inspiration,

Läs mer

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING HANDLEDNING livet Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING Kyrkan finns till genom mission liksom elden finns till genom att brinna. Om hon inte engagerar sig i mission upphör

Läs mer

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Rekommendationer för uppförande Kyrkornas världsråd Påvliga rådet för interreligiös dialog Evangeliska världsalliansen Kristet vittnesbörd i det mångreligiösa

Läs mer

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld

Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Rekommendationer för uppförande Kyrkornas världsråd Påvliga rådet för interreligiös dialog Evangeliska världsalliansen Kristet vittnesbörd i det mångreligiösa

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn Stefan Svenfors

Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn Stefan Svenfors Seminarium om minoritetsfrågor Tallinn 16.11.2007 Stefan Svenfors Ca 289 000 = 5,5% av befolkningen (2005) Svenskfinland de områden där majoriteten av finlandssvenskarna lever och verkar Svenskfinland

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 2019 2020 ALLMÄNT 1. Introduktion Församlingsrådet tillsatte 13.6.2018 en arbetsgrupp för att utarbeta en kommunikationsstrategi för Vasa svenska församling. Denna kommunikationsstrategi

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är.

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Förhandsgranskade i föreningsregistret 6.10.2005 MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten Namn och hemort 1 Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Föreningens syfte är Syfte

Läs mer

Stadgar/vedtekter för samverkansorganisationen FINNSAM

Stadgar/vedtekter för samverkansorganisationen FINNSAM 2015-05-31 1(5) Stadgar/vedtekter för samverkansorganisationen FINNSAM 2015-05-31 2(5) 1 Organisationens namn Organisationens namn är FINNSAM - Finnbygder i samverkan. FINNSAM har sitt säte i den kommun

Läs mer

Normalstadgar för till Hela Människan ansluten lokal enhet

Normalstadgar för till Hela Människan ansluten lokal enhet Normalstadgar för till Hela Människan ansluten lokal enhet Lokal enhet kan bytas ut mot föreningens namn. 1 Ändamål (*) Hela Människan (alternativ 1. Hela Människan i xxxxxxxxx) (Alternativ 2. Organisationens

Läs mer

Riktlinjer för den internationella och ekumeniska verksamheten och möten med andra religioner fram till år 2020

Riktlinjer för den internationella och ekumeniska verksamheten och möten med andra religioner fram till år 2020 En mötande kyrka Riktlinjer för den internationella och ekumeniska verksamheten och möten med andra religioner fram till år 2020 Publikationer från Ev.-luth. kyrkan i Finland Kyrkan och verksamheten 42

Läs mer

SKÅREKYRKAN Dagordning årsmöte 2015-10-25

SKÅREKYRKAN Dagordning årsmöte 2015-10-25 SKÅREKYRKAN Dagordning årsmöte 2015-10-25 1. Årsmötets öppnande 2. Föredragningslistan gås igenom och godkännes 3. Val av funktionärer för årsmötet - ordförande - vice ordförande - sekreterare - protokollsjusterare

Läs mer

Verksamhetsplan juli 2014 - juni 2015. Sektionen för Energi och miljö

Verksamhetsplan juli 2014 - juni 2015. Sektionen för Energi och miljö juli 2014 - juni 2015 Sektionen för Energi och miljö Sektionen Sektionen börjar nu gå mot sin slutfas av växande, och programmet kommer under verksamhetsåret examinera sina första studenter. Det kommer

Läs mer

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen 1( 6) STIFTELSEN DIAKONISSANSTALTEN I HELSINGFORS SR 1 NAMN OCH HEMORT Stiftelsens namn är Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, på svenska Stiftelsen Diakonissanstalten i Helsingfors sr och på engelska

Läs mer

RELIGION (KATOLSK) ÅRSKURS 1 2. Läroämnets uppdrag

RELIGION (KATOLSK) ÅRSKURS 1 2. Läroämnets uppdrag RELIGION (KATOLSK) ÅRSKURS 1 2 Läroämnets uppdrag Läroämnets uppdrag är att ge eleverna en bred allmänbildning i religion och livsåskådning. En religiös och åskådningsmässig allmänbildning innebär kunskaper,

Läs mer

Riktlinjer för Folkungakyrkans internationella missionsengagemang

Riktlinjer för Folkungakyrkans internationella missionsengagemang Riktlinjer för Folkungakyrkans internationella missionsengagemang 1. INLEDNING Syftet med detta dokument är att ge riktlinjer för Folkungakyrkans engagemang i internationell mission. Målet är att hjälpa

Läs mer

Anvisning om anordnande av undervisning i religion och livsåskådningskunskap samt av religiösa evenemang i gymnasieutbildningen

Anvisning om anordnande av undervisning i religion och livsåskådningskunskap samt av religiösa evenemang i gymnasieutbildningen ANVISNING 1 (8) Anvisning om anordnande av undervisning i religion och livsåskådningskunskap samt av religiösa evenemang i gymnasieutbildningen I denna anvisning beskrivs hur bestämmelserna om religions-

Läs mer

Förskolan Lyckan VERKSAMHETSPLAN 2016/17

Förskolan Lyckan VERKSAMHETSPLAN 2016/17 VERKSAMHETSPLAN 2016/17 1. Förskolans värdegrund och uppdrag är en förskola i kyrkans regi. Vi arbetar efter kyrkans värdegrund och efter läroplanen. Kärlek är grund och mål för kristen tro. Bibeln är

Läs mer