Knivmakaren. Knivskolan. Intarsia med. Mysteriet med Kung Oskar II:s jaktkniv! med Juha! Pentti Turunen! 2008 ett nytt tävlingsår!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Knivmakaren. Knivskolan. Intarsia med. Mysteriet med Kung Oskar II:s jaktkniv! med Juha! Pentti Turunen! 2008 ett nytt tävlingsår!"

Transkript

1 Knivmakaren Medlemstidning för Svensk Knivförening nr Knivskolan med Juha! Sista delen Intarsia med Pentti Turunen! 2008 ett nytt tävlingsår! Bilaga med dom nya reglerna Mysteriet med Kung Oskar II:s jaktkniv!

2 TEXT OCH FOTO: JUHA VARTIAINEN Knivskolan del ett Från materialval och mall Jag har fått förtroendet att hålla i knivskolan Vem är då jag? Jo, en finskfödd 37 åring från Garphyttan, som ligger ett par mil utanför Örebro. Till vardags jobbar jag med psykosocialt missanpassade ungdomar och tiden därutöver tillägnar jag mina knivar. Vad är det som är så fascinerande med kniven? För mig började denna fascination redan i tidig ålder. Mina tidigare barnaminnen är då jag som en sisådär 4-5 år gammal pojke täljer på en pinne under min fars noga överinseende. Dessa minnen etsade sig fast någonstans och därefter har kniven varit en del av mitt liv. Knivens funktion och värde är så mångfacetterad, allt från bruksföremål i skogen, i olika snickerier, den flår en hud och stoltserar med sin skönhet i samlarens vitrinskåp. Allt detta och så mycket mer därtill tillägnas kniven! Sätten att göra knivar skiljer sig också åt från person till person, allt med sin personliga prägel. Knivmakeriet följer väl vissa gängse normer i tiden och vi som håller på med knivar på ett eller annat sätt har mycket att lära varandra. Jag ska under året så pedagogiskt som jag förmår visa hur jag bygger upp kniven med tillhörande slida. Jag är noga med att snygga till kanterna på tången med vinkelslipen samt smalnar av tången från infästningskanten. Bladets bakkanter gör jag helt räta med hjälp av diamantfil och en filfixtur. Jag har köpt ett damasteelblad av Robert Mattsson och allt börjar med att samla det material som finns i lådorna i verkstaden. Ju mer material man samlar på sig med åren desto större är variationsrikedomen i hur jag vill att denna kniv ska se ut. Jag ritar ut bladets profil direkt på ett styvt papper. Drar en linje längs bladets rygg respektive egg. Drar ut en centrumlinje och ritar med hjälp av dessa linjer skaftets profil. Jag gör två mallar eftersom jag har tänkt att vissa mellanlägg ska ha kurvor och mässingsplåten ska dekorationsfilas. En mall för profilen och en annan mall för delarna som jag efterhand skär ut (Se bild 2). Med hjälp av mallen måttar jag ut bitarna. Jag sågar/slipar till bitarna ungefär lika stora och med 2-4 mm slipmån på rygg och mage. Jag är noggrann med att alla delar har 90-gradiga vinklar. Vinklarna skapar jag med hjälp vinkelhake och sliptallrik.

3 Börjar nu med att borra ur två hål i den främre biten. Jag har noga markerat både bredd och centrum. Borren som jag använder är ca 0.5 mm smalare än tångens tjocklek. Här är pelarborren till stor hjälp. Jag sågar ut mellan hålen. OK, nu är den främre biten klar och ytan längst fram är putsad till 600 korn. Då skär jag ut den första biten från delmallen. Lägger den mot sidan av bit 1 och placerar den exakt på rätt höjd med tanke på hur jag vill att skaftets början ska rikta sig i förhållande till bladet. Jag har också hjälp av linjerna som markerar var hålet för tången finns. Drar kurvans linje längs mallen och fortsätter med kurvan ut till hörnen av biten. Jag markerar exakt lika på andra sidan av den 90- gradiga biten. Nu har jag raspat och filat hålet så att det precis passar fram till knivens bakkant. Jag snyggar till den tänkta kurvan längst fram och markerar var jag ska fräsa spåren för bladet att sjunka in i. Dessa uttag fräser jag försiktigt fram med en spårfräs och filar noga så att bladet rygg och klack glider in och får kontakt med den främre biten. Detta moment är ofta väldigt tidsödande då man måste vara väldigt noga med att inte göra hålen större än behövligt. Annars stirrar fula glipor mot en! Jag använder pannlupp under detta moment. Jag använder nu en bandslip med grovt band för att skapa kurvan enligt de dragna linjerna. Jag vet också att jag inte ska avverka något på den övre eller nedre delen av biten då kurvan slutar i kanten. Jag håller biten vertikalt och kollar samtidigt efter linjen från sidan och avverkar inte utanför linjen, försiktighet är ett krav!

4 Så ja, nu har jag skapat en snygg kurva och har kontrollerat att insidan är helt vertikal. Använder ibland ett rakblad till universalkniv för att verkligen försäkra mig om att det är plant genom att dra rakbladets egg mot ytan. Då tar jag bit 2 för att skapa den konkava kurvan som ska sammanfalla med den första kurvan. Bit 1 får fungera som mall här. Bitarna är som sagt ungefär lika höga som breda och 90 grader för att förenkla måttning av delarna. Jag markerar likadant på andra sidan för att sen ta ut kurvan grovt med sliptallriken. Skivan är förstås inställd på 90 grader. Jag finjusterar kurvan med hjälp av en slipbräda, en bräda med en påklistrad smärgelduk. Jag håller biten vertikalt och drar längst med kurvan. För att upptäcka eventuella glipor håller jag bitarna mot varandra och kollar mot ljus. Pressar lite mer på biten på de ställen som sticker ut. Upprepar dessa drag tills inget ljus längre sipprar genom kurvan. Sätter i den första biten. Måttar sen in den andra biten så att den passar perfekt i kurvan. Ritar ut tångens linjer som sedan avgör var jag ska borra nästa gång för att passa in biten. Denna princip följer på alla skaftets delar. Nästa gång väntar mer måttande, passande och kontrollerande. Väl mött i nästa nummer av knivmakaren.

5 TEXT OCH FOTO: JUHA VARTIAINEN Knivskolan del två Passande och formande av skaftet den sista delen. Om tången är för lång kortar jag av den något. Tångens sista utstickande längd bör vara minst ca 5 cm lång för styrkans skull. Med vinkelslipen formar jag tångens avslut till en spets för enklare inpassning eftersom det är svårt att skapa räta vinklar 5 cm in i ett stycke. Jag har byggt knivar under några år och den största lärdomen som jag har dragit är att noggrannhet i alla moment är en förutsättning för att det i slutändan ska bli en funktionsduglig och vacker kniv. Hur många moment finns det att klara av innan kniven är färdig? Ja, inte vet jag, men är du inte noggrann i den 37: e av de 223 så kommer det troligen att märkas. Jag fortsätter med att noggrant måtta in delarna så att de faller in rätt runt tången och in i kurvorna. Jag kommer att hålla spänningen mellan delarna med en limknekt och om jag inte är noggrann med att passa in delarna närmast perfekt kommer de bara att ställa till med en massa oreda och väldigt fula svordomar. Det finns andra sätt att hålla ihop delarna men detta sätt fungerar bra om man är noggrann med passningen, som sagt. Då har jag borrat, raspat och filat ut för tången. När biten föll på plats märkte jag att hålet inte blev helt perfekt. I kurvan och höjdmässigt funkade det bra men biten rullade en liten aning. Jag strävar efter att den sista biten ska suga sig fast och i sin tur utöva en viss spänning på delarna framför. För att suget ska infinna sig måste alltså passningen på den bakre delen vara perfekt. Superlimmar därför dit två remsor av vulkanfiber och filar igen så att det suger till. De sex främre delarna passar nu perfekt så att de inte rullar i sidled eller glappar i höjdled. Markerar nu för Skaftets alla delar sitter nu som de ska och jag kan pusta ut, nu är den största delen av grundjobbet klart. Nu börjar formandet. Spänner fast kniven i limknekten och slipar sidorna plana. Profilmallen kommer till pass nu. Placerar mallen på sidan och kontrollerar med en linjal att övergången mellan blad och skaft följer bladets rygg i en linje ca 1,5 mm ovanför bladets rygg. Markerar profilen likadant på båda sidor.

6 Den sista finishen gör jag med slippinnarna. Utan dessa enkla pinnar borde formandet bli betydligt svårare, tänker jag. Lite kontaktlim mellan en smärgelduk och en tunn träbit är allt som behövs. När jag avverkar med slippinnarna så låter jag alltid blicken falla ner ovanifrån och för slippinnen sidledes snett nedåt i en rät rörelse. Om nu det kan beskriva betydelsen av slippinnetekniken? Jag gör flera olika slippinnar. När jag ska avverka snabbt längs med långa kurvor använder jag en ganska bred slippinne, ca 6-7 cm bred med 60 korns slipduk. När jag vill åt slutputsen i en tajt kurva väljer jag en smal slippinne med svagt rundade kanter, ca 1,5-2 cm bred med 120 korns slipduk. Börjar slipa ner enligt de dragna linjerna på skaftets rygg. Om du inte har en bandslip och har några kronor över så lägg allt du har på en bandslipmaskin. Den både underlättar arbetet och sparar dig tid. Jag slipar ner profilen intill linjerna på båda sidor. Kontrollerar ofta den andra sidan som jag inte ser, så att jag inte slipar helt snett. Jag tänker fortfarande fyrkantigt, dvs. 90 grader. När jag formar skaftet måste jag tänka på att den kommande knivslidan ska få en bra passform. Denna kniv gör jag formmässigt med en liten skål framtill. Den främre delens bredd får dock inte vara bredare än där jag vill att knivslidkanten ska vara. Detta har jag redan tänkt på när jag skapade mallen. En linjal kommer väl till pass för att kontrollera att allt står rätt till. Slidkanten ska alltså ligga några mm över den bredaste punkten på skaftet. Då är profilen skapad enligt ritningarna och kontrollerad med mallen. Jag markerar centrumlinjen på rygg respektive mage samtidigt som jag håller blicken längs med bladet.

7 Detta är ett viktigt moment som helt förlitar sig på ditt ögonmått. Men det finns hjälpmedel för det som tidigare har presenterats i Knivmakaren. Denna linje är viktig, ett snett blad ger rysningar åt ett eller annat håll! Jag justerar även till den bakersta delen av skaftet enligt profilmallen och ser till att den är rät enligt centrumlinjen. Med centrumlinjen till hjälp börjar jag att fasa av. Dessa fasningar är en stor del av formandet och symmetriskapandet i skaftet. Jag börjar med en fasning på var sida om skaftets rygg, två exakt lika breda. Sen på magen och de gör jag lite spetsigare. I formandet är jag alltså ute efter en lite bredare rygg än mage, eller en droppform, men vad man tycker är snyggt är ju en smaksak. Avfasningarna görs smalare efter hand för att skapa två lika runda och symmetriska sidor. Centrumlinjen och några millimeter utanför den låter jag vara orörd i detta läge. Fortsätter nu med att forma skaftet med slippinnarna. Jag är inne på finjusteringen med slippinnarna. Här gäller finlir, varje kurva, varje sida ska vara symmetrisk, skön och vacker. Jag håller ofta ut kniven framför och studerar mmja, lite där en aning kanske, till just där. Tittar alltid längs med kurvorna när jag slipar. Jag börjar med 60 korns slippinnar och går till 80 och slutar med 120 korn. Jag vänder på kniven från och till med full fokus i slipandet och njuter då jag tänker: finns det något som är skönare eller roligare än det här? Avfasningarna är klara. Kurvorna är runda och jag har kontrollerat att symmetrin stämmer på båda sidorna. Tar då ut den sista delen för att slipa till en skål för skaftets handpassning. Med hjälp av skjutmåttet markerar jag skaftets bredaste punkt och markerar det. Jag har nu markerat hur jag vill att skaftets avslutning ska se ut samt skaftets bredaste punkt. Med hjälp av dessa kontrollinjer formar jag skaftets sista del. Jag skapar alltså en mjuk skålform från skaftets bredaste punkt till dess avslut med hjälp av bandslipen. Jag tittar ner på det som jag ska avverka. För att undvika svidande irriterande ögon och en för tidig död i lungcancer använder jag skyddsglasögon och skyddsmask! Jag rundar av skaftets rygg och mage med några smala avfasningar intill skaftets centrumlinje. Jag kollar ytterligare en gång att symmetrin stämmer och att skaftets linjer är estetiska och harmoniska i förhållande till bladet och med tanke på slidan. Jag håller på tills jag tycker att det hela börjar se ut som en kniv som jag kan vara nöjd med. Den bakersta delen av skaftet låter jag vara orörd. När jag är klar med slippinnarna tar sandpapprandet över, med början på 240 korn. Jag fortsätter formandet med sandpappren och tänker noggrannhet som förut. I nästa nummer kommer jag att ha sandpapprat till 1200 korns papper. Därefter ska jag visa hur jag dekorationsfilar, eller fileworken på utrikiska. Det blir även plats för slidan och dess uppbyggnad.

8 TEXT OCH FOTO: JUHA VARTIAINEN Knivskolan del tre Dekoration, limning och knivslidans innerdel Att fila några spår på valda mellanlägg i en symmetrisk harmoni ger kniven något nytt. Det är dessutom lätt, men har man haft för bråttom i grundarbetet blir det lätt problem i hopsättningen. Men att vara noggrann är ju inget nytt vid det här laget, så vi fortsätter där det slutade förra gången. som du polerar så att den inte flyger iväg och gömmer sig någonstans bland all bråte i verkstaden! En mellandel av vulkanfiber som jag höll på att polera för några år sedan flög iväg och försvann. Det är liksom inte läge att göra om någon del nu! Jag ruggar upp sidorna med grov slipduk och fräser några spår med en spårfräs vid infästning på båda sidor av mellanläggen intill tången, så att limmet kan leta sig in och binda bra. Jag spårar även tången med vinkelslipen och är samtidigt noga med att inte lägga ett spår där mellanläggen möter varandra. När det är gjort är det tid för att dekorationsfila. Då har jag alltså putsat med våtslippapper alla stegen från 240 korn till 1200 korn. Det gäller att vara särskilt noggrann nära fram och bak på skaftet eftersom man lätt missar en repa eller två just där. Jag tittar ofta mot ljus så jag upptäcker alla repor som måste slipas ner. Vid metallmellanläggen lönar det sig att använda en slipkloss istället för tummen så att man slipar plant över hela skaftet. När det börjar blänka jämt över hela skaftet kan man lägga av. Jag har först ritat ut en mall över den tänkta filningen med alla spår och vinklar som ska filas. Ibland numrerar jag spåren för att lättare träffa rätt under filningen. Jag tar ut avstånden mellan spåren med ett skjutmått genom att först göra en provfilning på en lika bred plåt. Dessa avstånd markeras på sidan av biten som ska filas. Jag börjar med att göra små styrspår vid dessa markeringar. Till detta föredrar jag att använda en nålfil formad som en fågeltunga, den heter visst så också. Då jag är klar med putsningen plockar jag isär delarna och polerar alla delar var för sig. Jag polerar med polerpasta på lös polertrissa och särskiljer på olika trissor för trä/ ben/hornmaterial och metaller. Dessutom håller jag alltid trissorna rena genom att raka av dom ofta. Håll hårt i delen För att lättare finna behagliga vinklar i filningen är ett skruvstäd med kulled väldigt behändigt att använda. Jag använder pannlupp när jag filar smala plåtar, i detta fall 1,5 mm mässingsplåt. Till denna knivs mönster som till de allra flesta mönstren använder jag två sorters nålfilar;

9 fågeltunga och en konisk rundfil, varav den ena har grov huggning och den andra är finare. När spåren har rätt vinkel och rätt djup putsar jag av alla vassa kanter med 1000 korns papper och polerar upp delen igen. tvärskurit och smalnat av en trälist som jag använder som limpinne och med den stryker jag ut ett jämt och tunt limskikt men lämnar ca 2 mm av ren kant. Pressar dit nästa del, limmar och fortsätter att mata på. Jag märker mammutdelen som ska filas med streck som markerar de tvärgående spåren. För detta använder jag en 4 mm bred trälist till hjälp. Filar först styrspåren och går sedan över till bredare rundfilar och avslutar med en 4 mm bred rundfil. Denna filning är enkel men det är viktigt att inte gå för djupt i något filspår och därmed förstöra delens form och i sin tur skaftets symmetri. Klämmer så ihop delarna med limknekten, men inte så hårt. Lite lim sipprar ändå alltid ut när spänningen kommer till. Detta limkladd tas bort med en tandborste doppad i T-röd. Man får hålla på ett tag att bråka med limkluttarna med tandborste och duk. Jag kollar till infästningen och filspåren lite då och då under ca en timmes tid och försäkrar mig under denna tid att allt limspill är borta från skaft och blad. Sen får det härda i ett dygn eller två. Gärna där det är ganska varmt tex intill ett element. Då är delarna filade. Jag kontrollerar ännu en gång att allt passar bra samt att alla delar är lätta att få på plats och inte behöver bli tvingade på plats. Jag markerar vad som är upp på delarna och rengör dem från eventuella polerrester och annan smuts. Då är skaftet limmat. Snyggar nu till baken som bara har en profil men är oputsad. Formar med sliprullar och putsar med remsor av våtslippapper. Då är det dags att limma. Jag blandar till långsamhärdande tvåkomponentlim och färgar det med svart färgpulver. Värmer sedan limmet till flytande och häller in i hålet på den bakersta delen. Sen blir det lite trixigare. Jag har Nu tänker jag dekorationsfila spår på den bakersta delen för att förhöja knivens känsla lite grann. Innan jag börjar fila fasar jag till en smal och plan yta med hjälp av Dremeln och sliprullar. Då halkar man inte så lätt. Jag tejpar även

10 skaftet en bit ner så att jag inte skadar den polerade ytan med en slintande fil. Gör ett styrspår först och filar sen intill kanten. När det ser bra ut polerar jag denna sista del av skaftet. Finputsar sen med sliprullar. För att få till raka kanter längs profilen använder jag en liten slipsten på Dremeln. Jag kollar att kniven går in lätt i hålet utan att ta emot någonstans genom att hålla delarna mot varandra. Det ska finnas en tunn luftspalt runt bladet så att det inte kan ta skada. Då var kniven klar och känslan som infinner sig slår det mesta! Jag kan nu tänka bakåt på allt jobb som ligger bakom, flera timmar av måttande, passande, slipande, putsande och filande. Jag kan nu vara nöjd med inte bara hur ytan ser ut utan även vad som döljer sig inne i skaftet. Nu får denna nya skapelse kännas vid och rulla i handen och beskådas ur alla vinklar och vrår. Börjar nu förbereda för knivslidan och jag gör först en innerdel av trä som senare ska täckas av läder. Sågar till två bitar av en lagom bred trälist som inte är smalare än skaftets främre del. Jag formar till de översta delarna så att de passar in i linjen med skaftets nedre del. Placerar kniven och markerar bladets profil. Jag ritar ut linjen några millimeter utanför bladets spets så att det bildas en tunn ficka längst ner. Måttar sen ut en ytterlinje som faller in med skaftets höjd. Jag gör delarna något längre än knivbladet för att få lite mera limyta. Fräser först ett spår längs med bladets profillinje. Detta knivblad är 4 mm tjockt så jag gröper ut 2,5-3 mm på båda delarna. Jag använder ett vinklat stämjärn till att gröpa ur grovt. Därefter formar jag till delarna enligt ytterlinjen och ser till att båda delar blir lika. Jag använder mig av en ganska mjuk furulist just i detta fall, hårdare trä som lister av ek är väl att föredra. Oavsett vilket trä jag använder så stärker jag insidan först med superlim. Därefter drar jag delarna på slipbrädan några gånger för att rugga upp limytorna och göra dem helt plana. Stryker sen superlim på ena kanten och sprayar med accelerator på den andra kanten. Med tungan rätt i mun placerar jag delarna exakt mot varandra, de fäster efter en kort rökpuff. Sätter ner kniven i den nu limmade innerdelen och markerar hur knivskaftet faller an. Med koll på denna linje formar jag till innerdelen, först med bandslip och sen på slipbrädan. Jag låter det smalna av mot spetsen. Det blir ganska tunt på sina ställen, så man får vara försiktig så att man inte går genom. Då ytan är putsad och fin stärker jag även yttersidan med superlim. För att inte bli helt panikslagen då limmet bränner till mellan fingrarna använder jag en peang för att greppa tag. Slipar till sist ner eventuella limklumpar. Jaha, då var det klart så här långt. Nu återstår bara att göra knivslidan och en nit till upphängaren. När detta är klart, till nästa nummer av Knivmakaren, då sitter väl de flesta och smuttar på julglögg och äter pepparkakor i en snödriva någonstans.

11 TEXT OCH FOTO: JUHA VARTIAINEN Knivskolan del fyra Läderarbetet och några moment till Jag tyckte länge att läderarbetet mest bara var jobbigt därför att det sällan blev riktigt som jag ville. Alla misstag genom åren har hjälpt mig att förstå en del om hur läder fungerar samtidigt som jag har insett att jag kommer att lära mig något nytt av varje knivslida som jag gör. Kniven har fått vänta ett tag men nu har jag kommit till skott för att göra kniven dess andra hälft. På skaftets baksida markerar jag var slidkanten ska hamna, alltså något ovanför skaftets tjockaste del. På tejpen markerar jag också en övre linje ca 5 mm ovanför vilket tar hänsyn till lädrets krympmån. Jag gör niten för upphängaren klar innan jag börjar sy. Denna nit är enkel att göra och blir dessutom din egen och har oändliga variationer. Man behöver två plattor, fram och bak och en metallpinne mellan. Till denna nit sågar jag den främre biten ur en 1,5 mm mässingsplåt, den bakre av en 1.0 mm mässingsplåt. I dessa borrar jag hål och försänker hålen något. Jag har förborrat och försänkt ett hål i en annan plåt som motsvarar metallpinnens diameter. I detta hål placerar jag pinnsen och klämmer åt nederdelen i skruvstädet. Jag låter ca 1,5 mm synas över plåten och knackar så till en skalle på den ena sidan av pinnsen. Tänk på att inte göra nitens framsida för hög då det är risk för att den då skaver mot skaftet. Det tar oftast några försök att få till en fungerande mall för knivslidan, men som med allt annat så vinner den trägne! Jag drar först en linje på ett rutat papper och placerar kniven med baksidan fram intill linjen och ser till att den övre markeringen på tejpen ligger på papperets övre del. Ritar så ut profilen med början 6-7 mm under spetsen och drar ut linjen med tanke på krympmånen. Jag använder ett läder som är 2,2 mm tjockt, gångra detta med 2 och lägg till 1 mm så blir krympmånen 5,4 mm. Jag lägger till ännu lite mer i nivå med var läderremsan som håller D-ringen ska vara. Men slidans övre del, ca 12 mm från kanten och ner, gör jag lite trängre. Det är bättre att göra slidan lite för stor än för trång, eftersom det är enklare att komprimera lädret än att försöka töja ut det. Vik så papperet vid centrumlinjen och klipp längs med profillinjen. Prova hur mallen passar genom att spänna papperet runt kniven. För att markera krympmånen kan du klämma åt med naglarna intill skaftets profil och lägga till de millimetrar som behövs. Gör om mallen tills det verkar passa! När du är nöjd med mallen placerar du den runt kniven med tanke på var du vill ha sömmen. Håll den där och markera hur slidkanten ska se ut, om du inte vill ha en rak slidkant, vill säga. Då ska kniven kläs. Denna kniv har jag gjort med en skål framtill i skaftet och då räcker det inte bara att vira runt plastfilm utan skålen måste fyllas för att linjerna ska sammanfalla med det övriga skaftet och innerdelen. Jag börjar med ett lager plastfilm och tejpar stramt över filningarna. För att fylla ut skålen använder jag modellera (från min sons leklådor). Ovanpå detta lägger jag ytterligare ett lager plastfilm och avslutar sen med tre varv runt hela skaftet. Till denna knivslida använder jag ett tyskt rårandsläder och som alla vet som jobbat i rårandsläder så är det styvt och hårt. Jag köper alltid flera kvadratfot åt gången (för att

12 ha kontroll på just den bitens krympmån) och letar efter läder med råranden i mitten. Jag börjar med att placera mallen, vänd åt rätt håll, på köttsidan och ritar dit profilen. Om du tycker att pappersmallen glider runt kan man först överföra mallen på ett tjockare papper. Jag skär genom lädret helt torrt. Jag använder ett tunt (0,5 mm) kvalitetsblad till universalkniven och då tycker jag att det inte är några problem att skära till snygga snitt. Jag strävar efter att komma genom lädret i tre skärningar och skär med graders vinkel. Under den första skärningen trycker jag inte alls hårt utan ser mest till att träffa linjen. Vid andra skärningen då man ska genom råranden är det segt. Det kan hjälpa att stryka lite vatten i skåran med en fuktig pensel. Under den tredje skärningen ser jag till att jag kommer genom lädret längs hela sidan så att inga flikar bildas. Det svåra ligger mest i att hålla samma vinkel på bladet genom alla skärningar. Jag vänder på bladet så att eggen är färsk när jag ska skära ut den andra sidan. Jag skär bort spetsen, några mm upp för att inte få en alltför stor båge som avslut på slidan. och 1.5 mm till D-ringsflärpen. Den sistnämnda hyvlar jag till en kilform och på upphängaren slår jag ut spår för D-ringen med en hålpipa. Då har läderbiten legat i blöt i några minuter och jag har knådat den mjuk och följsam. Torkar bort överflödigt vatten och markerar var jag ska sy med en passare med stålspetsar, ca 1,5 mm från kanten. Jag använder en böjd syl, vässad och polerad. Jag sticker hålen med 3 mm mellanrum och ut strax ovanför råranden. Varje hål ska vara likadant i förhållande till avstånd och djup för att sömmen ska bli bra. Sömmen skapas till stor del genom hur man har skurit ut lädret och hur man sticker hålen. Om dessa moment är slarvigt gjorda går det inte att rädda sömmen. Jag fräser till ovankanten med början ca 5 mm ner på köttsidan. För att denna vinkel ska bli fin och jämn använder jag en sliprulle. Nederdelen av läderbiten slipar jag ner lätt med bandslipen. För att få till en snygg avslutning på knivslidan så slipar jag ner mer på de nedersta 10 mm och slipar bort råranden längst ner. När det är gjort blötlägger jag lädret. Då skär jag ut delarna för upphängaren med hjälp av mallar som jag har provat ut. Till dessa delar använder jag vegetabilgarvat läder, 2.0 mm tjockt till upphängaren Jag syr nerifrån med början 8 mm upp från spetsen. Jag har provat att sy med det mesta, allt från vaxad lintråd till tandtråd men den bästa tråden är nog fireline, en fiskelina gjord av syntetfiber. Tråden kan kännas lite bångstyrig eftersom den är helt stum och stygnen måste låsas med minst dubbla knutar för att inte glida. Men det går inte att sy in trådarna i varandra och sömmen blir fin då tråden är så tunn och nästan försvinner. Jag använder en tråd med diametern 0.25 mm. Jag slutar att sy 8 mm från ovankanten och låser sömmen genom att sy tillbaka 2-3 hål.

13 När sömmen är klar tar jag ut hål för D-ringsflärpen. Sticker in trälister som anhåll. För att få till rektangulära hål använder jag stämjärn och gör hålen så små som möjligt för att minimera risken för glipor. Trär så in flärpen och tar hjälp av en peang för att underlätta att få den genom hålen. När mönstret har fastnat börjar jag färglägga. Jag färgar först innerdekoren som ska ha en ljus ton. Jag har spätt ut narvsvärtan med ca 2/3 t-röd. Stryker ut denna färgblandning några gånger och torkar av/polerar ytan mellan varje strykning med en bomullstrasa. Jag blandar i mer färg efterhand och stryker på färg tills lädret är mättat och har den ton som jag är ute efter. Fortsätter så med den mörkare färgen och polerar ofta med bomullstrasan. Sömmen rör jag inte med något verktyg förutom med tummen och använder inte falsbenet att polera med så länge som lädret är fuktigt. Knivslidan har fått ligga tätt försluten i en plastpåse över natten och jag har klart för mig vilken dekoration jag ska göra. Om jag skulle ha gjort en omfattande pauting på lädret skulle jag ha börjat bearbetningen ganska omgående. Nu när jag mest ska prägla in ett mönster så låter jag först slidan ligga och torka till i rumstemperatur ett par timmar så att mönstret fastnar lättare och inte behöver upprepas så många gånger. Ovankanten och baksidan runt D-ringsflärpen formar/pautar jag snygga och strävar efter att gömma all köttsida. Jag använder ett tandläkarverktyg med en smal stålspets för att dra linjerna. Ett skjutmått för att markera avstånden kommer också väl tillpass. Då är både slidan och upphängaren färgade till den färgton jag vill ha. Jag har också förstärkt dekorationen så att den sitter och är snygg. För att skapa en bruten/oregelbunden färgdekor så duttar jag på oljebaserad narvsvärta. Svamparna som jag duttar med är gjorda av plast eller gummi. Jag låter knivslidan torka långsamt i en öppen plastpåse under det första dygnet. När lädret har satt sig ordentligt och blivit hårt börjar jag polera med falsbenet. Polerar så upprepade gånger och låter knivslidan torka under minst 4 dygn innan jag plockar ut kniven.

14 strykningarna. Jag rullar ett lager plastfilm runt skaftet och stoppar tillbaka den i slidan och låter den torka i ett dygn till. Därefter återstår det bara att polera upp kniven med renaissance-vax och så var denna resa slut. Jag hoppas att ni som har följt med i skapandet av denna kniv har haft behållning av det på något vis. Vissa har nog lärt sig något och andra har väl förstått att deras metoder i knivmakandet passar sig bättre för just honom eller henne. Sätten att göra knivar är således många men passionen för den handgjorda kniven är nog rätt så lik bland alla oss knivtokar. Då är hela skapelsen i stort sett klar. Upphängaren är helt torr och krymper inte mer, nu låser jag den genom att knacka dit niten. Jag placerar en pappbit mellan anhållet och nitens framsida för att undvika märken. Drar så ut kniven och klär av den. Jag föredrar att färga knivslidans insida och för detta blandar jag ca 1/3 del läderhärdare som jag spär ut med t-röd och droppar i lite svart narvsvärta, bara några ml till 1 dl färdig lösning. Denna blandning färgar inte av sig på skaftet och ger en glatt komprimerad insida. Utsidan behandlar jag med super-shene som jag stryker på med en trasa som jag först har fuktat i vatten. Stryker på 2 gånger och polerar mellan Foto: Bob Tunlind

KNIVMAKAREN NR 4 2007

KNIVMAKAREN NR 4 2007 TEXT OCH FOTO: JUHA VARTIAINEN Knivskolan del fyra Läderarbetet och några moment till Jag tyckte länge att läderarbetet mest bara var jobbigt därför att det sällan blev riktigt som jag ville. Alla misstag

Läs mer

Gitarrdelar.SE. Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Innehållsförteckning

Gitarrdelar.SE. Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Innehållsförteckning Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Gitarrdelar.SE Innehållsförteckning Limma kropp och hals...2 Montera översadel...3 Montera Mekaniken...4 Montera stränghållare...6 Montera stallet...9 Stränga upp och

Läs mer

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm. Mail:

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm.   Mail: Stålskala För att få ett gott hantverk (slöjdprodukt), så måste man var Noggrann vid mätningen. Den omsorg man lägger ner vid mätning och påritning har avgörande betydelse för arbetets kvalitet. Linjaler

Läs mer

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä.

Verktyg & Maskiner. trämaterial. Såga med rakt snitt. svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Sid 1(12) Verktyg & Maskiner Namn Bild Används till Fogsvans Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Kontursåg Såga krokiga och svängda snitt. Finns med sågblad för metall eller för trä. Ryggsåg

Läs mer

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon

Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Klohammare Används oftast som snickarhammare För att slå i stora spikar Du kan dra ut spikar med klon Penhammare Lämplig för mindre spikar Penen (baksidan) används för att fästa spikar Finns i olika storlekar

Läs mer

Nitning. Med hjälp av denna metod sätter man samman metaller. Plåtar, plattstål, och så vidare. Det finns tre typer av nitar. Nit med kullrig skalle

Nitning. Med hjälp av denna metod sätter man samman metaller. Plåtar, plattstål, och så vidare. Det finns tre typer av nitar. Nit med kullrig skalle Nitning. Med hjälp av denna metod sätter man samman metaller. Plåtar, plattstål, och så vidare. Det finns tre typer av nitar. Nit med flat försänkt skalle Nit med kullrig skalle Blindnit Denna nit använder

Läs mer

Arbetsbeskrivning. Godsaker med djup

Arbetsbeskrivning. Godsaker med djup Arbetsbeskrivning 1. Börja med att skissa på idéer i din skissbok. Testa både färg och form och bestäm vilka färger du skall välja. Välj en bakgrundsfärg som inte finns på motivet. Bestäm också om du skall

Läs mer

Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner.

Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner. Byte av akterspegel. Jag skall nu gå igenom och visa hur man på ett enkelt sätt byter ut förstärkningen av trä i akterspegeln på en båt med innerliner. Vår båt var så mjuk i aktern att motorn svajade.

Läs mer

Instruktion Ma v. 0.1 Sida 1 av 6. Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Cyanlim. 3.

Instruktion Ma v. 0.1 Sida 1 av 6. Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Cyanlim. 3. Instruktion Ma v. 0.1 Sida 1 av 6 INSTRUKTIONER MA HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Nyttiga verktyg: Kniv typ brytkniv Nålfilar

Läs mer

Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5. Cyanlim

Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5. Cyanlim Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5 INSTRUKTIONER RA Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Wirevira en cabochon Vilka verktyg behövs? Rundtång Flacktång, rak Flacktång, spets Avbitartång eller plåtsax Smalt litet dorn, träpinne eller rund pe

Wirevira en cabochon Vilka verktyg behövs? Rundtång Flacktång, rak Flacktång, spets Avbitartång eller plåtsax Smalt litet dorn, träpinne eller rund pe Wirevira en cabochon Vilka verktyg behövs? Rundtång Flacktång, rak Flacktång, spets Avbitartång eller plåtsax Smalt litet dorn, träpinne eller rund penna Linjal eller måttband Kniv med slätt blad (ej tandad)

Läs mer

Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2)

Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2) Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2) Obs! Varning! Tänk på att vissa gevär behöver en kraft på drygt 100kg när man pressar ihop/demonterar fjädern. Man måste ha stor respekt för fjädrar som

Läs mer

Verktygsbilder i slöjden, Sid 1(12) Leif Blomqvist. Verktyg & Maskiner. Namn Bild Används till. Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt

Verktygsbilder i slöjden, Sid 1(12) Leif Blomqvist. Verktyg & Maskiner. Namn Bild Används till. Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Verktygsbilder i slöjden, Sid 1(12) Leif Blomqvist Verktyg & Maskiner Namn Bild Används till Fogsvans Kapa och klyva trämaterial. Såga med rakt snitt Kontursåg Såga krokiga och svängda snitt. Finns med

Läs mer

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL Du behöver: urklippta delar till ett linne + extra tyg till snedremsor (ca 50 x 50 cm), symaskin och matchande tråd, sax, knappnålar, synål, måttband, strykjärn och strykbräda. Köpta snedremsor använder

Läs mer

Uppgift. Designa & tillverka ett armband av skinn. Armbandet ska ha ett mönster. Skissa och planera. Värdera design och din arbetsinsats.

Uppgift. Designa & tillverka ett armband av skinn. Armbandet ska ha ett mönster. Skissa och planera. Värdera design och din arbetsinsats. Skinnarmband Uppgift Designa & tillverka ett armband av skinn. Armbandet ska ha ett mönster. Skissa och planera. Värdera design och din arbetsinsats. 2013 Eddie Magnusson 1 Mall Bestäm dig för vilken bredd

Läs mer

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare.

Cool sekretär. Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. Cool sekretär Smart möbel Cool sekretär Vem behöver ett gigantiskt skrivbord med stora lådor och förvaring? En sekretär är betydligt enklare. 1 Inledning Stora lådor och fack är passé i tider när allt

Läs mer

INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS DELARNA. Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7

INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS DELARNA. Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7 Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7 INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Nyttiga verktyg: Kniv typ brytkniv Nålfilar

Läs mer

Jigg för raka eggar SE-76

Jigg för raka eggar SE-76 Jigg för raka eggar SE-76 HYVELJÄRN Max bredd 76 mm STÄMJÄRN Placering av maskinen Slipriktning: Mot eggen. Bryningsriktning: Med eggen. Konstruktion Se illustration på nästa sida. Jiggen består av en

Läs mer

Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76)

Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76) Jigg för raka eggar SE-77 (SE-76) HYVELJÄRN STÄMJÄRN Max bredd 77 mm Max tjocklek 9 mm SE-77 är en vidareutveckling av SE-76. Jiggen har nu en rörlig gavel. Placering av maskinen Slipriktning: Mot eggen.

Läs mer

Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5

Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5 Instruktion Yd v. 0.4 Sida 1 av 5 INSTRUKTIONER YD Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL SOM

Läs mer

CM Förstärkarlåda, sida 1.

CM Förstärkarlåda, sida 1. CM-0-17 Förstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker.

Jag har på vissa ställen hänvisat till instruktionsboken om ni inte har den kvar så finns den under länken instruktionsböcker. Länken Om Slipning har vi nu börjat lägga in på vår hemsida. Mycket felar ännu men efterhand kommer den att kompletteras. Vi arbetar också med nya tillbehör till er som slipar svarvstål. Informationen

Läs mer

nora tillbehör - Installations rekommendationer

nora tillbehör - Installations rekommendationer nora tillbehör - Installations rekommendationer Trappnosar, trappvinklar nora profiler är gjorda av gummi. Kontakt eller dispersionslim kan användas för limning av nora profilerna (efter samråd med berörda

Läs mer

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål

Innehåll Rekommendationer Ömtåliga föremål Flytande innehåll Hårda och oregelbundna föremål Långsmala föremål Platta och sköra föremål Förpackningsguide Innehåll Rekommendationer 1 Ömtåliga föremål 2 Flytande innehåll 3 Hårda och oregelbundna föremål 4 Långsmala föremål 5 Platta och sköra föremål 6 Stora och lätta föremål 7 Vassa och

Läs mer

50 KONSTHANTVERK monteringsanvisning Sätt igång. Bygg din egna loungestol.

50 KONSTHANTVERK monteringsanvisning Sätt igång. Bygg din egna loungestol. 50 KONSTHANTVERK monteringsanvisning Sätt igång. Bygg din egna loungestol. 001 8 8 8 8 8 8 8 6 469 589 598 671 74 31 1 77 556 469 598 671 31 1 74 483 77 556 483 6 6 6 1 1 399 589 399 81 81 68 68 444 486

Läs mer

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 INSTRUKTIONER G-VAGN Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

INSTRUKTIONER LITT OMS

INSTRUKTIONER LITT OMS Instruktion Oms v. 1.0 Sida 1 av 8 INSTRUKTIONER LITT OMS HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Byggsatsen går bra att löda eller limma. Vid lödning rekommenderas lödpasta alt. lödtenn/lödvatten. Lämpligt lim är

Läs mer

Att göra en limträskiva

Att göra en limträskiva Att göra en limträskiva Ibland hittar du inte en lämpligt stor träbit eller skiva i materialhyllan eller restbitslådan. Då är du tvungen att göra en egen limträskiva som du kan använda till din produkt.

Läs mer

Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com>

Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Adventskalender Lastbil av Bi för Skrotboken Du behöver Tjock kartong (baksidan till ett akvarellblock eller liknande) till bilens underrede ca 10,5 x 30 cm

Läs mer

Installationsrekommendationer nora trapplösningar

Installationsrekommendationer nora trapplösningar Installationsrekommendationer nora trapplösningar Lämpliga underlag i trappor är trä, sten, metall och andra hårda fasta underlag. Underlaget måste uppfylla de krav som ställs enligt landspecifika bestämmelser

Läs mer

Hantverk i skogsbrynet

Hantverk i skogsbrynet Växtfärg Papper, växter. Stormkök, konservburk att koka i ( så slipper ni färgad kastrull ). Gör så här: Plocka växter och växtdelar, blommor, blad eller bär. Samla dom färgvis. Ta ca 2 dl växter till

Läs mer

Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH

Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Sida 1 av 5 Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Steg för steg - så gör du! Plats för anteckningar Ta bort gammal beläggning Först måste den gamla sockellisten tas bort. Om den gamla sockellisten

Läs mer

Svepteknik skå l med plywood botten och lock

Svepteknik skå l med plywood botten och lock Svepteknik skå l med plywood botten och lock Material: Tekniker: Verktyg: al, plywood svepteknik, stavlimning, tvärsågning, precisionssågning, klyvsågning, slipning, mall till svep, slippapper, slipmaskin,

Läs mer

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker.

Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. LPP i slöjd år 6. Syfte: Formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker. Välja och motivera tillvägagångssätt med tanke på kvalitet och miljö.

Läs mer

Fräcka ramar och söta små askar!

Fräcka ramar och söta små askar! SK-0062 Spara dina små saker i en liten ask! Kanske har du små saker som du vill förvara på ett speciellt ställe utan att de kommer bort? Den här gången får du göra egna fina askar som kan dekoreras och

Läs mer

Jag syr på fickorna och kantar öppningen. Fickorna kan man sy på med cover eller vanlig maskin. Använder man vanlig maskin och syr från rätan så kan

Jag syr på fickorna och kantar öppningen. Fickorna kan man sy på med cover eller vanlig maskin. Använder man vanlig maskin och syr från rätan så kan Tutorial Cozy dress Skriv ut mönstret i verklig storlek. Därefter klipper du längs klippkanterna så att de ska ligga kant i kant med varandra när man tejpar ihop mönstret. Strecken ska alltså mötas. Mönstret

Läs mer

Ett förslag på montering- och användar instruktioner för er modul

Ett förslag på montering- och användar instruktioner för er modul Ett förslag på montering- och användar instruktioner för er modul Denna fil skickas till alla våra kunder via epost, vill ni istället ha det utrskrivet och skickat till er så återkom bara till oss via

Läs mer

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ;

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ; 1 Bonad ca 21,5 x 21,5 cm Du behöver ; * Tyg till bakgrund 16,25 x 16,25 * Tyg till baksida 24 x 24 cm * Tyg till kantning 6,25 x tyg bredd (110 cm) * Vliesofix 10 cm * Diverse bitar tyg i olika färger

Läs mer

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1.

FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. FF-17 Förförstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

norament trappbeläggning - Installations rekommendation

norament trappbeläggning - Installations rekommendation norament trappbeläggning - Installations rekommendation Norament trappbeläggning är en färdig profil där plansteg, sättsteg och trappnos sitter ihop i ett stycke. Den används uteslutande för inomhusinstallationer,

Läs mer

Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln

Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln Instruktioner hur man gör RSC:s nya hatt, den s.k. cykelsadeln Om du fått en gammal blå cykelsadel, börja med den. Ta isär den en smula för att se hur den är gjord. Sprätta loss plymen i tyll och se om

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole CDT 2009-09-01 2009-08-04 EXCEPTO1155A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ;

Bonad ca 21,5 x 21,5 cm. Du behöver ; 1 Bonad ca 21,5 x 21,5 cm Du behöver ; * Tyg till bakgrund 16,25 x 16,25 * Tyg till baksidan 24 x 24 cm * Tyg till kantning 6,25 x tyg bredd (110 cm) * Vliesofix 10 cm * Diverse bitar tyg i olika färger

Läs mer

1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan.

1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan. träning billigt papper 1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan. 2. Gör först ett streck som börjar som en tunn, nästan osynlig

Läs mer

BYGGBESKRIVNING HANDLUNS H2

BYGGBESKRIVNING HANDLUNS H2 BYGGBESKRIVNING HANDLUNS H2 (MFK Gladiatorerna) 5 4 3 2 1 0 Lättbyggd Byggtid Utgångshöjd Flygprestanda Du som använder denna bygganvisning med tillhörande teoriavsnitt är välkommen att komma med synpunkter,

Läs mer

BYGGBESKRIVNING HANDLUNS H1

BYGGBESKRIVNING HANDLUNS H1 BYGGBESKRIVNING HANDLUNS H1 MFK Gladiatorerna 5 4 3 2 1 0 Lättbyggd Byggtid Utgångshöjd Flygprestanda Du som använder denna bygganvisning med tillhörande teoriavsnitt är välkommen att komma med synpunkter,

Läs mer

Summer dress size tutorial

Summer dress size tutorial Summer dress size 34-58 tutorial Kort om mönstret: Detta mönstret finns i storlek 34-58 och det finns olika alternativ att välja på som A-linje kjol, halvcirkelkjol, rynkad kjol och vanligt linne eller

Läs mer

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så.

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Uppfödarna brukar ha många goda råd och hjälper gärna sina valpköpare att komma

Läs mer

Med pappersmallen ritas hela vingen ut på balsaflaket.

Med pappersmallen ritas hela vingen ut på balsaflaket. Att bygga en Handluns är enkelt, men resultatet blir mycket bättre om du läser genom hela bygganvisningen innan du inleder arbetet. Först behövs pappersmallar! Vi inleder arbetet med att göra mallar till

Läs mer

Erfarenheter lagning 3D djur hösten 2016 Våren 2017

Erfarenheter lagning 3D djur hösten 2016 Våren 2017 Eskilstuna har under inomhussäsongen höst/vår 2016/2017 ägnat oss åt att renovera hela vårt bestånd av 3D djur, vi har lagat över 60 djur, vissa djur på båda sidorna. Vi har samlat på oss massor av erfarenheter

Läs mer

Ett sommaröverkast av scrap quilt

Ett sommaröverkast av scrap quilt Jag har fått ihop 50 scrap-rutor och kompletterar med 50 enkelrutor med blommönster. För att det inte ska bli för oroligt så planerar jag att sy in enfärgade remsor mellan varje ruta. Har hittat ett par

Läs mer

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn

Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Inspirationshäfte Vinter Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Snögubbe Flaska 1. Gör en stor boll av leran (storleken beroende på flaskhalsens storlek). 2. Ta av korken och tryck på bollen

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING

INSTALLATIONSANVISNING INSTALLATIONSANVISNING Verktyg Du behöver! Borrmaskin Hålsåg Ø51-60mm Lång smal riktborr Måttstock/band Skruvmejsel Stjärnskruvmejsel Avbitartång Kniv Bågfil el. fintandad såg Sticksåg (ev.) Grattis till

Läs mer

VERKTYG 8an. Namn och användning

VERKTYG 8an. Namn och användning VERKTYG 8an Namn och användning Verktyg att slå med Snickarhammare (spika och dra ut spik) Kulhammare (har rundad del som kan användas för att forma plåt) Penhammare (har en smal platt del som kan användas

Läs mer

Tutorial - Ryggsäckskort av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com>

Tutorial - Ryggsäckskort av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Ryggsäckskort av Bi för Skrotboken Så här ser det färdiga ryggsäckskortet ut. Detta behöver du 1 cardstock eller mönsterpapper 12 x 12 1 cardstock eller mönsterpapper

Läs mer

Hur man gör högtalar bafflar:

Hur man gör högtalar bafflar: Hur man gör högtalar bafflar: Du behöver: 10mm mdf (gärna tunnare ca 5mm) smältlims pistol, högtalartyg (sådant du sätter framför elementen), två komponents båtplast, sprutspackel, vanligt elastiskt finspackel,

Läs mer

Det här behöver du när du sätta upp persienner:

Det här behöver du när du sätta upp persienner: MÅTTAGNING För att Du skall bli nöjd med dina solskyddsprodukter, är det givetvis viktigt att måttagningen blir rätt gjord. Måtten skall alltid anges i millimeter, eftersom precision vid montering av alla

Läs mer

INSTRUKTIONER T23 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS BYGGSTEG RENSNING. Instruktion T23 v. 0.2 Sida 1 av 7

INSTRUKTIONER T23 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS BYGGSTEG RENSNING. Instruktion T23 v. 0.2 Sida 1 av 7 Instruktion T23 v. 0.2 Sida 1 av 7 INSTRUKTIONER T23 Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box

Byggbeskrivning UC-Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box Byggbeskrivning för Unit Counter - Box CDT 2009-09-01 2009-08-07 EXCEPTO1150A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Katapultglidaren "Rakt Upp" Från Mfk Sländans klubbtidning nr Intro Historia och Regler Konstruktionen Material Vingen

Katapultglidaren Rakt Upp Från Mfk Sländans klubbtidning nr Intro Historia och Regler Konstruktionen Material Vingen Katapultglidaren "Rakt Upp" Från Mfk Sländans klubbtidning nr 1-2000 Allt stulet från MFK Sländans hemsida Intro För ett tag sedan blev både jag och Martin efter idogt surfande intresserade av den Amerikanska

Läs mer

Byta signaltråd Limma värja

Byta signaltråd Limma värja Byta signaltråd Limma värja Klingor går av, signaltrådar går sönder, spetsar slutar fungera. Förr eller senare händer det att vapnet slits ut i olika delar. Detta behöver inte betyda att man måste köpa

Läs mer

Ånässkolan Bagaregårdsskolan

Ånässkolan Bagaregårdsskolan Ånässkolan Bagaregårdsskolan Hyvelbänk Någon form av arbetsbänk, där man kan spänna fast sina arbetsstycken, måste man ha och då är naturligtvis en hyvelbänk det bästa. En hyvelbänk skall framför allt

Läs mer

Super Mega Comfy Top

Super Mega Comfy Top Top med alternativ för längre bak Alternativ för colour block Storlek 80-164 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du får ej sälja,

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

Modellbygge Vikingatida hall

Modellbygge Vikingatida hall Modellbygge Vikingatida hall Mål: Skapa en modell av ett hus och undersöka vad byggnaden kan berätta om människornas levnadsvillkor. Material: Frigolitplatta, en per hus Limpistol A4-papper Rundstavar

Läs mer

Förmodligen är det ganska många löpare som har samma problem som jag, d.v.s. ont bak på hälen. (Löparlarsson)

Förmodligen är det ganska många löpare som har samma problem som jag, d.v.s. ont bak på hälen. (Löparlarsson) Har du hört talas om Runes skokirurgi? Detta är inget nytt. Rune Larsson är en mycket erfaren och meriterad ultralöpare, och hans nordiska rekord på 24-timmars löpning står sig än idag (ultradistans.se).

Läs mer

Blommor och fjärilar. Inspiration med härliga färger!

Blommor och fjärilar. Inspiration med härliga färger! SC-0019 ewww.creativeclub.s Inspiration med härliga färger! Här får du ett härligt paket fyllt med läckra papper som man blir glad av! Fina blommor i chipboard, tyg, papper och nät samt söta fjärilar får

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA MÖBLER/ SNICKERIER ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA MÖBLER OCH SNICKERIER INOMHUS Med Beckers Elegant Aqua Lackfärg kan du måla det mesta i snickeriväg inomhus. Med snickerier menas fönster,

Läs mer

Minimalistisk badrumsmöbel

Minimalistisk badrumsmöbel Minimalistisk badrumsmöbel Rent och snyggt Minimalistisk badrumsmöbel Stilren design i badrummet är hett just nu. Detta tvättbord representerar det slitstarka uttrycket less is more! 1 Inledning En idé

Läs mer

Go Vest child. 2 olika längder. Med eller utan fickor Eu strl (US 12mo-14y)

Go Vest child. 2 olika längder. Med eller utan fickor Eu strl (US 12mo-14y) Go Vest child 2 olika längder. Med eller utan fickor Eu strl 80-164 (US 12mo-14y) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du får

Läs mer

Tutorial - Värmeljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com>

Tutorial - Värmeljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi för Skrotboken <http://skrotboken.blogspot.com> Tutorial - Värmeljuskort för valfritt antal värmeljus av Bi för Skrotboken Du behöver Cardstock och/eller mönsterpapper Plast Skärmaskin med bigare eller motsvarande Dubbelhäftande

Läs mer

10 poäng Den valda längden måste vara konsekvent på alla naglar i förhållande till nagelbädden. Förlängningen skall inte överstiga 50% av nagelbädden.

10 poäng Den valda längden måste vara konsekvent på alla naglar i förhållande till nagelbädden. Förlängningen skall inte överstiga 50% av nagelbädden. BESKRIVNING AV BEDÖMNING AV GESÄLLPROV TILL NAGELTERAPEUT Bedömningsbeskrivning 1. Form Den valda formen måste vara konsekvent på alla naglar. Den valda formen måste vara tekniskt korrekt. Poäng dras av

Läs mer

Card Peeling by Tim Star

Card Peeling by Tim Star Card Peeling by Tim Star Först ett par ord om varför jag har börjat att skriva nu. Jag fick min trollerigrund i Åby, där jag växte upp, och det var naturligtvis hos Harries, som jag besökte väldigt ofta,

Läs mer

FORMTAGNING METODBESKRIVNING

FORMTAGNING METODBESKRIVNING Bygg upp din skultur så den står stadigt och håller för leran som väger tungt, den skall också vara fastspikad ordentligt i en stabil och någorlunda tung bräda. Bra om man kan vända på figuren, så den

Läs mer

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Du behöver: Saltdeg Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Recept på saltdeg 1 Kavla ut degen ca 2

Läs mer

Slim fit joggers child

Slim fit joggers child Slim fit joggers child Alternativ för ficka. Storlek 80-164 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du får ej sälja, byta eller

Läs mer

Loosen Up. 2 olika framstycken 2 olika bakstycken, brottarrygg eller vanlig Eu strl (US 12 months -14 years)

Loosen Up. 2 olika framstycken 2 olika bakstycken, brottarrygg eller vanlig Eu strl (US 12 months -14 years) Loosen Up 2 olika framstycken 2 olika bakstycken, brottarrygg eller vanlig Eu strl 80-164 (US 12 months -14 years) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen

Läs mer

Slim fit joggers. Alternativ för ficka. Storlek 32-54

Slim fit joggers. Alternativ för ficka. Storlek 32-54 Slim fit joggers Alternativ för ficka. Storlek 32-54 Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filne för eget privat bruk. Du får ej sälja, byta eller dela mönstret

Läs mer

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se Monteringsanvisningar Fönster och dörrar 046-122 440 www.fonsterdirekt.se FönsterDirekt 2012 Installationsanvisningar Anvisningarna gäller fönster och dörr som monteras i vägg. Placering av distansbrickorna/kilarna

Läs mer

Girlang med tygblommor

Girlang med tygblommor Girlang med tygblommor Det finns ofta lådvis av tygblommor på loppiset. Köp loss en låda av dem och gör girlanger, eller varför inte kransar att ha i håret. ett gäng tygblommor snöre eller tråd eventuellt

Läs mer

Halterneck dress. 2 olika kjolar Fickor Eu strl (US 12 monts-14 years)

Halterneck dress. 2 olika kjolar Fickor Eu strl (US 12 monts-14 years) Halterneck dress 2 olika kjolar Fickor Eu strl 80-164 (US 12 monts-14 years) Detta mönster är upphovsrättsskyddat av Made by Runi. Du får skriva ut kopior av PDF filen för eget privat bruk. Du får ej sälja,

Läs mer

Monteringsanvisning för HLF - Räckessystem

Monteringsanvisning för HLF - Räckessystem Monteringsanvisning för HLF - Räckessystem Tack för ditt köp av Herrljunga ledstångsfabriks räckessystem. Vi önskar dig all lycka med monteringen av ditt nya räcke och hoppas att instruktionerna är tydliga.

Läs mer

Modellbygge - Bondestenåldern

Modellbygge - Bondestenåldern Modellbygge - Bondestenåldern Mål: Skapa en modell av ett hus och undersöka vad byggnaden kan berätta om människornas levnadsvillkor. Material: Frigolitplatta, en per hus Limpistol A4-papper Rundstavar

Läs mer

Rosepop babyfilt

Rosepop babyfilt Rosepop babyfilt Så fort jag fick ett nystan av Scheepjes Merinosoft i handen visste jag att jag ville göra en färgglad babyfilt. Perfekt att pigga upp barnvagnspromenader en grå höstkväll eller som en

Läs mer

Bäckslända Vuxen st. 1-3

Bäckslända Vuxen st. 1-3 Bäckslända Vuxen st. 1-3 Titta på filmerna innan du väljer en beskrivning av något specifikt mönster. De visar hur du använder Kroppsbindarnål, Vingbrännare och Vingmaterial, samt hur man binder in Vingar/Ving-anlag

Läs mer

MARMORINO FINE. Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus.

MARMORINO FINE. Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus. BESKRIVNING Sid 1 av 5 Marmorino är en naturlig mineralisk kalkbaserad puts för att skapa dekorativa ytbehandlingar på väggar både inomhus och utomhus. Ytan på Marmorino Fine (Classic) är högblank och

Läs mer

Sömnad: Huva till hushållsassistent. Den här metoden kan du använda till alla möjliga huvar: symaskin, matberedare mm.

Sömnad: Huva till hushållsassistent. Den här metoden kan du använda till alla möjliga huvar: symaskin, matberedare mm. Den här metoden kan du använda till alla möjliga huvar: symaskin, matberedare mm. Du behöver: måttband/tumstock, tyger, tjockt bomullsgarn, sax, linjal, blyertspenna, symaskin, strykbräda och strykjärn,

Läs mer

MATILDA S JULKALENDER

MATILDA S JULKALENDER MATILDA S JULKALENDER Jag fullkomligt älskar julen och november för mig innebär att jag äntligen får börja planera årets härligaste tid! För mig handlar julen om värme, kärlek och uppskattning. Den handlar

Läs mer

Söta änglar med guldlockar

Söta änglar med guldlockar SK-0025 Söta änglar med guldlockar Den här gången innehåller ditt paket material till att göra fint julpynt. Du får två söta trädockor som du målar och dekorerar med vingar, guldlockar, glitterlim mm.

Läs mer

INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR

INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR 1) Allmänt UNICLIC är ett revolutionerande system för att installera laminatgolv utan lim. Den geniala spontoch notdesignen innebär att plattornapanelerna klickar ihop. Med UNICLIC-systemet

Läs mer

Påskpyssel. Roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av

Påskpyssel. Roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av Påskpyssel Roliga tips för dig och ditt kreativa barn Colorona är en del av Påskbild med handavtryck 1. Tryck din hand mot Giant Washable inkpad och sedan mot det vita pappret. 2. Gör samma sak med tummen,

Läs mer

INSTRUKTIONER 60-TALSVAGNAR

INSTRUKTIONER 60-TALSVAGNAR Instruktion 60-talsvagnar v. 1.2 Sida 1 av 7 INSTRUKTIONER 60-TALSVAGNAR Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen.

Läs mer

Oregelbundna skifferstenar. läggning i sand

Oregelbundna skifferstenar. läggning i sand Oregelbundna skifferstenar läggning i sand Inledning Oregelbundna skifferstenar har en ojämn, naturlig form, oftast med naturliga kanter (huggna, råhuggna eller sågade kanter kan förekomma). Ytan är naturlig.

Läs mer

Byte av stavdelar - parkett med limfria förbindningar

Byte av stavdelar - parkett med limfria förbindningar Nr 527 Byte av stavdelar - parkett med limfria förbindningar A Beskrivning I detta användningsexempel visar vi hur man byter parkettstavar i ett befintligt parkettgolv. Om parkettgolvet är skadat räcker

Läs mer

A-linje kjolen går att få ut på bredden upp till storlek 48, storlekarna över behöver dubbel längd.

A-linje kjolen går att få ut på bredden upp till storlek 48, storlekarna över behöver dubbel längd. Raglan dress 3 olika kjoldelar med längdalternativ 4 längdvarianter på överdel 4 olika ärm alternativ 2 olika halskragar, 2 sorters luvor Fickor och axeldetaljer. Storlek 34-54 Detta mönster är upphovsrättsskyddat

Läs mer

Måål!-vägg. Fullträff! Måål!-vägg Nu behöver du inte åka till sporthallen för att skjuta boll på en målvägg, du kan göra det hemma i trädgården.

Måål!-vägg. Fullträff! Måål!-vägg Nu behöver du inte åka till sporthallen för att skjuta boll på en målvägg, du kan göra det hemma i trädgården. Måål!-vägg Fullträff! Måål!-vägg Nu behöver du inte åka till sporthallen för att skjuta boll på en målvägg, du kan göra det hemma i trädgården. 1 Inledning Målväggen är klassikern med stort K för fotbollsfantaster.

Läs mer

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen

Slipstöd SVD-110. Placering av maskinen Slipstöd SVD-110 SKRAPSTÅL FÖR SVARVNING Med rund egg Med rak egg Med rundat sidskär URGRÖPNINGSJÄRN OCH BANDKNIVAR SICKLAR SKÄR FÖR URSVARVNINGSVERKTYG SKRUVMEJSLAR Placering av maskinen Slipriktning:

Läs mer

INSTRUKTIONER 80-TALSVAGNAR

INSTRUKTIONER 80-TALSVAGNAR Instruktion 80-talsvagnar v. 1.2 Sida 1 av 6 INSTRUKTIONER 80-TALSVAGNAR Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen.

Läs mer

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn.

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1 SKAPA MED TOARULLAR! Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Färgglad fisk Toarulle Plast/papptallrik Häftapparat

Läs mer